Sony publiceert officiële Linux-driver voor PS5-controller

Sony heeft een nieuwe 'hid-playstation'-driver voor de Linux-kernel gepubliceerd. Deze nieuwe versie voegt ondersteuning voor de DualSense-controller toe. De driver maakt momenteel nog geen onderdeel uit van de mainline-kernel.

Sony heeft de DualSense-driver eerder deze maand gepubliceerd, zo merkte Phoronix recentelijk op. De drivers zijn op het moment van schrijven nog niet geaccepteerd en maken dus nog geen onderdeel uit van de mainline-kernel. Momenteel staan er 13 verschillende patches van Sony in de wacht in Patchwork, die zijn ingestuurd door een medewerker van Sony.

De driver voegt ondersteuning toe voor de basisfuncties van de controller via USB en bluetooth. Zo werken de gamepad zelf, de touchpad en lightbar, de bewegingssensors en basale haptische feedback allemaal naar behoren. Meer unieke functies, zoals de adaptive triggers, en haptische feedback op basis van de voice coils, werken nog niet; het is niet duidelijk of ondersteuning voor die functies op termijn wel wordt toegevoegd.

De Linux-kernel heeft momenteel al een zogeheten hid-sony-driver, die grotendeels werd bijgehouden door de Linux-community. In januari kwam echter aan het licht dat Sony zelf ook is begonnen met het werken aan deze driver, zo schrijft Phoronix. Met de publicatie van zijn nieuwe DualSense-driver, wil het bedrijf een deel van functionaliteit van de hid-sony-driver verplaatsen naar zijn eigen hid-playstation-driver. De hid-sony-driver zal overigens blijven bestaan en wordt nog gebruikt door andere Sony-apparaten.

Er zijn momenteel nog geen officiële Windows-drivers beschikbaar voor de DualSense-controller. Pc-gamers kunnen de controller al wel gebruiken via Steam, aangezien de Steam Input API de PS5-controller al wel ondersteunt. Ook op Steam worden adaptiver triggers en haptische feedback met vcm overigens nog niet ondersteund. Het is niet duidelijk of en wanneer Sony ondersteuning voor de DualSense-controller officieel gaat toevoegen aan Windows.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

26-12-2020 • 11:26

118

Submitter: TheVivaldi

Reacties (118)

118
113
55
5
0
42
Wijzig sortering
...haptische feedback op basis van de voice coils, werken nog niet;...
Wat zijn voice coils en waarom zouden deze iets te maken hebben met de trilmotoren of de triggers die “stroever” gemaakt kunnen worden?

*edit*
Interessant! Bedankt aan degenen die gereageerd hebben om dit even toe lichten _/-\o_

[Reactie gewijzigd door RangedNeedles op 27 juli 2024 19:54]

De term 'voice coil' stamt nog uit de tijd dat er speakers mee aangedreven werden, maar nu is het meer een generieke term voor elke vorm van actuator die iets laat bewegen op basis van electromagnetisme.

Vroeger werden voice coils gebruikt om de arm met de lees-/schrijfkoppen in harde schijven te bewegen. (edit: dit werkt nog steeds zo.)

Dus. Een voice coil zet een electrisch signaal om in een kracht of beweging. Ik denk dat dat je vraag beantwoordt.

[Reactie gewijzigd door RefriedNoodle op 27 juli 2024 19:54]

De "Voice Coil Motor" is het onderdeel dat de haptic feedback aanstuurt.

Ik kan het hier beschrijven maar Linus wordt ervoor betaald:

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=8OwU8Pw7DVw
De vraag is ook wat de relevantie is van dat statement. Is er dan andere haptische feedback die wel gesupporteerd wordt ? Waarom wordt dat dan niet vermeld ?
De haptic feedback is het trillen van de controller. Maar dit is wel speciaal in plaats van de standaard trillen. Met de haptic feedback kunnen ze bijvoorbeeld het trillen zo laten aanvoelen dat als je in zand loopt dat het echt aardig voelt alsof je in zand loopt. Of bijvoorbeeld bij Spider-man als je in de metro rijdt dat de controller zo trilt dat het als een metro aanvoelt.
Vergeet niet dat Sony hier gewoon zelf belang bij heeft. Linux kernel updates hebben ook impact voor bijvoorbeeld Android, of als ze nog eens een retro console willen maken, deze ondersteunde de controllers niet maar draaien wel op Linux.
Eh, Sony heeft geen belang bij Linux want ze werken met BSD. Ze hebben alleen belang bij Linux op Android-vlak, maar Sony's marktaandeel is daar schrikbarend laag.
Eh... Sony heeft enorme belangen in linux. Sony is zelfs Linux foundation GOLD member.

Ze hebben ook bijzonder veel devices die op linux draaien, waaronder hun tv's waarop PS plus niet misstaat, Android phones en in het verlengde daarvan cloud gaming dat zowel op een server moet draaien als android phones, etc.
Zoals ik al zei: Sony's telefoonafdeling heeft nauwelijks marktaandeel, dus dat kun je niet meetellen. Hun tv's dan misschien, hoewel hun marktaandeel daar ook aardig geslonken is.
Kijk, ze zijn gold member. Geen enkel bedrijf investeert zoveel geld en vooral medewerkers als ze geen belang bij Linux hebben. Dat is al een doorslaggevend antwoord op zichzelf. Daarnaast zullen ze juist wel investeren in markten waarin ze geen aandeel willen verliezen.

En vergeet niet dat alle grote spelers in de gaming wereld reeds onderkend hebben dat cloud gaming de toekomst is en dat hun cloud gaming oplossing (Playstation Now) op Linux draait.

Samengevat is Sony afhankelijk van Linux om hun grootste inkomstenbron in de toekomst veilig te stellen. Nog los van hun behoorlijke markt aandeel op andere gebieden en devices.
Kijk, ze zijn gold member. Geen enkel bedrijf investeert zoveel geld en vooral medewerkers als ze geen belang bij Linux hebben.
Apple staat vermeldt als Silver Member - dat is toch ook een bak met geld. Maar waar gebruikt Apple Linux dan voor? Ze hebben eigen servers met macOS Server en verder heb ik nog nooit enig bericht van Apple gezien dat ook maar iets met Linux te maken heeft.

En staan er nog een aantal op de Silver Member-lijst die bij mijn weten helemaal niks met Linux doen.

Ik weet dus niet of dat lidmaatschapsniveau zo veel zegt.
Ik neem aan dat de rest van mijn onderbouwing dan duidelijk was, aangezien je hierop niet reageerde. Waarmee het belang voor sony duidelijk is gemaakt

Apple en Silver is een ander partij met lagere kosten, belangen en betrokkenheid, die hebben voorzover ik weet ook geen controller uitgebracht dat relevant is voor linux gaming. Dus mis nu iedere relevantie in je onderwerp.

[Reactie gewijzigd door 2green op 27 juli 2024 19:54]

Als Sony de enige grote partij is die in BSD moet investeren en de rest doet linux, wat zou dan het belang zijn? Geen fouten maken, wegen naar de toekomst open houden.
Anders gezegd: na windows 12 komt ook PS6 als linux bak aan het licht.
Sony's spul draait op BSD, niet linux. Die andere die mensen vaak beetje negeren.
Correct me if I'm wrong, maar BSD is toch een Unix variant die niet ver van Linux af staat. Zoals macosx en Linux toch ook overeenkomst hebben?
BSD is inderdaad een unix variant, maar linux niet. De originele BSD is ook een stuk ouder als linux (de kernel). Mac OSX heeft onder water een BSD variant als kernel (Darwin) je zou dus kunnen zeggen dat Mac meer unix is als linux. Overigens gaat het hier wel alleen om de kernel, de bovenliggende software is voor een groot gedeelte het zelfde (gnu, x-windows etc.)
Ik dacht altijd dat Linux een afgeleide van Unix is. En macosx eveneens een afgeleide van Unix. Zelfde voor BSD and so on...

Zat er beetje naast dus.

Staat Linux op zichzelf dan, ondanks de overeenkomst in gebruik?
Linux is ooit ontwikkeld als hobbie project van linus torvalds. Hij kreeg inspiratie van het gebruik van minix, Minix is een project wat geschreven is door een professor aan de universiteit van Amsterdam als ondersteuning voor z'n opleiding, en wordt ook nog ontwikkeld http://www.minix3.org/.

Dan officieel. Om 'Unix' genoemd te mogen worden moet je aan een aantal voorwaarden voldoen, en een flinke zak geld neer leggen om de naam te mogen dragen. Ook de meeste BSD varianten voldoen hier niet helemaal aan, maar Mac OSX bijv weer wel. zie ook https://en.wikipedia.org/wiki/Single_UNIX_Specification

Jouw gedachte gang is op zich wel correct, Linux is een Unix-like operating system, net als minix en nog een aantal andere. Maar het mag dus geen Unix genoemd worden.
Linux is eigenlijk alleen de kernel, de userland (programma's) zijn dan weer losse opensource projecten. Onder andere veel gnu (gnu is not unix, staat et voor) projecten (glibc etc.).maar ook zoals DrFlash correct zegt X windows systeem en nja teveel om op te noemen eigenlijk.

Daarnaast is er dan ook nog de POSIX standaard, waar het eigenlijk dan om gaat is dat veel punten waar je het besturings systeem om vraagt hetzelfde zijn op macos, bsd en linux. Ook hier zitten weer wat nuances. Zo is het asynchroon werken met IO (bestanden en netwerk spul) anders op bsd smaakjes (kqueue) dan op linux. Linux heeft hier later epoll voor gebouwd als eigen smaak. Project dat je misschien wel kent: nodejs is hier bekend mee geworden (maar waren niet de eerste die dit gebruikten).

Dan is er ook nog een licensing verschil, daarom wordt bijv. FreeBSD vaker door bedrijven gebruikt in iets als een ps5 of ook de nintendo switch. Apple's airport routers hebben altijd NetBSD gedraait, historisch gezien waren BSD's ook beter in networking dan linux (netflix draait het daarom ook) maar dat is sinds de 5.4 Linux kernel niet meer zo. Fun fact: de hdmi dongle voor iphones draait een variant van macos.

[Reactie gewijzigd door jabwd op 27 juli 2024 19:54]

Dank dr flash en jabwd voor de interessante uitleg. Steekt allemaal wat complexer in elkaar dan gedacht. Krijg je ervan als je als standaard consument gewoon aan het prutsen bent met Google ernaast. (niet gehinderd door enige kennis)
BSD is een UNIX variant en ook de basis van OS X, nu macOS. UNIX eerste versie is van eind jaren ’60.

Linux is een compleet aparte tak. In feite is Linus van de grond af aan opnieuw begonnen, in een andere programmeertaal, begin jaren negentig.
Van BSD kan ik zeggen dat het de eerste remake van unix was. De unix van at&t was de eerste.

Van linux klopt het dat ze (de kernel in ieder geval) van de grond af aan opnieuw is begonnen. Dat was voor zover ik weet in de taal c. Van de originele unix ga ik er ook van uit dat ze in de taal c is geschreven. Voor zover ik weet is de taal c en het unix os zo ongeveer gelijk opgebouwd.

De gnu-omgeving, wat samen met de linux kernel een complete unix-achtige omgeving maakt, was ten tijde van linux al jaren lang in opbouw: vooral als parallelle en vrije/opensource tool-set voor unix. Voor zover ik weet ook vooral in de taal c geschreven.
Qua gebruikerservaring zijn de twee redelijk vergelijkbaar, maar qua codebase totaal niet. Linux code kan niet eens overgenomen worden door bsd omdat de licencies niet compatibel zijn.
Oke, dus als gebruik hetzelfde is, kan het onder de motorkap weldegelijk verschillen.
bsd is unix, waar linux een reversed enginering "thingy" van is. Ondertussen draaien meer computer linux dan unix i guess.
Ik had het daarom ook niet over hun consoles zelf, maar om bijvoorbeeld the playstation classic en om hun android telefoons / tv's. Deze draaien in de kern wel op linux.
Ik begrijp niet zo goed wat je hiermee wil zeggen. Het is toch niet meer dan logisch dat ze voor hun eigen hardware ook de benodigde drivers beschikbaar maken? Hoe moeten mensen ze anders gebruiken?

En ja, laten we realistisch zijn, maar al te vaak vinden fabrikanten het te veel moeite om drivers uit te brengen voor Linux en kan de Linux community zelf aan de bak om randapparatuur aan de praat te krijgen, soms zelfs zonder documentatie.

Waarom? Omdat het vaak maar een fractie van de omzet is wat naar Linux-gebruikers gaat en het dus in commercieel opzicht niet boeit.

Als het al gebeurt, duurt het vaak heel lang, of pas als er echt heel veel van verkocht wordt.

Wat dat betreft is het dus best een beetje opmerkelijk.
Dan hoeft het niet indirect hoor.. Ze kunnen daarvoor gewoon met google werken..
Dus zo'n zelf belang is het niet zoals jij het laat lijken.
Buiten dat Sony ook amd geholpen heeft en je het terug ziet in andere platformen.
Maar Google is juist aan het proberen om zoveel mogelijk Android specifieke dingen in de mainline Linux kernel te krijgen, zodat ze daar veel directer gebruik van kunnen maken. Dus best mogelijk dat Sony hier mee kwam een Google reageerde met: zorg maar dat het in de mainline Linux kernel komt, dan komt het vanzelf wel in Android
Uit eindelijk is er niet echt concurrentiegevoelige informatie die ze hier vrijgeven en is dit niet super complex om in het kernel op te nemen. Door het in het kernel te verwerken, hebben ze er in de toekomst nauwelijks werk meer aan. In plaats van dat ze dit apart op ieder apparaat waar dit van toepassing is moeten implementeren.
Dus als ik nu wil gaan gamen kan dat met een krachtige Windows/Linux pc en controller van een paar tientjes. Waarom zou ik dan nog een console kopen?
Omdat een console alleen al bijna minder kost dan de prijs van een vergelijkbare losse GPU? Doorsnee gebruiker heeft de PC ook niet aan de TV hangen.
Maar consoles is sowieso iets wat aan het uitsterven gaat na deze generatie, door services als Stadia, Geforce Now, Cloud X, etc...
Ik durf zelfs te zeggen dat naast consoles voor gaming de pc voor gaming ook uit gaat sterven. Streaming gaat de toekomst worden denk ik zo.
Laten we hopen van niet, nog meer de controle over onze eigen hardware uit handen geven. Het verhinderd de vrije markt. Zit je straks met meerdere subscriptions opgescheept om een selectie aan games te kunnen spelen. Dat op hardware dat niet van jouw is en niet werkt zodra het internet even uitvalt.
Ik snap je uitspraak. En toch... Er zijn flink wat mensen die hun vcr, dvd of blu-ray player niet meer gebruiken. Alles via Netflix of iets soortgelijks.
De kwaliteit die je inboet bij het streamen van games is hoger dan bij hey streamen van video/audio. Daarmee wil ik niet zeggen dat de impact van Netflix op films niet gering is, de bitrate van audio en video mag echt wel wat hoger, maar je hebt niet met input lag te maken en omdat tevens geen extra compressie artifacts door de dynamische aard van het beeld.
Dat zeg jij dat je inboedt aan kwaliteit, maar ook dat zet steeds stappen vooruit. Als je ziet wat ze nu al voor elkaar krijgen met bv stadia en Geforce now, dat is gewoon ongooflijk. Vroeger hadden we ook maar 1200baud en 15 fps voor zeer blokkerige games, en kijk hoe ver we inmiddels gekomen zijn.
Video kijken is echt iets heel anders, dat kun je niet op één hoop gooien met games en andere activiteiten met interactie. Een kleine vertraging in de verbinding wordt ineens een groot probleem, terwijl dat bij een Netflix totaal niet opvalt.

Enerzijds wordt er steeds meer ge-game-d op tablets, smart phones, smart tv's, maar mensen sowieso ook veel meer dan tien jaar terug, juist omdat het zo makkelijk kan.

De gaming pc zie ik voorlopig niet uitsterven, al was het alleen al omdat een doorsnee pc al dan niet met een wat betere gpu al voldoende is, maar er zijn meer redenen. Een pc staat vaak in een aparte kamer, zodat je kunt games terwijl anderen tv kijken. Een tablet heeft meestal geen handig toetsenbord / muis waardoor games heel anders gespeeld moeten worden. Een pc heeft vaak een veel groter scherm en je zit een stuk relaxter.

Eind jaren negentig werd ook voorspeld dat de 'netwerk pc' de toekomst had. Een zogenaamde 'thin client' die alleen een simpel OS bevatte en verder alles downloadde van de centrale (lokale) server, inclusief de benodigde apps. Dat soort toepassingen bestaan nog steeds wel maar zijn niet bepaald de standaard geworden.

Gaming pc's zijn in vergelijking tot de totale pc-markt altijd een niche geweest, maar ik zie ze zomaar niet verdwijnen. Daarvoor zijn er te veel voordelen en onderscheidende verschillen.

Dan zie ik nog eerder dat consoles het zwaar gaan krijgen. @SuperDre heeft wel een punt dat een wat betere GPU ook een paar honderd euro kost, maar een PS5 kost wel € 400 en dat zullen de meesten niet uitgeven aan een GPU.

Uiteindelijk is games op een console duurder, dat is ook een factor.
Maarja, je MOET wel meer dan 400 euro uitgeven inmiddels aan een PC GPU wil je betere kwaliteit hebben dan de nieuwe console aan kan, zeker in het begin van de nieuwe generatie.
Zelf vind ik het ook veel te veel, en beperk me dan ook maar tot de xx60 varianten.. Duurste GPU die ik to nu toe gekocht heb was vorig jaar november de RTX2060Super voor 360 euro en dat was de goedkoopste die ik toen kon krijgen (merk had ik toen nog nooit van gehoord, KFA2).

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 27 juli 2024 19:54]

Maar dat is juist ook een interessante optie bij pc gaming. Met een wat minder heftige / dure videokaart kom je ook een heel eind.

Dan zijn die schaduwen en dergelijke maar iets minder realistisch. Die keuze héb je! En je kan altijd nog over een of twee jaar een beter gpu nemen, als de prijs gezakt is of als er voor hetzelfde geld een nieuwe generatie te koop is, want dat gaat best hard.
Ik kocht em omdat ik met VR bezig ging, anders had ik nog rustig mijn GTX760 gehouden.
Omdat een console alleen al bijna minder kost dan de prijs van een vergelijkbare losse GPU? Doorsnee gebruiker heeft de PC ook niet aan de TV hangen.
Maar consoles is sowieso iets wat aan het uitsterven gaat na deze generatie, door services als Stadia, Geforce Now, Cloud X, etc...
Zolang cloud gaming nog merkbare latency heeft hebben consoles en PCs bestaansrecht. Bepaalde type games spelen nou eenmaal niet lekker met latency, met name competitieve games waar reactietijd er toe doet. En sommige mensen (waaronder mijzelf) geven simpelweg de voorkeur aan gamen met zo min mogelijk latency, zelfs als de game in principe prima speelbaar is met latency.

Vergeet daarnaast ook niet dat er wereldwijd nog genoeg mensen zijn die nog geen high speed internetverbindingen hebben. Wat dat betreft zit Nederland ver boven het gemiddelde.

[Reactie gewijzigd door eggsforpedro op 27 juli 2024 19:54]

Ik heb een pc gekocht ipv een ps5. Blij met de keuze, maar alle reden voor ps5.

- geen drivers, instellingen en kalibratie
- onder tv neerzetten en plug en play.
- één platform waar al je games op staan.
- goedkoper en meer future proof
- betere ondersteuning voor de controller
- specifieke features Xbox live en psn
- exclusives
Ik wil hier geen bekgevecht starten tussen console <-> PC, maar die punten zijn echt niet allemaal valide. Geen drivers/instellingen? PS5 moet ook zo nu en dan geüpdatet worden. Plug & play, tja, Win10 is toch aardig plug & play tegenwoordig hoor. Goedkoper? OK, maar future proof? Uhhh.. juist niet, je zit weer jáááren aan dezelfde hardware vast. Betere ondersteuning voor controller? Uhhh, met een PC heb je én een controller én een toetsenbord,muis en allerlei andere mogelijkheden. Specifieke features? Uhhh.. een Windows PC heeft veel meer in huis dan een PS5/Xbox.. enfin... ik heb mijn PS4 de deur uit gedaan omdat hij stof stond te happen. Zo ieder z'n ding ;)

Fijne kerst!
Jouw tegenpunten zijn dan weer niet valide
Geen drivers/instellingen? PS5 moet ook zo nu en dan geüpdatet worden
1 systeem firmware update is toch aanzienlijk minder dan aparte drivers voor al je hardware
Plug & play, tja, Win10 is toch aardig plug & play tegenwoordig hoor
Je moet nog steeds voor al je games de beste instellingen vinden zodat het soepel draait. Zonder de juiste drivers werkt het niet. Bij PS5 gaan alle firmware updates automatisch.
maar future proof? Uhhh.. juist niet, je zit weer jáááren aan dezelfde hardware vast.
Hardware die nog jaren al je games speelt. Dat noemen we future proof. Het punt van future proof is dat je juist niet nieuwe harware hoeft te kopen.

[Reactie gewijzigd door PaMu op 27 juli 2024 19:54]

Je MOET op pc ook geen nieuwe hardware kopen om games te blijven spelen. Je zal het dan net zoals op consoles na een tijdje met mindere resolutie en/of framerate moeten doen.
Waarom is een PC minder future proof dan een PS5? Het is eerder andersom.

Future proof is juist dat je je hardware aan kunt passen aan veranderingen. Een GPU van een compleet nieuwe generatie die nu nog uitgevonden moet worden of onbetaalbaar is, is over een paar jaar wél betaalbaar. En alsnog in je PC te zetten. Maar niet in je PS5. Enige wat je dan kunt doen is wachten op de PS6 en dan nog moet je maar genoegen nemen met die ene configuratie die ze aanbieden, tegen die prijs.
Met een gameconsole weet je zeker dat je games kunt spelen die voor dat type console geschikt zijn. Dat duurt minimaal zolang als die generatie van consoles de nieuwste is. Ik denk dat dat het argument was.
Je vergeet de nadelen op te noemen:

- betalen voor online gaming
- geen mods
- games kosten €80
- geen individuele hardware upgrades
- beperkte muis + kb ondersteuning
De vraag was waarom je een console zou kunnen willen kopen, niet waarom men per se op consoles moet gamen. Tr4nnel is dat helemaal niet vergeten.
- één platform waar al je games op staan.

ook niet al de games, "je games" is iets subjectiefs.
- geen drivers, instellingen en kalibratie
Systeem updates maandelijks welke je zelfs verhinderen om een game online te kunnen spelen.
- onder tv neerzetten en plug en play.
Kan een PC ook in combi met steam big picture mode
- één platform waar al je games op staan.
Je bedoelt 1 console.
- goedkoper en meer future proof
Goedkoper ja, future proof? Nee je hebt meer dan 5 jaar moeten wachten om hardware technisch weer een beetje bij te zijn.
- betere ondersteuning voor de controller
Juist niet, je kan alleen maar authorized randapapratuur gebruiken. Op PC letterlijk alles.
- specifieke features Xbox live en psn
Je bedoelt functionaliteit wat elk online platform biedt?
- exclusives
Dit is het enige echt valide punt qua hoe je de platforms kan onderscheiden naast prijs. Al zijn Xbox en Sony de laatste jaren steeds meer van hun exclusives ook aan het releasen op de PC.
Exclusives… zijn er veel meer voor de PC dan voor PS5. Dus dat is een nogal ‘relatief’ voordeel wat bovendien twee kanten op werkt.

Eén platform voor al je games betekent ook dat je volledig afhankelijk bent van die ene aanbieder.

Goedkoper… Alleen als je speciaal voor games een PC aanschaft van een bepaald kaliber, maar dat doet bijna niemand. Vrijwel iedereen gebruikt die PC natuurlijk ook voor allerlei andere zaken.

Zelfs de minderheid die een PC speciaal voor gamen koopt, heeft veel meer keuze qua configuratie. Kan zelf precies bepalen hoeveel je er aan uitgeeft. En een PC kun je na een paar jaar nog eens updaten, met name qua GPU.
Mooi lijstje. De enigste dingen die ik hier nog mist zijn
- Spellen spelen met vrienden die een Playstation hebben waar de games geen crossplay ondersteunen.
- Door kunnen gaan met je trophies verzamelen (aangezien ik er al +11000 heb)
- Hij staat leuk naast de andere consoles
Omdat een console gewoon super handig is? Ik heb ook een (krachtig genoege) pc maar ook een ps4 en ik game eigenlijk bijna alleen op mn ps4. Het is gewoon ideaal dat ik even een controller kan oppakken, en binnen een paar minuten middenin een game kan zitten. Als ik er klaar mee ben, kan ik alles zo uit doen en slaat hij de huidige state op zodat ik over een paar dagen precies op die plek verder kan spelen.

Er zijn spelllen die ik liever op de pc speel vanwege graphics of betere controlls ofzo. Maar verder speel ik het liefst alles op m'n PlayStation.

Ik moet nog een computer vinden die net zo makkelijk werkt als de consoles van tegenwoordig.
Heb exact hetzelfde, pc staat naast de PS4 en tegenwoordig ook de PS5. Op de PC speel ik nooit meer, sterker nog ik heb laatst een spel dat ik klaar had liggen voor de PC nogmaals gekocht voor de PS om hem toch maar daar op te spelen.
Pc allang :-) Xbox gamepass, steam client etc en GOG dat hebben de consoles nog niet :-) https://www.gog.com/galaxy
Dat heb ik dus nu helemaal niet meer. Consoles hebben zeer regelmatig weer hun software updates nodig om uberhaupt online te kunnen met hun games. Disc er in en er moet dan tegenwoordig nog geinstalleerd worden, day 1 patch erachteraan.

Een PC tegenwoordig handelt toch echt zijn drivers zelf af en updates gaan vooral op de achtergrond. Het ligt nu ontzettend dicht bij elkaar. Maar dan wel met als je wilt fors meer performance.
Artikel gelezen?

Niet alles van de DualSense wordt door de officiële Linux-driver van Sony ondersteund en voor Windows is er al helemaal geen officiële driver van huize Sony uitgekomen.

Sinds ik gaming op handhelds en consoles heb ontdekt, heb ik het idee dat gamen an sich fijner werkt. De games die je op een gaming device speelt zijn geoptimaliseerd voor de hardware. Geen driver issues.

Sinds de hardware zelf en de services van de game device zelf de DRM vormt, kun je enkel je schouders erover ophalen. Want het is niet dat er andere DRM geneuzel je hardware meer belast dan je game of door de opgelegde restricties de helft van je OS installatie vergalt, wat dus bij Windows wel het geval is.

Internet/Netwerk-gaming "werkt gewoon" geen geknoei met de firewall oid nodig.

Sinds ik via gaming devices game, merk ik op hoeveel tijd en werk ik in het verleden wel niet gespendeerd heb om een game mooi en werkend te krijgen en om de gehele nerwerkconfiguratie zo aan de praat te krijgen voor een potje online gamen met vrienden.
Mooi. Zoek zo langzamerhand een vervanging voor m'n steam controller. Een degelijke controller met officiële drivers, die ook op een toekomstig aangeschafte playstation gaat werken klinkt als propositie die de overweging waard is.
Ook mooi dat het meteen via bluetooth werkt. Steeds meer gaming bordjes komen met wifi en bluetooth, en dat werkt tegenwoordig ook prima op linux.
Kijk zo hoort het, hardwaremakers die hun eigen hardware ondersteunen op relevante platformen :)
Kijk zo hoort het, hardwaremakers die hun eigen hardware ondersteunen op relevante platformen :)
Niet om een flamewar te starten, maar hoe relevant is Linux dan als gamingplatform? Het heeft al moeite om voet aan de grond te krijgen op de desktop.

Linux is fantastisch en heeft vele usecases... Maar ik zie gaming daar simpelweg niet onder.
Linux is fantastisch en heeft vele usecases... Maar ik zie gaming daar simpelweg niet onder.
En dat is nu precies het huidige kip-ei probleem waar Linux als gaming platform mee te maken heeft. Omdat er nog steeds gebruikers zijn die vinden dat Linux "niet is ontworpen voor gaming" wordt het niet serieus genomen als mogelijk gaming platform en dus niet voor ontwikkeld. Windows is echter ook nooit specifiek voor gaming ontworpen, dat is over de jaren zo gegroeid en er is geen enkele reden waarom dat met Linux niet zou kunnen.

Ik ben zelf een Linux gamer. Exclusief, dus zonder af en toe uit te wijken naar dual-boot of een VM met GPU passthrough, en ik kan je vertellen dat dit, grotendeels met dank aan Valve, over de jaren een steeds betere ervaring is geworden. De meeste native games werken sowieso prima en met behulp van Proton draaien ook steeds meer Windows games prima op Linux. Vulkan is een prima graphics API, erg vergelijkbaar met DirectX 12 maar cross platform en voor de rest heb je SDL2. Drivers zijn over het algemeen prima, zeker als ze worden onderhouden door de maker van de hardware zoals in dit artikel wordt belicht. AMD heeft een paar jaar geleden zelfs iedereen positief verrast door hun GPU driver volledig open source te maken. Er is op technisch vlak dus weinig dat gaming op Linux tegen houdt, nu moeten de games zelf er nog komen plus de DRM en anti cheat software, want die werken veelal nog niet waardoor je veel populaire multiplayer games op Linux niet kunt spelen. Maar ook daar wordt aan gewerkt.

Als de games er zijn volgen de gebruikers vanzelf is de hoop, ik hoor namelijk veel geluiden om me heen van mensen die wel over willen stappen maar nog niet durven omdat ze bang zijn hun favoriete software te moeten missen.
Linux gaming is inderdaad over de jaren veel beter geworden. Helaas zien nog weinig ontwikkelaars er brood in om het te ondersteunen, terwijl ze vaak kant-en-klare SDKs hebben die met relatief weinig moeite ook een Linux executable kunnen toveren.

Vaak gaat hem dan natuurlijk om de aftersales, m.n. software support en dan vooral de kosten hiervoor. Echter heb ik daar nooit harde cijfers gezien om dergelijke argumenten te ondersteunen. Dan bekruipt het mij toch het idee dat er achterdeur politiek wordt bedreven, misschien wel met financiële steun, om dergelijke ondersteuning te ondermijnen...
Het aantal linux gamers is volgens steam dus nog zelfs een stuk lager dan het aantal VR headset users.. Een groot punt met Linux is IMHO ook nog steeds altijd dat er gewoon veel te veel verschillende distro's/desktops zijn, en als je daar dan dus allemaal support op moet geven, dan is dat best kostbaar.
Hoezo verschillende distro's en desktops? je hebt de linux kernel en je hebt de display-layer (SDL2 of Vulkan), de rest KDE GNOME etc doen er eigenlijk totaal niet toe. Verder heb je nog zaken als Wine die je eventueel ook zou kunnen toepassen als het je te lastig wordt.

Als gameontwikkelaar zou ik er niet eens zo lang over nadenken,
Er is de laatste jaren veel gebeurd in linux-lang waaronder de grootschalige support van bijv snapd.
Als compilen en/of debuggen zo lastig is, kijk dan naar wine en probeer je game daartegen te compilen en te debuggen ... release het als snap-package dan hoef je verder eigenlijk niets te doen en kun je alles (versie beheer inclusief), naar smaak inrichten.
Maar op dot moment is linux nog amper 1% op steam, dan is het gewoon niet financieel gezien interessant, games is niet iets bijzonders, is ook gewoon een business.
Jij bent misschien expert op het gebied van linux, maar het kost gewoon tijd om als team daar goed van op de hoogte te zijn en er fatsoenlijk ondersteuning op te geven, en als het aantal users op dit moment nog steeds marginaal is..
Zoals rbr20 al opmerkt - kip-ei verhaal. Linux wordt nauwelijks native ondersteund, dus voor veel gamers is het niet interessant om over te stappen. En omdat er zo weinig gebruikers zijn op Linux, willen weinig bedrijven native ondersteuning bieden.

Overigens is juist Linux eenvoudiger dan Windows om voor te programmeren qua layers die je aan moet roepen (Windows doet het veel lastiger), maar is wel even weten wat je doet. Geen user-based system calls maar permission-based calls.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 392841 op 27 juli 2024 19:54]

Ik denk dat daar de fundamentele fout ligt. Er wordt gekeken naar een distributie, terwijl misschien beter gekeken kan worden naar de Linux Standard Base i.c.m. SDL2 en Vulkan.

Qua gebruiksvriendelijkheid zit je dan nog met 1 ding: het distribueren van je game per Linux distributie. De Debian afgeleiden gebruiken DPKG packages, Red Hat/Fedora afgeleiden weer DNF (yum/rpm), etc. Dan heb je ook weer Dockers, Flatpaks, etc. Echter is dat voor de gemiddelde gamer een ver-van-zijn/haar-bed-show, want daar heb je natuurlijk Steam/GoG/whateverstore voor.
Als het distro fragmentatie argument als door zeer ervaren porters van software naar Linux en andere platformen ontkracht wordt dan is het zeer waarschijnlijk geen probleem. Wat wel een issue kan zijn is dat Open Source Software ontwikkelaars niet erg nostalgisch zijn wat betreft oude code in hun software. Daardoor kan het zomaar zijn dat nieuwe versie van libraries die een game gebruikt anders werkt of zelfs functionaliteit mist (komt zelden voor, maar toch) waar gebruik van werd gemaakt. Deze veranderingen zijn niet distro specifiek, uiteindelijk zal dit via de upstream bij alle distributies terecht komen alleen duurt dat in sommige gevallen zoals bij Debian en CentOS langer dan bij meer "bleeding edge" distributies zoals Arch, Fedora of Solus. Er bestaat hierin een "middle ground" in de vorm van Ubuntu/Linux Mint/Pop! OS of openSUSE.

De Linux kernel is echter zeer stabiel, de ontwikkelaars daarvan hebben als gouden regel dat gebruikersapplicaties nooit stuk zouden moeten gaan door veranderingen in de kernel. Zoals Linus Torvalds altijd zegt: "we do not break userspace"

Valve heeft al een aantal pogingen gedaan om het Linux library en middleware probleem op te lossen met de Steam Linux Runtime. Dit is een set libraries die met Steam wordt meegeleverd en als een game of andere software daar gebruik van maakt om te functioneren, mag er vanuit gegaan worden dat het op iedere Linux distributie werkt. Inmiddels stammen deze libraries echter alweer uit 2014 (ze hebben Ubuntu 14.04 LTS als basis) en zijn dus hopeloos verouderd. In de praktijk werken de meeste games op Linux beter als je de libraries van je distributie zelf gebruikt in plaats van die uit de Steam Linux Runtime. Het zou kunnen dat de Steam Linux Runtime inmiddels al een keer een update heeft ontvangen, maar daarmee introduceer je het probleem met versies en schep je misschien verwarring bij ontwikkelaars over wat ze nu precies zouden moeten gebruiken. Om het probleem "definitief" op te lossen is Valve bezig met een container oplossing genaamd Pressure Vessel. Dit is gebaseerd op Flatpak maar aangepast voor de specifieke eisen die games hebben. Hiermee kunnen ontwikkelaars van spellen in de toekomst hun games samen met alle afhankelijkheden in een container publiceren zodat het overal werkt.
"als je daar dan dus allemaal support op moet geven, dan is dat best kostbaar":
Waarschijnlijk snap je echt niet wat het verschil is tussen Linux en een Distro.
8)7
Ik zou zeggen "get off your high horse" want blijkbaar heb je er zelf erg weinig verstand van. Er is meer dan genoeg software die alleen maar supported is op specifieke of een aantal distros. Over het volledige spectum support bieden is dus wel degelijk een ding.
Alles op elk Linux-distro is mogelijk op elk ander Linux-distro. Dat je moeite hebt met je packages en of configureren van je systeem etc. etc. is een Ik probleem.

Het is inderdaad niet even makkelijk maar het kan.

[Reactie gewijzigd door DKSCC op 27 juli 2024 19:54]

Sinds kort ook helemaal weer aan het gamen geslagen mede door Steam! Tot nu toe nog steeds een 100% score met spellen die ik kan spelen. Spellen als Doom werken probleemloos en erg vloeiend.

Door het gebruik van Vulkan of OpenGL zijn zaken erg verbeterd en met name Vulkan zorgt voor minder problemen met de smaakjes van distributies.

Qua platform is Linux prima geschikt voor gaming. DX11/12 is nog wel een dingetje maar daar heeft Valve ook DX2Vulkan voor.

My 2 cents
[...]
Linux is fantastisch en heeft vele usecases... Maar ik zie gaming daar simpelweg niet onder.
Uit mijn steam lib: 151/429 draaien op linux. 90% daarvan loopt zonder problemen.
En dan ben ik nog te lui om mijn gog games te tellen.
Uiteraard zit daar wat zelf-selectie in .. een game dat linux ondersteunt zal ik sneller kopen dan een dat het niet doet. (m.a.w. I vote with my wallet).

Nog zo handig dat ik niet een ander OS hoef te starten want linux is mijn hoofd-OS,
al de rest is er enkel om mee te spelen.

Willekeurige greep uit de linux lib:
Kerbal space program, borderlands 2, dirt rally en dirt 4, terraria, metro 2033, magicka 2, life is strange, Shadowrun, Besiege
Greep uit mijn Linux Games:
Arma 3 , Company of Heroes 1+2 , Dying Light , Factorio , Left 4 Dead 1+2 , Shadow Warrior 1+2 , Trine 1-4 , BioShock 1+2+Infinite , alle Metro games , The Talos Principle , Dead Island 1+2 , Dishonored 1+2 , alle nieuwe Tomb Raiders

En dan laat ik de iets minder bekende spellen hier achterwege.

Mijn lijst is nu van rond de 700 Steam games, die voor rond 95% allemaal te spelen zijn. Op Linux. En daarnaast zijn er een heleboel (oudere) spellen zonder launcher, of via Uplay, die grotendeels ook gewoon werken. Laatst Far Cry 5 uitgespeeld op Linux.

Draai nu al 1,5 jaar Linux Mint als main-OS, en zie geen noodzaak meer om nog Windows te moeten gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Magic Power op 27 juli 2024 19:54]

[...]

Niet om een flamewar te starten, maar hoe relevant is Linux dan als gamingplatform?
Zeer relevant. Android TV boxes, 'smart' TV's, smartphones, ... Alles dat streaming ondersteunt kan in theorie alle spellen ondersteunen. En dat is buiten native en Proton ondersteuning om spellen direct onder Linux te spelen. Als op Steam 0,1% van de spelers gebruik daarvan maken, dan is dat 1 op 1000. Dat is nog steeds een grote groep, gezien hoe groot Steam is. In werkelijkheid ligt dit waarschijnlijk dichter bij 1%, en dat is significant.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 juli 2024 19:54]

Dat is Mac ook niet echt eigenlijk, echter wil Apple dat wel groter maken. Linux en Steam gaan ook steeds beter samen, best goed dus dat men hier naar kijkt ipv het station overslaat.

Het zou alleen fijn zijn als iemand van Sony gewoon zou aangeven dat de DS”5” volledig gaat werken buiten de PS5 maar daar staat Sony weer niet goed bekend om; de geweldige communicatie vaardigheden omtrent hardware ondersteuning :-D
Kijk dit filmpje maar eens over steam op Ubuntu.
Persoonlijk vind ik dat ubuntu 20.04 met steam het erg goed doet, maar Windows 10 gewoon net iets beter. Ik blijf deze combi in de gaten houden...
'Niet om een flamewar te starten, maar hoe relevant is Linux dan als gamingplatform?':

Duidelijk wil je een Flamewar starten omdat je niet even zelf onderzoekt. Deze comment vind ik terug bij noobs zowel ingame als op fora's.

Linux gaming is nu al jaren aan de gang, meeste problemen die er waren destijds was de compatibility vanuit de game-devs en driver updates. SteamOS heeft dit inmiddels geimplementeerd maar het was al eerder mogelijk.

'Het heeft al moeite om voet aan de grond te krijgen op de desktop': < Beetje generiek mening als Microsoft alles heeft zitten pompen sinds de jaren 90 met 360 contracten. Zelfs overheidsinstanties draaien nog WindowsXP. Blijkbaar gebruik je nooit Linux.

Veel game-engines supporten tegenwoordig cross-platform maar het is uiteindelijk aan de game-bedrijf of zij dit toepassen. Aangezien Linux een andere omgeving is en ook moeilijk voor meeste game-devs was het besluit makkelijk te begrijpen.

Een simpel search en je hebt je antwoord. Meeste bedrijven die games ontwikkelen voor Windows maken dan ook gebruik van Microsoft's software om te ontwikkelen, denk daarbij aan DirectX, Servers, Drivers en SLA contracten.

[Reactie gewijzigd door DKSCC op 27 juli 2024 19:54]

Het is de toekomst mag ik hopen. Het is erg belangrijk dat het monopoly van windows wordt doorbroken. Als je relevantie bekijkt vanuit hoeveel mensen het platform tegenwoordig gebruiken is je uitgangspunt gewoon beperkt.

De meeste windowsgebruikers zijn gewoon al beperkt in hun visie.

[Reactie gewijzigd door TaboZ op 27 juli 2024 19:54]

Een paar maanden, dit artikel gaat over de DS5 die net een paar maanden uit is.
Dual Sense dan, niet DS5
DS5 bedoelt men gewoon de 5de controller van Sony mee;-)

Voelt een beetje vreemd om nu opnieuw te gaan tellen omdat “Shock” verdwenen is.
Toch spreekt Sony zelf heel duidelijk over DualSense. Op gebied van afkorting niet handig gekozen idd maar dat maakt het nog geen DS5.
Ik denk dat Qws meer bedoeld dat ze het niet voor de dualshock 3 en 4 hebben gedaan (zover ik weet al heb ik me er niet in verdiept aangezien ik gewoon PS3, PS4 en PS5 heb gespeeld/speel).
Ze zijn alleen nog de Sony DualSense Back Button Attachment vergeten.
Er is geen Back Button Attachment voor de Dual Sense controller toch?
Dat klopt, die zijn ze vergeten.
Die komt ook niet uit.
Ik ben benieuwd wat daar de visie van Sony op is. Is er geen markt voor de wat competativie gamer op de console markt. Of moet iedereen die dit wil maar overstappen naar Xbox? Als de PlayStation 5 de DualShock 4 nou zou ondersteunen (met alle games) dan zou je nog een keuze hebben.
Dat hij ondersteuning heeft voor minder knoppen dan de ps4 controller.
Er zullen best 3rd party controllers daarvoor uitkomen, net als de PS4 die heeft.
Sony visie op E sports is vrij helder al jaren. Men laat dat aan derde partijen over. Razer, Nacon, trustmaster komen zo 1,2,3 in mij op die allemaal een officiële licentie hebben. Deze maken vervolgens ook controllers met deze extra’s.
Volgens mij begrijp ik het dan niet. Dit gaat over de Linux drivers he.

Je kunt geen driver vergeten voor iets wat niet bestaat.
Met de gratis tool DS4Windows werkt de dualsense perfect op Windows:
https://ryochan7.github.io/ds4windows-site/

[Reactie gewijzigd door rajackar op 27 juli 2024 19:54]

Nog niet “perfect”.
Haptic feedback en adaptive triggers werken nog niet.
Ik verwacht dat zelf eigenlijk ook niet aangezien games dat op de PC specifiek moeten ondersteunen en het een PS5 specifieke functie is.
Wat maar weer bewijst dat men de bron artikelen niet leest. In het artikel op Phoronix staat namelijk dat Sony wel degelijk de geavanceerdere features van de Dual Sense controller wil ontsluiten op Linux, maar dat op een generieke manier willen doen. De benodigde frameworks en API's die daar voor nodig zijn bestaan echter nog niet op Linux (en ook niet op andere besturingssystemen) dus het gaat tijd kosten om die te ontwikkelen.
Not yet supported are new unique features introduced by the DualSense such as Adaptive Triggers and the VCM based Haptics. These features require a large amount of data and complex data structures. It is not clear how to expose these. The current Evdev and FF frameworks are too limiting. We hope to have a dialog on how to expose these over time in a generic way.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 27 juli 2024 19:54]

Dat is aan Microsoft. Zolang de controllers van Microsoft het niet hebben is er ook geen API voor Windows-spellen om dat te ondersteunen.
Als je gebruik maakt van Steam is dit soort software niet nodig, Steam Input doet het zelfde en ook vele malen beter.
Klopt. Maar lang niet alle steam games gebruiken die API. Zeker oudere games niet.
Het is geen API, het is een tool die input van de ene controller kan converteren naar een andere. Applicaties hoeven dit niet te ondersteunen.

Bijvoorbeeld; als een game een generieke gamepad ondersteund of een Xbox 360 controller dan kan jij door middel van Steam Input je Playstation 5 Dualsense controller in deze game gebruiken. Daarnaast heeft het ook extra functionaliteit zoals het remappen van knoppen.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik met name voor de non-steam games in steam de controller support niet altijd even handig heb gevonden. Je bent soms echt even aan het prutsen om de boel goed werkend te krijgen, soms per spel.
ik zou eerder voor een Xbox1 controller gaan zonder enige poespas kan je hem erin steken en gaat met de bananen.
voor windows (en dan met name steam), werkt mijn PS3 controller ook perfect, jammer alleen dat bijv DoS2 de knoppen als xbox (ABXY) ziet en niet als PS, maar de trilmoteren werken gewoon perfect.

Verder kijk ik naar dit nieuwsbericht en denk ik dat het weinig waarde heeft zolang die fancy-features nog niet werken. Op termijn zal het een geweldige basis bieden voor Linux based gameconsoles. en dan vooral ook als er geschikte ARM borden voor komen, als je kijkt naar de M1 van Apple dan hoop je toch dat er soortgelijke dingen mogelijk zijn in Rasberry-pi alternatieven met High-end chips. Ik denk dan aan een bedrijf als qualcom die best een Apu zou kunnen bouwen met meerdere cortex A8x cores en voldoende grafics.
Gaat niet per definitie op voor de Xbox one wireless.
Zou fijn zijn als Sony eens hun hardware ook volledig op Windows gingen ondersteunen, zodat er geen 3rd party drivers meer nodig zijn om de boel aan de praat te krijgen. Maargoed, is toch al mooi dat ze nu linux zelf ondersteunen.
2021 wordt het jaar van Linux :-)
Goed hoor Sony! Nu Microsoft nog met drivers voor de Xbox one wireless. Daar gebruik ik nu XOW drivers voor van github. Die werken best redelijk voor onofficiële drivers trouwens.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.