NPO stopt met ondersteuning smart-tv's van voor 2014

De NPO stopt de ondersteuning van oudere smart-tv's voor zijn app. De NPO-app is niet langer beschikbaar voor smart-tv's ouder dan 2014. Ook de YouTube Flash-app voor oudere smart-tv-modellen is niet langer beschikbaar.

De NPO geeft een toelichting op het stoppen van de ondersteuning op zijn site. "De ontwikkelingen van de NPO-app staan niet stil en we streven ernaar steeds meer functies beschikbaar te maken voor de smart-tv. De software van oudere smart-tv's kan deze ontwikkelingen echter niet aan, waardoor de NPO-app niet langer beschikbaar is op deze tv's."

De nieuwe NPO-app is daarmee alleen beschikbaar voor smart-tv's van LG, Panasonic, Philips en Samsung van 2014 of latere datum. Bezitters van de eerste generaties smart-tv's krijgen steeds vaker te maken met het staken van de ondersteuning van apps. Google meldt bijvoorbeeld dat de YouTube Flash-app vanaf 26 juni 2017 niet meer beschikbaar is op tv's die voor 2012 geproduceerd zijn. Op tv's die in of na 2013 geproduceerd zijn, staat de html5-versie van de app, die voorlopig wel ondersteund blijft.

Zowel de NPO als Google verwijst consumenten naar streaming-sticks als de Chromecast, terwijl Google daarnaast adviseert een nieuw smart-tv-model of een gameconsole te gebruiken voor zijn apps. Dat consumenten geen garantie hebben dat apps op hun tv's beschikbaar blijven, is de Consumentenbond al langer een doorn in het oog. De organisatie deed navraag bij verschillende fabrikanten, maar die verwezen door naar de appmakers. "De ontwijkende houding van de tv-merken is erg teleurstellend", aldus de Consumentenbond. "Wij zouden graag zien dat ze meer verantwoordelijkheid nemen voor de langetermijnwerking van alle apps die bij aankoop op de tv geïnstalleerd staan."

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

27-06-2017 • 11:03

325 Linkedin

Submitter: Eupeodes

Reacties (325)

325
318
153
9
0
136
Wijzig sortering
Conclusie, je kan beter een "domme" TV kopen met iets wat streamt naar je TV. Je verliest namelijk snel support, terwijl een TV jaren mee zou kunnen/moeten gaan. Kost overigens ook een stuk minder.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Zayl op 27 juni 2017 12:16]

Je moet nu echt zoeken naar tv's zonder smart gedeelte. Ik heb zelf ook een smart TV, maar irriteer me dood aan het slome van het smart gedeelte.
Inderdaad, je zou denken dat ze er voor het geld wel een paar euro aan een snellere SoC uitgeven maar nee dus 8)7
Ik zou het prima vinden een smart gedeelte, maar doe dan een SoC die je kan upgraden na een tijdje.
@Lydus 1 HDMI poort, lekker weinig. Als je dan een ps4 hebt en een chromecast moet je heel de tijd switchen.
Dit heeft Samsung een tijdje gedaan met zo'n box waar de processor etc. in die box staat, zodat je alleen die box hoefde te vervangen. Helaas is dat nooit aangeslagen, omdat er te weinig animo voor was.
En omdat die box vervolgens veel te duur is, en Samsung niet achter het idee is blijven staan door al direct één generatie later de stekker er weer uit te trekken, zodat ook de kopers van de eerste generatie in de kou staan. Dit soort dingen werkt alleen als je ze langdurig ondersteunt en er lang mee door gaat. Iets introduceren als "toekomstvast" en er dan zo snel de stekker weer uit trekken is de manier om vertrouwen in dit soort initiatieven de kop in te drukken. <cynical>En wellicht was dat ook wel juist de bedoeling.</cynical>
Of omdat de consument geen reet snapt van wat ie koopt en altijd voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten.
De SoC is één ding, de software is ook nog een "dingetje" waar rekening mee moet worden gehouden.

Het mooiste zou zijn als het stukje "smart" (dus hardware én software) gewoon voor een paar tientjes in z'n geheel kan worden vervangen wanneer deze niet meer voldoet, zoals je bijvoorbeeld ook een Chromecast kunt vervangen wanneer deze niet meer voldoet. Het zou natuurlijk helemaal fantastisch zijn wanneer fabrikanten dit ook nog eens universeel zouden maken zodat er misschien ook nog eens fantasierijke techies met wat crowdfunding een smart apparaat kunnen fixen.

Maar goed, dat is niet in het belang van de TV-bouwers dus dat zie ik niet gebeuren zonder ingreep van de overheid/EU.
Feitelijk bestaat zoiets al, Kodi. Is multiplatform qua hardware, de meeste plugins/addons zijn dat ook, vierde dit jaar zijn 15e verjaardag.
Zo kun je bijvoorbeeld relatief makkelijk je hardware upgraden van een dualcore ARM naar een quadcore Intel X64, en 1 op 1 je plugins met instellingen meenemen.
Als het nou mogelijk zou zijn om de SOC van je TV te vervangen, zou dit een mooie combinatie zijn.
Echter is een TV fabrikant absoluut niet gebaat met een TV waar je minimaal 10 jaar plezier van kunt hebben, ze zien je liever iedere 3 jaar weer terug bij de lokale MediaMarkt.
Maar gelukkig dus geen groot probleem door alle streaming sticks en boxes.
voor een euro of vier bij de Action heb je zo'n hdmi switch kastje.
Precies, die dingen zijn ideaal! Als ik m'n TV op standby laat en ik cast naar mijn Chromecast, dan pakt hij automatisch de Chromecast. Als ik de Wii U opstart, dan pakt hij de Wii U. Volautomatisch :)

Als je een week of 3 kan wachten, voor €3,26 op dit moment: https://www.banggood.com/...TV-1080P-PS3-p-16955.html - deze heb ik.
Of een high end soc in eerste instantie. Stel je koopt nu een tv met een snapdragon 835 erin zou je in theorie een smart tv kunnen hebben die makkelijk 8 jaar mee kan gaan. Echter wil geen een fabrikant tegenwoordig meer dat je 8 jaar met je tv doet
Is ook geen oplossing, want:
- De snapdragon 801 (bijvoorbeeld) werd gereleased in 2014 en wordt niet meer ondersteund door bijvoorbeeld Google (doordat Qualcom geen nieuwe drivers meer schrijft)

- Een high-end processor drijft de prijs van een tv veel te ver op, de tv markt zit permanent in een race naar de bodem waarin een paar tientjes prijsverschil al impact hebben. Nu is de prijs van een 835 onbekend maar het ding zal echt wel meer dan 50 euro kosten.
Ik heb ook maar 1 HDMI poort, maar dat is geen probleem als je ook een receiver gebruikt ;)
Het is bizar weinig. Het geluid van de tv is trouwens ook niks, dus je moet er wel een receiver aanhangen, die je dan vervolgens gebruikt als hdmi switch. Maar goed dan heb je wel een geweldige plasma van 60 inch!
Zelfde met schermpjes in auto's Je kan een auto kopen van 50.000 euro maar dan nog zit er een schermpje in vergelijkbaar met dat van een telefoon van 10 jaar geleden.
Blijft ook jammer dat tweakers.net dit onderdeel nooit zwaar laat meetellen in de review
Hoe zwaar moet dat dan tellen, je kan iedere smartTV als domme TV gebruiken. En Je moet echt zoeken naar een domme TV en deze zijn dan vaak ook nog eens duurder.

Wat kwalijker is, is dat het echt geen enkel probleem is voor oudere TVs om de huidige functionaliteit te behouden. Het is puur onwil van de NPO. Nieuwe functionaliteit is echt het slapste excuus ooit.
Want? Oude functionaliteit in de licht houdenbetekent dat jee meerdere versies van je app in de lucht meot gaan houden en dus ook moet ondersteunen, support bieden etc. Kost simpelweg geld... Snap prima dat ze daar geen trek in hebben voor een krimpende groep gebruikers.

Het maakt wel duidelijk dat smart TV's nog niet bepaald toekomst bestendig zijn... Terwijl een beetje TV toch 5 tot 10 jaar mee moet gaan (in tegenstelling tot bv. een smartphone).
Nee het is een kwestie van de basis functionaliteit op je server instand houden. Dat is op één plek en hoef je niet op iedere TV apart te doen. Op dat moment hebben je bestaande apps namelijk geen updates meer nodig.

Je nieuwe apps gebruiken dan een nieuwe versie van de service, met je super deluze nieuwe API, maar de videoserver op de achtergrond kan gewoon gelijk blijven.

Echt niet zo schokkend hoor om een oude API te blijven ondersteunen op een server.
Probleem is dat die API's ook misbruikt worden door derden die geen recht hebben op de toegang. Daarom zijn er regelmatig updates om misbruik te voorkomen of plug-ins voor bijvoorbeeld Kodi onbruikbaar te maken.
Tsja... NPO content is publiek gefinancierd. Waarom is er dan niet gewoon een publieke API voor om het te kijken?
Hoewel de NPO weliswaar publiek gefinancierd is, is de content daarmee niet gelijk publiek en gratis. De NPO zendt regelmatig documentaires uit die ze maar een beperkte tijd mogen uitzenden. Zie maar alle 2Doc/3Doc-series: die zijn via NPO.nl ook maar beperkte tijd te zien.

Hetzelfde geldt voor buitenlands ingekochte programma's of sportwedstrijden, of delen ervan. De NPO krijgt bijv. alleen het recht om fragmenten uit te zenden gedurende een beperkte tijd. Ik kan me nog herinneren dat het journaal niet buiten Nederland te zien was tijdens het WK, EK of Olympische Spelen.

Daarnaast geldt ook de afspraak met Ziggo en KPN over de doorgifte van NPO. Ziggo heeft al aangegeven niets meer te willen betalen voor het doorgeven van de NPO als via de site of app ook op HD-kwaliteit te kijken is. Daarmee is de marktwaarde van die HD-kwaliteit immers 0,0.
Omdat de licenties voor éénmalig live uitzenden zijn gok ik, en niet voor oneindig online gebruik.

Voor hun zelf gemaakte producties is dat natuurlijk anders.
Waarom zou een omroep moeten bepalen op wat voor toestel wij hun product bekijken? Zoals @ATS al zegt, ze zijn betaald met publieke gelden, laat ze het dan aan het publiek beschikbaarstellen.

Als ik dat op Kodi wil bekijken is daar toch niets mis mee? Helemaal suf aangezien ik het ook gewoon op hun webpagina kan kijken. Het is triviaal om een stream op een webpagina weer te geven zonder de webpagina, zelfs zonder dat de server dat ooit door heeft volledig client side.
Het verschil zit hem in het woordje "hun" pagina. Statistieken en eventuele royalties die afgedragen moeten worden vanwege content. Daar gaat het om. Het is een stukje regelgeving dat er aan verbonden is. Als dat niet van toepassing was, was alles echt wel zo te downloaden.
De stream komt nog steeds van hun server, ook bij kodi plugins. Ze kunnen dus prima statistieken bijhouden. Ik heb het niet over vage 'diensten' die de streams zelf aanbieden.
Precies. En met een API key kan je nog steeds bijhouden wie wat gebruikt. Wordt er misbruikt gemaakt van een key, dan ontzeg je die key de toegang.

@kdeboois De licenties zijn natuurlijk niet voor eenmalig live uitzenden, behalve van bepaalde events zoals voetbal en de olympische spelen. Anders hadden ze nu ook geen streaming aan kunnen bieden. Of ze die streaming nu aanbieden via eigen apps of via een API maakt natuurlijk geen verschil.
Wie zegt dat het een API change is, ik weet niet of dit nu bijv. speelt, maar het kan bijv. ook zijn dat de NPO zijn backend gaan veranderen van H.264 streams naar H.265 streams om de kwaliteit te verbeteren en het bandbreedte gebruik te verminderen. Oudere SOC's zullen H.265 niet kunnen decoden in hardware en veelal te traag zijn voor software decoden.

En het is natuurlijk onzin om geld weg te gooien om de oude backend dan ook maar in stand te houden omdat de fabrikant van de TV kiest om trage SOC's zonder toekomstbestendigheid te gebruiken.
Als dat het probleem is, dan kunnen ze dat toch gewoon direct zeggen.

Niets vage nieuwe functies als excuus, maar de TV's kunnen de nieuwe video's niet mee decoden.
Wie zegt dat het een API change is, ik weet niet of dit nu bijv. speelt, maar het kan bijv. ook zijn dat de NPO zijn backend gaan veranderen van H.2
En het is natuurlijk onzin om geld weg te gooien om de oude backend dan ook maar in stand te houden omdat de fabrikant van de TV kiest om trage SOC's zonder toekomstbestendigheid te gebruiken.
Wie zegt dat het een API change is, ik weet niet of dit nu bijv. speelt, maar het kan bijv. ook zijn dat de NPO zijn backend gaan veranderen van H.264 streams naar H.265 streams om de kwaliteit te verbeteren en het bandbreedte gebruik te verminderen. Oudere SOC's zullen H.265 niet kunnen decoden in hardware en veelal te traag zijn voor software decoden.

En het is natuurlijk onzin om geld weg te gooien om de oude backend dan ook maar in stand te houden omdat de fabrikant van de TV kiest om trage SOC's zonder toekomstbestendigheid te gebruiken.
Of ze het nou willen of niet, waar hadden ze 10 jaar geleden een SoC moeten halen die h.265 kan decoderen?
Waarom zou een smartphone geen 5-10 jaar mee mogen gaan????
Het is voor een deel een kwestie van "hoe krijg ik als fabrikant" meer omzet.

Die vraag wordt beantwoord (door de fabrikant) met hoe krijg ik de apparatuur sneller "obsolete"...
denk aan de levensduur van lampen die ipv. 1000 a 2000 uur ook 100000 uur had kunnen zijn ( ook voor gloeilampen).
Door een deel in software te bouwen krijg je vanzelf dat dit snel veroudert.

Software wordt over het algemeen best slordig gebouwd, met een hoop fouten. Voor de bug fixes is er weer een nieuwe release nodig, dan wordt er ook vaak extra functionaliteit toegevoegd.
met als gevolg dat op enig moment de server veel verder is dan de clients... (Youtube, twitter etc.)
Als een TV fabrikant een client moet vervangen maar het past niet meer in flash omdat de TV van 3 jaar geleden "Slechts" 4-8GB flash heeft, dan wordt het lastig om de client nog bij te werken...
er zal iets weg moeten...

Je moet niet denken aan een "Domme TV" maar meer aan een Monitor die aan een decoder/pc, streaming apparaat gehangen kan worden. Kortom de "Bundel levering" TV-Tuner + Monitor + "Mini PC" moet gewoon ontvlochten worden.
In grote lijnen eens met je betoog, maar dat verhaal over gloeilampen moet nou echt eens de wereld uit. Het is geen verschil tussen 1000 en 10.000 of zelfs 100.000 uur, dat haal je alleen door radicaal andere ontwerpkeuzes te maken zoals een slecht rendement en/of erg rood licht en/of een lamp die per branduur veel duurder is. Laat dat rendement (energieklasse) tegenwoordig nou net erg belangrijk gevonden worden...

De standaardisatie op 1000 branduren vond plaats in een tijd dat 2000 a 3000 uur hooguit haalbaar was, en dus door het sluiten van compromissen. Iets minder rendement, iets duurder, iets roder licht, maar allemaal nog binnen grenzen die een consument zou pikken, dus vandaar een kartel. Pas met halogeenlampen kon je met betaalbare en goed bruikbare lampen duidelijk hogere branduren halen, maar ook daar is 10.000 uur een illusie gebleven.

Nieuwere technieken die gloeilampen een hoger rendement of een langere levensduur moesten geven zijn nooit uit de laboratoria gekomen omdat al tientallen jaren duidelijk was dat je dat met CFL en later ook met LED zou kunnen halen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 27 juni 2017 15:41]

Er is in de USA een lamp die > 100 jaar onafgebroken aanstaat.
Klopt, ik schrijf ook niet dat het niet kan, ik schrijf dat er radicale ontwerpkeuzes gemaakt moeten worden met de hint dat het geen practische cosumentenproducten oplevert. Als je een moderne "hamertjeslamp" (lang leven, versterkte constructie) van goed uitgekozen spanning/vermogen op de halve spanning laat draaien en met een NTC in serie om de effecten van spanningsonderbrekingen te verzachten, dan gaat hij ook tientallen of meer jaren mee. Je kunt er misschien nog net een boek bij lezen, maar handig is anders. Zou hij meer licht geven dan is de aanschafprijs weer te hoog en zou productie niet lonen.

Het hele doel van het kartel was niet om revolutionaire techniek te verbergen (anders was halogeen ook nooit op de markt gekomen) maar meer winstoptimalisatie en voorkomen van concurrentie, bijvoorbeeld dat een andere fabrikant voor een cent minder een lamp zou produceren die 2000 uur meegaat. Oost-Europese parallel-import omzeilde dat al sinds de jaren '50 maar dat was nog wel eens wat wisselende kwaliteit. Behalve lampen die 2000 uur meegingen zat er ook wel eens een lamp bij met een spinnenlijkje erin of met losse contacten.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 27 juni 2017 23:22]

Dat zegt niet dat die praktisch is of toepasbaar op alle gloeilampen.
Maar dit gaat wel over de NPO die er juist voor iedereen zou moeten zijn en niet te commercieel bezig hoort te zijn.
Op deze manier van ondersteuning van apps voor 3 jaar heb je altijd maar een klein deel van de samenleving die jou app kan benaderen op z'n tv die wel 10 jaar mee gaat. Het lijkt me toch juist dat de NPO zoveel mogelijk verschillende bevolkingsgroepen zou moeten willen aanspreken en dan beperk je je op deze manier wel heel erg.
Ik weet niet of het in de lucht houden van oude apps en de kosten die daar aan vast zitten nu echt een nuttige besteding zijn van overheidsgeld (en daarmee dus indirect ons geld). Zeker niet omdat deze zaken ook op tal van andere manieren te bereiken zijn anders dan via een oude SmartTV.
Hoewel ik het in de regel eens ben met je standpunt, gaat het in dit geval nergens over. TV's van voor 2014 zijn dus TV's van net iets ouder dan 3 jaar. 3 jaar! Een TV gaat in de regel veel langer mee dan dat.

Het punt is, dit weet je gewoon al op het moment dat je apps gaat maken voor smart TV's. Juist de publieke omroep zou zich ervoor in moeten zetten dat mensen met iets oudere TV's de functionaliteit óók kunnen gebruiken. Als je dat niet kan opbrengen, maak dan gewoon helemaal geen smart TV apps.
Ik vind het zelf eerder laakbaar van de fabrikanten dan van de NPO. De NPO kan er weinig aan doen dat fabrikanten in de regel kiezen voor het gebruik van (zwaar) onder bemeten SOC's die eigenlijk al verouderd zijn het moment dat de TV de verkoop in gaan en amper toekomst bestendig zijn.

Ik kan me goed voorstellen dat wanneer de NPO bijv. overgaat op een nieuw streamingplatform (ik weet niet of dit nu het geval is) op bijv. H.265 gebaseerd om meer kwaliteit te kunnen bieden en het bandbreedte gebruik omlaag te krijgen, ze er niet voor willen kiezen om bijv. een oud H.264 platform ook in stand te moeten houden omdat de SOC op de TV van Henk en Ingrid alleen H.264 in hardware kan decoden en niet de kracht heeft om H.265 te decoden.

Door fabrikanten op deze manier door te laten gaan, en App makers "verantwoordelijk" te houden hou je alleen maar innovatie en adoptie van nieuwe technieken en vooruitgang tegen. Het zou juist het streven moeten zijn om fabrikanten SOC's te laten gebruiken die toekomst bestendig zijn voor minimaal X jaar wanneer wij "Smart" zo belangrijk vinden.

Nog beter zou zijn om "Smart" te zien voor wat het momenteel eigenlijk is, een bonus "feature" waarvan je weet dat deze eigenlijk maar een paar jaar volledig zal werken en daarna steeds minder relevant zal worden voor dat type TV, en waarvan de functionaliteit eigenlijk niet leidend mag zijn bij aankoop van de TV.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 27 juni 2017 12:22]

...ze er niet voor willen kiezen om bijv. een oud H.264 platform ook in stand te moeten houden omdat de SOC op de TV van Henk en Ingrid alleen H.264 in hardware kan decoden en niet de kracht heeft om H.265 te decoden.
Jamaar, sorry hoor, Henk en Ingrid hebben ook belasting betaald aan de NPO. Henk en Ingrid hebben ook geen geld om elke 3 jaar een nieuwe tv aan te schaffen.
Ze worden hier dus gewoon even afgeschreven omdat de NPO last van veranderdrift heeft. Er zal wel ergens een bestuurder staan te springen om carriere te maken over de ruggen van belastingbetalers...
Ik ben van mening dat hiermee de wegwerp economie wordt gestimuleerd. NPO die wij als burger financieren maar als burger verder geen inspraak in hebben moet zich eens achter de oren krabben en zich afvragen of dit toelaatbaar gedrag is. Daarnaast kunnen wij als consument meer betekenen dan we denken, koop idd gewoon een standaard TV en laat de NPO app gewoon voor wat het is. Niet gebruiken van de app levert geen reclame inkomsten op......ik denk dat 80% van de burgers dit niet gaan doen en braaf een nieuwe TV gaan kopen.....gemiste kans dus🤔
Ik vind het zelf eerder laakbaar van de fabrikanten dan van de NPO. De NPO kan er weinig aan doen dat fabrikanten in de regel kiezen voor het gebruik van (zwaar) onder bemeten SOC's die eigenlijk al verouderd zijn het moment dat de TV de verkoop in gaan en amper toekomst bestendig zijn.
Toch is dat niet altijd zo. Ik kocht tegelijk een Samsung S2 telefoon en een Samsung 46ES8000 TV. Die zijn kwa processing even snel ongeveer. De S2 is vervangen door een S4 en nu een S7, maar de TV staat er nog. Er was een processor update beschikbaar met de snelheid van een Samsung S3 geloof ik, maar die heb ik niet gekocht (was 200 euro en ik gebruik het smart gedeelte weinig).
Maar nu krijg ik op de TV de melding dat de Youtube app het niet meer zal doen deze maand.

Er was op het moment dat deze TV nieuw was geen snellere hardware beschikbaar. En toch is hij nu na 5 jaar obsolete geworden kwa smart gedeelte.
Er zullen uiteraard altijd uitzonderingen zijn die regel bevestigen, toch is de Echo-P SoC uit de S8000 niet 100% vergelijkbaar met de SoC uit de S2, die uit de S2 zou namelijk zo'n 20% sneller moeten zijn als ik even snel rondkijk.

Mogelijk dat de hardware destijds dichter bij elkaar lag dan nu, maar snellere hardware was er voor zover ik kan zien in ieder geval wel degelijk. Maar goed anders dan toen zouden TV fabrikanten nu ook kunnen kiezen voor snellere SoC's als bijv. de Nvidia Tegra's of de laatste Qualcoms om maar wat te noemen, die eerste doet het bijv erg goed in de Nvidia Shield. Toch kiezen ze regelmatig voor de tragere mediateq's e.d.

Maar goed 5 jaar is natuurlijk gelukkig al een stuk langer dan de hier genoemde 3 jaar, al blijft het relatief kort. Verder zie je ook dat TV fabrikanten helaas erg korte termijn werken. Zodra de nieuwe serie uit is, krijgen de voorgaande series amper nog aandacht wat het voor 3rd party app makers ook niet makkelijker maakt om support te blijven leveren.

Iets dat inmiddels gelukkig vrij bekend begint te raken, en eens te meer reden om de aanwezigheid van "Smart" functionaliteit in een TV niet als selling point te zien maar als "bonus" functionaliteit, je weet gewoon dat ondersteuning voor zaken als Netflix, Youtube e.d. hoogstwaarschijnlijk ooit komt te vervallen, en soms zelfs vrij snel.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 27 juni 2017 15:55]

Sterker nog, veel mensen zullen ook wel een jaar oud model kopen. Dan is het nog maar 2 jaar.

Ik vind het een vreemd statement van NPO. Zeg dan, platform X en Y ondersteunen we niet meer ipv van een jaar waarin een TV uit is gekomen.
Ik snap dat je als NPO niet eeuwig het kan ondersteunen maar waarom leg je de grens niet bij 6 jaar. Dat lijkt me een redelijke termijn. Dit snelle uitfaseren is ook niet van nu maar al jaren aan de gang. Je mag al blij zijn als je na 2 jaar nog iets hebt. Het zou hetzelfde zijn als je een auto koopt en na 3 jaar werkt de navigatie of radio niet meer omdat de software niet meer wordt bijgewerkt. Dan voel je je toch wel bekocht.
Maar nogmaals, waarom de schuld neerleggen bij App makers (in dit geval de NPO) en niet bij de fabrikanten die schijnbaar hun TV's niet uitrusten met hardware (en mogelijk ook software updates) die nodig zijn voor een jaren lange breedgedragen ondersteuning van 3de partijen. Dit is inmiddels de laatste jaren al vaker voorbij gekomen, en (vrijwel) iedere keer is de aangedragen reden hetzelfde, namelijk dat de hardware niet afdoende
performant is voor nieuwe functionaliteit of dezelfde functionaliteit in betere kwaliteit. Ik kan me bijv. niet indenken dat de NPO een beslissing als deze graag neemt, tenzij deze niet meer economisch te verantwoorden is (lees ontwikkelen voor oudere apparaten kan niet meer, of is gewoonweg te duur in relatie tot het gebruik door mensen met oudere apparatuur).

Als ik een nieuwe auto koop die na 2 jaar geen navigatie updates meer zou kunnen ontvangen ga ik naar de merkdealer toe die mij die auto verkocht heeft om via die weg te klagen bij de fabrikant, ik ga niet klagen bij de partij die de kaartdata updates aanlevert aan diezelfde fabrikant, die kan er namelijk weinig aan doen.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 27 juni 2017 13:47]

Maar nogmaals, waarom de schuld neerleggen bij App makers (in dit geval de NPO) en niet bij de fabrikanten die schijnbaar hun TV's niet uitrusten met hardware (en mogelijk ook software updates) die nodig zijn voor een jaren lange breedgedragen ondersteuning van 3de partijen
Ik vind je stelling eerlijk gezegd een beetje onzin. Het is niet dat de TV's van voor 2014 te oud zijn om een filmpje te kunnen kijken. Dat konden ze toen prima, en dat kunnen ze nu nog steeds. Je H.265 voorbeeld is te ver gezocht - het kan idd dat voor bepaalde doeleinden nieuwe hardware nodig is, maar dat is hier absoluut niet het geval (en de modellen na 2014 kunnen veelal ook niet H.265 afspelen). Het is puur een kwestie van geen tijd willen besteden aan zoveel modellen, niets meer en niets minder.
Dat zal ook zeker meespelen, ongetwijfeld, maar wederom is dat de schuld van de App ontwikkelaars, of van TV fabrikanten die perse ieder jaar een nieuwe serie moeten uitbrengen met de daarbij horende wildgroei aan OSén (al wordt dat nu iets minder door de komt van AndriodTV), verschillende SoC's e.d. waarbij diezelfde fabrikanten vaak de actieve support op de "oude" modellijn ook nog eens stoppen of op zijn minst zwaar laten verwateren zodra de lijn voor het volgende jaar uit is (mogelijk dat andriodTV ook hier een oplossing kan zijn).

Ik snap best dat ook dit een reden is voor App ontwikkelaars om te stoppen met de support wanneer de TV fabrikant zelf zijn eigen producten niet tot amper meer support.
Platform benoemen is bij TV's vaak lastig, veel consumenten weten niet eens op welk platform hun TV exact draait (ik weet het bijv. ook niet van mijn Sony Smart TV uit 2010 op de slaapkamer). Het benoemen van jaartallen in combinatie met de fabriekantnaam is dan vaak makkelijker.
Alleen dan zou typenummers beter zijn.
Het kan best zijn dat het systeem van een 2014 Samsung hi-end hetzelfde is als die van een 2015 mid end TV...
TV-APPS zijn gewoon computer applicaties,, en wel van het caliber telefoon applicaties.
Dus de vraag is niet waarom de TV 10 jaar bestaat, maar waarom de telefoon MAAR 1 of 2 jaar mee gaat......
maar waarom de telefoon MAAR 1 of 2 jaar mee gaat......
Dat is vrij simpel, ontwikkelingen gaan ontzettend snel en een telefoon is een gebruiksvoorwerp wat je altijd bij je draagt, en daardoor ook kuren gaat vertonen. Mijn TV laat ik niet een paar keer per jaar op de grond kletteren. Of in een glas water vallen.

De meeste telefoons zijn na een jaar of 2 ook wel echt op bij gemiddeld gebruik, dat heeft weinig met verouderde hardware of software te maken.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 27 juni 2017 16:03]

De hardware van het smart deel van je TV van nu is de smartphone hardware van 1 a 2 jaar geleden....(op z'n best).
En zoals ik al zei heeft de levensduur van een telefoon weinig met verouderde hardware te maken. Een iPhone 4 (uit 2011) doet het ook nog prima voor het beoogde doel.
Wat zou er op moeten zijn na 2 jaar? Verreweg de meeste telefoons worden vervangen vanwege zogenaamd lucratieve aanbiedingen bij abonnementen of omdat het nu eenmaal bling bling is en erg zichtbaar en niet omdat ze werkelijk "op" zijn. Daar komt bij dat als er wel iets stuk is reparatie vaak te duur is, of erger, niet eens wordt overwogen. Een telefoon die werkelijk is "versleten" na twee jaar, daar moet je wel vrij onvoorzichtig mee omgaan. Heb ik zelf na 18 jaar mobieltjes in elk geval nog niet meegemaakt en hij zit bij mij net zo aan mijn hand geplakt als bij iedereen.
Zoals aangegeven door @.oisyn . De telefoon is een gebruiksvoorwerp dat je de gehele dag gebruikt. De TV staat enkel op een kast of aan de muur (normaliter) en heeft als belangrijkste functie het vertonen van beelden uit externe bronnen (settop box, etc.). Daar zitten niet bijster hoge technische eisen aan. Een smartphone daarentegen heeft expliciet als doel de slimme componenten en daarbij is hardware vlot verouderd. Plus het is een dagelijks gebruiksvoorwerp dat dus aan slijtage onderhevig is.
Ik verwacht dat dit met de nieuwe regels omtrent telefoon Abo's en BKR registratie ook nog wel gaat veranderen. De meeste telefoons kunnen makkelijk langer dan 2 jaar mee, het zijn vaak echter de gebruikers die iedere 1-2 jaar wanneer het contract afloopt het nieuwste van het nieuwste willen hebben op afbetaling.
De NPO is voor iedereen bereikbaar, via de reguliere ouderwetse TV ;) Dat is ook voldoende. Al het overige is in mijn ogen extra. En (veel) gemeenschapsgeld besteden aan het in de lucht houden van verouderde dienstverlening die echt bar weinig gebruikt wordt? Kan dan betere besteding van dat geld bedenken.
Hoe bedoel je, in tegenstelling tot een smartphone? Die kunnen en moeten ook minimaal een jaar of 5 mee gaan.
Snap prima dat ze daar geen trek in hebben voor een krimpende groep gebruikers.

Het maakt wel duidelijk dat smart TV's nog niet bepaald toekomst bestendig zijn... Terwijl een beetje TV toch 5 tot 10 jaar mee moet gaan (in tegenstelling tot bv. een smartphone).
Je spreekt je zelf hier toch tegen?
De NPO zou gebruikers met TVs van voor 2014 niet willen ondersteunen, omdat dat volgens jou een krimpende groep is. Gelijk zeg je dat een TV 5-10 jaar mee moet gaan. Laten we uitgaan van 7.5 jaar gemiddeld, dan hebben de helft van de kijkers nu een TV van voor 2014.

Wij hebben een TV van 2010. Youtube doet het al jaren niet meer en dadelijk uitzending gemist dus ook niet. Toch gaan wij voorlopig die TV niet vervangen, want hij doet het nog prima en Full HD is nog steeds voldoende, zolang er geen breed aanbod van 4K content is.

Daar hebben we dan een Chromecast voor, maar wat mij betreft mogen de TV fabrikanten die smart-zut wel weglaten uit hun TV: het presteert minder dan een Chromecast van een paar tientjes en is na 3 jaar al volkomen achterhaald.
Check. Oude Panasonic uit 2008 met een mediaboxje van een paar tientjes. Draait alles.
Het vervelende is dat het smart gedeelte je TV vertraagd. Hij start langzaam op en het switchen tussen inputs gaat vaak via een trage lelijke en onvriendelijke interface ipv dat er gewoon directe knoppen op de afstandsbediening zitten.

Alleen al het hebben van knoppen voor de inputs zou wat mij betreft extra punten waard zijn. Maar dit zie je in de reviews zelden terug. (En dan beperk ik mij niet alleen tot Tweakers.)

Overigens gebruik ik mijn Samsung als "dom" scherm, maar ik krijg nog wel regelmatig meldingen in beeld dat Samsung weer eens een functionaliteit uitschakelt en excuses aanbied. Zo staat er deze week regelmatig dat de Twitter functie volgende maand verdwijnt. Onnodig en irritant.
Hoeveel ingangen gebruik je dan op je TV? Ik switch alles via de versterker. Alle apparaten hangen daar al aan voor het geluid.

En het is heel makkelijk om van die notificaties af te komen, gewoon de TV niet in een netwerk hangen!

