'Appen tijdens autorijden is in houder even gevaarlijk als in hand'

Het gebruik van een smartphone voor WhatsApp tijdens autorijden is even gevaarlijk met de telefoon in de houder als in de hand. Dat concludeert de Nederlandse SWOV. Chauffeurs die de telefoon gebruikten bij een onderzoek slingerden en reden langzamer.

Bij het onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid bleek dat automobilisten gemiddeld 25 keer naar hun smartphone keken wanneer deze in de houder stond, versus 22 keer bij het in de hand houden van het toestel. De totale duur van het kijken naar de smartphone in de houder betrof tijdens de test 28,2 seconden, tegenover 23,3 seconden bij het vasthouden in de hand.

Wel kijken automobilisten iets langer in de spiegels en ervoeren ze wat minder mentale inspanning bij het uitwisselen van berichten met een smartphone in de houder. Maar nog altijd is de totale duur van het kijken in de spiegels aanzienlijk lager dan wanneer ze geen smartphone gebruiken en ook is de mentale inspanning significant hoger.

SWOV Appen achter het stuurSWOV Appen achter het stuur

Bij het gebruik van WhatsApp in de auto variëren chauffeurs meer in gereden snelheid en slingeren ze meer dan personen die hun smartphone niet achter het stuur gebruiken. Dat is bij gebruik in een houder en in de hand. Ze rijden in beide gevallen langzamer.

De SWOV wilde weten wat het effect is van smartphonegebruik met de telefoon in een houder op het rij- en kijkgedrag van automobilisten en hoe dit zich verhoudt tot de effecten van appen met de telefoon in de hand. De 27 deelnemers werden bij de test gevraagd om tijdens het rijden in een rijsimulator vragen via WhatsApp te beantwoorden. Zij reden elk drie ritten in de rijsimulator: bij één rit hadden de deelnemers de telefoon in de hand, bij de andere in een houder op het dashboard en ook was er een rit zonder smartphone. Tijdens de ritten in de rijsimulator zijn de oogbewegingen geregistreerd om na te kunnen gaan waar de deelnemers naar keken tijdens het rijden en is gemeten hoe groot hun taakbelasting was.

De conclusie van de onderzoekers is dat er geen reden is om aan te nemen dat het veiliger is om tijdens het autorijden de telefoon in de houder te bedienen dan in de hand. "De problemen komen voor bij jong en oud, man en vrouw en zowel ervaren als onervaren appers. Vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid is het appen op een telefoon die in een houder is geplaatst ook ongewenst", aldus de SWOV. De stichting roept op nader onderzoek te verrichten, waarna mogelijk het verbod op het vasthouden van een telefoon achter het stuur uitgebreid moet worden.

SWOV appen achter stuur

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-01-2020 • 09:57

494

Reacties (494)

494
479
431
21
1
32
Wijzig sortering
Het onderzoek resultaat verbaasd mij niet, je verplaats je focus en je ogen zijn niet langer op de weg gericht. Mijn telefoon ligt altijd in het middenconsole en ondanks dat ik nu een aardige tijd met een display rond rijd kan ik die nog steeds niet bedienen tijdens het rijden zonder mijn focus te verplaatsen.

Ondertussen in automerken land: Laten wij alle knoppen weghalen en een groot tablet op het dashboard plakken zonder tactile feedback waardoor je alsnog je ogen van de weg moeten halen voor basis functies.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 18:05]

Dit.
Sommige dingen zijn prima zoals ze zijn. Die 3 ronde airco knoppen bij VAG-auto's. Een snelheidsmeter voor je neus (wat was Tesla denkende?).

Het is prima als je een deel van de functionaliteit naar een scherm verplaatst. Maar basis dingen zoals airco, mistlampen, ruitenwissers, etc. moeten altijd, zonder je ogen van de weg te halen, te vinden zijn.

[Reactie gewijzigd door fRiEtJeSaTe op 22 juli 2024 18:05]

Het probleem zit niet in de locatie van het scherm (zeker niet als dit groot genoeg is en de informatie duidelijk toont), immers, als je naar de snelheidsmeter kijkt kijk je ook even niet naar de weg! Het probleem met bijvoorbeeld appen op een telefoon in houder is dat het schermpje klein is en er te veel informatie staat om in één blik op te nemen. Je moet dus bewust langdurig kijken naar dat scherm. Als je vervolgens nog terug gaat typen moet je kijken waar de letters zitten (in de hand kun je dat vaak blind (meestal met de duim), maar in de houder is dat een stuk lastiger of onmogelijk (meestal met de wijsvinger)). Ik durf dus wel te stellen dat appen in een houder zelfs nóg gevaarlijker is dan appen in de hand - en dat zie je ook terug in de resultaten van dit onderzoek... In de houder wordt er langer naar het scherm gekeken dan bij gebruik in de hand. Uiteraard zijn beiden levensgevaarlijk! Appen in de auto is gewoon geen optie, tenzij spraakgestuurd (maar zelfs dan blijft het uitkijken... je hoeft dan weliswaar niet naar een scherm te kijken of een scherm aan te raken, het blijft afleidend!).
Oke, de de snelheidsmeter van de auto van mijn vrouw heb ik een probleem mee, dit zit in het midden.
Maar van mijn eigen auto, die achter het stuur zit, verlies ik niet de weg uit het oog.

Mijn probleem met touch screen is, dat je moet kijken wat je doet. Nee, kan dat ding nog steeds niet blind bedienen, zoals ik o.a. mijn auto of toetsenbord kan.
Als je kijkt onder je stuur of naar een (op voldoende hoogte geplaatst) scherm in het midden heb je in beide gevallen het wegdek voor je gewoon nog in beeld - enkel de focus is er niet op en in beide gevallen zul je dus zeker niet alles zien op de weg... Dus de stelling dat je de weg volledig in het oog houdt wanneer je naar een snelheidsmeter onder het stuur kijkt is simpelweg fysiek onmogelijk (je hersenen filteren namelijk actief informatie weg uit het zichtveld waarop je niet scherp stelt en/of niet focust - dat is normaal gesproken wel zo praktisch ter voorkoming van een informatie overload, maar tijdens autorijden is het wat minder praktisch). Wel is het zo dat als er op precies zo'n moment iets onverwachts voor je zou gebeuren op de weg je dat absoluut ziet (ook een truc van je hersenen die dan semi-automatisch de focus verleggen)! Maar dit zal bij het kijken naar een scherm in het midden van de auto ook het geval zijn. Het kan zonder meer zijn dat er een persoonlijke voorkeur is voor het één of het ander. Ik zie wel een klein minpuntje dat het scherm in het midden van de auto iets verder weg van je zit dan een scherm achter het stuur (je moet iets verder wegkijken, dat kost toch steeds een microseconde oid - en in het verkeer kan dat verschil maken!) maar in beide gevallen ben je toch focus even kwijt van de weg zonder de weg geheel uit het oog te verliezen.

Wat betreft bedienen van een scherm helemaal eens. Al is dat best enigszins mogelijk zonder te kijken wanneer je eenmaal weet wat waar zit in het scherm (ook hier geldt dat als je naar de weg voor je kijkt je toch ook iets in de auto ziet al is de focus er niet op). Maar het ging mij met name om de stelling dat het een design fout is wanneer de snelheidsmeter in het midden geplaatst is (Tesla) ipv onder het stuur... daar hoef je niks te bedienen. Qua bediening zweer ik bij spraakbesturing (nóg minder afleidend dan fysieke knoppen), alleen die techniek is nog altijd niet vlekkeloos... En qua touchscreens wordt het interessant zodra knoppen op een touchscreen voelbaar worden (die techniek wordt ook al lange tijd onderzocht, misschien nu flexibele schermen meer gemeengoed worden gaat het er ook echt een keer komen: nieuws: Patentaanvraag Samsung toont scherm dat objecten in reliëf nabootst

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 22 juli 2024 18:05]

Onzin dat als je naar je snelheidmeter kijkt, je dan nog op de weg focust. Ik heb dit in geen enkele auto ervaren.

De enige auto waarvan ik de snelheid heb kunnen aflezen zonder mijn focus te verleggen is de prius 3. Hier werd de snelheid geprojecteerd op mijn scherm en vind ik persoonlijk zelfs een verplichting. Wat betreft de andere knoppen zoals airco enzo, tja die knoppen waren in mijn prius ook onderin en wanneer ik iets aanpas voel ik weliswaar de knap maar de temperatuur aflezen is onderin op radio hoogte. Ook dan is mijn focus weer even weg.

Enige goede oplossing: Robot-autos! Laat ze maar komen heur :-)
Dat klopt dus niet.
De gemiddelde persoon gaat automatisch naar links of rechts sturen bij links of rechts kijken.
Is dat zo? En is dat al zo als je enkel de ogen iets naar rechts beweegt? (en dus ook wanneer je bv. in de zijspiegel zou kijken?) Kan het me eigenlijk niet voorstellen... Ik gebruik zelf het scherm op de midden console best veel en heb hier in ieder geval zelf nooit iets van gemerkt! (en het is bij mijn auto niet te missen - zodra ik afwijk van de rijrichting stuurt deze namelijk zelf weer bij in de juister richting).
Als ik naast iemand fiets, ben ik ook afgeleid, door het gesprek. Ik merk dan dat ik soms niet adequaat reageer op verkeerssituaties. Maar het is natuurlijk een stuk minder afleidend dan naar een scherm kijken.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 22 juli 2024 18:05]

Precies om deze reden verkies ik nog steeds een radio met echte knoppen voor klimaat- en radiocontrole. Zo kan ik zonder kijken op gevoel snel veelgemaakte wijzigingen aanbrengen.

Op zo'n touchscreen heb je geen idee waar je vinger is zonder te kijken, dus moet je toch telkens met je ogen van de weg. Voor de radio heb je natuurlijk vaak de knoppen op je stuur voor de meest gemaakte operaties, maar bijvoorbeeld niet om over te schakelen van radio naar bluetooth oid.
Daar ben ik het dus niet mee eens, ik rij zelf sinds 5 maanden in een Model 3 en als je eenmaal doorhebt waar alles zit werkt het juist veel rustiger.

Toevallig vorige maand een paar dagen in een Lexus(binnenkant lexus: https://l1-cms-4.images.l...1080_tcm-3168-1027714.jpg ) gereden en ik kon amper iets vinden door de hoeveelheid knoppen wat ook erg onrustig werkte, ik was echt blij dat ik het rustige interieur weer terug had van de Model 3. Dit terwijl ik in het begin ook erg sceptisch was

Dus wat mij betreft werkt een groot goed uitgewerkt scherm juist beter dan heel veel knoppen. Het vergt enige gewenning, dat wel.

Overigens werkt cruisecontrol, radio en de ruitenwissers gewoon met knoppen aan het stuur

[Reactie gewijzigd door GrooV op 22 juli 2024 18:05]

Fysieke knoppen = aanraken
Touchscreen knoppen = kijken + aanraken.

Ik kan perfect het merendeel van de knoppen in mijn auto bedienen zonder mijn ogen van de weg te halen. Met een touchscreen is dat simpelweg onmogelijk. Daar kan toch geen discussie over zijn?

Ik snap dat de indeling 'rustiger' is door alle knoppen te combineren op één scherm. Maar veilig is het niet.

[Reactie gewijzigd door humpus op 22 juli 2024 18:05]

Ik kan me werkelijk waar niet voorstellen dat jij de airco bedient zonder te kijken. Je vergeet namelijk een essentieel onderdeel en dat het is 'het ontvangen van feedback'. Het volume van je radio krijg je direct feedback van, die kun je wellicht blind besturen, vrijwel alle andere knoppen niet.

Ik weet niet wat voor intuitief dashboard jij hebt, maar ik ken niemand die niet naar zijn dashboard kijkt voor het bedienen van 90% van de knoppen die daarop zitten.
Ik kan me werkelijk waar niet voorstellen dat jij de airco bedient zonder te kijken. Je vergeet namelijk een essentieel onderdeel en dat het is 'het ontvangen van feedback'. Het volume van je radio krijg je direct feedback van, die kun je wellicht blind besturen, vrijwel alle andere knoppen niet.

Ik weet niet wat voor intuitief dashboard jij hebt, maar ik ken niemand die niet naar zijn dashboard kijkt voor het bedienen van 90% van de knoppen die daarop zitten.
Om op het voorbeeld van de airco verder te gaan: die kan ik nagenoeg blind bedienen. Een korte blik richting de knop is genoeg om te weten waar ie precies zit (en om de temperatuur te lezen, die er naast staat). Dan kijk ik weer op de weg, en terwijl ik naar de weg blijf kijken, kan ik de knop grijpen, en er aan draaien. De knop geeft feedback: twee tikjes is een graad hoger. Dus na die ene blik hoef ik niet meer te kijken terwijl ik de temperatuur instel, zelfs al moet ie 5 graden hoger.

Vergelijk met een touch control knop. Bijvoorbeeld: inzoomen op mijn routeplanner. Ik moet naar het display kijken waar een aanraakknopje op zit, en als ik dan zonder te kijken dat probeer aan te raken, dan is de kans groot dat ik er naast zit, zodat er iets anders gebeurt dan inzoomen. Wat ik dan weer moet herstellen... Ik moet dus blijven kijken terwijl ik mijn hand naar de touch-knop breng, en hem aanraak. Dat kost enkele seconden, in plaats van de fractie van een seconde. En als ik 3 stappen moet inzoomen, dan moet ik dus drie keer enkele seconden wegkijken. Bij een fysieke knop was is al die tijd al weer naar de weg aan het kijken. En was ik al die tijd op de weg geconcentreerd. Met de touch-knop ben je al die tijd niet op de weg geconcentreerd. En als je denkt dat je dat wel bent dan houd je jezelf voor de gek. Dat kunnen mensen niet.

Dát is het verschil tussen een fysieke knop en een touch-screen-knop. Het wordt tijd dat dat serieus onderzocht wordt.
Het is een desilussie om te denken dat je een scherm bedienen met een fysieke knop/draaiwiel terwijl je naar de weg kijkt. Je kan het best bewust proberen te onderdrukken, maar dat hou je niet vol. Als je een scherm bedient is je eerste onbewuste actie altijd om te kijken naar de nieuwe informatie voor je neus.

Inzoomen e.d. acties op een kaart zijn m.i. net zo gevaarlijk als een appje lezen aangezien je je aandacht verplaatst.
Het is niet zo zwart-wit. Natuurlijk zorgt elke handeling ervoor dat je aandacht op de weg vermindert, of dat nou een touch screen met een 40-niveaus diepe menustructuur of een fysieke knop. Maar het is duidelijk dat je met een knop die je op de tast kan vinden en met een oogwenk goed kan instellen beter af bent dan een scherm waar je actief mee moet interacteren.
Ik denk ook dat het marginaal onveiliger is om het touchscreen direct te bedienen, maar je vergelijkt nu wel een getrainde handeling met een ongetrainde handeling. Je vergeet dat je ook bij een touchscreen handiger wordt (maar het wordt niet net zo veilig als een fysieke knop). Daar staat tegenover dat een touchscreen ongetraind waarschijnlijk intuitiever is (en dan hebben we het over een goede interface) voor een aantal knoppen (wellicht niet de draaiknop in het geval van een airco). Los daarvan denk ik dat beide handelingen minder veilig zouden zijn dan een degelijke systeem met voice commands.

Ik ben het met je eens dat het beter onderzocht zou moeten worden, maar dan zonder de bias dat knoppen standaard veiliger zijn want feedback en zo doen we het altijd al. Mijn verwachting is overigens dat de verschillen in schadegevallen of ongelukken marginaal zijn. De problemen zitten hem meer in de acties waarvan we al weten dat ze ernstig onveilig zijn zoals waar dit artikel over gaat.
Eens. Ik heb de laatste tijd ook regelmatig grote afstanden (200 km+) afgelegd in een model 3 en ik merk toch dat je vrijwel niets kunt bedienen zonder uitgebreid te kijken. In mijn eigen auto weet ik waar alle knoppen zitten, dus op gevoel de knoppen bedienen zonder mijn ogen, in elk geval lang, van de weg te houden is er niet bij. Wat mij betreft is dit dan ook geen discussie maar een gegeven.
Daar hebben ze wat op bedacht. Een voelbare klik als feedback op de knoppen.
Dat is niet de feedback die ik bedoel. Bijvoorbeeld in het geval van een draaiknop wil je ook weten wat het resultaat is van het bedienen. Zo zijn er ook vaak van die knoppen met een lampje als ze ingedrukt zijn, zeker weten dat 99,99% van de mensen die knoppen gewoon bekijkt na het indrukken.
Er zijn natuurlijk twee soorten draaiknoppen: knoppen die oneindig doordraaien en knoppen waarvan de positie onlosmakelijk verbonden is met een instelling/waarde. In het tweede geval krijg je de feedback dus direct: je voelt hoe de knop staat, en na enige gewenning hebben jouw hersens keurig door wat voor temperatuur daarbij hoort. Dus weet je heel goed - zonder te kijken - hoeveel graden je erbij gezet hebt, of eraf hebt gehaald.

In het eerste geval - de eindeloos draaibare knop - heb je maar de helft van de info; je weet alleen hoeveel warmer/kouder het wordt; niet de absolute waarde.

[Reactie gewijzigd door Indy-Jones op 22 juli 2024 18:05]

Toch hetzelfde voorbeeld als hierboven. Als je inzoomt met een draaiknop, al heeft hij maar 5 standen, dan doe je dat met een reden; om te kijken hoe de straten lopen bijvoorbeeld. Je kijkt dan ook niet naar de knop of deze goed staat, maar naar het scherm of deze (al?) gereageerd heeft. Voor je het weet heb je al een paar seconden niet op de weg gelet.
Jawel, want ik hoor gewoon hoe hard mijn airco blaast. Tevens heeft 'ie "maar" vier standen, (uit, minimaal, iets harder, en loeien als een malle) en ik weet dus op gehoor prima in welke stand hij staat. En als ik dat niet meer weet kan ik hem even maximaal naar links draaien en hem X tikjes naar rechts draaien.

Welkom bij simpele taktieke bediening! :)
Dat klinkt meer als het bedienen van de ventilatie. Heeft je airco geen warm/koud schuifje op zijn minst? :P
Oh ja, klopt. Ook nog een hele grote fysieke temperatuurschuif, met een voelbaar uitstulpsel dat aangeeft op welke stand hij staat. ;)
Het enige dat veilig zou kunnen werken is iets dat jachtvliegers al JAREN gebruiken een HUD
(of tegenwoordig een projectie in de helm).
Een knopje zoeken bij 120 Km/U is een ding, bij 2000Km/U met andere vliegtuigen/raketten in de buurt is iets anders. (nog afgezien van het bewegen in 3D.)

En die gebruiken OOK knoppen.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 22 juli 2024 18:05]

Dat is natuurlijk een geheel andere situatie waar je absoluut geen enkele vorm van afleiding wilt hebben met een getrainde piloot.

Ik denk ook dat in een normale situatie fysieke knoppen (marginaal) veiliger zijn, dat is niet mijn discussiepunt. Het verschil in veiligheid verdwijnt alleen waarschijnlijk in de marge omdat een weloverwogen touchscreen interface niet significant onveiliger is. Het is (vermoedelijk) statistisch niet te bewijzen dat er meer ongelukken gebeuren met 'touchscreen auto's' dan met 'fysieke knoppen auto's'. En al helemaal niet dat dat de reden zou zijn.
Mogelijk is een Touchpad (GEEN DISPLAY) met HUD beter.

Dan heb je alleen nog rechts/links handig issue, door het stuur rechts zou de touchpad op een midden console minder goed te bedienen zijn voor linkshandigen. (mogelijk in een engelse auto gaan rijden in NL als linkshandige).

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 22 juli 2024 18:05]

Renault had voorheen een scherm hoog óp het dashboard gemonteerd voor navigatie. Dat kon je dan bedienen met een joystick op de middenconsole. Dat had als voordeel dat de bediening altijd binnen handbereik was maar het schermpje dus vlakbij de weg. Zo hoefde je amper je ogen van de weg te halen om op de navigatie te kijken en kon je het na een tijdje blind met die joystick bedienen. Helaas ook vervangen door een touchscreen dat eigenlijk te laag en te dichtbij zit (R-link).
Voor zo’n roterende joystick maakt links of rechtshandig zijn ook wat minder uit denk ik omdat je meer feedback hebt dan van een touchpad.

Een auto met het stuur aan de verkeerde kant heeft zoveel nadelen dat ik dat niemand zou aanraden, je hebt bijvoorbeeld een veel grotere dode hoek aan de kant waarvan je op de rotonde aankomend verkeer kunt verwachten (links).
Laatste model Saab 9-5 had een HUD.
Moeten we dan eigenlijk niet massaal over op spraakgestuurd? Dan hoeven we er niet naar te kijken én geen hand van het stuur te halen.
Ter verduidelijking; Dan heb ik het over het bedienen van de radio, airco, stoelverwarming en vergelijkbare secundaire zaken die nu nog met knoppen gaan. Niet over richtingaanwijzer, ruitenwissers en mistlampen.
Alsjeblieft niet.

Ik snap die algemene liefde voor spraakbesturing niet.

Buiten dat de werking hiervan sterk wisselt per systeem, heb ik vooral geen zin om tegen een apparaat te gaan praten. Ik zit nog geen meter bij het ding vandaan en kan met 1 handeling doen wat ik wil. Nee in plaats daarvan moet ik een compleet gesprek gaan houden tegen niemand en hopen dat het werkt.

Nee ik snap spraakbesturing echt niet, zolang je ledematen hebt.
Ik kan meteen vertrekken zonder te hoeven wachten tot mijn navigatie opgestart is. Als hij opgestart is druk ik op de spraakbedieningsknop en zeg het adres.

Zonder spraakbediening moet ik eerst wachten tot navigatie opgestart is(20 sec ongeveer) en dan het adres intikken terwijl ik stilsta, tijdens het rijden is te gevaarlijk. Intikken duurt ook een stuk langer dan het gewoon zeggen. Pas dan kan ik vertrekken.

Nee geef mij maar spraakbediening! Ik doe meerdere klanten per dag en dan is het wel zo makkelijk als ik niet telkens hoef te wachten op ee navigatie.

[Reactie gewijzigd door skelleniels op 22 juli 2024 18:05]

Apple carplay werkt goed hoor, ben ook niet zo’n fan van tegen een apparaat praten, maar als er een app’je binnenkomt zie je dat op het scherm van de Pioneer navi en krijg je de keuze van negeren of reageren met Siri. Je spreek in wat je wilt en het wordt verzonden. Hoogstens 2 of 3 keer het scherm aantikken en klaar. Je hoeft niet woord voor woord uit te tikken op je telefoon als je aan het rijden waardoor je aandacht van de weg af gaat, met alle gevolgen van dien.....
Dus 2 a 3 keer knop zoeken op zicht.
Nu doet iedereen of je de hele route aan de radio zit te prullen

Ik kan me dat niet indenken, er staat één kanaal op, of ik gebruik de BTstream
vrjiwel altijd is het voor het wegrijden de playlist opzetten, scherm op 'donker' en geen interactie meer daarmee

volume - wisselen van playlist - next allemaal in de stuurbediening ( of spraakassistent )
[troll]Als ik op autopilot rij in mijn Tesla heb ik alle tijd om rustig te kijken en een scherm te bedienen :)[/troll]
Het is wel waar!
Dat weten jij en ik, maar de rest heeft dat nog niet ervaren ;)
Daar ben ik het dus niet mee eens, ik rij zelf sinds 5 maanden in een Model 3 en als je eenmaal doorhebt waar alles zit werkt het juist veel rustiger.
"Knopjes" op een scherm bedienen werkt "rustiger" dan fysieke knoppen? Leg dat alsjeblieft even uit?
Niet, hij refereert voornamelijk naar de hoeveelheid knoppen.

Als je de situatie gelijk maakt, evenveel knoppen, touch vs fysiek, is fysiek altijd superieur. Totdat ze een knoppengevoel creëren op touchscreens zal dit altijd zo blijven. Tuurlijk kan je altijd wennen aan touchscreen en de posities en kan je dat op den duur ook blind blijven doen, maar de feedback is vele malen veiliger. Ze zijn overigens wel bezig om feedback op touchscreens te creëren dat het voelt als een knop maar dat bericht las ik 6 jaar geleden al, dus het zal nog wel even duren.
3D Touch in iPhones geeft al feedback als je ‘een knop’ op het scherm in drukt. De functionaliteit is er dus al wel. :)
Ik kan nu op de tast in mijn oude analoge auto voelen met vingertoppen terwijl ik glij over de knoppen dat ik op de 3e knop ben aangeland voordat ik die indruk. Dit, gecombineerd met muscle memory, betekent dat ik de temperatuur, alarmlichten, radio etc. allemala kan bedienen zonder mijn ogen van de weg te halen. Dat doet geen enkel touchscreen tot op heden. Zolang dat niet lukt zal het altijd inferieur blijven aan die ouderwetse knoppenbrij.
Mijn auto heeft ook mooie analoge knoppen.
Ik denk dat het een beetje persoon eigen is aan hoe je dingen onthoudt wat waar zit en wat het doet.

Ik weet bijvoorbeeld op mijn camera zo de knoppen te vinden die ik nodig heb zonder er überhaupt naar te kijken. Of op mijn telefoon zonder dat ik naar het scherm kijk.
Zo is het denk ik ook bij dingen op je analoge of digitale auto.
Ja en nee, je kan je telefoon misschien (bijna) blind bedienen.. maar met een nokia 3310 kon je brieven schrijven zoder maar naar het scherm te kijken.... die had immers echte knoppen.

Daar zit toch zeker een groot verschil.. je kan bv niks als je niet eerst naar het scherm kijkt om te weten waar je bent.. en met een groot scherm (meer afstand) is het moeilijker om te weten waar je preci4es moet klikken zonder te kijken.. komt nog bij dat de feedback van een touchscreen minimaal is, waarbij je een knop wel kan voelen.. Een groot scherm voor de bediening is gewoon minder veilig, je bent er meer door afgeleid... Ik heb dat bij de radio al, als ik wil zappen wil ik niet eerst door allemaal keuzemenu's heen hoeven..
Het heeft niet zo gek veel te maken met de vindbaarheid van de knoppen. Je kunt tactiele knoppen gebruiken, maar de knoppen zo onlogisch indelen of zo onintuïtief maken dat het gebruik ervan absoluut niet positief is.

Het gaat er vooral om hoe accuraat je een knop kunt bedienen. Een fysieke knop voel je hoe de knop wegvalt terwijl je druk geeft, je voelt waar de randen van de knop zit, je voelt of je per ongeluk twee knoppen tegelijk indrukt, of je ernaast zit, enzovoorts. Dat alles mist bij een touchscreen en is de enige feedback het optionele piepje dat je een optie hebt ingedrukt. Het vereist dus dat de gebruiker kijkt naar het scherm om te zien waar een instelling staat en die nauwkeurig genoeg in te drukken. Met een fysieke knop is dat niet nodig. Dan is een vlotte blik om te weten waar de knop ongeveer zit voldoende en dan doet de tast de rest.
In een moderne auto doe je nog exact hetzelfde. Alleen zijn de fysieke knoppen die je nodigt hebt voor je neus op je stuurwiel en zijn het er een stuk minder omdat je climate control wel werkt en je uit een lijst van 200 contacten kan praten tegen je auto "Bel Pieter Post".
De zaken die je op je touchscreen hebt in bijv. een model S zou je niet moeten bedienen tijdens het rijden.
Uit mijn hoofd zijn dat nu nog de stoelverwarming (niet nodig als auto preheated is) en mistlampen bedienen (ik ken het voice command hier niet van of die is er nog niet).
De enige die het echt heeft begrepen is BMW met iDrive. Dat is een touch/knoppen combinatie. Het grote nadeel van touch is dat je handen bewegen tijdens het autorijden bij hogere snelheden. Daardoor heb je extra concentratie nodig als je je scherm wilt bedienen.

Ik rij zelf ook een Model 3 en ik zal daardoor niets aanpassen terwijl ik (>50km p/u) rijd tenzij ik met autopilot rij. Snelheid lezen en huidige temperatuur inzien vanaf het grote scherm werkt naar mijn ervaring gewoon goed. Daar hoef je je (analoge) snelheidsmeter echt niet voor te missen.

Wat het compromis gaat zijn voor Tesla is voice control. Dat is in de laatste update een stuk beter geworden. Dan kan je zonder te kijken vrij eenvoudig de temperatuur aanpassen. Dat gebruik ik steeds meer. Ook om mensen te bellen. Jammer genoeg is het nog erg Amerikaans, dus Nederlandse spraakherkenning is lastig.

[Reactie gewijzigd door dacken op 22 juli 2024 18:05]

Het zal absoluut niet inferieur blijven aan ouderwetse knoppenbrij, simpelweg omdat een touchscreen andere dingen biedt. Knoppen zijn op het moment namelijk niet zo goed in het weergeven van informatie.
Maar tactiele feedback is waardeloos. Vergelijk het met digitale horloges: toen ze er net waren moest iedereen er heen en moesten alle telewerken digitaal. Na enige analyse kwam men er achter dat analoog soms beter is: die kun je vanuit je ooghoek zien en op reageren zonder te moeten interpreteren: stokje van de wijzer staat omhoog dan rij ik 100km per uur, is het 12 uur of ben ik met mijn duikboot aan het wateroppervlak. 11:58 of 11:59 is minder snel te interpreteren als 12 uur.
Dan nog kun je niks op de tast vinden. Je krijgt alleen feedback tijdens het indrukken van de knop. Daarvoor moet je hem echter alsnog vinden. Bovendien kun je hiermee nooit het gevoel van een draaiknop met afrastering recreëren.
Ik rij op dit moment een Peugeot die dus ook een touchscreen had. Mijn vorige auto (een Renault) had ook een touchscreen, maar dat scherm was tevens te bedienen met een klein joystickje/scrollwheel. (dit ding: https://www.usedecus.com/...2152230454445473792_n.jpg)

Dat werkte echt ideaal! Touchscreen als ik stil stond, en anders door het scherm heen scrollen. De stick zat voor de versnellingspook, een ideale plek, die op gevoel te vinden/bedienen was.
Dat is mijn ervaring. Wat mij betreft werkt het intuïtiever. Net zoals het dashboard kastje, die werkt via het scherm. Lijkt stom/irritant maar is dat erg? Nee want in de praktijk gebruik je die amper omdat het hele midden console opbergruimte is omdat de versnellingspook in het stuur verwerkt is en je daar geen knopjes hebt.

Ik zou zeggen, ervaar het eens. Rij eens een paar weken met een Tesla en dan kan je er pas een mening over vormen.
En dan niet te vergeten dat je alles met je stem kunt bedienen (ja, ook de glovebox).

En een groot bijkomend voordeel van geen snelheidsmeter achter je stuur hebben is dat je veel meer zicht hebt in de model 3. Dat is ook de reden dat hij er als een vissenkom uit ziet in je achteruitkijkspiegel als hij achter je rijdt.
Maar dat kan je voor elke auto zeggen. Als ik een paar weken in een [voeg auto hier in] rijd, dan kan ik ook alle knoppen zo vinden. Dat heeft toch helemaal niks met het scherm te maken?

Verder begrijp ik nog steeds niet wat je bedoeld met rustiger. Je hebt nog precies even veel buttons, alleen heb jij er nog tabjes bij gekregen. En ja, ik heb al eens in een Model X gereden. Ik snap niet wat jij er rustiger aan vind.
De S & X werken wel iets anders, het scherm is in de lengte ipv in de breedte, hierdoor zitten de onderste knoppen voor de menu's verder weg waardoor je minder makkelijk kan gebruiken zoals in de 3

S & X hebben wel weer een "traditioneel" scherm achter het stuur

[Reactie gewijzigd door GrooV op 22 juli 2024 18:05]

Maar als ik dan lees dat je bijvoorbeeld voor je mistlichten naar een tab op het scherm moet gaan is er mijn inziens wel iets mis. Je kan die dus niet aanzetten zonder je ogen van de weg te halen. Iets wat met zowat elke andere wagen wel kan. Het gaat dan ook niet om rust in het interieur, maar om veiligheid.
Mistlichten zitten in het snelmenu, je drukt op het autotje links onderin en dan staan ze meteen bovenaan. Je kunt je ogen dus nog half op de weg houden.

Toevallig pas 1x nodig gehad (mistlichten heb je in NL amper nodig ivm regelgeving). Voor mijn gevoel werkte dit sneller dan ergens links onder je stuur een halve knop uittrekken en dan weer op je dashboard kijken of nu voor of achter aan staat zoals bij VAG auto's.

Ik zeg niet dat het perfect is maar bij iedere auto moet je wennen. Er zijn auto's waar het mislicht een aparte knop is en je hebt auto's waarbij het in de verlichting draai knop zit verwerkt.

Je kan een auto pas goed bedienen in het verkeer als je er aan gewend bent, als je in een wildvreemde auto stapt dan moet je altijd nadenken waar welk knopje zit. Dat geldt voor een Tesla maar ook voor een andere auto. Sterker nog zelfs iets standaards zoals de achteruit versnelling is bijna bij ieder auto merk anders

[Reactie gewijzigd door GrooV op 22 juli 2024 18:05]

"Je kunt je ogen dus nog half op de weg houden."

Nee, dat kan een normale mens niet.

Ik vind dat aanraakschermen in auto's verboden moeten worden. Zet er knoppen in of gebruik stembesturing (voor niet-kritische zaken).
Ben ik het niet mee eens. Wat ik wel vind is dat alle knoppen op het stuur de belangrijke functies (om de auto te kunnen besturen) moet kunnen bedienen. Knoppen op het dashboard zijn per definitie altijd afleidend, touchscreen of niet. Een touchscreen kan afhankelijk van de context een juiste interface tonen, dit is per situatie dus beter af te stemmen. De knoppen voor airco of bijvoorbeeld gevarenlicht heb ik sowieso nooit blind kunnen bedienen, dus wat dat betreft zou het niet uitmaken of dit werkt via een touchscreen of een fysieke knop.
Stembesturing in combinatie met een touchscreen die snel duidelijk het resultaat kan tonen is volgens mij een stuk minder afleidend dan een obscuur fysiek knopje op het dashboard zoeken.
Sorry maar je kunt een scherm niet bedienen zonder naar het scherm te kijken. Welke info er dan ook op het scherm staat. Al is het een enkele knop, je kunt niet voelen waar die knop zit, dus kan je je ogen niet op de weg houden en de knop bedienen. Je kunt raden of je de knop indrukt maar wil je controle zal je moeten kijken naar het scherm.

Daar gaat deze discussie over. Een fysieke knop, bijvoorbeeld om je airco hoger of lager te zetten kan je voelen, je kunt hem vastpakken, draai je de knop een kant op wordt het warmer of kouder, of de fan gaat harder/zachter. Ongeacht of je het warmer of kouder wilt in je auto, je krijgt het voor elkaar, zonder je ogen van de weg te halen. Een touchscreen zou ten minste 2 knoppen moeten laten zien, warmer/kouder. Je moet gokken waar die knoppen zitten, ze indrukken zonder te weten of je de knop hebt geraakt en pas als het warmer of kouder wordt weet je welke functie je hebt ingedrukt. Je argument voor de airco gaat daarmee niet op.

In de meeste auto's waar ik in heb gereden zit de knop voor het waarschuwingslicht op een centrale plek in het dashboard. Vaak heeft deze knop een andere vorm en kleur dan andere knoppen. In de auto die ik nu heb steekt hij zelfs uit zodat je de knop blind kunt vinden. Op een touchscreen is het afhankelijk van de context of ik deze knop zie. Ik weet zeker dat er geen auto is die tijdens het rijden enkel de waarschuwingslichten knop toont. De airco en ventilatie zal sowieso ook worden weergegeven. Al heeft de waarschuwingslichtenknop een andere kleur, je zult moeten kijken of je hem correct indrukt. Niet iets wat ik zou willen doen tijdens een situatie waarin ik mijn waarschuwingslicht nodig heb.

Je beide voorbeelden zullen nooit "obscure" fysieke knoppen hebben. Echte knoppen voor deze functies zullen daarom altijd beter zijn voor de verkeersveiligheid dan dezelfde knoppen op een touchscreen.

Denk voor een ander voorbeeld terug aan de tijd van de Nokia 3310. Daarop kon je blind typen als je het toetsenbord een beetje kende. Hetzelfde gold voor de Blackberry. Probeer nu eens blind op een touchscreen te typen. Er zullen altijd meer fouten in de tekst zitten zonder woordenboeken en autocorrectie. Simpelweg omdat je niet kunt voelen waar de letters die je nodig hebt zich bevinden, dat kon je "vroeger" wel.
Leuk bedacht, maar volgens mij is er niemand die daadwerkelijk blind naar zijn dashboard zit te graaien met uitzondering van misschien enkele vaakgebruikte knoppen (en dan nog denk ik dat de meeste mensen alsnog kijken, al denken ze nu van niet). Mijn argumentatie is dat je altijd je blik van de weg haalt als je een knop indrukt die niet op je stuur zit. Nu moeten we ook niet doen alsof we sowieso alleen maar voor ons uit of in de spiegels zitten te kijken, dat is niet natuurlijk.
Ik durf wel te beweren dat het slechts marginaal onveiliger is om de airco te bedienen via een touchscreen (mits interface met goede UX!) dan om het knopje te bedienen. De echte verbetering komt hier met degelijke voice control.
Overigens bedoel ik met zoeken niet het daadwerkelijk zoeken naar de knop, maar de tijd die je nodig hebt om weg te kijken en de knop te bedienen, ook als je weet waar die zit (zoals met het gevarenlicht bijvoorbeeld).

Om je Nokia 3310 voorbeeld erbij te pakken: ik kon wel typen zonder naar het toetsenbord te kijken, maar ik keek absoluut naar de feedback. Bij een airco is die feedback op dezelfde plek als het knopje doorgaans (je voelt niet meteen hoeveel je de airco hebt aangepast).
Leuk bedacht, maar volgens mij is er niemand die daadwerkelijk blind naar zijn dashboard zit te graaien
Nee, je graait voor de minder vaak gebruikte knoppen niet helemaal blind naar het dashboard. Je werpt een korte blik, en daarná grijp je blind de knop, met voelbare feedback of je hem ook beet hebt. Bij een touch-knop moet je continu kijken terwijl je je hand er naartoe brengt. Anders mis je 'm. En dan mag je hopen dat er hoorbare feedback is, anders moet je blijven kijken om te zien hoeveel je 'm aangepast hebt.
Bij een airco is die feedback op dezelfde plek als het knopje doorgaans (je voelt niet meteen hoeveel je de airco hebt aangepast).
Als de knop goed uitgevoerd is dan voel je dat wel. Mijn auto heeft bijvoorbeeld een voelbaar 'klikje' per halve graad.
Ik kan niet voor alle touchscreens spreken maar bij alle Tesla's zijn de alarmlichten ondergebracht in een fysieke knop.
Het in haast indrukken van die knop gebeurt in mijn lange rijervaring alleen in het geval van hard remmen voor bijv. een plotselinge file. Iets wat mijn auto's allemaal al automatisch deden de afgelopen 12 jaar.
Hetzelfde geldt voor climate control, deze stel ik in mijn laatste twee auto's alleen maar in als iemand er aan had gezeten (gelukkig nu gepersonaliseerde sleutels).

Je voorbeeld voor de Nokia herken ik en ook daar kon ik niet blind foutloos typen en keek ik regelmatig naar het scherm om te checken of ik geen onzin typte. Hetzelfde heb ik nu met swypen (swiftkey) en dit gaat vele malen sneller dan op mijn Nokia.
"knopjes" op he scherm... Het zijn er een stuk of 35-45 die je moet bedienen. zonder tactiel onderscheid.
Op een fysiek toetsebord zijnde f en j op de tast te vinden zonder indrukken. (ten behoeve van het 10 vinger blind typen).

Jij denkt dat je een goed beeld van de omgeving hebt, maar mensen kijkenscannend zodra je focused is de reset alleen maar wazig in beeld. (je hersens "onthouden" hoe het er uit hoorde te zien).
Er zijn voldoende motorrijders platgereden omdat ze niet "gezien" zijn. En dat klopt waarschijnlijk ook.
Als iemand niet bedenkt dat dat iets er kan zijn wordt het gewist.
Gefocussed en bewust kijken is anders dan denken dat je alles ziet.

Kijk eens hiernaar:
https://jannekestielstra....n-mannen-en-vrouwenbrein/

Dit was een reactie op @GrooV over een oog half op de weg..
sorry @PatrickH89

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 22 juli 2024 18:05]

Waar doel je op met deze reactie? Is dit een reactie op mijn reactie?

Ik snap best dat een fysieke knop meer feedback geeft, maar dat is niet echt mijn punt. Het probleem wat het veroorzaakt tijdens het autorijden (met alle mitsen en maren uit mijn post) is marginaal.
Ik weet niet waar jij 35-45 knopjes vandaan haalt? Dit ging over mistlichten in het specifiek. Verder probeer ik het scherm zo min mogelijk te bedienen tijdens het rijden of anders op de snelweg met ACC aan.
Toestenbord voor appjes is 35-40 knopjes... maar dat is maar bijzaak.
Het gaat meer over met een half oog op de weg.
Appjes? Deze hele thread gaat over mistlichten via het touchscreen van de auto aanzetten. Lees aub even voordat je reageert en met een vingertje gaat wijzen.

Berichten sturen in de auto was iedereen het allang eens dat dit gevaarlijk is...

[Reactie gewijzigd door GrooV op 22 juli 2024 18:05]

Het hele artikel gaat over appen achter het stuur, maar ook voor enkele knoppen zonder tactiele feedbask bij het "zoeken" naar knoppen is relevant.

Maar volg de link eens in het stukje tekst... Over half opletten... Het is ZEKER relevant.
Het artikel gaat over telefoons, niet over ingebouwde goedgekeurde schermen in de auto, lezen is ook echt een vak apart.

Daarnaast dien je nog steeds gewoon zelf na te denken. Ik kan ook lekker door mijn zijramen gaan staren, zie ik ook niks op de weg. Ramen ook maar verbieden dan? Of lekker mijn (binnen)spiegel gaan afstellen tijdens het rijden. Allemaal handelingen die je kan uitvoeren maar je niet moet doen als je op de weg moet letten.

Stukje eigen verantwoordelijkheid heet dat.
Ja laten we alles verbieden...

Ik kan ook gewoon een krant lezen ander het stuur. Is dat slim? Nee! Net zoals je niet in het menu van je auto moet duiken als je door een woonwijk rijdt. Dat kan nu ook in alle auto’s met of zonder knoppen.

Laten we vooral zelf nadenken wanneer iets kan. Dat jij er misschien niet de discipline voor hebt wil niet zeggen dat alles maar meteen verboden moet worden
Je mag dat blijkbaar niet zeggen maar ik ben het ermee eens. Het verbieden van touchscreens in een auto is compleet flauwekul. Je kan van alles en nog wat doen achter het stuur wat gevaarlijk is. Een touchscreen gebruiken is er maar 1 van en daarbij is het niet het 'touch' wat het gevaar maakt. Koffie drinken achter het stuur is voor wat ik ervan weet ook nog steeds niet verboden...

Dit gezeur bevordert alleen maar de betuttel-cultuur. Er zijn burgers die niks beters te doen hebben, waar we dat aan te danken hebben.

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 18:05]

Nee, dat is geen betutteling. Dat is gezond verstand gebruiken. Net als je gordel aandoen.

Alles wat met een touchscreen kan, kan ook prima met een fysieke knop of stembesturing.
Ik word een beetje moe van die mensen die vinden dat ze de betere rijders zijn dan anderen.
Ik rijd zelf toevallig alleen auto's met fysieke knoppen, maar kan je vertellen dat naar fysieke knoppen zoeken net zo afleidend is als een knop zoeken op een touchscreen. Bij een touchscreen zitten ze echter op een centrale plek, terwijl bij mijn 3 auto's de raamknop op 3 verschillende plekken zitten.
Die knoppen weet je na enige gewenning te zitten. Zelfs in een andere auto.

Touchscreen:
- kijk naar het scherm waar het menu op staat
- kijk waar je je vinger neer moet zetten
- breng je vinger naar die positie (oog-hand coordinatie)
- controleer door te kijken of je de juiste actie hebt gedaan
- zo nee, herhaal de stappen hierboven

Dat is never nooit een veilige actie waarin je direct kunt reageren als een fietser de weg op komt.

Niet voor niets is het gebruik van de smartphone verboden. Een touchscreen in de auto verschilt qua werking niets van een smartphone.
De grap is dus (zoals in dit artikel staat), dat het gebruik van een smartphone of ander touchscreen niet verboden is, zolang deze zich in een houder bevindt.

Het enige dat nu expliciet verboden is, is het in de hand houden van een telefoon (ook niet-smart).
Gevaar op de weg veroorzaken is gewoon een Artikel 5. Dus als jij al slingerend rond rijdt dan is dat gewoon strafbaar hoor met of zonder telefoon
En is dat handig? Of ik nou een broodje frikandel of een smartphone in de hand houd lijkt mij qua veiligheid niet veel uit te maken.

Het wordt pas link als je de smartphone of een andere touchscreen gaat bedienen.
Niet voor niets is het gebruik van de smartphone verboden. Een touchscreen in de auto verschilt qua werking niets van een smartphone.
Gebruik van de smartphone is helemaal niet verboden, alleen in de hand houden is verboden. Maar verder mag je gerust whatsappen of navigatie instellen, mits je natuurlijk niet begint te zwabberen e.d.

Maar ik vind het onzin om touchscreen te verbieden. Als UI design goed gedaan is, werkt het net zo handig als fysieke knoppen. Omdat je weet waar je het kan verwachten. Als er dan ook nog eens stem commando's ondersteund worden, is het zelfs veiliger.
Denk om je bloeddruk ;)

Binnen afzienbare tijd is alles stemgestuurd en is deze hele discussie overbodig.
Wees gerust, ik eet geen broodje frikandel! ;)
Niet alleen smartphones zijn verboden, alle telefoons zijn verboden.
Op het moment dat er logischerwijs een situatie kan ontstaan dat je snel moet kunnen reageren blijf je van je dashboard af, of dat nou een touchscreen is of een fysieke knop. In de bebouwde kom doe je dat soort niet-kritische handelingen voor het verkeerslicht wat mij betreft.
Als je stil staat is het natuurlijk een heel ander geval.
Dat proberen aan anderen op te dragen noemen we betuttelen. Vooral bij de afwezigheid van een echte motivatie.

Je maakt je "zorgen" om mensen die een touchscreen gebruiken in de auto en je wordt "moe" van degenen die het daar niet mee eens zijn? Ga eens wat beters verzinnen...

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 18:05]

Dat klopt. Je vindt jezelf mondig en anderen niet. Iedereen kan dit voor zich bepalen. Daar hebben we jou niet voor nodig.
Overmoedig. Dat jij intelligent en handig genoeg bent om dit te doen mag blijken, maar een ouder, of simpelweg dom (of atechnisch) iemand zal dit niet kunnen. Uiteindelijk er wel een meting plaatsvinden dat leidt tot het verbieden van deze onveilige onzin.
Dus toch een extra handeling ipv blind een knop indrukken. Maar bij meer merken zit het verstopt in meni's.
Klopt, maar ik vraag me af hoeveel % van alle bestuurders in Nederland blind hun mistlicht aan kunnen zetten. Ik denk dat de meeste niet eens weten dat het op hun auto zit
Hendel van de lichten over halen. Halve seconde werk. Even snel als mijn knipperlicht naar links of rechts.
Behalve dat het een actie is die je normaal nooit uitvoert en deze ook nog eens enorm verschilt per auto, zelfs binnen één concern. Random echte voorbeelden: knop links achter het stuur op dashboard, lastig te zien. Hendel draaien. Hendel naar voren duwen. Knop op middenconsole. Draaiknop op dashboard, richting 'lampen uit' maar dan tikkie verder.
Ehm, bij de meeste auto's doe je dit gewoon met een (draai-knopje op een) hendeltje op het stuur.

Ja, in een 'ouderwetse' auto kun je alle handelingen die verplicht zijn volgens de verkeersregels gewoon uitvoeren zonder je blik van de weg te halen. En dan zit de meeste (zo niet alle) visuele feedback ook nog achter het stuur.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 22 juli 2024 18:05]

Nee hoor, bijvoorbeeld bij een Polo (een van de meest verkochte auto's) moet je links onder de licht draai knop uittrekken en draaien. (volgens mij bij de meeste VAG auto's)

Zie: http://i.imgur.com/N8avytI.jpg

Jij had dit dus ook niet direct gevonden en moeten kijken...

[Reactie gewijzigd door GrooV op 22 juli 2024 18:05]

Aanzetten lukt ze meestal wel, maar een groot deel vergeet het licht weer uit te zetten ;)
Sorry hoor, maar in mijn Volvo kon ik na 8 jaar rijden nog steeds niet blindelings het knopje voor de mistlamp vinden. Gewoon omdat je het bijna nooit gebruikt.
Basis knopjes, ter besturing van het voertuig : akkoord; maar airco is luxe, daar moet je niet aan draaien tenzij je rustig zit!

Overigens heb ik ook een hekel aan de-zoveel-mogelijk knopjes mentaliteit van de meeste merken; Ik gebruik er nauwelijks 10% van; gooi die allemaal in een interface, waarvan het scherm kan uitgezet worden ! (want nu staat daar een vet LCD scherm te branden als ik gewoon naar de radio luister ...)
airco is luxe, daar moet je niet aan draaien tenzij je rustig zit!
Ik gebruik de airco de laatste tijd anders vooral als mijn ramen beslaan, dat lijkt me geen luxe.
Airco moet je dan ook gewoon aanzetten en niet meer uit.
Temperatuur instellen en gaan.

Ik kom tijdens een rit van 300km nauwelijks aan de knoppen in de midden console.
Weet echt niet wat jullie er allemaal mee doen.

Alle belangrijke knoppen zitten aan t stuur. En dat zijn de enige die ik gebruik tijdens het rijden.
Wat dat betreft kun je beter alle werkende knoppen op de midden console verbieden tijdens rijden en verplichten dat alle auto’s climate control en stuur bediening krijgen ipv touchscreens verbieden...
Lexus heeft inderdaad een knoppenfetisj zo te zien.
Ik rij ook een Model 3, daarvoor een Golf 7 station. En daar zaten precies genoeg knoppen op.
Een touchscreen werkt altijd meer afleidend dan een knop. Een knop kun je op gevoel vinden, een kadertje op je touchscreen niet.
Het helpt natuurlijk ook niet dat je die auto niet gewend bent. Als het je eigen auto zou zijn, dan ken je na een paar dagen/weken wel de plekken van de knoppen die je moet hebben. Net als dat ik nu in de war zou raken als ik in een Tesla moest rijden.
Anoniem: 310408 @GrooV13 januari 2020 12:28
Dus wat mij betreft werkt een groot goed uitgewerkt scherm juist beter dan heel veel knoppen. Het vergt enige gewenning, dat wel.
....en met de software update van vorige week is voice control zo uitgebreid dat je vrijwel geen knop meer hoeft aan te raken.
Die Lexus heeft toch niet zoveel knoppen? Dat je ze niet kon vinden zal er meer aan liggen dat je ze niet gewend bent. Ik vind ze er logisch uit zien en volgens mij zijn het er niet meer dan mijn auto uit 2001 zonder enig scherm of infotainment systeem (maar wel climate control).

Het enige waarvan ik me afvraag of het echt nuttig is, zijn de passagiersairbagknoppen die vrij prominent aanwezig zijn.
Het oogt misschien rustiger in zijn algemeen, maar het bedienen kost je gewoon meer focus omdat er je via je vingers geen feedback terugkrijgt. Je kunt je arm uitsteken en zonder je ogen van de weg af te halen een knop verdraaien. Maar het lukt je niet om dit met een 'knop' op een beeldscherm te doen. Je kunt komt een heel eind met blind mikken, maar 9/10x heb je je ogen nodig voor de laatste cm's. Combineer dit met sommige settings die achter meerder menu's zitten en je bent gewoon een stuk minder gefocust op de weg.
ik irriteer mij al aan de cruise control die niet op het stuur aan de linkerkant zit. Niet op het stuur zit. Niet aan de linker kant op een pookje/op de richting aanwijzer. Maar aan de rechterkant op een eigen pookje. :P


Heb namelijk bijna nooit mijn rechterhand op het stuur.
Niet mee eens. Ik rijd zelf al 8 maanden in een Model 3 en kan je vertellen dat het scherm geniaal is opgedeeld. De belangrijkste info voor het rijden staat links en de snelheid dan nog bovenaan in het zicht tijdens het rijden. De GPS is gigantisch, dus je hoeft amper op het scherm te focussen ipv belangrijke seconden een klein schermpje proberen te snappen.

Ik moet amper naar mijn scherm kijken tijdens het rijden en het niet aanwezig zijn van enig dashboard onder je stuur zorgt er net voor dat je veel meer van de weg ziet. Sms'en en bellen doe je via voice command met behulp van een knopje op het stuur en dit werkt prima. Alle belangrijke/vaak gebruikte functies doe je trouwens gewoon via het stuur.

Voeg daaraan nog aan toe dat de auto uit zichzelf kan rijden en dankzij de vele camera's actief ongevallen voorkomt en dan kan het echt geen kwaad als je toevallig eens iets gemist zou hebben terwijl je op de centrale console pakweg de airco bedient.

[Reactie gewijzigd door KVdE op 22 juli 2024 18:05]

Voeg daaraan nog aan toe dat de auto uit zichzelf kan rijden en dankzij de vele camera's actief ongevallen voorkomt en dan kan het echt geen kwaad als je toevallig eens iets gemist zou hebben terwijl je op de centrale console pakweg de airco bedient.
Je zult het wel met me oneens zijn, maar die houding is onverantwoord. De Tesla autopiloot is nog steeds onvoldoende, en dat het normaal altijd goed gaat betekent niet dat het in bijzondere gevallen ook goed gaat. Als jij denkt dat de Tesla hetgeen je mist wel voor je opvangt, dan ben jij een gevaar op de weg. Niet zozeer omdat je dan continu gevaar oplevert, maar omdat je je blijkbaar niet verantwoordelijk genoeg voelt voor jouw veiligheid op de weg, en die van anderen, en die verantwoordelijkheid te makkelijk afschuift op een machine die nog niet goed genoeg functioneert.
Ik zeg net dat je in verhouding niet vaker weg moet kijken, maar dat als je eens moet wegkijken, het veiliger is dan in een andere auto. En jij maakt daar: "Als jij denkt dat de Tesla hetgeen je mist wel voor je opvangt, dan ben jij een gevaar op de weg." van.

Rare kronkels...
VAG-auto's
Voor de leken: Volkswagen AG.
Daaronder vallen overigens ook diverse merken:

Volkswagen, Audi, Lamborghini, Bugatti, Škoda, Seat, Bentley, Porsche en Cupra.
Helemaal volledig: Volkswagen AktienGesellschaft.
edit. Jeroen79 is accurater
Sommige dingen zijn prima zoals ze zijn. Die 3 ronde airco knoppen bij VAG-auto's. Een snelheidsmeter voor je neus (wat was Tesla denkende?).
Je hebt in zekere zin gelijk. Maar realiseer je wel dat de model 3 in feite een transitie auto is. De model 3 is zonder stuur ontworpen, en in principe tijdelijk een stuur op gemonteerd, tot full self drive het overneemt.

Ik heb zelf een model 3, en ik kan dus inderdaad dingen op dat grote scherm, tijdens het rijden. Echter is het bij mij nu al automatisme, dat ik op momenten dat ik een nieuw nummer op wil zetten in spotify oid, dat ik even de autopilot aanzet.....

Bij vooruitgang zet je ooit 1 stap achteruit om daarna 2 stappen vooruit te doen. Je hebt altijd evolutionair ontwikkelen (duitse autofabricanten) en revolutionar ontwikkelen (tesla). Evolutionair maak je minder fouten, maar is erg langzaam. Revolutionair maak je grote stappen maar veel fouten. Maar in onze maatschappij heb je toch echt de revolutionair ontwikkelaars nodig, want zelfs de partijen die evolutnair ontwikkelen hebben die revoluties nodig.... want uiteindelijk gaan alle autofrabricanten altijd de goede dingen overnemen van die ene revolutionaire ontwikkelaar... (VAG heeft in het begin meteen een model 3 gekocht om uit elkaar te halen en te onderzoeken)

En dan is er nog de mens factor, de meeste mensen kunnen moeilijk met verandering omgaan... daarom heb je enkele early adopters. En je hebt mensen die alles bij het oude willen laten. Gelukkig zit het gros van de mensen hier tussenin.
Alleen zijn er niet veel Model 3s vandaag op de weg die ooit met lvl 5 autonomie zullen uitgerust worden. Daarnaast ga jij ook in de fout als je stelt dat je maar AP hebt aan te zetten en dat je dan je blik van de weg mag halen. Dat is dus net niet het geval met AP, dewelke nog altijd aandacht van de bestuurder vereist.

En jij vindt dat je grote stappen moet zetten en fouten moet maken. Maar wat als die fouten mensen in gevaar brengen? Moeten we dat dan aanvaarden? Ik zie vandaag menig Tesla rijder die ontevreden is omdat o.a. in de EU de functionaliteit van de AP sterk beperkt wordt. Maar als je ziet hoe die AP vandaag al door velen misbruikt wordt, is het dan niet normaal dat we zulke systemen beteugelen om de veiligiheid van iedereen in het verkeer te verbeteren?
Alleen zijn er niet veel Model 3s vandaag op de weg die ooit met lvl 5 autonomie zullen uitgerust worden. Daarnaast ga jij ook in de fout als je stelt dat je maar AP hebt aan te zetten en dat je dan je blik van de weg mag halen. Dat is dus net niet het geval met AP, dewelke nog altijd aandacht van de bestuurder vereist.
De praktijk is dat iedereen wel eens een nummertje op de radio wisselt, de navigatie bedient enzz...... dat ontkennen lijkt me niet realistisch. Ik geef juist een voor en een nadeel aan. Scherm zit bij model 3 niet voor je neus, nadeel, echter kan je autopilot aanzetten, dan is een voordeel tov van een auto die dat niet heeft, want in beide auto's zitten mensen aan de radio e.d. te vogelen!
En jij vindt dat je grote stappen moet zetten en fouten moet maken.
Waarom zo'n polariserende manier van spreken? Jammer. Als antwoord hierop, je hebt zowel conservatieve en progressieve partijen nodig. Dus ja, ik vind ook dat er grote stappen gemaakt moeten worden.
Maar wat als die fouten mensen in gevaar brengen? Moeten we dat dan aanvaarden?
Je pakt dit aspect uiterst 1-dimensionaal aan, dat kan niet. Als we het hebben over gevaren aanvaarden en risico's nemen. Neem als voorbeeld veiligheid van auto's. Nieuwe auto's zijn extreem veel veiliger dan oude auto's. Als ik jou denkpad volg: Moeten we de gevaren dan aanvaarden van al die oude auto's? Moeten we niet alle auto's ouder dan 5 jaar verbieden? Waarom moeten we de gevarenaccepteren van oude auto's?
Ik zie vandaag menig Tesla rijder die ontevreden is omdat o.a. in de EU de functionaliteit van de AP sterk beperkt wordt. Maar als je ziet hoe die AP vandaag al door velen misbruikt wordt, is het dan niet normaal dat we zulke systemen beteugelen om de veiligiheid van iedereen in het verkeer te verbeteren?
Deze discussie is goed. Dankzij deze discussie is het over 10 a 15 jaar veiliger op de weg, doordat zowel de conservatieve mensen, als de progressieve mensen elkaar in balans houden. Maar let wel, zonder de progressieve mensen, reden we nog met paard en wagen en stierven we nog aan tyfus.

De wereld is de komende jaren/decennia proeftuin voor FSD.... Ja. Die opoffering doen we, om daarna extreem hogere veiligheid te hebben. Elk medicijn is ooit getest op mensen, de daardoor risico's liepen, maar daarom worden we nu ouder dan ooit.
Jij bent tegen de ruimtevaart? Zonder doden was er geen ruimtevaart namelijk.
Dat inderdaad. Ik heb een tijd in een Citroen Cactus gereden. Alhoewel het dashboard een rustige indruk maakte met een kleine hoeveelheid aan knoppen, was het gewoon niet handig om de temperatuur en airco met een touchscreen te bedienen.
Nu heb ik weer een auto waar dat met draaiknoppen wordt geregeld en dat is echt veel handiger.
Anoniem: 1305826 @ruftman13 januari 2020 11:35
Bij en beetje auto stel je de temperatuur in en de airco regelt alles zelf wel. Dat is één handeling voor het wegrijden
Dat is climate control, mijn Cactus had dat niet. Dus moest je af en toe de temperatuur en de ventilatorsnelheid bijstellen.
En zelfs bij Climate control wil je af en toe de temperatuur aanpassen, ook dan is een draaiknop echt handiger.
Inderdaad ik rijd zelf ook een Cactus, heb hem ingesteld toen ik hem kocht op 20 graden en is daarna niet meer verzet.Maar is alle auto's die ik gereden heb met of zonder screen je kijkt altijd naar een knop die je bijna nooit gebruikt die niet aan het stuur zit.
Is zo'n systeem slim genoeg om beslagen ramen droog te maken, en daarna uit te gaan? Dat is namelijk waar ik de airco de laatste tijd vooral voor gebruik.
> Een snelheidsmeter voor je neus (wat was Tesla denkende?).

En mini, Yaris, BMW (z8) en nog flink wat andere (vaak Franse) auto's die de speedo in het midden hebben? Bij die modellen heb ik er nooit een opmerking over gehoord. Maar als Tesla het doet is het opeens nieuw en raar. Ook veel klassieke auto's hadden dit al, dus het is alles behalve nieuw.

Tactiele feedback is absoluut een punt. Maar eenmaal er (te) veel knopjes zijn gaat dit grotendeels verloren. Ik doe bijna alles op het stuur in mijn Model X (tactile), de Model 3 werkt denk ik op hetzelfde concept. Verder is het meeste gewoon automatisch (ruitenwissers, lampen, ...) of makkelijk met voice control (navigatie, muziek selectie).
Vet irritant als er iemand naast je zit en precies kan zie hoe(veel te) hard je rijdt :Y) Dus vandaar waarschijnlijk :+

Inderdaad ik denk dat veel huidige knopjes prima door de auto zelf te regelen zijn. Maar we zitten nog in een overgangsfase.
Of de achterbank, "Papa, volgens de juffrouw..." :+
Ja precies dat! :D
Een perfect werkende voice control is de volgende stap. Dan kunnen je ogen op de weg blijven, je handen aan het stuur. Ik doel dan natuurlijk niet op appen via voice control, maar de auto bedienen.
Gaat er volgens mij nooit komen. Ik heb de muziek altijd behoorlijk hard aan in de auto en vind stembegeleiding van de navigatie hierdoor ook vervelend. Muziek en voice control gaan niet samen en ik ga echt de muziek niet afzetten in de auto.
Bij bedrijven komt voice control met al die kantoortuinen ook nooit van de grond.
Vreemde redenatie. Want neem aan dat je ook wel eens een telefoontje pleegt. Dan gaat je muziek toch ook uit? Idem voor navigatiegeluid, dan gaat muziek vaak ook op mute. Wat voor kleine moeie is het dan om voor 5 seconden je muziek te dempen?

Daarnaast denk ik overigens ook dat voice control van de toekomst je stem kan filteren met muziek aan. Zie niet in waarom dat niet zou kunnen.
Auto's worden veiliger, veel nieuwe auto's blokkeren al automatisch als ze gevaar zien, remmen af als je zelf niet loopt op te letten en nog veel meer veiligheidsfuncties. Als de auto dit kan opvangen zie ik niets mis met een een telefoon in handhouder.
Je verward hulpmiddelen met met autonomie.

Bij hulpmiddelen ben jij verantwoordelijk voor het besturen, de hulpmiddelen dienen enkel om te helpen.
Todat we volledig autonoom rijden is er geen enkel excuus om als bestuurder minder oplettend te zijn.
Ja daar ben ik het mee eens, bestuurders moeten leren om stem commando's te gebruiken. Tijdens het rijden gewoon met je vingers van de telefoon af blijven.
mistlampen.. moet ik altijd zoeken waar dat knopje is. Omdat we het niet vaak gebruiken. En de mensen die de knop wel weten te vinden gebruiken hem waarschijnlijk al wanneer het zicht slechter is dan 2km.
Het is niet verboden (en kost ook niet veel tijd) om periodiek even na te lopen welke knopjes waar allemaal zitten in je auto, zodat je die kennis later een keer paraat hebt. Ik gebruik mijn mistlampen ook niet vaak maar ik weet precies waar de knoppen zitten.
Helaas heeft de nieuwe Golf 8 ook al geen fysieke knoppen meer, allemaal touch sensitive buttons en sliders ;(

[Reactie gewijzigd door IJsrace op 22 juli 2024 18:05]

Knoppen en bedrading, kost geld, dat was waar tesla aan dacht toen ze hun auto's ontwikkelden om elektrisch rijden mogelijk te maken. Het is dat knoppen voor raambediening in de VS verplicht zijn, anders waren die ook verdwenen.
Wat bedoel je met die snelheidsmeter? Die is toch wel altijd in beeld als de auto rijdt en op dezelfde plek mag ik hopen?
Zit je kritiek puur in de locatie, of wordt hij niet altijd getoond? Want in mijn Yaris zit de snelheidsmeter ook niet achter het stuur maar rechts er van. Was even wennen maar ik vind het nu eigenlijk top en kan het juist beter zien dan bij veel meters achter het stuur (omdat ik lang ben en er vaak een deel achter het stuur verdwijnt, en omdat de digitale weergave preciezer is).
Ach vroegah hing er voor in de bus een bordje met "niet praten met de bestuurder", maar zochten we in de auto wel ff een andere muziek zender op met de draaiknoppen hahah

Zo blijft er altijd wel wat, helemaal veilig krijg je het nooit.
Ondertussen in automerken land: Laten wij alle knoppen weghalen en een groot tablet op het dashboard plakken zonder tactile feedback waardoor je alsnog je ogen van de weg moeten halen voor basis functies.
Dit is precies een van de redenen waarop ik mijn keuze heb gebaseerd bij het kiezen van een leaseauto. Ik had nog 2 op mijn shortlist staan en ben er in gaan zitten bij de dealers. Bij de een moest ik dus inderdaad KIJKEN naar het mega-scherm om de radio iets harder of zachter te zetten via het touchscreen. De andere had - zoals het volgens mij hoort - netjes een knop die ik op de tast kan vinden zonder ogen van de weg te halen.

Voor wat betreft whatsappen achter het stuur, zelfs met telefoon in een houder verbaast het me inderdaad niks dat dat problemen oplevert. Wat mij meer verbaast is waarom mensen dit überhaupt doen. Op mijn telefoon heb ik Driving Detective geïnstalleerd die alle notificaties tegenhoudt zodra hij merkt dat ik in de auto zit. Veel telefoons hebben volgens mij tegenwoordig zoiets zelf ook al ingebouwd. Het rijdt een stuk rustiger zonder lastiggevallen te worden onder het rijden. Autorijden is al gevaarlijk genoeg zonder afleiding.

[Reactie gewijzigd door P_Tingen op 22 juli 2024 18:05]

Welke 2 auto's waren dat? In mijn ervaring heeft iedere auto die volumeregeling via touchscreen doet, ook volumeregeling op het stuur
https://gathering.tweaker...message/60942706#60942706
Uiteindelijk is het de Mazda CX30 geworden. Beide auto's hebben overigens ook stuurbediening, maar het feit alleen al dat er fysieke volumeknoppen in de Mazda zaten, gaf mij de indicatie dat ze er bij Mazda meer over nagedacht hadden dan bij Renault.
Je gaat er ook vanuit dat Renault ergens over nagedacht heeft, daar gaat het fout :+
Een renault heeft ook gewoon volumeknoppen. Niet op het stuur, maar net erachter op een apart pookje.
Inderdaad dat is zoals het hoort. Een auto die zoiets als knopjes voor geluid op t stuur al niet eens heeft moet je niet willen leasen.
Anoniem: 310408 @P_Tingen13 januari 2020 12:34
Bij de een moest ik dus inderdaad KIJKEN naar het mega-scherm om de radio iets harder of zachter te zetten via het touchscreen.
Sorry maar dat geloof ik niet. Er is geen nieuwe auto waar dat niet op het stuur kan. Als je daarop je lease auto uitgezocht hebt, heb je er niet veel werk van gemaakt.
Om aan een knop te draaien moet je al uit je normale positie, 100% zeker dat dit ook al afleidt). Elke wat nieuwere (en dus zeker een nieuwe lease-auto) auto die een wat luxer dashboard heeft kun je ook het volume harder of zachter zetten met een knop op het stuur.
Ondertussen in automerken land: Laten wij alle knoppen weghalen en een groot tablet op het dashboard plakken zonder tactile feedback waardoor je alsnog je ogen van de weg moeten halen voor basis functies.
Daar heb je tegenwoordig ook wel stembediening voor. "Zet de temperatuur op 21 graden". "Navigeer naar Brussel, Wetstraat 16". "Navigeer naar het dichtsbijzijnde tankstation". "Speel artiest - songtitle af". En nog zo enorm veel meer.
Moet je zelfs helemaal je handen niet meer van je stuur voor halen, in tegenstelling tot fysieke knoppen en/of menustructuren die je moet doorgraven.

Ik heb sedert vorig jaar ook eentje met nauwelijks fysieke knoppen. Ik had ook wat twijfels vooraf. 30.000km later kan ik toch zeggen dat mijn aandacht op de weg met deze wagen echt niet minder is dan voorheen.
Hoe werkt stembediening als je de radio hard heb aanstaan, knopje drukken, muziek gedempt en dan spreken ?
Bij mijn auto voor de navigatie inderdaad precies zo.
  • Knopje drukken op stuur
  • "Nieuw reisdoel"
  • "Geef woonplaats, straat en huisnummer"
  • "Woonplaats, straat, nummer"
  • "Wilt u navigeren naar woonplaats, straat, nummer?"
  • "ja"
En klaar

[Reactie gewijzigd door P_Tingen op 22 juli 2024 18:05]

Werkt echt geweldig inderdaad... Tot je een collega hebt met een niet standaard Nederlandse of Engelse naam. Dan snapt zowel Google als de auto er helemaal niks meer van, en ben je opeens een werkgerelateerde mail aant tikken naar je tante oid.
Ik heb wel eens van die dagen dat ik mijn autonavigatie NIET gebruik om mailtjes te tikken... :+
Het gaat natuurlijk om spraakassistentie in het algemeen.

Laatst nog geprobeerd "dichtsbijzijnde supermarkt". Nou, dat werd hem niet hoor. "Albert Heijn" vond Google ook nogal moeilijk.
Dat was mijn eerste reactie ook. Nog nooit een mail getypt tijdens het rijden :/
Zie niet in waarom ik dat tijdens het rijden moet doen ... kan prima wachten tot ik gearriveerd ben op mijn bestemming
En dan weet ie het en moet je kiezen uit de snelste/kortste route, en hoe dat met voice gaat?
Hij neemt gewoon de standaardinstellingen die je ingesteld hebt. Nooit geen problemen mee gehad, want nog geen behoefte gehad om dat te wijzigen tijdens een rit.
Anoniem: 310408 @P_Tingen13 januari 2020 12:38
Bij mijn auto voor de navigatie inderdaad precies zo.
  • Knopje drukken op stuur
  • "Nieuw reisdoel"
  • "Geef woonplaats, straat en huisnummer"
  • "Woonplaats, straat, nummer"
  • "Wilt u navigeren naar woonplaats, straat, nummer?"
  • "ja"
En klaar
Tjee... wat complex.
  • Knopje drukken 'navigeer naar straat nummer plaats'
Da's alles wat hoef te doen.
En je krijgt geen vraag of het goed verstaan is? De cursieve regels in mijn post zijn reacties van het systeem en zo complex vind ik het nou ook weer niet.
Ik kan 2 systemen gebruiken:
- Android Auto: "OK Google" zeggen - muziek dempt - spreek commando in
- Native systeem van de wagen: knopje induwen - muziek dempt - spreek commando in
Meestal dempt de muziek/radio inderdaad zodra je op het knopje drukt om te spreken. Doorgaans zo: druk op knopje, muziek dempt en je hoort geluidje om te beginnen met praten, na je commando krijg je een soort van bevestiging, muziek gaat weer verder.
Ik heb zelf een carkit met Bluetooth ingebouwd die via de radio loopt. Als ik de knop van de carkit ingedrukt houd dan wordt de radio idd gemute en kan ik stem commando's geven aan mijn telefoon (Google Assistant)
Ik heb sedert vorig jaar ook eentje met nauwelijks fysieke knoppen. Ik had ook wat twijfels vooraf. 30.000km later kan ik toch zeggen dat mijn aandacht op de weg met deze wagen echt niet minder is dan voorheen.
Hoe weet je dat zo zeker? heb je dat gemeten? Misschien ben je het je niet bewust dat je je focus verlegt?
Zoiets kan je niet gaan meten. Wat ik wel weet is dat ik zo'n zinnetjes gerust kan inspreken terwijl mijn ogen 100% op de weg gericht blijven en ik dus ook kan blijven reageren op wat er gebeurt.

Als je voor muziek te spelen in bepaalde mapjes gaat duiken kan je dat niet. Dan moet je kijken waar je zit, informatie lezen en interpreteren, verder kijken,etc.

Dus ja, ik weet dat vrij zeker.
Laat ze maar eens onderzoek doen hoeveel zo'n enorm touchscreen afleid in het verkeer. Denk dat we heel snel terug gaan naar druk en draaiknoppen.

Bij sommige auto's snap je niet dat ze zo door de typegoedkeuring gekomen zijn... Renault bijvoorbeeld met die digitale snelheidsmeter, volledig wit display met zwarte letters 8)7 Je ziet amper iets uit het raam als het buiten donker is en een brightness setting heb ik niet kunnen vinden. Goddank was het een leen auto

[Reactie gewijzigd door FastFred op 22 juli 2024 18:05]

Een statisch (want alleen informatie die belangrijk is tijdens het rijden) enorm touchscreen zal inderdaad "enorm" afleiden van het verkeer in plaats van de telefoon op de schoot die notificaties stuurt of die krant op het stuur.
Sarcasm much?

Probeer in een nieuwe Citroën (C1, C3 of C4 Cactus oid) maar eens de temperatuur 2 graden te verhogen, daarna een ander radiostation kiezen en daarna weer terug te gaan naar je navigatiescherm. Het is veiliger om een appje te sturen naar de persoon naast je zodat die het ff kan doen
Kan ik me voorstellen in het geval van de C4 Cactus, maar dat is ook een draak van een interface wat mij betreft (en traag). Het is wel belangrijk dat de UX in orde is natuurlijk.
Net hetzelfde voor Peugeot, de climate control zit achter het touchscherm en de interface reageert wat traag naar mijn mening.
Ik vond het fijn dat mijn scherm bij Mercedes geen touchscreen was maar enkel te bedienen via draaiknop op middenconsole maar heb geen probleem mee dat de volgende touchscreen is en ipv de draaiknop een touchpad als bediening.
Ik vind zo'n draaiknop in combinatie met weergave op de voorruit zoals ik in de vorige BMW had echt geweldig.
Het is soms spijtig dat zo een zaken zeker bij bedrijfswagens in dure pakketten zitten, om bij Mercedes (in België) op je bedrijfswagen extra opties te steken moet je die vaak in een pack kiezen waardoor het te duur uitvalt (bvb verduisterde ruiten heb je eerst amg line nodig bij een cla). Heads-up display is zo een van die zaken die in je gezichtveld zitten zonder dat het stoort of je zicht belemmert.
Je slaat hiermee echt de spijker op de kop IMO.

Overigens vind ik het zo enorm jammer dat mensen zo 'vast' zitten aan hun telefoon dat ze niet kunnen wachten tot de rit over. Zelfs als bijrijder die iets zegt als "laat je telefoon nou liggen" of iets dergelijks lukt het me niet om bestuurders volledig te laten stoppen. Nou verschilt dit natuurlijk per persoon, en ik zit al helemaal niet vaak niet een auto, maar toch is de paar keer al teveel.
Meestal als ik in de auto zat (ik heb geen auto meer nodig) en ik was met de telefoon bezig dan was het om door te geven dat ik wat later was ivm files, opzoeken wat een betere route was enz. Dit helpt ook een hoop om je rustiger te maken.

Als je enorm zit te stressen dan is dat ook niet goed voor je aandacht op het verkeer. Dan beter even kunnen bellen dat de mensen die op je wachten even een extra kopje koffie kunnen halen.

Ik vond trouwens Siri op dit punt goed werken, ik kon eigenlijk alles met spraak af. Zelfs SMS (wel ff controleren wat er opgeschreven werd :) )

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:05]

Spraak vind ik een goeie oplossing, het is dan ook iets waar ik een goeie toekomst voor zie als ze de fout-marge kunnen verbeteren. De Mercedes assistent of hoe het ook heet van een vriend van me had nogal wat moeite met "plan een route naar rotterdam" of iets dergelijks. Zorgde ervoor dat we toch maar via het touch systeem de navigatie aangezet hebben (kon ik rustig doen als bijrijder).

Ik snap overigens ook wel waarom mensen het mogelijk doen, maar rust kan je jezelf ook geven door te accepteren dat je te laat bent ipv erover te stressen. Ja het is wel netjes om even wat te laten weten, maar stop dan eventjes ergens om dat te doen of laat een bijrijder het doen. (in mijn mening, snap ook dat het niet altijd zo makkelijk is)

Overigens helaas ook zat mensen die met hun telefoon bezig zijn om veel minder goeie redenen
Idd maar ook thuis of bij vrienden wanneer je met iemand in gesprek bent vind ik het erg storend dat men dan tegelijk zit te appen of wat dan ook. Velen doen dat. Ik vind dat nogal respectloos en vervelend. Waar gaan we toe met normen en waarden in de wereld.
Daar doen merken als BMW etc niet aan mee gelukkig, die blijven voor een groot gedeelte werken met "ouderwetse" knopbediening.. Ik kan blindelings alle belangrijke functies vinden zonder te kijken.. Je hebt echter ook een aantal knoppen die je zelf kan "programmeren" voor bepaalde functies en ook daarvoor moet je toch altijd even snel kijken welke wat ook alweer doet.. Mensen die zeggen dat ze b.v. aan het gebruik van een Tesla zo gewend zijn dat ze die blindelings kunnen bedienen geloof ik daarom ook niet, want elk touchscreen met menu's is gewoon onmogelijk te bedienen zonder te moeten kijken waar je op drukt etc en elk moment dat je dat doet let je dus niet op de weg.. Zodra auto's volledig zelf rijden geen probleem meer, tot die tijd wel..
Een tesla kan je tegenwoordig eigenlijk wel prima bedienen met spraak. Wel veiliger en sneller dan een knopje.
Daarom dat ik grote fan ben van de draaiknop of touchpad bij BMW en Mercedes eens je daar aan gewend bent kan je blind alles uitvoeren. Mijn bestelde Mercedes heeft voice assistent dus misschien is dat een betere oplossing.
Ondertussen in automerken land: Laten wij alle knoppen weghalen en een groot tablet op het dashboard plakken zonder tactile feedback waardoor je alsnog je ogen van de weg moeten halen voor basis functies.
Het idee is dan ook dat de auto (even) zelfstandig kan rijden zodat je je tablet zonder gevaar kunt bedienen. Of dat nu al zo is is idd vrij discutabel!

[Reactie gewijzigd door badflower op 22 juli 2024 18:05]

Het gaat niet alleen om de display. Ik heb 4,5 jaar geleden een andere auto gekocht en te lui om de carkit in te bouwen. Vriendin kwam vorige week thuis met zo'n Gembird Bluetooth ding voor aan de zonneklep...
Gemonteerd, zit afgelopen vrijdag in de auto, ding gaat ineens af, druk op knopje en vervolgens telefoongesprek... van dat deel van de autorit herinnerde ik me na het gesprek nog maar heel weinig eerlijk gezegd.
De focus van het onderzoek ligt mij inziens puur op ander gebruik dan bellen dus dan verbaast het mij inderdaad ook niet.

En al het andere dan bellen zou mijn inziens onder het rijden sowieso een no go moeten zijn.
Moeilijker kan ik het niet maken.
Anoniem: 63072 @Caayn13 januari 2020 11:16
Mijn auto heeft ook een groot deel van de feedback in het midden tussen bestuurder en passagier. Dat is duidelijk geen verbetering ten opzichte van de vorige auto die alle informatie recht voor me toonde. (De tijdelijke auto daarvoor had zelfs de snelheid in het midden, dat was pas een slecht idee!)

Aan de andere kant hebben veel auto's tegenwoordig voice control voor mobiele telefoons. Ik haal de telefoon niet eens meer uit mijn zak, druk op een knopje en noem de naam van wie ik wil bellen. Ik kijk werkelijk nooit meer naar het display om te bellen. Wat dat betreft is dat navigatiescherm in het midden afleidender (mijn vorige auto toonde ook dat achter het stuur).

Van mij mogen we naar een combi van data achter het stuur en een HUD projectie op de voorruit.
Daarom ben ik zelf heel erg gecharmeert van BMW’s idrive en mazda’s idrive-namaak. Hoewel ik zelf ben van: alles instellen voor je wegrijd (zoals navi), is het toch fijn dat ALS je even snel een route moet instellen, je dat met een fysieke draaiknop kan doen.
Ik moet zeggen dat ik met behulp van voice control voldoende controle heb over alles in de auto (Volvo XC40), maar ik begrijp je frustratie. En zeker wanneer je niet alleen zit in de auto is het ongewenst om allerlei commando's hardop te zeggen.
Bij dit soort onderzoek vergeten ze vaak ook even snel dat je soortgelijke resultaten bereikt als je je radio bedient, zoekt waar je mistlamp knopje zit, airco verstellen, boterham eten, drinken uit een blikje, enz
We zijn dan ook hier weer bezig met symptoom bestrijding in plaats van de oorzaak aan te pakken wat erop neer komt dat je als bestuurder u aandacht ten alle tijden moet verdelen. Een techniek die bij het aanleren van rijden veel meer aandacht moet krijgen.

Ikzelf had het geluk om een ervaren (reeds op pensioenleeftijd) instructeur te krijgen (die de rest niet wou net omdat hij zoveel info gaf) waar het wel degelijk uitgebreid aan bod kwam, wat je ook doet, forceer uzelf om de aandacht continu te verplaatsen. Nooit maar dan ook nooit u focus op 1 punt leggen, of dat nu een tegenligger, fietser, radio, gsm, passagier of iets anders is, verplicht uzelf om na max 1 a 2 seconden naar de volgende spiegel of het volgende punt te kijken.

Wat ik enkel al in mijn vriendenkring zie is soms niet te geloven, het laatste voorbeeld was iemand die enkel spreekt als die naar de persoon kijkt en dan ook blijft kijken tot hij uitgesproken is, als dat enkel een passagier vanvoor is valt dat nog mee maar toen er mensen op de achterbank zaten (en die dus gewoon achterom keek) heb ik na 4 opmerkingen gezegd dat ik moest plassen als excuus om de auto aan de kant te krijgen en vervolgens de keuze op tafel gelegd, stuur afgeven of ik rijd niet meer mee.

Dat is een extreem voorbeeld maar ik zie het continu, beginnen prutsen aan de radio en ondertussen tot 10 seconden niet opkijken. Of bij conversaties in de auto zo diep in de conversatie gaan dat er van rijden nauwelijks nog iets in huis komt.

Je kan dan wel de grootste oorzaken van afleiding wegnemen, zolang die basis techniek niet goed zit blijft dit een issue, zet een knappe persoon naakt naast de snelweg die wat staat te zwaaien en er gebeuren ongelukken. Kan je zeggen, je moet die afleiding wegnemen maar dat werkt maar tot een bepaalde hoogte, u prioriteit is rijden en daar u aandacht over verdelen, ik ga die naakte persoon wel gezien hebben maar als het goed is (ik ben niet onfeilbaar) maar heel kort ook al trekt het sterk mijn aandacht. Ik ga niet beweren dat ik nog nooit een sms of whatsapp gedaan heb in de auto, foei voor mijzelf, maar het typt in ieder geval heel traag omdat binnen de korte aandachtspanne die dan naar het toestel gaat er tussen de 1 en 3 letters ingaan.

Touch is op dat vlak inderdaad een issue, een fysieke knop kan ik bekijken op een splitsecond, vinger in de buurt brengen en pas bij een volgende pass effectief bedienen, doordat ik de knop voel/hoor klikken hoef ik niet te kijken voor die feedback.

Touch is bekijken, vinger naar het scherm, terug kijken om op de juiste plaats te vinden, duwen, terug kijken om te zien of het wel gelukt is. Ik heb al 3 keer moeten kijken in plaats van 2 maar vaak zit ik nu pas in een ander menu waardoor ik nog is 3 keer moet kijken vooraleer ik effectief de handeling heb.

(ik ga hiervan uit dat je de auto niet kent, anders kan je fysiek zelfs gaan bedienen zonder ooit te hoeven kijken)
Ik praat tegen mijn tesla. Werkt voor alle functies top en nog beter dan knopjes.
Het onderzoek verbaasd mij wel.

Dit is geen open deur intrappen maar een hele schuurdeur omver rijden die in eerste instantie al open stond. 8)7
Laten we ook niet negeren dat de overheid er ook een handje voor heeft:

- inconsistente gele/oranje verlichting, waardoor men alleenmaar de lichten in de gaten moet houden om 200+ euro boetes te voorkomen, bij kruisingen die ik goed uit mijn hoofd weet kan ik mijn aandacht wel volledig / 100% richten op kijken of er iets aan komt van links/rechts/achter mij / misschien iemand die door rood rijdt? Dat kijken heeft mij al 2x het leven gered. Meer consistency = meer veiligheid. Heb zelf overigens nog nooit een boete gekregen voor door rood rijden.
- inconsistente groene verlichting, sommige verlichting laat 1 auto door en springt bijna meteen op rood (terwijl er een rij van 20 auto's staat), andere verlichting staat een half uur op groen (bij wijze van), ofwel je kunt jezelf niks aanleren/aanwennen, je aandacht moet continue gericht zijn op de verlichting, waardoor je minder aandacht aan het verkeer zelf kan besteden.
- super/mega felle en verblindende elektronische billboards langs de snelweg en normale wegen toestaan (A50, A2, inrit bij Eindhoven, inrit bij Nieuwegein van wat ik uit mijn hoofd weet)
- Niks in de Mediawet opgenomen om rare volumeverandering (muziek/reclame) op radio zenders tegen te gaan, waardoor je met volume moet gaan friemelen want goch, die reclame moet even 3x zo luid als de muziek (luister overigens alleen nog maar spotify premium in mijn auto, radio eruitgesloopt)
- Op sommige plekken is er een overvloed aan verkeersborden en markeringen, is dit niet wettelijk ergens geregeld? Als men alle borden na zou moeten lopen dan kost dit gewoon 10 seconden.. dit kan toch niet?
- En zelfs inconsistenties in verkeersborden/markeringen: Bijvoorbeeld opeens wordt de weg een busbaan.. hoe dan? Helemaal geen bord maar wel een vage wegmarkering die bijna weg is. Ofwel je moet actief zoeken of je nou wel of niet de wet overtreed en een boete krijgt - i.p.v. op een relaxte en consistente manier, die een aangeleerd reflex zou kunnen zijn, borden zien, die gewoon op een minimale en duidelijke/consistente manier aangeven wat er aan de hand is.

Voordat de overheid bij burgers gaat klagen en iedereen beboeten, mogen ze wel eerst naar zichzelf kijken.

Indien iemand nog van plan is te klagen over mijn geklaag over het verkeer/hoe het geregeld is, houd er maar rekening mee dat ik nog nooit een ongeluk of ongeval heb veroorzaakt, en ook niet betrokken ben geweest bij een ongeval of ongeluk (en dat ben ik van plan zo te houden). Sommige mensen zullen pas over dingen klagen wanneer het al fout is gegaan, ik klaag erover omdat ik verbeterpunten zie.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 22 juli 2024 18:05]

Daarom moet wetgeving niet te specifiek zijn.

Als je zegt, je mag niet met de telefoon in de hand achter het stuur zitten bellen of appen is veel te specifiek.

Helaas is het grote probleem dat ze niet zichzelf kapot rijden maar vaak juist anderen. Van mij mag een ieder die het nodig vindt de telefoon te gebruiken tijdens het rijden zich gelijk om een boom vouwen. Weg ermee
Ik vind de titel bij dit artikel echt totaal misleidend. Bij het lezen van een dergelijke titel voel ik direct afkeer. En mijn afkeer is terecht;

De 27 deelnemers werden bij de test gevraagd om tijdens het rijden in een rijsimulator vragen via WhatsApp te beantwoorden.

Wie gaat er nu in de auto een bericht beantwoorden? Met deze wetenschap deel ik inderdaad deze conclusie wel. Ik app in de auto pertinent niet, levensgevaarlijk. Per woord maak ik 3 spelfouten, in de houder nog meer dan wanneer ik het toestel in een hand heb. Nu is dit natuurlijk N=1, maar zal heus niet de enige zijn.

Spotify bedienen is echter een handeling die naar mijn mening prima kan, ik vind dit onderscheid best wel relevant. Persoonlijk is autorijden voor mij 100% whattsapp vrij, sommige andere taken vind ik echter prima kunnen.
Waarom is de titel misleidend?
Het "appen" zal hier refereren naar whats-appen.

En dat jij niet geen berichten beantwoordt in de auto betekent niet dat niemand dit doet.
Het "appen" zal hier refereren naar whats-appen.
Het bericht is 6 minuten voor je reactie aangepast ;)
Waarom is de titel misleidend?
Het "appen" zal hier refereren naar whats-appen.
De titel is naderhand aangepast, eerst stond er niets in over appen, alleen "telefoon in een houder".
Ik vind de titel bij dit artikel echt totaal misleidend. Bij het lezen van een dergelijke titel voel ik direct afkeer. En mijn afkeer is terecht;

De 27 deelnemers werden bij de test gevraagd om tijdens het rijden in een rijsimulator vragen via WhatsApp te beantwoorden.
100% mee eens. Whatsappjes (lezen en) beantwoorden gaat wel heel wat verder dan de telefoon in een houder hebben.

Wanneer ik de smartphone in de houder heb is dat om Google Maps de route te laten wijzen. Als er een whatsappje binnenkomt klik ik de notificatie weg, dat is alles (en als het even druk is om me heen dan wacht ik daar nog mee tot een geschikter moment).
100% mee eens. Whatsappjes (lezen en) beantwoorden gaat wel heel wat verder dan de telefoon in een houder hebben.
Ik ben het met jullie eens. De onderzoekers hebben het alleen over WhatsApp-gebruik; ik heb de titel en inleiding daarop aangepast.
Belachelijk dat je de melding weg moet klikken als je aan het rijden bent (je toestel weet dat).
Het toestel weet misschien dat je in een auto zit, maar niet of je achter het stuur zit.
Ik gebruik Google Maps anders vaak genoeg vanaf de bijrijdersstoel. Voordat ik mijn rijbewijs had zelfs uitsluitend vanaf die kant van de auto. Een toestel kan dat onderscheid gewoon niet maken.
Dan heb je dus alle tijd om whatsapp te openen.
Het gaat er dan ook meer om hoe waardeloos de wetgeving is omtrent wat je wel of niet mag doen achter het stuur. Zet je telefoon in een houder en plotseling is het gebruik legaal ik ken mensen die juist met een houder nog gevaarlijker worden omdat ze steeds moeten kijken waar hun vinger zich bevind op het scherm, terwijl als ze hem in de hand houden blind kunnen typen.

En tja wie beantwoordt een bericht in de auto, kijk om je heen in het verkeer ik zie dagelijks meerdere mensen op een telefoon typen en/of lezen achter het stuur.

Het probleem is niet specifiek de telefoon, het probleem is een overschatting van het eigen kunnen gecombineerd met afleiding in het algemeen, of dat een telefoon is, of het dippen van je saucijzenbroodje in de curry maakt daarbij niet uit.
Het probleem is niet specifiek de telefoon, het probleem is een overschatting van het eigen kunnen gecombineerd met afleiding in het algemeen, of dat een telefoon is, of het dippen van je saucijzenbroodje in de curry maakt daarbij niet uit.
Nou, is dat dus zo? Het probleem dat @paradoXical heeft met onderzoeken als deze is juist dat het meest extreme afleidingsscenario word gebruikt. Als je zo ver bent dat je tijdens het rijden een vraag gaat beantwoorden via WhatsApp, dan is er eigenlijk niemand die denkt dat dat opeens wel veilig is als de telefoon in een houder staat. Dat wil niet zeggen dat het 'erg' is om te bewijzen dat dat inderdaad net zo onveilig is, maar het is dan wel een beetje vreemd om te zeggen dat het gebruiken van een telefoon in het algemeen net zo gevaarlijk is in een houder als in de hand. Dat vond Tweakers zelf ook, dus die heeft de titel en het artikel daarop ook aangepast.

Ik zou het best wel logisch vinden als ze verschillende vormen van afleiding zouden onderzoeken, in verschillende situaties. Kopje koffie, saucijzenbroodje, nummer skippen, telefoon opnemen, het gesprek voeren, etc. en dat dan allemaal in verschillende verkeersomstandigheden.
Er zijn al zat onderzoeken die aantonen dat alles wat je de concentratie doet verdelen je rijgedrag beïnvloed, zelfs een conversatie met een passagier doet dit.

Nu heeft de wetgever bedacht dat een telefoon in je hand hebben zo gevaarlijk is dat dit wettelijk is verboden, maar je mag de telefoon wel in een houder zetten. Nu heeft men dit onderzoek gedaan om aan te tonen dat het eigenlijk geen bal uitmaakt of die telefoon al dan niet in een houder zit als je ermee bezig bent. En natuurlijk kiest men hiervoor een activiteit waarmee je de telefoon zelf dan ook bedient i.p.v. even snel de knop indrukken om de telefoon aan te nemen. Daarnaast hoeft een telefoon helemaal niet in een houder te zitten waar het gesprekken aangaat, die van mij zit in mijn rugzak in de kofferbak en gesprekken gaan automatisch via bluetooth.
De vraag is een beetje waar ligt de grens. Een agent moet iemand een boete kunnen geven dan wil je niet moeten hoeven discussiëren over welke wel mogen en welke niet. Ook als je even Spotify bedient, waarom moet dat tijdens het rijden, doe da gewoon voor je gaat rijden. En onder het bedienen van Spotify kun je denken even een nummer opzoeken, een lijst maken.
Ik vind het raar dat hier überhaupt een discussie over is, je bent aan het rijden blijf van je toestel af ongeacht wat je wil doen.
Ik reis wekelijks 2-3 maal naar Den Haag, en mijn flow;

-instappen
-telefoon in de houder
-usb kabel verbinden
-'hey google' 'navigate den haag <klantnaam>'

Ik vertrek. Tussendoor heb ik mogelijk een aantal malen interactie met mijn toestel bij bv file, hierbij kijk ik ook even naar het scherm. Of wellicht een nummer op spotify doorklikken. Dit zijn toch volstrekt normale handelingen?

Ik bedoel, gaan we nu zo ver dat wel ook de kilometerteller gaan verwijderen van het dashboard, geen waarschuwingslampjes meer?
Helemaal mee eens inderdaad!

Met telefoon in de houder denk ik aan telefoon gesprekken en opnemen met je stem.
Navigatie op je telefoon.
Volgend nummer vorig nummer noem een nummer

Whatsappen tijdens het rijden is sowieso idioot.....
Helemaal mee eens, berichten in de auto doe ik sowieso niet aan, als ik hem al in de houder heb is het voor navigatie of voor Flitsmeister. Dit zou dan in potentie net zo onveilig zijn als de mega tablet die in Tesla's zit.

Hetgeen wat ik tevens mis, is de mogelijkheid dat je je telefoon uit je hand kan laten vallen, mensen gaan tijdens het rijden met hun arm onder hun stoel om hun telefoon weer op te pakken, dat levert pas onveilige situaties op. Door de telefoon in de houder te plaatsen (voordat je gaat rijden) kan dit voorkomen.
In theorie heb je helemaal gelijk.
In de praktijk moet je eens om je heen kijken op de weg. Jan en alleman zit te appen/instagrammen of weet ik veel wat met de telefoon te kloten. In die zin snijdt het onderzoek zeker hout.

Wellicht denken mensen onterecht dat als de telefoon in de houder zit (wat in principe niet intrinsiek verboden is), dit veiliger is dan met de telfoon in de hand. Dat blijkt nu niet (of beperkt) waar te zijn.

Lijkt me geen raar onderzoek toch?
Spotify bedienen is echter een handeling die naar mijn mening prima kan, ik vind dit onderscheid best wel relevant. Persoonlijk is autorijden voor mij 100% whattsapp vrij, sommige andere taken vind ik echter prima kunnen.
Wat mij betreft moet je helemaal niet bezig zijn met je telefoon tijdens het rijden. Als je op spotify een nummer wilt skippen zijn er genoeg manieren om dat te doen zonder je ogen van de weg te halen (zoals via mediacontrols als je bluetooth in je auto hebt) of je had gewoon een andere speellijst moeten opzetten. En als je je navigatie echt moet wijzigen, dan kun je ook wel even een plekje zoeken om dat te doen terwijl je niet rijd.
Wie gaat er nu in de auto een bericht beantwoorden?
Er zijn mensen die dit doen.

Echt waar.
Tja vorige week nog iemand gezien die als een gek naar beneden keek (!) en met twee (!) handen zijn mobiel vasthield en bediende. Zat gewoon te typen en helemaal niet op de weg te letten (als ik mijn passagier geloof, wat ik wel doe, want ik lette zelf gewoon op het verkeer, maar zag 'm inderdaad naar beneden kijken bij het inhalen).

En regelmatig genoeg zie ik mensen mobieltjes met 2 handen bedienen en naar beneden kijken, dit is niet eventjes een uitzonderingsgeval met "N=1", absoluut niet.
Tjah, zodra ik de auto (KIA e-Niro) in stap verdwijnt mijn telefoon in het middenconsole, waar deze aan de lader gaat. Middenconsole gaat dicht en de telefoon zelf gaat in car-mode (dus geen reminders van WhatsApp, social media of andere apps).
Als ik ergens naartoe moet navigeren stel ik dat in terwijl de auto nog geparkeerd staat.
Voor Spotify kies ik soms op de parkeerplaats een playlist, soms ook niet en dan krijg ik vanzelf wat nieuws te horen. bediening voor volgende nummer etc kan gewoon via het stuur.

Soms, als ik bij Zoeterwoude-Rijndijk weer eens helemaal stil sta in de file, wil ik wel eens even mijn telefoon pakken om mijn vrouw een bericht te sturen dat ik iets later ben, maar dat is een zeldzaamheid (de app dan, niet de file).
Het moge toch geen lastige conclusie zijn dat alles wat er voor zorgt dat je niet met je aandacht bij de weg bent tot gevaarlijke situaties kan leiden... of dit nu met je telefoon in de hand is of in een houder, of je zit te kijken naar je touchscreen bediening of wat dan ook. Als je aan het autorijden bent is je aandacht bij het verkeer en nergens anders... ga uiteraard niet doen alsof ik roomser ben dan de paus, iedereen is wel eens met iets anders bezig tijdens het autorijden, al is het peuteren in je neus... maar je bent simpelweg niet helemaal eerlijk als je van jezelf beweerd dat je prima ook andere dingen kan doen achter het stuur.
Tja, is dit nu werkelijk representatief voor de mensen die een telefoon in een houder stoppen? sorry hoor maar kan deze test niet serieus nemen.
De SWOV wilde weten wat het effect is van smartphonegebruik met de telefoon in een houder op het rij- en kijkgedrag van automobilisten en hoe dit zich verhoudt tot de effecten van appen met de telefoon in de hand. De 27 deelnemers werden bij de test gevraagd om tijdens het rijden in een rijsimulator vragen via WhatsApp te beantwoorden. Zij reden elk drie ritten in de rijsimulator: bij één rit hadden de deelnemers de telefoon in de hand, bij de andere in een houder op het dashboard en ook was er een rit zonder smartphone. Tijdens de ritten in de rijsimulator zijn de oogbewegingen geregistreerd om na te kunnen gaan waar de deelnemers naar keken tijdens het rijden en is gemeten hoe groot hun taakbelasting was.
Nee dan is een houder niet veiliger als een whatapp gaat beantwoorden...
Ik gebruik mijn Telefoon in de houder alleen voor navigatie en muziek/bellen, en appjes beantwoord ik wel als ik ergens langs de kant sta.
Volgens mij begrijp je deze test niet. Ze willen niet testen of het veiliger is om je telefoon voor navigatie of voor Whatsappen te gebruiken tijdens het rijden, maar of het veiliger is om hetzelfde te doen terwijl hij in een houder zit als wanneer je hem in je hand hebt. En dan is de conclusie bij hetgeen ze onderzocht hebben: Nee, het maakt geen drol uit en is beide vergelijkbaar onveilig. Dat terwijl de éne niet toegestaan is met hoge boetes, en het andere wel toegestaan is.

En hoewel ik begrijp dat het makkelijker is om te zien of iemand een telefoon in zijn hand heeft dan te kijken wat hij ermee doet, is het wel gewoon erg scheef. Zo geloof ik ook wel dat handsfree bellen veiliger is dan als je telefoon vasthoudt, maar ben ik er ook van overtuigd dat je telefoon vasthouden terwijl je belt vele malen veiliger is dan Whatsappen met je telefoon in de houder. En toch is dat tweede wel toegestaan en het eerste niet.

(Ja minus de catch-all wetgeving dat je geen gevaar op de weg mag zijn, maar die laat ik erbuiten want als die afdoende was, dan had je hele verbod op telefoon vasthouden niet nodig gehad).
Het dwingt wel een bepaald resultaat af omdat omstandigheden worden afgedwongen in de test die niet persé een gevolg zijn van het gebruik van een houder. Als ik mijn telefoon in een houder heb zitten vind ik het prettig dat ik even snel op mijn podcast app kan tikken, of makkelijker mijn appjes kan lezen als deze binnenkomen. Ik kan ook makkelijker een telefoontje opnemen. Dit betekent nog niet dat ik hele reeks gesprekken ga voeren dan dwing je een bepaald gedrag af wat in mijn ogen totaal niet het doel moet zijn van de telefoon-houder.

Ik app zelf nooit in de auto en stuur helemaal niks terug. Maar ik vind het wel prettig dat ik makkelijker op mijn scherm kan zien wat er aan de hand is. Zonder dat ik deze op hoef te pakken.

[Reactie gewijzigd door Rule op 22 juli 2024 18:05]

Maar wat jij heel normaal vindt, vindt een ander niet. Zo vind ik het niet normaal dat mensen hun appjes lezen terwijl ze autorijden. Dat is echt van een andere orde dan kijken hoe laat het is. Ik kan het nu niet terugvinden, maar ik heb ooit een tabelletje gezien van hoeveel meter je mist bij hoeveel snelheid. Dus bijvoorbeeld 5 seconden bij 130 kilometer per uur. Daar schrok ik van.
Ik ben het volledig eens dat is onderzoek heel erg slecht gedaan is. Vooral de conclusie dat de houder niet beter is dan de hand zou zijn stoort me enorm omdat hun test verkeerd is opgezet. Ook die simulator komt recht uit 1995 Hoe realistisch is dit?

1. Een appje bedienen niet gelijk aan berichten typen. Spotify springt tijdens het rijden bijv op ‘auto modus’ met extra grote en vooral minder knoppen. De meeste mensen navigeren vooral met hun smartphone, kiezen een alternatieve route of wisselen van nummer.

2. het sowieso onveiliger om naar je billen te kijken dan een smartphone die aan de voorruit hangt onder de achteruitkijk spiegel. —> Een houder aan het raam zorgt ervoor dat als je naar uw smartphone kijkt dat uw ogen tenminste op de baan blijven.

3. Je kan niet typen op een smartphone die tegen de vooruit hangt, dat is te ver voor de kleine lettertjes en met een uitgestrekte arm een whatsapp beantwoorden lukt echt niet in een bewegende auto. —> Een houder aan het raam ontmoedigd typen.

4. Met een telefoon in de hand kan je niet schakelen of uw stuur vastnemen als dat vereist is. —> In den houder blijft de telefoon mooi hangen als je die los laat waardoor je in no time weer gewoon kan autorijden na een interactie met de smartphone.

Conclusie: Een houder die tegen de voorruit geplakt is, is in alle opzichten beter dan een smartphone in je hand. Een houder naast het stuur is minder aan te raden.

Ik zou dan iedereen aanraden bij de aankoop van een nieuwe wagen een model te kiezen met Carplay of Android auto ondersteuning en dan liefst een model met een degelijke touchscreen (werkt makkelijker) en een schermpje dat wat hoger op het dashboard staat en lager in de Din slots is verwerkt.
2. het sowieso onveiliger om naar je billen te kijken dan een smartphone die aan de voorruit hangt onder de achteruitkijk spiegel. —> Een houder aan het raam zorgt ervoor dat als je naar uw smartphone kijkt dat uw ogen tenminste op de baan blijven.
ofwel kijk je naar de baan ofwel kijk je naar je smartphone, als je naar je smartphone kijkt denk je misschien dat je de baan ziet, maar je hersenen vullen dit beeld gewoon in.

referentie: https://sites.google.com/site/ontketenjebrein/ -> super interessant boek, geschreven op basis van 485 wetenschappellijke publicaties
Als ik in men achteruitkijkspiegel kijk en voor mij springt het licht op orange of de auto voor me remt dan merk ik dat op.

Als je naar beneden kijkt zie je helemaal niets. Zelfs geen lichtsignaal.
Volgens mij heb je het onderzoek niet gelezen. Centraal staat het bedienen van een telefoon in de hand, versus het bedienen van een telefoon in de houder. Het tweede is in dit geval toegestaan, dus er wordt onderzocht of het tweede geval ook veiliger is. Daarbij is de volgende onderzoeksvraag gekomen:
Wat is het effect van appen met de telefoon in een houder op het rij- en kijkgedrag van automobilisten en hoe verhoudt dit zich tot de effecten van appen met de telefoon in de hand?
Het onderzoek beperkt zich tot het gedrag op de weg bij eenzelfde soort handeling. De enige veranderende variabele is dus de manier waarop de telefoon wordt vastgehouden.

Jouw punten slaan allemaal op het ontmoedigen van het actief gebruiken van de telefoon wanneer deze in de houder zit. Dat is een ander punt dan wat werd onderzocht.
Ik snap je reply, maar een dergelijke titel uitdragen is niet representatief. Ook in het journaal hoorde je dit. Hadden ze nu als titel gebruikt "WhatsApp gebruiken tijdens autorijden is niet veilig, handsfree of niet" had dat veel beter de lading gedekt.

Het lijkt wel of deze club wat aandacht wilde genereren (bestaansrecht waarborgen) met een lekkere punchline, en zoals velen irriteer ik me daar aan. Het swov declasseert zich bij mij nav dit bericht. Waarschijnlijk gaan ze dadelijk nog meer publiciteit genereren door het te gaan nuanceren....... Zeer vervelende PR technieken, bah.
Het SWOV heeft het onderzoek gepubliceerd met de titel "Appen achter het stuur met de telefoon in een houder".

In de conclusie staat dan ook "Daarbij was er geen verschil tussen appen met de telefoon in de hand of in de houder."

Ik kan geen stemmingsmakerij in het kopje vinden, niet vanuit Tweakers of vanuit het SWOV. Of bedoel je dat je "appen" een breder gebruik vindt hebben? Volgens de Van Dale staat appen synoniem voor whatsappen.
> Of bedoel je dat je "appen" een breder gebruik vindt hebben? Volgens de Van Dale staat appen synoniem voor whatsappen.

Ik zou als ik dat las dan gewoon Messenger, Hangouts, Telegram, Messages, Teams, Skype (text), etc gaan gebruiken in de auto en dan WhatsApp juist vermijden.

Blijkbaar is er iets specifieks aan WhatsApp dat het onveilig maakt, maar kun je andere apps gewoon gebruiken 😣
@ ikt: Erhm, je hebt gelijk. Ik had dit nieuws ergens anders ook gelezen gehoord en daar was de strekking van de titel anders.
Mijn punt is dat een goed geplaatste houder voorkomt dat je spontaan gaat appen omdat dat niet meer gaat zonder hem uit de houder te nemen.

Mijn conclusie is dan ook dat een houder beter is dan uit de hand appen. Niet op individuele basis maar gemiddeld gezien zullen minder mensen appen.

In dit onderzoek moedigen ze je aan om te apppen en dan vervalt natuurlijk het positieve effect van de houder. Tevens zullen ze de houder zo zetten dat hij makkelijk binnen handbereik is maar zo manipuleer je natuurlijk omgeving.
quote: Coolstart
Ook die simulator komt recht uit 1995 Hoe realistisch is dit?
Hadden ze toen al van dergelijke flatscreens? Ook de PC's rechts onderin lijken mij aardig recent te zijn ;)

Jouw opmerking doet daarom niets af aan de geloofwaardigheid van dit onderzoek.
Nee dan is een houder niet veiliger als een whatapp gaat beantwoorden...
En toch wordt door de wetgever dit onderscheid gemaakt.
Zolang de telefoon in de houder zit mag je whatsappen, candycrushen of wat dan ook. Je wordt pas beboet als je de telefoon in de hand hebt.
Onnozel natuurlijk. Telefoon bedienen tijdens het rijden moet gewoon verboden zijn, ongeacht of die nou in je hand of in de houder zit. Zeker nu stembesturing gemeengoed is.
En toch wordt door de wetgever dit onderscheid gemaakt.
Zolang de telefoon in de houder zit mag je whatsappen, candycrushen of wat dan ook. Je wordt pas beboet als je de telefoon in de hand hebt.
Nee, het mag niet, maar ze kunnen het in praktijk niet controleren. Die regel is een compromis tussen controleerbaarheid en een algeheel verbod op telefoons in de auto.

Helaas leggen mensen het uit alsof het wel OK is om je telefoon te gebruiken in een houder, of dat het op z'n minst beter is. Daarom is dit onderzoek nodig. Voor sommigen is het wellicht vanzelfsprekend dat het nog steeds onveilig is, maar anderen hebben dat inzicht niet, een intelligentietest is geen onderdeel van je rijbewijs.
Van mij mag dat totaalverbod per direct ingevoerd worden. Als je in de spits om je heen kijkt zit zeker 80 procent van de bestuurders naar hun telefoon te gapen. Idioten.
Niet helemaal, want er is altijd nog het artikel rondom gevaarlijk rijgedrag.
Alle algemene stembediening services zitten vol met privacy issues en de stembesturing van Waze zit zelf achter een paar acties. Spraakbesturing is zeker iets super handig, maar gemeengoed is het op dit moment alleen voor de mensen die hun data verkopen.
Volgens mij is 'telefoon bedienen tijdens het rijden' niet per definitie gevaarlijk. Het ligt er maar net aan wat je doet. Whatsappen of candycrushen is inderdaad idioot. Ik begrijp niet eens hoe mensen het in hun hoofd halen om dat te gaan doen tijdens het rijden. Maar een enkele knop/icoon indrukken is niet echt gevaarlijk(er) te noemen (als in, nagenoeg hetzelfde als wanneer je even kijkt naar wat anders in de auto om daar wat mee te doen, zeker in een daarvoor aangepaste interface).

Dus gelukkig hebben we WVW artikel 5 nog. Want er zijn natuurlijk ook nog talloze andere zaken die niet mogen en kunnen tijdens het autorijden welke ook niet allemaal apart een verbod hebben gekregen; Maar je toch zeker, op z'n minst, een flinke boete op kunnen leveren..
Het onderscheid tussen in de hand houden en in een houder is volgens mij alleen vanwege de handhaving. In de hand houden: Geen discussie over wat je aan het doen bent, mag niet.
In de houder: Niet te controleren dus het is niet verboden. Houdt je er daardoor raar rijgedrag op na dan is dat wel weer voldoende reden om je van de weg te halen.
Ze zouden alle handelingen die je doet op je telefoon, ook al zit die in een houder moeten bestraffen. Spraak commando's zijn prima. Misschien wordt het tijd dat het CBR standaard mensen gaat aanleren om spraakcommando's te gebruiken?
Ik beantwoord appjes en iMessage 'gewoon' spraakgestuurd. Ogen 100% op de weg en Siri doet de rest. Die leest het bericht voor en vraagt of ik wil antwoorden; zo ja dan stuurt ze dat. Zo niet, ook prima.
Volgens mij is dat met Whatsapp niet mogelijk, althans op de iPhone. Op Android had ik vroeger een app die exact hetzelfde deed, het bericht werd voorgelezen (de app ondersteunde alleen Engels, maar je kon er altijd wel wat van maken) en je kreeg de vraag of je wilde antwoorden.
Jawel hoor. Kan al een tijdje :) zelfs groepsgesprekken en alles. Gewoon native vanuit Siri. Ja, je moet wel het vinkje 'Gebruik met Siri' aan hebben staan bij de app-permissies van Whatsapp natuurlijk.

Ik gebruik het regelmatig dus ik ben er vrij zeker van dat het gewoon kan.

https://faq.whatsapp.com/el/iphone/26000048/?lang=nl

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 18:05]

Bedankt, ik ga het vanavond meteen proberen!
Dan doe je toch aanvullend onderzoek waarbij de telefoon voor navigatie en muziek wordt gebruikt?
Ik snap wat je bedoelt, maar het onderzoek wou uitmaken of hetzelfde gebruik in een houder veiliger is en in dat doel is men geslaagd. Ik kon op voorhand echter het resultaat al zeggen, ik denk zelfs dat het veiliger is om een bericht te typen met de GSM in de hand boven het stuur, dan met de GSM in de houder op bv. de verluchting naast het stuur, dat zit namelijk verder uit je blikveld.

Los daarvan zit mijn GSM ook altijd in de houder, gekoppeld via AA aan het scherm van m'n wagen. Berichten of WA beantwoorden doe ik dan ook nooit door te typen, maar via spraak. Uitzonderlijk zal ik eens antwoorden via de app, maar enkel als ik stil sta voor een licht waarvan ik weet dat het lang op rood blijft. Typen tijdens het rijden is gewoon onverantwoord en vergelijkbaar met iemand die dronken is. Je kan het dikwijls op voorhand voorspellen als iemand op het middenvak blijft plakken en van links naar rechts zwenkt ...

Verder ben ik ook geen fan van een touchscreen in de wagen, dat vereist namelijk dat je je ogen van de weg neemt om het te bedienen, want dat gaat niet op de tast. Bij Waze wil men bijvoorbeeld inzetten op meer bediening via spraak, helaas is dat een werk van lange adem.
Tja, is dit nu werkelijk representatief voor de mensen die een telefoon in een houder stoppen? sorry hoor maar kan deze test niet serieus nemen.
....
Nee dan is een houder niet veiliger als een whatapp gaat beantwoorden...
Of het representatief is weet ik niet, maar het gebeurt wel degelijk. Mensen zien de regels nogal eens als vrijbrief. Ze denken dan, bewust of onbewust, "als mijn telefoon in een houder zit dan is het wel veilig, dus kan ik best nog even dat ene berichtje versturen als ik even voorzichtig doe".

De regel dat je je telefoon niet vast mag hebben is een compromis. Je kan niet in één regel samenvatten welk gedrag wel veilig is en welk niet, zeker niet op een manier die door de politie gecontroleerd kan worden. De politie kan niet zien of jij zat te appen of iets anders deed.
Je telefoon vasthouden is in ieder geval niet goed, maar mensen moeten ook niet denken dat andere manieren van met je telefoon spelen wel veilig zijn.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 18:05]

Als je wilt onderzoeken of een houder veiliger is dan in de hand houden dan moet je dat onderzoeken met dezelfde activiteiten. Anders onderzoek je iets anders.
De uitkomst is verder niet heel verrassend.
Heb heb altijd al vreemd gevonden dat met je telefoon prutsen terwijl deze in een houder zit wel legaal is.

Ik pas al rijdend wel eens wat aan op de navigatie ofzo, maar dat is zowat nog linker dan met de telefoon in de hand.
Als je houder goed hoog zit dan zitten je ogen tenminste op hetzelfde niveau als normaal, dat scheelt reactietijd dan waneer je naar beneden in je hand kijkt. Maar het blijft gevaarlijk.

Hoe dan ook, ogen op de weg graag!
Wat ik vaak zie is dat mensen hun smartphone of tomtom midden in hun blikveld hebben zitten. Daardoor zie je de helft van de weg al niet meer. Ik snap daar ook niets van. Gewoon geen zaken op het raam plakken. Het raam is niet voor niets doorzichtig. ;)
Tel daar bij op dat het ook nog eens verboden is! Je mag niets op je raam plakken dat het zicht belemmerd. Maar niemand trekt zich daar wat van aan... Als je rondkijkt en ziet wat voor formaat telefoon er soms aan het raam hangt is het treurig gesteld met rijdend Nederland... "Dan zie je hem lekker goed!"

TomTom adviseert bijvoorbeeld ook al om hem bijv in de linker onderhoek van je raam te hangen, net boven je dashboard. Op die manier belemmerd het niet je zicht.

"artikel 5.2.42 Regeling voertuigen. De voorruit en de naast de bestuurderszitplaats aanwezige zijruiten van personenauto’s mogen niet zijn voorzien van onnodige voorwerpen die het uitzicht van de bestuurder belemmeren." Bron: https://handboek.rdw.nl/personenautos/carrosserie/ruiten
Dat is juist het hele issue hier, er zijn helaas mensen die appen met de smartphone in de houder en dan plakken ze 'm ergens op het raam waar ze er relatief makkelijk bij kunnen (meestal links naast het stuur).

Verbieden van het bedienen van een smartphone in een houder kan niet zonder ook de mensen te benadelen die hun smartphone alleen bedienen om te navigeren (zoals ondergetekende, al doe ik dit altijd liever van te voren of wanneer ik stil sta, laatst crashte Google Maps en toen moest ik helaas wel tijdens het rijden opnieuw de bestemming invoeren).
Anoniem: 551631 @Laguna13 januari 2020 16:10
Of je zet hem dus aan de kant om dat te doen. Ik pretendeer niet dat ik het zelf nooit doe, maar je mindset is gewoon de verkeerde als je zo,n "panisch" besluit maakt in het verkeer. Dan rij je maar een paar k extra omdat je de afrit heb gemist.
Dat is een verkeerde interpretatie van jou, het betreft geen panisch besluit maar een bewuste afweging. Ik kies er dus voor om rijdend de bestemming in te voeren ipv te zoeken naar een afrit en neem daarmee dus bewust een risico, maar doe dit wel op de meest rechterbaan en niet in de buurt van een oprit of invoegstrook.
Nee, ik reageer op de situatie dat mensen hun telefoonhouder met zuignap op de voorruit plakken en dit doen op een plek die het zicht belemmerd. Dat is iets dat wel degelijk beboet kan worden en is ongeacht of iemand de telefoon daadwerkelijk bediend heeft of niet.

De houder met zuignap op het raam links naast het stuur (in de hoek van je voorruit) is overigens een plek die dikke kans wel is toegestaan omdat de houder + telefoon daar het zicht niet belemmerd. Mensen die echter de houder met zuignap midden op de ruit onder de achteruitkijkspiegel plakken belemmeren echter wél het zicht, en wat dus daarmee beboetbaar is.

[Reactie gewijzigd door MaxxMark op 22 juli 2024 18:05]

Dat is inherent aan elkaar, mensen plaatsen ze juist op die plekken zodat ze ze makkelijk kunnen bedienen. Met mogelijk een paar uitzonderingen die graag de navigatie zo dicht mogelijk in hun gezichtsveld willen hebben met inderdaad een gigantische blind spot als gevolg. Beiden gevallen mogen van mij keihard aangepakt worden.
Of je rijd door tot de eerst volgende mogelijkheid om te stoppen. Ik houd er altijd rekening mee dat electronische navigatie kan falen door storing of uitval, dus weet ik van te voren de altijd welke afslagen ik moet nemen. Net zoals bij vooruit kijken op de weg, kijk ik ook vooruit op de navigatie zodat ik concentratie kan houden tijdens het verrichten van handelingen.

Richting aangeven, overzicht bewaren, verkeerslichten, overig verkeer, belijning et cetera, nemen genoeg concentratie om dan ook nog eens op navigatie te moeten kijken.

En ik zie dagelijks zo veel ongelukken of bijna ongelukken doordat mensen met andere zaken bezig zijn dan auto rijden.
Een gps is niet onnodig. O-)
Iemand die niet zonder navigatie kan rijden hoort niet op de weg.
Boem! _/-\o_

Het gaat niet om het kunnen rijden, het gaat erom de weg te weten.
Wegbewijzering, straatnaam bordjes? Vroeger deden we het ook zonder.
Ja, en zonder gordels, stuurbekrachtiging, abs, eps én vouwden we onder het rijden de kaart open en zagen dan helemaal niets meer.
Ik keek thuis meestal als ik ergens naar toe koest hoe ik er kwam. Voorbereiden was het halve werk. En ik kwam overal zonder problemen. En moest ik toch kaart lezen, dan stopte ik op een parkeer gelegenheid.

Overigens dat laatste doe ik nog steeds met bellen in de auto wanneer het een gesprek ik waar ik concentratie nodig heb. Ondanks dat ik hands-free kan bellen.

En zeker sinds de laatste keer dat ik een ongeluk had waarbij een auto zich met volle snelheid bij mij achter naar binnen reed toen ik als laatste in de file stond. Ik zag dat hij schrok dat het stil stond met de telefoon aan zijn oor. Mijn opmerking op het schade formulier en tegen de politie was dan ook, ik zag hem bellen.
Ok, oude stempel dus. _/-\o_
Dat vond ik hatelijk in mijn volkwagen golf dat mijn media display onder de radiators zat waardoor ik naar beneden moest kijken voor gps dus heb ik mijn gsm aan de ruit gehangen en dat was veel gemakkelijker.
Dan is de vraag waar heb jij de GSM neer gehangen. Zelf heb de GSM in een houder in de linker hoek van het raam of lievergezegd hij hangt eigenlijk voor de A-stijl en niet eens zozeer voor het raam. Het idee om hem midden op de voorruit te plakken heb ik persoonlijk altijd al vreemd gevonden.

Op die manier hangt hij op de juiste hoogte zonder dat ik mijn ogen echt van het wegdek moet afhalen en daarnaast neemt de GSM niet het zicht naar buiten weg.
smartphone onderaan het raam verhinderd geen beeld naar buiten, maar maakt wel dat je je ogen zo min mogelijk van de weg haalt als je op je navigatie daar kijkt. Beter dan m'n ingebouwde navigatie die wel mag maar waarvoor ik naar het midden moet kijken, en iets lager.
Ja, maar als je je GPS of telefoon lager hangt, zoals aan de verwarming of aan het CD slot van de radio, heb je het raam wel vrij, maar zodra je even snel een blik geeft om op de navigatie te kijken, zijn je ogen al helemaal van de weg af. Dus ik betwijfel of dat veiliger is.
Ik heb hem laag op de onderuit zitten en merk geen last van minder zicht. Bij mij komen er geen telefoonhouders aan de luchtrekjes meer, bij mijn vorige auto is een luchtgleuf kapot gegaan daardoor.
Ik kijk eigenlijk nooit op mijn telefoon in de houder, stel hem voor het rijden wel in.
Investeer in een Roidmi.
Zowel navigatie, flitsmeister en Spotify komen via de radio uit mijn ingebouwde auto/deur/dashboard-speakers.
En je kan nog de telefoon ermee laden ook.
Ik heb mijn telefoonoplaadmagneet (yes yes :P) tegen de balk gemonteerd die de voorruit van de zijruit scheidt. Dus niet in m'n blikveld, maar wel op een plek waar ik nog een half oog op de weg hou. Ik app niet in de auto, maar bij navigeren is dit wel veliger dan naar beneden en/of ver naar opzij te moeten kijken.
Kan ik gelukkig over mee praten. Tijd terug kwam ik terug uit Eindhoven van een Concert. Telefoon in de houder met navigatie aan en spotify. Reed "netjes" 130 (was daar toegestaan).

Wou even de playlist veranderen en moest opeens heel snel uitwijken omdat iemand op de rechter rijstrook rond de 80-100 reed. Veel te langzaam maar bij ongeluk was het natuurlijk 100% mijn schuld geweest.


[edit: De "gelukkig" heb ik geplaatst omdat het heel anders had kunnen aflopen)

[Reactie gewijzigd door Player1S op 22 juli 2024 18:05]

Enigszin offtopic, maar... Afgelopen zaterdag ook zo'n geval gehad. Waar 130 toegestaan reed ik en medeweggebruikers netjes vMAX, ineens wijkt de auto (rechterbaan) voor mij uit naar links. Rijdt daar ineens een personen auto nauwelijks 70. Ik heb ook een ruk aan het stuur moeten geven, had gelukkig de ruimte daarvoor, ik betwijfel of ik het anders had kunnen afremmen. De nauwelijks 70 rijdende auto is wel door verschillende bestuurders getrakteerd op een toeter concert. Levens gevaarlijk dergelijke personen op een snelweg.

Overigens naar mijn idee is dit mogelijk gevaarlijker dan te hard rijden, tot op zekere hoogte...

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 22 juli 2024 18:05]

psies dat, het is zoveel slimmer om met de stroom mee te rijden, dan een paria te zijn. Hardrijden is dan pas gevaarlijk als je 180+ rijdt, als je Delta 70 vs 130 neemt ;)
psies dat, het is zoveel slimmer om met de stroom mee te rijden, dan een paria te zijn. Hardrijden is dan pas gevaarlijk als je 180+ rijdt, als je Delta 70 vs 130 neemt ;)
Hard rijden is eenvoudig, dat kan iedereen.
Goed rijden .... daar schort het aan.
Als jij niet kan inschatten dat je een sneller afnemende afstand tussen jou en je voorganger hebt, val je niet in de 2e categorie
ach, we zijn toch allemaal de beste rijder.... inzicht, id, daa schort het hopeloos veel aan... en rij maar 70k+ kilometers per jaar.
Vrachtauto's mogen 80, dus 10 minder is niet zo veel als 50 meer en dus veel veiliger.
Vrachtwagen vallen veel meer op, een personen auto die krap 70 eerder 60-65 rijdt valt in eerste instantie niet zo op. helemaal als het een losse personen auto is zonder aanhanger of iets van dien aard.

Verwachting schept ook een situatie en is vaak ook een heel grote factor. Je verwacht gewoon niet dat er ineens een personen auto waar ogenschijnlijk niets bijzonders mee is zo langzaam rijdt.

Als je niet mee durft te rijden met het verkeer op een auto snelweg, dan is het verstandig de minder drukke provincie wegen te nemen. Als vrachtwagens je gaan inhalen als personen auto zijnde dan mag er iets bijzonders gaande zijn en dan dien je ervoor te zorgen dat je opvalt. Als er iets bijzonder onderweg gebeurd waardoor je niet sneller kunt, dan zet je de alarm verlichting aan, maar blijf je niet met een dergelijke snelheid gewoon rijden als of er niets aan de hand is.

Maar... we dwalen af. :)

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 22 juli 2024 18:05]

Herkenbaar! Adaptive cc op je volgende auto als dat mogelijk is, zorgt dat je dit niet overkomt.
Adaptive CC is niet altijd een oplossing. Sterker nog, het kan nog veel gevaarlijker zijn. Wanneer je auto opeens van 130 naar 70 moet in een korte situatie waar je eigenlijk had moeten uitwijken. Zit je dan te appen en de auto gaat in de ankers dan heb je wel een issue wanneer er iemand achter je zit.
Altijd opletten is het beste.

Adaptive cc kijkt in mijn ervaring wel ver genoeg vooruit om veel situaties goed op te lossen.

Als iemand zo dicht achter je zit dat jij niet in de ankers kan als dat nodig is dan is diegene fout bezig, niet jij of je nu adaptive cc gebruikt of niet (wat niet wegneemt dat ik het helemaal met je eens ben dat voorkomen nog veel veel beter is).
Daarom heb ik ook zo een hekel aan bestelbusjes op de linker baan die bumperkleven of voorkomen dat je ver vooruit kan kijken.

Ben ook voor een verbod voor busjes op de linker baan.
Dus jij lette gewoon niet op. Je iets minimaal twee keer kijken om te zien hoe snel je een object nadert. Dat is lastig als je en hard rijdt en ook nog met iets anders bezig bent dan met de weg.
ik geloof ik niet dat ik dat ook maar 1 keer ontken. Ik erken door middel van mijn eigen ervaring dat ook mobiel in de houder gevaarlijk is.

Doordat die andere zo extreem (gevaarlijk) langzaam reed was ik extra offguard. Die paar tellen dat ik op de telefoon keek liep ik harder in dan wanneer de andere normale snelheid had gereden.

Even vlug wat googlewerk. Ik liep zo'n 13m per seconde in op die auto. Dat is een vrachtwagen en een beetje per seconde. Dan komt zo'n auto heel snel dichtbij als je 1,5 seconde niet op let.

Zou die auto ~120 hebben gereden zou ik maar ~5-6m zijn ingelopen in 1.5 seconde.

Onderaan de streep ben ik nog steeds diegene die niet zat op te letten dus mijn schuld indien het mis zou zijn gegaan.
Met normale snelheid bedoel je dus de maximumsnelheid? Die rijd ik op de snelweg zelden. Het zou prima kunnen dat ik diegene was die met 80 (op de GPS) reed. Lekker rustig op de rechterbaan. Het liefst ook nog met gepaste afstand achter een vrachtwagen (meestal zo'n 85 op de GPS).

De enige regel die geldt is dat het motorvoertuig minimaal 70 moet kunnen.

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 22 juli 2024 18:05]

IMHO zou dat ook gewoon strafbaar moeten zijn onder normale omstandigheden. 80 waar je 130 mag is gewoon verschil van 50km/u en dat is wat je doorgaans niet verwacht bij autos.

Maar dat is verder een discussie die hier los van staat :)
Ik rij op de rechterrijbaan waar vrachtauto's ook rijden. Moeten die dan ook 130? Als jij 130 wil, dan doe je dat maar op de overige banen mits het verkeer dat toelaat.
ik ken de ervaring en deel de irritatie.... suffe is, het is niet te langzaam, omdat het mag.... slim is wellicht anders van die bereider.
Misschien zat die man of vrouw ook aan de navigatie te prutsen en probeerde de snelheid eraan aan te passen om de veiligheid niet in gevaar te brengen.

Pun intended. Ik vind het zelf bijvoorbeeld onverantwoordelijk om dat met 130 op de teller te doen. Probeer het eens in Duitsland met 200 'omdat het mag'.

Verder moet je nooit, en zeker 's nachts, ervanuit gaan dat iedereen wel op de maximaal toegestane snelheid zal rijden.

Overigens is het bijna een gespeelde wedstrijd met al die autonome auto's die er aan staan te komen.

[Reactie gewijzigd door ajolla op 22 juli 2024 18:05]

Veel te langzaam voor jou. Want op de snelweg mag je in principe 80 rijden. Of het verstandig is, is de vraag, maar het mag zeker.
Houd een vinger 60 cm voor je ogen, concentreer je met je zicht op je vinger, hoeveel neem jij nog waar van de achtergrond?
Remlichten.

Maar zoals ik al zei, dat verschil is marginaal. Ogen op de weg.
Als iemand gewoon langzamer rijdt, dan gaan er geen remlichten aan om te kunnen zien in de achtergrond van je blikveld.

Kijk gewoon alleen naar je telefoon als je weet dat het absoluut veilig is om die seconde te missen. En die momenten zijn er heus wel, want je moet ook weleens achter je en naast je kijken.
Remlichten en dan ben je al te laat in vele gevallen. Daarnaast moet je bepalen... Ga je remmen (achteruitkijkspiegel) 7 of uitwijken en remmen. Mensen overschatten altijd hun reactie vermogen. Zit je daarbij half te kijken naar je telefoon dan is de reactietijd nog veel langzamer.
Als je houder goed hoog zit dan zitten je ogen tenminste op hetzelfde niveau als normaal, dat scheelt reactietijd dan waneer je naar beneden in je hand kijkt. Maar het blijft gevaarlijk.

Hoe dan ook, ogen op de weg graag!
Je kan NIET je ogen op de weg houden als je kijkt naar je schermpje, en helemaal niet als je je daar ook op moet concentreren om iets in een App te doen.

Maar ach ze doen bijna helemaal niks tegen rijden zonder licht op je fiets, en dat is blijkbaar geen probleem.
Gebeurt wel. In Eindhoven en omgeving regelmatig 100% controles op fietsverlichting.
Nou bijna alleen daar want bijna nergens in Nederland doen ze dat, Overal waar ik kom in Nederland zie ik VEEL mensen gewoon rijden zonder licht, en kan alleen als er bijna niet op gecontroleerd woord, zelfde wat straks weer gebeurd met bellen/Appen op de fiets, woord straks zeker weten bijna niet meer op gecontroleerd.
In Utrecht is die politie vlogger op de motor. Meerdere afleveringen gezien. Veel aangehouden geeneen bekeurd.
Leuk zo een programma, maar is nooit het zelfde als in realiteit, als er geen cameras er bij zijn en andere mensen.

https://www.bnnvara.nl/ka...een-onderbelicht-probleem

https://www.parool.nl/nie...3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://raivereniging.nl/...oldoende-verlichting.html

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 18:05]

Het maakt niet uit

In beide gevallen is je blik gericht op het scherm. Daar ligt de focus.
Dus sneller of niet. Als je iets raakt ben je toch te laat
Een apparaat plakken in het midden van je zichtveld ofwel alles behalve onderin de ruit is tevens strafbaar en kun je voor beboet worden.
Een houder lekker hoog zorgt ervoor dat je minder goed kunt zien omdat je nog een obstakel erbij hebt geplaatst waar je omheen moet kijken.

Die voorruit is niet voor niets doorzichtig hè.
Weet niet over wlek land je het hebt maar in NL is dat ook niet toegestaan
.oisyn Moderator Devschuur® @-36-13 januari 2020 10:11
In welk opzicht? Het is verboden om een telefoon in de hand te hebben, maar het is niet verboden een telefoon te bedienen.
Op zijn grafsteen staat: Hij hield zich aan de regels, hij bediende zijn telefoon in een houder, alleen jammer dat hij die vrachtwagen niet meer zag waar hij met 130 achter in reed.
.oisyn Moderator Devschuur® @Wim-Bart13 januari 2020 13:15
Het is daarentegen niet toegestaan om niet goed op te letten.

Artikel 5
Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.


Als je met 130 achterop een vrachtwagen knalt dan zit je duidelijk niet op te letten (want die rijden zelf geen 130 dus dat is ook geen gevalletje plots remmen), dus nee, hij hield zich dan niet aan de regels :). Maar goed, het ging erom of het bedienen van een telefoon in de houder niet toegestaan was, maar dat is het in beginsel wel. Daarmee is nog niet gezegd dat het ook verstandig is.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 18:05]

Precies, Artikel 5. Dat zou weleens de beste verkeersregel kunnen zijn, en die het vaakst vergeten wordt.
Ik niet, houd graag de controle. Wil niet dat een auto of computer een beslissing voor mij neemt. Er zijn zo veel etnische vragen die niet beantwoord zijn over beslissingen die computers moeten nemen dat ik graag zelf de regie houd. Daarnaast heb ik gezien hoe destructief wij mensen zijn voor onze planeet en ecosysteem om een accu te bouwen voor een electrische auto, en we net zo hard stroom op aan het wekken zijn met steenkool wat via een ecologisch onverantwoorde wijze gedolven wordt en getransporteerd wordt dat ik mij afvraag of dit wel de weg is.

Ik ben totaal niet overtuigd van de Tesla hype.
Welke energiemix is volledig steenkool gebaseerd?
In Polen staat een megacentrale. In Duitsland ook nog een paar. En de energiemarkt is niet alleen beperkt tot NL.
Uit Scandinavië komt heul veul stroom uit duurzame bronnen. Je hebt mijn punt onderschreven: onwaarschijnlijk dat stroommix alleen m.b.v. steenkool is opgewekt. Zeker bij het thuisladen.
.oisyn Moderator Devschuur® @Wim-Bart13 januari 2020 15:17
Ik niet, houd graag de controle. Wil niet dat een auto of computer een beslissing voor mij neemt
Nee, laat een auto vooral niet automatisch remmen als een botsing dreigt. Dan maar over die voetganger heen als je prompt niet op zit te letten, stel je voor dat je auto een beslissing voor je maakt 8)7.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 18:05]

Of laten remmen, zonder uit te wijken. En dan een vrachtwagen achterin, hij dood, persoon op oversteekplaats dood door impact en doorschieten auto.

Nee, ik denk dat ik het zelf beter kan. Heb het al gemerkt met mijn Mercedes die een foute beslissing maakte en afremde op de snelweg omdat hij dacht dat hij moest ingrijpen. Het is dat ik hem op de vluchtstrook kon gooien anders was ik door de remassist dood geweest.

Overigens zelfde gehad als passagier in een Tesla, Tesla maakte een vergissing die desastreus was geweest zonder ingrijpen van de chauffeur.

Of ingehaald worden door een auto met een witte balk op de zijkant van een zwarte/donkere auto, wat mij vorige week gebeurde, waardoor de auto ingreep en mij naar rechts stuurde. Zonder handmatige ingreep had ik waarschijnlijk in de berm gelegen.

Nee, sorry, maar deze drie ervaringen in een tijd van 2 maanden.....
In de auto bezig zijn met een mobiele telefoon als deze in een houder in het dashboard zit, is niet strafbaar. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden in hoger beroep beslist in een zaak rond een automobilist uit Sneek, die vorig jaar werd veroordeeld tot een boete van 239 euro.
Bron: https://nos.nl/artikel/22...mag-maar-niet-altijd.html

[Reactie gewijzigd door FastFred op 22 juli 2024 18:05]

Kop van het NOS artikel is onjuist en klikbait. Het mag dus altijd, maar het mag niet leiden tot een gevaarlijke situatie zoals zoveel andere zaken. Op dat moment treedt artikel 5 gewoon in werking.
Het mag dus altijd, maar
Het mag dus niet altijd.

Je kunt beter uitgaan van "Het mag niet, tenzij het geen gevaar vormt of kan vormen".
@_Thanatos_ @FastFred Dat is gewoon onzin het mag gewoon. Alleen zoals zoveel zaken, bijvoorbeeld eten of drinken achter het stuur... autoradio luisteren noem maar, kan dusdanig afleiden en daarmee minder aandacht voor het verkeer opleveren. Als het gebrek aan aandacht gevaarlijk wordt treed dus vanzelf artikel 5 in werking an kan een agent daarop aanhouden en bekeuren.
Ik zou je aanraden om Artikel 5 nog een keer te lezen.

Kortom: het mag, tenzij het een gevaar vormt of kan vormen. Of equivalent daarvan: het mag niet, tenzij het geen gevaar vormt of kan vormen.

Je mag nml *niets* doen dat een gevaar vormt of kan vormen, ook al is datgene van zichzelf niet verboden.
Toch zit jij daarin fout door te zeggen 'Het mag niet, tenzij...' en dat gelijk te stellen met 'Het mag, tenzij...' juridisch gezien zeg jij daar iets heel anders. Overigens weet ik wel wat artikel 5 inhoud. :)
Nee de twee zijn niet helemaal hetzelfde, maar je kunt het wel zo beschouwen. En wat betreft appen in de auto kun je beter stellen "het mag niet, tenzij.." puur omdat dat veiliger is, ook al mag het wel zolang Artikel 5 niet in werking hoeft te treden. Ik gebruikte daarom expres ook de term "equivalent" ipv "identiek" ;)
Het mag altijd, tenzij het gevaar oplevert (wat het eigenlijk altijd doet imo). De titel is inderdaad wat raar, maar klopt in dat opzicht wel.
Incorrect, je mag je telefoon in de auto gebruiken als deze in een houder op het dashbord zit.
Als je hierbij zo afgeleid raakt dat je gevaar of hinder veroorzaakt ben je alsnog in overtreding van artikel 5, maar als dat niet aan orde is doe je volgens de wet niks verkeerd.

https://www.rijksoverheid.../mag-ik-bellen-in-de-auto
Waar staat dat de houder op het dashboard moet zitten?
Waar zeg ik dat de houder op het dashboard moet zitten? :P

Ik zeg dat je je mobiel mag gebruiken als deze in een houder zit op het dashboard, maar ik sluit hiermee andere posities van de houder of andere oplossingen dan een houder niet
uit.
Als. Ging ik uit van een gelimiteerde opsomming.
Hert is in NL wel toegestaan als de telefoon in de houder zit hoor. Moet je maar is opzoeken.
nevermind, ik was te laat. Zoidberg_AvG was mij al voor.

[Reactie gewijzigd door dabronsg op 22 juli 2024 18:05]

Het heeft twee kanten, ja het is gevaarlijk maar is het heel verschillend van de ingebouwde navigatie gebruiken? Of Carplay oid in de auto gebruiken?
Volgensmij niet. Dat gaan verbieden gaat wel ver en is misschien ook niet meer te handhaven.
Ik hoef mijn navigatie niet te bedienen onder het rijden.
Okay, jij stelt em direct in een keer goed in.
Het komt best voor dat je tijdens het rijden je route moet tweaken of veranderen.

Je vergeet bijv in te stellen om de pond of tolwegen te vermijden.
Je gaat naar de verkeerde straat in de goeie stad.
Je mist een afslag en wil kijken of de voorgestelde omleiding niet handiger kan.
Je merkt dat je tank bijna leeg is en moet een benzinepomp in de buurt zoeken.
Je moet iemand afzetten maar diegene bedenkt zich over waar je naartoe moet.
Als ik een ander adres in moet stellen stop ik altijd even of gebruik de spraakfunctie. Onderweg druk ik hooguit de home button in als ik weer wat nieuwe onbekende tussendoor weggetjes heb geprobeerd en de beste weg naar huis niet meer weet. (Ps, ik woon niet in Nederland, en aan de verkeerde kant van een Alp terecht komen kan nogal een zeer groot verschil maken qua tijd en afstand)

Ik heb mij dat soort dingen afgeleerd, vroeger zat ik ook rustig met een telefoon op schoot met 180 op de autobahn, ben wat ouder en verstandiger geworden.
Mijn navigatie en Android car hebben beperkte functionaliteit tijdens rijden. Meeste is bediening kan alleen wanneer auto in parkeerstand staat.

[Reactie gewijzigd door Wim-Bart op 22 juli 2024 18:05]

.oisyn Moderator Devschuur® @Horatius13 januari 2020 13:20
maar is het heel verschillend van de ingebouwde navigatie gebruiken?
Nee, en dat is dan óók heel gevaarlijk.
Wat nou als ik mijn telefoon als navigatie gebruik?
Hoe is met mijn telefoon prutsen in de standaard minder veilig dan met mijn infotainmentsysteem prutsen?
Hoe zit dat met bijv. de temperatuur instellen van de verwarming - waar leg je de grens, en hoe ga je die grens handhaven?

Er zijn genoeg autos tegenwoordig waarbij je zelfs simpele taken niet kan bedienen zonder touchscreen.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 18:05]

Tja hetzelfde vind ik van een broodje eten, uit een flesje drinken of makeup opdoen of naar de kids op de achterbank kijken of bezig zijn met de persoon naast je.

Van mij mag het allemaal strafbaar worden. De dingen die je soms op de weg zien gaan echt helemaal nergens meer over en moeten gewoon aangepakt worden.

Niet voor de paar ogelijke verkeersdoden minder maar gewoon omdat we weer terug moeten naar een socialere wereld waar mensen zich wat beter gedragen. Het is gewoon een zooitje op de weg momenteel.
Jammer dat ze niet ook de Onboard systemen hebben getest. Zeker nu overal Apple en Android integratie is ben ik benieuwd hoeveel beter dat soort systemen scoren.
Ik denk niet heel veel beter. Je kijkt toch even weg en als je een navigatie gaat instellen zonder voice ben je wel langer bezig dan "even".
En Android auto c.q. Apple Car zorgt er dus juist voor dat je je stem kunt gebruiken.
Als ik wil navigeren naar de Amsterdam Arena zeg ik doodsimpel: "Hey Google, navigeer naar de Amsterdam Arena". Meer hoef ik niet te doen, het precieze adres etc wordt opgezocht en Google Maps of Waze wordt automatisch opgestart. Ik kan natuurlijk ook een exact adres opgeven....
Dat kan wel zo zijn maar je kijkt dan toch altijd naar het scherm of het wel goed gaat. Zou beetje lullig zijn als je ineens ergens anders uitkomt.
Er komt een gesproken reactie van Google waarbij het exacte adres wordt gemeld. Ik hoef dus niet naar het scherm te kijken
zaken uitspreken of naar gesproken tekst luisteren is ook een afleiding.
Je moet eerst nadenken over wat je gaat zeggen en je denkt na over wat je hoort.
Je bent dus niet met autorijden bezig, ook al is het dan maar "heel even".

Dat geld ook voor handsfree bellen... ja dat mag wel, maar ook dan ben je niet 100% met autorijden bezig.

Mensen moeten gewoon weer leren die telefoon weg te leggen. Dat ding is niet belangrijk!

[Reactie gewijzigd door Thasaidon op 22 juli 2024 18:05]

Dat kan net zo goed bij je telefoon.
In de auto kijk ik zo min mogelijk op m'n telefoon. Een w.app bericht waarin ik m'n ETA vertel verstuur ik dan ook via google:
~Hey Google, verstuur een whatsapp bericht naar voornaam achternaam.
~[bericht]
~Versturen

Zelfde voor de navigatie, etc. Handen aan het stuur, ogen op de weg, en geen telefoon op het raam. Echter, wanneer je navigatie gebruikt, zal je toch ooit moeten kijken. Hier kies je uiteraard een geschikt moment voor.
Dat zegt mijn onderbuik ook. Maar dingen zoals whatsapp zijn wel allleen via Voice te doen - dat scheelt al een boel denk ik.
Ik heb de apple car integratie. daarmee kan ik whatsapp laten voorlezen en gesproken beantwoorden. maar je kijkt dan toch weer op dat scherm om te zien wat ie eigenlijk voor tekst van je spraak heeft gemaakt. Misschien als je oefent daar vlot mee om kan gaan zonder aandacht te verliezen.
Bij de integratie van Apple car met m'n VAG radio kan ik de stuurbediening niet gebruiken om gesproken navigatieopdrachten te geven. Dat kan de ingebouwde navigatie wel. Alleen die laatste moet je wel het adres voor uit je hoofd kennen.
Mijn ervaring is dat telefoongesprekken (Handsfree), als het anders is dan in 3 woorden dat je later thuis bent, maar zakelijk waar concentratie nodig is, je aandacht van het verkeer compleet weg is. Mag in aantal landen ook niet meer.
Die onboard systemen met apple en android intergratie bieden iig niet de mogelijkheid om een reactie te typen. Tenminste android auto biedt die optie niet. Wel lijdt het veranderen van muziek of navigatie natuurlijk net zo veel af als appen maar meestal is dat ietsje korter.
Klopt. Helaas is de test ook enorm simpel. Juist voordeel van de onboard systemen is dat hopenlijk het menu/switchen van taken een stuk sneller en veiliger zou moeten gaan.
Die onboard systemen met apple en android intergratie bieden iig niet de mogelijkheid om een reactie te typen. Tenminste android auto biedt die optie niet.
Ze bieden wel de optie om een reactie in te spreken (zowel Whatsapp als FB Messenger). Daar maak ik regelmatig gebruik van.
App'en is niet het grootste probleem, typen wel en laat dat nou net niet mogelijk zijn in AA of Carplay tijdens het rijden. Die systemen nemen dus al het grootste gevaar weg imo. Da apps die op AA draaien zijn ook geoptimaliseerd met grote knoppen en beperkte input (er staat een limiet op het aantal toegelaten interacties om iets te bedienen). Het is wel degelijk een pak veiliger, ik merk dat bij mezelf sinds ik een jaar Android Auto gebruik.
Zelfs bellen handsfree is aangetoond dat dat gevaarlijker rijgedrag veroorzaakt.

Het gaat erom of je "erbij bent" met autorijden of dat je wordt afgeleid. Handsfree bellen is afleiding. Wil je het veiligst rijden moet je autorijden en niets anders erbij doen.
Dat soort systemen moeten weigeren iets te doen terwijl je in beweging bent. Ik heb dat een keer in een huurauto gehad, en was verbaasd, maar vond het uiteindelijk wel een goeie feature.
Alle afleiding is afleiding.
Gewoon met je tengels van schermen afblijven als je aan het rijden bent.

Anders de auto op een veilige plek stil zetten en dan pas aan je scherm zitten.
Zo moeilijk kan dat niet zijn om te begrijpen.

Mijn TomTom kastje kan ik vanaf mijn telefoon thuis alvast het adres toesturen waar ik heen moet als ik de auto in stap. Ik raak hem in de auto dan ook nauwelijks aan.
Mensen moeten begrijpen dat het beantwoorden van een whatsapp berichtje niet verplicht is.
Is dit geen gigantische open deur? Ik dacht dat de algemene concensus al jaren was dat telefoongebruik de aandacht afleid i.p.v. dat we de auto niet met 1 hand kunnen bedienen. Richting aangegeven e.d. daargelaten.
Ook als er al consensus is is het wel de moeite waard om iets echt te onderzoeken.
Als het dan bewezen of ontkracht wordt dan is het niet langer meer een mening maar de waarheid.
En als de consensus onwaar blijkt dan kun je hem van de hand doen.

En er is geen consensus, er zijn nog steeds mensen die denken dat zij het wel kunnen.

[Reactie gewijzigd door jeroen79 op 22 juli 2024 18:05]

Tja ik ben het 100% met je eens, maar gezien de wetgeving denken een hoop mensen bij de overheid / politiek er toch behoorlijk anders over.
Ik kan m'n auto met 1 hand bedienen hoor...
Ik kan alleen niet met de andere hand iets anders gaan doen :P
Om het gebruik van mobiel te verminderen tijdens het autorijden lijkt het mij handig om een functie toe te voegen vergelijkbaar met die van Pokemon Go bijvoorbeeld (boven een bepaalde snelheid blokkeert het spel en moet je op "I'm a passenger" klikken). Alleen dan in plaats van alleen aangeven dat je passagier bent dat je ook kunt aangeven dat je bestuurder bent wat enkele functie uitschakelt.
Bij iPhones is het zo, dat de telefoon automatisch op "Niet storen" komt zodra de bluetooth connectie met de autoradio wordt gemaakt.

Een eventuelepassagier moet dan dus ook op die telefoon eerst op "Ik ben niet aan het rijden" klikken.

Werkt perfect.
Dat is waarschijnlijk iets wat je aan moet zetten want die van mij doet dat niet ;)
Android Auto blokkeert gewoon als je boven de 15km/u rijdt. Je kan dan alleen nog de standaard opties aantikken. Bladeren e.d. in apps werkt niet meer.

Bijvoorbeeld als je wilt navigeren in Waze terwijl je rijdt dan kun je de eerste 5 (laatstbezochte of favoriete) bestemmingen in de lijst selecteren. Scroll je verder krijg je een mooie melding "Bladeren uitgeschakeld ivm veiligheid". En er is ook geen knop "Passagier". Het staat gewoon uit.

Hetzelfde geldt voor alle andere apps. Zodra je meer dan 3 keer op het knopje "down" hebt gedrukt blokkeert alles. Settings kun je uberhaupt niet openen tijdens het rijden.

En dat is eigenlijk best prettig. Soms lastig, maar dan stop je even bij een tankstation om een nieuwe route te plannen. Of je klikt 1 keer op het microfoontje, en je zegt waar je heen wilt. Dat werkt wel.
Anoniem: 328026 13 januari 2020 10:10
Hoe zit het met displays in de auto dan?
Tegenwoordig zitten er hele tablets in het dashboard gebouwd.
Deze moeten dan net als een telefoon in een houder net zo onveilig zijn lijkt mij?
Dus hoe veilig is Apple Carplay en Android Auto?
Over het algemeen zijn dit natuurlijk wel grotere schermen met grotere knoppen/interface speciaal voor eenvoudig in gebruik. Voor een kleiner mobiel scherm heb je veel meer concentratie en tijd nodig, zeker gezien de kleine toetsjes van het toetsenbord.
Daarbij verwacht ik dat juist het appen (whatsapp, sms, etc.) de meeste aandacht vraagt en de grootste gevaarsetting is van het mobiel gebruik in een auto.
Het 3 keer klikken om een ander nummer te kiezen of navigatie in te stellen (wat je veelal zal doen voordat je vertrekt en niet tijdens de rit zelf), brengt zeker wel een risico maar is veel kleiner dan de hele verhalen die men meent te moeten delen tijdens het besturen van een auto.
Anoniem: 328026 @AP3X13 januari 2020 10:50
Je kan natuurlijk ook stellen dat een groter scherm meer oppervlakte is dat gescant moet worden. :P
Maar wij Tweakers kunnen dit waarschijnlijk snel: zelfs zonder stembediening zouden wij onze auto waarschijnlijk blind kunnen besturen.

Maar de grote meerderheid van de bevolking is helaas niet aangelegd met gevoel voor technologie en wordt waarschijnlijk compleet in beslag genomen. Ga eens op een openbare plek staan en ga kijken hoe ouderen (40+) compleet vastlopen als ze een bericht moeten versturen via hun telefoon: hun hele wereld gaat op slot, totdat het bericht verstuurd is; dan krijgen ze weer alles mee.
Als je deze op het touchscreen bedien: net zo onveilig denk ik. Voordeel is wel dat mederne auto's (die eventueel carplay/android auto ondersteunen) ook stembediening hebben. Werkt 99% van de tijd probleemloos.

Alleen bellen wil wel eens een uitdaging zijn omdat ik niet altijd even consequent ben geweest met naamgeving :P . 99% van de tijd bel je een handje vol mensen die of in de favorieten staan of makkelijk uit de recente bellijst te halen zijn.

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 22 juli 2024 18:05]

Ik begrijp het soms niet helemaal. Het is weer eens een heksenjacht op smartphone gebruik.
Als ik zie dat de meeste moderne.auto's ook een touchscreens op het dashboard hebben voor bediening van van alles en nog wat. Ik ga niet zitten appen in de auto maar ik bedien wel mijn navigatie Waze op mijn smartphone die in een houder zit. Daarnaast luister ik naar (geen door Waze ondersteunde app). Dus moet ik met enige regelmaat mijn smartphone bedienen (incidenten op de route checken en/of melden) of muziek bedienen. Mijn mening is dat de bestuurders van tegenwoordig geen verkeersinzicht meer hebben los van het feit of ze een telefoon bedienen en daar ligt volgens mij het grote probleem. Daarom zijn er behalve ongevallen ook meer files. Vrijwel niemand kijkt wat hij of zij kan doen om de doorstroming te bevorderen. Iedereen kakt maar wat achter elkaar aan.
Inderdaad en net DAAROM moet iedereen handen van het stuur af. Laat de (smart) car maar rijden.
Ondertussen lees ik dossiertjes en/of ontbijt. 8-)
Een heksenjacht is bij uitstek gebaseerd op irrationele gronden, sprookjes, fabeltjes, het opgehitste volk, emoties en de onderbuik.

Wetenschap is precies het omgekeerde van een heksenjacht. Dat is gebaseerd op feiten, een rationele methodiek en een objectieve kritische interpretatie.

Jij framet dit als heksenjacht omdat je bang bent dat jij in jouw gedragspatronen wordt aangepakt? Ben je bang dat de wetgever straks weer (Zwarte Piet, vuurwerk, 130 rijden) een van jouw Grote Voorrechten gaat verbieden? Is wel een trend hoor, aangepakt worden met feiten een heksenjacht noemen, is komen overwaaien uit de USA. :+
Mijn mening is dat de bestuurders van tegenwoordig geen verkeersinzicht meer hebben los van het feit of ze een telefoon bedienen en daar ligt volgens mij het grote probleem.
Gelukkig hoor jij bij de meer dan 50% van de bestuurders die vinden dat ze beter rijden dan meer dan 50% van de bestuurders? :+
Nee ik ben juist bang dat er straks NIKS meer van eigen verantwoordelijkheid overblijft. Dat we nergens meer over moeten nadenken of inschattingen moeten maken maar gewoon de regeltjes moeten (hoeven) te volgen die ons opgedragen worden. Het wordt dan wellicht een super veilige maatschappij maar tevens ook extreem saai.
Laten we het maar niet over die 130 km/h hebben lol, die verandering in snelheid levert juist helemaal niks op en we zullen nog wel zien hoeveel veiliger het wordt, ik voorspel niet veiliger. Bovendien werkt dit niet als we dit niet europees aanpakken, stikstof stopt niet aan de landsgrens, het is allemaal onzin. Maar de politiek kan zich weer op de borst kloppen want ze hebben een oplossing die zogezegd ook nog veiliger is en geen arbeidsplaatsen kost.
Je moet wel heel erg naief zijn om dit weer te geloven.

En ja je hebt volkomen gelijk ik ben ervan overtuigd dat ik meer verkeersinzicht heb dan de doorsnee bestuurder, je mag wel eens met mij meerijden hoor. ik rij 30.000+ km per jaar al 34 jaar zonder incidenten. Ik rij regelmatig op de Duitse snelwegen van Maastricht naar Berlijn, daar is het zonder snelheidslimiet echt niet onveiliger...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.