Tesla-update laat gebruikers toeter aanpassen - update

Tesla-auto's krijgen een update waarmee gebruikers het geluid van de toeter van hun auto kunnen aanpassen. Gebruikers kunnen ook audio buiten de auto afspelen. Vanwege regelgeving is gebruik van de functie vermoedelijk niet toegestaan in de EU.

De zogeheten Boombox-functie is onderdeel van Tesla-update 2020.48.26, die ook drie games toevoegt die gespeeld kunnen worden wanneer het voertuig stilstaat. De Boombox-functie is beschikbaar voor auto's die voorzien zijn van een externe speaker, zo laat Tesla-topman Elon Musk weten op Twitter.

De update laat gebruikers onder andere audio buiten de auto afspelen. Dit kan gedaan worden wanneer de auto stilstaat, rijdt, of wordt opgeroepen via de summon-modus. De claxon kan ook worden aangepast. Onder de standaard opties vallen bijvoorbeeld de muziek van een ijscowagen en La Cucaracha. Gebruikers hebben ook de mogelijkheid om maximaal vijf eigen geluiden toe te voegen via USB, zo schrijft Teslarati. Verder kunnen gebruikers na de update de emmissions testing-modus buiten de auto gebruiken. Daarmee produceert de Tesla-auto scheetgeluiden.

Tesla geeft in de beschrijving van de Boombox-functie aan dat gebruikers 'eerst lokale wetgeving moeten raadplegen' voordat ze de feature gebruiken. In de EU is het bijvoorbeeld niet toegestaan om afwijkende geluiden te maken wanneer de Tesla-auto op lage snelheid rijdt. Sinds juli 2019 zijn nieuwe elektrische auto's verplicht om bij lage snelheden een kunstmatig geluid te produceren, maar dit geluid moet klinken als een traditionele verbrandingsmotor.

Vanaf juli 2021 moeten alle elektrische auto's een dergelijk systeem hebben. In Nederland zijn ook afwijkende claxons verboden. Het is niet duidelijk hoe Tesla met deze regelgeving zal omgaan. Ook is het niet bekend of de functie beschikbaar komt in Nederland en België. Tweakers heeft hierover vragen uitstaan bij Tesla.

Update, 10:55: Het is nog niet duidelijk of de update ook beschikbaar komt in Nederland en België. Dit is verduidelijkt in het artikel.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

26-12-2020 • 10:33

347

Reacties (347)

347
321
141
16
2
71
Wijzig sortering
Ik ken geen enkele EV die een verbrandingsmotor nadoen. De Zoe, i3 en Taycan maken allemaal een futuristisch geluid wat niks met een ICE te maken heeft?
Alleen de i8 heeft geloof ik een optie om een motor na te doen, maar doet dat vooral bij hogere snelheden. (edit: en ja die heeft een ICE ook. Maar dat kun je geloof ik versterken zodat het meer als een V8 klinkt dan een klein motortje).

Maar ik ben wel blij met de geluiden van de Zoe etc en hoop dat Tesla geen klappende cocosnoot-geluiden mag gebruiken zoals weleens geopperd door Musk..

[Reactie gewijzigd door Menesis op 22 juli 2024 22:33]

Ik heb jaren aan het geluid van elektrische auto’s gewerkt én input geleverd voor de Europese en Amerikaanse wetgeving hiertoe.

De wetgeving zegt niet dat het geluid moet klinken als een traditionele verbrandingsmotor, daarin heeft Tweakers het mis. Het geluid moet een aantal componenten hebben die verbrandingsmotorgeluiden ook hebben, zoals energie in bepaalde frequenties en een met de snelheid van de auto mee stijgende toonhoogte.
Als je daaraan voldoet klinkt het nog absoluut niet als een verbrandingsmotor!
De i8 is een hybride, dus ja, die kan ook klinken als een auto met verbrandingsmotor :P

Overigens had de NHTSA in Amerika oorspronkelijk wel het idee om elektrische auto’s te verplichten om te klinken als een verbrandingsmotor. Daar zijn ze na een aantal experimenten gelukkig van afgestapt.
Dat klopt. Hyundai heeft er echter een komplete UFO van gemaakt.

De VESS module is door iemand al eens uit de auto gehaald en via een Pi (of arduino) aangestuurd. Hij heeft hier een python script voor geschreven waar hij dan de snelheid kan invoeren of een sweep kan doen.

Hier een video van dat systeem: https://youtu.be/OLT1aKdpYhs

Hyundai heeft ook een reverse beep door het geluid voor als je achteruit rijd. Vond ik zelf behoorlijk irritant. Je hoor het namelijk binnen ook als de buurman drie huizen verderop thuiskomt.

Mitsubishi heeft op de foutlander echt een enorm irritante hoge piep. Soort coilwhine maar dan express.

Opzich snap ik dit soort systemen wel, maar ze zijn soms echt gruwelijk irritant.
In Londen viel het me op dat vrachtwagens overgegaan zijn van een piep op een luide white noise, net zo duidelijk, prima te horen, maar veel minder irritant. Misschien hier ook een idee?
Tom Scott heeft hier eens een interessante video over gemaakt: https://www.youtube.com/watch?v=fa28lIGuxq8>

Kennelijk is dit al een hele tijd de norm in de UK en is het ook nog eens duidelijker dan het normale piepje.
Dit hebben ze bij de achterburen ook op de werkvloer (in NL).
Het is precies wat je zegt. Irritant maar beter voor het gehoor
Het idee van witte ruis is dat het heel erg hoorbaar is direct achter de vrachtwagen (waar hij dus heen rijdt in z’n achteruit) maar dat het veel minder ver draagt en dus minder overlast voor de omgeving geeft.
Dat en mensen met gehoorschade kunnen het ook horen doordat er voor iedereen wel een hoorbare frequentie tussenzit.
Ik heb ooit een verhaal gelezen over een schoonvader die steevast toeterde als hij achteruit inparkeerde. Bloedirritant vond die man dat, totdat hij er achter kwam dat de man dat deed sinds hij achteruit inparkeerde en zijn zoontje niet had gezien...

Dus sindsdien erger ik me niet meer aan dat soort gepiep.
Ufo? Het doet mij denken aan een hammond orgel.

Ik had zelf zo'n geluid als van The Jetsons wel leuk gevonden :D
Hyundai heeft ook een reverse beep door het geluid voor als je achteruit rijd. Vond ik zelf behoorlijk irritant. Je hoor het namelijk binnen ook als de buurman drie huizen verderop thuiskomt.
Ik hoor dat rotgeluid dagelijks, binnen, inderdaad. Om te huilen.
Ja ik ook. Twee keer, want m’n vader heeft een kona en de buurman verderop een Ioniq.

Ik snap dat het voor de veiligheid is, maar moet dat nu zo? Ik ben blij dat mijn auto het niet heeft. Zeker niet zo’n hoge piep als de metsubsidie foutlander Phev. Doet bijna pijn. IEL.
metsubsidie foutlander Phev
Deze begrijp ik even niet.

Of is dit omdat dit eigenlijk gewoon een auto is, waarbij iedereen op diesel/bezine rijdt, maar wel de voordelen van een elektrische auto heeft?
metsubsidie slaat op de tijd waarin deze auto leverbaar was. Door alle subsidies en belastingvoordelen bij elkaar op te tellen betaalde je uiteindelijk slecht een kleine 10k voor deze auto (aankoopwaarde 45k+) foutlander heeft inderdaad te maken met het symbolisch opladen bij aflevering en daarna lekker diesel verstoken, maar ook degene die wel netjes elke dag de stekker er in steekt kwam bedrogen uit omdat het ding niet zo zuinig is als werd geadverteerd. Wat mij betreft geen verrassing, het is een hoog/onhandig formaat met de stroomlijn van een legoblokje en natuurkunde zorgt er wel voor dat zoiets geen zuinigheidswonder wordt.
Volvo V60D6 met stekker was ook zo'n kiloknaller, je reed voor de prijs van een Megane zonder airco in een V60 met standverwarming en stoelventilatie. 8)7
Wat een onzin. Er zijn heel veel metsubsidie rijders die braaf en veel stekkeren. Ik zelf bijvoorbeeld haal zelfs 70% electrisch. De met subsidiebussie is zelfs zo goed bevallen dat ik besloten heb het brave ding na 5 jaar lease prive over te nemen. Fijne ruime auto, menig premiumpje van de zelfde prijs kan daar bij lange niet aan tippen.
Ik leg alleen uit waar de naam vandaan komt, niet hoe jij de auto gebruikt. Daarnaast staat er nergens dat het geen fijne auto is.
Yoo, ik dacht dus dat iedereen over subsidies had, en ik snapte niet waarom het in deze conversatie consequent geschreven werdt als metsubsidie. 8)7

Ik heb maar een bak koffie gepakt... |:(
Ik snap er nog steeds niets van. @supersnathan94 flameert de Outlander als "foutlander", wat sowieso al erg kinderachtig is. En dan heeft @supersnathan94 het ook nog eens specifiek over de Outlander van @Metsubsidie . Waarom zou je een medetweaker zo aanvallen?

Maar misschien nog wel de hamvraag: waarom praten we nu over subsidie, terwijl het ging over het piepje bij achteruit rijden?

[Reactie gewijzigd door Cis op 22 juli 2024 22:33]

Ik noem het ook een Foutlander. Heb een collega met zo'n ding. Op ons kantoor zijn 3 laadplekken maar die worden nooit gebruikt dus op een gegeven moment staan daar normale auto's omdat niemand een electrische heeft en er toch wel chronisch parkeerplekken tekort was. Een manager koopt een Outlander en 2 dagen later gaat er een memo rond dat alleen mensen met een electrische auto daar mogen parkeren (hoe toevallig).

Vervolgens staat die Outlander vaste prik op die laadplek, dus zij heeft nu altijd een eigen parkerplek. Ware het niet dat ik die auto nog nooit aan de stekker aangesloten heb zien zitten.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 22 juli 2024 22:33]

Dan moet je daar een bericht over sturen naar HR.
Hier zijn ook tig oplaadplekken voor de stekkerauto's, maar altijd te weinig gewone plekken.
En er waren ook nog mensen die hun stekkerauto niet op een stekkerplek zetten, daarover heb ik geklaagd en sindsdien mag dat niet meer als er stekkerplekken vrij zijn.
Ik flameer helemaal niks. Er zijn heel veel mensen en ook tweakers die dat ding gewoon zo noemen.

Wel grappig dat er een user is met die naam.
Maar misschien nog wel de hamvraag: waarom praten we nu over subsidie, terwijl het ging over het piepje bij achteruit rijden?
Nee het gaat over het geluid wat de auto produceert voor voetgangers. En daar is deze auto notoir slecht in. Heel vervelende hoge piep. Als je graka dat zou doen stuur je hem terug.

Edit: oh dat account is overigens een dag na mijn reactie pas aangemaakt ;)

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 22 juli 2024 22:33]

Heb je nu serieus om hier te reageren dit account aangemaakt?
Degenen die dat doen zijn / waren op 1 hand te tellen, ken alleen maar mensen die zo'n metsubsidie foutlander reden omdat hij zo spotgoedkoop was qua bijtelling en vol in de opties zat.
Hier zelfde ervaring, met veel stekkeren op 96% EV uitgekomen na 4,5 jaar. Wilde totaal van benzine af dus nu een Model 3 maar qua ruimte (ook voor lange mensen achterin) was de Outlander heerlijk!
Ik stekkerde mijn V60 werkelijk overal!

Sterker nog, het is aan de V60 te danken dat ik nu volledig elektrisch rijd...

Zonder de ervaringen met stekkeren in de V60, had ik een full-ev nooit aangedurfd en reed ik nu een ICE...
Helemaal mee eens. Net zo irritant als een Mercedes hier in de buurt waarvan de claxon afgaat als de deuren vergrendeld worden. Geen idee waarom de heel buurt moet weten dat de buurman zijn auto op slot zet.
Nissan heeft een elektrische bestelbus die een te hard signaal bij achteruitrijden produceert. Dat zou zachter kunnen als het aan de achterkant van de auto werd geproduceerd. Maar nee, de luidspreker zit ergens bij de voorwielen. 8)7
Als autofabrikanten eens zouden gaan nadenken...
Als er meerdere mensen in je straat zo’n auto hebben is het best irritant als ze ‘s avonds binnen te horen zijn. Ze zijn echt duidelijk hoorbaar. Is niet zoals een tikkende klok oid.
Haha, janken, tja, schreeuwen kan ook, maar veranderen doet het toch niet.
Bij mijn weten was het nut van de vess bij het ingaan van de verplichting door de eu nog niet aangetoond en is dit dus meer als gevoelskwestie doorgevoerd. Waarschijnlijk ook nog door lobbies van de 'gevestigde' industrie om nog maar een extra hobbeltje toe te voegen voor ev's.
Op de plekken waar de vess aangaat hoor je ook de motor niet van auto's met een verbrandingsmotor, die zijn ook erg stil. Wat je wel hoort zijn de banden.
Is ondertussen al aangetoond dat een vess echt bijdraagt aan de verkeersveiligheid?
Je speculeert flink. Het nut was al jaren daarvoor aangetoond. De peer-reviewed studies dat elektrische auto’s in vergelijking met verbrandingsmotoren minder goed waarneembaar zijn en tot meer gevaarlijke situaties met (voornamelijk) voetgangers leiden waren er al toen de wetgeving geschreven werd in 2013, inclusief cijfers over verhoogde betrokkenheid bij ongevallen. De auto-industrie stond absoluut niet te springen om het toevoegen van een AVAS aan alle elektrische auto’s, maar op basis van de studies gingen ze er in mee.
Van de EU procedure (die gebaseerd is op het UNECE voorstel) staat alles openbaar, en zijn de studies dus ook terug te vinden (wel even graven in alle documentatie):
https://unece.org/press/n...s-becoming-dangerous-cars

Of mijn eigen paper met meer details (suf genoeg met paywall waar ik niks van krijg)
https://www.sae.org/publi...ers/content/2016-01-1839/

[Reactie gewijzigd door Concept8 op 22 juli 2024 22:33]

duidelijk,
Maar ondertussen zijn normale verbrandingsmotoren al een stuk stiller dan toen.
waarbij je nu dus situaties krijgt dat je een elektrische auto niet meer zo stil krijgt als een moderne verbrandingsauto.

Verder heb ik op dit moment nog niet alle onderzoeken doorgelezen, maar is het niet een zelf oplosbaar probleem, een stille auto is nu extra stil in een stad vanwege alle overige voertuigen die wel lawaai maken.
waardoor die ene stille auto niet meer te lokaliseren is met het gehoor.
Als alle auto's stil zouden zijn dan dan hoor je ze weer. (waarschijnlijk beter, omdat over afstand de rest van de stille voertuigen weer sneller uitdooft.

ik kan binnen precies horen wanneer mijn vrouw thuis komt met de elektrische auto. het banden geruis is hard genoeg om dit binnen te horen. (en dan rij je 10 a 15km/u).
(gewoon een klinkerweg)

Persoonlijk heb ik een schurfthekel aan al dat kunstmatige geluid vervuiling, en is ook de reden waarom we bijvoorbeeld de Zoë hebben laten staan bij de dealer, ik wil de buren niet 's ochtends wakker maken omdat ik wegrij met mijn elektrische auto... oplossing van de dealer was; dan moet je harder dan 30km/u gaan rijden :X


Wellicht kan jij op de bovenstaande kanttekeningen extra uitleg plaatsen, en anders ga ik zelf eens in die documentatie zoeken, hoe ze tot de verschillende conclusies en oplossingen zijn gekomen.

[Reactie gewijzigd door Smuggler op 22 juli 2024 22:33]

Zit een knopje op de Zoë om het geluid uit te zetten, dus dan kan die ook makkelijk permanent uit
Maar “permanent” uit kan dus veelal niet. Net als dat verschrikkelijk slecht geïmplementeerde emergency city braking van Skoda (tenminste 3 jaar terug). Als je de auto herstart staat het weer aan.
Dat zijn 2 verschillende frequenties.
Een benzine auto is stil(ler) geworden, maar die hoor je perfect aankomen.

Idem voor een elektrische auto. Echter, een elektrische auto zorgt eerste seconden voor een zekere verwarring bij de mens. En dat is omdat het geluid nog "nieuw" is. Wat wel tot een potentieel gevaarlijk situatie kan leiden.

Toen ik met mijn 330e in mijn straat voorbij reed, keken mensen met een zeer vreemde blik naar me. Maar ondertussen is onze straat overompeld met verschillende EV's, met als gevolg zijn de mensen het ondertussen gewoon geraakt.
Eigenlijk wel grappig om te weten maar ICE motoren zijn juist luider geworden ! Enkel gebruiken ze veel meer geluidsisolatie

Moderne hogedruk injectie motoren maken meer mechanisch geluid dan de oude motoren met carburateur.
BMW heeft een lange tijd de hoogste inspuitdruk gehad bij hun motoren en daar werden ze altijd een beetje op hun vingers getikt. Vooral de N47 motor had daar veel last van.

Ontoppic:

Mijn i3 is van het bouwjaar 2018 juist voor dat het verplicht was dat ev’s geluid moesten maken.
Dus ik had het als optie aangevinkt voor 155euro
Het voordeel was dat ik dit dus kon uitzetten.
Met wat codeer werk kon ik zelfs dit instellen dat de auto de laatste stand onthield.

Nu had ik een half jaar geleden plots een storing op mijn geluidsmodule en heb ik als vervanging een 2019 geluidsmodule gekregen.
Deze was véél luider en had net een iets ander geluid dan mijn oude (kapotte) geluidsmodule.

Gelukkig kan ik het nog uitschakelen , maar de mogelijkheid om het bij de volgende start te onthouden is totaal verdwenen.
Ik ben enkel dankbaar dat EV voertuigen een geluid laten horen, maar dat moet dan wel voor slechthorenden (en blinden uiteraard, maar die horen vaak wat beter) op te pikken zijn, dat maakt het wel lastig.
Mijn vrouw is slechthorend (20% ene zijde, ca. 5% andere zijde, slechts beperkte frequentieband) en heeft vooral moeite met EV's die langzamer rijden dan ca. 50 km/h.
Daaronder hoort ze die wagens simpelweg niet.
Wat haar aandoening vooral lastig maakt is plaatsbepaling van geluid, ze heeft simpelweg nooit een idee waar een geluid vandaan komt.
Wij wonen tegenover een luxe winkel, waar naast veel sportwagens ook veel EV's komen. De eerste categorie is niet spannend, dat testosteron geluid is soms vervelend maar duidelijk.

Ik juich vooruitgang toe, maar voor slechthorenden zijn EV's soms echt een zeer vervelende ontwikkeling. Geen idee wat de juiste oplossing daarvoor is, maar irritant en gevaarlijk kan het wel zijn.
Hou namelijk wel van mijn meisje en zie dat het haar geregeld in een potentieel gevaarlijke situatie brengt.

Hetzelfde gaat op voor E-Scooters, wellicht nog gevaarlijker voor haar gezien de berijders van die dingen....
Kan je dat wat meer uitleggen ? Waarom hoort een slechthorende een electrische auto slechter dan een benzine/diesel ?? Men heeft een audio handicap, dus veel geluid komt minder tot niet binnen. Of is dit specifiek voor de aandoening van jouw vrouw.
Dat wil ik graag uitleggen. Mijn vrouw heeft een zeer slecht gehoor, net als ik (industrie), maar mijn meisje wint met glans ;)
Het punt voor haar is dat ze zeer beperkt de hogere tonen kan horen, de lage tonen hoort ze beter, sterker nog de lage tonen zijn voor haar veelal niet draaglijk.
Een leuke dance party is voor haar een kwelling, enkel de dreunen van de bas komen binnen, de hogere tonen (boven midrange) gaan aan haar voorbij.

Dat is de reden dat ze stapvoets rijdende benzine/diesel auto's gewent is en kan horen, maar een Nissan Leaf/Tesla/EV buurttaxi helemaal niet. Boven een bepaalde snelheid wint het bandengeruis het, maar ja, dat schiet niet echt op...

Vermoedelijk is dit specifiek voor haar aandoening en niet representatief voor andere slechthorenden. Ze heeft als klein kind een zeldzame aandoening in haar oren gekregen, geen trommelvlies aan 1 zijde, de andere kant is marginaal beter. Het ontbrekende trommelvlies hebben ze nagemaakt met weefsel uit haar nek, met (beperkt, maar toch) succes.
Dus.. niet representatief voor andere slechthorenden, maar dat is niet aan mij, geen idee, ik ken enkel onze situatie ;-)

Ik hoop dat ik het een beetje heb kunnen uitleggen zo?

[Reactie gewijzigd door djkooij op 22 juli 2024 22:33]

Wat betekend dit voor de verplichte geluidsdruk (in dB) ten opzichte van ICE motoren?

Ik werd er eerlijk gezegd wel blij van dat de gemiddelde EV minder herrie maakt dan de gemiddelde ICE.
Het voorgeschreven minimum-geluidsdrukniveau is zo gekozen dat het niet meer lawaai op zou moeten leveren dan een stille, moderne verbrandingsmotor. Alleen laat de wet ruimte naar boven; als fabrikanten die gebruiken om het geluid harder en/of irritanter te maken helpen ze daarmee het potentieel om verkeersgeluid te reduceren om zeep.
Onze MG ZS EV klinkt bij lage snelheden inderdaad als een soort ruimteschip. In de auto is het niet hoorbaar, maar voor voetgangers en fietsers wel al koppelt nog niet iedereen het aan een langsrijdende auto en zie je ze de verkeerde kant op kijken omdat ze denken dat het bijvoorbeeld uit de woning komt waar ze net langs lopen. Vanuit een woning of andere auto's is het geluid trouwens amper waarneembaar.

Er rijdt hier ook een Volkswagen ID3. Deze maakt wel traditioneel motorgeluid en dat is binnenshuis dan ook te horen. Het lijkt zelfs iets beter door te komen dan het geluid van een verbrandingsmotor, want die hoor ik ook amper zolang mensen met een constante snelheid langsrijden.
Huh. Ik heb een ID.3 en die maakt absoluut geen motorgeluid maar een zacht zoemend ufo geluidje.

Dit is alleen actief tussen 0 en 35 kilometer per uur. Daar boven is het geluid uit.

[Reactie gewijzigd door Kacang op 22 juli 2024 22:33]

Misschien is het een optie of instelling of iets? De auto staat hier verderop in de straat geparkeerd en komt meerdere keren per dag voorbij. Het geluid is best herkenbaar juist omdat ik brandstofauto's binnen niét hoor. Of misschien komen alleen de lagere toonhoogtes binnen ofzo?
Ja ik vind dat echt zo irritant van de ID3, heb je straks stillere auto's en dan hoor je vervolgens nog gewoon binnen de auto voorbij rijden, echt te zot voor woorden.
Anoniem: 310408 @hiostu26 december 2020 17:40
Over tien jaar lachen we over het feit dat in 2020 EV's geluid MOESTEN maken. Nu nog fietsen en dan zijn we weer rond.
Jaaahhhhh, als ze nou ook eens een irritant Puch geluidje verplicht zouden stellen op alle elektrische fietsen, dan zou ik helemaal blij zijn (mijn honden ook overigens, zodat we niet van onze sokken gereden worden door electrobejaarden)
Wat doen jij en je honden dan midden op het fietspad?
Het is hier vrij wandelen en honden losloop op de (onverharde overigens) paden in de polder. Alleen auto’s van aanwonenden zijn toegestaan, maar ook dat wordt genegeerd.

[Reactie gewijzigd door divvid op 22 juli 2024 22:33]

Ik woon midden in de stad en die mafketels komen op hoge snelheid onoverzichtelijke steegjes uit (2 meter breed steegje met nog geen 30cm stoep, als je wat snelheid hebt sta je pas aan de overkant van de straat stil). Vaak genoeg ook met oortjes in, dus ze horen ook niets.

Zelf woon ik vlak naast 1 van de meest overzichtelijke kruispunten in het centrum hier en nog gebeurd er 2-3 keer per week een ongeluk. Het gaat echt belachelijk vaak fout sinds elektrische fietsen gemeengoed geworden zijn, wat geholpen wordt door het hoge aantal idioten dat niet van zijn/haar telefoon kan afblijven.

Als ik er dan vervolgens wat van zeg, krijg je altijd een grote bek terug van waar bemoei ik me mee. Nou jouw, mijn en iedereens veiligheid en ziektekosten.

Het verbaast me hoe weinig mensen serieus gewond raken en het meestal wat materiële schade is. Maar hier zou echt wel wat harder tegen opgetreden mogen worden of een andere oplossing voor verzonnen worden.
Elektrische scooters maken alleen nog geen geluid ;)
Kan aan mij liggen maar ik hoor de inverters van die thuisbezorgd units vrij duidelijk voorbijkomen. Ben heel blijndat die dingen bestaan overigens. Scooters zijn echt dramatische apparaten in grote steden. Zowel uitstoot als geluid wat gewoon echt niet oke is.
Ik rijd zelf met een 4 takt scooter. Dat ding is echt heel stil. (Piaggio Zip)
De piaggio zip is dan ook een redelijke schoon apparaat ook qua uitstoot.

https://emis.vito.be/site.../2017/TNO-2017-R11495.pdf

Punt is echter wel dat deze apparaten qua uitstoot in de euroklasse 2 vallen. Iets wat voor auto’s erg slecht is en je eigenlijk niet mee in milieuzones mag komen. Nu was er een discrepantie tussen de euronormen voor autos en brommers, maar sinds Euro 6 zijn die waarden gelijk:
De uitstoot van brom- en snorfietsen wordt, net als bij personen- en vrachtwagens, door Europese regelgeving (zogenaamde Euronormen) aan banden gelegd. Deze regelgeving is sinds 2002, echter, nauwelijks gewijzigd voor brommers. Daarentegen zijn de Euronormen voor bijvoorbeeld personenwagens sinds 2002 al meerdere keren aangescherpt met Euro 4, 5 en 6. Vanaf 2017 (Euro 4) en vanaf 2020 (Euro 5) komen brommers op de markt, die aan deze aangescherpte nieuwe emissie-eisen voldoen. Na de introductie van Euro 5, zijn de limietwaarden voor brommeremissies globaal gelijk aan die van de huidige Euro 6 personenvoertuigen.
Scooters met een euro 2 classificatie is dus relatief veeel vervuilender dan een schone brandstof wagen. Vooral ook doordat die scooter vaak in drukke steden dichter bij mensen komen en je er dus sneller wat van merkt.
Mijn scooter is een injectie model met Euro 4 blok (wel ontgrenst naar 62km/u, dus rijd net wat fijner)
In 2021 komen pas euro 5 modellen uit (vespa's bijv. al wel).
Ja en alles onder de euro 6 normen is eigenlijk best wel belabberd.

Met een 2001 diesel mag je de binnenstad niet in, maar met een euro2 4takt scooter wel. Beetje raar.
Ik rij nog lekker met m'n Puch Maxi 2speed tweetakter met Proma pijp.. blijft mooi :)
Well, dat geluid is voor blinden en slechtzienden zodat ze weten dat er een motorvoertuig aan komt binnen de bebouwde kom.
Fascinerend. Wat is het idee erachter? Omdat we allemaal opgegroeid zijn met ICE's en dat dus verwachten van voertuigen? Of omdat die tonen/frequenties beter hoorbaar zijn?
Blinden, slechtzienden en slechthorenden.
Die vertrouwen op het geluid om voertuigen aan te horen komen.
Ik mag toch hopen dat slechthorenden juist op zicht afgaan en niet op gehoor? Volgens mij is dat namelijk juist het punt van slecht horen.
Hoop het ook, maar het zou je verwonderen.
in ieder geval is het geluid nodig voor de eerste twee categorieen.
Maar is wel mogelijk met een soundbooster;
https://www.active-sound....p-steuerung-tesla-model-s
V8 geluid... :+
je mag 5 geluiden importeren... daar komt niet veel goed van... ik hoor al een tesla roepen: Sodemieter op jullie ******
Het is wachten op iemand die de Wilhelm Scream als toeter neemt.
Ikzelf zou gaan voor de Goofy Scream :-) .
Of zo'n drietonig asotoetertje, dat rijders van twaalfdehands VW Golfjes plachten te monteren :+

Past heel goed bij de "Boombox"-functie die in het artikel genoemd wordt: die boomboxen zitten vaak ook in die Golfjes, dus dan is de overstap van zo'n Golfje naar een Tesla ineens niet zo groot meer ;)

[Reactie gewijzigd door PCG2020 op 22 juli 2024 22:33]

Gelukkig is de ‘standaard’ La Cucaracha niet pauper genoeg schijnbaar.

En voor diegene die denken Vet de dukes of hazard toon, die hoort alleen thuis op een Amerikaanse V8 en niet op een LR roomba ;)
Tingeling Opzij Opzij! Hier nadert een Elon Musk aanbidder!
Mijn buurman had vroeger een tram-bel ingebouwd.
In Amsterdam schieten fietsers en wandelaars dan alle kanten op als ze dat plotseling achter zich horen. Was altijd erg komisch, zelfs in smalle straatjes en op grachten.

Maar motorgeluid mag dus, waarschijnlijk kom je er mee weg als je "broem, broem, broem broeeeeeeeem" in gaat spreken. :P

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 22 juli 2024 22:33]

Een vriend had zo een in zijn auto (Renault 4 meen ik me te herinneren.) Tot een agent bedacht dat hij het ding wilde hebben en hem (de trambel) in beslag nam.
“MOVE BITCH. GET OUT THE WAY!”

Ik vind dit een goed idee ;)
Ik snap niet waarom zoveel mensen het over v8's hebben als het om geluid gaat, terwijl v10's echt veel beter klinken. De lexus lfa, porsche carrera gt, en bmw e60 m5 bijvoorbeeld, wat een ziek geluid produceren die machines.
Heel simpel, 99% van de mensen hebben die motoren nog nooit gehoord en ik weet zeker dat 99.9% alle 3 nog nooit live gehoord hebben en er dus geen beeld bij hebben.
En ja, ze klinken enorm gaaf maar de V8 is een motor die gevoel oproept en ook dik klinkt laag in de toeren terwijl bovenstaande motoren het kippevel geven bovenin de toeren.
Het geluid van een motor hangt enorm af van het samenspel van stuurelementen als inspuiting en kleptiming, en is daarna nog veel afhankelijker van de demping (of het gebrek daaraan) door de uitlaat.

Ga eens naar een Range Rover V8 luisteren (ook de oudere classic!), dan valt toch vooral op dat die zacht zoemt, en nooit klinkt als die Amerikaanse pruttelbakken die men zo associeert met het typische V8-geluid.
Helemaal juist ! Ik bouw zelf motoren (SBC chevy en Subaru boxer motoren) en weet precies wat je bedoelt.
Het typische Amerikaanse geluid heeft met name te maken met de vaak gebruikte 1x centrale nokkenas en het profiel daarvan. Dat geeft vaak dat ‘lopey’ sound. Hoe ‘heter’ die cam hoe meer je dat ‘pa rump pa rump pa rump’ geluid hebt en hoe kloter hij laag in de toeren loopt.
Maar die V8 klinkt nooit zo lekker als een boxer natuurlijk! (Zeg ik als VW kever, Subaru en VW bus rijder) 😉
Zelf een echte Subaru liefhebber, en ja de Subaru boxer klinkt heerlijk met een goede uitlaat.
Kever heeft me nooit kunnen bekoren vanwege die luchtkoeling en het daarbij behorende blikkerige geluid.
Maar eerlijk is eerlijk, een Boxer is geen V8 en haalt het simpelweg niet bij een USA V8 qua geluid.
Een Bmw V8 of 1 van audi bijv. Klinken ook niet zoals de simpele USA V8 met een simpele nokkenas in het midden.

Maar goed, het is smaak en daar valt niet over te twisten.
Ik denk dat men vooral refereert aan de Amerikaanse muscle cars!
Tja.. Kan ook zeggen dat een v12 weer nog beter klinkt?? Het hangt niet alleen af van aantal cilinders. Zelf jaren gewerkt naast een BWM 850i v12 https://en.m.wikipedia.org/wiki/BMW_8_Series_(E31) was een hoop aan stuk en er werd het eea aan gerepareerd. Bijzondere wagen en motor
Er is maar 1 aantal cylinders dat karakteristiek goed klinkt in een verbrandingsmotor en dat is 8.
Als je ooit Amerikaanse dragraces hebt meegemaakt dan weet je dat 8 cylinders de norm is als je vermogen wil produceren, tot aan de hoogste raceklasses aan toe (Top Fuel Dragracing). Daar kan die Duits smek bij lange na niet tegen op... :Y)

;)
Ach, ik hou het toch liever bij het beschaafde geluid van een 6-in-lijn.

Beschaafd, totdat je vol gas weg bent bij het stoplicht. :+
Ik vind motoren met een oneven aantal cylinders erg mooi klinken. De vijfcilinders van Volvo en Audi zijn legendarisch en zelfs de vijfpitter diesel in m'n hybride klinkt op toeren best lekker.

Zelf kreeg ik vroeger carte blanche om te "rommelen" met mijn vaders auto omdat we hem slechts kort zouden hebben. Als eerste gingen er een trambel en t-ford hoorn in, bediend met twee midenconsoleknoppen van de sloop van een model met meer opties.

Vooral de trambel was erg leuk in steden waar geen trams reden :-)
Heh? Welke hybride heeft een 5-cilinder diesel?
Dit gevaarte. Een leasetopper van een paar jaar geleden, maar rij hem nu lekker privé. Een beetje een Frankenstein in alles, maar dat maakt hem wel erg leuk om te rijden :-)
Bij 5-cilinder moest ik direct aan Volvo denken, maar ik dacht dat dit een ding van het verre verleden was. Weer wat geleerd!
Dit is wel een van de laatste (of misschien wel de laatste..) 5-pitter van Volvo hoor. Voordeel is dat het blok compleet uitontwikkeld is. Dus beresterk en betrouwbaar, ik heb er nu iets meer dan 3-ton op staan en geen centje pijn.

Hierna is Volvo uitsluitend overgestapt op 4-cilinders, de zogenaamde "VEA" blokken. Die heb ik ook gehad i.c.m een 8-bak en die zijn veel verfijnder en vooral veel stiller. Leuk detail is dat zowel de benzine en dieselmotoren hetzelfde basisblok hebben. Sinds een jaar bouwt Volvo overigens helemaal geen diesels meer.
Lijn 6 is erg fijn en loopt mooi rond ...
Maar ook hiervoor geld, het is een kwestie van smaak.
Klopt ,niets loopt zo gebalanceerd als een 6 in lijn motor
Jawel hoor, een V12 ;-)
In amerika zijn veel mensen gewoon helemaal weg van de Traditionele amerikaanse V8.
Maar ik ben het wel met je eens hoor V10's zijn het mooiste klinken voor mij ook lekkerder dan de V12's.

Mijn favo blijft de Lexus LFA wat een magistraal geluid is dat!

[Reactie gewijzigd door Astennu op 22 juli 2024 22:33]

Denk dat je de LFA bedoelt ....
Ja weet ook niet hoe ik dat getyped heb :/
No worries, maar je hebt gelijk .. Magistrale sound.
Niet vreemd want toyota heeft de motor gebouwd en daarna naar Yamaha gestuurd voor een bijzonder geluid. Yamaha heeft het inlaatgedeelte en de complete uitlaatlijn voor zijn rekening genomen.
Wat velen niet weten is dat Yamaha van oorsprong een instrumentbouwer is en veel verstand heeft van geluid en zoals we weten zijn ze er echt in geslaagd.
Een V10 alleen is niet genoeg voor een meesterlijke sound, en dat is waar de LFA gehakt maakt van de Audi V10/Lambo en Bmw V10 qua sound.
Ja dat wist ik inderdaad. Yamaha is best groot qua muziek maar de meeste kennen het van de Motoren.
Nee klopt maar de BMW V10 vind ik al beter klinken dan de meeste V8's (Alleen die van de Carerra GT klinkt wel beter).
Ligt er aan vanuit welke hoek je met het merk in aanraking bent gekomen ;) als muzikant kende ik Yamaha eerst van de Piano’s, daarna motoren ( 🏍 ) en daarna bootmotoren.
Ze klinken allemaal goed, maar komen niet in de buurt van de LFA.
De BMW S85 motor komt wel meer tot zijn recht met een Eissenmann uitlaat.
Zelfs het logo van Yamaha is muziek-gerelateerd: het zijn 3 stemvorken.
Yup, helemaal correct.
Zijn begonnen met instrumenten voordat ze ooit iets anders gemaakt hebben.
767B is ook mooi :D of Mazzei Formula / Defined Autoworks / Rob Dahm
Ferrari F1 1995 - 3.0 V12 _/-\o_


Heb ik toch nog een -1 voor kerst, dank!

[Reactie gewijzigd door pcgeek1 op 22 juli 2024 22:33]

Omdat smaken verschillen. De V8 maakt een iconisch geluid, iets waar veel mensen kippenvel van krijgen, zeker de diesel versies. Er zijn ook mensen die het kattengejank van de F1 mooi vinden, of een doodswens op wielen (ook wel een racemotor genoemd) mooi vinden klinken, maar voor mij zijn dat in beide gevallen véél te hoge frequenties. Doe mij maar het lage gebrom en getril van een diesel V8.
De machines die jij beschrijft zou ik persoonlijk ook voor geen goud willen horen, liever een Scania of een Cummins, met als het even kan meer dan 7 liter.
Ik hoor weleens wat Scania V8-diesels optrekken en die klinken inderdaad gewoon duidelijk goed. Helemaal als de uitlaat ietwat aangepast lijkt te zijn soms.
Persoonlijk hou ik wel bij mijn 8-liter V8 op benzine in een 'personenauto'. Veel meer Bang voor de buck ;)
Tijd om eens op een Yamaha V2 1000cc motor te gaan zitten, bijvoorbeeld een Virago. Dat heeft geheel geen hoge toeren, maar vooral veel koppel. En een machtig geluid. Een diesel v8 is meer een agressieve neushoorn. Mooi, maar geen kippevel. Voor mij dan, he?
Duh. Nu nog antwoord op de vraag of het een elitair of een pauper clubje is. Ik neig met jouw reactie naar het laatste.

}> ;)
Heeft met niks te maken anders dan smaak !
Ik snap truckers want dat is hun lifestyle en dan ga je bepaalde zaken meer waarderen, net zoals dat militairen weer naar hele andere dingen kijken als stucadoors.
Niks is fout maar heeft met smaak te maken.
Ik vind diesels helemaal NIKS als we praten over Sound. Maar nogmaals ik ben een enginehead of nog beter een Petrolhead.
Dank je, want wat schreef ik:
Voor mij dan, he?
Dus we zijn het wel eens. ;)
Ach, een klassieke eencilinder diesel van (bijvoorbeeld) een ploeg of buitenboordmotor klinkt ook fantastisch, maar in een heel andere categorie dan waar jullie het over hebben.
Over smaak valt niet te twisten.
Ik ben echt een enginehead maar heb nog nooit een goed klinkende diesel gehoord en ik heb er vreselijk veel mee gemaakt in het binnen en buitenland. Dit zal te maken hebben met mijn smaak en mijn voorkeur voor benzine motoren.

1 uitzondering, de Caterpilar 6 lijn van de Bushmaster (Defensie) heeft wel iets sportiefs en is een geweldige motor !
Licht er ook aan in wat voor wagen ze liggen.

In een Ford F-350 hoort bijvoorbeeld geen wankelmotor.

Het geluid moet wel kloppen met het type wagen vind ik. Een diesel in een ford f350 (6.7 powerstroke) klinkt echt wel lekker hoor. Maar ik zou hem in een twingo of supra ook raar vinden.

https://youtu.be/FveKRhmntlA
Klopt, alles moet in verhouding zijn maar nogmaals ik vind diesels niks lekker aan. Ik heb zo mijn voorkeuren.
Maar anderen denken daar weer anders over en dat is helemaal prima.
Opel diesels klonken altijd alsof er een handvol kiezelstenen in de cilinder zat. Je moet er maar van houden. |:(
Oh my. Breek me de bek niet open, dat het verkocht werd is mij een raadsel. Zeker in de wat kleinere modellen vind ik het persoonlijk erg matig. Ben sowieso al niet van opel (corsa die we hebben moet je bijna aanslingeren), maar dan ook nog diesel? Nah. Niet voor mij weggelegd.
Moet je maar eens die diesels luisteren die ze in de U-boten prompten. Draaien als een naaimachine waar geen enkele benzine motor tegen op kan
Knappe jongen als je daar nu nog naar kan luisteren ... Maar dan nog dan is het geluid relatief want het is erg smaak gericht.
Boot diesels draaien nauwelijks toeren dus ik ben erg benieuwd wat je met een lekkere sound bedoelt.
Mijn i3 is gelukkig helemaal stil. Alleen bij vol “gas” hoor je de elektromotor wat zoemen.

De i8 overigens heeft ook externe speakers die een motor simuleren, deze zijn op de sport stand ook bij lagere snelheden actief. Best wat ervaring met de i8 en vond het heel overtuigend, ook intern heb je het idee met een veel krachtigere motor onderweg te zijn door de “namaak motor geluiden”. Als dat de toekomst is dan is het voor mij dikke prima.
Dat is waarschijnlijk coilwhine van de inverter die op z’n donder krijgt. Mijn Model 3 had dat na een paar keer goed stroom geven ook.
De i3 doet dat altijd wel bij vol “gas”. Vind het wel geinig, hoort er wel een beetje bij.

Ik mis het geluid van de 4 cylinders die ik hiervoor had niet in ieder geval :)
Mja het heeft wel wat.

Ik had hiervoor een 3-cil diesel 🤮
De i8 doet n v8 na maar dat is voor de mensen binnenin de auto, het geluid dat hier bedoeld wordt moet voor buiten de auto zodat mensen je horen aankomen.
en hoop dat Tesla geen klappende cocosnoot-geluiden mag gebruiken zoals weleens geopperd door Musk..
Je snapt waar de klappende cocosnoten vandaan komen? Dat het een paard nadoet en dat het uit een van de hilarische Monty Python films komt? https://www.youtube.com/watch?v=JHFXG3r_0B8

Niet iedereen heeft dezelfde humor, maar damn ik zou echt heel hard moeten lachen als ik dat geluid uit een Tesla hoorde komen, lol. En veilig is het ook wel, want als je een paard aan hoort komen kijk je echt wel ff links en rechts voor je oversteekt.
Ik dacht dat de Mazda MX-30 wel een verbrandingsmotor geluid nadoet.
De huidige Zoe maakt wel een ICE-achtig geluid tot 30 km p/u.. Goddank is er een knopje om dat direct na starten uit te zetten...
Die heeft meerdere geluiden maar klinken niet ICE-achtig... Eerder “space” en “zoemend” heb er jaren in gereden :-)
Hmmm ja het is niet écht motorgeluid inderdaad maar waarom zou je dat ook willen... het is 2021 zodadelijk..
Waarom zou je die bromtoon van vroeger terug willen 🤷🏻‍♂️
En dit mag toch allemaal niet in de EU.

Humor verboden, hebben de Duitsers hun veto over uitgesproken 😉
E golf heeft die optie a 160e ofzo
Wat zou een visueel gehandicapte hier van vinden? Dan wil je oversteken en breng je je blindenstok omhoog, claxoneert er een auto in de vorm van een locomotief ... Of een ander geluid wat niet in het straatbeeld past.

Liefst een neutraal geluid als claxon en geen lollige dingen.
Het artikel zegt dat vanaf juli 2021 alle EVs zo'n geluidssysteem bij lage snelheden moeten hebben in de EU. Dat is niet zo. De AVAS richtlijn zegt dat vanaf juli 2021 alle _nieuwe_ EVs uitgerust moeten zijn met zo'n systeem. Reeds vanaf juli 2019 was het zo dat alle nieuwe modellen het moesten hebben, maar een bestaand model van voor juli 2019 dat nu verkocht wordt, hoeft het dus nog niet te hebben. Hetzelfde model van voor juli 2019 dat na juli 2021 verkocht zal worden, moet het wel hebben. Bestaande, reeds verkochte auto's moeten niet aangepast worden.

https://ec.europa.eu/grow...-vulnerable-road-users_en
Anoniem: 258387 26 december 2020 14:32
Ik vind het echt heel opmerkelijk dat mensen zo lyrisch zijn over een Tesla. Alle functies zitten in de auto en tegen X bedrag kun je dat unlocken. Als we als noviteit nu auto's krijgen die een claxon hebben als een ijscowagen laat wat mij betreft wel zien dat we een flinke stap terugdoen in veiligheid in het verkeer.

Hetzelfde voor de richtingaanwijzers die van links naar rechts en andersom vliegen, vaak ook nog eens op auto's waarvan de bestuurders het vaak niet gebruiken. Fabrikanten zijn geheel doorgeschoten om maar met 'nieuwe' dingen te komen om een jong publiek aan te spreken.

Laat autorijden alsjeblieft gewoon autorijden zijn. Waarbij veiligheid voor een ander en jezelf voorop moet staan, niet een geimiteerde ijscowagen uit een accu op 4 wielen.
Wow dat is pas echt een zure reactie zeg. Ik heb niets extra betaald om iets te unlocken en heb er flink wat functies bij gekregen in een jaar tijd. Noem mij een ander merk waarbij dit het geval is. Ik hecht juist wel waarde aan verbeteringen aan de auto zoals bijvoorbeeld de sentry mode.

Maarja, als Tesla rijder ben ik natuurlijk gehersenspoeld en behoor ik tot de 'fanboys'.
Anoniem: 258387 @hackwar26 december 2020 17:38
Een zure reactie? Hoe kom je daar toch bij! Ik vind dat dit soort gimmicks niks meer met autorijden, en veilig autorijden te maken hebben. Dit is gewoon om te scoren, even leuk te doen.

Ik weet helemaal niet wat jij bent, ik ken je niet. Ik heb verder ook niks tegen een rijder, ik heb het over de opties die nu (soms tegen betaling) op auto's geleverd worden.

Zelf zie ik inderdaad niks in een Tesla, de mensen die ik ken die zo'n ding hebben rijden het alleen vanwege de kosten. Ik zie elektrisch meer als een tussenstap.
Je reactie is gebaseerd op de berichtgeving in de media. Die geven onevenredig veel aandacht aan de gimmicks in een update. Verdiep je eens in wat voor extra zinvolle functies Tesla in de afgelopen jaren middels een simpele gratis software update heeft toegevoegd en hopelijk stel je je ongenuanceerde mening dan bij.

Echt niet alle Tesla (of andere EV) rijders zijn enkel overgestapt vanwege de kosten. Dat is een aanname van jou, gebaseerd op wat eigenlijk? Elektrisch als tussenstap, ook weer zo'n 'ik heb de klok horen luiden' reactie. Verdiep je maar eens in de productie van waterstof en hoeveel energie daarmee gemoeid is.

Voor mij persoonlijk geld dat ik nooit meer terug ga naar een ICE. Ik geniet elke dag van het comfort, de instant acceleratie, de stilte, het gebrek aan dieseldampen en uitlaatgassen, de techniek. En ja, de totale kosten zijn ook nog eens lager dan ik vroeger kwijt was aan m'n ICE.

Enige punt van kritiek dat wat mij betreft steek houdt is dat Tesla nog steeds een Amerikaans automerk is, en de afwerking van BMW, Audi, Mercedes echt een klasse beter is. Maar daar zullen ze nog wel stappen in gaan maken denk ik.
Kan zijn dat ik je post idd iets anders heb geïnterpreteerd dan dat hij bedoeld was, gelukkig heb je daar nu een nuance in aangebracht :)

Ik ben zelf autogek en IT'er dus voor mij combineert deze auto alles aan techniek wat ik interessant vindt, dus voor mij is het heel wat meer dan een lage bijtelling.

Toch een vraagje over de gimmicks, geldt dit ook niet voor een autoradio?
Elektrisch als tussenstap? Heb je al enig ander idee hoe we anders gaan rijden?

Als je waterstof bedoeld: Dan rijden we nog steeds elektrisch alleen gaan we dan meer omzettingen doen om:
- elektriciteit om te zetten in waterstof,
- Waterstof onder druk opslaan voor transport
- Waterstof omzetten in elektriciteit
- Elektriciteit opslaan in een batterij
- batterij leegtrekken om te rijden.

Resultaat: We kunnen verder rijden, maar het kost 3x meer energie en veel meer onderhoudskosten aan de auto en tankstations en logistiek van waterstof. Zelfs Toyota is over stag gegaan naar EV.

Heeft waterstof toekomst: Ja zeker, maar voor de particulieren autobranche hoop ik van niet, want ik bespaar me nu veel aan onnodige onderhoudskosten en brandstof.

https://www.wattisduurzaa...keer-over-waterstofautos/

[Reactie gewijzigd door ItIsTheRock op 22 juli 2024 22:33]

Richtingaanwijzer die van links naar rechts vliegen? Bedoel je gewoon dynamische lichten?

The future is now old man.
Mag dit zomaar? Ik heb verschillende fragmenten van blik op de weg en wegmisbruikers gezien waar mensen met een aangepaste toeter een boete kregen, lijkt me dat deze functie ook valt onder het aanpassen van je toeter.

Edit: Ik doel daarbij op het überhaupt aanwezig zijn van deze functie, niet het gebruiken ervan

[Reactie gewijzigd door Oon op 22 juli 2024 22:33]

Anoniem: 30722 @Oon26 december 2020 10:57
Aanwezig zijn mag waarschijnlijk wel. Gebruiken niet.

Zijn meer wagens met een orgel aan toeters die dan even de wedding march spelen voor het bruidspaar (kan ook met de motor)
Zover ik het altijd heb begrepen dient de claxon een monotone geluid te maken. Dus een melodie afspelen mag niet. Wat volgens mij wel is toegestaan dat het voertuig naast de claxon een ander systeem mag bevatten. Deze mag niet samen met de claxon werken. Het bedienen via een aparte knop is dan toegestaan.

Zoals je kan lezen bestaat mijn verhaal uit aannames. Het is meer als 10 jaar geleden dat ik er iets over heb opgezocht.
Het monteren is al verboden.
Heeft ook geen nut als je het niet mag gebruiken.
Het monteren an sich is niet verboden zolang het maar niet op de openbare weg gebruikt kan worden. Zo zijn er show auto’s met komplete festival setups aan verlichting en audio aan alle kanten.

Echter toon maar eens aan dat het echt niet gebruikt kan worden...
Toevallig zat ik een stukje van Blik op de Weg te kijken deze week: daar was iemand die een 7-tonige claxon naast z'n gewone had gemonteerd. Die mocht ter plekke z'n draden doorknippen, ondanks dat'ie beide systemen had. Dus nee, je aannames kloppen niet :)
OK, het was ook al lang geleden toen ik nog jong was en iets geks in de auto wou hebben.
Aanwezig zijn van een functie waar je je eigen MP3-bestand kan gebruiken lijkt mij niet toegestaan. Wanneer ze iemand pakken met een aangepaste toeter moet die ook ter plekke fysiek uitgebouwd worden
Vrachtwagens hebben toch ook verschillende toeters? Lijkt me eerder dat je met de "toeter" op het stuur de "wettelijke" toeter moet aansturen, eventueel via ergens anders een knopje/hendel je een ander geluid kan afspelen.
Meerdere tonen in een claxon mag. Zoalng ze maar altijd allemaal tegelijk worden gebruikt.

Best wel jammer aangezien dat een courtesy horn volledig uitsluit. Een toeter die je gebruikt om even aandacht te creeren voor een niet oevensbedreigende situatie. In dat opzicht is de wet een beetje achterhaalt.

https://youtu.be/lv8wqnk_TsA


Overigens heeft een Model 3 al twee toeters. Eentje heeft een vrij lge bastoon extra als de auto echt gevaar detecteert. Soort airhorn die je op vrachtwagens hebt.

Vraag me niet hoe ik daar achter ben gekomen ;).
Ik kan helaas niet de wet vinden waarin dit is vastgelegd, dus ik kan het ook niet met zekerheid zeggen. Maar als je bijvoorbeeld dit fragment bekijkt zie je dat hij 'm helemaal los moet halen (in dit geval door een draadje door te knippen).
In de EU is dit, gelukkig, niet toegestaan.

Staat ook in het artikel ;)
Staat de functie in de EU uit, dan?
Ja, dat is ook het geval voor diverse andere functies van Tesla's die in de EU niet mogen maar de VS wel.
In NL is alleen een geluid toegestaan welke één toon produceert,dat is wat ik vrij zeker meen te weten.
Over de frequentie van die toon is niks vastgelegd,mag je dus zelf weten.
Niks is zo wazig als de verkeerswet.
Het ene moment kan iets strafbaar zijn en het andere jaar legaal en zelfs verplicht.
Mooi voorbeeld, het 3e remlicht ... Was begin jaren 90 verboden, en verplicht in 94 of 95.
Hetzelfde geld voor allerlei verlichting (bijv. sidemarkers) en ga zo maar door.
Niet wazig maar logisch: het is voor de veiligheid namelijk belangrijk dat verlichting consistent en herkenbaar is. Om deze reden wil je niet dat iedereen zijn eigen kerstboomverlichting kan implementeren maar ga je verlichting standaardiseren.
Leg dan eens uit wat het nut van stadslicht nog is anno 2021 ...
Je moet het hebben maar mag het niet voeren.

Ik wil nog verder gaan. DRL verlichting met mooie led voor maar achter is alles uit.
Niet zelden vergeten mensen het licht Aan te doen daardoor. Ja dat is veilig.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 22 juli 2024 22:33]

Een veelgehoorde klacht is inderdaad dat bij veel auto's de dagrijverlichting alleen aan de voorkant brandt. Wanneer je een tunnel inrijdt, zou je als bestuurder kunnen denken dat je goed zichtbaar bent, terwijl je in werkelijkheid alleen aan de voorzijde verlichting voert. Daarom is het bij auto's die na 30 januari 2015 op de markt zijn verschenen verplicht dat ook de achterlichten branden wanneer de dagrijverlichting actief is. Dat laat onverlet dat je als bestuurder je dimlichten moet aanzetten wanneer de situatie daarom vraagt, bijvoorbeeld in een tunnel, bij slecht weer of invallende duisternis. Dagrijverlichting moet wit van kleur zijn en moet uitschakelen of overgaan in stadslicht wanneer het dimlicht wordt ingeschakeld.

Bron: ANWB
Het is geen verplichting. Sinds 2015 mag achterlicht branden met DRL aan, hoeft niet. Voor 2015 moest achterlicht uit staan bij het voeren van DRL.
Terwijl dit euvel heel makkelijk te programeren is bij vrijwel alle auto’s die DRL hebben, want dat zijn geen 20 jaar oude wagens.
Voor de stadse mens, er bestaat ook nog zoiets als buiten de bebouwde kom.... Wiki: Stadslicht is verplicht als men 's nachts of overdag bij slecht zicht buiten de bebouwde kom op of naast de rijbaan geparkeerd staat.

[Reactie gewijzigd door peli op 22 juli 2024 22:33]

Om eerlijk te zijn, ik als verre-van-stadse-mens wist dat ook niet. Niet dat ik ooit op of naast de rijbaan parkeer, maar toch. Ik zie dit verder ook nooit iemand doen, dus het lijkt me niet dat er fors op gecontroleerd wordt.

[Reactie gewijzigd door timmiej93 op 22 juli 2024 22:33]

Dat is geen stadslicht maar parkeerlicht (en dus ook maar aan één kant). En dimlicht mag je ook als parkeerlicht voeren.

Stadslicht is ooit ontstaan om in de beter verlichte steden te voeren omdat het minder energie verbruikt dan dimlicht. In moderne auto's voegt het helemaal niets toe omdat we allemaal LED-verlichting hebben, en juist doordat er steeds meer verschillende verlichtings-opties op auto's komen raken mensen de weg er in kwijt.
Een jaren 50 situatie ... Gebeurd nooit in de praktijk.
En daar heeft men ondertussen parkeerlicht voor uitgevonden. Daar heb je geen losse stadsverlichting voor nodig. Hetzelfde kan bereikt worden met koplampen op een lager pitje te zetten.

Mistlampen zijn bijvoorbeeld ook niet verplicht.
Over stadslicht: Lijkt me een soort backup, voor wanneer je dimlicht kapot gaat. Dan brandt er tenminste wel nog aan beide kanten een lamp, altijd beter dan niets lijkt me.
Over DRL: tja, waarom de achterlichten niet ook gewoon aan gaan begrijp ik ook niet. Aan de andere kant, waarom niet gewoon standaard het dimlicht aan? Ik kan me letterlijk 0 situaties voorstellen waar het onwenselijk is om je dimlicht te voeren, waar stadslicht beter is. Juist in de zomer, waar veel mensen denken dat het niet nodig is om licht te voeren, is het zo belangrijk. Iedereen draagt een zonnebril, er is een groot contrast tussen gebieden in de schaduw of vol in de zon, méér dan genoeg redenen om verlichting te voeren. Ik heb vaak genoeg auto's die geen verlichting voeren zien "verdwijnen" in de schaduw.
Veilig verkeer Nederland had in de jaren 90 ergens geloof ik een mooi spotje met twee keer hetzelfde beeld boven elkaar van een landweg in de zon waar je in beide gevallen een auto aan zag komen rijden in de schaduw van bomen, een met en een zonder dimlicht aan... Demonstreerde mooi het enorme verschil in zichtbaarheid. De eerste keer was het niet eens echt duidelijk dat beide beelden verder hetzelfde was omdat je de auto zonder verlichting in eerste instantie gewoon niet opmerkte.
Precies, en daarom zeg ik ok dat die wetgeving helemaal niet logisch is, sterker nog het is soms minder veilig dan dat het zou kunnen zijn en dat kan nooit de bedoeling zijn.
Reden waarom DRL achter niet ook gelijk verplicht werd, samen met DRL voor, is blijkbaar het milieu volgens het SWOV rapport. Daarin rapporteerden ze nog over lampen die 50W per stuk gebruikten, en de milieu-impact (3% meer brandstofverbruik tov zonder DRL) woog niet op tegen de voordelen van DRL achter.

Helaas zijn ze in 2011 vergeten om LED verlichting verplicht te stellen voor alle geproduceerde auto's vanaf 2011. Dan was er vrijwel geen impact geweest van het voeren van DRL voor én achter én was er nog meer brandstof bespaard tijdens rijden met dimlicht.
Het grootste nut van verplichting van 'stadslicht' is nog altijd de zichtbaarheid van de breedte van het voertuig (verwarring met motor bv) wanneer er 1 van de normale koplampen defect is. Om die reden is het vziw nog steeds verplicht dat een auto het heeft, want met alleen stadslicht mag je nergens rijden.

[Reactie gewijzigd door Clubbtraxx op 22 juli 2024 22:33]

Dat laatste staat haaks op het eerste.
Dus of met niks rijden overdag of met dimlicht (en automatisch stadslicht).
En dat terwijl de moderne auto direct DRL san heeft bij ieder gebruik, dag of nacht ...
Als het om zichtbaarheid zou gaan (breedte) dan zou stadslicht overdag ook welkom zijn, immers is het beter als geen liicht.
Er is 0 logica en dat is mijn punt.
Dagrijverlichting is iets heel anders dan de stadslichten die auto's altijd al hadden. Overdag verwar jij die auto niet, omdat je toch een auto kunt zien aankomen. In het donker, bij voorkeur op een onverlichte B-weg, kan je nog wel eens denken dat er een motor aan komt ipv auto bij een defecte koplamp.

Die dagrijverlichting is/was halfbakken aangezien de achterlichten niet branden en dus zie je nu weer hele volksstammen in het donker of tunnels in rijden met alleen dagrijverlichting aan en geen verlichting aan de achterkant... Meen wel dat achterlichten inmiddels ook verplicht moeten branden vanaf een bepaald bouwjaar, maar het is verre van ideaal. Ben het met je eens dat gewoon altijd met dimlicht rijden eigenlijk de beste oplossing is. Gewoon automatisch inschakelen zodra de motor loopt en automatisch weer uit als je 'm afzet, heb je er verder geen omkijken naar.
Er zijn landen in Europa waar je die wel voert.
Waardan en wanneer ?
Volgens Wikipedia schijnt het in Frankrijk en Italië onder bepaalde omstandigheden nog te moeten.

Stadslicht is een ouderwetse term, als ik het zo teruglees op ANWB. Bij de zuiderburen schijnt het al standlicht te heten, maar parkeerlicht lijkt wat mij betreft een nog duidelijkere term. In Nederland en vele andere landen gebruik je deze verlichting dus eigenlijk niet tijdens het rijden.

De achterlichten branden op moderne auto's altijd als de wagen aan staat, die kun je niet meer uitschakelen.
De achterlichten branden op moderne auto's altijd als de wagen aan staat, die kun je niet meer uitschakelen.
Dan moet je heel even de term 'moderne auto' toelichten. Want op mijn auto (VW Golf) uit 2017 staat het achterlicht gewoon uit overdag. Pas zodra het dimlicht aan gaat gaan de achterlichten mee aan.
Overdag brand aan de voorzijde wel de DRL (DaytimeRunningLights aka dagrijverlichting) maar dan is de achterkant gewoon uit.
Voor zover ik weet is dat bij elke auto zo. DRL voer je zonder achterlicht.
Bij Volkswagen worden wagens in Scandinavië standaard zo geleverd (dus dagrijlicht-stand doet ook de achterlichten branden, een beetje zwakker dan normaal IIRC). Ze willen zo weinig mogelijk hardware-varianten leveren van hun auto's, dus maken ze van zoiets een software-instelling. En gelukkig betekent dat ook dat dat door de gebruiker - mits de juiste hulpmiddelen - veranderd kan worden:

https://www.stemei.de/pag...cht-mit-rueckleuchten.php

Ik doe dat op mijn wagen zo, want ik vind zichtbaarheid achteraan minstens zo belangrijk als vooraan.
Er is een kleine verandering gaande.
Op nieuwe auto's branden de achterlichten over het algemeen wel als de DRL aan staan.

Zie ook op https://www.anwb.nl/exper...binatie-dagrijverlichting

Overigens is er een belangrijke nuance wat betreft deze regeling. We hebben daarvoor de Regeling Voertuigen geraadpleegd te vinden in Reglement nr. 48 van de Europese Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (VN/ECE).

Dagrijverlichting verplicht
Hierin is staat dat dagrijverlichting verplicht is, maar er staat niet dat het verplicht is dat de achterlichten automatisch moeten aangaan. Als de achterlichten niet automatisch aangaan, moet er een signalering aanwezig zijn die de bestuurder erop attendeert dat de achterlichten dan niet branden. Daarnaast staat in dit Reglement dat achterlichten ook niet hoeven te branden als duidelijk blijkt uit de dashboardverlichting dat de dimlichtset (voor- en achterlichten) moeten worden ingeschakeld.
Dat was zo. Sinds 2015 mag achterlicht branden met DRL en sinds dat jaar zijn er ook steeds meer fabrikanten die achterlichten aan DRL koppelen.
En dat is dus mijn punt, ouderwets en de wet moet aangepast worden. Er rijden tegenwoordig meet auto’s waarvan de verlichting (voor) automatisch aan gaat en we moeten qua wetgeving wel bij blijven.
Bijzonder, ik zie namelijk genoeg moderne auto's rijden zonder dat de achterlichten branden. Hoe modern is modern precies?
DRL verlichting is toch al totaal nutteloos, ik zet mijn dimlicht 1 keer aan en raak m daarna nooit meer aan.
Wat gebeurt er als je de auto uitzet? Lampen automatisch mee uit?
Ja, want dat is toch al zo'n 10-tallen jaren het geval? Ik heb Duits, Italiaans, Frans, Engels en Japans gereden, motor uit = lamp uit, was bij al deze merken de standaard.

Mijn 2CV had dit niet, maar dat was ook een ontwerp van voor de oorlog...
Ik heb een 1990 VW Polo gehad, contact uit = licht bleef aan. Wel met zoemertje. Hetzelfde voor de Corsa C die nu voor de deur staat. Mijn 2003 Volvo heeft constant brandende verlichting, die wel mee uitgaat als je het contact uitzet, maar dat heeft Volvo volgens mij altijd al gehad.
Misschien ligt het dan aan de lichtsensor in mijn auto, maar dat ding begint te miepen alsof de wereld vergaat als je het dimlicht aan laat staan. Hij gaat er dan vanuit dat je het licht aan wil laten terwijl de motor uitstaat.
Ja, de lampen gaan dan uit.
Sinds ik mijn huidige auto heb, ben ik 'lui' geworden
Die heeft zo'n "auto" stand, DRL voor en achter, en als het donker wordt ( sensor ) gaat het meer heldere licht aan.

Heb sinds deze zomer al niets meer met de verlichting gedaan
Dan ben een gevaar op de weg, sorry dat ik het zeg.
Die lichtsensoren zijn leuk, maar ze reageren niet op mist of regenval!
Dat doen ze bij Skoda wel degelijk!. Als de regensensor nattigheid voelt ziet dan worden de wissers geactiveerd. Blijven de wissers geactiveerd, dan worden de achterlichten ook ingeschakeld.

Maar ik heb het gevoel dat er steeds meer bestuurders zijn die niet meer 'bewust' bezig zijn met alle aspecten van het autorijden, als je ziet hoeveel je er zonder (volledige) verlichting ziet rijden bij slecht weer, het verdommen om richting aan te geven en zo kan ik nog wel even doorgaan...
Dan is Skoda een van de weinige uitzonderingen.
Ik zie zoveel mensen rijden zonder licht tijdens regenval en mist.
En dan in een tunnel of onder een groot viaduct springen de lampen aan.
Vooral die DRL zou een terugroepactie vanuit de overheid verplicht moeten worden. En dan uiteraard voor auto's waarbij de achterlichten niet met de voorverlichting mee gaan. Mensen hebben het echt niet door dat ze zo gevaarlijk bezig zijn, zij zien toch zelf waar ze rijden?
Stadslicht is gewoon verplicht samen met dimlicht..
Volgens mij heeft mijn auto helemaal geen stadslicht meer. Is een tesla model 3.
Zodat er nog een lichtje overblijft als je dimlicht stuk gaat onderweg. Een tegenligger zou onterecht kunnen denken dat je een motor bent en zo vol op je kunnen botsen.

Daarnaast gebruik ik ze altijd overdag voor extra zichtbaarheid, terwijl ik mijn Xenon lampen spaar (want die zijn duur).
En leg dan eens uit waarom een moderne Tesla dat dan niet heeft ? Hoe zit het dan met de backup ?
Maar je mag NIET alleen rijden met stadslicht, terwijl dat dus wel jouw breedte goed aangeeft, maar overdag met 0 verlichting rijden mag dan weer wel.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 22 juli 2024 22:33]

Geen idee, maar zo is het bedoeld. Misscien start de Tesla wel niet meer met maar 1 voorlicht? (geintje, natuurlijk)

En dan nog: zie jij tijdens het rijden dat je ene lamp stuk gaat? Meestal niet. Ik ben wel blij met het stadslicht in de meeste auto’s. Te veel gezien met 1 defect dimlicht en twee werkende stadslichten.
Ja, ik zie dat direct want de boordcomputer meld dat direct. En dan rijd ik in een oude wagen van 16 jaar oud en dus niet modern.
En bedankt. Lekker ongenuanceerd en stigmatiserend.

Ligt vaak aan de persoon en niet aan de auto. Anders zou je net zo goed hetzelfde kunnen zeggen over welk merk dan ook.

(Rijdt 2003 V40)

[Reactie gewijzigd door Moineau op 22 juli 2024 22:33]

Combinatie stadslicht en achterlicht:

Staat u buiten de bebouwde kom op de rijbaan? Of op parkeerstroken, parkeerhavens, vluchtstroken en vluchthavens langs autosnelwegen en autowegen? Dan moet u in het donker stadslicht en achterlicht voeren. Dit moet ook overdag als het zicht slecht is.
https://www.rijksoverheid...autoverlichting-gebruiken

Het zit er niet voor de lol er op.
Alleen zal jouw accu snel leeg zijn bij een parkeersituatie :)
Correct maar niemand parkeert zijn/haar auto met stadslicht aan (en laat dan de auto zo achter).
Als je langs de kant stil staat (en dus in de auto zit) dan draait de motor vrijwel altijd dus geen issue.
Kortom, we praten over situaties die in theorie prima kunnen maar in de praktijk niet voorkomen.
Tegenwoordig wel, maar dat komt ook doordat de verlichting veel efficiënter is geworden waardoor je accu niet leeg loopt als je geparkeerd staat.
Dus jij parkeert je auto voor lange tijd en verlaat die met de verlichting aan ?
Ligt maar net aan het type verlichting, met LED verlichting (voor en achter) moet dat prima kunnen. Niet als ik halogeen koplampen heb, dan heeft stadslicht gebruiken nog wel zin.

Als je buiten de bebouwde kom op of naast de rijbaan staat MOET je voor en achter verlichting voeren.
Anoniem: 5897 @Oon26 december 2020 10:59
Niet aan de orde, er rijden hier geen Tesla's met speakers.
Raar dat er dan niet in het artikel staat dat dit hele artikel niet van toepassing is in Nederland, zeker als er ook mensen in het Tesla topic aangeven dat ze het uitgeprobeerd hebben en het bij hen wel werkt
Anoniem: 5897 @Oon26 december 2020 11:13
Las ergens anders dat er overal voorbereiding zit, maar nergens een speaker. Alleen in de VS.
De US is een hele andere cultuur en daar staat men er heel anders in.
Wij vinden hier snel iets patserig of een pooierauto, en in de US kan je gewoon veel meer voordat men er wat van vind.
Mind you dat we hier ook op een postzegel leven.
Heb je het artikel überhaupt gelezen
Heb mijn reactie aangepast om mijn vraag te verduidelijken
Boombox-functie

Please dont... :/
echt he, en dan volgend jaar de kerstupdate zodat elke Tesla klinkt als de arreslee... ooit verlangen we terug naar het monotone gezoem van de snelweg.
"ooit verlangen we terug naar het monotone gezoem van de snelweg."

Wat van de banden en de luchtverplaatsing komt anno 2020....

[Reactie gewijzigd door Speedster op 22 juli 2024 22:33]

Ook in 1990 werd op de snelweg het meeste geluid geproduceerd door de banden en de luchtverplaatsing, sterker nog, bandengeruis overstemd het motor geluid val vanan snelheden > 50 km/u.
bron.
(ok, stiekem zou dat wel geinig zijn :X)
Die optie is er al. Maar dan niet van buiten hoorbaar. (Of je zet je ramen open en het volume hard)
Dat is zo low-tech, bespottelijk ;)
Over een tijdje is er reclame te horen buiten de auto als je stilstaat voor een stoplicht.
Breng ze nou niet op ideeën. Straks moet je nog een 5 sec. advertentie beluisteren voordat je de claxon of navigatie kan gebruiken. YouTube praktijken in de auto, the horror :X
Ik zou liever zien dat de claxon gewoon helemaal verboden werd. Ik heb volgens mij in mijn ruim twintig jaar rijbewijs nog nooit een situatie meegemaakt waar die gebruikt werd waar hij voor bedoeld is, “enkel ter afwending van direct levensgevaar”.

Waar ik hem wel illegaal gebruikt heb zien worden is:
  • Omdat iemand voor hen stil staat voor een groen stoplicht.
  • Omdat iemand voor hen stopt voor een oranje stoplicht.
  • Omdat iemand voor hen stopt voor een rood stoplicht.
  • Omdat de auto voor hen in de file staat.
  • Omdat de auto voor hen zich aan de maximumsnelheid houdt
  • Omdat het verkeer voor hen niet snel genoeg doorstroomt.
  • Omdat iemand het niet eens is met een verkeersbeslissing die iemand anders heeft genomen.
  • Omdat iemands favoriete voetbalclub een wedstrijd heeft gewonnen.
  • Omdat iemand een bekende op straat ziet.
  • Omdat iemand even wil melden dat ze nu voor de deur staan.
  • Omdat iemand wil melden dat ze nog steeds voor de deur staan en diegene in het huis nu toch echt moet opschieten.
  • Omdat de visite bij het wegrijden nog even extra gedag wil zeggen.
Geen van bovenstaande situaties (waarschijnlijk 99% van al het claxon gebruik) voorkomen direct levensgevaar. Vrijwel altijd helpt remmen of uitwijken meer dan op de toeter te gaan staan.

Ik denk dat per saldo verkeer een stuk beter en prettiger wordt als claxons gewoon verboden werden.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 22 juli 2024 22:33]

Beetje vreemde beredenering. Als claxons verboden werden zou het juist gevaarlijker worden op de weg. Btw, claxonneren omdat iemand niet wegrijdt bij groen of een verkeerde manoeuvre maakt mag gewoon. Dat kan soms ook gevaarlijk zijn en mag heus wel voor geclaxonneerd worden. Hoe moet je anders andere verkeersdeelnemers waarschuwen voor gevaar? Stel dat iemand wilt oversteken en niet uitkijkt, dan kun je wel gaan remmen maar weet die persoon alsnog niet dat hij fout zit en loopt gewoon door. Met een simpele druk op de claxon schrikt hij en loopt ‘ie (hopelijk) terug naar de stoep. Zo zijn er nog tal van voorbeelden
Compleet off topic maar op 15 jaar rijden kan ik 3 gevallen voor de geest halen waarbij mijn claxon een ongeluk heeft vermeden. Ja, de claxon is in die 15 jaar veel vaker gebruikt om mijn ongenoegen te uiten maar ik zou hem daarom niet nutteloos noemen...
Als we deze redenering doortrekken, moet je ook de noodstoppen van machines verwijderen, deze worden ook in 99% van de gevallen "misbruikt". Spijtig dan voor die 1% waar het wel misgaat.

Eigen ervaring met claxon: ik heb hier toch al een drietal ongevallen mee kunnen vermijden. Onder andere een pletting tussen een vrachtwagen en de muur van de Kennedy tunnel, het verwittigen van een voetganger op een zebrapad dat er een halve klinknagel hem ging overrijden door illegaal in te halen,...
Die ideeën waren er al lang, waarom denk je dat ze met deze functie komen?
keerzijde van leasen......
Ik kan me voorstellen dat het leuk is om muziek op te kunnen zetten als je op een afgelegen plek aan het barbecueën bent oid, maar ik ben bang dat mensen dit ook in het verkeer of op een drukke parkeerplaats gaan gebruiken. Dat wordt dan de automobiele variant van je telefoonspeaker gebruiken om muziek af te spelen in een volle trein. Ik ben geen fan.
Dan zet je de radio aan en het raam open ☺️
Fair enough, hoewel zo'n speaker de geluidskwaliteit buiten wel zal verbeteren. Geen idee hoe de radio in een Tesla klinkt. Ik probeer ook alleen maar een toepassing te verzinnen die niet alleen draait om het hinderen van anderen, maar los van die kon ik er maar weinig bedenken.
"Sinds zijn nieuwe elektrische auto's verplicht om bij lage snelheden een kunstmatig geluid te produceren, maar dit geluid moet klinken als een traditionele verbrandingsmotor."

Helaas valt de praktijk heel anders uit en heb ik het zelf nog nooit meegemaakt. Vaak genoeg gehad dat ik heel erg schrok omdat er ineens zo'n stil ding de bocht omgaat waarvan ik dacht dat die stil stond omdat ik m niet aan had horen komen 😅. Ik vertrouw graag op zowel mijn zicht als gehoor (als iemand met concentratieproblemen zie ik af en toe wat over het hoofd en dan is een back-up prettig) en ben wel gewend aan fietsers en wamdelaars, maar zo'n stil ding met hogere snelheid is eigenlijk best gevaarlijk in veel gebieden. Hopelijk wordt het echt meer verplicht om de veiligheid te verbeteren! Doe ontwikkelingen zijn wel echt goed.
Vaak genoeg gehad dat ik heel erg schrok omdat er ineens zo'n stil ding de bocht omgaat
Idem met die elektrische brommers; ook behoorlijk schrikken als die langs suizen. Ik heb zelf een Renault Twizzy. Die heeft naast een 'gewone' claxon (waar je je het lazarus van schrikt) ook een voetgangers toeter. Bedoeld om mensen te waarschuwen als je ze van achteren nadert. Klinkt redelijk beschaafd.
Boven de 30 km/u hoor je als omgeving niet meer of het een ICE of een EV is. Dan is het bandengeluid hetgeen wat je hoort. Dus met hoge snelheid is niet gevaarlijker dan een ICE. Overigens als de auto's harder mogen dan 30 km/u moet je zelf wel beter opletten hoor. Binnen de bebouwde kom (30km/u) is het wel prettig om de auto te horen voor slechtziende of andere beperkingen die van belang kunnen zijn.

Overigens zijn EV's niet verplicht om te klinken als traditionele verbrandingsmotor. Gelukkig maar, wel moeten ze een geluid maken... als je auto na Juli 2019 opgeleverd is.
Op echt wegen waar ze hard rijden, let ik natuurlijk wel op! Maar ik fiets ook weleens op plekken waar je redelijk langzaam moet rijden en waar ook nog eens veel geparkeerde auto's en/of zijstraten zijn. Daar is het soms verrekt lastig om te zien of een auto nou geparkeerd staat of niet als je ook nog eens nagenoeg geen geluid hoort. Zeg al jaren dat dat gevaarlijk is of iig dat het echt schrikreacties oplevert, maar wel fijn dat daar eindelijk meer aandacht voor is. Ze hoeven ook geen hard geluid te maken van mij of hetzelfde te klinken, zolang je indd maar iets hoort in plaats van nagenoeg niets 😅. Van mij hoeft t ook niet overal, maar het is wel fijn op onoverzivhtelijke stukken waar ook veel fietsers zijn en waar de situatie soms wat onoverzichtelijker is. Of een straat (erf) waar veel spelende kinderen zijn, ook daar is het aan horen komen van een auto prettig zodat ze ruim van tevoren aan de kant kunnen gaan.

Op hogere snelheden maakt het inderdaad minder uit, daar hoeft het ook niet per se. Veranderingen zijn ook zeker goed, maar het moet niet ten koste gaan van de veiligheid!
La Cucharacha is wel de bom wat mij betreft hoor. Ik wil er nog steeds een op mijn auto en motor bouwen. Of zo'n Franse politieautoclaxon. Ook top. Je schrikt je de pokken als die achter je zitten en haast hebben. In de Tour de France hoor je die dikwijls.
En dan achter een groep wielrenners gaan rijden! 🥳
Breng me niet op ideeën!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.