Apple komt met bugfix voor Big Sur-upgrade waarmee Macs in boot loop kwamen

Apple heeft een patch uitgebracht voor een bug in besturingssysteem macOS waarbij gebruikers data konden verliezen. De nieuwe update voor Big Sur controleert of er genoeg schijfruimte beschikbaar is.

De bug ontstond vorige week bij gebruikers die macOS probeerden te upgraden naar Big Sur. Daarin ontstond een fout als gebruikers niet genoeg beschikbare schijfruimte hadden. In dat geval werd de upgrade alsnog doorgevoerd. Computers waarop dan FileVault 2-schijfencryptie was ingeschakeld, raakten vervolgens in een boot loop.

Voor de upgrade van Big Sur was minimaal 35,5GB aan schijfruimte nodig, plus nog eens 13GB voor de installer van Big Sur zelf. De installer controleerde echter niet hoeveel schijfruimte er nog beschikbaar was, waardoor die ook startte als er te weinig beschikbare ruimte was.

De enige optie om uit de boot loop te komen, was om de computer in Boot Recovery op te starten en bestanden te verwijderen of de hele schijf te formatteren. De fout werd voor het eerst gedocumenteerd door Mr. Macintosh. Die zegt nu dat het met een nieuwe update, Big Sur 11.2.1 20D75, is opgelost. Daarbij controleert de installer wel de beschikbare schijfruimte.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

17-02-2021 • 11:12

74 Linkedin

Reacties (74)

Wijzig sortering
Hier genoeg ruimte en alsnog drama. Ding weet niet wat zijn startup disk is. Kun je ook niet selecteren want blijft laden. Nogmaals via recovery geinstalleerd en kon inloggen. Machine uit gezet en later weer aan en starten hoh maar. 700GB vrije ruimte. Weer via recovery de boel geinstalleerd en kon weer inloggen. Vanuit Big Sur via de appstore nog een keer geinstalleerd (knap want stond er al op :S). Nu hopen dat ie vandaag wel boot. Klopt dus allemaal voor geen meter. Dit is gewoon een iMac zonder gekke fratsen en beetje software erop.
Als je filevault aan had staan wordt niet eens je paswoord meer herkend dus je kan de disk dan niet meer unlocken.

Uiteindelijk heb ik via een andere mac met een oudere versie (Mojave of High Sierra) de nieuwe Mac in target disk mode gemount en toen filevault uit kunnen zetten. Met een nieuwere versie krijg je namelijk hetzelfde probleem (paswoord niet herkend).

Zo heb ik toen ook weer de installatie opnieuw kunnen starten. Maar het was inderdaad echt drama. Niet wat ik van Apple verwacht.

PS: Ik had wel een backup van mijn bestanden dus dat was ook nog een optie geweest, maar niet een geweldige.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 17 februari 2021 13:34]

Als ik dit lees ben ik blij dat ik, zoals altijd, de kat een tijdje uit de boom heb gekeken. Ik sla meestal de oneven versies over, hoewel je steeds vaker gedwongen wordt te updaten omdat je anders geen recente ontwikkeltools kunt installeren en dergelijke. En over de Windows 10 update perikelen zullen we het maar niet eens meer hebben. Ik heb alles meegemaakt vanaf DOS 3.21 en Windows 2.0, en zowel Apple als Microsoft is de laatste jaren aardig de weg kwijt wat stabiele ontwikkeling en update-gedrag betreft. Operating systems zijn echt een eigen leven gaan leiden en zijn verre van transparant geworden.
Het is altijd ellende met Mac updates. Dat is niets nieuws meer tegenwoordig jammergenoeg. Testen doen ze niet meer. Zeker bij Apple zijn het iedere keer van die voor de hand liggende gevallen die je als standaard test mee zou moeten nemen. Welke gek test dit nou niet bij het maken van een OS update?
De hoeveelheid vrije ruimte die in macOS wordt aangegeven is niet de hoeveelheid daadwerkelijk vrije ruimte op de drive self. Alle door macOS verwijderbare bestanden, zoals bijvoorbeeld cache, tijdelijke bestand, etc worden daar niet in meegenomen. Stel je vraagt schijf ruimte en dat is er niet, dan wordt er eerst op geschoond door een daemon. Gevolg de hoeveelheid vrije ruimte o.a. in Finder en About This Mac is de hoeveelheid vrije ruimte na het opschoon process.

Dus, als je een upgrade process start, worden er een hoop daemons afgesloten of niet opgestart na een reboot. Waardoor dat opschonen niet plaats vind en de ruimte dus niet fysiek vrij is op de schijf en dan loopt het upgrade proces in de problemen en komt een ongedefinieerde staat terecht.
Ik had nethetzelgde.
Zeker 20 keer geprobeerd. Tot en met catalina gaat het goed.

Vervolgens ipv een sata ssd een nvme in mijn mac mini geplaatst en toen ging het wel.
Heb helaas een hele Imac moeten formatteren en opnieuw instellen, alles kwijt en was helaas geen oplossing voor :(
Oplossing is een backup!
Daadwerkelijke oplossing is competente ontwikkelaars die snappen dat zonder controle makkelijker dingen fout gaan en vooral daarop te testen...

Het is niet de bedoeling dat een backup je beschermt tegen neveneffecten van een update op zo een streng platform (Apple staat immers OSX enkel toe op configuraties bestaande uit door haarzelf gebouwde apparaten). Miss dat dat nog een redelijke instelling is bij een OS ontwikkeld door een klein team, of voorkomend op een zeer breed scala apparaten, maar voor een bedrijf zo groot en zichzelf zo graag uitdragend als "premium" als Apple doet is dat nogal een no-no; gebruikers nemen immers aan dat het wel snor zit door dat Apple zich als zodanig profileert.

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 17 februari 2021 12:47]

Sorry hoor, maar als er *een* scenario is waar een backup je tegen beschermt is het wel bij wat voor problemen dan ook met een systeemupdate.

Staat ook altijd bij hun instructies voor upgrades en migraties. (https://www.apple.com/macos/how-to-upgrade/)
Before you upgrade, we recommend that you back up your Mac. If your Mac is running OS X Mavericks 10.9 or later, you can upgrade directly to macOS Big Sur. You’ll need the following:
Heeft er echt altijd gestaan en volgens mij komt het ook bij pop-ups voorbij (in ieder geval wanneer je beta's installeert zeggen ze het ook expliciet).

Dus: is het fraai? Nee, verre van. Is dit een scenario waarvoor je een backup zou moeten hebben. JA.
Bij een beta is dat logischer; dat het een beta is impliceert dat het niet volledig uitgetest is, echter is dit een update die (inmiddels al 2 mnd.) de beta-status al voorbij is (en dus voldoende getest/geïnstalleerd behoort te zijn zodat óók een jan met de pet met een gerust hart op die knop kan rammen) en dat impliceert een probleemloze werking danwel overgang voor standaardconfiguraties (iets wat Apple nogal afdwingt en toch hebben ook gebruikers in die categorie tóch problemen).

Motivaties als je hier geeft zijn niet meer dan een lapmiddel om niks te moeten willen veranderen van Apple haar zijde, maar wederom; het staat haaks op hoe Apple poogt haarzelf te profileren met termen als "It just works."

En dan gaan we eigenlijk nogal bewust voorbij aan hoe erg laag hangend fruit het behoort te zijn om te controleren óf er genoeg schijfruimte is om zo'n update door te voeren, dat komt er nog eens bovenop. Het is niet alsof dat technisch moeilijk, laat staan onmogelijk, behoort te (kunnen) zijn.

Op dit moment kan je technisch beargumenteren dat de machine door pure onwetendheid een update door kan voeren die negatieve implicaties kan hebben die voorspelbaar/inschatbaar hadden moeten zijn, dat kan je niet énkel op de gebruiker afschuiven m.i. en dit is des-te belangrijker sinds er inmiddels ook twee verschillende architecturen zijn die OSX draaien; mogen we gaan verwachten dat binnenkort allerlei intel-gebaseerde systemen problemen gaan oplopen omdat Apple besloten zou hebben enkel de M1 versies nog te testen? dat lijkt mij alles-behalve wenselijk en vóóral relatief makkelijk te voorkomen.

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 17 februari 2021 14:03]

Het is niet fijn natuurlijk, maar back uppen voor een systeem update wordt je altijd aangeraden. Het is net wel de bedoeling dat een back up voorkomt dat als er iets mis gaat je niets kwijt bent.

Dat gezegd zijnde doe ik dat ook niet altijd en dat komt inderdaad omdat problemen zo zelden voorkomen bij updates
Klopt, helaas was ik niet de gene die op het knopje drukte.

Mijn spullen staan allemaal netjes in de Cloud
Via TimeMachine kun je heel gemakkelijk een backup terugzetten van je gehele mac. En is denk ik in een uurtje wel klaar. Dus snap niet echt wat je probleem is..
Wel mooi een week te laat 😒

ach het waren weer een paar "leuke" avonden grasduinen, internet afstruinen op zoek naar oplossingen. Uiteindelijk gelukt, zonder een complete reinstall te doen, met behulp van het artikel op mr. macintosh.

Voor het eerst overigens sinds ik 3 jaar geleden een Mac ben gaan gebruiken dat zoiets nodig was, dus geen slechte score. Wel een stomme fout!
Netjes opgelost!

Ik adviseer je eens naar de timemachine te gaan kijken. Een ingebouwde backup mogelijkheid die er voor zorgt dat er elk uur een backup gemaakt wordt.

Je kan dat op bv een USB disk of NAS doen. Fijne is dat je ook directories van de backup kunt uitsluiten (in mijn geval vm’s waar ik mee aan het testen ben).

Gooi je ooit eens een bestand per ongeluk weg; je kan het op een uur nauwkeurig terug zetten. Als het bestand wat ouder is wordt het per dag of week.
het meeste sla ik op op onedrive, het is alleen de vraag wat er in de andere folders staat...

maar ik ga er eens naar kijken
Lesje geleerd door nooit meer te upgraden om 23:00 's avonds terwijl de volgende dag gewerkt moet worden. De fix om de installer door te laten in ons geval is in de terminal een grote map te verwijderen, in ons geval Dropbox á 30GB.. Wat een gedoe.
Dit soort dingen vlak voor het slapengaan is sowieso zelden een goed idee... Ongeacht of er gewerkt moet worden of niet.
Leuk maar het probleem treed nog wel op als je van Big Sur updates uitvoert. Daar gaat het nu weer mis mee.
Sinds de laatste update loopt geregeld de helft van m’n Touch Bar en Finder vast. Kan geen apps switchen, doet soms zelfs na een reboot nog moeilijk :/
Nu al met twee nieuwe Mac met de M1 CPU, drama voor de upgrade van MacOS 11.0.1 naar MacOS 11.2. Eentje is gelukt na letterlijk uren en de andere blijft maar hangen op 15 min. Dit had Apple gewoon goed moeten oplossen en niet mensen moeten laten zwemmen op deze manier. Ook met deze bootloop is het slecht. Nu zeker ook dat de M1 CPU er is, gaat het niet beter worden ben ik bang voor. Dit kan wel voor de nodige problemen voor de toekomst zorgen en misschien is het wel verstandig om de M1 CPU af te splitsen van de Intel CPU, dit voor verdere problemen te voorkomen en beter te optimaliseren.
Nu nog de xcode met SwiftUI bug fixen. Xcode simulator en SwiftUI is echt een drama. Iedere keer klinkt mijn geluid als een krakend stukje krokant buikspek. Kan geen muziek meer luisteren tijdens werk.

Heb dit al meerdere keren gerapporteerd sinds juni 2020 en ben volgens Apple forums niet de enige die hier last van heeft.

[Reactie gewijzigd door Snowfall op 17 februari 2021 12:30]

Zouden best wel eens een buggy periode kunnen krijgen zoals de iPhone en iPad ook een tijdje hadden met het groot aantal wijzigingen in iOS en iPadOS destijds.

Ik kan op mijn m1 nog niet 5120x1440 aansturen, terwijl een andere laptop met displaylink en usb-c met dezelfde kabel het wel lukt. Het heeft mij een halve dag gekost en om xcode bij te werken(handmatig alles verwijderen, nadat de update was mislukt en zelfs de macbook pro was bevroren en hierna elke update mislukte). Wakeup van scherm gaat soms niet helemaal lekker en merk meer dan eens haperingen/slowdown in de cursor met trackpad/muis. Maar voor de rest wel erg mooi stil en zuinig apparaat.
"Apple heeft een patch uitgebracht voor een bug in besturingssysteem macOS waarbij gebruikers data konden verliezen."

Nee, want je maakt een backup voordat je serieuze veranderingen gaat aanbrengen op een systeem.
Maak jij nog backups voordat je een update installeert? Bij Windows 95 misschien...
Euh absoluut, al jaren. Dat doet iedereen toch?
Ligt eraan wie je met "iedereen" bedoelt. Vroeger had tante Truus met geluk een externe harde schijf waar ze de familie foto's op zette en deze schijf in een la stak wat ze "backup" noemde. Dat de foto's niet meer op de pc of ergens staan maakte niet uit. Tegenwoordig worden er ongemerkt heel veel clouddiensten gebruikt, iedereen die wel eens van smartphone wisselt en opnieuw in logt op het nieuwe toestel verbaast zich er niet over dat oude data magisch op dat nieuwe toestel staat. Dus ja, wie maken er backups? De meesten nooit.
Goed punt, ik had moeten zeggen de iedereen "hier" als in: op Tweakers ;)
Een backup maken vóór het installeren van een update? Uh nee.. eigenlijk niet. Heb ik nog nooit gedaan ook.
Mijn foto's en administratie staan op de NAS en die backup ik wel maandelijks.
Als er een keer een update fout gaat op mn Windows of Mac machine.. Dan installeer ik alles lekker opnieuw.
Vind dat sowieso wel prettig, eens in de zoveel tijd lekker opnieuw en opgeruimd beginnen
Gewoon timemachine het is zo eenvoudig dat ik me haast niet kan voorstellen dat een Mac gebruiker geen backups (laat) maken.

In mijn oude timecapsule een nieuwe harddisk geplaatst; en omdat het oude hardware betreft een tweede backup naar een Nas. Ene uur een backup op de ene machine; het andere uur de andere.

Backups maken op een Apple is zo eenvoudig...
Hier ook, maar niet op Apple (ik heb geen Mac). Deepin (Linux-distro) maakt ook automatisch back-ups voordat upgrades worden geïnstalleerd. Ideaal! :)
Nee, gewoon altijd.
Nee, buiten mijn standaard back-up niet. Ook al jaren geen problemen met upgrades gehad. (+5 jaar windows 10) Ben er wel altijd van bewust dat het fout kan gaan maar niet meer dan normaal.
Ah ja als het bij Microsoft gebeurt dan is het een blunder van jewelste en hadden ze beter moeten testen. In dit geval is het natuurlijk de user die fout zit.
Het is een blunder van jewelste én de user zit fout.
De user heeft hier niets mee te maken. Dat is afleiden van het falen van Apple. Dat soort idiote opmerkingen ga je echt niet vinden als Microsoft of Google iets sloopt hoor.

Apple heeft iets flink verknalt, alweer, de user daarbij betrekken slaat nergens op. Het wel of niet backups maken heeft niets van doen met het falen van Apple. Dat is een compleet ander onderwerp. Je doet nu alsof de user met backups een van de oplossingen is voor het falen van Apple. Wat een rare houding.

Dat 'jamaar de user' gedoe laat echt zien hoeveel falen van Apple gebagatelliseerd wordt.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 18 februari 2021 00:17]

Als je vraagt wie er verantwoordelijk is heb je gelijk, maar je neemt toch zelf in je hele leven voorzorgsmaatregelen?

Als het stoplicht groen is kijk je toch even links en rechts.
Als je een belangrijke foto maakt kijk je even of hij gelukt is.
Bij een bad met thermostaatkraan voel je toch even hoe warm het is.
Je doet de deur van je huis op slot.
Je zorgt dat je een backup hebt, zodat als wanneer er iets misgaat je het kan herstellen.

Tenminste, ik hoop dat je dat allemaal doet. Je automatiseert je backup niet omdat Apple een update kan verkloten natuurlijk, maar omdat er van alles kan gebeuren...

Hoop ik

Nogmaals: Apple zit fout, daar discussieer ik niet over

[Reactie gewijzigd door m_a_rnix op 18 februari 2021 08:17]

Sorry dat ik niet elk onderdeeltje dat niet werkte heb opgeschreven tijdens mijn Windows-ervaringen.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee