'Big Sur is sinds december niet beschikbaar via online macOS-herstel'

Gebruikers die hun Mac-computer via internet willen herstellen met macOS-herstel lijken sinds december enkel macOS Catalina te kunnen downloaden in plaats van de meest recente versie van het OS, macOS Big Sur.

Het probleem werd begin december ontdekt door leden van de MacAdmins-Slackgroep, schrijft website Mr. Macintosh. Zij ontdekten dat ze via de macOS-hersteltool enkel macOS Catalina konden downloaden ook al was macOS Big Sur voorheen geïnstalleerd op hun systemen. Dat blijkt volgens Mr. Macintosh te kloppen.

Hij toonde dit in een YouTube-video waarop hij een Mac herstelde waarop macOS Big Sur draaide en kreeg via de hersteltool enkel toegang tot macOS Catalina, een versie die in 2019 uitkwam. Bijna een maand na de eerste meldingen duurt deze situatie nog altijd voort. Volgens een forumlid van MacAdmins-podcast zou Apple op de hoogte zijn van het probleem en bevestigd hebben dat het om een serverprobleem gaat.

Volgens een supportpagina van Apple zou de tool standaard de nieuwste versie van macOS moeten installeren die ook voordien draaide op het systeem in kwestie. Als de meest recente versie van macOS was geïnstalleerd, zou deze dus opnieuw geïnstalleerd moeten kunnen worden via macOS-herstel.

Er zijn wel uitzonderingen: Als macOS 10.12.4, oftewel macOS Sierra, of hoger nooit eerder geïnstalleerd was op het systeem in kwestie, wordt het besturingssysteem geïnstalleerd dat bij de computer werd geleverd, of de versie die er het dichtst bij aansluit en nog steeds via Apple beschikbaar is. Macs met een T2-beveiligingschip krijgen standaard toegang tot de versie die voorheen op hun apparaat draaide en gebruikers moeten manueel updaten als hun computers nog niet beschikten over de meest recentere updates.

macOS 11 Big Sur
macOS Big Sur

Door Jay Stout

Redacteur

05-01-2021 • 14:06

80

Reacties (80)

80
62
41
2
0
14
Wijzig sortering
Kan ik nu dus via die backup tool ook Catalina installeren op mijn M1 Macbook Air?

Haal ik niet heel duidelijk uit dit artikel.

Edit: Ah, ik zie in een van de artikelen die gelinkt zijn dat mijn M1 überhaupt geen internet recovery heeft.

[Reactie gewijzigd door lasharor op 22 juli 2024 15:16]

Hoe moet je een M1-Mac dan herstellen? Zit BigSur daar ingebakken in een verborgen partitie of volume? En wordt die overschreven bij een volgende versie? Op zich wel slim...

[Reactie gewijzigd door iAR op 22 juli 2024 15:16]

De M1 machines werken op 4 manieren:
1. macOS Recovery = Herstelt gewoon de macOS installatie naar de default settings
2. System Recovery = Verborgen partitie die de macOS installatie bevat
3. macOS Big Sur USB Installer Drive. = Via USB de installatie media installeren
4. macOS System Restore (DFU mode) = Werkt via Apple Configurator 2.
Een herstelpartitie is inderdaad aanwezig maar dit was ook bij Intel-based Macs al het geval. Vanaf deze partitie kan MacOS opnieuw geïnstalleerd worden. Wil je echter een 'complete' herinstallatie waarbij ook de herstelpartitie opnieuw wordt aangemaakt, dan moet je bij M1-based Macs de firmware opnieuw geïnstalleerd worden met behulp van een andere Mac: https://support.apple.com...urator-2/apdd5f3c75ad/mac

Vergelijk het een beetje met iOS: In iOS zelf zit een mogelijkheid om terug te gaan naar fabrieksinstellingen, maar je kan ook via iTunes dmv IPSW's de complete firmware opnieuw terugzetten.

[Reactie gewijzigd door Daniel208115 op 22 juli 2024 15:16]

Dat vraag ik me dus ook af... Ook vraag ik me dan af of dit überhaupt zal lopen omdat deze speciaal voor Big Sur gemaakt is?!
Nee, dit is alleen van toepassing op Intel Mac's.
Heb die herstelprocedure van Apple sowieso nooit gesnapt. Als je een Macbook hebt die wèl MacOS versie X mag of kan hebben, maar het was niet de versie waarmee de Macbook destijds geleverd was, moet je altijd weer in allerlei krochten zoeken naar een oude MacOS-versie.
Apple wil niet dat je een oude versie van MacOS op je apparaten zet. Op iOS kán het niet eens. Dus tsja.
Je kan juist niet normaal herstellen met de nieuwste versie. Ik heb meerdere mac-apparaten, en de internet recovery laat je nooit gewoon de nieuwste versie installeren als je die ten tijde van de MacBook niet had. Dan moet je eerst met een gevonden torrent een oudere installeren, om dan vervolgens handmatig te kunnen updaten naar Catalina (in mijn geval destijds).
Ik heb dit diverse malen getest, en ik kreeg altijd de laatste (current) versie van MacOS (X), en dat was doorgaans toch wel een paar versies verder dan die er bij zat.

Alleen nu dus niet meer, nu kreeg ik tot mijn verbazing catalina terwijl ik Big Sur al had. Ik heb nooit met torrents hoeven klooien. (Meestal kun je ook nog een oude installer via de AppStore downloaden en daar de image uit trekken en die op USB zetten, trouwens)
Dan moet je wel een werkende macOs omgeving hebben :). Als je dat wel hebt kan je inderdaad prima op legale wijze zo'n USB-stick maken.
Dan moet je wel een werkende macOs omgeving hebben :). Als je dat wel hebt kan je inderdaad prima op legale wijze zo'n USB-stick maken.
Doorgaans is dat niet zo heel lastig, omdat de lokale recovery ook gewoon werkt. alleen als je je hele schijf whipped en opnieuw partioneert ( wat een hele erge edge case is ) werkt dat mogelijk niet meer. Maar volgens mij mikt hij ook dan die container niet weg.

Zelfs toen hij bij mij catalina terug zetten werkte de teruggezette data van een Big Sur time machine backup nog.
Schijf kapot en vervangen is toch geen zo'n edge case lijkt me?
Schijf kapot en vervangen is toch geen zo'n edge case lijkt me?
Bij Apple wel. Dat zit allemaal vast gesoldeerd.
Je hebt 2 internet recovery boot toetscombinaties. De ene is voor degene die je installed had, de andere is voor de nieuwste. Heb ze niet paraat, maar er is wel onderscheid.
Onzin. Er zijn verschillende toetscombinaties om:
  • De meegeleverde versie (zoals je Mac uit de doos kwam) opnieuw te installeren, dit is dan ook de oudste versie die op het apparaat kan draaien.
  • De huidige versie opnieuw te installeren.
  • De meeste recente versie opnieuw te installeren.
Wat er aan de hand is, is dat de laatste optie niet Big Sur installeert (11.0) maar de versie daarvoor (Catalina 10.15).

[Reactie gewijzigd door pBook op 22 juli 2024 15:16]

Er is een terminal commando met de naam 'software-update' waarmee je iedere versie van macOS kan downloaden. Dat werkt zeker terug tot en met 10.9.x en misschien nog verder, maar dat heb ik nooit geprobeerd.
Is dat wel nodig? Ik krijg altijd de indruk, op Tweakers, andere techsites en YouTube, dat macOS en iOS zó stabiel was dat je nooit hóeft te herinstalleren.

Edit: ik ben niet bekend met macOS en iOS, dus het is een serieuze vraag.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 15:16]

Wacht maar je moet upgraden met ios, die vliegt keer op keer uit de bocht. Net als destijds met Windows 95 a en b, daar moest je ook niet te veel mee rommelen.

Apple zegt zelf dat als je oudere spullen hebt, dat het systeem dit niet of nauwelijks aankan. Soms verslikken ze zich in dergelijke uitspraken.
Wacht maar je moet upgraden met ios, die vliegt keer op keer uit de bocht. Net als destijds met Windows 95 a en b, daar moest je ook niet te veel mee rommelen.
Eh? Nog nooit meegemaakt. En ik draai toch al wat jaren mee in iOS land. En ik ben er ook nog eens eentje wel eens meedraait in de public beta. (Althans, bij iPadOS).
In mijn geval had ik bijvoorbeeld een paar keer een Mac van iemand gekregen waar ik dan een SSD in wilde zetten. Als ik dan from scratch begon kon ik niks met de internet recovery beginnen, en zodoende moest ik dan dus altijd met oude getorrente installatie CD's of stickjes in de weer. Herinstalleren hoeft denk ik niet zo vaak, net als ik al nooit meer doe op Windows 7 / 10 (installatie van 2012).
Huh, ik heb rond 20 december dit gedaan. Ik zat al op MacOS Bigsur 11.0.1 en nadien zat/zit ik gewoon op 11.1. Kan het zijn dat het al is verholpen of dat het toevallig aan mijn versie lag?
Nee, is nog altijd zo. Probeer zelf al enkele dagen een hackintosh op te zetten, en wanneer ik de lijst met recovery images bekijk die gedownload kunnen worden dan is de meest recente versie Catalina 10.15.7.
Op 28-12 mijn MacBook Pro 2015 geherinstalleerd dmv recovery. Gewoon Big Sur, geen enkel probleem.
Maar wat voor recovery heb je gebruikt? Er zijn meerdere manieren om een recovery uit te voeren.
Een paar kanttekeningen: het probleem doet zich alleen voor op mac's op een intel processor. M1's ondersteunen voor alsnog geen internet recovery.
Vervelend maar ik neem aan dat je na een internet recovery met Catalina, wel weer gewoon je OS via de update-functie kan updaten naar Big Sur? Daarnaast is het misschien soms mogelijk om niet een internet recovery te doen, maar een normale hd-recovery (CMD + R ipv CMD + OPT + R). Krijg je dan wel Big Sur clean terug?

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 22 juli 2024 15:16]

ik neem aan dat je na een internet recovery met Catalina, wel weer gewoon je OS via de update-functie kan updaten naar Big Sur?
Yes, dat kan gewoon nog!
Ik vraag me af waarom je het zou willen bagatelliseren alsof het alleen vervelend, maar je kan toch nog dit of dat is omdat het alleen bij bepaalde mac's een onderdeel van de dienstverlening is waar je voor betaald hebt.

[Reactie gewijzigd door kodak op 22 juli 2024 15:16]

Ik maak het probleem niet groter dan het is. Wat ik opmerk is dat iemand doet alsof er geen probleem zou zijn omdat je toch nog iets een beetje kan zonder mee te rekenen wat de gevolgen zijn. Daarbij noem ik niet voor niets op dat er betaald is en het dienstverlening is. Misschien kom jij niet uit een wereld waar je geld of tijd waarde heeft, maar zo werkt dat voor Apple en veel klanten wel. Apple stelt producten en diensten beschikbaar, klanten zoals bedrijven betalen daarvoor en mogen dus verwachtingen hebben voor levering en dat ze hun processen daarop inrichten. Wat er nu gebeurt lijkt is dat Apple, zonder het zelfs mee te delen, een voor de klant duidelijk aangegeven dienst plotseling is gestopt en er vervolgens ook geen officiële duidelijkheid is over het stoppen of wanneer je er weer op mag rekenen. En daarbij staat Apple niet bepaald bekend om de lage prijzen die je ze moet betalen. Dus tenzij het je weinig kan schelen dat klanten betalen en geld kwijt zijn snap ik wel dat je er niet zo veel mee zit, maar leg dan maar uit waarom dat voor anderen niet bagatelliseren is of dat anderen het een groter issue zouden maken.

[Reactie gewijzigd door kodak op 22 juli 2024 15:16]

Nogmaals. Je kan je Mac nog steeds herstellen naar de laatste versie van macos. Duurt geen seconde langer dan via internet. Sterker nog, in veel gevallen gaat het sneller. Ik weet niet wat mijn waarde in de wereld er mee te maken heeft, maar ik heb ook een takkehekel aan processen die onnodig lang duren en ja als iets langer duurt, kost het mij als zelfstandige direct geld.
Ik vrees dat je niet begrijpt wat het verschil is tussen een oplossing en iets wat je mag verwachten en moeite. Dat er een oplossing is die gelukkig ook gebruikt kan worden wil nog niet zeggen dat je daar geen moeite, tijd of geld in hoeft te investeren om er achter te komen dat je die oplossing nodig hebt of dat dat de oplossing is en dat je daar voor moet zorgen. Maar dat lijkt wel het gevolg terwijl Apple wel betaald krijgt voor de andere aangegeven dienst en die dienst ook niet eens levert, er niets over zegt en ook nog niet in orde maakt.

Stel jij iemand verkoopt jou een dienst om je auto waar je bent te herstellen en jij betaald daarvoor. Vervolgens heb je dat herstel nodig, en de persoon die je betaald komt je niet helpen, legt je niet uit waarom die je niet komt helpen, legt niet uit wanneer die het wel weer van plan is. Ondertussen mag jij moeite gaan doen om er achter te komen dat je niet geholpen gaat worden zoals je had afgesproken en kan je ook nog eens zelf regelen het op een andere manier gerepareerd te krijgen bij die persoon. Denk jij dat je dan een goede dienstverlening krijgt waar je op mocht rekenen of dat die persoon je eigenlijk niet levert wat je met elkaar hebt afgesproken maar waar je wel voor betaald?

[Reactie gewijzigd door kodak op 22 juli 2024 15:16]

C is absoluut niet waar als het op Macs aankomt. Apple is ontzettend tegen imaging. Als je het al aan de praat krijgt (hiervoor moet je een heleboel beveiliging uitschakelen) dan sta je er helemaal alleen voor als het misgaat en Apple zal er niet over nadenken voor ze iets stukmaken dat je gebruikt. Ze hebben al 3 jaar geleden op WWDC geroepen: Imaging is dood. Dit was als voorbereiding op de T2 die standaard alleen nog maar boot met door Apple ondertekende images.

Apple wil dat je DEP gebruikt met auto enrolment via je eigen MDM waarmee je alles kan configureren voordat de gebruiker zelfs maar de startup wizard door is.

Met Windows zijn images inderdaad nog wel gemeengoed maar Microsoft is ook bezig de route van autopilot + intune in te slaan daarvoor. Maar op Windows gaat alles altijd een factor trager vanwege alle legacy.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 15:16]

Maar Microsoft zal niet actief images blokkeren omdat ze nu intune en autopilot meer uitbreiden.
Nee absoluut niet. Microsoft heeft een totaal andere houding.

Bij Microsoft is het enterprise first. Legacy omstandigheden worden meegenomen in de overweging. Microsoft coacht je in de juiste richting die ze op willen. Zoals nu het idee van 'comanagement' met SCCM en Intune.

Apple is consument first, en als er een conflict is tussen de twee doelgroepen dan zal de consumentencase altijd voorrang krijgen, zelfs als dat het zakelijk gebruik bemoeilijkt. Om legacy geven ze niks, als ze iets anders willen dan is het vanaf nu zo en werkt de oude manier niet meer. Er worden belangrijke dingen in punt-updates kapotgemaakt zonder enige aankondiging. Denk aan het hele SecureToken debacle (AD accounts konden opeens geen filevault unlock meer krijgen in 10.13.2 als ik het me goed herinner).

Wat dat betreft is het beheer van Macs een stuk uitdagender :) Maar uiteindelijk wil Microsoft ook die kant op natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 15:16]

Mea culpa, maar het houdt nog steeds in dat de gebruiker zelf niets hoeft te fiksen...
Ik lees niet dat Apple het duidelijk publiek of naar alle klanten voor wie het relevant is heeft aangegeven dat de dienst is gestopt, het probleem duidelijk erkent heeft, en ook niet dat ze duidelijk zijn dat ze het willen oplossen (en ook niet wanneer). Wat ik lees is dat van de miljoenen klanten er maar 1 klant is die een antwoord op vragen heeft gekregen en daar zelf uit opmaakt dat Apple er wel degelijk weet van heeft en er kennelijk niets over kan zeggen wanneer het is verholpen.

Apple producten zijn een combinatie van hardware, software en service. Het een kan nauwelijks zonder het ander, en Apple richt zich ook op die verkoop. Dus als je bijvoorbeeld een macbook koopt dan kan je niet stellen dat je dat niet ook zou kopen zonder dat je verwachtingen hoeft te hebben over de service zoals een online restore.

Het bedrijfsleven een klanten werken niet op maar een manier. Daarmee is dat al geen goed argument om te doen alsof het prima is wat Apple hier doet. Maar het argument is hoe dan ook niet sterk omdat het er niet om gaat of het een probleem is maar of het acceptabel is wat Apple (of mogelijk een ander bedrijf) doet. En dat hangt er niet vanaf of je er als klant voor kan kiezen dat je zo min mogelijk van Apple afhankelijk wil zijn maar wat Apple voor verwachtingen heeft gegeven. En zoals ik het zie heeft Apple de online restore service al een paar jaar als onderdeel van hun restore services, die net zo bij je aankoop hoort als dat je mag verwachten dat de software updates krijgt of dat er een app store is. Omdat ze dat verkondigen als onderdeel van wat Apple is, het promoten, het aanbieden als je maar betaald voor bijvoorbeeld die laptop, de software, de services die bij de sofware en hardware horen zonder extra te hoeven betalen.

Ja ik heb meerdere Apple producten, maakt dat wat uit? Wat heeft dat volgens jou te maken met het hebben van een andere mening? Dat je bij Apple koopt hoeft niet te betekenen dat je jezelf of als bedrijf zou moeten wegcijferen in hun voordeel. Voor de bedragen die ze voor hun hardware/software/services betaald krijgen mag juist verwacht worden dat klanten kritisch zijn en verwachten dat andere klanten kritiek op Apple accepteren. Kritiek is niet perse bedoeld om negatief te doen, het is ook een manier om het nog beter te krijgen door duidelijk te zijn waarom de kritiek er is en wat er beter kan. Daarom noem ik ook op waarom ik verwachtingen heb die ik niet vervult zie worden en hoe ze daar mee om gaan. Als je als klant niet verder komt dan alleen maar met argumenten komen waarom Apple het goed zou doen dan lijkt me dat niet heel verstandig.

[Reactie gewijzigd door kodak op 22 juli 2024 15:16]

Aaaaaaah!.. ik had zo'n "ik ben toch niet gek? Wat doe ik verkeerd??" momentje.

Uiteindelijk Catalina via AutoInstall geïnstalleerd, Big Sur gedownload, USB stick gemaakt.
Boot, format en clean install Big Sur....

Heeft mij weer een middagje door de corona crisis gehaald, heerlijk!
Macs met een T2-beveiligingschip krijgen standaard toegang tot de versie die voorheen op hun apparaat draaide en gebruikers moeten manueel updaten als hun computers nog niet beschikten over de meest recentere updates.
Lijkt mij logisch, omdat dat dit ermee te maken heeft dat de nieuwere T2 firmware die komt met een MacOS update nooit bedoeld is om met een vorige versie van MacOS te draaien. Met Big Sur 11.1 ging de T2 firmware naar 1554.60.15.0.0 (iBridge: 18.16.13030.0.0,0), en die firmware was nooit bedoeld voor Catalina, bijvoorbeeld. Dat wil overigens niet zeggen dat ze volledig incompatibel zijn.

Wel ben ik benieuwd of dit op een enkele manier intentioneel zal zijn. Speculatie, maar, dat denk ik, omdat een hoop Macbooks ineens geen camera (ingebouwd of extern) meer ondersteunen met nieuwere T2 firmware die met Big Sur komt. T2 firmware kan geenszins gedowngraded worden en in de Apple Store adviseren ze de gedupeerde om te wachten op nieuwere firmware.
Zou Apple per vergissing een "0 < 15"-check hebben gepushed waardoor mensen Big Sur niet meer zien? :p

Voor context: Big Sur is (was?) intern genummerd als "10.16" ipv "11.0" omdat software, inclusief Apple zelf, niet meer naar de "10" keken en alleen nog naar de "15", etc.
Hopelijk geeft Apple een mogelijkheid om adhv je Mac te kiezen voor een specifieke OS versie na het opstarten van de herstelpartitie. De huidige situatie is in sommige opzichten een ramp.
- als je op een oudere mac het bijbehorende OS opnieuw wil installeren kan dit alleen door in te loggen met een AppleID wat de zaak (met 2 factor authenticatie) wat de zaak ellendig maakt
- op de website van Apple is er geen enkele mogelijkheid om een DMG (ISO) te downloaden van voorgaande versies, laat staan de huidige, wat het zoeken naar een oudere installer je aangewezen bent op mogelijke onveilige torrent sites...
- alleen als je ooit onder je AppleID een OS hebt gedownload dan kun je deze nogmaals downloaden.
Bij mij ook, Catalina draaide voor geen meter meer, bij release Bug Sur geïnstalleerd in de hoop dat alle problemen waren opgelost, toen werkte het nog slechter. 14-12 een volledige clean install gedaan (dus ook geen timemachine herstel) en toen ging hij idd automatisch terug naar Catalina...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.