Criminelen hebben drie maanden toegang gehad tot een onbekend aantal e-mailaccounts van Microsoft-diensten Outlook, Hotmail en MSN. Ze kregen die toegang via een supportportaal van Microsoft. Getroffen gebruikers hebben een e-mail gehad.
Motherboard heeft screenshots ingezien die bewijzen dat kwaadwillenden toegang hebben gehad tot de inhoud van e-mails. Microsoft heeft tegenover de website bevestigd dat dit het geval is geweest in sommige gevallen. Motherboard spreekt van een groot aantal accounts, maar noemt geen cijfer. Microsoft noemt zelf ook niet hoeveel gebruikers zijn getroffen, maar spreekt van een 'beperkte groep'.
Volgens Motherboard konden de criminelen via een supportportaal alle e-mailaccounts benaderen, met uitzondering van zakelijke accounts. Dat betekent dat betaalde e-mailaccounts niet getroffen zijn. Microsoft stuurde getroffen gebruikers een e-mail waarin staat dat de inloggegevens van een supportmedewerker gecompromitteerd zijn en dat kwaadwillenden daardoor tussen 1 januari en 28 maart toegang hebben gehad tot het systeem.
Tegenover Motherboard zegt Microsoft dat er aan klanten waarvan de inhoud van e-mails is ingezien een andere e-mail is gestuurd, waarin dat ook expliciet vermeld wordt. Zaterdag bevestigde Microsoft tegenover TechCrunch het misbruik van het supportportaal. Aanvankelijk zei de eigenaar van diensten als Outlook, MSN en Hotmail dat de criminelen alleen de e-mailadressen en onderwerpregels konden zien, maar niet de inhoud.
Het artikel van Motherboard claimt dat kwaadwillenden zes maanden toegang hebben gehad tot accounts. Microsoft ontkent dat en verwijst daarbij naar de genoemde periode tussen 1 januari en 28 maart. In een verklaring tegenover The Verge zegt Microsoft dat er bij 6 procent van de getroffen gebruikers e-mails zijn ingezien. Hoeveel accounts zijn getroffen, wil Microsoft niet zeggen.
De bron van Motherboard zegt dat de gehackte accounts zijn misbruikt om iCloud binnen te dringen en het activeringsslot van gestolen iPhones te verwijderen. Microsoft heeft het misbruik ontdekt in maart en maatregelen genomen.
Update 16:19: Uit reacties op het forum van Tweakers en onder dit artikel blijkt dat ook Nederlandse account zijn getroffen. De e-mail met de waarschuwing is verstuurd door privacycomms@microsoft.com en kan ook in de map met spam staan.
Update 2, 19:43: Tweakers heeft aan Microsoft Nederland gevraagd hoeveel mensen er zijn getroffen en of de Autoriteit Persoonsgegevens is ingelicht. De woordvoerder van het bedrijf geeft in een Engelstalige reactie aan dat 'alle relevante instanties' zijn ingelicht. Een inhoudelijke reactie over het aantal accounts geeft Microsoft niet.