De Amerikaanse National Transportation Safety Board concludeert in een rapport dat de dodelijke crash uit maart 2018, waarbij een bestuurder op een Amerikaanse snelweg een barrière raakte, onder meer te wijten is aan een afgeleide bestuurder en beperkingen van de Autopilot.
In het rapport neemt de NTSB onder meer Tesla op de korrel. Volgens de onderzoeksraad was de Autopilot van Tesla onvoldoende in staat om te monitoren in hoeverre de bestuurder zich daadwerkelijk bezighield met de taak van het rijden. Daarbij was de timing van de waarschuwingen van het systeem onvoldoende om de bestuurder zover te krijgen dat hij zou reageren en zo de crash zou voorkomen of minder erg maken. Volgens de NTSB zijn nieuwe eisen nodig voor rijassistentiesystemen die deels zelfrijdende functies aanbieden conform level 2. Tesla moet van de raad applicaties ontwikkelen die de mate van betrokkenheid en oplettendheid van de bestuurder effectiever monitoren.
Daarnaast stelt de NTSB op basis van verschillende onderzochte crashes vast dat de Autopilot van Tesla stelselmatig door bestuurders wordt gebruikt in omstandigheden waarvoor het systeem niet is bedoeld. "Ondanks de bekende limieten van het systeem, beperkt Tesla niet waar de Autopilot kan worden gebruikt", aldus de raad. Volgens de raad moet Tesla op dit punt veiligheidswaarborgen inbouwen.
Ook de bestuurder wordt specifiek als oorzaak genoemd in het rapport. Volgens het rapport was hij waarschijnlijk afgeleid tijdens het rijden door het spelen van een game op zijn mobiele telefoon. Daardoor had hij niet in de gaten dat de Autopilot de Model X naar een gedeelte van de snelweg manoeuvreerde dat niet voor auto's was bedoeld. Dit gebeurde in de weken voorafgaand aan de crash ook al een paar keer.
Zijn telefoon was een door Apple aan de bestuurder verschafte iPhone; hij was bij Apple werkzaam. Volgens de NTSB treft ook Apple in de hoedanigheid als werkgever enige blaam, omdat het bedrijf geen beleid had om het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden te beperken. Volgens de raad hebben de fabrikanten van elektronische apparaten de mogelijkheid om zeer afleidende functies op draagbare apparaten te vergrendelen als ze tijdens het rijden worden gebruikt. Zo'n functie moet in de ogen van de NTSB standaard op alle apparaten komen.
De rimpelbuisobstakelbeveiliger die voor aan de betonnen barrière zat en de impact van de botsing had kunnen beperken, bevond zich in een beschadigde staat door een eerder ongeluk en functioneerde daardoor niet goed. Waarschijnlijk had de bestuurder nog geleefd als die rimpelbuisobstakelbeveiliger in een goede staat had verkeerd, stelt de NTSB. De organisatie verwijt Tesla ook dat de botsingsvermijdingssystemen van de Model X niet ontworpen waren om de rimpelbuisobstakelbeveiliger te herkennen. De raad maakt op dat punt ook een verwijt aan de National Highway Traffic Safety, die dit niet als harde eis heeft gesteld.
Bij het ongeluk was sprake van een scheiding in de snelweg, waarbij een barrière de snelweg scheidde van een afslag. De Model X kwam op het stuk terecht recht voor de barrière, wat er voor de camerasystemen van de Tesla waarschijnlijk uitzag als een normale rijbaan. Mede doordat de rimpelbuisobstakelbeveiliger niet werd herkend, crashte de auto tegen de barrière, waarna de Model X nog door twee andere auto's werd geramd.