Microsoft maakt donkere modus in Word ook mogelijk voor canvas

De donkere modus in Word werkt in de toekomst niet alleen voor de taakbalken, maar ook voor het document zelf. Microsoft werkt aan die optie in een bèta. Gebruikers kunnen daarmee wisselen tussen donkere modus in het hele programma of alleen het canvas.

Microsoft schrijft over de volledig donkere modus in een blogpost. De nieuwe versie van de darkmode is daarbij ook te gebruiken op het canvas van de tekstverwerker zelf. De huidige donkere modus werkt alleen voor de taakbalk bovenin, en voor de achtergrond van het document.

Het canvas wordt daarmee donkergrijs. Kleuren blijven over het algemeen wel staan, maar rood, blauw en geel worden volgens Microsoft een klein beetje bijgewerkt om beter contrast te geven.

In de bèta is het mogelijk om via de taakbalk te wisselen tussen normale en donkere modus. Ook is het mogelijk in de instellingen te bepalen of het canvas wel of niet onder de donkere modus moet vallen.

Microsoft heeft de testfunctie beschikbaar gemaakt voor Office Insiders. Die moeten build 13518.10000 of versie 2012 van het kantoorpakket draaien. Het is niet bekend wanneer de bèta klaar is voor algemeen gebruik.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

10-02-2021 • 09:00

63 Linkedin

Reacties (63)

Wijzig sortering
Deze functionaliteit druppelde bij mij al ruim een maand geleden binnen (als beta-gebruiker). Ik verbaas me erover dat er nu pas over gecommuniceerd wordt.
Ik ben inmiddels al wel gewend aan een donker canvas en vind het meestal fijn werken. Alleen wanneer ik met opmaak bezig ga wissel ik even naar een wit canvas. Prima :)
Dit mis ik al sinds de afschaffing van WP51. Ronduit geweldig!

Ik heb nooit begrepen waarom (flets/fel) wit de standaard is geweest. Omdat het op papier moet lijken gok ik. Maar witte letters op zwarte achtergrond is zó veel fijner aan de ogen!

Enge nadeel dat ik kan bedenken: dan komt de word-art niet mooi uit en worden transpiante delen van afbeeldingen niet helemaal lekker weergegeven.

(Word-art wordt nog bijzonder veel gebruikt in onderwijsland!)
Darkmode is in veel programma’s ideaal. Je zit veel minder naar een groot wit fel vlak te kijken. Enige wat wel pijnlijk duidelijk wordt hiermee zijn kwalitatief matige beeldschermen met veel backlight bleeding etc vermoed ik.

Darkmode gecombineerd met een OLED scherm zou wat dat betreft ideaal zijn!

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 10 februari 2021 09:06]

Een goeie darkmode is super, maar je ziet heel veel websites bijvoorbeeld die dan een plat zwarte (#000) achtergrond met fel witte (#fff) tekst gebruiken. Dat doet mij meer mijn aan m'n ogen dan een 'gewone' lichte website, zeker bij het lezen van veel tekst.

Het minst storende vind ik het contrast dat veel IDE's hebben met een monokai-achtig thema. Donkergrijze, maar wel grijze, achtergrond met dan licht grijze tekst. Zo net op de 40% contrast is ideaal, dan is het voor iedereen goed leesbaar maar brandt het niet meteen in je netvlies
Op telefoons met een OLED-scherm merk je ook, vooral op lage helderheid, problemen als Black crush (waar details in donkere gedeeltes van bijvoorbeeld een foto wegvallen omdat deze naar #000 worden getrokken) en Black smear (waar schermen moeite hebben om snel pixels van zwart naar lage waardes in en soms uit te schakelen. Dit resulteert in een soort vertraging wat op een soort gelatine-effect).

Het verschil van stroomverbruik tussen bijv. #000 en #222 is héél klein en zeker nog steeds een grote besparing ten opzichte van #FFF (https://www.xda-developer...-black-vs-gray-dark-mode/)

Dus:
#000 = technische problemen, UX-problemen (vermoeide ogen, minder snel lezen, etc.), voor een veel lager stroomverbruik.

VS

#222 = geen technische problemen, geen UX-problemen (behalve als jouw experience is dat puur zwart de enige juiste optie is), voor ietsje minder dan veel lager stroomverbruik.

Edit: dat gezegd hebbende vind ik het prettiger bij het lezen van een boek op mijn telefoon voor het slapen gaan als dit wat rodige tekst op een puur zwarte achtergrond is. Er valt dus veel voor te zeggen om altijd een Dark theme en Black theme als optie te geven aan de gebruiker.

[Reactie gewijzigd door HellFury op 10 februari 2021 09:30]

Veel oledschermen hebben echter ook last van groene/blauwe tinten in donkergrijs bij lage heldheid. Puur zwart (met uiteraard niet puur wit als tekstkleur) komen vaak mooier uit. Maar het beste blijft de optie te bieden aan de gebruiker.
Voor mij went backlight bleeding altijd heel snel :)

Kom maar op met de dark mode voor word! Voor outlook is het ook prettig als ik 's avonds nog wat mailtjes wegtik.
Daarom zie je bijna alle varianten van dark mode gebaseerd zijn op donker en lichtgrijs en niet op wit en zwart. Dan valt het een heel stuk minder op op LCD panelen.

Er zijn uitzonderingen, zoals Windows Phone ooit, die had wel écht zwart, maar die software is vanaf de eerste dag ontworpen voor OLED panelen en bespaarden zo behoorlijk wat accu, de telefoons gingen daardoor best wel wat langer mee dan veel concurrentie. De eerste generaties met WP hadden dan ook allemaal een OLED paneeltje.
Binnen office heb je daarom ook de keuze tussen de donkere thema's "Black" en "Dark gray". Die laatste is erg prettig werken. Ik ben benieuwd of dit donkere canvas ook voor de "dark gray"-modus beschikbaar komt.
Ikzelf gebruik ook de 'dark gray'-modus. Dit vooral omdat in de 'black'-modus dat witte vlak me ontzettend stoort. Dit is minder ernstig in de grijze variant doordat het contrast dan wat minder groot is. Ben erg benieuwd naar hoe het er hier uit gaat zien in de zwarte variant. Mocht dat toch te donker zijn zou ik ook graag willen zien dat het bij de grijze variant ook beschikbaar komt.
Ik heb lang darkmodus gebruik in diverse pakketten maar ben toch beetje bij beetje weer terug aan het gaan naar wit icm met f.lux. (blauwtinten/licht verminderen).

Witte tekst op een donkere achtergrond is voor mij steeds hinderlijker aan het worden. Als ik wegkijk naar bv de muur zie ik de regels tekst nog steeds. Dat doet gewoon zeer aan de ogen soms.

[Reactie gewijzigd door Typecast-L op 10 februari 2021 13:20]

Als dagelijkse gebruiker van een laptop met OLED scherm word ik erg blij worden van ontwikkelingen als deze.
Vooralsnog wordt gesproken over donkergrijs, maar qua energiebesparing zou pikzwart nog beter zijn. Hopelijk bouwen ze die optie ook nog in.
maar qua energiebesparing zou pikzwart nog beter zijn.
Scheelt bijna niets voor OLED schermen. Donkergrijs levert vaak een betere UX op bij langdurig gebruik. Voor grafisch werk is donkergrijs ook beter voor beoordeling kleur en zwartwaarden.
inderdaad, wel 0,3% meer stroomverbruik: https://www.xda-developer...-black-vs-gray-dark-mode/

"But worst case scenario, let’s assume that [the additional power usage] translates to an average amperage of 2.5mA. With the OnePlus 7 Pro’s 4000mAh battery, that would mean the dark gray theme consumes an additional 0.063% of the device’s battery per hour."
De ervaring van 'echt zwart' overstijgt een eventueel stroomverbruik voor mij, ik heb dan ook altijd wel een adapter beschikbaar. Ik vind het dan ook zelfs jammer als ik grijs krijg ipv 'echt zwart'.Eyecandy, en daar word ik gelukkig van :)
De ervaring van 'echt zwart' overstijgt een eventueel stroomverbruik voor mij, ik heb dan ook altijd wel een adapter beschikbaar. Ik vind het dan ook zelfs jammer als ik grijs krijg ipv 'echt zwart'.Eyecandy, en daar word ik gelukkig van :)
Zoveel smaken, ik vindt juist donkergrijs fijner, Zwart is altijd zo "hard" verschil met de rest.
Kleuren blijven over het algemeen wel staan, maar rood, blauw en geel worden volgens volgens Microsoft een klein beetje bijgewerkt om beter contrast te geven.
Is dit niet lastig als je een bepaald kleurenpalet wilt gebruiken in je document? Kan het dan zo zijn dat je document anders uit de printer komt rollen dan hoe je hem op je scherm ziet? Of worden de kleuren zoals MS ze aanpast in Word, óók op die manier geprint?
Ik denk niet dat ze op die manier geprint zullen worden (ook zou anders de witte tekst helemaal niet zichtbaar zijn op je papier). Vooraleer je print krijg je natuurlijk wel altijd een voorbeeld te zien en ik vermoed dan ook dat deze niet in donkere modus zal zijn en dus wel de correcte kleuren zal tonen.
Dan switch je voor definitieve versie even terug naar de normale weergave. Tijdens het schrijven van de content gebruik je de donkere weergave en voor definitieve versie te maken met goede kleuren en opmaak terug naar de lichte weergave. Als je een worddocument goed opbouwt dan gebruik je toch stijl definities en kun je eenvoudig alles snel veranderen.

En als je een template hebt die je gebruikt met daarin alle juiste kleurstellingen, dan maakt het ook verder niet zo veel uit.
Je zal zo veel rustiger kunnen werken, en op het laatste moment even terugschakelen naar witte modus om de kleuren te controleren.
Wanneer je Word gebruikt zoals bedoeld, met semantische titels, zal dat niet veel meer zijn dan even controleren. Ik hoop dat mensen die black-mode gebruiken wel beseffen dat papier niet zwart is.
Ik ga er vanuit dat de afdrukweergave wel wit blijft, je moet ergens toch kunnen zien hoe het uiteindelijk uit de printer komt.
Vast wel. Worden dure, natte printjes anders.
Voor OLED heeft het nut, maar darkmode omdat het 'prettiger is aan de ogen' heb ik nooit begrepen. Volgens mij hebben de meeste mensen chronisch hun schermhelderheid te hoog staan. Zet het lager en laat het beeldscherm opgaan in de omgeving. Dat geeft de minste 'oogpijn'.
Ik denk dat het ook aan de persoon ligt. Ik heb fatsoenlijke schermen, brightness belachelijk laag. Ik heb schijnbaar gevoelige ogen. Zo heb ik nu met de sneeuw bijvoorbeeld ook een probleem.

Maar goed, het doet je geen pijn toch om mensen de optie te geven tot een dark mode?
Als je 's avonds nog bezig ben voor school of werk is het wel zo prettig.
Da's gewoon onhandig. Overdag wil ik lekker zonlicht in de ruimte hebben en moet ik het scherm qua helderheid flink oppompen. 's Nachts wil ik gewoon rustig sfeerlicht hebben en mijn ogen niet uitbranden door het contrast, dus heb ik de keuze ofwel de kantoorverlichting aan te zetten (doei fijne avondverlichting) of de helderheid laag te zetten.

Een donker thema met een gemiddelde helderheid biedt overdag prima contrast en 's avonds een fijne hoeveelheid aan licht.

Wellicht niet per sé van toepassing op Word, maar kleurvariaties in licht-op-donker zijn in IDE's wat beter herkenbaar, dan donker op een lichte achtergrond.
Of je koopt een scherm wat zich aanpast aan omgevingslicht.
Op Windows gebruik ik 'ScreenBright' en op Linux DDC/CI om de helderheid automatisch aan te passen vanuit software.
Ik ervaar het als rustig en prettig om naar te kijken. Zelf als ik mijn helderheid op bijna '0' zet kijk ik liever naar een donker thema dan licht thema.
Nu kan tweakers.net toch niet meer achterblijven :Y)
Custom css doet wonderen!
Voor wie geen zin heeft in custom CSS als betaalde feature die kan stylish overwegen om custom CSS op elke website die je maar wilt te kunnen pushen. Beschikbaar in de gebruikelijke extension stores voor mozilla firefox en edge en chrome
Eindelijk! _/-\o_ Ik heb me er altijd flink aan gestoord dat (bijvoorbeeld) Outlook wel alles volledig donker laat zien, maar Word niet.
Dank je wel! Ik wist helemaal niet dat Outlook al een dark mode had. Dankzij jou ben ik net overgegaan, stuk lekkerder zo.
Nou graag, lijkt mij een welkome ontwikkeling!
Ben een Office Insider en had deze update vorige week al binnen gekregen.

Normaal gesproken ben ik zeer positief over de features die ze testen, soms krijg ik zelfs reacties in trend van: "Oh at is handig, hoe doe je dat?".

Dit is echt de eerste keer dat ik een feature echt afschuwelijk vind, zo erg zelfs dat ik in eerste instantie dacht dat het een bug was. Je bent de connectie met het eindproduct helemaal kwijt. Als je grijstinten gebruikt (in koppen van tabellen bijv.) dan is het een grote ellende. Bovendien (zal nog wel een bug zijn of iets waar ze aan werken) zijn er situaties waarin Word de kleuren van de tekst niet omdraait, bijvoorbeeld als je de kleur van de tekst handmatig hebt aangepast naar zwart of een grijstint. Zeg maar dag tegen je leesbaarheid.

Nee dit is echt de eerste keer dat ik actief opzoek ben gegaan naar de knop om het uit te zetten. Die kan je vinden onder:
Options > General > personalize your copy of Microsoft Office > Office Theme > Disable dark mode aanzetten. Dan blijft de UI in dark mode, maar het document niet.

Als je het niet permanent uit wil zetten dan kan je onder: View > Dark Mode > Switch Themes wisselen van thema.

Gadver Microsoft, weg ermee!

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 10 februari 2021 09:51]

Het is toch logisch dat wanneer je tekst bewust op zwart zet, dat deze niet zichtbaar is op een zwarte achtergrond? Net als je nu witte letters zou kiezen in de standaard weergavemodus.
Zou helemaal raar zijn als ze je bewust gekozen kleuren zouden aanpassen.
Of misschien niet "weg ermee", maar geef gebruikers de keuze? Zoals ze nu ook doen?

Bij mij op het werk zijn er genoeg 'routine' documenten die nooit geprint worden en geen fancy kleuren gebruiken. Hiervoor is dark mode perfect.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee