Beperkte KPN-test combineert vast met mobiel internet voor hogere bandbreedte

KPN voert een beperkte test uit in Gelderland, waarbij het vast en mobiel 4g-internet combineert om de bandbreedte van vaste verbindingen te verhogen. Dit moet klanten in de buitengebieden ten goede komen.

KPN voert de test in april uit met tweehonderd klanten die allemaal in het buitengebied van Nijkerk wonen. Daarbij wordt de Experia Box uitgebreid, zodat deze in staat is om verbinding te maken met het mobiele 4g-netwerk van de provider. Door het vaste kopernetwerk en het mobiele netwerk op die manier te combineren, moet KPN klanten een hogere bandbreedte kunnen bieden. Het mobiele netwerk wordt benut zodra de vaste verbinding haar maximum heeft bereikt.

De provider vermeldt niet welke snelheidswinst precies te behalen is door de combinatie. In principe is het mobiele 4g-netwerk van KPN in staat om, afhankelijk van de locatie van de gebruiker, een maximale snelheid van 75 of 225Mbit/s te behalen. Op basis van de test evalueert KPN of de techniek geschikt is om op grotere schaal te worden aangeboden. In 2015 introduceerde de provider een abonnement voor 100.000 klanten met zeer afgelegen woningen op het platteland. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het 4g-netwerk.

Andere providers werken eveneens aan technieken om buitengebieden van sneller en stabieler internet te voorzien. In juni kondigde de Belgische provider Proximus een test aan waarbij het gebruikmaakt van multipath-tcp.

KPN 4G bellen

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

30-01-2017 • 15:24

76

Submitter: robcoenen

Reacties (76)

76
76
32
7
2
41
Wijzig sortering
Helaas loopt KPN enorm achter de feiten aan. In plaats van een simpele oplossing te bieden komen ze met 'oplossingen' die allemaal veel te moeilijk zijn.
Een aantal jaren geleden deed men een test met 4G, nou dat was ook een lachertje, er zat een datalimiet op van 10-20 gb per maand.

Kijk bijvoorbeeld naar Greenet, deze organisatie biedt een 4G+ verbinding die in staat is om te worden uitgebreid naar 5G, en dat zonder datalimiet. Let wel, alléén in het buitengebied.

Zelf wonen wij in een buitengebied waar iedereen min of meer verplicht is bij de KPN internet af te nemen, en werkelijk niemand (oké, misschien een enkeling) is te spreken over de KPN. Op het moment dat Greenet langs de deuren ging was het enthousiasme haast niet te meten.

Jammer dat de KPN niet geïnteresseerd is in het buitengebied, en aan de ene kant is dat wel begrijpelijk, zoveel valt er - relatief gezien - niet te verdienen voor een bedrijf als de KPN. Dat er een markt voor is bewijst een bedrijf als Greenet daarentegen wel.

Edit1: onduidelijkheid in zinsbouw aangepast
Edit2: verduidelijkt dat Greenet alleen internet aanbiedt voor het buitengebied

[Reactie gewijzigd door WP_Pj op 24 juli 2024 07:29]

"Een aantal jaren geleden deed men een test met 4G, nou dat was ook een lachertje, er zat een datalimiet op van 10-20 gb per maand."

Dit is nou juist waarom ze dit bedacht hebben. Hoe graag we het ook anders zouden zien, mobiel internet is (per GB) duur ivm de beperkte capaciteit / dure infrastructuur. Wat ze hier dus doen, zoveel mogelijk GB over het vaste net trekken en mobiel internet alleen belasten wanneer snelheid 'belangrijk' is, stelt je in staat met relatief weinig mobiel dataverbruik tóch een hogere insternetsnelheid te kunnen gebruiken.

En om de vergeleiking met Greenet te trekken: ik begrijp niet waar je vandaan haalt dat zij 4G+ en in de toekomst 5G gebruiken. Wat ik van hun website begrijp trekken ze glasvezel tot een bepaald hoog punt in de omgeving en gebruiken zij vanaf daar gerichte straalverbindingen, waarvoor een schotelantenne aan je huis geplaatst wordt https://greenet.nl/hoe-greenet-werkt (ik vermoed zo iets product: Ubiquiti PowerBeam ac). Dat verklaart ook de hoge eenmalige kosten die Greenet rekent. Hoe dan ook is dit een volledig andere techniek, met zijn eigen voor en nadelen, wat dus ook het prijsverschil verklaart.

Begrijp me niet verkeerd, de oplossing van KPN is verre van ideaal en er zijn een hoop redenen om die van Greenet te prefereren. Maar het is geheel begrijpelijk dat KPN, dat als bedrijf zich focussed op diensten over koper & mobiele telefonie, een oplossing aanbiedt die binnen hún expertise valt. Het grote voordeel van de oplossing van KPN is dat heel veel mensen dit direct zouden kunnen gebruiken, zonder dat extra infrastructuur nodig is: het kan in principe overal waar 4G bereik is. Voor de oplossing van Greenet moet er een hoog punt in de omgeving beschikbaar zijn, daar moet redelijkerwijs een glasvezel heen kunnen, er moeten voldoende mensen in de omgeving geinteresseerd zijn, er moeten (mogelijk?) ook vrije zichtlijnen naar dat hoge punt zijn, etc etc. Bijkomend voordeel is dat het een extra motivatie is voor KPN om de 4G dekking in buitengebieden op orde te krijgen, aangezien ze met dit product juist in de buitengebieden wat extra's aan hun 4G infrastructuur kunnen verdienen.

[Reactie gewijzigd door casparvl op 24 juli 2024 07:29]

Een contactpersoon van Greenet heeft in onze raadszaal (vanwege de belangstelling stonden er zelfs inwoners op de gang) daar een mooi praatje over gehouden, ze partneren met Huawei en stralen het aan met 4G+ aldus deze contactpersoon. Overigens hoeft daar geen vrij zicht voor te zijn, het is wel makkelijk maar niet noodzakelijk. Als er geen hoog punt is plaatst men gewoon een mast, aanmeldingen = aansluitingen = geld tenslotte.

Tuurlijk is dit niet de expertise van KPN, alleen krijg ik iedere keer als ik met iemand van de KPN spreek de indruk dat ze het gevoel met de klant verliezen. Die personen beamen stuk voor stuk dat ze je "volledig begrijpen" nee dat doen ze niet, deze mensen weten niet wat het is om geen online bankzaken te kunnen regelen als iemand anders van het gezin aan het browsen is, en zo kan ik nog meer voorbeelden noemen.
In de steden is er voldoende concurrentie om grote spelers alert te houden, maar de enige provider met nagenoeg 100% dekking is de KPN en wat doet die voor zijn klanten, helemaal niks.
Onze internetkabel is ooit aangelegd maar een upgrade heeft deze nooit gehad heel begrijpelijk, en toch verwacht je van een reus als KPN dat ze een oplossing zoeken voor je issues alleen ook dat is teveel gevraagd. Wat we hier wel hebben gemerkt is dat onze internetsnelheid een paar maanden geleden op miraculeuze wijze is verdubbeld terwijl dat onmogelijk was volgens de KPN 8)7
Anoniem: 855731 @WP_Pj30 januari 2017 18:31
Dit soort bedrijven kennen de klant echt wel. Ze maken echter zoals ieder bedrijf een business case voor alles wat ze willen doen. En dat kan dat kan dan negatief uitpakken voor het ene bedrijf maar positief voor een niche-speler die een andere kostenstructuur heeft. Grote kans dat zo'n niche-speler helemaal niet in staat is om grootschalig zijn diensten aan te bieden.
Ah excuus, dat werd niet echt duidelijk van hun website... gezien de setup dacht ik meteen aan directional 5GHz antenna's zoals in mijn bovenstaande link (gezien die ook +/- 20km bereik hebben), maar beetje Googlen leert dat er óók directional 4G antenna's bestaan (hoewel dat dan weer niet echt schotelantenne's zijn, waar ze op hun website over spreken 8)7 ). Geen idee wat het bereik daarvan is, maar dat zal dan wel de 20km zijn waar ze het ergens op hun site ook over hebben.

Wel mooi in ieder geval dat er een jong bedrijf is wat in dit gat springt :) Zelf ben ik als bewoner van Amsterdam Oost gezegend met legio opties, maar ik ben nog niet vergeten hoe het bij mijn ouders was toen we daar nog op ADSL aangewezen waren (en de afstand tot de wijkcentrale verre van ideaal was). En dat was 10 jaar geleden, ik kan me alleen maar voorstellen hoe het is om in deze tijd nog altijd niet boven die snelheden uit te komen... :/ Gezien de interesse bij jullie komen ze hun oplossing hopelijk gauw ook bij jullie uitrollen :)

[Reactie gewijzigd door casparvl op 24 juli 2024 07:29]

(hoewel dat dan weer niet echt schotelantenne's zijn, waar ze op hun website over spreken 8)7 ). Geen idee wat het bereik daarvan is, maar dat zal dan wel de 20km zijn waar ze het ergens op hun site ook over hebben.

[...]

Gezien de interesse bij jullie komen ze hun oplossing hopelijk gauw ook bij jullie uitrollen :)
Klopt, het zijn geen schotels voor op je huis maar lelijke vierkante dozen.

Gelukkig zijn we voor april al aan de beurt ;) kan de Experiabox uit, en dat is maar goed ook, bij ons gaan die elk jaar kapot 😂
ze partneren met Huawei en stralen het aan met 4G+ aldus deze contactpersoon.
Van waar haalt Greenet de licentie on 4G+ te gebruiken?
Het is geen 'openbaar' netwerk, maar gesloten waar je alleen met hun antenne op kan. Mobiel internet leveren ze niet, alleen glasvezel OTA (zoals ze dat zelf noemen)
Of het nu openbaar is of niet lijkt me niet uit te maken: welke frequentie gebruiken ze? Voor 4G frequenties heb je toch een licentie nodig?

Als ze geen 4G licentie hebben doen ze wss iets op de 5GHz band zoals je kan doen met Ubiquiti gear, zoals iemand anders al zei.
mogenlijk gebruiken ze een provider als KPN, Vodafone, T-Mobile..
Daarbij hebben ze geen licentie nodig. ook dan zou je zelf anntennes kunnen plaatsen, die alleen jouw apparatuur gebruikt. en het net van de GSM masten niet belast.
Wat ik aan verdere info nog heb is dat Greenet ook met de Delta samenwerkt om dit te realiseren, dus wellicht gebruiken ze een licentie van de Delta/Zeelandnet?
Dan nog hebben ze een licentie nodig tenzij ze in een licentievrije band zitten. Dfs en tpc zijn volgens mij vrij lastig op 20km dus zit je al snel aan 4 kanalen. Misschien is 3.8ghz een optie mits ze die kunnen gebruiken...
Probleem zijn kosten baten.

Als KPN glas moet aanleggen naar elk huis in het buiten gebied duurt het jaren eer dat ze de kosten hebben terug verdiend. De kosten zijn te hoog en de terug verdien tijd te lang. waardoor het niet rendabel is voor KPN om de lijn te vervangen voor glas.

je kan natuurlijk altijd zelf glas aanvragen, echter denk ik niet dat je zit te wachten op 5.000 tot 10.000 euro, Arbeid, huur, vergunningen, kabel zelf, e.d. om glas te krijgen in je woning.

Daarnaast heb ik veel met KPN gesproken, particulier. en zij geven mij echt niet te kennen dat veel mensen onttevreden zijn, over de dienst verlening. Probleem ligt meer bij de techniek. Die natuurlijk 40 jaar geleden is geplaats telefoon kabel.
Wat een slecht verhaal. KPN en Ziggo dwingen in Brussel allerlei bescherming af, zijn eigenlijk monopolist en nemen niet de maatschappelijke verantwoordelijkheid die daar bij hoort. Er zijn ruim 300 duizend gezinnen die niet boven de 10 mbit downloadsnelheid uitkomen en minstens 50 duizend bedrijven. De overheid casht miljarden euro's voor de frequenties tbv het mobiele netwerk. Daar hadden we gemakkelijk dit probleem mee op kunnen lossen.
En het is bijna pervers dat KPN en Ziggo in de gebieden waar ze hun klanten in de steek laten, wel met rechtszaken dreigen als bewonersinitiatieven het zelf proberen op te lossen........
CIF is zo'n beetje de enige die nog glasvezel FTTH wil aanleggen en die hebben nu weer een bedenkperiode ingesteld. Allemaal buitengebied en projecten in de provincie. Kernen hebben bijna allemaal al wel iets.

@Caspar elke beam valt te shapen. Nou ja Langegolf kun je alleen ene beetje richten;-).
Je kan ook in een binnengebied zitten en achterlijk traag internet hebben voor moderne begrippen. Postcode 8161 BA / BE - gehele appartementencomplex zit op 1 centrale. Mensen op de 1e etage in de zijvleugel hebben ~25Mbit, 2e etage 35Mbit. Een enkeling zelfs 45Mbit! Heel veel anderen moeten het doen met 14 tot 16Mbit. Dat klopt niet.

Glasvezel heeft de VvE tegengehouden om stupide redenen en kabel is geen optie hier helaas. Keihard overgeleverd op xDSL. Voor dit soort perikelen is dit ook heel op zich handig, maar... Schotels zijn niet toegestaan.
Ik heb 0.8 Mbps (dus 100 KBps) upload met ADSL in het centrum van de hoofdstad. Dus inderdaad niet bepaald buitengebied.

(Alleen sinds heel kort zijn hogere snelheden mogelijk; daarvóór vertelde men mij dat er geen hogere oplaadsnelheid mogelijk was. Neerladen gaat met 4 tot 9 Mbps, wat voor mij op zich snel genoeg is. Maar eind deze week ga ik eindelijk over; mijn oplaadsnelheid wordt vergroot met 4000% of misschien wel 8000% als ik de "snelheid haalbaar op Uw adres" van de website van KPN moet geloven. Duizenden procenten dus.)
Zelf wonen wij in een buitengebied waar iedereen min of meer verplicht is bij de KPN internet af te nemen, en werkelijk niemand (oké, misschien een enkeling) is te spreken over de KPN. Op het moment dat Greenet langs de deuren ging was het enthousiasme haast niet te meten.
En dat is alleen omdat KPN niet de gewenste snelheid levert. Je kan het ook vanaf de andere kant bekijken, KPN levert tenminste iets. Veel kabelaars leveren niet op die afstanden en dan is het nogal moeilijk om niet te spreken te zijn over die kabelaar.

Uiteindelijk gaat alles om commercieel belang. Als KPN met dezelfde investering meer klanten kan bereiken dan doen ze zat. Simpel.
Klopt, het contract is ook erg slim opgezet "maximaal 8Mb/s" ⅛ wordt amper gerealiseerd. In ons gebied levert ZeelandNet ook en zij hebben hetzelfde issue ook.
Voor dit soort 'grote' bedrijven zijn wij gewoonweg niet interessant genoeg.

Die paar honderd gezinnen per gebied en dat vijftigtal bedrijven kan je veel minder aan verdienen als in een stad als Utrecht, waarom zou je dan je resources inzetten op een buitengebied?
Omdat de NS ook op minder rendabele momenten de treinen moet laten rijden.

Het is ronduit belachelijk dat KPN hier mee weg blijft komen. Gelukkig gaat de provincie nu zelf een traject starten om wel snel internet in het buitengebied te realiseren.
Als het aan de NS had gelegen, dan had het complete Noorden al 30 jaar geen rijdende treinen meer gehad, zoveel verlies werd er geleden op de lijnen. Dus gelukkig is dat niet door gegaan
Het stikt hier van de stations, maar geen enkele trein meer al vele decennia niet meer, ze hoeven maar beperkt vervoer aan te bieden, treinen zijn allemaal verdrongen door de oh zo nieuwe en moderne autobus.

Spoor hadden we nog tot ruim een kwart eeuw geleden, maar toen reed er al een halve eeuw geen trein meer.

Voorbeeldje: https://nl.wikipedia.org/...Stoomtramweg-Maatschappij
Geen idee hoe lang Greenet al bestaat maar direct enkele bedenkingen:

- mobiele bandbreedte is de laatste jaren gestegen waardoor congestie minder wordt en datalimieten minder noodzakelijk.
- Greenet rekend een vrij forse aansluitkost aan terwijl er niet eens een technieker hoeft langs te komen om ook maar 1 kabel te trekken.
- De maximale snelheid die zij aanbieden is zeer laag tegenover wat 4G kan bieden
- Dat men 5G later aanbied is heel knap, maar 5G is als technologie net bedoeld om meer bandbreedte ter beschikking te stellen over grotere afstanden. Niet meer dan logisch dat zij zo snel mogelijk over willen.

Neemt niet weg: concurentie is goed, jaagt innovatie aan.
Heel terecht dat je bedenkingen hebt, natuurlijk hebben wij er ook wel - heel - eventjes over nagedacht ;) (na jaren waardeloos internet wil je daar z.s.m. vanaf)

Inderdaad is Greenet een betrekkelijk jong bedrijf, maar ze een kans geven is nooit slecht, gezien de positiviteit uit Flevoland (waar ze zijn begonnen) vertrouw ik deze partij wel.

- Helemaal mee eens, hoewel hier hadden grote partijen ook op kunnen inspelen.
- Dat is niet helemaal waar, men zet zelf een 4G netwerk op wat aangestraald wordt, er moet dus wel een antenne op je huis worden gemonteerd, en men moet een mast plaatsen. Gelukkig was er vorig jaar een subsidieregeling waardoor de aansluiting gratis werd.
- Ook op dit punt ben ik het helemaal eens, wat niet wegneemt dat Greenet hier toch een solide zaak heeft. Een 'normale' aansluiting levert ook niet de volledige 4G+ snelheid op van 300 MB/s, maar de meeste verbindingen zijn 50-100 MB/s. En de sprong is wel erg groot als je van een paard en wagen overstapt in de Maglev. Daarnaast belooft Greenet de snelheid te verhogen naar de standaard.
- Niets op aan te merken of aan te vullen ;)
Anoniem: 855731 @WP_Pj30 januari 2017 18:33
- Helemaal mee eens, hoewel hier hadden grote partijen ook op kunnen inspelen.
Het is vrijwel geen enkele markt gebruikelijk dat een grote speler specifieke wensen opvult. Dat is altijd het domein van veelal kleinere bedrijven die dingen net iets anders kunnen doen.
Wat zijn forse aansluitkosten? 5000 euro of meer 10000?
Ik denk dat dit niet zozeer een oplossing voor een bepaald probleem is bedoeld te zijn maar het zou wel eens kunnen dat dit een goede en goedkope manier is om de capaciteit van het mobiele netwerk meer te benutten.

De piekbelastingen van mobiel en vast liggen waarschijnlijk niet gelijk. Overdag zal er het grootste mobiele verbruik plaatsvinden en in de avonduren meer vast waardoor er in die avonduren mobiele capaciteit 'over' is. Dan is het dus wel zo efficiënt om die overtollige mobiele capaciteit te benutten in situaties waar die extra capaciteit goed van pas zal komen.

Hiermee doet men dat dus en zo kan men in bepaalde knelsituaties voorlopig even de druk van de ketel halen en de ergste nood lenigen tot er alternatieve mogelijkheden beschikbaar komen die in zijn eentje in de databehoefte kan voorzien.
Helemaal niet te moeilijk. Precies dit systeem wordt alweer even door onze duitse buren precies zo gebruikt: een fritzbox met zowel xDsl als LTE. Werkt prima. Zie: https://www.telekom.de/zu...rnet?wt_mc=ii_da_phx-ico3

Men heeft daar de afgelopen jaren enorm in de infrastructuur geïnvesteerd. Zo waren de kleine dorpjes in de buitengebieden aangewezen op dsl met soms maar 1mbit down (bij een kennis was dit zo), nu heeft men een enorm vdsl netwerk uitgerold. Met zelfs in de kleine dorpjes meerdere vdsl centrales. Met als resultaat dat velen een sprong maakten van 1mbit down naar 100mbit down. Dit was een enorm project, met als gevolg dat velen nu een supersnelle internetverbinding hebben.

Daarnaast, in de buitengebieden waar zelfs het nieuwe vdsl netwerk weinig verschil maakt, gebruikt met hybrid dsl. Een fritzbox met LTE, welke de langzame dsl verbinding als hoofdverbinding gebruikt (prima bijv. voor whatsapp berichten of een simpel mailtje) en deze dynamisch LTE inschakelt. Zo wordt het mobiele netwerk niet onnodig belast en heeft men "in the middle of nowhere" toch een keurige internetverbinding.

Dus ja, dit systeem werkt wel, KPN is er alleen een beetje laat mee. Het is overigens een interessant alternatief voor peperdure glasvezelnetwerken in de buitengebieden (wat op sommige plaatsen geprobeerd wordt vd grond te krijgen, vaak op dubieuze manieren) , omdat hybrid dsl gebruikt maakt van bestaande infrastructuur en hiervoor geen vele-miljoenen-kostend glasvezelnetwerk de grond in hoeft (voor een handjevol boerderijen).
Oftewel, iets zoals de app Speedify doet, ook wel Download Booster op Samsung-telefoons. Best een leuk idee. Ik kan me voorstellen dat er genoeg gebruikers zijn die genoeg hebben aan 8mbit/s voor mail en Facebook; deze gebruikers belasten het 4G-netwerk dan niet. Maar indien er een groot bestand moet worden binnengehaald, dan biedt dit systeem daar ruimte voor.

Desalniettemin valt of staat dit natuurlijk opnieuw bij datalimieten: die 50GB die KPN maximaal aan wil bieden voor €50 is gewoon erg karig voor vrij veel geld. T-Mobile biedt dan veel interessantere tarieven, overigens.

Eigenlijk moet KPN, als opkoper van Reggefiber, gewoon meer investeren in glasvezel. Er zijn in ieder gebied meer dan genoeg mensen te vinden die hier interesse in hebben. In plaats daarvan probeert KPN hier altijd het onderste uit de kan te halen met als gevolg dat veel gebieden zelf met een alternatief komen. Overigens, in ons gebied heeft KPN nog een bonding upgrade voorgesteld voor de komende 2 jaar, met als gevolg dat er geen aanspraak op provinciegeld gemaakt kon worden voor het lokale glasintiatief...
KPN stelt helemaal geen Bonding upgrades voor. Dit vereist veel graafwerk (overal een extra aderpaar leggen) en als je dan al zoveel geld uit geeft kan je beter die hele koper zooi er direct uithalen.
In eerste instantie was het plan om fiber naar het verdeelpunt te leggen, maar dit zou voor niet alle adressen een voldoende snelheidsverhoging bieden, althans dat is wat ik er van had begrepen. Voor een paar adressen zou er dan bonding plaatsvinden. Zal ik wel fout hebben begrepen, het klinkt inderdaad niet heel logisch :P

Het werd wel op de laatste dag ingediend waarop bedrijven de ruimte hadden om een alternatief te bieden voordat er met publiek geld zou worden gewerkt. En het ging om een véél lagere snelheidsupgrade dat FTTH.
Ja daar heb je gelijk in het kost wel wat maar dan heb je wel iets.
Wat ze nu aanbieden moet je meer zien als een tussen station.
Ik hoop dat kpn binnen korte termijn samen mer reggefieber inderdaad sneller internet gaan aanleggen.maarja mensen hier op dit forum hopen al jaren dat ze dat gaan doen,maar ze doen niks het zal wel een 20 jaren plan worden.En ondertussen als sneller internet aangelegd in Amerika.
Het is op deze manier inderdaad een tussenstation. Immers: ook KPN begrijpt dat je op termijn, waarbij videobellen, interactieve 4K tv en andere grote dataverbruikers, ooit gemeengoed gaan worden. De vraag is niet óf je glasvezel moet leggen, maar wanneer :) Het lijkt mij verstandig om sowieso stukje bij beetje door te pakken, en voorlopen op de COAX van Ziggo.

Ondertussen kreeg KPN Reggefiber sinds eind 2014 in handen en kijk wat er met het aantal nieuwe glasvezelaansluitingen gebeurd: nieuws: KPN wil dekking glasvezel verder uitbreiden - update
Ik ben heel benieuwd hoe de cijfers van 2016 eruit zien... tot nu toe lijkt het alsof de focus van KPN heel ergens anders ligt in ieder geval.
Probleem is dat glasvezelnetwerk open moet wat in eerste instantie niet was.
Dan ben ik ook niet happy om te investeren.
In vergelijking met kabel van ziggo niet
KPN moet niet te lang wachten met verglazen. Altice in de USA gaat twee coaxbedrijven ombouwen tot FTTH/GPON. Het scheelt gewoon veel gedoe, maakt de infrastructuur makkelijker en je kan IPTV aanbieden. Ik zie Ziggo dat ooit ook wel doen.
Dit lijkt mij wel problemen kunnen veroorzaken in verband met beveiliging op websites gekoppeld op IP basis. Tenzij KPN gebruik maakt van carrier grade NAT zou je twee externe IP adressen hebben en soms op het ene IP adres zitten en soms op het andere.
Hybride routers zetten bij het browsen vood de pagina één sessie op via een van de verbindingen. Het is niet zozeer load sharing maar load balancing.

Dus problemen bij websites kunnen theoretisch optreden als de sessie van IP wisselt op het moment dat de verbinding uitvalt en overgeschakeld wordt naar de andere verbinding.
In de praktijk komen deze problemen nagenoeg niet voor.

Het voordeel is dat er 2 lijnen naar het internet beschikbaar zijn.
Op die momenten dat je even 'extra' bandbreedte nodig hebt wordt de mobiele verbinding bijgeschakeld. Je trekt bijvoorbeeld je vaste lijn dicht omdat je wat gigantisch aan het downloaden bent.....Dan is de mobiele verbinding er nog om naar je Spotify te luisteren of ITV te kijken.

Bij onze oostburen biedt zowel T-Mobile als Vodafone deze oplossing al aan.
Er zijn echter maar een paar echte hybride routers op de markt beschikbaar. De meeste werken met een USB dongle.

Het is tijd dat ze er eindelijk mee komen. Nu nog gewoon 'onbeperkt en snel' 4G tegen prijzen vergelijkbaar met vast (glasvezel/kabel) internet. Het kan echt.

[Reactie gewijzigd door kwakzalver op 24 juli 2024 07:29]

Gezien dit in de experiabox zit en zowel het vaste- als mobiele netwerk gekoppeld zijn aan dezelfde provider (KPN), denk ik niet dat je twee externe IP adressen nodig hebt - immers terminate het toch op hetzelfde netwerk, alleen gaan de pakketjes of via je koper/glas of via de lucht.

Ze kunnen anders dus ook Anycast inzetten lijkt me? :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 24 juli 2024 07:29]

Is dit dan een beetje te vergelijken met "Pair Bonding"?
Bij pair bonding gebruik je 2 keer hetzelfde fysische medium om een hogere data rate te halen. Aangezien de 2 pair kabels ongeveer dezelfde karakteristiek hebben, is dit eenvoudig te verbergen voor de hogere lagen van het internet protocol.

Hier worden 2 compleet verschillende technologieën gebruikt om meer bandbreedte te halen wat de complexiteit toch een heel stuk omhoog trekt. Je zult de abstractie op een hogere laag in de internet protocolstack moeten steken zodat de eindgebruiker dit niet merkt.

Om op je vraag te antwoorden: je gebruikt inderdaad een 2e medium om meer snelheid te halen, maar de implementatie is een heel stuk complexer om dit vlot te doen werken.

Edit:typo

[Reactie gewijzigd door bresjt op 24 juli 2024 07:29]

Nee niet echt, zoals mooi uitgelegd door bresjt.
Waar je vraag me wel aan deed denken was iets relatief simpels om het wat helderder te maken, dat je misschien wel kent: NIC teaming.
Wellicht wordt er gebruik gemaakt van multi-path TCP:

https://en.wikipedia.org/wiki/Multipath_TCP
http://www.tessares.net/building-blocks/mptcp/


Ook al weet ik niet of dit op de netwerk stack van de host moet gebeuren of wellicht kan dit ook gedaan worden op de tunnel interface van de modem. Uiteraard is TCP tunnelen over TCP ruk, maar hey het lost wel andere problemen op :)

Edit:

blijkbaar zijn hiervan al redelijk uitgebreide implementaties welke het TCP over TCP probleem oplossen:

http://www.sajalkayan.com/post/fun-with-mptcp.
https://ehrat.io/MultiPath_TCP

etc

[Reactie gewijzigd door xelnaha op 24 juli 2024 07:29]

Anoniem: 146626 @Sebazzz30 januari 2017 15:33
De Anti-DDoS maatregelen die ik beheer die gaan je inderdaad niet toelaten.
De verbinding zal beperkt moeten blijven tot 1 sessie over hetzelfde IP adres.
Dus bij jou verkliezen alle klanten de connectie, als ze met hun mobiel het huis uit lopen (WiFi -> 4G)?

Geen sneer, maar serieuze vraag. Immers zo vreemd zijn dat soort scenario's tegenwoordig niet meer.

De meeste sessie-beheer tools die ik ken werken met tokens, waarbij de afzender niet uitmaakt.
Het zou wel mooi zijn als je sommige apparaten altijd op het 4G netwerk kunt aanwijzen. Bijvoorbeeld een PS4 of Gaming PC. Ik heb zelf 400KB/s op een goede dag en als iemand Youtube zit te kijken terwijl ik bijv. CS:GO aan het doen bent springt mijn ping ineens van 35 naar 200 en dikke laggs. Daarom gebruik ik al sinds een jaar 4G tethering via usb. Redelijk te doen met vol bereik op 4G+. Rond de 20 ping in CS:GO en ik merk geen packet loss of rare laggs. Wel een nadeel is dat soms Windows Updates gaat downloaden of Steam updates (Soms een paar GB per spel) en dan ben ik in een paar minuten door alle data van mijn maand heen (5GB). Ik kan upgraden naar 10GB met KPN maar dat kost 50eu per maand en dan krijg ik ook al die spotify zooi erbij.

Ook is het niet zo dat ik erg afgelegen woon, KPN verdomt het gewoon om te upgraden hier. 2 straten verder ligt glasvezel. Ook nog geen eens een upgrade geplanned voor pair ponding ofzo.

[Reactie gewijzigd door NoobAim op 24 juli 2024 07:29]

Ik kan upgraden naar 10GB met KPN maar dat kost 50eu per maand en dan krijg ik ook al die spotify zooi erbij.
He? Dat kost op het moment €38. €33 als je ook vast van KPN hebt óf iemand anders in huis ook een KPN abo heeft.
Scheelt toch ruim €12 tot €17 met €50. :P Is een tientje duurder dan de 5GB bundel. (En 2,50 goedkoper als je naast die 5GB bundel een Spotify abonnement hebt ja.)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 24 juli 2024 07:29]

Voor Windows zelf kun je bij de geavanceerde instellingen aangeven dat je hotspot een "metered connection" is (geen idee hoe dat in het Nederlands is vertaald), dan wordt het binnenhalen van updates uitgesteld.
Als iemand die in het buitengebied woont hoop ik echt dat dit snel zijn intrede gaat maken!

Al jarenlang gebruiken wij een telefoonlijn met gem. 3 Mbit/s. Netflix kan nog net, RTLXL e.d. werken voor geen meter :'( Laat staan om een potje te gamen op internet 8)7
Misschien kan je contact opnemen met Greenet, Als er meer interesse is in jouw regio leggen ze misschien wel een netwerk aan ;)
Je kunt al gewoon gebruik maken van 4g internet in huis. Wel met een datalimiet, maar dit bestaat al een tijdje. Bijvoorbeeld bij t-mobile: https://www.t-mobile.nl/4g-voor-thuis, kpn https://www.kpn.com/thuis/internet-buitengebied.html of "lokale" aanbieders zoals https://greenet.nl/home.

Het gaat hier om het principe van het bundelen van vast EN mobiel. (BTW heb je voor gamen eigenlijk geen bandbreedte nodig, en met 4g heb je eigenlijk een prima latency.)

[Reactie gewijzigd door imdoctorbob op 24 juli 2024 07:29]

Klopt, ik weet dat die opties er ook zijn. Dan nog zit ik wel weer met een datalimiet + de kosten zijn redelijk hoog. Dat is een netflix filmpje nou ook weer niet waard. Daarom hoop ik dat deze 'combinatie' abbonementen snel verkrijgbaar zijn voor een schappelijke prijs.

Of gewoon even glasvezel aanleggen
Hoe veel zou het schelen als je dit in de grote steden gaat gebruiken? Zou dat dan nog een snelheidswinst opleveren, of verwaarloosbaar zijn omdat ieder huishouden dan mee zit te snoepen?
In de grote steden is er geen gebrek aan bandbreedte via de kabels in de grond. Dit zou dus geen snelheidswinst opleveren.
Het gaat hier inderdaad met name om de 7% van de huishoudens waar KPN niet zo makkelijker Glasvezel of VVDSL kan uitrollen
Fantastische oplossing natuurlijk, voor 40 euro een 10 GB max datalimiet (via de link mbt. de eerder geintroduceerde 4G abonnementen). Het resultaat van deze test zal dan ook wel zijn dat de klant er flink voor zal moeten schokken ipv. dat kpn zelf in het netwerk in deze gebieden investeert.

Natuurlijk valt een test als dit te prijzen, qua techniek zal het uitdagingen genoeg opleveren. Maar goed, dan is dit voltooid en worden we ongetwijfeld alweer doodgegooid met reclame-uitingen waaruit zou blijken dat we zonder 5G toch echt niets zijn en dan begint het spel weer van voor af aan.
Als 5G inderdaad zou worden uitgerold vanaf 2020 of 2021, dan is dit juist de perfecte test. Want als dit een positieve test wordt dan kan je dat 4G deel straks simpel vervangen voor 5G.

Overigens wordt hier nergens gesproken over datalimieten (behalve in die aanbieding van vorig jaar) dus het lijkt me voorbarig om dat nu te doen.
Familie van mij woont in zo'n buitengebied. Met pijn en moeite halen ze 4 Mbit/s. Helaas is 4G daar net zo slecht, als ik daar op bezoek ben heb ik binnen meestal geen 4G bereik.
Beetje als de downloadbooster die bijv. op de galaxy s6 zit... 4G+wifi tegelijk
Ik heb thuis nu een 3mbit lijntje van KNP en 4g voor het buitengebied. Ik vraag mij af hoe dit systeem werkt in verband met het datalimiet op die 4g verbinding. Het zou nogal waardeloos zijn als er iemand thuis netflix gaat kijken of een spel in steam gaat downloaden en daarbij de 4g begint leeg te trekken, want dan ben je zo door je data heen. Nu kan ik via mijn router afdwingen dat zulke activiteiten alleen via de koperlijn mogen voor bepaalde apparaten in huis. Dus tenzij hierbij de datalimiet ook gaat verdwijnen, of sterk omhoog gaat, zie ik de meerwaarde er niet van in gezien we dan binnen 1-2 weken al door de 4g data zouden zijn.
De DSL lijn prioriteren? Ik denk dat we dit soort dingen maar moeten afwachten
Ik neem aan dat dit gewoon bij je abbo prijs in zit aangezien je in het buitengebied relatief meer betaald voor wat je krijgt dan bijv. in de stad. Ze zullen dan gewoon je 4G snelheid afknijpen totdat deze samen met je vaste internetverbinding even snel is als waarvoor je betaald.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.