[Reactie gewijzigd door Omega Supreme op 27 juni 2017 11:51]

In de woonkamer inderdaad een mooie versterker. Maar voor de overige kamers vonden wij dat een overbodige luxe, dus daar zit je al snel met een TV ontvanger en een Chromecast en/of AppleTV en/of PI.
Maar dat is geen optie wanneer je versterker niet alles ondersteunt, zoals 4K en HDR. In mijn geval ondersteunt hij wel 4K, maar geen HDR passthrough bijvoorbeeld... dus de Xbox One S zit voor beeld op de TV, en voor geluid op de versterker. Handig is anders!
Haha inderdaad, of elke dag de melding dat er een smarthub "update" is uitgevoerd waarbij ongevraagd apps verwijderd zijn omdat.. *geen idee*.

Het lijkt wel alsof Samsung Smart TV's maakt alleen om het op de doos te kunnen vermelden. De uitwerking van zowel de software als compatibility met diverse andere hardware is gewoon zo slecht dat ik het niet eens zou durven te verkopen.
Anoniem: 938595
@360Degreez27 juni 2017 12:15
Grappige is, ik heb een Sony smart TV. User interface was altijd verschrikkelijk traag, niet fijn. Laatst een update gehad vanuit Sony, TV werkt opeens super vlot en geen apps verwijderd.

Ben er blij mee hoor, maar vraag me dan altijd af wat ze in godsnaam gedaan hebben...
Grappige is, ik heb een Sony smart TV. User interface was altijd verschrikkelijk traag, niet fijn. Laatst een update gehad vanuit Sony, TV werkt opeens super vlot en geen apps verwijderd.

Ben er blij mee hoor, maar vraag me dan altijd af wat ze in godsnaam gedaan hebben...
Ik heb ook een update gehad van Sony.
Ik heb nu welgeteld nog 10 apps. De andere paar 100 zijn allemaal weg.

Maar de "rode knop" bij NL 1,2,3 biedt wel veel meer leuks dan 3 jaar geleden.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 27 juni 2017 12:49]

Zodra er weer 'de uitslovers' op tv zijn, voert Samsung updates uit om sport apps toe te voegen.
Ik wil die helemaal niet.
En dan iets simpels, het journaal met 1 knopdruk is al verdwenen.
En nu de rest van de NPO.

En dan...De nieuwe trend.
Een camera en microfoon in de tv.
De camera kun je afplakken maar de microfoon kan nooit uit.
Met een nieuwe tv zit je ook hier weer aan vast.
Een keer met iets in de microfoon prikken? Volgens mij kunnen ze daar niet zo goed tegen. :+
Ik heb gelukkig deze functionaliteit niet, en als ik iets met een microfoon wil hang ik wel een pc(tje) aan mijn tv waar ik de camera en microfoon van los kan koppelen...
Ik heb sinds kort een Samsung TV die op Tizen draait, maar daar is het smart gedeelte erg rap van. Nu zal die ook niet tien jaar ondersteuning gaan krijgen, maar dat het smart gedeelte de tv langzaam maakt hoeft dus niet altijd het geval te zijn.
Eens. Hier net een nieuwe LG TV met WebOS 3.5 in huis en ook dat werkt heerlijk vlot en eenvoudig.
Het eerste woord van een zin krijgt een hoofdletter. Als de zin met een apostrof begint, krijgt het daaropvolgende volledige woord de hoofdletter. Als de zin met een cijfer of een symbool begint, wordt het eerstvolgende woord met kleine letter geschreven.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf.
Dorank voor uw uitleg.
Wat kwalijker is, is dat het echt geen enkel probleem is voor oudere TVs om de huidige functionaliteit te behouden. Het is puur onwil van de NPO. Nieuwe functionaliteit is echt het slapste excuus ooit.
Als Windows phone gebruiker ben ik dit excuus gewend. Dit is gewoon het standaard excuus wat gebruikt wordt om support te staken.
Onwil? Ik denk dat het kostenafweging is. Men wil nieuwe functionaliteit bouwen, en blijkbaar kan dit alleen worden gerealiseerd op nieuwe tv's.
Het hele argument dat de NPO non-profit is en de app dus beschikbaar zou moeten maken voor Henk en Ingrid is nogal dubbel. Als er namelijk extra kosten moeten worden gemaakt zal de belasting links of rechtsom omhoog gaan. En dan zullen diezelfde reaguurders weer gaan klagen dat de kosten omhoog gaan terwijl er zo weinig wordt geïnnoveerd.

De NPO had gewoon nooit een app voor de Smart TV moeten maken. Gewoon enkel voor Android en iOS, punt. Dan hadden we deze discussie helemaal niet hoeven voeren, en had iedereen om de 2 jaar voor €35 een Chromecast gekocht
Het hele idee van Smart TV is oplichting. Geweldig voor de fabrikanten, een apparaat met een levensduur van 10 jaar integreren met een apparaat met een levensduur van 2-3 jaar. De consumenten zijn er massaal ingetrapt.

Ik heb gewoon een Chromecast aan mijn Versterker hangen en als de TV opstart gaat hij automatisch naar de HDMI ingang waar die versterker aan hangt. Eens in de 2 jaar een nieuwe Chromecast en de Smart TV functies zie ik nooit.
En niet alleen van de NPO. tv's kunnen tegenwoordig zulke apps jaren blijven draaien,ik heb er dan ook totaal geen begrip voor hun beslissing. Die is gewoon belachelijk.

Wat hij bedoeld is echt een domme tv proberen te kopen Dat zou in theorie een goedkopere oplossing moeten zijn.. Maar ze kijken alleen naar hun eigen zakken en hoeveel geld ze daarin kunnen krijgen. Op zich begrijpelijk maar niet op deze manier! Want het is gewoon lulkoek dat tv's na een x aantaljaar het niet meer aankunnen. We zijn nu op een punt beland dat er een processor in zit die ook over een x aantal jaar nog potent genoeg is om dit soort dingen te draaien.
Ik kan me van vrijwel elke TV videoreview van de high-end TVs herinneren dat er gezegd werd dat de SoC inadequaat was, en er wordt naar mijn mening vaak aandacht gegeven aan hoe goed het smart TV gedeelte werkt.

Een simpele beoordeling geven van een smart TV OS lijkt me erg lastig. Is een Android TV met een verouderd OS van 1 jaar terug beter of slechter dan Tizen of WebOS met minder apps, en mogelijk een beperktere toekomst?
Tweakers bespreekt best vaak het OS, echter gaat er niet vol uitgebreid op in als er al een andere review was waarin daarover te lezen was. Gebreken in het OS worden vaak genoemd.

En net als bij Android en Windows Phone kunnen fabrikanten vanalles beloven over lange-termijn ondersteuning en groei van het app-assortiment, maar alleen de tijd zal vertellen wat daarvan waar is.
Het is echt een genot hoor, een domme tv :) Ik heb een van de laatste plasmas van LG 2,5 jaar geleden kunnen kopen. Extreem dom ding, 1 HDMI poort, kan alleen divx via usb afspelen (dat is wel een beetje treurig). Maar met een chromecast loopt het als een zonnetje (first gen die gewoon lekker up to date wordt gehouden door Google).

Daarnaast nog een Panasonic Plasma uit 2009, zelfde verhaal, geen rommel er op en werkt ook fantastisch met chromecast.

[Reactie gewijzigd door Lydus op 27 juni 2017 11:15]

Het probleem is dat wanneer je graag een 4K HDR oled tv wilt je niet kan kiezen voor een tv zonder smart... maar je hoeft het natuurlijk niet te gebruiken
maar je hoeft het natuurlijk niet te gebruiken
Exact, maar feit is natuurlijk wel dat je betaalt voor de functionaliteit.
Het prijsverschil tussen domme en smart tv's is minimaal (omdat ze geld verdienen aan de apps). Tegenwoordig is het zelfs bijna onmogelijk om een goede tv zonder smart te kopen. Kijk maar eens op de pricewatch
Geen OLED, maar pricewatch: Sony FWD-100ZD9501 Zwart is ook zeker geen slechte TV :)
En dat is wel het meest verschrikkelijke OS mogelijk voor een TV. Krijg nog koude rillingen als ik eraan terug denk. Zie ook het 400 pagina's tellende topic over de Sony tv's. Lees er nu nog wel eens voor de gein en zelfs na tig updates (die maanden later komen dan beloofd) nog steeds bizarre problemen. Dat ze dat op de markt durven gooien is gewoon schofterig, voor mij nooit meer een Sony. Nu WebOS en dan werkt top.
Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog geen echte problemen heb ondervonden met mijn Sony Androidtv (KD49X8005C). Heb hem sinds vorig jaar in huis en hij draait als een zonnetje. Het heeft inderdaad even geduurd om hem op Marshmallow te krijgen en de kans dat hij ook nog een update naar Nougat krijgt is redelijk onbestaande maar ik ben er echt tevreden mee.

Apss draaien allemaal soepel en de beeldkwaliteit is gewoon goed. Voor de 700 EUR die ik ervoor heb betaald mag ik zeker niet klagen.

Als Android zijn werk niet meer doet schaf ik me wel een chromecast aan. Ik heb toch 10x liever een TV met Android waar behoorlijk wat apps voor te krijgen zijn dan een LG webOS of Samsung Tizen TV waar het aanbod op zijn best karig te noemen is.
Nu moet ik bekennen dat ik persoonlijk niet veel apps gebruik op de tv maar kan me eerlijk gezegd ook niet voorstellen wat je zoals aan apps zou willen op een tv? Verder dan Netflix, npo, rtlxl, videoland, browser en youtube kom ik niet.
En laat er nu net voor Android-TV geen NPO-app zijn |:(

Ik heb op mijn telefoon de NPO-app, en dan cast ik het naar mijn Android TV. Echt te dom voor woorden.
Ik dus ook niet. Facebook, Twitter, Candy Crush misschien? Maar waarom zou je dat op je tv willen?
Feit is vooral dat je betaalt aan winstmarge. Hoe duurder het model, hoe groter de winstmarge. En geef ze eens ongelijk :P

Die paar dollar aan een Smart TV-besturingssysteem wat gedeeld wordt over alle apparaten van de fabrikant? Daar zou ik me écht niet druk om maken...
Je moet nu echt zoeken naar tv's zonder smart gedeelte. Ik heb zelf ook een smart TV, maar irriteer me dood aan het slome van het smart gedeelte.
Je kan natuurlijk ook een 'smart' TV gebruiken zonder het 'smart' deel. Combineer het schakelen tussen inputbronnen met een Logitech Harmony, en je ziet niets meer van het 'smart' deel. Je hoeft het gelukkig ook (nog?) niet aan te sluiten op het Internet. Zelfs firmware updates (die soms toch echt nodig zijn om bugs op te lossen m.b.t. aangesloten apparatuur) kunnen via een USB stick geïnstalleerd worden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 juni 2017 11:24]

als je m toch niet aan internet hebt hangen heb je ook weinig last van de bugs in het smart gedeelte lijkt me.
als je m toch niet aan internet hebt hangen heb je ook weinig last van de bugs in het smart gedeelte lijkt me.
Een TV is nog steeds meer dan enkel het 'smart' deel. Zo kunnen er bijvoorbeeld problemen zijn met HDMI-CEC, die met een firmware update worden opgelost. HDMI lijkt een uitgewerkte standaard, maar implementaties kunnen buggy zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 juni 2017 11:28]

De CPU voor het "smart" gedeelte bestuurd vaak de hele zaak en doet het "smart" gedeelte er een beetje bij. Als het smart deel niet gebruikt wordt dan is er vast nog iets anders te doen voor de CPU
(beeld bewerking, interface monitoring om te switchen, EPG..)
Dan is die ook minder sloom als ik een Logitech harmony gebruik? Dus om het goed werkend te krijgen moet ik gewoon 150 euro extra lappen voor een afstandsbediening?
Even sloom, en het kan nog slomer worden als je de harmony app gebruikt, het lijkt er op dat ze smart-tv programmeurs hebben gebruikt voor de ontwikkeling.

Verder ben ik wel een tevreden Logitech harmony gebruiker
Was dat maar waar. In de praktijk kom je nauwelijks er van af. Ik projecteer dit naar mijn eigen bevindingen: Een Philips Smart TV in combinatie met een Harmony Hub. TV's hebben vaak geen directe source input meer. Dat betekent dus scrollen door een trage lijst. En het was zeer moeilijk om de timings hierop aan te passen in de Harmony: de ene keer reageert de TV sneller of trager dan de andere keer.

Op een gegeven moment had ik een nieuwe Philips "smart" TV, een 2016 model met Nougat. Dacht dat het wel beter zou gaan. Nee dus. Sterker nog: DYNAMIC SOURCE INPUT LIST. Bam, in your face. Nu staat HDMI1 boven aan, 3 dagen later 2 plekken onderaan.

Een Harmony kan zeker niet het "smart" gedeelte wegtoveren. En ook al kon het.. om de zoveel tijd verschijnen uit het niets pop-up meldingen dat bepaalde onderdelen van Android onverwachts zijn afgesloten. En die moet je wegklikken. En rara, de Harmony afstandsbediening staat op dat moment niet aan een activiteit gekoppeld die de TV kan bedienen met een OK.
Een domme TV zodat je er een PC aan kunt hangen.. Bedoel je niet gewoon een monitor?

Een PC heeft namelijk ook Netflix, YouTube, NPO, Videoland, internet, etc. (en je kunt erop gamen)

Tenzij je echt niet zonder RTL en SBS kan, is dat een prima oplossing. Volgens mij bestaan er ook TV receivers voor PCs of losse kastjes met een HDMI uitgang. Dus dat is ook nog een optie.

[Reactie gewijzigd door Laloeka op 27 juni 2017 11:26]

Ik heb wel interesse in een pakkembeet 55" monitor met 4 inputs en 4K ondersteuning. Het aanbod is er alleen niet echt naar.
Nice. Heb uiteindelijk toch voor een Philips gekozen, omdat ik ambilight zo leuk vind, maar zal de volgende keer zeker de monitor-sectie wat beter checken.
Recentelijk van Humax nog een 4k scherm gekocht met gewoon 4 HDMI ingangen. Chromecast er aan en gaan! Ideaal. Kan ik je aanraden.

pricewatch: Humax Pure Vision Display 49" Zwart
maar dan moet je voor geluid externe speakers gebruiken toch?
Zitten speakers in die je kan gebruiken, niet perfect geluid, maar prima te doen!
Je kunt ook zoeken naar een TV met een slechte en dus goedkope implementatie van Smart-TV.

De zoektocht wordt dan een stuk eenvoudiger daar de meeste TV's hier aan voldoen :z
Ik heb een LG OLED B6V, maar als ik van de Smart TV Netflix gebruik maak is het beeld vele malen indrukwekkender dan wanneer ik via Chromecast, Apple Tv, Playstation of Horizon box gebruik maak van Netflix.

Zodra er een Apple TV of ander apparaat is dat helemaal goed werkt werkt met alle mogelijkheden die de TV biedt, ben ik het met je eens.
Niet bedoeld als bash, maar zou een Chromecast Ultra dat niet oplossen?

Ik heb hetzelfde met mijn LG led tv. YouTube en Netflix op WebOS doen 4k en hdr, maar de rest niet.
Ik geloof dat de Playstation 4 Pro wel gewoon 4K streamt, maar het beeld is merkbaar minder. Ik denk dat de Netflix app geen HDR gebruikt, terwijl dat bij sommige PS4-games wel zo is (Injustice 2 met HDR is prachtig).

De Chromecast Ultra nog niet geprobeerd, is nog een optie.
Je hebt gelijk dat zowel de Netflix als de YouTube app op de PS4 (Pro) geen HDR kunnen. 4k wel voor zover ik weet.

Ik heb een gewone PS4 en HDR is idd heel erg mooi, ook op 1080p.
Gewoon een grote monitor kopen? categorie: Monitoren
Idem hier. Leek makkelijk, maar volgende keer prik ik er gewoon weer een chromecast in.
Je moet nu echt zoeken naar tv's zonder smart gedeelte. Ik heb zelf ook een smart TV, maar irriteer me dood aan het slome van het smart gedeelte.
Dito. De mijne is van 2008. Volgende keer koop ik gewoon een monitor.
Ach, de eerste jaren gebruik je het smart gedeelte, en als dat niet meer voldoet, dan kun je altijd nog streamen. Het is niet zo dat je TV onbruikbaar wordt. Je degradeert je TV daarna gewoon tot Dumb-TV.
Een dumb tv met een beveiligingslek.
Niet als je hem van het internet afhaalt :P
Is dat zo?
Vertel eens waar dat lek dan precies zit.
Anoniem: 878977
@Zayl27 juni 2017 11:10
Die zijn er niet eens meer volgens mij.
Tenzij je tevreden bent met een C-merk
Humax heeft een domme 4K tv (geen HDR helaas)
Inderdaad, ik heb daarom ook gewoon een 'domme tv' voorzien van een chromecast. Nu zal de chromecast ook zeker geen eeuwig leven kennen maar dan vervang ik, iets a 3-tientjes en niet mijn 50 inch plasma van 600,- (inmiddels waarschijnlijk minder waar dan de chromecast na dik 7 jaartje of zo)
Het zelfde geldt overigens voor auto's. Zeker als je een tweedehands auto koopt is de support voor het elektronische dashboard snel verdwenen. Probeer nu nog maar eens een DVD (!) te krijgen voor de Carminat routeplanner in een wat oudere Renault Espace. 2 jaar na de laatste verkoop is een update-DVD al niet meer beschikbaar. En auto's gaan gemiddeld 15 jaar mee.
Er bestaan amper nog nieuwe tv's zonder een soort van app ecosysteem eromheen. Dus betalen doe je er toch wel voor.
Ik heb destijds een Smart TV gekocht omdat deze goedkoper was dan een "domme" TV. Ik zal nu echter weer een kastje eraan knopen (moet nog even bedenken of het een chromecast, apple tv of pi met kodi gaat worden). Maar begin wel een beetje te balen van het ding aangezien het ding nu rap dommer wordt.
Let op dat als je pi met Kodi gaat draaien, dat je geen Netflix in HD krijgt. Netflix in HD is enkel verkrijgbaar voor Android TV (dus geen gewone Android stick, maar wel Nvidia Shield en nog enkele apparaten), consoles, native tv apps, Chromecast en AppleTV zover ik weet.
Bedankt voor de tip. Ik gebruik momenteel geen Netflix, maar zal het zeker meenemen in mijn overwegingen.
Helemaal mee eens. Smart TV is een feature waar iemand niet om zou moeten geven. Handig als het werk en er in zit, maar koop voor Netflix, NPO etc. gewoon een AppleTV, AndroidTV speler of Chromecast idd.

Gaming console is wat mij betreft niet echt een alternatief. Booten van PS4 duurt mij te lang itt AppleTV, Chromecast etc.Sony zou eigenlijk een fast boot moeten implementeren, soort sleep mode waarbij ie uit DRAM opstart
Xbox one is perfect voor jouw use case.
De Xbox One start toch juist langzamer op of doelde je daar niet op?
Zowel de ps4 en xbox one hebben fast boot en starten in luttele seconden op uit sleep modus.

Ik doelde meer op het all in one entertainment apparaat waar je toevallig ook nog games en 4k blu Ray's mee kan kijken
Dit was ook mijn eerste gedachte. Mijn dure F8000 uit 2013 heeft inmiddels geen enkele "smart" functie meer over. Weggegooid geld geweest. Het zou me niks verbazen als de fabrikanten het woordje "smart" er in de komende 5 jaar weer laten vallen.

In het vervolg ga ik puur voor het beste paneel. De rest laat ik lekker over aan AppleTV, Chromecast en andere relatief goedkope devices die je wat vaker kunt vervangen.
Wat is er weg dan? Behalve dan dat nu de twitter app verdwijnt en je daar irritante meldingen van krijgt. NPO en Netflix werken gewoon nog en de open haard app ook :)

Wel steeds meer problemen met mijn F8000, haperend geluid, geen geluid, geen beeld, geen reactie op de afstandsbediening, maar werkt wel weer na aan en uit zetten.
Skype is ook verdwenen (en daarmee ook de enige zinvolle toepassing voor de camera). Niet dat ik het gebruikte, maar uiteindelijk heb ik er wel voor betaald.

Irritante is dat Samsung garandeerde dat je met EVOkits de F8000 nog 5 jaar kon upgraden. Nu 4 jaar later is er 2 jaar geleden 1 EVO kit geweest, de 3000 is nooit uitgebracht in Europa. Voor mij was dit juist één van de redenen om deze TV te kopen, de mogelijkheid om de SMART functionaliteit te upgradden.
Volgens mij is dit het idee voor de toekomst. Wisselbare cards om periodiek up te kunnen daten.

https://www.intel.com/con...d/intel-compute-card.html

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 27 juni 2017 12:41]

Als dat aan te sluiten is op de Common-Interface poort die veel TV's hebben, dan lijkt me dat een prima oplossing. Weet niets van CI verder, dus misschien kan dat helemaal niet, maar zou wel een nette oplossing zijn.
Zoals ik het begrepen heb zou het de bedoeling zijn dat fabrikanten van smart-apparaten deze standaard gaan gebruiken. Of dat dan via CI of een nieuw soort nog te bedenken sleuf gaat durf ik niet te zeggen.
Is dat snel genoeg?
Dat bedoel ik ook dus.... hier een normale 50`tv en een leuke beamer op een 100`scherm in gebruik via pc en streambox... heerlijk genieten gewoon, en kost zowat helemaal niets om nieuwe apps te installeren of te gebruiken. ;)
Kwam er zelf helaas snel achter dat dit inderdaad waar is. Je koopt destijds een dikke smart TV met veel erop en eraan. Aan het begin 2-3 updates en in 3 maanden tijd 1 kleine en dan houd het al op.

Uiteindelijk wel logisch want de hardware die erin zit is minimaal. Misschien is het nu of over een jaar helemaal anders, maar de risico neem ik momenteel niet meer.
Ga als ik thuis van vakantie maar eens zoeken naar goede keuzes van domme tv's. Pas een smart tv aangeschafd maar heb met zoeken echt geen domme tv voorbij zien komen.
Ook in de winkels worden deze niet tentoon gesteld en vraag me af of daar nog een groot assortiment in zit.
Je kan best een Smart TV kopen, domme TV's zijn er amper meer (en als ze er zijn vaak duurder dan een SmartTV van dezelfde kwaliteit).

De levensduur van de TV an sich wordt er namelijk niet anders van of deze nu "Smart" of "Dom" is. Ik heb zelf bijv. nog steeds een van de eerdere series "Smart TV" op de slaapkamer staan (wat functies als Youtube app, nieuws app en wat muziek apps geloof ik), een 2010 Sony TV. Deze werkt nog steeds perfect als TV, waar hij ook voor gekocht is (geen idee of de smart functionaliteit nog werkt, ik gebruik het echt nooit).

Je moet er alleen wel voor zorgen dat de "Smart" functionaliteit niet leidend is voor de aanschaf, want je weet dat over de jaren deze minder relevant gaat worden tot het moment dat deze mogelijk zelfs onbruikbaar zal zijn. Zie het als een leuke bonus, niet als selling point.

Selecteer een TV op kwaliteit van het paneel, technieken die je graag wil hebben (denk bijv. aan 4K, HDR) en zorg dat de TV voldoende aansluitingen heeft voor het gebruik dat jij wenst en de TV kan jaren mee, tot het moment dat je graag gebruik wil gaan maken van technieken die in de toekomst gaan komen, denk bijv. aan 8K, verbeterde HDR oid, nieuwe HDMI versies).

[Reactie gewijzigd door Dennism op 27 juni 2017 12:02]

Ik heb sinds een half jaar een smart tv uit 2016 en ik vind het ideaal. De chromecast wordt nauwelijks meer gebruikt. Het gebruikersgemak is toch iets groter dan met een extra device er tussen. Vooral voor de kinderen is het een stuk makkelijker. Gewoon tegen de afstandsbediening brallen en Netflix of een filmpje op Youtube start op. Ik zou het erg jammer vinden als mijn tv niet meer gesupport wordt. Maar hopelijk duurt dat nog een paar jaar.
Dit is exact de reden waarom ik een pc heb aangesloten op mijn TV. Nooit gedonder hiermee.
Draadloos toetsenbordje er bij en klaar

Ik vind die TV-aps sowieso altijd traag en werken vaak erg frustreren icm met een afstandbediening.
Succes daarmee! Ja, je kan voor budgetmodellen gaan maar dan zit je ook met dito beeldkwaliteit. Wil je een 4k tv met HDR, dan heb je een smart TV.

En wat is daar erg aan? Je kan ook daar gewoon een streamkastje aan hangen als het smart tv gedeelte niet meer werkt.
Ik snap dat idee wel, maar ben ontzettend blij dat ik nu een smart-tv heb, ipv van een oude " domme" TV. Want nu heb ik 1 TV met CI+, met 1 afstandsbediening voor TV, Netflix, Uitzending gemist, en films via USB.
Eerder had ik een TV, HTPC-tje, Apple TV, Ziggo decoder en een receiver nodig, omdat mijn TV maar 1 HDMI aansluiting had. Zelfs met een Harmony one was het langszaam en veel gedoe.
Dat de ondersteuning vanuit een ontwikkelaar stopt, betekend niet dat de app er gelijk mee ophoudt. Op deze manier komt er tijd vrij bij de ontwikkelaars om aan andere apps te werken, bijvoorbeeld voor nieuwe televisies, of om de support op nieuwere apps uit te breiden. :) Het zegt echter niets over de werking van de app zelf.
Dit zag ik al aankomen, de huidige TV die ik heb gekocht heb ik precies om die reden uitgezocht, heb een "dom" toestel. Ik wil dat het toestel enkel van kanalen en sources moet kunnen swtichen met een mooi beeld, ik zorg zelf wel voor de inputs en de outputs (geluid). Het was helaas wel een grote zoektoch om een dom toestel te vinden.

Al die smart functies hebben de TV's alleen maar slomer gemaakt en de support van apps of software vervalt na een paar jaar waarna je met legacy software zit en apps van diensten die niet meer bestaan en die je ook niet weg kan halen.
Zeker. Ik heb een oude laptop als HTPC en die draait gewoon de nieuwste software.
Dit is al langer bekend en wordt gelukkig nu steeds meer bekend bij een grotere groep mensen. Zelf ben ik al enige tijd naar een monitor aan het kijken. Ik kijk toch geen tv. Nadeel is alleen een monitor is vaak in de grotere maten vrij prijzig en je kan hem vaak niet met een afstandbediening aanzetten.

Heb nu een oude domme tv en dat bevalt me heel goed.
Je hoeft niet perse een domme tv te kopen, sowieso zijn ze vrij schaars en goedkoper zijn ze doorgaans ook niet als je gaat vergelijken op specs die er toe doen. Men moet er gewoon rekening mee houden dat een smarttv platform in principe maar enkele jaren mee zal gaan. Eigenlijk belachelijk, maar exact hetzelfde gaat op voor smartphones en smarttv's zijn wat dat betreft in grote lijnen hetzelfde... er zit in principe ook gewoon smartphone hardware in.

Om het toch maar even te noemen, de schuld ligt bij de fabrikanten van de smarttv's en niet bij de ontwikkelaars van de apps... de fabrikanten laten support, oftewel updates voor tv's snel liggen en daardoor raakt het platform verouderd en wordt het vanzelfsprekend niet meer ondersteund omdat nieuwe functies in apps en beveiligingseisen etc. de ontwikkeling van apps beperken.

Het verbaasd mij overigens best wel dat er nog steeds geen markt is voor custom roms voor smarttv's... die blazen al jaren oude smartphones nieuw leven in, dit zou ook met tv's kunnen. Nu zal het voor bepaalde merken erg lastig zijn omdat het veelal om proprierty software gaat, maar voor Androidtv e.d. zou dit toch mogelijk kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 27 juni 2017 17:21]

Ja, dat klopt. Het app model past niet bij een product met de life cycle als die van een TV. Gewoon een domme TV en een Chromecast o.i.d. Die vervang je na 2 jaar voor een paar tientjes en je bent weer up to date. Geen enkele TV fabrikant kan nu hardware (en OS) leveren dat de hele levensduur van de TV (al gauw >6/7 jaar) relevant blijft.
Waar wil je tegenwoordig nog een domme tv kopen?
Dat dacht ik eerst ook, maar het is heerlijk als de native WebOS app van Netflix gewoon direct op je LG-tv start, zonder dat je eerst een mediaspeler moet aanzetten en maar moet afwachten of je de hoogste kwaliteit beeld en/of geluid kunt doorsturen. Sinds ik een tv met WebOS 3.5 heb, heb ik mijn mediaspeler niet meer aan gehad - muv voor Kodi.
Mijn fout, ik heb soms de neiging om het in het Engels neer te zetten. Fixed!
Domme 1080p samsung lcd (paar jaar oud) met een flink stel aansluitingen 4x HDMI onder andere.
Een simpele kleine pc in de vorm van een Shuttle met i5 Skylake, externe dac en flink stel schijven.
Alles wat je maar kan bedenken is mogelijk betreft multimedia en dat vliegensvlug met OpenELEC als OS

Toekomst bestendig met zat ondersteuning voor de fractie van de kosten van een smartTV
Ook nog eens vele male betere streaming performance & geluidsweergave. Tevens nog eens upgradable :)

Enige wat dit niet kan tegenover een smartTV
Is stiekem stats versturen over je kijkgedrag en/of microfoon activeren want die zijn er niet

[Reactie gewijzigd door osmosis op 27 juni 2017 11:35]

Precies, zoals een tweaker betaamt.
OpenElec en LibreElec ondersteunen helaas geen Netflix.

Dat zou met Kodi op een Windows installatie wel moeten kunnen maar wat een gedoe zeg. Ik heb hier al jaren een Htpc staan die over die jaren regelmatig upgrades heeft gekregen. Vroeger met Windows Media Center Edition (heerlijk systeem destijds), de laatste jaren met OpenElec en sinds kort LibreElec.

Kodi is onovertroffen qua het afspelen van media maat wat Netflix (niet beschikbaar op Linux) en bijvoorbeeld Youtube (Matige App met allerlei restricties) betreft niet ideaal.

Ik heb sinds kort een Xiaomi MI Box Android TV (Officieel Android TV) aan mijn TV hangen (70 dollar). Ook hier heb ik Kodi op geïnstalleerd (gewoon uit de PlayStore). Omdat ik toch wel regelmatig Netflix gebruik en steeds vaker Youtube abonnementen gebruik is deze Android TV speler nummer 1 geworden voor mij. Uiteraard is ook ChromeCast ingebouwd maar het fijne van dit ding is toch wel de remote t.a.v. een kale ChromeCast.
Goede actie van NPO! En ja, ik meen het, het is niet sarcastisch bedoeld!

Koop een tv van 4000 euro, en er zit een smart-deel in van een paar kwartjes, net zo beroerd als het smart deel van een tv van 400 euro.

En niet alleen de hardware is incapabel, ook de software. Binnen een jaar (en dat is al zwaar overdreven, bij de meeste tv's is dat op de dag van aankoop) stoppen de updates, en is je tv één groot beveiligingslek. Niet alleen jouw smart tv loopt gevaar, maar je hele thuisnetwerk.

De beste manier om een tv "smart" te maken, is via een Apple TV of een Nvidia Shield Android TV. Dat zijn beide zeer capabele mediaspelers, die zelfs ook nog als simpele spelletjescomputer te gebruiken zijn. Als je zelf handig bent, is een Raspberry Pi een goede optie. En als je het niet erg vindt om van je telefoon of tablet afhankelijk te zijn, dan is een ChromeCast een goede optie.

Ik hoop dat de televisiemakers meelezen:
Geef ons domme televisies, monitoren met speakers en met een (digitale) tuner, meer niet! En die laatste 2 zaken, speakers en tuner, zijn nog niet eens verplicht. Goed beeld, daar gaat het bij een tv om!
Naast wat directe HDMI/SPDIF input lijken DVB-C, DVB-S, DVB-T en allicht nog beter een soort DLNA tuner waar die schijt ISP's hun TV signaal over ethernet op kunnen voeren mij zat, kan ziggo die bagger trage energie slurpende horizon dozen ook de wereld uit helpen.
Replay TV kan ook vanaf de server(lokale opnames kennen toch al de beknopte restricties).
Mij part knikkeren ze er alvast 10GB LAN op het toestel zo ze langer dan 3 jaar functioneel mee kan.
Op mijn Sony uit 2015 heeft nooit een NPO app gezeten. Maar met de ingebouwde chromecast, cast ik het wel vanaf mijn tablet of telefoon dat vind ik niet zo'n probleem.
Wat ik dan wel weer raar vind aan de NPO (smartphone) app is dat je maximaal 30 dagen terug kunt kijken. Terwijl dit via de website veel langer is. Ik snap niet wat er nu zo moeilijk aan is om dat in de app ook mogelijk te maken. Even een oude 3 op reis van februari kijken is er via de app niet bij.
Sorry hoor, maar een TV van 2013 is toch nog lang niet afgeschreven ? Ze maken zich er in mijn ogen best wel makkelijk vanaf.
Steeds meer producten worden behandeld zoals de smartphones. Als iets 2 jaar oud is dan is het tijd voor wat nieuws. Dan krijg je dit soort situaties. Op een laptop van 10 jaar geleden kun je prima Netflixen en Youtuben maar op een 4 jaar oude tv kun je opeens bepaalde apps niet meer installeren? Gewoon een manier om kosten te besparen omdat ze zo een hele zwik tv's niet meer hoeven te ondersteunen.
Ja te besparen, maar ik als consument zit met de gebakken peren. Nog niet eens 5 jaar ondersteuning meer, dat is toch wel erg kort. En we hebben het allemaal altijd over goed voor het mileu en langer doen met dingen en zuiniger zijn. Sustainable, wat is dat in de high techwereld ? Doe mij dan maar een tv idd zonder al die troep, maar dan wel een die goed blijft werken.

Persoonlijk zou ik geneigd zijn dit soort produkten en fabrikanten de rug toe te draaien maar er zijn langzaam aan geen alternatieven meer dus waar blijf je dan ?
Zowieso is dit het geval met alles wat online kan. Een fabrikant die een ouderwetse wasmachine of koelkast verkoopt moet een aantal jaar garantie geven en daar wat onderdelen voor op voorraad houden. Als het echter om smart devices gaat kunnen ze ook nog gehacked worden, dus dan moet de software continu worden onderhouden. En waar een telefoon na een jaar of 3-5 meestal wel is afgeschreven zou witgoed over het algemeen een stuk langer mee moeten kunnen gaan. Dus blijft het oude spul onderhouden worden?

Persoonlijk hoef ik niet zo nodig op een app te kunnen zien hoever de wasmachine is, of wat de temperatuur in de koelkast is. Als ik dat wil weten loop ik wel die kant op. Liever minder functies die kapot kunnen gaan en een langere levensduur. Voor mij geen koelkast met een touchscreen zodat ik online de boodschappen kan bestellen. ALS ik al boodschappen online bestel kan ik dat ook op mijn PC of laptop doen, daar heb ik geen 4x zo dure koelkast voor nodig die 3x zo snel afgeschreven is.
Probleem is meer dat de TV SoC's niet uitbreidbaar zijn en als 4 jaar geleden 256MB voldoende was dan was dat het geheugen dat er inkwam, waarom zou je er 2GB insteken...
Voor nieuwere versies is dan 256MB net niet voldoende meer..., dus wordt er functionaliteit geschrapt.

Waar eigenlijk om gevraagd wordt is om in de ICT wereld (waar de TV aan moet hangen) , meer stabiliteit te bieden. En ook interface voor langere termijn te maken.
Dan wel alvast 64GB Flash en 16GB geheugen in alle TV's te steken, met een 64bit quad core CPU als minimum eis..... en dan hopen dat niet eidere app ontwikkelaar uit z'n bol gaat en ook dat weet te overbelasten.
Het TV gedeelte van het apparaat niet nee. Zolang het scherm het nog doet kun je lekker tv kijken, maar de hoogstwaarschijnlijk super zwakke hardware in de tv die het 'smart' gedeelte voor rekening moet nemen is weldegelijk gewoon een flinke blokkade voor innovatie. Vandaar ook dat je mijns inziens je 'smart' gedeelte het beste buiten de tv kan houden, via een Raspberry bijvoorbeeld. Vooral de eerste smart-tvs waren nogal gimmicky en daar zat gewoon slappe hardware in. Ik vind het mooi dat ze dat niet tegenhoud om toch door te ontwikkelen.
Waar vind ik dan een tv met 4K en hdr zonder smart gedeelte?
Dat is inderdaad lastig, maar er zijn er wel (een handje vol). Iets als de vizio P series heeft geen smart, maar wel ingebouwd chromecast ultra. En natuurlijk hdr en 4k.

Maar, ik bedoel vooral dat je je smart gebeuren buiten de tv kan houden, ook al zit het erin. Zo is het makkelijker upgraden etc. Je kan die stap naar extern smart natuurlijk ook pas maken als je interne smart systeem is afgeschreven, maar ik vind de veelzijdigheid van een pi gewoon geweldig en zou niet meer terugwillen naar iets interns.
Jep, ik heb nu een 2016 49"Sony met android TV.. geen suoerfan van het smart gedelte, vooral omdat de hardware veel te traag is..

Die vizio lijkt me wel top!
Humax zegt een 4k tv aan te bieden zonder smart tv: https://myhumax.info/humax-pure-vision-display/
Een TV niet, een SOC wel. Daarom moet je ze ook niet gekoppeld kopen.
Wie maakt zich er makkelijk van af?
De app ontwikkelaars, of de hardware schuivers?
De app ontwikkelaar wil vooruit gaan met de functionaliteit van de app.
Dat oudere TV's dat niet bij kunnen houden door jun, bij uitlevering al trage, hardware is toch niet de schuld van de content provider/app ontwikkelaar?

Indien er een enigszins modulair systeem in de TV zou zitten waar je eenvoudig een Smart upgrade in kon schuiven, dan zou je TV veel langer smart kunnen blijven. En dat hoeft echt niet heel duur te zijn (zie chromecast).
Dat zou je misschien denken, maar hardwareontwikkelingen op dat gebied gaat sneller dan je denkt.
Een van de grotere problemen is bijvoorbeeld werkgeheugen. Je ziet het al bij smartphones: er komen binnenkort smartphones uit met 6 tot 8 GB geheugen. Die kunnen natuurlijk heel andere applicaties aan dan een smartphone die maar 512MB heeft. Een smartphone met maar 512 MB heeft in mijn ervaring zelfs met het weergeven van een simpele webpagina al moeite.
Het is gewoon niet te doen om nieuwe applicaties te ontwikkelen die alle oude platformen ondersteunen. Je wordt dan zo beperkt in je mogelijkheden.

Daarom precies is het niet handig hardware in een apparaat te stoppen dat je lang verwacht te gebruiken. Zeker niet als die hardware niet te vervangen is door standaardcomponenten.
Anoniem: 878977
@bonus27 juni 2017 11:09
Tsja, alle geld daar gaat naar een paar grammofoonplaatjesdraaiers á raison een half millioen per jaar. 8)7
Dat is een aardig bedrag om een app ontwikkelaar mee aan het werk te houden denk ik.
en die plaatjes draaien wij dan wel ;)
Ik kan me niet voorstellen dat er minder geld omgaat in de digitale voorzieningen van NPO. Waarschijnlijk veel en veel meer.

Echter zul je ergens een grens moeten trekken, anders wordt het steeds duurder om te onderhouden.

[Reactie gewijzigd door Laloeka op 27 juni 2017 11:29]

zo jammer dit.
Youtube app wordt binnenkort ook al van mijn tv verwijderd. Deze dus ook.
TV werkt nog hardstikke fijn.

Wordt dus nu geforceerd een chrome kast oid te kopen.


Waarom kan ik niet op eigen houtje , met alle risico van dien , de app laten staan en daarmee verder gaan ? :(
Omdat zodra de API verandert wordt en de app niet meer werkt, de fabrikanten geneuzel krijgen met zeurende klanten die klagen over de missende functionaliteiten. Jij snapt misschien dat het dan pech is, maar er zijn zat andere consumenten die daar 0,0 kennis over hebben.

Verder kun je idd een Chromecast kopen, 30 euro en je hebt weer prima ondersteuning.
ja ik snap dat ik met een chromecast gered ben.....
maar vindt het toch jammer voor een TV van 3 jaar oud :(


Had ook gewoon gehoopt dat ze de app op de tv laten staan, met waarschuwingen over doorgaan op eigen veiligheid....

Jammer, maar helaas, wordt dus nu geforceerd iets van Google/ABC te kopen.
Vast een slimme samenwerking..... :)

[Reactie gewijzigd door Pablo op 27 juni 2017 11:46]

Quote:"Jammer, maar helaas, wordt dus nu geforceerd iets van Google/ABC te kopen."

Onderzoek waard voor de Europese commissie voor nog een boete.
Of gewoon een €39 Raspberry Pi3 met OSMC en de Uitzending Gemist (NPO) Addon (en de RTLxl addon). Dan maak je je tv smarter dan hij ooit had kunnen zijn en ontdek je nog veeeel meer mogelijkheden, zoals volwaardig mediacenter, voldoende NAS en prima retrogaming.
Helemaal mee eens, maar bij aanschaf betaal je wel voor de halfbakken ingebouwde oplossing. Probeer nog maar ergens een TV te vinden zonder het 'smart' gedeelte aan boord.
Volgens de pricewatch +100 TV's zonder 'smart tv' categorie: Televisies

in hoeverre deze tv's ander vorm van 'smart' bevatten heb ik geen weet van. Zelf zou ik ook graag een 'kale' TV willen hebben zonder enige vorm van software/apps etc
Maar als je geen internetverbinding instelt op je smart TV, maakt het allemaal niet meer uit of er nou smart functionaliteit aan boord is of niet, toch? Je betaald dan wel voor die onbenutte smart functionaliteit, maar vermoedelijk marginaal.
Is meer een gevoel denk ik. Van de 40 inch TV's is degene zonder smart 30 euro goedkoper dan de eerste met smart categorie: Televisies

daar koop je dan in dit geval een mooie raspberry van :)

Sowieso hou ik van less is more. Zelfde als bij auto's - het liefst wil ik zo simpel mogelijk zodat ik zelf het een en ander kan vervangen. Die 30 sensors die tegenwoordig in een auto zitten wat je alleen kan uitlezen m.b.v. een stekker (op werking) kost een godvermogen :p geef mij dan maar een kale diesel die 'dom' is

[Reactie gewijzigd door AOC op 27 juni 2017 11:35]

+100 TV's, inderdaad. Waarvan 2 UHD, 1 onbetaalbaar en de ander van een B-merk, dit op de 555 beschikbare UHD TV's. Niet dat UHD me zo boeit, maar het toont wel hoeveel nieuwe TV's er worden gemaakt zonder smart functionaliteit.
Voor ons Tweakers geen probleem.... Wil sowieso niet afhankelijk zijn van de Smart functies van mijn TV.

Alleen nu nog even uitleggen aan mijn bijna 70 jarige moeder welke graag Nederland in beweging terug kijkt en bang is voor alles met knopjes :P
Maar nu nog geschikt maken voor niet-technische mensen, die gewoon een kant en klaar doosje bij de mediamarkt willen kopen. Dus een fatsoenlijk ogend kastje er omheen, adapter, afstandbediening, handleiding, procedure voor garantie-afhandeling & support... die 39 euro gaat dan heel rap omhoog.

Technisch is denk ik een smart-TV voordeliger dan een dumb-TV met los kastje. Enkel dit soort beperkte ondersteuning is een zwaar nadeel.

(plus dat veel mensen gewoon geen extra kastje bij hun TV willen)
"(plus dat veel mensen gewoon geen extra kastje bij hun TV willen)" De meeste mensen (of iig iedereen die ik ken) hebben al een kastje naast de TV van hun aanbieder, want die integratie (qua functionaliteit is ook waardeloos .... dus extra kastje ...
Stukje zelfklevend klittenband en / of dubbelzijdig plakband en de PI ziet achter de TV geplakt.
Dit is iets lastiger als de TV aan de muur geschroefd zit, maar een klein afstand busje kan voldoende zijn.
Zo duur is een kant en klare oplossing niet tegenwoordig. Denk dat het duurder is om de zoveel jaar je smart tv te vervangen dan om om de zoveel jaar een Android stick (of iet dergelijks) te kopen.
Technisch ook niet moeilijk je sluit hem aan en klaar. Hoe makkelijk wil je het hebben.
Snap niet waarom een smart tv zou willen hebben. Heeft meer nadelen dan voordelen. Net als auto's met multimedia systemen. Je mag blij zijn als je updates krijgt. En je hebt geen keuze vrijheid.

Zou de overheid wel een wat meer bescherming (wetgeving )mogen bieden. Sommige dingen zijn al (bijna) verouderd als je ze koopt. Ze kunnen beter iets doen dan roepen dat ze beter digitale veiligheid willen.
(plus dat veel mensen gewoon geen extra kastje bij hun TV willen)
Dat wil inderdaad niemand! Maar een brakke interface en tientallen niet te verwijderen apps die het niet meer doen hoeft helemaal niemand!

Voor gewone tv heb je geen kastje nodig als je kabel hebt. Middels een CAM CI+ kaart in je tv kun je in de hoogste kwaliteit DVB-C kijken. Voor zaken die buiten het gewone tv kijken vallen, heb je een speler nodig: dvd, bd, streaming media spelen, ...

Het zou mooi zijn als er een mediaspelerslot in tv's komt, net zoals er nu een common interface slot in tv's zit. Dan schuif je je Apple TV of Android TV module gewoon in je tv!
Ik vind, ondanks dat de NPO app voor de tv maar een beperkt aanbod heeft (minder dan op de site zelf vindbaar) de app wel een stuk gebruikersvriendelijker dan de diverse retrospect en uitzendinggemist add-ons voor kodi, vooral het bladeren in zoekresultaten voelt heel erg alsof je onderwater de website bezoekt ( wat ook gebeurt dmv scrapen bij sommige add-ons). Meestal gebruik ik ze enkel als ik het programma niet meer kan vinden op de televisie app.
Retrospect is volgens mij enorm veel tijd in gaan zitten maar het resultaat is inderdaad een erg onvriendelijke lijst, lastig navigeren.
Ik ben ook overgestapt op de Uitzendinggemist NPO addon en rtlxl addon. Niet heel veel anders, maar het scheelt weer 1 menu (met alle verschillende netwerken van heleboel landen) en het scheelt ook weer tijd, want je hoeft ze niet te configureren (bij Retrospect wil je wss alle landen uitzetten behalve NL).
Wat ik doe is mijn favoriete programma's bookmarken, binnen 2 klikken kan je dan afspelen, ipv het doorlopen van alle menu's.
Pak dan een Chromecast, veel apps, zowel op Android als iOS, waaronder die van NPO, hebben daar (ook) support voor en op die manier heb je geen extra apparaten nodig zoals een Raspberry Pi om de content te bekijken en een smartphone is tegenwoordig wel in bijna elk huishouden te vinden. :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 27 juni 2017 12:58]

Een Chromecast = toch juist een extra apparaat?
Tenzij je apps nodig hebt, ben je met een RPi juist flexibeler, onbeperkte mogelijkheden en als je je verdiept in Flexget kan je een Netflix ervaring krijgen zonder alle beperkingen en limieten van Netflix :)

Uitzendinggemist etc gebruik ik nauwelijks.
True, maar wel een die veelzijdiger is dan een Pi met wat programma's erop om een paar dingen af te spelen.
Daarom is het nu ook goed dat Android TV op steeds meer televisies is te vinden, is er in ieder geval één groot platform.
Zit je met hetzelfde probleem, als de fabrikant Android niet update kan op een gegeven moment de nieuwste app niet meer geïnstalleerd worden.
dat merk je nu ook al met 1e en 2e generatie Pads...die worden ineens niet meer ondersteund door veel officiele apps....
Terwijl het vaak geen eens een technisch problem is dat het niet meer zou kunnen en dat vind ik nog het ergste.
Dat is toch eigenlijk niet zo. Mijn Ipad 1 kan nog steeds wat hij bij aankoop ook kon. En van de apps die verder worden ontwikkeld staat nog steeds een versie klaar die op die allereerste ipad werkt. Dat de NPO zich "misdraagt" doet daar niet zo veel aan af. Ze kunnen natuurlijk best een versie zonder alle nieuwe features blijven aanbieden.
dat merk je nu ook al met 1e en 2e generatie Pads...die worden ineens niet meer ondersteund door veel officiele apps....
[..]
heb ik het over iPad? volgens mij hebben we het hierboven over android...en de updatebaarheid daarvan!
Mis ik iets?
Laat maar, je bent niet de enige.
Ik ken ook geen Android Pad. Misschien bedoelt ie een Android tablet... Blijkbaar is de post voor de rest voor iedereen duidelijk. :+
Jij schrijft zelf een onsamenhangend verhaal over 'Pads'. Blijkbaar bedoel je daar niet 'iPads' mee. Welke 'Pads' bedoel je dan wel want ik ken geen 'Android Pads'
Maar misschien moet je eerst eens beginnen met je wat minder aangevallen te voelen ik stel gewoon een vraag omdat ik oprecht dacht dat je het over iPads had en @Slijpschuiver blijkbaar ook.
Ik weet niet hoe het zit met de NPO app, maar op mijn Tablet uit 2011 met Android 2.3.1 (inderdaad niet volledig tot 2.3.3) heeft nog steeds veel functionele media apps, zoals YouTube, Netflix, Google music, etc. Dus, als je bijvoorbeeld Android tv 5.1 hebt, kun je waarschijnlijk nog járen door.
Probleem is dat een TV vaak makkelijk 10 jaar meegaat, en je kunt er donder op zeggen dat je +/- de laatste 5 jaar daarvan niks meer aan de Smart functionaliteit hebt.

Mijn TV is gewoon een dom scherm, werkt perfect.
Lekker kort door de bocht.
Hier dus een smartv eigenaar die wel van de functies gebruik maakt.
Ik vind het vervelend om extra apparatuur aan te moeten schaffen of extra op te starten om te zien wat ik wil zien. Voorheen de PS3 gebruikt voor Netflix, nu 2 knoppen op de afstandsbediening en je zit je film/serie al te kijken.
PS3 zat daarnaast onder de oude TV stof te verzamelen, nu doet hij dat op zolder.

NPO app stelt weinig voor dus dat gaat met de browser van de TV. (Favoriet ingesteld naar de website, dus klik en go)

Tevens geen tv abonnement afgenomen en op deze manier bevalt het prima!
Tja, er zullen er genoeg zijn die het niet gebruiken. Net als 3D televisies waarschijnlijk ook zo goed als niet gebruikt worden.

Ik gebruik de smartfunctie van mijn tv echter wel, met alle 'uitzendig gemist' achtige apps voor de nederlandse televisie en YT en Netflix gebruik ik die laatste dan nog het meest.

Hoef ik er in ieder geval geen pc voor op te starten (scheelt toch weer wat in de energiekosten).

Maar er zijn veel meer mogelijkheden om dergelijke 'smart' functies te kunnen blijven gebruiken. Telefoons/tablets via hdmi. Consoles met all die apps (heb zelf een Wii waar netflix ook prima op werkte tot begin dit jaar (toen kwam de tv)) of een extern androidkastje.
Mijn Sony android tv van 2015 (denk ik want ik heb hem zelf nog geen jaar) heeft nooit de NPO app gehad en was/is ook niet te downloaden.
Ik kreeg op de samsungs ook al het bericht dat youtube en 'gemist' vanaf 30-06 niet meer zullen werken.

3 jaar oude TV's, die destijds best 'prijzig' waren.
Videoland en Netflix deden het sowieso al niet daarop, blijft een beetje jammer
Er is tegenwoordig een matige onofficiele NPO app die iig op de NVIDIA Shield TV werkt :
https://play.google.com/s...eu.se_bastiaan.tvnl&hl=nl
Maar de funcionaliteit van NPO gemist van m'n 'oude' (2014) Sony Smart TV is wel een stuk beter

[Reactie gewijzigd door AtariXLfanboy op 27 juni 2017 11:40]

Ja precies die heb ik dus ook op mijn tv staan. Het werkt in ieder geval.
Is dat nodig dan? Android TV heeft toch ingebouwde cast functies a la Chromecast.
Nouja ik wil niet​ al die apps op me telefoon om er vanaf casten. Want dan hadden ze beter alleen de cast functie er op kunnen zetten en geen apps erop mogelijk moeten maken.
Oudere Android versies worden na een tijdje ook niet meer ondersteund.
AndroidTV is een mooi systeem, maar dan vooral als los apparaatje dat je elke 3 jaar ofzo kunt vervangen. In je TV ingebakken blijf je met hetzelfde probleem zitten. De dan oudere CPU en weinige geheugen zorgen ervoor dat je na een paar jaar geen updates meer krijgt.
En wil je graag je zoekresultaten verreikt hebben met datgene waar je net naar hebt zitten kijken?
Gisteren heb ik deze melding ook gekregen op mijn nieuwe LG smart TV. Betekend dit dat ik het helemaal niet meer kan gebruiken of dat ik alleen een oudere versie van de App kan gebruiken. Bij het laatste maakt het mij niet zo heel veel uit namelijk.
Ik heb ook LG met WebOS versie 1 dus ik zal die melding dan ook wel krijgen ?, volgens mij kwam mijn tv uit 2014 en niet er voor.
Dat denk ik wel, ik kreeg het gisteren bij het openen van de NPO gemist app. Mijn tv komt uit 2016....
Mm jammer ik kijk nog wel eens uitzending gemist of iets, om hier nou mijn ps4 voor aan te steken mm.
Inderdaad, ik kan ook streamen via mijn PC of laptop maar het is juist zo makkelijk om het even via de app op de tv te doen.
Dat wordt dan maar een Apple tv en airplay gebruiken of een Chromecast, er is wel geen chromecast app voor IOS officele maar wel een onofficiele zie ik.
Denk het eerste, sowieso ben je bij de eerste API-change de sjaak. Zo ook de Netflix app die de verschillende accounts amper ondersteund.
Ik heb een 2016 Samsung TV en kreeg de melding ook. Samsung weet verder van niets en bij de Publieke Omroep kijken ze er naar.
is dit niet gewoon een gevalletje hoort bij de digitale ontwikkeling?

het is het zelfde principe als bij je pc. Op een gegeven moment trekt of microsoft of apple de stekker uit de ondersteuning van jou apparaat.. en is het aan jou of je daar vrede me hebt (je kunt de main functie (tv kijken) blijven gebruiken maar de EXTRA'S vervallen op ten duur. Zo ook de support en beveiliging van je pc / mac / mobile device.

Voorbeeld:
Dit najaar komt IOS 11 uit... daarbij krijgen een hoop oudere modellen ineens geen update meer (iPad 4 en iPhone 5, 5c je kunt je apparaat gewoon blijven gebruiken.. maar op ten duur kun je apps niet meer installeren omdat je apparaat is blijven steken bij iOS 10... (levens cyclus van de digitale wereld)
De iphone 5 komt uit 2012. Dat is al 5 jaar geleden.

Daarnaast is de levensduur van een telefoon over het algemeen korter dan een televisie. 3 jaar na de introductie is gewoon erg snel. Daarnaast, de overige apps zullen wel blijven werken op die tv's, dit gaat alleen om de NPO app.

Ik gebruik OpenElec met Retrospect op mijn raspberry Pi2 en kan zo de NPO streams in HD kwaliteit kijken tot ver terug ipv die week/maand.
Wat @jongetje zegt: de iPhone 5 komt uit 2012. En dat je geen nieuwe iOS updates meer ontvangt wil niet zeggen dat je telefoon stopt met werken. Je kunt altijd een versie van de app voor jouw toestel blijven gebruiken totdat de developer die niet meer ondersteund.

Ik vind 5 jaar nette ondersteuning, voor een telefoon die een cyclus heeft voor de meesten van 2 jaar. Een TV koop je echt wel voor langer, zeker wel 5. Dus dat apps uit 2014 nu niet meer werken is echt beschamend.
Een gulden middenweg zou zijn dat producenten verplicht zijn om te garanderen dat een Smart gedeelte x-jaar mee gaat, en dat op de doos vermelden. Maar ja, de consumentenbond had dit geprobeerd bij Samsung... helaas :(
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee