Er zijn duizenden agenten en dat zijn ook maar gewoon mensen dus daar zitten ook heus wel een paar rotte appels tussen.
Klopt, het is inderdaad meestal slechts een enkeling (al hoewel er ook wel eens groepjes geweest zijn), al ging het bij de IRT-affaire natuurlijk wel helemaal fout.
offtopic:
edit1:
Maar in vergelijking met sommige buitenlanden is het in Nederland zeker niet slecht
offtopic:
einde edit 1
Sterker nog: Elk jaar worden er een x-aantal oneervol ontslagen of erger: veroordeeld voor het één of ander.
Daarover hoor je vrijwel niets in het journaal en ook de kranten berichten er vrijwel nooit over. Het vertrouwen in de rechtsstaat zou daar wel eens door ondermijnd kunnen worden. Overigens verdienen sommige agenten echt bewondering hoe ze bepaalde gevoelige situaties aanpakken (wel eens iets van gezien in A'dam) maar volgens mij zijn dat wel uitzonderingen. Afgezien van het laatste voorbeeld hebben de agenten waarvan ik akties gezien heb, of in de regionale krant iets gelezen heb, eigenlijk allemaal een trekje van dienstklopperij en kicken op de authoriteit die ze moeten uitstralen, vooral in deze regio.
Wat dacht je van het wegsturen en beboeten van niets kwaad doende skateboardende kinderen terwijl ze 10 minuten later op dezelfde plek of 100 meter verderop opgeschoten, ook skatende hangjongeren niet aan durven pakken. Ook hebben ze de reputatie dat als er een vechtpartij is in een café ze een straatje verderop wachten tot de vechtpartij afgelopen is voordat ze naar het café toekomen. Dat was dan in ieder geval voordat de bezuinigingsrondes begonnen, inmiddels is er op bepaalde tijdstippen helemaal geen agent meer beschikbaar.
Hoe dan ook: 100% waterdicht krijg je het nooit, dus je zal altijd een paar fouten houden in het systeem. Maar dan zijn we toch nog steeds eindeloos beter af met die 99% agenten die wél hun best doen om de orde en veiligheid een beetje te bewaren?
Klopt.
Hoe zou het dan beter kunnen volgens jou?
Dat is niet makkelijk, maar beginnen zou men met betere screening vooraf, dit is de afgelopen jaren wel eens fout gegaan. Betere interne controle, met name op integriteit. De politie niet meer zien als een cash-cow die via verkeersboetes e.d. de staatskas moeten vullen (al is dit inmiddels wel over het hoogtepunt heen). Minder bureauwerk zodat er meer tijd is voor opsporing en meer zaken aangepakt kunnen worden. Zorgvuldigheid stellen boven iemand pakken (de laatste 5 jaar heb ik meer over verkeerde veroordelingen gelezen en over tunnelvisie bij het zoeken naar een dader als in de 20 à 25 jaar daarvoor). De manier waarop agenten beschermd worden door het gerecht (een politieagent die met zijn auto een moordpoging omdat iemand zijn flitsapparatuur bekijkt, gaat vrijuit maar een agent in opleiding, dus nog-niet-beëdigd, wordt helemaal afgebrand bij een bijna vergelijkbare, maar net iets lichtere actie) enzovoorts.
offtopic:
edit2:
Terugkomend op het hoe kan het beter volgens jou het volgende.
Wat nodig is, is dat de politie terug verstand van zaken heeft. Kennis van opsporing is essentieel evenals kennis van de wet. Elders op deze pagina haal ik in een reactie aan dat agenten iemand beboeten, zijn kentekenbewijs opeisen en eisen dat hij de auto aanpast op straffe van definitief innemen van het kentekenbewijs terwijl de auto gewoon voldeed aan de wettelijke eisen.
Ook in andere gevallen blijken agenten regelmatig de wet niet te kennen. Uiteindelijk moet de politieagent terug de status en het respect krijgen die deze in de jaren 50 en 60 had. Naast die kennis en ervaring is integriteit hierin essentiëel. Dat gaat nooit lukken met onderbetaalde overwerkte MBO'ers waarmee het huidige politiekorps is gevuld. Gezien de complexiteit van de wet (zelfs een rechter, advocaat of andere jurist moet zich specialiseren) is hiervoor een HBO-opleiding al volstrekt onvoldoende. De wet moet dus vereenvoudigd worden.
offtopic:
einde edit 2
Het is dus zeker niet alleen de politie die wel eens fout is. Ook in ons wetgevende systeem zit het een-en-ander niet goed. Als voorbeeld kan ik nogmaals de snelheidsboetes noemen, sinds de niet goed functionerende apparatuur is vervangen worden veel meer boetes uitgeschreven en voornamelijk kleine tot 5km/h.
https://www.nrc.nl/nieuws...e-verkeersboetes-a1553944
Een woordvoerder van het Ministerie van Justitie en Veiligheid benadrukt tegen NRC dat het feit dat boetes worden uitgedeeld bij een snelheidsovertreding van 1 kilometer een uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer was.
Die tweede kamer ergerde zich ook groen en geel toen uitkwam dat door de snelheidsaanduiding op navigatiesystemen, in combinatie met de door de rechter opgelegde correctie voor afwijkende meetapparatuur, mensen ene paar km te hard konden rijden zonder het risico op een verkeersboete.
Nu is het zo dat regels regels zijn en er ergens een grens getrokken moet worden, maar nergens in de wereld doet men zo aan muggeziften wat dat betreft als hier. Juist op de snelweg gebeuren er relatief weinig ongelukken en de ongelukken die er gebeuren hebben meestal een andere oorzaak.
(Al heeft snelheid natuurlijk wel een gigantische impact op de schade die er ontstaat als er een ongeval gebeurd) Zo was er ook ooit een lijsttrekker die mensen opriep om niet met het vliegtuig op vakantie te gaan omdat dit zo slecht was voor het milieu maar zelf ging hij dat jaar wel meerdere keren op vakantie met het vliegtuig. In dat opzicht is de politie heilig vergeleken met onze huidige politici.
offtopic:
edit3:
Een ander voorbeeld is de verkeerswetgeving. De afgelopen 15 à 20 jaar is een groot deel van het Nederlandse verkeersnetwerk opnieuw ingericht. Vele kruisingen, zowel met als zonder verkeerslichten zijn vervangen door (mini-)rotondes. In het begin heeft dit zeker geholpen om de zware verkeersongevallen terug te dringen; het aantal doden en gewonden daalde. Echter de laatste jaren is deze daling gestopt en is er sprake van een stijging. In plaats van de oorzaak daarvan te onderzoeken hameren bepaalde organisaties zoals SWOV en VVN om de snelheden verder te verlagen en
nog meer boetes uit te delen. Nu zijn boetes een middel om mensen aan te zetten zich aan de wet te houden maar dan moet de pakkans ook aanmerkelijk zijn. Dan nog zien velen de boetes, met name die voor kleine snelheidsovertredingen, niet meer als middel om de verkeersveiligheid te vergroten maar vooral als extra snelheidsbelasting. Kortom het verkeersgedrag wordt er steeds minder door beïnvloed.
In die 15 à 20 jaar zijn in vele gebieden 60-km-zones ingesteld (waar er eerst 80 gold en tot 140 gebruikelijk was). Tevens zijn daarbij vele van deze wegen versmald en op andere manieren gevaarlijker gemaakt. Op sommige van die wegen is het echter nog steeds, onder de juiste omstandigheden; droge weg, weinig tot geen verkeer, om fors sneller te rijden als volgens het bordje mag. 120 of 130 is daar zelfs met een klein oud autootje prima te doen.
Kortom, die verkeersregels dienen niet meer om de veiligheid te vergroten maar om aan landschapsinrichting te doen. Mensen zien ook niet dat deze regels de veiligheid vergroten.
Ik heb zes jaar gewerkt op een ongeveer 1ha groot fabrieksterrein waar de maximum snelheid 30 was. Toen die snelheid niet of incidenteel gehandhaafd werd, reed iederen 50 en gebeurde er incidenteel een ongeval. Vanaf het moment dat de snelheid wel consequent werd gehandhaafd daalde het aantal ongevallen niet, eerder steeg het. Vanwege de verlaagde snelheid waarmee mensen vanaf toen reden, gingen ze ook minder opletten. Het gevolg was dus meer ongelukken, met name bij de spoorwegovergangen.
Als je in Duitsland of Oostenrijk de bebouwde kom verlaat mag je 100*, hier in Nederland vaak maar 60 en hooguit 80. Ik heb in die landen nooit de behoefte gehad om harder te rijden als mocht, hier in Nederland dus wel.
* Tenzij de weg het niet toelaat vanwege scherpe bochten, onvoldoende overzicht en dergelijke.
offtopic:
einde edit 3
Ik reageerde in eerste instantie over dit onderwerp omdat ik zo vaak kritiek op de politie lees en iedereen het allemaal zo goed weet – vooral wat er fout gaat – maar ga er maar eens aan staan.
Klopt, het is niet makkelijk en dat komt voor een groot deel omdat de politie is wegbezuinigd, nauwelijks toekomt aan oefenen (dat de eisen voor schietoefeningen niet gehaald worden komt om de paar jaar in het nieuws maar er moet ook op andere vlakken geoefend en getraind worden).
Ga maar eens een gestolen auto terugvinden, of ga maar eens de weg veilig houden. Alsof het allemaal zo makkelijk is.
Zonder mensen wordt het onmogelijk natuurlijk en ook als je mensen hebt die onvoldoende getraind zijn is het meer toeval als regel dat je iets vindt en is de kans op false positives aanzienlijk. Etnisch profileren is iets dat in het verleden mogelijk werkte maar inderdaad steeds meer false positives gaat opleveren en waar terecht kritiek op is.
Als agent krijg je altijd te horen wat er niet klopt aan het systeem, maar intussen heb je daar als agent net zo weinig invloed op als een ander. Agenten maken de wetten niet, agenten kunnen er ook niets aan doen dat er een fout zit in de software van zo'n snelheidscontrole-video-camera, agenten bepalen niet waar de meeste tijd in moet worden gestoken zoals dagelijks snelheidscontroles, maar nooit geluidsmetingen.
Klopt volledig. Men is steeds meer op automatische camera's en software gaan vertrouwen zonder die te controleren. Hier is het de leiding (het OM dus) die fout zit, volgens mij enkel uit winstbejag. Ook aan de prioriteitenstelling (wederom OM) is inderdaad veel af te dingen.
Waardoor je wel een bon krijgt als je 5 km te hard rijdt, maar de pakkans bij rijden met een bièrpijp uitlaat is nihil.
Nog zo'n voorbeeld van zaken waar tientallen jaren nooit op gecontroleerd werd is overbelading van vrachtwagens (rijden de wegen kapot). Caravans echter werden in de zomermaanden wel streng gecontroleerd aan de grenzen. De commercie mag niet aangepakt worden maar burgertje pesten is aanbevelenswaardig want daar kun je zwaaien met de kreet dat het voor de veiligheid is.
Die geluidsmetingen worden hier wel gedaan, maar enkel gericht op bromfietsen want individuele 16-jarigen zijn makkelijker te pakken als mondige volwassenen die wel in staat zijn bezwaarschiften op te (laten) stellen als men het er niet mee eens is.
[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 22 juli 2024 13:53]