KPN test nieuwe compacte 4k-ontvanger met Linux

KPN test bij klanten een nieuwe tv-ontvanger voor zijn 4k-televisiedienst. Het nieuwe kastje draait Linux, meet twaalf bij twaalf centimeter en werkt volgens KPN zuiniger. De ontvanger heeft geen scherm en mist ook 3,5mm-aansluitingen voor analoge audio.

Klanten van KPN berichten op het forum van het bedrijf over de nieuwe ontvanger, die in totaal 12x12x2,5cm meet. De ontvanger staat ook al op de site bij het abonnement voor internet en 4k-tv Het gaat om een zwart kastje van Arris met witte afstandsbediening. Een medewerker van KPN bevestigt de komst van de nieuwe ontvanger en voegt toe dat het om de Arris VIP5202 gaat. Deze staat nog zonder details op de site van Arris en het lijkt om een variant van de VIP5202W zonder wifi te gaan. Ook draait de VIP5202 geen Android TV, zoals de W-variant, maar Linux, meldt KPN aan TotaalTV.

De nieuwe tv-ontvanger ondersteunt de weergave van 4k met hdr en Dolby Atmos. De afstandsbediening heeft een Netflix-knop, werkt via ir en er is een bluetoothvariant op komst. Het kastje heeft geen beeldscherm om de zender of de tijd op te tonen en is er geen 3,5mm-aansluiting voor audio.

Een klant die de nieuwe ontvanger in huis kreeg klaagt dat het kastje en de afstandsbediening goedkoop aanvoelen en dat zappen traag gaat. Volgens hem test KPN wel nieuwe software en een versie met schermpje voor de zenderweergave, maar nog zonder tijdsaanduiding. Die nieuwere versie met bluetooth-afstandsbediening zou rond 20 september verschijnen. In oktober maakt KPN de 4k-ontvanger breder beschikbaar.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-08-2019 • 18:03

137 Linkedin

Submitter: robcoenen

Reacties (137)

137
133
96
2
0
16
Wijzig sortering
Elke settopbox van KPN heeft speciale software aan boord welke het zappen enorm snel maakt. Deze client zorgt ervoor dat hij het zappen alvast de unicast stream van een kanaal geladen wordt. Zodra de multicast stream volledig beschikbaar is wordt deze getoond. Waarschijnlijk is deze client nog niet beschikbaar voor deze nieuwe settopbox
Die uitleg ontgaat mij volledig. Waarom zou een cliënt niet dat doen? Je moet toch nog steeds wachten tot de stream genoeg geladen is?

Ik mis waarom dit sneller zou zijn.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 19 augustus 2019 19:06]

Bij Multicast moet je wachten totdat je kan inhaken om het maar ff simpel te zeggen.
Ah ja, ik miste even dat het nu via multicast gaat.
Precies ook mijn ervaring het snelle zappen bij kpn als ik dan bij mensen met andere provider kom denk altijd pfff wat duurt het lang.
Al jaren van KPN gebruik gemaakt via glasvezel in HD en een half jaar Telfort tv via adsl, zappen ging altijd prima snel. Echter heb ik nu T-Mobile, opnieuw ADSL en hierbij voelt het zappen toch sneller aan dan bij KPN.
Maar dan heb ik het puur over gevoel, deze van T-Mobile laat misschien een fractie eerder het beeld op zwart springen om daarna met beeld en geluid tegelijkertijd te verschijnen.

Al met al hebben beide aanbieders hun voor- en nadelen, maar dat is weer een ander onderwerp.
Ik kijk bijna nooit tv. Ik heb wel een recent kastje zonder kaart. Dus ik kan 1, 2 en 3 kijken. Bij zappen zit er toch wel een vertraging. Hiervoor had ik gewoon kabel en zo'n dikke tv. Ik dacht zappen toen gewoon per direct ging?
Nou die ZTE met embedded Irdeto is zo traag als maar kan, 5 seconden per zap, niet ongewoon, voor die nieuwe box. Ontvangst is zo zwak, sinds afschakeling van SD. HD dekking goed toen alles werd uitgeschakeld en enkel HD terugkwam, was de dekking bagger. Constant drop-outs, zelfs bij terugval naar 80% signaal sterkte.
Een beetje vage post vind ik dit: je noemt een merk, je noemt een IR protocol en vervolgens allerlei ervaringen, zonder te vermelden wat je hebt aan verbinding, kastjes.
Zo komt het over als ranting zonder content !?
De Nieuwe KPN Box van ZTE, daar is er echt maar een van. IR? RF bedoel je.
Dit artikel gaat over de arris vip5202, niet over zte kastjes, ook niet over motorola, upc/ziggo etc kastjes. Welke nieuwe ZTE box heb je ervaring mee/een mening over ?
Van mij mag de focus op Smart TV apps gelegd worden. Plus CI+ modules. Al die onzinnige kastjes de deur uit.
Ja... elk tv merk heeft zo ongeveer een ander besturingsysteem, waardoor voor elk merk aparte apps ontwikkeld moeten worden. Vervolgens zijn er ook nog eens verschillende versies. Na een jaar of 5 word je tv te oud, de nieuwste versie van het besturingsysteem ondersteunt je tv niet meer. De app vereist echter wel de nieuwere versie, waardoor feitelijk je tv van nog maar amper 5 of 6 jaar oud een stuk schroot is. Het grootste voordeel van die kastjes is nou juist dat een tv van 15 jaar oud nog gewoon werkt. Gaat je met apps niet lukken. Nu niet en over 20 jaar (een tv die dan 15 jaar oud is) ook niet.

[Reactie gewijzigd door Nickname55 op 19 augustus 2019 19:42]

Stop dan ook met apps en kastjes en biedt een standaard open signaal aan waar iedereen ontvangers voor kan maken.
Je weet net zo goed als ik dat da nooit zal gebeuren...
Waarom niet ? Op basis van het ipadres kan content selectief getoond worden (afh. van abonnement). Encryptie kost energie, delays, geeft problemen bij retransmissies, 'alleen' maar omdat het signaal anders afgetapt kan worden en wiep wiep dan niet opgenomen kan worden (onzin). Het niet opnemen argument maakt dat content providers voor encryptie opteren, terwijl bij alibaba c.s. diverse oplossingen te koop zijn..
Die kastjes zijn inderdaad de hel op aarde, heb zelf met ziggo goddank nog een ci+ module en het bijgeleverde kastje zo weer terug gestuurd.
Kastje van de KPN heb ik niks te klagen over. Wat is er mis mee?
Ik via xs4all ook niet. Alles wordt gestreamed, terugkijken gaat goed. Pauzeren ook. En Netflix doet het ook goed.
Behalve dat ze alleen IR zijn heb ik idd niks te klagen.. Maar IR, we leven im 2019 :+
Dus? Wel stuk zuiniger dan bluetooth. Kom op, we leven 2019. Moeten met alles zuiniger omgaan toch?
Wellicht doelt hij op RF. Dat is wel een fijne met de Horizon box die ik bij Ziggo kreeg. Gewoon lui op de bank onder een deken en de afstandbediening werkt zonder problemen. Ook maakt het met mijn Logitech Harmony niet uit hoe ik deze positioneer.
De "oude" kpn kastjes werken ook prima op deze manier, op de slaapkamer waar de tv aan een muurbeugel hangt heb ik de decoder achter de tv hangen, dus geen direct zicht op de afstandsbediening, en dit werkt echt prima.
Werken met bluetooth.. de huidige 4k ontvangers werken ook met bluetooth
Ik heb een Logitech Harmony die IR doet.
Dit samen met mijn versterker en tv die IR doet is dat wel fijn dat het tv kastje dat ook doet.

IR mag van mij dan voorlopig ook nog blijven bestaan.
De huidige setupboxen van KPN worden geleverd met AB's die inderdaad niet via IR werken. Deze nieuwe 4K-ontvanger (tijdelijk) wel. Komt wel bij dat bij de brede lancering van dit product ze wel met Bluetooth-AB's geleverd worden. Ook klanten/testers die nu nog een IR-AB hebben kunnen dan gewoon een Bluetooth-AB aanvragen.
Ja, Bluetooth. Nog meer noise op 2.4 GHz \o/
Helemaal mee eens. Heb er echt iets op tegen om via een extra kastje tv te kijken. Vooral die draden zooi wat je ervan krijgt.

Ben blij met mijn caiway glasvezel abo met daarbij tv lekker via de coax. Via de tv zelf pauzeren, openemen etc. zonder een extra kastje te hoeven gebruiken.
Die smart tv apps zou ik niet op rekenen; dan moeten kpn/ziggo cum suis een hele bult aan televisies gaan ondersteunen met de hele rits aan support die daarbij komt kijken. De televisie-fabrikanten zelf kunnen een YouTube-app al niet blijvend ondersteunen...

Volgens mij is het signaal van kpn niet geschikt voor een CI+-module, maar dat kan inmiddels veranderd zijn.
Die smart tv apps zou ik niet op rekenen; dan moeten kpn/ziggo cum suis een hele bult aan televisies gaan ondersteunen met de hele rits aan support die daarbij komt kijken.
Gewoon Android TV ondersteunen. Als het Netflix lukt, waarom lukt het KPN dan niet?

Als alternatieve optie (bij gebrek aan Android TV op de TV) kan je altijd alsnog een set-top box leveren.
Voor Samsung bouwjaar 2017 en later is er in ieder geval een smart tv app beschikbaar.
https://www.kpn.com/thuis/smart-tv-app.htm
Volgens mij is een van de grootste problemen hierbij de verimatrix encryptie. De decryptie key zit in het kastje zelf. Die gaat KPN ook niet zonder slag of stoot op een ci kaart uitbrengen.

De hamvraag is wat encryptie op deze streams überhaupt brengt. Het enige dat ik mij kan bedenken is dat providers je een kastje voor een paar euro in de maand kunnen aansmeren.
soms is die module nog het beste en ook wat zappen betrefd.Kpn had dus al 4k aanbiedingen,plus een speciaal abbonement daarvoor.Maar nog geen volledig kastje daarvoor, hij is natuurlijk downwards compatible zodat je ook full hd kunt ontvangen.
Klant klaagt nu al over traag zappen. De Bluetooth afstandsbediening moet nog komen. Dit brengt enkel meer lag issues. En ondertussen proberen ze dit met software fixes op te lossen.

Veel succes.
Uh ja. Wat dacht je van het preloaden om zo sneller te zappen. Makkelijke software fix toch? Dit zal wel gewoon nog niet geimplementeerd zijn bij deze box. :)

Bluetooth hoeft geen lag te hebben. Console controllers gebruiken het en wireless laptop muizen ook. Als het snel genoeg is voor een muis is het zeker snel genoeg voor het indrukken van een zapknop

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 19 augustus 2019 18:55]

Ik denk dat jij onderschat hou ongeduldig sommige oudjes kunnen zijn :+

[Reactie gewijzigd door Simon Shipperd op 19 augustus 2019 19:12]

Is een paar milliseconde aan latency niet snel genoeg? Alleen BMW rijders schijnen dat te veel te vinden met bepaalde groene lampjes
Traag zappen?

Dat juist de rede om bij kpn te blijven zappen gaat hier juist bijna net zo snel al vroeger de analoge tv.
Eens... kpn kastje werkt perfect, kan alles en zonder alle overbodige zooi van ziggo/upc (ervaring met de horizonbox, wat een drama was dat..)
De problemen zijn ook voornamelijk de branded software, hardware is opzicht, okey.
Ik vind juist een bluetooth remote (die bij mijn mi box S zit) heerlijk, hoef je niet meer te richten. Ik heb de mi box s onderin een tv meubel staan dus erg fijn dat het via bluetooth te besturen is. En ook via de AB van de TV, want HDMI-CEC.
Bluetooth vertraagt niets, anders zouden consoles ook wel met een bedrade controllers geleverd worden.
Een bluetooth afstandsbediening heeft meer lag dan een IR afstandsbediening?

We hebben het hier om latencies in milliseconden toch...

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 19 augustus 2019 18:57]

Waaruit maak je op dat de toevoeging van de bluetooth afstandsbediening alleen maar meer vertraging in het apparaatje oplevert? Waar komt deze roeptoeterij vandaan als ik vragen mag? :?
Ik merk bij proximus dat de afstandsbediening via BT beter & sneller reageerd dan via IR.
Bluetooth brengt meer lag??? Huh. :?
Het is betasoftware, eerst dus de release maar afwachten :P
Het is een variant van AndroidTV zo ver ik weet, niet echt zoals het bekend staat maar basis zou heb ik begrepen toch echt AndroidTV zijn*, tot zo ver is het voorlopig nog niks om over naar huis te schrijven.

Er dienen enorm veel verbeteringen te worden doorgevoerd willen ze de genoemde datum als public release date aan houden. Ik mag hopen dat ze hem uitstellen.

Gemis van WiFi is pijnlijk, zeker nu Ziggo’s Next dit aanbiedt.

*Ga het later toch nog effe een keer goed checken.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 19 augustus 2019 18:26]

Waarom is WiFi een pijnlijk gemis?
Ik begrijp namelijk niet goed wat ik mis aan WiFi op mijn setup box ?
Bij stabiele wifi zou dit in het geval van KPN betekenen dat je uiteindelijke geen kabel meer hoeft te trekken om TV te kunnen kijken.
Multicast en WiFi?

