Testpanel KPN-pilot voor 4K Ultra HD klaagt over kwaliteit

Testers van de 4K Ultra HD-pilot van KPN uiten in toenemende mate hun onvrede over de kwaliteit en betrouwbaarheid van de nieuwe dienst. Zo wordt er geklaagd over een gebrek aan functies en een gebrek aan communicatie vanuit KPN.

Op het forum van KPN uiten veel mensen hun ongenoegen over de 4k-test. Het gaat dan met name over de benodigde ontvanger, die nodig is om 4k-beelden te ontvangen. Uit de geplaatste berichten blijkt dat een groot aantal mensen negatief is over de pilot, al is moeilijk vast te stellen om welk deel van de testers het gaat. Ook stellen veel klanten dat KPN niet goed communiceert over de pilot, waardoor zij het gevoel krijgen dat er geen prioriteit wordt gegeven aan de 4k-dienst.

Een van de zaken waar klanten zich druk over maken is dat er in de afgelopen tijd meermaals is aangekondigd om functies te verwijderen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het weergeven van 4k-beelden op 30Hz en 60Hz. Ondertussen blijven een groot aantal updates liggen waar door klanten om is verzocht; zo zou KPN acht maanden geleden al te kennen hebben gegeven dat er een update uit zou komen om veelvoorkomende problemen te verhelpen, maar is deze nog steeds niet uitgebracht.

Op het forum stellen een aantal klanten dat zij liever teruggaan naar hun reguliere tv-ontvanger, en daarmee dus willen stoppen met de pilot. Het is nog niet duidelijk wanneer KPN denkt het doorsturen van 4k-tvbeelden breder uit te kunnen zetten. KPN begon vorig jaar met het testen van 4k, maar geeft vooralsnog slechts twee zenders door in 4k-kwaliteit.

Door RoD

Admin Mobile

01-04-2017 • 11:44

213 Linkedin

Submitter: Edje040

Reacties (213)

213
201
110
7
1
60
Wijzig sortering
Wij hebben op dit moment ook zo'n UHD ontvanger. Ik denk dat we hem nu zo'n half jaar in gebruik hebben naast de normale ontvanger (deze staat boven). Eigenlijk kijken we nooit meer naar de 4K zenders, dit komt vooral door dat er maar 2 zenders zijn met vaak saaie content. Maar voor het normale gebruik hebben wij wel het idee dat het apparaatje een stuk vlotter is dan de standaard versie. Helaas komt het wel vaker voor dat het apparaatje crasht of gewoon een paar minuutjes de weg kwijt is, ik denk ongeveer 1 keer per week.

Maar er was inderdaad beloofd dat er "geregeld nieuwe content" zou komen, wat dus niet echt gebeurt.
Dat is een kwestie van tijd. Bij FHD duurde het ook jaren voordat er voldoende content was. De omroepen namen de tijd omdat de investeringen in de apparatuur kostbaar waren. Hetzelfde zal je ook zien met UHD. De omschakeling naar FHD is nog niet eens zo lang geleden voltooid (6 jaar geleden) en dan zouden de broadcasters nu al weer moeten omschakelen naar een nieuw formaat?
zijn er bij jullie al deftige full hd zenders? Dan spreek ik niet over 720 of 1080i, maar wat iedereen onder de noemer verstaat: 1080p
Nee, want 1080p is geen broadcast standaard. 720p en 1080i wel.
Het verschil tussen 1080p24 en 1080i50 is vrijwel nihil zolang je met gelijke framerate opneemt. Ook leent TV zich beter voor 50 interlaced frames dan 24 volle frames. Veel filmmakers willen ook niet van de 24 frames af omdat het filmeffect dan weg is. 1080p50 of 1080p60 zie ik echt niet gebeuren.

Of de zenders deftig zijn? Ik vind van wel, 10-14Mbit zijn toch flinke streams.

[Reactie gewijzigd door |sWORDs| op 1 april 2017 12:56]

Beeldbuis leend zich goed voor interlaced, plasma, oled en lcd totaal niet. Tv's van tegenwoordig gebruiken veel beeld verwerking om de negatieve effecten van interlaced te verhelpen. Het gebruik van 24p voor films vind ik prima echter moet tv content gewoon 1080p50/60 zijn met streams van minimaal 50mbit voor artefact vrij beeld. Maar hedendaags zijn we nog steeds op 1080i50 (ofwel 25 fps) en lijkt er geen verbetering op komst (zeker niet voor de kabel). KPN gebruikt gek genoeg dezelfde techniek als ziggo om het signaal door te geven waar KPN beter had kunnen kiezen voor discrete streams die dan uiteraard van zeer hoge kwaliteit (want alleen het maximum van je internet verbinding kan dan de bottleneck zijn.
Maar hoeveel streams kun je dan nog aanbieden? Een kwart van wat er nu is? 10%?
Zoveel als je wilt als je discrete streams aanbied. Zoals KPN nu doet (multiplexen) gaat dat niet want elke tv-zender zit in hetzelfde signaal en word uit elkaar gehaald door de decoder (QAM moduleren)
Ze hebben maar zeer beperkte bandbreedte (dvbt frequenties). Om die discreet in te zetten blijft er de snelheid van een 14k4 modem over voor elke gebruiker. Dus zeker niet zo veel je wilt helaas.
Dit moet zo omdat? Als elke zender nou een een apart ip adres heeft bijvoorbeeld, dan verbruik je alleen wat je kijkt... waarom zou KPN per se dvb moeten gebruiken terwijl modulatie niet nodig is, of wil jij dat heel het internet continu naar je gestuurd word en dat je alleen je aangevraagde adres bekijkt omdat de modulatie dat eruit kan halen? Nee je wilt dat jij een aanvraag naar een adres doet(stream) en dat enkelt het adres (de stream) word teruggestuurd naar jou
Met multiplexing kan de core hardware een stuk simpeler, omdat het alleen maar een analoog signaal door hoeft te sturen zonder dat er onderweg iets mee hoeft te gebeuren.
Dat gebeurt al middels point to multipoint verbindingen. Je ontvangt niet alle zenders bij KPN, maar zodra je een stream aanspreekt dat zit jij ook in de aftakking en ontvang je die zender.

Als alle gebruikers een eigen stream zouden krijgen zou de bandbreedte snel dichtslibben. Je krijgt alleen een eigen stream als je bij het TV kijken gebruik maakt van een dienst zoals teruggaan naar het begin van de uitzending of uitzending gemist. Terugspoelen hoort daar niet bij, want dat gaat via een interne USB stick. Daarom kun je ook niet meer terugspoelen na het zappen.
Gebeurt de huidige digitale televisie dan al niet op basis van multicasts? (Dat is wat je hierboven omschrijft)

[Reactie gewijzigd door renzomarcus op 1 april 2017 23:51]

Een geweldige verspilling van bandbreedte. Wees blij dat heel het internet niet zo werkt
Waarom een verspilling van bandbreedte? Je hebt een dedicated analoog medium.

Je gaat ook niet zeggen dat radio een verspilling van bandbreedte in de lucht is omdat je alle zenders tegelijk kunt ontvangen. Het is niet alsof die bandbreedte ergens anders voor gebruikt kan worden.
Denk eens aan jezelf man, je praat als een directeur bij KPN. Zijn wij niet de consument hier? Zijn wij niet dezelfde mensen die op de Pricewatch kijken waar producten het goedkoopste besteld kunnen worden zonder acht te hebben voor de kleine ondernemer?

Wat voor KPN en ziggo economisch is is, per definitie, niet per se goed voor ons
IPTV zoals dat gebeurt bij TV over DSL of TV over glas is multicast. Het wordt weer unicast zodra je iets doet als opnames kijken, in delay kijken, of 'vanaf begin kijken'. Kortom, wanneer je iets doet waardoor jouw beeld niet meer mee kan in de massa ga je terug naar unicast. Maar alle livestreams zijn multicast.
Gelukkig maar. Die versnelling die op tvs standaard aan staat gaat als eerste uit. Net jaren 80 camcorder werk.
Onzin. De "HD" wat bij het TV kijken gebruikt wordt is niet eens fatsoenlijk 720, laat staan 1080i. Het wordt veel te veel gecompressed.

Ik kijk nauwelijks TV maar als ik het kijk, op de beste HD TV's ziet het er allemaal echt ruk uit. Ja het is beter dan SD, maar het is slechter dan het downloaden van een comprimeerd HD film of serie. Het hoeft ook geen full blown bluray kwaliteit te zijn, maar de huidige kwaliteit is om te janken.

10-14mbit voor een 4k stream al genoeg vinden. Lossless is het 720mbs, Nu is dat een beetje overdreven. Maar 10-14mbit 4k is net zo kansloos als de 2-5mbs 1080p streams.

10mbps klinkt als een goede bitrate voor 1080p. Ik kijk op mijn 1080p desktop ook 4k streams waar mogelijk gewoon omdat je dan eindelijk een goede kwaliteit 1080p ervaring krijgt.

Men koopt allemaal goede 1080p/4k televisies en geen enkele zender maakt gebruikt van de beeld mogelijkheden van de TV's.
Het ging over 10-14Mbit voor 1080i/720p, niet 4K.
Ik hoop dat je in hetzelfde schuitje zit als het over Netflix gaat want hun kwaliteit is nog beroerder dan die van tv aanbieders. Waar je bij Netflix 4K moet kijken om in de buurt te komen van blu-ray 1080p kwaliteit (zeker bij donkere films of bij drukke films en scenes waar bijvoorbeeld confetti gegooid word in beeld)
compressie doet geen afbreuk aan de resolutie en 1280x720 is de HD resolutie. Te veel compressie zorgt voor verlies in beeldkwaliteit.

En geen enkele vorm van streaming (zij het over kabeldistributie, zij het over internet) zal ooit aan de kwaliteit van offline media komen zoals Blu-Ray gewoon omdat de kost voor bandbreedte te groot is.
Niet mee eens. Offline media is praktisch aan het uitsterven. Bandbreedte wordt in de toekomst alleen maar goedkoper. Er zal een punt komen waarop het gaat overstijgen. Nu ligt de verkoop-focus op resolutie (hoge cijfers, 4K etc.) er is een verschuiving richting HDR, ondanks dat het gros van de mensen niet weet wat dit precies inhoud, maar het verkoopt goed!

Bandbreedte kun je moeilijk verkopen. Netflix kan wel streams van 30 tot 40 mbit gaan aanbieden, maar een club als KPN gaat niet meer TV abonnementen verkopen als ze de bitrate omhoog gooien, zeker niet als de enige concurrent ook achterblijft.
Sorry maar dit klopt gewoon niet. Dat er uberhaupt een interlaced standaard bestaat voor tv is puur en alleen een besparing op bandbreete. Niets meer en niets minder want qua weergave kan iedere lcd tv prima 1080p op 60fps aan. Maar omdat de tv wereld aan het begin van deze eeuw niet vol de stap wilde maken zitten we nu dus opgescheept met dat verderfte 1080i @ 50 fps.

En 24 fps voor film is ook maar gewoon een getal dat vroeger gekozen is om zoveel mogelijk film te besparen. Net genoeg dat het niet stotterd maar laag genoeg dat de kosten laag bleven.
We hebben het niet over de output van de box, maar over de streams die binnenkomen.
Dat lijkt me ook erg sterk, tenzij jij een bijzonder abonnement hebt. Bij TV standaard heb ik nog nooit meer dan 1080i gezien.
De Horizon box heeft een HDMI poort die op 1080p staat, maar doet de deïnterlacing dus zelf, net als de KPN box.

Als je een goede TV hebt kun je de box beter op 1080i zetten, dan doet de TV zelf het deïnterlacen en de kwaliteit daarvan kan flink beter zijn. Ik heb zelf een 4K tv en die schaalt ook op. Die kun je beter het originele 1080i beeld voeden dan een kunstmatig ge-deïnterlaced1080p beeld wat de TV zelf nogmaals moet opschalen naar 4K.
Ziggo beweerd fullHD uit te zenden maar het is zo gecomprimeerd als wat en zeer duidelijk te zien als je een 50+ inch tv hebt. Je kan de pixels bijna letterlijk tellen. Ik kan me er soms best druk over maken bij het willen kijken van een film.
Ligt aan het gebied waar je woont. Ik heb ook paar maanden moeten wachten op de wijkkast upgrade, zag direct het verschil op mijn 4K 55".

Ziggo zent variabel uit tot 12mbit, KPN doet 12,75. Vodafone tot 15mbit (Alleen Film1 voert dat door). NPO, RTL en SBS bieden maximaal 12-13mbit aan. Tenminste dit was zo in 2014, dus dit heeft hooguit met jouw wijk, bekabeling of tv te maken.

De grote providers halen al het maximale eruit. Moet zeggen dat Netflix 4K nauwelijks beter eruit ziet dan TV.

Een echt 4K HDR beeld van youtube (niet via Chromecast, tenzij Ultra), jah dat is duidelijk beter.
Is glasvezel een vereiste? En welke twee zenders heb je als uhd?
Nee. Wel is voor de test 80Mbit/s minimaal een vereiste maar de zenders zijn zo'n 25Mbits.

Xite is één van de zenders maar daar zie je om de zoveel uur hetzelfde
Is xite niet die muziek zender? (Zoals mtv vroeger was) want dat betekend dat xite gelimiteerd is door het materiaal wat aan hun word aangeboden en muziek clips lijkt mij geen hoge prioriteit te hebben voor 4k

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 1 april 2017 18:59]

Afgezien van het zender aanbod. Stuurt deze ontvanger het geluid van Netflix toevallig wel door in DD5.1? KPN Geeft al tijden aan dat dit ook op de "oude" ontvanger zal gebeuren (met een update) maar gezien de tijd die dit op zich laat wachten lijkt het haast alsof het apparaat er technisch niet toe in staat is (mogelijk deze test versie al wel).
De 4K ontvanger heeft (ondanks beloften van de KPN dat dit "snel" zou volgen) helemaal geen Netflix.....laat staan in 4K.

Ook werkt 1 week uitzendingen terugkijken in de programma gids niet op de 4K decoder.

Waar ik wel tevreden over ben is het uiterlijk van de box en de nieuwe afstandsbediening, die je ook kunt programmeren om naast je tv ook je receiver te bedienen.
Zelfde hier, kijk nooit meer naar de 4K zenders.
En inderdaad, hij voelt een stuk sneller aan als de HMB2260 (v1).

Crashes heb ik nog niet gehad, wel dat hij soms niet naar standby wilt gaan met de AB.
Het is natuurlijk niet voor niets een TEST-panel. Bij zulke panels worden deadlines en beloftes vaak niet gehaald of waar gemaakt.
Er is weinig 4K en voor het kijken zelf zijn de meeste TV's niet een geschikt, nog erger is dat 4K met een veel breder kleurenpalet werkt, waardoor soms gewoon HD uitzendingen er natuurlijker uit zien op gewone tv's dan met 4K uitzending. Er is daarbij ook weing 4K content ,hoewel er steeds meer bijkomt, maar uitzendingen zijn er niet en uitzenden in 4K is ook geen optie. Dus klagen kan altijd, maar 4K is nog niet de toekomst en is ook overbodig als de meeste mensen al genoeg hebben aan 720p naar mijn mening. Het mag wel gezegd worden als je eenmaal 4K op je scherm krijgt dat echt voor 4K is dan is het enorm mooi van dichtbij :)

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 1 april 2017 18:16]

4K resolutie is niet automatisch HDR. Deze staan min of meer los van elkaar. Je kan ook een 4K stream hebben die helemaal geen HDR content bevat. Ook 4K beeld kan de REC 709 standaard zijn in plaats van REC 2020, of een geconverteerde variant, maar in de meeste gevallen kun je van REC 2020 uitgaan.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 3 april 2017 09:40]

Ik heb sinds de start van de pilot ook een 4K ontvanger. Het EK Voetbal heb ik destijds in 4K kunnen kijken, dat zag er wat betreft kwaliteit erg goed uit. De overige 4K zenders hebben geen toegevoegde waarde. KPN kan er natuurlijk zelf niet zoveel aan doen dat de ouderwetse omroepen nog niet in 4K beschikbaar zijn.

Helaas heb ik al sinds dag 1 een probleem tijdens het aanzetten van het kastje en de TV. Ik moet 1 op de 3 keer eerst naar het Beeldscherm menu om te wisselen naar een willekeurige andere resolutie/Hz, dan bewaren en ik kan weer TV beeld ontvangen. De zenderinformatie is wel altijd zichtbaar, het is puur het TV beeld dat ontbreekt. Het maakt ook niet uit naar welke resolutie ik schakel, het is puur het wisselen en opslaan dat blijkbaar het kastje weer triggert om TV beeld te gaan versturen. In de eerste week heb ik hier melding van gemaakt bij KPN. Ik lieg niet als ik hier al 30x over heb gebeld en 3x over heb gemaild. Ook beloftes van KPN om mij iedere week op de hoogte te houden stranden vaak na 2-3 weken, men komt de afspraken niet na. Ook had ik in het begin problemen om de UHD/4K helpdesk te bereiken, men wist intern niet eens van het bestaan.

De helpdesk vroeg ook nooit om mijn type TV, zelfs niet als ik ze de vraag stelde of dat niet handig was, die vraag kwam niet in hun lijstje voor.... Een pilot is er juist om dergelijke problemen op te lossen, maar het heeft helaas geen prioriteit.

Via een wat slinske manier heb ik ook weer een normaal kastje weten te krijgen zonder de 4K ontvanger in te hoeven leveren, zodat ik nu wel weer gewoon normale TV kan kijken. Af en toe wissel ik even van ontvanger om te kijken of men inmiddels al wel de tig keer beloofde update heeft uitgerold. Maar een jaar later nog steeds niets.

Het kastje is wat betreft lay-out mooi, de bediening is prima en de beeldkwaliteit van de 4K zenders is prima. Als er geen problemen zouden zijn met mijn TV (LG 55UB950V), dan was het wat mij betreft een geslaagde pilot, maar op deze manier komt KPN er niet, ik ben echt diep teleurgesteld.
Er zijn volgens mij ook providers waar je (basis) tv kan kijken zonder kastjes of kaartjes. Waarom is dit niet bij alle providers?
Je gooit hier wel een paar technieken op een hoop:

- DVB-C: digitale tv over de kabel. In de praktijk alleen door Ziggo en een enkele lokale kabelboer aangeboden
- DVB-T: digitale tv over de 'ether'. Door concessiehouder KPN gebrand als Digitenne
- DVB-S: digitale tv van de satelliet
- IPTV 'klassiek': digitale tv over het WAN van de provider. Meestal over multicast
- OTT: digitale tv over simpele internetprotocollen, meestal HTTP of RTP+RTSP en afkomstig uit internet of intranet (bij de provider zelf) endpoints. Wordt meestal via een app aangeboden.

'Zonder kastje' betekent in de praktijk dat je TV een tuner moet hebben voor de genoemde DVB-techniek. In de praktijk zie je dat vrijwel altijd voor DVB-C, en -T en -S zie je steeds meer. Voor IPTV zie je nauwelijks tv-support en dat verdwijnt steeds meer, bij OTT groeit het juist, indien het een Smart-TV betreft die dan de app kan uitvoeren (en een internetverbinding heeft).

Zonder kaartje betekent dat de aanbieder de zender zonder encryptie of authorisatie aanbiedt. Dat zie je wel voor de NPO op DVB-T en -C, maar niet op -S omdat de aanbieder niet kan voorkomen dat een andere Europeaan het dan niet ook kan ontvangen. Bij IPTV zie je het nauwelijks omdat men niet verplicht is om je toegang tot het netwerk te geven, bij OTT zie je het soms, maar niet vrij beschikbaar (je hebt sowieso toegang tot de app nodig, maar je kan met wat Wiresharken soms wel bij de beschikbare NPO stream komen). Om dezelfde reden dus, als je per se NPO wil kijken over het internet ga je maar naar NPO.nl of gebruk je de NPO app.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 1 april 2017 12:04]

Dat is de beste oplossing een schotel een Technisat UHD decoder want die upscalet alle HD zenders naar UHD en Can al Digital bevalt prima en lage kosten tov andere dure en slechte aanbieders.
Chill als je decoder upscaled, want anders moet je televisie dat doen.
KPN is niet TV over Coax, maar IPTV.

Coax decrypten kan vaak met een CI (of CI+) module - IPTV werkt via VLANs en is dus lastiger
De VLANs zijn het probleem niet, de (op sommige locaties) aanwezige verimatrix encoding wel though.
IPTV werkt alleen via VLANs aan de WAN kant bij KPN. Dat komt omdat het hele TV netwerk een Rfc1918 netwerk is.
Omdat TV's (op het ogenblik) geen DVB-IPTV ondersteunen. Komt misschien nog wel eens, maar dan moeten de verschillende aanbieders en TV-producenten wel een keertje om de tafel gaan zitten om dit mogelijk te maken.
Heb hier een loewe tv die dvb-iptv aankan ze zijn er dus wel.
Zoals welke providers? Zonder kastje cq kaartje zul je digitaal enkel de publieke zenders binnen krijgen, en ook enkel via de lucht. Voor commerciële zenders zul je toch iets van een verificatie moeten hebben. Dit zal analoog via kabel zijn, of digitaal via een smartcard.
Nee hoor, hier is het hele digitale, standaard televisiepakket, dat wij afnemen van Caiway zonder kastje/decoder te bekijken. Enige is een goede coaxkabel rechtstreeks in de televisie :). Opnemen doen de televisies ook zelf, 2x Sony Bravia's met Android v6.

Daar in onze woning iedere kamer van coax is voorzien, kunnen we door het hele huis televisie kijken indien gewenst.

[Reactie gewijzigd door Wietsee. op 1 april 2017 15:34]

Je tv vraagt in dit geval vast iets op om te decoden
Nee, Bij Caiway is het basispakket ongecodeerd DVB-C.
Zoals welke providers? Zonder kastje cq kaartje zul je digitaal enkel de publieke zenders binnen krijgen, en ook enkel via de lucht.
Dat is niet waar. Bij Delta (DVB-C) heb je voor elke regio in Zeeland een aparte netwerk ID (3 in totaal - id 1000, 2000 en 3000), maar er is ook een ID 4000 voor Delta FTA. Hierbij krijg je NPO 1 t/m 3 in HD en de commerciële zenders plus een paar buitenlandse zenders in SD kwaliteit. Voor die ID 4000 heb je geen CI+ module noch smartcard nodig. Zie ook https://www.delta.nl/serv...onder-smartcard/overzicht
Bij Ziggo zijn alle zenders hier met de vermelding "Kabel TV" zonder smartcard te bekijken, alleen de NPO en Ziggo Sport in HD.
Volgens mij is het bij Ziggo via de kabel (COAX) gewoon mogelijk om de niet gecodeerde zenders (NPO123) zonder smartcard te ontvangen. Als ik mijn CI+ CAM met smartcard eruit trek kan ik die zender gewoon blijven bekijken. Voor de commerciële zenders is alles gecodeerd en zul je wel een card moeten gebruiken. Analoog werkt gewoon voor het analoge zenderpakket maar die kwaliteit is zo belabberd als je HD bent gewend ;)
Volgens mij is het bij Ziggo via de kabel (COAX) gewoon mogelijk om de niet gecodeerde zenders (NPO123) zonder smartcard te ontvangen.
Klopt, maar enkel als je al een abonnement hebt. Dus als je geen abo hebt, enkel via de lucht. Maar ik zei het niet heel duidelijk idd...
Ook als je geen abonnement hebt zijn ze ook via de coax te ontvangen. Voorwaarde is wel dat er signaal op de coax staat. Zelfs bij nieuwbouwappartementen staat er in de meeste gevallen al signaal op de kabel. Daarom zie je al steeds meer aftrek van Enigma boxen die met een cline het kijken naar alle zenders en premiums mogelijk maakt.
Je kan digitaal naar Ziggo kijken zonder smartcard met wat lagere beeldkwaliteit het enige wat je hoeft te doen is bij de zender instellingen de 5555 te veranderen in 4444.
Hiermee kan je iets van 50 tv zenders kijken.
Dit kan op zowel tv 's vanaf iets van de 2009 en de kastjes.
Typisch dat men klaagt over de ontvanger. Ik heb meerdere ontvangers bij verschillende providers mogen gebruiken en ze vallen altijd tegen. Vaak te langzaam van zender wisselen, niet responsief, crashes, etc. (Ik kijk naar jou Ziggo). Die van Telfort was nog acceptabel.

Hoe moeilijk is het? :O
De 'normale' van KPN die ik hier heb staan werkt prima. Ik zou als ik een 4K ontvanger had en deze vaak zou crashen en hier geen gehoor aan wordt gegeven ook eisen dat ik weer terug kon naar de niet-pilot variant. Wat heeft het voor zin om deel te nemen aan een pilot als er toch niet wordt geluisterd naar de feedback/input?
Één van de eisen die KPN stelde aan haar pilot deelnemers is dat zij beschikten over ten minste twee tv ontvangers. Dus als het goed is hebben alle pilot deelnemers sowieso 1 standaard tv ontvanger thuis staan.
Het zou wel kunnen dat die voor een andere tv wordt gebruikt dan.
Dan nog heb je er geen één weg hoeven te doen. Hoe keken die mensen dan vroeger tv, met maar één kastje op twee tv's.
Je moet een normaal kastje inleveren voor een 4K kastje. Ik heb via een monteur gelukkig weer een nieuw normaal kastje kunnen krijgen, waardoor ik nu 2 normale kastjes en 1 4K kastje heb, voor in totaal 2 TV's.
Okee, dat vind ik raar voor een test. Dan ben ik het al meer eens met sommige klagers :-)
Worden de TV-ontvangers van KPN niet verhuurd? Als klanten een reserve TV-ontvanger achterhouden moeten ze daar toch gewoon huur voor betalen iedere maand? Dus misschien hebben ze wel helemaal geen reserve TV-ontvanger achter de hand? Heb weinig kennis van de pilot hoor, en dit is maar gewoon gissen, dus kan zijn dat ik ernaast zit. Maar vond de redenering dat ze geen tv ontvanger weg hadden hóeven doen erg simpel klinken, aangezien de klanten ze volgens mij huren wat geld kost.

(En zelfs indien het in dit specifieke geval geen geld zou kosten (geen huurkosten), sommige mensen kopen wel eens een TV erbij voor op een slaapkamer bijvoorbeeld. En als ze eerst een ontvanger over zouden hebben, dan gebruiken ze die voor die nieuwe TV.)

[Reactie gewijzigd door dusty-2011 op 1 april 2017 23:12]

Goede toevoeging, dat wist ik niet
De ontvanger van KPN vond ik altijd heel goed werken. Die amino's van onsbrabantnet of de horizon box van UPC/Ziggo waren in vergelijking kansloos, en dat terwijl die een eigen harddisk hebben en pauzeren bij KPN allemaal via de cloud gaat (waar ik dus weinig van verwachtte).
Same hier, die van KPN werkt erg goed en lekker vlot, enige puntjes zijn dat het terugkijken de laatste tijd slecht werkt, beeld dat vast blijft hangen, terugkijken dat opeens zonder melding midden in een aflevering terug springt naar live televisie, of errors dat iets niet beschikbaar is. Daarnaast lijkt het geluid niet helemaal synchroon te lopen soms met terugkijken. Ohjah, en spoelen is klote, als je spoelt, je ziet dat de aflevering begint en je drukt op play dan zit je bijna altijd opeens weer een minuut terug in de reclames. Dit lijken veel problemen, maar het is niet heel erg en het lijkt ondertussen weer iets beter te werken. Daarnaast is het kastje gewoon lekker snel en daar gaat het mij om, ik hoef allemaal geen toeters en bellen.

Maar dat is niks vergeleken met de Horizon box van Ziggo, die hadden ze bij mijn ex-vriendin thuis. Mijn god wat een ongelofelijk traag apparaat, de gids is gewoon niet te gebruiken. Alles hapert, hakkelt, je moet 2-3 seconden wachten wanneer je een zender omhoog of omlaag wilt want anders houd ie het niet bij. Ziggo wilde mijn ouders er ook een aansmeren, zeiden dat onze huidige HD ontvanger niet meer werkte (gekocht van Ziggo voor 80 euro). Gewoon lekker overgestapt naar KPN.

[Reactie gewijzigd door lepel op 1 april 2017 12:15]

[...] Ohjah, en spoelen is klote, als je spoelt, je ziet dat de aflevering begint en je drukt op play dan zit je bijna altijd opeens weer een minuut terug in de reclames. [...]
Dit is volgens mij bewust als compensatie voor gemiddeld reactievermogen. Als je dan een bovengemiddeld reactievermogen hebt lijkt het idd alsof er wordt teruggeskipped. Het is overigens ook altijd alsof je de play-knop twee seconden eerder hebt ingedrukt. Je gaat dus verder terug (in normale afspeeltijd) als je sneller spoelt.
Eigenlijk moet je gewoon iets trager zijn :P

[Reactie gewijzigd door Caelorum op 1 april 2017 12:19]

Volgens mij is het gewoon glitchy, want het gebeurt heel vaak maar niet altijd. Als ik op play druk is het altijd even roulette of hij hem goed pakt of ik weer kan gaan spoelen. ;(

[Reactie gewijzigd door lepel op 1 april 2017 13:09]

Hmm, bij mij is het altijd pakweg twee seconden in echte tijd dat die teruggaat. Dus alsof je twee seconden eerder op de knop drukte.
Bij mij kan het echt 30-60 sec schelen, op welke snelheid spoel jij? Ik meestal op de 16-32x om snel door de reclames te gaan.
Wat ik bedoel is dit:
2x spoelsnelheid = in 2s echte tijd, ben je 4s verder, dus als je stopt dan skipt die 4s terug als compensatie.
Voor 4x is dat dan 8s terug, 8x = 16s, 16x = 32s, 32x = 64s.

Dat is iig wat ik ongeveer ervaar. Het zal niet precies 2s zijn, maar dichtbij genoeg.
Aaah, ik heb jou reactie verkeerd begrepen. Ik dacht dat je er op doelde dat het beeld maar 2s terug sprong. Got it!
Laat ik je een goede tip geven over die verdomde horizon ontvangers
Zorg ervoor dat hij nooit boven de 55% van de schijf vol is
Dan is de horizon wel degelijk een snel apparaat
Helaas is het een bekend probleem. Maar neem niet te veel op, en het ding is snel zat :)
Naja het was bij mijn ex thuis, dus heb er geen last meer van :) elk nadeel heb zn voordeel
Dat dacht ik eerst ook, maar het is nogal random. Soms begint het afspelen meteen na het laatste frame wat je gezien hebt en soms gaat ie een halve minuut terug.
Was wel een mooie functie geweest als dit wel goed zou werken.
Gezien je ervaringen is dit met een Horzion al een tijdje geleden, geval reageert een stuk sneller en de tv gids is ook gewoon bruikbaar(zeker al een jaar).
Perfect is het zeker niet, maar zo erg als jij het doet overkomen is het niet meer.
Je hebt van die horizon boxen ook verschillende versies en die eerste zijn echt draaaaamaaaa. De nieuwe (met ziggo logo) hebben een snellere CPU en zijn daardoor een stuk beter. Omruilen doet Ziggo zover ik weet niet aan.
Ik heb zo'n ding ongeveer een maand geleden nog gebruikt, en daar was het echt zo erg als ik het laat voorkomen. Ik weet ook niet welke versie ze hadden en of die geupdate was, maar met het gemiddelde niveau in Nederland qua updates runnen mag ik toch hopen dat die dingen zich automatisch updaten.
Bij mij is het andersom :P die van kpn is gewoon kansloos bij mij :P
Pauzeren bij KPN gaat niet via cloud. Er zit een USB stick in voor de timeshifting.
Wij willen er zo min mogelijk voor betalen en de provider wil er zo min mogelijk aan uit geven. Dan moeten er keuzes gemaakt worden.

Ik snap dat iedereen voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten. Maar zo werkt het helaas niet :)
Nee hoor wil best wat extra betalen. Geef mij maar een goed apparaat, wil ik ook zelf nog wel kopen. Leveren zij svp graag goede content.

Het is toch treurig dat je 100 SD kanaaltjes hebt, 37 full HD en nog een beperkt aantal glas HD. Ik wil alle HD ook in glasHD en waar mogelijk SD vervangen door HD (of gull HD). Lieft z.s.m. Aangevuld met zoveel mogelijk 4K content.
Koop een Technisat UHD met schotel en je bent overal vanaf geen gedoe meer met aanbieders.
Canal Digital bevalt uitstekend.
Met de schotel ben je vaak wel beter af, maar vergeet niet dat canaldigital ook een aanbieder is waar je gedoe mee kunt hebben (jij dan niet, anderen hoor ik het wel van).
Ben ik met je eens, Zo bedoelde ik het ook niet helemaal. Ik bedoelde meer dat wij als cunsument vergelijken naar wat het goedkoopst is. De provider heeft er dus heel veel baat bij om hun kastje goedkoop in te kopen zodat zij er uiteindelijk meer op verdienen.

Ik zou er ook voor willen betalen als ik er last van zou hebben ( ik kijk al een paar jaar amper tv meer )
Helaas geven ze ons die keuze niet waar ik ook wel weer begrip voor heb.
Heb je nog een extra device. Dan zit je met voorraad en extra wat je op de plank moet hebben voor vervanging enz.
Daar komt redelijk veel bij kijken en dat kost dus ook weer geld.
Bovendien zijn de mensen op de helpdesk ook niet altijd de meest ervaren mensen dus voor hun zou het dan ook weer ingewikkelder worden.
En ook dat snap ik weer. Maar wel jammer dat dat wij als klant daar last van hebben.
Blijkbaar moeilijk😂 , dat verwisselen van zender is idd vaak een drama en ik ga me er al snel aan irriteren.
Moet zeggen dat mijn huidige Artis vip2952 lekker snel werkt en in combinatie met een V10 modem (ook een iets hogere bitrate metV10) prima HD-beeld oplevert.
Ik heb naast mijn huidige tv aanbieder ook een IPTV abonnementje en daar zapp je helemaal als een sneltrein mee, ik snap ook niet waarom dat trage zappen bij heel veel providers een probleem is.

[Reactie gewijzigd door Cosmo_nl op 1 april 2017 12:20]

De ontvanger van Vodafone (T-Mobile nu ) over glasvezel is naar mijn mening tot nu toe de beste ontvanger die ik ooit heb gehad.hij is snel..zapt snel..perfect beeld En geluid.
heb toch na het 1e jaar met de Horizon gene enkel probleem meer gehad! ben nu helaas verplicht overgestapt naar glasvezel...maar die ontvanger is echt helemaal niets! zappen gaat echt trager...en eht apparaat heeft eigenlijk geen extra functies...is echt alleen TV tuner!
Hoewel Ziggo een paar waardeloze ontvangers heeft gehad; Ik heb nog nooit problemen met de Humax 50xx bakjes gehad, en ook mijn huidige samsung ding (waar heel het internet over klaagt) werkt als een zonnetje.
Acceptabel is relatief. Ook dat ding was niet snel, maar wel een stuk beter dan Ziggo Horizon, die een interface gebruikt die dat hele apparaat niet eens soepel kan draaien.
Iets kan tegenvallen maar wel acceptabel zijn...
UHD via internet lijkt mij zeer lastig als je geen glasvezel hebt.

Ik denk dat de koperen kabel het toch weer gaat winnen op dit gebied.
Mwah, via DSL is het wel mogelijk, als er maar genoeg bandbreedte is. Tegenwoordig op veel plekken al 100+Mb mogelijk via DSL, het kan dus wel. Is natuurlijk wel de vraag of KPN dit ook gaat doen. Als je ervan uit gaat dat een HD "glas" zender +- 13Mbit in beslag neemt, dan zit je DSL lijntje snel vol. :+. Een UHD zal wel minimaal 20Mb zijn.

In theorie kan je met 30Mbit DSL dus prima een UHD uitzending via een TV-ontvanger bekijken. In de praktijk zal dit vrijwel niet aangeboden worden.
Zelf kijk ik ook via VDSL 100 Mbit/s naar TV van KPN. En ik kan bevestigen dat dit prima werkt en sinds begin vorig jaar is Netflix geïntegreerd (4K wordt daarbij niet ondersteund, maar HD uiteraard wel). Toevallig heb ik gisteren een filmpje in SD kwaliteit gekeken van Pathé Thuis (via een Chromecast) en dan pas zie je hoe snel je aan HD went. Ik kan mij voorstellen dat die gewenning voor 4K ook geldt, maar ik denk dat KPN en andere partijen er verstandig aan doen dit niet aan te gaan bieden op adressen met een (relatief) langzame internetverbinding, om klachten hierover te voorkomen. 100 Mbit/s zou ik daarbij als ondergrens hanteren en bij VDSL moet daarbij uiteraard naar de praktijk gekeken worden. Zo haalt mijn 100 Mbit/s VDSL verbinding in de woonkamer gemiddeld 70 tot 80 Mbit/s en zakt dit op de eerste en tweede verdieping naar respectievelijk ongeveer 40 tot 50 en 10 tot 20 Mbit/s.
Ja maar dat laatste komt natuurlijk door je eigen apparatuur. Kpn levert 100mbit naar jou huis. Niet naar je slaapkamer.
Zodra je inkomende signaal dievolle 100mbit/s haalt zou je dat op ieder apparaat in huis die snelheid moeten kunnen ontvangen..dat jij op de 2de verdieping langzamer gaat met je je internet snelheid heeft meer te maken met jouw wifi signaal en daar zijn genoeg oplossingen voor.
Gelukkig wordt het ook voor niet-Tweakers steeds eenvoudiger om overal in huis en in de tuin voldoende snelheid te behalen, er vanuit gaande dat het bij de bron goed zit. Maar ik zou nog steeds niet hiervoor met een gerust hart m'n moeder alleen naar bijvoorbeeld een Mediamarkt laten gaan...In mijn geval was dat overbodig en kan ik ook op zolder Netflix kijken op basis van de standaard Experiabox (V10), die beneden staat. Mijn eerdere post was echter meer gericht op het mogelijke grote verschil tussen theoretische en praktijk snelheid, met name bij (V)DSL. Zoals de meesten hier wel zullen weten, is dat namelijk afhankelijk van de afstand tussen de klant en de wijkkast, terwijl dit bij glasvezel geen rol speelt.
Je denkt dat glas een vereiste is dus koper gaat winnen?
Veel ADSL koper lijnen gaan niet verder dan 30 Mbit gemiddeld en daar zal KPN toch op in moeten spelen. Sommigen zullen 100Mbit over ADSL kunnen halen als hun kabels en wijkkast niet te ver verwijderd zijn maar de meeste huishoudens halen niet meer dan 30Mbit, zelfs met nieuwere technieken.

Kabeltelevisie heeft een enorme bandbreedte, minimaal 100Mbit, waarschijnlijk veel meer. Daar kan je probleemloos UHD over heen gooien.En je hebt het voordeel dat je kan broadcasten, terwijl je met ADSL naar ieder huishoudens een aparte stream moet sturen.
Dus als je koperen kabel zegt bedoel je coax kabel in tegenstelling tot (twisted) pair? Verwarrend, maar nu snap ik je.
Iets klopt niet helemaal hier... namelijk:
"Testpanel" / "Testers" / "Pilot" samen met het woord: "Klagen"
Het is toch een pilot? Een test? Uitgevoerd door testers? In een testpanel? Dan is het geen klagen (waar Nederlanders heel goed in zijn) maar gewoon kritische feedback?
Het klagen heeft meer betrekking op het feit dat KPN niet beloftes nakomt om meer content vrij te geven. Indien er continu maar twee zenders zijn om te testen, is er niet veel meer te testen. Het is daarom ook volledig terecht dat er wordt gesproken over klagen, niet zozeer om de test zelf maar om het achterblijven van beloftes.
Dan nog klopt het mijn inziens niet. Als tester heb je je opgegeven voor een pilot zoals kpn hen heeft bedacht en opgezet, dat dit dan niet geheel naar verwachting is, is geen reden om te klagen vind ik. Dat een geen beloftes nagekomen is kut maar nog steeds geen reden om te klagen. Leuk is het niet naar zo is de test opgezet en dan kan je je dan toch gewoon "uitschrijven"?
Dat klopt niet. Als tester heb je je aangemeld voor de test zoals beschreven bij de start. Vervolgens doet KPN beloftes die het testaanbod uitbreiden, waarna dit niet wordt nagekomen. Oftewel, een lekkere worst voorhouden en dan wegtrekken. Ga jij dan niet klagen?
Staat er zwart op wit in een contract oid dat die extra content bij de test hoort? Staat er nergens in de voorwaarden dat KPN naar eigen beoordeling (en voortschrijdend inzicht) dat ze de test aan mogen passen? Dat geloof ik niets van.
Er bestaat ook nog iets als je woord houden na een belofte. Wie heeft baat bij een goed verloop van de test? Juist, KPN. Dus denk dan ook aan je tester na een belofte. Nogmaals, klagen is terecht.
In een test lopen dingen anders dan je van tevoren hout. Anders goed je ook niet te testen. Nogmaals: Het klagen is onzin. Stop dan gewoon met mee doen als je zekerheid wilt.
Nee, ik denk dat jij toch het een en ander niet snapt in te beginnen normen en waarden. KPN doet een belofte die niet wordt nagekomen. Ala, dat kan. Vervolgens is er bijna geen communicate meer door KPN waardoor tester zich niet gehoord voelen. Dus bij elkaar geteld, en beloftes niet nakomen en niet communiceren, hebben ze reden tot klagen. Als de wereld echt alleen gaat draaien om wat er zwart op wit staat, hmm dan klinkt Mars opeens een stuk aantrekkelijker.
Precies ! Je doet mee aan die test om het te Testen en je dus mee kan helpen aan de verbeteringen die in de test falen etc.
Als men 8maanden lang belooft voor 1 update dan mag je gewoon klagen, beta/tester of niet.
Tja daarom doe ik dus nooit mee aan tests. ;)
Maar dan nog. Een test is een test. Als je het over en beta hebt waar iedereen aan mee mag doen (dan nog..). In een pilot kan alles mis gaan en anders worden.

Feedback geven: Graag! Daar is de test voor. Klagen: Doe niet mee aan tests, dan weet je niet waar die voor zijn. Klaag vooral niet in het openbaar, dan ben je helemaal een minkukel, tijdens een test
Als tester verwacht je misschien wel bugs die nog opgelost moeten worden, maar als gewoon de algehele kwaliteit ondermaats is (zelfs voor een testrelease) kan er best geklaagd worden. Ook voor een pilot/testrelease kun je minimale eisen opstellen waar het in elk geval aan moet voldoen.
Als die basiskwaliteit in de test goed benoemd wordt dat die aanwezig is, dan heb je een punt.
Precies, dat was ook mijn gedachte. Het is een pilot, maar sommigen deelnemers drinken een liter azijn per dag.
Klagen over de inhoud is in een pilot anders gewoon positief, dat ziet KPN graag want dan kunnen ze de zwakke punten eruit halen (of besluiten dat het niet gaat werken).

Nou gaat het hier ook om klachten over de uitvoering, die mag KPN zich natuurlijk wel aanrekenen.
Inhoud is in mijn ogen de content, uiteraard is dat een kwestie van vullen na een pilotfase. Over gebruik(servaring) en interface, daar kun je feedback over geven. Klagen is in mijn ogen roepen: 'het werkt niet', zonder concreet te worden. Feedback is dat je aangeeft wat beter zou kunnen en specifiek.
Ik doe zelf ook mee aan deze test. Het probleem is niet de content maar de problemen waar kpn niks aan doet. Er word vanuit kpn totaal niet gecommuniceerd en de laatste firmware is al ruim 8 maanden oud.

De enige manier om zaken te melden over de pilot is via een forum waar enkel webcare medewerkers reageren die niet in de ontwikkelgroep zitten van deze pilot en dus niet meer dan een postduif zijn.

KPN mag hier dus nog wel in verbeteren!
Ja precies wat ik ook dacht, een pilot is juist om te kijken of het productie rijp is. Blijkbaar niet en krijgt kpn zo de nodige feedback om het beter te doen.

I qua project zou ik zeggen: pilot gefaald, opnieuwbeginnen en dan een nieuwe pilot starten.

Verder een beetje een vreemd item voor op Tweakers. Dat er veel geklaagd wordt bij andere providers is tenslotte ook geen nieuws. Het echte nieuws is vast op ;)
Beeld bij KPN is gewoon slecht. De bitrate is te laag om bij normaal HD beeld te kunnen genieten. Zie liever dit hoger worden dan dat ze 4K gaan uitrollen.
Bitrate van de HD zenders bij KPN is vergelijkbaar met die van Ziggo hoor. De bitrate van de HD Glas zenders is zelfs nog hoger.

Ziggo HD: variabel tussen 6 en 12 Mbits
KPN HD: 7,5 Mbits
KPN HD Glas: 12,75 Mbits

[Reactie gewijzigd door OosterF op 1 april 2017 12:03]

Ik ervaar het toch anders. Ik heb zelf glasvezel en merk zeker verschil tussen KPN en Ziggo, ten gunste van Ziggo. Kan dit te maken hebben met een andere box van kpn?
Welke box heb je staan? En kijk je wel in de 66x reeks? Heb afgelopen zomer ook de switch van Ziggo naar KPN gemaakt, en mijn ervaring is juist dat de HD Glas zenders echt een mooier beeld weergeven dan dat ik bij Ziggo had.
Heb de Motorola versie en uiteraard de 66x kanalen worden bekeken.

[Reactie gewijzigd door mansour op 1 april 2017 12:17]

De Motorola is inmiddels verouderd, en kun je gratis laten omruilen voor een Arris of Arcadyan. Ik durf niet te zeggen of je beeld hier mooier van wordt, maar ze werken in ieder geval een stuk prettiger.

https://www.kpn.com/servi...ool-apparatuur-wissel.htm
Ik zal even navraag doen bij KPN. Thanks iig.
In de instellingen van de Motorola staat wel 1080p gekozen en niet 720p?
Dat is knap, de Motorola doet namelijk geen HD-glas en de 66x kanalen kun je daarmee dus niet bekijken.
KPN laat alles nog een keer door een encoderstraat heen gaan. Maakt het beeld wat waziger. Zie het als een 320 kbps mp3 die je voor the hell of it (in dit geval: Verimatrix) nog een keer door een encoder op 320 kbps heen haalt. Kun je simpelweg blijven roepen dat de bitrate gelijk (of hoger) is, maar het eindresultaat is altijd ietsje minder (en natuurlijk nooit beter) dan wat erin gaat.
Slecht voorbeeld. Verimatrix is, net als Conax, Irdeto, Nagravision of Cryptoworks, alleen versleuteling, om dat toe te voegen hoef je het signaal niet opnieuw te comprimeren.
Klopt in theorie, maar bij KPN blijkt het onlosmakelijk bij elkaar verbonden. Die gasten hebben gewoonweg geen idee hoe ze de streams vanuit Hilversum zonder reencoding de huiskamers in krijgen.

Geen 1:1 doorgifte bij KPN, niet op DSL en niet op glas.

Zelfs op NPO1HD zit Verimatrix ;-)

[Reactie gewijzigd door Morzzz op 1 april 2017 14:47]

Bij Ziggo geeft de Horizon het mooiste beeld tegenover de andere kastjes en modules.
Op een uhd tv is het verschil nog duidelijker te zien.
Mogelijk heeft het te maken dat de Horizon een 1080i signaal ompoetst naar 1080p want dat is het uitvoer signaal.
(ik plaats 50 Horizon 's per week)
Bij kpn kan je ook instellen of je 1080i/1080p25hz/1080p50hz wilt.

Maar dat mag geen verschil maken, je bent altijd afhankelijk van de bron. Een bron waar reeds compressie op zit is amper mooier te maken. Ook de upscaling die een uhd tv doet maakt het door ziggo geleverde beeld niet mooier hoor.

Daarnaast blijft het lastig vergelijken. Ik zie nergens 2 identieke tv's naast elkaar staan om te testen. De gebruikte tv (en instellingen) zijn ook belangrijk voor het resultaat.
Ligt eraan welke zenders, bij ziggo zijn de eerste +-15 zenders dus npo1/2/3 rtl4/5/7/8 sbs6/net5/veronica/sbs9 eurosport etc nogsteeds 12a14mbit/s alle ander hd thema zenders zijn idd variable van 6a8mbit/s met een max van 12mbit/s(wat nooit gehaald word door geprop ziggo)

[Reactie gewijzigd door devil-strike op 1 april 2017 12:31]

Ik heb geen glas en heb een hogere bitrate dan 7,5. Dit viel me op sinds ik een V10 modem heb met 100mb Internet. Die 7,5 had ik nog wel bij mijn oude V9 modem.
Beeld kwaliteit wordt door consumenten als beter ervaren dan bij Ziggo.
mha buren van mij hebben kpn via vdsl en dat beeld is toch iets minder van kwali, hoe he bij glas zit weet ik niet maar dacht dat dat allemaal 1:1 doorgifte was.
Ik neem aan dat je verwijst naar het tevredenheidsondezoek van de Consumentenbond. Er wordt daarbij geen vergelijkend onderzoek gedaan, dus zegt dat eigenlijk niets.
weet iemand wel bitrate word gehaald met UHD? dat zal ook ongetwjfeld de grootste factor zijn in de bedroevende kwaliteit.
De stream is 25Mbit/s over H.265
op het forum staat ergens dat het dacht ik rond de 26 mbit is in HEVC per 4K stream
Niet helemaal relevant, maar kan er bij die 4k test vooor worden gekozen om de HD/4K versie's van NPO 1, 2 & 3 daadwerklijk op kanaal 1, 2 en 3 in te stellen, of zijn ze nog steeds kanaal 701 of iets in die richting?
Met HD- ontvanger is het gewoon vanaf 1
Ja, voor HD wel, maar de glaskanalen zitten nog steeds op 661+. KPN krijgt het maar niet voor elkaar om gewoon op basis van internetsnelheid de juiste stream in te laden, zodat iedereen gewoon altijd het hoogst mogelijke kwaliteit te zien krijgt.
Zelfs op basis van abbonnementsvorm lukt ze niet eens volledig (zie glas). Voor 4K zal het wel weer op een andere set kanaalnummers zitten...
TV komt op een ander VLAN binnen dan het reguliere web en is identiek voor elke abonnee, uitgezonderd zenderpaketten (4k, glas en HD zijn paketten die aan of uit kunnen). Vanuit het modem is er naar het ITV platform geen communicatie over de snelheid waarmee het modem intraint en ook de STB is niet op de hoogte van de snelheid waarmee het modem intraint. Het is maar de vraag of je op basis van snelheid waarmee ingetraind wordt automatisch moet willen selecteren welke kwaliteit je ontvangt. Er zitten meer haken en ogen aan. ITV is een volledig ander platform dan je internet en zodoende kan je internet (PPP-sessie) eruit liggen en je televisie nog gewoon werken (of andersom).

Tot voor kort maakten de STB's van KPN geen gebruik van het reguliere internet, maar ging alles via het TV vlan en was het vanaf het modem een apart subnet. Sinds de introductie van netflix, youtube en andere apps op de stb is deze scheiding op het interne (klant-) netwerk niet meer van toepassing.
Prima, maar ze kunnen zeker wel zien welke pakketten aan staan en welke niet. Alleen het feit dat kanaal 661 al in de lijst staat, zou moeten betekenen dat ze die *ook* in plaats van het HD kanaal (nu bij sommigen) op 1 zouden kunnen zetten.
Ik heb geen idee wat KPN aan het doen is, maar als je nu al SD op kanaal 1 kan vervangen voor HD, dan kan dat ook met de glaskanalen.
Verder hebben de STB's zoals je zelf al aangaf tegenwoordig wel 'regulier' internet en dus staat de weg gewoon open om informatie bij KPN over het abonnement op te vragen. (Nog even afgezien van adaptive streams, wat bij Netflix tegenwoordig ook prima werkt).
Klopt ja, ik heb glasvezel en het is gewoon 661+
Alleen heeft nog niet iedereen de nieuwe software die dit mogelijk maakt. Dus bij velen kan NPO 1 SD nog gewoon op 1 zitten.
KPN heeft naar de SD versies ook de HD versies. Niet als bij Ziggo die de standaard meteen vervangt met de HD versie. Ik snap niet waarom KPN voor kiest om allemaal te hebben, waarom zou iemand kiezen voor de standaard versie? Lage bandwidth?
Er zijn klanten die via ADSL tv kijken. Als er bijvoorbeeld niet meer dan 6Mb mogelijk is op een adres, dan levert KPN geen HD op dat adres. Een HD stream is vaak al meer dan 6Mb. Dan beginnen de SD zenders gewoon op 1.

Er zijn veel klanten die "klagen" dat HD zenders nog niet op 1 beginnen. Ik meen ooit gehoord te hebben dat KPN dat niet in één keer door kan voeren, dat zou een te grote belasting zijn voor het achterliggen netwerk. Of dat juist is weet ik niet.
Dat wordt op dit moment langzaam uitgerold.

De belasting voor het netwerk valt mee. Je krijgt pas een probleem als iedereen massaal HD en 4k gaat terugkijken
En ook nog glas-kanalen en ik vermoed dus ook nog losse 4K kanalen.
Je kan dus 4 versies van hetzelfde kanaal verspreid over de nummers 1 tot 900 krijgen :/

[Reactie gewijzigd door Caelorum op 1 april 2017 12:21]

In de tussentijd streamt iedereen lekker 4k op netflix :) zonder problemen.
Is er 4K content te vinden op Netflix dan...? Net als 3D ondersteuning, kon niets vinden op een of ander saai gedoe over snowboarders na. :/
ja, tegenwoordig zijn alle nieuwe netflix originals series in 4K en soms ook in zoals HDR (daredevil). http://i.imgur.com/G9V2qMz.png
3D zijn ze mee gestopt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee