KPN-update voor interactieve tv-ontvanger forceert hdr-modus op televisies

KPN heeft voor een interactieve tv-ontvanger een update doorgevoerd waarmee sprake is van een situatie waarin hdr-tv's automatisch een hdr-modus inschakelen. Dit lijkt het geval bij alle of de meeste zenders. Op het oog is er echter geen sprake van groter dynamisch bereik.

4k tv-ontvanger KPN
Arris VIP5202

In een topic op het forum van KPN wordt de update uiteengezet. De update, die voor de Arris VIP5202- is doorgevoerd, brengt volgens de beschrijving 'verbeteringen in de hdr kwaliteitsbeleving' met zich mee. Volgens de officiële omschrijving zullen klanten met een televisie die high dynamic range ondersteunt, na de update 'merken dat de kleuren beter worden weergegeven'.

In het topic melden verschillende gebruikers echter dat de beeldkwaliteit niet is verbeterd. Een gebruiker zegt dat zijn ZTE 8001 normaal functioneert bij de paar beschikbare 4k-zenders en dat de televisie niet standaard een hdr-modus activeert bij de hd-zenders. Over dat laatste klaagt hij wel bij zijn Arris 5202-ontvanger. Via dat apparaat worden volgens hem niet alleen de met hybrid log gamma gecodeerde beelden van de paar uhd-zenders uit het 4k-tv-abonnement verkeerd weergegeven, maar is er ook sprake van een hdr-signaal bij alle andere zenders.

Daarnaast is er een gebruiker die klaagt dat de beelden op de televisiezenders te veel de rode kleur benadrukken. Dat is in theorie te verbeteren door eventueel een andere hdr-modus te kiezen of in de beeldinstellingen aanpassingen door te voeren, maar op basis van eigen bevindingen lijkt er in vergelijking met de reguliere sdr-weergave nauwelijks sprake van een vergroot dynamisch bereik. De op de ontvanger aangesloten televisie herkent een hdr-signaal en schakelt daarop automatisch een hdr-modus in bij in ieder geval alle hd-zenders. Daarbij is geen sprake van de voor hdr kenmerkende felle lichtbronnen, een groter contrast tussen lichte en donkere delen of verzadigdere kleuren.

KPN geeft aan dat de optie voor hdr standaard op 'altijd aan' staat als een televisie wordt gebruikt die hdr ondersteunt. Een woordvoerder van KPN laat aan Tweakers weten dat het bedrijf eerder positieve feedback heeft ontvangen over deze wijziging. "Uit onze gebruikerstests hebben we positieve reacties gekregen waarbij de meeste mensen aangeven dat nu ook de standaardzenders een betere beeldkwaliteit geven. Het voordeel bij 'hdr altijd actief' is dat de tv-ontvanger en televisie niet telkens hoeven te schakelen tussen sdr en hdr", aldus de woordvoerder. Zij geeft daarnaast de suggestie dat gebruikers eventueel hdr kunnen uitzetten in de televisie; dan zou de tv-ontvanger ook geen conversie naar hdr meer moeten uitvoeren.

Een moderator van KPN zegt dat de instelling dat hdr standaard actief is, onderdeel is van de nieuwe firmware en bevestigt dat gebruikers dit niet zelf uit kunnen zetten in de instellingen van de ontvanger. Een andere moderator geeft op het forum aan dat de ontvanger de beelden naar hdr converteert, al is niet duidelijk op welke manier dat precies gebeurt. Wellicht is er sprake van een algoritme dat sdr naar hdr omzet, maar het kan ook gaan om een situatie waarin het sdr-bronmateriaal in een hdr-container wordt geplaatst, zodat de televisie het als hdr herkent, zonder dat het daadwerkelijk de kenmerkende hdr-eigenschappen heeft.

Overigens heeft de recente update op papier ook een aantal andere vernieuwingen doorgevoerd, zoals bugfixes, een verbetering van de bluetoothverbinding tussen de afstandsbediening en de tv-ontvanger en een oplossing voor het probleem waarbij de op de ontvanger ingebouwde Netflix-app niet de geluidsinstelling van de ontvanger overnam.

KPN tv-ontvanger update hdr

Door Joris Jansen

Redacteur

26-02-2020 • 08:31

92

Reacties (92)

92
92
63
6
1
17
Wijzig sortering
Een moderator van KPN zegt dat de instelling dat hdr standaard actief is, onderdeel is van de nieuwe firmware en bevestigt dat gebruikers dit niet zelf uit kunnen zetten in de instellingen van de ontvanger.
Dat het standaard aan gezet wordt heb ik geen moeite mee. Maar laat mij het uitzetten. HDR komt niet op iedere TV even goed uit de verf en kan, bij een slechte implementatie, zorgen voor mindere kwaliteit.
Zij geeft daarnaast de suggestie dat gebruikers eventueel hdr kunnen uitzetten in de televisie; dan zou de tv-ontvanger ook geen conversie naar hdr meer moeten uitvoeren.
Dit werkt natuurlijk niet wanneer er een receiver of switch tussen zit en de input gedeeld wordt met andere bronnen :)

[Reactie gewijzigd door Caayn op 23 juli 2024 01:31]

Voor ALLE TV's met HDR ondersteuning, behalve OLED TV's, betekent dit dus een verlaging van het contrast, ook voor de high-end LCD TV's. In HDR modus gaat het backlight op standje maximaal, wat betekent dat de zwartwaardes aanzienlijk slechter worden en zonder extra helderheid is erg geen perceptueel contrast om te compenseren voor die gestegen zwartwaardes.

Een leuk rekenvoorbeeld op basis van TV kijken in de avond in een gemiddeld gedimde woonkamer en met een normaal ingestelde TV:

SDR: 0,03 nits tot 150 nits = 5000:1 contrast ratio.
HDR: 0,10 nits tot 1.000 nits = 10.000:1 contrast ratio.
HDR KPN: 0,10 nits tot 150 nits = 1.500:1 contrast ratio.

En bedankt KPN.

[Reactie gewijzigd door Major_ton op 23 juli 2024 01:31]

Voor ALLE TV's met HDR ondersteuning, behalve OLED TV's, betekent dit dus een verlaging van het contrast, ook voor de high-end LCD TV's. In HDR modus gaat het backlight op standje maximaal, wat betekent dat de zwartwaardes aanzienlijk slechter worden en zonder extra helderheid is erg geen perceptueel contrast om te compenseren voor die gestegen zwartwaardes.
Graag iets meer onderbouwing. HDR zorgt er niet voor dat de TV op maximaal helderheid gaat. Dit kun je gewoon aanpassen. Echter, hoe een TV-fabrikant dit standaard heeft ingesteld verschilt nogal. Zelf heb ik deze tv en volg ook ongeveer instellingen van https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x900e.
Een leuk rekenvoorbeeld op basis van TV kijken in de avond in een gemiddeld gedimde woonkamer en met een normaal ingestelde TV:

SDR: 0,03 nits tot 150 nits = 5000:1 contrast ratio.
HDR: 0,10 nits tot 1.000 nits = 10.000:1 contrast ratio.
HDR KPN: 0,10 nits tot 150 nits = 1.500:1 contrast ratio.
En bedankt KPN.
Dit is niet echt een rekensommetje. Ik lees nergens dat HDR een minimaal aantal nits heeft van 0.10 nits of cd/m². Zo zit mijn tv op 0.015 cd/m². Ongeacht SDR of HDR. De meeste IPS TV's kunnen uberhaupt maar maximaal een contrast van 1:1000 halen. 1:5000 behaal je alleen bij VA. 1:10.000 behaal je alleen bij een plasma of een oude CRT.

Het idee van HDR is dat je meer kleurdiepte hebt en een groter dynamisch bereik. Waar SDR content van 0-100 gaat, gaat HDR10 van 0-1000. Wanneer je dus een show van 0-100 in een container stopt van 0-1000, dan veranderd dit niks aan het maximaal behaalde contrast. Zie ook: https://en.wikipedia.org/wiki/High-dynamic-range_video
Alleen sommige goedkopere TV's hebben HDR vrij slecht afgesteld. Met name bij IPS schermen. Hierdoor kan de lage contrast van een IPS tv niet goed de grotere verschillen in scene weergeven. Gevolg: washed out beeld.

Nu weet ik niet welke implementatie KPN gebruikt. Bij geen HDR-upscaler, zou het beeld juist trouwer moeten zijn aan de bron. Het contrast kan hierdoor wel lager zijn, maar dit kun je aanpassen in de instellingen. Bij een upscaler, wordt het bereik groter. Maar je het verschil tussen licht en donker wordt onnatuurlijk uitgerekt.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 23 juli 2024 01:31]

Het zat er natuurlijk aan te komen dat de kleine details onnodig uitvergroot zouden gaan worden, maar daar gaan we dan.

Het rekenvoorbeeld is gemiddeld genomen en gaat natuurlijk niet 100% op voor alle TV's. Er wordt een punt gemaakt en die is duidelijk volgens mij, namelijk dat het contrast erop achteruit gaat als je SDR content middels een HDR signaal uitstuurt. Ik raad je aan je eens wat verder te verdiepen in wat de backlight van een LCD TV doet met HDR content. Jouw XE90 haalt namelijk niet dezelfde zwartwaardes in HDR als met SDR, ook niet met Local Dimming aan. Ik heb een XF90 en die doet dat ook niet, geen enkele LCD TV kan dat voor alsnog. Het maakt dan ook niet uit of je een TV hebt met en VA of IPS paneel. De absolute waardes verschillen weliswaar per model, maar het feit blijft dat je contrast instort en dat is bij een IPS paneel dan helemaal merkbaar en kan het contrast zakken tot onder de 300:1.

Ga je zelf de helderheid van de TV aanpassen bij HDR content dan ga je automatisch onder de APL van de content zitten en dus zit je grotendeels naar een te donker beeld te kijken. En daar wordt al zoveel over geklaagd bij HDR content, aangezien er bij HDR wordt uitgegaan van 100 of 120 cd/m² als maximale helderheid voor alles wat niet als HDR highlight wordt gemarkeerd. Hiermee gaat je uitleg van 0-100 voor SDR en 0-1000 voor HDR dus maar deels op. De helderheid blijft intact, maar zoals aangegeven wordt het backlight getriggerd door de HDR tag en dáár gaat het fout.
En dan gaat hierdoor ook het stroomverbruik van de TV nog eens flink omhoog! Dit is gewoon echt een heel slecht idee van KPN. SDR verpakken in een HDR container moet je gewoon niet doen, dat heeft eigenlijk alleen maar nadelen.

Ook bij sommige "HDR" games is dat al geprobeerd (o.a. RDR2) wat uiteindelijk ook is teruggedraaid (of in ieder geval een wat een wat betere optie er bij kwam) en werd ook niet default geforceerd.
Tsjonge jonge jonge.... Het is dat jij het even in perspectief stelt, anders was het me compleet ontgaan...

Ok, het wordt wel weer eens tijd voor een KPN boycott... Wie doet er mee?
Ok, het wordt wel weer eens tijd voor een KPN boycott... Wie doet er mee?
Ja, leuk !

Oh nee, ziggo is helemaal naadje .... laat maar...
[...]
Dat het standaard aan gezet wordt heb ik geen moeite mee. Maar laat mij het uitzetten. HDR komt niet op iedere TV even goed uit de verf en kan, bij een slechte implementatie, zorgen voor mindere kwaliteit.
HDR is geen chocoladesaus, die je wel of niet over je ijs gooit. Het is een ander formaat, waarbij het bronmateriaal is opgenomen met HDR camera's, of zorgvuldig is opgewaardeerd (bij oudere filmopnames). Het huidige zenderpakket heeft echter geen HDR zenders, dus het zal nooit goed uit de verf komen, omdat het altijd "slecht" geïmplementeerd is: als in helemaal niet.

Wanneer je een HDR formaat hebt en een HDR TV, dan kun je het dus niet uitzetten (nou ja, het zou het in decoder-kastje kunnen, maar niet bij je tv). Heb je echter een gewoon kleurenformaat op een HDR tv, dan kun je het wél "opwaarderen" met een pseudo-HDR beeldinstelling. Net als dat je stereo geluid via je receiver kunt remixen naar pseudo-surround. Dat is dan je eigen keuze. Deze actie van KPN is dus goedkoop, bemoeiziek en compleet overbodig. Wat KPN hier doet is te vergelijken met zwart-wit tv voorzien van een transparante regenboog en dan trots mededelen: kijk, we zenden in kleur uit! 8)7
Op mijn Vu+ Ultimo staat de HDMI-uitgang ingesteld op 3840x2160 in 12-bit RGB. In dat geval kunt je gerust SDR-televisie afbeelden op het HDR-bereik zonder nadelige gevolgen. Het wordt evenwel anders als het om 8-bit RGB gaat (of equivalente YUV-varianten): Dan is de kleurenresolutie te gaan om zonder kwaliteitsverlies SDR te kunnen afbeelden, je gebruikt dan nog maar een deel van de mogelijke RGB-waarden.

Zonder te weten van wat het KPN-kastje dus precies doet is het moeilijk te oordelen over nadelige gevolgen, maar de TV in HDR-modus zetten zonder dat hij minimaal 10-bit kleurenresolutie heeft zou je niet moeten doen.
Op mijn Vu+ Ultimo staat de HDMI-uitgang ingesteld op 3840x2160 in 12-bit RGB.
Op 25/30hz neem ik aan? De HDMI 2.0 poort maakt 12bitRGB op 2160p met 50/60hz onmogelijk zonder terug te vallen op chroma subsampling en daarmee ook YUV.
Klopt, het overstijgt de specificaties van HDMI 2.0, maar de LG C7 heeft er geen moeite mee. Het is 60 Hz.
Het is 60 Hz.
Weet je dat wel zeker ?
Zet ik mijn VU+ Duo4k (met OpenPLI) op 12-bit RGB, dan denk mijn TV nog steeds dat er een 3840x2160@50 binnenkomt, maar even zappen naar een echte 50Hz uitzending (sport), zie je meteen dat dit door de mand valt, en dat je dus naar een 25Hz beeld aan het kijken bent.
Maar wellicht dat dit anders is bij een Ultimo, of wellicht zelfs in de image.
Juister is als ik had geschreven "tot 60Hz", de Ultimo 4k past zich aan aan de zender. De meeste zenders zijn 50Hz interlaced, de Ultimo 4k (en ook de Duo 4k) de-interlacet dat en stuurt het uiteindelijk op 50Hz uit. Een voorbeeld van een 60Hz-zender is Hotbird 4K1, als je die op zet, dan komt er een 60Hz-signaal uit de Ultimo 4k.

Uiteraard zie je met je ogen direct verschil tussen een i50- zender en p50-zender, maar het maakt geen verschil tussen het uitgestuurde signaal, als de HDMI-uitgang ingesteld staat op de betreffende instellingen, dan stuurt de Ultimo 4K een dergelijke zender met p50 naar de TV. En een i60- of p60-zender met p60.

Ik heb uitgezocht of de C7 daadwerkelijk de specificaties van HDMI 2.0 overstijgt, dat er niet stiekem toch een lager signaal overheen gaat, en het klopt: Dit wordt officieel door het apparaat ondersteund.
Ik doelde niet 50hz vs 60hz, maar het feit dat mijn Duo4k bij 12-bit RGB de framerate halveert.
Ondanks dat de TV aangeeft een 3840x2160@50 signaal te krijgen, is het netto gewoon 25Hz. Weet alleen niet of dit nu aan de image of VU+ zelf ligt, of dat de TV de refreshrate incorrect rapporteert. (er zijn wel meer van dit soort kleine vaagheden bij Philips TV's)
De setting terugzetten naar AUTO lost alles dan weer op.
Ik neem zelf geen verschil in framerate waar als ik tussen 8-, 10- of 12-bit schakel. Maar... ik kan de 25Hz waar je het over hebt niet plaatsen, televisie is namelijk traditioneel i50, dus dat zal niet zomaar p25 worden, zou ik zeggen. Als de vraag is of ik ook netto i50 zie: Ja, dat is het geval, de diashow die het wordt als je p25 gaat tonen is gewoonweg niet te missen.

Zet je een p50- of p60-bron op dan is het beeld natuurlijk superscherp. Neem jij 25 Hz waar op je Philips, zelfs als je een p50-zender kijkt (bijv. één van de Duitse HD-zenders)?
Dan heb je er al inderdaad genoeg ervaring mee om het verschil te kunnen waarnemen. Mijn oorspronkelijke reactie was meer bedoeld als dubbelcheck, omdat er hier wel een paar dagen overheen gegaan zijn totdat het besef er kwam dat er naar een 25Hz gekeken werd.
De rest naar crap TV zoals RTL boulevard, en hun was het niet eens opgevallen 8)7, todat ik sport wilde gaan kijken.
De VU+ is hier in gebruik met Ziggo, dus DVB-C, en volgens mij zijn die Duitse zenders daar ook gewoon 1080i op.
Reden waarom ik de VU+ laten scalen naar 4K, is dat de Philips TV dat gewoon uitermate bagger slecht doet.
Wat misschien een verklaring is: Philips-televisies staan bekend een HDMI-signaal dat de HDMI-chip snapt, maar de hoog is gegrepen voor de beeldprocessor van de televisie, omlaag te converteren naar een signaal dat de beeldprocessor wel kan verwerken.

Is het een mogelijke verklaring dat de conversie van 50 naar 25Hz in jouw televisie zelf plaatsvindt (waarschijnlijk door de HDMI-chip), zodat de beeldprocessor het kan verwerken?
Dat zou inderdaad de verklaring kunnen zijn. Hij krijgt (als het goed is) een 3840x2160@50p op 12-bit binnen, en maakt daar netto een 25fps weergave van.
Voor de Tv zenders ben ik het met je eens. Je kunt echter ook Netflix, youtube, amazon video, etc. kijken met de kastjes, daar heeft het dan wel zin toch?
Ja uiteraard. Netflix en andere aanbieders hebben HDR bronmateriaal en dat krijg je ook als HDR te zien, wanneer je TV dat ondersteund. Bij series en films zonder HDR niet en zo hoort het ook.
Ja maar daar zitten de commando's gewoon in de stream. Het hoeft dus helemaal niet geforceert te worden. Zodra je content met HDR ondersteuning gaat kijken zal de TV zelf HDR aanzetten. Het dus te foceren is gewoon een belachelijk idee.
Televisie zenders zenden ook helemaal niet in HDR. Als ze al een HDR variant uitzenden is het HLG. En dat is naar mijn weten alleen BBC op 't moment.
KPN zou HDR alleen moeten inschakelen in de apps die HDR ondersteunen, zoals Netflix, maar absoluut niet op TV zenders.
Daarnaast zijn er ook genoeg TVs waarbij je HDR helemaal niet uit kunt zetten.
Michael Knight Moderator Consumentenelektronica 26 februari 2020 08:51
KPN heeft er wel een handje van om de laatste tijd updates te forceren die functionaliteit 'toevoegen' (zie ook het gedoe rondom die Wifi-verstekers), maar eigenlijk apparaten minder bruikbaar maken op deze wijze. Toen ze mijn wifi-instellingen op afstand vernaggelden (ja, serieus), zijn ze bij mij de deur uitgegaan.

De consument bepaalt zelf of die een functie gebruikt of niet: optie, is het magische woord.

[Reactie gewijzigd door Michael Knight op 23 juli 2024 01:31]

Ook hier (XS4ALL) een geforceerde update ontvangen. En ben ik er blij mee?: Verre van! :(

Met de kleuren valt het allemaal wel mee. Ik krijg geen rode gezichten o.i.d maar het beeld is gewoon stukken slechter geworden. Heel korrelig. KPN roept dan lekker dat je de HDR-stand op je tv maar uit moet zetten maar dat kan op mijn tv helemaal niet. Lekker dan.. :'(
Al met al hebben de "techneuten" van KPN er weer eens een puinhoop van gemaakt en wordt het weer eens duidelijk dat ze er echt geen verstand van hebben.
Conclusie: KPN zal heel snel de optie in moeten bouwen om het uit te zetten ander ben ik genoodzaakt naar een andere provider over te stappen die geen iTV van KPN levert.

PS Man o man wat hoop ik dat Freedom Internet snel en goed van de grond komt (zonder KPN-itv dan...)
Levert XS4all een 4K UHD interactie TV box dan?
Yep. Sterker nog: ze leveren alleen nog maar de VIP5202. Voordeel is wel dat je de 4K zenders er gratis bij krijgt. En zelfs alle drie! 8)7
Vooral ook: voordat men het zomaar implementeert communiceer naar buiten uit dat dit staat te gebeuren KPN! Dat had mij gisteren een hoop zoekwerk en bellen met helpdesk LG (tv), Philips (hue sync box) en tot slot KPN Web care (Die vanmorgen van dit nog niets wisten, hoezo gebrekkige interne communicatie) gescheeld.
Vooral dat laatste is zo dom. Ene afdeling weet niet wat de andere doet. Zitten in elkaars vaarwater, gebruiken soms zelfs verschillende varianten formulieren voor hetzelfde… Ziggo bijvoorbeeld weet de helpdesk vaak ook niks als er een storing is, daar zitten ook vooral studenten met een bijbaan telefoonscripts door te klikken uiteraard, maar bij KPN is het nog erger.
Klopt. De eerste provider die überhaupt op het idee komt intern zo te communiceren dat alle afdelingen synchroon worden geïnformeerd van bovenaf is spekkoper. In die zin dat het gewaardeerd zal worden door veel klanten. Nu is het zo (En ook bij Ziggo) dat van buitenaf echt een beeld ontstaat dat de een geen idee heeft wat de ander doet. En daarmee realiseren ze niet hoeveel schade dat het merk kan berokkenen.
Volgens mij zijn ze niet bang voor schade aan hun reputatie en is het deels bewuste strategie. Ze maken het express lastig om domeinnamen te verhuizen en dergelijke, waardoor mensen bij voorbaat al zo min mogelijk naar hun abonnementen kijken / willen wijzigen. Ik help nogal eens iemand met het nalopen van abonnementen, verzekeringen, energiecontracten etc. en regelmatig merk ik dat mensen een keer een nare ervaring hebben gehad met bijvoorbeeld KPN die een verhuizing van een nummer verkloot heeft of gewoon ongevraagd afgesloten of zo waardoor ze twee weken onbereikbaar waren. Nou die mensen zijn soms panisch voorzichtig om hun energiecontract te verhuizen uit angst dat misschien hun gas of elektrisch een tijdje afgesloten wordt..

Internetproviders hoeven sowieso nauwelijks te vrezen dat klanten weglopen want je hebt meestal hooguit keuze tussen je lokale kabelinternetprovider – vrijwel altijd Ziggo – en KPN.
Dat kun je volgem op hun website www.freedom.nl
I know. Ben sinds dag 1 founding member. Ze gaan waarschijnlijk leveren via het bestaande (KPN-) glasvezelnetwerk (in 040). Ik hou het goed in de gaten ;)
PS Man o man wat hoop ik dat Freedom Internet snel en goed van de grond komt (zonder KPN-itv dan...)
Ik hoop het, maar ben bang van niet. Zo'n beetje alle(?) ISPs die via het KPN-net werken hebben geen eigen TV-dienst maar zijn reseller van KPN TV. Dat wordt zo algemeen gedaan dat ik denk dat je als ISP weinig optie hebt. Ofwel is het technisch niet mogelijk, ofwel is het enorm duur, ofwel is er sterke druk vanuit KPN om ook de TV-diensten van KPN af te nemen.
Bij Netflix op (LG) WebOS is dit helaas hetzelfde verhaal, en als je zoals ik een budgetmodel hebt gekocht dan gaat de beeldkwaliteit er niet bepaald op vooruit. Uitzetten is in z'n geheel geen optie, inmiddels merk ik dat ik daardoor zelfs non-HDR films en series verkies boven HDR op Netflix.
Netflix zet bij mijn LG pas HDR aan als er HDR content gestart wordt. Bij normale content switcht de tv niet.
Waar @r100 op doelt is dat je het niet uit kan zetten bij HDR content ;) R100 wil dat het helemaal niet switch en gewoon in SDR modus blijft.
Juist, dan heb ik het verkeerd gelezen.
Nederlandse TV zenders zenden amper in Full HD 1080p uit ... laat staan true HDR content
Dat doen ze wel degelijk, via Digitenne. Het is je TV-aanbieder die kiest om in 1080i50 uit te zenden en die televisie-aanbieder doet dat vanwege ETSI-standaarden. 1080p50 is namelijk niet mogelijk bij de normale standaard voor HD-televisie. Digitenne kan het doen omdat ze H265 gebruiken en daarmee sowieso een hogere standaard moeten gebruiken, die het wel toestaat.
De reactie van de forumbezoeker van KPN klopt niet. Van de UHD zenders heeft alleen Insight 4K HDR metadata en geen HLG. De overige 4K zenders zijn SDR.

Overigens voegt de HDR optie van de STB niet veel toe. Ik had ook liever ook een optie gehad om dit uit te zetten.
Volgens m’n LG OLED had Insight wel degelijk HLG HDR.
Wow, ik had inderdaad gisteravond geconstateerd dat mijn Samsung televisie ineens vol de achtergrondverlichting aan had en dit heb ik met de hand weer teruggezet naar persoonlijke smaak. Zou dan mogelijk hiermee te maken hebben gehad?
Waarschijnlijk wel. Ik ben gisteravond net als jij bezig geweest de boel minder fel te zetten. Het leek wel een zonnebank in eerste instantie.
Bij Samsung kun je de HDR-modus uit zetten, als je dan wel HDR wil kijken, zul je het weer aan moeten zetten.
Ik heb de HDR ook uitgezet, wordt gek van die felle backlight.
Ik heb zelf 3 van deze kastjes thuis. Bij 1 van de 3 weigert de afstandbediening botweg te updaten. Ook hapert hij als een malle. Ik vraag me af of dit door deze update komt ?
In een poging het automatische HDR uit te zetten gisteravond (naar nu dus blijkt door KPN geimplementeerd) heb ik ook geprobeerd de Arris 4K te resetten via het menu van de box. Dat ging ook niet. Al met al een hele verwarrende update nog los van of je het een verbetering vindt qua beeld.
Typisch Nederlandse benadering van omgaan met nieuwe techniek/mogelijkheden: zodanig implementeren dat je er zo min mogelijk voor hoeft te doen, in plaats van uitzoeken hoe je het goed inzet. Doe er nog een kletsverhaal bij van "klanten die er echt heel blij mee zijn" en je kunt weer achterover leunen. |:(

Dezelfde houding had je destijds ook toen de mogelijkheid kwam om Dolby Surround mee te sturen met digitale tv. In plaats van surround geluid op te nemen, of bij series en films de surround geluidstrack te kopen, ging iedereen maar stereo upmixen naar surround, "want de klanten vinden dit veel fijner". De werkelijke reden is natuurlijk dat het makkelijker is en goedkoper. Resultaat: Olympische spelen, grote voetbalwedstrijden en bijv het Eurovisie songfestival worden hier in een matig stereomixje uitgezonden, terwijl het in veel andere landen in surround te beleven valt. Kun je natuurlijk een andere zender opzetten, maar dan zit je met commentaar in een andere taal.

HD tv? Zelfde verhaal: het NOS journaal is jarenlang ge-upscaled van SD naar HD, totdat ze eindelijk de apparatuur moesten vervangen. Kortom, het is een treurige, technofobe toestand. Je mag alleen maar hopen dat Ziggo niet deze geforceerde HDR onzin gaat overnemen.
Anoniem: 306567 @Atomsk26 februari 2020 10:57
Exact dit, bij ons wordt er nu glasvezel aangelegd alleen als KPN dit niet aanpast komt er bij mij geen glasvezel binnen. Dit is zeker geen wenselijke situatie, wanneer de tv overschakelt naar HDR is dit om een bepaalde reden, nu geef je dus alleen het signaal mee dat hij moet overschakelen. Gevolg is dat je SDR ziet in een HDR omgeving, dit gaat er heel raar uitzien. Dit is een beetje hetzelfde wat de xbox one doet met de Netflix applicatie. Dat is ook de reden dat ik de Xbox daar niet voor gebruik. Ik heb alle applicaties nu op de shield zitten en daar werkt het prima op. Tv heb ik via een CI+ module zodat de tv zelf kan bepalen wat voor een signaal het is.

Ik merk dat ik nog wel even bij Ziggo zal blijven....
Laat die glasvezel dus maar wel gewoon binnen brengen, je hoeft er dan niet automatisch een abonnement op te nemen hoor. Maar als je achteraf alsnog glas wilt en ze moeten het dan nog binnen brengen, dan kost het je flink wat geld.

Tenzij je in het buitengebied woont, daar is aanleg meestal niet via KPN en moet je sowieso betalen voor aanleg.
Sinds gisteren zag ik het ook. Alleen HDR modus op LG tv via Arris 4K modem. Heb eerst lang met LG gebeld. Tv was niet de veroorzaker.

Toen mijn Philips Hue syncbox onder de loep genomen en gecommuniceerd met Philips. Deze viel ook af als verdachte.

Had inmiddels door voortschrijdend inzicht een aantal testjes gedaan en daaruit bleek dat de 4k KPN box de veroorzaker is. Het gekke is dat zelfs vanmorgen een medewerker van KPN webcare me eigenlijk meldde dit fenomeen niet te herkennen.

Vreemd. De interne communicatie bij de provider is niet altijd goed lijkt het. Hoe dan ook ik wil dit draadje heel graag verder volgen. Overigens dient te worden gezegd dat ik het tv beeld binnen de gedwongen HDR modus niet slecht vind.

Maar dat is persoonlijk. Wordt vast vervolgd. Ik lees het allemaal graag. Groet.
Ahh nu snap ik dus de oorzaak waarom ik de laatste tijd vastlopers heb in het beeld... Dat word even mijn HDMI kabel controleren. Ik zal wel mijn provider bellen om te vragen of ze ook met de geforceerde update mijn HDMI kabel gratis kunnen updaten.. Beeld valt weg of stil. Niet handig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.