KPN gaat proef doen bij duizend klanten met settopbox die 4k ondersteunt

KPN gaat een pilot doen waarbij duizend klanten een nieuwe settopbox krijgen die 4k ondersteunt. Dat zegt de provider. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk een abonnement komt waarbij klanten kunnen kiezen voor de 4k-optie.

Het is niet mogelijk voor klanten om zich aan te melden bij de proef, omdat de provider zelf uit zijn eigen klantenbestand duizend proefpersonen gaat selecteren, zegt woordvoerster Ellen van Heerwaarden tegen Tweakers. De proef gaat binnenkort van start, maar wanneer precies kon Van Heerwaarden niet zeggen.

KPN vertelt over de proef met Interactieve TV in 4k, nadat Tweakers foto's in handen kreeg van de nieuwe settopbox en de bijbehorende afstandsbediening. De box beschikt volgens KPN over 4k-ondersteuning op 60Hz met ondersteuning voor hdr, heeft een hdmi 2.0a-aansluiting en kan hevc-bestanden afspelen. Die ondersteuning is nodig voor Netflix in 4k-resolutie. Het ondersteunde geluid is Dolby Digital Plus. Behalve de hdmi-poort zijn ook usb, ethernet en een 3,5mm-jack zichtbaar op de behuizing.

Het is voor het eerst dat een tv-aanbieder 4k-hardware gaat leveren. Tv-uitzendingen in Nederland zijn nog niet beschikbaar in 4k, waardoor het nut van de hogere resolutie voorlopig afhankelijk is van diensten als Netflix en YouTube.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

24-05-2016 • 13:15

191 Linkedin

Reacties (191)

191
189
72
7
1
88
Wijzig sortering
Ik vermoed dat de selectie is gemaakt op basis van het volgende formulier:
Heb jij een UHD televisie?

Goede stap van KPN naar mijn mening.
Dat klopt deels! :) Iedereen die daar aan mee heeft gedaan krijgt sowieso bericht voor de pagina waar ze een snelheidscheck kunnen doen, en als die OK is kunnen ze gratis de box swappen. ;)
Maar er zullen ook een paar klanten zijn die niet die lijst hebben ingevuld, en toch de box hebben gekregen, zoals Firen. Dat was volgens mij niet helemaal de bedoeling, maar alas... Foutje, bedankt. :P

Maar inderdaad... Die is inderdaad gebruikt om een selectie te maken.
Ik neem aan dat mensen die daaraan mee hebben gedaan en nog geen bericht hebben gekregen, dat binnenkort zullen krijgen.

Mensen mogen nog altijd meedoen trouwens! Geïnteresseerde Tweakers kunnen zich dus inschrijven als ze willen. Als iemand mee wilt doen met deze test, dient hij/zij zich HIER ff aan te melden, dan kunnen ze nog meedoen! Er zijn nog honderden plekken beschikbaar op dit moment. :)
Let wel dat je minstens iets van 70 a 80MBit verbinding moet hebben om mee te mogen doen.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 24 mei 2016 16:12]

Ah handig. Op het platteland heb je Ziggo nodig om die snelheid te halen.
Op het platteland kan Ziggo überhaupt niets leveren ivm beperkingen in hun CAI netwerk.
Nope, ik heb namelijk geen 4k tv en wel de ontvanger. Ik verwacht ook dat KPN niet allerlei settopboxen naast elkaar wil voeren en dus is het net zo interessant om te weten of hij werkt bij een 4k tv als bij een normale HD tv.

Overigens merk ik zelf vrij weinig verschil met deze ontvanger tegenover de Arcadyan HMB2260 die ik hiervoor gebruikte, hij zapt wel wat sneller door de EPG heen en dan vooral als ik naar een HD+ uitzending kijk (kanalen 670 t/m 679 zo uit mijn hoofd). Ook lijkt het beeld ietsjes smoother maar dat is lastig objectief te testen. Voor de rest weinig extra's als je geen 4K tv hebt staan.

Toch vraag ik me af wat de toegevoegde waarde is van de decoder gezien het geringe aanbod van 4k content vanuit programma makers en het feit dat TV's zelf prima kunnen upscalen. Ik zou zelf liever zien dat de bitrate waarmee KPN de zenders doorzet verhoogt zodat het beeld scherper blijft bij beweging.
HD+ is alleen met glasvezel?
Toch vraag ik me af wat de toegevoegde waarde is van de decoder gezien het geringe aanbod van 4k content vanuit programma makers en het feit dat TV's zelf prima kunnen upscalen.
Je moet natuurlijk ergens beginnen. Als er nog geen 4K infrastructuur is, dan zullen programmamakers ook geen content gaan leveren.
Ik vermoed dat het mede ook te maken heeft met het beschikbaar maken (hopelijk) van hogere kwaliteit Netflix. Momenteel is dit nog 720p met stereo geluid, maar wellicht dat het met deze kastjes dus zelfs 4k Netflix kan worden.
Daarnaast is het zoals hieronder al genoemd ook een gevalletje van voorbereiden op de toekomst, mogelijk maken dat mensen uberhaupt 4k TV kunnen kijken, want anders krijg je een kip-ei situatie, dat programmamakers niets maken omdat de providers het toch niet weer kunnen geven.
Ik vraag het me af, de gemiddelde programma maker verdient geen euro extra als hij zijn content in 4k gaat schieten en verwerken terwijl het wel fikse investeringen in hardware met zich meebrengt.
Het idee is dat men op ten duur geld gaat verliezen door niet aan 4K mee te doen, net zoals nu geen film meer in SD wordt opgenomen.
Ik ben ook KPN klant. Ooit in het verleden had ik een storing. En kwam ik op een specifieke afdeling terecht. Die kon precies zien welke TV ik had. Info zal wel meegezonden worden via de HDMI kabel.

Kan zijn dat ze een 4K database hebben opgebouwd en de enquête gebruiken van het KPN forum?
Info zal wel meegezonden worden via de HDMI kabel.
Klopt. Zie ook wat er gebeurd als je een HDMI monitor/TV aansluit op een PC. Je kan in Windows bijvoorbeeld de naam veelal uit Device Manager halen. Onderhuids kan je waarschijnlijk ook wat meer informatie opvragen over het merk en model.
Maar hoe weten ze dan dat je een 4K televisie hebt? Heb er één, zit ook bij KPN, en wil best mee doen, maar als je je niet aan kan melden wordt dat lastig doorgeven...

[Reactie gewijzigd door thomasv op 24 mei 2016 13:20]

KPN heeft een tijdje geleden een enquête gehouden op hun forum waarin werd gevraagd of je een 4K TV hebt. Mij lijkt dat ze op basis van deze enquête de 1000 klanten gaan kiezen.
Dus als je op het KPN forum kijkt word je beloond. Ik kijk daar enkel als ik problemen heb met KPN en dat is tot op heden minimaal gebleven. Dus jammer dat ze dat op die manier gecommuniceerd hebben vind ik.
Mensen die op het KPN forum kijken zijn eerder geneigd om steeds feedback te geven, ze kijken immers niet op het forum voor de lol. Wanneer jij in een testgroep zit, verwachten ze ook constante feedback van je. Ze kiezen niet 1000 deelnemers die ze belonen met 4K en die lekker 4K kunnen kijken als een van de eerste. Het wordt van de deelnemers verwacht dat ze ook actief gaan testen, dus alles uitproberen, troubleshooten, steeds feedback geven en juist de bugs proberen te vinden door alles actief te proberen. Iemand die vanuit zichzelf de forum bezoekt én een enquête invoert zal dus meer bereid zijn om actief deel te nemen aan een test, KPN heeft daar meer aan in dat geval.

Zit je enkel op het forum wanneer je wat te zeiken hebt (bedoel het niet lullig) dan ben je ook niet snel de beste testpersoon voor KPN. Zij zoeken mensen die juist producten willen testen, dus als iets niet goed werkt mag dan geen probleem zijn. Mensen die actief op het forum zijn en vaak feedback geven zullen zo dus een meerwaarde bieden voor KPN wanneer ze zoiets willen testen. Iemand die lekker 4K wil kijken en wil dat het werkt, daar heeft KPN voor zo'n test dus vrij weinig aan ;)

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 24 mei 2016 14:12]

Mensen die op het KPN forum kijken zijn eerder geneigd om steeds feedback te geven, ze kijken immers niet op het forum voor de lol. .

..
Iemand die lekker 4K wil kijken en wil dat het werkt, daar heeft KPN voor zo'n test dus vrij weinig aan ;)
Helemaal mee eens uiteraard ;). Wat ik bedoelde was vooral dat ik er niet van wist omdat fora wat betreft ISP's voor mij te boek staan als plekken waar klanten gezamenlijke problemen en/of verbeteringen melden dus voor mij niet perse een plek om constant in de gaten te houden. Zou best mee willen doen in een dergelijk test panel om daar ook regelmatig feedback op te geven. Zal het voortaan eens in de gaten houden dat forum.
Hu...

Maar wat je hiermee kan, kan iedereen toch? Is gewoon een 4K mediaspeler meer niet...
Er zijn nog geen zenders te bekijken in 4K dus je hebt er eigenlijk 0,0 aan.

Tegen de tijd dat er 4K op het tv aanbod komt, denk ik (weet ik vrijwel zeker) dat alle klanten dat direct kunnen afnemen = geld verdienen. Ha-ha laat ze er eerst maar voor zorgen dat alles 1080p is dan zien we over een aantal ''jaar'' weleens 4K voorbij komen.

Het is voor het eerst dat een tv-aanbieder 4k-hardware gaat leveren. Tv-uitzendingen in Nederland zijn nog niet beschikbaar in 4k, waardoor het nut van de hogere resolutie voorlopig afhankelijk is van diensten als Netflix en YouTube.

Dit is eerder gewoon het testen van de hardware, maar niet lekker 4k gaan kijken. Iets wat UPC ook beter met de Horizon van UPC een aantal jaar geleden konden doen:P

Maar goed start gewoon thuis youtube / netflix op en je kan het zelfde als wanneer je dit kastje hebt, gewoon voorlopig totaal niet nuttig.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 24 mei 2016 14:26]

Het is nog niet duidelijk wat de deelnemers precies kunnen testen. KPN zegt wel: Het is de bedoeling dat er uiteindelijk een abonnement komt waarbij klanten kunnen kiezen voor de 4k-optie. Dus lijkt me best dat ze ook paar 4K zenders beschikbaar stellen om te testen op termijn.
Natuurlijk, mja waar zit daar het probleem? Bij de ISP of bij oa RTL en etc?
Als het aan de ISP ligt dan zou het allemaal heel snel kunnen gaan, echter denk ik dat het probleem bij de zendermaatschappij zit.

Zodra RTL4 in 4K gaat uitzenden, zul je het misschien wel eerder bij UPC zien die heer en meester zou moeten zijn op TV gebied. (althans, zo zijn ze ooit begonnen natuurlijk: tv aanbieden), persoonlijke problemen van mensen daargelaten.

Kortom, voorlopig heb je niks aan deze mediabox, dus treur niet indien je niet mee kan doen aan dat testpaneel. Zo was mijn eerste reactie dan ook bedoeld aangezien er tweakers zijn die geen netflix / youtube kastje krijgen om te testen en dat niet zo op prijs lijken te stellen.
Dit terwijl je niet meer kan dan netflix / youtube gebruiken wil je iets in 4K zien. Iets wat de ''klagende'' tweaker waarschijnlijk nu gewoon al kan indien hij een 4k tv heeft.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 24 mei 2016 15:23]

Dit zal beginnen met een demo kanaal waar ze continu een loop van 4K materiaal uitzenden, meestal een natuuropname met veel verzadiging, beelden van een strand en blauwe zee etc. en misschien nog wat testbeelden.

Echte content kun je voorlopig alleen verwachten van diensten zoals netflix, ook met sterk gereduceerde bitrates helaas.

Het komt er aan, maar het is nog niet zover. Zelfs de SD schoudercamera's zijn nog steeds niet volledig uitgebannen, echt waar!
De mensen die daar wel actief zijn en niet alleen komen om hun problemen op te lossen heeft KPN ook meer aan denk ik. Deze mensen geven over het algemeen meer feedback en zijn al actief op het forum.
inderdaad, niet de klagers worden beloond, maar de inzet.

Zo was ik een paar jaar geleden 'proefkonijn' met mb's delen en kpn family ( later compleet ).
Naast het ( afgrijselijke ) forum meedoen aan de enquetes en feedbacksessies, dan krijg je nog wel eens wat.
( een vliegende kraai vangt altijd wel iets )

Het forum heb ik destijds ook gelaten voor wat het was, omdat er naast echt lomp ( onbeschoft) volk steeds meer onderlinge politiek kwam opzetten, en de oplossingen niet meer gewaardeerd werden als je je niet aan de 'regeltjes' hield. < langer 'lid' is meer kennis ... >

* FreshMaker is gelukkig niet meer betrokken aldaar ;)
Ach ja, ik mocht ook VoLTE testen vorig jaar, zou begin dit jaar geïntroduceerd worden en nu hoor je er niets meer van. Blijkbaar nog niet interessant genoeg.
Dat kan inderdaad gebeuren, ik heb vaker dit soort dingen thuis gekregen.
Soms wordt het breed ingezet, andere keren een stille 'dood'
Naast het ( afgrijselijke ) forum meedoen aan de enquetes en feedbacksessies, dan krijg je nog wel eens wat.
( een vliegende kraai vangt altijd wel iets )

Het forum heb ik destijds ook gelaten voor wat het was, omdat er naast echt lomp ( onbeschoft) volk steeds meer onderlinge politiek kwam opzetten, en de oplossingen niet meer gewaardeerd werden als je je niet aan de 'regeltjes' hield. < langer 'lid' is meer kennis ... >

* FreshMaker is gelukkig niet meer betrokken aldaar ;)
Ben vanaf 2014 vrij actief geweest op forum.kpn.com. Herken dit niet echt. Wat wel opvalt is dat het steeds dezelden zijn die reageren op het forum. Maar lomp volk zou ik het niet noemen :-) Dat heb ik wel meegemaakt op www.totaaltv.nl. Reacties daar zijn soms beneden alle peil.
dit is een beetje een knullige post
natuurlijk wordt je meer betrokken bij beslissingen alsjij jezelf betrokken opstelt door actief mee te doen aan produktverbetering
een forum is bij uitstek het "FORUM" om gehoord te worden en mee te denken over de toekomst
* FreshMaker ziet vanaf vanavond toename in de diverse providerfora ;)
Bij Tele2 was dat anders ook zo met de pilot voLTE, waar ik nu aan mee doe..
Bijv. De mensen die al een tijdje langer op het forum actief zijn, kregen eerder de kans om mee te doen :).
Wat misschien interessanter is om te weten; kan de hardware die nu geleverd wordt ook downscalen, dus dat je in het menu kiest om als output 720p of 1080p te genereren? En, wat ik echt niet weet van TV's; kunnen FullHD-TV's automatisch downscalen als je een generiek 4K-signaal aanbiedt?

Ik denk dat beiden wel erg interessant zijn om te weten; hierdoor kan KPN meer abonnees aanspreken die mogelijk nog geen 4K-TV hebben. En doordat KPN mogelijk meer abonnees kan aanspreken, gaat misschien ook de snelheid van adoptie van 4K in NL omhoog.
Lijkt mij dat downscalen geen probleem is voor het kastje, dat doen ze (de huidige kastjes) nu ook al als het moet. Is ook eigenlijk onmisbaar natuurlijk :)
Lijkt mij wel, dit kan natuurlijk al jaren met de mediaboxen. Het is niet dat er een mediabox is puur voor CRT, puur voor hd ready (720p) en 1 puur en alleen voor full hd. Het werkt allemaal onderling samen.

CRT wordt natuurlijk wel een issue aangezien tegenwoordig nog weleens een scart aansluiting wilt (gaan) ontbreken. Ik kan me in ieder geval geen CRT tv indenken met een HDMI aansluiting.
Onlangs een 4K tv gekocht en daar zit nog steeds een SCART aansluiting op..god knows voor wie :)
Voor mensen met een hele oude VCR en de overtuiging dat SCART in staat is om goede kwaliteit te leveren :+
ik vraag mij überhaupt af hoeveel procent van de bevolking al een 4k televisie heeft. ;)
Nou om mij heen steeds meer eigenlijk, zelf zit ik nog op een full led 1080p en daar ben ik voorlopig nog wel tevreden mee. Echter stel hij gaat vandaag stuk dan zal ik een 4K kopen en niet wederom een full hd..

Indien ik naar mijn familie kijk, de meeste die recent een nieuwe tv hebben moeten kopen zijn wel gelijk voor een 4K tv gegaan. Aangezien je meestal niet elke maand een nieuwe TV koopt en het stiekem toch een investering is voor de lange termijn zul je ze alleen maar meer en meer in de woonkamers terug zien.

De prijzen dalen ook alleen maar (of er komt weer iets nieuws aan, kan ook natuurlijk) dus het is nog helemaal niet een slecht idee om nu 4K te kopen als je een nieuwe tv nodig hebt.

Ook genoeg mensen natuurlijk die amper kunnen rijden maar wel in een auto zitten van 50-100k, omdat het kan. Zo'n groep heb je natuurlijk ook bij de tv's, geld genoeg en willen gewoon de beste van de beste (duurste/duurste), en dan kom je ook al snel bij 4K op dit moment.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 24 mei 2016 15:25]

dat is ook zo natuurlijk, zodra iemand zijn eerste huisje bijvoorbeeld aanschaft koop je natuurlijk gelijk iets degelijks en wat hopelijk toekomst bestendig is :)
Hoewel denk ik 8K televisie binnen enkele jaren ook (hopelijk goedkoper) op de markt komen. met name de keuze zal van zulke tv's moeten uitbreiden en de prijs dalen :)

je hebt altijd ferrari rijders onder de tv bezitters ;) zolang als mijn tv het nog goed doet doe ik hem momenteel niet weg ondanks dat hij inmiddels alwel weer een jaar of 4 oud is als ik er zo bij na denk. :D
+1 voor de optical SPDIF.
Die laten ze helaas steeds vaker achterwegen
Met DTS heb je niks aan optical...dat moet over HDMI
DTS gaat prima over optisch. DTS-HD (Master Audio) en Dolby True HD moeten wel over HDMI.

[Reactie gewijzigd door TFHfony op 24 mei 2016 13:48]

Je hebt helemaal gelijk...oops
Nee hoor standaard DTS kan prima over optical. De lossless masteraudio inderdaad niet.
Ik geef niet zo veel om DTS, al helemaal niet als de uitzending één van het oververtegenwoordigde deel van de Nederlandse/geïmporteerde kwaliteitsprogramma's/series in herhaling betreft.
Als ik het goed heb kun je er alleen geen gecomprimeerd signaal over heen gooien en is het gelimiteerd tot 5.1(ivm beschikbare bandbreedte)

Maar het gaat mij om het AV mixen op/naar mijn receiver, daarmee RCA niet mijn voorkeur heeft, en ik voor reguliere TV niet altijd mijn receiver aan zou willen zetten = HDMI+SPDIF.

Zo staat er een verderop ook een PC met SPDIF verbonden aan mijn receiver voor muziek tijdens het gamen op de ps4 over HDMI, wat ik weer bedien met een app.

@Brummetje
Ziggo heeft dit niet op zijn set-up box. (HDMI/RCA), en de KPN Digitenne set-up box had dit hier ook niet.

[Reactie gewijzigd door 119961 op 24 mei 2016 14:53]

De Topfield kooptuner (niet meer via KPN verkrijgbaar) heeft wel S/PDIF.
Je kunt ook digitale audioapparatuur aansluiten. Gebruik dan, in plaats van de audio-/videokabel,
een SPDIF-kabel (zie figuur 37).

[Reactie gewijzigd door darkcarlaza op 24 mei 2016 22:27]

Deze zit bij mij ook al op de huidige settopbox van KPN.
Al heel lang inderdaad
Meh, ben benieuwd of het design bij iedereen in de smaak valt.
Maar goed dat smaken verschillen dan. Ik zag het kastje en het eerste wat ik dacht was 'Goh wat een leuke kastje'

Daarna dacht ik ook.. al maakt me dat eigenlijk gaan zak uit want hij staat toch in een gesloten kast met IR extender.

Ontopic: Vraag me af hoe dat gaat met de bandbreedte. Begreep dat Ziggo heel lang 1080i heeft gestuurd omdat 1080p nog te zwaar zou zijn voor de kabel. Hierdoor zouden er meer Standard Definition kanalen af moeten om ruimte vrij te maken.
4k is wel een flinke stap zwaarder.
Kabel en IPtv zijn toch wel heel anders qua techniek.

Bij de kabel moeten alle zenders tegelijkertijd door de kabel gestuurd worden, terwijl bij IPTV er gewoon on-demand een verbinding met de centrale server opgezet wordt om de stream van die betreffende zender op te pikken.
Hierbij wordt er dus te allen tijde maar 1 stream tegelijk naar je toe gestuurd.

Uiteraard heeft dit weer de nodige impact op de backbone van het netwerk, maar aangezien het in feite gewoon van de bandbreedte van je internet abonnement gebruik maakt zit dat al in zekere zin ingecalculeerd in de schaling van de backbone.
Ik mag je niet modden. Maar had je met alle liefde een +2 gegeven. Thanks voor je reactie. You learn something everyday!
Heb ik die +2 maar gegeven voor je ;-)
Bij de kabel moeten alle zenders tegelijkertijd door de kabel gestuurd worden, terwijl bij IPTV er gewoon on-demand een verbinding met de centrale server opgezet wordt om de stream van die betreffende zender op te pikken.
IPTV kan nog steeds wel over de kabel gaan, maar dan over het stuk waar internet op zit. Linksom of rechtsom kost het bandbreedte, of het nou IPTV of DVB-C gebruikt.
Uiteraard heeft dit weer de nodige impact op de backbone van het netwerk
Ik neem aan dat voor IPTV tegenwoordig IPv6 multicast wordt gebruikt, anders zijn ze wel ontzettend stom bezig. Een dief van hun eigen portomonnee, en onnodig veel te zware servers en veel te complex netwerk. Multicasting zou zelfs voor veel sneller zappen kunnen zorgen, omdat je verbinding gewoon kan blijven bestaan en de router van de provider je gewoon bij een andere multicast kan schakelen.
Bij mij thuis staat ie gewoon naast de tv, maar hij kan natuurlijk altijd nog in de kast natuurlijk :)
Momenteel levert KPN twee soorten HD TV: een 8 Mbps versie (kanalan vanaf 700) en een 12 Mbps versie (kanalen vanaf 600). De 12 Mbps versie leveren ze niet via *DSL omdat er te weinig bandbreedte zou zijn. Interessant dat dan 4k wel zou kunnen. Of doen ze dat dan met 8 Mbps? Dat is voor HD al duidelijk aan de lage kant.
HD+ (12Mbps) versie is alleen voor glasvezelklanten beschikbaar icm de juiste ontvanger.
Wat ik gehoord heb gaan ze er vanuit dat er minimaal een 60Mbit verbinding moet zijn.
Ik vermoed dat de bandbreedte zo rond die van HD+ gaat zitten met de juiste codec.
Wel een beetje gek dat als je 12 Mbps biedt in plaats van 8 Mbps dat de klant opeens een 60 Mbps verbinding zou moeten hebben.
Overigens hebben veel VDSL klanten 60 Mbps of meer en daar zijn de 12 Mbps kanalen niet beschikbaar.
Zo gek is dat niet.
Daar heeft men voor gekozen ivm een stukje zekerheid.
Je moet niet willen dat klanten met een trage verbinding met het kijken naar 4K UHD geen internetsnelheid meer over houden.
Ook bij VDSL klanten met 100Mbit of meer is er geen HD+.
Dit omdat het voor nu alleen voor klanten met een glasaansluiting tot aan huis is.
Dat weet ik, maar de redenatie van KPN klopt niet. Wel 12 Mbps leveren op 100 Mbps glas maar niet op 100 Mbps DSL is gewoon vreemd. Pair Bonding komt eraan, dan hebben veel klanten 200/60 Mbps. Het idee dat DSL niet genoeg capaciteit levert is op veel plaatsen gewoon niet meer van toepassing.
Nope..... Liever gewoon een vierkant zwart boxje, en het liefst zelfs zonder display/leds of in iedergeval dat je ze kunt uitschakelen, want telkens weer een stuk tape eroverheen plakken ziet er ook niet uit.
Deze heeft een BT remote dus het kastje kan je gewoon uit het zicht plaatsen
wow das wel mooi, scheelt toch weer kastje op de kast (waar kleine vingertjes weer aan kunnen zitten..)
Heb je een bron waar deze specificaties bevestigd worden?
Nee. Ding is niet te vinden op de ZTE website (is KPN branded). Kan echter wel bevestigen dat het klopt:

"Als je deze ontvanger voor het eerst aanzet begint de afstandsbediening op infrarood. Hij koppelt zich daarna automatisch met de ontvanger via bluetooth. De afstandsbediening is dan alleen nog maar te gebruiken met die specifieke ontvanger. Mocht je hem weer willen ontkoppelen kan dit door de OK knop 5 seconden ingedrukt te houden."

Bron: Niet belangrijk ;)
Ben je zelf 1 van deze testgebruikers en kun je het daarom bevestigen?
Want voor bron hoef ik niet perse een link te hebben naar een website ;)

Bedankt voor de extra info.
Ik vind het design echt fantastisch!
Ik ook wel eigenlijk maar ik hoef hem niet.
Laten ze er eerst maar eens voor zorgen dat iedereen 4k kan ontvangen. De buitengebieden worden compleet in de steek gelaten door KPN met adsl.
Ik woon in de binnenstad van een grote stad, en ik kan je vertellen, juist de buitengebieden krijgen wel glasvezel. De binnensteden worden compleet in de steek gelaten door KPN.

Zie bijvoorbeeld ook:
Lordfox73 in 'nieuws: KPN wil dekking glasvezel verder uitbreiden - update'
Huh dat is dan wel apart. Juist in een grote stad zou je verwachten men dicht genoeg op elkaar woont zodat glasvezel aanleggen wel uit kan.
In een (oude) binnenstad is het te duur om een vergunning aan te vragen en erg complex om nieuwe leidingen te trekken. Dat is wat ik een keer begrepen heb.

[Reactie gewijzigd door KoffieAnanas op 24 mei 2016 13:51]

Daarnaast is de kans op instorten groter. Omdat het oudere gebouwen betreft
In de stad is het aan de ene kant vanwege de drukte boven en onder de grond veel lastiger om iets nieuws aan te leggen. Van de andere kant ligt er in de stad vaak al een behoorlijk kabel-netwerk, dat voor de meeste consumenten goed genoeg is.
In het buitengebied gelden beide punten veel minder: Je zit minder mensen in de weg tijdens de aanleg en glas biedt vaak een grote upgrade voor de gemiddelde consument.
Buiten gebieden krijgen welsiswaar glasvezel, maar heel vaak NIET van KPN. Reggefiber(= nu van KPN) doet ook alleen maar (redelijke) dorpskernen en steden. Het echte buitengebied waar ADSL dus het traagst is moet het hebben van andere glasvezel initiatieven.... of KPN buiten gebied waarbij je een 4g modem krijgt + data limiet 8)7
Laat ze eerst maar eens zorgen dat tv-uitzendingen in minimaal 1080p verzorgd worden! Ik vind het redelijk verbazingwekkend dat er nu overal 4k TV's worden aangeboden (waar ik overigens ook naar zit te kijkend, licht kwijlend zelfs als het om OLED gaat! ;) ), terwijl je voor een beetje fatsoenlijk aanbod je altijd aangewezen bent op externe partijen (BlueRay, DVD, Netflix, Videoland, enzovoort)...
Laat ze eerst maar eens zorgen dat tv-uitzendingen in minimaal 1080p verzorgd worden!
Dat is natuurlijk niet iets waar KPN over gaat... Beetje raar om hen daar 'verantwoordelijk' voor te houden (of iig te verwachten dat ze daar iets aan kunnen doen).
KPN heeft wel degelijk invloed: ze hebben (dacht ik) ruim 1 miljoen klanten.
Als zij dus bij "Hilversum" aangeven dat hun klanten niet meer zitten te wachten op uitzendingen in 720p zal dat meer indruk maken dan wanneer Mien uit Assen belt met de mededeling dat ze nu een leuke 4k TV aan de muur heeft hangen en daar onderhand wel eens optimaal gebruik van zal willen maken :)
Destijds riepen ook veel mensen "laat ze eerst maar eens 3G fatsoenlijk maken voor ze aan 4G beginnen". Wel 3G liep niet lekker maar 4G wel. Je hoeft niet eerst alle shit op te lossen om verder te gaan, soms is het beter om meteen een stap verder te zetten.
Kom naar het binnengebied. Heb ik ook gedaan.
😊
Toevallig woon ik in een 'binnengebied' maar helaas toch max maar 5mbit beschikbaar bij de KPN (koperlijn) @Leiden. Wachten op glasvezel maar en in de tussentijd aangewezen op Ziggo ;(
On-topic: ik vind het een goede ontwikkeling en een fraai kastje ook :)

[Reactie gewijzigd door Tweaqer op 24 mei 2016 13:35]

Ja ik heb zelf ook glasvezel waar ik potentieel 1000/1000 overheen kan laten gaan. O-) Alleen mn ouders wonen in een dorp met ~10000 inwoners, en die moeten het doen met een 8/1 koperlijntje.
Alleen mn ouders wonen in een dorp met ~10000 inwoners, en die moeten het doen met een 8/1 koperlijntje.
Ik ken een dorp met minder dan 5000 inwoners en daar is glasvezel beschikbaar.

Het heeft er meer mee te maken waar nieuw gebouwd wordt. Daar wordt vaak glasvezel in de grond gestopt en soms worden bestaande wijken naast de nieuwe wijk ook meteen (gratis) van glas voorzien.
Zo oud zijn die huizen niet, ze komen uit 2004, maar toch ligt er geen glas.
Zo oud zijn die huizen niet, ze komen uit 2004, maar toch ligt er geen glas.
Dat is al 'oud' in deze context. Met nieuwbouw vanaf ~2014 weet ik dat er ook vaak glasvezel wordt aangelegd.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 mei 2016 14:57]

Bij ons in de gemeente is het kleinste dorp iets van 40 man groot en heeft zelfs niet echt een dorpskern behalve 6 huizen rond een klapbrug over het kanaal. Zelfs dat dorp heeft glasvezel _/-\o_
Als je naar KPN gaat met een grote zak geld willen ze je morgen gerust een supersnelle lijn geven.
Dat is nogal een dooddoener. Als je zak maar groot genoeg is krijg je alles wel voor elkaar. Het gaat mij erom dat een bedrijf als KPN alleen maar voor het grote geld gaat, want ja, de mensen in buitengebieden hebben inderdaag geen alternatief.
Want jij vindt dat KPN tonnen moet uitgeven aan mensen in buitengebieden voor noppes? Dat is niet hoe de wereld werkt :)

Tenzij jij bereid bent om de investering die zij doen dik zelf terug te betalen maar dat wil je natuurlijk niet.

Glasvezel voor een dubbeltje is een beetje onrealistisch.
In een verrotte markt zoals die in Nederland vind ik dat ze dat wel zouden moeten, daartoe aangespoord door de politiek. Maar goed, die heeft de huidige duopolie geen duimbreed in de weg gestaan, dus dat wordt lang wachten, vrees ik....

[Reactie gewijzigd door w00t00w op 24 mei 2016 16:20]

De abonnees in het buitengebied betalen net zo veel als die in de kernen en hebben over de jaren (soms generaties) al dubbel en dwars een glasvezel upgrade betaald, maar krijgen hem niet. Stel dat het met de waterleiding of stroomvoorziening net zo was........
Dat is niet waar. Ze hebben als Target dat eind dit jaar, 85%, 100Mbit (of meer) kan krijgen
Of je gaat lobbyen met initiatieven.
http://www.bom.nl/over-bo...asvezel-in-buitengebieden

Regelmatig worden er projecten opgezet met betrekking op glasvezel / kabel.

Maar het grootste probleem is acceptatie, ik zag dat in een andere wijk-kern paar jaar geleden, daar werd glasvezel voorgesteld, maar alleen met de 'term' "sneller internet" kom je er niet meer mee.

De meeste van die mensen hebben een DSL verbinding, die tot 50Mbit ging, en dat was voor hun voldoende.
Dus de voorstellen voor verglazing kregen niet de minimale voor-aanmeldingen, dan gaat zo'n investering naar de volgende, waar wel interesse is.
* achteraf was er een heleboel 'gezeur' want de slapers werden wakker toen in de krant stond dat het niet doorging, toen was ineens de gemeente de boosdoener ( terwijl er kansen genoeg waren om in te schrijven )
Dat willen ze vast, maar je moet niet vergeten dat gemeenten ook een belangrijke factor zijn en niet perse staan te springen om de grond open te gooien voor een glasvezellijntje. Als je minder in termen van lijn-lijnen denkt heb je wel gelijk want dan kun je de 4G-variant nemen die KPN in buitengebieden aanbiedt, maar wel een (relatief) beperkt aantal gig aan data biedt.
3.5mm hack :p
Vind hem wel grappig

Ontopic.
Tof voor de gene die al een 4k scherm heeft, moet het nog steeds is bekijken :)

[Reactie gewijzigd door Gladiator5 op 24 mei 2016 13:18]

Dan kan je een monitor gebruiken voor beeld en een eenvoudige 2.1 set voor geluid.
Nee?
Nee, 2.0 set kan nog wel met een 3,5mm jack. Zou pas echt leuk zijn als je die ook nog eens individueel kunt gaan aansturen met bijv. een spotify app naar de audiojack terwijl je netflix via HDMI of S/PDIF zijn geluid uitstuurd.
Dat moet prima gaan hoor, bass is prima uit de 2 kanalen te halen en aan de sub te voeren, mijn 2.1 set bij mijn pc is ook gewoon als 2.0 aangestuurd :)
Idem hier.
Klinkt natuurlijk niet high end, maar meer dan behoorlijk.
in Europa is er nog naar mijn weten geen enkele normale tv zender die een reguliere uitzending heeft in 2k laat staan in 4k
Alle Nederlandse zenders zenden nog in 720p uit en vaak ook nog geupscaled van 480p naar 720p!
dus, weer een hoop lucht wat ze verkopen...

edit; het lijkt mij ook geen goed idee dat ze het met "hun" kastje gaan upscalen naar 4k!

[Reactie gewijzigd door pawarana op 24 mei 2016 13:39]

Nederlanse publieke omroep levert alles als1080i, zelfde voor de commercielen. Dat een kabelaar of satelliet aanbieder daar dan weer 720p van maakt is hun ding. Je hebt wel gelijk vwb het upscalen van sd aangeleverde content. Maar dat wordt ook steeds minder om de simpele reden dat er eigenlijk alleen in 1080i geproduceerd wordt.
naar mijn mening is 720p beter dan1080i vandaar dat ik 720p zeg, ik heb mijn xtrend op 720p staan wat een beter plaatje oplevert, vandaar.
Jij zegt in jouw reaktie dat de nederlandse zenders uizenden in 720 p. Dat is per defenitie onjuist. Uitzendnorm/aflvering aan telco's is 1080i
Dat lijkt me alleen mogelijk in de gebieden waar KPN een glasvezelinfrastructuur tot zijn beschikking heeft. Ben erg benieuwd naar de bitrate van de 4K stream!
Op een 100Mb/s VDSL pair bonding lijn moet dat makkelijk kunnen, Netflix neemt op 4k gemiddeld 16 mb/s in, bedraad.

[Reactie gewijzigd door jannoww op 24 mei 2016 22:21]

Denk dat een VVDSL verbinding ook zal werken. Zal toch niet meer dan 100mbit zijn?
Nee hoor, dat kan met gemak op ADSL. Niet als je kilometers van de centrale afbent uiteraard, maar gemiddeld hebben mensen snel zo'n 50 a 60MBit; en daar kan 4K overheen.
Nee hoor, dat kan met gemak op ADSL. Niet als je kilometers van de centrale afbent uiteraard, maar gemiddeld hebben mensen snel zo'n 50 a 60MBit; en daar kan 4K overheen.
Deze domme Belg vroeg zich dan ook af, waarom je er een settopbox voor nodig zou hebben. Je kan al Netflix 4K bekijken. Dit experiment heeft enkel nut indien ze 4K content gaan aanbieden want een TV kan zelf al upscalen indien nodig.

De vraag is dan of ze het EK of de Olympische spelen of dergelijke gratis gaan aanbieden als proef.
De olympische spelen zouden zelfs voor select partners beschikbaaar moete komen in 8K, sowieso die in Tokyo (NHK gaat lekker daar). En die van Rio volgens mij ook deels. Sowieso 4K.
Precies want bij ons hier in decstraat, Middelburg, is Zeelandnet icm Delta digitale Tv vooralsnog goedkoper en heeft deze een veel hogere bitrate (naar mijn weten) dan het KPN alternatief.

Spijtig want het 4G mobiele abonnement van KPN is hier juis fantastisch en haalt zo 50-60mbit terwijl een vast abonnement blijft steken op zo'n 20mbit max.
Ik wil de ontvanger alleen al hebben zodat ik met de afstandsbedeining ook de Receiver kan bedienen voor het geluid...

Teminste zo lijkt het op de screenshots.. Want dat is toch wel een triest gemis bij de KPN iTV kastjes.
heb je geen arc & cec ondersteuning of je tv/receiver?

[Reactie gewijzigd door wootahH op 24 mei 2016 14:22]

Ja, zit erop, maar ik bedien alles met de remote van de Receiver, en de TV afstandsbediening ligt al jaren in de la..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee