Philips geeft klanten die smart-tv-functies verliezen Amazon-dongle - update

Philips geeft klanten met een smart-tv uit 2009 die de smart-tv-functionaliteit verliezen als compensatie een Amazon Fire TV Stick. Dat laat de fabrikant weten aan Tweakers. Aanvankelijk liet de fabrikant aan klanten weten dat er geen compensatieregeling was.

Gebruikers kunnen de Fire TV Stick van Amazon vervolgens in hun tv steken en zo alsnog beelden streamen naar hun tv. De compensatieregeling geldt voor iedere klant die contact opneemt met de klantenservice. Als klanten dat in de komende weken doen, zal de hdmi-dongle er zijn voordat de smart-tv-functies op 28 december niet meer werken. Dat zegt de fabrikant tegen Tweakers.

De klantenservice bleek nog niet op de hoogte van de compensatieregeling, zo blijkt uit communicatie van de fabrikant met klanten die Tweakers onder ogen heeft gekregen. Onder meer tweakers Gugger en StecaGrid hebben deze reactie gekregen, waarin stond dat gebruikers maar een Chromecast moesten kopen.

De twaalf modellen in kwestie van Philips zijn full-hd-toestellen met schermdiagonalen van 32 tot 47 inch en bevinden zich in de 8000- en de 9000-serie. Deze werden bestempeld als high-end modellen. De televisies ondersteunen alleen beveiligde verbindingen met sha-1-certificaten, die dit jaar uitgefaseerd worden door de aanbieders van diensten als Netflix en YouTube.

Volgens TP Vision, het bedrijf dat onder licentie van Philips verantwoordelijk is voor de televisies, is het niet mogelijk om deze toestellen een update te geven die sha-2-ondersteuning introduceert. Het is niet duidelijk wat er technisch gezien in de weg staat van een overstap naar sha-2-certificaten.

Update 1, 9:48: TP Vision heeft gezegd dat elke klant met een tv die de smart-tv-functies verliest, in aanmerking komt voor een Amazon Fire TV Stick. In dit artikel stond oorspronkelijk op basis van communicatie van klanten met de klantenservice dat er geen compensatieregeling was.

Update 2, 18:44: Philips heeft inmiddels naar een aantal klanten een mail uitgestuurd, waarin is vermeld dat Belgische en Nederlandse klanten kunnen kiezen uit een Amazon Fire TV Stick of een Chromecast. Met dank aan tweaker robcoenen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

25-11-2016 • 07:19

480 Linkedin

Reacties (480)

480
469
355
30
3
94
Wijzig sortering
De volgende mail ontving ik om 09:28, alvorens de update op Tweakers. Heb inmiddels nieuw bericht gestuurd met hierbij de toevoeging van de update van Tweakers. Benieuwd wat er voor ons Nederlanders in het verschiet ligt. Of helemaal geen compensatie of een Chromecast / Fire TV.

''Geachte heer Coenen,

Bedankt voor uw vraag. Naar aanleiding hiervan willen wij u graag de volgende informatie verstrekken.

De compensatie van Google Chromecast had wellicht betrekking op de Bluerayspeler. Dit had geen betrekking op de televisies. De televisieafdeling van Philips is al 15 jaar geen onderdeel meer van Philips.

Uw televisie is een 2009 model.

Wegens security reasons is het inderdaad zo dat Philips te veiligheid van uw televisie via internet niet meer kan ondersteunen. Dit is de reden hiervoor. Een eventuele oplossing zou kunnen zijn, een Apple tv of Google Chromecast te connecten met de tv.

De internetontwikkelingen die vorig jaar zijn ingezet hebben tot gevolg dat vroeg geproduceerde smart tv's niet meer in staat zijn via de ingebouwde veiligheidscertificaten een volledig veilige connectie met internet te maken. De internetconnectie kan niet meer geboden worden als de internetbranche op 28 december 2016 overstapt op nieuwe veiligheidscertificaten.

http://www.mediamarkt.nl/...5sGwodpjANHQ&gclsrc=aw.ds

Met vriendelijke groet,
Jelle''


UPDATE 11:11
Ik: '' Ik neem aan dat de compensatie van TP Vision voor de niet EU-markt is?''
Philips: ''Die is er voor elk smart-toestel uit 2009. Neem a.u.b. contact op via (0900) 20 20 871.''

UPDATE 13:14
Zojuist even gebeld. De klantenservice medewerker gaf aan dat hun het ook het bericht van Tweakers hadden vernomen en hun afdeling wist i.i.g. nog niet hoe het zou gaan lopen betreffende een eventuele compensatie. Ik moest mijn modelnummer, serienummer en aankoopdatum doorgeven dan zouden ze z.s.m. met een antwoord komen.

UPDATE 16:22
Ik werd zojuist teruggebeld door een medewerker. De compensatie gaat ook gelden voor Nederlandse klanten. Voor 28 december krijgen de klanten per mail informatie over de compensatie. De medewerker wist nog niet te melden of het om een Fire TV of een Chromecast ging. De medewerker wees wel op het feit dat Prime eraan komt voor Nederland binnenkort.

UPDATE: 18:15
Er is een mail uitgestuurd naar de klanten die contact gezocht hebben :)

[Reactie gewijzigd door robcoenen op 25 november 2016 18:16]

Voor degenen die om wat voor reden dan ook (in Nederland!) iets willen claimen:

https://tpvision.responsemanager.eu/nlnl/1000889

Dit formulier kan je gebruiken.
Kan je ook de link voor België posten? Ik heb de mail niet ontvangen.

Bedankt! :)
Apart verschil NL - BE:
Voor de Belgen is geboortedatum een verplicht veld!
Andere wetgeving?
Dank U. Ingevuld en benieuwd naar de reactie van TP Vision.
Iemand van jullie misschien al daadwerkelijk iets ontvangen?
Hier alleen zo'n ellendige vragenlijst of ik tevreden met de service zou zijn.....
Vandaag heb ik de Chromecast ontvangen (als eigenaar van het model 42PFL8404H).

Nog bedankt voor de link, zelf had ik hem niet gevonden.
Vandaag 17-1-2017 ook het formulier ingevuld. Nu wachten op de Chromecast. Bedankt voor de link! Al ruim 7jaar veel plezier beleeft aan mijn 52PFL9704!!
Net ook 12 minuten met de klantenservice aan de lijn gehangen. Wisten wel van het bericht af maar nog niets officieels gehoord.
Ik heb twee keer moeten bellen, de eerste keer een onvriendelijke meneer die aangaf dat het complete bericht een hoax was.

Daarna een zeer vriendelijke dame aan de telefoon gehad. Die op afstand na het geven van het productienummer mijn TV kon uitlezen. Die had ik even niet aan zien komen :)

Inderdaad had ook zij nog niets officieels gehoord, maar heeft het doorgezet naar de afdeling marketing? :)
het is inderdaad nog onduidelijk of ze er echt wat mee gaan doen.
Heb aangegeven dat het hele nettv vanaf het begin brak was.


UPDATE 19:20
Net een mail gekregen moest serienummer van tv ingeven en kon kiezen tussen een chromecast of amazon fire tv stick. Heb gekozen voor een Amazon fire tv stick

[Reactie gewijzigd door Hellboy! op 25 november 2016 19:22]

Weet jij of een tweedehandsje zonder bon (32PFL9604h/12) in aanmerking komt. :+
Anders is het net als bij het graveren van een fiets dat een bon nodig heb, En zit ik daar met mijn Gazelle die ik van mijn opa heb gekregen voor school. :(

[Reactie gewijzigd door MedionAkoya op 25 november 2016 17:24]

Serienummer en modelnummer zijn verplicht dus die gegevens heb je i.i.g.
Ik heb nog nergens een echte bon hoeven door te geven, alleen de aankoopdatum. Ik gok dus dat je hier ook met een schatting wel weg kan komen.

Je zou voor de zekerheid even kunnen bellen naar 0900-2020871.
Zojuist email gekregen met een link naar een webform om de compensatie te claimen.
Keuze tussen een Chromecast of een Fire TV. De laatste was de levertijd nog van onbekend.
Zojuist deze mail gekregen. Met een foto van het witte label kan je kiezen tussen een chromecast stick en de Amazon Fire. Zojuist het formulier ingevuld
Webformulier
klik hier om in aanmerking te komen voor compensatie voor beëindigen van de SmartTV functionaliteit.

Vul via bovenstaande link het formulier in. Hier wordt u ook gevraagd een foto te uploaden van de witte sticker achterop de TV, met daarop duidelijk het serienummer zichtbaar.
Naar welk e-mailadres heb jij gemaild? Mijn op heeft ook zo tv met Philips smart tv en kan er binnenkort niet gebruik meer van maken.
Ik vraag me wel af of het de oude fire tv stick zou zijn of de nieuwere versie. Maar dat zullen we waarschijnlijk pas weten bij levering of als amazon een aankondiging geeft voor de lancering van prime in nl/be.
Kan merken dat ik oud word. Net 43 jaar. Aan de ene kant zijn we met zijn alle energie zuinig en milieu bewust. Led verlichting, want gaat langer mee. "Vroeger" kocht je een tv en die ging 15-20 jaar mee. Nu vinden we mensen die verwachten dat een tv langer mee gaat als 6 jaar zeurpieten.

Sorry een tv is iets anders als een laptop, pc of mobieltje die een lagere levensduur heeft als een tv. Vind het begrijpelijk als iemand zegt dat als een pc 4 jaar oud is dat het tijd is om hem te vervangen. Al hoewel dat tegenwoordig ook niet hoeft door een ssd er in te plaatsen.

We zijn dus nu weer in een wegwerpmaatschappij geworden naar dat we vanaf de jaren 80 geprobeerd hebben dit te verminderen omdat we toen begonnen te realiseren dat alles eindig is met betrekking tot grondstoffen.

Mensen die reageren op de opmerking van het smart gedeelte. Ik heb afgelopen jaar voor zowel mijn schoonvader (92) als mijn zelf een nieuwe tv gekocht. Wij beide hadden een tv van Philips die buiten en tijdens de garantie steeds meer kuren begon te vertonen. Die van mijn schoonvader was nog geen 5 jaar oud en die van net 8 jaar. Die van mij heeft nooit een goede hdmi shake gehad bv.
Steeds groen beeld, steeds uit zichzelf aan en uit gaan geluid steeds slechter worden.

De tv van mijn schoonvader ging steeds niet aan. ziggo smartcard werd van de ene op de andere dag niet meer ondersteund.

Vroeger wilde je misschien ook wel een nieuwe tv vanwege nieuwe mogelijkheden. Weet nog dat wij van een zwart wit tv naar een nieuwe breedbeeld kleurentv met stereo gingen toen mijn moeder uit het ziekenhuis kwam in 1987 en en poos in bed moest liggen. De tv ging toen niet weg omdat deze stuk was. Maar we wilde zorgen dat mijn moeder tv kon kijken als afleiding. En de oude tv had geen afstandsbediening. Als mijn moeder niet ziek geworden was dan hadden we gewacht totdat deze stuk ging. Vrienden van mij hebben pas hun eerste flatscreen tv gekocht. Hun oude kleuren tv was bijna 25 jaar oud.
Je bent 43 jaar maar hebt in ieder geval moeite met juiste interpretaties. Je schrijft:
" Nu vinden we mensen die verwachten dat een tv langer mee gaat als 6 jaar zeurpieten."

Geheel niet correct. Niemand heeft dat zo gezegd.
Je TV verliest een bepaalde feature die door modernisering van bepaalde veiligheidsprotocollen niet meer zal werken. Dat is dus HEEL wat anders dan wat jij er hier nu van maakt.
Hij verliest wel even de functie waarvoor je hem kocht. Anders had je voor 300€ minder een domme tv kunnen kopen.
Domme tvs zijn niet dezelfde categorie. Het verschil tussen smart en geen smart is echt geen 300 euro. Niemand koopt een tv alleen voor het smartgedeelte.
Klopt Balder1984, ik heb van de zomer een samsung gekocht. En ik heb een android tv box. Ik moet zeggen dat ik realiseer dat samsung een korte ondersteuning heeft met betrekking op het software gedeelte. Maar tot die tijd geniet ik van de makkelijke en snelle opstart tijd voor als ik netflix of you tube wil kijken.

Heb ook een android tv box M8s hier staan en een ps3. Maar ik ben blij dat ik een tv gekozen heb die redelijk goed uit de test kwam voor het smart gedeelte. Omdat via de tv de apps sneller opstarten als via de android box of de ps3. Met minder handelingen voor mij.
Dat is niet anders, je raakt een deel ve functionaliteit kwijt waar je dik voor betaalt hebt. Heb najaar 2010, twee van deze Philips apparaten in huis gehaald in de prijscategorie van 1400 - 1800 euro, 37inch, beiden inmiddels afgevoerd. Defect, niet of tegen hoge kosten te repareren. Klassieke beeldbuis tv's gingen inderdaad 15-20 jaar mee en deze apparaten waren beduidend complexer dan de huidige veredelde pc monitoren die TV worden genoemd.

Het is duur betaalde zooi en je kan beter een instapmodel nemen, deze zijn kwalitatief even goed en een stuk goedkoper.
Ik heb thuis nog twee prima werkende (bijna) 11 jaar oude Panasonic plasma TV's.
In mijn omgeving zijn alle plasma tv's van Samsung, Philips, LG en zelfs menig Pioneer Tv stuk maar die Panasonics blijven maar draaien en draaien!
Ik verwacht dat ze 30+ jaar meegaan.
Ik heb meer met techniek gewerkt dan jij in je hele leven. Een moderne tv is niet veel meer dan een scherm, achtergrond verlichting, moederbord, eenvoudige voeding en een handvol processoren en software. Niet een van deze onderdelen hoeft een beperkte levensduur te hebben en wat zie je in de praktijk? Het moederbord raakt defect of de voeding. De kosten voor reparatie zijn meteen dermate hoog dat dat na 3 Jaar amper nog te verantwoorden is.

De klassieke tv zat bomvol discrete onderdelen (weet je wel wat dat zijn?) hoogspanningstechniek en ging wel degelijk vele jaren probleemloos mee. Een reparatie bestond uit 50,- GULDEN voor het vervangen van een spoeltje van 10 jaar oud en vervolgens ging de tv weer 5 jaar mee! Tegenwoordig mag je het hele moederbord van 350,- EURO (~800,- gulden) vervangen en vervolgens gaat er een halfjaar later weer wat anders kapot.

Een moderne tv van 2000 euro is niet DUURZAMER dan een van 650,hij gaat echt niet langer mee. Je betaald heel veel geld omdat jij als Tweaker (nerd) persé het nieuwste wil hebben en daar maakt men dankbaar gebruik van.

Sinds dat we het normaal zijn gaan vinden dat smartphones van 500-900 euro na 2-3 jaar hun beste tijd gehad hebben, moeten we het kennelijk ook normaal vinden dat andere consumenten producten van die leeftijd, of iets ouder, bij het oud vuil belanden.

Iedere 5 jaar je huisraad vervangen vanwege ondeugdelijke producten, ik wens je veel succes met je financiële planning de komende 50 jaar.

Dan maar geen nerd.
Je weet kennelijk de definitie van complex niet. lol Alsof een heel mainbord niet complex is. Vervangende Mainbords en andere boards koop je op ebay etc voor een paar tientjes.
http://www.ebay.com/sch/P...s/163768/bn_737392/i.html
Best lachen dat jij schrijft dat jij meer met techniek hebt gewerkt dan ik in mijn leven. Je weet helemaal niets van mij.

Ik zou veel geld betalen want men maakt dankbaar gebruik van mijn hang naar beter duurder en nieuwste. Wederom flauwekul. Je claimt dat je met techniek gewerkt hebt maar begrijpt er niet veel van. Goedkope tvs hebben meestal een slechter panel, eenvoudiger aansturing en daarmee een stuk slechter beeldkwaliteit. Je denkt dat ik het nieuwste van het nieuwste wil hebben en daar grof voor betaal. Wederom kul. Ik schreef al eerder dat ik niet geïnteresseerd ben in smart. Koppel je tv aan je pc of een mediacenter en je bent pas echt smart. Ik zou zelf nooit 1800 euro voor een 37 inch uitgeven. je bent zelf dus iemand die het nieuwste wilde hebben voor een premium prijs.

Je smartphone vergelijk gaat nergens over. Ik vind smartphones met jouw genoemde prijs helemaal niet normaal, zie je kent me geheel niet maar geeft mij namen, louter en alleen gebaseerd op je eigen foute gedachten. Mijn smarpthone is een Xiaomi Redmi Note 3 (220 euro)

Ik ben niet zo'n consumeerder die jij typeert. Ik vervang niet iedere 5 jaar mijn huisraad. Jij was degene van de dure tvs en als ze het niet doen gooi je ze maar weg. Je kunt beter concentreren op je eigen financiële planning denk ik. Ik doe heel bewuste en verantwoorde keuzes en in de regel doe ik vrij lang met apparatuur. Goedkoop is meestal duurkoop maar duur wil niet zeggen dat het beter is. Je moet een product kiezen wat bij je past. Bij je persoonlijke eisen en voorkeuren.

Als ik jou was zou ik me ook eens verdiepen in garantie bepalingen en Europees consumenten recht. Als je apparaat 2 jaar garantie heeft en na 3 jaar stuk gaat heb je nl nog steeds rechten.

Toevallig had familie van mij een tv reparatie bedrijf en jouw prijs voor een spoeltje is lekker selectief. De meeste reparatie bedrijven kwamen sowieso met onderzoekkosten, en niet alle reparaties waren in de categorie 50 euro.

[Reactie gewijzigd door GoldenRatio op 26 november 2016 19:02]

Je gaat niet in op de essentie van de kritiek, nl dat moderne producten vaak een beperkte 'geprogrammeerde' levensduur hebben van vaak amper 5 jaar, waar de consument verwacht (zeker gezien de prijs) een product te kopen waar hij 10 jaar of langer mee kan doen.

In de zorg of industrie, is het de normaalste zaak vd wereld dat producten een economische levensduur hebben van 10 jaar en bij sommige goederen zelfs beduidend langer, ook producten met elektronica en software.

Dat genoemde consumentenelektronica giganten ons anders willen opvoeden of doen geloven, hoeven we niet als normaal te accepteren en dat mag best gezegd worden!

De complexheid van een apparaat is meer dan alleen software en een nieuwe chip en beiden zijn niet of nauwelijks aan veroudering onderhevig, zeker wanneer de bedrijfstemperatuur binnen de perken blijft.

Tot slot, vindt jij zelf dat tweakers kennelijk een soort van super ras zijn die meer verstand van techniek hebben dan niet tweakers. Je vergeet alleen dat er meer techniek in deze wereld is dan bits en bytes.
De essentie is dat je in je post waar ik op reageerde voornamelijk onzin verkondigd. Daarnaast verkracht je alles wat ik schrijf. Ik ga er niet verder op in. Lees het allemaal nog eens rustig na, kijk kritisch naar wat je verkondigd en verifieer dat, . . . en zie hoe je er steeds naast zit.
Onzin? Geen idee wat jouw leeftijd is maar in 2010 betaalde je aanzienlijk meer voor een tv dan nu. De apparaten waar ik het over heb waren de betere apparaten van Philips resp 8000 en 9000 serie en daar betaalde je inderdaad dergelijke bedragen voor, geen wonder dat je voor dat geld kwaliteit en service verwacht, dat zou zelfs een tweaker moeten begrijpen.
Ik weet niet wat het prijsverschil is tussen 7000 en 8000 serie maar ik heb in 2010 een 42 inch Philips TV gekocht (42PFL7406) en daar heb ik ergens in de 600 euro voor betaald.

Hoe je bij 1800 euro komt is mij een raadsel. Da's 3x zoveel voor een kleinere TV.

PS. Waar jij het over hebt is "planned obsolescence". Philips is daar een ster in, zoals het niet kunnen bestellen van reserveonderdelen na de garantieperiode (zoals mijn koffiemachine) en het stelselmatig mensen in de kou zetten.

Mijn TV heeft nooit goed gewerkt met HDMI bronnen. Regelmatig moet ik de TV uit en aanzetten als ik schakel tussen HDMI 1 en 2 omdat ik een posterized beeld krijg met allemaal streepjes. De gehele garantieperiode hebben ze beloofd dat er een software update kwam. Toen de garantie over was kreeg ik een "helaas pindakaas" van Philips.

Nooit geen Philips meer voor mij.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 22 december 2016 13:32]

De 37pfl8605h was een vd eerste Led TVs in het hogere segement en heeft me ca €1400 gekost. De andere tv was waarschijnlijk een 37pfl9604h waar €1200 voor betaald is, omdat het toen een uitloop product was. De adviesprijs was ca 1800 toen het apparaat gelanceerd werd.

Klopt, dat doet men nu ook met led armaturen van bruto €200. De leds in het armatuur zijn niet vervangbaar. Heb je pech dat de driver of led defect raakt, kan je het hele armatuur weggooien.
Jij hebt begrepen hoe ik mijn tekst bedoelt heb. En beter verwoord dank je. :)
Geen dank, een beetje ouderwets nuchter denken kan geen kwaad.
Trololol... :)

Je bent gok ik 16. Je hebt geen tijd meegemaakt zonder internet, dat is duidelijk. Even ter informatie; 2009 was een SmartTV een luxe-product. Een TV zonder die functie was de standaard. Ergo; de prijs was hoog. Net zoals mensen vroeger ook 1600 gulden betaalde voor single-speed CD-Writer. En 1000 gulden voor een 5MB Harddisk.

Dat je niet inziet dat vroeger dingen duurder waren omdat ze geen gemeengoed waren. Producten zijn in het begin gewoon duur en pas als de ontwikkelkosten eruit zijn en concurenten ook beginnen te leveren, dan worden ze pas goedkoper. De nieuwste videokaart van nu, koop je over een jaar of twee voor 100 Euro. Elektrische auto's kosten nu ook een vermogen, maar worden ook steeds goedkoper.

Ik geloof echter inderdaad dat iemand in 2010 1800 euro heeft neergelegd voor een TV. Dat jij dat niet geloofd, zegt meer over jou als over hem. Heb je eigenlijk wel uberhaubt een TV? :)
Je hebt gelijk ik maakte een tikfout als had al moeten zijn.

In mijn streven om een zo kort mogelijk leesbare reactie te maken heb ik niet alle dingen besproken.

Mijn schoonvader van 92 jaar oud Heeft nu al weer zijn tweede led-tv in nog geen 5-6 jaar. Dat heeft niks te maken met wel of geen smart functies.
Hij gebruikte de tv als tv dus ook de ingebouwde cardreader van ziggo. Ziggo en philips kregen dit niet goed voor elkaar kort door de bocht. Dus werd dit uitgeschakeld. En heb ik eerst een hdmi en later een scart decoder gekocht voor mijn schoonvader.

Na 5 jaar ging de tv al bijna niet meer aan of uit. En heb ik een nieuwe moeten kopen. Mijn eerste tv was goedkoper als die van mijn schoonvader en ging een kleine 10 jaar mee.
Toevallig dat ik dan altijd Philips koop zonder daar specifiek een voorkeur voor te hebben, maar ik ben een tv na 2 / 3 jaar zat. Dan wil ik wat nieuws. Het is een opzichtig apparaat in de huiskamer waar ik gewoon niet 10 jaar lang wil na kijken, dat terwijl die hier ook nog veel uit staat.

Daarbij verkoop ik de oude altijd op MP of welk ander kanaal dan ook, dus om dan te spreken van... 'We zijn dus nu weer in een wegwerpmaatschappij geworden' vind ik nogal kort door de bocht. Het apparaat mankeert niets, alleen ik wil hem niet meer, laat een ander er maar plezier van hebben. Als alle partijen zo denken kon die tv wel eens langer meegaan dan door u genoemde 15 jaar.

Ondanks ik het smart gedeelte ook niet gebruik wil overigens ook geen 3 jaar oude software of soc in mijn tv. Het wordt er vanzelfsprekend nooit beter/sneller op...die ene keer dat ik het gebruik, moet het werken ook.
Heb geprobeerd een korte reactie te geven. Uiteraard zijn er uitzonderingen zoals u. Die het toestel verkopen of weg geven. Mijn reactie was bedoeld op die mensen die het normaal vinden dat een televisie 500-900 euro na 5 jaar al einde gebruiksduur is.

Er zijn diverse mensen die een opmerking maken over het beeldscherm. Mijn schoonvader van 92 heeft geen idee wat smart is. Hij gebruikt de tv enkel als beeldscherm en tv-tuner. Die functionaliteit was al snel niet meer mogelijk. Toen geprobeerd met HDMI dat werkt voor die lieve man niet. Dan moet hij allerlei knoppen indrukken die hij niet meer kan zien.

Edit: ik geloof ook best dat als je na 2-3 jaar een nieuwe tv koopt je geen problemen ervaart. Ik kocht een renault scenic van 5 jaar oud. Daarvoor bijna geen problemen gehad deze auto. Maar ja toen ik hem had kwamen de problemen te voorschijn.

Net zoals de tv's van mij en mijn schoonvader. Al hoewel die van mij en mijn schoonvader in garantie tijd al een keer ter reparatie aangeboden is.

[Reactie gewijzigd door TurboTon1973 op 26 november 2016 10:13]

De gebruiksduurverwachtingen voor TV's zijn volgens UNETO VNI:
€ 0 - 299 3 jaar
€ 300 - 499 4 jaar
€ 500 - 999 5 jaar
≥ € 1000 6 jaar

Van aankoop tot die tijd na aankoop moet het werken, indien dit toch niet zo is: http://www.conformiteit.nl/gebruiksduurverwachting.html
De gebruiksduurverwachtingen voor TV's zijn volgens UNETO VNI:
€ 0 - 299 3 jaar
€ 300 - 499 4 jaar
€ 500 - 999 5 jaar
≥ € 1000 6 jaar

Van aankoop tot die tijd na aankoop moet het werken, indien dit toch niet zo is: http://www.conformiteit.nl/gebruiksduurverwachting.html
Weer zo'n WC-eend opmerking.
UNETO-VNI
UNETO-VNI is een Nederlandse ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, in 2002 ontstaan uit de organisaties "Uneto" (Unie van Elektrotechnische ondernemers) en "VNI" (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven).
Ze kunnen wat ze willen, het gaat erom wat de rechter en de consumenten organisaties er van vinden.
De wetgever gaat hierin mee en is hier ook duidelijk in, stukje extra informatie: http://www.ejure.nl/2013/01/consumentenkoop-i/
Het product voldoet niet aan het conformiteitsvereiste als het niet doet wat u redelijkerwijs kunt verwachten van het product. Dit is het geval als het product:

– u er niet mee kunt doen wat door de verkoper (of in de reclame en brochure van de fabrikant) aan u is meegedeeld.

[Reactie gewijzigd door fast-server op 25 november 2016 10:01]

Het is belangrijk om te beseffen dat het hier om een klein deel van de functionaliteit gaat, aan het einde van de levensduur. Het is niet zo dat de TV compleet niet meer functioneert. De primaire functie (beeld vertonen) werkt nog gewoon, en de secondaire functionaliteit heeft jarenlang gewerkt. Het is vrij gebruikelijk dat oudere apparaten niet 100% meer functioneren, en de norm is "redelijkerwijs", dus juridisch heb je een behoorlijk zwakke zaak.
waar haal je het rare idee vandaan dat het TV-gedeelte de primaire functie is?
SMART is 5/7e van de naam, dus het primaire doel van het apparaat. (op te delen in apps, netwerk streaming, etc)
En zal toen ook wel iets van een kwart tot de helft van de prijs geweest zijn.
En iedereen in Nederland met een KPN(dochter) abbonnement gebruikt de TVtuner zoiezo niet, dus is het meer een soort monitor.
Nou ja, gewerkt... Het was zoooo traag dat ik het vanaf 2009 al niet meer heb gebruikt. ;)
idd, mijn ouders gebruikten nog uitzending gemist, ook verschrikkelijk traag, dus nu is er een androidbox onderweg uit China...
u er niet mee kunt doen wat door de verkoper (of in de reclame en brochure van de fabrikant) aan u is meegedeeld.
In brochures e.d. staan nooit de verwachte levensduur vermeld. Wel is het zo dat fabrikanten, zoals die van koelkasten, wasmachines e.d. daar normen over hebben.

Ik geef even een voorbeeld met man en paard.
Ik kocht een paar jaar geleden een koelkast merk Siemens uit de serie Extraklasse.
Er gold op dat moment een aanbieding van 10 jaar garantie op deze serie, mits registratie per e-mail. De verkoper bood mij aan dit voor mij te doen maar heeft dit niet gedaan. Zelf had ik het ook te druk om hier achteraan te gaan.

Er ging een module kapot en via de verkoper is Siemens Nederland gecontacteerd die een reparateur stuurde. Na reparatie werden de kosten verrekend via een standaard coulanceregeling waarbij men uitging van een levensduur van 8 jaar.

Rara wat klopt er hier niet?

Om even je overzichtje van je eerdere post erbij te nemen:
De gebruiksduurverwachtingen voor TV's zijn volgens UNETO VNI:
€ 0 - 299 3 jaar
€ 300 - 499 4 jaar
€ 500 - 999 5 jaar
≥ € 1000 6 jaar
Dit is nogal een grove indeling.
Bij een aanschafprijs van 499 Euro voor beide producten mag je voor een kleine TV (bv 22") van een goed en dus duur merk (bv Loewe, Bang & Olufsen een langere levensduur verwachten als voor een 100" van een goedkoop merk als Finlux, Salora of een merk dat helemaal niet in de pricewatch staat.

Ook maakt het nogal wat uit of een toestel 7 dagen in de week uren achtereen staat te draaien of maar een keer in de week voor een uurtje, zeker als er bewegende delen in zitten zoals bij een wasmachine of droger. De slijtage zal niet hetzelfde zijn.
In de laatste situatie zal je dus bij een defect altijd genaaid zijn.
De wetgever gaat hierin mee en is hier ook duidelijk in, stukje extra informatie: http://www.ejure.nl/2013/01/consumentenkoop-i/
Ik zie alleen een opmerking over de levensduur van een Laptop.
Citeer a.u.b wat je bedoeld.
Het product voldoet niet aan het conformiteitsvereiste als het niet doet wat u redelijkerwijs kunt verwachten van het product. Dit is het geval als het product:

– u er niet mee kunt doen wat door de verkoper (of in de reclame en brochure van de fabrikant) aan u is meegedeeld.
Dit geld voor ieder product wat je koopt.

Als je een TV koopt waarbij de fabrikant/verkoper smartfunctionaliteit belooft behoort dit te blijven werken.

Is het risico wat de verkoper neemt als deze functies worden aangeboden.
[...]


Dit geld voor ieder product wat je koopt.

Als je een TV koopt waarbij de fabrikant/verkoper smartfunctionaliteit belooft behoort dit te blijven werken.

Is het risico wat de verkoper neemt als deze functies worden aangeboden.
Je zegt nu precies wat ik al de hele tijd zeg.
De UNETO-VNI levensduur tabel is onzin.
De Uneto richtlijn is grotendeels overgenomen door de wetgever, in het verleden werd deze tabel ook al gehanteerd door de rechter (heb er ervaring mee)

Bedrijven zoals de mediamarkt en expert geven zelf ook aan dat ze deze tabel gebruiken: http://www.mediamarkt.nl/...sduur-richtlijn-uneto.pdf
https://www.expert.nl/service/garantie-en-reparatie

Een goede winkel meld dit ook van te voren, dan weet je ook waarmee je af bent mocht er onverhoopt iets misgaan.
De Uneto richtlijn is grotendeels overgenomen door de wetgever, in het verleden werd deze tabel ook al gehanteerd door de rechter (heb er ervaring mee)

Bedrijven zoals de mediamarkt en expert geven zelf ook aan dat ze deze tabel gebruiken: http://www.mediamarkt.nl/...sduur-richtlijn-uneto.pdf
https://www.expert.nl/service/garantie-en-reparatie

Een goede winkel meld dit ook van te voren, dan weet je ook waarmee je af bent mocht er onverhoopt iets misgaan.
Ik vind dit belachelijk korte termijnen. Heel raar dat de wetgever hier in meegaat, als dat zo is.

Natuurlijk gebruiken de Mediamarkt en de Expert deze ook ze zijn onderdeel van de Uneto.
Ik vind ze zeer reeel en de wetgever blijkbaar ook.
Ik vind ze zeer reeel en de wetgever blijkbaar ook.
Dat mag je vinden. Ik niet. En de wetgever vind pas iets na rechtszaken.

Er zou eens een rechtszaak gevoerd moeten worden met reële levensduur en verwachting van de TV.
De meest TV's gaan ruim meer dan 10 jaar mee, en dat verwachten de meeste mensen ook.
Dat fabrikanten het anders (willen) zien is logisch.

IMO is deze onzin tot stand gekomen door de lobby van de fabrikanten. Net als dat de winkelier verantwoordelijk is voor de service van elektronische product..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 25 november 2016 11:27]

Pardon? Wetgeving is bindend na akkoord van de eerste kamer, niet pas nadat er rechtszaken zijn. Dat geldt enkel voor jurispudentie.
Pardon? Wetgeving is bindend na akkoord van de eerste kamer, niet pas nadat er rechtszaken zijn. Dat geldt enkel voor jurispudentie.
Dit gaat puur over jurispudentie. Er bestaat geen wet waar de levensduur van een TV of welk ander product dan ook in vermeld staat.
Ik vind de tabel anders ook vrij goed in dit geval. Van een smartphone van 200 euro verwachten we ook niet dat deze na 5 jaar nog gebruikt zal worden (ook al kan het wel) terwijl dat bij een smartphone van 1000 euro wel het geval zal zijn (ook al worden die vaak ook sneller weggegooid). Je mag van een goedkoop apparaat niet dezelfde levensduur of kwaliteit verwachten als van een veel duurder apparaat lijkt mij.
Ik vind de tabel anders ook vrij goed in dit geval. Van een smartphone van 200 euro verwachten we ook niet dat deze na 5 jaar nog gebruikt zal worden (ook al kan het wel) terwijl dat bij een smartphone van 1000 euro wel het geval zal zijn (ook al worden die vaak ook sneller weggegooid). Je mag van een goedkoop apparaat niet dezelfde levensduur of kwaliteit verwachten als van een veel duurder apparaat lijkt mij.
Die vergelijking slaat natuurlijk nergens op. Een smartphone en een TV vergelijken.
EEn auto kost al snel meer dan € 10,000,- . Die hoeft ook maar 10 jaar mee te gaan. Daarom is een levensduur van een halfjaar van een smart-phone van € 500,- ook voldoende. 8)7
Is IMO een vergelijbare onzin opmerking.

En sowieso als er mensen zij die hun smart-phone na 2 jaar weggooien betekend neit dat de mensen die wel op het geld letten dit normaal vinden en dit binnen hun verwachtingspatroon vinden passen.Ik gebruik zelf nog een Galaxy S3.
Een telefoon van 100 of 1000 euro moeten beide net zo lang meegaan. Als die van 100 dat niet red, had verkoper deze beter niet kunnen uitstallen.

ander voorbeeld

Een auto van 15.000 of 1.000.000 hoort net zo lang mee te gaan.

Het heeft niets met de prijs te maken, maar met de verwachting bij een product.
Een telefoon van 100 of 1000 euro moeten beide net zo lang meegaan. Als die van 100 dat niet red, had verkoper deze beter niet kunnen uitstallen.

ander voorbeeld

Een auto van 15.000 of 1.000.000 hoort net zo lang mee te gaan.

Het heeft niets met de prijs te maken, maar met de verwachting bij een product.
Precies, dat ben ik helemaal met je eens.
Maar zo werkt het niet. Alles kan in principe technisch gezien levenslang meegaan (met evt. reparaties). Echter, het kost geld om dat te doen, vooral omdat je dan geen nieuwe producten meer kan slijten.
In plaats van naar goede (de beste) producten, zal het systeem dus altijd tenderen naar het slechtst mogelijke goed verkoopbare product.
Auto's is een prachtig voorbeeld. Lang zat er groei in het feit dat steeds meer mensen een auto konden betalen en deze moesten dan lang meegaan, omdat het een relatief grote uitgave was. Tegenwoordig kan bijna iedereen een auto betalen, dus gaat dit ook steeds meer neigen naar een wegwerpartikel. Levensduur wordt steeds korter, omdat fabrikanten het zich kunnen (en moeten?) veroorloven slechtere auto's te maken.
Met software kun je dit natuurlijk nog veel makkelijker tweaken. Oeps, deze software kan niet meer op uw 'oude' apparaat draaien en de oude software ondersteunen we niet meer. Nu moet u, ondanks uw prima werkend apparaat toch maar een nieuwe kopen.
En waarom accepteren wij dat? Vanwege alle 'nieuwe snufjes' en 'we moeten met de tijd meegaan', zullen we tot het eind met de slechtst mogelijke producten opgescheept zitten. Van duurdere producten verwachten we nu eenmaal meer.
Maar zo werkt het niet. Alles kan in principe technisch gezien levenslang meegaan (met evt. reparaties). Echter, het kost geld om dat te doen, vooral omdat je dan geen nieuwe producten meer kan slijten.
In plaats van naar goede (de beste) producten, zal het systeem dus altijd tenderen naar het slechtst mogelijke goed verkoopbare product.
Auto's is een prachtig voorbeeld. Lang zat er groei in het feit dat steeds meer mensen een auto konden betalen en deze moesten dan lang meegaan, omdat het een relatief grote uitgave was. Tegenwoordig kan bijna iedereen een auto betalen, dus gaat dit ook steeds meer neigen naar een wegwerpartikel. Levensduur wordt steeds korter, omdat fabrikanten het zich kunnen (en moeten?) veroorloven slechtere auto's te maken.
Met software kun je dit natuurlijk nog veel makkelijker tweaken. Oeps, deze software kan niet meer op uw 'oude' apparaat draaien en de oude software ondersteunen we niet meer. Nu moet u, ondanks uw prima werkend apparaat toch maar een nieuwe kopen.
En waarom accepteren wij dat? Vanwege alle 'nieuwe snufjes' en 'we moeten met de tijd meegaan', zullen we tot het eind met de slechtst mogelijke producten opgescheept zitten. Van duurdere producten verwachten we nu eenmaal meer.
Ik deel die mening niet.
40 jaren geleden gingen TVs gemakkelijk meer dan 20 jaar mee. En tochh werden er nog steeds nieuwe TVs verkocht.
En het moet IMO gen doel zijn om werk te creëren.

Tevens is het heel slecht voor het milieu.
Dat is precies wat ik zeg. 40 Jaar geleden was er op TV-gebied nog een markt te winnen.
Als ik zeg met het slechtst mogelijk product opgescheept zitten tot het eind, bedoel ik dat niet positief ;) En met mijn referentie naar het eind bedoel ik idd milieuschade.
Een Smartphone van 800 euro moet al vaak gerepareerd worden na 1 jaar. Maar ik vind idd dat die veel langer zouden moeten meegaan.
Wij als consumenten, laten eigenlijk dus gewoon teveel met ons sollen.
Een Smartphone van 800 euro moet al vaak gerepareerd worden na 1 jaar. Maar ik vind idd dat die veel langer zouden moeten meegaan.
Wij als consumenten, laten eigenlijk dus gewoon teveel met ons sollen.
Dat ben ik helemaal met je eens. En door de verandering ind e wet dat de verkoper de verantwoordelijke is. Hebben ze de weg tot de fabrikant bijna onmogelijk gemaakt.

Voor de verandering van deze wet had Philips nog Service centra en inhuur service centra waar apparaten tegen een redelijke prijs gerepareerd werden. Het zelfde gold voor Sony.

Het is IMO voor zowel de consument als het milieu veel slechter geworden.
Daarom bij dure aanschaf, altijd goed om een verzekering met rechtsbijstand te hebben, als je vindt dat je in je gelijk staat.

Wat Philips nu doet is pure collantie naar de klant en hoeven ze inderdaad niet te doen.
Dit geeft wel weer een mooi visitekaartje af en betere reclame kun je niet hebben, als merk.
Ten tweede wordt er al twee dagen over je gesproken.

[Reactie gewijzigd door Balder© op 25 november 2016 13:04]

?
Het verschil tussen een goedkope en dure smartphone zijn (voor mij) het aantal functies en processorkracht, niet de kwaliteit.
Daar mag je pas vraagtekens bij gaan zetten bij smartphones onder de €50 denk ik.
Daar heb jij helemaal gelijk in. Vergelijkbare producten in de industrie gaan wel 10 jaar mee en zijn wel reparabel. Moderne consumenten producten, ook niet elektronica, worden bewust gemaakt voor een beperkte levensduur, om commerciële redenen. Vroeger maakte een fabrikant die een naam hoog te houden had een product welke kwalitatief zo goed mogelijk gebouwd werd, nu niet meer.

Deze week is mijn 9 jaar oude Nefit CV ketel (Aquapower met boiler etc..) nagekeken. Er bleek ietwat rookgas te lekken uit het verwarmingsblok. De complete kop vh apparaat incl brander werd vervangen voor de prijs vd pakking en de complete warmtewisselaar wordt gratis door Nefit vervangen.

Coulance omdat het de eerste serie was en het bekende problemen betrof. Dat noem ik aftersales en garantie, de volgens de fabrikant te verwachten levensduur bedraagt ca 15!!! Jaar. Daar kunnen Philips, Sony, Samsung, Apple etc.. nog wat van leren.

Uneto is een branche organisatie welke de bedrijfsbelangen behartigd en geen consumenten belangen.
dus als jij een tv koopt, mag jij zelf bepalen hoe lang die mee moet gaan? Als een fabrikant minder duurzame materialen gebruikt om de prijs te drukken en die toestellen verkopen goed, terwijl de duurzamere modellen in de winkel achter blijven omdat ze te duur zijn, dan vind je dat jij mag beslissen dat beiden even lang moesten mee gaan??
Anoniem: 112442
@dasiro25 november 2016 10:41
dus als jij een tv koopt, mag jij zelf bepalen hoe lang die mee moet gaan? Als een fabrikant minder duurzame materialen gebruikt om de prijs te drukken en die toestellen verkopen goed, terwijl de duurzamere modellen in de winkel achter blijven omdat ze te duur zijn, dan vind je dat jij mag beslissen dat beiden even lang moesten mee gaan??
Voor een TV etc bestaan verwachte reële levensduur.
Als een fabrikant rotzooi produceert is dat zijn probleem.
En die levensduur is weer gebasseerd op ... juist ja: de prijs van het toestel wat weer een gevolg is van de kwaliteit van de gebruikte materialen (en winstmarge).
En die levensduur is weer gebasseerd op ... juist ja: de prijs van het toestel wat weer een gevolg is van de kwaliteit van de gebruikte materialen (en winstmarge).
Die mening heel ik helemaal niet. Het hangt veel meer van het merk af. Philips toestellen inclusief de goedkopere gingen net zo lang mee. De goedkopere varianten hadden alleen maar minder features.

Ik heb thuis nog steeds een Philips TV met een Anubis C chassis van 1997 die nog perfect werkt. Dat was de goedkoopste klasse van Philips.

De prijs mag IMO sowieso nooit de reden zijn. Anders wordt het een keer tijd asl wat jij zegt het geval is dat op goedkope troep een flinke milieu heffing op moeten heffen.
Ik heb thuis nog steeds een Philips TV met een Anubis C chassis van 1997 die nog perfect werkt. Dat was de goedkoopste klasse van Philips.
moest de overheid beslissen om geen analoge kabel meer uit te sturen, dan staat dat ding ook maar stof te happen tenzij je het via een extern toestel verbind (zoals een decoder, smartcard of sattelietschotel)
Anoniem: 112442
@dasiro25 november 2016 12:51
[...]

moest de overheid beslissen om geen analoge kabel meer uit te sturen, dan staat dat ding ook maar stof te happen tenzij je het via een extern toestel verbind (zoals een decoder, smartcard of sattelietschotel)
Dat klopt maar dat toestel is bijna 20 jaar oud. Het gaat hier over apparaten van 7 jaar oud. Dat lijkt me een behoorlijk verschil.
ook televisies die nu nog verkocht worden in het budget-segment kunnen daar onder vallen
Anoniem: 112442
@dasiro25 november 2016 13:46
ook televisies die nu nog verkocht worden in het budget-segment kunnen daar onder vallen
Ik heb me er niet in verdiept, maar ik kan het me niet voorstellen dat een standaard TV die nu nog verkocht wordt in Nederland geen DVB-C ondersteund.
Een merk heeft er niets mee te maken. Ieder merk kan een slechte kwaliteit product maken. Het moet gaan om het soort product, aangezien een fabrikant dan direct opdraait voor slechte kwaliteit producten. Dan is het een simpele rekensom voor een fabrikant: hoeveel producten verwacht ik retour en moet ik vervangen of repareren ten opzichte van het goedkoper produceren en dus een lagere prijs / hogere winstmarge. De consument kan dan nog gewoon kiezen, ook nadat deze een beetje uitgezocht heeft welke merken/types storingsgevoelig zijn en welk risico zij willen lopen.
In Hi-end toestellen gebruikt men vaak hoogwaardiger onderdelen en dat heeft dan positieve invloed op de levensduur. Simpel begrip.

Nog wat leuke info voor je:
Vroeger beschuldigde men Philips van het expres gebruiken van soldeer dat verouderde in een bepaalde tijd zodat er iets lossprong en sluiting maakte.

:)
Al eens gemerkt dat een aantal spaar- en ledlampen bij lange na niet de beloofde levensduur halen en soms al na een week (!!!) kapot zijn? Toevallig ook nog gezien dat daar het befaamde, herstel: beruchte "Philips" logo op prijkt?

Natuurlijk: de lampen zullen, net als de televisies, ook al jaaaaren niet meer Philips zijn... toch?!
en toch zie ik je nergens de juiste links of quotes van de overheid zetten. consumentenorganisaties hebben daar geen autoriteit, enkel de wetgever.
LMGTFY, Hier is de officiele site van de overheid, met zelfs een verwijzing naar consuwijzer erop. :)

https://www.rijksoverheid...ies-heb-ik-op-een-product


sry: had nog niet gezien dat worldcitizen al had gereageerd.

[Reactie gewijzigd door Balder© op 25 november 2016 13:09]

Anoniem: 112442
@dasiro25 november 2016 11:17
en toch zie ik je nergens de juiste links of quotes van de overheid zetten. consumentenorganisaties hebben daar geen autoriteit, enkel de wetgever.
Dito voor jouw. Kun je je opmerking onderbouwen?
erm werkelijk? Wetten opstellen is een van de primaire taken van de wetgever.

via https://www.rijksoverheid...ies-heb-ik-op-een-product kom je bij https://www.consuwijzer.nl/thema/garantie waar duidelijk staat:
Hoe lang moet een product meegaan?

Hoe lang een product mee moet gaan, hangt natuurlijk af van het soort product. Een wasmachine gaat bijvoorbeeld vaak langer mee dan een mp3-speler. Het is verstandig om van tevoren aan de verkoper te vragen hoe lang het product mee moet gaan. U kunt dit ook aan de fabrikant van het product vragen.
ook nog
De verkoper heeft een informatieplicht. Dat betekent dat hij aan u moet vertellen wat hij over het product weet.
en
Als u iets koopt, hebt u niet alleen rechten. U hebt ook plichten. U hebt bijvoorbeeld een onderzoeksplicht. Dat betekent dat u aan de verkoper moet vragen of een product wel geschikt is voor wat u ermee wilt gaan doen.
met andere woorden: als je toen gevraagd had of je 8 jaar van de smart-functionaliteit gebruik zou kunnen maken en de verkoper/fabrikant wist dat er vorig jaar (7 jaar later) een incompatibele opvolger van de beveiligingsstandaard ging komen én dan nog steeds JA antwoordde, DAN had je er recht op. Wist hij dit niet en antwoordde hij: zo lang als de technische infrastructuur aan de andere kant dit ondersteund, dan heb je er géén recht op.
Anoniem: 112442
@dasiro25 november 2016 12:54
erm werkelijk? Wetten opstellen is een van de primaire taken van de wetgever.

via https://www.rijksoverheid...ies-heb-ik-op-een-product kom je bij https://www.consuwijzer.nl/thema/garantie waar duidelijk staat:

[...]


ook nog

[...]

en

[...]

met andere woorden: als je toen gevraagd had of je 8 jaar van de smart-functionaliteit gebruik zou kunnen maken en de verkoper/fabrikant wist dat er vorig jaar (7 jaar later) een incompatibele opvolger van de beveiligingsstandaard ging komen én dan nog steeds JA antwoordde, DAN had je er recht op. Wist hij dit niet en antwoordde hij: zo lang als de technische infrastructuur aan de andere kant dit ondersteund, dan heb je er géén recht op.
Je weet precies hoe een verkoper je informeert. Niet t.a.v. zo'n zaken, ik heb het nog nooit meegemaakt. En tevens hebben de meeste verkopers helemaal geen technische kennis. Dus al zouden ze het wel als ze geen instructies van bovenaf krijgen weten ze het niet.
Dan is de termijn onbeperkt?
zie de quote: dan is het jouw plicht om dat aan de fabrikant te vragen. gebrek aan informatie kan je niet als vrijgeleide zien om zelf er een invulling aan tegeven
Anoniem: 112442
@dasiro25 november 2016 14:01
zie de quote: dan is het jouw plicht om dat aan de fabrikant te vragen. gebrek aan informatie kan je niet als vrijgeleide zien om zelf er een invulling aan tegeven
Dat lijkt me echt een wet ingegeven door de fabrikanten en zonder enig begrip voor de burger/klant.

Als de politiek de burger end e fabrikant een beetje begrijpen zou. Zouden ze weten dat 99% van de burgers dit niet zal vragen omdat ze dit niet weten of aan denken. En een fabrikant een zo kort mogelijke tijd zou mededelen.
Volgens die tekst kan een fabrikant ook zeggen dat een TV maar 3 jaar mee gaat c.q. een vrijbrief voor de fabrikant.
Een duurdere koop je voor meer betere functionaliteit, een goedkopere niet om een slechtere kwaliteit op datgene het wel beloofd.
alsof een televisie van 300€ dezelfde kwaliteit is als eentje van 1300€, keep on dreaming
Ik zeg niet dat, dat zo is als je het goed leest, maar dat het zo zou moeten zijn.
De TV doet het nog, de software niet...

Ik vermoed dat we hier nog wel een aantal rechtzaken van krijgen.
Indien de smartfunctionaliteit is verkocht met de TV en niet later is toegevoegd dan is het onderdeel van de aankoop.

Als je een TV koopt van boven de 1000 euro en na 2 jaar valt de smartfunctionaliteit weg dan heb je recht op 2/3 restitutie van de winkelier waar je deze TV gekocht hebt.

Gaat niet altijd makkelijk overigens, de meeste geven niet thuis en hebben juridische aansporing nodig...
Dat hele lijstje hierboven prijs en verwachte gebruiksduur is natuurlijk complete onzin en ik vraag me af of een rechter daar in meegaat.

Neem een 32 inch tv of neem een 60 inch uit dezelfde serie. Enige technische verschil is de diameter van het scherm voor de rest zijn de specs hetzelfde. Ik zie niet in waarom de gebruiksduur voor een kleiner en goedkoper scherm lager kan en mag zijn.

Wat dit eigenlijk ook gewoon laat zien is het begin van nog meer van dit soort zaken. Fabrikanten ondersteunen ingebouwde apps gewoon niet. Je bent gek als je nog geld uitgeeft aan een dure tv alleen voor het smart gedeelte waar een beperking op zit.

Als fabrikanten slim zijn zorgen ze gewoon voor een mooie domme tv, neem daar een optie van een stick bij om het smart te maken. Die stick kun je na 2,3 of x jaar vervangen door een nieuwe snellere en hebt bovendien een geupdate systeem.
Je geeft aan dat het lijstje van UNETO VNI complete onzin is, maar het lijkt op dit moment het enige lijstje dat voorhanden is op het internet. Zoekend op "gebruiksduurverwachtingen" geeft vooral berekeningen met fictieve getallen, en dan dat lijstje van UNETEO VNI. Dat dit lijstje gebaseerd is op de prijs van het product is een keuze waar best een goed verhaal van te maken is: als jij bij de Kijkshop een TV van 50 piek haalt dan zal je met me eens zijn dat je zelfs als klant niet kan verwachten dat 't ding 10 jaar mee zal gaan.

Overigens geven alle sites die ingaan op de gebruiksduurverwachtingen aan dat reparatie na garantie maar voor einde van de verwachtte levensduur voor een steeds groter deel voor de klant zijn. 't Komt er in feite op neer dat je de huidige leeftijd van het apparaat deelt door de te verwachten leeftijd en dat als percentage neemt dat de klant moet betalen. Voor een TV van 7 jaar betekent dit zelfs bij een te verwachten levensduur van 10 jaar voor een dure TV dat de klant zelf 70% van de reparatiekosten moet voldoen...

Neemt overigens niet weg dat je voordat je dit soort apparaten koopt je je even goed achter de oren moet krabben of het IoT aspect van het apparaat net zolang meegaat als het apparaat zelf. En dat zie je overal: slimme waterkokers met wifi en een app bijvoorbeeld. Maar een waterkoker kan makkelijk 10 jaar mee. Is die app na 10 jaar ook nog te gebruiken? Ondersteunt de leverancier die app echt zo lang? En als je nu je huis vol hangt met Hue lampen die een levensduur van 10 jaar hebben: werkt 't dan ook met iOS15 wat we tegen die tijd hebben? Of zit je dan met een donker huis of een oude telefoon speciaal voor je lampen?

Overigens: wanneer is de wet ingegaan die de consument beschermt in deze? (artikel 17 boek 7 wetboek van strafrecht)? Als dat na 2009 is, dan kan ik me voorstellen dat Philips zich er niet aan hoeft te houden...

[Reactie gewijzigd door Tukkertje-RaH op 25 november 2016 10:19]

Philips zelf zegt altijd dat een Philips tv (beeld en LCD/plasma) zo'n 8 jaar mee dient te gaan.
Deze producten van 2009 zijn 7 jaar oud, dus dan zijn ze in Philips eigen gedachte al ondeugdelijk.

Meer info over ondeugdelijk product (speciale Nederlandse wetgeving, geldt niet in Europa)
https://www.consuwijzer.nl/thema/garantie
Philips hoeft zich sowieso nergens aan te houden, buiten dat de Tv niet mag affikken, etc. Dit heeft puur met naams-verdediging bij Philips te maken. Je hebt een contract met de verkoper of met de Philips Shop, niet met Philips als Fabrikant. Toch geeft de Fabrikant Philips zelf altijd een verwachting dat de TV 8 jaar meekan. Daar worden ze nu op aangesproken. Ze kunnen nu kiezen om elke klant los naar de winkelier te laten gaan. (dit mogen ze niet zelf aan de klant zeggen van de wet) Philips zoekt daarom nu de Trust factor op en verwacht, dat door de klant van alle winkeliers tegemoet te komen, dat ze de volgende keer weer een product van Philips aanschaffen en niet van LG, Samsung of anderen.

Marketing technisch negatieve reclame omgezet in positieve en de klant ook nog aan zich weten te binden. Geniaal dus.

Had geen tijd al dit te typen vanmiddag.

[Reactie gewijzigd door Balder© op 25 november 2016 22:32]

Ik zie niet in waarom de gebruiksduur voor een kleiner en goedkoper scherm lager kan en mag zijn.
Dat heet afschrijving. Het gaat hier om de economische levensduur. Die is bij goedkopere prodcuten uiteraard lager. Iets als een inverter board kost in beide gevallen evenveel en is voor het duurdere model rendabeler om te vervangen. Net als dat een auto van €2k totalloss is als je er tegen aan blaast (bij wijze van) terwijl je een €20K auto nog wel in het onderhoud kan zetten voor €2K. Een motorblok revisie is bij beide auto's net zo duur, maar voor het ene model nog economisch rendabel. Voor het andere model niet meer.
Leuk verhaal maar met garantie heeft het weinig te maken. Een fabrikant kan wel leuk roepen waarde 200 euro nar 2 jaar doet i het niet mee jammer.

Het kan best zijn dat de verwachte levensduur van een product veel langer is.
Dat kan. En in dit geval is het ook nog eens zo. Ik mag ook van de goedkope tv aannemen dat deze het langer doet dan 2 jaar. 4 jaar is op zijn minst redelijk toch?

Het is echter wel raar dat de fabrikant moet opdraaien voor een beslissing van een derde partij na om en nabij 6 jaar. Als een smartphone na 3-4 jaar geen updates meer krijgt omdat de hardware het gewoon niet aan kan dan is het toch ook geen oplossing om er nog meer software tegenaan te gooien zodat het wel werkt, maar niet bruikbaar is?
Anoniem: 167912
@bbob25 november 2016 10:00
Als fabrikanten slim zijn zorgen ze gewoon voor een mooie domme tv, neem daar een optie van een stick bij om het smart te maken. Die stick kun je na 2,3 of x jaar vervangen door een nieuwe snellere en hebt bovendien een geupdate systeem.
wat heet slim zijn: het is vanuit hun oogpunt waarschijnlijk slimmer om het zo niet te doen en elke zoveel jaar een nieuwe tv te vekopen
We hebben het in deze case echter over meer dan 7 jaar. Zelfs met een prijs van meer dan €1000 is dat dus buiten de termijn van 6 jaar na aankoop.
Leuk zo'n overzichtje, maar ik vind de 1700 Euro die ik voor het toestel betaald heb (9000 serie / 37 inch), gewoon een hele hoop geld.

En ik heb al een hoop ellende gehad met het toestel. Niet geschikt voor het Ziggo netwerk. Terwijl di't met enorme logo's op de verpakking stond. (1000x sorry, maar dit komt met een paar weken alsnog, kregen we te horen... Niet dus. Elke dag verschijnen er nog meerdere foutmeldingen in beeld. Of geeft de tv spontaan aan dat hij uit moet omdat er een zenderupdate is).

De tv is heel lang spontaan aan gesprongen. Vooral 's nachts. En vaak op een dermate hoog volume dat het hele huis wakker werd. Daar zijn ze na veel geklaag voor langs geweest, nu moet je de aan/uit knop op het toestel zelf, meerdere keren indrukken voordat deze aan gaat en idem om hem weer uit te krijgen - je hebt toch niet voor niets een afstandsbediening?).

En dan nu bovenstaand er nog bij...

Ik voel me aardig in de kou gezet met dit top produc't, door Philips (De versie zonder de smart functies etc kostte de helft minder).
Wij hadden de 8000 series, maar die is halverweg dit jaar overleden helaas. Die zenderuodates waren inderdaad irritant maar dat was nog wel te doen. Zeker als je tv spontaan aan gaat. Dan is dat het laatste waar je over zeurt kan ik me voorstellen.

Ik moet zeggen dat de ziggo ondersteuning bij ons model vrij goed was. Beter dan de 4K samsung die we nu hebben staan. Die heeft zo'n rare zendervolgorde dat slaat nergens op. Als de HD zender niet heschikbaar is bij opstarten dan schakelt ie automatisch terug naar SD analoog, maar dan bljft hij daar staan. Dan is het ineens heeeeeel erg lelijk kan ik je vertellen. Je hebt het vaak alleen niet door terwijl je je wel zit te ergeren.
Zendervolgorde kun je bij Samsung tv's gewoon aanpassen. Zie: de handleiding.
Dit lost het omschakelen van HD naar SD natuurlijk niet op.

[Reactie gewijzigd door ariekanari op 25 november 2016 10:43]

je kan de zender volgorde wel aanpassen uiteraard, maar dan nog is de eerste zender van de digitale HD tuner nog net zo hard zender 1 als de analoge SD zender dat is. Je ziet alleen dat het digitaal HD is aan de toevoeging HD achter de zender en de EPG die de programmanaam er onder zet.

Het omzetten van de zendervolgorde heeft dus nul zin omdat de nummering voor zowel digitaal als analoog bij 1 begint.
Ik herlas je berichten en er is dus sprake van een analoog en digitaal "zenderindelingsprobleem". Ik probeer even mee te denken, en niet meer dan dat, hoor.
Vraag hoe heb je de zenders (automatisch) ingesteld? Zowel analoge en digitale kanalen? Als dat het geval is, dan zou ik opnieuw automatisch afstemmen en kiezen voor "kabel", alleen digitale kanalen en niet voor de combinatie "kabel" en "digitaal en analoog".
Nu heb je alleen digitale kanalen en zou het probleem moeten zijn opgelost.
Dat zou inderdaad een goede oplossing zijn als we niet een analoge zender nodig hebben (die dus niet in het digitale pakket valt. Ik weet niet of die er zijn). Ik zal het eens bekijken. Thanks voor de tip.
Je kiest ee zelf voor om hier dan 7/8 jaar mee te wachten. Je had het toestel om kunnen ruilen. Hebben wij ook gedaan.
Heb ik meerdere keren gevraagd. Die optie was niet mogelijk. Zelf hadden ze namelijk geen enkel geschikt Ziggo toestel. En geld terug geven was geen optie. (Dan hadden we elders een tv zonder Ambilight moeten kopen, toch een feature van deze tv die ik wel erg kan waarderen).

Ze hebben vervolgens heel lang vol gehouden dat die Ziggo ondersteuning er echt nog ging komen. (ik had het toestel al in februari besteld, meteen a de aankondiging en was 1 van de eerste die hem jreeg toen deze pas in de zomer in 37 inch uit kwam).Ondanks dat ik mezelf al direct bij Ziggo had aangemeld als tester om dat proces te helpen versnellen. En Ziggo meteen zwart op wit aangaf, dat die ondersteuning er voor deze toestellen nimmer ging komen. leef Philips met updates etc van alles proberen. Zonder resultaat.

Op het moment dat Philips het voorjaar erop hun nieuwe lijn toestellen uitbracht en die wel hun certificeren kregen, hing ik uiteraard meteen aan de lijn. Toen kreeg ik te horen dat het aan Ziggo lag en niet aan hun. En mijn toestel nu al zo oud was (8 maanden) dat omruilen echt niet mogelijk was.

[Reactie gewijzigd door 4Lph4Num3r1c op 25 november 2016 09:51]

Volgens de Pricewatch kan een 2009-model in 2012 nog steeds verkocht worden. Dan hebben we het ineens niet meer over 7 jaar maar over 4 jaar. Van belang is dus ook niet de introductiedatum maar de verkoopdatum.
De laatst bekende prijs is bij heel veel items van een webshop die het apparaat nog niet uit de shop heeft gehaald terwijl het ding al maanden niet op voorraad is. Dat zie je vaker terugkomen. De 2009 modellen waren eind 2011 al een tijd niet meer echt leverbaar.

Ik ben het met je eens dat die 6 jaar echt heel krap aan is hoor, maar het is wel degelijk een redelijke termijn die verstreken is.
Maar wat als 3PP hun API veranderen of de vereiste capaciteit is niet meer voldoende om een goed werkende applicatie te garanderen? (bijvoorbeeld doordat de API veel complexer is geworden of zo).
Wie zou er in hemelsnaam een rechtzaak aanspannen? De compensatie die je zou kunnen krijgen zal zo klein zijn dat het gewoon de moeite niet is. Bijkomend zit je na 7 jaar toch echt met een toestel dat nog amper restwaarde heeft.
Zo'n rechtszaak wordt aangespannen door een groep gebruikers, niet door een individu.
Maar waar wil je heen dan? Gratis chromecast? Dat zou het maximale zijn wat er te halen valt.
Maar waar wil je heen dan? Gratis chromecast? Dat zou het maximale zijn wat er te halen valt.
Als ik zo'n TV zou hebben, zou ik een software update willen hebben.

Ik zou gene extern device willen hebben zoals een chromecast. tevens werkt deze niet als je geen device hebt waarmee je deze kunt aansturen/bedienen.
Je kunt heel veel willen, maar als dat technisch niet mogelijk of niet reëel te verwachten is dan zul je je naar de realiteit moeten plooien. De wereld van de electronica ontwikkelt zich razendsnel en daar heeft iedereen voordeel bij. Maar heel soms dus ook een keer een nadeel.
Anoniem: 112442
@Edgarz25 november 2016 16:23
Je kunt heel veel willen, maar als dat technisch niet mogelijk of niet reëel te verwachten is dan zul je je naar de realiteit moeten plooien. De wereld van de electronica ontwikkelt zich razendsnel en daar heeft iedereen voordeel bij. Maar heel soms dus ook een keer een nadeel.
Daar heeft de gadget freak voordeel bij. De gemiddelde mens niet. het maakt zijn leven duurder en voor het milieu is het heel erg snel.

je kunt bijvoorbeeld zeggen er is nu ook 4K. FullHD was voor mij een goede stap voorwaarts. 4K is voor mij totaal zinloos ik wil niet zo dicht bij de TV zitten/heb geen woonkamer waar een 60" past.

Niet iedere stap is, automatisch, een stap die de meeste mensen willen volgen.
In het verleden zijn ook veel zaken geflopt denk aan DCC, D2-Mac etc.
Ja dat zal waarschijnlijk gebeuren ja. 1 Advocaten kantoor met teveel tijd kan er werk uit halen. En de mensen die zich aanmelden(gratis ook als je verliest kost het geen geld). kunnen er een gratis compensatie uit halen. En het enige wat ze hoeven doen is bewijs leveren dat een tv hebben van die serie. De rest komt mogelijk gewoon je kant op.
Wat betreft restwaarde, een elektrisch apparaat dat na 7 jaar nog relevante restwaarde heeft moet ik nog tegenkomen.

Maar ja, het zou en class action ding moeten worden, maar dat lijkt mee lastig.
Onze Candy wasautomaat heeft het toch mooi 29 jaar volgehouden. En ook mijn ijskast doet het alweer zo'n 15 jaar.
Restwaarde voor verkoop heeft dat mischien niet, maar voor mijn portomonnee is het fijn ;)
Ja, want een rechtzaak aanspannen is minder moeite en goedkoper dan 33 euro uitgeven aan een chromecast 8)7 . Ik vind het echt enorme aanstellerij dit.
Als het met een groep doet hoef je 9/10 keer alleen bewijs te leveren aan een advocaten kantoor dat je die tv hebt. De rest doen hun. Als ze verliezen kost het hun geld en jou niet. En wil je krijst je compensatie. Dus ja heel veel moeite is het niet. kost alleen wat tijd als in wachten. Maar niet in moeite.
Tijd is geld.
Wanneer je een dag of langer met de zaak bezig bent, is de kans groot dat je er financieel dusdanig op achteruit gaat dat het louter een principekwestie wordt.
Denk aan een gemiste werkdag bijvoorbeeld.
Maar je bent er echt niet een dag mee bezig hoor. Je melt je aan via een website. En maakt een kopie van je aankoop bewijs. En je wacht rustig af.(je hoeft ook niet tijdens de zitting aanwezig te zijn)

Ik ben daar echt niet een dag mee bezig hoor. hooguit 30 minuten.

Maar een fire tv stick is best netjes.
Ahh, kijk, dat wist ik niet.
Gelukkig nooit in een dergelijke situatie verzeild geraakt. ;)
Dank voor de toelichting!
De smart tv functionaliteit van de meeste tv's is toch bagger. Ik wou dat ik een fatsoenlijke tv kon kopen zonder deze software. Ik heb mijn eigen kleine HTPC met KODI erop eraan gekoppeld en dat is 100x beter. (Een 40 inch monitor zou misschien ook volstaan als deze een AB had en HDMI-CEC ondersteund).
Ik neem die 'wij van WC-eend' onderzoeken vanuit een brancheorganisatie altijd met een flinke korrel zout. Zeker in dit geval zet ik mijn vraagtekens bij de koppeling tussen aanschafprijs en te verwachten gebruiksduur. Dit soort statistiek lijkt meer op een marketing initiatief om mensen het gevoel te geven dat hun TV oud is en het bijbehorende MOETEN vervangen, dan dat het daadwerkelijk gebaseerd is op hoe mensen hun toestel ervaren en hoelang ze ermee WILLEN doen.

We worden als consumenten steeds meer in de tang genomen door de diverse conglomeraten met hun voor de planeet destructieve wijze van zakendoen, met aan kop de planned obsolesence waar ook dit 'onderzoekje' op aan lijkt te sluiten.
hier het hele lijstje: https://www.uneto-vni.nl/...nen-afschrijvingsmethoden

Daarin staat bijv mobiele telefoon >0 euro 24 maanden.
Heb je dus een 900 euro smartphone en na 25 maanden een probleem, helaas pech volgens dit zelf gemaakte lijstje heb je nergens recht op

Dat lijstje is natuurlijk onzin en geen wettelijk lijstje. Het is de rechter die als het zo ver komt zal bepalen wat er echt onder garantie valt.
Dat is dus het punt: er is geen wettelijk lijstje, en een rechter mag niet hobbyen. Een lijstje van Uneto-VNI heeft voor de rechter veel waarde; het is in redelijke benadering een objectieve maatstaf. Andere objectieve partijen zouden een andere lijst kunnen hebben, en een klager zou dat kunnen aanvoeren. Maar "de mening van bbob1970 op Tweakers" is voor de rechter toch een stuk minder zwaarwegend".
UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en technische detailhandel

Precies het tegenovergestelde van objectief dus... Het is niet omdat het het enige lijstje is dat het ineens een redelijk of objectief lijstje is... Een rechter hoort zo'n lijst gewoon met een kilo zout te nemen. Het kan meegenomen worden in de beoordeling als iets wat de branche redelijk vind, maar meer waarde heeft het niet.

Erg kinderachtig ook om net te doen alsof bbob1970 zijn eigen mening als de waarheid probeert te pushen terwijl hij expliciet aangeeft dat het aan de rechter is.
Waar zou die subjectiviteit vandaan moeten komen? Uneto-VNI heeft geen voorkeur voor Philips boven Samsung, of Sony boven Panasonic.

En nee, nogmaals: het is expliciet niet aan de rechter om zelf met normen te komen. Die moet aansluiten op bestaand maatschappelijk gebruik. Overigens geldt daar ook bij dat een rechter vooral moet kijken naar de argumenten die de procespartijen opvoeren. Als 1 van de partijen de UNETO-VNI lijst opvoert, en de andere partij bestrijdt dat niet, dan is die lijst daarmee voor beide partijen de juridische werkelijkheid.
En waar haal je vandaan dat het überhaupt iets met merken te maken heeft? Dat slaat nergens op, alsof er ergens over merken gesproken word... Het is overduidelijk branche vs. consument, niet merk vs. merk. De gehele branche wil zo goedkoop mogelijk uit zijn als het op garantie en service aankomt, dus van een branchorganisatie kun je niet een objectief oordeel over garantietermijn / kosten verwachten. Dat is altijd het minimum waar ze mee weg kunnen komen en eventuele merken die zich willen onderscheiden op service gaan daar zelf wel boven zitten. Over welke merk een specifieke klacht gaat is in de verste verte niet relevant want het is een brancheorganisatie. Ja, natuurlijk zal de brancheorganisatie een ietwat redelijke lijst samenstellen omdat ze er anders sowieso niet mee weg komen, maar het idee dat ze objectief zouden zijn terwijl het hun werk is om de belangen van de branche te behartigen -iets wat per definitie niet objectief is- is belachelijk. Je kunt hooguit hopen dat ze redelijk zijn in hun subjectiviteit.

En hoe haal je het in je hoofd dat een rechter niet degene is die de wet moet interpreteren? Dat is precies wel de expliciete taak van een rechter. Het zou nogal wat zijn als bedrijven zelf mogen beslissen hoe de wet geïnterpreteerd moet worden... Wat een belachelijk idee. De enige die die beslissing mag nemen is de rechter, en dan nog moet deze zich refereren aan bestaande jurisprudentie. Ja, natuurlijk hoeft de rechter niet de normen zelf te verzinnen, maar het is wel aan de rechter om te bepalen of eventuele normen aan de wet voldoen (waar de wet daar niet sowieso expliciet in is). Je kunt alleen om de rechter heen door onderling afspraken te maken en er dus helemaal geen rechtszaak van te maken. Maar dat is dus expliciet geen juridische werkelijkheid, het is juist helemaal niet juridisch afgehandeld. En als er alsnog een derde partij komt die overeenkomst aan de kaak stelt -en dat kan eventueel het gerechtelijk apparaat zelf zijn- dan zal alsnog de rechter beslissen of die overeenkomst ooit gesloten had mogen worden, want als UNETO-VNI een lijst met 2 maanden garantietermijn voor een loeidure TV afspreekt met de tegenpartij dan is dat duidelijk niet in de haak en zal de rechter er alsnog een stokje voor steken. Bedrijven bepalen immers niet hoe je de wet moet interpreteren, noch advocaten, noch consumenten.

Als de normen die uit de branche worden voorgesteld wel redelijk zijn is het voor de rechter natuurlijk inderdaad gemakkelijk, die kan dan gewoon die normen overnemen. Maar het besluit is nog steeds expliciet en alleen aan de rechter, en dit besluit is net zo goed geldig als de tegenpartij het er niet mee eens is (en waarom zouden ze het er mee eens zijn? Je spant geen rechtszaken aan als je het eens bent met de garantietermijnen). En de rechter kan ook besluiten dat nee, deze lijst niet redelijk is ook al zijn jullie het er over eens, als hier echt een goede reden voor is. Dat gebeurd natuurlijk eigenlijk nooit, want als het niet redelijk was zouden de partijen het er niet over eens zijn. Maar het is dus expliciet niet zo dat als de partijen het er over eens zijn de rechter ineens buiten spel staat, dat betekend alleen dat het in zo goed als alle gevallen ook inderdaad redelijk is zodat de rechter het ook goedkeurt.
Maar een goed onderbouwde lijst samengesteld door Tweakers (dus niet één gebruiker, maar het halve forum) zou een stuk meer zwaarwegend moeten zijn.

Met andere woorden: Zouden wij als Tweakers een minstens zo objectieve lijst er tegenover moeten zetten?
Lijstjes zijn lijstjes en een lijstje van een brancheorganisatie is per definitie niet objectief. Wij van wc eend. Een beetje rechter legt zo een lijstje gewoon naast zich neer.

In datzelfde lijstje van wc eens staat bij smartphone >0 euro 24 maanden. Je smartphone van 800 euro is volgens dat lijstje na 2 jaar waardeloos als het een gebrek zou hebben.

Een rechter zal als het zo ver komt gewoon kijken naar het product en zelf een mening vormen op basis van de aangevoerde argumenten van beide partijen. Dat zal helemaal afhangen van het type defect, het product, leeftijd daarvan en ja een rechter kan dan zelf oordelen welke afschrijving er eventueel gehanteerd kan worden.
Dit is volgens mij gebaseerd op maandelijkse afschrijving. Maximaal €300 in 24 maanden is dan opzich niet heel onredelijk.
Half mee eens. Die verwachte levensduur is er ook om consumenten meer rechten dan 2 jaar garantie aan te bieden. Dus dat je ook na 4 jaar nog reparatie kan eisen.
Ik mag hopen dat een TV van boven de € 1000,- met gemak langer dan 6 jaar mee gaat. Mijn TV, van destijds € 500,- gaat inmiddels ook al ruim 9 jaar mee.
Wel heel toevallig dat de service precies na de gebruiksverwachting wordt beëindigd. Al die softwarematige verzinsels zijn er voor mijn gevoel enkel voor bedacht om consumenten constant nieuwe apparaten te laten kopen terwijl het apparaat in kwestie nog prima jaren mee kan. Zeg maar hetzelfde probleem dat smartphones ook hebben. Welkom in de consumptiemaatschappij ...
Het artikel beschrijft hoe de oorzaak zit in het uitfaseren van SHA1, terwijl de TV de opvolger niet ondersteunt. Netflix en Youtube ondersteunen deze TV (en andere verouderde sofware) niet meer, de TV zelf is niet veranderd. In 2009 had niemand deze vrij massale move verwacht (https werd toen minder serieus genomen), dus dit kun je Philips echt niet kwalijk nemen. Ook kun je van Philips niet verwachten dat ze na de verwachtte levensduur van de TV nog software updates gaan maken.
Dat zijn twee verschillende zaken.

Nee, je had anno 2009 niet accuraat kunnen verwachten welke ontwikkelingen er op de software/encryptionmarkt zouden plaatsvinden. Je kunt een fabrikant daar niet op aanspreken.

Maar op moment dat je apparaat niet meer een dom beeldbuis is, is support in de vorm van updates wel degelijk een issue. De hamvraag is wat vooraf gecommuniceerd werd aan kopers. Kon iemand die anno 2012 een TV kocht dat ontwerp was uit 2009 redelijkerwijs weten dat software support tot max 2016 zou gaan en niet verder? En dus dat de geadverteerde features voorbij dat moment niet meer zouden functioneren, al zou te TV wel hardwarematig nog werken?

Zeker in een geval als dit waar geen technische belemmeringen door de fabrikant aangedragen worden. Dit is dus geen geval van niet kunnen maar bedrijfseconomisch niet willen. Ik snap goed dat klanten die fors in de buidel getast hebben voor een apparaat waar vooraf in het geheel geen helderheid geboden werd over te verwachten ondersteuningsduur het niet redelijk vinden dat de gevolgen van die afweging volledig bij hen neergelegd wordt. Ik zou zeggen dat Philips hier afgestraft mag worden voor gebrek aan helderheid richting de klant - en ik hoop dat een rechter hier uitspraak over mag doen om te zorgen dat fabrikanten in de toekomst die helderheid wel moeten geven.


Dat alles gezegd, dit voorval onderstreept des te meer waarom het echt niet handig is functionaliteiten met sterk uit elkaar liggende levensduur in één apparaat te verenigen, en niet handig is als koper apparaten met zo'n integratie te kiezen. Hoewel TV specs nog steeds verbeteren (sinds 2009 o.a. met LED-backlight, HDR, UHD en OLED) is het erg aannemelijk dat de basisfunctionaliteit van een TV van toen nu nog prima werkt. Daarentegen zal de SoC voor multimediazooi ongelofelijk verouderd zijn. Misschien dat het nog functioneert, maar vergeet maar dat je VP8/VP9 laat staan h.265 kunt decoderen ermee. Nieuwe apps zullen er niet op draaien of traag zijn, de hoeveelheid content dat nog met oude apps werkt is minder. Voorzover dit soort spul in hardware werkt zit je met zinnige levensduur van misschien max 5 jaar. Als je je multimediazooi dus door je TV laat doen moet je minstens elke 5 jaar een nieuwe TV kopen. Dat vinden de Philipsen en collega's van deze wereld natuurlijk fantastisch, maar als consument doe je er veel beter aan die twee dingen los te koppelen: neem beste scherm die je je nu kunt veroorloven, maar hang er een mediaspeler (wat maar paar tientjes hoeft te kosten) aan. Dat scherm gaat jarenlang mee, zodra de mediaspeler 'op' is vervang je die gewoon en blijf je je dure scherm gebruiken.

[Reactie gewijzigd door dion_b op 25 november 2016 10:00]

...Kon iemand die anno 2012 een TV kocht dat ontwerp was uit 2009 redelijkerwijs weten dat software support tot max 2016 zou gaan en niet verder?...
Ik heb zelf een philips 46p9705 uit 2010 dus 1 jaar jonger, de laatste update van de firmware is versie 48 uit mei/juni 2012 en dat is bij lange na geen 6 jaar. YouTube en bv de NOS apps werken al ruim een jaar niet meer. Ik heb een tijd geleden een android hdmi stickje gekocht (4core) en dat werkt prima, is gewoon een 1,2GB 4core tabletje zonder scherm. Vindt ik een betere oplossing dan chromecast oid, kan ik ook eens Angry Birds spelen op de 46 inch :)
Maar die levensduur lijkt dus bij TP Vision / Philips niet te gelden voor de software die erop staat en als consument verwacht je toch wel dat de hard- en software dusdanig lang mee kan. Ook is de levensduur vanaf moment van aankoop, niet van release / launch van het product. Mensen die een of meerdere jaren na de officiële release een dergelijke TV hebben gekocht, zijn dus de pineut, terwijl de verwachte levensduur 5-6 jaar (het betreft immers high end TV's van TP Vision / Philips uit 2009).
Dat ie met techniek natturlijk onzin. Als je nu een iPhone 7 koopt heb je langer support als dat je bij iBood in de hunt een iPhone 5 koopt. Als je een product pas jaren na release koopt is het logisch dat de support minder lang is. Ik ben van mening dat dat de tv's juist vrij lang ondersteund zijn.
Dat zou je dan ook terug moeten zien in de prijs, maar dat gebeurd niet. In feite zeg je dus dat een TV hoe langer je hem na release koopt, hoe duurder hij wordt. Mag hopen dat dat niet de bedoeling kan zijn, aangezien je als klant wel steeds minder krijgt.
Die garantietermijnen/verwachte levensduur is leuk, maar dit is gewoon het stoppen van ondersteuning op een iets ouder toestel.

Microsoft ondersteunt Windows 7 ook nog altijd, is ook van 2009. Als Microsoft nu zou bepalen dat alle Windows 7 computers geen SSL services meer mogen bezoeken was de wereld te klein.
Beetje raar dat levensduur aan de prijs gerelateerd wordt. Meestal heeft het beeldschermformaat meer te maken met de prijs. Dit zou dus betekenen dat een televisie met een 20 inch scherm minder lang meegaat dan een televisie met een 50 inch scherm. Dit is natuurlijk totale onzin. 8)7
Zucht...

De TV dóet het gewoon nog steeds, dus gaat jouw stukje sowieso niet op.

Ik vraag mij af of je sterk zal staan indien je een zaak aanspant. Ik denk niet dat Philips ooit heeft geclaimed dat het 'smart' deel van de tv altijd zal blijven werken. Het gaat immers om software.

Wat wél jammer is: De compensatie komt pas ná alle negatieve publiciteit over dit 'drama'.
Dus mensen die clicématig gaan melden dat dit 'een hele nette oplossing is van Philips' moeten zichzelf nog even achter de oren krabben...
Bizar dat dat een goeie TV, van bijna 300 euro, maar een verwachte gebruiksduur heeft van 3 jaar, volgens de branche zelf. Als je dat op de TV's plakt in de winkel worden ze vast een stuk minder verkocht, maar dat zullen ze niet doen.
... na drie jaar moet je je TV weggooien, mooi is dat :/
Draai het nou eens om dan.
Als dit artikel was :
Slechte beveiliging Philips tv's risico voor privé data
Philips tv's uit 2009 en ouder vormen door de onveilige verbinding een verhoogd risico voor alle apparatuur op het netwerk. Kwaadwillenden kunnen de verbinding vrij makkelijk afluisteren en daardoor het verkeer onderscheppen (zoals wachtwoorden voor mail en internet diensten) en via de tv alle op hetzelfde netwerk aangesloten apparaten benaderen. Philips weet dit maar geeft aan er niks tegen te doen omdat de tv's geen betere encryptage (sha2) ondersteunen.
Dan zou de wereld te klein zijn, want privacy in gevaar, etc!
Natuurlijk is het niet leuk als je apparaat functionaliteit verliest maar kijk een beetje verder dan je neus lang is zeg, voor hoog van de toren te blazen dat de fabrikant "zijn klanten laat vallen" en dat soort dingen.
Des te meer reden om software updates uit te blijven brengen toch?
Philips biedt hardware updates aan. Ze zijn alleen niet gratis, en ze hebben ongeveer de vorm van een nieuwe TV.

Hoewel het tof zou zijn als Philips software updates zou uitbrengen na de verwachte levensduur van de TV, vind ik het niet raar dat ze dat niet doen. Software updates zijn een prijzige business, vooral omdat er veel tijd gaat zitten in testen. Het zou me zelf niet verbazen als ze hardware SHA1 gebruiken, en dus hardwarematig niet in staat zijn om de noodzakelijke update aan te bieden.
Het gaat hier niet om het geven van een update, het gaat hier om het stoppen van diensten. Diensten waarvoor de consument misschien juist die TV destijds heeft aangeschaft!
Dat die diensten alleen kunnen draaien als de TV een update krijgt is niet het probleem van een consument. Als de tv geen update kan krijgen, dan moet de fabrikant een andere oplossing leveren. Nu geven ze de consument een dikke middelvinger en mogen ze het zelf uitzoeken.
Netflix (en YouTube en ws veel anderen) hebben besloten om hun services incompatible te maken met verouderde hardware. Daar hebben ze goede redenen voor, maar dat is niet de verantwoordelijkheid van Philips - zij kunnen daar weinig aan doen. In de gebruikersvoorwaarden wordt de verantwoordelijkheid voor de dienst van derden neergelegd bij die derden. Daar ben je mee akkoord gegaan toen je je Netflix account instelde op de TV.

Volgens jouw logica is Philips verantwoordelijk voor de diensten van derden. Dat is natuurlijk niet praktisch haalbaar. Als Netflix besluit om kutservice te gaan leveren aan smart-tv's moeten klanten klagen bij Netflix, niet bij Philips. Als Netflix besluit om hun ondersteuning in NL te staken, hoeft Philips wat mij betreft niet een nieuwe streaming service te starten. Als Netflix haar service incompatible maakt met smart TVs moet je niet bij de smartTV fabrikant aankloppen, maar bij Netflix.

Opel hoeft mij ook geen DAB+ radio te leveren als alle FM zenders overschakelen, zelfs niet als ze geadverteerd hebben dat je in de auto radio kunt luisteren, en dat nu niet meer kan.

Wil je je TV blijven gebruiken voor Netflix, dan draagt Philips een prima alternatief aan: koop een ChromeCast of iets dergelijks. Een investering van €35,- om je TV weer "helemaal van deze tijd" te maken. Bij auto's, computers en stereo installaties en andere producten met een lange levensduur zijn dat soort investeringen heel normaal. Ik zie niet waarom een TV anders is.
Ik geef je gelijk dat fabrikanten op een bepaald moment geen ondersteuning bieden aan nieuwe technologiën. Echter is sha-1 voorgesteld in 1995. Dat wilt zeggen dat Philips in 2009 al een 14 jaar oude encryptie technologie implementeerde. Sha-2 werd geïntroduceerd in 2001, in 2009 dus reeds een 8 jaar oude encryptiemethode. Met de wet van Moore in het achterhoofd vind ik het van Philips onverantwoord om enkel ondersteuning te bieden aan de technologiën waarvan je wéét dat ze niet meer veilig (gaan) zijn in de nabije toekomst.

Ik ben dus van mening dat Philips zich er hier erg gemakkelijk vanaf maakt. Ontwikkel een product niet enkel met de nieuwste verkoopspraatjes, maar ook met de nieuwste beveiliging en standaarden. Ook al kent je doelpubliek dat niet.
Dan moeten ze ten minste nog een update uitbrengen om ALLE SMART functionaliteit werkelijk om zeep te helpen, en niet als een sitting duck achter te laten.
Sommige van de TV's gaan ELKE keer dat je ze aanzet het internet op en bellen de thuisbasis om te zien of er mogelijk updates zijn.
Nu is het wachten tot het betreffende domain naam vervalt of het IP adres beschikbaar komt/hackbaar wordt en dan zijn die TV's effectief in te zetten als BOTnet.

Bij het ontwerp/de bouw van hardware etc. hoort ook een beetje enregie gestoken te worden in een exit strategie. Zeker voor allerlei Interconnected hardware, ten minste als je de wereld niet steeds meer en grotere problemen wilt opzadelen.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 25 november 2016 12:39]

Stel dat je een router hebt die alleen IPv4 ondersteunt, en het hele internet besluit over te gaan op IPv6 en IPv4 te laten vallen. Vind je dan dat de fabrikant van de router verplicht is een update te leveren (software dan wel hardware)? Immers toen je hem aanschafte had je internetconnectiviteit en nu niet meer.
Ik ben van mening dat je niet van een fabrikant kunt verwachten dat 3rd-party diensten altijd blijven werken. De dienst kan gestopt worden of technisch zodanig veranderen dat het niet meer compatible is.

Het is niet Philips die de dienst stopzet, maar de diensten die een bepaalde manier van communicatie niet meer ondersteunen. If anything, dan zijn de diensten niet meer conform. Met een goede reden, dat wel.
Afhankelijk van hoe oud die router is. Een router van 15 jaar oud, daar verwacht ik het niet van. Echter is een TV een stuk prijziger, en vind ik 6 jaar voor een TV niet oud. In dit geval vind ik het geen grijs gebied en moet Phillips het gewoon oplossen.
Moet je eens nagaan hoeveel mensen nog gebruik maken van dit platform. Als dat er zeer veel waren dan had Philips/TP-Vision echt wel de moeite genomen om een update te bemachtigen. Evenwel zal het vermoedelijk om een zeer klein aantal gebruikers gaan en zou de kost gewoon te hoog worden per gebruiker.
Ik heb alleen al in mijn omgeving 4 mensen die een tv van de genoemden types hebben.
Als de hardware het niet aan kan, hoe wil je dat dan oplossen met een software update?
Er wordt nergens gezegt dat de hardware het niet aan kan. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat de sha1 ondersteuning in hardware zit en niet softwarematig omzeilt kan worden.
Ik gok dat ze de source kwijt zijn, of niemand meer hebben die genoeg kennis van dit apparaat heeft om de aanpassing te doen.
De kans is groot dat de software ontwikkeld is door een externe partij en dat die partij geen zin meer heeft in het ontwikellen voor zo een oud platform alsook dat niemand meer kennis heeft van de broncode. Dan kan de prijs al snel in de honderdduizenden euro oplopen om die aanpassing te maken en goed te testen.
En dat zegt wat over verantwoordelijkheid nemen over je producten....
Het Philips logo staat er wel op...

Goed dat ze met die houding de Consumenten markt verlaten, maar ik hoop echt dat de Medische markt toch een andere benadering krijgt....
(penny wise, pound foolish..?)

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 25 november 2016 12:41]

Ik lees niet dat dit het geval is.
Het is niet duidelijk wat er technisch gezien in de weg staat van een overstap naar sha-2-certificaten.
Dan nog, wat TP Vision / Philips nu zeggen kan ook niet echt eigenlijk. Mensen kopen een high end TV, betalen er dus dik voor en krijgen te horen als iets niet meer kan 'Koop maar een Google Chromecast of een AppleTV, doei!'... Geef dan op zijn minst daar korting op, kleine moeite, groot plezier.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 25 november 2016 09:32]

encryptage :?

OT: Ja het is natuurlijk een situatie waarin je niks goed kan doen. Zoals al in andere reacties vermeld zouden ze ook een compensatie kunnen geven voor de aanschaf van een apparaatje wat de functionaliteit vervangt. Of op zijn minst eens duidelijk zeggen wat het technische probleem is. Ze hadden het beter op netflix/youtube kunnen afschuiven omdat die hun protocollen aanpassen dan de hele functie bij voorbaat uit de TV slopen en naar de kopers toe zeggen: dikke pech, wij naaien je gewoon schaamteloos. Dit is hoe het nu namelijk op klanten over komt.
Dat krijg je ervan als je al jaren in Frankrijk woont, dan maak je fouten...

OT:
Dat is dus niet zo. (zie update van artikel)
Mensen die een smart-tv gebruiken lezen de gebruiksovereenkomst waarschijnlijk niet. Als je je druk maakt over privacy zou je die niet accepteren lijkt me :-).
Vergelijkbare case en wel goed opgelost: Samsung heeft een tijdje geleden de Skype functionaliteit geschrapt bij de smart tv's. Ik gaf 3 maanden daarvoor een camera gekocht voor dat ding. Gemeld bij Samsung en geld terug.

Nu Samsung ambassadeur :) zo kan het dus ook Philips
Man man man... Zeven. Jaar. Oud.

Als morgen het paneel het opgeeft klaagt er niemand over, want dat heb je met oude tv's. Maar de software die het niet meer doet, oh jee, dat kan écht niet.

Probeer alle moderne functionaliteit op je iPhone 3G eens zou ik zeggen. Als er iets niet werkt: Stap naar Apple en eis een oplossing. Veel succes :)
Anoniem: 167912
@kakanox25 november 2016 08:21
Als morgen het paneel het opgeeft klaagt er niemand over, want dat heb je met oude tv's. Maar de software die het niet meer doet, oh jee, dat kan écht niet.
Een paneel kan al eens kapot gaan na 7 jaar, maar een perfect werkend produkt dat door de fabrikant plots onwerkzaam wordt gemaakt is toch van een andere grootte orde. Nu zijn plots àlle TV's niet meer werkzaam.
Ik verbaas me er trouwens over hoeveel mensen hier een 7 jaar oude TV "oud" vinden.
"Toen ik jong was" (dat is echt nog niet zo lang geleden) ging huishoudelectronica gemakkelijk 15 tot 20 jaar mee. Ik heb de voorbije 10 jaren al 2 afwasmachines, 2 wasmachines, 2 droogkasten en 2 TV's versleten. Dat is toch niet normaal meer?
"Toen ik jong was" (dat is echt nog niet zo lang geleden) ging huishoudelectronica gemakkelijk 15 tot 20 jaar mee.
Dat noemt men Survivorship Bias. De producten van vroeger die lang hebben kunnen werken worden meegenomen in de vergelijking terwijl de producten van vroeger welke dit niet deden en snel uit het zicht verdwenen, zijn vergeten. En de producten die wel lang mee zullen gaan, hebben nog niet de kans gekregen om zich te bewijzen. Hierdoor krijgt men het gevoel dat het vroeger beter was dan nu.

Eenzelfde fenomeen komt voor bij bijvoorbeeld media, gebouwen en zelfs het succes van mensen.

Natuurlijk spelen er nog wel meer factoren mee waardoor het niet geheel op Survivorship Bias af te schuiven valt, maar het speelt zeker een grote rol.

[Reactie gewijzigd door Howmessages op 25 november 2016 10:34]

Sorry, maar dit geloof ik niet. Er werd aangetoond dat fabrikanten tegenwoordig hun toestellen sneller laten stukgaan. De documentaire over het onderwerp is vast wel op het net te vinden. Dit artikel gaat er ook over.

edit: hier de documentaire
hier nog een

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 167912 op 25 november 2016 11:02]

De vraag is of het zinvol is om apparaten (veel) langer mee te laten gaan.

Als mensen gemiddeld na 10 jaar een nieuwe TV willen is het dan geen verspilling om er eentje te maken die 20 meegaat?
Uiteraard niet. Er zijn genoeg oude tv's die verkocht worden op tweedehandswebsites of rommelmarkten.
Uit niets blijkt dat de produkten met een langere levensduur ook (veel) duurder zijn: meestal is het steeds hetzelfde goedkope onderdeel dat gemaakt werd voor een korte levensduur (zie documentaires).
Is het overigens echt wel zo dat mensen elke 10 jaar een nieuwe tv willen? Ik durf dat te betwijfelen.
Precies.

Daarnaast wordt apparatuur telkens energiezuiniger.
Een wasmachine van 7 jaar oud is zoveel minder zuinig dat je z'n opvolger gratis hebt als je van plan was nog 7 jaar door te wassen (je betaalt die 400 euro dan alleen in één keer, in plaats van verspreid over 7 jaar in de elektro- en waterrekening).
Uiteraard had je producten die snel stuk gingen. Maar dat waren dan b of c merken. En zelfs dat ging niet altijd op. Een voorbeeld ik heb gelukkig 10 jaar garantie gekocht toen ik mijn Miele wasmachine een jaar of 8 geleden gekocht heb. Tot nu toe elk jaar bezoek gehad. Een van de monteurs zei toen ja Miele verkocht niet genoeg machines meer. En zijn toen onderdelen gaan gebruiken die eerder kapot gaan. We verkopen nog goed door de goede naam in het verleden.
Inderdaad, een product dat gewoon geen updates meer ontvangt, en daardoor functionaliteit die bij het begin aangeboden en gepromoot werd niet meer ondersteunt, dat is gewoon planned obsolescence... dat zou strafbaar moeten zijn!
Als er nu nog een duidelijke argumentatie was waardoor het technisch onmogelijk was, dan zou het aanvaardbaar zijn, maar bij gebrek daaraan vind ik het schandalig.

Onze domme TV is ongeveer 6 jaar oud, en ik hoop dat die nog minstens een aantal jaar meegaat... Ik heb absoluut geen behoefte aan een smart TV, en ik ga er in ieder geval niets voor bijbetalen.

Verder heb je wel een punt wanneer je het over huishoudelektronica hebt, maar heb je er effectief al zoveel versleten of ben je gewoon aan je 2e afwasmachine toe?
Bij ons heeft een (beko) droogkast het begeven na een jaartje of 5, en een (smeg) vaatwasser na net geen 7 jaar en een TV na een jaar of 6. Onze (dure siemens) vaatwasmachine gaat ondertussen al 14 jaar mee zonder enig probleem en ook de andere toestellen doen het eigenlijk nog goed. Daarbij moeten we dan ook de kanttekening maken dat we een gezin van 6 zijn, en dat vaatwasser, wasmachine en droogkast dus bovengemiddeld vaak gebruikt worden.
A-merken (Siemens, Bosch, Miele, ...) hebben over het algemeen een betere reputatie qua levensduur, maar kosten vaak ook wat meer. Miele biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid aan om 10 jaar garantie te kopen voor een vast bedrag, wat wel aangeeft dat ze er aardig wat vertrouwen in hebben dat hun toestellen weinig defecten gaan hebben in die tijd.
Dank voor dit bericht, begon te denken dat ik de enige ben die er zo over dacht.
idd, ik ook.
Wordt warempel scheef aangekeken waarom ik mijn perfect werkende Panasonic plasma uit 2007 nog niet heb vervangen. En idd: de koelkasten, de wasmachines: gebruiksduur blijkt beperkt. En dan heb ik het over Whirlpool, Samsung, Bosch.

De plasma is gekoppeld aan een HTPC. En gezien dit verhaal blijft dat voorlopig ook zo. Ik ga de htpc upgraden naar de laatste Intel cpu. Ben ik voorlopig weer onder de pannen.
Inderdaad precies die merken, vooral bosh gebruikers hoor ik vaak over maar drie gebruiksjaren.

een htpc is inderdaad nog steeds het meest flexibel en betrouwbaar, helaas wel wat groot en onderhoudsgevoelig. Heb zelf ook nog steeds een machine staan met kodi erop (een steamOS console build), maar gebruik ook een chromecast.
Probeer eens een Miele :)
Maar inderdaad, sommige dingen zijn wel erg wegwerp geworden. Mobiele telefoons, en in mindere mate ook pc's.
Waar ik dan op doel is dat bij beiden vaak gedwongen wordt om te upgraden naar versies die vervolgens niet meer fatsoenlijk op die oude hardware draaien. Zo kon ik vroeger prima op mijn eeepc-tje videobellen (met Skype). Nu moet ik dat ding maar weggooien en vervangen door een sneller laptopje, enkel en alleen omdat Microsoft (nu eigenaar van Skype) vindt dat ik naar een nieuwere versie toe móét, die dan vervolgens niet meer op die oude hardware draait. Ik snap best dat het ding oud is en nieuwe software er niet meer op draait. Maar dat ik nieuwe hardware moet kopen omdat de oude software gesaboteerd wordt door de fabrikanten, dat zou verboden moeten worden. (En nee, wat buffer overrun checks etc om de veiligheid te vergroten, daar heb je echt niet eens veel sterkere hardware voor nodig)

Maar we gaan dit op korte termijn nog veel meer tegenkomen.
Anoniem: 167912
@EelcoG25 november 2016 09:30
Probeer eens een Miele :)
heb ik al over gedacht, maar het prijsverschil is redelijk groot, terwijl ik niet overtuigd ben van de langlevendheid: heb al van mensen gehoord dat ook die snel kapot gingen.
Overigens waren mijn huishoudprodukten telkens Duitse A-merken (bosch, aeg, siemens), dan wel Whirlpool (die gingen ècht snel kapot, dat komt hier nooit meer binnen)
Het probleem is dat het niet door de fabrikant onwerkzaam wordt gemaakt. Het zijn de externe diensten die hun beveiliging updaten. Eigenlijk is het maar de vraag wie hier de verplichting heeft om ondersteuning te bieden. Ik kan me heel goed voorstellen dat je als TV fabrikant eigenlijk helemaal geen zin hebt in het constant bijwerken van oude software want dat kost inderdaad geld. We weten allemaal hoe de wereld werkt ;)
Als je als fabrikant er geen zin in hebt, breng dan een tv uit zonder smart gebeuren.

Echt die smoesjes die mensen hier verzinnen om dit soort onzin goed te praten is echt ongelooflijk.

Een tv gaat makkelijk 10 jaar mee, en die software moet dat dus ook.
Jeetje, wat doe jij met je apparaten?
Mijn vaatwasser van 7 jaar oud doet het nog prima, maar was wel één uit een duurdere klasse. Mijn wasmachine doet het na 8,5 jaar nog helemaal prima, nooit een defect geweest. Was één van de goedkopere. Mijn droger ook na 8,5 jaar nog helemaal goed, was ook één van de goedkopere. Mijn TV van 9,5 jaar doet het nog prima, was destijds middenklasse.

Die wasmachine en droger hebben overigens 2 verhuizingen moeten overleven. (TV wel meer, maar voor een wasmachine of droger kan de impact groter zijn volgens mij?)

Dus ik heb het idee dat jij overdrijft, of gewoon slecht omgaat met je spullen. (no offence)
wat heet slecht omgaan met spullen? Die dingen staan al hun hele levensduur op exact dezelfde plaats en worden gebruikt waar ze voor dienen.
Ik overdrijf echt niet, mijn afwasmachine van whirlpool viel in panne na 2 jaar en 3 maanden (garantie 2 jaar): nieuwe gekocht: een bosch. Die werkte goed tot vorige maand plots een touwtje uit de deur schoot met veel geweld en lawaai. De deur valt nu als een blok naar beneden ipv zachtjes zoals het hoort. Hij werkt verder wel, maar naar mijn gevoel is het niet goed voor het scharnier dat alle gewicht van de deur daar nu op terecht komt.
Bij de wasmachine (geen 5 jaar oud) ging iets kapot dat de trommel op zijn plaats moest houden. Vervangen was bijna even duur als een nieuwe dus kozen we voor die laatste optie. Intussen ging de nieuwe (AEG) ook kapot na net iets meer dan 2 jaar (jawel: ook weer net uit garantie). Hersteller kon niet geloven dat een AEG zo snel kapot kon gaan, bleek dat het moederbord kapot was (uiterst zeldzaam volgens hem).
Droogkast: gelijkaardig verhaal.
Nieuwe frigo gekocht vorig jaar (Bosch): dat ding maakt een heel raar lawaai soms, nog geen zin gehad om er naar te laten kijken. Ter info: de heel goedkope BEKO deed het nog na 15 jaar maar was te klein geworden.
TV: was een Sony showroommodel (klassieke beeldbuis), 3 keer voor herstel teruggegaan in de garantieperiode. uiteindelijk een philips smart tv gekocht, moet nog nakijken of hij in de categorie van het artikel valt.
Perfect werkend product.. Om te huilen dat smart tv en mijn vergelijking is van een philips tv van 4 jaar oud. Ze hadden beter gratis raspberry pi,s erbij kunnen geven was voor hun goedkoper geweest en ons beter.
Ik ben bang dat het nog wel erger gaat worden, aangezien Microsoft aangeeft dat ze een business model willen waarbij mensen de console net zo vaak vervangen als een iPhone. (Bron: https://www.wired.com/2016/05/future-of-game-consoles/) Ik verwacht dat ze deze lijn gaan doortrekken voor heel veel producten.
Een groot probleem is ook dat wij als consumenten te makkelijk zijn, alleen hier op Tweakers hoor ik de verstokte oude garde roepen dat men de dumb-tv uit hun koude, dode, vingers mogen peuteren, die rest lijkt dit soort dingen acceptabel te vinden.
Het is niet de fabrikant (TP Vision) die stopt met SHA1 ondersteuning, dus je vergelijking gaat niet op.

Stel dat Ziggo morgen besluit om alleen nog maar 4K door te geven, dan stoppen ook alle niet-4K TV's met werken. Het probleem met connected devices zoals Smart TV's is dat ze afhankelijk zijn van anderen.
Het gekke is dan wel dat sha-2 allang bestond in 2009 (zo'n 8 jaar?) dus waarom is er toen voor gekozen om de ondersteuning niet in te bouwen? Vind ik een erg vreemde keuze...
Dit plus dat het destijds high end modellen waren. Daar mag je van verwachten dat het er dan wel inzit.
Ook in high-end wordt enkel ingebouwd wat minimaal nodig is om te voldoen aan de eisen die men stelt aan een high-end apparaat. Kan mij in de afgelopen jaren geen enkele aankoop advies herinneren waarin dit ontwerp naar voren kwam. Alles wat je er eer in bouwd kost extra tijd om te realiseren, testen en te onderhouden (servicedesk, etc). Dus ergens begrijp ik het wel, maar hierdoor vindt ik de meerwaarde van "smart" in de tv niet interessant. Adviseer de meeste mensen gewoon ene chromecast te nemen, tenzij ze en app nodig hebben dat je gratis krijg bij smarttv's en op android een abonnement voor nodig hebt. Zoals sommige uitzending gemist apps. RTL XL dacht ik bijvoorbeeld, even niet scherp, maar er zijn een aantal.

[Reactie gewijzigd door 2green op 25 november 2016 09:06]

Mogelijk dat de NPO en NetFlix destijds die SHA-2 nog niet ondersteunden? (geen idee of dit zo is).
Ja, en? Als de TV SHA-1 én SHA-2 ondersteunt, dan was er destijds geen probleem geweest, en nu ook niet. Het is niet zo dat je maar 1 van de 2 kunt ondersteunen.
Er zit toch wel een behoorlijk verschil tussen de levensduur van een TV en een mobiele telefoon. Wat is er mis met een dergelijk full-HD paneel uit 2009? Bij minimaal gebruik zal het beeld zelf waarschijnlijk nog steeds geweldig zijn. Ik zou het zonde vinden om een dergelijke TV weg te doen omdat je graag gebruik maakt van de NetTV functie en niet een los kastje erbij wilt.

Je koop dat ding met de verwachting dat je er bepaalde dingen mee kan doen. Als dat dan in de toekomst verdwijnt zonder een duidelijke reden of oplossing dan snap ik dat je daarvan baalt. Het was netter geweest als gebruikers die er last van hebben gratis (bijvoorbeeld) een Chromecast aangeboden krijgen. Zoals je terecht zegt is het inmiddels een wat ouder model, hoeveel mensen zouden er bij Philips aankloppen?
Als morgen het paneel het opgeeft klaagt er niemand over, want dat heb je met oude tv's. Maar de software die het niet meer doet, oh jee, dat kan écht niet.
Gaat er om dat er technisch niets in de weg staat om die SHA2 support toe te voegen. Vervolgens wordt er niet duidelijk aangegeven waarom dat niet mogelijk is.

TP Vision / Philips wurm(t)/(en) zichzelf hiermee in een hoekje en bestempelen zich nu, waardoor klanten eerder zullen afschrikken dan dat ze over zullen gaan tot koop van hun producten. Daarnaast, van een TV mag je verwachten dat hij langer dan 7 jaar mee kan, ook de apps die er op staan, dus ik zou een update eigenlijk niets anders dan normaal vinden. Weigert TP Vision / Philips een update te geven, zijn ze in elk geval een klant armer en zo zullen er vast meer klanten daarover denken.
Ik heb zelfs nog de eerste generatie iPhone. Apparaat werkt nog perfect. Ik kan nog steeds browsen, e-mailen, whatsappen, sms'en, etc. Alle apps die er op staan werken nog. Tuurlijk, de meeste nieuwe apps in de app store werken niet meer, maar alle functionaliteit van 8 jaar geleden werkt vandaag ook nog.
Gooi alles maar weg, we vinden wel een andere planeet.
Waar staat dat je de genoemde Philips tv weg moet gooien? De TV doet het nog en met toevoeging van een chromecast of appletv kan je nog meer dan dat de TV voorheen kon. Dat je een paar tientjes moet investeren is net als een reparatie, maar dan nog makkelijker. Als een tv voor een paar tientjes te repareren is, hoef je die toch ook niet weg te gooien?
Zou het? Hoeveel dikbuik tv's zullen er zijn weggegooid of voorgoed op zolder stof staan te happen, omdat de platte schermen in kwamen?
Zo lust ik er nog wel een paar... Dat is een hele andere discussie dan waar het hier om gaat...
Er is een verschil tussen dingen die kapot gaan, en dingen die moedwillig extern gesaboteerd worden. De klant zou hier geen kosten aan mogen hebben.
Het gaat hier niet om nieuwe functies maar om oude functies.

Een iPhone 3G doet nog altijd waar hij destijds voor gemaakt werd.
Ik had gister een macbook in de handen met Snow Leopard erop. De eerste build dus met een App Store op de mac. Nou, dat werkt voor geen meter meer kan ik je vertellen. Layouts zagen er compleet niet uit, functies werktten niet. Na het e.e.a. geupdate te hebben werd het wat beter, maar niet zoals het hoort.
Echter is er voor deze hardware dus een update. Als ie uit 2009 komt waarschijnlijk zelfs tot een recente OS X versie.
De updates van oudere OSX varianten (lion, mountain lion) zijn niet meer verkrijgbaar in de store. Dus dit kan wel degelijk een probleem zijn.
Koel man! Je TV had een functionaliteit. Jij koopt daar iets voor, functionaliteit verdwijnt en je krijgt het geld terug voor dat ding wat je er voor gekocht had....

De functionaliteit is daarmee niet hersteld!!

Nog sterker: Samsung doet dit vaker, en sneller dan Philips. De TVs uit dit stuk zijn 8 tot 10 jaar oud. Samsung verwijdert na 4 jaar de Skype én Netflix functionaliteit zonder daar iets voor terug te geven.

Waarom je dan Philips hier af valt en Samsung steunt snap ik geen drol van.
De Skype App kan je Samsung niet de schuld van geven, MS heeft de ondersteuning voor die App zelf gestopt, zie https://support.skype.com...ted?platform=skype-for-tv

Dat Samsung en andere TV fabrikanten er dan voor kiezen om deze te verwijderen is alleen maar logisch naar mijn mening. Een app die niet meer ondersteund wordt en zonder garantie dat deze blijft werken heeft niet direct een plaats op dit soort apparatuur.

Bij Netflix staat me trouwens ook iets bij van dat sommige TV fabrikanten (mogelijk ook Samsung) deze ondersteuning stop hebben moeten zetten op bepaalde modellen omdat de hardware niet snel genoeg was om (uit mijn hoofd) een nieuwe vorm van encryptie die Netflix in gebruik heeft genomen te kunnen ontsleutelen binnen de software, en dat de hardware encryptie engine in de SoC geen ondersteuning had voor de nieuwe Encryptie die Netflix is gaan gebruiken. Ook niet iets dat je een fabrikant direct kan aanrekenen, want zo'n verandering door een 3de partij kan je niet een aantal jaar van te voren al plannen wanneer je de hardware ontwikkelt. '

Daarnaast is het nog maar de vraag of het stoppen met ondersteunen van bepaalde Apps niet mag, zie bijv. http://blog.iusmentis.com...oor-dingen-uit-te-zetten/

[Reactie gewijzigd door Dennism op 25 november 2016 08:38]

Ja das dus precies hetzelfde wat hier gebeurt slimmerd. SHA-2 encryptie kunnen deze toestellen niet aan En YT en netflix stoppen met het ondersteunen van SHa1.

Voor beide fabrikanten geldt dat SHA-2 in 2008 al wel beschikbaar was. Uiteraard denk ik dat dit net te kort is voor een goede implementatie in de hardware voor een mode wat in 2009 in de winkels ligt. Zo snel gingen de ontwikkelingen niet toen der tijd.
mijn post betreft modellen van Samsung van een jaar of 5 (uit mijn hoofd) geleden, waarbij een jaar geleden of iets in die richting Netflix uitgeschakeld is. Dat had voor zover ik weet niet met SHA-1 en SHA-2 te maken, maar met de DRM Encryptie of iets in die richting.

Dat het SHA-1 naar SHA-2 hier voor de hand ligt ben ik zeker met je eens, maar zolang TP-Vision geen duidelijke uitlegt geeft is het gissen of het inderdaad technisch niet mogelijk is (omdat de handware te langzaam is) of dat er geen technische grondslag is, en ze er gewoon geen zin in hebben om een nieuwe firmware te ontwikkelen voor deze modellen. Het kan heel goed dat je gelijk hebt (zou ook logisch zijn) maar met de informatie die tot nu toe beschikbaar is kan je dit imho niet zo stellig stellen als of het 100% zeker de oorzaak is.
Zie het screenshot in het artikel. Staat volgens mij duidelijk uitgelegd waarom.

De decryptie is hardware matig met een speciaal element. Die kan je niet ineens omtoveren naar software decyptie aangezien die vele malen trager gaat zijn en dat is voor streaming content natuurlijk niet haalbaar.

Het gaat hier niet om DRM maar om de complete verbinding met de back-end servers van YT en Netflix. Alle data moet dus eerst door die decryptie heen anders is het waardeloos. Daarna komt nog de DRM beveiliging. Philips heeft in weze een sterker punt dan Samsung, waar DRM eventueel ook softwarematig kan worden gedaan (het is uiteraard altijd software die de hardware aanstuurd, maar laten we zeggen dat er dan geen "hardware acceleratie" is), is decryptie zonder hardware acceleratie niet te doen op die schaal.

Als Samsung al de correcte hardware had om SHA-2 te kunnen decrypten hadden ze dat ook gehad voor die DRM. Ik weet niet wanneer ze gestopt zijn met die apps, maar anders hadden zij nu net zo hard de ondersteuning moeten staken ivm sha2.
Mijn punt is dat die tekst nog steeds niet duidelijk is, "niet ontworpen" kan nog steeds 2 dingen betekenen.

1. Ze hebben inderdaad de HW acceleratie niet voor SHA-2 in de SoC (het meest logisch, maar ze geven dit niet aan)
2. Ze hebben nooit rekening gehouden in het software ontwerp van NetTV met SHA-2 (ik kom als systeembeheerder bij klanten bijv. nu ook verouderde (soms maatwerk) software tegen die afhankelijk is van certificaten, maar geen SHA-2 ondersteuning heeft, wat in die gevallen puur een keuze is geweest bij de software ontwikkeling) want die software draait op hardware die prima om kan gaan met SHA-2.

1. Kan Philips / TP-Vision inderdaad niet fixen
2. Zouden ze kunnen fixen, de vraag is echter of het redelijk en billijk is om dat van ze te kunnen verlangen.
Ik kan je met zekerheid vertellen dat de hardware het gewoon niet aankan. De hardware is namelijk dusdanig traag dat zelfs een menu gewoon haperd. Zomaar even zonder hw accelaratie een beveiligde verbinding decoderen gaat em niet worden. Een https website eenmalig laden gaat wel lukken maar een stream...
Als je bij Samsung na zes jaar langs gaat vanwege deze klacht krijg je ook geen geld terug! De levens duur van het smart deel van een smart tv is nu eenmaal aanzienlijk korter dan de tv zelf.

Mijn tv is niet smart en heb ik een popcornhour en Apple tv aan hangen. Hij is zeven jaar en kan nog goed mee de komende jaren tot dat 4K betaalbaar is.
Bij Samsung is het extra kwalijk omdat die (bij bepaalde modellen) de suggestie wekte het software probleem op te kunnen lossen met zogenaamde evolution-kits.

Voor mijn TV is welgeteld 1 kit beschikbaar gekomen die slechts 1 jaar nieuwer is dan de TV zelf. Inmiddels dus alsnog gewoon veroudert en steeds minder features.
Dat was ook een vreemd concept vond ik (althans wel bij de modellen van 400-600 euro). Je betaalt een tv van 450 euro, na 1 a 2 jaar is je smart tv enorm verouderd en kun je een evolution kit kopen van 250 euro voor een nieuwere smart tv versie.

Daarom heb ik gekozen voor een niet-smart sony tv. Gewoon een Chromecast of dergelijke eraan en je kunt er meer mee dan met een smart TV. En nu, nieuwe chromecast versie? Hoef je niet eens perse naar te updaten. Wil je dat wel? 30/40 euro en je bent klaar :)

Wat mij betreft is smart TV maar een vreemd concept. Zorg liever voor betere integraties met randapparatuur, goede ondersteuning voor het CEC protocol bijvoorbeeld. En als er zaken dan toch smart moeten, zorg dan voor ondersteuning voor het Cast protocol (en wellicht AirPlay) en voor zaken zoals een afstandsbediening via WIFI en een android/iOS app.
Er zullen ook meer mensen zoals jij zijn, nooit de smart functie op tv gebruiken maar wel vooraan staan om een chromecast van philips te eisen. Philips is gekke henkie niet.
Doen ze nu toch ook? Je krijgt een stickie gratis zodat je je oude TV nog een tijdje smart kunt houden.

Waar ik me aan erger: wat een negativiteit in de reacties hier zeg. En niemand die ff denkt, tof van Philips, gratis stickie, we kunnen weer even vooruit met die oude TV. Sterker nog, die Fire TV stick geeft je meer functionaliteit dan je ooit tevoren had.

Vreemde reacties hier, mogen ze van mij allemaal downmodden.
Jij reageert op mensen die het oorspronkelijke berichtekst hebben gelezen. Hier wassen juist sprake van geen compensatie. Maw: vandaar je lage scores omdat je dus verwijten maakt die niet juist zijn. Ter info
Jij kreeg het geld terug van je smart tv?

Want hoe is dit anders een "vergelijkbare case"?

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 25 november 2016 07:42]

Wat een onzin dat mensen vinden dat een apparaat van 7 jaar oud kosteloos geupdate moet worden naar een huidige standaard. Dat klinkt alsof je met je VW golf 2009 naar de dealer gaat en een gratis update wil naar emissie eisen 2016. Je tv is 7 jaar oud. Natuurlijk wordt dat ding niet bijgewerkt! Er zit een verdien model op een tv en daar zit service na 7 jaar niet bij inbegrepen. En voor mensen als MPannihilator is het blijkbaar een reden om geen Philips tv te kopen omdat de smart tv functie het niet meer doet, het is niet zo dat het hele apparaat het niet meer doet. Je kan gewoon nog tv kijken!
Slecht voorbeeld.

Dit klinkt alsof je een VW Golf uit 2009 gekocht hebt met een compleet ingebouwd navigatie en entertainment pakket. Maar vervolgens krijg je een berichtje dat je van dit complete pakket niks meer van kan gebruiken vanaf 2017. Je zit dus plotseling met een zinloos scherm in je auto dat niet meer aankan.

Je auto rijdt verder nog prima.

[Reactie gewijzigd door Roel84 op 25 november 2016 10:22]

Het komt misschien als een verrassing, maar die Golf uit 2009 krijgt ook geen updates meer voor de navigatie. En als RijksWaterStaat dan de A1 verlegt, dan wordt jij letterlijk het weiland ingestuurd. En de maximumsnelheid van 130 km/uur kent je oudje Golfje waarschijnlijk ook niet.
Klopt, maar desondanks 'werkt' de navigatie wel nog zoals ie destijds geleverd werd.
Wat een onzin dat mensen vinden dat een apparaat van 7 jaar oud kosteloos geupdate moet worden naar een huidige standaard.
Maar de TV hoeft helemaal niet geupdate worden. De TV moet gewoon blijven werken in de vorm zoals je deze gekocht hebt. Dat kan Philips blijkbaar niet voor elkaar krijgen (door certificaten gezeur) en dus stopt de ondersteuning van NetTV bij deze generatie TVs. Dat is echt een probleem van Philips en mag dat niet van de klanten zijn.
Nieuwe features mag je als klant niet verwachten, beveiligingsupdates eigenlijk wel maar dat de TV blijft werken met de features zoals die waren toen je de TV kocht daar kan niet eens discussie over zijn.
Bij zo'n nieuws kan je als consument maar 1 duidelijk signaal geven , geen Philips TV meer kopen. ( niks tegen Philips hoor , maar dit kan niet door de beugel )
En geen Samsung, mijn 4 jaar oude Samsung tv kan geen Netflix meer afspelen vanwege geen update. Schandalig vind ik dit.
Mijn LG was na 2 jaar al niet meer in staat om een Netflix App te draaien... maar volgens mij komt dat omdat de encryptie niet hardwarematig ondersteund wordt.

De TV is simpelweg niet snel genoeg om de streams te decrypten (softwarematig).

Althans, dat denk ik dan maar. Ik heb eigenlijk nooit gebruik gemaakt van de smart functionaliteit. Mijn Chromecast en mediaspeler doen al het werk prima en met meer gemak dat de meeste smart-tv's gok ik.
En geen Sony, zo blijft er weinig over. Youtube is er een tijd geleden af gehaald, Netflix is er nooit op gekomen, 2011 model. Sowieso maar zeer beperkte "smart tv" functies.
Nou, het is wel zo dat die tv's al 7 jaar oud zijn hé. Nou is dat bij normale tv's meestal geen probleem, maar bij computers, smartphones etc zit je dan ook vaak al buiten de support.
En omdat die in de spreekwoordelijke vijver springen , moeten we dat voor alle andere categorieën maar aanvaarden ? Ik vind persoonlijk van niet.

Het Belgische Test Aankoop heeft deze week net een website opgezet om veel abnormaal vroege defecten in kaart te brengen, hier gaat het nu wel over voornamelijk defecten net na de garantie periode , maar ook over dit valt toch wel wat te zeggen. https://www.test-aankoop.be/te-rap-kapot

sha2 kan nooit een technische reden zijn , dergelijk issue kan men toch oplossen in een nieuwe firmware...
Het zit er dik in dat die processor de sha1-berekeningen via een hardwarecomponent doet. En dan is het niet zomaar een kwestie van een firmwareupdate, zeker als sha2 op een plek gebruikt wordt die de streamingsnelheid dicteert is het dan niet bruikbaar als het van hardware naar software zou gaan.
Anoniem: 112442
@ACM25 november 2016 09:47
Het zit er dik in dat die processor de sha1-berekeningen via een hardwarecomponent doet. En dan is het niet zomaar een kwestie van een firmwareupdate, zeker als sha2 op een plek gebruikt wordt die de streamingsnelheid dicteert is het dan niet bruikbaar als het van hardware naar software zou gaan.
Eerlijk gezegd geloof ik er weinig van dat in 2009 de processor de sha-1 berekeningen 2009 hardwarematig deed.
Zie: AES instruction set
Als je op de SOCs zoekt zijn die van na 2009.
IMO is het pure onwil van TP-Vision misschien zijn ze code kwijt?
In 2008 heeft Intel een AMD een voorstel heit voor gedaan.
Je verwijst nu naar een AES instructie-set van een Intel CPU. Dat zijn bij uitstek general-purpose processoren. Een SoC is het tegenovergestelde, die hebben juist veel application-specific functies aan boord. H.264 support vind je bijvoorbeeld al heel veel langer op SoC's.
Je verwijst nu naar een AES instructie-set van een Intel CPU. Dat zijn bij uitstek general-purpose processoren. Een SoC is het tegenovergestelde, die hebben juist veel application-specific functies aan boord. H.264 support vind je bijvoorbeeld al heel veel langer op SoC's.
Sha acceleratie zit pas sinds ARMv8 staandaard inde ARM soc.
To both AArch32 and AArch64, ARMv8-A makes VFPv3/v4 and advanced SIMD (NEON) standard. It also adds cryptography instructions supporting AES, SHA-1/SHA-256 and finite field arithmetic.[103]
Je kan ook cryptografische co-processors hebben zonder support van de instructieset (dit is trouwens ook zo voor video decoders).

In de wereld van MIPS zijn crypto-processoren al langer gekend (nodig voor oa. routers).

Het nadeel is dat enige wijzigingen of nieuwe crypto"s totaal niet gesupporteerd kunnen worden (terwijl met een instructieset je wel enige ademruimte hebt).
Je kan ook cryptografische co-processors hebben zonder support van de instructieset (dit is trouwens ook zo voor video decoders).

In de wereld van MIPS zijn crypto-processoren al langer gekend (nodig voor oa. routers).

Het nadeel is dat enige wijzigingen of nieuwe crypto"s totaal niet gesupporteerd kunnen worden (terwijl met een instructieset je wel enige ademruimte hebt).
Ook, als dat het geval is had TP Vision de klanten tegenmoet kunnen komen door direct een alternatief aan te bieden. In de vorm van de stick die ze nu geven of een uitgebreider device tegen bijvoorbeeld kostprijs.

In eerste instantie was het stikken of slikken.

Maar dit si helaas niet uniek voor TP Vision. Daarom moet de Fabrikant IMO weer als eerste verantwoordelijk gemaakt worden voor hun product dan hebben ze een betere binding en de klanten kunnen bij de veroorzaker terecht.
Als je wel eens met ARM SoC's hebt gewerkt, dan weet je hoe niet-standaard die zijn. Vraag het Linus Torvalds maar. De vraag is dus niet of SHA-1 in de ARM standaard zit, het is de vraag of het al in de SoC zat die Philips koos.
AES en SHA1 zijn wel twee verschillende dingen he? Ik heb verder geen idee van de technische beperkingen die ze daadwerkelijk ondervinden, maar ik kan me voorstellen dat het zo'n soort limiet is.

Dat (een deel van) de instructies benodigd voor sha2 domweg niet snel genoeg uitgevoerd kunnen worden door die oude - en toen waarschijnlijk al underpowered - SoC. Of dat dan komt doordat (sha1) deels in hardware kon of domweg doordat het eenvoudigere code is, kan ik ook niet beoordelen ;)

En ook niet of er simpelweg onwil is om tv's van 7 jaar nog langer te ondersteunen.
Anoniem: 112442
@ACM25 november 2016 10:37
AES en SHA1 zijn wel twee verschillende dingen he? Ik heb verder geen idee van de technische beperkingen die ze daadwerkelijk ondervinden, maar ik kan me voorstellen dat het zo'n soort limiet is.
Dat weet ik ook dat dat iets anders is. Maar voor zover ik weet waren dit de eerste CPU's met encryptie acceleratie. Ik ken geen CPU die sha* hardware matig ondersteund.
Als jij het wel weet, laat het me a.u.b weten.
Dat (een deel van) de instructies benodigd voor sha2 domweg niet snel genoeg uitgevoerd kunnen worden door die oude - en toen waarschijnlijk al underpowered - SoC. Of dat dan komt doordat (sha1) deels in hardware kon of domweg doordat het eenvoudigere code is, kan ik ook niet beoordelen ;)
Als ik zo de performance zie, lijkt het me niet dat de load zo enorm veel meer zou zijn.
Performance test of MD5, SHA1, SHA256 and SHA512
En ook niet of er simpelweg onwil is om tv's van 7 jaar nog langer te ondersteunen.
Het is volgens mij precies dit.
Dat weet ik ook dat dat iets anders is. Maar voor zover ik weet waren dit de eerste CPU's met encryptie acceleratie. Ik ken geen CPU die sha* hardware matig ondersteund.

Zowat iedere deftige router met VPN ondersteuning heeft in de processor een hardware decoder voor encryptie (gaande van DES, AES, SHA, MD5,...).
En dan gaan we al heel ver terug in het verleden... Dit is al dan niet via instructieset of een aparte coprocessor
vb. Bij ARM: Snapdragon 800 had al een crypto co-processor, maar nog geen crypto instructieset.
Bij MIPS (gebruikt in de meeste routers) is een cryptografische eenheid veelgebruikt bij routers. MIPS processoren werden ook veelgebruikt in bluray, dvd spelers en TV's (worden nog steeds gebruikt, maar meer performante ARM's komen in de plaats).
Prima als daar geen oplossing voor mogelijk is, maar compenseer klanten dan voor de geboden alternatieven. Zeggen 'Koop maar een Chromecast of Apple TV' is dan niet voldoende en vind ik dan ook te kort door de bocht. Start voor dergelijke klanten dan bijvoorbeeld een actie om die producten met wat korting te kunnen kopen.

Nu gooit TP Vision / Philips de deur dicht voor de klanten die high-end producten van hun hebben gekocht, terwijl ze met een dergelijke kortingsactie in ieder geval laten zien te willen helpen en begaan te zijn met de klant.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 25 november 2016 08:57]

Ja, en die firmware gaat natuurlijk erg kostbaar zijn.

Laten we het omdraaien: moet Philips dan tot in de eeuwigheid updates blijven uitbrengen? Dat gaat toch niet? Er moet een keer een grens aan zitten. Die grens hadden ze eerder moeten aangeven, maar ik vind bijna 8 jaar ondersteuning een prima levensduur voor een smart tv.
Nee dat hoeven ze niet. Maar zorg er dan gewoon voor dat alles blijft werken. Ik heb nog een iPhone van de 1e generatie. Ja die krijgt niet meer de laatste updates en ik kan lang niet meer alle apps uit de app store installeren, maar het toestel werkt nog wel en alle apps die er nog op staan ook. De functionaliteit is al die jaren niet verminderd, alleen ook niet mee ge-update. Dat lijkt me voor een tv ook prima.
Anoniem: 310408
@cmegens25 november 2016 09:41
Nee dat hoeven ze niet. Maar zorg er dan gewoon voor dat alles blijft werken.
Okay dus jij vind dat ze geen updates hoeven uit te brengen maar dat ze er wel voor moeten zorgen dat het blijft werken. Ik denk dat Philips graag van je wil weten hoe dat te doen!
Het werkt nu toch ook? Laat gewoon de server draaien die nu de diensten voor deze TV's verzorgd. Ja dat is dan dus via sha-1 certificaten en minder veilig dan sha-2. Vertel mensen dit netjes en duidelijk en laat ze dan zelf kiezen of ze hun smart-tv wel of niet meer gebruiken.
1 simpel antwoord JA anders hadden ze het er niet op moeten zetten. Van mij betreft mag dat zelfs in de wet opgenomen worden eerst lekker geld vangen met de half brakke werking van een smart tv en daarna er gewoon met de pet naar gooien. Het is mij betreft altijd een domme functie geweest maar om een onveilig apparaat bij een gebruiker neer te zetten. Zo bijzonder zal het allemaal niet zijn om een goed update beleid hiervoor te verzinnen. Het is niet dat ze hier elek week een update voor hoeven maken, ik heb er in 5 jaar nog geen 1 gezien.
Maar wel klagen als straks een botnet van niet onderhouden IoT devices internet nog eens neerhaalt?

Dit is gewoon slecht design, SHA1 was 7 jaar geleden ook al niet futureproof meer maar dit gaat veel verder. Wat mij betreft mag er zelfs regelgeving rond dit soort dingen komen. Bedrijven die connected devices produceren moeten veel meer aangespoord worden deze behoorlijk te onderhouden of in staat zijn de functionaliteit uit te schakelen wanneer ze niet meer gegarandeerd is. Dan krijg je ook veel duidelijkere motivatie als er disputen over ontstaan.

Dus ja, Philips moet updates blijven uitbrengen als er nog actieve devices zijn, of een business model zoeken dat hier een mouw aan past.
Ik koop gewoon geen televisie met Smart functionaliteit (of in ieder geval, het zal geen vereiste zijn, zit het erop dan zit het erop maar zal ik het niet gebruiken). Ik heb een Media center waar ik vele malen makkelijker veel meer mee kan.
Dat zeg jij, ik en Tweakers misschien. Maar er zijn zat mensen die een TV kopen voor de komende pak-em-beet 10 jaar. Het is dan enorm kwalijk dat functionaliteit niet meer werkt.
Nu vind ik dat je Smart niet kunt vergelijken met kanaal 1. Maar als kanaal 1 ineens niet meer werkt vanwege beveiliging is het hek van de dam.
Er zijn ook mensen die een TV kopen voor 20 jaar. Acht jij het redelijk dat je 20 jaar software support krijgt? Waar ligt de grens? Hell, zelfs 10 jaar geleden bestond 80% van de huidige smart tv apps überhaupt niet.

Information security wordt gewoon snel oud omdat systemen steeds sneller worden. Wees blij dat ze de stekker eruit trekken in plaats van talloze mensen met een onveilig apparaat thuis te laten staan.
Support is wat anders dan de functionaliteit volledig blokkeren. Zo lang het gewoon blijft werken en geen nieuwe zaken ondersteunt zullen er weinig mensen klagen - dat kon je zien aankomen. Dit ook, maar dan moet je wel tweaker zijn ;)
Misschien is 20 jaar wel erg lang, kan ik me voorstellen.
Maar als je een nieuwe dienst aanbiedt moet je die wel kunnen onderhouden. Maar goed, Smart TV was natuurlijk het toverwoord om weer een shitload aan TV's te kunnen verkopen en ik denk serieus dat helemaal niemand heeft nagedacht hierover.
Man, je mag tegenwoordig blij zijn als je tv het 10 jaar volhoudt..
Ik ben er zo eentje. Ik heb een TV gekocht (smarttv) met de hoop dat ik deze lang kan gebruiken. Ik zit niet te wachten op een externe mediaspeler. Ik wil gewoon een TV om tv te kijken, te netflixen en alle apparaten in huis aan te sluiten.
Maar mag je verwachten van een apparaat wat meer is dan een TV van 10/15 jaar geleden dat hij dezelfde levensduur heeft?
Feitelijk worden in een smart-TV de TV van vroeger en de PC/smartphone gecombineerd, en laat die tweede categorie nu een veel lagere levensduur hebben dan de vroegere TV. Het eindresultaat is dus een apparaat met een kortere levensduur dan de oude beeldbuis van "vroegah"
Goh, en kwam dat de tv-bouwers even slecht uit... moeten ze sneller nieuwe modellen aan hun klanten verkopen. Oh wacht B)
Klopt , ik zou het op mijn TV ook niet gebruiken , na aanschaf heb ik het wel een kans gegeven , maar een dedicated media player is gewoon beter in functionaliteit en compatibiliteit. Desondanks , vind ik het sneu voor de mensen die het smart gedeelte wel gebruiken/gebruikt hebben.

Als men bij de TV fabrikanten nu eens een TV zou maken, zonder het SMART gedeelte , enkel TV met analoge tuner en misschien zelfs enkel een TV als monitor , dan zou de consument dit nog kunnen anticiperen.
Je raakt hier de kern. Fabrikanten scheppen met dat Smart TV labeltje allerlei verwachtingen die ze niet waarmaken. Ze kunnen het beter achterwege laten en mensen aanleren elke 2 jaar een nieuwe Apple TV/Chromecast/etc. te kopen.

Dat is uiteindelijk goedkoper en waarschijnlijk ook veel beter voor de relevante App Stores en dus innovatie op software vlak etc.
Wacht ook met smart dat er een tv maker weer een serie domme tv's gaat maken.
Misschien met extra voedingspoortje speciaal voor een Chromecast bijvoorbeeld maar vaak zit er wel een USB poort op een TV die voldoende voeding kan geven.

Heb zelf een 1e en 2e generatie Chromecast en de 1e is ongeveer een maand na introductie bij mij in huis gekomen (2013). Dit is dus inmiddels 3 jaar+ . Het apparaat krijgt nog steeds updates. Het enige wat ik ooit heb aangepast is dat ik hem bekabeld heb aangesloten. (USB LAN adapter via Ebay ooit gekocht en had ik over). Het laden van een stream gaat dan merkbaar sneller.

Elke 2 jaar dus een nieuwe.. Ik vermoed eerder richting de 4 jaar misschien.
Wacht ook met smart dat er een tv maker weer een serie domme tv's gaat maken.
I see what you did there! :+
Het is voor televisiefabrikanten echter veel makkelijker op software te concurreren dan op het zoveelste fullhd of 4k paneel, hetzelfde zie je bij de telefoonindustrie. De trend tot korte softwareondersteuning is helaas wederom gelijkend.
Ik vind dit nu niet meteen een reden om de toortsen en hooivorken boven te halen, eigenlijk. De TV is geen afwasmachine, het is eerder een computer geworden. En computers worden gewoon sneller oud. En al helemaal computers van dit kaliber.
Precies. Deze hardware en software evolueert gewoon zeer snel. Op een gegeven moment kan je dat niet meer bijbenen en word de boel onveilig, zoals Philips duidelijk maakte.
2009 is bijna 8 jaar geleden. Dat is ook niet enorm kort.

Het enige wat je van een bedrijf mag verwachten is dat ze op de doos zetten 'minimaal 5 jaar Smart TV'. Of een jaar van tevoren aangeven dat de ondersteuning binnenkort afloopt. Dat hadden ze (veel) beter kunnen doen, want dan weet je als consument wat je kan verwachten.
Enorm kort is het niet. Maar zeker geen onredelijke levensduur voor een tv. Veel mensen leven 10 tot 20 jaar met dezelfde tv. Dat ie ineens na 8 jaar de helft van zijn functionaliteit verliest gewoon omdat de fabrikant te lui is om te updaten is echt wel kwalijk. Dat moet je als klant vooral niet tolereren.

Als er op de verpakking had gestaan, dat je maar 8 jaar de smart tv functie kan gebruiken was dat een ding geweest. Maar ook het een jaar vantevoren communiceren is gewoon vrij dicht bij oplichting.
Niet mee eens. 8 jaar geleden waren de cpu's in TV's een stuk trager en is het waarschijnlijk niet eens mogelijk om een zwaardere encryptie te ondersteunen.
Als jij verwacht dat er na 8 jaar nog steeds een team van programmeurs beschikbaar blijft om dat oude model CPU te ondersteunen, zul je een stuk dieper in de buidel moeten tasten voor een TV. De prijzen liggen enorm onder druk, het moet allemaal steeds goedkoper, dan kun je niet verwachten dat er zó lang support is, dan zo de TV met een CPU uitgevoerd moeten worden die een enorme overhead heeft qua capaciteit.

Ga jij ook klagen als jouw PC van 8 jaar oud de laatste games niet meer goed draait?

Als ik een nieuwe TV koop, zou ik het liefste een willen helemaal zonder smart TV functionaliteit (bestaat niet nog?). Smart voeg ik zelf toe in de vorm van een normale computer, maar dat is persoonlijke voorkeur. Een TV moet voor mij gewoon een (goede!) weergever zijn, niet meer, niet minder.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 25 november 2016 08:25]

Als jij verwacht dat er na 8 jaar nog steeds een team van programmeurs beschikbaar blijft om dat oude model CPU te ondersteunen, zul je een stuk dieper in de buidel moeten tasten voor een TV.
Er hoeft geen team programmeurs aan te werken. Don't fix what ain't broken. Dat klinkt vreemd, maar dat is wel hoe de consument het ziet. Het werkt toch al 8 jaar prima, waarom nu niet meer? Ik snap dat de beveiligings eisen veranderen, maar doe dat dan met de nieuwe TV's en laat de oude gewoon werken zoals ze dat al deden. Die groep wordt vanzelf steeds kleiner en dan kun je over een paar jaar de stekker eruit trekken zonder dat iemand het merkt.
Als Philips de smart functionaliteit van de betreffende modellen in stand zou houden dan zouden een hoop apps het gewoon opeens niet meer doen, simpelweg omdat Youtube, Netflix en anderen gewoon de onveilige verbindingen niet meer accepteren.
Ok, prima, maar dan kan Philips er ook voor kiezen om dit met Netflix en Youtube op te lossen. Ze hadden dit destijd met dit soort partijen vast moeten leggen. Dat hebben ze blijkbaar niet gedaan en nu maken ze van hun eigen probleem een probleem van de consumenten.
maar dan kan Philips er ook voor kiezen om dit met Netflix en Youtube op te lossen
En hoe moet Philips dit met Netflix en Youtube oplossen? Denk je echt dat die hun beleid even omgooien?
Dat hebben ze blijkbaar niet gedaan en nu maken ze van hun eigen probleem een probleem van de consumenten.
Er zullen weinig internet bedrijven technologische afspraken maken op een dermate lange termijn, daar veranderd te veel voor.
Persoonlijk zou ik er niet ook blij mee zijn als Netflix door afspraken met Philips oude onveilige technologie blijft gebruiken.
Dat was voor de meeste apps al het geval (ik heb thuis ook een 9000 serie staan). Netflix en youtube deden het in ieder geval niet meer.
Het is simpelweg technisch onhaalbaar om tot 20 jaar lang een veilig systeem neer te zetten. Jouw eis is simpelweg onmogelijk te realiseren omdat hard- en software enorm snel evolueert.

Het kan luiheid zijn (en dat zou ik na 8 jaar wel accepteren eigenlijk op dit soort systemen, of wil je dat iedere fabrikant vanaf nu €150 bij de prijs optelt om dit langer te bekostigen?) maar het kan ook een hardware probleem zijn: ACM in 'nieuws: Philips heeft geen compensatie voor klanten die smart-tv-func...
Anoniem: 112442
@Richh25 november 2016 09:53
Precies. Deze hardware en software evolueert gewoon zeer snel. Op een gegeven moment kan je dat niet meer bijbenen en word de boel onveilig, zoals Philips duidelijk maakte.
2009 is bijna 8 jaar geleden. Dat is ook niet enorm kort.

Het enige wat je van een bedrijf mag verwachten is dat ze op de doos zetten 'minimaal 5 jaar Smart TV'. Of een jaar van tevoren aangeven dat de ondersteuning binnenkort afloopt. Dat hadden ze (veel) beter kunnen doen, want dan weet je als consument wat je kan verwachten.
Daar ben ik het helemaal niet mee eens.

Het enige dat Philips had kunnen doen as of geen smart in te bouwen of in een verwisselbare module die door een nieuwere versie om te ruilen.

Ik hoef sowieso geen Philips TP Vision ik was er heel erg tevreden over tot 1998. Toen waren ze nog trendsetters nu zij ze alleen nog maar trendvolgers.
Ze liepen bijvoorbeeld verachter met LED back-light.
Jij had liever een TV zonder features gehad, dan een TV mét features alleen dan voor 'maar' 8 jaar? 8)7
Het resultaat is hetzelfde: je moet nieuwe hardware kopen. Ofwel een externe box (zoals een Chromecast van 35 euro) ofwel een hele nieuwe 'verwisselbare module' die naar alle waarschijnlijkheid een veelvoud van dat zou kosten.

Je mening over Philips (TP Vision) deel ik volledig.
Ondersteunen de andere merken hun tv's uit 2009! dan nog zo goed?!
Nee, die doen er niets aan waardoor alles blijft werken zoals het in 2009 werkte (of nauwelijks werkte).
Netflix en YouTube worden (inclusief vele andere apps) allang niet ondersteund op deze oude platformen, ik heb een familielid die een van de desbetreffende tv's heeft.
Het is eigenlijk al jaren geen Philips meer, maar TP Vision. De keuzes om de televisie niet meer te onderhouden worden gemaakt vanuit dit bedrijf. Philips heeft niet meer zoveel te zeggen hierover, alleen dat hun naam ernstig beschadigd wordt zo. Philips heeft bijna al hun slecht lopende bedrijfsonderdelen verkocht aan andere bedrijven met als voorwaarden dat ze via een licentie de naam Philips mogen gebruiken. 1 van de weinige bedrijfsonderdelen dat Philips zelf heeft behouden zijn Hue en zorgsector. Deze bedrijfsonderdelen maken flink wat winst en Philips heeft zelf aangegeven dat ze meer willen focussen op de zorgsector.
Philips heeft niet alle slecht lopende bedrijfstakken verkocht, het heeft alle bedrijfstakken verkocht of afgestoten waarin ze niet nr 1 of 2 waren. Zelfs bedrijfstakken waar wel winst werd gemaakt zijn afgestoten, waardoor de scherpere focus op medical en personal care overbleef.
Samsung heeft dat bij zijn eerste smart tv's al na 3 jaar gedaan.
Die heeft het nu 'opgelost' door het smart gedeelte in de nieuwe tv's modulair te maken. Die kun je na x jaar vervangen zonder een hele tv opnieuw te moeten kopen. Vervang je hem niet, dan stopt het op een gegeven moment als nog. Vervang je hem wel, dan kost je dat geld.
Dit is dus _de_ reden om een apart kastje te gebruiken voor dit soort functies, al kun je stellen dat een htpc van 7 jaar oud (zoals de leeftijd van de televisie in het voorbeeld op de foto) ook wel aan vervanging toe zou zijn onderhand. Ik vond de oplossing met de Chromecast wel netjes eigenlijk, jammer dat zoiets ineens niet meer mogelijk lijkt te zijn.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 25 november 2016 07:24]

Je hebt gelijk. Maar als het een Samsung SXyz betreft pikt iedereen het dat Android na twee/drie jaar (na de aankoop) eigenlijk ook niet meer veilig te gebruiken is. Samsung (en veel ander leveranciers) leveren geen updates meer zelfs niet voor elementaire beveiigings patches.
Dit vind ik ook het rare, hier is veel kritiek op maar bij al die andere fabrikanten maken de updates geen moer uit. (Inclusief Samsung tv)

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 25 november 2016 09:23]

Tv's van andere merken?
Ja, daar is dus toch net zo goed kritiek op? Maar hoe ernstig het ook is als er geen veiligheidsupdates meer geleverd worden, het is nog ernstiger als bepaalde core functionaliteit van je apparaat gewoon uitgeschakeld wordt door de fabrikant. Een niet volledig dichtgepatcht systeem zou je nog enigszins kunnen afschermen met een fatsoenlijke firewall in je netwerk. Hier kun je gewoon niets meer aan doen.
De apps van de smartTV is geen core functionaliteit van je TV. Ik gebruik de apps op mijn TV een of twee keer per week dus voor mij zou het niet fijn zijn als ze niet meer werken. Maar hij doet zijn werk nog als TV
Het apparaat wordt verkocht als Smart-TV, dan mag je het smart-gedeelte toch wel als core functionaliteit beschouwen lijkt me. Los van of je het gebruikt of niet, die dingen zijn mensen aangesmeerd onder het mom van dat is superhandig, dat wil je hebben, dat is de toekomst. En dat wordt er nu uitgesloopt. Zeker in de begindagen van Smart-TV waren de Smart-TV's ook nog significant duurder dan hun niet-slimme varianten. Terwijl ze nu in een klap ongevraagd tot hetzelfde teruggebracht worden.
Het verschil is dat je die Samsung dan nog wel kunt blijven gebruiken, terwijl deze TV's vanaf eind December hun smart functies kwijtraken.
Dan kun je toch nog steeds tv kijken? Op een 7 jaar oude Android-televisie (bestaan die überhaupt? :P) kun je waarschijnlijk ook nog nauwelijks apps krijgen. Dat zou een van de eerste Android-versies zijn aangezien Android in 2007 gelanceerd werd.

Mijn punt is niet eens dat Philips hier kritiek moet krijgen, want dat vind ik niet helemaal terecht. Het is een teken van deze tijd dat elektronica veel sneller veroudert. Vroeger ging een tv met gemak 10 jaar mee, maar wil je smart-functies, dan is het na 2-3 jaar eigenlijk al duidelijk dat je tv begint te verouderen. Een tv van 7 jaar oud doet geen HFR/HDR, geen 3D, geen netwerk over hdmi, geen Netflix (was toen buiten de VS niet eens beschikbaar), etc. Daar kan Philips ook niks aan doen.

De vergelijkingen met Samsung hierboven komen volgens mij meer uit een soort Samsung-voorliefde dan dat Samsung echt uitgezonderd wordt in de kritiek.
De HTPC zou waarschijnlijk aan vervanging toezijn, maar de tv zelf niet. Precies de reden dat ik 3 jaar geleden een niet-Smart-TV heb aangeschaft maar een dumb-tv met een losse HTPC. Die TV hangt er over 10 jaar nog wel denk ik, de HTPC heb ik dan vast al weer eens vervangen.
De tv blijft in deze situatie ook nog werken. Mensen kunnen eventueel nu nog overstappen naar een ander smart apparaat/htpc en deze op de nog steeds werkende tv hangen. Misschien jammer dat zoiets gebeurd maar het is geen total loss.
Maar net zoals jij kijk in de eerste plaats naar de tv zelf, smart functionaliteit heeft me nog nooit geboeid wegens htpc.
Is toch zonde van het geld? Als je weet dat de smart functionaliteit het opgeeft na een paar jaar dan ben je beter af met separates... de domme tv is een paar honderd euro goedkoper en vaak kan je voor minder dan dat wel een streaming box krijgen.
is een domme tv inderdaad een paar honderd euro goedkoper? Ik heb 5 jaar geleden een sony tv gekocht, uitgezocht op beeld kwaliteit en prijs, verder helemaal niet naar smart functies gekeken. Er zitten inderdaad wat brakke apps op, youtube doet het inmiddels niet meer (out of mem) en netflix is onwerkbaar traag. Ik ben al zo lang ik de TV heb blij dat ik een losse media player heb.

Maar had ik een goedkopere TV kunnen vinden met dezelfde specs en zonder smart? Nee, dus maakt het heel veel uit, nee.

Het is verder heel flauw dat ze zo beperkt software ondersteunen, maar ook begrijpelijk, op een gegeven moment is het geld gewoon op, zeker om eigen ontwikkelde software bij te houden.
Ten tijde van de verkoop van deze Philips-TV's wel. 3 jaar geleden was mijn niet-Smart-TV een kleine 100 euro goedkoper dan zijn slimme broertje. Honderden is wat overdreven maar je betaalt er natuurlijk wel gewoon voor.
Wat ik me herinner van mijn nieuwe Samsung tv drie jaar terug was meerdere tv's met min of meer dezelfde panelen en alleen meer en meer smart functionaliteit, en het verschil in prijs liep best op tot een paar honderd euro ja.

Dus de strategie van hoe je de functionaliteit verspreid over de prijs punten zal wel verschillen van fabrikant tot fabrikant. Ook in de high end word de smart functionaliteit er gewoon bijgegooid, als je toch een tv van een paar duizend euro koopt dan maakt het niet zo veel uit.

Maar als je nu naar Samsung's lineup kijkt dan is er vaak niet eens een echte soortgelijke tv met smart functionaliteit... je ziet smart tv's met een slechter paneel voor lagere prijspunten dan niet smart tv's. Maar ja uiteindelijk is niks gratis.
Een 'domme' tv is helemaal geen paar honderd euro goedkoper, hooguit een paar tientjes (en dat vaak zelfs niet eens). Het is zelfs steeds moeilijker om nog een 'domme' tv te vinden. Zelf maakt het me ook niets uit, als de smarttv doet wat ik wil dan gebruik ik die wel tot die dat niet meer doet, DAN koop ik wel een extern device (heb namelijk een hekel aan om meerdere devices te hebben als de tv dat eigenlijk zelf ook kan)..
De TV blijft werken maar de Smart-functie niet. Mijn HTPC doet het over 10 jaar waarschijnlijk ook nog wel, maar ondersteund dan waarschijnlijk niet alle nieuwe technieken van die tijd meer. Ik kan dan zelf bepalen wanneer ik een upgrade wil doen zonder dat ik daartoe gedwongen wordt omdat de leverancier geen zin meer heeft om updates uit te brengen met een erg slap excuus.
Mijn punt was dat of je nu een losse HTPC had gekocht 7 jaar terug of deze tv, beide waren verouderd en aan vervanging toe. In het geval van een losse HTPC vervang je die (kosten: paar tientjes als je voor een RPi gaat of 200 euro (?)voor een simpele barebone/NUC) en in het geval van deze Philips smart-tv moet je exact hetzelfde kopen ter vervanging: een nieuwe HTPC :)

Maar aangezien je normaal al na 2-3 jaar geen support meer krijgt op je smart-tv, zou ik zeker voor iets externs gaan. Ik heb zelf twee Zotac ZBox-systeempjes staan bij mijn televisies. Ook al jaren oud (4-5 ofzo?) en die doen het nog prima op Kodi.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 25 november 2016 12:24]

Het probleem is eerder dat de hardware minimaal is voor de applicatie én OS'en van TV's vaak slecht ondersteund zijn.

Komt bij dat je niet zomaar de CPU/hardware van je TV kan vervangen.

Imho is de oplossing het standaardiseren. Als de TV's met iets vergelijkbaars als de pi compute module werken, zou je 'm zo uit kunnen wisselen.
Daarnaast kan het gebruiken van Linux je ook kopzorgen besparen.
Op zich werkt de app toch nog steeds zoals toen hij gekocht/ontwikkeld werd? Alleen is de omgeving is veranderd waardoor de app niet meer nuttig is. In hoeverre is een fabrikant verantwoordelijk voor de omgeving?

Vroeger had ik een brommer, dat ding had speciale 2takt benzine nodig. Toen kwamen er allemaal 4takt scooter en langzamerhand verdwenen de pompen waar je die 2takt benzine kon kopen. Mijn brommer was toen voor mij waardeloos geworden. Maar dat kan ik de fabrikant van de brommer niet kwalijk nemen.
Nog zat plekken waar je dat wél kan tanken, en zelf maken is ook niet moeilijk. Wat zelfmengende 2takt olie erbij gooien in 1:50 verhouding en je kunt weer lekker brommen.

Bij smart TV kun je niet even een andere aanbieden pakken.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 25 november 2016 08:13]

Daarom geen smart TV kopen maar een los aparaat er naast.
Bij mij staat er een PC uit 2005 naast, met Windows 10...
Ik ben ook geen smart TV gebruiker. Wat ik bedoel is dat mensen die het wél gebruiken niet even kunnen switchen.

Zelf heb ik ook een Windows 10 i3 3220 bakkie onder staan voor netflix, muziek, youtube en dat soort spul.
Je kan er wel weer voor 35 euro een chromecast onder plakken
Dat vind ik een mooie vergelijking, maar die situatie is wel iets anders. Daar waar Philips (of welke Smart TV fabrikant ook) nieuwe software kan vrijgeven die min of meer zonder verdere kosten naar alle TV's uitgerold kan worden, kan de fabrikant van je brommer niet de motor updaten door simpelweg de bouwtekeningen van een 4takt-motor online te zetten. Het is wél gebruikelijk om software-updates (gratis) beschikbaar te stellen, voor je computer, telefoon etc. Nu is het me in dit geval niet duidelijk of in dit geval de hardware van de TV limiterend is.

Wat ik zeer kwalijk vind is niet dat fabrikanten van Smart TVs na een bepaalde tijd stoppen met het uitgeven van functionele updates, maar dat deze fabrikanten niet eens van plan lijken de software te voorzien van de benodigde veiligheidsupdates, wat resulteert in een heel leger van potentieel geïnfecteerde DDOS-TVs.
Ik ken de details van de Philips niet maar bij mijn Samsung uit 2013 zie ik functies verdwijnen die gewoon nog zouden kunnen blijven werken, zoals Skype en Twitter. De API's daarvan zijn niet noemenswaardig verandert.
Dit is dus het probleem van Smart TV;s. Door de verschillende platformen en versie zijn veel fabrikanten gewoon niet bereid om daar nog (enige) effort in te steken om ze te updaten.
En heb je gewoon een softwarematige beperking van de levensduur van je TV.

Moet nog zeggen dat deze TV's het nog best lang hebben volgehouden. Hoor ook verhalen van TV's uit 2012 die al functionaliteit verloren hebben.
Dit is dus het probleem van Smart TV;s. Door de verschillende platformen en versie zijn veel fabrikanten gewoon niet bereid om daar nog (enige) effort in te steken om ze te updaten.
Ja, en wiens schuld is het dat die dingen moeilijk te updaten en versplinterd zijn? Juist, de fabrikant. Dit brengt planned obsolescence tot een heel ander niveau. Je verkopen zijn dit jaar niet hoog genoeg? Stop gewoon de ondersteuning voor een batch oude modellen om de graag te verhogen. Schandalig gewoon. Tot het product fysiek onbruikbaar wordt moet een fabrikant gewoon ervoor zorgen dat de software werkt. We produceren al veel te veel elektrische afval en we moeten dit soort praktijken er niet ook nog bij laten komen!
Eens hoor. De vraag is. Hoelang moeten zij iets ondersteunen.
4,6,8, 15 jaar??
Deze TV is uit 2009 en ben al van mening dat Philips deze al lang ondersteund heeft.
Zoals vermeld zijn er al fabrikanten die nog eerder de handdoek in de ring gegooit hebben.
Maar 10-15 jaar ondersteunen is denk ik ook teveel gevraagd.

Maar 8 tot 10 jaar zou wel wenselijk zijn.
Je mag verwachten dat je 6-8 jaar met je TV kan doen. En je mag dan ook verwachten dat je van alle functionaliteit gebruik kan blijven maken.
Je hoeft niet te verwachten dat je nieuwe functionaliteit (een nieuwe streaming dienst die toen nog niet bestond. Of een nieuw geluidsformaat etc) ook daadwerkelijk krijgt.
Maar de basis zou gewoon moeten werken.
Ik zelf heb nog wel de insteek elk jaar is meegenomen. En ik doe mijn NUC dan ook niet weg als ik een smart tv koop.
Een betaalde update kan ook. In 2009 wilde Philips al niet de software updaten om usb keyboard support toe te voegen. De tv draait op Linux dus dat zou niet moeilijk moeten zijn. Kort na de vraag over usb keyboard support kwam een nieuwe model met usb keyboard support. Om een nieuwe TV te kopen puur voor een software update is gewoon enorme materiaal verspilling. Als men geld wil verdienen hadden ze ook een betaalde update kunnen uitbrengen.
1 2 3 ... 10

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee