Tesla gaat Model S- en Model X-auto's met versleten eMMC's kosteloos repareren

Tesla heeft de garanties van oudere Model S- en Model X-auto's uitgebreid, waardoor deze auto's die problemen hebben met versleten eMMC-chips onder garantie gerepareerd kunnen worden. Auto's met defecte opslagchips kunnen mogelijk niet meer worden opgeladen.

In een garantiecorrectieprogramma zegt Tesla de defecte 8GB-eMMC-chip te vervangen door een 64GB-exemplaar. Tesla benadrukt wel dat de chip defect moet zijn; het gaat hier dus niet om een terugroepactie of voorzorgmaatregel. Volgens Tesla kunnen gebruikers een defecte opslagchip herkennen aan een wit scherm bij het infotainmentsysteem, of een waarschuwing die aangeeft dat een geheugenopslagapparaat niet goed werkt. De autofabrikant benadrukt dat het euvel geen invloed heeft op de werking van de 'basale rijfuncties en de bestuurbaarheid van het voertuig'.

Tesla schrijft verder dat dit programma alleen geldt voor Model S- en Model X-auto's die voor maart 2018 zijn gebouwd. Auto's die daarna zijn gebouwd, hebben de tweede versie van het MCU-infotainmentsysteem, waarbij een 64GB-eMMC-chip wordt gebruikt. Ook mag de auto niet ouder zijn dan acht jaar en mag er niet meer dan 160.000 kilometer mee zijn gereden. Gebruikers die eerder hun Model S of Model X hebben laten repareren voor dit probleem, kunnen 'onder bepaalde voorwaarden' een vergoeding krijgen. Tesla stuurt deze gebruikers voor februari meer informatie over de voorwaarden. Het garantiecorrectieprogramma staat sinds begin november online, maar voor zover bekend zijn klanten dinsdag voor het eerst per mail benaderd, blijkt onder meer uit het Het grote Tesla topic op Gathering of Tweakers.

De problemen rondom de eMMC-chips zijn al ruim een jaar bekend. Het probleem is dat er te veel logbestanden naar de opslagchips worden weggeschreven, terwijl de chips qua lees- en schrijfcycli daar niet op berekend zijn. Daarnaast is de firmware van Tesla de laatste jaren uitgebreid, wat de opslagchip verder belast. Hoewel Tesla zegt dat een defecte eMMC-chip geen gevolgen heeft voor de 'basale rijfuncties', kan een kapotte chip er uiteindelijk voor zorgen dat een Tesla niet meer kan worden opgeladen.

Tot 9 november viel een defecte eMMC-chip onder de reguliere garantievoorwaarden van Tesla, die gelden tot vier jaar of 80.000 kilometer na aanschaf. Destijds verving Tesla de gehele MCU wat buiten de garantie ongeveer 3500 euro kost. Inmiddels vervangt Tesla alleen de defecte chip. De chip kost 110 euro, het vervangen duurt 1 tot 1,5 uur.

Tesla Model X

Door Hayte Hugo

Redacteur

15-12-2020 • 19:51

250

Lees meer

Reacties (250)

250
242
87
14
3
134
Wijzig sortering
Ik zal even uitgebreid mijn verhaal doen hier.

Ik rij sinds dec 2017 een Model S en rond februari 2018 werden deze modellen standaard uitgevoerd met een nieuwere MCU(Media Control Unit). Deze had ik dus niet. De nieuwere MCU is zo'n 20 tot 30 keer krachtiger. Zowel de GPU en de Chip. De MCU waarin de eMMC chip verwerkt zit is het hart van de touchscreen in de Tesla's. De multimedia en entertainment functies maar ook climate control, navigatie internet en audio werkt via dit systeem. Deze staat los van de main computer waarin de werking van de "drive train"(Batterij, besturing en motoren) verwerkt zit en autopilot. 2 gescheiden systemen waarbij de main computer zo gemaakt is nooit uit te mogen vallen en de bestuurder altijd controle te geven en de MCU alle onbelangrijke auto functies/processen tot zich neemt. Als deze uitvalt heeft dat geen effect op het rijden en besturen van de auto. Ook autopilot blijft werken en door gaan. Enkel het geluid valt wel weg dus knipperlichten zijn niet hoorbaar.

Wat gaat er nou mis in dit verhaal? De eMMC chip gemaakt op de 1e generatie MCU is nooit bestand geweest tegen de grafische vraag van het linux basseerde besturingssysteem van de Tesla. De gezien de auto een extreem grote hoeveelheid data verzameld en nodig heeft en verschillende complexe functies mogelijk maakt tijdens het auto rijden houden de processen nooit op. Zelfs als de auto geparkeerd staat en niet in gebruik is draait de MCU nog op volle toeren als niet overclock toeren.

De touchscreens werken ongeveer zo rap als een oude windows mobile 5. Of een oude NS ticket machine. Naarmate de chip ouder wordt zal deze zelfs langzamer werken, vaak uitvallen of rebooten of zelfs problemen veroorzaken zoals langdurige systeem boots voor je mag beginnen met rijden. De touchscreen freezed en wordt onbruikbaar. Functies als navigatie en Spotify mag je compleet vergeten, en met iedere update wordt er meer gevraagd aan de MCU en wordt het als maar erger.

100% van alle eigenaren met een MCU generatie 1 hebben issues ervaren hiermee als niet defecten. Ikzelf ben 1 van de laatsten die deze chip nieuw had gekregen en ook bij mij ging deze na 3 maanden gebruik al vlot achteruit.

Momenteel is de levensduur van deze eMMC chip geschat rond de 3,8 jaar en dat op een model S van 2012 tot 2015. De model S varianten na de facelift met de nieuwere autopilot 2.0 of 2.5 hebben zelfs een kortere levensduur schatting van deze eMMC chip gezien hun auto's meer data en processen nodig heeft en met de komst van sentry mode is dit al helemaal flink de mist in gegaan. Opnames worden vaak ontbroken en het systeem crasht vaak bij deze klanten en hier zijn al jaren owners flink mee bezig geweest zoals ikzelf.

Gezien NHTSA ongeveer een half jaar geleden een onderzoek was gestart over de eMMC chips heeft Tesla nu inmiddels besloten de owners die hierdoor zijn geraakt toch een vervangende eMMC chip te geven onder garantie.

Maar dat lost het probleem niet op helaas. Deze eMMC chips zullen ook sneuvelen en snel ook. Wat moeten die owners dan?

Ikzelf moest 1600 euro betalen voor het vervangen van mijn eMMC chip of 2500 euro betalen voor een upgrade naar de MCU generatie 2 welke dus tot 30 keer krachtiger is en nieuwe functies als sentry mode view in de touchscreen(opnames terug kijken), karaoke, games, Youtube, Netflix en een eindeloze waslijst aan andere functies en mogelijkheden naast een heel rap en krachtig scherm welke processen bij mij 120 keer krachtiger heeft gemaakt. Een navigatie route naar Barcelona(als test) kostte mij al gauw zo'n 12 minuten op de 1e generatie MCU als deze het kon vinden en op de MCU2 was dit slechts 6 seconden en ging alles vloeiend.

Voor mij was het die 2500 euro uiteindelijk waard gezien ik van een niet werkende audio en zwart scherm ging na een machine waar ik heerlijk mee kan Netflixen, muziek luisteren en navigeren. Maar dat had nooit nodig hoeven zijn. Tesla had al heel vroeg door dat de MCU's outdated waren. Ze waren al op basis van hardware uit 2006 ontworpen voor auto's uit 2012. En pas 5 jaar later heeft Tesla deze een update gegeven. Smartphones uit 2010 waren al krachtiger dan de MCU gen1.

Zoals jullie wellicht begrijpen is dit een enorme frustratie punt geweest voor mij en velen andere Tesla rijders. Nog erger is dat sinds 2015 de Model 3 in Amerika al de MCU2 mee kreeg en het 2 jaar duurde voor de 2 tot 3 keer duurdere Tesla Model S en X deze pas kregen.

Ikzelf heb in iedergeval 25 service afspraken en ongeveer 40x mail/telefoon communicatie gehad en het heeft 2,5 jaar geduurd voor ik afgelopen oktober eindelijk opgelucht kon ademen met een nieuwe MCU maar wel 2500 euro lichter. Ik ben ook dolblij dat Tesla eindelijk toegeeft en verwacht in iedergeval tot 1500 euro (waarde van vervanging MCU1) terug gestort te krijgen voor de upgrade.

Als er meer eigenaren zijn die problemen ervaren. DOE DE UPGRADE. Laat niet je eMMC chip vervangen voor dezelfde. Deze zal met ongeluk al vanaf dag 1 niet werken of zal het gedurende het 1e of 2e jaar al begeven. Deze eMMC chips zijn niet geschikt voor Tesla's!
Ik heb mijn eMMC chip in mijn Model S uit 2013 vervangen door een 64GB model welke veeeeel sneller is dan de 8GB die er standaard in zit.

Deze chip is groter en sneller. Dat merk ik bij de MCU gigantisch. Deze is niet snel, maar wel vloeiend.

Navigeren gaat snel en rekent binnen 20s de meeste routes uit.

Fyi, ik heb een 64GB Swissbit chip geplaatst.
Heb je dat zelf gedaan?
Het soldeerwerk niet, maar wel de data van de chip over zetten.

Met een Linux laptop en kennis is dat goed te doen.

USB eMMC reader en writer heb je er voor nodig
Ik meen me te herinneren dat jij of een medeTweaker hier een handleiding of uitgebreide blog/forumpost over heeft gemaakt, kan dat kloppen? Volgens mij een jaar of anderhalf terug op een ander nieuwsartikel over Tesla werd dat gereageerd, en dacht dat jouw naam hier ook bij werd genoemd. (Heb zelf (helaas) geen Tesla, maar is wellicht interessant voor medeTweakers).
Klopt, dat was ik. Zie ook de links hier boven en daar weer het topic op GoT.
Heb jij dit zelf vervangen? (dit is uiteindelijk Tweakers)
Ja, zie mijn post hier boven
Als ik het goed lees, wordt de eMMC chip niet meer vervangen voor dezelfde (8Gb) maar voor een van 64Gb. Dat is dus vooral een veel grotere capaciteit, waardoor de veroudering een stuk(je) langzamer zal moeten gaan: net als bij de accu eigenlijk, kunnen schrijf acties beter verdeeld worden over het gehele geheugen en wordt niet steeds het zelfde stukje opslag op de chip herbeschreven.

Qua tegemoetkoming in kosten: Ik wens je natuurlijk eigenlijk een volledige tegemoetkoming in de kosten voor de vervanging van MCU1 voor MCU2, maar ik zou er als ik jou was eerder vanuit gaan dat je niet de waarde van de MCU1 vervanging (1500) terug gestort krijgt, maar iets ter grote van de waarde van de eMMC vervanging. Dàt stukje valt immers nu onder de extended warranty, en met de MCU2 die jij óók erbij hebt gekocht, ben je méér vooruit gegaan dan enkel een nieuwe eMMC chip: De gehele unit inclusief processor is verbeterd, en je gebruikservaring van de MCU2 is nú zelfs beter dan met de MCU1 toen de auto nieuw was: Met die 2500,- euro heb je niet alleen de storing aan de eMMC chip verholpen, maar is er een grotere upgrade uitgevoerd. (Not to rain on your parade, just to temper your expectations).
Paar maanden geleden heb ik dit probleem ook met mn model X gehad, toen is niet alleen de eMMC chip vervangen maar de gehele middenconsole (scherm + computer dus) kreeg toen te horen dat de eMMC chip niet los vervangen kon worden (of dat deden ze gewoon niet).

Het is een lease auto, dus gelukkig geen directe kosten, maar wel echt slecht dit. Kwam volgens de garage in Den Haag vooral door de vele logs die worden weggeschreven. In nieuwere software zijn er veel minder losse schrijfacties voor de logs en zou het probleem pas (veel) later weer voor kunnen komen vertelde hij me
In nieuwere software zijn er veel minder losse schrijfacties voor de logs en zou het probleem pas (veel) later weer voor kunnen komen vertelde hij me
Het zou eigenlijk natuurlijk helemaal niet mogen voorkomen; ook niet na 20 jaar.
Ik ben blij met men auto uit begin jaren '70; niks geen computerfratsen... alleen jammer van de electrische ramen; die haperen bijna altijd bij oude auto's (als die electrische ramen hebben).
Gelukkig denkt niet iedereen zo er over. Als iedereen nog rond reed in die vervuilende bakken uit de jaren 70, kun je in grote steden de overkant van de straat niet zien van de smog.
Als je dit cradle to cradle bekijkt wil ik nog wel eens discussieren met je.
Of denk je dat nieuwe auto's produceren en recycleren niet belastend is ? Of je nu diesel lokaal verbrand in je motor of je kolen stookt in een centrale blijft toch gelijk.
En neen hernieuwbare energie stelt niet voor in verhouding tot de benodigde energie van de mensheid dus die electrische auto gaat ook op fossiele brandstof rijden.

Let op ik ben niet tegen die dingen, technologie is goed maar ik kan wel nog nadenken over alles wat we vandaag op de mouw gespeld krijgen.
ah kijk, gooi even die red herring er in. Cradle to cradle staat los van het gebruik van de auto. Sinds '92 is katalysator verplicht. Dat staat los van elektrisch vs fossiele brandstof. Of wil je over het nut van een katalysator bediscussieren ?
Neen, maar voor mijn grootmoeder die met een escort van 1998 rijdt moet je geen tesla kopen.
De km's die ze met die oude auto maakt kan niet op tegen de vervuiling die het kost om een nieuwe auto te maken en weer te recycleren. Zelfs al reed die auto CO2 neutraal wat zeker niet het geval is. Komt daarbij dat het fijnstof afkomstig van de banden van een elektrische auto kleiner is dan die van een oude diesel met voorkamers.

En nu je over katalysators begint. Neem het stadsverkeer => auto rijdt stapvoets en de catalysator is altijd koud dus doet niks. Je motor is echter gebouwd om met catalysator te werken (ga niet in detail treden over verbrandingstechnieken maar wil je winst maken kan je alleen optimaliseren door ervan uit te gaan dat die cat altijd werkt) Jammer maar in stadsverkeer maakt je auto hogere emissies dan dat oude hok uit de jaren 70.

Meten is weten. Ik doe niks anders.
de autolobby is zeer sterk, de wetgevers beinvloedbaar of corrupt en de burgers dom want die geloven wat ze lezen.
Het gaat niet om specifieke situaties, het gaat om totale uitstoot. Een moderne auto met start/stop systeem stoot weer minder uit dan jouw oude hok voor het stoplicht. Emissienorm is toch over jaren naar beneden gegaan, dat is gemeten, daar voldoet de auto aan. Iets anders kun je niet concluderen.

Maar ik zou zeggen veel lees plezier: Milieueffecten van oldtimers. Maar zal wel complot/autolobby/domme burgers zijn.

De NOx-emissie van oldtimers (van 25 jaar en ouder in 2015) bedraagt in 2015 2,5 tot 3 kiloton. De PM10-emissie bedraagt 0,1 tot 0,2 kiloton. Dit is circa 15 procent van de NOx
-emissie en 5 procent van de PM10-emissie van de voor 2015 geraamde emissies van alle personenauto’s tezamen. Het aandeel in de NOx-emissie stijgt ten opzichte van 2011
(zie paragraaf 3.3), omdat de rest van het personenautopark in 2015 schoner is als gevolg van de Europese emissienormering.


Dat is al wat aantal jaar geleden. Op bepaald moment moet je gewoon met terugwerkende kracht moderne emissienormen gaan toepassen op oude auto's. Omdat die oude hokken gewoon een steeds groter aandeel in de totale emissie van het hele wagenpark nemen.

Ik denk ook niet dat je echt beseft hoe groot de luchtkwaliteit problemen waren in jaren 50/60/70. Grote steden als Los Angeles hadden echt serieuze luchtkwaliteitsproblemen:Smog LA

Ook in Nederland speelde die problemen:
Nederland

Kun je wel roepen van autolobby/corrupte wetgevers/domme burgers, maar je wil echt niet terug naar die periode en het is toch echt dankzij wetgeving dat dat beter is.

[Reactie gewijzigd door wkleunen op 22 juli 2024 21:38]

Weet je dat een hybride auto meer verbruikt dan een traditionele benzine auto... Natuurlijk wel getest op de weg en niet in een WLPT en of nog meer bedrog de NEDC.
Ik ben niet tegen technologie, sterker ik werk al 10j in de automotive RnD. Ik heb toegang tot een bibliotheek van meer dan 50jaar motor en catalysator ontwikkeling.

Ik ga niet betwisten dat de globale emissies naar beneden zijn gegaan. Er zijn zeker stappen gemaakt.
Maar nieuw is niet perse beter onder alle omstandigheden.
Milieu zones in de stad bijvoorbeeld die kunnen gewoon niet werken als auto's stapvoets moeten rijden en precies daar zijn oudere auto's milieuvriendelijker naar NOx en PM. Wel gek dat die auto's meer moeten betalen om er te mogen rijden. Maar ook al goed nieuws want een hele hoop steden stoppen er ook mee tenzij ze voor de platte belastingen gaan.

De CARB (California Air resources Board) is niet voor niks opgericht in de door jou aangehaalde tijdsperiode (door hun historische ligging en problemen met uitlaatgassen) en dicteert de emissie eisen in de VS en in kleinere maten ook in de EU sindsdien. Maar mochten ze echt iets aan het klimaat willen doen konden ze beter zorgen dat ze wat minder bosbranden hadden. Hoeveel auto's mogen er rijden om zoveel CO2, roet en fijn stof te maken denk je. Alles is relatief.

En over wetgeving en behaalde doelen gesproken => Je moet eens opzoeken hoeveel bijvoorbeeld EU5 heeft bijgedragen aan het klimaat. Dat is werkelijk een 0 operatie geweest. De wetgeving van toen is volledig onderuit gehaald door de autolobby.

En om je een glimp tegen geven naar de toekomst. Je zal vast wel gehoord hebben dat de automotive wereld op de H2 motor is gesprongen. Denk je nu werkelijk dat we H2 netjes kunnen verbranden zodat er enkel water uit de uitlaat komt ? Dream on. Door de hoge verbrandingstemperaturen kan je onmogelijk aan de hoge NOx ontkomen mits je dit in een traditionele zuigermotor wil omzetten naar mechanische energie. En toch gaat het gebeuren.
Ik ga niet betwisten dat de globale emissies naar beneden zijn gegaan. Er zijn zeker stappen gemaakt.
Ok kerel, echt, moet je daar nu zo'n discussie van maken voor je dat wilt toegeven ?
Maar die happering van je ramen is dan vaak een mechanisch probleem. En dat is een heel onder soort probleem en veel eenvoudiger te fixen.

Maar alles slijt natuurlijk. Alleen als die slijtage erger wordt doordat nieuwe software de hardware overbelast dan is dat niet zo handig. En als vervolgens onderdelen slecht vervangen kunnen worden of enkel tegen veel te hoge kosten t.o.v. de (rest)waarde dan hebben we een probleem. Dan is een dergelijke auto veel te snel economisch opgebrand.
er zijn ook genoeg technische problemen met de Tesla's uit deze serie. Een bekend probleem is ook de kogels waar de voorwielen op draaien, het smeersel droogt uit na zoveel tijd en dan maakt draaien een enorm kabaal (metaal op metaal schuren). Ze hebben dat smeersel een paar keer vervangen maar moesten uiteindelijk de hele wielophanging aan de voorkant vervangen, nog net garantie, maar dit was wel een duur geintje anders. Dit is trouwens een veel voorkomend probleem bij Tesla's uit die tijd net als dat van de eMMC chip
Ik heb trouwens begrepen dat er sowieso relatief veel klachten over Tesla's zijn en dat Tesla niet bepaald pro-actief is met het oplossen van de problemen bij de klanten. Als die typische(?) instelling van bedrijven uit de USA zich maar niet verder verspreid over Europa... hoop ik.
Kogellagers gaan niet stuk omdat het vet uitdroogt. Ze gaan stuk omdat er vreemde harde deeltjes hun intreden maken zoals zand.
Een andere aanname is dat de aandrijving zo zwaar is dat het lagers en gewrichten onder gedimensioneerd is voor de belasting die het moet dragen. Ik gok een combinatie van beide.
Mooi dat ze je aan de draai hebben proberen te houden met het vervangen van het vet 8)7
Nee, er zijn niet minder schrijf acties. De nieuwe units hebben gewoon een grotere eMMC waardoor je het probleem veel verder naar de toekomst kunt schuiven.
Ook minder schrijf acties, ze hebben natuurlijk ook een software update uitgebracht waardoor er minder word geschreven.

Edit: dit is natuurlijk geen oplossing voor de eMMC's waar al te veel onnodige schrijfacties op hebben plaatsgevonden.

[Reactie gewijzigd door zwartpet op 22 juli 2024 21:38]

Ik heb opzich al een heel goed beeld hoor van wat ik mag verwachten. Onder de garantie voorwaarden die Tesla online heeft gepost staat al dat er in februari meer bekend wordt voor eigenaren die door een defect eMMC chip uiteindelijk noodgedwongen een upgrade hebben moeten nemen en hoe die gecompenseerd gaan worden. Hierbij was mij de keuze gegeven om voor 1500 een vervangende eMMC chip te nemen of voor 2500 euro een upgrade gezien er toen nog geen sprake was van garantie. Het is in Jip en Janneke taal vrij logische dat 1500 euro dan het juiste bedrag zou zijn om terug te storten maar Tesla zal zeker niet zo vrijgevend zijn gezien verleden dit wel vaker anders heeft bewezen. Maar consumenten recht is wel een ander gevalletje de waarde van de gratis garantie is direct te herleiden naar de 1500 euro kost prijs. Deze kan en ga ik daarom ook claimen bij Tesla ongeacht wat er bij hun geroepen wordt tenzij ik met meer dan 1500 of zelfs volledig wordt vergoed maar dat lijkt me sterk. De kans is klein dat ze 1500 gaan bieden of meer maar dat is wel een redelijke verwachting die je als klant zijnde mag verwachten gezien de eMMC chip nooit defect had mogen gaan. Tesla erkend eigenlijk schuld en ik ben er hoe dan ook 1000 euro op achteruit gegaan omdat Tesla dit niet eerder toegaf. Het is een complex verhaal waar eigenlijk volledige restitutie het juiste zou zijn of in iedergeval de waarde van de initiele vervanging.

Dat van de 64Gb is wellicht sinds de nieuwe garantie voorwaarde toegepast want in oktober werd mij precies een identieke eMMC aangeboden. Maar wel goeie zaak want het was echt nodig!
Ja natuurlijk. Je koopt een auto van wat, 80 duizend euro?, En jij gaat mensen aanraden om 2500 euro uit te geven aan iets wat gewoon hoort te blijven werken voor 20~30 jaar.

Ik snap niet dat je het kan laten klinken alsof je blij bent dat je nog meer geld aan Tesla heb mogen geven. Dat is in ieder geval hoe ik het lees.

Als Tesla een beetje fatsoen zou hebben dan hadden ze allang toegezegd dit gratis voor iedereen te repareren aangezien dit duidelijk een kwestie van beknibbelen op de hardware is.
Denk dat je de situatie niet goed genoeg begrijpt om daar zo over te mogen oordelen. Het is veel geld en we zijn boos ja. Maar allereerst kost het nu niet langer 2500 euro. Tesla heeft toegegeven en zal mij dus een flinke hoeveelheid moeten terug betalen en andere klanten die er voor kiezen de upgrade te doen een flink lagere prijs aan te bieden als optie. Maar ik raad mensen af om de eMMC chips te laten vervangen door dezelfde eMMC chip die weer defect zal gaan op korte termijn omdat ik gewoon weet dat die niet gemaakt zijn voor de Tesla computer. Dat is door veel experts al bevestigd en meerdere onderzoeken. Het is zeer complex en niet simpelweg een aanpassing van een chip dus het kost geld, maar zoals je zelf zegt is de auto minstens 80.000 euro. Je wilt dat deze goed werkt en niet het gevoel geeft dat die 80 of 127k in mijn geval je niet achterlaat met een gevoel van een 5000 euro kostende auto omdat de radio en navigatie niet werkt met alleen maar reboots. Het is een hele MCU die vervangen wordt. Ik ben boos op Tesla woedend zelfs en ben er zelfs zo'n 20 tot 30 keer voor naar het service center gegaan de afgelopen 3 jaar met velen mailtjes en woedende uitbarstingen. Maar ik blijf mensen afraden om zichzelf straks in dezelfde situatie te gooien. Ik heb uiteindelijk gekozen om me er bij neer te leggen voor mijn eigen mentale gezondheid maar wat je zegt is juist en daar sta ik absoluut achter maar je kent het verhaal niet goed genoeg om te oordelen over wat ik nu precies zeg.

Wat ik zeg is dat geen enkele Tesla rijder die MCU1 moet accepteren. Zelfs als ie geen defecten heeft is een upgrade naar MCU2 nog altijd beter voor de lange termijn en alle features die de auto krijgt. En natuurlijk wel met de verwachting dat Tesla compenseert. Ik heb niemand verteld 2500 euro te moeten besteden.

Maargoed, als het klopt dat ze de originele 8GB varianten vervangen voor een 64GB variant welke dit wel aan kan dan is dat iets om over na te denken.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 22 juli 2024 21:38]

Vele experts? Die chip is prima bestand zolang ze er maar niet (zoveel) naar schrijven. Het is een software ontwerpfout van Tesla. Hadden ze met een software upgrade moeten verhelpen.

Het hele afwimpel en frustratieverhaal klinkt exact zoals het bijv. Audi verging met hun in de soep lopende motoren door een ontwerpfout in de motor (veerring van verkeerd materiaal). Werd per geval met coulance behandeld in .nl.

Ik snap je frustratie. Erg dat Tesla het niet beter doet op nazorg dan haar voorgangers.
Sorry maar denk jij dat een simpele software update van Tesla dit zou verhelpen? Een auto gedesigned om complexe berekeningen te maken non stop en altijd actief te zijn met internet, sentry mode, data analyse, autopilot info en luchtvering standen op basis van dynamische gewicht? Tesla's zijn zeer en zeer complex. Ik weet hier heel veel van gezien ik ze vroeger verkocht en ik er als kind groot fan van was en nu uiteindelijk deze zelf ook rij. Met elk stukje technologie in de auto kost dat extra rekenkracht die meer vergt van de eMMC chip. Zelfs navigeren is zeer complex gezien deze rekening houd met verschillen in hoogtes van de weg, sensoren die het sturen van de banden en het stuur real time bij houden naast GPS voor een exacte positie bepaling zelfs in lange tunnels van 16 km zoals in Zwitserland. En ook het rekening houden met het batterij niveau en verbruik wegens temperatuur verschillen en airco stand of rijgedrag om efficiente routes te vinden via superchargers en het rekening houden met bergen op de route.

Dat alleen al met navigeren alleen. Een erg simpel process voor de meeste telefoons maar erg complex en gedetaileerd voor een Tesla die veel meer kan met deze data. Terwijl dit allemaal gebeurt worden ook de elektromotoren aangestuurd op basis van complexe berekeningen voor all wheel drive. Bijvoorbeeld bij bochten door de voorste motor te gebruiken voor efficiëntie en het verkleinen van slippen of nat weg dek lang niet zo simpel als de gewone tractiecontrol van andere auto's.

Hoe dieper je in de info duikt hoe meer je ontdekt. De software maar ook de hardware is extreem complex. Ik durf zelfs te zeggen dat het de meest complexe auto is die er heeft bestaan sinds de komst van de Model S.

Als jij nu probeert te beweren dat die eMMC chip die absoluut niet geschikt was om al deze complexe berekeningen lang durig vol te houden prima bestand is hiervoor heb je het volledig mis. De Tesla's zijn complex voor een goeie reden. Veiligheid, conform en het feit dat de auto vrijwel alles kan wat auto's vroeger niet konden. Daar moet men niet de software op downgraden maar hardware op upgraden in mijn ogen. Tesla heeft toegegeven dat de eMMC chip niet voldoet aan de eisen van Tesla's vandaag. In 2012 en tot 2014 was het goed genoeg om de auto werkend te krijgen en een mooie auto op de markt te brengen. Inmiddels zijn ze groot genoeg om gewoon degelijke kwaliteit te moeten leveren. Dit onderdeel kwam nog uit de startup periode. De upgrade MCU2 heeft ook heel lang op zich laten wachten door de enorme stap die Tesla wilde nemen voor de upgrade om het future proof te maken.
‘Groot genoeg om kwaliteit te leveren’ Tesla verkoopt 300.000 autos per jaar. De totale markt is iets van 50 miljoen autos per jaar. Toyota 10.000.000 en is dus 30 keer zo groot. Tesla maakt op elke auto verlies. Hun winst komt van CO2 certificaten. Hun marktkapitalisatie is 30% van het totaal van autobedrijven. Zelfs als Tesla de nieuwe Volkswagen wordt, dan nog is de huidige marketcap veel te hoog en dat toont aan dat het een gigantische bubbel is.

Tesla maakt mooie autos met hele vette tegnologie (batterijtechnogie, eficciency, vermogen is heel indrukwekkend) en heeft een pioniersrol gehad in het elektrische rijden. Maar met de toenemende elektrificatie (ze zijn nu wereldwijd de 4e ev leverancier) kunnen ze over een jaar waarschijnlijk niet veel meer verdienen aan CO2 certificaten en de race om een goedkope EV lijken ze ook te verliezen aan Hyundai/Kia en vermoedelijk binnenkort ook VW.
Op elke auto maken ze vandaag winst. Het probleem is dat ze veel meer investeren in de ontwikkeling van nieuwe voertuigen alsook fabrieken dan dat men als winst uit de verkoop van de voertuigen weet te halen. Ja, Tesla is structureel nog altijd niet winstgevend. De winst die ze de vorige 5 kwartalen hebben geboekt komt uit niet structurele inkomsten zoals kapitaalsverhogingen door het verkopen van aandelen en het verkopen van emissierechten aan FCA. Maar aan de andere kant bouwen ze nog altijd in Shanghai, Berlijn en Texas en zijn ze bezig met de Roadster 2, Semi en Cybertruck.

Ik ga wel akkoord met de visie dat de beurswaarde van Tesla (net zoals van enkele andere techbedrijven) vandaag geen echte basis meer heeft in de echte waarde die je het bedrijf zou toebedelen.
Teslas P/E ratio = 650, PEG =18

P/E zou 10-17 moeten zijn
PEG moet eigenlijk lager dan 1 zijn

Tech is nu misschien wat meer overgewaardeerd dan de rest van de markt, maar we zien natuurlijk vooral dat de gehele markt gewoon overgewaardeerd is. Men kan nergens naartoe met het geld. Huizen zijn overgewaardeerd, aandele zijn overgewaardeerd, op sparen/leningen verdien je nauwelijks iets terwijl de noodzaak tot het verdienen aan vermogen nu groter dan ooit is.
Qua operationele kosten van tesla's bouwen zijn ze al 5+ jaar winstgevend met vrij hoge marges. Alleen de roadster (eerste tesla productie auto uit 2009 oid) was wat dat betreft niet zo goed uitgedacht.

Al het beschikbare geld gaat bij Tesla al jaren richting het opschalen van de productie.

Dit is vrij algemeen bekend, waarom toch dit soort onzin blijven herhalen.
Tesla is ook niet alleen autobouwer, dus waarom je ze daarmee vergelijkt is ook vrij onduidelijk.

(Edit, woorden voor mensen die moeilijk doen)

[Reactie gewijzigd door Bob de Slager op 22 juli 2024 21:38]

Operationele kosten van tesla's bouwen is al 5+ jaar winstgevend met vrij hoge marges.
Kosten zijn per defenitie niet winstgevend.

Teslas P/E ratio is ongeveer 650 dit jaar. Bij ING 12, Apple 38 en bij een nogal saai General Electric is dat 30. Dat is dus zwaar in onbalans. Pas als Tesla een factor 20 groeit met gelijk blijvende market cap is dit in balans. Voor de duidelijkheid, lager is beter, want dan is er per aandeel meer winst.

PEG is bij Tesla 18, ING 2.6, Apple 3, bij GE 14 (stijging van 12 in ongeveer een half jaar). Hier geldt, Dit getal houdt rekening met de verwachtte groei en typisch is lager dan 1 goed, hoger dan 1 niet goed.

Tesla is het schoolvoorbeeld van een bubbel. En niet alleen tesla, maar ook Nicola of het Chineese Nio.
De waardering van Tesla reflecteert gewoon het gegeven dat ze voorlopen met EV technologie, de markt ziet correct in dat efficient veel fossiele brandstof auto's bouwen geen bijzonder trucje is, en zeker geen garantie is op een mooie positie in de EV verkoop ranglijstjes. De enige die er toe doen binnen een jaar of tien.

Een beetje droog oplepelen hoe de cijfertjes van een nieuwkomer niet lijken op de cijfertjes van bestaande mammoettankers die al decennia hetzelfde doen raakt natuurlijk kant noch wal.

Dergelijke clowneske analyses van grote handelaren en institutionele beleggers en natuurlijk de jarenlange druk van hysterische shorters met nogal wat media macht zijn de reden dat tienduizenden fanboys rendementen van >600% over een paar maanden hebben opgetekend.

Of de waardering nu helemaal terecht is zal gaan blijken, maar gezien de aangekondigde automotive/grid grade battery cell daadwerkelijk op weg is naar massaproductie door teams met de slimste jonge engineers uit de hele VS, lijkt dat ook wel goed te gaan.
Een van die cijfers reflecteerd echter groeipotentie. Ik zou zeggen dat dat wel degelijk relevant is. Die rendementen heb ik ook omdat ik tesla vrij vroeg gekocht heb. Nu nog steeds met Bitcoin (ook een bubbel wat mij betreft). Echter zijn het institutionele beleggers en grote handelaren die jaar in jaar uit geld verdienen. Die miljoenair worden. Niet de fanboys (waar ik overigens bij hoor) die een lucky hit hebben met 600% rendement op een paar euro en vervolgens bij de volgende hype alles verliezen of vergeten te verzilveren.

En zoals ik al aangaf, de huidige waardering houdt rekening met een groei van tesla van minimaal een factor 20 maar met inflatie misschien eerder een factor 30.

Ja, we gaan het zien.
Ik hoor je alleen over de groeipotentie van zelf EV's bouwen.

Hoe zit het met de grid-scale en huis batterijen?
Hoe zit het met inkomsten uit virtual powerplants en grid services (thuis batterijen & duizenden snellaadstations)?
En met de verkoop van hoog-efficiente electromotoren, batterypacks en bms systemen aan andere ev bouwers?

Persoonlijk verwacht ik nog steeds veel van Autopilot, zodra de Dojo begint te functioneren als ontworpen gaat de discussie over wie de beste kaarten in handen heeft voor autonoom rijden heel snel ophouden en komen de robo-taxi's ook eindelijk in zicht ergens aan de horizon. Niemand anders heeft de mogelijkheid om machine learning toe te passen met dagelijkse input van duizenden menselijke bestuurders in echte verkeers situaties met een spreekwoordelijke druk op de knop.

Maargoed, de centrale bottleneck van Tesla is nu al bijna een decennium lang de beschikbaarheid van batterij cellen. Volg hoe ze dit managen, hoe ze de winst per beschikbare cel maximaliseren en hoe ze de beschikbaarheid (en kwaliteit) van cellen proberen te verhogen.

Vrijwel alle grote keuzes in de bedrijfsvoering komen terug op cel beschikbaarheid.
klonic je hebt het compleet mis. Tesla maakt juist winst gezien de batterij prijs flink is gedaald door massa productie. Ook verdienen ze door enorme investeerders en is het momenteel het meest waardevolle automerk wat ooit heeft bestaan als je naar de marketcap kijkt. Dat waren ze al voor Tesla besloot om hun 1 to 5 split te doen in de aandeel markt.(het 5voudigen van de aantal aandelen om de prijs door 5 te splitsen en het makkelijker te maken voor investeerders) vrijwel gelijk na de split is de waarde dik gestegen en heeft het zelfs de prijs bereikt die het had voor de split plaatsvond. Het bedrijf is dus gelijk 5 keer zoveel waard geworden.

Ook is het simpel. Je maakt verlies als je veel uitgeeft. En je maakt winst als je bespaart. Dit heeft Elon lang geleden al aangegeven. Als winst het uitgangspunt was waren ze er al lang al. Echter blijft Tesla investeren en groeien waardoor grote uitgaves noodzakelijk bleven. Inmiddels hebben ze al 4 of 5 kwartalen winst geboekt op rij om investeerders even opgelucht te laten ademhalen gezien de aandeel markt zo extreem in waarde is gestegen en met 1 slecht kwartaal dat compleet terug kan vallen.

Desalniettemin. Tesla maakt geld en veel ook. Ze maken absoluut geen verlies op auto's meer dat is ruim na de komst van de Model 3 al bereikt door massa productie. Ook de velen prijs dalingen tonen dit aan.

Maar wat jij niet snapt en wat investeerders wel snappen is dat Tesla meer mogelijkheden heeft dan welk auto merk dan ook. Battery day is geweest en ze hebben een batterij weten te ontwikkelen zonder cobalt en tot 60% meer bereik uit mijn hoofd. Sneller laden, efficienter en duurzamer. Verder is de autopilot software nu op een niveau dat zelfrijden binnen enkele updates naar de hele fleet kan. FSD beta test video's online laten al zien hoe goed dat werkt en hoe rap de cornercases met iedere week eruit gaan.

En dan het feit dat de gigafactories in China en Berlijn de concurrentie het heel zwaar gaan maken. China is de grootste auto markt op aarde. Zij zijn ook de 1e en enige buitenlandse automerk die daar een eigen fabriek mocht neerzetten en volgens Chinese wetten auto's mag verkopen. Andere merken moeten enorme bedragen betalen aan belasting en klanten krijgen het hiermee ook zwaar. Verder wordt elektrische daar enorm gesteund en is dat de norm die in China de markt overneemt.(sneller dan wij in NL dat doen)

Berlijn zelfde verhaal voor Europa. Enorme automarkt hier waar Tesla al erg succesvol is maar nog met inport prijzen. Straks zullen de prijzen flink dalen en kwaliteits niveau gaat in Berlijn een groot ding zijn. Dat heeft Elon al aangegeven, Berlijn en China zullen veel investeren om de kwaliteit van de auto's in niveau te tillen door de grote kennis lokaal. De Chinese model 3 bijvoorbeeld had al geen paneel verschillen(panel gaps) een enorme issue die al sinds 2012 aanwezig is bij alle Tesla's. In Duitsland zal Tesla de concurrentie uiteraard aangaan met Duitse automerken en hier de kwaliteit on par brengen.

Als investeerder is het dus logische om in Tesla te investeren, maar de investeerders zijn grotendeels Tesla owners. Net als Apple zijn dat mensen die geloven in het merk. Die halen hun investering er niet af. Die laten hun geld liggen omdat zij geloven in de toekomst van het merk. De markt kan enorm vallen maar in de lange termijn zal het enkel groeien. Tesla heeft in de hele corona pandemie als enige fabrikant een stijgende groeiende markt gehad. Hoe kan dat?! Zonder pandemie zal dit alleen sneller gaan.

Kijk, ik zal vast een Tesla pet op hebben ik heb vroeger voor het merk gewerkt en rij de auto maargoed. Ik geef ze absoluut complimenten over waar het merk voor staat en het is absoluut verdiend dat ze zo enorm groeien als je naar de huidige markt kijkt. Maar als owner ben ik absoluut niet tevreden met ze. Want de prijs die ik ervoor heb moeten betalen om Tesla hun dromen waar te maken was het voor mij niet waard met de velen kwaliteit problemen van de auto. Daar had ik beter een S klasse Mercedes voor kunnen halen. Maar om te roepen dat Tesla nog klein is. 2 jaar geleden kon dat nog. Vandaag de dag niet meer. Ze groeien ieder jaar zo'n 300%. Met name Service centers, stores, Gigafactories, Superchargers en employee's. Ze zijn zo'n 9 keer groter dan ze 2 jaar geleden alleen al waren door de komst van Giga China en de velen landen waar nieuwe service centers zijn gebouwd.
Ik snap wel dat tesla een aantal stapjes voor is. Met batterijen inderdaad en met autopilot al hoor je de autopers nu wel zeggen dat bijvoorbeeld Mercedes Benz op zo ongeveer het gelijke niveau zit.

Maar even een vergelijking:
Market Cap
VW Groep: 81 mld
Tesla: 590 mld

RD uitgaven:
VW (of Toyota) gaan richting 10 mld
Tesla 0,35 mld

Tesla wordt dus 7,2 keer zo goed gewaardeerd als VW. Is tesla 7,2 keer zoveel waard als VW? Er zit zoals je zelf zegt natuurlijk meer potentie in dan wat er nu uitkomt en daar heb je als graadmeter de PEG voor deze meet winst per aandeel en verwachtte groei. Deze is idealiter onder 1:
VW: 1.11
Tesla: 203

Tesla zal vast ook harder kunnen groeien, maar of zij 1/3 van de winst kunnen pakken zoals hun market cap doet vermoeden? Dat denk ik niet.
Ik denk dat je echt onderschat wat Tesla is en wat VW is. Volkswagen is enkel een autofabrikant met een legacy en wat trouwe klanten en ervaring. Laten we niet vergeten dat Volkswagen eerlijk gezegd het zou hebben verdiend failliet te gaan na het diesel schandaal fiasco waar trouwens Mercedes en BMW ook niet compleet onschuldig in waren. Ook dochter bedrijf Audi was in deze schandaal betrokken.

De CEO van Volkswagen roept al bijna 5 jaar dat Tesla geweldige zaken doet en hij denkt dat iedere autofabrikant jaren achterloopt. Heb je enig idee wat je met elkaar vergelijkt nu? Zelfs de CEO geeft aan bij lange na niet op het niveau van Tesla te zitten. De batterijen van de 2012 Model S zijn nog altijd beter dan de huidige 2020 elektrische auto's. Ja ALLEMAAL. Geen enkele fabrikant heeft een betere batterij dan de 8 jaar oude Model S gemaakt. Maar Tesla heeft niet stil gezeten, de 2020 Model S en straks met de nieuwe batterij 2022 model zal er weer een enorme voorsprong worden geboekt. Dus ga hier niet roepen dat fabrikanten op hetzelfde niveau zijn gekomen als Tesla als ze niet eens de 8 jaar oude 2012 model S nog hebben kunnen evenaren.

Tesla is een innovatief merk die meer kan met technologie dan zelfs Daimler en BMW dat kunnen. Autopilot is bij Mercedes niet eens close. Zoiets had je niet durven zeggen als je deze video helemaal had gezien. Autonoom rijden is oneindig veel data en velen updates voor men dit mogelijk kan maken. Tesla doet dit met iedere Tesla gemaakt na 2016. Camera's, Radar en Sensoren die data blijven verzamelen en in shadow mode simulaties uitvoert voor toekomstige versies en het verwerken van fouten. Dit allemaal slechts met camera's, ultrasonic sensoren, 1 radar en wellicht de meest complexe machine learning ooit toegepast in een product. Wat andere fabrikanten nu gebruiken is Lidar. Zelfs Waymo(google's autonome auto's), Uber en alle fabrikanten die nu bezig zijn met autonomie maken gebruik van Lidar wat extreem duur is en niet efficient. Bovendien is het niet praktische dit in alle auto's te stoppen. Autopilot van Tesla was tot een maand geleden helemaal nooit op het niveau van de simpelste Lidar systemen nu op de markt. Dat wisten we al vanaf dag 1. Tesla koos ervoor om te ontwikkelen in een systeem wat Lidar niet alleen zou overtreffen maar ook velen malen praktischer en goedkoper zou zijn. En dat is nu gelukt en vorige maand hebben de eerste gelukkigen de beta updates al gekregen.

Dailmer is niet eens in de buurt van deze tech. Ze gebruiken Lidar. Je mag en kan Autopilot op geen enkele wijze vergelijken met deze auto's. Lidar werkt met hele simpele code al redelijk goed maar verliest het op basis van machine learning en enorm hoge kosten met vrijwel alles wat autopilot nu inmiddels kan. Autopilot was nooit de beste. Het was sinds 2015 al niks anders dan enkel lane keeping en adaptive cruize control voor op de snelweg. Het ging juist om de versie die nu beschikbaar komt voor al deze gebruikers door software updates welke een floot van 2 miljoen auto's met een simpele druk op de knop autonome functies geeft. Mercedes zit niet eens in deze strijd momenteel, al hun autonome tech komt door partners of andere tech bedrijven. En enkel de top high end Mercedesen gaan deze functies krijgen. Bij Tesla krijgt iedere auto autopilot. Ook de goedkoopste Model 3's.

Snap trouwens niet zo goed waarom je begint over R&D uitgaves. Tesla heeft met nooit zoveel uitgegeven aan research & development als de andere autofabrikanten maar heeft het altijd beter gedaan. Geld spreekt niet genoeg als je een merk runt waar talent en intelligentie gewoon werkt. Bovendien gaat het hier om Elon die zelf een engineer is en een rocket scientist die technologie flink beter begrijpt dan de miljarden die VW en Toyota uitgeven aan R&D omdat ze het zelf niet kunnen.

Dit is waar VW zijn R&D momenteel aan uitgeeft. Ja je leest het goed. fossiele brandstof. Ze lijken het nog altijd niet geleerd te hebben. Snap echt niet waarom je Volkswagen zo hoog neerzet. Ze zijn bezig met een transitie naar elektrische, dat klopt. Maar ze maken nog schandalig veel fouten en hebben geen idee wat ze doen. Alle merken momenteel kopiëren alles van Tesla om ook maar enkel mee te doen maar technologie intern bij Tesla is al 10 jaar verder met ontwikkelingen. Dat gaat uiteindelijk deze fabrikanten hun nek kosten als ze niet snel gaan innoveren.

Ik wil niet alles goed praten voor Tesla maar sorry, na Apple, Microsoft & Google zijn zij waarschijnlijk 1 van de meest innovatieve merken die bestaan. Enkel Amazon en Facebook passen nog redelijk in dat rijtje. Auto merken als Volkswagen zijn niks anders dan autofabrikanten. Heb jij gezien wat we in 100 jaar tijd aan auto's en ontwikkeling hebben gekregen? Vrijwel niks namelijk. Een auto uit de jaren 50 is nog zeer vergelijkbaar met auto's van nu. Een Tesla uit 2012 vergelijken met eentje uit 2020 is al bijna net zo grote stap als 50 jaar fossiele brandstof.
Wat VW, BMW, Toyota of wie dan ook verdient is (helaas) niet relevant. Ik gun het Tesla namelijk zeker en heb zelf een broertje dood aan Duitse autofabrikanten.Ik rijd zelf in een Toyota want ik vind dat dat kwalitatief gezien de beste autos zijn.
De CEO van Volkswagen roept al bijna 5 jaar dat Tesla geweldige zaken doet en hij denkt dat iedere autofabrikant jaren achterloopt
Je link over VW R&D budget klopt niet, althans, is achterhaald. VW gaat ongeveer 30 miljard per jaar van zijn R&D budget in electrische autos steken, dat is dus 1,5 keer de GEHELE jaaromzet van Tesla. Zelfs als VW dus 1/3 zo efficient is als Tesla dan is dit nog steeds een gigantisch bedrag. Nu is het bedrag waarschijnlijk ook wat overdreven, maar dan nog zal het gigantisch zijn.

Jou bron w.b.t. atonoom rijden komt van Tesla zelf. Mijn bron is autoweek. Journalisten die lyrisch zijn over allerlei dingen aan de Model S maar die zelf zeggen dat de nieuwe S klasse (die ten tijden van de video die je laat zien nog niet bestond) heel dicht in de buurt komt. Dan nog, autopilot is beter.

Wat je zegt over R&D ben ik niet met je eens. Elon Musk zit niet zelf batterijtechnologie uit te vinden natuurlijk. Die 300 miloen USD gaat gewoon naar teams, met managers en hardware. Volgens mij is hij, zoals ik een natuurkundige. En heeft hij (in tegenstelling tot ik) een MBA. Ik geloof best dat Tesla haar geld VEEL efficienter uitgeefd. Maar zouden ze op kunnen tegen het volume van VW? 0.3 mld vs 30 mld is wel even een verschil.

Kijk je kan wel aan de hand van allerlei voorbeeldjes aantonen dat tesla zo geweldig is. Maar dat is niet wat ik ontken. Sensoren, software, algoritme, design, batterijtechniek, autopilot, het is allemaal van een ander niveau. Maar de gigantische groei en de 'hebben' factor van Tesla heeft de concurrentie volgens mij echt wel wakker geschud met VW op de eerste plek. Toyota was overigens al wakker maar zet voornamelijk in op H2. De vraag is of en hoe hard de concurrentie zal inlopen. De cijfers van tesla zijn rooskleurig, maar niet zo rooskleurig dat de market cap (simpelgezegd waardering) verklaard wordt.

Musk was overigens helemaal niet negatief over de ID.3 (op de acceleratie na dan)

Laat me nog een keer benadrukken dat ik persoonlijk fan ben van Elon Musk en Tesla, maar dat ik ook vrees voor de toekomst niet heel rooskleurig is, omdat VW, gewoon gigantisch veel potentie heeft door hun omzet.

[Reactie gewijzigd door klonic op 22 juli 2024 21:38]

VW heeft veel geld, maar wat ik probeer te zeggen is dat je al het geld op aarde kan hebben en het dan nog slecht kan doen als je niet de juiste mensen ervoor hebt. Het probleem bij Volswagen is simpelweg de cultuur. Wat alle bekende automerken buiten Tesla gemeen hebben is hun reputatie. Mercedes kan niet zomaar een auto uitbrengen zonder telkens een bepaalde reputatie waar te maken. Risico's nemen en lef is niet wat Volkswagen, Daimler of BMW kennen. Ze kijken naar de markt en proberen hierin mee te gaan wanneer nodig maar ze hebben tot 3 jaar terug nog altijd geroepen dat er geen toekomst was in Elektrische. Als je dat toen nog riep of 5 jaar geleden dan loop je al flink achter op een merk wat al een miljoen auto's heeft rijden met die technologie en al begonnen is met ontwikkelen voor de komende 20 jaar.

De meest innovatieve technologieën komt vaak juist van een klein team mensen of leiders die risico's durven te nemen. Elon is zo'n mens. Net als Steve Jobs, Bill Gates, Thomas Edison of zelfs Nikola Tesla zelf is hij het type persoon die hele abstracte onverwachte beloftes waar maakt die geen ander erkend merk zou durven beloven. Zijn timeframes waren niet altijd correct maar hij heeft al zijn beloftes altijd waar gemaakt en ze waren altijd bijzonder en erg gedurfd. Bij Volkswagen riepen ze pas dat ze elektrische auto's gingen ontwikkelen lang nadat Elon al bewezen had dat het extreem succesvol was en de superchargers en subsidies ervoor al getrokken zijn. Het gaat nu niet om hoe groot Volkswagen is. Het gaat om hoe hard Volkswagen achterloopt. De technologie van Tesla ondanks velen patenten is grotendeels open source. VW hanteert nu het idee beter goed gejat dan slecht bedacht met al hun nieuwe voertuigen en Elon als aarde vriend probeert dit zoveel mogelijk te stimuleren door alleen al het idee dat hierdoor ons planeet er beter van wordt zelfs als dat uiteindelijk het merk doet sterven.

Zijn doel is niet geld verdienen zijn doel is groter dan dat. Dat zie je ook met SpaceX. Geen enkele rijke ondernemer durft al zijn geld te investeren om maar een ruimtevaart bedrijf te starten wat 99% kans heeft te falen. Hij gaat zijn dromen achterna en dat doet hij ook met Tesla.

Momenteel is VW nog groter. Maar over 5 jaar is dat een heel ander verhaal. Tesla groeit jaarlijks zo'n 300% die stijging zal uiteindelijk minder expodentieel worden maar momenteel is de expodentiele kracht van 3 nog aan het groeien aan Tesla's zijde. Van al het geld wat er verdiend wordt wordt geïnvesteerd in een sterkere en snellere groei. Ook wat jij noemt R&D is nutteloos voor een merk als Tesla die dit allemaal zelf doet in-house. R&D kosten geef je uit aan externe partijen. Tesla betaald simpelweg loon aan zo'n beetje de meest slimme mensen op aarde in Sillicon Valley zowel aan Tesla als SpaceX. Het is het meest gewilde plek voor de zeer intelligenten. Overal lees je dat vrijwel iedereen die afstudeert in verschillende richtingen enig zins te maken met werk wat Tesla of SpaceX doet daar wilt werken of solliciteren. Ik zelf heb het geluk gehad daar te kunnen werken en heb ontzettend intelligente mensen ontmoet. Dat zou ik nooit durven overtreffen, maar ach ik zat niet in zo'n zelfde functie dus dat was voor mij toen niet een zorg.

Volkswagen heeft die cultuur bij lange na niet. Volkswagen is steady en heeft een reputatie en cultuur waar veel druk op medewerkers staat. Fouten mogen niet langer gemaakt worden en het is een zeer traditioneel en ouderwets bedrijf wat nu door een lastige transitie gaat waarbij voor de helft de aandacht nog zit bij de huidige floot en de nieuwe fossiele brandstof auto's die het geld binnen harken. En slechts een eerste stap richting een toekomst waar nog veel te leren valt voor VW. Je kan veel geld hebben maar als de bedrijfscultuur niet half het lef heeft van de concurrentie en niet batterijen, elektromotoren en innovatieve software ontwikkelt maar koopt zullen zij ook altijd afhankelijk zijn van externe partijen die niet eens op half de snelheid kunnen ontwikkelen als Tesla dat nu allemaal in-house doet met eigen software, eigen dara, eigen batterij technologie, eigen onderzoekers en engeneers en het feit dat ze de slimste mensen zo'n beetje smekend voor de deur krijgen voor een baantje maakt het voor hen niet lastig om te ontwikkelen zonder hoge kosten.

Volkswagen is gewoon desperate laten we daar allemaal eerlijk over zijn. Het diesel schandaal zijn zij absoluut niet vergeten en ze lopen enorm achter. De ID.3 is een prachtige auto maar je moet gek zijn dat bedrag neer te leggen aan de ID.3 terwijl je voor hetzelfde geld een Model 3 hebt met meer functies, meer range, meer kracht, superchargen, autopilot en nog 1000 andere functies die de VW nog mist. VW gaat ooit concurreren met Tesla maar vandaag de dag doen ze dat nog niet.
Ja, dit is een ontwerpfout van Tesla.

Dit heeft NIETS te maken met de berekeningen die het systeem doet (het is de media control unit, niet de computer die instaat voor AP/FSD en andere zaken). De fout die Tesla gemaakt heeft is dat zij bepaalde debug logs hebben aanstaan die niet aan horen te staan. Logs die gewoon uitgezet kunnen worden of die verplaatst kunnen worden naar /dev/null zodat ze nooit naar de opslag worden geschreven. Wat doet Tesla in plaats van de software aan te passen? Ze bieden een grotere chip aan. Symptoombestreiding in plaats van de kern van het probleem aan te pakken.

Al die berekeningen die jij aanhaalt gebeuren op de CPU en in het RAM geheugen. Daar komt de eMMC chip niet aan te pas. En dat zijn relatief eenvoudige dingen. De afstand die je in de tunnel af legt bijvoorbeeld is iets dat elke moderne wagen op zijn ingebouwde navigatie kan. Koppeling met de snelheidsmeter is alles wat je nodig hebt.

En met alle respect, leuk dat jij zelf ooit voor Tesla hebt gewerkt (neem ik aan) en deze wagens hebt verkocht. Maar verkopers staan nu niet vaak bekend om hun diepe technische kennis. Jij hebt de PR praat gezien van Tesla, maar Tesla zal je nooit veel info hebben gegeven over de technische werking.
Hoi Blokker,

Dat laatste stukje van je comment is een aanname en fout. Klopt ik heb voor ze gewerkt maar plak aub de stereotyperingen over verkopers niet zomaar aan iemand die je daar niet goed genoeg voor kent. Ik ben een fanatieke Tesla fan geweest al lang voor ik daar werkte en kreeg ook intern de beschikking om mezelf op te leiden zo ver ik dat zelf wenste. Dat moedigen zij alleen maar aan gezien ik juist door mijn enthousiasme voor het merk was aangenomen en niet perse een verleden uit de auto wereld.

Wat jij zegt over de analyse van de auto klopt half. Alle berekeningen die de auto maakt die direct de functies tijdens het rijden beïnvloed zoals de elektromotoren, luchtvering, sensoren & autopilot worden aangestuurd door de Tesla computer en niet de MCU. Maar vergis je niet. De MCU analyseert deze data ook. Navigatie gek genoeg is 1 van de meest complexe dingen die de MCU doet. Bij navigeren wordt rekening gehouden met de batterij, GPS, hoogte verschillen, temperatuur, gewicht, maar ook alle sensoren om bijvoorbeeld in tunnels op basis van complexe berekeningen de exacte locatie nauwkeurig te volgen zonder GPS. Maar het grootste nog is Autopilot zelf. Autopilot data wordt heel nauwkeurig met de MCU gedeeld voor bijvoorbeeld functies als Navigate on Autopilot of straks FSD(full self driving) welke op basis van inputs door de gebruiker weer de auto aanstuurt. Daarnaast gebeurd er in de achtergrond nog heel wat. Radio of spotify, LTE verbinding, (auto) brightness lvl's, climate control en info van de auto zelf zoals airbags, luchtvering(of het wijzigen hiervan), bandendruk, bluetooth, en het aanpassen van driving modes of stoer comfort lvl's. De gehele communicatie tussen de auto en jou gaat doormiddel van de MCU. De MCU vertaald dus in wijze alles wat de main computer doet en dat is erg complex als je rekening houd met de tal aan functies die de MCU herhaalt of zelf uitvoert. Maar als dat niet genoeg was logt de MCU alles in cache. Iedere km die je rijd komt er een enorm stuk data bij wat gelogd blijft totdat jij of Tesla zelf besluit deze cache of de trips te verwijderen. Dus zolang jij je trips A en B nooit reset zullen beiden de gehele route loggen. Van snelheids verschil tot verbruik tot laden tot data onderweg en eventuele feedback voor camera's op punten waar je deze naar Tesla stuurt. Het word allemaal in de achtergrond opgeslagen.

Het wijzigen hiervan via software updates met als doel de MCU1 werkend te krijgen zou betekenen dat er geheel nieuwe software geschreven zou moeten worden en deze Tesla's compleet van hun legacy code en principe regels zouden moeten afwijken. Dan zou je dus ook 2 verschillende software versies krijgen die alleen maar verder zouden afwijken en totaal niet praktische voor Tesla om 2 verschillende versies up to date te houden. Ipv die keuze kiest Tesla er dus voor alle auto's altijd dezelfde software te geven met als prijs dat een kleine hoeveelheid gebruikers op termijn defecte MCU's krijgen in Tesla's ogen. "a small sacrifice for the better". Het heeft lang moeten duren maar eindelijk heeft Tesla nu besloten dat dit onder garantie vervangen moet worden en als 8GB vervangen wordt door 64GB een 4 voudiging in capaciteit voor enkel de originele MCU betekent dat veel. Tesla weet dat hun software enkel complexer gaat worden in de toekomst en ik hoop werkelijk dat deze nieuwe eMMC chip het ook niet op korte termijn zal begeven voor die eigenaren.

De koppeling met snelheidsmeter voor in de tunnels is trouwens mogelijk, maar niet wat Tesla wilt. Tesla wilt dat de auto op geen enkele wijze de locatie van de auto verliest op de cm het liefst. Dus er word rekening gehouden met alle 4 wielen en de over of onder rotatie bij bijvoorbeeld slippen of bochten, Het niveau van de draai en de snelheid. Dit is intern getest door auto's zonder GPS door het hele land te laten rijden en door bergen en nat wegdek tot het basically bijna perfect was. 1 van de redenen hiervoor is een kijk naar de toekomst waarbij de auto's bij het verliezen van bijvoorbeeld camera's met enkel sensoren en radar nog de weg kan vinden op basis van een kaart. Dit zal in de praktijk natuurlijk nooit komen maar zal een aanvulling zijn op wat autopilot kan voor geval er onderweg iets gebeurd of het vinden van een veilige stop plaats om een noodstop te maken. Erg handig voor tunnels momenteel maar het vooral gemaakt omdat Tesla het simpelweg kan en die data straks weer goed kan gebruiken voor andere analyses. Deze data is trouwens heel extensief gebruikt om track mode en performance auto's flink te verbeteren. Tesla leert ontzettend veel door deze data.
Nimac91, ik ben het eens met blokker_1999 Ondanks dat je verkoper bent (geweest) van deze auto is de techniek hieronder toch wat anders dan je denkt. Ten eerste gebruik je een eMMC nooit voor berekeningen en de bijbehorende tijdelijke waarden. Alleen voor logging van events en resultaten die je langdurig wilt bewaren. Ten tweede ben ik ervan overtuigd dat als tesla werkelijk de (maar) 8GB eMMC wil ontzien, ze heel veel van de data via de GSM verbinding die ze hebben kunnen opslaan op hun eigen servers, als ze de eMMC willen ontlasten.
Ten derde: Mijn bedrijf heeft ook eens een situatie gehad waarbij relais door een onverwachte situatie toch om de 20 seconden continu konden schakelen. Resulaat was dat na zo'n 6 maanden (na 100.000 keer schakelen) de eerste relais defect raken. Dit wordt dan voor die klant kosteloos hersteld, (design fout basically) en voor alle andere klanten wordt dit issue gemeld, en voorkomen door een software update die het probleem oplost. De software fix zorgt dat dit veel minder voorkomt, en toch heb je als bedrijf wat goodwill gekregen.
Dat dit probleem pas later optreedt snap ik, maar dat Tesla dit niet proactief probeert op te lossen niet. Ik heb vaak genoeg kleine BGA IC's laten vervangen op borden, en onze CM rekent daar maar een gering bedrag voor. Bijvoorbeeld 100$ voor het vervangen van 5 stuks STM32L151 TFBGA64 (niet zeker van de naam, maar 0.5mm 8x8 BGA chip) = 20$ per stuk. Dus grootschalige uitbouw/rework/ inbouw van 2 uur arbeid plus reworkkosten zou onder de 200$ moeten kunnen.
Zeker dat het een complex geheel is, zo'n Tesla. Echter doen meer auto-merken dat natuurlijk zeker voor een deel ook. Al hebben die dan niet al deze onderdelen tegelijkertijd in 1 voertuig. Maar deze spreken we ook aan als deze te weinig rekening houden met een bepaalde situatie waardoor defecten vaak of te snel optreden.
Al die speciale features worden door sub-systemen geregeld. De navigatie data stuurt niet direct de stuuruitslag aan. Dat doen de sensoren en het deel van software om te bepalen waar de lijnen op de weg lopen.
Maar juist in een dergelijk doordacht systeem is het des te treuriger dat dan geen rekening gehouden wordt met een - van tevoren bekende - beperking van het geheugen-medium. Alsof je een database-server uitrust met enkel een usb-stick... 8)7

Maar een software update of optie waarbij de logging uit wordt gezet of andere features die welliswaar handig voor de fabrikant zijn maar niet perse voor de gebruiker. Of als de gebruiker geen behoefte heeft aan een bepaalde optie.
Sorry maar denk jij dat een simpele software update van Tesla dit zou verhelpen?
Ja. Maar "simpele" mag je weglaten.

Ik geloof niet dat je weet wat een eMMC is. De eMMC is slechts een niet-volatiele geheugenchip. Heeft helemaal niets te maken met de berekeningen die de processor moet doen.

Je argumenten werken juist de verkeerde kant op Tesla gebruikt de eMMC juist teveel als "cache", dus juist om berekeningen te voorkomen.
Tesla heeft toegegeven dat de eMMC chip niet voldoet aan de eisen van Tesla's vandaag.
Lekker makkelijk. Ze willen hun ontwerpfout verhullen.
de enorme stap die Tesla wilde nemen voor de upgrade om het future proof te maken.
Als ze dezelfde fout maken wordt e.e.a. hoogstens een factor 8 uitgesteld.

Disclaimer: Ik ontwerp complexe systemen.
Ze hebben daadwerkelijk ook een software update eruit gegooid om ervoor te zorgen dat er minder naar werd geschreven.
Voor mensen die al een aantal jaren in hun Tesla rijden is dit natuurlijk mosterd na de maaltijd. Al die onnodige schrijf acties zijn immers al gebeurd.
Bij Tesla is een upgrade ten minste mogelijk. Bij alle andere merken zit er standaard verouderde hardware in de wagens.
Bij Tesla is een upgrade mogelijk.
Bij andere merken is het niet nodig.

Noem mij een voorbeeld van een autofabrikant dat een dergelijk fout heeft gemaakt en vervolgens hun klanten de dupe laat zijn, ipv het netjes af te handelen.

[Reactie gewijzigd door mjtdevries op 22 juli 2024 21:38]

Bij de meeste merken is de boordcomputer van hun auto's uit 2015 allang outdated. Niet nodig???
Die outdated boordcomputer kan nog steeds een route in 2 sec uitrekenen ipv 20 sec.
Dus nee, niet nodig. (en kaarten krijgen gewoon updates)

De koplampen zijn ook outdated. Nog steeds een H7 reflector. Geven ook nog steeds gewoon licht als je ze aan zet. Is daar wat jou betreft ook een update voor nodig?

[Reactie gewijzigd door mjtdevries op 22 juli 2024 21:38]

In mijn Auris waren de kaarten al outdated nog voor ik de weg op ging. Zelfs de meest recente update komt 2-3 jaar achter op zijn minst...
En 2 seconden? Niet in mijn Toyota uit 2017 iig. En ook niet in een van 2019 (vervangwagen). Die boordcomputers zijn ook supertraag en hebben amper functies.
Ik denk juist dat upgraden de enige reden moet zijn om naar die eMMC te schrijven.
Nou, als je voldoende betaald kun je vaak nog wel een upgrade uit (laten) voeren alleen is het niet altijd helemaal 'stekker compatible'.
Super uitleg, dank!

Ik ben zelf een fan van het merk vanwegen wat ze bereiken in de transitie naar elektrisch maar ik vind het wel erg voor de kopers van de S/X.

Je merkt in alles dat deze modellen gewoon een springplank waren naar de M3 en de focus daar volledig is verdwenen.
Dat er nu een refresh komt van de S is volgens mij alleen omdat Musk het niet kan uitstaan dat een taycan op de 1/4 mile een auto lengte voorsprong heeft.
Voor de trnasitie naar sustainable transport heeft de S en X nauwelijk een doel. De 3, Y en de nieuwe Semi zijn veel belangrijker.
Ja probleem met Tesla is tegelijkertijd hun sterkste kant. Het is een techbedrijf uit sillicon valley. Hun technologie is geweldig. Maar kwaliteit daar hebben ze absoluut geen ervaring in. Maar de Berlin gigafactory is deels ook daarom daar neer gezet. Zowel de Chinese als Duitse gigafactory gaat kwaliteits upgrades toepassen op huidige als toekomstige modellen. De nieuwe model 3 met flink veel verbeteringen is grotendeels voort gekomen door de Chinese gigafactory.

Ik schat zelf dat het nog wel zo'n 10 jaar gaat duren voor de kwaliteits eisen van Tesla's ook maar te vergelijken zijn met die van Duitse merken, maar je krijgt wel steeds meer waar voor je geld. Ik kocht mijn auto op het verkeerde moment. Zowel de prijs was het dubbele van nu en de kwaliteit was flink lager dan de nieuwste. Ik hoop dat anderen in ieder geval die ervaring straks niet hoeven mee te maken.

Heb inmiddels ongeveer 15 onderdelen van mijn auto moeten vervangen of repareren in de afgelopen 3 jaar.
De kwaliteit van de onderdelen op zich is over het algemeen prima in orde. Je moet kijken naar de root cause voor het falen van de eMMC en dan zie je dat het niets te maken heeft met kwaliteit. Standaard logs aan laten staan die enorme hoeveelheden data continue wegschrijven op een klein flashgeheugen. Dat is gewoon een slechte beslissing geweest. En dat is een technologie keuze, geen kwaliteitsissue van de eMMC.
En dat is een technologie keuze, geen kwaliteitsissue van de eMMC.
Maar wel degelijk een kwaliteitsissue in het ontwikkelprocess.
Ik had het niet enkel over de eMMC, de kwaliteit van alle onderdelen in de auto hebben punten van afwerking tot duurzaam wel issues. Handgrepen van de Model S die van binnen breken. Portier raam die gek geluid maakt bij openen en sluiten waarvan het motortje zelfs breekt. De afwerking van de auto panelen on-symetrische en grote gaten. Touchscreen wat niet compleet in het midden zit maar een beetje geroteerd geinstaleerd waardoor aan de bovenkant van het touchscreen een stukje weg loopt onder de rand. Lichtelijk scheef hangende suspensie. 100% transparantie sound bleed wanneer je audio afspeelt in de auto(buiten hoor je het net zo hard als binnen ook telefoon gesprekken), (autopilot) sensoren of camera's die willekeurig defect gaan (hoe kan je als owner hiervoor bestraft worden?). 1500 euro dure koplampen die kleur veliezen en uiteindelijk defect gaan(beide ja binnen 3 maanden en de vervanging hield het 4 maanden vol tot verkleuring) En ja ook de eMMC chip.

Elk onderdeeltje die ik benoem is op alleen mijn auto al defect gegaan in de eerste 2 jaar dat ik de auto reed. Mijn portier raam repareren kostte me 650 euro, Handgrepen 2x450 euro, sensor & camera defect 700 euro, scheef hangende suspensie 4000 euro(ik kreeg deze met veel gezeik onder garantie na dreiging tot rechtzaken), koplampen 2x1500 euro is 3000 euro en dan na 4 maanden beiden weer kleurvorming. Complete MCU vervanging 2500 euro(inc eMMC chip) En ik vergeet nog een heleboel andere issues en alle issues die ik onder garantie had moeten repareren heb ik niet hier even niet verwerkt. Maar dit is toch niet normaal? Een auto van slechts 2 jaar out waar al deze onderdelen aan stuk gaan ik rij ongeveer 45.000 km per jaar dus was in mijn 2e jaar al door de garantie heen en dan begint de drama. Bijna maandelijks gaat er iets defect dit is niet overdreven. Ik heb sinds ik de auto heb altijd een case open staan bij Tesla voor de reparatie van een onderdeel wat vaak op zich laat wachten. Tegen die tijd is er weer wat anders stuk en gaat er weer een nieuwe case open.

De kwaliteit van de onderdelen is NIET prima in orde. Bij lange na niet, en Tesla heeft dit al veel vaker moeten toegeven. De onderdelen worden beter met iedere nieuwe versie maar het is nog altijd niet goed genoeg voor een auto uit die prijs klasse. Een Volkswagen Polo een auto wat echt niet te vergelijken is met een auto van deze prijsklasse doet het in afwerking en kwaliteit veel beter dan een Tesla 3, X, S name it.
Wel degelijk een kwaliteitsissue dus: componenten moeten op elkaar afgestemd zijn en zijn dat in dit geval niet. Tesla’s zitten hier vol mee en dat is ook logisch, aangezien ze zo’n nieuw merk zijn. Voor mij een reden om het nog even aan te kijken, weinig zin in dit soort gedoe.
Waarom vervangen ze deze emmc chips niet met een slc of mlc ssd? Dan kan je veel meer writes toepassen toch?
eMMC is een SLC of MLC flash. Deze beste zijn van het SLC NOR type.

Maar dat is nog steeds niet de fout die gemaakt is.
Ah ok dank. Ik dacht dat emmc een goedkopere vorm van flashgeheugen was.
eMMC is een interface en slechts gedeeltelijk een implementatie standaard.

https://www.jedec.org/doc...iews_fulltext=jesd84-a441
Welke model 3 uit 2015??
De eerste 300 founders edities in USA. Die werkten al op MCU2
Is dat alweer zo lang geleden :o
Ja in Nederland liepen we zo'n 2 jaar achter. Leveringen in EU gingen niet van start tot alle amerikaanse modellen waren geleverd omdat er een deadline was in Amerika voor de Federal State Tax(subsidie) die zou verlopen in 2017. Ook logistiek was het niet logische om auto's te leveren in het buitenland als ze al niet aan de vraag konden voldoen in eigen land. En de $35.000 dollar Model 3 versie die in Amerika ook verscheen nog. Er zijn dus eigenaren geweest die de model 3 voor 35k - 7,5k(federal tax credit) $27.500 hebben kunnen kopen. Dat was de deal van de lifetime.
Dan is $2500 vrij prijzig om een onderdeel te laten vervangen dat gewoon zou moeten blijven werken, bijna 10% van de nieuw prijs van de auto ;-)
Ja klopt, wil het absoluut niet goed praten voor ze maar moet ook wel zeggen dat het echt niet maar een onderdeeltje is. Die upgrade is een volledig nieuw Touchscreen, GPU en basically een nieuwe computer. Vandaar de benaming "MCU"(Media control unit). Maar voor de consument kan het misschien lijken alsof het alleen een GPU of Ram wissel is maar in de praktijk werkt dat niet zo met deze systemen. De MCU's zijn heel specifiek gedesigned dus als 1 onderdeel wordt geupgrade moet gelijk alles.

Maar 2500 euro is nog altijd een belachelijk hoge prijs!
Nee. De Model 3 werd aangekondigd op 31 maart 2016.
Eerste productie in juli 2017.
De Model 3 werd aangekondigd op 31 maart 2016 hoor!
Eerste productie in juli 2017.
Dus nee, geen mcu2 in 2015 😉.
Mooie uitleg. Zelf een Tesla MS uit 2015 met MCU1. Door een inmiddels bekende, ook bij Tesla, uit Eindhoven de chip laten vervangen door een grotere en zwaardere. De MCU1 werkt goed en snel genoeg, kan natuurlijk wel sneller. Navigeren, Spotify werken ook prima maar kan wederom zeker sneller.
De MCU2 biedt zeker meer, maar ik vind het extra prijskaartje met de huidige werking niet de moeite waard.
Klopt. initieel is het ook absoluut niet het geld waard. 2500 euro daar koop je heel veel meer voor dan een netflix machine die ook wat games rund. Maar ik was genoodzaakt om minstens 1500 euro uit te geven en ik wilde die ervaring liever nooit meer. Dus koos om 1000 euro extra neer te leggen en me erbij neer te leggen. Moet wel zeggen dat het inmiddels beter genieten is met al die nieuwe functies en hoe flot alles werkt. Maar dat had het eigenlijk vanaf dag 1 al moeten zijn met mijn 2017 Tesla. Ik ben daarom ook heel blij dat ik in iedergeval deels mijn geld terug krijg. 2500 euro is veel geld voor slechts een touchscreen met zeer beperkte functies. Goed te horen dat die van jou beter werkt. Ik ga er dan even vanuit dat ze die van jou hebben geupgrade van 8GB naar 64GB zoals anderen hiervoor in de comments al roepen.
Denk je dat je nu je gekozen hebt voor de MCU2 upgrade, dat je alsnog geld retour gaat krijgen?? Volgens mij niet. Je hebt een keus gemaakt voor de upgrade naar nieuwer MCU2 systeem tenslotte.
Die keuze is gemaakt door het alternatief wat 'gratis vervangen onder garantie (of desnoods een nieuwe chip voor 100e)' had moeten zijn een prijskaartje van 1500 euro te geven. Daar valt zeker wat over te zeggen.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 21:38]

Precies wat @TWeaKLeGeND hieronder zegt. Ik kon enkel kiezen tussen 1500 euro betalen voor precies hetzelfde. Of 1000 euro extra neerleggen voor een upgrade die zo'n 30 keer krachtiger is en mij flink veel nieuwe functies geeft in de auto voor een lange termijn. Voor mij was die keuze snel gemaakt gezien ik niet nog eens door deze hel heen wilde. Maar was dat gratis geweest had ik absoluut nooit 2500 euro uitgegeven voor een MCU wissel alleen.
Ooit al eens de vergelijking met een andere auto uit 2015 gemaakt? Snelheid en functies zijn geen issue dan. Vergelijken met 2020, of zelfs 2018, id niet helemaal eerlijk 😉
Want jij denkt dat in 2015 autos 20 sec of meerdere minuten nodig hadden om een navigatie route uit te rekenen?
Ja. Zelfs wagens van 2017-2018 doen dat (Toyota is 1 voorbeeld).
Ik had tot vorige week een Toyota Auris TS van 2015 en nu een Corolla TS van 2020.
Beiden rekenen een route in een paar seconden uit. (ook naar Italië) Niet in 20sec of meerdere minuten zoals je hier van Tesla eigenaren hoort.

Ben benieuwd met welke Toyota jij de ervaring hebt dat het 20 sec duurt.
Auris touring sports uit 2017. Bagger. Echt bagger. Mijn vrouw irriteert er zich nog het meest aan. Duurt een eeuwigheid om op te starten. Achteruitrijcamera is pas actief als ik al weg ben. GPS werkt zeer traag. Niets abnormaal volgens de dealer. Binnenkort doe ik hem weg. Nooit nog Toyota 😋
Mja, kleine tegenvaller lijkt me (tenzij privé rijder). Naast alle MIA/ KIA/ BPM/ Wegenbelasting, amper onderhoudskosten, BTW verrekening en 4% bijtelling mag dat de pret toch niet drukken? Bij de oude MS was het helemaal feest wat dat betreft. Mijn punt als EV rijder sinds 2013 is dat je dat incalculeert (of had moeten doen). Iets met early innovator/ adopter.
Het heeft toch helemaal niets met EV te maken? Had net zo goed de MCU van een diesel kunnen zijn.
Hoe zit dit in de eerste generatie van de Model 3 ?
Jesus, 25 service afspraken en 40 mails/telefoons.
Ik zou dolgraag een Tesla hebben maar ik heb er gewoon de tijd niet voor als ik ervaringen hoor van bezitters.

Even de totaalsom maken;
Gezien ik deze als bedrijfswagen zou gebruiken reken ik mijn tijd aan €50/uur (andere bedrijven rekenen snel het dubbele):
10 minuten per mail/telefoon = ~7 uur, 25 service afspraken: 25 uur (+ extra ongemak; taxi nodig etc), in totaal dus 32 uur kwijt of minimaal €1600.

Dan nog eens €1500-€2500 daar bovenop, zelfs al krijg je daar mogelijk een deel van terug ben je ondertussen wel de liquiditeit kwijt.

Ja Tesla is goedkoop in onderhoud maar ik hoor niet vaak dat de jaarlijkse cost of ownership effectief lager is dan een gewone dieselwagen.
Hoe zit dit met de Tesla 3?
Model 3 heeft vanaf dag 1 altijd al de nieuwste MCU gehad. Amerikanen konden dus in de periode vanaf 2015 voor een lagere prijs een auto krijgen die beter presteert in performance, een nieuwere MCU heeft en snel laden op 250 kw/h tot 2,5 keer zo snel als wat de Model S en X kunnen. Er zijn dus eigenaren met een Model 3 van slechts 35.000 Dollar die een nog betere auto hebben dan eigenaren met een Model S 2 jaar nieuwer voor 3 keer die prijs.

Er lopen nog heel wat rechtzaken hierover en heel veel fora waar eigenaren zoals ikzelf heel boos zijn. Ik heb nu de nieuwe MCU zelf moeten kopen en ik kan niet sneller laden dan 100 kw/h terwijl Elon op tweets had beloofd dat ook de S en X van die tijd deze snelheden zouden kunnen krijgen.

Met de Model 3 en Y zit je dus goed. Sterker nog vanaf deze maand zijn ze over gegaan naar de nieuwe Model 3's met een warmtepomp welke efficienter is, beter werkt en minder verbruikt wanneer de auto niet gebruikt wordt. En veel cosmetische upgrades en nieuwe center console. Dus als je nu een Model 3 of Y haalt zit je goed.

De S en X zijn nu vergelijkbaar maar nog altijd mindere versies van wat de Model 3 en Y zijn. Enkel luchtvering, ruimte en een kleine performance verschil is wat de S & X meerwaarde geeft. Al het andere is beter in de 3 en Y

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 22 juli 2024 21:38]

En dit is natuurlijk precies waarom de verkoopaantallen van S en X zo zijn gekelderd. Maar ik vind eerlijk gezegd ook de Nederlandse prijzen van de 3 en Y absurd. Even het voorbeeld van de auto die mij zou passen: Model Y LR AWD (RWD nog niet bestelbaar).

Die kost in de VS US$50.000. Bij de huidige wisselkoers (1:1,22), 10% importheffingen en 21% BTW is dat ongeveer €55.000.

In Nederland willen ze daar €64.000 voor hebben (die ook nog minder features heeft dan in de VS). Terwijl je een compleet uitgeruste long range Enyaq voor €10.000 minder hebt, zelfs meer dan €15.000 minder als je wat de onzin eruit laat.

Ik koop dus sowieso nog geen Y, totdat Giga Berlin open is (geen importheffingen meer en kostenbesparende innovaties zijn doorgevoerd.
$50.000 is zonder BTW in Amerika ook, hou daar wel nog rekening mee. Maar idd. De prijs verschillen zijn belachelijk. In NL kan je er al snel zo'n 10K bij doen en dat in euro's niet in dollars. Vandaar de Gigafactory in Berlijn die dat zou moeten veranderen. Maar vooralsnog is het echt te duur.

Ik zal jullie 1 ding vertellen alvast. Trap absoluut niet in het verhaaltje dat via stroom rijden goedkoper is dan benzine/diesel. In Amsterdam waar ik woon is het 0,36 ct per kwh. Dus 36 euro voor een volle lading. En eerst kon ik er makkelijk 400 km mee maar nu nog maar slechts 250 en dan moet het ook niet al te koud zijn en mag ik niet al te hard anders valt het bereik al snel tegen. 36 euro voor 250 km in de winter en 300 in de zomer met een 100 kwh batterij. Met tanken kon ik voor 50 euro makkelijk 600 tot 700 km vroeger. Wegenbelasting is het enige waar je echt op bespaard. Eerlijk toegegeven, dit is een Model S uit 2017. De Model 3 en Y hebben inmiddels bettere batterijen en efficienter. Capaciteits verlies zal bij die flink minder zijn.

Edit: Als je eigen stroom hebt en/of zonnepanelen is het trouwens een ander verhaal. Je bespaart dan wel flink. Thuis is stroom zo'n 0,21 ct per kwh en in het zuiden van het land nog goedkoper.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 22 juli 2024 21:38]

Ik tank mijn model 3p zakelijk op het werk voor 11ct per km (ex btw). Bij 203wh (185 gem+10% laadverlies) per km is dit 2ct per km. De 185wh gem. is incl. alles trouwens, dus ook zomervakantie met 130km/h en dakkoffer.

Bij 400->250km degradatie zou je onder garantie een nieuwe accu moeten krijgen. Dat is ook niet in lijn met de degradatiestatistieken van de model S. De WLTP range van een EV is grofweg de range die je hebt als je bij mooi weer met 90km/h op een snelweg rijdt (zie Bjorn Nyland reviews).

De prijsverschillen met oa de Qeniaq/Id3 zijn zoals je aangaf (denk ik) te verklaren uit:
  • import 10%
  • Transport eur 1000?
  • VAG verkoopt EV's met verlies om CO2 wetgeving EU.
Vooral dat laatste punt: de ID.3's en soms ook o.a. e-tron's worden massaal tegen bizar lage leaseprijzen in de markt geduwd, vooral op duitse markt. Zo zag ik in Duitsland een private lease aanbiedingen voor vanafprijs 200 p/m(48m/10k).

De mY in Berlijn gaat met de nieuwe 4680 cellen uit eigen fabriek geproduceerd worden, zonder import heffingen en (hoge)transport kosten. Ben benieuwd naar de prijs & capaciteit. In principe moet een 100kwh versie wel mogelijk zijn met zelfde gewicht.
11ct per km of kw/h? Ik neem aan dat je baas dan ook een gedeelte van de stroomkosten op zich neemt?

Klopt de degradatie lijn staat vastgesteld op ongeveer 95% capaciteit voor mijn auto die op 148.000km zit. Echter geeft Tesla telkens aan dat mijn batterij geen problemen ervaart en normaal werkt. Als smoes wordt er geroepen dat de verwarming, rijstijl en veel superchargen hieraan meewerkt. Dit is onzin want ik kon in de winter makkelijk 380km halen toen de auto nieuw was(100D) nu slechts 270 op zijn best met een zeer nette rijstijl. Ik ben er nog mee bezig maar ben bang dat ze mijn batterij niet gaan vervangen.

Voor iedereen is de deal natuurlijk anders ook. Als jij zo goedkoop kan laden op werk en in een efficientere model 3 is de prijs verhouding compleet anders dan ik die een zware 100 kwh batterij vol laad om enkel de afstand te halen van jou 75 kwh model 3P(in mijn geval de helft daarvan zelfs) dan ben je met een S snel duurder uit dan een benzine auto maar in jou geval betaal je wellicht slechts een kwart van die prijs.

Sterker nog de WLTP range is een verbeterde en nog onrealistische beeld van wat de NEDC was. Toen ik de auto kocht kon mijne volgends NEDC 580 km ver. Ik probeer er alles aan te doen een nieuwe batterij te krijgen maar Tesla wilt ook daarin niet snel toegeven ben ik bang.

Het is gek te zien dat in de Duitse markt nu VW een eigen EV heeft er wel flink wordt geinvesteerd in het stimuleren hiervan. Maar toen Tesla de markt in kwam de Duitse giganten en overheid dit juist tegen hielden. Maar het is hoe dan ook goed voor de toekomst. In NL is de bijtelling inmiddels 8 en geloof vanaf volgende maand nog hoger. Het gaat de verkeerde kant op.
Per kwh bedoel ik inderdaad! Ben eigen baas dus betaal dat (indirect) zelf.

Heb je al een keer gekeken of je via scanmytesla/ODB de remaining capaciteit kan uitlezen? https://www.youtube.com/watch?v=x7NJIkOirVE

Stel je hebt nog 85kwh, dan zou je met 230wh/km (lijkt me redelijk voor een MS, kan zuiniger) nog minimaal 370 ver moeten komen. 270km is dan 314wh/km bij 85kwh terwijl je accu netto 95kwh zou moeten hebben. Wat zegt je verbruiksmeter gemiddeld over bv. de laatste 10k km?

Je hebt niet continue sentry, teslafi etc. meelopen? Die zorgen bij mij voor best wat drain.
Ik heb toevallig even zelf wat onderzoek gedaan de afgelopen 3 dagen.

Ik had opgeladen tot 402 km op de teller nu slechts 1 dag later heb ik 143,5 km afgelegd op de trip meter en heb ik slechts 124km nog over op de teller.

Dus mijn verbruik is afgerond precies het dubbele van wat de auto aangeeft. Als verbruik geeft de auto 35,6 kWh aan op 143,5 km. Mijn verbruik is dus niet veranderd maar van mijn capaciteit is werkelijk niks meer van over. 35,6 kWh staat dus gelijk aan zo'n 70% van mijn huidige batterij. Naar schatting heb ik dus nog maar 50 kWh capaciteit over van de originele 95 die jij nu aangeeft. Dat is een verlies van 48% capaciteit in slechts 3 jaar tijd met 140.000 km op de teller.

En toch blijft Tesla roepen dat mijn auto normaal bereik vertoont en het maar licht aan mijn rijgedrag, climate control of andere zaken. Mijn verbruik van 35,6 kWh houd rekening met mijn rijgedrag en andere stroom verbruik, het staat dus vast dat 35,6 kWh gelijk staat aan zo'n 70% van mijn huidige capaciteit? Dus dit zou al bewijzen dat ik meer dan de minimale 30% norm capaciteit binnen 8 jaar kwijt ben in de garantie voorwaarden voor een nieuwe battery pack.

De OBD tool heb ik helaas niet, maar ik denk persoonlijk dat dat zelfs onnodig is gezien ik deze berekeningen zelf al kan maken op basis van de info die de Tesla al geeft. Als ik een simpele rekensom maak op basis van toen ik de auto had geladen tot 402(90%) en nu nog maar 124 km over heb op 143,5 km met een totale verbruik van 35,6 kWh. Val ik erg ruim onder de minimale eis van 70% capaciteit voor ik een nieuwe batterij krijg. Ik val ergens rond 50% zelfs als ik het erg ruim pak en de noodbatterij onder de 0 km mee reken in mijn totale capaciteit.

Ik stuur alle foto's naar Tesla. Ken gelukkig de case manager die eerder enkele problemen van mij heeft verholpen. Hoop dat ze er alsnog een kijkje op nemen. Het is absoluut niet oke voor dit bedrag(127k) een auto te rijden met slechts 200km capaciteit. Daar heb ik absoluut niet de grotere battery pack voor gekocht 3 jaar geleden. De belofte was 550 km en al wist ik dat er niks klopt van de NEDC bereik op de website is dat een belofte die ze bij lange na niet waar hebben gemaakt en nu zelfs 1/3e daarvan erg moeizaam gaat. *zucht*
Zowiezo km’s afzetten en alleen naar % kijken.

250wh/km is nog best een flink verbruik, maar ook niet heel gek( reed van de week in een etron, en daarmee is 250wh bijna hypermilen).
Ter vandaag in mijn m3p met 8-10gr 153 km met 37% accu, kleine 160wh/km.

Heb je die 143km in 1 rit gemaakt of meerdere ritten? Ik zou zeggen, laad eens helemaal tot 100% op, echt wachten tot de auto stopt met laden, en rij dan eens een km of 150 rustig, gewoon 100 op snelweg. Belangrijk echt te wachten, soms denkt hij dat hij bij 100% is maar kan hij dan nog half uur op 3kw laden. Wel direct gaan rijden als de auto stopt met laden. Check dan na rit hoe veel % je nog hebt en hoe veel kw is verbruikt, verwarming niet te hoog.
Hoe komt het dat je bereik afneemt? Ik zou zeggen dat de capaciteit van de accu afneemt t.g.v. degradatie, maar dan zou er toch ook geen 36 euro aan 'stroom' meer in passen?
Ja klopt. Eerlijk gezegd heb ik de berekening puur op basis van de weet gedaan dat mijn auto 100kWh onderin heeft zitten. Maar na wat onderzoek is waarschijnlijk slechts de helft hiervan over. Mijn verbruik lijkt niet te zijn veranderd en de kosten zijn dus niet omhoog gegaan. Enkel mijn capaciteit. Wat wel gek is. De auto geeft nog altijd meer dan 400 km aan in de dashboard wanneer deze is vol geladen zelfs op slechts 50 tot 60 kWh capaciteit. Toen ik nog 100 kWh had gaf de auto 530 aan.

Ik lijk bij vol laden van 0 tot 100% slechts 45 kWh te hebben geladen dus dan zou dat me idd geen 36 euro maar zo'n 15 euro kosten. Ik heb dit allemaal vandaag uitgerekend dus de kosten voor laden zijn niet omhoog. Maar mijn bereik en capaciteit is wel flink verminderd. Enige extra kosten is eventueel de transactiekosten per laadbeurt omdat ik nu 2x zoveel aan de paal sta.

Hoe het komt dat mijn bereik zo afneemt weet ik niet. Volgens de schema's online valt mijn auto flink buiten de gemiddelde lijn op mijn km stand 140.000 zou ik nog 90 tot 95% capaciteit moeten hebben. Ik heb nu ongeveer 50% capaciteit. Ik supercharge wel veel maar ook dan is het een belachelijk verschil. Ik ga ervanuit dat er iets flink mis is met mijn battery pack. Gezien ik precies kan lezen hoeveel ik verbruik en hoeveel procent dat van mijn batterij kost maakt het ook niet uit of het zomer of winter is. Ik heb slechts 50 tot max55 kWh over in de batterij van de originele 100 toen ik deze kocht in 2017. Ik durf niet te zeggen of er in 2017 wellicht al iets mis was.
Als je inderdaad voor 36 ct/kWh moet laden, dan is het omslagpunt veel hoger.

Ik heb een e-Golf en een Lexus CT200h, redelijk vergelijkbaar qua grootte.
Als ik met dezelfde optimale temperatuur en rijstijl in de zomer 10 kWh/100 km rij, dan is dit in de Lexus ongeveer 3,8. (ik rij nogal zuinigjes). Met een brandstofprijs van 1,40 (Laag voor NL begrippen) is dit nog steeds in jouw geval € 3,60 per 100 km vs € 5,32 per 100 km.

In de winter (paar graden boven 0) zit ik ongeveer op 15 kWh/100 km waar ik met Lexus op 4,8 zou zitten, dan is het dus € 5,40 en € 6,72.

Ergo, ik denk dat als je 2 vergelijkbare auto's hebt en een model S ook vergelijkt met een A6/5-serie dat de kosten met exact dezelfde rijstijl in de zomer veel goedkoper zijn, maar in de winter het verschil minder wordt.. maar nog steeds lager zullen zijn van de Tesla.
Maar met een dergelijk klein verschil in tanken of bijladen is de meerprijs van een EV niet terug te verdienen. Ik denk dat Nimac91 daar op doelt
Ik heb 4 jaar lang een LEAF gereden en dat was flink goedkoper. Mede omdat ik grotendeels in de parkeergarage het appartementencomplex kon laden (tegen hetgrootverbruikerstarief) reed ik voor ongeveer 2 cent per kilometer aan energie.

Aan de openbare weg laden is inderdaad veel duurder, dan kom je rond 4-5 cent per kilometer uit. Iets lager dan met een hele zuinige compacte diesel schat ik. Uiteraard is dit alles afhankelijk van je rijgedrag. Ik reed erg zuinig. Veel snelwegkilometers in de spits met hele stukken 80-90 km/h.

Het beleid van gemeentes is daarom belachelijk. Je wordt gedwongen gebruik te maken van monopolisten die veel te hoge tarieven vragen. Beter is het om te faciliteren dat mensen zonder oprit of eigen parkeerplaats toch op een veilige manier op de eigen aansluiting kunnen laden. Dat is al snel 35-40% goedkoper.

Mijn afweging was overigens dat ik een nieuwe LEAF kon leasen (private) en dan kwam ik vergelijkbaar uit qua kosten met een Citroën C4 Cactus (zuinigste diesel). Met lager aantal kilometers ben je dan wel wat duurder uit.

De degradatie van je bereik is wel heftig. Zeker voor een Tesla. Die hebben best veel data met heel beperkte degradatie over veel jaren en kilometers.
thnx voor je uitgebreide info. mijn 2021 3 performance komt voor 31dec nog. blij dat ik dus een goede keus gemaakt heb terwijl ik de S wel volwassener vind rijden.
Oh dat is top, want dan heb je net de Model 3 refresh met een Warmtepomp, nieuwe center console, automatische achterklep en de iets efficiëntere batterij. Ook afwerking en geluidsdichtheid is flink verbeterd en de chrome delete. Dus geen chrome meer aan de buitenkant. De enige reden waarom de Model S volwassener voelt rijden is luchtvering. Dat is werkelijk het enige verschil in rij mogelijkheid vergeleken met de Model S. Maar je gaat echt happy zijn met je M3. Vooral voor die prijs zou ik mijn S zo hebben omgeruild. Je krijgt 3 keer de waarde voor je geld als ik kreeg voor mijn gevoel.

Kleine vraag, haal je jou M3 voor 31dec op wegens lagere bijtelling? Zo niet adviseer ik je de auto pas in Januari op te halen. De dag van levering is namelijk het catalogus jaar van de auto en maakt je auto meer waard! Ik haalde mijn auto op in dec 2017, heb er enorm veel spijt van dat ik hem niet in 2018 ophaalde. Dan kon ik flink meer vragen voor verkoop.
Thnx voor de uitleg weer :)

Ja heb eigen bedrijf, en wil nog gebruik maken van de 8% en mia regeling. En ik koop 'm gewoon, leasen die ik niet aan.
Duidelijk, ja dan moet je hem zeker deze maand nog ophalen! Mia regeling is een flinke aftrek voor de onderneming en bijteling gaat enorm omhoog als je die volgende maand ophaalt. Mia regeling heb je inmiddels al aangevraagd neem ik aan? (kan niet meer na het ophalen van de auto)

Veel plezier met je aanwinst. Hij rijd heerlijk!
Dus om het probleem in één zin samen te vatten: Ze gebruikte als het ware een snapdragon soc terwijl zij een I7 nodig hadden? :)
Nee. Ze gebruikten de snapdragon op een verkeerde manier, en dat zouden ze bij een i7 ook doen.
Was het niet zo dat er gewoon teveel gelogd werd op dat kaartje?
Want veel dataprocessing ga je niet kunnen doen met maar 8GB.
Lijkt mij ook niet voldoende om veel van die software op te zetten.
Het was al veel langer bekend dan een jaar dat deze chips stuk gaan door overbelasting. Waarbij het maar de vraag is of zoveel lees en schrijfacties uberhaupt "nodig" zijn. In iedergeval was het medium compleet ongeschikt om op die manier gebruikt te worden, waardoor storingen onafwendbaar zijn.

Het vervangen van de 8GB voor een 64GB is niet "hetzelfde". Een grotere chip gaat langer mee, zolang de lees en vooral de schijfacties "slim" worden uitgevoerd door de controller.

Wanneer Tesla eigenaren inderdaad maar € 110 hoeven te betalen voor het vervangen van de opslagchip (al zal dat eerder € 300 worden door arbeidsloon), is dit niet compleet onredelijk. Al had dit wat mij betreft best kosteloos gemogen. De MCU is een vitaal onderdeel bij het normale gebruik van de auto. Je zou als consument een correcte werking mogen verwachten voor de technische levensduur van de auto. De genoemde 8 jaar en 160.000km is niet onredelijk, maar had best ruimhartiger gemogen. Temeer omdat zo hard wordt "verkocht" dat Tesla's super betrouwbaar zijn.

MCUs en S / X is geen lekkere combinatie. Er zijn ook veel eigenaren die last hadden van "Yellow banding". Ik vind het vooral teleurstellend dat Tesla zo langzaam reageert of deze problemen en dat in eerste instantie wordt geprobeerd de klant voor alle kosten op te laten draaien als de garantie net verlopen is.

De upgrade is een goede optie voor mensen die dat graag willen, maar wel kostbaar.

De model 3 is in 2016 getoond aan het publiek en vanaf eind 2017 (maar eigenlijk vanaf 2018) op de weg te vinden. Die 2015 in je reactie was net iets te vroeg ;).
Beetje raar dat je een onder garantie staande auto hebt en dan 2790 euro voor de MCU2 moet betalen, 500 euro voor de fm-radio en 600 euro voor een nieuwe achteruit-rij camera die in veel gevallen te donker wordt.

Mijn auto (X) is al een paar keer onderzocht: eMMC is prima, wacht maar op de volgende firmware update.

Conclusie:
- Tesla test hun software gebrekkig, veel te veel bugs in het OS.
- De MCU1 kan gewoon de multimedia niet bijbenen

En dan zou ik zeker bijna 4000 euro overmaken om het op te lossen? Dat is toch belachelijk?
Nee ik had geen garantie. Ik moest of 1500 ex betalen voor vervanging of 2500 ex voor een upgrade. Ik wilde absoluut niet weer dezelfde situatie en voelde me noodgedwongen de upgrade te halen uiteindelijk. Nu er wel garantie wordt uitgegeven voor de MCU verwacht ik een redelijk bedrag terug van ze. Het is absoluut niet oke wat ze vragen voor een defect product wat vanaf dag 1 al niet erin hoort te zitten.

YumYum, wat ik had gedaan was film opnames maken van alles wat mis ging en het loggen. Ik had een stuk of 30 opnames en ja soms ook tijdens het rijden onder autopilot dat is misschien niet de meest handige manier maar ik liet mijn telefoon vanuit het bakje de scherm filmen bijvoorbeeld als ik een navigatie route naar Barcelona startte duurde het 12 tot 15 minuten voor deze een route vond en ik filmde dat van begin tot eind. Ook liedjes zoeken kreeg ik soms een zwarte scherm en dan een 10 minuut lang durende reboot. En soms statische geluid. Als je ze mailed en bijlages mee stuurt zullen ze eerlijk zijn en aangeven dat dat niet hoort. Het kostte mij even maar uiteindelijk gaven ze toe dat er een probleem was.
Ik had een loaner mee met 2020.36.x, ook een route naar spanje ingepland en toen ik bij het servicecenter in groningen aan kwam was de loaner nog de route aan het uitrekenen (45 min!!).

Ik heb ook al een collectie van filmpjes, het probleem is dat je elke 4 weken een nieuwe firmware krijgt en dus weer opnieuw kan beginnen met testen. Volgende auto maar weer een BMW.

Ik zie nog vaker de Tesla medewerkers dan de wasstraat 8)7
Ik zie nog vaker de Tesla medewerkers dan de wasstraat 8)7
Zal ik je eens wat vertellen. Ik heb in 2015 en 2016 bij Tesla gewerkt maar ik ben nog vaker bij het service center geweest als owner in de afgelopen 3 jaar dan toen ik er daar 2 dagen per week moest zijn.

HET IS ECHT NIET OKE! En precies die ervaring die jij nu hebt had ik bijna dagelijks soms was een route gewoon niet te vinden door de auto. En ik probeerde alles wat ze me vertelden. Uitloggen op spotify, Trips resetten(cache), webbrowser op google.nl laten staan. Op een gegeven moment gaven ze zelfs de USB de schuld omdat ik meer dan 32GB opslag heb voor sentry mode en camera. Ik had lang voordat die functie bestond al problemen en nu mag ik die functies ineens niet meer gebruiken? xD Op een geven moment zij ik dus ook, hebben jullie enig idee hoe jullie nu klinken? Ik mag eigenlijk geen van de functies gebruiken en toch is er niks mis met mijn MCU? En kreeg nog altijd als antwoord dat ik het blijkbaar verkeerd deed. Nou 3 weken geen USB erin gehad. Nog altijd werkte niks en diagnose team van Tesla had mijn MCU compleet gereset inclusief al mijn navigatie adressen. Gone, zonder waarschuwing. Auto deed het voor 2 dagen op z'n minst een beetje bruikbaar. Maar dag 3 liep ie vast en had ik geen geluid meer. Geen knipperlicht, geen radio, geen spotify helemaal geen geluid. Ik kon niet eens iets afspelen via spotify de dag erop. USB zat er niet eens in maar dacht laat ik dat ook dan uit testen. Touchscreen freeze --> reboot --> Tesla Logo --> Scherm komt weer --> Freeze --> Reboot. Zo ging het maar door.

Wat de employee's ook zeggen, je hebt hier meer rechten dan Tesla ons doet denken. Dit is gewoon niet oke en in een rechtzaak hiertegen zou je 100% winnen. We hebben een ton of meer hieraan betaald en meestal kan een auto zo'n 20 tot 30 jaar makkelijk mee. Die van mij hield het 1 jaar vol en 2 jaar rij ik eigenlijk zonder MCU functies, ik heb mijn 1e APK nog niet eens gehad.

Ik hoop dat je eruit komt. Als het blijkt dat je de MCU upgrade met een €1500 korting kan krijgen wegens de nieuwe garantie voorwaarden is dat echt mijn advies. De nieuwe MCU is echt een onwijs snel systeem en alles werkt smooth en goed. En niet te vergeten alle functies die de MCU2 heeft als netflix, Youtube, games en alles wat we de komende tijd nog gaan krijgen. 1000 euro is het wel waard maar niet 2500 euro.
Je kan wel zomaar wat roepen, maar zonder onderbouwing is het ook alleen maar dat.
Dus, misschien kun je uitleggen:
- Hoe is Tesla een Amerikaanse melkkoe?
- En hoe is een foute keus voor één chip maatgevend voor de hele productlijn van Tesla?
- En hoe is een foute keus voor één chip maatgevend voor de hele productlijn van Tesla?
Kwaliteitsbewustzijn tijdens het gehele ontwikkelproces misschien?
De strategie is duidelijk. Ze hebben nauwelijks moeite gestoken in de onderliggende software configuratie, maar juist gefocussedt op een gelikte interface.

Niets mis mee, maar dit is nu de consequentie.
Wat is dit nu weer voor ontzettende onzinnige conclusie op basis van dit verhaal.
Hoewel het kort door de bocht is, zit er wel een punt van waarheid in. De eMMC chip kan relatief eenvoudig vervangen worden. Er zijn bedrijven die het voor je willen doen maar Tesla doet het niet. Zij vervangen heel de MCU en de oude wordt gewoon weg gegooid en vernietigd. Dat kan je niet duurzaam noemen.
Nee niet juist, die recyclen ze netjes lees ik , en sterker nog, die gebruiken ze ook weer voor reparaties etc. Maar dat doen alle ICE bedrijven hoor. onderdelen zijn geld waard.
Je kunt er nog bij argumenteren dat de emissierechten die Tesla verkoopt aan andere fabrikanten dit ook laten zien. Wil je echt verschil maken, dan verkoop je dergelijke rechten juist niet.
Nu wordt de uitstoot gewoon ergens anders gedaan en maakt het netto niets uit, net zoals het gaat hier in de EU.
Ook al zo'n onzin. Tesla moet ergens geld vandaan halen om de doelstellingen te halen. Als de andere autofabrikanten hun zaakjes beter op orde zouden hebben dan zou Tesla aan niemand de emissie rechten kunnen verkopen.
Lol, dus het is de schuld van die anderen dat Tesla hun emissierechten verkoopt?
Ik vind het zelfs bullshit dat Tesla die rechten in de eerste plaats krijgt.
Denk je nou echt dat in de afgelopen jaren er zoveel veranderd zou zijn en komende jaren gaat veranderen als 'een' Tesla er niet zou zijn?
Want 1 chip die vervangen kan worden in een bedrijf dat een hele markt open breekt en zorgt voor een snel veranderende markt die zich wegbeweegt van fossiele brandstof. Ja heel erg duidelijk zeg.
Het probleem is dat er te veel logbestanden naar de opslagchips worden weggeschreven, terwijl de chips qua lees- en schrijfcycli daar niet op berekend zijn.
Het schrijven van logbestanden is maar een deel van de schrijfacties. Ook zaken zoals software updates, streaming muziek (Spotify,TuneIn) en het cachen van Google maps tiles hebben een behoorlijke invloed hier op.
Inmiddels vervangt Tesla alleen de defecte chip. De chip kost 110 euro, het vervangen duurt 1 tot 1,5 uur.
Tesla vervangt niet de defecte chip maar vervangt het daughterboard, de printplaat waar oa de Tegra CPU en eMMC chip op zitten. Deze printplaat heeft een formaat van 8x8cm.
Dit (gerefurbishte) daughterboard kost ex btw €107,44 maar is alleen door Tesla intern te gebruiken. Klanten kunnen dit onderdeel helaas niet zelf bestellen.
Derde partijen welke deze reparatie aanbieden vervangen alleen de eMMC chip op het daughterboard. Doorgaans wordt dezelfde Micron 64GB chip gebruikt als Tesla zelf ook gebruikt op de refurbished boards. De kostprijs van deze automotive grade eMMC chip bij bijv. Mouser ligt rond de €65 ex btw.
Wanneer door een derde partij de reparatie met dezelfde chip gedaan wordt is de reparatie volledig volgens oem specs uitgevoerd. Tesla kan het verschil tussen een eigen en een door derden gerefurbishte daughterboard niet zien.

Tesla rekent 1u15m voor het vervangen bij een Model S of 1u45m bij een Model X. Daarnaast rekenen ze meestal "standaard" diagnosekosten van 1 uur. Uurloon bij Tesla is €130 ex btw.
Totaal ben je tussen de €400 en €465 ex btw kwijt. Soms willen ze de diagnose kosten wel eens kwijtschelden, ligt er aan of een schappelijke medewerker tegenover je hebt.

Wanneer je buiten de garantie (8 jaar of 160.000km) valt dan kun je overwegen om de reparatie door een derde partij te laten doen, deze zitten doorgaans iets onder deze prijs (vanaf €330 ex btw).

Bij Tesla ben je auto meestal een dagdeel kwijt (4 uur) want naast het fysieke vervangen moet er ook een software update / herinstallatie uitgevoerd worden wat al snel enkele uren wachttijd kost.
Bij derde partijen wordt de firmware al bij het programmeren vd chip er op gezet dus daarmee bespaar je de wachttijd van het updaten. Totale tijdsduur ongeveer anderhalf tot twee uur.

In NL kun je bij een aantal derde partijen terecht oa:
Laadkabelwinkel (Eindhoven)
Tesland (Almere)
Allsystemsgo (Terneuzen)
Dank voor de adressen van derde partijen, ik noteer deze info alvast voor het geval het scherm van mijn 2014 Model het gaat begeven. Tot op heden minimale symptomen gehad zoals af en toe artifacts in beeld. Alleen de browser doet het meestal niet, dat schijnt ook te komen door geheugenproblemen.

Nee geen garantie, te veel km. +350.000km.
Ik weet niet of er tegenwoordig een workaround is, maar er staan ook auto-specifieke certificaten op die storage. Als je storage echt kapot is, dan ben je die certificaten kwijt en die certificaten kan alleen Tesla voor je genereren. Voorheen was je dus aangewezen op een erg dure reparatie, dus veel mensen met een MCU1 lieten uit voorzorg de flash-chip vervangen. Hoe dat nu zit weet ik niet, maar wellicht toch even checken of uitstellen niet veel hogere kosten tot gevolg heeft.
Ik voeg 'm toe aan mijn todo lijstje. Daar staan ook al de doorhandles op die haperen, ook vanwege een ontwerpfout.
Ja, ik heb al eens een bingo-kaart gemaakt van alle standaard issues. Heb de kaart al bijna vol. Buurman doet ook goed mee :)
Waarom dan niet gelijk naar MCU2?

Toen ik de chip moest laten vervangen, was die optie nog niet beschikbaar
Vanwege de flinke prijs, € 2.590,00. De Model S uit 2014 heeft geen autopilot, dus ook geen camera's voor en opzij. Dus voor deze prijs alleen de volgende verbeteringen:

* Snellere en verbeterde reactie van het touchscreen en instrumentenpaneel
* Videostreaming en toegang tot YouTube en Netflix
* Grafisch intensieve Tesla Arcade-games zoals Beach Buggy Racing 2 etc

Bron: https://www.tesla.com/nl_NL/support/infotainment

Auto rijd ik privé, dus dat bedrag moet netto afgetikt worden. Zakelijk zou het misschien een ander verhaal zijn.

[Reactie gewijzigd door Robert-Jan op 22 juli 2024 21:38]

Zakelijk is het inderdaad een ander verhaal. Ik rij ook privé.
Als ik de keuze opnieuw kon maken dan had ik wel voor de MCU2 gekozen. Is wat duurder, maar de performance is significant beter.
Goede ervaring met laadkabelwinkel in EIndhoven!
zou vooral die slopers van Tesland niet aan je auto laten werken... Nooit meer daar...
Het klopt inderdaad dat Spotify muziek en Google Maps tiles ook gecached worden op het eMMC, maar volgens WK057 en GreenTheOnly, de partijen die dit probleem destijds (bijna 4 jaar terug al) bij Tesla aankaartten, was het wel voornamelijk het doorlopende en excessieve loggen dat het eMMC opslagmedium de das om deed. Sinds een firmware-update van eind vorig jaar is het loggen enorm beperkt (maar niet volledig uitgeschakeld).
Als ik op GoT moet afgaan dan gebruiken ze ext4 als bestandssysteem. Dan hebben ze niet alleen inadequate hardware geselecteerd maar ook het verkeerde bestandssysteem. Het is hetzelfde verhaal als bij de Raspberry PIs: je moet een bestandssysteem met wear leveling gebruiken, zoals F2FS, anders is de kans vrij groot dat overmatig schrijven naar dezelfde cellen ervoor zorgt dat er slijtage en corruptie optreedt. Onbegrijpelijk, F2FS is speciaal hiervoor gemaakt en zit al zeer lang in de kernel. Je zou denken dat een bedrijf als Tesla hiervan op de hoogte is en niet zulke amateuristische fouten maakt.
Die werken nu bij SpaceX :)

De vraag is eerder wat ze tegenwoordig gebruiken... ze doen precies nog net hetzelfde maar gewoon met een grotere disk?
Als je leest hoe software development bij Tesla gebeurd, dan verbaasd dit mij helemaal niet.
Het is nog erger, ze gebruiken ext3 :P
/dev/mmcblk0p3 on /var type ext3 (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,data=ordered)
/dev/mmcblk0p4 on /home type ext3 (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,data=ordered)
eMMC heeft interne wear leveling, het is zgn. managed flash. Dat wil zeggen je hebt geen controle naar welk fysiek blok je schrijft, je kunt dus niet eens wear-levelen in je filesysteem.

Kiezen voor ext4 kan, maar het is vooral het journal wat voor extra schrijfacties zorgt.

Dus ik ben het met je eens dat ext4 niet de beste keuze kan zijn.

Maar waarom uberhaupt schrijven, behalve bij updates? Gewoon een DDR RAM refreshen zou mijn keuze geweest zijn. Bij lange tijd uit (bijv 1 week) deze pas uitzetten.
Dat ligt genuanceerder denk ik: bij eMMC geheugen doet de firmware doorgaans zelf de wear-leveling. Het bestandssysteem EXT4 alsook de Ubuntu-variant welke Tesla gebruikt zijn tevens prima aan te passen om te zorgen voor weinig tot geen schrijfacties: EXT4 mounten met 'noatime', in Journald.conf 'Storage=volatile' zetten en coredumps uit en je bent een heel eind.
Mijn Pi's draaien al meer dan 5 jaar op EXT4 zonder slijtage, terwijl daar SD-kaartjes in zitten, die in tegenstelling tot eMMC doorgaans geen firmware-niveau wear-leveling doen.

Ik bedenk me trouwens dat ik wel een beetje vals speel, want voor software die veel schrijft gebruik ik een TmpFS/OverlayFS (ofwel, dat draait op een soort 'ramdrive').

[Reactie gewijzigd door dragoon2000 op 22 juli 2024 21:38]

Ik ben het met je eens op veel vlakken. Het klopt inderdaad de mmc-geheugen zelf aan wear leveling doet / hoort te doen. Echter blijkt dat in de praktijk vaak niet voldoende. Op raspberry pi's merk je het echt dat bestandssystemen met ext4 met regelmaat corrumperen terwijl F2FS op hetzelfde kaartje het wel goed doet. Naast wear leveling worden er namelijk nog wat extra trucjes toegepast en kun je uitgebreid zaken als caching en barriers/fsync inregelen.
Je kan een heel eind komen met ext4 (en andere bestandssystemen) door zelf trucjes toe te passen zodat er zo min mogelijk data wordt geschreven (per programma zorgen dat er niets / zo min mogelijk wordt weggeschreven, lagere consistentiegaranties bij crashes, read-only mounts, noatime inderdaad, union mounts, tmpfs, etc.) maar het uiteindelijk blijkt dat in de praktijk onwerkbaar en niet afdoende. Eigenlijk moet het bestandssysteem dat allemaal kunnen ondervangen, en dat is dus ook mogelijk.

[Reactie gewijzigd door XVI op 22 juli 2024 21:38]

Eigenlijk moet het bestandssysteem dat allemaal kunnen ondervangen, en dat is dus ook mogelijk.
Helaas niet bij managed flash. Rest helemaal met je eens.
Hoewel Tesla zegt dat een defecte eMMC-chip geen gevolgen heeft voor de 'basale rijfuncties', kan een kapotte chip er uiteindelijk voor zorgen dat een Tesla niet meer kan worden opgeladen.
Het kunnen opladen van een EV lijkt mij toch een 'basale functie'...
(Wat ze natuurlijk bedoelen is dat, als je er eenmaal mee weet te rijden, de remmen en stuurbekrachtiging het gewoon zullen doen. De rest niet).
Geen basale rijfunctie, wel een basale functie (en daarmee indirect een basale rijfunctie: niet laden = niet rijden).
Het laten repareren van het eMMC zal onder de wettelijke garantie vallen (bron: consuwijzer):
Veel consumenten denken dat zij volgens de wet standaard recht hebben op 2 jaar garantie. Dit komt uit Europese regels. Maar in Nederland hebben we geen wettelijke garantietermijn van 2 jaar. In plaats daarvan staat in de Nederlandse wet dat een product zo lang moet meegaan als u ervan mag verwachten. Van veel producten mag u verwachten dat ze langer meegaan dan 2 jaar. Daarom hebt u bij deze producten ook na 2 jaar nog wettelijke garantie.
Het interessante is het stukje "als u ervan mag verwachten". Geloof mij: dat is (veel) langer dan 2 jaar.
Mocht je discussie krijgen, wijs de verkoper op de Nederlandse wetgeving, én op hoe lang een gemiddelde auto meegaat (bron: Google):
Feit is in ieder geval dat een auto in Nederland tegenwoordig gemiddeld 18,4 jaar mee gaat. In 2010 noteerden we nog een gemiddelde leeftijd van 16,3 jaar, in 2018 was dit 18,4 jaar.
Let wel: dit betekent niet dat we kunnen verwachten dat een auto 18 jaar zonder defecten rondrijdt. Maar je kan de verkoper wel confronteren dat als je na 3 jaar zo'n chip moet vervangen, of dat dan betekent dat je dat uiteindelijk nog eens vijf keer moet doen (in die 18 jaar), à enkele honderden euro's per keer.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 22 juli 2024 21:38]

Met 1.5 uur werk, het uurtarief van Tesla (€130/uur) en €110 voor de chip, zou je dus zo rond de €300 uitkomen en dat is nog wel te doen. Voorheen was het echt een belachelijk dure reparatie voor iets wat eigenlijk een designfout was.

Daarbij wordt de chip vervangen door een exemplaar dat 8x groter is en dus ongeveer 8x langer mee zal gaan. Dat zou dus minstens 20 jaar zijn, dus het is niet zo dat dit elke 3 jaar terug komt.
En nu valt het voor sommige in garantie.
In plaats daarvan staat in de Nederlandse wet dat een product zo lang moet meegaan als u ervan mag verwachten.
Een wassen neus, want er zijn geen standaard getallen (aantal jaren dat een product mee moet gaan) vastgesteld. Dat kan je alleen bij een rechter claimen; en dan ben je al meer geld en tijd kwijt aan een rechtszaak. En Tesla zal een blik dure advocaten oproepen, en daar moet jij in je eentje tegen vechten. Vergeet het maar: die wet waar jij aan refereert, is zo goed als nutteloos, behalve voor diegenen die tijd en geld genoeg hebben; en bij hun zou het dan alleen om het principe gaan en niet om een bedrag uit te sparen van een reparatie die niet zou moeten hebben gehoeven.
Dit is juridisch bezien volledig juist, inderdaad.
Helaas lopen we vaak tegen het praktische probleem aan dat partijen gaan touwtrekken omtrent wat/hoe veel jaren de verwachting dan wel precies mag zijn. NL had bij implementatie van de Richtlijn in de Nederlandse wet wellicht toch beter een (ruimere) termijn aan kunnen nemen, denk ik soms...
Nee, wat jij noemt is geen garantie, maar non-conformiteit. Daar gaat het om de redelijke verwachtingen die je als consument mag hebben ten aanzien van de werking van een product. Slijtageonderdelen vallen daar buiten.

Uitgangspunt is dan ook de verwachte technische levensduur die de fabrikant afgeeft rondom de koop. De consument moet zichzelf op de hoogste stellen hiervan (maar die informatie is er doorgaans niet en wordt door de leverancier vooral de standaard garantie genoemd).

Tesla verving al de MCU binnen de standaard 4 jaar garantie (tot 80k km). Problemen ontstaan na die 4 jaar. Hoe lang mag je een kosteloze reparatie eisen? Dat is lastig. Ik denk dat deze 8 jaar en 160.000 km voor een kosteloze reparatie niet onredelijk is. Ook de < €500 die betaalt moet worden voor een reparatie bij een 8+ jaar oude auto met een originele aanschafprijs van €100.000 is niet compleet onredelijk.
Slijtageonderdelen vallen daar buiten.
Dit is geen slijtage onderdeel.

Of staat er ergens in het onderhoudsboekje van een model S:
Groot onderhoud: Elke 90.000km MCU vervangen.
Hmm, lastig, is een magnetisch disk drive een slijtage onderdeel in een computer? En een solid state disk?
Er vindt mechanische slijtage plaats in het materiaal.

Iets heel anders dan zuigerkleppen o.i.d., maar in feite slijt dit onderdeel best hard als het verkeerd hebt ingedesignedt.
Dat is dus een ontwerpfout. Een ontwerpfout is niet iets dat je als slijtageonderdeel kan bestempelen.
remblokken is een slijtageonderdeel en is normaal dat je die moet vervangen. Een MCU of SSD niet. Die worden geacht de levensduur van de auto mee te gaan.
Die worden geacht de levensduur van de auto mee te gaan.
Dat is onwaar. Met die logica mag je ook tijdens de levensduur van een normale auto verwachten dat bijvoorbeeld de ECU een heel leven lang meegaat. Helaas moeten klanten die ook volledig betalen vlak na garantie...tenzij "coulance" verkregen kan worden. Alternatief is een zaak aanspannen, veel tijd investeren en hopen dat je alles vergoed krijgt en niet op moet draaien voor de proceskosten.

Tesla geeft een garantie af. Na deze garantieperiode geldt in de EU het non-conformiteits principe. Dat is geen garantie. Dit is puur gebaseerd op basis van wat je redelijkerwijs kon verwachten aan de hand van de koopovereenkomst. Waarbij de informatie van de verkoper erg belangrijk is ten aanzien van de technische levensduur van bepaalde onderdelen.

Bij S en X heb je dus grotere kans op issues na de garantieperiode voor:
- deurhendels (S)
- MCU; opslagmedium kaduuk (S/X)
- MCU; gele banden (S/X)
- vibraties in ophanging/motorophanging (X/S)
- Flacon-wing doors (X)

Ga je een Tesla tweedehands kopen, maak dan afspraken over deze onderdelen en vertrouw dan niet over de "extended" garantie voor tweedehands auto's. Wil Tesla dan niet verkopen, maak dan een keuze of je het risico wilt lopen.
Het is beiden.

eMMC is een onderdeel wat slijt bij normaal gebruik (voor NAND type). Met name slijt het door writes, maar NAND slijt ook door reads (!) in veel mindere mate. Vandaar dat Tesla bij het ontwerp hier rekening mee had kunnen houden. Ze hadden kunnen uitrekenen hoe snel de eMMC flash kapot zou gaan.
Ik heb slechts een omschrijving gegeven van non conformiteit. Slijtage onderdelen vallen daar buiten (zoals remmen, remblokken, ophanging (tenzij problemen aantoonbaar geen gevolg zijn van intensief/verkeerd gebruik). Nergens heb ik de link gelegd tussen de MCU en slijtageonderdeel. Sterker nog...ik heb gezegd dat "te verwachten technische levensduur, afgegeven door de leverancier", onderdeel is van de overeenkomst. Waarbij de koper de verantwoordelijkheid heeft zich op de hoogte te stellen van deze verwachting en de verkopende partij moet dan correct de verwachting verwoorden.
Jammer van de 160.000km limiet. Want de meeste Tesla’s staan daar in 2 a 3 jaar al dik overheen. 🙈
Net zoals met "normale" auto's kun je dit probleem natuurlijk ook gewoon oplossen zonder Tesla, maar dmv aftermarket parts.

Een kleine zoektocht net leerde mij dat het iets van €350 kost om dit probleem te laten oplossen.

Toch jammer dat het zo lang geduurd heeft voordat Tesla dit onder garantie is gaan repareren.
Staat Tesla dat toe?
Dat is niet zo relevant. De EU staat het toe.
De EU staat het toe.
En eigenlijk zou zelfs dat er niet toe moeten doen. Wat er toe zou moeten doen, is wat volgens goede normen en waarden onder garantie zou moeten vallen.
Lijkt me handig, want anders is het wel een hele dure aanschaf zo'n Tesla voor die "paar" kilometer. Stukje goodwill kom je een heel eind mee, plus jij/zij bent van het probleem af.
Vervanging kan alleen als het opslagmedium nog niet compleet kaduuk is. Zolang een kopie maken nog gaat, kan het via een derde partij. Anders ben je afhankelijk van Tesla.
Kan je het oplossen voor €350, of kan je preventief iets laten vervangen voor €350? Staat mij bij dat het dat tweede was.
Als de flash echt helemaal kapot is, dan ben je ook de certificaten kwijt. Die kan (kon???) alleen Tesla opnieuw aanvragen, dus bij een kapotte flash was je inderdaad aangewezen op Tesla.
‘De meeste’ klinkt als anekdotisch bewijs. Er zijn weinig mensen die ik ken (ook anekdotisch) die 80k- ~60k km per jaar rijden. Laat staan in een electrisch voertuig die je ook nog eens vaker en langduriger moet ‘tanken’ dan een diesel (gezien het aantal genoemde km) die 900-1000 km op de tank rijdt. Het gemiddelde aantals km in NL voor een auto is 13000km per jaar (bron rai). Zakelijk verkeer iets hoger, consumenten iets lager

[Reactie gewijzigd door Jochem op 22 juli 2024 21:38]

Anoniem: 30722 @Jochem15 december 2020 20:19
Dat laden is echt een non issue, in de nacht laden en overdag 300-350km rijden. Dan zit je zomaar aan de 60k per jaar. Ben niet de enige die dat doet.

Die 13k gemiddeld is ook alle boodschappen en 2e auto’s meegeteld. Die drukken het gemiddelde van de zakelijke rijder flink 😉
Zakelijk verkeer iets hoger, consumenten iets lager
Dat zal echt niet “iets” zijn. Hoewel 60-80K natuurlijk ook wel veel is moet je bij dit soort autos vaak wel denken aan mensen die ook daadwerkelijk veel kilometers moeten maken.

30-40K per jaar is geen uitzondering. De meeste leasewagens worden geleverd met zo’n 30K met een max van 165.000km over het gehele contract. Met een gemiddelde duur van zo’n 4 jaar moet je daar dan toch dik 40K op jaarbasis mee rijden.

Voor jouw beeldvorming. Daar zit je al aan met 100Km per dag. Dat is nog geen anderhalf uur in de auto.
En ik ken in mijn directe omgeving 4/5 mensen die 60 tot 75000 per jaar rijden.
Dus het is maar in wat voor kringen je je begeeft, zijn allemaal buitendienst verkopers.

Ik heb zelf 2 jaar lang 55.000/jaar gereden in Citroën c1.
En dat was de auto die ik alleen voor woon-werkverkeer gebruikte die jaren reed mijn andere auto ook nog 20.000 dat laatste was alleen privé kilometers

Gelukkig niet meer de laatste 3 jaar 15.000 per jaar.

[Reactie gewijzigd door leonbong op 22 juli 2024 21:38]

Want de meeste Tesla’s staan daar in 2 a 3 jaar al dik overheen. 🙈
Uh? Dus al die lease rijders rijden 80k per jaar? Hoe kom je daar nou op? Alleen taxies doen dat en dat is minder dan 3% van de Tesla's. Ik denk dat je echt geen idee hebt dat de meeste lease contracten niet meer dan 20 tot 30K per jaar hebben.

De mensen die je een plusje hebben gegeven hebben duidelijk geen auto want 160.000 km in twee jaar betekend dat je 7 uur per dag in de auto zit.
Ik deed zelf 60k per jaar. Woon-werk verkeer (pre Corona). 4 uurtjes per dag. Dan nog je privé kilometers erbij. Jaren dat ik tegen de 80 aan zat waren geen uitzondering. Dit jaar haal ik het niet nee 🤷🏻‍♂️ Ben toch echt geen taxi en reed er ook geen 7 uur over.
Iemand rekent behoorlijk bijzonder als je op 7 u per dag uitkomt.

Als ik er vanuit ga dat je die 160.000 km in twee jaar moet rijden, als iemand die vooral snelweg kilometers maakt, dan is het:
160.000/100 (want 100km/u), is 1600 uur nodig.
Maakt 800 uur per jaar. Met weekenden niet meegerekend moet je dan per dag ongeveer 3 uur autorijden. Dat lukt de meeste lease rijders die de auto ook echt nodig hebben waarschijnlijk makkelijk. Anderhalf uurtje enkele reis. Vakanties en privé gebruik strepen we dan tegen elkaar weg.
gemiddelde snelheid over een dag is niet 100, maar eerder 60 km/u als je snelwegen bekijkt, lokaal verkeer en files. Kijk maar eens op je dashboard van de gemiddelde snelheid over langere tijd. Daarmee zit je dus al op 160.000 / 60 = 2667 uur per jaar en dat is meer dan een normaal mens werkt in een jaar (1680 uur per jaar, ofwel 42 weken full time).
Het is net af ze het er om doen. Maar het is inderdaad jammer.
160k in 2 jaar? Hoe dan?
Met gemiddeld 80k per jaar red je dat :D :D
Hangt af van persoon tot persoon. Ik doe 20K km/jaar. Maar m'n pa doet makkelijk het dubbele omdat hij in brussel werkt (= 400 km/dag) en ik moet slechts een half uurtje (=60km/dag). Ook waar je woont zal meespelen. Mocht ik in NY wonen zou ik mss gewoon geen auto kopen en in Australië geeft ik hem cadeau aan m'n kinderen omdat ze anders nergens geraken.
Als de auto 1 rijder heeft wat meestal is met Tesla taxi's is dat 900km per dag,
dat ga je niet redden met een 10 -12 uurtjes dag. Dat is 60 uur per week
Als de auto 1 rijder heeft wat meestal is met Tesla taxi's is dat 900km per dag,
dat ga je niet redden met een 10 -12 uurtjes dag. Dat is 60 uur per week
900 Km per dag? Dat klopt niet, 900Km per dag is met een normaal werkjaar van 260 dagen wel wat meer dan 160k in 2 jaar, namelijk 234k in 1 jaar 8)7
Blijkbaar neemt een Taxi chauffeur geen vakantie
wie werkt er meer dan 200 werkdagen per jaar, normaal doe je dan 8uur op een dag en dan komt het nog veel hoog uit als die 900km per dag

[Reactie gewijzigd door amigob2 op 22 juli 2024 21:38]

Nou ja trek er 25 vakantie dagen vanaf en dan zit je nog steeds ca 131.000 per jaar te hoog tov 160.000 in twee jaar.

Nee daar gaat die vakantie niet veel aan veranderen, tenzij je als taxi chauffeur maar 88 dagen per jaar werkt en de rest vakantie hebt hoor, dan klopt je 900 km per dag wel ;)

Maar goed alle gekheid op een stokje. 160.000 in twee jaar is voor een taxi niet ongebruikelijk.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 22 juli 2024 21:38]

Mwah, ik maakte in voorgaande jaren wel eens 50K per jaar. En dat was dan puur woon-werk met een 8 urige werkdag. Iemand die daadwerkelijk rijdt voor zijn werk, zit makkelijk op 160K in 2 jaar.

Om het even in perspectief te zetten: dat is met 300 dagen per jaar en dus 65 dagen waarop niet gereden wordt, "slechts" 270 km per dag.
Zijn comment was "Want de meeste Tesla’s staan daar in 2 a 3 jaar al dik overheen". De meeste Tesla's zijn geen taxi's en bovendien "slechts" 270 km per dag is natuurlijk een beetje raar zeggen. Als je 5 dagen per week zou werken en 6 weken vakantie neemt heb je gemiddeld 230 werkdagen over. Kom je op bijna 350 km per dag uit. Daar gaat dus vrijwel niemand overheen. En al helemaal geen electrische auto. 8)7
Ik weet niet welke taxichauffeur jij gesproken hebt, maar 250 km per dienst komt eerder. Tenzij het lange ritten zijn, maar dat is niet zo gebruikelijk. Het meeste verkeer is toch in de buurt met lage gemiddelde snelheden.
Ik rij dat makkelijk en zijn 90% privé kilometers. Niet iedereen is hetzelfde toch?
.oisyn Moderator Devschuur® @-TheNose-15 december 2020 20:10
Jij rijdt 72Mm per jaar privé? Waar ga je dan allemaal naartoe? Dat is gemiddeld ongeveer 200km per dag.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 21:38]

beetje offtopic ,maar dit vind ik echt bizaar als petrolhead...geen diesel maar met de hand gebouwde V8 300k tikken in 2 jaar


https://www.youtube.com/watch?v=OpBUJt6wjns
Die had ik ook gezien, echt super ! En op benzine he, wat een acijnskoning inderdaad !
mag het een mercedes zijn, maar zelfs een mercedes benzine motor met 300K is toch wel erg veel ondanks het niet de eerste beste motor is ?
300kkm is voor een dieselmotor die goed onderhouden is, ergens tussen een kwart en de helft van zijn bruikbare levensduur. Voor een benzinemotor is het wel wat meer maar als hij zorgvuldig onderhouden is en netjes gereden, dan is hij ook pas op de helft van zijn leven.
Dit is gewoon een ontwerpfout, die moeten ze m.i. Gedurende de economische levensduur vervangen, dus ongeacht kilometers. Als ze dat ding gewoon ergens bereikbaar hadden gemonteerd had iedere eigenaar het kaartje ook zelf kunnen vervangen. Lijkt me voor flash storage geen overbodige luxe.
Er is de 'vergissing' gemaakt dat het geheugen (achteraf bezien) zwaarder wordt belast doordat er veel logbestanden worden weggeschreven en door firmware updates er minder ruimte beschikbaar was voor deze logbestanden. Als je dit van te voren niet goed hebt ingeschat, is dat een vergissing of misschien wel een ontwerpfout. Maar de grap is: Als je dàt niet goed hebt ingeschat, waarom zou je dan wel inschatten dat de chip gemakkelijk te vervangen zou moeten zijn?

Weet je dat er auto's bestonden waarbij een slijtage gevoelig onderdeel, bijvoorbeeld de distributieriem, zo gemonteerd zit, waardoor de complete aandrijflijn uit de auto moet worden gebouwd, of toch deels? Het vervangen van een slijtage gevoelig onderdeel zoals een distributieriem kost nu heden ten dage nog steeds gemakkelijk een kleine 3 uur aan arbeid,. bij de meest eenvoudige modellen.

https://www.anwb.nl/auto/...nderdelen/distributieriem

Is dat ook een design flaw? Of 'gewoon' common practice?

Anyhoe: Het is dus geen kaartje, het is niet zo ontworpen dat het gemakkelijk te vervangen zou moeten zijn, en er is onvoldoende rekening gehouden met de slijtage van het eMMC geheugen.

Slordig? Geen idee. Dat is denk ik een mening. Onhandig? Zeker. Is het vervangbaar en is het dus niet zo dat een chip van een paar euro een complete auto (economisch) tot een total-loss maakt? Nee, gelukkig niet. Vervangbaar en daarna weer 'as good as new'.

[Reactie gewijzigd door JayPe op 22 juli 2024 21:38]

Zeker slordig. De reden dat auto's "achterlijke elektronica" hebben is omdat ie niet stuk mag gaan. Klanten accepteren dat niet, ook niet van bijvoorbeeld de radio, maar al helemaal niet van het dashboard.
En toen kwam Musk en die riep. "Wat is dit voor dommigheid, een smartphone is al beter."
En daarmee had de elektronica ook de levensduur van een smartphone gekregen.
[Het is interessant te lezen over klassieke MCUs. Over stuurbekrachtiging (met lockstep CPUs en een check-module), over ECU's (waarden dubbel opslaan en berekeningen twee keer doen en vergelijken), over code die geen conditionele sprongen terug mag bevatten (geen infinite loop mogelijk) en hoe de stack wordt gebruikt.]
En toch gaan auto's stuk.
In conventionele auto's worden ook gewoon complete tellerunits vervangen,. of complete regelmodules. Traditioneel zitten er vaak meerdere ecu's in een auto,. en komt 't voor dat deze defect raken en als geheel vervangen (moeten) worden.

Dat het nu een Tesla betreft en daarin toevallig een iets* andere benadering is gekozen en er in die MCU iets defect raakt, is niet heel bijzonder. Knullig ja, maar bij pak 'm beet " Volkswagen " kan een enkele kleinere unit vervangen worden, maar dat maakt dàt systeem niet per definitie beter. Zie bijvoorbeeld BMW waarbij de stuurslot van sommige modellen defect kan raken, de sleutel niet meer herkent wordt en zowel slot, sleutel als module vervangen moeten worden. Of een Mercedes(?) koplamp, waarbij het vervangen van één koplampunit méér kan kosten dan een complete MCU1.

Repareerbaarheid en/of onderhoudsvriendelijk; best wel belangrijk nà de eerste jaren.

*Eén unit (of eigenlijk alsnog 2 units) die álles regelt, dat is redelijk revolutionair voor een auto, maar dat komt misschien ook omdat Tesla vanaf nul kon/moest beginnen met ontwerpen.


(Overigens: grappig om te zien dat ik een downmodje ontvang, puur omdat ík dit defect niet perse als een ontwerpfout bestempel: M'n reactie is volgens mij gewoon on-topic; een reactie op iemand die uitgaat van een verwisselbaar flash-memory kaartje. )
De prijs van vervangende onderdelen is dan een ander heikel punt. Dat is een profit center, als 1 spiegelglaasje maar liefst 800 euro kan kosten. We zullen maar zeggen dat de fabrikanten ons zo richting lease of abonnement willen duwen.
Dus, als je een auto koopt die je langer wilt houden, informeer dan naar de kosten van onderhoud en onderdelen.
Let daarbij op 'De prijs van een onderdeel' en 'de kosten van de vervanging'.

De kosten van een vervanging:
Een complete MCU moeten vervangen omdat een onderdeel (nog) niet als los vervangbaar deel wordt aangeboden,
De prijs van een onderdeel: Er waren al bedrijfjes die de eMMC vervingen, tegen lagere kosten, omdat er een kleiner onderdeel werd vervangen.
Tesla vervangt de gehele MCU en niet een onderdeeltje. Daardoor kunnen handige mensen het goedkoper doen:
- 250 euro als je de MCU inlevert, of
- 450 euro als je de auto brengt. (Dan schroeven zij de de MCU eruit)
Inmiddels vervangt Tesla alleen de defecte chip. De chip kost 110 euro, het vervangen duurt 1 tot 1,5 uur.

Dit zijn de laatste regels van het artikel... Dus enkel de chip (of het bordje waar de chip op zit) vervangen is wat Tesla tegenwoordig doet.
Tegenwoordig wel, gelukkig! Want gehele componenten vervangen terwijl maar een klein onderdeel stuk is, is een dure business en geeft een lucratieve 2de handel.
Dat was begin dit jaar helaas nog niet het geval.
Is dat ook een design flaw? Of 'gewoon' common practice?
Het is beiden. Net zoals dat grote TV's tegenwoordig allemaal glossy zijn, i.p.v. mat.
Ja en nee. Ik neig ook een beetje meer naar ja. Maar ga je dan ook even achter diverse televisiefabrikanten, vooral Samsung, aan die vergelijkbare problemen hebben?
Daar heb je een goed punt, en ik zou zelfs zeggen dat regelgeving hier op z'n plaats is. Kijk naar het LG debacle met aansluiten van de nieuwe consoles, heb je net twee jaar geleden 1500 EUR voor een TV uitgegeven en zou je deze nu al weer moeten vervangen vanwege een rotte implementatie van een bepaald protocol.

Technologische ontwikkeling gaat snel, waardoor de LG's en Samsung's genoodzaakt zijn/voelen om elk jaar weer een nieuwe vloot aan TV's te introduceren met een SoC die "net" snel genoeg is voor dat moment.

Als je echter kijkt naar een auto dan is de economische levensduur natuurlijk een stuk langer, m.i. zeker 15 jaar (en zeker bij een EV met weinig slijtage). In dit geval heeft een van de kernpunten van de auto toch echt een ontwerpfout (de geinstalleerde flash storage kan niet overweg met de vele logs en write acties vanuit het OS) en het is daarom mooi dat Tesla dit nu toegeeft en dit kosteloos repareert. Jammer van de beperking van leeftijd/kilometers en het feit dat het geen proactieve terugroep actie is.
Helaas te laat! De auto heeft begin dit jaar al een eMMC update gehad. Kost significant minder dan bij Tesla zelf 'maar' 400 euro. En dan komt Tesla nu met de deze maatregel 8)7.

Tsja de auto heeft al meer dan 200.000km dus zat toch niet meer in de garantie
Tsja de auto heeft al meer dan 200.000km dus zat toch niet meer in de garantie
Daar moet je helemaal geen genoegen mee nemen!! Schrijf op zijn minst een kwade brief.
Bij 159.999,99 km gratis, en bij 160.000,01 km het volle pond moeten betalen voor iets wat 100% een fabricage/ontwerpfout is... te belachelijk voor woorden. En juist ook de trouwe klanten die veel meer rijden, moet je voldoende tegemoet komen!! Er zit ook geen 1-op-1 relatie tussen het aantal km en de slijtage. Als je geen Netflix/spotify gebruikt en alleen je eigen TomTom, ipv de ingebouwde navigatie, gaat de chip veel later kapot. Dus als je zuiniger bent met je spullen, wordt je juist bestraft?? Kom op... in wat voor een aftandse wereld leven we, als we dat accepteren.
Het nadeel is dat ik de eMMC door een derde partij heb laten vervangen. Dat was toen het goedkoopste (450 euro i.p.v. bijna 3000 euro). Het werkt nu goed. Waar ik wel op wil sturen is een leuke aanbieding voor MCU2 :)
Anoniem: 310408 15 december 2020 20:04
Dit heeft Tesla in Juni voor mij al gedaan. Zonder discussie, bij mij thuis. En dat hebben ze voor iedereen in mijn omgeving ook gedaan. Ik weet best dat dit geen standaard is maar het was al lang de praktijk.
Mazzelaar. Voor mij was het of door Tesla of door een ervaren rot uit Eindhoven Voor het laatste gekozen ivm prijs. Op dat moment werkte alles nog wel, maar begon al een stuk trager te worden.
Dit verbaasd me niet echt. Wel jammer voor de eigenaars. Deze chip zou kosteloos vervangen moeten worden of de reeds gemaakte kosten vergoed. Het aantal km's zou toch niet moeten uitmaken. Heb op werk vaak en met alle Tesla's gereden. Erg futuristisch maar jammer genoeg veel mankementen. Meer problemen dan met andere merken. Het is natuurlijk een 'nieuw' product en de vroege instappers mogen bedankt worden voor hun steun in dit project. Binnen tien jaar hopelijk goed genoeg zodat alle kinderziektes eruit zijn en de kwaliteit wat dichter komt bij wat men zou mogen verwachten voor die prijs.
Eens dat de chip kosteloos vervangen zou moeten worden en dat doen ze nu ook. Aangezien ik de verbetering bij een derde heb laten uitvoeren zijn mijn rechten vervallen. Over de kwaliteit ben ik eigenlijk oneens. Als je kijkt hoe de huidige auto industrie werkt dan heb je de eerste drie jaar of 100.000km weinig problemen en daarna val je letterlijk van de ene shit in de andere shit. En dan noemen we het kwaliteit?

Als ik kijk hoeveel problemen ik heb gehad met mijn Tesla, dan rij ik nu 5 jaar en meer dan 200.000km De enige twee problemen die ik heb gehad zijn de eMMC en de 12V accu. Mijn vorige auto (Audi A7) had veel meer problemen al voor de 100.000 km, los van de onderhoudsbeurten.

Kinderziektes heeft Tesla zeker. Afwerkingsissues inderdaad moet sterk beter. Kwaliteit... afhankelijk met wie je spreekt, maar ik rij mijn Model S nog zeker 10 jaar. In elk geval geen ICE meer voor mij. Die zijn goedkoop in aanschaf maar duur in rijden. De Tesla precies omgekeerd.
Goed te horen dat je tevreden bent met de kwaliteit van uw auto. Ik spreek enkel uit ervaring in de auto industrie met alle soorten wagens dag in dag uit gereden te hebben. Elon Musk kwam hier ook twee jaar geleden op de werkvloer, alle Tesla's voor de Europese markt worden nu eenmaal van hier uit verdeeld. Audi is, afhankelijk van model, inderdaad ook niet de meest probleemloze wagen. Uw ervaring is wel mooi en hoopvol want we gaan in de volgende decennia wellicht met zijn allen naar de elektrische wagen.

Ook in de Consumer Reports Car Reliability study 2021, staat het merk Tesla spijtig genoeg voorlaatste qua betrouwbaarheid.
https://eu.usatoday.com/s...s-trucks-suvs/6337648002/
Vol nieuwsgierigheid heb ik getracht erachter te komen, waarom Tesla op de die plek staat. De onderbouwing is echter net zo hoog als de kwaliteitsinschatting die ze Tesla geven.

Hoe noemt Trump dit ook alweer?
Leuk hoe je buiten garantie 3500 eu kwijt bent en binnen garantie gaat Tesla voor de goedkopere optie en neemt 110 eu + 1.5 uur arbeid voor zijn rekening :+
Dat staat er niet. Ook buiten de garantie vervangen ze tegenwoordig alleen de chip.
Voorheen moesten (?) ze direct de hele unit vervangen. Dat doen ze dus niet meer.
Als je goed leest werd de vervanging van de gehele MCU in het verleden werd gedaan en nu simpelweg niet meer. Dus wat je hier zegt is incorrect.
Het klopt niet wat je zegt, dit was en is buiten garantie, binnen garantie betaal je niets.
Het was vroeger €3500 omdat ze heel de MCU moesten vervangen, ondertussen maar €110 omdat ze enkel de chip vervangen.
Dus valt dan nog mee als je het mij vraagt.
Is toch oud nieuws? Zat drie weken terug al in m'n mailbox.
Raar, bij mij pas vandaag....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.