Microsoft brengt later dit jaar Office 2021 uit voor Windows en macOS

Microsoft gaat dit jaar een nieuwe losstaande versie van Office uitbrengen voor Windows en macOS. Het pakket krijgt vijf jaar ondersteuning en is een eenmalige aanschaf. Ook komt er een nieuwe versie van Microsoft Office LTSC voor bedrijven.

Microsoft Office 2021 is de opvolger van Office 2019 en bedoeld voor consumenten en kleine bedrijven die niet willen overstappen op de cloudversie Microsoft 365. Het gaat om een eenmalige aanschaf en de software wordt vijf jaar van ondersteuning voorzien. De prijs blijft volgens Microsoft gelijk aan die van Office 2019.

Details over de features in Office 2021 heeft Microsoft nog niet bekendgemaakt. Het bedrijf noemt de komst van de consumentenversie in een bericht over een nieuwe zakelijke Office LTSC-versie. Dat gaat om software in het long-term servicing channel. Die LTSC-versie krijgt onder andere een donkere modus en ondersteuning voor Dynamic Arrays en Xlookup in Excel. Mogelijk krijgt Office 2021 dezelfde verbeteringen. Een previewversie van Office LTSC komt uit in april.

Ook de LTSC-versie van Office krijgt vijf jaar ondersteuning. Dat is minder lang dan bij eerdere versies, die tot zeven jaar ondersteuning kregen. De software is compatibel met 32bit- en 64bit-hardware. De nieuwe release van Office LTSC komt in de tweede helft van dit jaar uit en zal 10 procent duurder zijn dan de vorige versie.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

19-02-2021 • 08:43

191

Submitter: remco8264

Reacties (191)

191
187
75
7
0
108
Wijzig sortering
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod 19 februari 2021 08:48
Ik ben benieuwd hoe lang Microsoft nog doorgaat met Office versies voor lokale installatie via eenmalige aanschaf. Alles wijst er in mijn ogen op dat men deze tak vroeg of laat zal laten vervallen en vol in gaat zetten op subscription based Office 365. Ook daar zijn immers lokale installaties mogelijk. Een subscription based model levert waarschijnlijk behoorlijk meer op. Nu zie je bijvoorbeeld mensen en bedrijven die nog steeds op oude Office versies draaien die eenmalig gekocht zijn. Dat lijkt een makkelijke besparing maar zodra een versie end of life is wordt deze ook niet meer van security fixes voorzien.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 13:53]

Alles wijst er in mijn ogen op dat men deze tak vroeg of laat zal laten vervallen en vol in gaat zetten op subscription based Office 365.
Ik denk dat je je hierin weleens heel erg kon vergissen. Microsoft wil net als ieder ander commercieel bedrijf zoveel mogelijk marktaandeel winnen en behouden. Er is volgens mij nog best een grote schare gebruikers die niets van abonnementen wil weten, simpelweg omdat dat op de lange termijn veel duurder is dan eenmalig betalen.

Ik zou eerlijk gezegd ook niet weten waarom deze groep flink zou slinken. Dat lukt alleen als MS de prijzen van abonnementen drastisch verlaagd. Dat zie ik niet snel gebeuren, want een hoop mensen zien die 100 euro op jaarbasis voor Office 365 + 1TB al als een schijntje.

Stel nu dat MS wel volledig zou gaan inzetten op de cloud en lokale installaties laat vallen. Dan loopt MS het risico dat consumenten meer oog gaan krijgen voor andere, goedkopere cloud-Office aanbieders zoals Google.

Met die lokale Office installaties heeft MS echt iets unieks waarmee dat bedrijf enorm succesvol is. Libre Office heeft dat succes nooit kunnen overtreffen, terwijl dat gratis is. Ze zijn bij MS gek als ze dat opgeven.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 22 juli 2024 13:53]

microsoft heeft al een gratis google concurent, office in de cloud is gewoon geheel gratis.
enige is dat het niet alles heeft wat de betaalde versies heeft wat natuurlijk logisch is.
€99 is de family variant voor max 6 gebruikers en 6TB opslag in totaal. De persoonlijke variant, 1 account, 1 TB opslag is €69.
Is toch voornamelijk handig voor Microsoft wanneer er alleen office365 beschikbaar is? Dan hoeven ze ook alleen maar die versie te onderhouden. Nu ze ook in gaan zetten op ARM processors net als Apple lijkt mij een logische stap om niet teveel splitsing te hebben en beter te focusen op een goed product.
Moet je eens proberen op een RDS. Dan zijn er wel zóveel restricties dat het niet leuk meer is. Behalve als de machine van de klant bij Azure draait (staat zo in de voorwaarden). Als ze de lokale office wegschrijven zullen wij naar LibreOffice oid moeten, want MS365 mogen we op RDS niet aanbieden. Het kan wel maar het mag niet.
Nou, dat is niet helemaal waar. Met QMTH programma van Microsoft kan je rechten ophalen om Office 365 on-premise en in het datacenter op Shared Computing (RDS) te draaien. Gegeven dat het minimaal een een Premium licentie is. Vanaf Office 365 E3 dus.
Zeker. Daar waren we ook mee bezig. Onlangs kregen we van onze licentiepartner de mededeling dat de voorwaarden daarvoor zijn aangescherpt en je minimaal 300.000.. dollar denk ik aan omzet voor MS moet genereren om in aanmerking te komen. Wij zijn een klein bedrijfje, 2 man, stuk of 60 klanten, kleine 1000 gebruikers in totaal. M.a.w. dat gaat niet lukken. En zo wordt je bestaansrecht als kleine, eerlijke onafhankelijke it'er gewoon keihard afgenomen.
Het addendum shared hardware beschrijft dat klant specifieke VM's die op hosts draaien waar óók VM's van andere klanten draaien, gezien wordt als shared hardware. Behalve als die VM op Azure draait. Zo lust ik er nog wel een.
MS is walgelijk in deze en maakt het, als we ons aan de regels houden althans, onmogelijk om een business op te zetten.
Het kan wel op een RDS omgeving. Stuur mij maar een PM dan zal ik je wat tips geven.
Zoals ik al zei ik weet dat het kan maar het mag niet.
Indien gedeelde hardware wordt gebruikt om een RDS omgeving te bouwen: QMHT of SPLA licentie.

Indien dedicated hardware voor een klant/organisatie: Office 365 is geen probleem mits 'Shared Computer Activation' wordt gebruikt.
QMTH is voor ons onhaalbaar, de eisen zijn per januari van dit jaar flink aangescherpt. SPLA hebben we, en zo bieden we nu office aan, maar je mist daarmee natuurlijk interessant geprijsde storage en mail. Office365 / MS365 zit niet in SPLA. En SCA mag je alleen gebruiken als je QMTH bent. M.a.w. het wordt (als je je aan de regels houdt) onmogelijk gemaakt.
Een subscription based model levert waarschijnlijk behoorlijk meer op.
En dat is precies waarom klanten dat niet willen en bedrijven wel.
Blijkbaar heeft Microsoft toch nog iets meer oog voor wat de klant wil dan een bedrijf als bv Adobe.

En security fixes zijn vooral belangrijk voor het OS en je web browser en alles wat in rechtstreeks contact komt met de boze buitenwereld.
Dat geld veel minder voor Office. En zeker als je geen macros accepteert in bestanden van externen kan je weinig gebeuren met een oude Office versie.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @mjtdevries19 februari 2021 09:07
En security fixes zijn vooral belangrijk voor het OS en je web browser en alles wat in rechtstreeks contact komt met de boze buitenwereld.
Hier ben ik het niet met je eens. Zeker in een zakelijke omgeving is de beveiliging van ook de Office suite erg belangrijk. Veel aanvallen beginnen bijvoorbeeld met kwaadaardige macro's, aanvallen of Office onderdelen waarin men een document opent etc. In een zakelijke omgeving is de Office omgeving een van de zaken waar de gebruikers veelvuldig in werken. Naast het OS en de webbrowser zit juist daar een risico.
En zeker als je geen macros accepteert in bestanden van externen kan je weinig gebeuren met een oude Office versie.
Misschien moet je even kijken naar de laatste critical patches voor enkele Office versies en componenten. Daar zitten o.a. remote code execution kwetsbaarheden bij. Je ziet toch met enige regelmaat CVSS scores van boven de 9 wat echt als ernstig moet worden beschouwd. Een snelle query laat 421 kwestbaarheden zien met CVSS score >= 9 over de tijd.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 13:53]

Veel aanvallen beginnen bijvoorbeeld met kwaadaardige macro's, aanvallen of Office onderdelen waarin men een document opent etc.
Zijn er nog bedrijven die office documenten van extern met macro's toelaten dan?
Op zijn minst disable je macros van externe bronnen.
Dat doen we echt al vele jaren.
jullie wel, andere niet.
Wij doen dat..

Don’t ask, ik ga er ook gewoon echt niet meer wakker van liggen, maar in het MKB gebeurd het dus nog volop!
Daar zal men nog wel even mee verder gaan volgens mij. De consumentenmarkt is nog niet klaar om over te gaan op SaaS. De focus bij MS zit op dit moment vooral bij de zakelijke klanten om hen naar de cloud te brengen. Steeds meer en meer van hun services zijn niet meer beschikbaar on-prem en als je ze dan nog wel on-prem hebt zijn ze de laatste jaren beduidend duurder geworden.

Voor bedrijven is het vaak geen besparing. Van zodra je iets of wat formaat van bedrijf bent koop je volume licenties en dan koop je geen licentie meer voor het leven maar betaal je gewoon per jaar, ongeacht de versie die je hebt. Dat zulke bedrijven vaak op oudere versies zitten komt vaak doordat een upgrade niet alleen goed getest moet worden, maar je ook met add-ins zit die weer compatibel moeten zijn.
Met de aankondiging van Office 2019 zeiden ze dat er geen plannen waren om te stoppen met de perpetuele versies. Ze hebben er nog steeds niks over gezegd dus denk niet dat ze dat nu wel al voor ogen hebben. Het feit dat ze 5 jaar ondersteuning geven ipv 7 zou mij eerder doen denken dat ze nog een tijdje hiermee willen doorgaan en de ondersteuning inkorten om in de toekomst met minder versies te zitten. Nu moeten ze Office 2013, 2016, 2019, 365 en straks 2021 ondersteunen. Met dit nieuwe schema gaan ze uiteindelijk alleen nog de laatste 2 versies en 365 moeten ondersteunen.
Nou, er werd gezegd dat 2019 de laatste versie zou zijn met one-time purchase. Ik ben heel blij dat 2021 toch een eenmalige aanschaf optie biedt. Dan koop ik over een tijdje gewoon een tweedehands licentie, is enorm veel goedkoper dan alle andere opties. Ik heb een enorme schurfthekel aan die peperdure abonnementen waarmee je niets in bezit krijgt.
Volgens mij had microsoft bij de introductie van office 2019 of office 365 al aangekondigd, dat de abonnement versie zou blijven en de losse licentie zoals tot en met office 2013 gebruikelijk was niet meer door zou gaan na office 2016 en later na office 2019.

Volgens mij zijn er best veel consumenten en bedrijven die (nog steeds) niet een abonnement op office365 hebben. Waar microsoft mooie rekensommetjes voorschotelt dat het abonnement voordeliger is dan losse licenties, weten consumenten en bedrijven al jaren dat de losse licenties niet elke keer verlengt hoeven te worden en dus hun eigen rekensommetje voordeliger uit komt.

Daarbij hebben veel bedrijven en vooral consumenten door dat er steeds meer alternativen zijn die goed genoeg zijn. Daar waar ze wel naar office365 over zijn, blijkt een alternatief als google-docs net zo handig, net zo (lang niet perfect) compatibel maar bovenal ook bruikbaar. Daar waar ze graag bij een lokale installatie blijven blijken libreoffice en varianten ook goed genoeg en dan zonder de 'druk' om 'online' te gaan.

Het blijft uiteindelijk gewoon een spelletje tussen de klant en de leverancier. Deze keer bekijk ik het graag als publiek vanaf de zijkant. Privé ben ik al jaren over naar LibreOffice en GoogleDocumenten.
100euro per jaar en je hebt office 365 met een 1TB cloud opslag, als je dit met paar personen (max5) doet ben je maximaal 20per jaar kwijt om gebruik te maken van alle functionaliteiten.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @CypressGTX19 februari 2021 08:49
En dat is wanneer je dat aanschaft via Microsoft. Via Amazon koop ik elk jaar voor z'n 55 euro zo'n family abonnement.

Voor mij is dat abonnement zijn geld al waard vanwege OneDrive.

[Reactie gewijzigd door rens-br op 22 juli 2024 13:53]

En dat is wanneer je dat aanschaft via Microsoft. Via Amazon koop ik elk jaar voor z'n 55 euro zo'n family abonnement.

Voor mij is dat abonnement zijn geld al waard vanwege OneDrive.
ik doe het ook via Amazon, echter ivm dit topic:
Microsoft account vergrendeld / geblokkeerd
doe ik niet meer aan OneDrive (ben zelf overgestapt op NextCloud). Ik kan het me niet veroorloven dat als MS een foto van mijn dochter in bad als kinderporno aanmerkt ik mijn email niet meer kan lezen en mijn XBox aankopen, Office abo en bestanden kwijt ben... Zodra mijn huidige Office 365 abo verlopen is ga ik het Office abo ook aan een apart account hangen en delen met mijn hoofdaccount puur om niet alles kwijt te zijn. (sowieso vind ik het geen prettig idee dat MS mijn bestanden loopt te scannen al is het automatisch)

[Reactie gewijzigd door Tomba op 22 juli 2024 13:53]

En ook zij zullen je data vast scannen daar kom je niet onderuit, dat is nou eenmaal zo want het staat niet bij je zelf opgeslagen.
Maar goed dat ze misschien je hele account blokkeren en niks meer werkt, inclusief je email enzo dat kan vrij vervelend uitlopen(Xbox ook wel maar minder belangrijk).

bestanden en je email toch wel vervelend als die niet meer doen :)
En ook zij zullen je data vast scannen daar kom je niet onderuit, dat is nou eenmaal zo want het staat niet bij je zelf opgeslagen.
Maar goed dat ze misschien je hele account blokkeren en niks meer werkt, inclusief je email enzo dat kan vrij vervelend uitlopen(Xbox ook wel maar minder belangrijk).

bestanden en je email toch wel vervelend als die niet meer doen :)
Ik weet het niet eigenlijk, zolang ik het niet deel met een ander zou ik zeggen dat Microsoft er niets te zoeken heeft.... Maar goed, had dit zetje gewoon even nodig dus nu alles gemigreerd qua opslag naar NextCloud. Hopelijk ben ik daarna veilig voor deze willekeur waar eigenlijk niet meer uit te komen (zie het topic...)

En ik kan je zeggen dat ik de Xbox toegang ook niet heel prettig zou vinden ;) (Heb nog 2 jaar gamepass staan en voor 100en euro's aan digitale aankopen. Ik koop namelijk al mijn games digitaal)
Ja je games tuurlijk is het niet fijn, maar daar valt wel overheen te komen die schok :).
Je persoonlijke bestanden en email is toch wat vevrelender.

En je kan wel zeggen je deelt het niet met microsoft of nextcloud etc, maar in de praktijk doe je dat wel.
je parkeert het om hun serverpark, dus zij hebben het recht om de harde schijven te scannen etc.
NextCloud draai je op je eigen hardware dus nu deel ik het niet meer met BigTech ;)
Ah oké zover had ik niet gekeken, ik ben zelf jaren geleden begonnen met Synology Nas.

Nu na 5 jaar denk ik nieuwe schijven gekocht, 1 van de 2 begon aantal fouten te bevatten(krijg hier maandelijks mails van via de Nas).
Maar anders had die gewoon met de hdd die erin zat door kunnen spelen.

Maar draait nog als een zonnetje en kan er altijd bij, op de router draait een vpn service.
En goed download ook zo nu en dan nog wel eens wat, niet vaak meer maar dan kan ook via de tv erbij en het afspelen ideaal.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 13:53]

En ook zij zullen je data vast scannen daar kom je niet onderuit, dat is nou eenmaal zo want het staat niet bij je zelf opgeslagen.
In feite moet je bij dergelijke partijen niets zetten dat niet versleuteld is met Veracrypt o.i.d.
Geen idee of PeaZip's pea-format veilig genoeg is.
Zelfs als je daarmee de Amerikaanse wet zou overtreden.
https://opensource.com/la...on-software-may-break-law
Phoe, da's een goede link. Wel ff schrikken als je die horror verhalen over geblokkeerde accounts lees. Ik wilde Onedrive meer gaan gebruiken omdat ik m'n NAS (zo'n Medion kreng dat op flash draait) gesloopt heb. Maar er gaat toch een nieuwe NAS of beter nog eigen servertje komen. Ik wil ook controle terug over m'n e-mail. De gedachte alleen al dat die geblokkeerd wordt, brrrr
Phoe, da's een goede link. Wel ff schrikken als je die horror verhalen over geblokkeerde accounts lees. Ik wilde Onedrive meer gaan gebruiken omdat ik m'n NAS (zo'n Medion kreng dat op flash draait) gesloopt heb. Maar er gaat toch een nieuwe NAS of beter nog eigen servertje komen. Ik wil ook controle terug over m'n e-mail. De gedachte alleen al dat die geblokkeerd wordt, brrrr
Precies mijn gedachte... Cloud is leuk totdat de leverancier arbitrair bepaalt dat je iets fout gedaan hebt. Vervolgens krijg je niet de mogelijkheid om te corrigeren, niet eens te horen wat je fout hebt gedaan en ben je je data, abonnementen (waar je voor betaald hebt!) etc kwijt, zonder restitutie. Vergelijkbaar met wat de developer van Terraria bij Google overkwam:
nieuws: Ontwikkelaar Terraria annuleert Stadia-versie na afsluiting Google-ac...

[Reactie gewijzigd door Tomba op 22 juli 2024 13:53]

(sowieso vind ik het geen prettig idee dat MS mijn bestanden loopt te scannen al is het automatisch)
Dan zou ik toch maar de aanschaf van een eigen NAS gaan overwegen. Niet alleen MS doet dit maar zo'n beetje alle hosting partijen omdat dit simpelweg geeist wordt door de wetgever(s van verschillende landen).
Oh dat is wel een goede prijs! Krijgt een ieder dan zijn eigen opslag op OneDrive of deel je de 1tb?

Als deze prijs voor vijf jaar software goedkoper is dan 5 jaar 'normale' prijs 365 dan kan ik mij wel voorstellen dat mensen nog voor een fysieke versie gaan maar anders zie ik niet in waarom mensen dit zouden willen gebruiken..
Oh dat is wel een goede prijs! Krijgt een ieder dan zijn eigen opslag op OneDrive of deel je de 1tb?
Ieder zijn eigen opslag
De 1TB OneDrive opslag bij zo'n family abonnement is 1TB per gebruiker. Er zijn natuurlijk veel mensen die niet hun Office abonnement zullen delen en ook bijvoorbeeld de 1TB OneDrive opslag niet nodig zijn. Vervolgens is in dat geval een stand-alone versie van €160 (zonder Outlook) ook prima.
voor mensen die het niet willen delen ... a 70 euro heb je ook een 1persoonsversie. dan heb je 1x office + 1x 1tb opslag. na iets meer dan 2 jaar ben je dus goedkoper uit met een losse versie.

maar daar tegenover staat dus:
1: dat je o365 op meer dan één eigen pc mag gebruiken, dus office op je ipad/macbook/laptop EN op je PC
2: dat je nog steeds een cloudbackup hebt.
3: dat je over 3 jaar geen office-versie achterloopt met alle conversie-problemen van dien. in weze kun je zeggen dat: als conversie problemen er toch niet toe doen je net zo goed voor Gratis software had kunnen kiezen.
Je kunt Office op meerdere pc's installeren, als je maar inlogt met je eigen gekoppelde account.
Iedereen zijn eigen 1TB. Een beetje shoppen scheelt inderdaad een hoop geld, ik verleng nooit via MS.
Heb je de link voor 55 euro? Als ik op Amazon kijk dan zie ik daar een prijs van 85 euro...
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @RogerSch19 februari 2021 11:50
Die aanbieding komt af en toe voorbij, veelal met Black Friday. Maar ook op andere momenten heb ik het voor die prijs gekocht.
Er staan er een paar op Vraag & Aanbod voor 4 tientjes. Zoek naar office 365.
Dat is heel leuk natuurlijk, maar als je al een kind in het onderwijs hebt zitten betaal je 20-30 euro voor Office 2019 waar je 10 jaar plezier van kan hebben. Dat is zo’n 2,50 euro per jaar
Maakt dan niet uit of het basis, voortgezet of beroepsonderwijs is.

Dit wordt door veel mensen vaak over het hoofd gezien.
Dat je wel maar op 1 computer mag installeren, en maar met 1 account kan inloggen, geen feature updates krijgt en ook geen cloudopslag.

Bij een office 365 heb je 6 gebruikers, die elks op 5 devices mogen installeren (je laptop, je vaste pc, je tablet, je gsm, je werklaptop omdat de baas niet van microsoft software houdt).
Hoe ver zou de 2021 versie verschillen van de 365?

Ik had ook de keuze om via je werkgever of school te kopen. Echter toch overwogen om voor office 365 te gaan. €50 per jaar (via amazon) en tot 6 personen 1tb cloud.

Zeker nu onbeperkt (gecomprimeerd) google photos verdwijnt is het een interessante optie.
Denk dat Office 2021 praktisch dezelfde functionaliteit zal krijgen als Office 365 nu. Maar in de loop van 5 jaar blijft deze natuurlijk stilstaan waar 365 doorontwikkelt. De vraag is hoeveel waarde je hieraan hecht.

Voor foto’s zou ik oppassen met OneDrive. Microsoft staat er om bekend om willekeurige redenen onherroepelijk accounts te sluiten en toegang tot bestanden te ontzeggen.
Verschillen tussen 2021 en 365 zijn:
- 2021 blijft altijd geldig. Je kunt hem dus bij wijze van spreken over 20 jaar nog installeren. 365 moet je per jaar verlengen.
- Daar staat tegenover dat je bij 2021 geen nieuwe features krijgt. Alleen bugfixes en security updates. Dat betekent dat op het moment van uitkomen 2021 en 365 wel min of meer gelijk zijn, maar over drie jaar zul je toch genoeg verschillen zien.
- 2021 kun je op een enkele systeem installeren en activeren. Bij 365 kun je hem op vijf systemen installeren.
- 2021 heeft geen OneDrive.

En zo zijn er wel meer verschillen. Het is maar wat je kiest en wat je nodig hebt.
je vergeet dat je met 365 kan installeren op verschillende OS'en, Android, iOS, Windows, Mac, etc.
De 2021 koop je voor 1 OS.
Dat staat er toch gewoon?
Hij bedoelt (denk ik) dat je bij aanschaf al de keuze moet maken op welk OS je het wilt installeren, en daarna niet meer kunt wijzigen.

@Elefant je zegt ware dingen, ik erger me ook aan de bijna-monopolie van MS in onderwijsland, maar ik zie alleen niet helemaal hoe dat een reactie op mijn post is?

[Reactie gewijzigd door RefriedNoodle op 22 juli 2024 13:53]

Na al deze gratis reclame, nu wat tegenwicht.

Het is natuurlijk onwenselijk dat het onderwijs MS in staat stelt zo een lock-in op te bouwen dat mensen zich gedwongen voelen een duur abonnement op een programma te nemen. Dat laat ook de corruptie zien die corporaties bij de overheid veroorzaken. De taak van de overheid is juist de markten vrij houden van dit soort machtsconcentraties, niet ze te helpen. Als de overheid het onderwijs verplicht om gebruik van alle office pakketten mogelijk te maken, gaat weinigen speciaal MSO aanschaffen voor zijn kinderen.

Niet duur? Dan begrijp je niet dat veel mensen in Nederland door diezelfde corporaties in de armoedeval terecht zijn gekomen. Er is een constant groeiende armoede in Nederland die los staat van de economische groei. Deze blijft verborgen doordat men slechts naar het inkomen kijkt maar niet naar de schulden die mensen hebben opgebouwd. Er zijn een hele hoop mensen die diep in de schuld zitten en er niet meer uit kunnen komen. Zie "2017 Er leven veel meer Nederlanders in armoede dan we denken". Dan heb ik het niet eens over de kinderen die langdurig bij hun ouders blijven wonen, de toename van het aantal mensen op campings en de verdubbeling van de daklozen.

Maar dit zijn alleen de meest schrijnende gevallen. Als je weet dat het gemiddeld eigen vermogen van huishoudens met kinderen onder 45 in Nederland op €4000 ligt (€2000 onder de Nibud-norm), dan begrijp je dat veel gezinnen niet zitten te wachten op nog meer extra lasten in de vorm van zo iets onzinnigs als geld betalen voor een software pakket voor hun kinderen. Nu we zo verarmd zijn, is het zaak dat overheid gaat standaardiseren op gratis office pakketten. "Onze" overheid moet ophouden zich als venter van Microsoft of Google te laten gebruiken. Dit soort corruptie moet ophouden.

In de VS dat dit medogenloze uitbuitsysteem exporteert over de wereld, en dat men via de neoliberale beginselen in Europa is gaan opleggen, is de zaak nog harder en schrijnender. Wil je weten wat ons voorland is, kijk dan maar eens hoe het er in de VS aan toe gaat, het rijkste land ter wereld. Want het heeft niets te maken met de rijkdom, maar de verdeling. Gisteren heb je nog een baan, morgen ben je een schooier.

Waarom helpt onze regering een bedrijf als Microsoft wat bewijsbaar witteboordencriminelen zijn? Dat zegt iets over hoe corrupt het lobbyisme ons systeem heeft gemaakt. Hoe weinig ethiek of de stem van de burger nog betekent. Hoe leeg de stembusrituelen zijn geworden die steeds weer de dienstknechten van de corporaties aan de macht brengen, die de burger verder uitkleden in vermogen en rechten.

Zeg nee, tegen het verder monopoliseren van het onderwijs door corporaties. Leren is een essentieel recht van de burger waarvan de drempel niet onnodig hoog moet worden gemaakt. Er is al genoeg continue lastenverzwaring op de burger door belastingontwijking van multinationals en rijken. Ook als Google of MS zijn software gratis ter beschikking wil stellen, moet de overheid de burger niet helpen in een abonnementsfuik te zwemmen of een waarin zijn privacy wordt uitverkocht.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 22 juli 2024 13:53]

Goed geformuleerd, overigens zijn er ook alternatieven voor Office waarvan mensen niet eens beseffen dat dat een mogelijkheid is. Heb nu gratis office van mijn studie, maar hiervoor gebruikte ik LibreOffice en Google Docs en mistte echt niks. Het enige wat ik bijzonder vind aan Word is dat er een leuke animatie is als je een letter typt
Mooi geformuleerd maar toch een paar nuances:
De manier waarop microsoft zich in het Nederlandse onderwijsland begeeft zou ik vooral 'lobbien' noemen. Het is naar mijn idee namelijk net-niet zo crimineel als jij het stelt. Het is niet alleen de rijksoverheid die hier de lakens uitdeelt. Die doet (misschien niet genoeg) haar best om het onderwijs hier in vrij te laten. De diverse organisaties in het Nederlandse onderwijs (ministerie, scholen, school-verenigingen, universiteiten, onderzoeks instellingen) zijn redelijk vrij maar helaas luisteren zij naar de vele partijen (studenten, ouders, bedrijven, werknemers, klanten, leveranciers) die allemaal al jaren door de zelfde markt-macht worden bedient.

Bedenk dat de vele vrije zaken op het internet en ook het internet zelf in het onderwijs is begonnen. Het Nederlandse onderwijs heeft daar ook haar steentje aan bijgedragen.

De details in de diverse onderwijs organisaties ken en weet ik niet maar de universiteit waar mijn dochter studeert voorziet vanuit een groot contract in de software licenties die zij nodig heeft. Voor zover ik weet is dat gebaseerd op office 365. Ja, groot gelijk, dit is vendor-lock-in. Die zag ik ook al in het onderwijs toen ik in 1988 technische informatica ging studeren. Het voornaamste dat ik kan hopen is dat het aanbod niet al te eenzijdig is. In mijn tijd was er de keuze tussen WordPerfect en msWord.

Toen mijn dochter nog op de middelbare school zat, had ze het genoegen gebruik te maken van de onderwijs-prijzen die de Surf organisatie aanbiedt via https://www.surfspot.nl/software.html . En zelfs voor de lagere school heb ik gebruik gemaakt van zo'n organisatie om onderwijs-prijzen te betalen voor licenties die ik het waard vind. Eerlijk is eerlijk, zij is gezegend met een vader die de weg weet in software land.
je vergeet dat je met 365 kan installeren op verschillende OS'en, Android, iOS, Windows, Mac, etc.
De 2021 koop je voor 1 OS.
Zinloos als die andere versies niet de features ondersteunen die je nodig hebt, zoals VBA-macro's in Excel en Word, Access enzovoorts.
Office 2019/2021 en Amazon Prime is dan een betere keuze.
Onbeperkt foto's opslaan.
Je kan Streamen vanuit Prime.
Je hebt dan Office voor 1 pc.

Overigens ik gebruik voor enkele pc's nog Office 2013, ooit aangeschaft via mijn werkgever voor €16,00. Voldoet nog prima voor mij. Ik hoef niet zo nodig de nieuwste Office.
Voor normaal gebruik voldoet zelfs office 2007 nog prima.
In dat geval zou ik aanraden om over te stappen. Naar keuze op 'LibreOffice' of op 1 van de vele 'online' office varianten.
In dat geval zou ik aanraden om over te stappen. Naar keuze op 'LibreOffice' of op 1 van de vele 'online' office varianten.
LibreOffice kan veel, doet sommige dingen beter dan Microsoft Office maar mist ook enkele features.
MSO VBA is niet bruikbaar in LO, Base is een drama om mee te werken, enzovoorts.

En over die andere beginnen we helemaal niet. Ik heb Google Docs op de telefoon, en meer als platte tekst kun je eigenlijk niet. Zelfs Microsoft Wordpad en voorganger Write waren beter.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 22 juli 2024 13:53]

Prime doet toch geen onbeperkte video opslag? €3/maand voorlopig in NL is idd niet veel.

Er is naar mijn gevoel niets bijzonders aan nieuwe office sinds ik studeer. De opties voor eerst opslaan in OneDrive ipv direct een folder kunnen kiezen op je pc is irritant. Ook dat je zoek bar in outlook opeens verplaatst is na een update (op mn werk laptop) is ook steeds wennen
Nee, volgens mij alleen Foto opslag inderdaad. Ik haalde dit aan omdat je het over Google Foto's had.
Pas op met Amazon en Aliexpress keys voor office. Ik begrijp dat deze onderdeel kunnen zijn van een business account waardoor de administrator van dat account kan zien met welke docs jij werkt en wat er in je mailbox/online storage zit.

Iemand daar meer info over?
ja die accounts zijn onderdeel van een E5 developer account.
Deze kan je zelf aanvragen en dan voor 90 dagen aan de gang gaan.
Je krijgt alle functionaliteit die Office 365 met zich mee brengt, maar je loopt de kans dat over 90 dagen alles weg is.
En vragen stellen aan dit soort gasten heeft net zo veel nut als schaatsen op de westeinderplas in de zomer, lukt ook niet. Ze snappen er niks van en strooien meteen met de melding " je krijgt een nieuw account" , mag je gewoon overnieuw beginnen.
Via het onderwijs is Office gereduceerd aan te schaffen. Zo wordt je als leerling bekkend met tekstverweking, presentatie en een rekenblad. Het gebruik van Onedrive of iCloud is met het aanschaffen van Office nog altijd gratis. Op je laptop/book kun je deze verwerken en zelfs met elk ander tablet of telefoon kun je deze bestanden in zien, en met Onedrive ook te benaderen met zowel Android.
Ik gebruik open office en het kost niets en het werk prima ben er dik tevreden mee gebruik het al jaren daar hoef ik geen duur Microsoft office pakket voor aan te schaffen.
Nou en? Niet iedereen zit te wachten op de cloud en al helemaal niet van MS.

Mijn zusje heeft office nodig voor school omdat ze moet samenwerken. Helemaal prima, maar ze heeft al 2TB aan cloud storage beschikbaar. Die zit niet te wachten op nog een keer 1TB waar ze toch geen gebruik van maakt maar wel voor moet betalen.

Voor Mac gebruikers is er geen enkele reden om het hele office365 pakket af te nemen. Alleen de losse apps is prima. De andere dingen worden namelijk al afgevangen door iCloud en Time machine. De samenwerk functies worden op scholen vaak niet gebruikt, alleen door een aantal tech savvy studenten. De rest mailt gewoon documentjes heen en weer en levert een DocX in via de digitale omgeving.

For real. Losse office zou voor mij nog de overweging waard zijn, office 365 is een no go voor mij. Er is dus een prima usecase voor losse office applicaties. Zeker voor macOS.
Voor Mac gebruikers is er geen enkele reden om het hele office365 pakket af te nemen.
Ik denk dat iedereen dat zelf kan uitmaken. Ik ben Mac-gebruiker, en vind dat ik wel zat reden heb om het te gebruiken.
Alleen de losse apps is prima. De andere dingen worden namelijk al afgevangen door iCloud en Time machine.
Nou, nee. Niet als je een gezin hebt, en al helemaal niet als gezinsleden op verschillende platformen werken. Per TB is Office 365 ook een stuk goedkoper dan iCloud. Ik gebruik iCloud en Onedrive, en hoewel ik best wel Apple-minded ben, kun je wel wat meer met Onedrive.

Time Machine heb je buitenshuis weinig aan. Sowieso heb ik geen nas meer om Time Machine op te draaien, maar als je die kosten ook meeneemt dan wordt de cloud relatief nog goedkoper.
Nou, nee. Niet als je een gezin hebt, en al helemaal niet als gezinsleden op verschillende platformen werken. Per TB is Office 365 ook een stuk goedkoper dan iCloud. Ik gebruik iCloud en Onedrive, en hoewel ik best wel Apple-minded ben, kun je wel wat meer met Onedrive.
Ja maar dan zit je dus in mixed env en telt niet alleen de mac gebruiker. Dan is het een ander verhaal.
Time Machine heb je buitenshuis weinig aan.
Dat is niet helemaal waar. Je mac zal dan tijdelijk lokaal de backup bij houden, en als je een VPN hebt kun je er op afstand ook bij. Met back to my mac kun je ook remote weer bij je mac als die thuis staat.
Sowieso heb ik geen nas meer om Time Machine op te draaien, maar als je die kosten ook meeneemt dan wordt de cloud relatief nog goedkoper.
time machine hoeft niet op een NAS te draaien. Kan ook op DAS, of op je eigen VPS.
en hoewel ik best wel Apple-minded ben, kun je wel wat meer met Onedrive.
Oke interessant. Ben wel benieuwd dan. Vertel.
Natuurlijk heb je gelijk. In jouw use-case zou ik waarschiijnlijk ook voor het losse pakket gaan vermits je al betaald voor iCloud (of andere cloud provider). Een windows gebruiker daarentegen zal zich meer kunnen vinden bij de cloud integratie van Microsoft. Het gaat er om in welk eco system je zich bevindt en wat je noden zijn.

Ik duidde enkel het grote verschil aan tussen de twee opties.
Er zullen vast windows gebruikers zijn die de cloud opslag erg fijn vinden, maar waarom moet het er per se bij zitten en waarom per se 1TB. Persoonlijk vind ik OneDrive ook erg limiterend vergeleken met de competitie en eigenlijk vind ik het hele ecosysteem helemaal niet intuïtief, maar dat kan dan weer aan mij liggen
Voor school en het onderwijs zou ik voor licenties eerst bij de onderwijs instelling vragen wat ze bieden. Daarna via https://www.surfspot.nl/software.html voordat je naar 'de markt' gaat.

Ja, ook voor de mac: msOffice voor €13,- of €27,-: https://www.surfspot.nl/s...-mac-2019-medewerker.html of https://www.surfspot.nl/s...for-mac-2019-student.html

[Reactie gewijzigd door beerse op 22 juli 2024 13:53]

Uiteraard, maar een licentie zonder cloud en dingen zal ook dan allicht goedkoper zijn dan met.
Daar zou ik niet te hard op rekenen. De prijzen van producten waar vooral licenties (software en zo) en diensten (de cloud) in zitten zijn beslist niet gekoppeld aan de productie kosten voor jou product. Die prijzen worden vooral door de marketing ingesteld. Waar willen ze jou toe verleiden.

Kijk bij voorbeeld naar het microsoft home-use-programma. Daarmee konden medewerkers van bedrijven die genoeg licentie betalen aan microsoft, voor een klein bedrag software licenties aanschaffen voor thuis gebruik. In 2011 heb ik daar mee voor nog ongeveer €20,- een 'hup' licentie op msOffice 2010 professional gekocht. Die mag ik formeel gebruiken zolang ik bij dat bedrijf werk. En in die tijd kon en mocht ik ze op 3 machines activeren. De 4e machine lukte inderdaad niet meer. In 2017, bij een nieuwe werkgever kon en mocht ik via hup een msOffice 2016 aanschaffen. Deze keer maar op 1 machine te installeren. Toen collega's dat in 2018 of 2019 ook wilden doen, kon dat nier meer voor de zelf thuis te installeren versie maar alleen met office 365 en was het geen installatie licentie maar een abonnement, voor 1 jaar.

Licenties zoals microsoft hup en ook de studenten licenties zijn er vooral om gewend te raken aan het product zodat je dat later ook makkelijk gaat gebruiken. Dat lukt microsoft al zeker 30 jaar zo. Dus zullen ze daar vooral die producten aanbieden waar microsoft de meeste toekomst in ziet.
Dat is leuk 5 devices maar genoeg die er aan 1 genoeg hebben, die hoeven geen wordt / excel etc op hun mobiel / tablet ook.
Ze hebben verder meestal ook nog maar 1 device als een laptop of een pc, en niet echt meer beide.

Het is maar net wat je nodig heb en wat de use case is, zelfs voor een gezin is 365 niet voordeliger.
Pietje zit op school en heeft meestal office daarvoor, en vaak in gezin naast kind hebben die maar 1 laptop en doen alleen office dingen daar op(En hoeven ook geen cloud).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 13:53]

Ik heb die overweging ook gemaakt maar ik heb die onedrive troep niet nodig op mijn Mac waar ik ook al prima iCloud integratie heb. Serieus, als je software wil die continu 6-8% cpu zit te gebruiken moet je onedrive installeren op de Mac. Dat is echt een ongelooflijke resourcevreter.
Ook heb ik geen 6 licenties nodig. Misschien 2, maar dan is twee onderwijslicenties ook goedkoper.
Je slaat de spijker op z'n kop. Ik werk nu bijna 20 jaar in het onderwijs en het valt mij echt op hoe hardleers mensen zijn op dit gebied. De meesten, zowel leerlingen als personeelsleden, weten na al die jaren nog steeds niet dat ze flinke kortingen kunnen krijgen via slim.nl en sinds kort ook schoolspot.nl.

Nu komt dat ook wel door hoe mensen in het leven staan.Velen downloaden illegaal software, dus die zien in dit geval een keuze tussen 20-30 euro legaal of 0 euro illegaal.

Het is trouwens niet allemaal rozengeur en maneschijn met die onderwijskorting. Soms kost software bijvoorbeeld 250 euro en geeft zo'n site 100 euro korting. Dan is het voor veel mensen nog steeds veel te duur.

Soms ben je niet eens echt goedkoper uit ook. Dat valt me vooral op bij hardware zoals laptops.
Ik kwam 4 weken later op de opleiding en misschien heb ik het daardoor gemist maar ook ik kwam er pas na paar jaar achter dat we een gratis pakket konden downloaden omdat iemand dat net had gedaan. Nou moet ik wel zeggen dat voor mijn opleiding hbo accountancy LibreOffice prima voldoet, enkel bij groepsopdrachten met vreemde tabellen ofzo konden wel eens dingen verschuiven, maar die keren zijn waarschijnlijk op een hand te tellen. Volgens mij heb ik zelfs nog mijn Excel toets deels daarin geoefend (in de les had ik uiteraard wel Excel). En ook Powerpoint doet het prima. Alle dingen kun je gewoon opslaan in een bepaald bestand zodat ze in Office kunnen worden geopend.
Ik verbaas mij er nogal eens over hoeveel mensen idd betalen voor MS Office. Ik gebruik OnlyOffice en soms Libreoffice en dat voldoet voor mij al jaren perfect. Ik heb bij een ontvangen document wel eens wat opmaak gemist maar that's it. Nou is het wel zo dat ik niet extreem intensief gebruik maak van Office. Ik schrijf een documentje, maak soms wat berekeningetjes en that's it. Maar ik heb wel het idee dat 90% van de mensen niet veel méér doet met Office dan ik. De mensen hier op Tweakers misschien wel (want powerusers) maar over het algemeen heb ik niet dat idee.

Als ik nu vraag wie dat wel is krijg je natuurlijk een hele rits aan reacties van mensen die zeggen absoluut de laatste features van MS Office te moeten gebruiken. Dus laat ik deze stellen; hoeveel mensen hier hebben eigenlijk prima genoeg aan LibreOffice, OnlyOffice of WPA-Office?
Dus laat ik deze stellen; hoeveel mensen hier hebben eigenlijk prima genoeg aan LibreOffice, OnlyOffice of WPA-Office?
Ik denk wel meer dan 90% van de mensen, misschien wel 95. De hoeveelheid extra features van Office is helemaal niet zo veel en volgensmij zijn er ook wel dingen die bv LibreOffice beter doet
De hoeveelheid extra features van Office is helemaal niet zo veel en volgensmij zijn er ook wel dingen die bv LibreOffice beter doet
LibreOffice doet sommige dingen volgens mij ook beter. Het heeft denk ik ook features die niet in MSO zitten. Omgekeerd is het zeker zo, LO heeft bv geen Mail Merge, al zullen er weinig mensen zijn die dat echt gebruiken. Daarnaast draaien veel bedrijven VBA (meestal in Excel) of software die integreert met MSO en dus echt niet werken met LO. Desondanks zouden veel bedrijven en bijna alle particulieren prima met LO kunnen werken, maar willen ze het niet, omwille van wat @Uruk-Hai schrijft.
- met MSO vind je makkelijker iemand die jou helpt met ets dat je niet weet te doen of als je een functie niet begrijpt. Ook online is er veel te vinden.
- Nog steeds krijg je soms verneukte opmaak als je iets gemaakt in het ene pakket opent in het andere (beide richtingen). Een CV of sollicitatiebrief met vergrabbelde opmaak is een mislukte sollicitatie, en stuur je een PDF dan vragen ze in 90% van de gevallen alsnog om een Word versie.

De enige uitweg daaruit zou zijn dat bv na een opslitsing de Office-tak van Ms falliet zou gaan en het bedrijf dat MS overneemt besluit het pakket niet verder te ontwikkelen, en het na een tijdje dus niet meer zou werken op Windows - of dat beide niet meer verder ontwikkeld worden, en bedrijven die noodgedwongen Windows moeten blijven draaien alleen nog kunnen uitwijken naar zoiets als ReactOS.
De compatibiliteit is inderdaad wel een dingetje, alhoewel sommige office alternatieven dit wel beter doen dan libreoffice.
Dat laatste wat je zegt zie ik voorlopig nog niet gebeuren, Office blijft nog wel even bestaan denk ik
De compatibiliteit is inderdaad wel een dingetje, alhoewel sommige office alternatieven dit wel beter doen dan libreoffice.
Conversie van Word naar eigen formaat bedoel je? Ik heb thuis ook een tijdje Abiword en Gnummeric gebruikt. Ik baalde er op een gegeven moment van dat
- de lijst met recente bestanden in LO Writer vol staat met Calc-bestanden en omgekeerd
- ik een bestand wilde importeren in Calc en dat hij Writer opende of omgekeerd.
Op een gegeven moment liep de nieuwe versie van Gnumeric steeds vast op een fout, dan heb ik nog een tijdje een bepaalde oudere versie gebruikt. Toen ik die PC afschreef was het echter over.
Dat laatste wat je zegt zie ik voorlopig nog niet gebeuren, Office blijft nog wel even bestaan denk ik
Dat zie ik ook niet gebeuren, maar dat is denk ik de enige methode waarbij mensen inderdaad over zouden stappen naar LO of andere FOSS-software (wie weet zou WP Perfectoffice terugkomen, het bestaat nog) of waarbij aan de dominantie van MS een einde komt. Online software, zoals Google Documents is het toch ook niet helemaal. Zelfs de versie van Microsoft zelf mist 90% van de functionaliteit.
Ik bedoel dan voornamelijk het behoudt van layout in word bestanden tussen verschillende programma's. Volgensmij doet onlyoffice het nog best goed om een bestand uit word te openen, libreoffice wat minder
Ik bedoel dan voornamelijk het behoudt van layout in word bestanden tussen verschillende programma's. Volgensmij doet onlyoffice het nog best goed om een bestand uit word te openen, libreoffice wat minder
Dat zou kunnen, ik heb geen ervaring met Onlyoffice. Ik ben niet zo voor dat soort online-spul. De online versie van Microsoft mist al een heleboel, en Google faalt voor mij compleet. Daarbij werk ik veel met vertrouwelijke documenten, vol met persoonsgegevens e.d.
De enige manier om opmaak goed te behouden is denk ik MSO zelf een export te laten maken naar OpenDocument-formaat.

Daarbij ben ik vergeten te vermelden dat ik het bestandsformaat van Word een draak vind. Opmaak hangt in principe vast aan het alinea-einde-teken, maar als je het laatste alineateken op een pagina - die na de handmatige paginawissel, verwijdert, verdwijnt de opmaak van de eerste alinea op de volgende pagina. En zo zijn er allerhande rare gedragingen in Word, en het gekke is de opmaak van LO (en voorgangers OOo/OO en StarOffice) zijn ook op Word gemodelleerd, ze gebruiken ook die einde-alinea-tekens.

Functioneel staat MSO ook al sinds 1997 stil, ja er worden wat kleine aanpassingen gedaan, zoals het maximaal aantal rijen en kolommen in Excel dat wordt uitgebreid, en de lay-out van het programma verandert, van knoppenbalken in 95-2003 naar lint/ribbon in 2007-2019, en straks weer anders, maar er worden geen functies verbeterd of toegevoegd. Bepaalde nuttige functies die WP 6.0 voor DOS had zitten er in Word nog steeds niet in, en gaan ook nooit komen.
Heeft Libre Office geen mailmerge? Ik heb mailmerge in OpenOffice toch echt wel gebruikt in het verleden, maar liefst een heel jaar lang voor uurtje factuurtje voor mijn eigen bedrijf.

Sterker nog, ik vond mailmerge toen al (2005-2010) iets gebruiksvriendelijker dan verzendlijsten in MS Office.

Ja hoor, je vergist je. Mailmerge zit gewoon in Libre Office. Hier heb je een PDF van Libre Office speciaal over mailmerge.

Wat ik zelf fijn vind aan MS Office is dat je er grafisch veel makkelijker in werkt dan in Libre Office. Wat in Libre Office niet kan en in Powerpoint wel is een macro gebruiken die een afbeelding die op een pagina gecentreerd moet worden dezelfde afmetingen en positie laat aannemen. Dat is een kwestie van klik-klik en het klopt. Om dat allemaal handmatig te gaan zitten doen per dia zoals in Libre Office moet is nogal een tijdrovend gedoe.
Heeft Libre Office geen mailmerge? Ik heb mailmerge in OpenOffice toch echt wel gebruikt in het verleden, maar liefst een heel jaar lang voor uurtje factuurtje voor mijn eigen bedrijf.
Laatste keer dat ik zocht kon ik het toch niet vinden, dat is echter toch wel een paar jaar geleden.
Kan zijn dat het veranderd is. In ieder geval, waar het om gaat is dat de functionaliteit niet 100 hetzelfde is. LO kan macro's aan in drie scripttalen, maar niet in VBA en zelfs dan, het objectmodel is niet compatible.
Sterker nog, ik vond mailmerge toen al (2005-2010) iets gebruiksvriendelijker dan verzendlijsten in MS Office.
Verzendlijsten in MSO ken ik niet, wel mail merge, maar de keer dat ik dat moest gebruiken is wel al minstens 10, mogelijk 20 jaar geleden.
Ja hoor, je vergist je. Mailmerge zit gewoon in Libre Office. Hier heb je een PDF van Libre Office speciaal over mailmerge.
Ok, i stand corrected, maar hoeveel mensen het gebruiken, ook zakelijk is dat echt een kleine groep.
Wat ik zelf fijn vind aan MS Office is dat je er grafisch veel makkelijker in werkt dan in Libre Office.
MS levert veel meer cliparts en dergelijke mee, en vooral in de presentatie-tool is het verschil groot.
Wat in Libre Office niet kan en in Powerpoint wel is een macro gebruiken die een afbeelding die op een pagina gecentreerd moet worden dezelfde afmetingen en positie laat aannemen. Dat is een kwestie van klik-klik en het klopt. Om dat allemaal handmatig te gaan zitten doen per dia zoals in Libre Office moet is nogal een tijdrovend gedoe.
Ik heb Powerpoint de afgelopen paar jaar misschien twee keer geopend, en de volgende keer dat ik een PP open is het waarschijnlijk rechtstreeks in SDL Trados, raak ik PP zelf niet eens aan.
Ik verbaas mij er nogal eens over hoeveel mensen idd betalen voor MS Office.
Groepsdruk. Mensen willen zichzelf niet buitensluiten van de grote groep. Bovendien maakt bekend bemind vanwege het feit dat Microsoft volop geld heeft voor reclame en marketing.

Het is ook erg handig als je hetzelfde office pakket gebruikt als de meeste andere mensen, want dan kun je altijd wel iemand vinden met tips als je ergens niet uit komt.
Wat me verbaast is dat mijn collega's en studenten niet weten dat ook voor studenten meestal office 365 gebruikt kan worden zonder extra kosten. Alleen tijdens de opleiding.

Inloggen met je schoolaccount (als dit een MS-account is) en tijdens de opleiding heb je dan Office 365 en Onedrive. Aan het eind van de opleiding niet vergeten dan pas een standalone-versie te kopen en je onedrive te backuppen.

Dit werkt zo in ieder geval op mijn school.
Meeste kunnen ook office 365 gratis gebruiken en voor 5 euro per maand 1TB opslag als je het via een vereniging opzet
Over dat laatste dat idee heb ik ook bij bepaalde dingen die vergoed worden door je verzekering zoals je zorgverzekering. Ik zat bijvoorbeeld gisteren voor een computerbril te kijken en ik moest lachen van de prijzen bij opticiens. Eerst nam ik een kijkje op Amazon en bij Ali, maar ik was benieuwd wat daar nou het verschil tussen was en bij de opticien en ook qua prijs.
Dus stel voorheen dat er geen vergoeding zou zijn in je pakket en de goedkoopste computerbril 100 euro zou zijn geweest bij de opticien. Maar nu weten ze dat bijna elke verzekeraar het deels vergoed in het basispakket (oftewel IEDEREEN heeft het), dus willen ze extra geld pakken door gewoon de prijs van diezelfde bril op te schroeven naar 200.
Kijk maar eens wat die dingen kosten bij opticiens in het buitenland waar ze hoogstwaarschijnlijk niet in het basispakket zitten zoals Polen of iets dergelijks.

[Reactie gewijzigd door Username3457829 op 22 juli 2024 13:53]

Als je dan vergelijkt kijk dan naar landen waar het niet vergoed wordt met de zelfde hoogte van de salarisen. Gemiddelde salaris in Polen is veel lager als die in Nederland, Logish dat een bril dan ook goedkoper is. In Bulgerije zal het waarschijnlijk nog minder zijn.
Ik heb het zojuist nagevraagd aan een Poolse contact op Discord. 20zl (5 eu) voor de goedkoopste en rond de 70 (18eu) voor de duurdere.
Nee dat staat absoluut niet in verhouding tot het gemiddelde inkomen van beide landen.
Brillen zijn ook echt afzetterij, voor 2 stukjes glas en een metalen of kunststoffen framepje...
Heb zelf even geken op een poolse brillen site, en wat zie ik 350 zl 90 euro. .maar ook van 650 zl. Enkel voor het frame, dan komen de meting en glazen nog bij. Dus het is daar niet veel anders dan hier. Ook hier kan je brillen krijgen van 30 euro inclusief glazen. Zie perle site

[Reactie gewijzigd door trisje op 22 juli 2024 13:53]

Dat heeft niets met hardleers te maken niet iedereen weet die weg te vinden of van op de hoogte dat het mogelijk is.
Scholen zijn ook vaak terughoudend hierin en vooral in de basisonderwijs daar weten de leerlingen het zelfs niet om via school onderwijskorting kunnen krijgen ik heb er zelf nooit iets over gehoord dat het mogelijk is.
In het voortgezet onderwijs wel op bepaalde software pakketten of korting op laptops een studenten korting die leerlingen kunnen krijgen.
als je doelt op surfspot - dan heb ik juist het 'idee' dat ze 'iets' hebben veranderd aan hun licentie-model, als ik als student aan de OU naar hun pagina ga dan lijkt ook de office 2019 variant nog maar geldig voor '1 jaar'

Hoe dan ook hebben zij altijd aangeven dat je de licentie niet langer mag gebruiken dan de duur van je opleiding: ook al weet iedereen dat dat een wassen neus was, dus als iemand recentelijk nog een versie heeft gekocht en dus kan bewestigen dat het gewoon een typfout was, sure, maar anders kijk ik wel gewoon bij de buren. LibreOffice kost namelijk (zoveel je wilt)

Het 'enige' dat ik ECHT mis bij Libreoffice is toch wel 'in client co-editing' zoals je die bij MS Office en OnlyOffice wel hebt. - door gebruik te maken van LO-Online etc moet je ook uitwijken naar de Webversie van de editor

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 13:53]

Dat is heel leuk natuurlijk, maar als je al een kind in het onderwijs hebt zitten betaal je 20-30 euro voor Office 2019 waar je 10 jaar plezier van kan hebben. Dat is zo’n 2,50 euro per jaar
Maakt dan niet uit of het basis, voortgezet of beroepsonderwijs is.

Dit wordt door veel mensen vaak over het hoofd gezien.
Ik ben benieuwd waar je die dan vandaan haalt, via Surfspot en Schoolspot betaal je € 27,00 voor één jaar en één apparaat/gebruiker zonder 1TB opslag, terwijl je voor 4 tientjes meer 6 apparaten en 5 activaties eveneens een jaarabonnement hebt met 1TB opslag per account. Ook wel een dikke 6TB online opslag waarop je ook best nog wel wat leuke back-ups kunt plaatsen.

Als ik even uit ga rekenen wat een beetje back-up opslag kost, dan is dit natuurlijk een schijntje.

Overigens mag je (als je het volgens de regels doet) trouwens niet eens het officie pakket meer gebruiken als je de betreffende onderwijsinstelling hebt afgerond.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 22 juli 2024 13:53]

Van MS zelf. Ik heb ook zo'n abbo.
Heerlijk. 10 euro per maand voor 5 personen, cloudopslag, updates en constant nieuwe features.
Dat is het abonnement van 4 tientjes meer waar @DarkForce het over heeft, niet die van 20-30 voor Office 2019. Maar inderdaad, voor 10 per maand (of 100 per jaar) heb je een abonnement voor 6 personen met 1TB en het nieuwste Office pakket per persoon.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @yorroy19 februari 2021 09:28
Dat is heel leuk natuurlijk, maar als je al een kind in het onderwijs hebt zitten betaal je 20-30 euro voor Office 2019 waar je 10 jaar plezier van kan hebben.
Die licentie is alleen voor het betreffende kind en alleen zolang de betreffende opleiding wordt gevolgd. Dat is iets wat veel mensen vaak oer het hoofd zien. Het is ook alleen mogelijk wanneer de school is aangesloten bij bv Surfspot. Gebruik door een ander dan het kind is afaik niet toegestaan of legaal.
Ik meen me juist te herinneren dat de prijzen omhoog gegaan zijn vanwege het feit dat die beperking eraf gehaald is. Vroeger was het namelijk nog stukken goedkoper. Ik heb zelf tijdens mijn HBO studie MSDN Academic Alliance gehad en die omvatte nog veel meer en was helemaal gratis. De versies die daarbij zaten waren FPP editions zonder beperkingen maar omdat de licentie zelf gebonden was aan MSDNAA was die eindig.

In het Office 2019 Pro Use Rights document staat immers alleen dit:
12.Versiesmet beperkte gebruiksrechten. Indien de softwareversie die u hebt verkregen is gemarkeerd of anderszins bedoeld voor specifiek of beperkt gebruik, mag u deze uitsluitend als zodanig gebruiken. U mag de volgende versies van de software niet gebruiken voor commerciële, non-profit of inkomsten genererende activiteiten.

a. Academic or University. Voor het gebruik van een onderwijseditie dient u op het moment van aankoop een student, onderwijsmedewerker of personeelslid van een onderwijsinstelling te zijn.
....
Maar die wordt in de het artikel daarna mogelijk weer te nek omgedraaid:
13. Consumentenrechten; regionale verschillen. In deze overeenkomst worden bepaalde rechten beschreven. Het is mogelijk dat u beschikt over andere rechten, waaronder consumentenrechten, in uw rechtsgebied. Ook is het mogelijk dat u beschikt over rechten met betrekking tot de partij waarvan u de software hebt verkregen. Deze overeenkomst vormt geen wijziging van deze overige rechten indien de wetten in uw rechtsgebied dit niet toestaan. Indien u de software bijvoorbeeld hebt verkregen in een van de onderstaande regio's, of nationale wetgeving van toepassing is, gelden de volgende bepalingen voor u:
...
c. Europese Unie. De gebruiksbeperking voor onderwijsedities in het artikel hierboven, getiteld Versies met beperkte rechten, Academic of University is mogelijk niet op u van toepassing. Uw gebruiksrechten zijn conform het plaatselijk recht, dat aan veranderingen onderhevig is.
...
Heel officieel is de licentie voor je kind, niet voor jou. En de licentie is alleen geldig gedurende de studietijd.

Alleen is het zo dat de LTSC versies altijd achter lopen op Office 365. Toen 2019 uitkwam was dat niet veel meer dan een manier om Office 2016 te brengen naar waar Office 365 toen was. En binnen een maand liep 2019 al weer achter bij Office365. Dat hoeft natuurlijk helemaal geen probleem te zijn, maar wanneer je het nieuwste van het nieuwste wel nodig hebt, dan geeft Office 365 je hierin wel een voorsprong.
Ja, alleen abonnment. die hebben de meeste voordelen om toch maar meer mensen te lokken naar de abonnementsvormen. Bij de office pro plus versie mis je niets hoor.
Office 2019 waar je 10 jaar plezier van kan hebben
10 jaar, waarvan minimaal een paar jaar zonder security updates. Niet heel handig in deze tijd.

[Reactie gewijzigd door BytePhantomX op 22 juli 2024 13:53]

MS Office krijgt 10 jaar support voor issues en security updates. New features en certification houdt na 5 jaar op.
Via het onderwijs kun je vaak 3-5x een gratis office 365 krijgen via het email van je kind. vaak genoeg voor al je devices.
Anoniem: 84766 @yorroy19 februari 2021 11:30
betaal je 20-30 euro voor Office 2019 waar je 10 jaar plezier van kan hebben.
Misschien dat het aan mij ligt, maar ik heb echt nooit plezier mogen ervaren tijdens het gebruik van MS Office.
vergeet iedereen de websites waar je gebruikte office 2016 licenties kan kopen met eenmalige installatie op 1 systeem. Dit zijn webshops die gebruikte office licenties doorverkopen en dan heb je voor 10-20 euro per device een office 2016 pro plus licentie. Kost geen drol. Hetzelfde geldt als je een desktop gaat bouwen en zo voor een windows 10 os licentie wil kopen nog geen 20 euro betaalt.
Check gamekeydiscounter ofzo.
O365 Family kost €10,00 per maand en kan tot max 6 personen en 1TB pp.
Dus?

Er zijn genoeg mensen die geen contract willen, of gewoon graag zelf hun opslag beheren. Ik ken mensen die tot voor kort nog office 2011 gebruikten, voor hun is het echt wel goedkoper 1x per 10 jaar nieuwe office te kopen dan een contract.
Het gaat natuurlijk niet alleen om de prijs. Er zijn gegevens die zo gevoelig zijn dat je die gewoon niet op de cloud wil hebben (defensie, high-tech research).
ik kan je haast verzekeren dat defensie dingen in de cloud heeft staan die je echt niet in de cloud wil hebben, helaas.

maar ik val zelf eigenlijk vooral in de "lokale opslag" en "liever opensource" categorie
Natuurlijk wil je die wel in de cloud, als er data is die 'zo belangrijk is' en 'die door zoveel mensen te benaderen moet zijn' van 'ambenaren bij het ministerie' 'tot stafleden bij het leger' tot 'soldaten in het veld' dan wil je JUIST WEL dat die data in de cloud draait.

En om 'die reden' draaien er ook grote clouds bij partijen als defensie en hebben die ook gewoon O365-achtige systemen. ** Het enige verschil is dat zij (net als heel veel andere enterprice partijen) de servers 'in-house' draaien in plaats van Publiek.


** Ik werk niet bij/voor defensie en weet dus ook niet exact welke systemen daar precies ge-deployed zijn. Maar gebaseerd op het aanbod van ENT-services bij MS mag je aannemen dat degelijke systemen ook bij partijen als Defensie draaien.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 13:53]

Precies mijn bedrijf werkt ook voor defensie en hebben daarvoor apart netwerk, welke niet verbonden is met gewone bedrijfsnetwerk.
Maar deze heeft niks in de cloud geen wifi zelfs in het bedrijf, want dat mocht toen nog niet eens.

Nu gaan we het gaan vernieuwen en is nog opgesteld aan oude ABDO regeling, dus wellicht is er iets veranderd nu wel.
Maar ook in de nieuwe situatie komt gewoon alleen lokale opslag op de Nas, en dan 2 stuks de 2de komt dan in de andere toren van het gebouw/ server ruimte.
Dus als er iets gebeurt in de 1ne toren of hij gaat stuk, staat er nog een backup op de andere.
Agree, bij ons op de zaak hebben ook uiteindelijk de retailversie gekocht aangezien we alles onprem hebben en geen gebruik maken van cloudstorage en rest van de toegevoegde meuk.

Software schrijven we af in 5 jaar en het break even point zat op 3 jaar.

Voor ons was het dus een nobrainer. Geen vaste lasten en lagere kosten.

Beetje afhankelijk van je usecase :)
Zoals mijn ouders gebruiken een oude licentie via Slim van office2010 van mij, deze ooit eens gekocht toen ik op school stage liep.
Ik gebruik inderdaad nog de 2011 versie op mijn Mac. Ik heb de 2016 versie er destijds wel op gehad, maar Excel was zo verschrikkelijk traag dat ik snel ben terug gegaan naar 2011. En die draait nog steeds soepel. Omdat de 2011 versie alleen bestaat als 32-bit, heb ik MacOS niet verder geüpdate dan High Sierra. Dat is de laatste OS-versie die 32-bit apps ondersteunt.

Dit jaar komt er hier waarschijnlijk een nieuwe MacBook in huis. Dus dan zal ik wel over moeten naar de nieuwe versie. Gezien de prijs zal dat dan waarschijnlijk een 365-abbo worden.
Hoezo gezien de prijs zal het wel 365 abbo worden, ik heb 1,5 jaar terug ofzo een 2019 losse key gekocht voor 2 tientjes(Windows variant dan).
Hier heb ik het hele pakket met outlook en skype en alles erbij, voor 2021 zal dit ook vast wel beschikbaar komen.

Er zijn genoeg websites die je alleen een key voor paar tientjes aanbieden, de setup link kan je gewoon bij microsoft downloaden(En staat in de mail).
Voorbeeld onlinekeys.nl enzo.
En als je in de pricewatch kijkt kost het maar ~70 per jaar.
Tweedehands licenties mogen worden doorverkocht in de EU. Effe googlen op "Office 2019" en je krijgt genoeg license discounter sites. :+
Ik heb ook 2 van die Office 2019 licenties gekocht voor circa 25 euro per stuk, werken prima!
Wel ff de recensies goed lezen van het bedrijf dat ze aanbiedt.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @zx9r_mario19 februari 2021 09:29
Opmerking hierbij is dat het lang niet altijd om legale 2e hands licenties gaat. Hier is al heel veel over geschreven. Op het topic vind je ook het eea.
Het probleem met die discounters is dat je niet weet waar ze vandaan komen. Het kan een legitieme tweedehands licentie zijn, maar vaak zijn ze dat niet. Gestolen creditcards vormen 1 bron, maar daarnaast komen ze vaak ook uit programma's zoals MSDN en Dreamspark.
die 70 is voor een single user, 100 is de family pack.
Heel groot verschil.
Nee hoor, zoek maar op, ik gebruik deze echt voor meerdere gebruikers.
Je verwart maximaal met minimaal. En 20€/jaar is over de jaren heen toch al aardig wat voor enkel een tekstverwerker en hooguit een spontane spreadsheet voor de straatbarbecue eens in het jaar?

Voor kleine bedrijven is het wat anders natuurlijk, maar voor privé gebruikers zie ik zo snel niet in hoe een abonnementsdienst op den duur goedkoper is dan een eenmalige aanschaf.
Voor die user, waar ik mezelf ook onder schaar heb je ook google docs toch?
Omdat je met Office 365 ook mee krijgt dan alleen je Office pakket.
Het is ook die 1TB cloud opslag, installatie op meerdere apparaten (ook mobiel!), je hebt ook Skype met je 60 belminuten per maand om ermee naar mobiel en vaste lijnen mee te bellen, Outlook.com met 50GB storage, ...

Als je al die zaken van Office 365 niet gebruikt, is het inderdaad weggesmeten geld. Als je ze wel gebruikt, is het een zeer scherp geprijsd pakket omdat je er veel voor krijgt. Zeker met Onedrive omdat je die ook kan gebruiken om bvb je foto's te laten syncen vanop je telefoon (werkt op elk OS) en dan synchroniseert dat ook vlotjes in het hele Windows ecosysteem. Ook hier: dat moet je dan ook willen.

Als je alleen al kijkt naar de prijzen van cloud storage:
2TB bij Google (die geen 1TB in hun One pakket aanbieden): is ook 99,99 euro per jaar als je het in 1x betaalt. Je kan hier dan ook je gezin aan toevoegen, maar volgens hun site delen die dan allen samen die 2TB, bij Microsoft heeft elk gezinslid (tot 6 personen) voor een minuscuul lagere prijs 1TB per persoon.
https://www.microsoft.com...-365-products?tab=1&rtc=1
https://one.google.com/storage

Bij Dropbox kom je duurder en er slechter vanaf: https://www.dropbox.com/plans


Als tweaker ga je het wat goedkoper kunnen maken misschien door een losse Office zonder abonnement en dat je zelf je sync regelt via een nas... Maar ook hier: gebruik en wensen zijn af te wegen.
Office 365 is een scherp geprijsd pakket waar je veel voor krijgt, maar het is en blijft een abonnement en abonnementen zijn in the end vaak het duurst...
Als je 5 jaar zo'n family formule neemt zit je ook al 500 euro. Daar kan je al eens een mooie nas mee bouwen voor personal cloud storage. Bvb met Synology heb je dan je cloud storage en je cloud office applicaties.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door elmariachi op 22 juli 2024 13:53]

Die NAS verbruikt natuurlijk ook nog stroom, is op een bepaald moment kapot en is afhankelijk van je eigen internet verbinding.
Ik denk dat ik over de laatste 20 jaar hooguit 30 euro heb betaald aan office. Ik draai nog altijd de laatste office op mijn prive PC. Begin jaren 2000 was het gebruikelijk om alles wat los en vast zat te kopieren/downloaden. Daarna heb ik gebruik gemaakt van onderwijsprogramma's en later ondersteunde mijn werkgever het Home Use Program.

Vind het belangrijk om wel volwaardig office te bezitten, maar gebruik het prive niet vaak.
Cloud zie ik al helemaal het nut niet van in.
Precies dit, ik heb zelf Office 2016. Ik gebruik het misschien 5/6 keer per jaar. Dan wil ik niet €20 in de maand betalen.
Die €20 is per JAAR, niet per maand.
Nogsteeds onwijs duur dus voor zijn usecase.
Wow ik kijk op die pagina dan zie ik toch echt €100 in het jaar en geen €20 https://www.microsoft.com...cts?tab=1&rtc=1&market=nl

Als zou het €20 in het jaar zijn dan is nog steeds teveel voor de hooguit 5 uurtjes in het jaar dat ik ermee besteed.
En om Die reden krijg je dus ook niet alleen een tekstverwerker en een huishoudboekje-from-scratch maar ook (voor het hele gezin) een Microsoft account, en genoeg data om al je bestanden in de cloud te hebben staan (backup / overal toegang). En (redelijke goede) versioning voor je documenten

om je een idee te geven: als je kijkt naar de prijzen van
Stack: ?? (laatste keer dat ik keek was het 10 per maand per 2 TB geen gebruikers limiet )
Google Drive: (99 per jaar voor 2TB ?? gebruikers)
en Dropbox: 200 per jaar voor 2TB bij Familie account 5 gebruikers)

dan zijn die een stuk hoger dan de prijzen bij MS.
MS: 99 euro per jaar (max 5x 1tb = 5tb) + 5x office
MS: max 6x 1tb = 6tb + 6x office

6, geen 5
Je krijgt er natuurlijk ook 1TB opslag bij, dat is voor mij de voornaamste reden om prive ook Office365 af te nemen. Ik krijg wel korting via het Microsoft Home Use Program, betaal zelf 70 euro per jaar voor 6 users.

Je kan natuurlijk ook zelf iets hosten of ergens anders cloud opslag afnemen maar voor mij persoonlijk werkt OneDrive gewoon super makkelijk. Het syncen van de foto's vanaf je telefoon vind ik een hele fijne functionaliteit bijvoorbeeld.

Maar als je OneDrive niet gebruikt en ook geen interesse in hebt is het wel gewoon goedkoper om Office gewoon los te kopen. En al helemaal als je het via zo'n grijze key verkoop site aanschaft voor een paar tientjes.
Het blijft alleen niet bij een tekstverwerker of een spreadsheet, je krijgt er ook een uitstekende mail-client en agenda bij in de vorm van Outlook.

En vergeet niet dat je per persoon ook nog 1 TB aan opslag erbij krijgt op OneDrive.

En dan krijg je ook elke keer vanzelf de nieuwste versie van Office erbij, ipv die (zoals bij eenmalige aankoop) elke keer opnieuw te moeten kopen...

Voor 20 euro per jaar vind ik dat een koopje, eerlijk gezegd.
Het ironische is dat je voor minder dan de prijs van een cloudopslagdienst als Dropbox, hetzelfde krijgt, plus nog eens een heel scala aan office toepassingen, én email gekoppeld aan een domeinnaam (*mogelijk alleen zakelijke pakketten - nog steeds goedkoper dan Dropbox) :D

Dus voor 90% van de klanten van Dropbox zou dit een veel interessanter alternatief zijn.

Gebruik je geen cloudopslag? En typ je één keer per jaar een klein document? Tja, dan is Google docs gratis wel een optie.

[Reactie gewijzigd door Saven op 22 juli 2024 13:53]

Heb je dan 5 aparte accounts of zit je allemaal in elkaars Onedrive/Outlook?
Het zijn 5 aparte accounts, die geen toegang tot elkaars data hebben. Ook de 1 TB aan OneDrive-storage is voor alle vijf de users apart, en dus niet onderling benaderbaar.

Volgens mijn kún je wel met 5x hetzelfde account werken (en dus bij elkaars data), maar het is zeker niet verplicht.

Ik heb dit abbonnement al jaren, en naast 2 eigen installaties, gebruiken ook mijn ouders en mijn broer beiden één licentie met hun eigen account, en heb ik er dus nog 1 over. Ik vind het ideaal eigenlijk. Ook nooit gezeur over aankoop nieuwe versies, want je krijgt gewoon vanzelf de nieuwste veries.
Iedereen heeft een eigen account.

Sterker nog, degene die het abonnement afsluit het hem delen met 5 andere personen, dus in totaal maak je met zijn 6en gebruik van het abonnement.

Iedereen heeft een eigen Microsoft account en dus een eigen OneDrive en mailbox.
5 Microsoft-accounts 1 master account die kan bepalen wie er bij het 'gezin' hoort op basis van email-adres. 1x een eigen (prive dus) onedrive acount van 1TB zolang het beheer account je niet uit de 'familie' trapt. als je als 'betaler' ook toegang wilt tot de andere accounts zou je met perental control aan de gang moeten - die mogelijkheden heb ik nooit bekeken dus ik kan ook niet zeggen hoeveel daarin mogelijk is.
Je kunt 6 aparte OneDrive omgevingen aanmaken.
Er is echter wel een truukje voor nodig, want je moet je Microsoft account 'delen': dan kun je Office 365 installeren op het andere/toegevoegde account en kun je met dat account ook inloggen op Onedrive.

Ik koop elk jaar een nieuwe verlengcode bij Licentie2Go en ik vind het een koopje, als je kijkt wat je ervoor krijgt.

[Reactie gewijzigd door odepetho op 22 juli 2024 13:53]

En er zijn er genoeg net zoals mij en mijn ouders die dat niet hoeven, we willen geen cloud etc.
Mijn ouders werken nog met een oude office2010 licentie van mij, en ik met een losse office2019 licentie.

Dit is vele male goedkoper dan zo maandelijks terug komend contract, waarvan je er al genoeg heb lopen tegenwoordig.
Voor minder dan € 70,00 heb je Office 365 al, overigens 6 personen i.p.v. 5 ;-)
Echt geen 100 euro per jaar hoor.

Je koopt elk jaar gewoon legaal voor 65 euro een key in de pricewatch
pricewatch: Microsoft Office 365 Family
Heb je weleens in de Word versie gewerkt van Office365, dan is je totale opmaak weg. Daarbij heb je dan geen Outlook en dat gebruik ik (zakelijk). We hebben BYO device en dan is het (vind ik) vele malen handiger om mijn mail in Outlook te doen dan in de webclient.

Edit: Ik dacht dat office365 alleen webversies van het office pakket bevat, dat blijkt niet zo te zijn dus deze opmerking is niet relevant :)

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 13:53]

Bij Office 365 krijg je software welk je als gebruikelijk kunt installeren. Dus dan heb je ook gewone Office op je PC naast de webversies.
Je hebt gewoon Outlook hoor. Word, Excel, Powerpoint, Access, Outlook
Het klinkt een beetje alsof je in de veronderstelling bent dat Office365 alleen webversies van de applicaties hebt? Want dat is niet zo; je kunt gewoon een installer downloaden en dan heb je dezelfde versies als anders.
Voor mijn oude moeder van 80 die maar heel soms Word of Excel gebruikt is dat te veel. Ze kan ook Word of Google Docs gebruiken maar dat is ze niet gewend.
Raar dat er altijd mensen zijn die abonnementsformules verkiezen boven een eenmalig bedrag en dat dan altijd vergoelijken met het argument dat je het met 5 personen kan delen. Vijf personen van hetzelfde gezin, inderdaad. Dat wil zeggen 2 kostwinners en maximum 3 kinderen. En betalen de kinderen dan netjes ieder jaar 20 euro? Ik dacht het niet. De twee kostwinners betalen gewoon samen 100 euro, dus elk 50 euro voor het hele gezin.
Verdeel je het onder vrienden, dan ben je illegaal bezig en kan je evengoed een gekraakte versie van Office gebruiken.

Ik heb 7 jaar geleden voor 70 euro Office 2013 aangeschaft, dat wil zeggen dat het me 10 euro per jaar kostte en hoe langer ik er mee werk, hoe goedkoper het per jaar wordt. Mijn cloudopslag voorzie ik zelf via mijn NAS.

Ook raar dat MS vasthoudt aan een cyclus van 3 jaar, terwijl MS er beter aan zou doen om enkel maar een nieuwe versie te lanceren als er daadwerkelijk essentiële nieuwigheden bijkomen.
Maar bij iedere nieuwe versie zie ik eigenlijk weinig redenen om deze aan te schaffen en heb ik nog geen enkele keer het gevoel gehad dat Office 2013 tekort schoot. De integratie van MS-diensten in Office zijn zaken waar ik niet op zit te wachten en dus zal Office 2013 hier nog lang blijven draaien, ook al is de ondersteuning vanuit MS al een tijdje gestopt. Daarom werk ik tegelijk ook met LibreOffice met als doel om op termijn volledig over te stappen naar dit alternatief.
Er wordt nu eindelijk iets toegevoegd, sinds Office 2007, dat ik enig nut vind hebben: lambda functies in excel. Zat er 20 jaar geleden eigenlijk al verlegen om...
Dat is natuurlijk een fors bedrag wat niet voor iedereen zomaar op te hoesten is.

100 euro office, 40 euro antivirus, 150 euro netflix, spotify, sportvereniging, enz...
En aan het eind mag je blij zijn als je nog geld over hebt om je boodschappen te doen.
Ja, nee.
...bedoeld voor consumenten en kleine bedrijven die niet willen overstappen op de de cloudversie Microsoft 365.
Al werkt de online versie van Office prima, ik moet er wel voor overschakelen naar Edge want het werkt minder prettig in Firefox. Ik gebruik dus voor veel minder noodzakelijke documenten LibreOffice maar dat frustreert net zo veel als dat de Opslaan functie van Office niet gelijk is aan Download. Het is dus een hoop heen en weer geklik, een extra wachtwoord dat onthouden moet worden en nog een opslag locatie.

Ik ben dolgelukkig dat ze eindelijk een offline versie uitbrengen.
Sterker nog kan met 6 perosnen tegenwoordig! Moet je wel de family variant nemen.

https://www.microsoft.com...vetab=pivot%3aoverviewtab
€10 voor een tweedehands licentie en ik ben nog geen €2 per jaar kwijt... Stuk betere deal dan Office365 hehe.
Fijn dat Microsoft nog buy once levert. Alles is al subscription.
Al kan ik me niet voorstellen wat de meerwaarde is van 2021 over 2019. Office veranderd amper. Allemaal wat minor dingen, maar zolang er nog veel legacy, bugs en onlogische zaken in zitten is het toch allemaal wat behelpen en kun je prima door met een oude versie.
Dit ben ik volledig met je eens. Ik snap voor Microsoft en ook de consument de voordelen van Office 365 wel, maar zo'n subscription is niet voor iedereen weggelegd.

Ik ken genoeg ouderen/digibeten die nog steeds erg blij zijn met hun Office 2010. Voor die ene spreadsheet, word documentje of de mail die ze checken is Office 365 overkill en alleen maar lastig. De constante kleine veranderingen zijn voor die mensen alleen maar verwarrend. Bovendien vinden zij office ook gewoon erg duur! Ik krijg nog steeds vaak de vraag, kun jij office regelen voor mij (lees: ik wil niet die volle mep betalen).

Ik ben blij dat tegenwoordig via de grijze markt het al een stuk gemakkelijker is om license keys te vinden want met cracks werken is niet alleen illegaal, het is ook een gedoe.
Ja precies mijn ouders werken nog met een slim code van office2010, welke ik ooit via stage heb gekocht en werkt prima.
Voor die 1ne keer mail per week en een excel voor wat administratie soms, die willen geen maandelijks of jaarlijkse terug kerende kosten hier voor.

Ik heb zelf zo ook voor mij office2019 toen gekocht voor 2 tientjes, voor die 5 keer per jaar dat ik office misschien gebruik.
Nu kan ik voor hun straks office2021 eens geven, zijn ze ook weer een beetje bij(Al draait office2010 flekkenloos op windows 10.)

En idd illegaal is een gedoe virusscanners die afgaan en flippen, en je weet nooit wat er toch in die crack zit verwerkt(Al zal het zo goed kunnen werken).
Gewoon losse key kopen 1 keer vele malen makkelijker, voor 2 tientjes ofzo ook niet moeilijk doen vind ik 1 malig bedrag.
De meerwaarde is support.
Of dat de prijs waard is voor iemand die het volle pond moet betalen? Lijkt mij van niet.

Maar 2019 kostte mij 12,95 via het Home Use Program, dus waarschijnlijk ga ik 2021 wel kopen.
HUP is tegenwoordig ook alleen nog maar O365, maar wel met korting.
Op dit moment wel ja. Maar nu er toch weer een standalone Office 2021 uit komt zou ik niet verbaast zijn als die ook in HUP komt. Eerder verbaast als die er niet in komt.
Ik zou daar maar niet te verbaasd over zijn. Ze hebben dat al een tijd geleden ingevoerd en gebracht als een verbetering.
Was dat niet toen ze helemaal niet van plan waren ooit nog een standalone versie uit te brengen?
Als je nu 2019 heb zal het niet veel snel toevoegen nee, maar heb je een oudere dan wellicht wel.
Anoniem: 25604 @iAR19 februari 2021 12:36
Je wordt ondertussen inderdaad flauw van al die subsciptions. Ook bij van (betaalde) photoeditting apps willen de uitgevers graag dat je een abo afsluit. Vreselijk.
Hoop dat de Design ideas in deze versie beschikbaar zijn. Zat eerst wel in 2019, daarvoor special een license gekocht omdat ik het wel makkelijk vond, halen ze het eruit :S
Hoop dat de macos versie dan gelijk is aan de windows versie.
Ze hebben de laatste macos versie flink verpest, en functionaliteit verwijderd.
Brengt die nieuwe MS Office bij de nieuwe versies nog verbeteringen met zich mee? Ik heb het idee dat er al tijden lang geen structurele verbeteringen meer aangebracht worden. Zo is mijn laatste ervaring met de geïntegreerde VBS scriptingomgeving, in 1 woord: verschrikkelijk. Er lijkt niks verbeterd t.o.v. de versies uit de jaren 90.
Kijk dit is mooi ik maak ook gebruik van losse licentie, ik ga sowieso al niet eens betalen voor office maandelijks zo.
Ik maak bijna prive nooit gebruik van office dus losse 2019 pakket voor mij vele malen goedkoper.

Mijn ouders doen zelfde hebben via mij een office2010 licentie nog in gebruik(Oude van mij), wat prima draait zonder problemen op de laatste windows 10 versie.
Nu deze komt zal ik deze eens voor ze aanschaffen kunnen ze weer jaren vooruit, en krijgt het pakket weer security updates enzo.
Ik maak al heel wat jaren gebruik van Office online. Ik heb genoeg aan een basic tekstverwerker en spreadsheet. Daar voldoet het gratis Office online prima voor.
Xlookup in Excel, dat zit er toch al effe in :?
Wel in de office 365 versie maar nog niet in de losse 2019 versie.
Verrek joh. Ik gebruik Xlookup best wel vaak, maar eigenlijk altijd op mijn laptop (Office 365). Was me niet opgevallen dat deze functie op mijn pc (Office 2019) helemaal niet beschikbaar is.
Het is ook stom want het is een geweldige functie als vervanger van verticaal zoeken. Ik gebruik hem ook graag namelijk.
Mooi!

Via mijn werkgever kan ik thuislicentie krijgen, dus voor rond de €20 weer klaar.
Als dat via het HUP is, dan zou ik er niet op rekenen. Office 2019 is daar ook vanaf gehaald, enkel nog korting op 365-abonnementen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.