Volgens de Politie IJsselland is al een half jaar bekend dat de ict-voorzieningen van de politie traag zijn. Ook valt het systeem regelmatig uit. Vorige week hebben de problemen tot een grote storing geleid.
Korpschef Aalbersberg schrijft in een vertrouwelijke brief aan VTS Politie Nederland dat 'de problemen in hun totaliteit catastrofale vormen hebben aangenomen'. VTS Politie Nederland is verantwoordelijk voor de werking van de ict-voorzieningen. Nova wist de hand op deze brief te leggen.
"Het niet functioneren van onze systemen raakt de slagader van mijn organisatie", aldus de korpschef, die eraan toevoegde dat ook burgers hinder ondervinden van de slechte staat van de ict-systemen. Burgers zouden onder meer langer moeten wachten omdat aangiftes soms handmatig moeten worden gedaan. Niet alleen zouden de voorzieningen uitval vertonen en traag zijn, ook zouden agenten er soms helemaal niet in kunnen komen.
De traagheid werd een half jaar geleden al geconstateerd, vertelt Politie IJsselland-woordvoerder Mengs Gerritsen. "Dat hebben we toen ook aangegeven, maar de problemen stapelden zich op en hebben tot een storing geleid."
De gevolgen zijn volgens Jan-Willem van Pol van de Nederlandse Politie Bond dat agenten soms zo lang op gegevens zoals kentekens van verdachte auto's moeten wachten, dat ze verder gaan met een volgende zaak. Ook zouden er gegevens verdwenen zijn: "In één regio zijn de gegevens van veelplegers weg." Verder zou aan agenten het advies worden gegeven om thuis de administratie te doen, maar Van Pol hekelt dat: "Je gaat niet operationele politie-informatie op je privé-computer zetten. De beveiliging en procedures die je op een politiecomputer hebt, heb je natuurlijk niet thuis." Gerritsen beaamt dat het geduld van agenten ernstig op de proef word gesteld, maar stelt dat alleen eenvoudig administratief werk thuis gedaan zou mogen worden.
Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben de problemen zich opgehoopt en tot de omvangrijke computerstoring in de politieregio Noord-Oost van vorige week geleid. VTS Politie Nederland heeft daarop een crisisorganisatie opgericht en een aantal maatregelen genomen. Zo is het maximaal toegestane aantal gelijktijdige gebruikers op het computernetwerk beperkt. Verder is het aantal servers vergroot, is een oude systeemconfiguratie teruggezet en is het aantal ict-medewerkers vergroot. Naar de hoofdoorzaak van de problemen wordt echter nog gezocht.
"Het is alleen duidelijk dat er een bug in het systeem zit die verholpen moet worden, maar er spelen veel meer factoren mee", zegt Gerritsen. Volgens hem werkte bijvoorbeeld ook het backup-systeem, waar het rekencentrum op zou moeten terugvallen, vorige week niet mee.
Donderdag houdt de Tweede Kamer spoedoverleg over de problemen. De SP en de VVD dringen aan op een parlementair onderzoek, terwijl minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken dinsdag aankondigde dat er een extern onderzoek naar de ict-infrastructuur van de politie op stapel staat. Dan moet ook duidelijk worden waarom de dure externe ict-dienstverleners die VTS Politie Nederland inhuurde, niet eerder hebben ingegrepen.