Metro Exodus op pc ondersteunt adaptieve triggers van PS5-controller

Metro Exodus op de pc ondersteunt nu de adaptieve triggers van de DualSense-controller van Sony. Dat betekent dat de triggers feedback in de vorm van weerstand geven, die het gevoel van de handelingen in de game simuleren, zoals de terugslag van een vuurwapen.

Een korte demonstratie van de functie werd op Reddit gepost door user MustafaKorkmaz. Daarin is vooral bij het machinegeweer goed te zien dat de trigger een bepaalde 'terugslag' biedt bij het vuren. De DualSense-controller werd al wel eerder ondersteund door pc-games, inclusief touchpad, gyroscoop, lightbar en trilmotoren, maar Kotaku stelt dat het 'erop lijkt dat dit de eerste pc-game is die officieel de adaptieve triggers benut'. De update kwam op vrijdag uit.

Metro Exodus is een fps-game die oorspronkelijk in 2019 uitkwam voor de PS4, Xbox One en Windows. De nextgen-versie van de game verschijnt op 18 juni. Naar alle waarschijnlijkheid zal de PS5-versie van de game deze functie ook bevatten.

Afbeelding linkt naar video

Door Mark Hendrikman

Redacteur

23-05-2021 • 11:07

46 Linkedin

Reacties (46)

46
41
24
1
0
12
Wijzig sortering
Vraag me toch wel af of het prettig is om telkens die weerstand te voelen als je uren achter elkaar speelt.
Hangt een beetje van de game af. Tot nu toe op de PS5:

* Astro playroom: Super! Vooral het vuurwapen wat je in die game hebt is echt super cool met de triggers. Je voelt elke kogel de loop uitgaan. Daarnaast zijn de triggers ook wel nuttig bij de levels met de springveer en/of dat apen klim pak.
* Fifa 21: Wat mij betreft voegt het niet heel veel toe, je controller gaat zwaarder aanvoelen op basis van de fitheid van de spelers. Dus als ze net een sprintje hebben getrokken voel je dat terug in de controller. Maar, het werkt soms een beetje vaag omdat niet alle spelers op hetzelfde niveau zitten qua fitheid. Daarom lijkt het soms net alsof die triggers "wegvallen". Daarnaast is het een beetje vermoeiend.
* Wreckfest: Volgens mij gebeurt er wat op basis van hoe heel de auto nog is. Merk hier vrij weinig van. Voegt niet zoveel toe
* Spiderman Miles morales: Weet eigenlijk niet meer of ze hier in zitten. Is niet blijven hangen dus voegt waarschijnlijk niet zoveel toe.
Wreckfest heeft ook dat je de ABS voelt als je hard remt op gladde oppervlakten. En volgens mij is er ook iets met de traction control op de linker trigger alleen lijkt dat soms wel en soms niet iets te doen.
Ik had het al na enkele minuten. Kan ook aan mij liggen natuurlijk, maar ik vond het wel "zwaar" zeg maar
https://www.google.nl/sea...daptive+triggers+settings
Is uit te schakelen op de PS5.
Ik neem even aan dat het op de PC ook instelbaar is, kan het verder niet in het artikel vinden.
Persoonlijk vond ik het niet fijn nee. Vooral dat het onverwachts kan aanpassen. Of dat je het wel weet maar even niet aan denkt. Heb een paar keer gehad dat ik licht drukte (omdat paar seconden geleden dit gewoon goed was) en ineens zwaar moest drukken. En ook andersom natuurlijk ook. Nu dat het uit staat hoef ik nergens rekening mee te houden. Al zullen er best mensen zijn die het wel fijn vinden. Mogelijk vooral mensen die misschien meestal dezelfde spel spelen en dus hier meer rekening mee kunnen houden.
Nee, ik heb het bij ColdWar na een half uurtje uit gezet. Aan het begin is het “hé leuk” daarna snel irritant.
De nieuwe rumble is wel erg indrukwekkend, dan voel je echt wat je aan het doen bent (bijvoorbeeld met een Minigun schieten uit een helikopter)
Ik heb ervaring met alleen Control op de PS5.
Van te voren keek ik wel echt uit naar deze feature, maar na een tijdje spelen vind ik het hem toch niet echt.. Het is gaaf dat je fysiek dingen voelt, maar het is gewoon duidelijk anders dan het mechaniek van een echte gun (denk ik, iig anders dan een echt mechaniek uberhaupt). En als je snel herhaaldelijk wilt vuren wordt dat weerstand-randje gewoon irritant. Op de laagste stand nog steeds, dus ik heb hem uiteindelijk maar uitgezet.

Ik kijk wel uit om het te proberen bij bijv. Returnal, waar er echt functionaliteit aan hangt (dat je tot aan het weerstands-punt een andere functie hebt dan als je door drukt), of games in de toekomst die de implementatie gewoon hopelijk beter doen.
Zou leuk zijn als je de controller vast hield, je schiet, en de controller schiet achteruit je maag in.
Dat doen ze zeker! Daarom wordt er heel veel resources gestopt in wapens waar geen of bijna geen terugslag in zit :)
lol...terugslag is zwaar met realtime schieten + het gewicht per wapen dus ja word zwaarder en zwaarder
Ja, want gamers vergelijken met militairen of politie agenten is de logische stap...
De controller heeft natuurlijk al een andere vorm dan een geweer. De controller heeft toch net een iets minder natuurlijke gevoel dan een geweer (je vinger moet verder strekken, lijkt mij tenminste maar ik heb nooit een geweer vastgehouden). Dus zware ingestelde trigger kost meer moeite. Dat vind ik wel tenminste. Ook kan de controller trigger per situatie veranderen wat je niet altijd verwacht of aan denkt. Dit heeft een geweer ook niet. Die hebben altijd even kracht nodig hoe vaak je ook schiet. Ik zelf vind die adaptieve triggers irritant hierdoor en heb ze snel uitgezet. Nu weet ik tenminste altijd hoeveel kracht ik nodig heb om de triggers in te duwen (wat politie en militairen dus ook weten bij hun wapens).
Een shooter spelen vind ik fijner met bumpers als schiet knop. De triggers zijn bij mij springen en granaat gooien 😃 het is misschien wel leuk die adaptive triggers, voor een keertje.
Bij een cod zit er vertraging tussen de trigger en het geluid. Hierdoor hoor je het mechanisme van de trigger al voor het geluid uit je speaker komt zodra je de trigger indrukt. Zelf vind ik het hoogst irritant, heb die adaptive triggers zelf dan ook uit staan.
Dus jij speelt alleen games omdat je wilt ervaren hoe iets is in het echt? Dan kan ik je zeggen, speel geen games. Een CoD heeft niks te maken met militair zijn, dus als je dat idee hebt zou ik aanraden daarmee te stoppen en je in te schrijven voor het leger :)
Ja want een soldaat zal echt van de eerste verdieping balkon springen met zijn 20 kilo bepakking en daar een 360 no scope doen.
Wil je wat meer het echte ervaren? ga een dagje airsoft spelen. zijn zelfs meerder replica's die de werkelijke terugslag nabootsen en kan je lekker rondrennen in de bossen.
Maar ga echt je Call of Duty met haptic feedback niet vergelijken met het realisme van soldaten.

[Reactie gewijzigd door HADES2001 op 25 mei 2021 09:16]

Hij stelt een geldige vraag. Iemand met ervaring zou kunnen antwoorden.. (ipv jou reactie)
Ik heb zelf die controller niet, maar de terugslag van een wapen voel je niet in de trekker van een wapen. Die simuleren ze toch al met de normale rumble. Meer voor de leuk, realistisch is het niet.

De weerstand van de trekker kun je er wel prima mee simuleren, (het moment dat de trekker weerstand geeft tot het moment van het ontgrendelen van de hamer die de slagpin raakt) maar als je daar moe van wordt heb je al problemen met je vingers. :+

Abs van een auto simuleren is er wel perfect voor, zelfs met de 'simpele' trigger rumble op de Xbox voegt dat enorm veel toe aan het gevoel van wegligging.
Ik heb zelf die controller niet, maar de terugslag van een wapen voel je niet in de trekker van een wapen. Die simuleren ze toch al met de normale rumble. Meer voor de leuk, realistisch is het niet.
Het gaat om de adaptive triggers en niet de haptic feedback waar jij over praat. Dit is dus dat de L2 en R2 knoppen kunnen aanpassen qua kracht die je nodig hebt om in te drukken. Bijvoorbeeld een pijl en boog moet je de knop veel harder indrukken dan dat je bijvoorbeeld een pistool vast hebt. Dit zijn onze wijsvingers niet gewend dus je wordt er echt sneller moe van in je wijsvinger. En het is niet iets zwaarder maar ik denk tot 3x zwaarder. Al kan het bijvoorbeeld ook 1.5 keer zo zwaard zijn.
Ik heb het ook over de adaptive triggers, ik ging in op het voorbeeld/discussie van de trekker van een wapen. In dat voorbeeld is het niet realistisch.

Een boog is heel wat anders en is een perfect voorbeeld voor het gebruik van de triggers.
Je kunt zonder problemen uren achter elkaar gamen. Kwestie van op tijd naar bed gaan en goed meubilair.
Ik denk dat jij een nieuwe stoel of bank moet kopen, lls ik het zo lees is de bagger waar jij op zit niet ergonomisch verantwoord. Ik kan uren mijn PC gebruiken zonder ergens last van te hebben. als mijn ogen last hebben van de monitoren zet ik de helderheid iets omlaag of ik zorg dat mijn kamer voldoende belicht is, wat in de meeste gevallen zo is.

Misschien ook wat aan je zithouding doen wanneer je je stoel of bank gebruikt. niet onderuithangen maar goed recht zitten. Vroeger, in een ver verleden, kreeg je dit op school en werdt het meegenomen in de opvoeding. Nu is dat niet meer zo en dat is te merken. Uiteraard is het even opstaan, rekken en strekken wel aangeraden. Elke 15 a 30 minuten rek ik even op de stoel en tussendoor sta ik even op en strek ik naast de stoel en ga ik weer verder met mijn werk of game.

Zou jij ook eens moeten proberen.
Soooooww.. okey.. "tegenwoordig", "opvoeding"... Je gaat lekker he..

Hoe comfortabel je stoel ook is, uuren achtereen zitten is slecht voor je. En naar een monitor kijken ook. (Afstand, focus, staren etc)
Iets met lezen
Uiteraard is het even opstaan, rekken en strekken wel aangeraden. Elke 15 a 30 minuten rek ik even op de stoel en tussendoor sta ik even op en strek ik naast de stoel en ga ik weer verder met mijn werk of game.
Laatste 2 zinnen.
Ook als je om de kwartier ff opstaat is het niet goed voor je
oke! eindelijk! na 4 maanden de ps5 controller op pc te hebben gebruikt, vraag ik me echt af hoe "goed" de functie zou zijn! echter zonder ps5 voorraad kon ik lang gaan wachten. Maar nu, hopelijk met deze update, gaat iemand dit reverse engineeren naar Ds4windows oid zodat we dit bij alle games kunnen inzetten!!

Ik kan me voorstellen dat dit bij bepaalde games een voordeel kan bieden bijv. bij Rocket League(constant de ps4 R2 knop ingedrukt houden na 6u sessies is niet fijn) dus dit zou een mooie oplossing zijn als je de knoppen kunt "vastpinnen" op een bepaalde weerstand en je dus minder ver de knop in hoeft te drukken??

Ik vraag mij echter af in hoeverre dit in de games ingebakken moet zitten? of dat het met simpele updates toe te voegen is? gezien metro een remaster/remake is??(ben niet zo bekend met metro series srry)
knoppen kunt "vastpinnen" op een bepaalde weerstand en je dus minder ver de knop in hoeft te drukken??
Het is niet vastpinnen van de knop. Het is de kracht die je nodig heb om de knop in te drukken wat steeds automatisch verandert. Dus bijvoorbeeld voor een pistool gaat het licht en bij een pijl en boog ineens zwaar. Misschien dat het ooit nog komt maar voor nu is het dus nog niet mogelijk om gewoon lichter of zwaarder in te stellen zoals dpi op een muis.

Het kan aangepast worden naar de Dualshock 4 omdat hier de wortel en tandwiel niet inzitten (de onderdelen op dit plaatje). https://beebom.com/wp-con...ve-trigger-teardown-2.jpg

Denk verder op zich dat het wel redelijk makkelijk te implementeren is naar meer games. Ik weet alleen niet of Sony dit goed vind en of hun toestemming hiervoor moeten geven. Maar het is eigenlijk alleen op de juiste punten in het spel (zoals wapens wisselen) de commando naar de controller geven hoeveel de wortel moet draaien naar welke kant.
Deze studio is wel lekker bezig gratis update, wat erg goed uitziet. En nu dit.

Heb zelf recent een ps5 controller gekocht, maar was bekend dat support nog niet bijzonder aanwezig, zowel vanuit Sony als game-dev. Steam doet wel goed, maar merk soms aanhoudende vibritatie(momenten). Alsnog, een fijne controller.

Hopelijk is dit een begin dat andere studio/game-dev meer mee gaan doen.

Heb de game nog niet (gespeeld), maar hier ben wel erg benieuwd naar.
Jaaa als liefhebber van de Metro serie echt genoten van de content updates en refreshes van 4A games. Zo een fan van de series dat ik Exodus op ESG heb gekocht.. Ze houden de hele reeks up to date, het van content tot technologie tot remasters met de Redux versies. Er gaat echt heel veel liefde in deze serie.

Maar het is wel een game dat een specifieke doelgroep heeft. FPS, story driven in een apocalyptische setting, cinematic en audiovisueel, sluipen en resource management, met een tikkeltje paranormaal.

Het beste vind ik het horror element. Ik heb meestal een hekel aan horror. De horror wordt gemaakt door de Lore. Niet door een potentieel jumpscare momentje. Lampen uit en helemaal opgaan in het verhaal. Heerlijke ervaring was dat.
Interessant om te zien dat er toch ontwikkelaars zijn die ook op PC de nieuwe triggers willen ondersteunen. Zelf vind ik dit soort features altijd wel leuk dus ik vind het cool om te zien dat ze toch naar pc komen, al begrijp ik dat niet iedereen daar hetzelfde over denkt.
Ik vraag me af of dit nou ook in de Linux versie zit en zo niet of het dan met de Windows versie via Proton/WINE + Steam Input werkt.

Edit: Het lijkt dat deze Hotfix voor de Enhanced Edition is, en die is momenteel Windows-only.

[Reactie gewijzigd door Omega op 23 mei 2021 15:34]

Tijd dat zoiets in muisvorm komt. Of bestaat dit al?
hopelijk krijgen we binnenkort dan ook officiële drivers voor windows 10 voor deze controller.
Ik las net dit bericht dus meteen de pc aan en de controller verbonden, maar in call of duty cold war werkt het niet. (ik hoopte dat de controller gewoon zou werken zonder de functie van adaptive triggers)
Ik heb de controller al in huis sinds release dag van de ps5 en ik kan er niks mee. ik speel geen steam games. En ik vertrouw die extra programma's niet die het doen lijken alsof het een xbox controller is.
Dus ik hoop dat ze niet per game gaan werken maar meteen alles ondersteunen.
Beter eerst alles zonder adaptive triggers, en dan nog aanpassingen doen zodat die triggers wel werken maar dat mensen al wel de controller kunnen gebruiken als een normale dualshock 4.
Maar, dit bericht laat wel zien dat ze de pc niet vergeten zijn en er wel mee bezig zijn.
Al geprobeerd om Cold War toe te voegen als “externe” game aan Steam? Ik had begrepen dat je dan via Big Picture mode de PS5 controller op veel games aan de praat kan krijgen.
Ik vind dit persoonlijk sowieso de beste manier om controllers in te stellen. Zo lekker makkelijk aan te passen allemaal.
Heb dat in het begin geprobeerd, maar was niet gelukt. Zal me er straks weer eens in verdiepen. 😃

Heb het geprobeerd, maar het werkt alleen voor steam games. ik kan er geen call of duty mee spelen die via battlenet draaien. helaas.

[Reactie gewijzigd door Holmindeboks op 23 mei 2021 19:33]

Je kunt er dus vanalles mee maar je wil er niks mee
Dat is dus jouw probleem

Dat ding werkt op tig manieren op welk os dan ook
Zulke adaptieve triggers op een VR controller zou echt geweldig zijn.
Ik zit er nu dus over na te denken om dit spel ook maar aan te schaffen op pc.
Moet ik hem via de windows store kopen of werkt het ook op de steam versie?
Helaas werken de R2 en L2 toetsen niet buiten gunplay. Beetje lastig zoemen op de map en weapon switch tijdens het craften...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee