HomeWizard kan binnenkort ook watermeters uitlezen via nieuwe EnergyLink-module

De Nederlandse firma HomeWizard heeft voor zijn domoticaplatform een softwareupdate aangekondigd die de EnergyLink-module compatibel kan maken met watermeters. Zo kunnen consumenten ook hun watergebruik in de gaten gaan houden.

HomeWizard stelt dat de softwareupdate voor de EnergyLink de module onder andere compatibel maakt met de Cyble Sensor van de firma Itron. Deze sensor kan op watermeters geplaatst worden die voorzien zijn van een pulsuitgang. Zo kan het watergebruik nauwkeurig in kaart worden gebracht. De sensor dient daarvoor op de S2-poort van de EnergyLink te worden aangesloten.

Wanneer de software-update precies zal verschijnen, is nog niet bekend gemaakt door HomeWizard. Wel zal de S2-poort op de EnergyLink voortaan ook ingezet kunnen worden voor een tweede groep zonnepanelen of een elektrische fiets of auto. Ook zal de mobiele app daarvoor nieuwe iconen en grafieken krijgen.

HomeWizard is al enige tijd bezig om zijn domoticaplatform met meer soorten en merken sensoren compatibel te maken. Via de EnergyLink is het al enige tijd mogelijk om het stroomverbruik op zowel 'slimme' als traditionele energiemeters uit te lezen. Itron Cyble Sensor

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

21-08-2013 • 19:42

40

Reacties (40)

40
38
33
5
0
0
Wijzig sortering
Volgens mij ondersteunen de meeste watermeters van Vitens (=grootste watermaatschappij in NL) geen pulse uitgang tot op heden, tenzij je het geluk hebt dat deze net vervangen is voor de nieuwe Sensus 620 meter:
The dial of the 620 meter is equipped as standard with a pointer able to activate the HRI sensor.
The HRI reproduces the mechanical register index exactly, by detecting the direction of rotation of the pointer. It provides a reliable pulse- and data interface for remote and mobile readout. The HRI can be fitted in the field on already installed Sentinel water meters or ordered factory fitted to the meter.
Watermeters worden overigens iedere 8-10 jaar dienst standaard vervangen.

Overigens past men al wel AMR toevoor de grootverbruikers, met andere type meters: http://www.vitens.nl/over...Meter%20Reading%20AMR.pdf

[Reactie gewijzigd door Venator op 23 juli 2024 13:26]

De AMR oplossing is denk ik een tikkie over the top voor consumenten, elke 24 uur een sms naar Vitens ;)

De HRI van Sensus:
http://sensus.com/web/uk/...oduct_id=uk-hri-data-unit

Wat informatie: http://www.brinck.nl/prod...brinck/hri-puls-unit.html
Zo werkt het: http://www.sensusesaap.com/files/ls_8100_int_hri_0002.pdf (LS 8100 / MS 8100, even de vraag wat de verschillen zijn).

Topic op tweakers:
http://gathering.tweakers...message/40487698#40487698
http://gathering.tweakers...message/40500788#40500788 > Werkt dus ook nog!
Anoniem: 126717 @Venator21 augustus 2013 20:50
Watermeters worden overigens iedere 8-10 jaar dienst standaard vervangen.
Oh? Ik woon rond de 15 jaar in mijn huidige woning, een herenhuis uit rond 1910. De meter is in de tijd dat ik er woon niet vervangen, en was al niet bepaald nieuw. Sterker nog, het waterbedrijf (Dunea) heeft in al die tijd nooit de meter opgenomen. Theoretisch had ik dus veel lagere waarden kunnen opgeven, ze zouden er nog niet achter zijn.

De meter is analoog, dus helaas kan ik deze niet uitlezen tenzij ik heel erg veel moeite ga doen met cameras en dergelijke.
uiteindelijk heb je alleen jezelf ermee als de meterstanden al jarenlang te laag zou doorgeven.... Bij een verhuizing / vervanging zou je de standen van nu alsnog door moeten geven en kan je het huidige tarief betalen ;)
Theoretisch zou je er onderuit kunnen komen door dood te gaan, je huis inclusief meter te verbranden enz....

Weet iemand trouwens of ik zo'n modernere meter bij Vitens kosteloos kan aanvragen?

[Reactie gewijzigd door gassiepaart op 23 juli 2024 13:26]

Volgens mij kun je er niet specifiek om vragen en worden ze alleen vervangen als je meter volgens schema vervangen moet worden. Maar je kan altijd de klantenservice bellen of via social media een vraag stellen.

@ ADQ
Ik had het dan ook over Vitens, ik weet het van hun wel omdat het één van mijn opdrachtgevers is en ik er al redelijk wat jaartjes rond loop :) Dunea, Brabantwater, PWN, WML etc. kunnen een heel andere vervanging policy hebben en is volgens mij ook sterk afhankelijk van het type meter, de duurzaamheid en de vervangingskosten.

[Reactie gewijzigd door Venator op 23 juli 2024 13:26]

Bij mij vervangt Vitens de watermeters wel. 2x meegemaakt al in 2 verschillende huizen.
"Theoretisch had ik dus veel lagere waarden kunnen opgeven, ze zouden er nog niet achter zijn."
Aangezien alles alleen maar duurder word kan je beter een hogere stand opgeven en later corigeren.
De meter is analoog, dus helaas kan ik deze niet uitlezen tenzij ik heel erg veel moeite ga doen met cameras en dergelijke.
Natuurlijk kun je met relatief eenvoudige optische sensoren ook analoge meters uitlezen; daar heb je niet persé een camera voor nodig.
- epic fail - op verkeerde gereageerd :X

[Reactie gewijzigd door Venator op 23 juli 2024 13:26]

Nog effe geduld mensen. De waterbedrijven zijn/gaan al bezig met de watermeters via de slimme meter zelf uit te lezen via modbus. Dan komt de waarde dus gewoon uit de p1 poort.
Niet iedere watermaatschappij dezelfde voorkeur voor een protocol en soms willen ze liever helemaal geen nieuwere uitleesmethoden op de meters. Je ziet bijvoorbeeld ook AMR systemen waarbij iedere 24 uur een sms wordt verstuurd naar de watermaatschappij met de waterstand, zo blijft de meter/meting gesloten. Daarnaast kan een stokoud (1979) protocol ook nog wel de nodige beveiligingsissues met zich meebrengen. Modbus voorziet niet in beveiliging tegen ongeautoriseerde commando's of onderschepping van data. Dat is ook één van de redenen waarom je een plant infrastructure nog altijd wilt scheiden van de rest van je operatie.
Hier op Tweakers fröbelen we dit toch zeker zelf in elkaar met een Raspberry Pi en wat Arduino spul? :+

Jammer alleen dat bij mij de watermeter op een centrale plek staat (apartementencomplexje). Ik kan daar dus geen sensor op plaatsen. Het is nota bene nog wel een model die je kunt uitlezen. Maar helaas... De buren gaan denken dat er een bom geplaatst is als ze een pakketje met draden en lampjes zien ;)
Niet zo handig tijdens de verkoop van je huis, fröbelen. Zelf ervaring mee, kon alles wat mooi in dat huis gemaakt was eruit halen omdat de koper het niet wil hebben / begreep.
Zelf maken kost niet meer moeite om te verwijderen dan een gekochte oplossing. Het zijn dezelfde sensoren, alleen een stuk goedkoper omdat je de mooie verpakking en de folder niet hoeft te betalen.

Dus snap ik eigenlijk niet waar je het over hebt. Had jij het vastgespijkerd op je meter dan?
Weet wel dat het zelf maken van dit soort dingen EN er zou eens iets fout gaan waardoor bv je huis affikt ofzo, het kan zijn dat de verzekering NIET uitbetaalt.. Zal in de meeste gevallen niet voor een probleem zorgen, maar hou het wel in je achterhoofd..
Raspberry Pi moet je zelf programeren en dat moet je snappen en willen snappen, nieuwe bewoner snapte het niet dus wou het niet. Die prefereerde KNX, kon hij een installateur inschakelen als hij aanpassingen wou.
Ja, dat snap ik wel, maar waarom je dat als een nadeel voor de verkoop van je huis noemt vind ik kolder. Het is toch gewoon oppakken en ermee weglopen. Zoiets wil ik niet eens in mijn huis achterlaten voor iemand anders. Zelf maken doe ik omdat ik het voor mezelf zo wil. Dat geef ik niet weg. Ik laat mijn computer toch ook niet staan?
Kan ik me ook goed indenken. Ik ben dan een Tweaker, maar je moet maar net overweg kunnen met iets dat door een ander is opgezet, met eigen programmeerwerk. Wie levert de support? Jij? Vast niet. Daar zit jij ook niet op te wachten.

Als je van plan bent een tijd te blijven wonen, is fröbelwerk geen probleem. Vertrek je met 2 jaar weer, dan zou ik de moeite niet nemen, tenzij je een systeem bedenkt dat je eenvoudig in een volgend huis kunt monteren. Wat dat betreft zou ik zelf ook wel voor zo'n kant-en-klaar systeem gaan denk ik :) Ik heb geen tijd / zin meer in zelf fröbelen sinds ik afgestudeerd ben en fulltime werk ;)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 13:26]

Wil jij het ook al aan de muur spijkeren? Het zijn toch allemaal losse dingen die het in een volgend huis ook doen? In hoeverre denk je dat dit zoveel anders is als homelink of al die andere kant en klare dingen?
Zo'n sensor kun je kant en klaar kopen, of er een zelf maken, maar het komt op hetzelfde neer. Dubbelzijdige tapen en een kabeltje naar whatever voor systeem en je bent klaar. Een Raspberry Pi is volgens mij nog kleiner dan dat Homelink ding. Het is in de praktijk exact hetzelfde, alleen flexibeler omdat je zelf bepaalt hoe het werkt.

Volgens mij antwoorden jullie beiden vanuit een idee, zonder dat je enig benul hebt hoe het eruit ziet. Je pakt dit spul in 5 minuten op en neemt het gewoon mee naar ja andere huis, no sweat. Verdiep je er maar eens in, dan zul je zien dat het niet iets is dat vastgelast zit aan je meters.
Ik denk dat jij nu even reageert vanuit jouw denkwereld ;) Een simpel monitoring systeem kan je inderdaad meestal gewoon wegnemen.

Zo simpel is het niet meer als je een heel erg uitgebreid systeem hebt waarbij alles mooi afgewerkt en weggewerkt is. Een half geautomatiseerde woning die draait op een raspberry pi en zelf gefabriceerde modules is niet in 5 minuten afgebroken. Zeker als bepaalde zaken (rolluiken, zonwering of wat dan ook) niet meer werken als je "het spul in 5 minuten oppakt".
Ik schrijf een keer in de maand de watermeterstand op. Dat is altijd het zelfde verbruik, het kan een kuubje (a 1,70 euro) schelen maar er zit niet veel variatie in.
Dit dus, waterverbruik is alleen interessant als je het nauwkeurig kan meten met een hoge meetfrequentie en nauwkeurigheid - dan kan je je eigen gedrag analyseren (energieverbruik is sterk gelinkt aan waterverbruik omdat water opwarmen erg veel energie kost) en er eventueel iets mee doen. Om dat te kunnen doen heb je watermeters nodig die een veelvoud duurder zijn dan die mechanische dingen die de meeste mensen nu hebben (die na verloop van tijd ook nog eens gaan verlopen omdat ze slijten ;)).
Anoniem: 423265 @DrVic21 augustus 2013 23:14
Ook al kun je het heel nauwkeurig meten, als de besparingen zo weinig opleveren (mijn waterrekening is maar een paar tientjes), wegen de kosten van de meetapparatuur niet op tegen het bedrag dat je bespaart. Wel jammer, want de grafiekjes enzo die je dan kunt maken zijn wel leuk ;)
Inderdaad ik gebruik, met mijn hele gezin (3 man sterk) wel 3 á 4 hele kuubs water per maand... da's kostentechnisch... niet heel interessant.

Stroom en gas liggen een paar ordes van groote hoger en zijn in mijn ogen veel interessanter om bij te houden. en inderdaad, dan meerdere metingen per dag/uur.
(typo)

[Reactie gewijzigd door twcm op 23 juli 2024 13:26]

Klopt het continu monitoren van je waterverbruik, en de eventuele besparing die door bewustwording hieruit volgt weegt niet op tegen de kosten van de pulsegever.
Niet zo handig, aangezien je dan een losse kwh meter niet meer kan aansluiten, aangezien de S1 poort alleen voor teruglevering is,
Misschien kunnen ze in de firmware ook zorgen dat je de S1 daarvoor kan gebruiken

[Reactie gewijzigd door catserv op 23 juli 2024 13:26]

Anoniem: 437217 @catserv21 augustus 2013 20:49
Dat is ook gebeurd. Met de update wordt het voor zowel de S1 als de S2 poort mogelijk om zelf te kiezen, wat voor apparaat erop is aangesloten (zonnepanelen, fiets, auto, watermeter, of overig).
Ik heb thuis ook eens een watermetersensor gemaakt. Dat is een stukje op maat geknipte gaatjes print en een IR refelectie sensor erin geplaatst en op een microcontroller aangesloten. Kosten van de sensor ongeveer 1 euro.
http://jasper.sikken.nl/gwemeter/watermeter.JPG
Deze componenten heb ik ook nog liggen, maar hoe biedt je de puls (=1) aan de EnergyLink?
Dat zou heel wat euro'tjes schelen!
Kijk, dat is een echte tweaker! _/-\o_
Gezien de kosten van water is het waarschijnlijk niet interessant om dit te gaan meten, de kosten voor het apparaatje verdien je er niet mee terug denk ik. Dat mijn vriendin lang doucht weet ik wel:P
Echter wel weer leuk voor de heb, en zal waarschijnlijk binnen een half jaartje ook wel in mijn huis hangen;)
Zelf lijkt dit mij ook wel wat! Hoewel ik wel nog even moet kijken of mijn watermeter zo'n puls heeft.


Natuurlijk kan zelf maken en programmeren ook, maar ik merk bij mezelf wel dat naarmate ik ouder word, ik ook andere interesses krijg of mijn interesses verschuiven. En dan wil je niet meer avonden bezig zijn met tweaken en programmeren.

Aan de andere kant, zolang er nog geen manier is om mijn stadswarmte uit te lezen zal ik wrs. voorlopig niet in iets op dit gebied gaan investeren. De Kamstrup Multical meter van mijn warmte afleverset heeft wel een poort waar iets van infrarood ledjes achter lijken te zitten, maar heb hier nog niet echt wat uit 'zien' komen.

Het enige wat ik nu thuis heb is wat meetspul voor electriciteitsverbruik (valt ook nog meeste op te winnen).

[Reactie gewijzigd door eymey op 23 juli 2024 13:26]

Dit maakt het weer interessanter om home wizard te halen als ik straks klaar ben met verbouwen.

Nu is het nog wachten tot er iets van een thermostaat of iets dergelijks ervoor uit komt.
Ik heb een Sensus 620 maar deze heeft standaard geen Pulse uitgang en moet je voor 80 euro bijkopen en dat is best pittig
"Deze sensor kan op watermeters geplaatst worden die voorzien zijn van een pulsuitgang."

Ik neem aan dat bedoeld wordt, die beschikken over een Cyble Target. Als ze voorzien waren van een pulsuitgang had je het apparaatje niet nodig...

Ik citeer:
"Cyble Compatibility
The Cyble Sensor is completely compatible with all Itron water meters equipped with the Cyble target."

Zie ook: https://www.itron.com/mxc...le_Sensor_pb_EN_12-11.pdf

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.