Teardown PlayStation 5-controller toont werking adaptive triggers

Een teardownvideo van de DualSense-controller voor de PlayStation 5 geeft zicht op de grotere trilmotoren die Sony gebruikt voor de haptische feedback. Ook is te zien hoe de weerstand voor de adaptive triggers wordt gecreëerd.

YouTuber TronicsFix heeft een DualSense-controller opengemaakt en vergelijkt die met een DualShock-controller voor de PlayStation 4. Uit de video is op te maken dat de trilmotoren in de nieuwe controller veel groter zijn. Sony belooft betere haptische feedback met de nieuwe DualSense-controller ten opzichte van de voorganger.

Een andere nieuwe feature van de DualSense-controller, zijn de adaptive triggers. De L2- en R2-knoppen hebben weerstand die kan veranderen bij verschillende situaties in games. Dat moet spelers in staat stellen om bijvoorbeeld het spannen van een boog te voelen. Ook zouden verschillende wapens in schietspellen allemaal anders aanvoelen. Ontwikkelaars moeten hiervoor ondersteuning inbouwen in hun games. In de teardownvideo is het mechanisme te zien dat Sony gebruikt voor de adaptive triggers. Dat bestaat uit verschillende tandwielen en een motor, waarmee de weerstand ingesteld kan worden.

Verschillende journalisten hebben al aangegeven dat de werking van de adaptive triggers duidelijk is te voelen in Astro's Playroom. Die game levert Sony mee met de PlayStation 5 en gebruikt alle nieuwe DualSense-features. Op Twitter staat een filmpje waarop te zien is hoe de trigger van een DualSense-controller 'tegenstribbelt'.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

03-11-2020 • 18:18

97 Linkedin

Lees meer

Reacties (97)

97
94
44
2
0
39
Wijzig sortering
Anoniem: 159816
3 november 2020 18:20
Opmerkelijk dat het kunststof is, ben benieuwd wat de duurzaamheid daarvan is.
Zolang het kunststof op kunststof is valt de slijtage heel erg mee, materialen van gelijke hardheid beschadigen elkaar nauwelijks. Denk dus niet dat het een probleem gaat zijn.
Dat wil niet zeggen dat er geen scheuren kunnen ontstaan door druk op het materiaal. Dus heel de tijd te moeten buigen doordat er tegendruk wordt gegeven, kan het plastic uiteindelijk ook breken.
Ik denk dat Sony wel rekening gehouden heeft met vermoeiing. Ik ben benieuwd of youtubers een soort vermoeiings test gaan doen. Lijkt me wel interessant.
Helaas heb ik er geen vertrouwen in bij Sony. PlayStation 4 was mijn eerste Sony console en heb die controllers 4x terug kunnen sturen omdat elke keer dat rubber los liet van het pookje.
Ik herken dat totaal niet. Ik gebruik al 25 jaar playstation controllers vanaf generatie 1 t/m nu waaronder de dualshock 4 1e generatie en 2e generatie.
Enkel 1 controller van de playstation 1 is door lange tijd niet gebruikt te hebben het rubber gedeelte van het pookje gesmolten. Je geeft aan dat het jouw eerste playstation is. Wellicht is het slijtage of verkeerd gebruik.

Zoals ik al eerder ooit aangeven had. Sony is innovatief merk en niet voor niets heb ik toen gezegd dat deze controller gewoon the next generation is. Kan niet wachten totdat ik deze controller mag testen. Ik hoop alleen niet dat die super groot is en gelukkig is de option knop iets boller zodat ik me daar niet aan hoef te irriteren.

[Reactie gewijzigd door MrZool op 3 november 2020 23:00]

Zoals al eerder aangegeven hadden meerdere mensen hier last van. Ik geef toe ik ben een gamer die behoorlijk kracht zet op de controller. Maar ik gooi nergens mee. Later ben ik ook van die caps erop gaan zetten.

Vrienden van mij hadden het trouwens ook bij de eerste batch ps4 controllers. Latere controllers die ik heb gekocht hadden het niet meer (sinds ps4 pro). Maar ik ben niet echt enthousiast over de bouwkwaliteit van Sony hardware.

Heb ook problemen gehad met mijn eerste ps4. Die zette zichzelf aan midden in de nacht en spuugde random de disc eruit. Nadat de Consumentenbond zich ermee ging bemoeien heeft Sony die vervangen, maar dat heeft wat moeite gekost. Sony vond dat ze maar 1 jaar garantie hoefde te geven.

Sinds kort ben ik weer pc gamer. Heb een Zotac mek mini aan mijn tv aangesloten. Heb daarvoor toch maar weer een Xbox controller gekocht (omdat ik de keus had), die controller is voor mij toch echt 10x beter. Bouwkwaliteit voelt beter aan en het ligt beter in de hand qua ergonomie. Ben benieuwd hoe die ps5 controller aan gaat voelen (alle vrienden kopen ps5, dus zal eraan moeten geloven). Maar als het aan mij lag ging ik voor de nieuwe Xbox. Alleen schiet ik mezelf dan in mijn eigen voet. Want alle Xbox games kan ik al op mijn game pc spelen met een Xbox controller.
Ik heb zelf ook 3 DS's terug gestuurd en deze zijn onder garantie vervangen. De eerste generatie van DS4 waren veel te zacht. Later was duidelijk te merken dat ze de sticks harder hadden gemaakt.

Trouwens hoe wil je een controller verkeerd gebruiken?
Slijtage na al een paar maanden en bij sommige zelfs een paar dagen is wel heel snel. Verkeerd gebruiken zou kunnen maar als ik mijn 2 ps3 controllers en de 2 dualshock 4 v2 er geen last van heb en wel bij de 2 keer dit probleem bij dualshock 4 v1 (dus 4 thumbstick) dan betwijfel ik of de probleem aan verkeerd gebruik ligt.
Het "smelten" van het rubber op de pookjes bij lange tijd verstoffen herken van de DS3. Dat is toch echt iets dat niet zou mogen gebeuren.
Dit was een bekende fout bij de eerste serie ds4, daarna is dit verbeterd. Ik had het ook maar heb er wat rubbers op gedaan, werkte ook perfect.

Deze controller is wel echt een stap vooruit verder.
Mijn eerste playstation was een playstation 1 en mijn huidige is een playstation 4. Bij de playstation 2 had 1 controller ook last van loslatend rubber, maar die was dan ook vele jaren heel intensief gebruikt door een heel gezin. Bij de ps3 en ps4 heb ik daar geen last van gehad. Al moet ik wel zeggen dat ik de ps4 lang niet zoveel gebruikt heb als de rest.
Het zal je verbazen. Zelf kan ik me voorstellen dat kunststof op kunststof weinig slijtage geeft. Maar de druk die de speler extra uitoefent wel. Ik ben zelf bang dat ze massaal vervangen zullen gaan worden.
De druk die op de tandwielen komt te staan wordt beperkt door de maximale beweging van de trigger. Dat lijkt mij geen grote problemen te geven. Uiteindelijk is het ook gewoon een normale trigger switch met nu een paar tandwieltjes erachter.
Ik ken mezelf, die triggers moeten tot de max ingedrukt, ook als het niet verder kan.

Ik voorzie wel een hoop defecte controllers door dit soort technieken te gebruiken (icm een te agressief persoon)
Het is ook enigszins logisch dat men daarvoor kiest, omdat die controllers ook verkocht moeten worden. Het is bij de Xbox One Phat (S&X) (V1 & V2) niet anders. Alhoewel der wel daadwerkelijk dingen veranderen gedurende de tijd. Maar zoals ik zeg, ze moeten iets verkopen en alleen software is 1 ding, wel te verstaan, dat de consoles ten eerste met verlies verkocht worden en hun een daadwerkelijk verdienmodel neerzetten. Iedereen denkt dat altijd, dat die dingen eeuwig mee gaan. Nintendo 8-bit en 16-bit (NES/SNES) anyone?
Dat kan natuurlijk net zo goed met metaal gebeuren.
Een vinger die scheuren geeft in metaal ...
Aluminiumfolie? Alles hangt af van de constructie én het materiaal.
Een vinger die scheuren geeft in metaal ...
Genoeg metalen die zwak zijn, is allemaal afhankelijk van een hele berg variabelen. Dat begint bij de hoogoven, en eindigt bij de specifieke omgeving waarin het gebruikt wordt, en hoe het gebruikt wordt.
Als je die tandwielen van kwik maakt, is het gewoon een druppel als je hem thuis krijgt.

Er zijn heel veel soorten metaal, met een hele hoop verschillende eigenschappen. Er is genoeg metaal wat zwakker is als plastic. En helemaal als het flexibel moet zijn, zoals de tandwielen waar wat (rare, getordeerde) druk op komt te staan, is het vaak beter om voor plastic te kiezen.

[Reactie gewijzigd door WEBGAMING op 4 november 2020 00:36]

Wasmachines hebben ook nog steeds genoeg kunstof mechanische onderdelen en die hebben als snel 5 jaar garantie. De mijne zelfs 10.
Ik denk dat het om PETP kunststof gaat. Is bekend om zijn slijtvastheid en zelf smerende eigenschappen (niet plakkend en weinig wrijving).
Dat geld voor alle knoppen op elke controller ooit.
Nee, want die geven geen tegendruk. Je vecht nu tegen de knoppen terwijl een normale knop gewoon ingedrukt wordt. Nu gaat de controller actief weerstand genereren, waardoor er meer krachten op komen.
Ik kan het niet goed zien, maar ik denk dat het tandwiel een veer verder aanspant waardoor er meer tegendruk wordt gegeven. Er komt (denk ik) dus geen kracht op het plastic vanuit de vinger.
In de video zie je precies hoe het werkt.
Geen veer maar een tandwiel die wordt tegengehouden door het schroeftandwiel

Dave Lee heeft zelfs een animatie erbij gedaan om te laten zien hoe het werkt. (vanaf 4:10)

https://youtu.be/tIqlu4sm5OQ
Ah cool. Dank voor de toevoeging!
Als een tandwiel druk op een veer zet, komt er nog steeds net zo veel druk op het tandwiel te staan. Of die druk nou van een motor of een veer komt maakt niet zo gek veel uit.
Anoniem: 562971
@Hatsjoe3 november 2020 20:01
Zolang het kunststof op kunststof is valt de slijtage heel erg mee, materialen van gelijke hardheid beschadigen elkaar nauwelijks. Denk dus niet dat het een probleem gaat zijn.
Sommigen krijgen alles kapot en dan ligt het altijd aan de fabrikant, echt geloof me...
De hardheid van kunststof wordt vaak onderschat, DSM maakt al jaren industriele vinyl tandwielen die ongekend hard zijn. Dit gaat veel langer mee dan de huis-tuin emmer plastic dat je normaliter kent.
Anoniem: 159816
@Hatsjoe3 november 2020 20:40
Het gaat mij niet zo zeer om de slijtage van de wrijving, maar van de krachten die je erop kan zetten. Als er ook maar iets van speling inzit krijg je vanzelf moeheid in het materiaal.
Ik denk dat het goed genoeg is. Wat ik verbazend vind zijn de Thumb sticks, die zijn, volgens deze video, exact hetzelfde als die van de DualShock 4. Daar hadden ze toch wel wat aan kunnen veranderen. Ben wel blij dat de berichten tot dusver goed zijn over de accuduur. Het lijkt erop dat dat beter op orde is dan bij de Dualshock 4, gelukkig.

Daarbij... mocht het stuk gaan, lijkt de controller redelijk goed te repareren voor de mensen die dat graag doen :) Een nieuwe kost ook geen extreem bedrag (€69,99) gelukkig en daarbij heb ik er zelf altijd 2 paraat. Tijdens Black Friday's kun je controllers van Sony vaak zelfs voor €20 minder scoren.
Ik denk dat die ALPS thumbsticks gewoon heel erg "tried-and-tested" zijn inmiddels. Het is best wel een ingenieus stukje techniek, om zo compact zo nauwkeurig en toch wel robust (zelf nog nooit problemen gehad) te werken.

Het feit dat ze ook gebruikt worden in vorige generaties, en in alle Xbox controllers zegt wel iets over het vertrouwen wat de fabrikanten er in hebben.
Door de constructie staat er weinig kracht op, zelfs als je heel hard knijpt. Kunstof is dan veel beter omdat je het niet elke paar maanden hoeft te smeren.
Kunststof is een enorme familie materialen, de ene kunststof is de andere niet.
Kan prima, er zijn meerdere kunststoffen die een zelfsmerende werking hebben en toch behoorlijk sterk/duurzaam zijn, teflon, POM, nylon, PEEK...
Ik denk dat hier redelijk wat aandacht aan besteed is ;)
Prima. De fysieke belasting is niet hoog. Plus als je de nederlandse wet volgt, heb je recht op een deugdelijk product. Gaat je product binnen de verwachte levensduur stuk, dan heb je recht op reparatie, vervanging of je geld terug.
och, zolang het langer is dan een jaar kunnen ze claimen dat het normale slijtage is, kan je weer voor 60 euro een nieuwe kopen.
Ben ik de enige of hebben meer mensen een gruwelijke hekel aan die tril motoren? Ik kan er echt totaal niet tegen namelijk. Tintelende handen, niet normaal.
ik zit juist te wachten op een goede muis die trilt, dat vind ik een van de weinige voordelen met een controller
Vaak loopt het bij dat soort niche producten toch stuk op de inplementatie en support in de games en het OS.
Klopt helemaal. Er zijn ook apparaten geweest waar het met geluid werkt. Ik denk dat dat best goed kan werken, mits een gebruiker het goed zelf kan afstellen.
ik zeg een goede :P
Steelseries Rival 500. Is alleen niet echt feedback zoals met een controller.

[Reactie gewijzigd door junneh op 3 november 2020 20:03]

I feel mouse, man. Die naam is echt toppunt 2000 marketing.
Wat dacht je van de steelseries Rival 710?
Die heeft een trilfunctie!
Goeie tip, sinterklaas komt er aan en zoek nog een leuk kado voor de wederhelft :+
Goeie tip, sinterklaas komt er aan en zoek nog een leuk kado voor de wederhelft :+
Ik heb nog een andere cadeautip voor je, die ook een trilfunctie heeft en goed van pas komt bij je wederhelft :+
Ligt bij mij echt aan de implementatie van het spel. In Rocket League vind ik het bijvoorbeeld super irritant. Maar in Gran Turismo, COD MW of GTA V vind ik het niet erg.
Je kan de intensiteit aanpassen of helemaal uitzetten op ps5 als je wilt.

Ben zelf benieuwd. Niets anders dan lovende woorden bij de meeste previews.
Grappig, ik heb juist het tegenovergestelde. Als ik een game speel met de vibraties uit dan voelt het alsof ik iets mis in m'n handen, zeker als je bijvoorbeeld een zware klap uit deelt met een hoofdpersoon.
Het vreet je accu aanzienlijk sneller leeg en ook ik vind het alleen maar irritant. Trilfunctie heeft bij mij zowel op DS3 als DS4 controllers dus altijd uit gestaan.
Ik vind het vooral wat toevoegen bij scenes die iets onheilspellends oproepen, dan voegt het voor mij wel wat extra spanning toe.
Ik vind het meestal ook erg irritant. Er zijn wel games waar ze het wel goed in hebben verwerkt maar over het algemeen vind ik het te sterk of veels te vaak gebeuren. Dus ik heb het ook uit staan. De beste optie zou nog zijn dat je in de game zou kunnen kiezen op welke momenten dit wel of niet hoeft. Zoals bijvoorbeeld bij autorace spellen niet bij kleine aanrakingen maar wel grote botsingen. Of wel bij botsing maar niet bij turbo/nitro. Of bijvoorbeeld niet tijdens het besturen van het spel maar wel tijdens filmpjes. Ik verwacht dat ik het dan al meer zou gebruiken.
Exact, het eerste wat ik doe als een game vibraties heeft aanstaan. Zo belachelijk irritant en brengt echt niets van voordeel of immersion..
Gaaf. Next-gen gaat wat mij betreft verder dan verbeterde graphics en korte laadtijden. Sony laat zien dat deze verbeterde controller echt een toegevoegde waarde is voor hoe gamen op de PS5 ervaart. Interessant om te zien hoe het in elkaar zit!
De Xbox controller heeft al een generatie impulstriggers(alleen rumble), en bij games als Forza is dat inderdaad een fijne feature om te voelen hoe je auto op de weg ligt tijdens het gas geven en remmen.

Denk dag de tegen druk nog iets betere feedback gaat geven, maar het bestond al deels.
Dit ziet er uit ofdat hij gaat tandwielenknarsen als je te veel kracht zet.
Veel reviewers zijn erg te spreken over hoe goed dit werkt. Voegt bij bepaalde handelingen toch echt wat toe. Ben alleen bekend met de impulse triggers van de Xbox-controller. Dit gaat schijnbaar toch een stap verder nog.

Mensen die in de RC-wereld zitten zullen wel wat techniek herkennen, verwacht ik zo.
Embargo is dusver enkel verlopen van Astro's playroom. En dat is een demo enkel toegespitst op het showen van features. Huidige review reacties zeggen niet veel.

Wacht nou maar tot de echte games aan bod komen. En dan met name 3rd party. Dat Sony hun first party games vol gaat stoppen met deze poespas geloof ik wel.
Je bedoelt de motoren, tandwielen dat soort dingen? Want dit soort technieken komen in de RC wereld helemaal niet voor, voor zo ver ik weet.

[Reactie gewijzigd door WEBGAMING op 4 november 2020 00:35]

TronicsFix, geeft altijd leuke content, ik volg hem al zeker 2 jaar!
Buiten deze video (gisteren gezien), raad ik iedereen aan om te subscriben als je teardown videos leuk vind. Hij maakt ook apparatuur dat stuk is (vervangen van chips, kapotte onderdelen, etc.).
Goeie video's, dat klopt. Maar wat een irritante stem heeft die kerel.
Hij maakt apparatuur dat stuk is, klinkt als iemand die kapotte apparatuur maakt. Dat lijkt me wel een leuk channel.. goede chips en onderdelen vervangen door kapotte en daar video's van posten :+
Mooi stukje techniek! Ik snap alleen niet dat ze op de ds4 in de laatste fase (ik dacht pas sinds vorig jaar), die backbutton attachment hebben uitgebracht en er bij de nieuwe ps5 controller geen backbuttons / flippers op hebben gezet...
Ik ben er nu namelijk helemaal aan gewend tijdens het spelen van shooters.
Maar hoe groot is die nu eigenlijk. Ik kijk er een beetje tegenop om deze te gebruiken omdat ik gewoon ben van een Astro C40 in mijn handen te hebben. De Dual Sense is groter dan de DS4 maar komt het wat in de buurt van de Astro C40?
Frappant, dacht altijd dat een tandwiel op een wormwiel altijd vastslaat. Want een tandwiel kan een wormwiel niet aandrijven. Hoe hebben ze zit dan opgelost?

edit: filmpje net gezien, heel boeiend en knap gedaan!!

[Reactie gewijzigd door sokolum01 op 3 november 2020 20:04]

Door het wormwiel het tandwiel aan te laten drijven :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee