Locatie zegt alles ja, zelfs de EU en MS (!) vinden dat.
Wetgeving geldt namelijk landelijk of op een continent in het geval van de GDPR. Zodra iets hier binnen wil of vandaan wil, valt het eronder.
Daarom had MS al jaren terug hun datacenters naar Ierland verplaatst. Die data moest 'lokaal' beheerd worden, want enterprise pikt dat gelul over voorwaarden niet zo makkelijk als de gemiddelde consument en jijzelf
Locatie is alles en lokaal is de enige garantie. Elke partij die roept dat dat niet zo is, heeft een eigen belang dat ze boven dat van jou stellen en dus ten koste van jou zal worden uitgelegd.
Die hele cloud is geweldig hoor. Maar ik hang daar niets, maar dan ook echt NIETS aan op dat ik als kritiek beschouw. Heel eerlijk, zelfs de muziek in de auto heb ik liever op een stick (hardware) staan dan op een 4G verbinding die elk mogelijk moment kan uitvallen. Gebeurt niet vaak, maar gebeurt het wel, dan zit je tijdens het rijden dus gewoon zonder. Dat is de cloud in een notendop. Je bent afhankelijk, en niet alleen van die verbinding, maar van een hele, hele lange keten aan diensten die het allemaal moeten doen.
Verder zien we ook dat de checks and balances 'juridisch' niet echt heel erg veel vertrouwen geven. Bedrijven zetten nog steeds in een EULA waar ze lekker zelf zin in hebben en de macht is nooit eerlijk verdeeld. Door je aan een abonnement/contract te binden geef je macht uit handen. Door een eenmalige aankoop te doen, heb je het over bezit en ben je dus gewoon eigenaar met gelijke rechten als elke andere eigenaar. Dat eigenaarschap is, wordt, en was altijd al essentieel om je rechten te kunnen borgen.
De cloud en on-demand beschadigen die rechten en je kunt er van op aan dat je daar last van krijgt. Gebeurt ook al: Google doet lekker waar het zelf zin in heeft. FB verandert eenzijdig voorwaarden en ja, wisselen 'is zo lastig'... net als je bank, waar je over de jaren heen alles zelf bent gaan regelen maar tóch moet bijbetalen en dan ook nog geen rente ontvangt... enzovoort. De lijst is lang, maar één terugkerend gegeven van elke contractueel vastgelegde dienst is dat je zelf niets kan, afhankelijk bent en volledig overgeleverd aan de markt met al zijn bizarre bewegingen.
Ik pas voor die troep, zoveel en zo vaak als dat gaat en dat bevalt uitstekend. Kosten per maand laag dus financiele armslag voor het eigenaar worden van méér dingen is er gewoon. Zo kan het dus ook, ipv je salaris wegbrengen naar allerlei diensten die na opzeggen compleet in waarde zijn verdampt. Geld lenen kost geld, en zaken gespreid betalen via diensten is het uitlenen van je vrijheid als consument en als burger.
Verder mbt open standaarden.... ja. Droom lekker verder. Een open standaard is lucht zodra een instantie of overheid zegt dat het lijntje dicht gaat. Het is ook lucht zodra de servers waar je je data gestald hebt offline gaan, bijvoorbeeld omdat het financieel niet meer uitkomt. Enzovoort. Een open standaard verandert daar allemaal niets aan. Cloud = een computer van iemand anders. Lokaal = je eigen hardware. Zo simpel is het en juridische aspecten zijn dan eigenlijk niet eens relevant. Je ziet genoeg plekken waar het met die rechtspraak niet zo heel best gaat.
Open standaarden zijn wel handig om precies te weten hoe je data wordt behandeld, maar maakt dit een partij betrouwbaarder? Je hebt dat vertrouwen of je hebt het niet, denk ik, ongeacht of er open standaarden worden gehanteerd. Maar uiteindelijk blijven het toch diensten.
[Reactie gewijzigd door Vayra op 9 februari 2021 14:47]