Dat is opmerkelijk want de meeste (alle?) mensen worden vermoeid van het verwerken van informatie (zoals Hatagashira uitlegt).
@
Anoniem: 951889 zegt in deze niets verkeerd. Achterover zitten, je armen ontspannen, zorgt dat je spieren minder belast worden en je het dus langer vol kan houden. Er is echter nog een andere factor, die je zelf al noemt, en dat is concentratie vast houden. Daar kom ik zo op terug.
In een stadsrit kan een uitgerust, jong persoon dat ongeveer 60 minuten doen zonder dat er aanwijsbaar vertraging en onjuiste beslissingen te meten zijn. Op een normale snelwegrit met gewoon verkeer is dat ongeveer twee uur en op een lege snelweg is dat drie uur.
Wat je hier ziet is dat in de stadsrit, je (ondanks de lagere snelheid) een veelheid aan informatie te verwerken krijgt. Er komt verkeer van links, van rechts, er zijn tegenliggers, mogelijk inhalers en allemaal hebben ze verschillende snelheden. Dit is een belasting voor de hersenen waardoor deze hierdoor vermoeid raken. Hoe intensiever het verkeer is, hoe erger dit wordt en hoe minder lang je het vol houdt.
Bij alle tests die gedaan worden om te meten in hoeverre telefoongesprekken afleiden, en of er verschil is tussen handsfree en handsheld rijden, worden via die telefoon de hersenen ook zo intensief mogelijk belast, met allerlei persoonlijke vragen (die mensen diep uit hun herinneringen moeten halen), rekensommen, of vragen waar mensen in radio- of tv-quizzen ook veelvuldig moeite mee hebben. Het gevolg is duidelijk, op een rustige weg lukt het enkelen nog net, in drukker verkeer lukt het niet meer, en onderscheid tussen handsheld en handsfree is er niet meer, .. dit terzijde, het is maar net wat men wilt bewijzen. Er zitten noot eenvoudige gesprekken tussen zoals: " .. ik ben later thuis. - hoe laat? - volgens de gps ben ik er om zo- en zo laat", of "ik kan u nu niet goed te woord staan, laten we een afspraak maken - schikt dan en dan u - ja dat is prima - goed ik stuur u nog een bevestiging over de mail"
Dat je het dus op een rustigere weg langer uithoud is in dat opzicht logisch. Ook op die volkomen lege weg echter ben je nog steeds bezig met stuurcorrecties (welke weg is 300km of langer kaarsrecht?) opletten of je geen onverwachte objecten op de rijbaan tegenkomt, letten op je snelheid, opletten hoe ver je af bent van de volgende afslag (daar kan iemand de weg opkomen) en of het al de afslag is waar je er zelf af moet, enzovoorts. En op een gegeven moment hebben je spieren toch afwisseling van beweging nodig en je brein ook.
Hoewel het onderzoek nog niet is uitgewerkt lijkt dat in een Tesla op Autopiloot met ongeveer 50% op te rekken omdat je niet hoeft te sturen en daardoor een deel van je hersenen rust hebben.
Tot dusver sluit dit prima hierop aan, opletten of je al zover bent dat je de snelweg af moet, of naar een andere weg toe moet, blijft.
Natuurlijk kan het zijn dat jouw vermogen om je te blijven concentreren veel beter zijn dan bij de meeste mensen. Dat denken veel mensen van zichzelf, maar mensen zijn enorm slecht in het beoordelen van hun eigen capaciteiten.
De gemiddelde automobilist denkt dat hij beter rijdt dan gemiddeld. Tot zover de statistiek. Feit is dat er gigantisch veel verschil zit tussen personen en we moeten - bv met onze snelheid - rekening houden met de slechts presterenden in deze.
Ik herinner me een aantal situaties waarbij ik rijdend binnendoor van de stad via een paar dorpjes naar een ander stadje over een 60km-weg een auto voor me zag rijden, die bij 50 al gaan slingeren. Hoe dat moet met die mensen als ze de snelweg opmoeten weet ik niet, volgens mij kan dat nooit goed gaan.
Ook ken ik een groot fabrieksterrein waar men 30 mocht maar waar men op de hoofdwegen meestal rond 50 plachtte te rijden. Vanaf het moment dat er gehandhaafd ging worden, verveelvoudigde het aantal meldingen (op het interne communicatiekanaal) van aanrijdingen en ongevallen. Bij een snelheid van 30, in een omgeving waar weinig gebeurt. worden mensen minder oplettend. gevolg was dat mensen vergaten voorrang te verlenen en niet meer stopten bij spoorwegovergangen.
Nog een mooie onderzoek, uit 2006 nota bene, leert dat op de autoweg sneller rijden (160 ipv 130) veiliger is, geheel in tegenspraak met de onderzoeken die meestal onze kant op komen. Waar de gebruikelijke onderzoeken die stellen dat langzamer rijden veiliger is, gelijk hebben, is
- dat bij hogere snelheden de gevolgen van een ongeluk groter zijn
- dat bij hogere snelheden men minder tijd heeft om te reageren op onverwachte situaties
- dat bij hogere snelheden bepaalde oorzaken van ongelukken eerder optreden, zoals grip verliezen in een bocht, aquaplaning e.d.
Na 13 jaar is er online niet veel meer te vinden van dat onderzoek, enkel
https://www.autoblog.nl/archive/2006/08/10/160-is-beter en wat discussies
160 per uur op de snelweg dan toch beter?
De verklaring voor het feit dat 160km/h veiliger was als 130km/h lag in het feit dat mensen zich beter concentreerden op het autorijden. Bij 130 doet men dingen zoals CD-tje wisselen, airco aanpassen, haar kammen, waartoe men bij 160km/h geen neiging meer toe heeft, Destijds waren er mensen die in Nederland op de snelweg hun gezicht opmaakten, hun baard afscheerden enz.
Als @
killzonex aangeeft dat bij als bijrijder in slaap valt, dan is dat omdat hij niets doet. Zijn brein is niet bezig en dat maakt slaperig. Op lege snelwegen, vooral met een lage snelheidsbeperking gebeurt dat ook bij chauffeurs. Daarnaast zie je de meeste lege wegen 's nachts waarbij mensen ook nog tegen hun biologische klok gaan zitten werken. Nu is s'nachts rijden vanwege die biologische klok en de duisternis al gevaarlijker, maar als de weg dan ook nog eens leeg is, en er een half uur lang niets gebeurt, dan is dat helemaal funest. 's Nachts in druk stadsverkeer is meestal nog prima te doen, mits iedere weggebruiker voldoende zichtbaar is.