Delft opent onderzoekslab voor zelfrijdend vervoer

Op de campus van de TU Delft is het Researchlab Automated Driving Delft geopend. Op het terrein kunnen onderzoekers autonoom rijdende voertuigen testen. De bedoeling is dat er meer testlocaties komen, in Den Haag, Rotterdam en Leiden.

Het Researchlab Automated Driving Delft, of RADD, is een initiatief van de gemeente Delft, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de TU Delft en de provincie Zuid-Holland. Demissionair minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu verrichtte de opening dinsdag. Tijdens de openingsdag zijn er demonstraties van onder andere een autonoom rijdende Toyota Prius, WEpod, Clearpath-robots en een Renault Twizzy. De bedoeling is dat bedrijven, onderzoeksorganisaties en overheidsinstanties van het terrein gebruikmaken voor testen.

Op het terrein van de campus bevinden zich meerdere testlocaties. Zo is er het afgesloten Green Village, waar zonder aparte ontheffingen testen met voertuigen gehouden kunnen worden. Daarnaast valt de openbare voetgangers- en fietserszone, De Esplanada, onder het terrein van het lab. Op aanvraag zijn andere plekken op en rond de campus in te zetten, die dan worden afgezet.

Zowel de voertuigen als de weggebruikers op de campus zijn verzekerd tegen eventuele ongevallen, maar de aanvrager is verantwoordelijk voor de veiligheid. De gemeente, de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek en de Rijksdienst Wegverkeer adviseren over de veiligheid. In latere fases worden tests in de openbare ruimte en in openbare verkeerssituaties gedaan. Uiteindelijk moeten er testlocaties in Den Haag, Rotterdam en Leiden toegevoegd worden. Het uiteindelijke doel is om autonoom 'last mile'-vervoer mogelijk te maken, waarbij bijvoorbeeld tussen de TU Delft en de treinstations gependeld kan worden.

Researchlab Automated Driving Delft

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

27-06-2017 • 12:05

10

Reacties (10)

10
10
6
1
0
4
Wijzig sortering
grappig, jaren geleden heeft TNO automotive daar gezeten en onderzoek gedaan naar systemen voor zelfrijdende auto's. Ook het FEL van TNO heeft daar veel mee van doen gehad, een jaar of 10 geleden hadden zij 'robojeep' rondrijden. Deze jeep wrangler kon autonoom naar een GPS coordinaat rijden en daar een Search&Rescue missie uitvoeren.
Typisch voorbeeld van overheidjes die weer publiek geld aan het verspillen zijn.

We hébben in Nederland al een locatie voor de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer, in Zuid-Oost Brabant. Daar zit TNO Automotive, daar zit VDL, daar zit TomTom, daar zit DAF, daar zit NXP, en ook nog de TU/e. De landelijke overheid steunt dat initiatief, en er mag op snelwegen gereden worden - in het bijzonder de A279 naar Helmond.

Delfts ir. hier, niets tegen de TUD, maar dit gedrag is endemisch in Nederland. Niemand durft te kiezen, iedereen wil een beetje van alles doen.
Inderdaad.... Delft heeft jaren gelden ook alle Automotive afgestoten. Dat is ook de reden geweest dat TNO Automotive naar Eindhoven/Helmond kwam.
Er is natuurlijk niks op tegen dat zij daar ook onderzoek verrichten, maar gesubsidieerde "valse" concurrentie is voor niemand nuttig.
Concurrentie? Geen slechte impuls lijkt me.
Voor de concurrentie is het noodzakelijk dat je op nationaal nivo coordineert. De concurrentie is internationaal.
Het is mooi om te zien technologische ontwikkeling binnen een aantal jaren, 'het laten rijden alsof je een chauffeur hebt' mogelijk gaat maken voor bijna iedereen.

Ondanks dat Nederland nauwelijks een eigen autoindustrie heeft leveren we wel een flink aantal halffabrikaten aan autofabrikanten en weet Nederlands tallent ook vaak de weg naar het buitenland te vinden.
Misschien kunnen ze gaan testen op de tramlijn 19 die ligt te roesten. In de kennis stad is het niet mogelijk (besluit 2004) om een tram te laten rijden van station naar TU wijk. Schatting is 2020. Misschien ingehaald door zelfrijdend vervoer?

[Reactie gewijzigd door BramV op 22 juli 2024 19:11]

Eens. Alleen wordt de brug betaald vanuit de failliete gemeente en het andere vanuit de TUD. Daarom gaat dat laatste wel door.
offtopic: De tram kan niet over die brug vanuit de binnenstad en het vernieuwen van die brug lukt nog steeds niet door de omwonenden, toch? We willen allemaal inspraak:)

[Reactie gewijzigd door boppos op 22 juli 2024 19:11]

Bij ons in de gemeente hebben we vorig jaar ook een proef gehad met zelfrijdend vervoer. Op de openbare weg zelfs, maar een echt succes was het niet. Tenzij je - zoals onze burgemeester zegt - accepteert dat een proef per definitie succesvol is omdat je er iets van leert.

Probleem was dat het zelfrijdende busje op het fietspad reed (want max ~8km/u) en zo breed was dat er geen fiets meer langs kon. En er ook niet omheen want dat busje was op de fiets makkelijk in te halen. Uiteindelijk zijn er stewards langs de route gezet om op te letten. Beetje jammer natuurlijk om 4 stewards in te zetten zodat een busje zonder chauffeur kan rijden.

Resultaat was dat de gemeente er een paar ton aan uitgegeven heeft, er veel geleerd is door de proef en dat we in Appelscha een paar leuke verhalen erbij hebben. Of dat nou met gemeenschapsgeld had gemoeten is weer een andere vraag.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.