KPN heeft landelijke storing op internet en e-mail

KPN lijkt te kampen met een landelijke storing op zijn internetdiensten. Veel klanten klagen dat zij geen verbinding kunnen maken met internet, terwijl anderen last lijken te hebben van problemen met het versturen van e-mail.

Op zijn website maakt KPN melding van de storing, al wordt er verder weinig informatie gegeven. Ook via de helpdesk bevestigt de provider dat er problemen zijn. Via de website allestoringen.nl komen veel meldingen binnen, en blijkt ook dat het gaat om een landelijke storing. Het webcare-account van KPN op Twitter meldt niets over de storing.

Opvallend is dat sommige klanten geen problemen hebben met de internetverbinding, maar niet in staat zijn om e-mail te versturen. Omdat KPN nog geen duidelijkheid heeft verschaft over de oorzaak, is niet bekend waardoor e-mail niet werkt.

Ook klanten van Telfort, dat gebruik maakt van het KPN-netwerk, klagen over een storing. Daarbij gaat het voornamelijk over niet-werkend internet en tv.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

02-04-2017 • 10:26

177

Submitter: roundlet

Reacties (177)

177
177
76
6
1
26
Wijzig sortering
Hoe komt het dat in Nederland zo vaak problemen zijn met internet en telefoon netwerken?
Hier in België komt dit zelden voor. (Don't shoot me if i'm wrong :)) Ik heb zelf internet en GSM van Proximus en ik kan mij in meer dan 10 jaar tijd maar 2 keer herinneren dat er problemen zijn geweest.
Hoe komt het dat in Nederland zo vaak problemen zijn met internet en telefoon netwerken?
Hier in België komt dit zelden voor. (Don't shoot me if i'm wrong :)) Ik heb zelf internet en GSM van Proximus en ik kan mij in meer dan 10 jaar tijd maar 2 keer herinneren dat er problemen zijn geweest.
Mijn theorie is dat het te maken heeft met de consolidatie van de ISP-markt in NL. 20 jaar geleden hadden we tientallen kleine providers, de laatste jaren zijn die echter allemaal gefuseerd of opgekocht waardoor we in NL eigenlijk nog maar 2 providers over hebben. Ziggo voor coax-kabel en KPN voor de DSL en glasvezel; van onderlinge concurrentie is weinig te merken.

Beide reuzen hebben een landelijk dekkend netwerk dat is opgebouwd uit de verzameling van netwerkjes van de gefuseerde providers. Daarnaast zijn er waarschijnlijk een hoop mensen ontslagen omdat er geen ruimte meer voor ze was in de nieuwe organisatie, dat fuseren doe je immers om efficienter en dus goedkoper te werken. Dat zou een oorzaak van een deel van de problemen kunnen zijn; mensen met gespecialiseerde kennis verdwijnen. Geen idee of het ook echt zo is, ik ken die bedrijven niet van binnen, maar dergelijke processen zie je vaker bij dit soort grote bedrijven.

Omdat er geen concurrentie is zie je dan ook maar weinig ontwikkeling op die markt. De afgelopen jaren is er geen enkele innovatie meer te zien. Ziggo en KPN kondigen af en toe dat ze hun oude koperdraad weer een beetje sneller hebben gemaakt, maar in vergelijking met de snelheid van glasvezel (die door KPN wordt geblokkeerd) is het allemaal een beetje belachelijk. Verder wordt er niks nieuws gedaan waar je als klant iets aan hebt. Als er eens iets gebeurt dan is het in het nadeel van de klant. Hoe lang belooft Ziggo nu bijvoorbeeld al IPv6?
Hoezo wordt glasvezel door KPN geblokkeerd? Het glasvezelnet is zelfs open.
Wat er al lag mag je blijven gebruiken maar de uitrol naar nieuwe gebieden is vrijwel helemaal stilgelegd, KPN wil dat je VDSL gebruikt.
Het aloude liedje. Waarom zou KPN miljarden in glasvezel investeren zolang elke concurrent van de ACM mag meeliften tegen kostprijs plus een beetje? het is zo makkelijk om op KPN te bashen, maar de werkelijke oorzaak die innovatie tegengaat heet ACM en niets anders dan dat. Er is allang geen sprake meer van dat KPN een monopolist is. Ziggo heeft momenteel een verzorgingsgebied dat 90% van NL beslaat (pagina 155). En wat zegt ACM daarover? Nee, niks inderdaad, prima dat dat een gesloten netwerk blijft.

Zolang KPN maar alles en iedereen moet toelaten op zijn netwerk tegen kostprijs, heb ik er begrip voor dat de investeringen ook aan de lage kant blijven. Overigens heb ik met 100/30 Mb (Vectored VDSL) niks te klagen. Met een optie naar 200/60.
Jij hebt indd niets te klagen dan. Ik zit met 20/1.8 en velen zitten met nog langzamere verbindingen. Ik ben al blij als het gewoon stabiel is. Heb ook tijden gehad dat de verbinding elke dag meerdere malen wegviel. De kabel hier is van voor de tweede wereldoorlog. Ik begrijp het standpunt van kpn wel. Waarom investeren als iedereen er gebruik van mag maken. Maar ik snap dan dus ook niet waarom iets dergelijks niet met subsidie kan. Dit lijkt me juist iets waarom we allemaal belasting betalen.
Stuur een klacht in naar de ACM dat ze KPN eens met rust moeten laten.

Het is echt mega kansloos als je je een beetje verdiept in KPN, waar toe ze wel allemaal niet verplicht zijn. Terwijl Ziggo vogelvrij is.

KPN heeft meermaals bijna op omvallen gestaan, het heeft niet veel gescheeld of ze zouden er niet meer zijn. De verplichtingen die KPN heeft kosten bakken met geld, of moet KPN zichzelf maar kapot concureren zodat ze over 5 jaar alsnog door die Mexicaan overgekocht gaan worden?

Dat geld om te investeren moet ergens vandaan komen. Ik vind het niet vreemd dat KPN dan de goedkoopste oplossing kiest.
De regering had nooit het netwerkbedrijf van de toenmalige PTT moeten verpatsen, nu is het een commercieel bedrijf geworden die aandeelhouders gelukkig moet houden. Ik zat net wat te lezen over allerhande convenanten die door Cogas / CIF worden gesloten bij diverse gemeentes, ik kan nergens iets inhoudelijks vinden, maar vraag me voorzichtig af of de gemeentes daar niet aan een vorm van subsidie doen.

Overigens is dat VDSL bij mij hier ook pas sinds kort (ik woon aan de overkant van het water bij jou), daarvoor heb ik het vele jaren moeten doen met 8Mb down, en zo'n 300Kb up. Nu 30Mb up, een factor 100 meer dan het was toen. In de tussentijd overigens uit pure noodzaak nog even op de kabel gezeten (die hier wel OK is), maar de service daar werd letterlijk met de dag slechter.

Maar goed, ik ben het roerend met je eens, naast riolering, stromend water en elektriciteit mag ook van mij een fatsoenlijke Internet verbinding in dat rijtje er bij. Subsidie is overigens lastig, dat riekt al vlot naar staatssteun wat niet mag van "Europa". En geef je Ziggo wat knaken om te graven, dan gaat KPN gillen en andersom. Dat is de keerzijde van de beursgang ooit, commerciële bedrijven maken commerciële keuzes. Ik heb eerder voorgesteld:
  • Markt volledig open laten en Ziggo verplichten derden toe te laten
  • De markt 3 jaar de tijd geven om 100% van NL af te dekken met minstens 50/50Mb
  • En doen ze dat niet, dan is hun recht in die gebieden verspeeld en mogen lokale initiatieven hun gang gaan
Maar daar zie ik vast wel wat angels over het hoofd ...

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 22 juli 2024 15:44]

Waarom moest kpn dan zonodig alle glasvezel boeren overnemen als ze er niet in willen investeren? Het ging hard en is nu gewoon gestopt. Ofwel de nek omgedraaid.
Dat ze dsl moeten openstellen is niet meer dan normaal omdat het door de burger met belastinggeld is betaald. Maar glasvezel moeten ze mogen doen wat ze zelf willen (behalve overnemen en de nek omdraaien).
Dat ze dsl moeten openstellen is niet meer dan normaal omdat het door de burger met belastinggeld is betaald. Maar glasvezel moeten ze mogen doen wat ze zelf willen (behalve overnemen en de nek omdraaien).
Dat is gebaseerd op emotie neem ik aan. In 1989 is het toenmalige PTT geprivatiseerd en in 1994 naar de beurs gegaan. Ruim voordat xDSL er was overigens. Er is dan ook geen sprake dat er verplichtingen zijn jegens de belastingbetaler, die is daarvoor ruim gecompenseerd door de privatisering en daarna de beursgang. Om nog maar te zwijgen over de exorbitante bedragen die er omgingen in de 3G / 4G licenties, daar speelde de BV Nederland een - in mijn ogen - vervelende rol om zoveel mogelijk geld binnen te trekken zonder oog te hebben voor de consument of de deelnemende bedrijven.

Daarnaast, het opkopen van bedrijven kan meerdere doelen hebben. Klanten kopen, maar ook voorkomen dat een concurrent dat bedrijf met de assets in handen krijgt. Je koopt soms iets om het daarna in de kast te zetten.

Tenslotte mag je je afvragen of de prijzen die nu voor een glasaansluitingen wordt betaald genoeg is om dit soort investeringen te kunnen volhouden. Dik Wessels (de investeerder die Reggeborgh als investeringsvehikel had/heeft) wil geld verdienen en blijkbaar was verkopen lucratiever dan doorgaan op het ingeslagen pad. Dat zegt m.i. ook iets ...

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 22 juli 2024 15:44]

Wellicht dat die ACM regel er in het begin niet was?

Aangezien KPN in het begin stadium hard bezig was met glasvezel en daarna plots stopte lijkt me dat een redelijke aanname.
Dat ze dsl moeten openstellen is niet meer dan normaal omdat het door de burger met belastinggeld is betaald. Maar glasvezel moeten ze mogen doen wat ze zelf willen (behalve overnemen en de nek omdraaien).
Dat zou logisch zijn, maar volgens de ACM is dat dus niet zo.
Ook glasvezel moeten zij openstellen. Tja en zo duurt het dus nog tot 2135 voordat er in onze provincie fttn of fttc krijgt voor bewoners/consumenten.
Ziggo heeft momenteel een verzorgingsgebied dat 90% van NL beslaat (pagina 155).
90% van de inwoners misschien, maar niet 90% van het oppervlak of 90% van de postcodes. Waar ik woon zit geen Ziggo. Er is hier een andere kabelprovider.
Hier staat een kaartje waar Ziggo zit in NL. Zeelandnet speelt erg goed in op de lokale markt, maat dit is nagenoeg de rest van NL minus wat kleine brokjes. Maar het is aanzienlijk, of niet?

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 22 juli 2024 15:44]

Het aloude liedje. Waarom zou KPN miljarden in glasvezel investeren zolang elke concurrent van de ACM mag meeliften tegen kostprijs plus een beetje?
Omdat een landelijk dekkend netwerk een natuurlijk monopolie is. Concurreren met een partij die al een netwerk heeft terwijl je zelf nog zo'n netwerk moet bouwen is eigenlijk niet te doen. Telefoon en kabel waren historisch gezien niet compatibel dus was het haalbaar om zowel een telefoonnetwerk als een kabelnetwerk op te bouwen.
Het openstellen van het netwerk was een voorwaarde voor de overname van Reggefiber. Je kan niet doen alsof KPN zielig is omdat ze willens en wetens hebben ingestemd met deze regeling. Als ze er geen zin meer in hebben moeten ze het maar verkopen.
Ziggo heeft momenteel een dat 90% van NL beslaat (pagina 155)
En wat zegt ACM daarover? Nee, niks inderdaad, prima dat dat een gesloten netwerk blijft.
Dat vind ik ook geen goede situatie maar daar gaat het nu niet over, dat mag geen excuus zijn. De situatie bestond trouwens al voor UPC en Ziggo samen gingen. Als je denkt dat ik Ziggo een hand boven het hoofd hou dan moet je m'n eerdere posts nog maar even teruglezen. ;)
Zolang KPN maar alles en iedereen moet toelaten op zijn netwerk tegen kostprijs, heb ik er begrip voor dat de investeringen ook aan de lage kant blijven.
Ik begrijp het best, maar ik hoef er geen sympathie voor te hebben. Die voorwaarden zijn gesteld om dat de belangen van de Nederlandse economie en de bevolking te bewaken. Het doel was duidelijk, zorgen voor concurrentie en een goed netwerk. KPN heeft een manier gevonden om daar om heen te werken en de ontwikkeling af te brengen. Dat is schadelijk voor Nederland en dat neem ik ze kwalijk.

En ja, over Ziggo is ook een hoop te zeggen, maar dat is voor een andere keer.
Je kan niet doen alsof KPN zielig is omdat ze willens en wetens hebben ingestemd met deze regeling. Als ze er geen zin meer in hebben moeten ze het maar verkopen.
Dat zeg ik ook niet, ik zeg dat Ziggo OOK opengesteld moet worden. En dat je van een commerciële partij niet kan en mag verwachten dat zij investeren en dat de rest gratis mag meeliften.
... Dat is schadelijk voor Nederland en dat neem ik ze kwalijk ...
En dan zeg ik: You're barking at the wrong tree. KPN is een commercieel bedrijf en "schadelijk" is niet iets waar je geld mee verdient. Dat verwijt mag je ergens anders laten landen, bij de hebberige regering van "toen" bijvoorbeeld. De dekking van KPN en Ziggo ligt momenteel in dezelfde orde van grootte qua adressen. Ik denk als je naar gemiddelde bandbreedte kijkt, dan wint Ziggo het ruimschoots. Die hebben dan ook eenzelfde positie als KPN in Nederland, maar er gelden andere regels voor. Daar ageer ik tegen.
En ja, over Ziggo is ook een hoop te zeggen, maar dat is voor een andere keer.
:)

De afgelopen 4 jaar zakelijk gebruiker geweest van Ziggo omdat XS4ALL was afgezakt op xDSL tot 8Mb down en 300Kb up. En dat is 4 jaar lang ERG goed bevallen totdat ik een paar flinke teleurstellingen te verwerken kreeg vanuit Ziggo, nu weer XS4ALL met 100/30Mb, er ligt sinds een tijdje VVDSL. Fijn hoor.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 22 juli 2024 15:44]

Onzin, KPN investeert nog steeds flink in de uitrol van glasvezel.
Natuurlijk probeert het bedrijf op die plekken waar via VDSL voorlopig nog 'acceptabele' snelheden, tegen voor KPN acceptabele kosten, geboden kunnen worden, die infrastructuur zo lang mogelijk uit te melken.

KPN mag glasvezel niet eens blokkeren ('wettelijk'). Het bedrijf heeft dan in no time de ACM op zijn nek en wat vragen uit de politiek te beantwoorden,
Onzin, KPN investeert nog steeds flink in de uitrol van glasvezel.
Waar dan? Waar is men het afgelopen jaar nog iets nieuws begonnen (anders dan niewbouwwoningen)?

Op https://eindelijkglasvezel.nl/waar-glasvezel/ kun je een kaart vinden van alle projecten in NL. Ik kan geen enkel gebied vinden waar men bezig is met iets aan te leggen. Bestaande projecten worden (of zijn) afgerond maar nieuwe lijken er niet meer bij te komen. In mijn woonplaats is het project halverwege afgeblazen, in de volgende grote stad ook.

Ken jij wel plekken in NL waar de laatste maanden nog nieuwe FTTH-projecten zijn aangekondigd door KPN/Reggefiber? Er zijn een paar kleine projectjes maar daar heeft KPN dan niks mee te maken.
Natuurlijk probeert het bedrijf op die plekken waar via VDSL voorlopig nog 'acceptabele' snelheden, tegen voor KPN acceptabele kosten, geboden kunnen worden, die infrastructuur zo lang mogelijk uit te melken.
Dat is dus zo'n beetje overal.
KPN mag glasvezel niet eens blokkeren ('wettelijk'). Het bedrijf heeft dan in no time de ACM op zijn nek en wat vragen uit de politiek te beantwoorden,
Dat zullen ze dan ook niet letterlijk zo doen, (ok, mijn fout, ik had dat woord misschien niet moeten gebruiken). Ik had "traineren", "vertragen", "hinderen" of "afremmen" moeten zeggen. KPN kan het misschien niet actief blokkeren, maar KPN rolt nauwelijks nieuwe glasvezel meer uit en veel andere partijen die dat doen zijn er niet in NL, die zijn vrijwel allemaal door KPN/Reggefiber ingelijft.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 15:44]

In Rosmalen hebben ze wel nog een glasvezelnetwerk aangelegd. Alleen daar hebben ze de stomme fout gemaakt om de nieuwbouwwoningen te laat aan te sluiten waardoor vrijwel iedereen naar het enige aanwezige alternatief Ziggo is gegaan.
Hier ligt een hele wijk vol glasvezel waar KPN het niet wil verbinden op hun netwerk omdat die kast te ver weg staat.

En in centrum ging alles open voor nieuwe riolering. De perfecte kans om glasvezel aan te leggen. Niet gedaan. Maand later komt er een anwb winkel, wordt er notabene op zondag een nieuwe glasvezel naar toe getrokken.

Ondertussen zit ik nog steeds op vdsl zonder vectoring. Geeft het modem aan dat ik 85/20 kan halen, maar mag Telfort van KPN mij niet verhogen omdat de rest van de straat dan problemen krijgt omdat er vanuit de centrale blijkbaar te weinig backbone capaciteit ligt.
Op dit moment wordt glasvezel juist uit gerold door anderen in buitengebieden, burgerinitiatieven kleine internetcooperaties.

https://verbinddrenthe.nl...et-niet-op-het-platteland
KPN probeert inderdaad de investering in glasvezel zo lang mogelijk uit te stellen. Uit bedrijfseconomisch oogpunt is dat natuurlijk niet slecht. Op glasvezel kunnen ze ook niet veel verdienen, juist omdat het open is.
Er zijn wel investeerders op lokaal niveau die glasvezel aanleggen (vaak bedrijventerreinen) maar daar heeft de consument niet veel aan.
Ziggo investeert ook nog niet in glasvezel voor de laatste meters, maar kan wel hogere snelheden bereiken. Daar zit zelfs nog rek in als men naar de nieuwe DOCSIS standaard overstapt.
KPN zal uiteindelijk wel moeten gaan investeren om de concurentiepositie te behouden.
https://www.glasvezelbuitenaf.nl
Cogas heeft hier de afgelopen maanden heel veel verglaasd.
Dat is de uitzondering die de regel bevestigt!
Cogas is namelijk niet van KPN, die overname is verboden door de NMA.

Daarmee laat je precies zien wat ik beweer: KPN remt glasvezel af. Alleen partijen waar KPN niks over te zeggen heeft lijken nog door te gaan met verglazen.
Uitzonderingen bevestigen geen regels, hooguit ontkrachten ze deze.
Maar verder, jij wilt dus dat ze continu innoveren.
Zelfs wanneer je glas 500/500 zou hebben, moet men nog steeds innoveren, want als ze dat niet doen, dan ben je niet blij ?
Innoveren waarnaar toe dan ?
XS4ALL heeft wel IPv6, sinds kort heb ik pairbonding dus VDSL 100/10. Dat is innovatie.

[Reactie gewijzigd door Spinner op 22 juli 2024 15:44]

XS4ALL heeft wel IPv6, sinds kort heb ik pairbonding dus VDSL 100/10. Dat is innovatie.
Nee, dit noemen we lapmiddelen.
Ik noem dit geen lapmiddel. Ik ben met vdsl2 goedkoper uit dan Ziggo en heb ook eens een hogere upload dan Ziggo kan bieden. Niet te vergeten dag ik ook enige tijd al ipv6 heb.

Tevens zijn ze al bezig om vdsl op 400 Mbit en hoger te laten functioneren. Dus ze zitten zeker niet stil.

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2024 15:44]

Tevens zijn ze al bezig om vdsl op 400 Mbit en hoger te laten functioneren. Dus ze zitten zeker niet stil.
Uit het door jouw aangehaalde artikel, staat een stukje tekst, wat nou exact aangeeft wat het probleem is met koper en dus een lapmiddel is.
aldus Simons. Een probleem bij dsl is dat de snelheid die wordt behaald sterk afhangt van de afstand tot de centrale. Hoewel KPN op dit moment in theorie snelheden tot 200 megabit aanbiedt, behalen veel abonnees die snelheid niet.
Nee, jij ziet dit als een lapmiddel. De kosten om glas te graven is zeker niet goedkoop en het is voordeliger om meer centrales te plaatsen.

Ik haalde vroeger niet meer dan 12 Mbit in mijn wijl en nu haal ik de maximale snelheid van 100 MBit down en 30 UP. Waarom zou ik op dit moment meer willen betalen om net even wat sneller mijn films binnen te halen?
Ik zou ook niet weten waarom je meer zou moeten betalen, dan dat je nodig hebt.

Maar als ik vergelijk op de xs4all site, betaald iemand met een mindere verbinding, evenveel als ik met glas. voor het zelfde abo.
Wie zegt dat je voor vdsl Xs4all moet nemen? Ik betaal bij KPN 50 euro per maand en mijn smartphone abonnement en die van mijn vriendin worden beide verdubbeld.

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2024 15:44]

Je hoeft ook niet zelf alle graafkosten te betalen. De stoep gaat vaak genoeg open in NL. Voor meerdere redenen en er is een centraal systeem waar ze dit kunnen volgen. En elk bedrijf kan de kans grijpen. Of ze hebben de zaken niet op orde om dat netjes te volgen of ze willen gewoon niet.
Dan weet ik niet welke wijk jij woont, maar de stoep in mijn wijk is al enige tijd niet open geweest (3 jaar+). Het is wel erg gemakkelijk om dat te roepen....
Rotterdam echt vaak genoeg. Al is het niet heel de stoep, er is altijd wel wat te doen. Dat ter zijde, 3 jaar is voor zoiets niet erg lang en had toen moeten gebeuren. In een periode van 10jaar heb je echt overal glas liggen zonder specifiek alleen voor glas de stoep open te halen. En dat had al minimaal 5jr geleden moeten beginnen. Dit zijn langdurige investeringen. Ik weet niet precies hoe oud het coax netwerk is, maar mijn kabel thuis is van 1980 (37jaar oud) en daar gaat nu 250mbit/s doorheen en kan nog sneller terwijl dezelfde kabel is begonnen met 16kbit/s. Glas is ook zoiets het moet vandaag worden aangelegd samen met riolering/water/gas/elektra en gaat minimaal 50jr mee.
Anoniem: 120539 @Spinner2 april 2017 16:44
Wow, 10 mbit up.
Dat zou ik ook wel willen; ik kom maar tot 6.
Vooralsnog geen zicht op alternatieven.
Is nog niet eens extreem hoor. Ik haal 64 Mbps upload met pair bonding VDSL2 op een paar honderd meter van de wijkkast waar inmiddels actieve apparatuur staat. Download zou over de 200 kunnen, maar het gekozen abonnement beperkt de doorgifte tot 100 Mbps down. Haast symmetrisch dus (in dit uitzonderingsgeval).
Dat is de uitzondering die de regel bevestigt!
Cogas is namelijk niet van KPN, die overname is verboden door de NMA.
KPN heeft in 2011 een overname bod gedaan op Caiway (Cogas) ze hebben hier vanaf gezien door de bezwaren vanuit de NMA, er is nooit een verbod o.i.d. geweest. Caiway is echter regio geboden en biedt enkel diensten via glasvezel en/of coax.
Daarmee laat je precies zien wat ik beweer: KPN remt glasvezel af. Alleen partijen waar KPN niks over te zeggen heeft lijken nog door te gaan met verglazen.
Ziggo kan rustig hun netwerk verglazen (ze hebben de middelen) maar doet dit ook niet.

KPN werkt niet tegen maar de aanleg van glasvezel levert niet genoeg rendement op. KPN kan met VDSL snelheden halen die marktconform zijn, dit konden ze voorheen niet. Omdat dit nu het geval is inverteren ze niet meer maximaal op glasvezel tot aan de woning.

Er is dus geen sprake van tegenwerken, maar puur marktwerking.
Mijn bezwaar is dat KPN eerst de grootste glasvezelaanleggers heeft overgenomen (Reggefiber) en toen de uitrol heeft gestaakt. Dat ze zelf geen FTTH willen aanbieden vind ik prima, maar dan hadden ze zich niet in die markt moeten inkopen, dit lijkt op moedwillige sabotage. Vast goed voor de winst van KPN, maar niet voor de marktwerking en de consument.

Ziggo heeft geen glasvezelaars opgekocht en stil gelegd, die verwijt ik wat dat betreft dus niks.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 15:44]

Mijn bezwaar is dat KPN eerst de grootste glasvezelaanleggers heeft overgenomen (Reggefiber) en toen de uitrol heeft gestaakt. Dat ze zelf geen FTTH willen aanbieden vind ik prima, maar dan hadden ze zich niet in die markt moeten inkopen, dit lijkt op moedwillige sabotage. Vast goed voor de winst van KPN, maar niet voor de marktwerking en de consument.

Ziggo heeft geen glasvezelaars opgekocht en stil gelegd, die verwijt ik wat dat betreft dus niks.
Je doet enkele ongefundeerde uitspraken. Reggefiber had amper glasvezel projecten uitgerold voordat KPN een belang nam in dit bedrijf. Samen met KPN (en ook na de overname) zijn nog vele steden voorzien van glasvezel.

Maar toen kwam er opeens VVDSL om de hoek kijken met snelheden boven de 100 Mbit/s op korte termijn en in de toekomst zelf 300 Mbit/s en mogelijk meer.

De noodzaak om glasvezel tot aan de woning te leggen was hierdoor niet meer aanwezig en KPN/Reggefiber leggen nu enkel tot de straatkasten.

Je verwijt slaat echt nergens op KPN saboteert niets maar is een commercieel bedrijf wat nu een alternatief heeft om met Ziggo te concurreren.

98% van de glasvezel aansluitingen bij consumenten is tot 100Mbit/s enkel 2% neemt hogere abonnementen af. Concreet is er dus op dit moment geen behoefte door de komst van VVDSL aan glasvezel tot de woning. Los dat er dus ook geen geld meer mee te verdienen is.
Betekent dat simpelweg niet dat het huidige KPN netwerk dekking bied voor vrijwel elk gebied dat KPN rendabel vind?
Je doet net alsof KPN moedwillig consumentjes kliert. Heb je wel een idee wat het kost om een glasvezel af te monteren in een bestaande woning/complex?

Als KPN maar +/- 50 euro p/maand kan vragen per consumenten aansluiting, en enkele honderden euro's dan wel niet duizenden euro's aan kosten maakt om dit mogelijk te maken, kan ik me voorstellen dat men voor bestaande bouw naar alternatieven zoekt. Wat bij KPN nieuwe VDSL technieken zijn, en Ziggo DOCsys 3.0 & beyond.

Bij nieuwbouwwoningen zit men in een hele andere situatie. Daar worden hele wijken direct aangesloten op netwerken, en liggen de wegen al open etc. dus lagere kosten.
De tak die de glasvezel aanlegt (het voormalig Reggefiber) vangt maar een paar euro op de lijn. Ik heb thuis glas van XS4ALL voor iets van 50 euro. Maar dat betaal ik aan XS4ALL. XS4ALL betaald vervolgens aan voormalig Reggefiber een vergoeding voor de glaslijn. Maar dat zal dus slechts een fractie van die 50 euro zijn.

Daar komt nog bij dat niet iedereen glas zal afnemen. Veel mensen in mijn wijk hebben bv. Ziggo (ook vooral omdat KPN de glasvezel pas later heeft opgeleverd, en toen iedereen al alternatief Ziggo had gekozen). Dan verdient KPN die vezel dus helemaal niet terug.
Onzin, KPN investeert nog steeds flink in de uitrol van glasvezel.
Natuurlijk probeert het bedrijf op die plekken waar via VDSL voorlopig nog 'acceptabele' snelheden, tegen voor KPN acceptabele kosten, geboden kunnen worden, die infrastructuur zo lang mogelijk uit te melken.

KPN mag glasvezel niet eens blokkeren ('wettelijk'). Het bedrijf heeft dan in no time de ACM op zijn nek en wat vragen uit de politiek te beantwoorden,
Voor grote partijen willen ze wel eens hun best doen.
Hier in de omgeving ligt een glasvezelring, is een tijd geleden speciaal voor het bedrijventerrein aan laten leggen.
Maar omdat de 'aansluitkosten' over de 1000€ liggen, doet vrijwel niemand dat.
Er is welgeteld één partij die een aansluiting heeft genomen, 50/50 glas, die nu spijt heeft, omdat de zakelijke 300/40 van Ziggo OOK zou voldoen
Door de lage aansluitgraad, wordt het niet goedkoper, en stroomt er een héél duur signaal door die ring ;)

Zouden ze het in de woonwijk doortrekken, zal er zeker 50% de overstap wagen, inclusief mijzelf, liever 100/100 dan 300/30.
Als ik contact opneem met reggefiber met de vraag of ze interesse hebben, krijg ik als antwoord dar kpn eerst nog FTTC (vvdsl) gaat aanleggen. Dat is al meer dan 36 maanden vertraagd....
KPN investeerd wel in glasvezel in nieuwe gebieden maar ze zijn NIET de eigenaar ervan, die ligt bij de 2 hoofdaannemers van kpn die het beheren om bemoeienis van de overheid tegen te gaan dat de ze de netwerk open moeten houden voor anderen.
Geen onzin. Er word geen enkele nieuwe ongeplande glasvezel meer in de bodem gestopt. Zoek maar na. KPN verwacht veel van 5G. Zoveel dat ze bang zijn om nieuwe kabels in de grond te duwen omdat ze die investering nooit meer terug verdienen. Dit plaats de samenwerking van Vodafone en ziggo ook in een heel andere context..
in regio Almelo hebben we nu 2 jaar glas maar twee aanbieders en volgens allerlei postcode checks ligt er niks.
ben niet zo tevreden met fiber, maar kan niet overstappen.... caiway is mede verantwoordelijk dat Ziggo van de kabel is geschopt die ga ik zeker niet belonen.
Hier letterlijk in Eindhoven. Hier zou heel Eindhoven worden aangelegd, maar toen kocht KPN de netwerkbeheerder Reggefiber waarna de aanleg stop werd gelegd. Hierdoor zijn twee stadsdelen dus nog niet aangesloten, en dat gaat ook niet meer gebeuren. Ze gaan daar vdsl leggen, hogere download, maar nog steeds een upload om over te janken.
Mijn theorie is dat het te maken heeft met de consolidatie van de ISP-markt in NL. 20 jaar geleden hadden we tientallen kleine providers, de laatste jaren zijn die echter allemaal gefuseerd of opgekocht waardoor we in NL eigenlijk nog maar 2 providers over hebben. Ziggo voor coax-kabel en KPN voor de DSL en glasvezel; van onderlinge concurrentie is weinig te merken.
Beetje vreemde theorie, de situatie in Belgie is immers exact hezelfde ;)
Ziggo heeft absoluut geen landelijke dekking.
Je bent Caiway vergeten voor het Westland, die heeft ook z'n "eigen" glasvezel-netwerk(http://www.cif-glasvezel.nl/), die nog niet door anderen gebruikt mag worden.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 15:44]

Oh ik heb de laatste 10 jaar geen storing gehad bij tele2 hoor.
Wel opvallend dat kpn en ziggo wel vaker hiermee kampen, kunnen ze de massa niet aan ofzo of worden ze constant aangevallen op verschillende manieren.
Jij niet, ik bedrijfsmatig al 3 x dit jaar.
Mocht ik weer bellen naar de helpdesk, om onze vaste lijnen te resetten.
Met een SLA van 99% levert die storing zelfs bijna geld op, zou het nog een keer gebeuren.

Of spontaan de incoming blokkeren, omdat er een probleem is in de core-routers, zodat het wéér lijkt of we onder een DDOS liggen ... met 30.000 aansluitingen op die verbindingen, komt het wél eens voor dat er een hoop verkeer tegelijk binnenkomt.....
In België valt het niet op, men denkt dat daar de FUP al bereikt is dan ;)
Haha. Ik vind hem goed ;-)
"FUP bereikt"? Ik snap hem niet helemaal ; hier in Nederland hebben alle providers ook gewoon een FUP. :? Of bedoel je dat in Belgie je een "data-limiet" hebt, die in de FUP beschreven staan? Dat hebben wij hier in de meeste gevallen niet.

Voorbeeld: https://www.caiway.nl/sit...orwaarden/fair-use-policy

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 15:44]

"FUP bereikt"? Ik snap hem niet helemaal ; hier in Nederland hebben alle providers ook gewoon een FUP. :? Of bedoel je dat in Belgie je een "data-limiet" hebt, die in de FUP beschreven staan? Dat hebben wij hier in de meeste gevallen niet.

Voorbeeld: https://www.caiway.nl/sit...orwaarden/fair-use-policy
De franc is gevallen :+
Misschien zijn Nederlanders gewoon kritischer en wordt elke storing sneller online gecommuniceerd?
Wellicht is het toeval hoor, maar ik werk bij een Nederlandse vestiging van een Belgisch bedrijf. Het bedrijfsnetwerk wordt vanuit het hoofdkantoor in Antwerpen aangestuurd en afgelopen week hebben we 2 dagen enkel thuis kunnen werken via de VPN omdat het netwerk in Antwerpen uit de lucht was, waardoor er ook op een aantal vestigingen buiten België, waaronder Nederland, niet gewerkt kon worden. Dus ik vind het nogal kort door de bocht om te veronderstellen dat dit een Nederlandse probleem is.
Waar baseer jij het feit op dat er vaker problemen zijn in Nederland dan in België?
Hoe vaak zie jij hier op T.net een storing gemeld worden van een belgische ISP, mobiele provider, bank, ... . Het is echt opmerkelijk dat je van Nederlandse dienstverleners meerdere keren per maand over storingen leest terwijl dit bij de Belgische tegenhangers eigenlijk bijna nooit voorkomt.
Misschien omdat Nederlandse standaarden zo hoog liggen dat als men eventjes 10 minuten geen virtuele wereld heeft om in te ontsnappen, de harde kern boeroepers allemaal tegelijk beginnen te klagen en drammen en spammen. Dat is het tot op het bot verwende deel van de bevolking dat zelf nog niet eens het verschil tussen een router, switch of modem kent.
Er is bijvoorbeeld wel een AlleStoringen overzicht, maar geen Dikke Prima Pagina voor de service sector / ICT.
Mijn voorlopige conclusie is dus dat ze in België gewoon minder drammen.
Misschien omdat Nederlandse standaarden zo hoog liggen dat als men eventjes 10 minuten geen virtuele wereld heeft om in te ontsnappen, de harde kern boeroepers allemaal tegelijk beginnen te klagen en drammen en spammen. Dat is het tot op het bot verwende deel van de bevolking dat zelf nog niet eens het verschil tussen een router, switch of modem kent.
Er is bijvoorbeeld wel een AlleStoringen overzicht, maar geen Dikke Prima Pagina voor de service sector / ICT.
Mijn voorlopige conclusie is dus dat ze in België gewoon minder drammen.
Check !

Beroepsmatig lees ik dagelijks door de telecomstoringen heen, omdat onze klanten en hun alarmsystemen daar last van KUNNEN hebben.
90% van de klachten gaat over 'mijn wifi doet het niet'
Dat rekenen die pagina's al direct aan als een grote storing

De comments zijn vaak al grappiger dan het echte fake news tegenwoordig
Omdat we in een land leven waarbij dit soort bedrijven graag geen eigen personeel in dienst willen hebben en dan alles uitbesteden tegen het liefst minimale kosten. En tja, met contractors en weer sub-contractors verdoezeld het preventief onderhoud en duren de oplostijden veel langer.
het lijkt met dit bericht net alsof iedereen problemen heeft, maar ik heb nergens last van ;)
Wij om de haverklap! En wij betalen nog wel de hoofdprijs!
KPN in Utrecht en ik kan dit posten, dus internet doet het. Provider e-mail gebruik ik niet.

[/datapunt]

Op zich vind ik internet-storingen tegenwoordig steeds minder spannend. Naast vast internet heb ik nog mobiel internet. Nou is dat van mij wel dezelfde provider (KPN) als vast, maar daarom bewust gekozen dat mijn vrouw Vodafone heeft. Op die manier, zelfs bij een wat langere verstoring, hebben we een 'back-up' voor ons internet.
Dat is het leuke aan die Triple abonnementen. Alles bij 1 provider, maar als die eruit ligt, heb je niets meer. Geen TV, Internet en bij pech ook niet op je mobiel. 1 vd redenen voor mij dit soort abonnementen niet te nemen.
Heb je misschien een bron waarbij je, je uitspraak kunt onderbouwen?

Ik ben tot op heden in zo'n 20 jaar tijd nog geen enkele keer tegengekomen dat ten tijden van een storing op vaste aansluitingen "landelijk", ook direct de mobiele aansluitingen (landelijk) uit de lucht lagen.

Een paar grote storingen waren bijvoorbeeld die ten tijden van de brand in één van de panden waar Vodafone belangrijke apparatuur had staan (in Rotterdam), medio 2012. Een jaar of 2 geleden ten tijden dat het volledige vaste netwerk van KPN te kampen had met problemen (televisie, internet en telefonie). En toch waren de netwerk die men ernaast had gewoon up and running.

De situatie zoals jij deze schetst zie ik dan dus ook alleen gebeuren als een bedrijf failliet gaat, en dan nog... zal de staat ingrijpen omdat de grote toko's als KPN, Vodafone/Ziggo een zeer grote rol spelen in het dagelijks leven van burgers alsmede de overheid.
Ik heb één keer kort meegemaakt dat zowel de DSL/telefoonlijnen als mobiel eruit lagen. Bereik was 0 en moest dus buiten het dorp gaan staan om bereik te krijgen vanaf een andere zendmast.

Ik had het nagevraagd aan een paar mensen die vrij snel op de storing afkwamen, die vertelden mij dat er in de wijkcentrale waar ook de dsl lijnen binnenkomen een probleempje was, waardoor de glasvezel naar de zendmast 2km verderop ook zonder prik zat. Werd gelukkig wel snel hersteld.
Ik heb één keer kort meegemaakt dat zowel de DSL/telefoonlijnen als mobiel eruit lagen. Bereik was 0 en moest dus buiten het dorp gaan staan om bereik te krijgen vanaf een andere zendmast.

Ik had het nagevraagd aan een paar mensen die vrij snel op de storing afkwamen, die vertelden mij dat er in de wijkcentrale waar ook de dsl lijnen binnenkomen een probleempje was, waardoor de glasvezel naar de zendmast 2km verderop ook zonder prik zat. Werd gelukkig wel snel hersteld.
Dat kan voorkomen, maar zal daarna niet meer gebeuren.
Dan heeft de generator niet ingesprongen, en/of was er geen backup verbinding naar een ander knooppunt ( tja, Friesland .. helaas tellen jullie even goed mee als Brabant)

Normaal zou een GSMmast aangesloten moeten zijn op minimaal twee glaskasten, EN een straal verbinding naar een volgende mast.
Maar dat laatste wordt steeds vaker wegbezuinigd vanwege ruimte op de locaties
Friesland heeft er toch niet zoveel mee te maken? ;) Verder weet ik natuurlijk niet of die storing die we zowel vast als mobiel hadden op dat moment puur toeval was of echt een grote fuck-up. Daar weet ik te weinig van om dat goed te kunnen beantwoorden.
" tja, Friesland .. helaas tellen jullie even goed mee als Brabant"
WTF!?
/sarcasm much .. ;)
Bereik was 0 en moest dus buiten het dorp gaan staan om bereik te krijgen vanaf een andere zendmast.
En dus niet landelijk waarop ik doelde. Dit is net zoiets als, Ziggo als internet provider hebben, en net op het moment dat ze storing hebben een KPN of T-Mobile - mobiel abonnement - hebben die net toevallig onderhoud aan het uitvoeren is aan die mast wat net toevallig verkeerd loopt ;-)

Voor zover ik begrepen heb, komt het heel weinig voor dat net toevallig via eenzelfde wijkcentrale ook de verbindingen lopen voor mobiel. Nu weet ik het fijne er niet van, maar het lijkt mij dat er normaliter ook een backup verbinding ligt.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 22 juli 2024 15:44]

Klopt niet wat je zegt. Het komt haast nooit voor dat als je Triple hebt dat meerdere dingen tegelijk eruit liggen.

Wat wel het geval is (bij Telfort in elk geval) is dat je veel goedkoper uit bent met Triple diensten.

Ik heb tv, internet en mobiel van Telfort en het werkt altijd plus dat ik gratis alles verdubbeld krijg op mobiel (gb, minuten en sms omdat ik de rest ook bij hun heb).
Anoniem: 669957 @1nsane2 april 2017 12:19
Bij tele2 krijg je ook korting als je een triple abonnement neemt
KPN, Tele2 en Telfort hebben zogenaamde combinatiekortingen (Quad Play). Tele2 communiceert dit volgens mij niet via de website, KPN en Telfort wel. Vodafone/Ziggo en T-Mobile zijn nog druk bezig om dit verder uit te werken.
Dat soort dingen zijn vaak gescheiden ;)
Als hier een internet storing is, ligt internet eruit, mr TV werkt nog wel gewoon... denk ik een andere lijn ofzo
Ben ik niet mee eens.
Heb hier alles in 1 enkel het internet ligt er uit kan gewoon televisie kijken.
KPN/DSL valt de TV ook uit, en dus ook internet en telefonie.
Maar als ook je mobiel uitvalt, dan is er meer aan de hand, want dat heeft niets met de all in one's te maken. ( behalve prijs )
KPN in Utrecht en ik kan dit posten, dus internet doet het. Provider e-mail gebruik ik niet.

~[/datapunt]

Op zich vind ik internet-storingen tegenwoordig steeds minder spannend. Naast vast internet heb ik nog mobiel internet. Nou is dat van mij wel dezelfde provider (KPN) als vast, maar daarom bewust gekozen dat mijn vrouw Vodafone heeft. Op die manier, zelfs bij een wat langere verstoring, hebben we een 'back-up' voor ons internet.
Same here, en in de gelukkige situatie van goed contact met de buurtjes.
Wij hebben Ziggo, zij KPN.
Zou er één uitvallen, is het een kwestie van even aanbellen, en de UTPkabel omprikken.
Voor ons is een paar dagen goed houdbaar om dan over 50Mb te zitten, laatst met een modemdefect gedaan, anders 5 dagen zonder internet ...en DAT is niet acceptabel ;)
Zijn er problemen met de e-mail-servers van KPN of gaat het om alle e-mail?
Mail ophalen gaat hier goed, alleen versturen via de smtp servers van KPN niet.
Webmail werkt overigens wel volledig.
Ik heb precies de indruk dat de Nederlanders véél 'storingen' hebben met hun internet/telefonie.
Komt dit dan als keerzijde voor de relatief goedkope abbo dat jullie hebben en de sterke concurrentie die dan verantwoordelijk is voor minimale investeringen?

Hier in België gebeurt dit echt zelden (1 keer / jaar, meestal zelf niet).
Of het moet zijn dat onze kranten er gewoon niet over rapporteren.)
Ik merk eigenlijk nooit wat van storingen, behalve vandaag dus blijkbaar want ik moest de modem even resetten en toen deed alles het weer, en volgens mij was het gisteren ook al aan het rommelen.

Nou ja, het was toch geen weer om binnen te zitten.
Aha vandaar dat mail met werk zo traag is. Dat hangt aan een xs4all glasvezel en ik aan een telfortvezel.
En de 4G mast hier is ook dood, topdekking naar geen internet. Misschien dat T-mobile daar ook de aansluiting afneemt bij KPN. Of de scope van de storing is nog omvangrijker en KPN is het snelst wakker, kan ook. Al hebben door allerlei interconnecties en door opstropende packets dit soort storingem vaak een soort inktvlekeffect.

Edit: 4G 3G doet t nu wel na reset telefoon. Eerder baatte dat niet.

[Reactie gewijzigd door Schrudde op 22 juli 2024 15:44]

KPN glasvezel in Utrecht gewoon een werkende internetverbinding. (Zowel IPv6 en IPv4 i.c.m. Experiabox V10).
KPN meldt het trouwens wel op Twitter, zie bijvoorbeeld:
https://twitter.com/KPNwebcare/status/848455168463167489
Telfort Nijmegen en wel probleem. Ziet ernaar uit dat de hele backbone eruit ligt. Router zegt wel dat hij verbinding heeft maar je kan niets pingen "buiten". Ook vanaf de router zelf is er niets te pingen of te tracen.

Digitale tv doet het wel dus niet alle vlans hebben het probleem.

Hee, nu herstart mijn router opeens vanzelf.

Maar ook na die ongevraagde reboot nog steeds het zelfde probleem.

Ik merkte trouwens gisterenavond ook al intermittent problemen.

Het werkt nu weer.

[Reactie gewijzigd door Mx. Alba op 22 juli 2024 15:44]

Postcode 5283 / VDSL2+: Geen internet, wel connectie met het DSLAM. (Eigen) Modem/router traint netjes in op 100/30 en krijgt nu een IPV4 adres uit een 10.x.x.x netwerk toebedeeld, net zelfs een 172.x.x.x netwerk, terwijl dit normaliter in de 88.x.x.x range zit.

IPV6 werkt helemaal niet..... En de klok is teruggezet naar 01-01-1970.

Lijkt me dat er toch wel iets meer aan de hand is dan een mailrelay welke stuitert :) Nu maar even m'n zakelijke KPN toestel als hotspot aan't misbruiken.

Volgens de logs van m'n router is 't vannacht rond 01:30 uur overigens al ontstaan, toen kwamen de eerste NTP errors ineens opdagen.

[Reactie gewijzigd door Will_M op 22 juli 2024 15:44]

Update 16:21: Internetstoring is verholpen. De verwachting is dat e-mail versturen via e-mailprogramma's vanavond weer werkt.

Update 13:00: De Experia Box kan weer herstart worden, daarna zal het internet weer werken. Het incident met betrekking tot de uitgaande email in combinatie met e-mailprogramma's is nog niet opgelost. Via de KPN Webmail is het verzenden van e-mail wel mogelijk

Zie dit topic op het KPN Forum voor updates!

[Reactie gewijzigd door RobinF op 22 juli 2024 15:44]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.