Tesla-auto's op Autopilot kunnen straks zonder commando van baan wisselen

Tesla voert een update door voor de navigatieoptie van Autopilot, waardoor de auto's straks op eigen initiatief van baan kunnen wisselen. Voorheen moest de bestuurder daar nog via de richtingaanwijzer of het stuur toestemming voor geven. De update komt eerst uit in Amerika.

Tesla geeft aan dat de nieuwe functie wordt onderverdeeld onder drie opties in het instellingenmenu. Met de eerste optie, Enable at Start of Every Trip, kunnen bestuurders ervoor kiezen dat de navigatieoptie van de Autopilot automatisch wordt ingeschakeld als de bestuurder een navigatieroute invoert. Zodra die optie aanstaat en de auto naar de snelweg heeft genavigeerd, gaat Autopilot aan.

De tweede optie, Require Lane Change Confirmation, gaat over het wisselen van rijstroken. Als een gebruiker bij die instelling voor No kiest, verandert de auto vanzelf van rijstrook. De bestuurder hoeft in dat geval niet met het stuur of de richtingaanwijzer de actie te bevestigen, zoals nu het geval is.

Met Lane Change Notification kunnen gebruikers kiezen of ze een notificatie willen krijgen als de auto dit besluit te gaan doen en wat voor notificatie dat moet zijn. De standaardinstelling is een visueel teken. Gebruikers kunnen ook kiezen voor een geluidsmelding; auto's gemaakt na augustus 2017 kunnen daarnaast het stuur laten trillen.

Tesla benadrukt dat de nieuwe functie de auto's niet autonoom maakt en bestuurders te allen tijde verantwoordelijk zijn voor wat de auto doet. De auto wisselt dan ook alleen van baan als de bestuurder zijn handen op het stuur houdt. De automatische baanwisseling kan worden gestopt door het stuur zelf te bewegen, de richtingaanwijzer van de auto te bedienen of door via de notificatie op het touchscreen de handeling te annuleren.

Met deze opties wil Tesla een 'meer naadloze' ervaring bieden aan de navigatieoptie van de Autopilot. De functie is intern en via het Early Access Program getest. Naar eigen zeggen hebben auto's ruim achthonderdduizend kilometer gereden met de baanwisselingsnotificatie uitgeschakeld. Volgens Tesla biedt de optie 'een vergelijkbaar veiligheidsniveau' ten opzichte van de vorige Autopilot-versie.

De nieuwe optie is alleen beschikbaar voor klanten die een Tesla-auto met het Enhanced Autopilot- of Full Self-Driving Capability-pakket hebben aangeschaft. De software-update wordt nu naar Amerikaanse klanten verspreid; andere landen krijgen de update nadat die door de relevante overheden is goedgekeurd.

Woensdag werd ook duidelijk dat Tesla in het afgelopen kwartaal 63.000 auto's heeft geleverd aan klanten. Dat is 31 procent minder dan in het kwartaal daarvoor. Deze daling werd al verwacht. Tesla geeft aan dat veel verzendingen naar het tweede kwartaal van 2019 zijn geschoven door vele 'uitdagingen' die ontstonden door de toegenomen vraag in Europa en China. Zo zat er bij de Model 3 veel meer tijd tussen de productie en de aflevering, doordat de auto's via vrachtschepen naar de rest van de wereld moesten worden vervoerd. Het Amerikaanse bedrijf blijft bij het eerdere statement van 360.000 tot 400.000 autoleveringen in heel 2019.

Tesla Model 3

Door Hayte Hugo

Redacteur

04-04-2019 • 12:18

221

Lees meer

Reacties (221)

221
209
87
22
0
109
Wijzig sortering
Woensdag werd ook duidelijk dat Tesla in het afgelopen kwartaal 63.000 auto's heeft geleverd aan klanten. Dat is 31 procent minder dan in het kwartaal daarvoor. Deze daling werd al verwacht.
Wat ik dan niet snap, is dat het aandeel van Tesla meteen weer flink is gezakt. Zijn die beleggers dan allemaal zo kortzichtig? O jee, er zijn wat minder auto's uitgeleverd dan het kwartaal ervoor. En de reden waarom is nota bene eenvoudig te verklaren. Sterker nog, het was al verwacht dat er minder zouden worden uitgeleverd. En toch dan maar in paniek je aandelen verkopen....? 8)7
De beleggers negeer ik al een aardig tijdje.

De auto (model 3) heb ik nu een week en ik kan zeggen; niets meer dan lof.
De model 3 snelheid is bizar ten opzichte van alles dat ik hiervoor heb gereden.
Het comfort is geweldig.
De ervaring is in zijn geheel nieuw; je kijkt echt anders tegen autorijden aan; ik met veel meer plezier.

Tesla gaat het nog heel ver schoppen en heeft echt een trend gezet die alle autofabrikanten op zeer belangrijke vlakken het nakijken geven, daar is weinig speculatief aan.
Ik heb mijn Model 3 nu net iets meer dan een week en ik ben het met je eens :)
Dat heb je met elke nieuwe auto, na paar maanden zal je wel de ongemakken opmerken
Ik heb mijn Model X nu bijna een jaar maar ik moet zeggen dat dat mee valt. Integendeel zelfs. Ik blijf er met veel plezier in stappen.
Al een aantal keer een nieuwe auto gehad. Ik kan je vertellen dat het gevoel hier wel fundamenteel anders is.
En toch is dit mijn eerste auto die nog steeds na een jaar geweldig is. Heb al 20 jaar auto en dit is zoals had moeten zijn auto rijden 2.0 er niets dat beter rijdt dan een Tesla
Tot nu toe inderdaad ook zeer tevreden. Ik denk dat zowel de bulls als de bears allemaal wat heftig reageren op Tesla nieuws. Ik ben wel benieuwd naar de financiële situatie voor Q1 en Q2.
"de beleggers" is een zeer algemeen begrip. je hebt zowel de bulls als bears die voor en tegen Tesla zijn. de bears doen er zo goed als alles aan zowat om alles slechter te laten lijken. markten te manipuleren en zo de aandeel prijs omlaag te laten gaan. voor de bulls is dit een zeer frustrerend maar ook welkom iets doordat elke zoveel tijd de aandelen weer "lekker" laag zijn waardoor we weer goedkoper aandelen kunnen kopen.

en de beleggers die in paniek hun aandelen verkopen zijn niet goed geïnformeerd wat ze nou echt willen en wat ze nou echt in het bedrijf zien.
Tesla is altijd volatiel geweest. Lange termijn beleggers maakt dat niets uit. Korte termijn beleggers zijn er blij mee: immers: buy cheap sell high

Als die weer $250 dollar is stap ik weer in. Week later $350 verkopen. En weer en weer. Ik ben er blij mee.
Heeft niets met de aantallen auto´s te maken maar met de winstwaarschuwing die Tesla vandaag heeft gegeven. En dan is het logisch dat beleggers het aandeel dumpen, zeker omdat het de tweede winstwaarschuwing van dit jaar is.
Tesla geeft aan tussen 1 januari en 21 maart zelfs maar de helft van dat aantal te hebben geleverd (31.500). Dat terwijl Tesla ook aangeeft dit jaar zo’n 400.000 verwacht te leveren.
Dat gaat met dit tempo niet lukken en dan krijg je het stempel onbetrouwbaar en gaan investeerders weg.
vorig jaar in Q1 had Tesla 34k voertuigen geleverd....
https://yt3.ggpht.com/d00...7st75VE4Qm7kp-7qQ=s570-nd

alsof de productie van dit kwartaal direct de productie van het hele jaar vast stelt... lol
Maar ik vind het kortzichtig dat beleggers al zo sterk reageren als er één kwartaal even minder auto's zijn geleverd. En in het artikel staat ook al beschreven dat dit niet onverwacht is en dat het komt doordat er wat problemen waren met het verschepen naar Europa en China.

Dus het komt helemaal niet doordat er een fundamenteel probleem is met het bedrijf, maar gewoon omdat er wat dingen nog beter geregeld moeten worden. Voor de lange termijn zegt dat ene kwartaal helemaal niets over de toekomst van het bedrijf.
Ja, die zijn zo kortzichtig :+
Als mensen niet laag zouden verkopen uit paniek of hoog aankopen uit gulzigheid, zou de beurs niet werken.
Heel gaaf om te zien dat ze zulke dingen blijven toevoegen! Erg knap wat mij betreft en op dat vlak zijn ze andere automerken echt lichtjaren voor..
Anoniem: 167912 @DennusB4 april 2019 12:30
op dat vlak zijn ze andere automerken echt lichtjaren voor..
Kun je die stelling ook onderbouwen?
Ergens vorig jaar is er een artikel verschenen dat iets helemaal anders liet zien namelijk
Een vergelijkend onderzoek: https://www.iihs.org/iihs...tures-in-road-track-tests
Zelfs een Model S uit 2016(AP1 hardware) doet het goed, en een recente Model 3(met AP2 hardware?) is bijna foutloos. Ook met het detecteren van stilstaande objecten op de rijbaan, want de andere merken falen daar toch minstens 1x.

Ook bladen als autoweek.nl bevestigen regelmatig dat Tesla's systeem toch wel goed is. En flink verbeterd is de laatste tijd omdat de software constant geupdate word. Denk dat dat laatste de grootste kracht is.

Maar je zal vast ook verhalen horen en tests kunnen vinden die het andersom zien hoor.
Dit soort systemen staat aan het begin van de ontwikkeling. Dat de ene het dan iets beter doet dan de ander is heel normaal. Uiteindelijk komt het allemaal samen en zal er weinig verschil meer zijn.

Dat een systeem best goed is, is leuk maar best goed is nog steeds niet goed genoeg. voor autonoom moet het perfect zijn en dat is het bij tesla en andere merken nog niet.
Ik beweer ook niet dat deze systemen al in staat zijn om autonoom te rijden, en dat was ook niet de vraag waar ik op regeerde. Feit is dat deze systemen nog niet goed genoeg zijn om autonoom te rijden in iedere situatie.
Maar in die gevallen waar je als bestuurder even niet zit op te letten(kop/staart botsing of gewoonweg een invoegactie met een auto in je dode hoek) zijn ze nu al enorm waardevol, samen het het gegeven dat ze nu al als "ondersteund systeem" best wel wat werk uit handen kunnen nemen.
Je moet nog steeds zelf opletten, maar heb zelf ervaren dat je na een lange rit toch wel wat frisser uitstapt.

Ben het verder niet met je eens dat het uiteindelijk allemaal weinig meer zal uitmaken. Misschien op de hele lange termijn, maar zeker de komende 15 jaar zullen de verschillen groot zijn. En het valt me dan toch op dat een nieuw merk als Tesla de gevestigde orde gewoon achter laat. Niet als het gaat om bouwkwaliteit/luxe, maar de gevestigde orde lijkt niet te snappen hoe belangrijk software tegenwoordig is(en dat gaat alleen maar belangrijker worden).
De komende 15 jaar. Gezien de snelheid van ontwikkelingen op dit gebied zal het eerder over 5-10 jaar gaan. Waarbij 5 jaar waarschijnlijker is.
5 jaar lijkt mij te optimistisch, wetgevingen moeten aangepast worden. Deze systemen moeten waarschijnlijk goedgekeurd worden voor ze op de markt komen, dus nieuwe voorwaarden nodig.
Ook moeten deze systemen waarschijnlijk gemonitord worden of er na verloop van tijd geen fouten insluipen. Bij de autokeuring moeten alle sensors gecontroleerd worden,...
Er moet zoveel aangepast worden dat deze aanpassingen zelf waarschijnlijk al langer dan 5 jaar duren. Fabrikanten moeten bovendien alle systemen zowel hardware als software intensief testen en ontwikkelen. Voor een andere type sensor is misschien wel ook volledig nieuwe software nodig. Dit duurt allemaal zeer lang.
BMW lijkt het eindelijk te snappen aangezien ze van de week hebben bekendgemaakt dat ze zich willen "omtoveren" tot Tech bedrijf. dus dat is iniedergeval 1 auto bouwer die ik persoonlijk graag nog wat langer zie die de goede richting in gaat :).
Hoe beter een systeem het doet hoe meer het gebruikt wordt. Hoe meer het gebruikt wordt hoe meer data de leverancier krijgt en hoe beter het systeem weer kan worden.

Tesla heeft heel veel auto op de weg met dit systeem die heel veel km maken en daarom ook heel veel data om het systeem steeds beter te maken. Vraag is of die voorsprong nog is in te lopen.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 22 juli 2024 20:09]

Ik heb een recente Audi met laneassist en adaptive crusecontrol maar ben niet onder de indruk van het systeem. Remt zeer abrupt, optrekken gaat te langzaam in de file gaat het schokkerig. Laneassist is eerder lastig dan dat het echt helpt. Daarnaast merk ik nauwelijks verbeteringen en wordt je niet geïnformeerd.
Input gegeven bij Audi wordt ook niet op prijs gesteld.

Met de arrogante houding van veel grotere merken gaan ze zeker veel markt verliezen. Jaguar iPace schijnt een drama te zijn.

Mijn volgende wordt zeker een Tesla (als het over 3 jaar binnen de mogelijkheden ligt).
Anoniem: 120539 @r.koppelman4 april 2019 15:30
Grappig; ik heb een al niet meer super-recente Skoda met waarschijnlijk precies hetzelfde systeem als op jouw Audi en ik vind het prima werken, mits de omstandigheden het toelaten. Bijvoorbeeld de A2 van Utrecht naar Amsterdam (inclusief trajectcontrole) is met deze hulpmiddelen wat mij betreft ideaal.

Maar meer relevant voor dit nieuwsbericht is het tweede deel van jouw bericht: Bij de traditionele merken ben je gewoon klaar na aflevering van 'het product'. Zelfs bij technische vragen over de elektronische systemen hebben verschillende (VAG-)dealers echt geen enkel idee waar je het over hebt, en updates kun je al helemaal vergeten. Je neemt een auto af en dan is ie klaar.
(Kaart-updates uitgezonderd.)
Juist dát is iets waar Tesla in uitblinkt: aan auto's die al verkocht zijn telkens iets nieuws toevoegen, waardoor de berijder steeds weer iets nieuws (lekkers?) krijgt, en dus elke keer weer gelukkig is met een nieuw cadeautje.
Dat doen ze erg goed en daar kan de gevestigde orde nog heel wat van leren.
Het moet beter zijn dan de gemiddelde menselijke bestuurder, het hoef helemaal niet perfect te zijn.
Fout het moet net zo goed of beter als een hele goede menselijke bestuurder zijn.
Gemiddeld is niet goed genoeg. De bedoeling is minder ongelukken, bij gemiddeld zou de kans op een ongeluk net zo groot zijn als de mens. Dat lijkt me niet de bedoeling.
Het minimum viable product hier lijkt me toch een auto die het beter doet dan menselijke statistieken. Dat je uiteindelijk een product wil dat beter presteert dan praktisch ieder mens lijkt me ook een gegeven, maar of dat haalbaar is weet je vooraf niet.

Heel cru, maar stel dat de bestuurder onwel wordt. Als de auto zichzelf dan aan de kant kan zetten is het systeem al veiliger dan geen systeem. Als het systeem kan doorrijden naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, dat ondertussen wordt geïnformeerd over de toestand van de bestuurder, dan zit je toch wel aan een utopisch goed apparaat.
Anoniem: 84766 @Pathogen4 april 2019 16:18
Het minimum viable product hier lijkt me toch een auto die het beter doet dan menselijke statistieken.
Dit is niet waar. Dit product mag niet af en toe falen op dingen die mensen niet doen. AutoPilot crashed op stilstaande objecten. Dit is een 'feature', maar levensgevaarlijk.

Er zijn onlangs twee Boeings neergestort door een bug in een stall systeem. Hier zijn onmiskenbaar grote fouten gemaakt, maar desalniettemin durf ik te beweren dat quality control binnen het hele proces van Boeing mijlen ver voor ligt op dat van Tesla.

Quality Control op de productie van de auto is lachwekkend bij Tesla, iedereen die Google kan gebruiken of op Reddit kan lezen, of Twitter of Tesla Motor Club forum weet dit. De productie is bagger, en dan zou de software perfect zijn?

kijk alleen naar het aantal Tesla's die met autopark in hun garage gebotst zijn, of de nieuwe summon waar schade mee is gemaakt. Tesla en Full Self Driving? Absoluut niet. Ze gaan het waarschijnlijk nooit halen op basis van Vision alleen.

Tesla heeft al moeite om de Model 3 waterdicht te maken.
gelukkig doen ze het ook niet alleen op Vision maar ook nog met radar's en sonars.

dat waterdicht probleem is inmiddels al verholpen een klein half jaar geleden.

verder is die productie kwaliteit ook al enorm omhoog gegaan en ja, er blijven natuurlijk nog steeds problemen. maar he wat wil je dan als een fabrikant in 1 jaar zijn productie verdubbelt en moeite heeft met de juiste mensen aan te nemen op grote schaal en deze ook juist te trainen. vooral de service centers zijn een probleem kwa goed personeel.

gelukkig gaan ze daar ook meer op investeren waar het kan en gaan ze onder presterende winkels sluiten.
en een service centre en een winkel zijn 2 andere dingen. de eerste gaan sws uitgebreid worden. de 2de heeft een wat turbulent verleden de afgelopen weken/maand.
Anoniem: 84766 @mikee3684 april 2019 19:03
Zes maanden geleden heeft Musk al beloofd om extra te investeren in Service Centers, maar er is weinig gerealiseerd.

Heb jij je model al ingevuld met huidige cijfers? Ik ben er helaas nog niet aan toegekomen.

Je hebt gelijk dat ze niet alleen vision hebben als sensor, alhoewel dat wel de meeste impact heeft, zonder Lidar.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 84766 op 22 juli 2024 20:09]

Zes maanden geleden heeft Musk al beloofd om extra te investeren in Service Centers, maar er is weinig gerealiseerd.
Hoe weet je dat? En wat is ‘weinig’?

2 nov ‘18 service centers, aldus WebArchve:
Nederland: toen 6, nu 8.
Noorwegen: toen 11, nu 13

Van de mobiele service trucks kan ik helemaal geen cijfers vinden, jij wel?
Anoniem: 84766 @styno5 april 2019 06:57
Dit is oude data:
https://www.teslarati.com...-centers-model-3-arrival/

Hier schommelt het tussen de 1000 en 1500 Tesla's per service center. In Nederland wordt in Q4 van 2016 de fleet op 6600 geschat met 5 service centers. Waarom Q1.2017 ineens de fleet daalt vind ik raar, dat lijkt een uitzondering te zijn.

Als je bij de RDW kijkt, dan zijn er sinds 1 januari 2018 tot nu ruim 11 duizend Tesla's op naam gezet. Op dit moment tel ik 7 Service Centers in Nederland (zie ik er 1 over het hoofd). Stel dat de fleet nu 16000 Tesla's is, dan zijn er een stuk meer dan 2.000 rondrijdende Tesla's per service center.

Ze zullen ongetwijfeld wat simpele zaken kunnen oplossen met mobiele service, maar lang niet alles natuurlijk.

Het lijkt mij dat het zo een jaar kan duren om een service center te openen en de mensen te trainen en stel dat jullie Tesla fans gelijk hebben en Tesla gaat zo veel verkopen als ze beloven, dan zullen er dit jaar weer 10.000 Tesla's verkocht worden in Nederland. Zelfs om in de buurt van de 2.000 auto's per service center te blijven, moeten er nu zeker al 5 gepland zijn. Is dat zo? En 2000 is zeer genereus, want 1300 was meer hoe Tesla zat om goede service te leveren.

Production Hell, Delivery Hell en nu komt Service Hell, let maar op.
Ah, jij weet dus niet dat er minder gerealiseerd is dan aangekondigd, je denkt het. Zet dat er dan alsjeblieft even bij de volgende keer of schrijf het wat minder stellig op.

Op de service center pagina staan overigens 8 opgesomd, Tilburg is ook een service center
Anoniem: 84766 @styno5 april 2019 11:45
Musk heeft alleen gezegd dat ze in US gaten hebben en dat ze dat binnen 3 tot 6 maanden zouden oplossen. Dit hebben ze niet gedaan.

En het maakt niet zo veel uit wat er aangekondigd wordt, zeker bij Tesla niet. Tesla komt eigenlijk nooit op tijd na wat ze hebben beloofd of ze leveren het helemaal niet. Het gaat er bij Tesla om wat ze doen. En wat ze doen is het aantal rondrijdende Tesla flink laten toenemen ten opzichte van het aantal Service Centers.

Of Tesla heeft al die jaren veel te veel kosten gemaakt door te veel service centers te hebben of er komen problemen met betrekking tot service.
dan moet u misschien beter luisteren naar de geluiden die uit Amerika komen over de Service centers. misschien lid worden van een model 3 owners club op facebook ofzo. of andere groepen waar mensen hun zowel positieve als negatieve verhalen delen. ik zie veel meer positieve dan negatieve verhalen. en de trend is omhoog aan het gaan in positieve verhalen en omlaag in negatieve.

en mijn model ingevuld met huidige cijfers?
bedoeld u de leveringen?
ja die vielen voor mij wat lager uit dan ik had verwacht ondanks dat er een hele boel mede investeerders waren die deze trend voorspelde.

heel veel mensen zitten op de Model S&X refresh te wachten. zou ik ook doen als er veel geruchten in de ronde gaan dat de nieuwe versie 620+ km aan actieradius heeft en er beter uitziet en alles.
de model 3 is nog steeds omhoog gegaan in productie ondanks dat ze veel meer hebben moeten ombouwen om die cijfers te kunnen halen. vooral omdat er best wat dingen veranderd moeten worden in de lijn om europese, chinese of amerikaanse modellen te produceren.

tesla begint het jaar nooit zo sterk. vorig jaar begonnen ze met 34k. het getal waar we eigenlijk naar horen te kijken.
https://yt3.ggpht.com/d00...7st75VE4Qm7kp-7qQ=s570-nd

mooie grafiek die laat zien wat ik bedoel.
Daar ben ik het mee eens. Dat is ook een kwestie van ethiek. Een ongeluk veroorzaakt door een computer waarvan we vantevoren wisten dat het iedere 1000 keer een keer fout gaat, vinden we waarschijnlijk veel verwerpelijker dan de situatie waarin mensen hun best doen en desondanks 1 op de 500 keer een ongeluk veroorzaken.

Er is een discrepantie tussen de statistiek en ons eigen gevoel vaak, wat dat betreft. Overlijden door niets-doen vinden we minder erg dan overlijden door wel-doen, terwijl het op hetzelfde neerkomt. Wijk je met je schoolbus uit richting 1] 3 kleuters 2] 5 bejaarden. Moral decisions, het is uitgebreid onderzocht allemaal en wij mensen zijn vreemde wezens.

Maar het is vanwege dit soort afwegingen, dat wij mensen geen statistici zijn maar een soort vrij aparte morele-redeneringsmachines met vaak onbewuste ethische principes, dat een AI systeem veel meer onder een vergrootglas ligt en aan strengere eisen zal moeten voldoen. Denk ik.
Anoniem: 428562 @Znorkus4 april 2019 14:58
Wat vind je van de twee gecrashte boeing 737 MAX toestellen ?

De oorzaak ligt zeer zeer waarschijnlijk aan MCAS een automatisch systeem dat moet voorkomen dat het vliegtuig overtrokken wordt. Honderden dodelijke slachtoffers door het falen van een geautomatiseerd systeem dat bedoeld is om piloten te ondersteunen.

https://www.nu.nl/buitenl...delijk-in-duikvlucht.html

De boeing 737 MAX was bij diverse maatschappijen ruim een half jaar in gebruik en er zijn nog maar 2 crashes geweest ...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 428562 op 22 juli 2024 20:09]

MCAS is geen intelligent systeem en werkt volgens hele simpele regels die de ontwerpers er in gebouwd hebben. Ik zie de vergelijking niet zo. Qua complexiteit is het gemiddelde ABS systeem van een "domme" auto een stuk ingewikkelder.

De enige reden dat MCAS toegevoegd is, is omdat de nieuwe 737 door de vrij geïmproviseerde manier waarop ze moderne (veel grotere) motoren hebben geïntegreerd volkomen uit balans is, voornamelijk bij het opstijgen. Dat hadden ze op allerlei manieren kunnen oplossen, maar ze hebben gekozen voor een enorm simpel systeem dat heel weinig informatie verwerkt, hier niet heel diep over nadenkt, en niet communiceert met de rest van het toestel of met de piloten. Dit allemaal om kosten te besparen op certificering van de apparatuur (als het simpel is heb je minder papierwerk) en op training van piloten (de piloten weten van niks, dus je hoeft ze ook niet te trainen).

[Reactie gewijzigd door enzozus op 22 juli 2024 20:09]

Maar hoe ver kunnen de updates verwerkt worden door de oudere modellen? Krijg je niet net als bij telefoons welke na x-aantal updates te traag worden of zelfs niet meer ondersteund worden?
Dit zal fataal kunnen uitwerken voor je restwaarde. Bij een normale auto heb je de leeftijd en kilometerstand welke de restwaarde bepalen waar je redelijk zelf invloed op hebt en op kan afschrijven. Bij deze generatie auto's ook nog de software/hardware leeftijd die technisch heel snel verouderd.
Hollanders zijn nogal gadget freaks en zullen zeker twijfelen bij oudere software als er al een nieuwere (betere) versie is, maar niet voor jou auto uitkomt.
Maar hoe ver kunnen de updates verwerkt worden door de oudere modellen? Krijg je niet net als bij telefoons welke na x-aantal updates te traag worden of zelfs niet meer ondersteund worden?
Dit zal fataal kunnen uitwerken voor je restwaarde. Bij een normale auto heb je de leeftijd en kilometerstand welke de restwaarde bepalen waar je redelijk zelf invloed op hebt en op kan afschrijven. Bij deze generatie auto's ook nog de software/hardware leeftijd die technisch heel snel verouderd.
Hollanders zijn nogal gadget freaks en zullen zeker twijfelen bij oudere software als er al een nieuwere (betere) versie is, maar niet voor jou auto uitkomt.
Je vergelijkt het wel ontzettend met smartphones. Onterecht. ;) Het is natuurlijk niet zo dat een auto jaarlijks een compleet nieuw OS krijgt, met ondersteuning voor miljoenen apps. Een auto heeft zijn eigen ecosysteem met apps en features en en dat is dus te overzien.

Uiteraard zijn de updates van Tesla wel mede-afhankelijk van de hardware die gebruikt wordt. En hardware wordt om de zoveel tijd vervangen. Maar zelfs de oudste Tesla's uit 2013 krijgen nog steeds updates. Uiteraard niet de functies deze bedoeld zijn voor nieuwere hardware. De genoemde functies in dit artikel zijn geschikt voor alle modellen vanaf half 2016 (HW2+). Door de continue updates krijgen bestaande modellen dus telkens nieuwe functionaliteit en (menu)opties.

Daarnaast is er nog een upgradepad: wie naast Enhanced Autopilot ook FSD (Full Self Driving) heeft gekocht, krijgt t.z.t. de nieuwste hardware (HW3) die meer autonome functies mogelijk maakt. Het gaan dan zeg maar om de grafische kaart die meer berekeningen kan uitvoeren dan de versies uit 2016 (HW2) en 2017 (HW2.5). Op die manier behoudt je auto dus juist eerder z'n waarde.

Uiteraard hebben modellen met oudere hardware bepaalde functionaliteit niet, maar dat is met smartphones en alle andere apparaten ook zo.

[Reactie gewijzigd door Yero op 22 juli 2024 20:09]

Wel er is geen enkele andere auto te koop ie zoals mijn Tesla geheel automatisch kan inhalen. De rapporten waar jij het over hebt gaat over wat er in laboratorium omstandigheden mogelijk is. Daarin zijn er veel speler die erg goed zijn. Op de weg loopt Tesla op dit moment jaren voor.

Er is geen enkel ander merk dat ook maar dit soort functionaliteit aangekondigd heeft. De meeste auto's hebben er ook niet de sensoren voor. Tesla gebruikt camera's en kan daarmee dingen zoals de remlichten of de blinkers van andere auto's zien, ook als die van achteren aan komen rijden. Dat zijn allemaal dingen die je als bestuurder gebruikt voor dit soort manoeuvres.
Volgens mij is het ook voor een deel dat Tesla het prima vindt om de eindgebruiker deels beta-tester te laten zijn. Ik zag een poosje geleden een video van een Nissan die volledig was uitgerust met hun autonoom-rijden-kit.

Gedurende het interview (half uurtje ofzo?) werd er door een stad in Engeland (weet niet meer precies welke) gereden en was er geen enkele vorm van ingreep nodig van de bestuurder. Dit waren geen snelwegkilometers, ik was aardig onder de indruk.

Ik bedoel maar te zeggen, dat andere fabrikanten wellicht ook al een heel eind zijn met hun hard- en softwareoplossing, maar dat deze misschien wachten totdat deze echt klaar is voor gebruik.
Anoniem: 1322 @Robbaman4 april 2019 15:27
Volgens mij is het ook voor een deel dat Tesla het prima vindt om de eindgebruiker deels beta-tester te laten zijn.
Je hoeft het natuurlijk niet te kopen. Het is een optie bij de aanschaf van de auto. Tof is wel dat alle hardware altijd meegeleverd wordt in de auto en het enkel een software unlock is (als je nadertijd alsnog dit aan wilt schaffen).

Ik zag een poosje geleden een video van een Nissan die volledig was uitgerust met hun autonoom-rijden-kit.
Dit zijn marketing filmpjes. Tesla heeft in 2016 al laten zien dat ze hiertoe in staat zijn:
https://www.tesla.com/nl_...HBORHOOD-LONG?redirect=no
Dit betekend echter helemaal niets. Je moet het in het veld uitrollen, dan pas weet je wat er echt mogelijk is. Tesla is hier al jaren mee bezig om stapsgewijs alle features langzaam uit te rollen.

Dit is ook de achterstand die al die andere automerken moeten inhalen. Ze hebben nu nog helemaal niets en niemand gaat vanaf dag 1 een autonoom lever 4 of 5 auto uitleveren. Ze lopen met iedere dag verder achter.
Wel er is geen enkele andere auto te koop ie zoals mijn Tesla geheel automatisch kan inhalen

Volvo, Cadillac en Mercedes hebben systemen die vrijwel hetzelfde kunnen. Ikzelf ken het Volvo systeem goed. Wel is er een verschil in wat ze toelaten. Daar zit hem het grootste verschil in: Tesla's juridische afdeling is minder voorzichtiger. Sommigen roemen Tesla daarom, anderen vinden het onverantwoordelijk.

Maar technisch is het een broodje aap dat ze "lichtjaren" voor lopen. Dat is ook logisch, want onder de kap zjin het dezelfde sensoren en techniek, en honderden bedrijven zijn er mee bezig. Ongetwijfeld zullen er bepaalde voorlopen en andere achterlopen, zoals altijd in dit soort gevallen. Maar het idee bestaat dat op onverklaarbare magische wijze enkel de knappe koppen van Tesla in staat zijn met deze onderliggende techniek iets te maken, en de rest van de wereld structureel faalt. Dat is als je er even zonder roze Tesla bril naar kijkt natuurlijk onwaarschijnlijk.

Ook ben ik tot nu toe niet echt onder de indruk wat Tesla, of Volvo, Mercedes, etc kan. Het is allemaal zo verschrikkelijk ver verwijdert van echt autonoom rijden. Het is assisted driving in de meest perfecte snelweg & co omstandigheden en dan nog moet je het systeem als bestuurder permanent babysitten.

Plus natuurlijk dat autorijden leuk is. Als ik achterin wil zitten, neem ik wel een Uber taxi ;)
Ik ben heel erg benieuwd welk systeem van Volvo je bedoelt? Heb zelf even wat gekeken naar Volvo accessories en kwam niet verder dan adaptive cruise control & lane assist.

Je zegt dat sommigen Tesla roemen, wie? Wie vinden Tesla onverantwoordelijk hierom?
De XC90 kan ook "autonoom" rijden op snelwegen zoals Tesla. Wordt inderdaad niet zo aggressief geadverteerd als tesla, maar komt ruwweg op hetzelfde neer. Maar van Schiphol naar Eindhoven rijdt die net buiten de spits zo goed als "automatisch" kan ik beamen.
De XC90 kan dus zelf van baan wisselen?

Dit heb ik nergens kunnen vinden.
De XC90 kan dus zelf van baan wisselen?

Nee, die feature heeft het inderdaad nog niet.
Dan denk ik niet dat het op hetzelfde neerkomt. Ik denk dat er dan ook niet te zeggen valt dat andere systemen vrijwel hetzelfde kunnen. Tesla loopt wat dat betreft voor en ik zie dat niet snel veranderen.

Overigens zal de huidige XC90 die feature ook niet krijgen. Wil je deze in de toekomst hebben? Koop dan maar een nieuwe auto.

Het mooie van Tesla is dat de features middels updates steeds worden uitgebreid. Ik ben heel benieuwd wat er binnen nu en een half jaar nog wordt toegevoegd.
Dan denk ik niet dat het op hetzelfde neerkomt. Ik denk dat er dan ook niet te zeggen valt dat andere systemen vrijwel hetzelfde kunnen. Tesla loopt wat dat betreft voor en ik zie dat niet snel veranderen.

Dus omdat Tesla nu een systeem introduceert waarmee ze bij invoegen en andere makkelijke omstandigheden van baan kunnen wisselen, lopen ze "lichtjaren" voor? :P
Oh, nee ik ben het met je eens dat het geen lichtjaren zijn. Maar dat er een voorsprong is lijkt me evident:

- Tesla hoeft geen nieuwe auto te introduceren om nieuwe functionaliteit uit te brengen. Dit komt door een zeer goed OVTA update systeem voor de bestaande range.
- Bestaande auto's krijgen een gratis hardware update als dat nodig is Link
- Tesla verzamelt al jaren data van auto's op de weg. Met alle model 3's die nu worden uitgeleverd groeit de hoeveelheid data exponentieel.

Zo makkelijk is dit niet in te halen. De hardware is 1, maar de dataverzameling is waar het echt om gaat.

Overigens denk ik dat een auto zelfstandig en veilig van baan laten wisselen zo makkelijk nog niet is.
Tegenwoordig worden er nog maar weinig auto's geleverd zonder camera's. Bordenherkenning enzo bestaat nu toch al enkele jaren.
vergeet niet de 12? sonar's en de radar's die ook nog op een Tesla zitten waardoor deze ook door regen heen kan kijken of zelfs onder een andere auto die voor u rijd heen om zo de auto die daar voor rijd te kunnen zien en te kunnen anticiperen als deze bijvoorbeeld ineens stopt of zelfs een ongeluk krijgt. is heel apart om te zien.

https://www.youtube.com/watch?v=FadR7ETT_1k
vergeet niet dat dit filmpje uit 2016 komt en dat het dus al erg oud is in vergelijking tot waar Tesla nu is met AP. inmiddels zijn er al 2 hardware updates doorgevoerd bijvoorbeeld en weet niet hoeveel software updates.
Wel er is geen enkele andere auto te koop ie zoals mijn Tesla geheel automatisch kan inhalen.
Gaat jouw Tesla na het inhalen terug naar rechts naar de oorspronkelijk rijbaan waar je vandaan kwam of blijft de auto links rijden totdat je zelf terug naar rechts stuurt?
Er is geen enkel ander merk dat ook maar dit soort functionaliteit aangekondigd heeft. De meeste auto's hebben er ook niet de sensoren voor.
Simpele Google search levert mij op dat Nissan's ProPilot, Mercedes's Drive Pilot en Volvo's Pilot Assist dezelfde functionaliteit bieden.
Ze zijn andere merken in ieder geval lichtjaren voor op het gebied van klantbeleving.

Bij de 'oude merken' ben je gewoon klaar met updates zodra je de showroom uitrijdt. Zelfs voor een content update van je navigatiepakket kun je bij hoge uitzondering tegen exorbitante bedragen 1 of 2x een update verwachten maar totaal nieuwe features zoals in dit bericht heb ik nog nooit gezien.
Bij de 'oude merken' ben je gewoon klaar met updates zodra je de showroom uitrijdt. Zelfs voor een content update van je navigatiepakket kun je bij hoge uitzondering tegen exorbitante bedragen 1 of 2x een update verwachten maar totaal nieuwe features zoals in dit bericht heb ik nog nooit gezien.
En dat is eenvoudig te verklaren. Tesla heeft de mensen nodig om zijn systemen beter te maken cq. te testen, dus krijg je updates / nieuwe features. Op die manier hebben ze de goedkoopst mogelijke testers beschikbaar, en krijgen ze als bonus ook nog eens een goede naam.

De 'oude merken' hebben dat allemaal heel anders ingericht en hebben dat niet nodig. Dus zijn ze er snel klaar mee na aflevering.
Wat een onzin, het is eerder andersom. Bij de 'oude' automerken is het entertainment systeem vaak een nagedachte. Een enorme dure optionele nagedachte. Updates worden enkel uitgebracht bij hardware revisies en dit wordt naar mijn mening een van de grootste ondergangen van deze 'oude' merken. Ze snappen niets van software integratie terwijl dit software even belangrijk (zo niet, belangrijker) is dan de hardware. Dit zie je ook terug in telefoons en computers. De hardware is niet meer echt relevant enkel de software. Google staat echter klaar om de hele boel over te nemen! Alle auto's op Google Android auto software en de hele markt in handen van 1 softwareleverancier omdat de rest de incapabel is om zelf iets te bouwen. Precies zoals het gegaan is met de mobiele telefoonmarkt.

Dit in tegenstelling tot Tesla waar het centrale auto systeem de auto zelf is (letterlijk het handschoenenkastje gaat open via het entertainment systeem). Ze snappen het daar tenminste.
Oh wow daar zit ik net op te wachten, een handschoenenkastje dat opengaat via een scherm...
Knoppen zijn veel veiliger in een auto (oke ze zien er misschien iets minder modern uit maar veiligheid en functie gaat boven looks.)
Anoniem: 1322 @Lohi4 april 2019 16:48
Jij zit daar niet op te wachten maar jij wordt ook niet betaald om een auto te ontwerpen die gemaakt is met car-sharing in gedachte voor de toekomst.
Waar het om gaat is dat het een duidelijke design keuze is van een gecentraliseerd systeem voor alles. Zo gaan ook de deuren met enkel een drukknop open maar deze knoppen worden door het centrale systeem beheerd.

Knoppen zijn veel veiliger in een auto (oke ze zien er misschien iets minder modern uit maar veiligheid en functie gaat boven looks.)
Ten eerste, dat is een mening en geen feit (kom anders met onderzoek waar dat uit blijkt).
Daarnaast zitten er wel knoppen in maar deze zijn contextueel. Zo zit er zoals gezegd een knop om de deur open te doen en zitten er twee scroll wheels op het stuur om alles te bedienen zodat je je aandacht op de weg houdt.
Nee fysieke knoppen zijn veiliger das geen mening das een feit. Je kan veel meer op gevoel doen namelijk.

Je hoeft namelijk maar een fractie weg te kijken en als je de knop raakt kan je verder op gevoel, vrijwel onmogelijk met een (groot) touchscreen.

Als ze het dan inrichten dat je vrijwel geen knop hoeft te gebruiken tijdens het rijden is het nog beter natuurlijk. :)

Groot scherm van de Tesla is wel leuker natuurlijk en veel toekomst bestendiger.
Anoniem: 1322 @Flagg4 april 2019 22:31
Nee fysieke knoppen zijn veiliger das geen mening das een feit. Je kan veel meer op gevoel doen namelijk.

Dus als ik niet weet waar een knop is of welke knop ik in moet drukken dan is dat veiliger want ik kan random op gevoel knoppen draaien? Hoe is dat veiliger? Ik ga toch kijken, welke knop ik moet hebben.

Als je toch al een redelijk idee hebt waar je moet drukken is dat bij een scherm toch niet anders? Dan druk je met je vinger in de buurt van waar je moet zijn?
Beide zijn naar mijn mening even onveilig. Maar ik sta open voor een onderlegde wetenschappelijke bron.

Ondertussen zat ik net naar deze foto te kijken:
https://i.redd.it/9iy8u73mz9p21.jpg
Jij wil dus zeggen dat de bovenste situatie veiliger is want er zijn meer knoppen....
Je plaatje slaat natuurlijk nergens op. Bij een vliegtuig heb je veel minder last van overige deelnemers in het verkeer. Je hebt daar meer tijd om te kijken wat je doet. Tevens zit je met 2 mensen. Niet echt te vergelijken met het verkeer op de weg.

Dat fysieke knoppen veiliger zijn in een auto lijkt mij ook. Het besef waar je met je hand zit zonder te kijken is gewoon groter. Blind een app versturen lukt me op mijn telefoon ook niet. Dat ging met fysieke knoppen en t9 vroeger makkelijk blind..
Je plaatje slaat natuurlijk nergens op. Bij een vliegtuig heb je veel minder last van overige deelnemers in het verkeer. Je hebt daar meer tijd om te kijken wat je doet. Tevens zit je met 2 mensen. Niet echt te vergelijken met het verkeer op de weg.
Je response laat echter ook volledig mis. Bij vliegvelden heb je enorm veel 'overige' deelnemers in het verkeer en heb je echt niet meer tijd wanneer er een 'situatie' is. Denk je dat piloten al die knopjes zonder te kijken omswitchen?

Mijn punt is dat je in beide gevallen moet kijken en dat beide situaties dus even onveilig zijn!

Dat fysieke knoppen veiliger zijn in een auto lijkt mij ook. Het besef waar je met je hand zit zonder te kijken is gewoon groter. Blind een app versturen lukt me op mijn telefoon ook niet. Dat ging met fysieke knoppen en t9 vroeger makkelijk blind..

Dat het makkelijker gaat maakt het nog niet veilig...
Mijn punt is dat je in beide gevallen moet kijken en dat beide situaties dus even onveilig zijn!
En je hebt zee van tijd om te zoeken als je autonoom rijd.
Deels waar en deels niet. Zeker met een steeds beter werkende autopilot functie heb je meer tijd om iets langer de aandacht op iets anders te kunnen leggen dan je blik op de weg. Zonder AP heb je gelijk, maar met AP is die aandacht minder nodig en kun je voor die paar seconden best op de techniek vertrouwen.
Klopt helemaal. Een kennis van me heeft vorige maand een gloednieuwe VW Polo ontvangen. Echter het navigatiesysteem is zo ontzettend onhandig in de bediening (ik heb twee minuten moeten zoeken voordat ik uitgevogeld had hoe ik een nieuw eindpunt in kon voeren). Daarnaast herkende hij de helft van de straten niet en was het file systeem niet accuraat... Kortom, m'n kennis heeft z'n mobielhouder maar weer uit de kast gehaald en gebruikt het entertainment systeem alleen voor de radio...
Anoniem: 197341 @Lord_Pivo4 april 2019 17:35
Veel auto's hebben gewoon android auto en/of apple carplay en dan zeg je gewoon waar je heen wil en dan afhankelijk van de geinstalleerde app (google maps, waze of iets anders) krijg je dan je navigatie voor je neus..
Ik heb android auto via een apk moeten downloaden omdat deze niet in de nl playstore beschikbaar is. Dus zo gemakkelijk is het niet. (Vw tiguan 2018)
Niet 'gewoon' want het is zeker geen standaard. Het is altijd een dure optie bovenop een entertainment optie.
ik kreeg de features gewoon gratis bij een update bij een reguliere beurt.

Voor android auto moet je inderdaad een apk laden, maar dat ligt aan android, die is er niet voor nederlandse telefoons in de store, maar op apple werkt het wel gewoon standaard..
Juist net het handschoenenkastje en de panieklichten zijn de enige 2 fysieke knoppen naast het scherm. Slecht voorbeeld dus :)
Panieklichten en dashboard kastje zijn fysiek bij de Model S en x, bij de 3 is het dashboard kastje alleen te openen via het touchscreen. En verder zijn er veel meer fysieke knoppen, op het stuur, de ramen, de deuren openen bij de 3 en de spiegels bij de S en x.
Anoniem: 1322 @Navi4 april 2019 22:33
Ik doelde inderdaad op de Model 3 zoals @SeBsZ al aangeeft :)
Dit in tegenstelling tot Tesla waar het centrale auto systeem de auto zelf is (letterlijk het handschoenenkastje gaat open via het entertainment systeem). Ze snappen het daar tenminste.
Wat een feature |:( 8)7

Ja ze doen mooie dingen, maar dit is toch wel erg onzinnig niet! Maar inderdaad het systeem is integraal. Wat volgens mij nog wel eens vergeten wordt is dat een auto gewoon moet rijden. Los van wat basis veiligheid is de rest “luxe” om comfort te verhogen (wat veiligheid ook weer kan verhogen). Wat inhoudt dat het ook allemaal weer betaald moet worden!!
Ik wil ook niet aangeven dat het dashboard kastje een briljant idee is maar enkel dat het centrale systeem alle componenten binnen de auto aanstuurd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1322 op 22 juli 2024 20:09]

Onzinnig is het zeker niet. De rede waarom dit via het scherm of een fysieke knop gaat (bij de S en X) is zodat hij niet geopend kan worden in valet mode. Dit is bedoeld voor als je je auto door iemand anders laat parkeren bij een hotel etc.

Ik vind het in ieder geval een stuk mooier en handiger dan een slot op je dashboardkastje met losse sleuteltjes.
De Model 3 is op hardware gebied helemaal klaar voor autonoom rijden en carsharing, dus dat je je auto terwijl je hem niet gebruikt als autonome taxi kan laten rondrijden. De software is nog in ontwikkeling.

Voor die situatie is het handschoenenkastje electrisch op slot te doen tijdens dat soort ritten. Daarnaast is er ook al een camera ingebouwd waarmee je het interieur van je auto in de gaten kan houden tijdens dat soort ritten zodat mensen niks raars doen in je auto (maar die camera is op het moment nog inactief natuurlijk). Zal ongetwijfeld ook een reputatiesysteem komen voor klanten en eigenaars zodat je de controle hebt over wie er gebruik maakt van je auto.

[Reactie gewijzigd door enzozus op 22 juli 2024 20:09]

Anoniem: 197341 @oZy4 april 2019 17:33
"Bij de 'oude merken' ben je gewoon klaar met updates zodra je de showroom uitrijdt."

Onzin, ik krijg bij mijn hyundai steeds gratis navigatie updates en ook nieuwe features zoals android auto en apple carplay. Die zijn later toegevoegd.
Ze zijn andere merken in ieder geval lichtjaren voor op het gebied van klantbeleving.

Bij de 'oude merken' ben je gewoon klaar met updates zodra je de showroom uitrijdt.


Kijk dit is een echt punt. Tesla richt zig op een aantal punten waar ze echt uniek zijn. O.a. de software updates. En dat is een van de redenen waarom Tesla zo'n enorme PR machine van fans heeft. Mensen zijn bereid nadelen van een auto te vergeven als de auto maar enkele unieke aspecten heeft die ze heel belangrijk vinden. Autobezit is immers emotie en niet enkel rationeel van A naar B. Tesla heeft dat goed ingezien.

Overigens zijn ze niet langer de enige. Mijn Amerikaanse Ford update ook via het internet. Nu zijn hun updates wat meer traditioneel grote 'eens per jaar' updates, maar toch. Kost niks en ik hoef er niet voor naar de dealer.

En Toyota en Chrysler doen ook al soortgelijke dingen. Tesla loopt wel voor, maar lichtjaren zou ik het niet noemen.
Wel artikel is dat? Want daar zou ik dan weer graag wat onderbouwing van zien :)
Je vraagt om een onderbouwing, maar geeft hem zelf niet (het artikel 'ergens' vorig jaar).
In elk geval zie ik nog geen andere auto's rijden met 'Autopilot' of iets vergelijkbaars.
Lichtjaren is geen eenheid van tijd overigens, maar van afstand, maar enfin.
Een flinke voorsprong, laten we het daar op houden.
De enige reden dat ze voor lijken te staan is omdat ze beta functionaliteit beschikbaar stellen voor het grote publiek. Andere fabrikanten doen dat niet. Voor zover ik onafhankelijke vergelijkingen kan vinden blijkt Tesla echt niet ver voor te staan en op sommige gebieden ondertussen al voorbij te zijn gestoken. Alleen krijgen we dat niet nog niet te zien.

Vergis je namelijk niet, andere fabrikanten investeren ook zeer hard in autonoom rijden.
Voor zover ik onafhankelijke vergelijkingen kan vinden blijkt Tesla echt niet ver voor te staan en op sommige gebieden ondertussen al voorbij te zijn gestoken. Alleen krijgen we dat niet nog niet te zien.
Zeker. maar waar gaat het nu om? Wat je kopen kan of wat in een labo goed werkt en waarvan we nog niet hebben kunnen ervaren of het werkt? Je vergelijkt persberichten met rijdende auto's. De onderzoeken die ik heb gezien waren NIET gedaan met vergelijkende testen van de auto's maar op de gegevens die de firma's vrij gegeven hadden.

Tesla heeft pijnlijk laten zien hoe moeilijk het is om van de testbaan naar de werkelijke weg te gaan. Zodra andere merken dat doen kunnen we gaan vergelijken. Tot die tijd kan alleen een Tesla de dingen waar we het hier over hebben,
Ken jij @greentheonly op Twitter? Hij is een developer 'hacker' die interessante dingen naar boven brengt over de interne werking van AutoPilot met filmpjes en ook met de waarschuwing dat mensen op moeten blijven letten en het niet moeten gebruiken buiten de snelwegen om.

https://twitter.com/greentheonly/status/1113138432262451200

En een bug dat AutoPilot denkt dat ie onder een vrachtwagen door kan. Hier hebben we twee dodelijke ongevallen van gezien.

https://twitter.com/greentheonly/status/1105996443658129408
Maar ze liggen dus voor met wat er nu beschikbaar is voor de consument. Dat lijkt me eerlijk gezegd het enige wat telt. Dat er veel partijen zijn die investeren is bekend, maar Tesla mag toch wel credits krijgen voor wat ze op dit moment voor hun klanten waar kunnen maken.

Heb je een link naar de onafhankelijke vergelijking die je noemt?

Hier wordt Cadillac genoemd als winnaar, hoewel Tesla beter scoort op het punt 'Capability & performance'. https://www.consumerrepor...utomated-systems-ranking/

[Reactie gewijzigd door Jojakim op 22 juli 2024 18:13]

De enige reden dat ze voor lijken te staan is omdat ze beta functionaliteit beschikbaar stellen voor het grote publiek.
Nu is dat de definitie van een beta versie. Versies voor intern gebruik noem je "alpha". Alle andere merken hebben dus op het moment alleen alpha-versies.
MIT is het anders niet met u eens. en ze zijn daar best wel onafhankelijk.

https://www.youtube.com/watch?v=sRxaMDDMWQQ&t=1s

zeer interessant om te kijken als u echt intrese heeft in autonomen voertuigen.

daarbij komend is Date het belangrijkste onderdeel voor volledig autonoom rijden. dit is iets dat Google al roept sinds ze zijn begonnen met autonomen voertuigen. meer kilometers is meer data waardoor de software beter word. momenteel heeft Tesla al meer dan 2 miljard kilometer met autopiloot gereden waar de nummer 2 in afstand rijden op iets van 20 misschien 25 miljoen kilometer komt.

en de afgelegde kilometers van Tesla nemen bijna exponentieel toe door de groei van het aantal Tesla's op de weg.

[Reactie gewijzigd door mikee368 op 22 juli 2024 20:09]

Ze hebben ook niets anders om op te focussen. 1 soort batterij, 4 modelletjes die aan sich allemaal zelfde zijn (buiten de vrachtwagen dan) plus in de basis is een electrische wagen poepsimpel opgebouwd dus kunnen ze zich focussen op andere zaken. Plus ze hebben geen basis en hebben van in het begin ingezet op autonoom rijden. Helpt ook dat de regelgeving in USA veel soepeler is dan in EU dus testen op weg was veel simpeler.

Een ice wagen zit iets ingewikkelder in elkaar.
Ja ze lopen voor op autonoom rijden, qua technische vooruitgang lopen ze nog altijd achter op bv de S-reeks van mercedes.
Qua afwerking lopen ze ook nog steeds lichtjaren achter... ieder zijn ding....
als elektrisch rijden zo simpel is volgens u. kunt u mij misschien antwoord geven op de volgende vraag?

waar zijn al die elektrische auto's van bv de duitse merken die al sinds 2009 aangekondigd worden?
https://www.topgear.com/c...urt-show-audi-e-tron-2009

of die miljoen EV's die VW in 2013 beloofde voor 2018?
https://www.greencarrepor...car-maker-in-2018-it-says

als het echt zulke simpele techniek was. waarom krabben Porsche en Audi zich achter de oren over de model 3?
https://www.autoblog.nl/n...or-teslas-techniek-120184

echt. begrijp mij niet verkeerd. ik vind audi's bv harstike mooie wagens en zou graag een EV van hun kopen als ze er 1 hadden. maar dan moet deze wel op een zelfde prijs/prestatie en efficientie niveau zitten als een Tesla. anders is de keuze snel gemaakt naar een Tesla.
Hoeveel meer autonoom is een tesla bijvoorbeeld ten opzichte van een Kia E-Niro?

Zo'n auto heeft ook een adaptive cruise control, kan je auto ook binnen de lijnen houden, remt ook automatisch voor gevaar (binnen en buiten de bebouwde kom), leest de snelheid van de bordjes af langs de weg. e.t.c.

En al die functies komen standaard in het basis model (45k).

Tot nu toe ben ik niet erg onder de indruk van de 'autopilot' functies van een tesla. Een rotonde fatsoenlijk nemen kan de auto bijvoorbeeld niet.
Nee, daar (ACC + lane keeping) zul je voor moeten bijbetalen (3200,-). De advanced functies zoals in het artikel staan zijn alleen beschikbaar als je de "Volledig zelfrijdende besturing" optie neemt.

Update na reactie onder: correct. Je zult nog wel de autopilot feature moeten aanvinden. Niet standaard op het basismodel.

[Reactie gewijzigd door Eindhovenfinest op 22 juli 2024 20:09]

Dat is volgens mij onjuist. In het persbericht (en in het artikel) staat expliciet dat: “These new settings will be available to customers who have purchased Enhanced Autopilot or Full Self-Driving Capability.“
"Enhanced Autopilot" is niet meer te koop. Adaptive cruise control en de lane keep assist is nu simpelweg "Autopilot" geworden, de andere functionaliteit (summon, autopark, rijstrook wisselen) is naar "Full Self-Driving" verplaatst.

De functionaliteit van dit artikel is alleen met die duurste Full Self-Driving optie beschikbaar.
Je hebt gelijk.
Anoniem: 310408 @FrankSpin4 april 2019 13:23
Met excuses maar iedereen die een paar Tesla video's heeft gezien weet dat je dit soort functionaliteit niet kan vergelijken. Van de laatste 2500 km die ik in mijn S gereden heb waren er 2380 hands-free. Dus waarbij ik alleen elke 30 seconden moet laten zien dat ik niet slaap. Als ik achter een langzamere auto zit hoef ik alleen de richtingaanwijzer te gebruiken en de auto haalt geheel automatisch in. Hij neemt de afslagen automatisch en voegt vrijwel altijd automatisch in.

Rotondes blijven inderdaad moeilijk (hoewel de laatste versie van de software wel; duidelijk verbetering geeft!), maar er is geen enkele andere auto die te koop is die ook maar pogingen tot het rijden van een rotonde doet. Overigens zijn rotondes, zeker diegene met meer dan een rijbaan, voor ELKE autodrive moeilijk. Veel van de testgebieden die bijvoorbeeld Uber gebruikt in tests bevatten geen rotondes.
Haha, rotondes met meerdere rijbanen zijn ook voor menselijke autorijders drama .... 😡
Ik heb een Kia E-Niro en ik kan je vertellen dat de adaptive cruise control / smart cruise control "werkt". Het is echter een grapje vergeleken de systemen die ik van Volkswagen gewend was (Passat B8). Een Tesla met AutoPilot heb ik nog niet gereden.

Ik denk ook meer dat de duitse merken Tesla bij kunnen houden op deze innovatie (dat hoop ik ;) )

[Reactie gewijzigd door _eLMo_ op 22 juli 2024 20:09]

Tesla is bijna een "Level-2" systeem; Automatic Cruise Control en Lane Keeping Assistants zijn Level-1 features. Maar zoals je terecht opmerkt, een echte Level-2 autonome auto moet zelfstandig een rotonde over kunnen. Je moet wel blijven opletten, want met Level 2 kan het nog snel fout gaan. Op level3/4 hoeft het systeem in principe niet veel beter te zijn, alleen áls het dan in de problemen komt dan moet het zelf een veilige stop kunnen maken.
Fout.
Level 1 wil zeggen of lengteregeling (bijvoorbeeld. ACC) of dwarsregeling (lane keeping.
Level 2 is lengte- en dwarsregeling. ACC+lane keeping op de snelweg is daarmee ook al L2, daar hoeft geen rotonde bij te komen
lichtjaren is een geen tijdseenheid maar een lengtemaat
Tja en als je je tesla bril afzet (die alles tot microscoop niveau lijkt uit te vergoten) dan blijkt die voorsprong ineens stukken minder groot, 1 jaar misschien als het dat al is.
haha. 1 jaar?
lol. in welk universum is dat dan?

als dat waar was. waarom is er nog steeds geen EV op de markt die de Model S er uit presteert in efficientie en actie radius? optrekken?

en hoe zit het met een EV die sneller op het circuit is dan een Model P3AWD?

juist ja. geen enkel van die voertuigen is tot op heden overtroffen voor een vergelijkbare prijs. en dat terwijl de model S al weer uit 2012 komt.
en hoe zit het met een EV die sneller op het circuit is dan een Model P3AWD?
Circuit, als je dan iets roept eerst goed checken. NIO EP9 Nürburgring, zoek maar even.
In vergelijkbare prijs klassen.... lees 1 zin verder -.-"

En eerlijk is eerlijk. De NIO EP9 is een zeer nette auto kwa prestaties.

Ben ook benieuwd hoe de model het gaat doen daar. Hij is echt snel dat is wel bekend. Maar Nürburgring is natuurlijk wel dr echte test daar voor ^^
Ooh Tesla houdt 't nog wel even vol hoor. En een 'verkoop' telt pas mee als de auto daadwerkelijk uitgeleverd is aan de klant. En dat uitleveren in het buitenland zit het probleem voornamelijk in. Dat trekt wel weer bij.
Denk dat de kracht van Tesla vooral de merknaam is. Tesla staat synoniem aan jong, dynamisch, vernieuwend terwijl VW toch een beetje geiten wollen sokken imago heeft.

Als je een elektrische auto kunt kopen en kunt kiezen tussen VW of Tesla zou ik toch al snel voor Tesla gaan en ik denk dat het een veilige aanname is dat dat voor de meerderheid geldt, bij gelijke prijzen dan he.
Bij gelijke prijzen zeker. (Als je het hebt over 'fout in de oorlog' dan was VW natuurlijk wel hét prototype fout!).

VW is stug en met al die dieselschandelen mag het een godswonder heten (of een krachtige lobby... dat laatste lijkt me waarschijnlijker) dat het bedrijf überhaupt nog mag blijven bestáán.
Tja VW sjoemelde enkel met de metingresultaten, dat doet geen afbreuk aan de kwaliteit van de auto die door veel mensen toch als betrouwbaar en robuust wordt gezien zeker in China en de VS.

Het is natuurlijk wel een heel sterk merk maar vooral dus voor mensen die op safe spelen.
Ook een onzin verhaal. Het is vrij simpel namelijk.
Probleem wat Tesla heeft, is dat het er op lijkt dat iedereen in Amerika die een "dure" Model 3 wil hem nu heeft. Er zijn er honderdduizenden geproduceerd. De vraag is ook wat gekelderd omdat de Model 3 standard range is aangekondigd. Deze heeft wat minder bereik, maar is ook goedkoper. Maar concurreert dus blijkbaar met de duurdere modellen.
Het goede nieuws is: de lang verwachte Model 3 standard range is dus sinds kort te koop in Amerika. Verkoop is een paar weken geleden begonnen, en de eerste zijn uitgeleverd. De vraag naar dit model is groot.
De verkoop van de Model 3 is internationaal ook pas net op gang gekomen. In China is daarnaast de Model 3 standard range ook te bestellen nu. Europa en de rest van de wereld komt later. Als je kijkt hoe veel vraag er is naar EV als de Kona en de e-Niro(Model 3 standard range zit in die prijsklasse) dan kan het niet anders dat dit ook in Europa een enorme hit gaat worden.
Uiteindelijk kan Tesla gewoon nog heel veel auto's verkopen wereldwijd, en het moet raar lopen als ze dan niet gaan doen.
Anoniem: 84766 @YoMarK4 april 2019 15:52
Het goede nieuws is: de lang verwachte Model 3 standard range is dus sinds kort te koop in Amerika. Verkoop is een paar weken geleden begonnen, en de eerste zijn uitgeleverd. De vraag naar dit model is groot.
De verkoop is begonnen, maar er is nog geen enkele SR uitgeleverd, de SR+ wel. Mensen die de SR hebben besteld worden gecontacteerd door Tesla om te upgraden naar SR+, anders moeten ze wachten.

Het probleem voor Tesla is de prijs waarvoor ze hun auto's moeten verkopen om de volumes te halen. Ze hebben niet voor niets de prijzen flink laten zakken, dit is een teken dat de vraag er niet meer is voor de hoge prijzen. De SR heeft door zijn lagere prijs een hogere vraag, maar heeft volgens Deutsche Bank, maar een brutowinst van $1500. Deutsche Bank heeft dit doorgekregen van Tesla. Een brutowinst van $1500 betekent onder de streep verlies, aangezien er nog meer kosten vanaf moeten. Namelijk afschrijvingen van productiemiddelen die per auto worden berekend, verkoopkosten, en garantievoorzieningen. Garantievoorzieningen heeft Tesla laten dalen van bijna $4000 naar iets meer dan $2000 dollar per auto.

Dan te bedenken dat het aantal rondrijdende Tesla's meer dan verdubbeld zijn sinds eind 2017 en dat er maar 33% meer service centers bij zijn. Er worden er nu zelfs gesloten om operationele kosten te drukken.

Tesla is een structureel verlieslijdend bedrijf. De S en X die veel hogere brutowinsten hebben dan de Model 3, zijn compleet ingestort met minder dan de helft verkoop. Een Model S van meer dan $100.000 heeft een brutowinst van zo'n $25.000 (X nog meer). Hoeveel Model 3 SR+ moet Tesla verkopen om een verloren S of X goed te maken?
Ik kan me ook niet voorstellen dat iemand een SR wil, als je voor 2000 dollar meer een SR+ kan kopen die echt een shitload aan extra opties meekrijgt.
De SR is er alleen om de belofte van Elon na te kunnen komen dat er een 35.000 dollar kostende model 3 zou uit komen. Gelukt, maar het is niet een interessant model.

Wat betreft de "Shops" die ze gaan en willen sluiten.
Het idee van Tesla is dat dat iedereen alles het liefst toch al online besteld, dus ook een auto. Daar willen ze naar toe.
Bestel je een auto, dan krijg je hem thuis afgeleverd. Bevalt hij niet, dan stuur je hem terug net als dat kan bij iedere andere online aankoop. Je moet wel zelf verzekering en een kenteren aanvragen, dus het heeft wel een hogere bestel-drempel. Maar goed, de service centers blijven, maar veel showrooms gaan dicht.
Zitten natuurlijk wel wat haken en ogen aan, maar op zich wel een verfrissend concept wat dus een boel kosten bespaard.
Wat betreft de brutowinsten: de marges op de goedkope model 3's zijn nu laag, maar vergeet niet dat Tesla ze ook steeds goedkoper kan maken. B.v lithium batterijen worden ieder jaar goedkoper. Dit jaar ook weer 18% gedaald, en voor volgend jaar wordt eenzelfde percentage verwacht.

Wat betreft het verliesgevend zijn op de lange termijn, Elon zegt dat het anders is. En alhoewel hij wel eens Marsjaren met Aardjaren verwisseld heeft hij het toch vaak bij het rechte eind.
En je moet niet rekenen met prijzen die voor de rest van de markt gangbaar zijn, een EV heeft nu eenmaal veel minder onderhoudsuren nodig, en is vaak gemakkelijker en sneller te repareren. Zeker een Model 3. Het is bizar hoe snel ze een defecte motor kunnen vervangen.

[Reactie gewijzigd door YoMarK op 22 juli 2024 20:09]

Anoniem: 84766 @YoMarK4 april 2019 17:28
Wat betreft de "Shops" die ze gaan en willen sluiten.
Ik heb het niet over shops, maar over service centers. Tesla heeft geen dealer netwerk, maar eigen service centers. Mensen wachten nu al maanden op simpele reparaties. Service verlenen is noodzakelijk en de capaciteit zal moeten meegroeien met de totale fleet en dat doet het op dit moment niet.

Of het sluiten van de shops kosten bespaard is nog te betwijfelen. Als je berichten leest op Tesla Motors Club forum, dan hebben ze daar duizenden dollars korting gekregen op auto's waar paar honderd mile in gereden was.
Wat betreft het verliesgevend zijn op de lange termijn, Elon zegt dat het anders is.
Musk heeft dit voor het laatst beloofd in 2018. Vanaf Q3 nooit meer verlies en cash flow positief. Zelfs in januari hadden ze nog hoop voor winst in Q1, maar dit kwartaal worden weer rode cijfers. Musk heeft ook in 2015 en zelfs eerder beloofd om winstgevend te worden.

Feit is dat Tesla nog nooit een jaarwinst geboekt heeft. Afgelopen jaren waren super jaren voor de autoindustrie, maar dit is op zijn retour. Wereldwijd dalen de verkopen. Het is het einde van de credit cycle en er komt een hele sloot de tweedehandsmarkt op, dit betekent dat tweedehands prijzen dalen en dus aantrekkelijker worden.

Wat betreft accuprijzen werkt het niet zo direct. Tesla heeft een inkoopverplichting van vele miljarden bij Panasonic. Panasonic lijdt nog steeds verlies met de Gigafactory, dit betekent dat Panasonic echt geen lagere prijzen aanbiedt aan Tesla. Het wordt voor Tesla de uitdaging om voldoende af te nemen, anders krijgen ze boetes.
Alle schrijnende gevallen ten spijt, ondertussen zijn Tesla autorijders bij vrijwel ieder onafhankelijk onderzoek het meest tevreden met hun auto, en is het percentage dat "zeker weer" een Tesla zal kopen als volgende auto het hoogst.
Het is maar waar jij blijkbaar je informatie wil halen.

Verder is de Model 3 zelfs in Nederland het meeste verkochte automodel geweest in maart. Wereldwijd hebben ze nog nooit zoveel auto's geproduceerd en verkocht. En dan hebben we het over de duurdere modellen. Internationaal gezien heeft Tesla nog een enorme afzetmarkt, zeker in China.
Anoniem: 84766 @YoMarK4 april 2019 19:00
In Q1 hebben ze minder verkocht dan in Q4 en Q3 van 2018, wat bedoel je nu?

Tesla doet het helemaal niet goed in China, ze zijn daar simpelweg te duur.
Hoe kom je daarbij? Tesla doet het juist geweldg in China, Model 3 gaat er als een speer:
https://cleantechnica.com...-construction-going-24-7/
Dat artikel is inderdaad een stuk beter geschreven (uiteraard).

Wel belangrijk om dit ene zinnetje te lezen:
Because of those hangups, a "large number of vehicle deliveries" are expected to be shifted to the second quarter, Tesla said, as about 10,600 vehicles were in transit with the first quarter ended.
Een verkoop geldt pas als de auto volledig afgeleverd is, en momenteel zijn er -volgens Tesla- nog ruim 10.000 auto's onderweg. Die tellen dus direct mee voor verkopen in Q2, waarmee het tekort aan leveringen in Q1 in één klap opgelost is.
Alles wat maar enigszins progressief is moet je vooral niet bij de Telegraaf mee aankomen. Dus Tesla = linkse milieuhobby = per definitie 'fout'.

Als je niet ziet dat de Telegraaf nogal 'rechts' is heb je ongelovelijke oogkleppen op. Maar, spoiler alert: de hele media denkt nog links en rechts. VARA = PvdA = links, VPRO = zo mogelijk nog linkser, AvroTROS = centrumrechts, ga zo maar door (met name de TROS destijds was nogal nationalistisch conservatief; de AVRO viel wel mee).

Mensen met vermogen zijn overwegend rechts, want VVD-stemmers van nature. En die hebben het geld om een Tesla te kopen. Maar ja, de Moff... eeh.. Duitsers bepalen nog steeds voor een aanzienlijk deel de automarkt en die rijden nog gewoon op platgestampte dinosaurussap. "Dus" moet Tesla stuk.

En tuurlijk, er zijn uitzonderingen, en er zijn mensen die tegen zichzelf blijven liegen dat het niet zo is.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 20:09]

Je bevestigd weer je totaal trieste hokjes blik.
Dan moet je ook nog met oude scheldwoorden voor Duitsers komen. Door woorden als Mof te gebruiken veroordeel je mensen die nu geboren zijn voor iets waar ze niets mee te maken hebben. Triest hoor.

Lijkt me ook duidelijk dat figuren als jij met dit hokjes denken en scheldwoorden te gebruiken totaal niet serieus genomen kunnen worden.
Op autogebied willen ze anders nog steeds gewoon wereldheerschappij hoor.
Wie dan wel? Die dingen kosten een ton 't stuk... nou ja vooruit: ze leasen een Tesla. Zo beter? :)
In Nederland? Voor 95% wordt (werd) een Tesla in de BV gekocht.
Deze kost dan netto geen ton, maar rond de 35k. Echt een subsidie kanon. Vandaar dat er vanaf januari bijna niet één Model S of X in Nederland is verkocht. En erg voorspelbaar, Tesla komt nu met prijsdalingen van meer dan 50k (!) bijvoorbeeld op de Model X, ze hebben de cash immers hard nodig.
Kan je het mij ff voorrekenen die 35K, want ik heb een Tesla en een BV, maar als ik jouw post lees ben ik dus genaaid.
Als je nu naar leaseplandirect.nl gaat, en je selecteert ‘auto zoeken’ en dan ‘occasionlease’, dan kun je zien dat ze meer dan 150 tesla’s op voorraad hebben staan. En kijk even naar de kentekens, dit zijn geen occasions!! Ze raken ze gewoon niet meer kwijt...
Wat een onzin. Dat Model X en S minder wordt verkocht mag dan waar zijn, maar zeker de S heeft denk ik wat last van de Model 3 verkopen.
Feit is dat Tesla nog nooit zoveel auto's verkocht, en de Model 3 in nederland zelfs het meest verkochte automodel. Ja zelfs nog meer dan de Golf, Asta en Focus. Natuurlijk zal dat niet zo blijven(is een nieuw model - en nu even populair), maar het zegt toch wat.

[Reactie gewijzigd door YoMarK op 22 juli 2024 20:09]

Anoniem: 620061 @YoMarK4 april 2019 21:33
Tesla verkocht in het 1e kwartaal maar liefst 31% minder auto’s in totaal dan in het vorige kwartaal, dus geen idee waar je ‘nog nooit zo veel’ vandaan haalt.
Dat de Model X en S minder verkopen is een understatement, dat waren er zelfs 54% minder. Terwijl juist daar de winst (en hard benodigde cash) ligt. Daarom ook de extreme prijsverlagingen op deze twee modellen. Het Tesla aandeel staat niet voor niets vandaag op bijna -10%!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 620061 op 22 juli 2024 20:09]

Ligt er puur aan waar je van houd. Heeft niks met je vermogen te maken, als je een voorstander bent van Tesla en elektrische auto's koop je dat. Ben je een liefhebber van exotische super cars en vind je dat geweldig, koop je dat. Is puur waar je een voorstander bent en waar je van houd. Nogmaals dit heeft niks met je vermogen en inkomsten te maken.
Anoniem: 710428 4 april 2019 13:11
De auto wisselt dan ook alleen van baan als de bestuurder zijn handen op het stuur houdt.
Sorry, maar ik zie de meerwaarde niet. Als je toch al je handen op het stuur houdt kan je toch even een beweging naar links of rechts maken.
Deze eis is voornamelijk om de bestuurder verantwoordelijk te kunnen houden indien het fout gaat. En ondertussen rijden de duizenden Tesla's samen miljoenen/miljarden kilometers, waar hun hele systeem steeds slimmer van wordt en steeds beter, sneller en meer verschillende situaties kan inschatten.

Je kan dit op twee manieren bekijken:
* Tesla loopt mijlenver voor door hun systeem in de praktijk en bij echte gebruikers voortdurend te kunnen testen, en daarbij steeds kleine stapjes vooruit te maken richting volledige autonomie.

OF

* Tesla gebruikt elke koper van hun auto's als beta-tester voor hun AI-piloot terwijl andere fabrikanten wachten tot hun systeem direct volledig autonoom op de markt kan verschijnen.

Welke methode de juiste is, zal nog moeten blijken. AutoPilot heeft ondertussen al rare crashes veroorzaakt, soms met dodelijke gevolgen, en komt daardoor negatief in het nieuws. Langs de andere kant kunnen systemen van andere fabrikanten nooit zo uitvoerig getest zijn als die van Tesla wanneer ze dan eindelijk op de markt komen, want een fabrikant kan nooit de miljarden kilometers die Tesla's nu al afleggen in eigen beheer nabootsen.
Er zijn ook nog tussenvormen, zoals passief meekijken en opletten wanneer bestuurders dingen doen (zoals van baan wisselen). 'Actief meekijken' en voorspellen wat een goed moment is om van baan te wisselen en dan opletten of de bestuurder dit idd doet. De tip geven van baan te wisselen, of zoals nu: zelfstandig van baan wisselen.

Een aantal van die AutoPilot-crashes zijn te betwisten hoe erg dit aan AutoPilot ligt, en er zijn juist weer crashes-in-wording door AutoPilot voorkomen (slapende bestuurders). Zelfs als je ál die crashes meerekent kom je ruim veiliger uit dan de gemiddelde bestuurder.

Dus ja, als bestuurder ben je een soort Beta-tester, maar dit is ook prima op een veilige manier te doen.
Wat ik me vorige week nog afvroeg is waarom er zoveel Teslas met de neus in elkaar bij de autoschade hier schuintegenover staan. Vogens de fans zien die auts ongelukken aankomen kilometers van te voren aankomen, remmen vanzelf etc. Het parkeerterrein werd er altijd gedomineerd door megane's, polo's en golfjes. Op dit moment lijkt het aandeel Tesla wel erg hoog. Zeker als je naar verhoudingen van verkochte aantallen gaat kijken. Of zou de beste man gewon een lucratieve deal gesloten hebben?
Teslas hebben wat bijzondere eisen voor hoe ze afgesleept kunnen worden. Zou kunnen dat de man samenwerkt met een sleepbedrijf wat de juiste apparatuur heeft. Of hij heeft zich op een andere manier gespecialiseerd.

Daarnaast nodigen Teslas enorm uit tot enthousiast (handmatig) rijden. En de collision avoidance staat weliswaar altijd aan (ook als je geen autopilot hebt) maar om averechtse effecten te voorkomen is deze zo ingesteld dat hij op midelhoge-tot-hogere snelheid een botsing niet kan voorkomen maar slechts de bestuurder waarschuwt en de ernst verminderd. Ook wordt deze omzeild als je op het laatste moment het gas extra indrukt, wat schijnbaar soms kan voorkomen in panieksituaties.

[Reactie gewijzigd door enzozus op 22 juli 2024 20:09]

Ja, was het maar zo simpel..... ik sta soms versteld van wat m'n medeweggebruikers weten te presteren tijdens het inhalen, in- en uitvoegen en andere verrichtingen. Liever dat een stuk techniek van 100.000 euro dat regelt dan een slaapdronken malloot die niet uit z'n doppen kan kijken.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 20:09]

Die medeweggebruikers blijven dit doen hoor. Voor hun moeten ze een auto hebben waarbij je niet mag sturen:)

Hierbij moeten ze hun handen aan het stuur houden en kunnen ze ingrijpen wanneer ze willen dus ook rare manouvres.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 710428 op 22 juli 2024 20:09]

Dát is dus de meerwaarde: een auto die zélf stuurt :) dat is nou juist het punt..

De toekomst is een auto die zelf rijdt met een joystick als 'failover' of 'manual override'.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 20:09]

Ik kan niet wachten tot auto's volledig autonoom mogen rijden en als het kan zonder verantwoordelijkheid voor de "bestuurder". Dat laatste is vooral mooi omdat ik nu al een aantal mensen ken die helaas toch beschonken achter het stuur kruipen, dit zou de veiligheid voor een hoop mensen verhogen.
Ja en nee.

Het zou een hoop ongelukken schelen en idioot gedrag op de weg voorkomen, maar ik vind het veel te leuk om zelf te rijden :)
Doe mee met de autocross, of ga naar een circuit. Dat is nog veeeeel leuker rijden :).

Ik denk dat dat soort dingen populairder gaan worden, naar mate we minder 'normaal' gaan rijden.
Nee, want ik vind rijden ontspannend. Als ik passagier wil zijn, dan ga ik wel met het openbaar vervoer. (Twee jaar geprobeerd, serieus, maar hard van terug gekomen).

Overigens rij ik al meer dan 25 jaar schadevrij (en meer dan anderhalf miljoen km afgelegd in mijn leven). Ik heb nog geen autonome auto gezien (op dit moment op de markt) die NU mijn 25 jaar gaat evenaren.

Voorts hebben we thuis een tweetal karts, dus circuit ervaring genoeg!! Inderdaad heel leuk.
Dat laatste is vooral mooi omdat ik nu al een aantal mensen ken die helaas toch beschonken achter het stuur kruipen, dit zou de veiligheid voor een hoop mensen verhogen.
Ik vind het zo jammer dat dat soort mensen nog een rijbewijs hebben. Dat zijn mensen die zich onfeilbaar achtten totdat ze een keer iemand aanrijden met dat achterlijke gedrag.
Je tolereert dat ook? Ik ben echt iemand die autosleutels gaat afpakken als ik zie je dat je de intentie hebt om te gaan autorijden terwijl je niet eens meer echt normaal kan lopen.

Wat mij betreft blijf je als eigenaar altijd verantwoordelijk voor zo'n auto en blijven dus ook de alcohol normen onverminderd van kracht.
Als je moet ingrijpen bij zo'n auto moet je immers ook niet dronken zijn.
Gewoon een taxi of uber bestellen als je te veel gezopen hebt, daar zijn ze voor.
Of als het minder dan anderhalf uur lopen is ga lekker die alcohol uit je systeem lopen.
Ik vond het altijd subliem om na een flinke alcohol avond vanuit de binnenstad naar huis te lopen (5 kilometer) om daar alweer half nuchter een bed in te duiken en gewoon frist en fruitig weer op te staan in plaats van de halve zondag kwijt te zijn aan één of andere laffe klote kater.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 22 juli 2024 20:09]

Ik ken mensen die het doen/gedaan hebben, ik zei niet dat ik erbij was wanneer dat gebeurde. En ik pak sleutels niet af, ik probeer te voorkomen dat vrienden meer dan 2 glazen drinken als ze moeten rijden.
het punt van een volledig zelf rijdende auto is dat u dus niet meer kunt ingrijpen. dan pas is het een echt volledig zelf rijdend voertuig. op dat punt moet het voertuig dus ook vele malen beter kunnen rijden dan wij mensen en alle verkeers scenario's beter kunnen voorspellen dan dat wij ooit hopen te kunnen.

dit is ook bv waar Uber en Lyft heen willen. hoe bot het ook klinkt, een taxi chauffeur is zeer duur en daardoor is de vraag naar FSD voertuigen ook groot. veiligheid gaat omhoog en uw taxi rit prijs gaat met 50-75% omlaag vooral als er ook gebruik word gemaakt van EV's bij zo'n FSD voertuig.
'zonder verantwoordelijkheid voor de bestuurder'?
En wie is dan verantwoordelijk als het een dodelijk ongeluk tot gevolg heeft?
'zonder verantwoordelijkheid voor de bestuurder'?
En wie is dan verantwoordelijk als het een dodelijk ongeluk tot gevolg heeft?
De fabrikant wellicht.
Sowieso zijn alle inzittenden passagier als de auto volledig autonoom is. In de huidige situatie zijn passagiers toch ook niet verantwoordelijk bij een ongeluk.
Maar laten we dan bv boetes nemen? Ding mist een 30 boord of afzetting, boete voor Tesla?
Misschien wel. Of de eigenaar van de auto, of die er nu in zit of niet.

Wat betreft aansprakelijkheid, de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is in Nederland gekoppeld aan de auto, met als verzekeringnemer degene op wiens naam de auto staat. Dus kan het nu ook al zo zijn dat, praktisch gezien, de bestuurder niet degene is die de (wettelijke) aansprakelijkheid draagt bij een ongeluk.
Als de auto zelf de "bestuurder" is hoeft daar niet echt wat aan te veranderen.

De verzekeringnemer kan wel schade hebben, zoals het vervallen van bonuskorting op de verzekeringspremie. Als de oorzaak een fout van de auto is, kan dat mogelijk op de fabrikant verhaald worden. Datzelfde kan het geval zijn bij het oplopen van boetes.
De fabrikant. Zie het Boeing 737-MAX verhaal nu. OK dat is weliswaar een tikkeltje overdreven: de piloten konden er in dit geval met de beste wil van de wereld niks aan doen omdat het een systeem is (MCAS) dat Boeing stilletjes ingevoerd heeft zonder de juiste opties (waarschuwingen op de PFD's) aan te bieden en de piloten daar niet op te trainen.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 20:09]

Heel simpel. Tot op heden is de bestuurder in alle gevallen verantwoordelijk voor wat hij/zij met zijn of haar auto doet.

Zoals het ook in het artikel staat:
"Tesla benadrukt dat de nieuwe functie de auto's niet autonoom maakt en bestuurders te allen tijde verantwoordelijk zijn voor wat de auto doet.“
Interessant inhoudelijk artikel over autopilot, en de potentiele tekortkomingen van hun testregime. Ik vind dit toch zorgelijk.

https://arstechnica.com/c...oward-lane-divider-again/

Ja, Tesla beweegt sneller dan de traditionele industrie, maar de industrie heeft rigide processen voor alles wat met functional safety te maken heeft, heeft bijbehorende gradaties (ASIL levels) en requirements waar je software en hardware aan moeten voldoen in geval van veiligheidskritische functies, inclusief potentiele redundancies en testprocedures. Dit soort artikelen laat mij toch afvragen of Tesla niet teveel shortcuts neemt.

Quote:
Last year, in early April, the Tesla driver noticed that Autopilot on his Model X would sometimes pull to the left as the car approached the lane divider—seemingly treating the space between the diverging lanes as a lane of its own.

This was particularly alarming, because just days earlier, Tesla owner Walter Huang had died in a fiery crash after Autopilot steered his Model X into a concrete lane divider in a very similar junction in Mountain View, California.

Beastpilot made several attempts to notify Tesla of the problem but says he never got a response. Weeks later, Tesla pushed out an update that seemed to fix the problem.

Then in October, it happened again. After months of working correctly, Beastpilot's Tesla started swerving toward the lane divider in the same spot. Again, he reported the problem but says he never got a response. Weeks later, the problem resolved itself.

This week, he posted dashcam footage showing the same thing happening a third time—this time with a recently acquired Model 3. After working correctly for months, his new Tesla shows a tendency to swerve toward the lane divider as it passes this particular exit.

[Reactie gewijzigd door Bio op 22 juli 2024 20:09]

dat ongeluk van Walter Huang is inderdaad iets wat zeer vervelend is dat het is gebeurd, echter is dat niet de schuld van Tesla. ook zoals u in dit tweakers artikel kunt lezen word er continu gezegd dat je zelf moet blijven opletten omdat het geen volledig zelf rijden is maar een auto piloot die kan gas geven, remmen en sturen om op de juiste baan te blijven. over het algemeen gaat dit zeer goed en zo goed zelfs dat mensen er soms te veel vertrouwen in krijgen en niet meer gaan opletten. mogelijk is een soort gelijk iets gebeurt bij dat ongeluk met de Model X. wat hier niet genoemd is dat die specifieke Model X 6 seconden voor het ongeluk al waarschuwings-signalen begon af te geven en dat de bestuurder het weer moest overnemen. wat er ook niet word verteld is dat een aantal dagen voor dat ongeval een andere auto (geen Tesla) op de zelfde plek een ongeluk heeft gehad waardoor de complete veiligheids- kreukelzone voor het beton was beschadigd en zodoende ook verwijderd om later een nieuwe te plaatsen.

elke keer dat AP word ingeschakeld komt er op het scherm te staan dat het geen FSD iets is en dat u ten alle tijden moet blijven opletten. vooral omdat het nog niet perfect is.

verder zijn de voertuigen van Tesla zo ontworpen dat u altijd de controle direct kunt terug nemen omdat het gas, remmen en het stuur gehardwired is aan de pedalen en het stuur. AP kan hier dus letterlijk niet tussen komen als u aan de "knoppen" zit.
elke keer dat AP word ingeschakeld komt er op het scherm te staan dat het geen FSD iets is en dat u ten alle tijden moet blijven opletten. vooral omdat het nog niet perfect is.
Klopt langs geen kanten. Er komt helemaal geen waarschuwing in eender welke vorm of waar dan ook als ik AP inschakel op mijn MX AP2, waar haal je dat in godsnaam vandaan?
"Houd uw handen aan het stuur" staat er bij elke inschakeling.

Je kunt Autosteer bovendien pas aanzetten via Controls na het accepteren van een waarschuwingstekst.
Ik denk wel dat dat volledig naast het punt van mijn oorspronkelijke bericht is. Mijn punt is dat het niet acceptabel is als autofabrikant om tot 3 maal toe bugs te herintroduceren die eerder al opgelost waren. Zeker niet als dit directe impact heeft op de veiligheid van bestuurders. Dan schieten de testprocedures van Tesla op het vlak van software gewoon hard te kort. Het toont ook de gevaren van het gebruiken van een neuraal netwerk omdat het black-box gehalte het risico op dergelijke incidenten verhoogt.

Wat betreft jouw reactie: Dat je moet opletten als bestuurder, dat staat buiten kijf. Helaas is de mens zeer slecht geschikt voor die rol zoals bijvoorbeeld hier beschreven. Persoonlijk vind ik daarom level 3 autonoom rijden uberhaupt discutabel. Jij zegt dat Walter Huang zelf de schuld heeft, en strict gezien is dit ook zo. Zit echter zelf maar eens elke dag in een auto op hetzelfde traject rijdt. de eerste weken let je misschien nog op, maar als je het weken en maandenlang goed ziet gaan verslapt je aandacht. Zoals wetenschappelijk al vaak aangetoond zoals in bovenstaand gelinkt artikel is de mens daar gewoon niet goed in, en moet je hem mijns inziens dus ook niet in een dergelijke rol stoppen. Als ik het voor het zeggen had zou ik level 3 autonomous driving niet toestaan en fabrikanten dwingen om ineens de stap naar level 4 te maken waarbij de bestuurder geen backup meer is.

[Reactie gewijzigd door Bio op 22 juli 2024 20:09]

level 3 is een level dat elke fabrikant moet overslaan vind ik ook inderdaad.

en ja. je aandacht dwaalt af daar ben ik het ook mee eens, echter als je 6 seconden lang waarschuwingen krijgt en dan nog niet reageert?
dan of ben je in slaap gevallen of ben je onwel geworden anders reageer je echt wel en neem je het stuur over zou je zeggen of niet?

dat een bug 3 x terug komt vraag ik me ook af hoe waar dat is in feiten gezien. het kan namelijk ook zijn dat er iets met dat stuk weg is waardoor het gebeurt in bepaalde belichtings- omstandigheden. dit houd niet in dat het niet erg is maar dat het iets is dat moeilijker te verhelpen is dan even een software updatje doen. dat vergt namelijk veel testen en veel gereden kilometers waarbij mensen in grijpen zodat het systeem er van kan leren.
Level 3 overslaan is een optie, maar ik vermoed dat de ontwikkelingen van autonome auto's dan een stuk langzamer zouden gaan. Het zou betekenen dat autofabrikanten hun systemen moeten trainen op basis van testdata verkregen op afgesloten test-trajecten. Dat is nogal beperkend omdat niet alle situaties daar gesimuleerd kunnen worden en je kunt veel minder kilometers maken.
Ik denk dat Tesla bewust de grenzen opzoekt en daarmee misschien ook risico's neemt, maar daarmee wel veel sneller kan ontwikkelen.
Als dat een juiste constatering is, dan is de volgende vraag: is wat Tesla doet dan wel ethisch? Ze testen op de openbare weg en introduceren extra risico's. Aan de andere kant: hoe groot is het risico nu werkelijk? Volgens mij zijn er nog onvoldoende cijfers over het aantal ongelukken per gereden kilometer om een duidelijke conclusie te kunnen trekken. Dat is overigens ook al tekenend: er zijn miljoenen kilometers gereden en als de conclusie dan nog niet duidelijk getrokken kan worden, dan is het risico kennelijk niet veel groter met een auto met Level 3.
Opzich hoeft dat niet. Geen enkele commercieel beschikbare auto op de weg anno vandaag de dag beschikt over een zelfrijdende functie. Alle systemen zijn "bestuurdersondersteuningssystemen". Dat is een belangrijk verschil, want het betekent dat je zelf nog de controle moet houden en dus ook zelf moet uitkijken.

Een Tesla nu gaat misschien van baan schuiven met die stikkers op de weg zoals daar getoond, maar een Tesla die nu op de weg rijdt raakt soms ook in de war van dat zwarte glimmende "plakband" over oude wegbelijning heen. Door de zon die zo reflecteert ziet de auto dat soms als wit en gaat dan de oude belijning volgen en rijdt daardoor zonder pardon in bijvoorbeeld een betonnen afscheidingswand.

Kortom, je moet, ook in een Tesla, gewoon opletten. Stikkers op de weg of niet.
mee eens; dat is *echt* zonder commando van baan wisselen }>
Geen idee waarom jouw link met -1 wordt beloond. Blijkbaar zijn klritische noten 'ongewenst' wanneer het Tesla betreft? |:(
Overigens las ik het op Ars Technica, waarin het Tesla statement helemaal niet duidelijk is dat het probleem is opgelost, afhankelijk van hoe je het leest kunnen ze verwijzen naar de hack waarmee hun AI model af te tappen is.
In tegendeel, TESLA lijkt te suggereren dat het 'sticker probleem' buiten hun verantwoordelijkheid valt omdat de weg wordt aangepast. En schuiven de verantwoordelijkheid af op de bestuurder, die altijd moet kunnen ingrijpen als de autopilot fouten maakt. (Hopelijk is hun AI minder fanatiek dan die van Boeing)
En false tekens op de weg herkennen kan met alle grafiti en andere kunst vormen op asfalt best een reëel risico kan zijn, al dan niet met opzet. Of gewoon gaten in de weg die schaduw geven op de verkeerde plaats.
We developed our bug-bounty program in 2014 in order to engage with the most talented members of the security research community, with the goal of soliciting this exact type of feedback. While we always appreciate this group's work, the primary vulnerability addressed in this report was fixed by Tesla through a robust security update in 2017, followed by another comprehensive security update in 2018, both of which we released before this group reported this research to us. The rest of the findings are all based on scenarios in which the physical environment around the vehicle is artificially altered to make the automatic windshield wipers or Autopilot system behave differently, which is not a realistic concern given that a driver can easily override Autopilot at any time by using the steering wheel or brakes and should always be prepared to do so and can manually operate the windshield wiper settings at all times.

Although this report isn't eligible for an award through our bug-bounty program, we know it took an extraordinary amount of time, effort, and skill, and we look forward to reviewing future reports from this group.
https://arstechnica.com/i...ng-into-oncoming-traffic/

[Reactie gewijzigd door mbb op 22 juli 2024 20:09]

Sterker nog, bijvoorbeeld de spitsstrook op de A27 Utrecht->Hilversum is voor de autopilot echt niet te behappen aangezien er twee sets lijnen aanwezig zijn. Met navigate on autopilot probeert mijn 3 ook altijd voor de start van de spitsstrook op de middelste strook te zijn om zo het probleem te omzeilen. Ook punten waar meerdere rijbanen bij elkaar komen en een rijbaan verdwijnt (kort weefvlak op de middelste stroken) kan autopilot absoluut niet mee omgaan, ook hier probeert navigate on autopilot al van de desbetreffende stroken af te zijn voordat het ritsen begint en vermijd op deze manier het probleem. Voorbeeld is waar je van de A27 afslaat richting den Bosch en invoegt op de A2.

Maar ik heb laatst wel vanaf Hilversum oprit aan de A1 tot de afslag Oss-Oost/Heesch op de A59 met Navigate on Autopilot kunnen rijden, zonder onderbrekingen of ingrijpen. Wel wat langzamer en voorzichtiger dan ik zelf zou rijden, maar wel een stuk ontspannender rijden.
Ik heb, al weer een tijdje geleden, eens in een testauto die alles zelf deed mogen rijden. Ik kan niet zeggen dat me dat een ontspannen gevoel gaf, zoals Tassadar32 hierboven zegt.
Wellicht komt dat dat ik softwareontwikkelaar ben en weet dat er altijd ergens een fout in de software zit en ik gespannen zat te wachten wanneer de fout in deze zelfrijdende auto manifest zou worden:-)
Ik ben zelf ook softwareontwikkelaar en heb zelfs aan automotive systemen gewerkt (en ook praktijktesten meegelopen met dedicated testers). Heb vaak zat in mules en half-complete testauto's gezeten dus weet hoe "afwijkend" een auto in development kan reageren. Het belangrijkste is dat Autopilot ontzettend voorzichtig en voorspelbaar is en ook op tijd heel duidelijk (visueel en auditief) aangeeft wanneer een situatie zodanig onbekend is dat hij er niks mee kan. Mits je autopilot gebruikt zoals geïnstrueerd (alleen snelweg, handen aan het stuur) is het zeer ontspannen rijden als je de beperkingen van het systeem doorhebt. De paar ritten die je nodig hebt om de grenzen af te tasten zijn inderdaad wat spannender.
De onderzoekers vonden een paar problemen, waaronder een mogelijkheid om de ruitenwissers te activeren door de camera's bepaalde beelden voor te schotelen. Dat probleem is middels een update opgelost. Het stickerprobleem is inderdaad niet zozeer te wijten aan de autopilot. En dat klopt: je kunt op allerlei manieren wegwijzers veranderen, belijning aanpassen etc. en dan zul je zien dat alle bestuurders van slag raken.
En dan kun je roepen dat een mens zo'n fout niet zou maken: er gaan verhalen dat mensen in opdracht van hun navigatiesysteem het kanaal in rijden.
Uit jouw link.

"De onderzoekers hebben Tesla van de bevinding op de hoogte gebracht. Tesla heeft het probleem inmiddels via een software-update opgelost."

Lekker makkelijk bashen zo, zonder je bronnen zelf door te lezen.
Dat staat toch in het bericht wat je aanhaalt.
Tesla heeft het probleem inmiddels via een software-update opgelost.
In hetzelfde artikel dat je linkt:
"De onderzoekers hebben Tesla van de bevinding op de hoogte gebracht. Tesla heeft het probleem inmiddels via een software-update opgelost."

Dus je hoeft niet meer te hopen, alleen te lezen ;)
Dat is een leuk onderzoek, maar het zegt eigenlijk alleen maar dat in dit specifieke geval de autopilot hetzelfde reageert als een menselijke bestuurder. Geef mij een rol witte tape of een paar reflecterende paaltjes en ik veroorzaak complete chaos op een normale weg met normale menselijke bestuurders. Ik denk dat ik vooral 's nachts zonder al te veel moeite een paar uur lang alle auto's het kanaal in kan sturen.
Anoniem: 100197 @multikoe4 april 2019 13:32
Cool, dat zou ik wel eens willen zien
Dat is net de crux, ze hebben het niet met een rol witte tape gedaan, maar met een drietal ronde rode stickers.
Ik maak me meer zorgen over auto's met camouflage zoals legervoertuigen of prototypes van fabrikanten met die vreemde bestickeringen die het moeilijker maken de vorm te analyseren.
En hoe gaat het systeem om met bijvoorbeeld motorrijders?

Ik vind de naam 'autopilot' redelijk misleidend, want je bent zelf verantwoordelijk en voor sommige handelingen moet je als nog je handen aan het stuur hebben.
Uit ervaring kan ik zeggen dat een december 2018 Tesla Model S alle motorrijders die ik ben tegengekomen nochtans heeft opgemerkt. Deze komen ook als motorrijder icoon in het dashboard voor je neus.
Geen idee.
Maar tijdens halloween en parades verwacht ik een feest der nonherkenning.
Tesla maakt ook gebruik van radar systemen en sonar systemen waardoor deze prima waarneembaar zijn :)
ja inderdaad ongelofelijk dat ze een mens achter het stuur van zo'n auto laten zitten die dit soort dingen uit voert. inderdaad een moormachine als je zoiets met een auto doet.

en dat is geen autopiloot dat is een bestuurder die niet goed wijs is.
alle veiligheids maatregelen grijpen in als je dit probeert met een Tesla. claimen dat het AP was maakt het niet dat het ook echt AP was...

het zal ook niet de eerste of de laatste keer zijn dat een bestuurder met zo'n claim komt.
Dit is 100% zeker niet het werk van autopilot geweest. Is echt onmogelijk als je het systeem een beetje kent.
Voor mij, die graag een succesvol Tesla ziet om de markt zo snel mogelijk richting EV's te sturen, is het teleurstellend dat er niet meer Model 3's geproduceerd zijn. Voor de lagere levering zijn aannemelijke verklaringen zoals problemen met logistiek in Europa en China maar de productie bleef ruim achter bij de inschattingen van de Bloomberg Tesla Model 3 tracker (die meestal toch knap nauwkeurig is). Ik ben benieuwd naar uitleg van Tesla hierover.

De Model S en X beginnen nu toch wel hun leeftijd te laten zien. De Model 3 is hun technologisch voorbij en dus diegenen die voorheen een segment hoger zouden kopen om zo toch maar een fatsoenlijke EV te kunnen rijden is een Model 3 nu veel logischer. Ook de terugschaling van subsidies in de VS eind vorig jaar spelen een rol, hierdoor was veel vraag naar Q4/2018 getrokken. Maar desalniettemin is een halvering van de verkopen ten opzichte van Q1/2018 een zware pil. Deze afzwakking was niet door Tesla voorzien.

Gelukkig heeft Tesla wel vrijwel al hun geproduceerde auto's kunnen verkopen, ze zijn daarmee -zeker qua Model 3- nog steeds productie-gelimiteerd en niet vraag-gelimiteerd waar her en der online over wordt gespeculeerd.
-stand corrected-

[Reactie gewijzigd door Falcon op 22 juli 2024 20:09]

Hiermee:
Woensdag werd ook duidelijk dat Tesla in het afgelopen kwartaal 63.000 auto's heeft geleverd aan klanten. Dat is 31 procent minder dan in het kwartaal daarvoor.
de reden dat ze niet meer model 3's hebben geproduceerd (welke nog steeds meer is dan vorig kwartaal) is dat dat alleen maar meer geld zou kosten waardoor Tesla nog meer verlies zou draaien. elk voertuig dat geproduceerd is maar niet geleverd is aan het einde van het kwartaal zorg er voor dat de autobouwer dus de geinvesteerde kosten heeft maar niet de opbrengst.

de lagere productie en levering van de Model S&X is ook samen te vatten in meerdere redenen. de door u genoemde reden van de model 3 is 1 van die redenen en tevens ook de reden van het niet lange leverbaar zijn van model S en X modellen met minder dan 100 kWh aan capaciteit.

een andere reden is dat veel mensen zitten te wachten op de refresh van de Model S en X. er gaan veel geruchten in de ronde dat deze er aan zit te komen voor 2019. persoonlijk als ik het geld voor een S of X had zou ik dan liever nog een paar maanden tot een jaar wachten op de refresh met mogelijkheid op bv 600+km aan actie radius en een geupdate interieur en misschien nog een leuke facelift.
Nee, Tweakers, deze daling werd helemaal niet verwacht. Er werd inderdaad verwacht dat er een daling zou zijn omdat ze hadden verwacht dat er 10.000 in transit zouden zijn. Vorig kwartaal werden er 90.000 auto's geleverd, dus de verwachtingen aan het begin van dit kwartaal waren rond de 80.000.
Nee, aToMac, 80k is niet wat Tesla aangaf te gaan leveren, daar hebben we het eerder ook al over gehad.
Die -1 mensen zijn waarschijnlijk de mensen die door jou rookgordijn van half kloppende cijfertjes hebben gekeken.
Dat bepaalde modellen wat minder verkopen mag dan waar zijn, maar uiteindelijk heeft Tesla in totaal nog nooit zoveel auto's verkocht als in de afgelopen maanden.
Anoniem: 84766 @YoMarK4 april 2019 18:57
Het bedrijf hoort te groeien, dat is waar ze de miljarden aan schuld voor hebben aangegaan. De groei stopt nu al, dat betekent dat ze de schulden niet terug kunnen betalen.

Op dit moment is niets dat er op wijst dat Tesla meer omzet gaat boeken dan Q3 van 2018 of meer auto’s dan Q4 van 2018. Q2 zal waarschijnlijk nog slechter zijn dan dit kwartaal.

En waarom zijn mijn cijfers half kloppend?
"De groei stopt nu al" kun je niet zeggen op basis van 1 kwartaalrapportage waarin de aantal geproduceerde auto's is gestagneerd (nog steeds groei, maar erg weinig). Zeker niet omdat in dat kwartaal er 2 nieuwe continenten zijn toegevoegd aan het leveringsprogramma, en dat brengt de nodige uitdagingen.

Zo waren er blijkbaar problemen met toeleveranciers voor bepaalde EU-spec componenten. Er gaan verhalen over koplampen die in Europe nog moesten worden vervangen door EU-versies, etc.

Maar ook gewoon zo'n grote stortvloed aan voertuigen de 1e keer naar een continent brengen zorgt gewoon voor uitdagingen en problemen.

Je kunt niet nu op basis van 1 kwartaal waarbij zoveel wijzigingen zijn geweest zeggen 'de rek is er uit'
Anoniem: 84766 @Tozz5 april 2019 16:27
Europa en China hebben dit kwartaal nog gered. De verkopen in US waren absoluut dramatisch te noemen, dit terwijl ze prijzen hebben verlaagd en de SR+ hebben geïntroduceerd. Model 3 verkoop is met 64%! gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal. En ja, er was gewoon voorraad.

Europa en China hadden nog backlog verkoop van de afgelopen twee jaar. Misschien dat daar nog iets van over is in Q2, maar dan moet Tesla de lager geprijsde modellen introduceren in Europa, doen ze dat niet dan voorspel ik dat de verkopen ook in Europa al zullen dalen.

En wat betreft de problemen en toeleveranciers? Hoe lang is de Model 3 nu al in ontwikkeling? Waarom hebben ze in 2018 niet al gezorgd voor type approval? Qua executie is het bedrijf ook ontzettend amateuristisch.
Ik vind de techniek erg mooi, helaas is echter de detectie van o.a. motoren nog niet perfect. Dat zou als gevolg hebben dat de Tesla ineens van rijbaan kan wisselen terwijl er een motor naast zou rijden. Het is op de motor nu al uitkijken voor automobilisten die zonder te kijken van baan wisselen, laat staan dat de auto het zelf gaat doen zonder goed te kunnen kijken.
Gelukkig kun je dan iig in een Autopilot nog inbouwen dat de richtingaanwijzer altijd gebruikt wordt :Y
Dat is dan inderdaad een voordeel, maar dan nog heb je niets aan de richtingaanwijzer als de auto opzij geschoven komt wanneer er een motor op dat moment naast rijd.

Al gebeurt dit nu al soms met gewoon menselijke bestuurders 8)7
Precies! Het gebeurt nu ook al, dus als de Tesla het even vaak zelf fout doet als een random andere auto mét actief rijdend mens, dan doen ze het al heel knap :P

* Pathogen scootert door de stad, soms ook levensgevaarlijk ja :Y
het gebeurt nu al inderdaad. en als er ooit met AP ingeschakeld zich dit voordoet dat de auto in wilt sturen op de motor kan (en moet eigenlijk) de bestuurder direct ingrijpen door het stuur bv recht te houden. AP schakelt dan uit als het goed is en er komt een soort !!!!!!!!! bij de data opnamen staan dat daar iets is gebeurd waardoor de bestuurder het nodig achte om in te grijpen.
hierdoor leert het neural network van Tesla dat er iets fout ging en wat het mogelijk had moeten doen om deze ingreep te voorkomen door wel te rijden zoals het dus hoort.
Het zou motorrijders ook helpen als het bij “lane-keeping” ruimte tussen de rijstroken overlaat voor motorrijders om in de file te passeren. Nu kiest de auto het midden van de rijbaan.
Ik ben benieuwd hoe ze om gaan met lokale regels rondom baangebruik. In Amerika mag je prima op je baan blijven rijden, maar in Nederland wordt je geacht zoveel mogelijk rechts te rijden. Zouden ze daar rekening mee houden? Zo niet, dan krijg je straks Tesla's die zelfstandig op de linkerbaan blijven plakken.
Ja, daar houden ze rekening mee. Zo is het in de VS toegestaan om rechts in te halen, maar in Europa veelal niet. Tesla's autopilot (en cruise control trouwens ook) houden zich daaraan, sinds een update van een paar maanden geleden.

Echter, de spitsstrook is nog een puzzel voor Tesla. Vooral aan het einde van een invoegstrook heeft een Tesla nog de neiging om opeens een strook naar links te sturen.
In Amerika is "keep right" ook steeds meer gemeengoed. Verschilt per staat, maar het "keep your lane" principe is aan het afbrokkelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.