Je zegt 'graag reageren met feiten' en vervolgens ga je verder met een wilde gok 'vaak worden ...'
Even wat feiten:
De keuze om door te bouwen op oude software (xpol) is niet heel fout, echter bestond xpol uit een een 'core' gedeelte dat enorm is uitgebreid met allerlei 'modules'
Deze modules waren slechter onderhouden, minder gebruikt en hadden vaak overlap met andere applicaties.
De schil die ze er omheen hebben gebouwd is gebaseerd op Seagull (als ik het goed schijf). Een tool die dmv screenscraping een terminal sessie omzet naar 'grafische' schermen.
Dit werkt erg slecht en levert veel gebruikersproblemen op.
De keuze is gemaakt omdat er iemand toen werkte die 'nog wel iemand wist'. nou je kent het wel.
Verder zijn er de satellieten die voor een groot deel bestaande functionaliteit van xpol vervangen of aanvullen. Somige vervangen de zogenaamde modules van het oude xpol, andere vulden functionele gaten aan.
Weer andere waren gemaakt om de brakke, met triggers gepoogd consistent te houden, database te fixen. Echter was de implementatie van deze satellieten vaak bedroevend slecht zodat ze meer kapot maakte dan de bedoeling was.
Bij de vtsPN zijn zoveel eilanden (co-creaties binnen korpsen bijvoorbeeld of zelfs binnen de ICT organisatie zelf) die op allerlei plekken met allerlei verschillende doelen software maken, en dat intern verpatsen aan elkaar.
Dit zorgt ervoor dat er veel software ontstaat die er leuk uitziet, een functioneel gat opvuld en ook functioneel gewenst is, maar technisch slecht in elkaar zit, omdat het niet door de professionals gemaakt is. Er is niet aangesloten op de generieke services etc.
Alles is net wat anders, en ze hebben 10x het wiel opnieuw uitgevonden.
Echter beslist dan een hoge pief dat 'de applicatie' wel gewenst is, en landelijk in beheer moet worden genomen.
Dit kost dan vervolgens heel veel (ombouwen zodat ie wel 'redelijk' aansluit)
Resultaat is dat vtsPN dan als 'duur' gezien wordt, en vervolgens (weer) duur in het nieuws is.
Dat de gebruiker nooit betrokken wordt bij ICT projecten klopt ook, hoewel ook dit aan het veranderen is.
'men' heeft ooit bedacht dat er een 'vraagunit' moest zijn.
Dit is een afdeling bij vtsPN die 'de vraag' bij de klant vandaan haalt, en vertaalt naar iets waar de ICT iets mee kan.
Echter functioneert die hele afdeling niet.
Erg vaak wordt de plank compleet mis geslagen. Je draait 'agile' de nek om, want eerst moeten alle specs door de vraagunit 'ontfutselt' worden aan de klant (de agent).
Echter weet ELKE ict'er het volgende
De klant weet niet wat ie wil! Daar zijn hele boeken over geschreven.
Toch moeten vtsPN zoiets toch nog even zelf meemaken.
Geld trouwens ook voor outsourcen. Daar is de hele wereld zo ongeveer wel klaar mee, en dan beginnen ze er bij de vtsPN aan.
De meeste satellieten komen trouwens van co-creatie amsterdam die erg veel geld te besteden hadden aan ICT.
Dit ging als volgt:
Vroeger hadden ze een x aantal vacatures open staan voor adminstratieve medewerkers. Deze hebben ze niet aangenomen, maar het geld dat ervoor bestemd was in ICT gestopt. Onder het motto: 'de ict gaat het administratieve werk verlichten'
Amsterdam is nu ook weer bezig met 'blauw' geld om een nieuwe BVH te maken. Dit gaat compleet buiten de landelijke ICT dienst (vtsPN) om.
Toch is er al ruim een half jaar een 'landelijk CEO' die moet zorgen dat het ICT budget verdeeld wordt. Hij is de man die uiteindelijk beslist welke projecten geld krijgen.
Alle ICT projecten 'zouden' via hem moeten lopen. Persoonlijk heb ik nog niet het idee dat dit zo is.
Dat dit rapport er zo uitziet is inderdaad voor niemand een verrassing.
Wat wel weer grappig is, is dat onze beste minister Opstelten vaan 1999 tot 2008 burgemeester was in Rotterdam. De burgemeester is zeer nauw betrokken bij de politie van die regio, en zo was opstelten ook erg goed op de hoogte van hoe het in die tijd ging bij de politie.
Over de landelijke politie:
'vroeger' (tot 1 juni dit jaar) had de vtsPN wel een directeur, maar deze had maar zeer beperkte zeggeschap.
Dat wil zeggen: uiteindelijk bepaald de stuurgroep wat er gebouwd wordt.
Deze stuurgroep bestaat uit 26 korpsschefs en nog wat anderen.
Je kunt je een vergadering met 35+ man voorstellen over de meest nutteloze details. Minstens 30 man in de zaal hebben een eigen agenda, en er worden regelmatig dingen op een accoordje gegooid.
'nu' (vanaf 1 juni dit jaar) is ivo de commander and chief. Dat wil zeggen dat de korpsen minder in de pap te brokkelen hebben.
Echter blijft het zo dat:
1. Alle ICT'ers binnen de korpsen (die wellicht voor vtsPN werken) toch de opdrachten van hun korps doen. Gewoon omdat ze er zitten. Daar hebben ze feeling mee.
2. De korpsen onderling nog steeds software bouwen en verkopen aan elkaar. Dit mag officieel niet meer, maar zolang er niemand piept kan het.
Het is trouwens nog steeds zo dat bepaalde korpsen het niet goed vinden dat andere korpsen in hun data kijken. Dit is volgens de WPG (wet politie gegevens) gewoon verplicht, maar toch blokeren sommige korpsen dit nog. Dit wordt gelukkig nu wel minder, een jaar geleden was dit nog veel meer.
[Reactie gewijzigd door BasieP op 22 juli 2024 19:38]