Calyos start campagne voor behuizing zonder actieve koeling

Calyos is van plan een behuizing uit te brengen waarmee ventilators of waterkoeling overbodig is. De zogenaamde NSG S0 werkt volledig op passieve koeling, en zou ook onder intensieve belasting de temperatuur op peil moeten houden.

Details over de NSG S0 staan vermeld op de Kickstarter-pagina die Calyos heeft geopend. Daarop stelt de fabrikant dat er wordt samengewerkt met Watermod voor de ontwikkeling van de behuizing. Gezamenlijk is er een concept ontwikkeld waarbij de koeling van de hardwarecomponenten volledig passief wordt geregeld, wat dus betekent dat bijvoorbeeld ventilators of waterkoeling niet nodig zijn.

Het wordt daarbij ook mogelijk om zelf aanpassingen te doen aan de behuizing, al is dat met de Kickstarter-campagne nog niet mogelijk. Calyos stelt casemodders tegemoet te willen komen en daarom de mogelijkheid te willen bieden om de NSG S0 te kopen met een zelfgemaakte configuratie.

Momenteel heeft Calyos alleen nog maar een prototype gebouwd van de koelingsloze behuizing. De bedoeling is om in september uit te leveren naar voorbestellers, al wordt er niet wereldwijd verscheept. Wel wordt aan Nederland en België geleverd, al moet er nog wel 45 euro aan verzendkosten worden bijbetaald.

De Kickstarter-campagne staat nog maar enkele dagen online, maar het bedrijf slaagde er al wel in om zijn financieringsdoel te halen. Volgens Calyos werd het benodigde doel van 150.000 euro al in de eerste 30 uur gehaald. Geïnteresseerden kunnen voor een bedrag van 649 euro een behuizing aanschaffen. Volgens Calyos is de uiteindelijke winkelprijs vastgesteld op 749 euro.

Door RoD

Admin Mobile

01-04-2017 • 11:04

45 Linkedin

Submitter: QWieke

Reacties (45)

45
45
17
4
1
24
Wijzig sortering
Linustechtips had al een preview gekregen van ze, hij mocht niet dieper kijken naar de interne werkingen maar hij heeft nog wel wat inzicht. Grote minpunt is dat het geheel 33KG weegt, grote pluspunt is dat passief beter doet dan meeste koelingen (maar jah, 33KG aan metaal dan mag je ook wel wat verwachten).

https://www.youtube.com/watch?v=9PJOrfpiVwE

De werking van het principe is lichtjes uitgelegd op hun website.

http://www.calyos-tm.com/working-principles/

Wat ik niet begrijp is waarom ze ineens een Kickstarter moeten beginnen, ze hadden in 2013 al 4,5 miljoen euro aan subsidies binnengehaald om de techniek door te ontwikkelen. De techniek wordt ook al toegepast en ze hebben al een paar goed betalende klanten (volgens hun website). Ik heb zo het idee dat ze Kickstarter misbruiken om hun product aan de man te brengen in een niche markt. In principe is de techniek niet veel anders dan een heatpipe, ze hebben een hele lange heatpipe lopen door een groot blok metaal.

Ik heb het idee dat als je langdurig de PC maximaal belast dat de dan wel last gaat krijgen van thermal throtteling. Daarnaast zie ik niet echt een pluspunt aan de techniek, dit is voor mensen die echt absoluut geen koelers willen ten koste van alles. Een paar goede radiatoren en wat koelers die op lage toeren draaien kan je hetzelfde voor elkaar krijgen tegen een lagere prijs. Misschien dat Calyos dit ook doorheeft, weet dat hun oplossing eigenlijk niet op kan wegen tegen andere oplossingen en via deze weg toch maar hun product aan de man wil brengen.

Dat gezegd, als je echt 100% passief wil en je vindt het niet erg om een blok van 33KG rond te duwen dan is dit waarschijnlijk de enige oplossing in de markt. Maar goed, waar gebruik je 100% passieve oplossingen? Meestal in de huiskamer waar alles zo compact en geruisloos mogelijk moet zijn. Compact is dit zeker niet.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 1 april 2017 16:25]

"Gewicht"
De NSG-S0 weegt geen 33kg, maar 22kg (inclusief PC componenten en de glasplaat), vergelijkbaar met de Fractal Define R5. Alleen het workstation model (in de LinusTechTips video) weegt 33kg. Dat is overigens een Lian Li behuizing gemodificeerd met Calyos hun koelingsoplossing (dus niet zo gek dat het 33kg weegt). Maar is het echt relevant om gewicht te vermelden? Hoe vaak verwacht je een desktop behuizing te moeten sjouwen in een jaar? Maar als het moet, dan kan je de behuizing splitsen. Zie: http://i.imgur.com/oNvmRfJ.gifv.

"Subsidie"
Daarom is het Kickstarter bedrag ook relatief laag (150k is redelijk laag voor dit imo). Ik denk dat het Kickstarter geld puur is om productie op te zetten om de behuizing te kunnen fabriceren en het koelingssysteem te integreren. Het lijkt mij dat de subsidie voor het R&D van het koelingssysteem was, en/of productie voor enterprise en industriële producten. Overigens doen ze de productie in-house, wat natuurlijk op de korte termijn duurder is dan outsourcen naar China, maar op de lange termijn beter (want je hebt minder kans dat je technologie gestolen kan worden). Ook een goed moment om Made in EU te steunen.

"Heatpipes niet een nieuw idee"
Heatpipes zijn niet nieuw nee, maar wel in deze implementatie en form factor. Er is geen systeem op de markt dat een high performance computing systeem met thermal load van 400W passief kan koelen.

"Thermal throttling"
Het is door meerdere reviewers getest en er komt geen thermal throttling voor (zie LinusTechTips, KitGuru en overige). Het systeem kan prima een totale thermische load aan van 400W.

"Geen pluspunt aan de techniek"
Alternatieve zijn luchtkoeling, waterkoeling en koeling d.m.v peltier elementen.
Luchtkoeling: luid bij ultra settings bij nieuwste triple A games (de videokaart zal altijd een luid onderdeel blijven, ongeacht de kwaliteit van de case fans), moet regelmatig stof filters verschonen om koelingsprestaties optimaal te houden, minder overclocking mogelijk dan met andere koelingsmethodes.
Waterkoeling: kan super stil, maar je hebt altijd nog een pomp nodig, wat geluid maakt en energie consumeert. Zelfs in de beste systemen altijd risico op lekkage (zie JayzTwoCents: https://www.youtube.com/watch?v=MhlL_IWJqag). Om super stil te waterkoelen heb je overigens wel een enorme hoeveelheid aan radiatorvolume nodig voor 400W thermische load.
Peltier: niet gangbaar, duur, en net als met luchtkoeling zal nog steeds je videokaart onder out-of-the-box maximale load enorm luid zijn, als wel stof ontwikkeling nog steeds een probleem.

"Waar gebruik je 100% passieve oplossingen"
In elke ruimte waar je bijvoorbeeld speakers of openback koptelefoons zou willen gebruiken, en je tijdens je luistersessie geen geluidsvervuiling wilt hebben. Of als je bijvoorbeeld dag/nacht je systeem wilt laten draaien op je slaapkamer, maar geen geluidsoverlast wilt ervaren. Of als je simpelweg de beste prestaties/dB wilt hebben (het systeem voorziet je overigens in de mogelijkheid om ventilators te monteren om je prestaties op te schroeven, maar nog steeds de beste prestaties/dB te behouden t.o.v. alternatieven, zie: http://i.imgur.com/P92P9mf.png en http://i.imgur.com/m15Xgmr.gifv). Ook is dit systeem een oplossing voor mensen die aan high performance computing willen doen, maar geen risico willen lopen met waterlekkages (waterkoeling), en geen gedoe willen hebben met de stofontwikkeling dat koelingsprestaties vermindert, omdat de ruimte tussen de koelribben (volgens mij) groot genoeg lijkt dat er geen stof zal opstapelen. Enige plaats waar je last van kan hebben m.b.t. stofontwikkeling is op en rondom het moederbord vanwege de open behuizing, maar stofontwikkeling daar is meer een esthetisch probleem, omdat je prestatiegewijs geen negatieve gevolgen ondervindt als je dat niet om te havenklap schoon maakt (al ben ik aan mijn eigen oplossing aan het werken om ook daar stofontwikkeling tegen te gaan).

Om deze redenen ben ik ook een Early Bird backer, wat mij in totaal €611,82 kost, wat niet ver is van een waterkoelingssysteem met een gelijkwaardige thermische load zonder gebruik van ventilators.

Edit: spelling & grammatica foutjes, ontbrekende woorden toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 3 april 2017 00:36]

"Waar gebruik je 100% passieve oplossingen"

Een andere oplossing is door je apparatuur in een andere ruimte te zetten. More effort, cleaner looks.
http://www.audioholics.co...ter-hiding-surround-sound
Mijn setup is dan niet zo extreem, maar ik zou nooit meer anders willen.
Dat is een oplossing voor geluidsoverlast, maar nog steeds geen oplossing om onderhoud (stof ophoping) tegen te gaan. Ook heeft niet iedereen de luxe om een systeem in een andere kamer te plaatsen door gebrek aan te weinig ruimte, en/of A/V en USB kabels te trekken.
Kickstarter is een mooi platform waar je goedkoop reclame kan maken. Dit is dan ook wel een goed voorbeeld waar ze dus inderdaad in een relatief korte periode veel tractie genereren zowel op Kickstarter als talloze andere websites.

Is dit misbruik, beetje wel uiteindelijk halen ze potentiele uitgaves weg van de kleine partijen die Kickstarter veel meer nodig hebben. Kickstarter aan de andere kant boeit het vrij weinig zolang ze maar hun cut krijgen. Dit is voor mij ook een beetje het probleem met kickstarter dat ze eigenlijk erg aan de kant zitten met een mooi platform maar daar weinig meer voor doen. Ze zouden enerzijds het platform kunnen beperken tot het kickstarten van nieuwe projecten in plaats van het supporten van grote bedrijven. Anderzijds zouden ze de consument kunnen beschermen tegen misbruik. Sommige projecten zijn zeer twijfelachtig in opzet en trekken toch veel geld aan. Ze zouden bijvoorbeeld voor de inkomsten die ze binnenhalen een accountant kunnen inhuren die voor grotere projecten verplicht is of het begeleiden van de QC. Iets wat voor veel nieuwe projecten moeilijk is maar wat zij keer op keer zien.
Ik vind ook dat Kickstarter de positie van grootste oligopolist bezit, want wie heeft er meer naamsbekendheid? En de commissie die Kickstarter krijgt is echt veel geld, waar ze volgens mij weinig voor hoeven te doen, zolang hun website het gewoon doet. Een beetje controleren af en toe kost geen tientallen miljoenen per jaar.
Probeer je nu te zeggen dat hun prijsstelling illegaal is? Of te hoog?
Het lijkt me dat kickstarter helemaal niet alleen is in de markt. Ze hebben inderdaad een sterk merk, en dat kunnen ze omzetten in mooie marges, maar dat is niet illegaal.
Bovendien is winst willen maken (en zoveel mogelijk) de definitie van een commercieel bedrijf.
Als je het zo bekijkt hebben ze dat wel goed voor elkaar bij Kickstarter. Zo goed blijkbaar dat ze een bedrijfsvorm ( benifit corporation) kozen waarin ze het bedrijf verplichten het publieke belang voorop te stellen. Klinkt soft misschien, maar in de praktijk is dat een minder flexibele, minder winstgevende ondernemingsvorm met heel wat verplichtingen (onder meer doelstellingen en transparantie). In ruil zitten de eigenaars steviger in het zadel.
Toch niet zo verkeerd bezig?

[Reactie gewijzigd door the_stickie op 1 april 2017 20:48]

Te hoog, ik heb het niet over specifieke wetten. Maar over het algemeen is men het erover eens dat op veel gebieden een vrije markt het beste is voor economie maatschappij, en dat een monopolie of oligopolie de markt onvrij maakt en niet goed is. Het resultaat ervan is namelijk dat monopolisten en oligopolisten te veel geld verdienen voor het werk dat ze doen, en dat er minder innovatie is.
Ik ben het niet met je oneens: een oligopolie biedt geen optimale marktwerking en Kickstarter is de duurste (heeft ook het sterkste merk).

Maar in het geval van Kickstarter zou je kunnen spreken van zelfregulatie omdat ze vanuit hun statuten (het benifit corporation verhaal) winstmaximalisatie uitsluiten, terwijl dat net één van de belangrijke kenmerken is van een oligopolist.

Ook is het gewoon een feit dat in technologie/IT en in de media oligopolies de meest voorkomende marktvormen zijn (omwille van de instapbarrières) , dat is iets waar we mee moeten leven vrees ik.

[Reactie gewijzigd door the_stickie op 3 april 2017 01:20]

U meldt een goed idee aan.
Geld voor (grote!) projecten moet op een "tussenrekening".
Waarbij alleen een accountant geld kan vrijgeven.
Daarmee kan worden voorkomen dat geld opgaat aan veel te hoge salarisposten of "kosten".
En die accountant werkt gratis?

Afgezien daarvan, het hele punt van KickStarter is nu net om risico-financiering te doen. Als je gewoon electronica wil kopen heb je AliBaba of Amazon of desnoods CoolBlue.
Ik snap het wel, is makkelijk geld binnen halen zonder enige verplichting. Aan subsidie zitten vaak wel voorwaarden aan crowdfunding geen enkele.
Jammer dat de prijs zo ongelooflijk hoog is. Als je een stille (onhoorbare) computer wilt, dan is deze oplossing geld weggooien, want met goede koelers en langzaam draaiende ventilatoren kom je er ook. Ook als je systeem veel warmte produceert.
Daarbij meen ik dat er bijvoorbeeld op het moederbord nog wel wat losse componenten zijn die een minimale airflow wel fijn vinden, dus ik vraag me af hoe goed deze oplossing daadwerkelijk is...
Dit hoor ik wel vaker, maar je merkt het verschil echt wel tussen passieve (0dB) en actieve koeling. Je hoort sowieso de luchtverplaatsing en vaak kun je dit ook wel voelen. Begrijp me niet verkeerd, je kan een zeer capabele computer uiterst stil maken met actieve koeling, maar een beetje geluid of helemaal geen geluid is zeker 's nachts een behoorlijk verschil.

Ik heb jarenlang een Zalman TNN500af gebruikt met een bescheiden systeempje erin, maar in verband met de eisen voor VR heb ik moeten upgraden. Mijn nieuwe computer heeft 4 500RPM Scythe Slip Stream fans en verder geen actieve koeling (GPU fans gaan alleen draaien onder load) en ik wens nog dagelijks dat ik terug kon naar die Zalman. :)

Het systeem van Calyos is erg leuk, maar ik heb veel ervaring met passief gekoelde systemen (niet alleen van Zalman, maar ook van HD-Plex en Atech fabrication) en wat opvalt is dat als je je componenten belast zonder actieve koeling, de levensduur een stuk minder wordt. USB ports die ermee ophouden, moederborden die het begeven en GPU's die kuren krijgen - je krijgt gewoon sneller vage problemen met je systeem.

Fanless gamen is leuk, maar je moet niet denken dat omdat je GPU en CPU temps in orde zijn, je systeem niet kapot kan.
Ik draai een i5 4670K, plus een Geforce 670, zelfs met volledige belasting hoor ik de koeling (ook 's nachts) praktisch niet. In het systeem zitten 5 ventilatoren: 3x120mm (2x intern, 1x extern, 500~800rpm) en 2x 80mm ventilatoren (~1000RPM).

Vooral de componenten rondom de CPU zijn berekend op (een lichte) actieve koeling. Passief is alleen leuk als passief het doel is, maar voor stilte: nee. Dan drijft passief onnodig de prijs op.
Luchtverplaatsing blijft nodig. Uitgaande van 400W thermische load is het onvermijdelijk dat je 400W aan warmte kwijt moet aan de omgeving (i.e. lucht).

Standaard koeling werkt door geforceerde luchtverplaatsing (fans), maar ook met waterkoeling moet je uiteindelijk de warmte aan de lucht kwijt. Dat is waarom je water van de CPU naar de radiator pompt.

Met passieve koeling moet de luchtverplaatsing komen door natuurlijke convectie - warme lucht stijgt. Dit is niet heel erg efficient, dus je hebt een grote radiatior ndog, en dan is het probleem hoe je 400W warmte passief naar die radiator krijgt.

Heb je dat eenmaal geregeld, dan is de koeling van moederbord componenten niet zo'n heel groot probleem meer. De radiator zal lucht aanzuigen, vanwege de convectie, en dat kan een luchtstroom over de moederbord componenten zijn. Je zult wel een goede shroud moeten ontwerpen om te voorkomen dat je allerlei onderdelen koelt die niet gekoeld hoeven te worden.
Vind ik ook. Dit is een beetje passief doen om het passief doen. Met een goede ventilator die bijvoorbeeld op 800RPM draait en met geluidswerend materiaal in de behuizing, kom je al een heel eind qua stile. En dat maakt de koeling een stuk beter en je kan besparen op die radiator die nu aan die behuizing is gekoppeld.
Prijs valt vergeleken met custom waterkoeling nog wel mee. Dan zit je met 2 radiatoren, cpu en gpu blokken en alle toebehoren zo op 1.000 euro inclusief behuizing.

Enige dat je dan wel hebt als je het goed doet is een waterblok op het moederbord en vaak bij de videokaart ook een blok dat de geheugenchips meepakt. Dat wil je bij deze oplossing liefst op voorhand getest zien, of anders zelf goed monitoren: vram/moederbord/chipset/m.2 SSD temperaturen zonder enige airflow in dat compartiment.
Met op luchtkoelingsgebaseerde systemen blijft je videokaart altijd enorm luid tijdens maximale prestaties, ongeacht de kwaliteit, hoeveelheid en snelheid van je case fans. Daar kan je met een luchtkoelingssysteem niets aan doen. De enige oplossing waar je dat mee kan verhelpen, naast het systeem van Calyos, is een waterkoelingssysteem. Maar radiators voor waterkoelingssystemen zijn echt een b*tch om te schoon te houden, je hebt ook in de beste systemen altijd risico op lekkage (zie: https://www.youtube.com/watch?v=MhlL_IWJqag), en de stroomconsumptie van een waterpomp is (imo) niet niets.

Airflow voor moederbord componenten zijn voor de VRMs (geld overigens ook voor de VRMs op de videokaart), maar dat is alleen een probleem als je zwaar gaat overclocken. Het beste is om dan ook een moederbord te kopen die standaard op de VRMs een goede heatsink heeft.
Met op luchtkoelingsgebaseerde systemen blijft je videokaart altijd enorm luid tijdens maximale prestaties, ongeacht de kwaliteit, hoeveelheid en snelheid van je case fans. Daar kan je met een luchtkoelingssysteem niets aan doen.
Ik zou met je graag een weddenschap willen aangaan. :)
Ik kan je in ieder geval beloven dat een Geforce GTX 670 praktisch onhoorbaar gekoeld kan worden, onder belasting zonder dat het systeem vastloopt. En dat met hardware <€50.

Ik heb thuis een i5 4670K icm Geforce GTX 670, welke ook onder belasting praktisch onhoorbaar is. In totaal gebruik ik 5 ventilatoren, 3x 120mm en 2x 80mm.
Het enige nut van waterkoeling (want voor de stilte hoef je het niet te doen) is extra overclockcapaciteit.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 2 april 2017 08:35]

Oké "altijd" in "met op luchtkoelingsgebaseerde systemen blijft je videokaart altijd enorm luid tijdens maximale prestaties" was misschien niet het juiste woord. Een GTX 670 (officieel TDP van 170W, en onofficieel volgens Anand 141W) wel een aardig groot verschil is met kaart van 250W TDP.

Maar hoe dan ook, met de NSG-S0 behaal je altijd een betere performance/dB. Met de NSG-S0 kan je misschien niet even hard overclocken dan met een waterkoel rig, maar nog altijd veel hoger dan met jouw luchtgekoeld systeem, en dat zonder introductie van extra geluid (op misschien een beetje coilwhine na, wat minder erg is dan hoog RPM ventilatoren).
?Maakt het gebruik van iets simpels als teflon-tape die koppelingen niet een stuk betrouwbaarder?
Waar heb je het over?
Kan mij herinneren dat Zalman vroeger ook zo'n kast heeft verkocht.

Deze dus :
https://www.quietpc.com/tnn500af

[Reactie gewijzigd door Speedie76 op 1 april 2017 12:13]

Is niet helemaal hetzelfde. Dat Zalman systeem heeft ridig tubes, terwijl het Calyos systeem flexible heeft. Het Zalman systeem is dan ook veel minder compatibel met verschillende SKUs dan dat van Calyos (daarom is het idee van Zalman ook nooit echt aangeslagen). Rigid tubes zijn echt een b*tch om mee te werken (zoals met bijvoorbeeld de http://www.streacom.com/products/fc8-alpha-fanless-chassis/ -- was mega irritant dat ik 'm maar weer had weggedaan).
Mooi, een mogelijke concurrent voor Airtop
Mooi, een mogelijke concurrent voor Airtop
Deze Calyos lijkt een open systeem te zijn, totaal ongeschikt als computer 'behuizing', komen je componenten onder het stof te zitten, alleen voor de echte tweaker. (Ik ben een echte function over form type...).
DeAirtop is best mooi, maar lijkt wel een interne voeding te missen? Persoonlijk vindt ik het nooit makkelijk en handig al die externe adaptors, liefst alles 'build in'.
De Airtops hebben inderdaad geen interne voeding. Die zit, net als bij een aantal HP desktops, als losse brick erbij
Appelen met appelen vergelijken.
Calyos kan een nvidia 1080 volledig passief koelen. Bij airtop is dit niet mogelijk.

Ook kunnen fans worden toegevoegd om te gaan overclocken.
Maar zou je echt in een dergelijk experimenteel systeem zulke dure componenten zetten?

Het systeem van Calyos is leuk, maar veel te experimenteel..
Dat was waterkoeling ook ooit. En water met elektriciteit is nog gevaarlijker.

Alle componenten van vandaag hebben temp sensoren.

Trouwens calyos levert koel oplossingen voor datacenters. Dus de technologie wordt al een tijdje gebruikt.
Niet experimenteel. Calyos gebruikt hun koelingsoplossing al lange tijd voor enterprise en industriële oplossingen. Overigens hebben tests van LinusTechTips, KitGuru en andere objectief laten blijken hoe goed het systeem presteert.
Nog beter: het systeem kan zelfs een 1080 Ti passief koelen (delta van 70W tussen de 180W van 1080 en 250W van 1080 Ti), en nog ruimte overhouden voor een lichte overclock zonder gebruik van ventilatoren.

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 1 april 2017 21:30]

Deze Calyos lijkt een open systeem te zijn, totaal ongeschikt als computer 'behuizing', komen je componenten onder het stof te zitten
Ik denk dat dat juist reuze meevalt door de afwezigheid van intakefans die als stofzuiger fungeren. :)
Gebruiken ze flexibele heatpipes?
Ik wist niet dat die bestonden, maar zonder dat kan je maar een beperkt aantal moederborden aan, lijkt me.
Verder best een gaaf ding, maar oh jee, die prijs ...

@Nas: door convectie (opstijgende lucht door opwarming) krijg je ook zonder verntilatoren wel wat airflow.

[Reactie gewijzigd door TheekAzzaBreek op 1 april 2017 11:30]

Calyos biedt al een kant-en-klare fanless workstation met hardware inbegrepen (voor een paar duizend euro, afhankelijk van specs): http://www.calyos-tm.com/calyos-fanless-pc-workstation/

Dat product is gebaseerd op een behuizing van Lian-Li. Deze Kickstarter is dus bedoeld om dat concept aan te bieden als een volledig door Calyos ontwikkelde behuizing, waardoor je je eigen hardware kunt kiezen.

[Reactie gewijzigd door Robbert S. op 1 april 2017 11:33]

Ik kan me niet voorstellen dat zo'n product echt een succes kan worden. Overigens, een volledig stil systeem heb je nooit. Ik draai watergekoelde opstelling (i7 6700k, GTX1080, etc.) met een 480mm radiator met fans op 400RPM. Deze hoor je alleen wanneer je je oor er vijf centimeter vandaan houdt. Wat je wél hoort is coilwhine van de videokaart onder load en die hoor je ook bij zo'n volledig passief gekoelde opstelling. ;)
Calyos principe is koeling zoals water koeling maar zonder water en zonder pomp.

Ze gebruiken het voordeel van geen pomp om zo stil mogelijke pc te maken maar er kunnen 5 fans aan het systeem toegevoegd worden om zo te overclocken zonder de risico's van water.

Dus wil je fans dan kan je dat perfect toevoegen.
Wat wil je nu eigenlijk zeggen?
Is inderdaad een beetje onhandig verwoordt, maar ik denk dat belrpr probeert te zeggen dat je met het systeem van Calyos prestaties kan behalen vergelijkbaar met een waterkoelingssysteem, maar dan zonder de nadelen van een waterkoelingssysteem (stofontwikkeling, kans op lekkages, geen geluid van een pomp (al kan je dat natuurlijk ook tegengaan zoals je weet), geen energie kosten van een pomp, geen slijtage op onderdelen, stofontwikkeling op en in de radiators als je ventilatoren gebruikt (is een b*tch om te schoon te maken, maakt niet uit of de ventilatoren alleen als push of alleen als pull zijn gemonteerd)).

Mijn voornaamste reden om dit systeem van Calyos te backen (Early Bird voor €611,82 inclusief verzend- en transactiekosten) is omdat ik prestaties vergelijkbaar met een waterkoelingssysteem wil behalen, maar dan zonder het risico dat je altijd behoudt met een waterkoelingssysteem.
Aaaah, toen ik een kijkje nam was er nog één Early Bird over. €594 is lang niet gek voor een case met een complete super stille waterkoeling set erin. En dit gaat niet lekken.

Maar het mocht helaas niet zo zijn, was al op voor ik bij de betaling aankwam. Met nog €70 er bovenop is het al niet meer zo'n aantrekkelijke prijs eerlijk gezegd. Heb ze maar een tientje gegeven.
Ik zie net dat er nog een Early Bird beschikbaar is gekomen. Als je snel bent....
https://www.kickstarter.c...-high-perfo?ref=user_menu
Ze zeggen dat elke grafische kaart compatible is, maar zie het niet zo zitten om de grafische kaart uit elkaar te halen om dan erachter te komen dat het niet helemaal past.

Ik kan me ook niet helemaal voorstellen dat een heatsink de volledige warmte kan kwijtraken zoals getoond wordt op dat plaatje.

Mocht het wel werken dan is het wel een mooie oplossing voor al die luidruchtige kaarten.
Een goeie bekende van me, heeft in november 2016 deze in ontvangst mogen nemen, om te testen.
Hij was overigens niet de enige die zo'n systeem mocht testen, plus mocht hij er als voorwaarde niets aan aanpassen / verbouwen.

Maar het mag gezegd worden, het is een indrukwekkend systeem.
Niet alleen om te zien, maar ook wat het koelvermogen betreft.
Ik stond er in elk geval aardig van te kijken tijdens het draaien vaan een aantal benchmarks.
Gemiddeld bleek i de GPU en CPU toch zo'n 5 a 10 graden koeler te houden dan een regulier koel systeem, met ventilatoren enz...

Al is het geval niet licht, 38 kilo om precies te zijn.
Nu is dat overigens ook niet heel vreemd, aangezien de helft van de behuizing van deze PC een koelblok is.

Maar een ding is dan wel weer fijn, je hoort hem namelijk niet, tenzij je er een HDD in zal gaan plaatsen natuurlijk, maar dat mocht dus niet, in zijn geval :'(

En bedenk me net, je moet maar zo'n systeem besteld hebben, en er bij aankomst vervolgens achter komen, dat één of twee van je GPU's last blijkt te hebben van coil whine, dan baal je :+

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 2 april 2017 15:25]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee