Terraria behaalt recordaantal spelers na laatste grote update

487.000 spelers hebben tegelijkertijd Terraria aangeslingerd nadat de ontwikkelaar de laatste grote update heeft vrijgegeven. Dat zijn er meer dan ooit. Na negen jaar ontwikkeling beschouwt gamestudio Re-Logic de game als compleet.

De Journey's End-update is volgens de makers groot: "Nieuwe manieren om het spel te spelen, meer dan 1000 nieuwe items om te vinden en te maken, nieuwe bazen om uit te dagen en zelfs een volledige herziening van alle content van het spel voor balans, grafische kwaliteit en mechanica - echt, Journey's End heeft iets voor iedereen".

De grootste update is waarschijnlijk Journey Mode, waarin spelers op ieder moment de moeilijkheidsgraad van de game kunnen aanpassen. Daarnaast is er Master Mode, die de moeilijkheidsgraad juist naar nieuwe hoogten moet brengen. De volledige changelog, die 45 pagina's telt, staat op het officiële Terraria-forum, maar die is op het moment van schrijven niet bereikbaar door al het webverkeer.

Volgens Steamcharts is het aantal van 487.000 spelers een verdrievoudiging van het oude record; 159.000 spelers, in juni van 2015. Op het moment van schrijven is het de op drie na meest gespeelde game, achter CS:GO, Dota 2 en PUBG. Daarmee wordt de game momenteel meer gespeeld dan GTA V. De game is ook beschikbaar voor veel andere platformen, inclusief Android, iOS, de PS4, Xbox One en Nintendo Switch.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

17-05-2020 • 11:29

49 Linkedin

Submitter: hellfighter87

Reacties (49)

49
49
31
3
0
7
Wijzig sortering
Ik heb deze game wel, maar elke keer na 10 minuten heb ik geeeeen idee wat ik nou moet doen. Het zal vast liggen aan mijn niet zo heel erg creatieve geest maar een beetje aan het handje worden genomen vind ik niet zo erg.
Heb hetzelfde. Leuk om te blijven graven maar waarvoor? En waarom blijven bouwen?
Exploration my friend.. exploration :)

Terraria is een game die net als Minecraft (ja ze worden vaak vergeleken) een sandbox principe volgt. Je bent volledig vrij om te gaan en te staan en je moet helemaal niets. In het begin van de game is het meestal het idee om zoveel mogelijk dingen te gaan verzamelen. Als je helemaal naar de bodem van de game graaft kom je in de hel, hier zit de baas die je moet verslaan om het beginniveau af te sluiten. Helemaal links OF helemaal rechts zit de dungeon die je pas in kan als je een andere baas "Skeletron" verslaat. Om deze bazen te kunnen verslaan zul je gear moeten verzamelen. Volledig op je eigen tempo. Er is genoeg te doen, alleen omdat je zoveel vrijheid hebt stoppen veel mensen er vrij vlot weer mee.

edit: Deze wiki pagina is sowieso handig om ernaast te houden als je speelt :) https://terraria.gamepedia.com/Terraria_Wiki

[Reactie gewijzigd door Scorpio616 op 17 mei 2020 12:22]

Bij minecraft heb ik na 11 jaar nog steeds veel te doen maar terraria kom ik gewoon niet in. Na een uur hou ik het wel weer voor gezien.
Toen terraria uitkwam beschouwde ik (en menig ander) het als 'minecraft in 2D'.. want dat is natuurlijk gewoon wat het is. ;)

Moet bekennen dat ik het wel degelijk interessant vond omdat je júist vanwege het 2D aspect een grotere focus hebt op het 'exploren' en minder de druk hebt om een prachtig groot luxueus huis te bouwen met allerlei automatisering en farms en dat soort ongein.

Minecraft begon als sandbox waar ze achteraf RPG elementen aan toegevoegd hebben.. Terraria was in beginsel al bedoeld als meer RPG-achtig dan als sandbox.. en dát spreekt natuurlijk een nét wat andere markt aan. Moet bekennen dat ik de RPG elementen van minecraft écht totaal irritant en onnuttig vind terwijl ik die van terraria prachtig vind.

érg vermakelijk om met vrienden op een server te spelen!

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 17 mei 2020 12:44]

Redstone vind ik toch nog steeds 1 van de beste toevoegingen aan Minecraft. Het dingen kunnen automatiseren en nieuwe manieren bedenken waarop je dit kan bereiken. Het bouwen, monsters verslaan en de wereld ontdekken zijn voor mij niet zo heel interessant in Minecraft. De laatste twee dingen zijn juist waar Terraria voornamelijk omdraait.
Terraria heeft ook sinds een update (1.1) een soort van redstone: https://terraria.gamepedia.com/Wire
En ik was juist na een lange tijd Terraria gespeeld te hebben binnen een paar uur uitgekeken om Minecraft, Terraria heeft voor mijn gevoel veel meer content (wapens, vijanden, bazen) en ik snapte het doel van Minecraft totaal niet.
Minecraft heeft geen doel uit zichzelf. Het doel is wat jij jezelf als doel geeft. Voor mij is dat zoveel mogelijk automatiseren. Voor anderen is het vooral mooie dingen bouwen.
Kijk en die uitleg, even in het begin van de game zetten zou fijn zijn. Ik heb het spel al vele jaren, meermaals in multiplayer gespeeld en nog was dat punt mij niet duidelijk....
Ja, ik heb het ooit gekocht omdat ik toen wel een beetje into minecraft was. Maar wat je zegt: ik hou zelf meer van een doel.

Momenteel heeft mn zoontje dit spel en hij is er helemaal weg van. Wat blijkt: hij wil elke keer een volgende sterkere baas verslaan, om dat te doen moet je nieuwe gear verzamelen en je tactieken verbeteren. Naar wat zoektochten van mij om hem te helpen ben ik er achter gekomen dat dit is waar t blijkbaar om draait.
Ik speel nu multiplayer met hem omdat er lol in zit samen dingen te doen.
hier precies hetzelfde. al doen we nog geen MP. voor vorig jaar november had ik er zelf jaren terug 80 uur ingestopt. Toen afgelopen november heb ik een steam link op de kop getikt en heeft mijn zoon heel kerst vakantie terarria gespeeld op onze huiskamer tv. daarna hebben we er wel een beetje de rem op moeten zetten en mag hij 2 uur gamen per dag. Er zit nu al meer dan 900 uur op zag ik net.

De eerste keer dat the eye of chutulhu kwam zat hij achter de bank en moest ik hem verslaan. dat had ik zelfs nog nooit gedaan in die vorige 80 uur.

Nu verslaat hij zelf zelfs de destroyer, twins en skeletron prime met een simpel boogje.

met journey mode hebben we de difficulty een beetje aan kunnen passen zodat hij zonder mijn hulp goed aan de slag kan.
.

[Reactie gewijzigd door Qhanzel op 18 mei 2020 10:48]

De base game Terrarria heeft gewoon een RPG-like progress met bosses die je moet verslaan voor betere gear of om gebieden toegankelijk te maken etc, dus die vraag zou je over quasi alle games kunnen stellen.

[Reactie gewijzigd door mdgf op 17 mei 2020 11:51]

Waarvoor je blijft graven? Om betere gear/loot te vinden om verder te komen in het spel
Waarom blijven bouwen? Je moet sowieso iets bouwen waar je NPCs in kunnen wonen, hoeveel tijd je er in stopt om het mooi te maken bepaal je zelf.

Jij zegt het alsof je voor niks graaft en bouwt maar dat is dus totaal niet zo.
Bij terraria gaat het niet om creatief zijn. Ontdekken van de wereld zoeken naar nieuwe plaatsen en daarbij de "aanwijzingen" volgen om bosses te oproepen en verslaan.

Minecraft vind ik meer voor de creativiteit dan terraria. In terraria gaat je op avontuur voor ontdekken en verzameling voor nieuwe omgeving, betere spullen en uitdaging.
Ik vind het leukste aan Terraria juist de loot van bazen en de exploration juist minder. Terraria heeft zulke leuke verschillende soorten wapens en munitie.
Je ziet nu in je "inventory" scherm waar je naar kan zoeken. Ik moet momenteel een gouden kist zien te vinden onder de grond en die openen. Hiervoor moest ik een volledige set aan armor aantrekken (en dus maken).

Aan de andere kant: Dan ga je wel een lijstje af, dus dat moet je wel liggen.
ja vond dat wel een beetje vreemd.

eerste opdracht was maak een work bench. twee opdracht is versla de destroyer, twins and skeletron prime!

terwijl we nog niet eens de pre hard mode bosses hebben verslagen...
Gaat het hier om de achievement die bovenin komt te staan? Volgens mij geeft deze gewoon de eerstvoglende (nie-tbehaalde) steam achievement weer. Dus als je de helft van de achievements voor 1.4 al behaald had, stuurt hij je nu met elke character naar de eerstvolgende niet-behaalde achievement.
AH! Thanks. keek ook maar met een half oog mee maar dat makes total sense.
Ik heb deze game wel, maar elke keer na 10 minuten heb ik geeeeen idee wat ik nou moet doen. Het zal vast liggen aan mijn niet zo heel erg creatieve geest maar een beetje aan het handje worden genomen vind ik niet zo erg.
ik heb een beetje hetzelfde bij deze game.
wel mooi dat ze 9 jaar door ziijn gegaan met ontwikkelen _/-\o_
Herkenbaar! Na een half uurtje stop ik er dan ook eigenlijk altijd wel mee. Hulde voor de lange gratis support overigens. Erg netjes!
Deze update geeft ook objectives om te volgen zodat je een soort van richting hebt om naartoe te werken. Wellicht hèt moment om te beginnen.
Dan is Stardew Valley wat meer voor jou, misschien?
Heel leuk spel, mee begonnen toen ik ziek was en daarna weken aan verslaafd geweest, aanrader op de ipad.
Ah! Amen.Dat vind ik dus ook. Super frustrerend dat je in een sandbox game op dag 1 al 5 sites moet raadplegen om te snappen wat je moet doen. Open wereld prima maar er wordt van het spel wel gelijk wat van je verwacht en dat is echt niet duidelijk. Ben er zo vaak aan begonnen maar nooit echt door gezet.
Ben gisteren al meteen begonnen met spelen. Geweldig dat ze alleen al gewoon meer dan 1000 nieuwe items toe hebben gevoegd. En dan ook nog allerlei nieuwe NPC's, enemies, mechanics, biomes, bosses enzovoort. Geweldig spel, dik de 10 euro waard ;)
Mijn eerste gedachte hierbij was, hoe goed is dit allemaal dan geimplementeerd en hoe goed hebben ze de balans ervan getest?
Speel het spel zelf niet en misschien heeft de developer al die nieuwigheden goed getest. Maar is het niet risico om bij je laatste update zoveel toe te voegen dat je het spel unbalanced maakt voordat je hem achterlaat?
Ze hebben 3 jaar lang aan deze update gewerkt en het is flink geplaytest. Terraria volgt een progressie systeem wat betekent dat je bepaalde items kunt krijgen pas nadat je bepaalde taken hebt voltooid (denk aan bossbattles) De nieuwe items zijn dus ook toegepast op dit systeem en daarom zijn ze goed gebalanceerd. Er zijn ook met deze updates een aantal items minder goed gemaakt omdat ze de progressie 'braken'. Dus er wordt gelukkig wel degelijk goed opgelet met hoe deze items in het spel passen (en niet te vergeten dat echt een groot aantal van die nieuwe items gewoon niks doen, maar er alleen maar zijn voor de lol ;) )
Goed om te horen. Altijd mooi als developers hun best doen nadat een spel is uitgebracht.
Al helemaal met de complexiteit van moderne games is het heel belangrijk als ieder aspect goed doordacht en getest wordt. Kudos naar de developer.
Mee eens. En dan is de 'studio' achter Terraria ook nog eens een relatief klein groepje mensen dat begon als een indie projectje van een developer die begon met Mario fangames te maken (SMBX). Erg indrukwekkend die 9 jaar aan development
En dan te bedenken dat het spel al 9 jaar van updates wordt voorzien.
Geweldig spel, dik de 10 euro waard ;)
10 EUR? Ik heb het (lang geleden) voor 2,49 EUR gekocht. Koopje. ;)

Heb het spel wel vele malen kado gegeven aan anderen, overigens. :P

Leuk spel. Heerlijk om een eigen dedicated server te hebben en zo nu en dan voor een (korte) sessie in te loggen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 mei 2020 13:26]

Journey's End is de update van gisteren.
Echt een geweldig spel, wat mij betreft een van de beste 2d sandbox games die bestaat. Echt absurd veel content voor een game die zo goedkoop is, en al bijna 10 jaar gratis updates krijgt.
Ik hoor er heel erg veel goede dingen over, hou ook echt van dat exploratie aspect van games, maar pixelart trek ik echt niet. Ik vind het heel jammer, maar ik heb er geen spelplezier mee.
Jammer dat jullie niks vermelden over tModLoader op Steam, toch ook wel een gehypede release naast Journey's End. Ik ben 1 van de developers van tModLoader.

In samenwerking met Re-Logic hebben wij tModLoader gelanceerd op Steam en hebben binnen 1 uur tijd ongeveer 1000 positieve reviews gekregen, zijn sinds release #1 trending app op SteamDB (screenshot), de trailer is al bijna een half miljoen keer bekeken, en tModLoader is tijdens release al meer dan 100 duizend keer gedownload via Steam (we komen nu in totaal op bijna 10 miljoen downloads in totaal)

Onze playrate is atm natuurlijk laag omdat iedereen Journey's End aan het ontdekken is ;)
Denk dat ze dat bewust niet doen. Is (volgens mij) als het goed is geen officiele content van de game. Ik ga em wel eens proberen. Lange tijd geleden dat ik het heb gespeeld :)
Het is dus nu juist wel official ;-)
Begon er gister weer aan en ik was van 8 uur tot 3 uur s'nachts weer bezig, als je een beetje op gang komt dan blijf je er ook wel in en ga je zelf taken verzinnen. Als in "Oh ja moet nog deze grot verkennen, deze NPC proberen binnen te slepen, mijn NPC's blij houden, mijn dorp verder ontwikkelen, die ene boss maar eens verslaan etc etc"

Top spel, helemaal multiplayer kan je uren in dumpen
Daarmee wordt de game momenteel meer gespeeld dan GTA V.
...Op steam. Wat hier vergeten wordt is dat gta 5 op dit moment gratis weggegeven wordt via epic.

De gta5 servers zijn daardoor zwaar overbelast.
Moet het niet de 'tModLoader trailer' zijn? Journey's End is toch een update van vorig jaar?

Edit: Laat maar, Journey's End is vorig jaar aangekondigd, release ervan is nu.

[Reactie gewijzigd door Kaler op 17 mei 2020 11:40]

Journey's End is gisteren gereleased, als je kijkt naar de Steams nieuws post. ;-)
tModLoader is samen met JE gereleased, maar daar post Tweakers niets over =P
Mijn verwarring kwam inderdaad van een missende vermelding over tModLoader.
Erg leuke game om te spelen met vrienden!
Heb met veel plezier behoorlijk wat uurtjes in de PC versie van Terraria gestoken. Alleen op een of andere manier viel de lol daar vanaf toen ik aan de eerste Android port van het spel heb gewerkt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee