HomeWizard-hub krijgt na negen jaar geen updates en ondersteuning meer

Het Nederlandse domoticaplatform HomeWizard stopt met het ondersteunen van zijn eerste hub. Per 1 mei krijgt de HomeWizard geen updates meer en stopt het bedrijf met de ondersteuning. De servers blijven wel online en het apparaat blijft bruikbaar.

HomeWizard heeft gebruikers ingelicht via een e-mail. Daarin schrijft het bedrijf dat de HomeWizard-gateway, de Android- en iOS-apps en de web-app geen updates meer krijgen. De apps blijven in de downloadwinkels van Apple en Google staan zolang ze voldoen aan de eisen van die downloadstores.

De onlinediensten waarmee de HomeWizard verbinding maakt, blijven werken. Gebruikers kunnen hun apparatuur ook na het stoppen van de ondersteuning dus blijven gebruiken. Ook zegt het bedrijf nog technische ondersteuning te geven en reparaties uit te voeren als klanten de HomeWizard minder dan twee jaar geleden hebben gekocht.

De hub waarvan de ondersteuning stopt is al een paar jaar niet meer te koop. Het bedrijf heeft met de Link al een nieuwe gateway uitgebracht en verwijst gebruikers door naar dat apparaat. De Link ondersteunt niet alle bestaande apparatuur, maar is volgens de fabrikant sneller en gebruiksvriendelijker.

HomeWizard bracht zijn eerste smarthomehub negen jaar geleden uit. De hub kan gekoppeld worden met accessoires als slimme stopcontacten, modules en sensoren. Ook de hardware van KlikAanKlikUit is compatibel met het systeem.

Tweakers publiceerde vijf jaar geleden een achtergrondartikel over domoticahubs en besprak daarbij ook de HomeWizard. In 2013 maakte Tweakers onderstaande videoreportage over HomeWizard.

Videoreportage uit 2013 over HomeWizard

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

26-02-2020 • 09:25

75 Linkedin

Submitter: commentator

Reacties (75)

Wijzig sortering
Ik ben al een flinke tijd terug van mijn HomeWizard naar de Homey gegaan en ben daar nog altijd erg tevreden over. Ik heb me wel voorgenomen om vanaf nu alleen domotica producten te kopen met een standaard protocol, dus bijvoorbeeld Zigbee of Z-Wave. Ik baal er nog iedere dag van dat ik een HeatLink, EnergyLink, temperatuursensoren, etc. van HomeWizard zelf had. Een hoop geld weggegooid.

Wat betreft HomeWizard. Het was aanvankelijk een fijn ding. Ik heb altijd een beetje gehoopt op een HomeWizard 2 met bijv. Zigbee of meer andere mogelijkheden.
Voor de mensen die door dit nieuws over willen stappen naar iets anders (niet de Link, omdat die niet alles ondersteunt), kan ik van harte de Homey aanraden. Deze gebruik ik nu een paar jaar en ben er echt tevreden mee! Ondersteunt zo'n beetje alles wat er te krijgen is qua smarthome èn is nog actief in ontwikkeling qua software.
Voor de mensen die door dit nieuws over willen stappen naar iets anders ...
... kan ik van harte de Homey aanraden.
Dit nieuws lijkt me juist een reden om de investering in één specifiek stuk hardware van 'een' merk te heroverwegen. Verstandiger lijkt me om 'iets' te pakken wat overal op kan draaien, en dus in theorie onbeperkt kan blijven worden ontwikkeld, zeker als het open-source betreft.

In mijn geval is dat Home Assistant geworden. Dat kan draaien op mijn NAS, op mijn Hyper-V server of op een Pi, of whatever. Enige hardware die specifiek is, is om met andere spullen te praten, zoals een USB-stick die het huidige Zigbee praat; die dingen zijn er vanaf een paar euro.
Komt er een nieuwe standaard die ik wil ondersteunen, prik ik er een stick bij voor dat nieuwe protocol.
Hier heb je natuurlijk volledig gelijk in. Maar ook in het geval van Home Assistant kan het natuurlijk ooit stoppen. Het zal niet gebeuren, gezien het open source is, maar het kàn wel en dan zit je natuurlijk net zo goed met de gebakken peren.

Het enige verschil is dan, dat de hardware waarschijnlijk gewoon werkt met een ander open source project en dat is niet het geval bij iets als Homey.
Maar ook in het geval van Home Assistant kan het natuurlijk ooit stoppen. Het zal niet gebeuren, gezien het open source is, maar het kàn wel en dan zit je natuurlijk net zo goed met de gebakken peren.
Dan blijft het natuurlijk op zich gewoon werken; het draait immers volledig lokaal. Maar zelfs als het gebeurt - wat inderdaad kan, andere voorheen hippe systemen zijn ook gestopt - dan is het wel balen, want ik moet alles migreren, maar is geen sprake van een des-investering. (behalve in tijd dan.)
Dat is waarom ik als basiscommunicatie alles naar mqtt wil zetten en dan node-red als automatiseringslogica, dan kan Homeassistant gewoon een soort front-end zijn, en is het zelfs vrij vervangbaar.
Dan is home assistant vervangbaar, maar zit je aan node red als engine.
Uiteindelijk heb je dan 2 systemen die kunnen "stoppen" ipv 1.
Zelfde met mqtt sensors, zitten vaak goedkope ESP chips in die op 2.4ghz werken. Ik zeg niet dat dit snel weg zal zijn, maar wifi is er wel vanaf aan het stappen. Plus dat mijn netwerk gebruikt wordt. En dat ik alle chinese zooi moet flashen of mijn netwerk echt wel dicht moet hebben.
Zo heeft ieder zijn voorkeuren natuurlijk. Ik blijf bij home assistant en zoveel mogelijk zigbee.
Ik heb ook een Homey, en ben er tevreden mee, maar ook daar ben je erg afhankelijk van de clouddiensten. Als die uitvallen zullen je flows nog wel blijven werken, maar flows aanpassen, nieuwe devices toevoegen: dat zal allemaal niet meer kunnen. Overigens heeft elk platform dat probleem: zodra je met je telefoon onderweg iets thuis wil kunnen aansturen heb je een cloud provider nodig.

Voor oplossing die iets minder afhankelijk zijn van de cloud zou ik eerder kiezen voor OpenHab, Domoticz, Domotiga, Indigo Domotics, etc. Maar dan zal de ondersteuning wellicht weer beperkt zijn doordat er minder drivers zijn. Voor een plug en play platform met ruime protocol- en deviceondersteuning is de Homey zeker een aanrader, maar wees je bewust van de beperkingen.
Overigens heeft elk platform dat probleem: zodra je met je telefoon onderweg iets thuis wil kunnen aansturen heb je een cloud provider nodig.
Nee hoor;
Onze telefoons praten direct met mijn Home Assistant server die thuis staat.
De enige cloud-afhankelijkheid die ik daar heb is het certificaat dat ik automagisch laat genereren zodat het verkeer via HTTPS kan lopen.
(maar zelfs dat is geen noodzaak, http kan (zou ik niet doen), self-signed certificates kan ook, maar is minder handig omdat je dan in al je devices de certificaten los moet gaan trusten.)
Of je koopt een certificaat dat je erop zet, of je gebruikt een VPN verbinding voor specifiek je telefoon en dan HTTP.
Die laatste is niet superfraai, maar wel wat ik doe. De VPN-box en home-assistant staan naast elkaar met ertussen een door mij zelf beheerde switch. Ik vind het prima :) .

Alternatief is een wildcard certificaat dat ik voor speelprojectjes heb. Werkt ook prima.

[Reactie gewijzigd door Boudewijn op 26 februari 2020 13:30]

Nu moet ik toegeven dat ik het niet geprobeerd heb, maar kan je echt geen flows e.d. maken als je geen internet hebt? Of apparaten toevoegen?

Wat ik juist had begrepen, was het feit dat Homey ook prima werkt als je geen internet hebt, maar dat werd misschien meer bedoeld als "bestaande flows en apparaten".
Homey werkt prima zonder internet, alleen updates en sommige app hebben internet nodig (weer bijvoorbeeld)
Dat is zeker geen goed advies... overstappen van homewizard naar homey is een ramp... Je bent uren bezig alles terug te installeren. Schakelmateriaal dat weg zit in de muur of in kasten weggewerkt moet je openbreken... en de homey kan de status van ontvangers niet bij houden ook. Je moet voor elke schakelaar al een flow gaan aanmaken.
Om dan nog niet te spreken over de zeer slechte interface van de homey en het feit dat die enkel werkt op een smartphone.
Natuurlijk ben je uren bezig, maar dat ben je zover ik weet ongeacht naar welk platform je overstapt.
Euh nee.
Als ik een schakelaar wil toevoegen in homewizard klik ik op toevoegen, en dan op de schakelaar. Done.
Bij homey moet je eerst al een virtuele schakelaar aanmaken. Daarna een flow aanmaken om die te bedienen. Aan die flow een schakelaar toevoegen, hiervoor moet je de klikaanklikuit app toevoegen. Hier moet je opzoeken welk type het is. Dan moet je die indrukken, als je pech hebt en het is een asun voor rolluiken die ingebouwd is mag je de rolluikbakken open breken... Inleren lukt niet.
En dan ben je er vermoedelijk nog niet... Ik ben gestopt omdat ik moest openbreken en daar geen zin in heb
En daarom heb ik al mijn apparatuur in een spreadsheet gezet met het type, serienummer, plek waar hij zich bevindt, eventueel resetmogelijkheden en andere nuttige info. Het is even wat werk en het vergt discipline om wijzigingen bij te houden, maar je voorkomt zo wel dat je zaken moet afbreken om aan de juiste informatie te komen.
je moet fysiek een knopje indrukken op die dingen... ik weet ze ook wel allemaal zitten met alle specificaties :)
Mja, ik was er minder blij mee. Veel updates met problemen erin en enorm matige performance met een groter z-wave netwerk. Nu over naar HA op een x64 AMD server en draait veel stabieler.
Wat mij betreft heel netjes hoe ze het aanpakken. 9 jaar is volgens mij absurt lang tegenwoordig. Dat ze dan ook alles gewoon laten werken i.p.v. forceren een nieuw apparaat aan te schaffen is wat mij betreft top :)
Nuance om het best in class te doen: het gaat niet om de jaren na introductie, maar jaren na laatste verkoop. Tevens hoort bij dat laatste tijdig en duidelijk een end-of-life / end-of-support statement op de website te staan.
volgens de pricewatch was dat najaar 2015, aka 5 jaar geleden. Da's alsnog nette ondersteuning.

Edit: nuja, 4,5 jaar na laatste verkoop. Najaar 2015 tot midden 2020.

[Reactie gewijzigd door bramvandeperre op 26 februari 2020 09:43]

4,5 jaar of 9 jaar is nogal een verschil. 4,5 jaar ondersteuning terwijl de hardware nog 10 jaar mee gaat is belachelijk weinig ondersteuning voor een apparaat dat voor je interieur bedoelt is. Het maar normaal vinden dat de goederen alleen hardwarematig jaren en jaren gebruikt kunnen worden terwijl ze aan netwerken gekoppeld zijn is niet iets om tevreden mee te zijn.
Je hebt meegaan en meegaan. Het feit dat hardware nog niet kapot wil niet zeggen dat het nog geschikt is voor de nieuwe wensen. Wat het doet, doet het maar meer kan je niet meer verlangen.
Producten worden zelden verkocht met de bewering dat ondersteuning betekent dat nog onbekende apparaten of nieuwe technologie ook ondersteuning krijgen. Het gaat ook om onderhoud dat het blijft werkten zoals verwacht mag worden bij de levensduur en zeker verhelpen van belangrijke security bugs als het aan netwerken gekoppelt is. Fabrikanten en leveranciers zouden op zijn minst voor de verkoop al open en eerlijk moeten zijn welke ondersteuning ze tot wanneer bieden. Wat velen nu doen is een product verkopen en helder te zijn over wat je op korte termijn krijgt. Je koopt iets en weet voor een groot deel van de toekomst niet wat je echt voor je geld krijgt terwijl het wel in je priveomgeving aan je netwerk of internet gekoppelt is. Wat ze verkopen is zo niet gericht op de lange duur of op zijn minst daar te veel over in controle.
Bwa - ik vind het vrij ondermaats voor een oplossing van domotica.
Daar verwacht je wel een iets grotere levensduur en ondersteuning dan 5 jaar.

Gezien de 'vervanger' niet al de oude apparatuur ondersteund is dat wel een probleempje, het maakt een mogelijke reparatie in de toekomst veel duurder.

Nee, ik deel hier niet de mening dat het netjes is aangepakt.

Netjes had geweest dat het nieuwe toestel al de bestaande randapparatuur aan kan.
Misschien laat dit de toekomstige problemen in domotica al zien. Je moet nu dus al heel goed gaan nadenken welk systeem ga ik nemen, zou er over 5, 10 of 15 jaar nog wel ondersteuning zijn en moet je niet alles vervangen.
Domotica is daarnaast ook niet goedkoop en als je het systeem dan in 10 of zelfs 15 jaar moet afschrijven is het een hele dure grap. Afgezien van de kosten als je een boel moet vervangen omdat nieuwe hardware de oude niet meer ondersteund.

Zou handig zijn dat tweakers bij een volgend review de risico's hiervan ook eens zou meenemen. Goedkoop nu kan over 5 of 10 jaar ineens duurkoop zijn.
Domotica hoeft niet duur te zijn. En dan hoef je niet eens op kwaliteit in te boeten. Ikea spul is zeker niet slecht, in China zijn veel leuke spullen te vinden voor een mooie prijs. Daarnaast zijn er een aantal erg goede open source pakketten die vanalles voor je kunnen doen. Het wordt pas duur als je alles simpel wil houden, dan ben je aangewezen op dingen als Hue en Homey.

Op dezelfde manier is onderhoud van je huis en tuin duur. Als je zelf niet kan schilderen en schoffelen moet je een ander ervoor betalen.
Wat kan tweakers hierover melden in een review? Niemand weet hoe het met de ondersteuning op langere termijn gaat. Je kunt hoogstens zeggen dat hardware die nu het nieuwste van het nieuwste heeft (en dus het duurste is) in theorie langer bruikbaar moet zijn omdat je krachtigere software kunt draaien dan op middenmoters.
Duur valt wel mee...
De schakelaars en ontvangers kosten minder dan een model van Niko. En in mijn nieuwbouw heb ik nergens draden moeten leggen... kwam me dus eigenlijk allemaal veel goedkoper uit.
zou je dat ook zeggen van uw gewone schakelaar? Ik dacht het niet... Die gaan makkelijk 50 jaar mee. Die in mijn huis alvast al 70 jaar...
Maar goed, de homewizard blijft wel gewoon werken. Er komen gewoon geen updates meer (nuja, meer... ik heb er de laatste 5 jaar geen update voor gekregen ook)
Als iemand het electriciteitsnet zodanig veranderd 9 jaar na aankoop van je schakelaar dat je hem niet meer kunt bedienen zou ik het de fabrikant niet kwalijk nemen nee.

Ze houden alle electronica/services aan hun kan online blijkbaar, en zolang er geen breaking changes in android/ios komen blijft daar alles werken.
Een toolkit vrij geven om hem zelf te herprogrammeren zou pas goeie service zijn :p
Nu, je kan hem volledig lokaal aanspreken. Zo doe ik het nu ook al voor een groot deel. Dan gebruik je dus een andere hub in uw netwerk om de homewizard lokaal aan te spreken. En die functionaliteit zal gewoon blijven werken tot de hardware defect is.
Hier alvast nuttige info om hem aan te spreken in uw netwerk: http://wiki.td-er.nl/index.php?title=Homewizard
Als je hier nu dieper over nadenkt moet je je de vraag stellen als je met domotica aan het werk gaat hoe lang voordat je hardware moet gaan updaten. Een huis bouw je voor lange tijd 40-50 jaar.
Het lijkt me niet de bedoeling dat je om de x jaar hardware moet gaan vervangen om alles werkend te houden.

De app werkt nu nog wel maar werkt die over 5 jaar op je android of ios nog steeds ?
Jij koopt dus ook nooit een nieuwe PC?
Je mag dit eigenlijk wel niet als 9 jaar zien,

volgens Tweakers pricewatch was deze nog te koop in april 2017 (en misschien zelfs nog wat langer bij winkels in stock om te verkopen)

Dus eigenlijk stoppen ze nu dus de ondersteuning na nog geen 3 jaar (want toen verkochten ze het nog)
en dat vind ik zeer erg (maar spijtig genoeg zoals het tegenwoordig meestal gaat)

Dat is net zoals de "levenslange gratis map updates" bij de GPS toestellen, levenslang is bij hun "zolang ze maps maken voor die toestellen" :)

Daarom wel natuurlijk van moment ik iets van domotica zou doen dan zou het in de eerste plaats een volledig opensource product zijn en in de tweede plaats volledig onafhankelijk van externe servers.
Ik ben het er niet helemaal mee eens. Volgens Tweakers is de Nexus 6 ook nog steeds te koop. Dat betekent naar mijn inziens niet dat de fabrikant deze nu nog moet ondersteunen, omdat een dozenschuiver deze nog in de verkoop heeft staan.

https://tweakers.net/product/403233/motorola-nexus-6/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1174190 op 26 februari 2020 14:09]

Wel, ze geven blijkbaar wel aan dat ze de wettelijke 2 jaar waarborg nog wel laten gelden, dus dat zegt mij wel dat ze zelf weet hebben dat ze deze nog in de recente jaren uitgeleverd hebben.
Maar hoe leg je dat de doorsnee consument uit? Dat is ook meteen het probleem van die discussie van een paar dagen terug waarin iemand stelde dat producten wettelijk x jaar support moeten krijgen. Vanaf welk moment ga je dan tellen?
Bij Tom Tom is het echt schandalig, ik vond iemand op internet (kan de link niet zo vinden) die hier over klaagde maar er wel al was in geslaagd een illegale nieuwe versie van kaart op het toestel te zetten.

Dus ja kan wel zeggen dat Tom Tom het alleen doet om een nieuwe apparaat aan je te verkopen. En de smoes dat ze geen maps meer maken voor het toestel is dus ook al niet waar. Ik moet het anders zeggen, het is gewoon hun eigen commerciele beslissing geen maps meer te maken. Zover gaat die life time garantie van TomTom, todat zij het genoeg vinden. Erg misleidend. Met zo´n bedrijf wil je toch geen zaken meer doen.
TomTom is inderdaad erg slecht op dit gebied. Prima dat ze na een tijdje geen software updates meer geven, maar map data is echt niet moeilijk om up-to-date te houden.
Daarom wel natuurlijk van moment ik iets van domotica zou doen dan zou het in de eerste plaats een volledig opensource product zijn en in de tweede plaats volledig onafhankelijk van externe servers.
Gelukkig kan dat tegenwoordig erg goed. Het is wat mij betreft ook de beste benadering. Helaas is het wel een stuk minder gebruiksvriendelijk. Ik zou het mijn ouders niet adviseren, ondanks dat ze het super gaaf vinden wat ik thuis doe.
Allesbehalve netjes vind ik dat ze geen documentatie vrijgeven om alle hardware rondom de hub (zoals de temperatuur en vochtigheids sensors, het weerstation, de waterverbruik meter, de CV uitlezing voor gasverbuik, de interface met de electriciteitsmeter, waar absoluut geen sprake is van 'veroudering') te blijven gebruiken zonder hun servers.

Op de homewizard zit wel een optie om direct (zonder de externe servers) in te loggen op het apparaat, maar die werkt niet (en heeft nooit gewerkt). Dat is onwil.

Dit is het eeuwige nadeel van het gebruik van proprietaire black-box systemen, en helemaal als die (kunstmatig) afhankelijk zijn van servers van de fabrikant.

Op deze wijze wordt je wel degelijk voor het blok gezet:
optie (a): doorgaan totdat uiteindelijk de servers worden afgezet
optie (b): verlies je investering in de sensors en de hub en gooi het hele systeem weg
optie (c): verlies je investering in de hub en raak exra geld kwijt aan een nieuwe hub

Naar is daarboven ook de hele klik-aan-klik-uit schakelzwik. Als er iets onbetrouwbaar is dan is het dat wel: er hoeft maar iets te gebeuren en de toestand van de schakelaar loopt niet meer synchroon met wat de hub denkt dat de toestand is. Reden: er is alleen maar een eenrichtingssignaal van de hub naar de schakelaars; de hub kan er met geen mogelijkheid achterkomen of de schakelaar het aan/uit signaal ontvangen en uitgevoerd heeft. Het systeem is vooral van speelgoed kwaliteit.

Voor mij was die homewizard een les: dit nooit weer. De sensor uitlezing via open protocollen of helemaal niet, en schakelaars uitsluitend met tweeweg comunicatie.
deze info is handig: http://wiki.td-er.nl/index.php?title=Homewizard
Je kan hem wel degelijk lokaal aanspreken dus.
Ik ga de mijne ook niet direct weg doen, want dan is mijn automatisch deurslot ook plots waardeloos. De meeste andere hardware is gelukkig nog te koppelen met andere hubs
Mijn homewizard is nog nooit buiten mijn netwerk geweest. Hij is via de webinterface aan te spreken. Zie hierboven de site van td-er. Dat was juist voor de reden toen om hem aan te kopen.
Niet helemaal, hun iOS-app werd al jaren niet meer bijgewerkt. Zo werd de resolutie van de iPhone X niet ondersteund en had je boven en onder zwarte balken. Toen ik ernaar vroeg kreeg ik twee jaar geleden van support al te horen dat ze gestopt waren met ondersteuning van die app. Heel soms kreeg het ding zelf nog een firmware update, maar voor m'n gevoel zijn ze vijf jaar terug al gestopt. Dan is het meer 4 jaar lang actief ondersteunen en 5 jaar lang de boel laten verwaarlozen. En 4 jaar vind ik niet lang voor een domotica-oplossing.

[Reactie gewijzigd door Tom op 26 februari 2020 09:50]

Tegenwoordig, maar toch vind ik het wel kort. Het is namelijk niet dat het apparaat niet meer 9 jaar te koop is. @Hansie9999 geeft aan dat het apparaat nog in 2017 is verkocht.
Voor een dergelijk product vind ik de ondersteuning erg kort.
Ik weet niet wat de implicaties precies zijn (oa qua veiligheid) maar met dit soort acties wordt de stapel elektronische troep groter en groter.
Voor Domotica???? Joh, mensen installeren dat voor veel langer dan 3 jaar, ook langer dan 9 jaar. 'Verplicht' je hele systeem vervangen is een duur en tijdrovend grapje waar je niet op zit te wachten. Ik vind dat je dat dan ook niet kan maken als fabrikant. Ik heb dan ook afscheid van ze genomen.
Ik ben naar Homey geswitched. Bevalt goed. Hopen dat die wel blijven.....
Anoniem: 120539
26 februari 2020 09:54
Ook al is het al 5 jaar na de laatste verkoop van dit product, is dat in de 'schakelwereld' natuurlijk niets; fysieke schakelaars gaan vaak wel tientallen jaren mee, en overschakelen op een nieuw product kan nogal een impact hebben.

Ik ben ook om deze reden blij dat Homey me niet beviel, en ik bij een (open source) software-oplossing terecht ben gekomen. Bovendien wed ik daarbij niet op één paard, al zou het wegvallen van de ondersteuning van een protocol als Zigbee wel een dingetje zijn. Aangezien backwards-compatibility in de IT wereld nog steeds erg gebruikelijk is, verwacht ik echter dat dit wel even blijft.
Tweakers publiceerde vijf jaar geleden een achtergrondartikel over domoticahubs en besprak daarbij ook de HomeWizard. In 2013 maakte Tweakers onderstaande videoreportage over HomeWizard.
Tijd voor een update dus!
Ik ben ook om deze reden blij dat Homey me niet beviel, en ik bij een (open source) software-oplossing terecht ben gekomen.
Beetje off-topic, maar ben even benieuwd: welke open source oplossing(en) heb je gekozen, en waarom?
Home Assistant.
Zeer actieve community (o.a. hier op Tweakers), veel ontwikkeling. Zeer veel plugins beschikbaar voor verschillende hardware.
Het heeft een Nederlandse basis; ik vermoed dat mede daarom er hier veel over te vinden is.
Het was of dat, of Domoticz. Daar was een collega erg tevreden mee, maar juist daarom vond ik het wel interessant om iets anders te kiezen; zou dat niet lukken dan kon ik altijd nog terug vallen naar/op Domoticz.

Tot nu toe valt het niet tegen, en is zelfs mijn vrouw er enthousiast over. 😁

Overigens en om teleurstellingen te voorkomen: In de basis is het redelijk plug-and-play; standaard worden verschillende soorten devices in je netwerk wel gevonden. Ga je meer dingen willen doen dan is het niet allemaal even simpel; soms ben je echt met niet altijd voor de hand liggende coding bezig.
Dat is voor mij onderdeel van de charme; alles kan. HA is niet de beperking, mijn kennis/kunde/creativiteit is de beperking. Het geeft ruimte tot veel knutselen.

Belangrijk is wel dat je vrij makkelijk kunt experimenteren; ik hou de werkende pagina's/tabs gewoon vooraan; die blijven beschikbaar zonder dat de rest van het huis last heeft van experimenten. Testen doe ik in nieuwe tabs (vergelijkbaar met de keuze voor verschillende pagina's hier bovenaan de Tweakers pagina), en als iets volledig werkt zoals ik het wil hebben verplaats ik het naar een 'normale' tab.
Ik ben overgestapt op de homey.... Had ik meer tijd gehad om direct te testen had ik hem ook terug gedaan. Nu is het te laat... maar overstappen van homewizard naar homey is een stap terug in gebruikservaring en gemak. Zeker van interface.
Je moet dit niet vergelijken met traditioneel schakelmateriaal. Ik heb ook nog steeds de typemachine van mijn opa, en die doet het na tientallen jaren ook nog prima. En toch koop ik om de paar jaar een nieuwe PC. Het zijn gewoon andere producten met andere life cycles.
Toch best jammer, net even gekeken.
(voor de Homewizard owners geld een 25% discount op een "Link")
maar goed, betekend ook dat je veel van je Klikaanklikuit items moet vervangen
(beweging sensoren, raam contacten,deurbel.)
Al met al nog steeds een kostbare wissel
Waarom zou je je sensoren e.d. moeten vervangen? Je kan die sensoren toch met zowat ieder ander pakket gebruiken (mits een ontvanger) ?
https://hw.homewizard.net...ternative-compatible-list

in die lijst staat welke sensoren werken, welke HW een vervanging heeft, werken met extrahardware of niet werken
helaas stonden de bewegingsmelders bij niet werken, geen vervanger.
dus als je bij Homewizard wilt blijven dan dien je een redelijke investering te doen voor nieuwe sensoren omdat de oude niet werken.
(dit omdat ze in hum mail aan de gebruikers een korting geven op de "vervanger")
Is dit niet het grootte probleem van cloud domotica. Je bent en blijft afhankelijk van de cloud-leverancier.
Voor domotica vind ik 5 jaar wel kort. schakelmateriaal gaat veel langer mee dan 5 jaar.
Ik gebruik de HomeWizard al sinds 2012, juist omdat je niet afhankelijk hoeft te zijn van de cloud, alles draait lokaal. Dat is het punt ook niet. Je bent afhankelijk van een leverancier voor hard-en software, en dat blijft altijd. Zelfs als je een open-source applicatie op je NAS kan installeren.
Met een iPhone (8) op iOS13 kan ik hier nog jaren mee vooruit. Wil ik dat? Niet per-sé. Ik heb vooruitlopend op dit nieuws ook een Link aangeschaft, ik ga er vanuit dat HomeWizard BV de EnergyLink en HeatLink geschikt gaat maken voor de Link. Doen ze dat niet, dan zijn ze me wel kwijt. Ik heb er door de jaren heen genoeg geld in gestoken.
De hoofdreden waarom domotica op lange termijn niet gaat werken is dat er geen lange termijn meer bestaat voor bedrijven. Snelle winst, oude spullen afschrijven en door naar de volgende trend...
Je scheert nu alle domotica over 1 kam. Je moet gewoon voor aanschaf goed opletten dat het geen cloud only rommel is. Maar dat het spul werkt als je even geen internet hebt, of de fabrikant besluit ermee op te houden.

Ik let specifiek erop of de domotica shizzle die ik koop een lokale API heeft of via HomeKit of andere “3rd party” standaard werkt
Maar domotica kan alleen maar succesvol worden als het grotendeels cloud based is. Anders blijft het slechts een hobby voor wat nerds of is het heel beperkt qua mogelijkheden. Zelfs IKEA spul is al complex voor niet-techneuten.
Ik zei niet dat er geen cloud functies in moeten, ik zei dat het niet cloud only moest zijn.

Cloud + app en lokale api voor de meer ervaren personen werkt prima. Als de leverancier besluit de cloud functie te stoppen is er altijd nog een backup
Ik heb de mail gisteren ook ontvangen. Het kwam niet geheel als een verassing. De laatste jaren waren er nog maar weinig ontwikkelingen, behalve ondersteuning van wat nieuwe eigen producten zoals lampen. Om die reden heb ik er niet verder in geïnvesteerd en ben verder gegaan met Domoticz. De HomeWizard laat ik er (vooralsnog) naast draaien omdat het vervangen te kostbaar wordt en het geen meerwaarde oplevert. Ik wil Node-RED gaan gebruiken voor de koppeling van de HomeWizard met Domoticz en InfluxDB, waardoor de HomeWizard meer als slave zal gaan fungeren. Dit gaat vooral tijd kosten.
Dit is nu precies waarom ik geen cloud oplossingen wil. Hooguit in mijn privé cloud. dus op mijn eigen hardware
Homewizard draait juist niet in de cloud. Daarom was, is, het een mooi systeem
??? uit de kop "De servers blijven wel online en het apparaat blijft bruikbaar."
Misschien geen cloud maar wel servers waar je van afhankelijk bent. Dus net als bij cloud verdwijnt funtionaliteit als een fabriekant/leverancier zin heeft om ermee te stoppen
Klopt niet. Mijn homewizard is via firewall geblokkeerd v/h internet; al jaren. Je hebt hun servers niet nodig.

Echter wil je "makkelijk" buiten je netwerk inloggen op je homewizard, dan kun je dus nog gebruik maken van hun servers. Maar dat hoeft dus niet op die manier.
dankje wel. Dat is wat ik wilde weten. Je kan dat dus zelf configureren. En dan is er geen functionaliteit die verdwijnt, je moet het dan alleen zelf doen, Toch eens een keer kijken.
Ik gebruik de app en heb de HomeWizard geblokkeerd. Let wel op dat het in principe 2 verschillende accounts zijn: online en lokaal waarmee je inlogt op Homewizard
Al met al is het "a good run" geweest met d'oude ThuisTovenaar.
Teleurstellingen blijven er altijd met dit soort aankondigingen. Maar wees eerlijk; 433MHz is niet meer van deze tijd. De frequentie gaat gebeukt onder stevige interferentie en het bereik is drie keer niks. Zelfs Trust met KaKu stapt over op Zigbee (868MHz) als ik me niet vergis. Dat mensen over moeten is een kwestie van tijd, niet alleen de HW-gebruikers zeg maar.
Homey is leuk en aardig (hij kan écht veel), maar reteduur, en het instellen ervan is niet gemakkelijk. In de tijd dat de HomeWizard er was zijn er al twee Homeys verschenen. En vergeet niet dat HomeWizard (met Smartwares) naast de hub óók de hardware (o.a schakelmateriaal) aanlevert. Iets wat menig domotica-hub-leverancier dan weer niet doet.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee