KPN draait forceren van hdr in tv-ontvanger niet terug

KPN heeft besloten dat het hdr in zijn Arris VIP5202-ontvanger voor interactieve tv blijft verplichten. Dat betekent dat klanten met een tv die hdr ondersteunt, alle zenders via een hdr-modus te zien krijgen. Klanten klagen dat dit onder meer de kleurweergave negatief beïnvloedt.

In een topic op het forum van KPN geeft een medewerker aan dat het standaard weergeven van een hdr-modus op televisies die dit ondersteunen de afgelopen tijd is geëvalueerd. Het bedrijf geeft daarbij aan daarbij zowel negatieve als positieve feedback te hebben gekregen. Op basis daarvan is besloten dat de ontvanger voor interactieve tv de hdr-modus blijft forceren; dat betekent dat klanten met een televisie die hdr ondersteunt, dit op alle zenders te zien krijgen.

Volgens KPN is hiervoor gekozen omdat hdr toekomstbestendig is, en claimt daarbij ook dat partners zoals Netflix het standaard aanzetten van hdr vereisen. Het bedrijf stelt dat klanten die last hebben van verkeerde kleuren, juist aanpassingen moeten doen aan de weergave op hun televisie. Er zijn echter veel klanten die klagen over deze interpretatie, omdat de zenders die KPN doorgeeft in de meeste gevallen geen hdr ondersteunen, en er dus een kunstmatige conversie van sdr naar hdr plaatsvindt.

KPN ontkent echter dat de omzetting naar hdr voor kwaliteitsverlies zorgt in het signaal dat op de televisie binnenkomt. Door gebruik van tone mapping kunnen de sdr-zenders alsnog op een goede manier worden weergegeven in een hdr-container, zo meent het bedrijf.

Een woordvoerder van KPN liet eerder aan Tweakers weten dat het bedrijf eerder positieve feedback heeft ontvangen over deze wijziging. "Uit onze gebruikerstests hebben we positieve reacties gekregen waarbij de meeste mensen aangeven dat nu ook de standaardzenders een betere beeldkwaliteit geven. Het voordeel bij 'hdr altijd actief' is dat de tv-ontvanger en televisie niet telkens hoeven te schakelen tussen sdr en hdr", aldus de woordvoerder.

Door RoD

Admin Mobile

01-03-2020 • 08:10

350 Linkedin

Submitter: TFHfony

Reacties (350)

350
342
174
8
1
109
Wijzig sortering
Ja, heel handig, ik heb een oude LG TV, die zodra er HDR signaal wordt doorgestuurd zogenaamd het kleurenprofiel uit het HDR signaal haalt en daardoor zo ongeveer alle instelmogelijkheden blokkeert. Helaas gaat het vaak mis bij SDR dat op HDR wordt geforceerd. Of het verkeerde kleurprofiel zit in het signaal of de TV pikt het verkeerd op en dan kan ik op mijn TV dus helemaal NIETS meer.
Elk 4K device dat ik heb kan schakelen, veelal automatisch, waardoor dit geen issue is, maar als KPN denkt dat ik een 4 jaar oude Oled van 4000 euro ga vervangen voor hun gepruts, dan hebben ze het mis. Ik kijk toch alleen nog maar niet lineaire TV. Weer een dienst die de deur uit kan.
De KPN manager die bij mobiel zat is blijkbaar verhuist naar de iTV afdeling.
Welke MonDebIdiEik maakt een forceer optie die niet uit kan??

Een DEFAULT setting... OK.
Maar geen AAN/UIT knopje in het menu? Echt waar, mensen worden steeds gekker en dommer met dit soort dingen.
Waarom zo F-ing moeilijk maken alles?

Ook hier weer blijkbaar net als het mobiele netwerk nog geen maanden terug:
KPN: Hoe meer klanten weglopen moet minder onderhoud/updates we hoeven te doen!

Digitenne loopt ook al compleet leeg:
https://ir.kpn.com/websit...10/results-_-reports.html
KPN_Factsheet_Q4_2019_External.xlsx > TAB: Consumer KPIs

Omdat je geen eigen ontvanger meer kunt gebruiken.
De overheid over Nederland en KPN over KPN: Alles moet blijkbaar kapot!

.... maar waarom? Ik heb geen idee.
Een DEFAULT setting... OK.
Maar geen AAN/UIT knopje in het menu? Echt waar, mensen worden steeds gekker en dommer met dit soort dingen.
Waarom zo F-ing moeilijk maken alles?
Het is een veelvoorkomend misverstand dat meer instellingen altijd beter is. Voor jou is HDR heel belangrijk. Voor anderen kan de gebruikte HDMI standaard, resolutie, videocodering, audiocodec, aantal gebruikte speakers, compressie, breedbeeldweergave, scaling of nog iets heel anders waar ik niet eens aan denk heel belangrijk zijn. Zolang alles werkt lijkt het niets te kosten, al die keuzes. Maar als je beeldweergave slecht is kun je je verdiepen in tientallen mogelijke oorzaken. Elke optie en elke combinatie van opties moet ondersteund worden: ontwikkeld, ge-update, getest en gedocumenteerd.
Veel te vaak is het de ontwikkelaar die beslist hoe iets werkt en of het hardcoded is of een gebruikersinstelling. Het siert KPN dat ze onderzoek doen of deze optie aan of uit moet staan en niet de eindgebruiker voor een keus stelt waar de meesten niet eens toe in staat zijn (zelfs ik als Tweaker zou de meeste technische opties waarschijnlijk niet begrijpen. Ik weet bijvoorbeeld dat er verschillende HDR-smaken zijn, maar vraag me niet naar de verschillen). Of ze hierbij wellicht een verkeerde conclusie hebben getrokken laat ik in het midden.
Ook een goede default is niet zaligmakend, want er loopt wel eens iemand te prutsen en probeer dan maar eens terug te vinden waarom het stuk is, tussen honderden opties in tientallen groepen. Als voorbeeld, mijn dSLR heeft heel veel opties. Laatst was ik aan het experimenteren met back-button focus. Als ik dat vergeet terug te zetten stelt de camera opeens niet meer scherp als ik de ontspanknop gebruik. Mij kost het een half uur om uit te zoeken welke instelling ik veranderd had, mijn vrouw kan mijn camera niet meer gebruiken. Dat is acceptabel bij een complex stuk techniek voor experts (en hobbyisten) maar niet bij een tv-kastje dat voor iedereen moet werken.

TLDR: ik snap hoe het hier en nu in jouw belang is dat deze specifieke keus een optie is, maar dat betekent niet dat het voor iedereen beter is.

edit:
Ik krijg nogal negatieve moderaties. Kan iemand met enige ervaring in productontwikkeling mij uitleggen waar mijn denkfout zit? Met alle respect, mensen die nog nooit hebben meegewerkt aan een product dat op de markt moet worden gebracht hoeven niet te reageren.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 1 maart 2020 22:33]

Dat is dus niet waar. De juiste oplossing voor optiehel is sensible defaults, maar wel keuze. Zeker gezien de enorme verscheidenheid aan TV apparaten is het niet goed om aannames te doen over wat altijd goed zou moeten werken. Dat is dan ook exact het punt van deze discussie. KPN doet aannames over wat nuttig is als standaard en forceert dat hard zonder mogelijkheid om terug te vallen op gewoon SDR. Kunstmatig omschakelen van SDR naar HDR is namelijk helemaal niet zo eenvoudig en levert in veel gevallen gewoon artefacts op.
Ik snap dat mijn post erg lang was, dus ik zal hier het argument tegen oneindig veel keuzes met goede standaardwaardes nog eens herhalen:
 • Alles moet gedocumenteerd worden
 • Alles moet getest worden
 • Alles moet door de helpdesk uitgelegd kunnen worden
 • Alles moet iedere update blijven werken
KPN doet aannames over wat nuttig is
Precies, dat is de taak van iedere fabrikant! Mijn fiets heeft een aantal spaken waarvan de fabrikant aanneemt dat het voor mij klopt. Een pen heeft een dikte waarvan de fabrikant denkt dat het goed vasthoudt. Dat doet een goede fabrikant ook met software. Bij mijn kilometerteller kan ik niet instellen wat er op het bovenste deel wordt weergegeven, dat is altijd snelheid. Bij mijn watervernevelaar heeft de fabrikant bepaald dat instellingen per 5% relatieve luchtvochtigheid precies genoeg is, laat staan dat ik me druk hoef te maken over de hysterese. Bij mijn tandenborstel heeft Philips bepaald hoeveel tijd ik per monddeel moet besteden, en er is geen mogelijkheid om dat te veranderen. Een fabrikant die nooit aannames durft te doen en alle keuzes aan de consument overlaat is een behoorlijk beroerde fabrikant.

Waar het mis gaat is dat ik kan kiezen voor een fiets die beter geschikt is voor afdalingen, of een watervernevelaar die precieser in te stelllen is. Wat jouw probleem is is dat je geen keus hebt in tv-ontvanger.
Dat laatste is dus precies wat ik wilde zeggen voordat ik deze reactie van je las. Ik ben het met je eens dat zulke apparaten voor het gros van het volk gewoon goed werkt en dat extra complexiteit ook alleen maar voor extra verwarring zorgt. Wel wil ik benadrukken dat KPN meestal (relatief) te dure apparatuur aan klanten toestuurt en volledig dichtspijkert zodat powerusers geen keuze meer hebben in dingen die zij wel graag willen. Kijk naar de Experiabox, dat is een erg goed voorbeeld waarbij van alles dicht wordt gezet voor de poweruser en dus ook niet vrijgeschakeld wordt door KPN, ook al vraagt de klant erom.

Nu ken ik de TV ontvangers van KPN niet, maar ik kan me voorstellen dat deze opties dus gewoon vanuit de fabrikant instelbaar zijn. Dan is het idee achter een fysiek alternatief natuurlijk economisch helemaal niet interessant. Al zou je de KPN helpdesk expliciet moeten bellen om dergelijke opties vrij te schakelen, zolang het maar kan. Daarbij kun je als provider duidelijk aangeven dat ondersteuning altijd tot het basisniveau beschikbaar blijft. Mensen die dan niet weten wat ze doen haken dan grotendeels toch wel af. En anders kan de provider daar ook gewoon aan verdienen.

Ondanks dat ik je argumenten rondom het testen en 'het moet blijven werken na updates' snap, gaat dat in dit verhaal niet echt op. Mensen vragen immers niet om het aanpassen van het (modulaire) inkomende videosignaal. Alleen maar de output. Als een update dat stuk maakt, dan is de fabrikant (dus niet KPN) natuurlijk sowieso erg fout bezig.
Als een update dat stuk maakt, dan is de fabrikant (dus niet KPN) natuurlijk sowieso erg fout bezig.
Updates maken dingen stuk, dat is niet te voorkomen, wel te minimaliseren. Testbaarheid is in mijn ogen één van de belangrijkste eigenschappen van een product; als het niet te testen is weet je niet of het werkt, als je niet weet of het werkt zijn performance, energiegebruik, onderhoudbaarheid etc irrelevant. Een techniek om de testbaarheid te optimaliseren is het aantal variaties te beperken. Als Tweaker zou ik graag zien dat al mijn producten een about:config hebben. Maar als ontwikkelaar zie ik helaas veel haken en ogen.

Let op: ik zag niet dat de consument absoluut niet in staat moet zijn automatische HDR extrapolatie uit te schakelen: het klinkt als een verschrikkelijke feature (ik heb automatische 2D-3D conversie gezien. Indrukwekkend hoe het 95% van de tijd kopt, maar die 5% die niet goed gaat maakt het verschrikkelijk om naar te kijken). Ik zeg alleen dat een goede fabrikant sommige keuzes zelf neemt.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 2 maart 2020 14:46]

Wat mij betreft spelen er twee dingen:
SDR naar HDR conversie is niet accuraat
HDR is niet op alle tv's goed geimplementeerd

UItgaande dat 10% van de kanalen in HDR worden uitgezonden (geen idee of dat klopt, ik gok dat het een hoge schatting is) dan kloppen op TV's met een goede HDR implementatie de kleuren bij 90% van de kanalen niet en bij TV's met een slechte HDR implementatie kloppen de kleuren bij 100% van de kanalen niet.
Ik kan me heel goed voorstellen dat KPN hier een verkeerde keus heeft gemaakt. Maar wat ik wil is dat fabrikanten de verantwoordelijkheid voor de juiste keuzes durven te maken en niet alles aan de consument over laten. Let wel, ik heb het over de gemiddelde consument. Het zou inderdaad leuk zijn als een tweaker de motorkap open kan trekken en alles zelf aan kan passen. Als ik het voor het zeggen heb mag je vanaf 2025 geen product meer op de markt brengen zonder de source code en de hele toolchain voor de firmware vrij te geven, zodat we nooit meer tegen kunstmatige beperkingen en wegvallen van ondersteuning aan hoeven te lopen. Maar ja, niet ik maar de onzichtbare hand van de markt geeft het voor het zeggen.
Waar het mis gaat is dat ik kan kiezen voor een fiets die beter geschikt is voor afdalingen, of een watervernevelaar die precieser in te stelllen is. Wat jouw probleem is is dat je geen keus hebt in tv-ontvanger.
Dat is dus de crux....
Het is een veelvoorkomend misverstand dat meer instellingen altijd beter is.
Het is een veelvoorkomend misverstand dat keuze wegnemen altijd beter is.

De gulden middenweg is beter: zinnige standaard instellingen, uitgebreide opties voor de power users, en altijd een makkelijke weg terug voor gebruikers die een fout maken bij het instellen.
uitgebreide opties voor de power users
Bij een apparaat dat gericht is op alledaagse gebruikers? Tegen welke prijs? Denk aan alle ondersteuning die geleverd moet worden, in hardware, software, helpdesk, documentatie, testen, bughunting etc. Iemand moet het betalen. Bij een vrije markt zou een speciaal apparaat gemaakt worden voor power users die er meer voor willen betalen, dat is waar het echte probleem zit: gebrek aan keuze van aanbieder, niet een gebrek aan opties op het consumentenmodel.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 1 maart 2020 15:42]

Helaas heb je gelijk.
Providers nemen bewust allerlei instelmogelijkheden en features uit apparaten weg om hun netwerk beter te beschermen, en om een overvloed aan helpdesk calls te vermijden van mensen die niet weten waar ze mee bezig zijn, en daardoor hun toestel zodanig verkeerd instellen dat het problematisch wordt.
Voor de overgrote meerderheid zijn deze keuzes positief, power users willen echter meer dan een uitgekleed apparaat, maar op het gros van het klantenbestand van een provider vormen zij een minderheid.
Ik werk zelf in een engineering funktie bij een provider en test dergelijk apparaten, en gebruik om die reden niet de door mijn werkgever aangeboden apparatuur, tenzij het gaat om een nog niet uitgekleed engineering sample :-)

[Reactie gewijzigd door mbbs1024 op 1 maart 2020 16:29]

Het punt is echter: HDR is geen keuze. Het is geen "beeldverbeteraar" die je aan of uitzet. Hdr is extra data die bij een videosignaal zit. Het permanent aanzetten, of het schakelbaar maken slaat dus nergens op.
In dit geval is het wél een beeldverbeteraar, want het signaal zit er niet standaard bij alle kanalen bij inbegrepen. De box doet dan ook een conversieslag die niet door iedereen even succesvol wordt beoordeeld.
Echter, als je niet blij bent met het resultaat van die conversieslag kun je niet meer opteren om het originele beeld weer te geven.
Bied dan de volgende keus:
1) Volg de leverancier... je krijgt support tot we beiden een ons wegen....
2) Stel het hele apparaat naar eigen inzichten in.... zonder support. (na beantwoorden van de vraag dat ze weten dat ze geen support hebben).
Als je de helpdesk belt moet je eerst een reset hebben uitgevoerd.
Dan kan daarna iedereen kiezen wat ze willen... en is er een snelle weg naar een supported model.
De mensen die meer willen kunnen experimenteren en snel terug naar een "werkende" stand.

Voor betere "bescherming" is beperken van keuzen geen hulpmiddel. Mensen kunnen ook proberen andere apparatuur (zelfbouw tbv. onderzoek) aan de lijnen hangen.
Dat heeft alleen met een kosten / baten afweging te maken. Kosten omlaag ==> winst omhoog. Winst omhoog = bonus omhoog.

Voor mij is dergelijk gedrag voldoende om te stemmen met de voeten.. eh portemonnee in dit geval.
Stel het hele apparaat naar eigen inzichten in.... zonder support. (na beantwoorden van de vraag dat ze weten dat ze geen support hebben).
Dat zou een mooie oplossing zijn. Vergelijkbaar met hoe sommige telefoons een bootloader hebben die ontgrendeld kan worden. Maar ik ben bang dat de markt niet groot genoeg is voor KPN om dit model door te voeren. Ik zou iedereen aan willen moedigen om net als jou met de portemonnee te stemmen en voor een aanbieder te kiezen die zijn klanten veel meer vertrouwen geeft, maar zelfs als die bestaat denk ik dat het geen financiële indruk op KPN zal maken omdat het niet genoeg mensen iets kan schelen.
Je denkfout zit em er in dat een productontwikkelaar wel en een consument geen antwoord zou kunnen geven op je vraagstelling.

Maargoed je post wel vaker deze lap tekst over 'mensen die hun spullen niet meer kunnen gebruiken omdat ze een obscure instelling veranderen'. In topics die totaal niet over obscure instellingen gaan. Alleen om even te kunnen roepen dat 'alles kunnen instellen' niet de juiste optie is.

Ja duuuuh, we willen inderdaad niet dat oma haar tv kan gaan undervolten en ineens geen beeld meer krijgt. En ook geen ventjes in de fabriek die weken lang bezig zijn met wat de limieten van voltages zijn zonder hardware te slopen en bugs te zoeken die er uit voort kunnen vloeien. Maar ook oma moet HDR aan en uit kunnen zetten.

Zo heeft de fabrikant de kastjes tenslotte gemaakt! De verkoper van het kastjes (KPN) kiest er voor HDR te forceren, niet de fabrikant die de keuze niet forceerd en sowieso alles documenteerd, test, en zorgt dat het blijft werken bij updates.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 1 maart 2020 18:22]

Maar ook oma moet HDR aan en uit kunnen zetten.
Mijn fout, ik dacht dat oma geen idee had wat dat is.
De KPN manager die bij mobiel zat is blijkbaar verhuist naar de iTV afdeling.
Welke MonDebIdiEik maakt een forceer optie die niet uit kan??
Eerlijk gezegd zit het echte probleem in je TV. Waarom staat jouw apparaat toe dat iemand van buiten kan bepalen hoe dat ding wordt geconfigureerd? Wie is hier nu echt de eigenaar?

Ja, ik besef dat je al jaren geen beeldscherm, computer of telefoon meer kan kopen zonder dictator-chips, ik heb er inmiddels zelf ook, maar ik ben nog altijd boos op iedereen die er aan mee heeft gewerkt.
Dat is nu eenmaal hoe HDR werkt. De bron (meestal een blu-ray of streaming app) geeft aan de tv door dat een signaal HDR informatie bevat en de tv schakelt dan om naar HDR. Dat kan ook niet anders, want als je een HDR signaal hebt en je zou dat weergeven zonder HDR, dan ziet het er niet uit (veel te donker). Heeft niks te maken met dictator-chips, dat is gewoon hoe het werkt.

Het probleem hier is dat de bron een tv-tuner is die meerdere zenders kan weergeven, waarvan sommige in HDR. Dat is lastig, want bij sommige tv's is het schakelen tussen HDR en SDR iets dat even tijd kost. Geen probleem bij een blu-ray, want daar kijk je 2 uur onafgebroken naar, maar als je aan het zappen bent tussen zenders en daar zitten afwisselend HDR en SDR zenders bij, dan zit je voortdurend te wachten tot je tv is omgeschakeld. Dus wat dat betreft snap ik KPN wel.

Het weergeven van SDR zenders in HDR is echter een fundamentele fout. Er bestaat geen tone mapping van HDR naar SDR, en ook niet andersom. Dus je zit dan altijd naar een kunstmatig beeld te kijken. Er zijn vast genoeg klanten die daar niet mee zitten, de meeste mensen weten niet eens wat HDR is. Maar voor de veeleisende klant is dat een probleem, en die lopen dus (terecht) weg bij KPN.

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 1 maart 2020 13:59]

Voor de update geen last van gehad. Normale zenders het normale signaal, de 4K-zenders schakelde de LG OLED moeiteloos over naar HLG HDR. De TV laat het beeld al zien, krijgt door dat het HDR is en schakelt naar die modus. Dit gebeurt zonder zwart scherm, het enige is dat de eerste seconde het beeld nog wat flets is tot de TV omschakelt. Big deal ;) Daar stond tegenover dat de andere TV-zenders er gewoon normaal uitzagen. Nu is het niet om aan te zien. KPN’s oplossing is ook raar, want dan zien de 4K-zenders die wél echt HDR hebben er niet meer uit. :+ (Geen HLG meer overigens, dat is om de een of andere reden uitgezet door KPN.)
Bij mijn Samsung kan ik de HDMI-versie van elke ingang omzetten. Ik meen dat daarmee ook HDR wordt uitgezet.
Heb geen HDR-bron, dus kan het niet proberen. Is een model uit 2018.
Maar waarom kost het zoveel moeite om te schakelen? Het is niet alsof er fysiek 35 switches omgezet moeten worden. Het is puur software die kennelijk op een te trage chip draait.
Dat zou je aan de tv-fabrikanten moeten vragen, maar volgens mij is het niet puur software. Het paneel moet op een andere manier worden aangestuurd. Ik kan me voorstellen dat de processor even moet wachten tot het paneel weer stabiel is. TV-fabrikanten zullen dit niet zomaar doen want zij realiseren zich ook wel dat dit niet zo gebruiksvriendelijk is.
Maar ook daarvoor geldt dat de cycle time niet 2 seconden zou moeten zijn. Met monitoren is dit namelijk geen enkele issue. Kijk bijvoorbeeld naar dat scherm van Apple. Die doet zowel SDR als HDR tegelijk. De interface is namelijk gewoon SDR. Nou is dat ding natuurlijk ontzettend duur dus mag je er wel veel van verwachten, maar dat betekend niet dat TV panelen (die ook best prijzig zijn) het af mogen raffelen.
Dat komt door hdmi 2.0. Met hdmi 2.1 kan seamless geswitched worden tussen sdr/hdr
Het is een kul argument. Het werd destijds ook gebruikt (door de zenders) om het upmixen van stereo naar fake Dolby surround te legitimeren: schakelen tussen stereo en surround kan een pauze opleveren, dus dan alles maar naar surround. Dat Duitse tv zenders het wel voor elkaar krijgen, hebben we het maar niet over.

HDR is wel of niet onderdeel van het bronmateriaal, zo simpel is het. Door het permanent aan te zetten, "lieg" je tegen de tv en dat geeft problemen. KPN moet geen leugens vertellen en niet met het bronmateriaal rommelen. Punt.
Wanneer het om de zap-snelheid gaat, zouden ze het beter zo kunnen regelen dat HDR zenders voor bijvoorbeeld 5 seconden in SDR worden weergegeven en dat daarna pas HDR aangaat. In principe zou je de HDR informatie er tijdelijk uit moeten kunnen filteren, zodat je alleen SDR overhoudt.

Of het mogelijk is voor de decoder die ze gebruiken is natuurlijk een tweede.
Ben het er wel mee eens dat het zo is dat sommige apparaten gegijzeld zijn door de fabrikant. Kijk maar eens naar tablets en telefoons, bij de meeste is het updaten van het OS afgeschermd. Als het mislukt kan je toestel ook nog gebrickt worden.

Een tijd geleden kwam Microsoft met secure boot. Geen probleem als je het uit kunt schakelen, dat was bij Windows 8 een vereiste, sinds Windows 10 mogen fabrikanten de optie meegeven om de optie tot uitschakelen weg te laten.
Volgens mij heb je de ontvanger in bruikleen van KPN, dus ja, dan gelden hun voorwaarden.
Op het moment dat de ontvanger daadwerkelijk gekocht is, dan kan je eisen dat KPN de upgrade terug draait aangezien ze je hier nooit toestemming voor gevraagd hebben.
Zonder toestemming het apparaat aanpassen valt onder de wet Computer vrede breuk
Je krijgt de ontvangen met zijn opties door je strot gedouwd bij het afnemen van een dienst waar het je om gaat. Dat is wat anders dan het vriendelijke woordt "bruikleen" dat je gebruikt.

Dat mensen hierover vallen is dus geheel terecht.

Bedrijven denken te weten wat goed voor ons is, zo laten ze het overkomen althans. Echter zit het hem in de zakelijke kant voor KPN.

"Volgens KPN is hiervoor gekozen omdat hdr toekomstbestendig is, en claimt daarbij ook dat partners zoals Netflix het standaard aanzetten van hdr vereisen."

Hier kun je twee dingen uit lezen:
1) Na fiasco's zoals 3D TV zal en moet HDR een succes worden
2) Netflix stelt de eisen, niet wij

Jammer dat je niet de verschillende diensten (een verbindingskabel, een internetprovider, een contentprovider / content) kun bundelen. Dan zou je pas interessante concurrentie krijgen.
Gratis NL TV kijken (Legaal)

NPO 1,2 en 3 zijn live wel gratis ontvangen met vrije DVB-T2 ontvanger (moet H265 compatibel zijn), bijv Strom 505A. Erg goede kwaliteit (HD) Voor EK, WK en Olympische spelen

Terugkijken of live via NPO 1,2 en 3 via NPO app op Shield TV (SD)

SBS6, Veronica, via kijk app op Shield TV (HD)

RTL programmas via RTLX, via Chromecast, zit ook op Shield (HD), helaas nog geen Android TV app

[Reactie gewijzigd door gepebril op 1 maart 2020 14:13]

Helaas geen gratis of goedkope legale optie voor Formule 1.
F1 TV. Alle races voor €70 pj. Nu nog een F1 TV app voor de Apple TV en het tv abo kan de deur uit.
Depends ... Ik kan bijvoorbeeld geen stream in het Engels krijgen hier in België (was toch zo vorig jaar) ... Hoe belachelijk kan het zijn. De hele wereld denkt dat we hier alleen maar Frans spreken. Hoe het nu zit weet ik niet
Depends ... Ik kan bijvoorbeeld geen stream in het Engels krijgen hier in België (was toch zo vorig jaar) ...
En daarvoor heb je een VPN. ;)
Ik heb F1TV weer voor een jaar voor nog geen 49 euro kunnen afsluiten met een (earlybird) 25% korting.. Die zie ik nu niet meer, dus helaas..
Vertel je provider dat je het abonnement wilt opzeggen, omdat je bij Ziggo er F1 bij krijgt.
Prompt bied je provider je een Ziggo Sport abo aan, als jaar actie.
Zodra die actie van een jaar afloopt, bel je weer je provider, met hetzelfde verhaal als voorheen.
En men verlengt het weer.

Gratis F1.
Dan kun je er voor kiezen om F1 op je TV te kijken, of inloggen op http://go.ziggosporttotaal.nl op je PC en 5 kanalen tot je beschikking te hebben.

[Reactie gewijzigd door Spinner op 1 maart 2020 13:38]

Dit doen providers al een hele lange tijd; dreig met opzeggen en ''ineens'' kun je korting krijgen zoals een nieuw jaarabbo waarbij je de eerste 3/6 maanden niet betaald/halve geld betaald.
Gratis F1 is het dus niet helemaal, meer een sigaar uit eigen doos want het alternatief is dat je wel makkelijk zo'n €150+ op jaarbasis aan korting kunt krijgen of je stapt over waarbij je deze korting ook weer krijgt.
Doe er nog een schoteltje bij voor de buitenlandse zenders en dan heb je best wel wat aanbod.
Tja, met al die kastjes haal je qua elektriciteitverbruik het opzeggen van je tv abonnement er niet uit....
Kan in één kastje op één afstandbediening en werkt geweldig.
Ook nog ip conversie, om het op je netwerk te gooien voor alle tv's in huis? Wel met centrale CAM/CAS? Ik ben nog van het Cheyenne/Monterey/Echostar 4500 enzovoorts tijdperk, dus weet niet precies welk Aziatisch boxje je momenteel moet hebben?


Voor de profimarkt heb je nog de Israeli's (focus van hardware verschoven naar IP streaming dienst(en)) en wat Amerikanen die DVB-S2 naar IP doen, voor tientallen kanalen.
De beste ontvangers worden momenteel door Vu+ gemaakt. Het bommetje is momenteel de Vu+ Uno 4K, die maakt van "full band capture"-technologie gebruik waarbij hij de hele band tegelijk kan ontvangen, zodat je nagenoeg onbeperkt zenders kunt opnemen, of zoals je schrijft via IP streamen naar andere apparaten in huis. Vanwege de lage prijs is deze momenteel zeer populair. De Uno 4K is evenwel geen hybride ontvanger, het is of kabel, ether of satelliet. Wil je hybride ontvangst dan heb je de Duo 4K of Ultimo 4K nodig en dan kun je op één afstandbediening kabel, ether, satelliet en internetzenders naar hartelust door elkaar mengen. Die apparaten kunnen ook nog eens transcoden naar lagere bandbreedtes. Als je het een beetje goed opzet kun je dan vanaf je mobiel met je ontvanger thuis verbinden wereldwijd naar je eigen abonnement te kunnen kijken.
Bedankt voor deze informatieve comment! Ik had hier nog nooit van gehoord, ik zal me er eens in verdiepen.
Ja de Vu+ lieftst de Duitse versie, omdat je er dan een jaar lang HD+ bij kreeg, was eigenlijk de eerste consumenten 4K ontvanger. Dreambox liet bij de komst van 4K de bal uit zijn handen vallen. Laatste keer dat ik er echt ingedoken ben was ten tijde van de VU+ Solo 4K en de Technisat Digit ISIO STC+.

De Technisat had toen drie tuners, maar geen FBC. De Vu+ dus wel en iets betere beeldkwaliteit. maar alleen sat (er werd wel gehobbied toch met de tweede wel modulaire tuner? Hij was ook zeker 100,- euro duurder, alles begon bij 400,-. De Humax en een andere (Kathrein?) iets goedkopere box werden een paar maal uitgesteld.

Toen kwam al snel de Utimate, maar die was iets van 600, afhankelijk van uitvoering.

Dus ik was verbaasd/blij verrast te horen van triple network DVB-S2/T2/C boxjes voor 150,- euro retail.

Nadeel van sat IP is dat je niet gewoon de hele TS, laat staan alle TS uit de demod of de demux op je netwerk kunt zetten. Maar een kanaal tegelijk toch, dus je kunt niet een handvol kamers tegelijk bedienen?

[Reactie gewijzigd door donaldk op 1 maart 2020 23:43]

Je kunt zeker een handvol kamers bedienen, maar wordt beperkt door wat je kunt decoderen: Bij een CI-module is dat doorgaans één enkele transponder tegelijk, bij een kaart die rechtstreeks in de kaartlezer gelezen wordt ben je flexibeler (Ziggo geen beperking, Canal Digitaal max. 4 zenders tegelijk). Deze ontvangers gebruiken overigens niet het Sat-IP-protocol, maar doen DVB over HTTP.
Doen ze softcams? De Israeli's wilden jaren geleden een 1 of 2 RU DVBS naar IP demodulator box leveren voor $1850,ging daar nu nog 200 vanaf of was de gratis wereldwijde verzending gewaardeerd op $200,-. Dit was de eerste leverancier met een dergelijk professioneel product. Een of twee jaar later kwamen er ook twee aamerikaanse aanbieders. Een van hen heb ik de stand van bezocht op IBC. Hij werkte met een chassis met insteekkaarten. Maar cam was voor ik meen 96 kanalen, was iets vanaf 3K. Al weet ik details niet meer, want is al weer wat jaren geleden.

Oh ik meen mij te herinneren dat Christian Mass twee review video's had voor de Vu+ en de Technisat op TechTime TV. En daarin werd gemeld dat Vu+ Sat>IP ondersteunde. En als ik google zie ik wat andere youtube clips die hetzelfde beweren:

Ook staat er dan een preview van een video uit 2015 die meldt dat Sat>IP nu ook beschikbaar is voor Enigma 2 en Vu+ boxen werk(t)en toch met Enigma2 als firmware/OS?

https://www.youtube.com/watch?v=WtDnlOWv3wA
https://www.youtube.com/watch?v=oioDkxXD6tA
https://www.youtube.com/watch?v=yoIDj8Jenzg

Vu+ is nog steeds een premiummerk/box merk ik zelfs tweedehands op sat4all zijn ze nog €300+.
Misschien heb ik een extensie of zo over het hoofd gezien; maar de apparaten gebruiken voor hun normale activiteiten in ieder geval DVB over HTTP. Een goedkope Uno 4K kan inderdaad professionele apparatuur vervangen, of je 96 kanalen haalt betwijfel, maar in een test wist hij zonder problemen 15 kanalen tegelijk te streamen.

Softcams kunnen geïnstalleerd worden en zijn noodzakelijk om kaarten van Ziggo of Canal Digitaal te kunnen gebruiken zonder CI-module.
Je kunt het allemaal in een kast doen. Je hebt ontvangers die Satelliet Digitenne Kabel IP TV Internet doen waar je alles in een zenderlijst kunt stoppen. Een degelijke ontvanger heb je al voor 150 euro.
Had jij het ook over een Vu+ of bedoelde jij een ander boxje?
Ik ga een Zgemma H7S 4K UHD hybride kopen..140 euro of zo. Je hebt ook Zgemma H7C. De S heeft meer satelliet ingangen, de C heeft meer kabel ingangen. Dat zal een prima satelliet ontvanger zijn. Heeft irritant licht aan de voorkant maar dat kun je uitzetten.

Ik hoef geen slots voor kabel/satelliet/digitenne abo's. Ik hoef geen opname capaciteit..ik haal alles van internet, nieuws docu's etc.... Ik kijk Blu-ray films op de TV, hoef geen films op te nemen. Dan ben je snel klaar en hoef je ook geen dure ontvanger te kopen.

Ik hecht wel waarde aan ontvangst van Astra 1,2,3 Hotbird, en eigenlijk nog meer maar ik kan maar een schotel voor de deur hangen, daarom kan ik niet zomaar een goedkope ontvanger kopen. Ontvanger moet snel kunnen zoeken en ik moet snel met afstandsbediening kunnen werken.

[Reactie gewijzigd door 8mile13 op 2 maart 2020 00:59]

Ik zag dat de Wavefrontier bij Bombeeck op de outlet pagina stond end-of-life vervangen door de één reflector Maximus serie. Ik blijf een old timer, dus met een voorkeur voor draaibare single focus in plaats van sferische multifocus reflectoren, dus raad altijd nog draaibare schotels aan. Tuurlijk multi LNB(f) of multi dish zal sneller schakelen, maar ja LNBs waren duur, zook parabool reflectoren. Tegenwoordig kosten zelfs PLL LNBfs geen drol meer. Tuurlijk als je een echte Norsat met externe bron wilt betaal je nog steeds twee mille, maar Inverto...

Ik ga even googlen naar zgemma. Mooiste is de TS of de P(E)S op ip en ethernet te zetten naar alle TVs. Coax netwerking heb ik nooit iets gevonden, is alweer bijna 40 jaar geleden dat ik een kroonsteen gebruikte om een TV op mijn kamer van kabel TV signaal te voorzien.
Nou, dan zou ik die kastjes maar niet aanraken zonder ovenwanten, want voor die 10 euro per maand heb je ca. 500 KWh....

[Reactie gewijzigd door necessaryevil op 1 maart 2020 15:20]

Dreambox?
IP-TV (legaal en ook niet legaal)
Satelliet (Legaal maar ook niet legaal aan de praat te krijgen)
Digitenne (via pruts werk legaal aan de praat te krijgen met smartcard)
Analoge Kabel (legaal en illegaal werkend te krijgen)
Als je dan al een schotel neemt, kun je direct ook een abonnement op Canaldigitaal nemen. Alle NL tv zonder extra apps & kastjes. Goedkoper wordt het echter niet.
Dat kost meer als 10 euro per maand. Waar je dan voor betaald is NL commerciele zenders. Daar ga ik echt geen 10 euro per maand voor betalen. Via FTA Digitenne heb je NL1,2,3 gratis. Via Satelliet Astra 1,2,3 en Hotbird heb je daar nog eens 300 zenders bij voor niks.
Is je ontvangst zo slecht? Alleen Hotbird heeft al tegen de 400 gratis TV kanalen.
Er is een hoop rommel natuurlijk. Ik heb zo'n 300 kijkbare kanalen op de schotel, een Bi-Sat, zonder abo (Astra 1,2 3 Hotbird). Mijn schotel is met goed meetapperatuur afgesteld en ik heb een leuk snel Topfield ontvangertje dus met zenderontvangst zit het wel snor :)

Sinds kort heb ik een FTA Digitenne ontvanger met NED1,2,3 Dat is de reden waarom ik van ontvanger ga veranderen waar vanalles kan met een kastje. Ik ga ook een nieuwe radio (FM/DAB+/internet radio) kopen want geregeld slechte FM ontvangst begint te irriteren. En ik ben ook pas naar W10 geupgrade op een SSD voor het eerst...op een 2011 120Hz 3D laptop IPS met fantastisch beeld :P...

[Reactie gewijzigd door 8mile13 op 1 maart 2020 20:21]

Wat je eventueel ook nog kan overwegen is een NLziet abonnement. Is wel 8 euro per maand maar dan kan je praktisch alles van NPO, RTL en SBS live, terug en vooruit kijken. en het heeft een Android tv app!

[Reactie gewijzigd door Holypancake op 1 maart 2020 13:51]

Klopt.
- Heb ik al eens gehad op mijn mobiel + Chromecast
- Heb gelezen dat het niet zo goed met ze gaat < 100.000 abonnees.... dus er kan wel eens een stekker getrokken worden.

Wilde eigenlijk posten dat je na genoeg alle NL programma's HD kan kijken zonder kabel/streaming abonnement.
Oke, alles in één app of apparaat is gebruikersvriendelijker. Echter ik heb wel eens gemerkt dat streamingsdiensten het even niet doen of je een hele kleine beurs zou hebben (student/bijstand o.i.d.)

Aangaande kleine beurs:
Strom 505A, kun je voordelig aanschaffen op Amazon
Shield TV (2017/2015) kun je voordelig op Marktplaats vinden.

[Reactie gewijzigd door gepebril op 1 maart 2020 14:15]

De kickback van Netflix/andere over the top kanalen die in de ontvangers had kennelijk een grotere verwachte opbrengst dan het aantal klanten dat men verwachtte te verliezen…
Ah vandaar dat KPN ook sommige klanten ongegrond weigert. Hoeven ze ook weer minder service te verlenen. Maar dat SDR auto mapping werkt voor geen moer.
" en claimt daarbij ook dat partners zoals Netflix het standaard aanzetten van hdr vereisen.... "

Nou, dat vind ik ook maar een raar verhaal. Wat heeft Netflix te maken wat de gebruikers met hun eigen hardware doen nadat ze Netflix hebben gekeken? Mag ik straks van de Shell niet meer autorijden omdat ik mijn bril niet bij de Specsavers heb gekocht?
Niet alleen raar verhaal. (maar toch begrijpelijk)

Het is namelijk enigszins vergelijkbaar het met dat Netflix eist dat je apparaat DRM opties heeft (die niet uit te zetten/omzeilen zijn) voor ze met je in zee gaan om Netflix op je kastje mogelijk te maken.

Het echte rare is dat Netflix vraagt de strandaard HDR te maken en dus niet HDR te forceren! Maar KPN het er wel over heeft bij deze kwestie. Dus wat jij raar vind is eigenlijk niet eens wat Netflix eist maar wat KPN bewust of onbewust incorrect overbrengt.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 1 maart 2020 18:43]

Waarschijnlijk mag er van netflix geen delay zitten in het omschakelen naar hdr indien nodig. KPN kan dat niet waar maken dus forceren ze HDR gewoon om aan de eisen van Netflix te voldoen.

Heb zelf ook zo'n Arris 5202 en heb een HDR profiel moeten verkrachten om niet blind te worden van de bak met licht die geforceerd word.
Hier ook een die uitsluitend via NPO app TV kijkt, als we het al kijken. Er moet een moment komen dat NPO gaat besluiten dat via hun platform de kwaliteit net zo goed mag worden als via de traditionele kabel- en dsl boeren. Helaas nu nog van mindere kwaliteit, maar ach, programma's die ik voor de prachtige beelden kijk komen wel via een streaming dienst die een betere kwaliteit levert.

Wij hebben in ieder geval de reguliere 'kabel' al een jaar of 10 de deur uit gedonderd en er geen enkele behoefte meer aan.
Bedoel je voor het terugkijken van programma's? Die zijn inderdaad in een veel te lage bitrate en resolutie (720p of minder).

Ik kijk al jaren geen lineaire TV meer, maar er zijn gelukkig alternatieven zoals de Go's, NLZIET, etc. als je toch even wilt kijken. Mocht je geen abonnement willen afsluiten, dan zou je ook DVB-T kunnen overwegen als alternatief, daar zijn genoeg free to air als NPO.
Heb je zelf ervaring met NL ziet? Ik wel, streams zijn vaak ontoegankelijk, gedoe met een pc opstarten/wireless keyboard. Niet alles staat erop, bijv beperkt detectives. Als je de prijs vergelijkt met Netflix is het amateuristische troep/prutswerk. Via een ab van KPN is makkelijker bedienen. NLZiet is wel na opstarten en als je je programma hebt gevonden en er in bent gekomen (bingo!) makkelijker "spoelen" en door te kijken. Maar voor t zover is... De NLZiet interface is ook dom vgl m Netflix. Geen leereffect, onoverzichtelijk. Ik heb overwogen tv pakket eruit te gooien maar NLZiet is een rommeltje en geen alternatief, hooguit handig ernaast als je iets bent vergeten op te nemen. Door een enorme storing van Telfort/KPN heb ik allerlei scenario's bekeken en uitgeprobeerd. Zoals kaal internet en NLZiet en Netflix. Alles vergeleken zie ik weinig keuze behalve voor KPN set top box als je even wil ontspannen zonder pc lineaire tv wil kijken. En niet door Netflix wil worden volgestopt met troep om jou alleen maar meer te willen laten kijken maar ook Nederlandse journalisten en achtergronden wil zien. Die smart tv's zijn helaas ook gecastreerd met een beperkt aanbod en retentie van hooguit een week. Netflix werkt prima maar de lineaire omroepen zijn daar helemaal uit beeld. Analoog pakket is verdwenen, KPN heeft door digitalisatie een heel dominante positie en dat zie je in gedrag en de prijs. Had je vroeger voor 13 euro een beperkt pakketje analoog voor 2-3 tv's, ben je dat nu al aan ontvanger huur kwijt. In de tijd van de kabel tv bepaalde de lokale kijker het aanbod ook. KPN, Internet, NLZiet en Netflix, 70-80 euro/maand waarvan Internet 40 euro is bij de concurrent. Lineaire tv en gemak is erg duur aan het worden en er is geen keuze meer. Jammer dat KPN zich zo kan gedragen.

[Reactie gewijzigd door EvertSchut op 1 maart 2020 12:00]

Ik heb ook NLziet en kijk via een AppleTV 4K. Via wifi aangesloten op een T-Mobile thuis vdsl 100Mb/s verbinding. Ik heb totaal geen last vd klachten die je beschrijft. Het werkt eigenlijk altijd. Interface zou iets beter kunnen maar dat geldt ook voor Netflix die alleen wilt dat je nieuwe series of films kijkt ipv het makkelijk zonder verder navigeren ipv dat je eerste keuze “kijk verder” is (wat voor min logischer is).

Terug kijken, uitgesteld kijken, het werkt bij ons allemaal zonder probleem en de kwaliteit is uitstekend.
Ik heb zelf geen ervaring met NLZiet, maar begrijp dat er ook een Android TV applicatie is. Men is dus ook niet beperkt tot een bepaalde fabrikant.
Interessant, zou ik dat ergens kunnen proberen zonder meteen een Apple tv te kopen? Ik heb wel n ongebruikte Google stick trouwens.. gebrek aan HDMI ingangen en gebrek aan use case, wellicht nu gevonden.. Heb jij verder geen lineaire tv meer?
Hier ook geen klachten, NLZIET werkt hier prima, zowel via Android telefoon die een Chromecast aanstuurt als met een nieuwe Philips TV met NLZIET app....
Als ik via de NPO app live TV kijk, dan loopt het anderhalf tot 2 uur achter op het echte love signaal. Ik hbe geen idee waarom, maar het is onbruikbaar daardoor.
Misschien moet je nog eens de instellingen van de app of je set-up checken. Er zit inderdaad wel wat vertraging in...maar dan gaat het misschien over 20 of 30 seconden....
Het is de Android app van de TV zelf. Ik heb 2 Philips TVs in huis, beide recent, de een heeft het wel, de ander niet. En ik kan in de instellingen niets vinden. Erger me er wel aan :-)
ik denk dat het in de zomertijd wel weer goed loopt ;-)
ik heb ook de app op mijn TV maar die werkt bagger, chromecast aangeschaft en dat werkt lekker soepel. En kan veelzijdiger gebruikt worden. Ik heb wel gemerkt dat chromecast een goede 5G verbinding wel fijner vind....wellicht toch maar eens een UTP boxje kopen
2 uur? Dan doe je echt iets verkeerd denk ik.
Ik verwacht dat hij minuut bedoelt.
Maar dat fenomeen is ook bij Ziggo op de kabel te merken.
Niets zo irritant als zelf een WK wedstrijd op full-HD met 20 seconden vertraging kijken, terwijl de buren op de analoge kabel onderweg zijn, en dus 20 seconden eerder juichen (of juist niet).
Nee, ik bedoel echt uur. Als ik om 21:00 via de NPO live app NPo1 aanzet, dan begint net De Wereld Draait Door.

Heel erg irritant als je Wie is de mol bijvoorbeeld live wilt kijken. Dat stream ik nu vanaf mijn telefoon naar de TV, dat gaat wel goed.
Een dienst waar je dus voor blijft betalen helaas maar niet gebruikt. Dat is zo jammer.

Hier in Duitsland is het precies het zelfde. We moeten elke 3 maanden 52,- betalen voor TV/radio aansluiting. Terwijl bij ons alles digitaal is. En dit niet gestopt kan worden.
Anoniem: 304028
@theduke19891 maart 2020 11:12
Je moet in Duitsland een aansluiting afnemen? Soort van kijk en luister geld?
Duitsland heeft inderdaad nog een kijk en luistergeld. Een tv aan de muur hebben is al voldoende om geld te moeten betalen.
Anoniem: 304028
@dakathefox1 maart 2020 11:21
Ja, bedoel alleen die 52,- per 3 maand. Neem aan dat dit wel opgezegd kan worden, net als bij bijvoorbeeld Ziggo.
zelfs al heb je niks in je woning betaal je ervoor.

''De uitzendkosten bedragen EUR 17,50 per maand voor een appartement en zijn bij wet geregeld. Dit betekent dat elke contributiebetaler de radiolicentievergoeding moet betalen, zelfs als er geen speciaal betalingsverzoek is gedaan.''

Zodra je op een woning geregistreerd staat moet je betalen. En in ons geval dus nutteloos. Omdat we de aansluiting totaal niet gebruiken.
Maar dan is het gewoon een belasting met een andere naam. Er zijn immers ook zat andere dingen waar je wel belasting voor betaalt maar geen gebruik van maakt.
Klopt,

maar zou toch willen dat het een opt-in was dan bijvoorbeeld echt voor moeten betalen.
Inderdaad. Want wat is dan het volgende: wegenbelasting betalen terwijl je geen auto hebt, hondenbelasting betalen terwijl je geen hond hebt, OZB betalen terwijl je geen vastgoed bezit, ...?
Technisch gezien is het geen belasting. Je bent weliswaar verplicht deze Rundfunkgebühr te betalen, maar dat potje met geld gaat rechtstreeks naar de zenders, zonder tussenkomst van de overheid. Dit in tegenstelling tot Nederland waar de publieke omroep rechtstreeks uit de staatskas betaald wordt.

Overigens was het vroeger zo dat je per apparaat moest betalen, dus x tv in huis, y (auto)radio, z computers, etc. Als je kon aantonen dat je geen van deze had, hoefde je ook niets te betalen. Op een gegeven moment hebben ze dit versimpeld en betaal je een vast bedrag, ongeacht wat en hoeveel je ontvangt/consumeert.

Overigens lijkt me het sterk dat iemand nooit, maar dan ook echt nooit iets van de publieke omroep ziet/hoort.
Eventueel mensen die pal over de grens wonen maar 100% op Nederland georiënteerd zijn en niet eens Duits spreken? Ik ken dat soort mensen die gewoon groter wilden wonen en toch al in de buurt van de grens woonden...
Dat is ongeveer het omgekeerde wat we met belastingen willen bereiken in dit land...
Hoezo? Ik ga toch ook geen btw betalen over een pak cornflakes als ik een bloemkool afreken? Ik koop alleen de bloemkool dus draag ik ook alleen daar btw over af.
We betalen allemaal 9% btw op voedsel hoor :+

Bovendien zou ons huidige systeem instorten nu, niet te spreken over de massale kosten van controleren en de administratie die daarbij komt.

[Reactie gewijzigd door Bjorn89 op 1 maart 2020 20:49]

We betalen allemaal 9% btw op voedsel hoor :+
Fair enough ;)

Maar goed, dan vind ik dat jij nu ook wegenbelasting moet gaan betalen ook als je geen auto hebt. En OZB ook als je geen vastgoed hebt. Oh, en hondenbelasting als je geen hond hebt. Want het maakt allemaal niet uit, toch?
Ik wil ook geen belasting betalen voor mensen die een uitkering of zorgverzekeringsubsidie krijgen. Maak van beide geen gebruik, dus dat mogen alle uitkeringstrekkers onderling bij elkaar heffen ;-)
Dat is de beste keuze, stemmen met je voeten!
Anoniem: 304028
@swhnld1 maart 2020 11:10
Dat heeft alleen nut wanneer de groep tegenstanders groot genoeg is.
Dit gaat waarschijnlijk om enkele honderden tot duizenden mensen, oftewel een te kleine groep om überhaupt te registreren.
Dan is het dus ook geen probleem. Je kunt als leverancier niet met iedere kleine doelgroep rekening houden als je miljoenen klanten hebt.
Anoniem: 304028
@K-aroq1 maart 2020 11:34
Daarom heeft dat stemmen met je voeten ook geen nut.
Vergis je niet, die cijfers worden gemonitord bij bedrijven, en een verschil valt gelijk op. De vraag is of ze er wat mee kunnen of willen doen. Ik heb laatst opgezegd bij KPN en ze hebben echt hun best gedaan om mij over te halen me te bedenken, kortingen te bieden van 20 Euro per maand, maar tussen neus en lippen door werd ook de prijs dan met 2,50 verhoogd per maand dus feitelijk 17,50 korting, de boefjes. Maar moraal, ze kijken echt naar vertrekkende klanten en of die niet toch te behouden zijn.
Anoniem: 304028
@swhnld1 maart 2020 17:41
Gok, dat je nu een standaard behoud actie verward met het aanpassen van bedrijfsbeleid. Zo'n behoud afdeling heeft elk bedrijf waar je riant te veel betaalt.
Ik werk in de telecom sinds vorige eeuw, neem maar van mij aan, de cijfers worden strak gevolgd. Of ze er dan wat mee doen hangt af van de investering en kosten versus opbrengsten. Xs4all klanten willen ze bijvoorbeeld uiteindelijk toch ook behouden door de merknaam in de lucht te houden (al voegen ze het stiekem achter de schermen langzaam toch samen). Het is simpel, een vertrokken klant verdien je niet aan, en klanten binnen halen kost geld.
Anoniem: 304028
@swhnld1 maart 2020 19:11
Of ze er dan wat mee doen hangt af van de investering en kosten versus opbrengsten.

Dit is wat ik bedoelde, dit gaat puur om tweakers die dan ook nog eens de moeite moeten gaan nemen hierom op te zeggen.
Ja, maar ook Tweakers die hun vrienden en familie adviseren.
Je kunt bij KPN ook je ontvanger omruilen voor 1 die geen 4K en HDR doet. Is je probleem ook opgelost (tenzij je naar die paar 4K zenders kijkt).
Ik wil zo een 1903 (?) voor een 5202 inwisselen ?
Ja of plug gewoon de kabel in zonder kastje.
Dan moet je wel een tv hebben waarop de KPN app werkt.
Bij XS4ALL kan dit helaas niet, ondanks dat die ook het KPN TV (wan)product leveren. XS4ALL levert alleen nog maar Arris 5202 en de medewerker gaf aan dat er ook geen Full HD settopboxen meer zijn (bij XS4ALL dan). Interessant of dit antwoord de komende week ook zo blijft nu KPN aangeeft dit probleem definitief niet te gaan oplossen. Sinds vandaag is XS4ALL ook KPN, dus misschien dat dit nog een verschil gaat opleveren.
Kan dat de deur uit dan? Bij Ziggo namelijk niet, gelukkig heb ik geen KPN, anders kan ik mijn plasma vervangen.
Man o man wat ik zou ik graag die itv-doos de deur uit doen en afstappen van lineaire tv. Enige probleem hier is Foxsports 1 t/m 6 en Ziggo Sport Totaal. Die ben ik dan kwijt en kan dat nergens anders inkopen (dacht ik?).
Anoniem: 304028
@Edje0401 maart 2020 11:22
Weet niet hoeveel sport je kijkt, maar ik kijk gewoon alles in het cafe.
Prima voor de gezelligheid/sportbeleving, lastig voor de replay/timeshift terug ..
Anoniem: 304028
@tweazer1 maart 2020 12:11
Ja, als je fanatiek wil volgen is dat misschien een probleem.
Mwoah eerder lastig voor diegene die de tv pook heeft, kan die zijn invloed laten gelden, of is 'tie de sjaak :)
Dan zou ik nagenoeg elke dag in het café zitten...en mijn vrouw ook. 8)7
Anoniem: 304028
@Edje0401 maart 2020 15:58
Kijk aan alleen maar voordelen ;)
Je kunt bij Canal Digitaal eens kijken? Die hebben die zenders ook: https://www.canaldigitaal.nl/extra-pakketten/fox-sports/ en er zijn meer aanbieders die het aanbieden: https://campagnes.foxsports.nl/abonneren
Voor Ziggo kan het ook via Canal Digitaal https://www.canaldigitaal.nl/zenders/sport/ , maar Ziggo bied ook e.e.a. aan: https://www.ziggosport.nl/kijken/
Er is meer keuze dan je denkt.
Ik ga (vrijwel zeker) overstappen naar Freedom. Stiekem hoop ik dat die afspraken hebben gemaakt met Canal Digitaal. En anders kan het dus ook los begrijp ik :*)
Je krijgt idd misschien wel hoge kwaliteit beeld, alleen de programma's die ze ons de laatste tijd voorschotelen is de grootste eenheid worst bagger in jaren. Je vraagt je af waarom je nog een abonnement hebt. Maar goed daar kan de KPN niks aan doen, ,aar het is reden genoeg om op te zeggen ;)
Bel naar KPN, vraag hoe ze het op gaan lossen. Kunnen of willen ze niet, beëindig per direct je contract wegens contractbreuk. Ze passen de dienstverlening aan naar een model waarbij je niet meer normaal gebruik kunt maken van de dienst. Een wanprestatie van je welsten.
Dat is de enige manier, naast publiekelijk aan de schandpaal nagelen, die werkt bij grote bedrijven om iets te veranderen. Financieel stelt een enkele klant niks voor natuurlijk, maar alle beetjes helpen.
Kan toch veel makkelijker? Play dumb, vraag een monteur om te komen kijken want "RTL is kapot". Zodra de operationele kosten te hoog worden zal KPN ook wel inzien dat het niet handig was.
Kan ook, maar dan moet je wel blijven betalen en je eigen tijd investeren. Maar de monteur langs laten komen en dan opzeggen is natuurlijk ook mooi. Kan die meteen de hele zooi innemen en de planning overhoop gooien. Zal nog meer onrust geven.

Maar uiteindelijk zou het beter zijn als KPN wat klantvriendelijker zou opereren. Dat ze hiermee wegkomen geeft aan dat er te weinig concurrentie is.
Ik snap niet dat KPN geen optie in de software zet van aan of uit. Ik had ook al eens issues met Netflix in HD modus en dat was dat het beeld enorm donker was en de kleuren waren niet helemaal goed. Dankzij een update van mijn TV is dat toendertijd opgelost, maar heb jij nog een philips/LG of Sony die niet meer geupdate kan worden heb je zekers wel een issue.

Ik raad mensen om te kijken of ze via hun tv kunnen updaten of via een usb stick en dan te zoeken op internet met type tv plus de melding firmware.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 1 maart 2020 11:28]

Er is natuurlijk geen hond die je dwingt om bij KPN te blijven :Y)
Het nieuwe TV platform van T-Mobile zal nog wel een paar maanden op zich laten wachten. En bij Ziggo krijg je de Next ontvanger ook alleen nog bij de duurdere abonnementen en de Mediabox XL is ook een drama. Dus helaas nog even wachten.
KPN maakt de keuze om over te stappen wel steeds aantrekkelijker ;)
Of je zegt je lineaire TV abonnement gewoon op. Beste beslissing die ik ooit heb genomen. Los streaming abonnement erbij en klaar 8-)

Geen reclame, geen stomme BN'ners en al helemaal geen hersendodende sensatie-TV.
Helaas zijn er toch nog programma's die wel de moeite waard zijn op TV en niet (met voldoende kwaliteit) via een streamingdienst. En kunnen opnemen is voor mij ook wel een must en dan is er weinig keuze.
Maar zodra er een aanbieder komt met een volledig TV-alternatief met opnemen, gaat de KPN settopbox meteen de deur uit _/-\o_
Het netwerk van KPN is prima. Maar TV is beperkt en heeft behoorlijk wat fouten in de implementatie, die prima op te lossen zouden moeten zijn bij een goede provider. Vooral de software op de settopbox is buggy en de 4K box is minder dan de full HD versie. Maar deze 'update' is toch wel een dieptepunt van KPN. Geen enkele verbetering, maar sinds de update wel slecht, kunstmatig HDR beeld, incidentele hickups en zelfs vastlopers. Technisch zijn er imho geen beperkingen om een goed product neer te zetten, maar is het probleem het beleid van KPN.
Je zou eens NPO Plus kunnen proberen, ik gebruik het vooral om series te streamen en de kwaliteit is goed.
Geen opnamemogelijkheid (tot 1 jaar terug), geen discovery of RTL Television (Formule 1) en er ontbreken ook een aantal andere zenders. Maar het goede nieuws is wel dat er wordt gewerkt aan concurrentie en dat TV niet meer noodzakelijk via de eigen provider komt.
Voor vaste telefonie zijn er voldoende alternatieven. Voor diensten als mail, usenet of hosting heb je keuze zat. Streaming aanbieders zijn er voldoende.
Voor de dataverbinding zit je aan een provider vast, maar de diensten kun je al steeds meer zelf uitkiezen en dat zal alleen maar beter worden. Deze gedwongen update van KPN toont ook waarom het nodig is om vrije keuze te hebben.
Ik zou echt niet weten wat je op moet nemen als je Nlziet hebt? Wat zou er dan ontbreken... Nou kijk ik ook niet fanatiek tv maar af en toe dat ik iets wil kijken staat het altijd in hun catalogus. Ben blij dat ik van die provider zooi af ben en nu mooi een internet only abbonement heb.
Langer dan 7 dagen terugkijken gaat niet lukken, wat bij KPN Opnemen een jaar is. Discovery of RTL Televsion (Formule 1) gaat ook niet lukken.
Ook was de beeldkwaliteit bij KPN ook erg goed met 15Mb/s. Helaas is dit voordeel nu door KPN zelf om zeep geholpen. Dus de stap naar een alternatief wordt wel steeds kleiner.

Lijkt wel vaste telefonie, waar KPN (en Ziggo en T-Mobile) de prijzen zo hebben opgedreven dat bellen via Mobiel en VOIP gewoon veel interessanter zijn geworden. En de providers maar klagen dat het aantal klanten dat vast belt daalt en dat daarom de prijs nog verder omhoog moet.
Meeste programma's kun je een JAAR terugkijken, alleen spul waar ze zelf niet de copyright s van hebben (veelal Amerikaanse speelfilms en series) "maar" zeven dagen..

Maar dat Amerikaanse spul is meestal toch oud (reruns) die je al gezien hebt óf elders beter beschikbaar hebt...

[Reactie gewijzigd door dingo35 op 1 maart 2020 14:52]

klopt. Als je dan toch nog lineaire tv wilt kijken dan kan je altijd nog ziggo go installeren op je android settop box oid.
Moet je wel een Ziggo abonnement nemen.
Nee hoor. Niet voor iedereen. De mediabox XL is een verademing. Iedere verandering ten opzichte van de Horizon was een verbetering wat mij betreft.
En ze luisteren tenminste wel naar hun klanten. De irritante scherptefilter die ze aangezet hadden en je niet uit kon zetten kan nu wel weer uit. Dat was nadat veel klanten geklaagd hadden op o.a. het beruchte chelloo forum [nu ziggoforum.nl/].

[Edit]:
Ik bedoelde de Next. Sorry daarvoor.

[Reactie gewijzigd door Oval op 1 maart 2020 14:17]

De Mediabox XL is een andere naam voor de Horizon en dus dezelfde hardware. De Mediabox Next is de opvolger, met opnames in de cloud. Er was nog een kleinere Mediabox die afhankelijk was van de grote broer, maar die voert Ziggo niet meer.
Sorry, vergissing. Ik bedoelde de Mediabox Next inderdaad.
De ziggo mediabox next werkt ook niet vlekkeloos hier
Grappig dat je specifiek LG noemt, ik heb een LG monitor met nep HDR. Heel blij mee tot een game naar dat nep HDR profiel schakelt dan ziet alles er blauw uit met hele rare contrastwaardes. HDR in de opties van de game uitzetten lost dat op dus ik vroeg mij al af of anderen nu tegen problemen zouden aanlopen die een dergelijke nep hdr in de tv hebben zitten.
Er speelt bij kpn of de bedrijven die de bekabeling van kpn gebruiken nog een ander groot probleem.
Ik woon in Den Haag, maar de afstand tot de hoofverdeler van kpn is zo groot dat wanneer ik een lijn van kpn gebruik nooit sneller dan 3 a 4 mb kan komen. Dut geeft al vask problemen met gamen, laat staan dat over die 4Mb ook nog eens een waslijst aan hdr kanalen moet komen.

Ps hoofdverdeler waar de wijk op aangesloten zit zit op ongeveer 4,5 km. Terwijl er een andere op nog geen km afstand in de buurt zit.

[Reactie gewijzigd door scorpion_1911 op 1 maart 2020 19:26]

Als ik kijk naar de tv zenders die ik consumeer is er geen één die uitzend in HDR. Dus waarom KPN dit lumineuze idee heeft bedacht :|
Je hebt niet een optie dat je "deep colour mode" uit kan zetten, op voorhand, op het desbetreffende HDMI-kanaal? Het is wat LG "HDR" noemt?
Wat is het gevolg van SDR in de ontvanger opschalen naar HDR?

Een eerste, beperkt gevolg is dat behoefte is aan een grote kleurresolutie: SDR naar HDR converteren vereist minimaal 10-bit kleur. Dat betekent, dat waar je eerst met 8-bit af kon, nu 10-bit nodig is en dus 20% meer bandbreedte gebruikt op de HDMI-kabel. De grenzen van HDMI 2.0 komen sneller in zicht.

SDR definieert de maximale helderheid niet. Er wordt vaak wel eens 100 cdm/m² genoemd, het is achteraf verzonnen, niemand kijkt daarop SDR. Mensen kiezen een helderheid bij SDR die ze prettig vinden. Bij HDR is helderheid wel nauwkeurig gedefinieerd, 100 cd/m³ is 100 cd m/³, uitgezonderd HLG, want HLG pakt helderheid anders aan. Op het moment dat je SDR gaat converteren naar HDR moet je dan ook de keus voor de kijker gaan maken. Die keus is niet voor iedereen optimaal. En hoewel veel televisies de kijker toch controle geven over de helderheid, neem je de kijker zo vrijheid af.

Tot slot speelt bij goedkope LCD's de kwestie dat televisies hun verlichting gaan aanpassen om HDR weer te kunnen geven. Zodra HDR aan gaat, gaat de lamp op volle kracht branden. In dan geval sloop je je zwartwaarden.

De combinatie van deze kwesties doet mij concluderen dat het geen verstandig plan is om SDR in een ontvanger te converteren naar HDR.
In mijn ervaring zijn er ook films en games die HDR ondersteuning hebben, maar er toch slechter uitzien dan SDR. Als zelfs 'Native HDR' materiaal niet per definitie beter is dan SDR, dan kun je het wel vergeten dat geconverteerde SDR naar HDR goed zal uitpakken.
Dat ben ik niet geheel met je eens, omdat HDR als je het goed doet (met 10-bit kleur) een superset is van SDR en in beginsel verliesvrije conversie mogelijk is. Vanwege genoemde redenen is het desondanks toch geen goed idee.
Blij dat ik geen KPN heb zeg. Ik dim mijn tv heel ver omdat ik 1. laat in de avond tv kijk. 2. standaard al mijn schermen al veel dim omdat ik last krijg van heldere schermen met standje zonnebank.

Om het nog maar niet te hebben over wat dit met je contrast en saturatie en dergelijke doet. Belachelijk dat dit word toegestaan. Hoe motiveren we piraten... nou zo dus.
Tijd voor alle tv makers om hier eens drastisch naar te kijken en met een overrule functie te komen en lekker een dikke vinger af te geven aan dit soort partijen.
Ik vind HDR niets toevoegen dan oversaturatie en een belabberd onrealistisch contrast op zijn best dus van mij mag het gewoon een hype zijn Ik had veel liever nog passieve 3d gehad op 4k.. daar heb je meer aan en voegt echt wat toe aan je kijkervaring.
Een extra optie levert weer extra supportvragen, dus ik snap hun keuze wel. En heel eerlijk: als je bij sommige mensen de kleurinstellingen van de tv ziet, is er maar weinig nodig om het beeld 'beter' te maken. Iedereen lijkt overgesatureerde, felle kleuren inmiddels mooi te vinden.
En het forceren van HDR van niet-HDR maakt dat lijkt mij alleen maar erger.... Dus snap dat ook niet zo goed.

Gelukkig zijn er alternatieven.
In USA heeft men voor analoge transmissie van TV de NTSC standaard, vaak schertsend aangeduid als "Never The Same Color". Bij de TV's die boven de vliegtuigstoelen hingen was dit overduidelijk, maar als je lang naar een hetzelfde scherm kijkt wennen je ogen eraan, las ik ooit in dit boekje.
Ik erger me er ook aan. Vriend van me heeft een LG C9 en dat is een prima toestel, maar met de instelling op dynamic is het een dramatisch beeld. Hier staat de televisie al jaren op een rustigere setting (cinema). Knalt minder, maar veel relaxter en meer waarheidsgetrouw.
Of doe het zoals AndoidTV doet: zet het aan voor apps zoals Netflix die dat vragen en sdr voor de rest. Ik heb iig. geen knopje om te zetten voor dit gedrag.
Zo worden die tv's ook in de winkel gedemo-ed En vaak ook nog met door de fabrikant "geoptimaliseerde" content waardoor je gaat twijfelen of de tomaten thuis nog wel goed zijn omdat ze er zo vaal uit zien.... ;-)
Dat eerste is niet waar. Je krijg altijd supportvragen. Alleen het antwoord is of "nee sorry, dat kan niet" of "ja natuurlijk, daar en daar zit de instelling".
Ongelofelijk zeg. Ik weet niet wat er bij kpn aan de hand is, maar de arrogantie wordt erger en erger. Willen ze echt graag van hun klanten af??

Waarom nou verplichten? Maak het gewoon optioneel. Dan kan iedereen zelf kiezen en is er geen probleem.
Genoeg adressen waar alleen maar een telefoonlijntje ligt. Overstappen naar kabel kan dan niet.
Er is nog satelliet, er is nog DVB-T.
Je hebt toch ook internet nodig.
Dat kan je dan ook gerust over je telefoonlijntje afnemen. Scheelt een hoop belasting op dat telefoonlijntje en heb je netto meer internetsnelheid.
DVB-T is van dezelfde monopolist en blijft bovendien in kwaliteit en gebruiksgemakt achter, ook al is het met DVB-T2 iets beter geworden (alleen ondersteunen veel TV's van een paar jaar oud dat niet).
Even wat cijfers:

Aantal woningen: 7,9 miljoen
Ziggo homes passed: 7,14 miljoen
EQT (Delta, CAIW) homes passed: 600.000

2,1% van de Nederlandse woningen heeft dus geen kabel. Grote kans dat die ook al geen glas of fatsoenlijke DSL lijn hebben en dus toch al een ander alternatief voor gebruiken.
Let wel dat dat soort woningen vaak een hele bewuste keuze zijn geweest. In the middle of nowhere gaan wonen, en dan klagen dat je geen glasvezel hebt? Lijkt me een beetje omgekeerde wereld.

Als je zeker wilt zijn van enigzins keuze in internet en TV, dan moet je niet in een boomhut gaan wonen.
Ach, hier is het hele buitengebied anders jaren eerder verglaasd dan de steden hoor.
Ik weet niet waar je zelf woont, maar ik zou eens buiten je bubbel kijken.
Ok, bij JOU is er wel glas. Ergens anders waar geen internet is dan. Hoe dan ook is dat een bewuste keuze, want overal waar het meer vanzelfsprekend is dat je gaat wonen, is genoeg keuze.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 2 maart 2020 01:38]

Ik ben geen expert, maar ik denk dat je op de meeste TVs nog wel wat opties hebt om HDR naar wens weer te geven.
Als ik het verhaal goed begrijp is er inconsistentie tussen de zenders onderling (hdr zenders en sdr naar hdr geconverteerd).
Dan zou het gevolg van zappen zomaar kunnen zijn dat je weer met je tv settings moet gaan spelen.
Uit de tekst: omdat partners zoals Netflix het vereisen.
Standaard aan, niet verplicht aan.
Kan alleen niet uit, dus is wel soort van verplicht iets...
Dat wordt ook niet bedoeld. Netflix vereist dat het standaard aanstaat, maar KPN verplicht het.
Dat het kastje standaard HDR zou moeten kunnen uitsturen voor de Netflix app snap ik nog, maar waarom zou Netflix eisen dat ook het TV signaal op HDR staat?
Dus als je geen Netflix kijkt, moet het uit kunnen.

En daarbij, wat heeft Netflix te maken met gewoon TV kijken? Waarom is dat onlosmakelijk aan elkaar verbonden??
Omdat je ook Netflix via je KPN decoder kan kijken, als ik het goed heb begrepen.
Ik weet wel wat er aan de hand is: er is sprake van een oligopolie in Nederland, dus fuck de klant.
Tja, dwingen, dat is in tegenwoordig. Dat vrije leven hier is allang over hoor.
Ongelofelijk zeg. Ik weet niet wat er bij kpn aan de hand is, maar de arrogantie wordt erger en erger. Willen ze echt graag van hun klanten af??
Ik ben bang dat ze niet van hun klanten afraken. Apple laat de 3,5mm aansluiting weg, Google verzaakt een fatsoenlijk updatebeleid op Android te realiseren, terwijl klanten massaal klagen, Facebook is een schandalenmachine en mensen blijven gewoon Facebook/Instagram gebruiken.
Ik denk dat nauwelijks/niemand weg gaat bij KPN. Want volgens mij heeft alleen Freedom Internet nog een beetje een normale intentie. Maar ja ... die is duurder.
Aan de ene kant willen de klanten Netflix via de decoder die blijkbaar dit afdwingt.

Aan de andere kant kan KPN er ook voor kiezen om het pas in te schakelen voor de Netflix app. Netflix heeft niets te zeggen over de rest van de functionaliteit op de TV-box lijkt me.
Als je een UHD 4K TV hebt dan kijk je ook Netflix via een app en heb je de KPN box daarvoor niet nodig.
Onzin argument dus van KPN.
Het is een cull arguments, Netflix vereist dat HDR content in HDR weergeven moet worden op moderne hardware en dit is dus content afhankelijk. HDR support afdwingen en dus geen forced HDR.

Veruit de meeste hardware schakelt dan ook gewoon tussen HDR en SDR, Kunstmatige HDR is in bijna alle gevallen slecht en veel tv’s blokkeren hierbij diverse instelling mogelijkheden.

Het is gewoon triest dat KPN hier zo over denkt.
[Google verzaakt een fatsoenlijk updatebeleid op Android te realiseren, terwijl klanten massaal klagen
Sorry hoor, maar hier moet ik even op ingrijpen. Want Google geeft je gewoon keurig de updates op Android, het is alleen je telefoomfabrikant die er met de pet naar gooit. Ik krijg in ieder geval al een paar jaar alle security updates en de versieupdates binnen.
Ik vind anders dat ze de pixel 1 best langer dan 3 jaar mogen updaten. Geef het goede voorbeeld en geef Apple wat weerstand...
Anoniem: 498327
@HellFury1 maart 2020 09:13
Je kunt alleen heel slecht Appels met Googels vergelijken. Apple is dan weliswaar meester in de lange ondersteuning, de App-store is dat niet. In de Playstore kun je vaak apps op hele vintage Android installaties zetten, bij Apple is het normaal om enkel iOS 12 en 13 nog te ondersteunen. Uiteindelijk maakt het qua app-support dus geen bal uit.
iOS 12 ondersteunt ieder iPhone vanaf 2015 (5s en hoger) en iPad mini 2 (2013) hoger. Dus als je niet eens iOS 12 draait dan heb je al 5 jaar ondersteuning gehad. Dat lijkt me toch lang genoeg.
iOS 12 ondersteunt ieder iPhone vanaf 2015 (5s en hoger) en iPad mini 2 (2013) hoger. Dus als je niet eens iOS 12 draait dan heb je al 5 jaar ondersteuning gehad. Dat lijkt me toch lang genoeg.
Die 5 jaar support is fantastisch, wat niet fantastisch is dat de meeste smartphones niet meer goed werken na 3+ jaar, vanwege de Accu die dan aardig op is.

Als ze weer makkelijk verwijderbare Accu's maken voor hun smartphones zou ik je gelijk geven.
Dat is zelfs verplicht in de EU. Helaas word daar totaal niet gehandhaafd. Doodzonde.
Dat is zelfs verplicht in de EU. Helaas word daar totaal niet gehandhaafd. Doodzonde.
Als ik zie hoe vlotjes de accu vervangen wordt in de shops, voldoen ze er wel aan, denk ik zo.

Dat de gebruiker het niet (makkelijk) kan, was geen onderdeel van de regelgeving
Klopt, maar daar hangt dan ook een prijskaartje aan. In de vorm van de aanschaf van een dure telefoon of tablet, een apparaat dat aanmerkelijk trager is gaan werken, etc.
Dat is ook een beetje een dubbelsnijdend zwaard.

Apple update zo veel mogelijk hun oude toestellen; ongeveer een jaar of 5. Android is veel meer gefragmenteerd en met name de goedkope merken/modellen nog al eens karig bedeeld zijn qua updates.

Mijn telefoon (xperia x compact) is bijvoorbeeld een middenklasser van nog geen 4 jaar oud, en draait oreo 8.0; 2 versies en 2 jaar oud. Als ik toen een iPhone had gekocht voor die 400~450 euro had ik er eentje uit 2015, maar had ik nu wel de allerlaatste OS versie.

Ik denk dat het realistischer is om te kijken naar de leeftijd van een ondersteund apparaat is i.p.v. de OS versie.
Klopt. Die telefoonfabrikant kan Google zijn die het toch echt verzaakt.
Waarom kan ik op mijn pc wel gewoon Windows updaten zonder tussenkomst van de fabrikant, maar lukt dat op mijn telefoon niet?

Google moet gewoon alles los van elkaar trekken, de core moet Google updaten en Thema's, aanpassing e.d. mag de fabrikant eroverheen doen.

Hoe ze dat oplossen is Googles verantwoordelijkheid, ze hebben iig genoef geld en macht ALS ze het willen doorvoeren.
Waarom kan ik op mijn pc wel gewoon Windows updaten zonder tussenkomst van de fabrikant, maar lukt dat op mijn telefoon niet?
Omdat Windows werkt met een modulaire kernel-space waar bijv. drivers voor hardware support los ingezet worden en niet onderdeel van de kernel zelf zijn. Bij een Linux kernel, waar Android bovenop gebouwd is, ligt dat anders. Hardware support moet daar veelal statisch ingebakken zitten.

Android's kernel heeft vziw standaard wat dingen aan boord voor het ondersteunen van veel gebruikte stukjes hardware, maar lang niet alles. Daarmee is het scenario ontstaan dat fabrikanten zelf met een base Android kernel image aan de gang gaan, om bijv. de support voor de specifieke hardware die in hun eigen telefoons zit, er in te zetten.
Google moet gewoon alles los van elkaar trekken, de core moet Google updaten en Thema's, aanpassing e.d. mag de fabrikant eroverheen doen.

Hoe ze dat oplossen is Googles verantwoordelijkheid, ze hebben iig genoef geld en macht ALS ze het willen doorvoeren.
Daar is Google dus ook al lang mee bezig. Maar fabrikanten willen er niet aan, want het damt ook hun mogelijkheden in. (En tussen de regels door mag je wss. ook wel lezen dat ze er niet blij mee zijn omdat het planned obsolesence in de weg zit.)

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 1 maart 2020 09:39]

Eerlijk gezegd weet ik niet of ik zelf wel blij zou zijn als google zich meer er in gaat mengen. Ze hebben al zo veel macht en er is weinig zicht op wat ze werkelijk doen. Als dan zo'n grote tak van hen nog wat wordt afgeschermd geeft dat niet bepaald een goed gevoel.
Omdat Windows werkt met een modulaire kernel-space waar bijv. drivers voor hardware support los ingezet worden en niet onderdeel van de kernel zelf zijn. Bij een Linux kernel, waar Android bovenop gebouwd is, ligt dat anders. Hardware support moet daar veelal statisch ingebakken zitten.
Dan ga je helemaal voorbij aan kernelmodules. Als dat op een desktop kan, dan kan dat ook op een telefoon.
Google zou die kernelmodules gewoon ter beschikking moeten stellen via de hardwareleveranciers. Als op een PC het (linux) OS kan uitvogelen welke hardwarecomponenten er aanwezig zijn, dan kan dat op een telefoon ook. Het is van de zotte dat de telefoonfabrikanten om hun omzet maar te garanderen, je bijna verplichten om iedere 2 jaar een nieuwe telefoon aan te schaffen, puur en alleen omdat ze de support droppen.
Ik ben over op LineageOS waarvan er voor mijn telefoon vrijwel dagelijks een update uitkomt. Natuurlijk herinstalleer ik mijn telefoon niet dagelijks (want dat is wat je min of meer doet met een update op Android) Beter zou zijn om per hardware onderdeel de driver te updaten. Maar mijn 3,5 jaar oude Xiaomi MI5 draait nog als een zonnetje (zonder trackers en andere spyware)
Het idee in Linux is dat drivers in de kernel horen te komen en daar onderhouden worden. Met broncode dus. Fabrikanten van veel hardware vertikken dit en leveren een binary voor kernel versie X. Deze binary kan niet zomaar gebruikt worden voor nieuwe versies. De situatie ligt dus iets anders dan onder Windows.
Dat kan (tegenwoordig) prima, met Android One, maar fabrikanten willen zich onderscheiden en prutsen veel te graag aan Android... zelfs de kernel is niet veilig voor aanpassingen :/
Google zou prima kunnen vereisen als je Android wilt gebruiken dat je minimaal 4 jaar na uitbrengen van telefoon of 3 jaar na laatste uitlevering van telefoons door fabrikant nog updates moet geven.
Het is nu in ieder geval minimaal twee jaar, dus er is zeker nog een weg te gaan. Maar minimaal 3 jaar na uitbrengen van het toestel? Dat redden mijn telefoons (ook de iPhones) niet.
Anoniem: 304028
@dakathefox1 maart 2020 11:15
Dat geld alleen voor security patches toch?
Ook. Maar ik heb net bijvoorbeeld een versieupdate gehad van Android 9 naar Android 10.

Moet wel zeggen dat dit de minst spannende versieupdate ooit was. Zoveel nieuws is er niet bij gekomen, Android is eigenlijk wel af nu. De dark mode is wel het meest spannende wat erbij gekomen is.
Anoniem: 304028
@dakathefox1 maart 2020 11:20
Mijn vriendin haar telefoon wordt niet meer naar 10 gezet, en die is nu 1,5 jaar oud (p20 lite). Mocht dat een wettelijke plicht zijn dan breng ik hem morgen terug ;)
Hij is op de markt gekomen met Android 8. Google gaat er vanuit dat je tenminste 1 versieupdate krijgt en uit je verhaal maak ik op dat het toestel op Android 9 draait. Dus dat klopt.

Het verschil tussen 9 en 10 is trouwens nihil vind ik.
Anoniem: 304028
@dakathefox1 maart 2020 11:25
Geen idee of het Nihil is maar er wordt nu wel om die reden een nieuwe gekocht. :9
Maar dan klaagt iedereen weer dat het arrogante Google eisen stelt die een fabrikant zelf zou moeten kunnen kiezen: het is immers hun hardware/telefoon dus zouden ze niet verplicht moeten worden....
Ik vond dat een fijn punt van Windows Phone indertijd. En ik baal ervan dat Android daar zo moeilijk duidelijk over kan zijn. Ook per fabrikant maakt het nogal verschil en echt zekerheid heb je nooit nu. Helaas.
Ja... ondanks best goede punten van Android had eea een stuk duidelijker kunnen zijn en is het support model verre van ideaal. Maar ik reageerde vooral op de 'wens' dat google bepaalde eisen had moeten stellen aan fabrikanten/gebruikers hoe om te gaan met bepaalde zaken. Gebrek aan support is imho een tekortkoming vd diverse fabrikanten zelf en niet iets wat google had moeten afdwingen.
[...]
... het is alleen je telefoomfabrikant die er met de pet naar gooit.
Google kan er ook voor zorgen dat de fabrikanten een kleinere of geen rol spelen in het updateproces. Bij Windows hebben we ook geen problemen dat we wachten op fabrikanten bij veiligheidsupdates. Apple beheert de hardware zelf, dus daar lukt het wel. Bij Jolla (Sailfish OS) wordt er ook gebruik gemaakt van verschillende fabrikanten voor hun telefoons, maar updates worden daar ook uitgerold. Kleine sidenote: Jolla's eerste toestel krijgt 6 jaar na dato nog steeds updates.

Android staat daar dus, zover ik weet, alleen in ;)
Google kan er ook voor zorgen dat de fabrikanten een kleinere of geen rol spelen in het updateproces.
In recente versies van Android, ik meen vanaf Android 7, is dit al het geval.
Maar dat gaat niet ver genoeg, er wordt nog steeds flink geklaagd over het tekort aan updates voor toestellen. Er komen naar mijn idee te vaak berichten voorbij van nieuwe toestellen met reacties dat de fabrikant eerst moet zorgen dat ze hun toestellen langer moeten voorzien van updates.

Enkele voorbeelden:
1
2
3
4
5
De Oppo Reno 2 is wat mij betreft een terechte om te noemen, de andere toestellen... Mwah.

Hey zijn enerzijds toestellen die in 2017 op de markt gekomen zijn, anderzijds merken waarvan je weet dat het updatebeleid gewoon zozo is.

Dat ligt niet aan Google, want de telefoons die ik in de afgelopen 3 jaar heb gekocht krijgen nog keurig hun updates. Maar dat zijn ook geen LG of Motorola's, bewust niet zelfs.
Het feit dat ze systeemupdates aan de telefoonabrikant overlaten, dat is de grote fout.
Klopt. Vanaf Android 7 is dat al aan het veranderen, maar zeker nu met Android 10 gaat het echt anders. Nu worden er al 15 modules via de Play store geüpdate en dat zonder tussenkomst van de fabrikant. Eindelijk!
Jamaar je krijgt geen Android 11 *van Google*
Waarom zou je weggaan van de internet verbinding als het TV signaal je niet bevalt, gewoon TV opzeggen en streaming abonnement nemen of schotel TV gaan kijken, en je bent er ook. Je moet altijd kijken wat in een individuele situatie de beste keuze is.
Ik kijk naar het grote geheel en naar de intentie van de fabrikant. Apple: laat ik liggen (ze geven geen uitbreidmogelijkheid van SD en het 3,5mm debacle). Facebook: ben ik al lang weg van en zodra het kan, laat ik Whatsapp ook vallen (het is een kwestie van tijd). Google: ben ik ook voorzichtiger mee.
Microsoft is ook twijfelachtig, maar dat is nog een stap te ver (gaming en software). Samsung ontwijk ik ook, Amazon ook.

Wacht, Samsung? Ja:Volkswagen maakt software welke tests voor de gek houdt om aan milieu-eisen te voldoen.

En al die fabrikanten die (grof) de mist in gaan, daar worden de verkopen niet geraakt. Het probleem is niet (alleen) de fabrikanten, het is ook onze massale naïviteit. Hier ook: wat KPN ons forceert als klant wordt terecht becommentariseerd en wíllen we niet.
Ik geloof er geen z*k van dat hte KPN gaat raken in hun klantenaantal. Ik doe er ook aan mee, ik heb vooralsnog geen probleem met Telfort, maar het is een kwestie van tijd voordat ik weg ben en een fatsoenlijk alternatief heb.
Als je zo begint dan is over iedere provider wel wat te zeiken lijkt me. Ieder bedrijf gaat ergens wel een keer de fout in. Ik denk dat je er ook niet aan ontkomt als je steeds wil blijven innoveren. Dan probeer je soms dingen die misschien wel en meestal niet werken. de kracht van een goed bedrijf is echter deze fouten erkennen, de boel verbeteren en doorgaan. In mijn ogen is Samsung hier een goed voorbeeld van. Update beleid is vele malen beter geworden. Ze hebben 1000 x sorry gezocht voor de accu problemen en hebben alle toestellen ook de gene die geen problemen hadden gewoon vergoed. Ik ben zeer content met Samsung en ook de service is gewoon prima. Je start een chat je maakt een ophaal afspraak. Ze komen hem halen en binnen 2 dagen wordt het toestel gerepareerd weer thuis bezorgd. Er zijn niet veel bedrijven met zo'n goede service
Ik doe nu een greep over wat het nieuws haalt en het betreft zaken die niet door de beugel kunnen.
Het maakt me niet uit of een andere fabrikant het ook doet. Als je valsspeelt bij benchmarks ben je gewoon fout bezig. Als je een test misleidt om het energieverbruik rooskleuriger voor te doen, dan heb je de verkeerde intenties. Mochten andere fabrikanten dat ook doen, dan wil ik die ook boycotten.
Ze hebben 1000 x sorry gezocht voor de accu problemen en hebben alle toestellen ook de gene die geen problemen hadden gewoon vergoed.
Ze hebben ook de problemen "opgelost" met de accu's en de verkopen hervat waarna het uiteindelijk nog steeds misging en de verkopen helemaal zijn stopgezet. Dat ze de toestellen vergoeden is nite meer dan normaal: het toestel is zeker defect (als in niet voldoende veilig) en dan zul je dat moeten repareren of de aanschafwaarde moeten vergoeden. Dat heeft niks te maken met goodwill vanuit Samsung. Als ze dat niet hadden willen doen was dat alleen maar (meer) schandalig.

Misschien leg ik de lat wel hoger en vind je dat niet reëel, maar ik denk dat anderen de lat te laag leggen als je accepteert dat er gesjoemeld wordt met producten en als je als fabrikant arrogant keuzes doordrukt die hun klanten (terecht) niet willen. Ik kan me er wel bij neerleggen dat anderen de lat lager hebben liggen, maar als ik dan kijk waar het met Facebook, Google, Microsoft en vele anderen heen is gegaan met de mate van inbreuk op onze privacy tegenover de uitspraak: "ik heb niks te verbergen", dan zie ik het verleden zich gewoon herhalen en dan vind ik het zonde om het daarbij te laten.
Anoniem: 304028
@Nas T1 maart 2020 11:19
Het beste kun je dan sowieso elk bedrijf met aandeelhouders ontwijken.
Het 3.5mm is gewoon afgelopen zaak op telefoons... Heb em zelf nog nooit gebruikt, altijd bluetooth gebruikt..
[...]

Google verzaakt een fatsoenlijk updatebeleid op Android te realiseren, terwijl klanten massaal klagen
De gemiddelde consument is geen doorsnee tweaker..
Daar heeft het niets mee te maken. Het updatebeleid is dat Google de updates niet verspreidt, maar de telefoonfabrikant. Die laatste verzaakt vaak z'n devices te updaten. Google zou dat moeten doen: gewoon 1 universeel OS voor iedereen. Een beetje zoals, uhm, ALLE ANDERE OS'en.

Bloatware kunnen gewoon losse apps zijn, net als op alle andere OS'en.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 1 maart 2020 12:53]

En dat is toch ook het mooie aan Android..?? Elke fsbrikant heeft de vrijheid om er mee te doen en laten wij hij wilt.
Ja, dat is met Windows ook, en van wie krijg je ook al weer de updates?
Ik probeer KPN waar mogelijk te vermijden, wat een beetje lastig is door hun monopolipositie - ik verkoop hun internet ook aan mijn klanten en heb op 1 locatie ook een VDSL liggen dus per definitie via KPN. Op een andere locatie wel Ziggo laten aansluiten. Ook een monopolist, maar toch iets minder onvriendelijk dan KPN en voor TV eigenlijk de enige realistische keus als je niet aan de schotel kunt of wilt (en daar word je ook hard in je digitale kanaal genomen als je Nederlandse zenders wilt zien).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 1 maart 2020 21:31]

Slechte voorbeelden stoomtreinen zijn uitgefaseert omdat electrisch en diesel snellere en sterkere treinen opleverden. Zelfde met je floppy verhaal.
Ik ben nog geen hoofdtelefoon tegen gekomen die zich kan meten met mijn koptelefoon aan een draadje. Degene die goed zijn zijn trouwens ook gelijk 4x zo duur.
Die hards hebben natuurlijk 8" floppydrives...
Ik vertrouw dat maar niet hoor met dat moderne spul. Magnetisme dat gaat toch gewoon weg na een tijd en dan ben je alles kwijt. Dan liever punchcards.
Hmm, zilvervisjes doen anders behoorlijk aan papierbachanalia..
Daarom gebruiken wij plastic. Volgens horden aan milieuwetenschappers gaat dat zelfs bij extreme omstandigheden honderden jaren mee.

;)
In theorie, plastic wordt bros en verbrokkeld. Onder UV straling (in de zon) zal het afbrokkelen wezenlijk versneld worden... plastci afvalgruis is wat je overhoudt ..
Nou, geef mij maar een ringkerngeheugen hoor. 8)7
En met welke superieurie aansluiting zijn de 3,5mm jacks vervangen? Juist, met NIETS.

Jouw vergelijking gaat dus niet op. Je zou moeten zeggen "en de treinen die ze volledig hebben afgeschaft dan?", dan zou het kloppen, maar het zou ook niet waar zijn.
Het voordeel bij 'hdr altijd actief' is dat de tv-ontvanger en televisie niet telkens hoeven te schakelen tussen sdr en hdr", aldus de woordvoerder.

Wat is dit nu voor slap gelul? De TV detecteert zelf een HDR signaal, en schakelt dan om. Is KPN bang dat de SoC in m'n TV moe wordt?

Overigens is het andere statement ook al complete lulkoek. Netflix verplicht helemaal geen HDR. Er staan genoeg SDR films en series op.
Nee dat zie je niet goed. Netflix eist dat als hun bron HDR ondersteunt de provider het verplicht aan moet zetten bij het leveren aan de klant. Ik denk dan nog niet dat deze keuze van KPN de juiste is, maar dat Netflix ook content heeft in SDR heeft er helemaal niets mee te maken.

Dat is net zoiets als zeggen: YouTube levert helemaal geen 4K, want er staat genoeg 720P content op YouTube.
Overigens, doet Microsoft op de Xbox ook zo iets met de Netflix app. Als je Netflix opent en je TV kan HDR, staat de TV ook in HDR ongeacht de content, dus alles wordt in mijn geval naar Dolby Vision geupscaled.

Reden voor mij om alleen streaming via een AppleTV te kijken.
In de Netflix-app ja, niet constant op alle zenders :P Die macht heeft Netflix niet.
tijdens testen van de ziggo next box ook paar jankerds tussen de testers die de optie autoframerate niet wouden want bij opschakelen even zwart beeld, gelukkig heeft na veel aandringen van andere testers ziggo toch de optie in menu gezet zodat men bij netflix app de tv omgaat naar 24hz.
Ja, we zijn er ...
Ik heb een tijdje terug al aangegeven dat ik dacht dat de algehele ervaring rondom televisie steeds verder "kapot" wordt gemaakt. Een tijd terug meldde Telfort (van KPN) dat het DVB-C signaal vervangen ging worden. Gevolg: ik kan niet "onbeperkt" zenders aftappen. Als "goedmakertje" heb ik nu een jaar lang een tweede ontvanger en kan daarna via een app op mobiel de boel chromecasten.
Zenders schakelen duurt enkele secondes, terwijl we al een jaar of 15/20 digitale televisie hebben.

Nu gaat KPN ook rommelen aan het beeld. Op zich goed dat HDR geïmplementeerd kán worden, maar schakel het in, geef informatie en laat de gebruiker het dan uitschakelen als ze willen. Niet iedereen heeft een HDR scherm of zit er op te wachten. De HDR implementatie in Windows is ook niet ok: zodra ik het aanzet, veranderen weergegeven kleuren. Lekker handig bij bewerkte foto's.

Ik ben ondertussen behoorlijk klaar met de providers. De laatste 5 tot 10 jaar ben ik niet tevreden. Ik heb weinig eisen op het gebied van televisie. Als ik alleen zou wonen zou ik geen abonnement hebben om televisie af te nemen. Wat ik wel belangrijk vind: een goedkoop, eerlijk en betrouwbare dienst.

Goedkoop, daar valt over te discussiëren, maar ik zit al jaren op zo'n €50 voor alles in één (tv, telefoon, internet), de stabiliteit was vroeger ruk (UPC), tegenwoordig goed. Alleen nu wordt er steeds meer gekeken naar manieren hoe er meer verdiend kan worden, zonder beter aan de vraag van de consument te voldoen.

Ik denk dat ik , zodra Freedom Internet alles in één kan aanbieden, ga overstappen. Dan maar duur, maar daar heb ik meer vertrouwen in (of minder wantrouwen) dan wat de grote providers nu leveren.
Dat kan nu toch al? Ik heb geen tv abonnement, enkel NLZiet. Daarmee heb ik ook streaming alle NL zenders, en heb ik enkel een internetverbinding nodig.
NL ziet heeft bij mij wel slechtere beeldkwaliteit.. de resolutie is wat lager en het heeft naar mijn idee wat schokkerig. Ik vind het een begin van een alternatief maar we zijn er nog niet.
Waarop kijk je naar NLZiet? Ik heb het op Apple TV gezien en het doet niet onder voor de gangbare setopboxen. (ik heb trouwens ook Ziggo Go op Apple TV gezien en die doet het eigenlijk beter dan op de Liberty Global setopbox, maar dit terzijde).
Ah goed om te horen, kan daaraan liggen inderdaad. Ik kijk nu op een samsung direct vanaf de smart tv..
Zenders schakelen duurt enkele secondes
Dit geloof ik gewoon niet. Ik heb hier een oude en een hele nieuwe ontvanger. Met een 5202 op bluetooth denk ik ongeveer 5 kanalen per sekonde te schakelen, met een 190x 2 a 3 per sekonde.
Daarentegen bij mijn schoonvader met ziggo is het inderdaad max 2 kanalen per sekonde..
Een stuk van de vertraging is de AB, bluetooth is sneller.
Ik weet niet wat je met een "5202" en "190x2" bedoelt, ik gebruik zelf een Logitech afstandbediening, maar dat is niet anders dan met de meegeleverde afstandbediening. En zelfs dan: het maakt me niet uit: het is onderdeel van de totaaloplossing en die schakelt traag. Als ik vergelijk met een televisie waar een DVB-C signaal binnen kwam, was dat een flink verschil.
de Arris VIP 5202 is het kastje waar de hdr/sdr settings ziin aangepast. Die heeft bluetooth en is joekels snel.... Kennelijk heb je die niet anders had je een geheel andere tv beleving ...
INIT: Ze houden je met opzet ontevreden want tevreden mensen kopen geen nieuwe producten, gewoon omdat ze tevreden zijn met wat ze hebben.
BEGIN: Ontevreden mensen wordt een paradijs voorgehouden, waarop ze flink hun buidel trekken, om daarna weer flink gefrustreerd te raken. Ontevreden dus.
WHILE NOT dead
GOTO BEGIN
ABORT
Denk jij nu werkelijk dat dit anders gaat wordenbij freedom? Echt niet..
Dan heb je als Kpn totaal niet begrepen wat HDR precies inhoudt. Dit is een beetje alsof je met de klantenservice belt die een boekje voor zich heeft en als het niet in het boekje staat dan is het niet waar.

Dit is voor mij wel een reden om bij ziggo te blijven.
Ziggo zijn ook prutsers: ik wil internet en telefonie zonder tv. Kon niet (10 jaar terug) want tv gaat mee met het internet signaal. 10 jaar later: en nu dan? Immers zit alles achter een smartcard dus tv kan eenvoudig uit. Nee meneer, daar kunnen we niet aan beginnen want ons bedrijfsmodel laat dat niet toe.
Technisch gezien hebben ze wel gelijk. Het tv signaal komt inderdaad altijd mee en voor veel zenders is er geen smartcard nodig. Als je dus een dvb-c ontvanger hebt dan kan je dus tv kijken zonder dat je ervoor betaald. Dus op zich vind ik dit nog wel een logische redenatie eerlijk gezegd vanuit de kant van Ziggo.
Dat is niet noodzakelijk waar. Ziggo valt, voor zover ik weet, onder dezelfde holding/groep als Telenet in België. In België is er altijd een model geweest waarbij je dat wel degelijk kan.
Technisch is dat zelfs heel eenvoudig op te lossen: indien je internet over kabel wil, maar geen tv, wordt er een filter geplaatst die alle tv frequenties blokkeert. Dat is heel makkelijk en snel te doen (en dus ook heel kost efficient). De filter is beveiligd geplaatst aan de straatkant.
Het verdienmodel van Telenet is daar, jammer genoeg, wel op afgestemd. Of er is gewoonweg geen alternatief voor dezelfde diensten zonder digitale televisie, of het wordt zo in de markt geplaatst dat het maar een paar euro duurder is in vergelijking met hetzelfde abonnement met digitale televisie erbij.

Dus technisch gezien kan het weldegelijk opgesplitst worden! Het is zelfs heel eenvoudig, maar dat is niet in het voordeel van de providers. Die hebben liefst dat je triple of quad play abonnementen afneemt. Als Ziggo nu geen filters gebruikt, is er ook weinig business insentive om dat in te voeren. Zelfs mochten ze dat doen, gok ik dat ze hetzelfde zouden doen als Telenet, waarbij het financieel gezien helemaal niet interessant is om een abonnement te nemen zonder digitale televisie.

Telenet heeft de kabel een tijd geleden moeten openstellen en Orange maakt daar ondertussen gebruik van. Zij bieden wel abonnementen aan met enkel internet via kabel in combinatie met een mobiel telefoon abonnement. Dat laatste is dan weer nodig omdat dit de enige manier is voor hen om winst te kunnen maken omdat ze het mobiele netwerk onder eigen beheer hebben, maar het kabel abonnement met verlies (dacht ik?) aan de man brengen omdat Telenet hoge kosten aanrekent.

[Reactie gewijzigd door Eejs op 1 maart 2020 11:00]

Het zou tegenwoordig dus zelfs zonder filters kunnen dankzij de smartcard. Maar idd. ziggo wil het gewoonweg niet aanbieden. Zodra hier glas ligt ben ik weg. Maar ja, dan kom ik bij KPN uit en ik weet niet of dat nou een zegen of een vloek gaat zijn.
Ik ben er helemaal blij mee, helemaal nergens last van! _/-\o_
Geen HDR-tv of VIP5202 misschien?
Ik heb beide, en ben zelf erg tevreden met het beeld. En inderdaad men kan altijd nog een beetje de HDR instellingen tweaken op de tv, echter op mijn LG OLED tv was het niet nodig ;)
Het lijkt erg afhankelijk welke tv je hebt. Ik heb HDR uitgeschakeld (Philips) omdat het er dan beter uit ziet. Die ene 4K -zender die HDR meestuurt kijk ik toch niet. Netflix kijk ik via de tv-app en schakelt de tv gewoon over naar HDR.
Ik heb beide, en ben zelf erg tevreden met het beeld. En inderdaad men kan altijd nog een beetje de HDR instellingen tweaken op de tv, echter op mijn LG OLED tv was het niet nodig ;)
Leuk dat je over OLED begint. Weet je dat HDR over het algemeen de helderheid zo hoog op moet schroeven dat het letterlijk de levensduur van je OLED scherm halveert?

Nu je dat wel weet; ben je dan nog steeds blij dat KPN dit aan je opdwingt? Ondanks dat deze "verbetering" concreet het voor het merendeel van het beeldmateriaal geen moer uitmaakt, omdat dat nog steeds geen HDR is maar gewoon standaard kleurdiepte?
Geen probleem hoor, ik heb mijn helderheid sowieso niet zo hoog ingesteld dus heb er niet zoveel last van. En overigens heb ik onlangs een nieuw display gekregen om dat mijn OLED paneel een rij dode pixels had, dus ik kan wel weer even vooruit

Dat KPN het mij "opdringt" ervaar ik niet zo. Ik heb er namelijk zelf voor gekozen om mijn tv ontvanger om te wisselen voor de 5202 aangezien ik een upgrade heb gedaan naar 4K, dus voor mij al met al geen probleem.

Maar bedankt voor je reactie ;)
Tja KPN en forceren, het lijkt een trend te worden. Het veroorzaakt bij mij enige negatieve beeldvorming, maar het zijn vooral hun hoge prijzen die me weghouden. Technisch zit het wel goed, ik heb nu via Oxxio KPN diensten en dat werkt al met al prima voor een mooie prijs.

Freedom internet is zeker iets wat ik in de gaten ga houden en waarbij meer zou betalen voor dezelfde diensten.
Het probleem is denk ik niet KPN maar Netflix. Zij willen dat de providers hdr standaard aanzetten en wellicht ook dat gebruikers het niet kunnen uitzetten, want let's face it die zijn geen experts en zij wel. ;)

Een van de reden dat ze forceren is dat het overal hetzelfde zou moeten doen. Zo kun je als ISP/content aanbieder ook zeggen dat het aan de TV van de gebruiker ligt en niet aan je eigen implementatie. Jij wilt de gebruiker jouw standaard opleggen en schijnbaar hoort hdr daarbij altijd aan te staan.

Misschien moeten we ons afvragen of een partij als Netflix hiervoor niet eens gestraft mag worden. Het is altijd gek dat je opeens denkt de markt te kunnen beheren i.p.v. distribueren.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 1 maart 2020 10:00]

Het probleem is wel kpn: op een shield schakelt mijn tv naar het zodra ik Netflix open. Het kan ook per applicatie ipv. een global default.
Het lijkt me stug dat Netflix eist dat KPN constant HDR forceert puur omdat er Netflix op ‘t kastje staat. Dat zou ook nogal onredelijk zijn en dient geen enkele reden. Ik kan me voorstellen dat Netflix eist dat hun app op ‘t kastje HDR-beeld moet kunnen doorgeven als ‘t kastje dat ondersteunt. Maar forceren dat normale TV, dat niets met Netflix te maken heeft, dan ook opeens nep-HDR moet gaan geven lijkt me heel stug.

Maar daar is een simpele oplossing voor... Eens even vragen wat Netflix voor commentaar heeft en of zij kunnen bevestigen dat zij KPN dwingen dit te doen. :)
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee