Ik draai hier zelf overal Linux, Windows boot ik alleen voor games. Ik zal Office vast nog geinstalleerd hebben staan, maar ik werk eigenlijk uitsluitend in LibreOffice of Texmaker.
- flatpak zorgt ervoor dat je je applicatie op alle linux distributies in één klap en met sandboxing en automatische updates kan uitbrengen; de Windows-store staat in zijn onderbroek vergeleken met flatpak
Daar ben ik het niet mee eens. Ja, Flatpak is erg goed, maar er zijn nog tal van problemen die er spelen. Denk bijvoorbeeld aan thema's: ik gebruik zelf een dark theme, maar de Flatpak-sandbox kan niet bij de systeemthema's dus alles dat op Gnome gebaseerd is en vanuit Flatpak draait, heeft het grijze Gnome-thema. Zeer storend, aangezien dezelfde applicatie geïnstalleerd vanuit een .deb of een .rpm wel gewoon het correcte thema pakt.
Bij Windows heb je dat probleem niet, omdat de Windows-sandbox anders werkt, op een manier die onder Linux-gebruikers waarschijnlijk zou worden bestempeld als een slecht plan dat vrijheden ontneemt.
- door Qt te gebruik kan je alle platformen targeten en met een beetje aandacht overal native laten aanvoelen
Niet helemaal, vind ik zelf. Qt-applicaties werken prima, maar op Gnome merk ik dat de designtaal en bepaalde functionaliteiten gewoon net niet native aanvoelen. Als ze hun eigen ribbon renderen in de titelbalk is dat het probleem niet, maar ik merk zelf al wel verschil.
Het lijkt me onrealistisch dat Microsoft Qt gaat betalen (gratis licentie is GPL) om hun GUI daarop om te bouwen. Als dat een goede optie was, hadden ze al lang zoiets gedaan voor hun macOS build.
het is een misvatting dat je altijd alle mogelijke configuraties zou moeten testen; je pakt de meest gangbare en de rest is zelf-ondersteuning
Zelf-ondersteuning verkoop je lastig aan een universiteit of bedrijf van vijfduizend werknemers. "Ja, jullie draaien niet Ubuntu 20.04 dus jullie zoeken het zelf maar uit" is nogal lastig als men Debian nodig heeft om hun interne tooling te kunnen draaien. MS kan zichzelf natuurlijk beperken tot de meestgebruikte opties (GNOME en KDE) maar zelfs dan moet je rekening gaan houden met tal van versies.
jij denkt dat microsoft op het moment alle crashmeldingen van office op windows en mac naloopt?
Microsoft kijkt wel degelijk naar veelvoorkomende crashes en feedback, daar is al die spyware van ze voor, en als je de juiste pagina's weet te vinden (de feature suggestionpagina's bijvoorbeeld) kunnen support teams direct ideën en problemen oppakken als ze genoeg stemmen krijgen. Denk je echt dat Microsoft die terabytes aan crash logs die ze in een maand verzamelen gewoon weggooit?
heb je zelf ooit een bugmelding van office gemaakt? Denk je dat de meer technische gebruikers van Linux ineens een stortvloed aan bugmeldingen gaan aanmaken?
Nee.
Ja.
- wat levert het microsoft op? Wat dacht je van de concurrentie de pas afsnijden, meer cloud-diensten slijten en fris blijven qua technische know how? Volgens jouw redenatie hadden ze ook nooit aan ARM-versies moeten beginnen want de ROI is simpelweg te laag, vervolgens slaat apple een nieuwe processorweg in en mist microsoft de boot...
Microsoft heeft een uitgebreide webapplicatie waarin nagenoeg alles kan worden gedaan wat je op de desktop doet, net zoals Google dat heeft. De concurrentie op Linux is LibreOffice of een ander online-officepakket, maar door hun online Office te verbeteren halen ze die concurrent in op drie platformen in plaats van één.
De landen die momenteel overgestapt zijn op hun eigen Linux zijn Noord-Korea (draait op XP en een Linux-distro), gedeeltes van de Chinese overheid en een Duitse gemeente die onderhand weer terug is gegaan naar Microsoft door Microsoft's vieze spelletjes. Tot er een volledige overheid écht overstapt naar Linux, zijn Chromebooks grotere concurrentie voor Microsoft dan alle Linux-distributies bij elkaar. Door kinderen Office (of, sinds een paar jaar, GDocs) te leren verzeker je de komende jaren dat je de tekstverwerkersmarkt voor jezelf hebt. Die drie kinderen op een school wiens moeder Linux kent en op de laptop van haar kinderen gezet heeft, zijn niet relevant voor de statistieken.
Microsoft is een bedrijf en een bedrijf bestaat om winst te maken, niet om de wereld te verbeteren. Als ze hun welwillendheid zouden laten willen zien, zouden ze de Windows-kernel open source maken zoals Apple dat gedaan heeft. Als er geen winst te behalen valt, zal Microsoft geen stappen nemen.
Dit zie je terug in hun nieuwe bedrijfsmodel. Ze werken veel aan de Linux-kernel om deze optimaal op Azure te laten draaien, ze open-sourcen C# om de concurrentie aan te gaan met platformen als Java (waar toevallig hun Azure-omgeving voor geoptimaliseerd is), ze voegen een Linuxsubsysteem toe zodat ontwikkelaars moderne tools kunnen gebruiken zonder al te veel gezeik (er zijn veel verhalen te vinden van bijvoorbeeld webontwikkelaars die Linux te houtje-touwtje vonden en naar Windows + WSL2 zijn geswitcht), ze maken Android-telefoons omdat Windows Phone na een vierde keer compatibiliteit breken eindelijk gestorven is en ze hebben de gratis PowerToys, die grotendeels door ontwikkelaars worden gebruikt, op Github gegooid omdat er toch niks geheims in de broncode zit en het maar een bijproject is.
Ooit zal het mythische jaar van de Linux-desktop komen. De vorige grote kanshebber was vorig jaar, toen Windows 7 eindelijk support verloor voor de meeste mensen en er een alternatief moest worden gekozen, en er is een piek geweest in Ubuntu-adoptie, maar de 10% is nog lang niet bereikt. De strategische plek van Ubuntu is de servermarkt in enterprise-context, en dat is de reden dat Microsoft heel lang zo fel tegen Linux is geweest. De desktop vormt voor nu nog geen enkel obstakel in hun verdienmodel.
Hopelijk wordt dat over vijf jaar anders en wordt Microsoft door de markt gedwongen een Linux-variant te bouwen. Ik zou maar al te graag zien dat Microsoft's grip op de besturingssysteemmarkt minder wordt. Laten we ons allen alleen niet voor de gek houden en accepteren dat dat moment nog niet aangekomen is. Ik ga geen Linux op de laptop van mijn moeder zetten, ik krijg de SD-kaartlezer van mijn eigen laptop(s) niet eens werkend, laat staan dat ik ga komen opdraven als ik mijn ouders moet helpen. Pas als computers grootschalig met Linux worden verkocht, krijg je grootschalige adoptie, en daar heb je een kip-ei-probleem van jewelste te pakken.