Hoe zou dat dan moeten werken.
De liever de de voordelen van snel zappen dan tv over WiFi.

1: ze kunnen geen multicast meer gebruiken dat werkt moet over WiFi en dan krijg je extreem langzaam zappen zoals bij ziggo.

2 laat iemand in huis de stb aanstaan kost dat heel veel air time en wordt je WiFi in je hele huis on nodig langzaam.

Nee tv over WiFi is echt slechtste wat kpn kan aanbieden.
Zondes kpn stopt met multicast tv en gewoon normale streams gaat aanbieden ben ik weg als klant. De snelheid van zender wisselen is voor belangrijker dan tv over WiFi.

Als dat echt graag wil koopman zelf een een WiFi adapter je aansluit op je WiFi netwerk en stb. Dan je zien dat wil je echt niet.
Multicast kan gewoon goed werken over WiFi maar je hebt betere apparatuur nodig om dit goed te kunnen regelen.

De huidige hardware van KPN is daar ook zeker niet geschikt voor, echter is het wel interessant voor mensen die iets meer uitgeven aan hun eigen netwerk.

Het langzaam zappen bij Ziggo’s MBXL kwam voornamelijk door de hardware & platform keuzes, andere hardware is naar mijn mening snel genoeg met zappen.

Persoonlijk wil ik van alle ISP troep af en zie ik heel erg graag gewoon Apps op betrouwbaardere en voornamelijk modernere hardware zoals Apple/Android mediaspelers en consoles.
Nee ook met betere apparatuur gaat multicast niet werken over wifi.

Dat komt door hoe WiFi werkt.
bij een aantal kennissen al een powerline geïnstalleerd met eth-out, omdat die zo eigenwijs zijn om geen kabels te willen trekken.
Werkt boven verwachting prima.

* FreshMaker zou het niet willen, maar het werkt wel
Je moet sowieso 2 kabels trekken: spanning en hdmi...

Beide kpn 4k ontvangers ondersteunen bluetooth. Je zou dan een lange hdmi kabel van je tv naar je meterkast kunnen leggen en daar de stb out of sight plaatsen.

Als je dan toch die route bezig bent: maak in je meterkast een 12v ups voor modem, stb, etc Werkt prima, ik spreek uit ervaring! Weg met al die losse voedingen..
Kun je op de Next TV kijken met alléén een WiFi-verbinding, of heb je dan als nog een coax-kabel nodig?
Je hebt beide nodig. Coax om live TV te kijken en al het andere zoals replay tv of pauzeren en dan verder kijken loopt via ip.
Je hebt beide nodig. Coax om live TV te kijken en al het andere zoals replay tv of pauzeren en dan verder kijken loopt via ip.
Nee, je hebt een netwerkverbinding nodig voor de andere opties.
Of je nu bedraad of wifi gebruikt, dat maakt niet uit.

En laat KPN nu al zijn settopboxen al via een netwerkkabel heeft lopen ( en het werkt zelfs achter een powerling met eth-uitgang ) is gemis van wifi niet zo'n issue
Alleen adviseren ze wel bedraad aan voor de stabiliteit. Ik heb zelf ook een Next met een draad aan het modem hangen (staan beiden in de woonkamer).
Nope is gewoon een vervanger van de set top box.
Die draait op linux en daarop de kpn televisie applicatie
Neem een snelle android box, installeer de netflix app en de KPN tv app.
Hoef je die zooi van KPN zelf ook niet meer te gebruiken.
Is het niet zo dat je met de kpn app altijd achterloopt met 'live tv'? Bij ziggo is dat wel, maar zij zitten natuurlijk op de kabel, waar je bij kpn altijd over het internet kijkt maar toch.
Het medium zorgt niet voor de vertraging, als je dat soms denkt. Het omzetten van de uitzending naar een formaat dat via het internet verzonden kan worden is dat wel.
En het bufferen uiteraard ook.
Bij de Canal Digitaal-app loop je ook achter, maar het is maar 30 seconden tot een minuut. Kan me voorstellen dat het vervelend is tijdens een live-wedstrijd en in de buurt al gejuich hoort voordat jij het gezien hebt, maar bij nagenoeg alle andere programma's merk ik niet dat ik achterloop.
KPN loopt ook achter op analoge tv. Zal wel te maken hebben met omzetting naar digitaal formaat. Is iets van 30 seconden ofzo, nooit exact opgemeten.
En dan? Is dat een of andere ramp?
En dan? Is dat een of andere ramp?
Het ontneemt wel wat spanning, en niet op een goede manier
Als je tijdens zo'n evenement links en recht al hoort juichen, terwijl bij jou de boel nog wordt opgezet, kan dat best frustreren
Of het geeft je de gelegenheid om met volle aandacht het komende moment te gaan ervaren ? Met een radio live uitzending ben je iedereen wellicht nog sneller af :)
Jij snapt het spontane deel van de opwinding/teleurstelling dan niet
Emotie is geen ding wat je van te voren moet aankondigen, spoilers kunnen de emotie verpesten
Raam en gordijnen dicht, noise cancellation headphone op en genieten in je eigen tv tijdlijn ?
Die KPN iTV app is leuk voor af en toe een keer gebruiken, maar toch echt niet als vervanging voor de KPN-ontvanger. Zowel de beeldkwaliteit als framerate zijn véél lager dan op de ontvanger, en de stream of de app geeft het beeld ook niet vloeiend weer. Lijkt net alsof je naar een YouTube video uit 2008 kijkt.

[Reactie gewijzigd door Sanchaz12 op 19 augustus 2019 19:00]

Snelle Android boxes? Ik wist niet dat die bestaan eigenlijk.
Maar je kan dan ook gewoon een Chromecast met iTV app pakken, is nog sneller & goedkoper ook...
Ik ben wel benieuwd welke linux distro er op draait want gewoon “Linux” noemen is nogal vaag.
Het zal wel een androidTV achtig iets zijn. Dat gebruikt ook het linux kernel, so

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 19 augustus 2019 18:58]

Ja dat verwacht ik ook wel maar dan is het bericht “draait geen Android tv maar Linux” een beetje nietszeggend wat mij betreft :9
Tja, ik zou er niet van op kijken als het marketing praatje is dat het geen android tv mag heten omdat het "genoeg aangepast is".
Er zijn zat distro's die geen eigen naam zouden mogen hebben
Zou het mythtv gerelateerd kunnen zijn ?
WebOS draait ook op de Linux kernel 🤷🏻‍♂️
Ze bedoelen waarschijnlijk android/Linux en GNU/Linux. De kernel is Linux, de omgeving (user land) is android of gnu. Keep in mind: gnu is not Unix :)

Android and gnu can be mixed, I've been told.
Als KPN gewoon een android tv app uitbrengt heb ik z'n kastje helemaal niet nodig. Ik kijk nu ook KPN via mijn Nvidia shield alleen dan op de mobile versie wat toch omslachtig werkt.... wel super snel, snap daarom niet waarom ze niet gewoon android tv ondersteuning aanbieden
Ik heb de telefoon app van Android geïnstalleerd
Op het forum van KPN zag ik dat er getest wordt met een iTV app voor Samsung TV's. Hopelijk volgt er snel een Android TV variant!
Ik ben benieuwd of deze settopbox wel HDMI-CEC ondersteund, scheelt weer een afstandsbediening. Mijn PS4 en Apple TV kan ik bijvoorbeeld gewoon met de afstandsbediening van mijn TV bediening. Beide gaan ook automatisch aan, wanneer ik de betreffende HDMI bron selecteer op mijn TV.
Je kan je afstandsbediening van je STB koppelen met je tv-model. Dan kan je het gros van de dingen met 1 afstandsbediening af (aan, uit, menu-selectie, input wisselen).
Ik moet er niet aan denken om mvw. Lampiz met meer dan 1 remote te laten werken, dan mag ik iedere week mijn A/V-receiver en tv opnieuw instellen :p.
Uiteraard heb ik dat ook gedaan, echter vind ik HDMI-CEC nog veel handiger. Nu heb ik namelijk in sommige gevallen alsnog 2 AB’s nodig.
Geef alles gewoon vrij zodat ik me eigen hardware kan gebruiken (wat verplicht is dacht ik)

Al die kutkastjes onder je tv
Dat gaat niet over het TV signaal, maar voor internet. Daarnaast is men niet verplicht om jou op eigen hardware te zetten. Men is verplicht om te zorgen dat jij jouw eigen apparatuur kan gebruiken wanneer je dat zou willen. Dat is een heel andere context.
Wat zonde dat er geen WiFi opzit, 4K moet toch gewoon kunnen over 802.11ac?
hebben de modems die je krijgt van KPN ook AC?
hier was ik niet van op de hoogte, maar het blijft wel draadloos.

iemand zet de magnetron aan en je beeld is verstoord :'(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee