KPN maakt 4k-ontvanger met bluetoothafstandbediening beschikbaar

KPN levert sinds begin deze maand een nieuwe tv-ontvanger aan nieuwe iTV-klanten. Ook bestaande klanten die een 4k-upgrade aanvragen krijgen het nieuwe kastje. De compacte tv-ontvanger kan een 4k-resolutie weergeven en heeft hdr- en Dolby Atmos-ondersteuning.

De nieuwe tv-ontvanger werkt met een bluetoothafstandsbediening en daardoor hoeft de ontvanger niet in het zicht te staan. Het kleine kastje heeft ook geen scherm of 3,5mm-aansluiting.

De settopbox is afkomstig van Arris, het gaat om de VIP5202, waar geen details over online staan. Het lijkt een variant te zijn van de Arris VIP5202W, maar dan zonder de wifi-functionaliteit van die variant. Ook draait de KPN-variant op Linux, in plaats van Android TV. Dat bleek al in augustus toen de provider tests uitvoerde met de nieuwe settopbox.

Volgens KPN zit er een Broadcom 72604B0-chipset in het kastje, een soc die niet op de Broadcom-site staat en waarvan geen verdere details bekend zijn. Tweakers heeft KPN om details gevraagd. De chipset maakt in ieder geval 4k-weergave mogelijk met hdr en Dolby Atmos-geluid.

De afstandsbediening heeft een Netflix-knop en het kastje zelf heeft een 'energiespaarstand'. Als die is ingeschakeld gaat de tv-ontvanger na een kwartier in stand-by. Dat is volgens KPN een diepe slaapmodus waarin de ontvanger 'bijna geen energie meer verbruikt'.

Alle nieuwe KPN iTV-klanten krijgen de 4k-ontvanger, maar om tv te kijken in 4k is een bijpassend abonnement nodig. Bestaande klanten kunnen het kastje krijgen als ze upgraden naar een 4k-abonnement. Voor andere klanten blijft KPN de bestaande tv-ontvangers ondersteunen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

07-10-2019 • 10:43

143 Linkedin

Reacties (143)

Wijzig sortering
Nu nog het zenderaanbod... ik zie dat er nu drie 4k zenders bij KPN zijn die mij meer overkomen als 'demo' kanalen:

- XITE
- Insight 4K
- LoveNature 4K
Zo begon het natuurlijk ook met de HD tuners.
Toen had je alleen Discovery, NatGeo en Eurosport in HD. Later kwamen daar NPO1/2/3 bij en pas een stuk later volgde de rest.
Dat klopt, maar groot verschil is dat het toen langer duurde voordat 4K kwam, terwijl men in Japan nu al begonnen is met in 8K uitzenden (en bijv. Samsung hier ook al 8K-tv's verkoopt). De ontwikkeling is nu dus een stuk sneller gegaan.
En hoeveel nut heeft 8K voor de gemiddelde televisie-uitzending? Gezien de afstand tot het scherm en het schermformaat komt dat in een gemiddeld huishouden totaal niet tot zijn recht.

Zie ook reviews: 8k-televisies op de IFA - Hoeveel pixels zijn er nodig op je tv?
Één van de conclusies uit bovenstaand artikel is dat je eigenlijk een 70 inch scherm nodig hebt om 4K tot zijn recht te laten komen, maar voor 8K wil je toch echt groter omdat er met 70 inch schermen geen verschil zichtbaar is op een normale kijkafstand. En voor 70 inch schermen is een ideale kijkafstand zo tussen de 4 en 4,5 meter (factor 2.4).

En ja, dan zie je dus meer detail, maar dat is eerder van belang bij films en bijzondere series, maar niet bij het dagelijkse journaal, spelshow of soap serie. Ik hoef de poriën van Linda de Mol niet te kunnen tellen zeg maar; dat heeft geen meerwaarde. Ook de ballen van Lingo hoeven niet in 8K gerendered te worden en de puinhopen van een aardbeving komen goed genoeg binnen op FHD.
8K heeft wél meerwaarde bij het betere Netflix werk e.d., daar waar er aandacht is geweest voor mooie shots en CGI. Maar dan heb je dus niet zoveel aan een 8K ontvanger.
Ik zeg ook niet dat je veel aan 8K hebt, maar meer dat het zonde is om niet alles uit een apparaat te halen wat er in zit. Want waarom zou je een 8K-tv kopen als er niks in 8K is (even vanuit de fabrikant gedacht)? Dus als 8K nu populairder wordt, dan is het zonde om niet uiteindelijk mee te gaan met die trend. Maar inderdaad heb je er als consument niet al te veel aan.
En volgens mij zijn de Nederlandse zenders alleen HD en niet Full HD. Of vergis ik mij nu?
"Full HD" is een term die op televisies slaat, om aan te geven dat een televisie 1080p50/p60-signalen via HDMI volledig zonder downscaling kon weergeven. Het is nooit bedoeld om op de uitzendnorm van toepassing te zijn. De HD-uitzendnormen zijn 720p50 en 1080i50. De Nederlandse zenders voldoen hieraan en voldoen dus aan de definitie van een HD-zender, zonder aanmerkingen.

Overigens zenden de Nederlandse zenders via Digitenne inmiddels in 1080p50 uit, om de reden dat 1080i50 in combinatie met H265 niet langer is toegestaan.
En niet eens alle Nederlandse zenders: diverse regionale omroepen, zoals Omroep Flevoland bijv., zenden in nóg lagere kwaliteit uit.
Alle publieke zenders zijn Full HD: NPO, RTL, SBS. Sommige extra zenders als NPO-politiek geloof ik, zijn in HD (720) en in duidelijk mindere kwaliteit. Niet alle regionale zenders zijn FHD.
Denk dat het nog wel tijdje kan duren voordat er echt veel zenders zijn die alles in 4k zullen gaan uitzenden. Maar goed je kan het maar hebben maar om het speciaal daarvoor in huis te halen is weer wat anders.
Dat zijn er al 2 meer dan bij Ziggo, die hebben alleen LoveNature
Het meest gekke is dat klant allemaal gebeld hebben voor de nieuwe Ziggo kast met 4K en dan is er maar een enkele zender in 4K :)

Bij KPN heb je 3 zenders in het 4k pakket en dus niet erg spannend, wat wel spannend kan zijn is als je nog een oudere 4K TV hebt waar je geen netflix of YouTube ondersteuning op hebt en dat je dan wel via het kastje van KPN . Je kan YouTube en Netflix kijken in 4K op het tv kastje van KPN

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 7 oktober 2019 11:15]

hardstikke tof, maar het kwaliteit tussen ziggo en kpn is niet te vergelijken; bij kpn (full hd / 4k) kun je de vierkante blokjes van de mpeg compressie tellen!!!

bij ziggo heb je daar geen hinder van. Bandbreedte bij ziggo ligt hoger, dus hebben ze ook minder compressie op de beelden zitten. beeld kwaliteit van KPN is echt belabberd.
Mpeg compressie op HD en 4k? Dat kan niet, daarvoor gebruikt men enkel h.264 en h.265.
h.264==MPEG-4 Part 10==AVC
h.265== MPEG-H Part 2==HEVC
Wat een onzin, we hebben KPN en beeld is gewoon goed. Mijn schoonvader heeft Ziggo en dat is zo'n pixelneuker dat hij de hele tijd klaagt over Ziggo en als hij bij ons langskomt om op de kids te passen zegt hij elke keer als we terug komen dat hij ook maar eens KPN aan gaat schaffen. Hij kijkt voornamelijk naar de glas zenders van KPN.

Maar goed, dat gezegd hebbende....het is van beide providers in die zin ruk, want het wordt bij beide gecomprimeerd waardoor je bij beide naar een opgeschaalde HD versie aan het kijken bent.
De beeldkwaliteit van de Ziggo Next decoder schijnt ook belabbert te zijn. Het Ziggo gebruikersforum staat vol van de klachten daar over.
Bekijk de glasfiberstream eens van de KPN. Beter dan dan die coaxboer.
Wij hebben zeg XS4ALL met een LG OLED 4K, en mijn moeder en schoonmoeder KPN op een HD televisie. Ziet er alle prima uit. Wij zijn juist blij dat we weg waren bij Ziggo, de kwaliteit was daar juist heel slecht.
Mijn grootouders hebben Ziggo en HD-televisie ziet er prima uit op hun Samsung QLED-tv.
Appels met peren vergelijken...

Alle 4K zenders worden door KPN lineair doorgeven met een TS bandbreedte van 28Mbit (HEVC). LoveNature 4K is bij Ziggo een OTT stream waarvan de bandbreedte bij lange na niet in de buurt komt bij die van KPN
Weet je wat pas k*t is? T-mobile... Wij hadden KPN en sinds paar maanden overgestapt naar t-mobile... SPIJT jongen. Super slecht beeld, haperingen, alles. Gauw terug naar KPN zodra t kan.
Zit nu bij T-mobile en inderdaad haperingen op Ned 1,2 en 3. Voor de rest vindt ik beeld wel goed. Maar stap toch over op 18 oktober naar xs4all. Ben benieuwd?
Al die klanten wilden van die Horizon Mediabox af, de meeste zou 4K een zorg zijn.
De Next heeft dan weer bedroevende beeldkwaliteit t.o.v van de bedroevende traagheid van Horizon.
Ik heb hier gewoon prima beeld met de Next. Niets op aan te merken.
Nee,het beeld is niet prima. Maar jij stoort je er blijkbaar niet aan,dat kan.Dus dan is het voor jou wel prima.
https://community.ziggo.n...der-scherp-hd-beeld-39514
Heb zelf ook gebeld voor die 4k box, vooral om van de mediabox horror af te komen.
Het meest gekke is dat klant allemaal gebeld hebben voor de nieuwe Ziggo kast met 4K en dan is er maar een enkele zender in 4K :)
Zoals anderen al gezegd hebben is 4K niet het enige aan de Mediabox Next dat beter is.
Maar wanneer je een 4K TV hebt, dan zijn er bij video-on-demand films in 4K te bekijken. (Welke dat zijn moet je me niet vragen in ben een zeer tevreden bezitter van het 4K kastje van Ziggo zonder 4K beeldscherm. :) )
Dus om dan Netflix en Youtube in 4K te kunnen kijken moeten mensen ook nog eens een extra abonnement aan gaan met KPN...

""Alle nieuwe KPN iTV-klanten krijgen de 4k-ontvanger, maar om tv te kijken in 4k is een bijpassend abonnement nodig. Bestaande klanten kunnen het kastje krijgen als ze upgraden naar een 4k-abonnement. ""

Daar komt het met dit zogenaamde slimmigheidje op neer.
Of blokkeert men alleen het 4K Itv signaal ? Het lijkt er op dat "bestaande" klanten sowieso eerst een duurder abbo moeten aangaan.
Euh, maar dat is bij Ziggo net zo? Ook daar heb je het duurste pakket nodig, wil je in 4K willen kijken.

Het zou pas bijzonder worden als een goedkope provider ineens 4K ging aanbieden.

En natuurlijk krijg je een hogere snelheid op je adres, indien beschikbaar ;)
Klopt, anders heb je er ‘inprincipe’ geen drol aan. Netflix en dergelijke draai je gewoon op 90+% van de TV’s zelf.

Het 4K zender aanbod blijft in Nederland dramatisch laag. :/
Voor mij geen smart functies op de TV. Zoals ik hieronder al eerder had gepost;
Bij LG, Samsung, Sony, en andere? is het eerste wat je moet accepteren dat je gegevens deelt buiten de EER. De TV is bij ons niets meer dan een beeldscherm.
Als je dit doet vermijd je best ook smartphone, smartwatch, websites,.... eigenlijk moet je zowat alles negeren dat met internet verbonden is....
Fantastische instelling "Als je iets niet perfect kan doen moet je het maar helemaal niet doen." |:(
Dat vind is nogal een vergelijking, kan ff niet zo snel een actueel artikel vinden, maar hier eentje van de consumentenbond.

Op een smartphone heb je nog redelijk in de hand welke gegevens je deelt (zelf een iPhone gebruiker). Ik installeer ook niet zomaar allerlei Apps of Games. Zoals het met veel dingen gaat, gratis bestaat niet, je betaald met je gegevens en/of ads als je gratis Apps gebruikt.

Daarnaast heb je privacy browsers.

[Reactie gewijzigd door don spike op 7 oktober 2019 13:16]

Dit is ook de reden dat ik nog geen 4k abbo heb van KPN zelf. Wanneer het aanbod toereikend is zal ik het overwegen.
En dan moet je ook maar afwachten of de content dat ze uitzenden ook 4K is.
En Netflix/YouTube in 4k via die tuner (mits je dat abonnement hebt)
Anoniem: 1092407
@HurrI7 oktober 2019 22:38
En het nut van 4K want dat is ver te zoeken voor normaal tv-kijken. Begrijp me niet verkeerd: 4k ziet er prachtig uit. Ik heb laatst nog 4k demo's gekeken op een 60 inch LG tv. Maar om dat te waarderen moet je er wel met je neus bovenop staan. Zodra je een paar meter naar achteren gaat dan valt (voor mij) het voordeel van 4k tov 2k (1080p) compleet weg. Oftewel 75% van de pixels van je tv zit er dan voor Jan met de korte achternaam in.

Ik heb ook een 4k-monitor van 32 inch. Dat is een verademing in desktopruimte en praktisch nut maar ik zit daar wel net zo ver vandaan als mijn oude 2k-monitor. Pakweg 60 cm.
Mooi, geldt dit ook voor de XS4all klanten?
Wat denk je zelf? Ooit was XS4All de proeftuin voor nieuwe technieken - de XS4All klanten werden geacht wat meer kennis van zaken te hebben, zelf ook problemen op te kunnen lossen en nieuwe techniek interessant te vinden. Maar XS4All wordt bevroren. Mensen op sleutelposities worden vervangen door KPN-mensen die het KPN-geluid laten horen. Enige reactie van xs4all op Twitter: "KPN heeft het inderdad in test zitten, content is er helaas bijna nog niet. Als wij het gaan leveren dan zullen we je het direct laten weten!"

Klanten zullen worden overgezet naar KPN "met een minstens vergelijkbaar pakket". Zo'n verbeterde tv-ontvanger bij KPN wordt daarbij vast een lokkertje voor die XS4All klanten. Alleen wat jammer dat KPN XS4All klanten onderschat: zij doorzien dergelijke simplistische lokkertjes vast wel. Enneh, welke 4K content? Mij interesseert die hele 4K XS4All content niet want in bezit van eenvoudige 41" HD TV. En allang de TV-abo's van XS4All opgezegd. Alleen nog NPO-Start, Netflix en Disney op de Apple TV 4K.
Ik begrijp je reactie vandaar ook mijn vraag.
Ik ben zelf ook XS4all klant.
Momenteel ontbreekt het 4K pakket in het assortiment van XS4ALL, dus ik zou zeggen dat het niet gaat.
Toch vreemd want XS4all neemt zonder wijzigingen het IPTV van KPN over.
Dit is nu juist één van de zaken die niet verschillen tov het KPN aanbod.
Dat zal dan pas in 2020 zijn. Ik geef alleen de actuele situatie aan.
Wat de toekomst gaat brengen is nog niet zeker. Ik hoop dat deze boxen er dan wel bij horen (hopelijk incl. display).
Ja, binnenkort is de 4K-ontvanger ook beschikbaar bij XS4ALL.
Met een API voor de stb als extra dienst zoals xs4all die biedt ? bluetooth of ir is zo van vorige eeuw met de alexa, siri, domoticz c.s oplossingen bij elke xs4all gebruiker present ?
Hopelijk, ik heb het huidige kastje achter mijn tv hangen, met een beetje creatief richten werkt de afstandsbediening nog. Maar liever gewoon bluetooth zodat het vanaf iedere hoek werkt.

Vraag me af of ik 1 maand 4K TV kan nemen, en daarna het abonnement weer kan downgraden. Dan heb je voor 10 euro dat kastje :)
Jammer dat er geen WiFi ondersteuning bij zit zoals op de VIP5202W, maar ik snap het ook wel. De klantenservice zit er niet op te wachten om tig telefoontjes te behandelen dat de TV blijft haperen. Dat zou in deze tijd (WiFi 6 / MIMO) toch wel moeten kunnen?
Ik vind het een gemiste kans en het zou ook geen probleem moeten zijn om wifi te activeren. KPN heeft zelfs een smart tv app om tv te kijken. De tv is waarschijnlijk ook via wifi verbonden waardoor eventuele klachten over tv blijft happeren toch wel voorkomen. Met goed bufferen zou je geen problemen moeten hebben.
Wifi bereik is nog steeds een probleem (helemaal in nieuwbouw) en gezien de meeste routers/modem/AP over het algemeen nog steeds op een waardeloze plek (qua bereik) worden neer gezet zal hier niet snel een verandering in komen. Bekabelde verbindingen, zoals je zelf al zegt, scheelt de helpdesk natuurlijk aanzienlijk.

Wij werden twee jaar geleden nog vreemd aan gekeken door de glasvezel monteur toen wij zeiden dat we de access point niet in de meterkast wouden hebben, hij vond het maar vreemd.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 7 oktober 2019 11:27]

modem in de meterkast en dan bedraad naar een AP buiten de meterkast.DAT zou de standaard moeten zijn.
uiteraard alleen als je aansluiting binnenkomt in de meterkast :P
Hier modem en stb in de meterkast op een 12v ups. hdmi kabel onder de grond naar de tv in de woonkamer en bluetooth doet de rest.
Ik heb gewoon overal utp uit de muur komen.en dan een switch en dat werkt prima.meterkast is een zooitje maar gewoon de deur dichthouden😂
Hoeveel consumenten hebben WiFi 6 denk je?
Volgens mij is dit een beetje off-topic, en daar gaat het hier ook niet om. Mijn punt is dat de WiFi functionaliteit hoogstwaarschijnlijk er wel ingezeten heeft, maar de KPN versie deze niet heeft. Ik betreur de keuze hierin. Ookal was het 801.11ac. Daarbij, WiFi 6 is er en komt er. Ik zou me daar niet zo'n zorgen over maken.
Misschien dat ze eerder een basismodel upgraden en later for the wireless few ook een wifi variant beschikbaar stellen ? Ook let niets je nu al om dit kastje met een 2e kastje over 220v of wireless ip te laten praten..
Bij mij op werk veel thuiswerkende gebruikers. Constant verbrekende verbindingen, maar het ligt never nooit aan hun internet verbinding, want het gebeurd op hun smartphone nooit (waar ze nooit een constante verbinding ergens mee hebben, al die apps werken met buffers -.-)

WiFi 6 gaat die problemen niet magischerwijs doen laten verdwijnen, je blijft metalen obstakels, magnetische velden, magnetrons/wasmachines van buren, nieuwe modems van buren op hetzelfde kanaal en talloze andere oorzaken houden die het signaal om zeep zullen helpen. Het gebruikt nog steeds dezelfde frequenties en het vermogen is nog steeds wettelijk beperkt.

Ik snap heel goed dat KPN ook in de toekomst geen zin heeft om WiFi op deze wijze te ondersteunen.
Ik ben ook op de markt voor een nieuwe STB. Ik wil in ieder geval:
 • Dual-band Wi-Fi 6 (minimaal 2x2 MIMO)
 • Gigabit ethernet
 • AV1 decodering (profiel 0 en 1)
 • HDMI 2.1 (48 Gb/s)
 • HDCP 2.3
 • HDR10+, HLG en Dolby Vision
Op dit moment voldoet de Broadcom BCM7218X daaraan. Ook de Realtek RTD2983 en RTD1311 komen erg dicht in de buurt (enkel Wi-Fi 6 is nog onduidelijk). Rockchip RK3588 biedt ook potentie. Ik vermoed dat Amlogic ook snel met een geschikte chip komt, ik wacht in ieder geval nog even rustig af.
Typisch KPN. Je betaalt dus 10 euro per maand extra voor 4K, en daarvoor krijg je precies nul 4K zenders. Alleen Insight is in HD/4K, geen idee wat dat betekent...
Plus je kan Netflix denk ik dan ook in 4K kijken via dit kastje. Leuk voor nieuwe klanten welke ook Netflix willen kijken via het TV-kastje. Zelf gebruik ik daar de Apple TV voor, maar mijn moeder kijkt middels het KPN kastje, wat prima werkt voor haar.

Edit: typo.

[Reactie gewijzigd door don spike op 7 oktober 2019 10:58]

Zijn er 4K TV's waar je Netflix / Youtube / Whatever niet gewoon op de TV kan installeren?
Ik gebruik zelf nooit de smart functies van een TV. Bij LG, Samsung, Sony, en andere? is het eerste wat je moet accepteren dat je gegevens deelt buiten de EER. De TV is bij ons niets meer dan een beeldscherm.
Jij betaald dus liever meer stroom met allerlei kastjes ernaast met onhandige HDMI kabels die ook nog eens traag overschakelen naar de juiste Herz. Je deelt je gegevens op de tv,nou en??
Is niet niet alleen omdat smartTV gegevens deelt, maar bijvoorbeeld een Apple TV is zoveel sneller en fijner in gebruik. Overschakelen met HDMI is totaal geen probleem, nooit last van. We bedienen daarnaast alles met de ATV afstandsbediening, ook het TV kastje van XS4ALL, maar we kijken wel weinig liniear TV. Gebruik de ATV voor Netflix, Plex, iTunes movies, AirPlay, YouTube, Disney+, NLziet, en meer.
Ok, maar NLziet schakelt niet over naar 50Hz op de ATV, dus dan hoop ik dat je ATV standaard op 50Hz staat al en niet op 60Hz bv.
Jazeker, tv's met lg webos en dat werkt perfect, app's krijgen ook regelmatig updates.
Is top met LG WebOS inderdaad! Werkt harstikke soepel allemaal! Ik heb mijn AppleTV etc. hierdoor opzij geschoven.
Ja dat bedoelde ik ook te zeggen: dat het gebruik van het KPN 4K kastje puur als Netflix doosje wellicht wat berperkt is omdat het toch in elke TV zit die 4K ondersteund.
Ja die heb je maar sommige 4K tv's hebben nog oudere software en worden niet niet geupdate na een tijdje en heb je dus soms alleen HD of helemaal niks. Het is maar wat je wil
Kortom, de 4K kastjes hebben geen enkele meerwaarde dan het geld aftroggelen van de nietsvermoedende consument.
niet te vergeten dat je dan maar 2 4K tv ontvangers krijgt. ongeacht je abbonement. zelfs al heb je een 1GB/s internet verbinding.
Je krijgt 3 4K zenders.

Dat zijn er 2 meer dan Ziggo aanbiedt :+. Al heb ik het idee dat dit meer een show-kanaal is wat 4K is dan daadwerkelijk nuttig.

Je krijgt dit ook bij het snelste en duurste pakket. Voor mij die 10 euro extra niet waard.
Ik zie (nog) geen 4K ondersteuning bij XS4ALL. Benieuwd of dit nog gaat komen. Ook gezien dat KPN XS wilt opheffen :(.
Nog even geduld... is binnenkort ook bij XS4ALL beschikbaar.
Heb je hier een bron van?
Dat ben ik zelf. Ben de verantwoordelijke product manager.
Tweakers afsluiten en aan het werk dan! :+
Onder de hoed van XS4All of KPN }>
KPN natuurlijk, TV bij Xs4all werd al door KPN geleverd.
Dat snap ik maar doel er meer op of de 4K pas komt als XS4all is verdampt als merk en KPN is geworden of nog wel onder de vlag van XS4all :)
Kunnen we dan misschien ook glas kwaliteit zenders krijgen op > 100 MBit VDSL2?

Beetje jammer dat het glas-VDSL verschil voor IP-TV in stand gehouden wordt terwijl we qua internet alleen de laatste 100 meter van de glasvezel missen hier. En daarmee is er vermoedelijk ook 0% interesse om dat laatste stukje te verglazen bij KPN-Netwerk/
Dat heeft er vermoedelijk meer mee van doen dat op glasvezel de benodigde bandbreedte voor tv je internetsnelheid niet beïnvloed, omdat er voldoende bandbreedte is. Op vdsl verbruik je bandbreedte die afgaat van je internetsnelheid.
Ook draait de KPN-variant op Linux, in plaats van Android TV.
_/-\o_ _/-\o_
Het kleine kastje heeft ook geen scherm ...
Mooi compact kastje maar het ontbreken van een scherm zie ik toch wel als een nadeel. Het huidige kastje, wat niet eens veel groter oogt, functioneert gelijk als digitaal klokje in het tv-meubel.
Als die is ingeschakeld gaat de tv-ontvanger na een kwartier in stand-by. Dat is volgens KPN een diepe slaapmodus waarin de ontvanger 'bijna geen energie meer verbruikt'.
Is ook bekend hoelang het kastje erover doet om wakker te worden vanuit de "diepe slaapmodus"?

[Reactie gewijzigd door Caayn op 7 oktober 2019 10:48]

Ideaal juist. Kun je het kastje mooi in een kastje zetten. Of achter de tv wegwerken of wat ook makkelijk is in je opstelling.

Met de bluetooth afstandsbediening ben je ook niet meer afhankelijk van de IR signaal namelijk.
De aanwezigheid van een scherm doet daar toch niks aan af? Je kan het kastje nog steeds uit het zicht plaatsen dankzij de bluetooth afstandsbieding.

Persoonlijk: Zelf heb ik hem zo geplaatst dat het kastje zelf niet zichtbaar is maar alleen het scherm, hij past precies tussen twee planken in en de combinatie van schaduw plus de kleur van het kastje zorgt ervoor dat je het kastje niet ziet :)

[Reactie gewijzigd door Caayn op 7 oktober 2019 11:00]

Dit werkt met de huidige kastjes ook al, heb er een achter de tv hangen en totaal geen problemen met ontvangst van afstandsbediening signaal.
Nadeel?

Telefoon in de buurt?? :P Ik heb een clock aan de muur hangen. Ik hoef echt dat schermpje niet. Soms wel handig om te zien op welke zender je zit. Maar daar let ik ook niet meer op. Kastje zit nu ergens weg gestopt in mijn TV meubel.

En stuur ik aan met een Harmony hub.. ideaal om TV kast beetje schoon te houden ipv overal kastjes.
AppleTV staat ook weg gestopt..
Goed man, hebben ze net hun DVB-T2 (Digitenne netwerk) ge-upgrade.
De laatste kanaal verandering op 8 oktober. Hebben ze alleen 1080p.

Dit was DE manier geweest om als eerste 4K uit te zenden. De frequenties wat beter in te delen en je had een heel 4K pakket kunnen aanbieden. Goedkoper kan bijna niet. Kabel/internet heeft een maximale capaciteit. Via de lucht zou je oneindig mensen kunnen aansluiten.
Gemiste kans, maar daar staat Nederland bekend om.
Kabel/internet heeft een maximale capaciteit. Via de lucht zou je oneindig mensen kunnen aansluiten.
Gemiste kans, maar daar staat Nederland bekend om.
Ether/kabel maakt helemaal geen verschil. Wat wél uitmaakt is of het om live uitzending gaat - die voor iedereen dezelfde stream is op dat moment - of om on demand diensten waarbij ieder individueel een andere stream kan krijgen.

Via de glas/kabel over IP kan je uitzendingen via multicast aanbieden waardoor je bandbreedte 0 extra is bij aansluiten meer klanten.
Via regulier kabel (DVB-C) heb je geen "bandbreedte" behalve een frequentiebandbreedte die natuurlijk niet onbeperkt is, maar dat is in de ether niet anders. Zie het als een soort centrale antenne.

Daarnaast kan via glasvezel kan ook in huis op DVB-C worden aangesloten (maar deze techniek wordt helaas afgebouwd).
Ik doelde meer op:
Op de kabel/dsl zullen mogelijk nog wat verschuivingen gaan plaats vinden.
Alles zal in de toekomst data worden en bijna geen tv kanalen meer. Dan wordt bandbreedte dus sowieso de limitatie.

Natuurlijk kunnen er door de lucht ook maar zoveel kanalen; 21 t/m 48 (474 MHz - 690 MHz)
Maar daar had men een basis 4K pakket kunnen aanbieden. Aangezien TV kijken toch steeds minder wordt, had men DVB-T2 als basis 4K kunnen doen, met de TV kanalen en mensen die meer willen dan IPTV.
Of dat dan via Ziggo of KPN is, zou dan ook weinig uitmaken. Via IPTV zou men zelfs bij elkaar kunnen whole-salen.

Ik heb de nieuwe DVB-T2 voor de gein getest nu, best aardig.
Maar als het 4K was geweest, had ik misschien zelfs wel een 4K TV gekocht. Nu uit pure luiheid en karig aanbod staat er nog een oude Samsung 1080p TV.

En met DVB-T2 kan je dus echt bijna overal kijken. Ook in een boot bijvoorbeeld.
Echt een gemiste kans, van een zeer verouderde techniek hadden ze een mega marketing middel kunnen maken. De nieuwe kastjes hebben ook geen last meer van storing door brommers of 4G/5G.
Sterker nog, vanaf morgen stoort bijna niets DVB-T2 meer, omdat alle kanalen opnieuw zijn ingedeeld dan.
En met DVB-T2 kan je dus echt bijna overal kijken. Ook in een boot bijvoorbeeld.
Echt een gemiste kans, van een zeer verouderde techniek hadden ze een mega marketing middel kunnen maken.
Ik denk dat ze maar zeer weinig mensen zullen trekken met het argument dat je 4K in de boot (of op de camping) kunt kijken.
Allemaal erg leuk die kastjes maar hoe voorkom ik dat er er een profiel van mijn kijkgedrag wordt gemaakt.
Hier nog gewoon analoge kabel voor zolang het duurt en als dat stopt ben ik bang dat het DVB-T wordt ondanks de lage beeldkwaiteit.
Heeft iemand hier al een werkende oplossing voor ?
De oplossing is het jezelf niet zo spannend maken . Leef je ook wat leuker (leuker dan het al is)
Denk je dat via de kabel niet bekend is wat je kijkt .. had je vroeger ook al .. kijkcijfers en kijk gedrag
Kijkcijfers werden gemeten door losse kastjes die dat meten. Heeft niks te maken met IPTV, maar met IPTV is het wel veel specifieker om een kijkprofiel te maken per settop-box.
<quote>hoe voorkom ik dat er er een profiel van mijn kijkgedrag wordt gemaakt.</quote>
niets kopen wat in de reclameblokken op tv te koop is (dan neemt door mindere inkomnsten en dan weer minder advertenties de financiele drive om kijkgedrag te meten af)
door het raam bij de buren meekijken
niet de wc doorspoelen in de voetbal/gtst/whatever pauzes
in het cafe kijken
de betamax aanzetten
alle elektronika met zonneenergie voeden
geen internet, telefoon gebruiken
Je reactie raakt kant nog wal en is geen antwoord op de vraag.
Waarschijnlijk weet je het gewoon niet en probeer je het daarom in het ridicule te trekken.
Het trieste/jammere is dat dit zowel een grappige als inhoudelijke reaktie is.
Vroegah gingen de waterleiding bedrijven de druk opvoeren bij grote voetbalwedstrijden. Marketeers (o.a. proctor en gamble) houden heel goed bij wat het veranderd koopgedrag is na een reclamecampagne. Ditto worden verkopen van media (cd/dvd/download) heel goed bijgehouden soms zelfs mogelijk icm naw gegevens die uit de betaalgegevens/methode herleid kunnen worden. Stroomgegevens liggen dankzij slimme meters ook op straat, telefoon is Technisch of analoog met een diode makkelijk af te luisteren.
Je stelt een vraag, krijgt een antwoord. Als het antwoord je niet bevalt moet je een andere vraag stellen...
Je stelt een vraag, krijgt een antwoord. Als het antwoord je niet bevalt moet je een andere vraag stellen...
Ik heb nog steeds geen antwoord op mijn vraag "hoe voorkom ik dat er (met dit kastje) een profiel van mijn kijkgedrag wordt gemaakt".
De rest interesseert me niet. Heb geen slimme meter geen smartphone en betaal bijna alles cash dus niet over zeuren.
"hoe voorkom ik dat er (met dit kastje) een profiel van mijn kijkgedrag wordt gemaakt"

niet
Misschien lees ik er overheen, maar wat is het verschil met de huidige 4k settopbox van KPN (met witte bovenzijde)?
Hij is kleiner, verbruikt minder stroom, heeft BT remote met netflix knop en is niet meer wit.
Dankje!

Voor mij persoonlijk weinig meerwaarde dus (y)
Netflix knop heb ik nl. niets aan omdat ik Netflix via de LG app kijk. BT had de vorige volgens mij ook al. Uiterlijke kenmerken en stroomverbruik vind ik niet bijster interessant
en last but not least sneller in de gui, kanalen schakelen, apps opstarten gebruik etc...
Zal wel weer lastig worden met aanvragen.. vorige keer met Netflix ondersteunende kastjes heb ik een aantal keer gebeld gemaild en uiteindelijk via het klachtencommissie moeten oplossen.. terwijl we al bijna 30 jaar klant zijn !
Dit was de reactie van een KPN medewerker zojuist in een chat:

Ik heb helaas (nog) geen mogelijkheid om de huidige 4k ontvangers om te ruilen naar de nieuwe ontvangers 😒

(Heb al het 4k abbo, misschien omdat er dus geen sprake is van een upgrade)

[Reactie gewijzigd door Klaus F. op 7 oktober 2019 13:48]

dan moet je een jaartje geen klant meer zijn, om erna opnieuw klant te worden, wie weet krijg je er wel iets bij ;-)

Ken zo iemand die iedere 2j een nieuwe tv 'krijgt', voor 99EUR fzo. Moet je natuurlijk wel een dagje verlof voor opofferen (installatie etc)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee