Microsoft vraagt Xbox-eigenaren of ze PlayStation-functies in controller missen

Microsoft vraagt in een enquête aan bezitters van de Xbox Series X en S of ze op de hoogte zijn van de features van de PlayStation-controller en of ze die hadden willen hebben op hun Xbox-controller. Sony's DualSense-controller voor de PS5 heeft een aantal unieke functies.

PlayStation-vraag in Xbox-enquête

De vraag staat in een enquête die is gestuurd naar kopers van de nieuwe Xbox Series-consoles, schrijft TechRadar. Microsoft noemt niet specifiek de DualSense-controller of de PlayStation 5, maar vraagt wel of spelers functies van PlayStation-controllers op hun Xbox-controller zouden willen zien.

Sony's DualSense-controller wordt veelal geprezen vanwege de nieuwe toevoegingen. De adaptive triggers hebben een aanpasbare weerstand, waardoor spelers bijvoorbeeld het spannen van een boog kunnen voelen en waardoor schieten met verschillende wapens anders aanvoelt. Ook gebruikt Sony grote trilmotoren voor geavanceerde haptische feedback. In de PlayStation 5-review van Tweakers wordt de controller uitgebreid beschreven en aangeduid als een van de hoogtepunten van de console.

Microsoft vernieuwde zijn Xbox-controller ook voor de Xbox Series X en S, maar het gaat om subtiele wijzigingen, zonder de toevoeging van nieuwe functionaliteit. Het is onbekend of Microsoft van plan is om een andere controller uit te brengen met nieuwe functies. De enquête duidt daar niet per se op. Dergelijke enquêtes worden veelal uitgezet om meningen van gebruikers te polsen.

DualSense-controller voor PlayStation 5

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

06-01-2021 • 11:36

279 Linkedin

Reacties (279)

-12790252+1121+222+31Ongemodereerd101
Wijzig sortering
Het gaat nog veel verder dan alleen een enquete. Ze hebben sinds 1 december ook een patent (deel 1 en deel 2) hiervoor, genaamd ''Clutched Force-Feedback Trigger''.
Ze hebben 1 december dit patent renewed, maar dateert al van 2019

Source: https://www.windowscentra...triggers-detailed-patents
Al vanaf 1 juni 2017, althans toen is deze ingediend:

https://www.freepatentsonline.com/y2018/0345135.html

https://patents.justia.com/patent/10384123

De datum op de pdf's gaat over een publicatie datum van 6 december 2018. Al zijn de patenten in de loop der tijd her en der aangepast en dus onlangs heeft iemand dat dus weer opgemerkt.

Heb zelf zowel de Series X als de PS5. Met de controller van de SX speel ik zelf niet want ik heb een Elite v2 controller. De DualSense is echter wel een mooi staaltje techniek. Bij Astro's Playroom wat natuurlijk een show case is voor de DS, werkt alles echt mooi en merk je veel van de haptic feedback en triggers, maar dat is niet in elke game zo. Toevallig zag ik gisteren dat ManEater ook ondersteuning voor de DS zou moeten hebben, maar na 3 uur spelen eigenlijk niks van gemerkt.

Bij Fifa21 op de PS5 merk je wel dat je meer weerstand krijgt in de triggers naarmate de wedstrijd vordert en de spelers moe worden. Dat vind ik toch wel erg gaaf, hoe klein detail het misschien ook mag zijn.

Verder vind ik de DS (DualSense) een flinke verbetering tov de DualShock die bij de PS4 zat. Hij is wat groter dan de DS4 en ligt voor mij iig lekkerder in de hand dan de voorgangers.

De nieuwe controller van de Series X is juist wat kleiner geworden wat ik niet fijn vind en daarom bij de Elite v2 blijf. Ik zou het wel tof vinden als de nieuwe Xbox controller ook dezelfde functionaliteit zou krijgen van de DS zoals haptic feedback en de weerstand in de triggers want het voegt echt wel wat toe in de praktijk. Ben alleen bang dat je dan wel een nieuwe controller moet gaan kopen.
Ah, niet goed gelezen

[Reactie gewijzigd door heuveltje op 6 januari 2021 12:20]

Niet Sony vraagt dit, maar Microsoft.

Ik neig naar een Xbox X series, maar de controller van de PS5 doet mij twijfelen of ik niet liever een PS5 zou willen.
Voor zo'n keuze moet je vooral kijken naar het potentieel van de consoles en de games die uit gaan komen. Ik heb o.a. om deze reden een series X gekocht, de RDNA2 feature set die nog komen moet en de power verschil wat we pas in de toekomst gaan zien is voor mij de reden om voor de series te gaan. Zodra AMD RDNA2 support verbeterd heeft en MS dit ook goed doorgevoerd heeft in de developer tooling dan zullen we zien dat de games hier eindelijk van kunnen profiteren.

Het zou erg mooi zijn wanneer MS er voor kiest om later een controller uit te brengen dat de PS5 features in zicht heeft. Dit is voor mij de unique selling point voor de PS5 gezien performance dit niet gaat zijn. Lost hiervan heeft Sony natuurlijk nog hele mooie games en IP als selling point maar hier loopt Microsoft wel hard op in met alle nieuwe studio's en IP waar ze mee bezig zijn
Eerlijk gezegd denk ik dat die controller feature nauwelijks gaat worden gebruikt.
Net zoals de touchpad. Zelfs de 'oude' rumble werd pas jaren later algemeen goed in games.
Microsoft heeft het patent en Microsoft doet de enquete. Ik denk dat je dat nu even verward met Sony.
2 Microsoft stelt die vraag en Microsoft heeft die patenten, dus ze kunnen vergelijkbare features implementeren als genoeg xbox gamers roepen de feature te missen.

ik vind het lastig om te beoordelen of ik het mis gezien ik het niet heb geprobeerd, een keertje in een demo geeft geen goede indicatie of ik er wel of niet gelukkig van wordt. haptic feedback is een must maar alle variaties die het beter wilde doen vond ik tot nu toe weinig echt dealbreaking.
De adaptieve triggers klinken interessant. Ik begrijp dat er ook een gyroscoop in de PS5 DualSense controller zit? Die zit in de Switch controller ook en is een onmisbare aanvulling op de rechter analoge stick in veel gevallen (wanneer je een wapen moet richten b.v., niet enkel in pure shooters). Je ziet bv. dat alle top Splatoon teams met de gyroscoop richten. Die gyroscoop mis ik nog het meest bij de Xbox controller.
Dit dus.
Gyro/motion control voegt echt wat toe aan next gen aimen ten opzichte van de oude/huidige controllers. Helaas weten maar weinig gamers ervan of doen ze het dom af als een soort wii aim waar je moe van wordt.

Leuke video die hier op in gaat:
https://www.youtube.com/watch?v=RZ0xDRkC8LI
Erg interessante video, heeft me een heel andere kijk op motion control gegeven. I WANT IT, NOW! : )
Als devs het maar zouden omarmen zou het vrij makkelijk op de PS4/5 kunnen. Hier mooi voorbeeld van hoe het al kan op de PC met controller. Echt veel beter dan alleen analog sticks + auto aim.

https://www.youtube.com/watch?v=aAEqPOlvdTQ
Gyroscoop bestaat toch al sinds de ps3 (sixaxis controller)?

Daar zat zo’n demo met pinball bij waar je de tafel kom bewegen. In GTA V kon je ook voertuigen ermee besturen, het was vooral erg gimmicky vond ik.

Die adaptive triggers lijken me heel gaaf, en erg gemiste kans dat MS die niet in de series X/S controllers heeft gezet.

[Reactie gewijzigd door WoutervOorschot op 6 januari 2021 14:15]

Dat heeft een heel goede reden though: die adaptive triggers maken gebruik van meerdere tandwielen die de triggerpull zwaarder maken en die tandwielen zijn van plastic. De eerste gevallen van mensen die hun tandwieltjes gesloopt of zelfs versleten hebben zijn al binnen, ik denk dat dit misschien wel een gigantisch probleem gaat vormen over een jaartje ofzo. Microsoft heeft vrijwel niks veranderd omdat ze dan in de toekomst ook niet voor verrassingen komen te staan, plus zo blijft Xinput voorlopig ook nog wel even de standaard voor PC.

Sixaxis vond ik juist een hele goeie toevoeging, werkte uitstekend maar er waren maar heel weinig devs die er echt gebruik van maakten. Far Cry 2 vond ik nog het beste gebruik ervan maken door er je auto mee te laten besturen maar minder aggressief dan met de analog stick, zo kon je tijdens het rijden wat drinken pakken maar nog wel kleine correcties maken. Op de PS4 werd er meer gebruik van gemaakt, vooral bij PSVR-games, en de PS4 Astro Bot demo gaf ook een paar leuke alternatieven.

Sony experimenteert graag met nuttige toevoegingen aan hun controllers maar developers lijken er meestal niks mee te doen, de speakers en touchpads uit de DS4 werden ook bijna niet gebruikt en ik vrees dat we dit keer net zo goed vooral halfslachtige pogingen gaan zien. Misschien hebben devs er mee leren werken tegen de tijd dat de PS6 eraan komt...
Ik wil dit serieus eens proberen, want met een controller kan ik geen shooter spelen. Op het moment speel ik alleen games met muis en keyboard support. Het zou mooi zijn als je als gebruiker meer opties krijgt: gewoon controller, motion control support controller, muis en keyboard.
Heb het nog nooit gebruikt buiten de Wii (vaak wel gewoon zittend) waar inderdaad redelijk wat beweging nodig was. Voor het gyroaimen ben ik wel enthousiast omdat ik echt _niet_ aimen kan met een tumbstick. Gezien mijn laptop echt niet meer mee kan voor de meeste games heb ik een Xbox One X en daardoor helaas afscheid moeten nemen van shooters (hoewel ik overweeg de mouse & keyboard shooters zoals sommige Call-of-Duty games).

Hoop dus dat iemand in m'n omgeving een PS5 koopt om te kijken of ik het met snelle shooters onder de knie krijg.
Ik begrijp dat er ook een gyroscoop in de PS5 DualSense controller zit?
Ja, en in de DS4 ook al.
Dit zit al al op de DS4. Maar wordt amper gebruikt. Ik zelf gebruik het voor text input. Richten op de letter gaat 10x sneller dan met de pijltjes.
Dit zit al al op de DS4. Maar wordt amper gebruikt. Ik zelf gebruik het voor text input. Richten op de letter gaat 10x sneller dan met de pijltjes.
Inderdaad, nog zoiets
Zelf geen console gamer, heb alleen een switch liggen. Maar als ik de controllers vergelijk denk ik dat er echt wel waarde is in gyro aim voor shooters en de adaptive triggers.

Touchpad gezien de positie en de share button zijn dan weer niet heel nuttig.

Wat op zijn minst handig zou zijn is dat Microsoft deze functies in xinput inbouwd. Zodat het makkelijker is om extra functies op controllers te gebruiken die dit wel hebben.

[Reactie gewijzigd door qlum op 6 januari 2021 11:55]

Naast de hierboven genoemde functies, is er voornamelijk 1 die mij irriteert aan de Xbox controller. Dat is het gemis van een accu.
Het gewoon weg kunnen leggen van de controller op een laadstation en de volgende dag weer met een volle controller gaan spelen is voor mij onmisbaar.
Dat zijn weer extra kosten terwijl het bij Sony al sinds jaar en dag zit ingebouwd.
De accu bij Sony gaat een stuk minder lang mee waardoor je dat ding constant aan de lader hebt hangen. Bij een Xbox controller klap je er gewoon een nieuwe acculading in als hij na 30 uur eens leeg is. Ik gebruik gewoon 2 setjes Eneloops die ik rouleer.

[Reactie gewijzigd door Koeitje op 6 januari 2021 14:44]

Tsja ik zie het probleem met het opladen niet zo. Als hij aangeeft bijna leeg te zijn prik ik de kabel er in, ik heb gewoon een lange kabel bij mijn bank liggen in een IKEA stekkerblok met USB aansluitingen.
Dat kan ook met de Xbox als je wilt, maar dat is dus niet nodig omdat die gewoon 2-4x langer meegaat op een setje batterijen. Plus een draadje gaat natuurlijk in tegen het hele idee van een draadloze controller.
Tuurlijk kan dat ook met de xbox, maar dan moet je er eerst een accu pack bij kopen, dat kost extra en tsja wat is de moeite om de controller even op te laden als hij bijna leeg is? Je krijgt ruim op tijd een melding, dan prik je de kabel er in als je klaar bent en voor die enkele keer dat je tijdens het gamen een kaber er in hebt zitten hoef je niet iedere keer de emmeren met batterijen. Microsoft had ook een accupack bij de prijs in kunnen doen, dan had je daadwerkelijk de keus gehad voor de zelfde prijs, nu betaal je gewoon aanzienlijk meer voor een luxe terwijl sony het bij de prijs in heeft zitten. Ik kan mij niet storen aan een kabel, 90% van de consoles waar ik in mijn leven op heb gegamed hebben een bekabelde controller, ook daar heeft het mij nooit kunnen storen. Voor die enkele keer dat je tijdens het gamen moet opladen omdat je langer gamed dan de tijd tussen de eerste accu melding en het daadwerkelijk leeg zijn van de controller zie ik het probleem niet.
Welk accu pack? Ik heb een stapel Eneloops liggen die ik in alles gebruik waar een AA batterij ingaat.
Microsoft verkoop zelf de play en charge kit a ~25 euro, dat is dus wat je extra betaald per controller tenzij je zelf oplaadbare batterijen wilt wisselen ipv gewoon een stekker in je controller steken. Ik vind een stekker inprikken dan makkelijker dan iedere keer batterijen wisselen.
Wat doe je als de accu niet meer goed is over 10 jaar?
Voor 5 euro een nieuwe bestellen op ali express, 4 schroefjes los maken, accu er in prikken en 4 schroefjes vast draaien.
Ah ja, zeer consumentvriendelijk inderdaad.
Tsja de gemiddelde consument is tegen die tijd wel overgestapt op een volgende generatie. En 4 schroefjes losdraaien ipv 10 jaar lang spel pauzeren, batterijen wisselen en controllers opnieuw verbinden heeft wel mijn voorkeur. Mijn 14 jaar oude ps3 controller werkt overigens nog uitstekend zonder vervanging van de accu.
Klopt, maar bij het insteken van een kabel hoef je de game niet eens te pauzeren.
Ah dus dan moet je alsnog een kabel gebruiken en ben je nog altijd duurder uit. Duidelijk....
Nogsteeds duurder dan een accu die bij de prijs van de controller is inbegrepen.
Bij Xbox kan je gewoon je oude controller gebruiken die je al heb liggen dus goedkoper 😉
Maar even zonder gekheid hoe doe je dat als je met 2 personen aan het gamen ben een beetje met 2 snoeren lopen klote net als vroeger?
die vlieger gaat natuurlijk niet op, het zijn hoe dan ook extra kosten tenzij je ze er gratis bij krijgt. Je moet in dit geval de kosten van 4 batterijen en een lader rekenen want dat is wat je aan zou moeten schaffen als je het op jouw manier wilt doen. Dat jij het toevallig nog had liggen is natuurlijk niet relevant. Ik heb het ook liggen, maar ik heb ook een play en charge kit voor mn xbox one controller.
Over 10 jaar? Lekker belangrijk. 8)7 koop je een nieuwe.
Klinkt alsof iemand hier ervaring heeft met de Dualsense controller....NOT.

Hoe kom je erbij dat hij zo leeg is dan? Tegen de tijd dat hij leeg is, ben ik ook wel klaar met spelen. Ik hoef geen 8 of 12 uur lang non stop te gamen.
Jij misschien niet maar ik gebruik de ps5 wel lang achter elkaar. Ben ik niet aan het gamen kijk ik er wel Netflix op. Ik heb dus gewoon een 2e controller zodat ik er 1 kan opladen en de andere gebruiken op te gamen. Nu zijn ze nog nieuw maar hoe zal de accu zijn over een jaar of 2 na veel gebruik.
Maar het is niet alsof he de controller voor Netflix intensief gebruikt of naast je moet hebben liggen (daarnaast schakelt hij zichzelf uit). En als alternatief kan je zelfs vanaf je mobiel een serie starten op de PS5.

Ik vraag me altijd af waarom mensen zoveel problemen hebben met een accu? Na een jaar of 2 doen ze het nog steeds goed net zoals bij de eerste consoles als je er ook een beetje goed mee omgaat. Zelfde als hoe het bij mijn iPhone is. Moet er niet aan denken om nog met lompe losse accu’s te moeten rondlopen. In de tijd dat je netflix kijkt, kan de DualSense op de lader natuurlijk.
Tijdens Netflix wordt die inderdaad niet intensief gebruikt. Maar ik heb de controller ingesteld dat die niet automatisch uit gaat. Ik wil dat die gebruiksklaar ligt als ik wil pauzeren, terug spoelen, sneller de volgende aflevering starten door te kunnen drukken en intro overslaan waar dit niet automatisch gebeurd. Het is bijvoorbeeld wel een gebeurt dat ik eten had besteld die bezorgt werd. Ik wou dus even de film pauzeren maar ja de controller stond uit. Of dat ik ook op me telefoon bezig was en een belangrijk stukje gemist heb. Moest ik eerst weer de controller aanzetten. Natuurlijk kost dat maar een paar seconden maar ik vond het zelf lastig genoeg om het dus aan te laten.

En casten via me telefoon vind ik ook niet fijn. Moet ik altijd me telefoon ontlocken om die dingen te doen.
Ik vraag me altijd af waarom mensen zoveel problemen hebben met een accu? Na een jaar of 2 doen ze het nog steeds goed net zoals bij de eerste consoles als je er ook een beetje goed mee omgaat.
Het ligt er natuurlijk ook wel aan hoeveel je de controller gebruikt natuurlijk. Als je elke dag maar 2 of 3 uur gebruik van maakt (of dagen niet) dan gaat die natuurlijk langer mee als dat je 8 uur per dag aan heb staan. Bij mij is het een uitzondering als ik de controller een dag niet leeg is.

Ook zal het liggen aan de manier van opladen. Van wat ik gehoord heb (geen idee op het waar is) zou het beste zijn om de accu eigenlijk niet onder de 20% te krijgen. Maar meestal denk ik er niet aan dus laat ik hem pas op als ik het bericht zie of zelfs als de controller uitvalt (bericht gemist of had geen zin om uit bed te komen). Mogelijk dat jij wel (onbewust) op de juiste momenten oplaadt.
Over de PS5 controller kan ik niets zeggen, maar de ps4 controller was wel heel snel leeg als je er een headset inplugde, in de xbox controller steek je gewoon herlaabare batterijen, is letterlijk twee seconden werk om deze te vervangen tijdens het gamen en bam volle batterij,
Maar die batterij kun je niet verwisselen en moet steeds aan de lader wanneer hij leeg is. Erg irritant. Doe mij maar mooi losse oplaadbare batterijen, dat is veel prettiger en die gaan ook veel langer mee. De batterij van de PS5 gaat maar iets van 6-8u mee wanneer je die haptik feedback aan hebt staan. Dan wil je niet je controller steeds aan de lader hebben hangen.
https://www.youtube.com/w...ab_channel=SeasonedGaming
- 4 schroeven los,
- accu connector los,
- nieuwe accu koppelen
- 4 schroeven vast.
Sterker zelfs: ook de micro-USB connector is los te koop voor als die kapot gaat en ook nog andere onderdelen.
Prima dat het via een omweg kan, maar als je een flinke marathon aan het houden bent wil je niet telkens hoeven wachten op dit soort dingen.

Zelf hang ik de controllers gewoon aan een ouderwetse kabel. Al dat gedoe met accu's en batterijen is ook nog eens belastender voor het milieu.
De stappen noteren is veel makkelijker dan het effectief doen. En ik kan je garanderen dat er minstens iets stuk of lichtjes beschadigd zal geraken bij het openen, denk maar aan krasjes, plastic clipjes die afbreken, connectors die loskomen die niet horen los te komen zodat je zelf nog millimeter soldeerwerk moet beginnen doen, etc. En als je iets beschadigd mag je naar je garantie fluiten als er ooit iets niet meer werkt en je de controller zou willen opsturen...

Ik kan je ook de volle 100% garanderen dat die controller van in de video hier niet voor de eerste keer geopend wordt, want anders zou het niet zo makkelijk gaan.
Heb zelf meerdere USB C opladers in de woonkamer liggen, dus het is echt een ontzettend kleine moeite 'm even aan de lader te leggen zo nu en dan. Vervangen van batterijen lijkt mij juist weer meer moeite :)
Daarom heb ik 2 controllers. 1 kan opladen en de andere spelen. Het is inderdaad geen goedkoop geintje maar het heeft mede als voordeel dat je accu langer goed blijft omdat je dus minder uren de accu gebruikt.
Mijn ervaring is dat de accu na 2 jaar al stuk minder is, dus ben zelf wel tevreden met de keuze van Xbox om de keuze bij de consument te leggen. Beide hebben zo ze voor en nadelen.
De ps3/4 controllers hebben een vervangbare accu, dat is een kwestie van een paar schroefjes losdraaien.
Met behoudt van garantie? Want als je je garantie behoudt dan is dat ook geen verkeerde optie.
Met een kapotte accu moet je meteen je hele controller vervangen. Ik kan nu gewoon enkel de accu of oplaadbare batterijen vervangen.
De accu van de playstation controller kun je zelf relatief makkelijk vervangen hoor.
Check ifixit eens, echt niet voor Jan met de pet.
Gewoon klepje open en oplaadbare AA batterijen/accu's vervangen is gewoon veel simpeler.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 6 januari 2021 14:04]

Gemiddelde tweaker, die er ook van houdt om de accu’s in een gesloten smartphone vervangen..
In een ds4 was het echt wel makkelijk hoor. 4 schroefjes los en het klikt open. De accu heeft gewoon een connector. Kun je zonder problemen vervangen. Veel makkelijker dan een telefoon accu. Of een ds5 net zo simpel is weet ik niet.

Overigens heb ik bij m'n xbox controllers een play & charge kit gekocht. Ik vind een accu zelf wel makkelijk.
Ah ja dat wist ik niet. Wat als die stuk gaan? Hoe snel vervang je die?
Helaas heeft de nieuwe controller een USB-C aansluiting waardoor de oude accessoires niet meer werken. Er zat ook geen kabel bij.
Ik gebruik daarom deze officiële Microsoft Xbox oplaadbare batterij + USB-C kabel vanaf de eerste dag dat ik de Series X heb. Hij is af en toe verkrijgbaar op Microsoft Store voor de adviesprijs van €22,99.
De oude accupacks voor xbox one controllers zijn gewoon compatibel en laden gewoon op in de nieuwe series controllers (tenminste de officiele kan ik uit ervaring spreken). Je moet enkel een usb-c kabel beschikbaar hebben ipv de micro-usb die met de oude packs meegeleverd wordt :)
Docking stations of accessoires met micro-usb dienen wel vervangen te worden. En je kunt verder wel gewoon de xbox one controller blijven gebruiken op de xbox series consoles mocht je toch alles hebben liggen.

[Reactie gewijzigd door zhyrox op 6 januari 2021 12:43]

Wat heel irritant is, is dat het deurtje van de nieuwe controllers nét niet passen op de oude. Oude 3rd party accupacks moeten daarom ook meestal vervangen worden. Geen idee waarom dit is gedaan, gezien de controllers nauwelijks zijn veranderd en van zelfde type batterijen gebruik maken. Voelt als consumenten dwingen iets anders te kopen.

Ik heb ook geen intentie om nieuwe controllers te kopen, gezien ik al 2 XBOX one controllers had voor gebruik op PC. Nu dus 1 XBOX series controller, die niet van zelfde laadstation gebruik kan maken. Zucht....

Ik vind het allemaal zo'n verspilling van geld en materialen, maar goed.
Hij laadt op via de aansluiting aan de onderkant.
Ik denk dat het meer de frustratie is dat je dan voor 1 product een ander product moet aanschaffen in een tijd waar elk digitaal product zijn eigen interne accu heeft.

Een beetje archaïsch dat je dus nog met AA batterijen moet klooien met een modern product. Alhoewel ik met mijn Xbox One controller er weinig issues mee heb omdat ik 4 oplaadbare batterijen heb die ik omwissel.

Maarja, ik snap de frustratie wel. En om 35eu neer te leggen nadat je al een controller van 40-60 euro hebt gekocht is wel een beetje gortig, en maakt de instapprijs van de Dualshock lager omdat je daar gewoon een totaal product krijgt waar je niet alsnog een Play&Charge kit voor hoeft te kopen, of een rits AA-batterijen bij de Action moet halen.

Ik vind het ook niet zo modern en niet echt milieuvriendelijk dat je in deze tijd nog AA-batterijen moet gebruiken voor een modern tech product. Omdat die lege batterijen altijd nog afgevoerd moet worden met de KCA.

[Reactie gewijzigd door deknegt op 6 januari 2021 12:10]

maar na 4-6 uur moet stoppen met famen omdat ie in de oplader moet is nog meer hinderlijk.
pros en cons

de elite heeft wel een ingebouwde accu met laad station btw
Telefoonoplader met extra lange kabel achter de bank en je kan gewoon opladen en spelen tegelijk. Doe ik al jaren zonder problemen.
Of desnoods een powerbankje eraan hangen. Mensen vergeten wel eens dat stekkers, opladers en banks universeel zijn. M’n maatje is bijna professioneel gamer (als in de tijd die die erin stopt) en z’n ogen vielen er laatst bijna uit toen ik de DS gewoon aan een iphonelaadblokje hing....
maar na 4-6 uur moet stoppen met famen omdat ie in de oplader moet is nog meer hinderlijk.
pros en cons
Dit los ik op door gewoon twee controllers te hebben. Ook wel eens leuk als je mensen over de vloer hebt.

Of je propt er een lange usb kabel in, want je kan prima laden en gamen.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 6 januari 2021 15:47]

En bij telefoons loopt iedereen te zeiken dat ze de accu niet kunnen vervangen.
Er is wat mij betreft wel een verschil. Met een controller zit je in een zetel voor tv, een kabel aan een controller hangen geeft dus slechts een beperkte hinder.

Bij een telefoon is dat toch net wat anders. Onderweg opladen (met bvb een draagbare accu) is onhandig. Een accu met kabeltje aan de telefoon terwijl je (bvb) wandelt... ik vind het maar niks. Een verwisselbare accu is toch iets handiger.
Da's wel waar. Maar het probleem zit er dan ook in dat je de accu moet kopen en hem er niet gewoon standaard bij krijgt.
Wie stopt er nog batterijen in een controller.
Dat is toch gewoon krenterig van Microsoft?

Bovendien kost een controller 50 euro ofzo, en een beetje telefoon eerder 500. Mijn PS4 controllers zijn 4 jaar oud geworden voordat ik ze verving en dat was niet om de accu.
Telefoons schrijf ik doorgaans juist af om de accu.

Met die balans mag er van mij best een vaste accu in zitten want je krijgt eerder last van (mechanische) problemen met dingen als analoge sticks dan dat zo'n accu die vervangen moet worden.

En zo vast issie niet, met een schroevendraaiertje en minimaal technisch inzicht prop je er in een half uurtje een nieuwe accu in.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 6 januari 2021 15:44]

Een officiële play and charge kit kost overigens 22,99. Niet 35 euro.

En er zijn tal van 3rd party laadstations accu packs die goedkoper zijn. Naast natuurlijk gewoon oplaadbare batterijen.
AA batterijen zoals je ook al gebruikt in klokken, afstandsbedieningen, cameraflitsers, kinderspeelgoed en nog tienduizend andere toepassingen? Oplaadbare AA batterijen zijn het meest milieuvriendelijke wat je kan hebben.

Product met accu erin heeft einde van zijn levensduur bereikt: accu wordt weggegooid.
Product met AA batterijen heeft zijn levensduur bereikt: batterijen vinden een nieuw leven in een ander product.

Accu in product begeeft het: vaak lastig of duur om te vervangen.
Batterij laad niet goed meer op: vervang door nieuw setje oplaadbare batterijen en je kan het product blijven gebruiken.

Accu's hebben hun plek in high performance producten, maar game controllers horen daar niet bij.
Ik ben blij met de batterijen. Heb altijd reserve. De PS4 controller zit echter regelmatig aan een draad die te kort is.

Nee liever de Xbox controller.
En de accu in de PS controller verslijt niet? En als die versleten is moet je een nieuwe controller kopen?
Mwah. Ik heb de PS4 vanaf de launchday en de batterij daarvan houdt het nu nog langer vol dan de DS die bij de PS5 nieuw uit de doos kwam. En niet omdat die laatste perse slechter is, maar die batterij in de dualshock was gewoon erg goed.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 6 januari 2021 16:22]

Aan de andere kant kan je nu als de batterij op is gewoon een nieuwe batterij kopen ipv dat je de hele controller moet vervangen. Dat is dan wel juist duurzaam.

De batterij kit kost overigens 22,99 bij Microsoft zelf. Niet spot goedkoop, ook niet heel duur en je zou natuurlijk ook oplaadbare AA batterijen kunnen gebruiken ipv Alkaline.
Klopt ik gebruik al lange tijd oplaadbare lithium batterijen (xbox one) Deze gaan zeer lang mee en hebben ook nog eens een goede levensduur.

Als de op zijn verwissel ik de batterijen met de reserveset die altijd inde slimme lader zit. (Slim in de vorm van een digitale stop op de oplaad functie zetten als de batterij vol zit)
Allemaal valide punten dat zeker maar bij een console krijg je vaak wel een controller meegeleverd. Levert Sony ook een Dock of iets dergelijks mee?
Allemaal valide punten dat zeker maar bij een console krijg je vaak wel een controller meegeleverd. Levert Sony ook een Dock of iets dergelijks mee?
Bij de PS3 en PS4 was het niet meer dan een USB kabeltje waarmee je je controller aan de console kunt hangen. En dat is vziw bij de PS5 niet anders.
Daar staat wel tegenover dat de play and charge kit rond de 30 uur mee gaat, waar de ps4 maar een kleine 4 haalt.
Werkt niet met de nieuwe xbox series controllers.
Ik heb deze set en werkt idd perfect echter de accu's passen niet in de nieuwe controller. ( te dik geloof ik )
Klopt niet, ik heb beide charge kits en de accu's zijn identiek. Alleen de kabel van de nieuwe controller is anders namelijk usb-c.
ok raar..
want deze https://www.mediamarkt.nl...-gxt-247-duo-1379836.html passen niet op mijn nieuwe controller die ik bij de series X heb gekregen.
Omdat het niet voor XSX controllers zijn. Alleen voor xbox one x
Sommige 3rd party accu's passen inderdaad niet. Anderen weer wel.
De officiële play and charge kit van ms zelf pas wel gewoon. Dat is alleen een andere kabel erbij.
Zou kunnen ik heb ze zelf dan ook niet maar ik hoor mijn kameraad er niet over met zijn xsx.
Je kan gewoon een officiele accupack kopen( dit is er een voor vorige versie):https://www.mediamarkt.nl/nl/product/_microsoft-xbox-one-play-charge-kit-v2-1541539.html
zit altijd een cord bij (je sluit de controller aan wanneer je klaar bent, hij laadt op als de console uit staat
en je ziet netjes op de stekker een status led ).
Weliswaar is de batterijtech echt vooruitgegaan laatste jaren ( https://eneloop101.com/ba...results/#10-year-lsd-test)
60% capaciteit over na 12 jaar gebruik bij een eneloop. Zijn dit kwalitatief de duurdere en betere batterijen die de kostprijs van de controller ook duurder zouden maken.. Dit weegt denk ik niet op tegen het aantal gebruikers die dit ook volledig gaat gebruiken , mensen hebben liever een goedkopere controller.
Ik vind dat MS toch een goede oplossing biedt.
Vorige maand 4 ps3 controllers, met een ingebouwde batterij dus ( allemaal in nieuwstaat) afgestoft om wat oudere games te doen , geen een wil opladen . Aansluiten met een draad is weer "buggy" met consistente disconnects.
Zit je daar dan .
Al mijn 360 controllers doen het nog uitstekend.
Het voordeel van batterijen ten opzichte van een accu is dat de speelduur ongeveer 40 uur is met batterijen op de series x/s controller . Op een accu is de speelduur ongeveer 4u.
Daarnaast wordt een accu naar verloop van tijd slechter. Iets waar je met batterijen geen last van hebt.

En als je perse een accu wilt op de controller kun je deze er los bij kopen, 2 zelfs https://www.bol.com/nl/p/...JMFw.1_4.6.ProductPageUrl

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 6 januari 2021 11:53]

Dan zouden AA batterijen 10x de energie hebben van een Li-ion accu. Dat is uiteraard niet zo. Sterker nog, Li-Ion heeft hogere energie dichtheid dan normale AA batterijen, en als je één accupakketje hebt kan je meer accu in zelfde volume hebben vergeleken met twee AA batterijen.
Het probleem zit 'm niet in de techniek van Li-ion accu's, maar juist dat Sony ervoor gekozen heeft een accu met een zeer lage capaciteit te gebruiken.
Ik kan je garanderen dat mijn PS4 controller een stuk langer mee gaat dan 4 uur. Als ik het vergelijk met mijn xbox one x dan doet de xbox het op verse aa batterijen ongeveer 3x zo lang als de ps4 op zijn accu, maargoed de ps4 controller laad ik op, de xbox controller moeten nieuwe batterijen in (of oplaadbare, maar dan moet je die weer extern op gaan laden) Een nieuwe accu in je ps4 controller plaatsen na een aantal jaar intensief gebruik stelt ook niets voor, openschroeven, oude er uit, nieuwe er in. Ze zitten met een stekkertje vast dus dat zie ik niet als een probleem.
De officiële capaciteit van de PS4 controller is 4-8 uur. Dus een factor 5-10 korter dan een Xbox controller. De PS5 controller gaat tot 12 uur mee, dus net wat beter...maar komt niet in de buurt van de 20-40 uur van de Xbox controller.
4 uur? Kan het me niet voorstellen. Mijn DS4 controller gaat makkelijk een paar dagen mee op de accu, ook na een aantal jaar.
De play and charge kit gaat 25 a 30 uur mee. Het duurt 4 uur om de accu volledig op te laden vanaf leeg.
met alle respect, dat is onzinnig.

De techniek in een accu en (oplaadbare) batterij is compleet gelijk
Hoe lang je kunt spelen hangt af van hoeveel mAh je accu/batterijen is.
als die te kort is moet je er meer batterijen of een grotre accu in steken.

Accu's zijn daar zelfs in het voordeel, dat die iets kleiner/lichter ontworpen kunnen worden.
Omdat batterijen een indiviuele metalen behuizing hebben,
Ach hij heeft waarschijnlijk de goedkoopste oplaadbare batterijen gekocht dan krijg je dat gepiel...
Het grote verschil tussen (niet oplaadbare) batterij en (oplaadbare) accu is de spanning van een cel: Bij batterijen is dat in de regel 1,5 volt. Bij accu techniek in de zelfde cellen is dat in de regel 1,2 volt. Accu's van 2,4 of 3,6 (3,7) volt zijn vaak 2 of 3 cellen van 1,2 volt.

Er zijn ook andere cel-spanningen voor diverse andere accu types. Bij een lood-zuur accu is dat 2 volt. Een andere chemische reactie geeft een andere cel-spanning.

Voor de electro techiniek speelt ook de interne weerstand van de spanningsbron een rol. Is dat een hoge impedantie, dan gedraagt het zich in de regel als spanningsbron. Is de interne weerstand laag, dan gedraagt het zich als een stroombron. Zelf ben ik te lang uit die techniek vandaan om daar de details en/of voorbeelden van te geven.

En of een accu of een batterij beter is hangt uiteindelijk ook af van de zelfontlading die er ook vaak in zit. Een wijzer-klok kan op een penlite batterij in de regel ruim een jaar de wijzers laten draaien. Met een accu lukt dat in de regel maar een maand, misschien 2 maanden.
Wat voor unieke batterijen heb je dan dat die zoveel langer mee gaan? Als je de standaard AA batterijen en accu's hebt, is de capaciteit van de accu's vaak iets minder. Als je een accu hebt met een capaciteit van 3000mAh gaat die zeker wel langer mee dan een batterij, aangezien standaard AA batterijen meestal een capaciteit hebben van ongeveer 2500mAh (in serie blijft dit hetzelfde met 2 batterijen). Daarnaast kost het gebruik van batterijen je elke keer nieuwe batterijen.
Hoezo kost het gebruik van batterijen elke keer nieuwe batterijen? Je gebruikt geen alkaline batterijen neem ik aan?
Aan lege batterijen heb je niet zoveel, accu's (worden vaak oplaadbare batterijen genoemd, maar het zijn geen batterijen) kun je opladen.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 6 januari 2021 15:28]

Batterijen en accu's zijn hetzelfde. Leveren stroom door een elektrochemisch proces, waarbij sommigen oplaadbaar zijn en anderen niet.
Ze werken technisch verschillend. Technisch gezien bestaan oplaadbare batterijen niet.
Een accu "verzamelt" energie, en kan dit weer afgeven. Een batterij werkt met een eenmalig chemisch proces.
Een accu (gebruik even jouw termen hier) werkt ook met een chemisch proces. Of dat wel of niet eenmalig is doet daar niet van af.
Dat klopt, maar het is wel degelijk een ander proces.
De combinatie is altijd de beste. Ooit (eind vorige eeuw) heb ik bewust voor een mobieltje gekozen die de accu in de vorm van AAA batterijen had.

Bij de Wii hebben we de standaard AA batterijen vervangen door een speciaal luikje met daarin AAA accu's en een oplaad station. Toen was dat ideaal. Maar nu de Wii vorig jaar uit de motteballen is gehaald zijn die AAA accu's natuurlijk zo dood als een pier en kunnen er gelukkig weer gewone AA batterijen in.

Detail: het is aan de electronica dat ze op de juiste manier met de spanning en stroom om gaan. Het mooiste is dat ze een eigen detectie hebben op 1,2 of 1.5 volt cel-spanning en die op de juiste manier gebruiken. Helaas is er te veel apparatuur dat ofwel batterijen ofwel accu's verwacht.
Het mooiste is dat ze een eigen detectie hebben op 1,2 of 1.5 volt cel-spanning
Dat klinkt spannender dat het is. Meestal heeft electronica gewoon een bereik waarbinnen het kan draaien, zo lang het de drempelwaardes maar kan halen. Ik ken geen apparaten die onderscheid maken tussen de 1.5V en 1.2V per batterij.

[Reactie gewijzigd door jhaan1979 op 6 januari 2021 13:14]

Dat is inderdaad de simpele versie. De iets uitgebreidere versie heb ik bij een paar fototoestellen die heel bewust met penlite batterijen/accu's werken.

Het ixus toestel dat ik hier heb werkt heel goed op accu's, daar doen ze best wel lang met een accu lading. Maar als daar gewone (duracel) batterijen in gaan, dan zijn die verdacht snel op.
Een ongeveer even oud maar iets groter canon fototoestel werkt juist heel goed op batterijen en minder goed op accu's.
Elektronisch is het detail dat een accu een iets lagere spanning levert en dus voor het zelfde vermogen meer stroom moet leveren. Daarnaast is er ook een verschil in de hoeveelheid stroom die de verschillende cellen kunnen leveren.
Ooit heb ik een politie-scanner gehad waarbij in het batterij compartiment een schakelaar moest worden omgezet of er accu-s of batterijen in zitten. Daarmee zorgde het apparaat er gewoon voor dat het werd geoptimaliseerd voor de bron die er in zit.
Hmm, de accu van mijn PS5 controller gaat echt heel erg veel langer mee dan 4 uur. Wanneer ik de controller de hele avond gebruik dan is deze nog niet eens 1 'batterij-balkje' kwijt.
ps4 controller gaat vooral heel snel plat als je er een headset insteekt, mischien doe je dit niet?
Altijd headset up maar volgens mij is ook wel bekend dat de accuduur op de controller van de PS5 veel beter is dan op de controller van de PS4.
Accu leeg = niet verder spelen. Is nu een kwestie van even de oplaadbare batterijen swappen met verse uit de oplader en weer verdergaan.
Of je hangt ff een powerbank aan je controller. Leg je hem weer aan de lader als je klaar bent met gamen.
Hebben ze geen controllers meer standard met een kabel naar je xbox....
Hoeft niet naar je xbox. Bij de PS kan je hem gewoon aan je mobiel oplader hangen terwijl je speelt.
Accu leeg is bij mijn DualSense USB c kabel van mijn mi8 oplader er in, en weer verdergaan.
Ik heb deze discussie al een paar keer gehad, en vooraf gesteld dat iedereen zo zijn eigen voorkeuren heeft, maar ik sta juist op gewoon AA batterijen. Ik gebruik altijd oplaadbare batterijen, en als m'n controller of ander stuk electronica eindelijk (na langer gebruik dan op een accu vaak) leeg is wissel ik ze met een vers paar en stop ik de lege in de batterijlader.
- Veel goedkoper dan meerdere accu's
- Gaat vaak langer mee
- Voor veel apparaten is een (third party) accu los te koop, nu zit het in ieder geval niet in de standaardprijs van de controller

En dan begin ik nog niet eens over niet-verwisselbare accu's in apparaten.
Ik denk dat dit ook niet zozeer een discussie is, maar meer gewenning.

Zo zijn mijn ervaringen precies tegenovergesteld:
- Controller is inclusief de accu (zie prijs discussie hieronder)
- In periode tussen laden: zeker. Echter in de levensduur van de controller meerdere AA oplaadbare sets nodig. Terwijl mijn DS4 accu pas recentelijk in gebruiksduur begint af te nemen.
- De DualSense controller is nu duurder dan de Xbox controller echter ook meer functies. Voorheen was de prijs dan ook gelijk en is dit dus meer winst voor Microsoft?
- Een controller ontworpen op een accu, of deze nu niet of wel verwisselbaar is, heeft meestal een betere gewichtsverdeling en grotere accu capaciteit dan een ontworpen op een andere vorm.

Ik moet zeggen dat de DS4 controller inderdaad niet optimaal was met de accu, zo was de speelduur tussen de 4 en 8 uur bij veel force feedback. Echter is dit zeker wel goed op te lossen zoals Nintendo met de Switch Pro controller liet zien met een speelduur van een aantal dagen. Maar ook de DualSense controller gaat een gehele speeldag mee, wat lang genoeg is aangezien hij dan prima 's nachts op kan laden. In het ergste geval is er altijd aan een laadkabel te gamen.

Graag zou ik inderdaad een verwisselbare accu wensen voor de gevallen waar een controller jaren stil ligt tot de accu 'dood' is, maar in alle gevallen verkies ik de vaste accu van bijvoorbeeld de Switch Pro en DualSense controller boven de uitwisselbaarheid van de Xbox.

[Reactie gewijzigd door Martin.Air op 6 januari 2021 12:13]

Je hebt heldere argumenten, argumenten die ik zelf minder zwaar weeg zoals het gewicht. Over de prijs kunnen we moeilijk twisten als er geen versie met en zonder accu is, maar feit blijft natuurlijk dat een accu meeleveren meer geld kost voor de productieprijs van de controller. Dat de fabrikant een acculoze controller besluit goedkoper te laten worden ligt niet altijd voor de hand helaas.

Overigens heb ik met m'n vorige 360 controllers wel verwisselbare accu's erbij gekocht, met een laadstation, de ervaring heb ik al wel. Nu had ik misschien een wat goedkoper merk (dat ik niet meer weet welk merk zegt misschien al wat), maar die accu's werden erg snel lam. AA batterijen zullen over het gemiddelde misschien hetzelfde hebben, maar ik heb iets van 12 batterijen die ik rouleer en daar valt geen van de accuduren me nog tegen, bovendien vervang je die een stuk goedkoper dan accu's.
Misschien moet je goede batterijen kopen? Want de nieuwere Eneloops gaan meer dan 2000 laadcycli mee. Laten we zeggen dat het na 1000 laadcycli al eigenlijk niet meer goed genoeg is (bijv. 10 uur gamen op een lading), dan is het nog steeds meer dan 20000 uur op een setje batterijen.

[Reactie gewijzigd door Koeitje op 6 januari 2021 14:54]

Help me even, bij Microsoft heb je de optie om batterijen óf accu te gebruiken. Mijn persoonlijke voorkeur is batterijen omdat deze, zoals anderen aangeven, eenvoudig zijn te swappen. Ik vind het dus wel prima zo.

Wat is dan het 'gemis'?
Waarom lijkt niemand de Play&charge kit te kennen? Dat is gewoon 'een accu', maar met de vrijheid die vrij te wisselen met batterijen of 3rd party oplossingen.
Ik denk dat iedereen die wel kent maar is weer $30 bovenop een controller van $60. Nogal slechte deal voor een controller die niet next gen is.
Idd, daar loopt Microsoft wel enorm op achter vergeleken met Sony.
Ze lopen er niet op achter, ze hanteren een andere filosofie. Zoals je boven ook aan de reacties kunt zien, zijn er veel mensen die deze filosofie prefereren boven een accu. Het snel kunnen wisselen van batterijen ipv zitten met een lege accu is voor veel mensen een fijnere optie.
Anoniem: 474132
@hiostu6 januari 2021 12:25
De filosofie van microsoft is: hardware maakt niet uit je zou overal moeten kunnen spelen, dat betekent generieke hardware en dus minder ruimte voor afwijkingen binnen je platform (X-box/PC/Cloud).

De filosofie van Sony is meer old school dedicated console hardware, dus meer gekke dingen mogelijk in elke generatie hardware, bijvoorbeeld controller innovaties.

Misschien generaliseer ik een beetje maar zo zie ik het belangrijkste verschil tussen de filosofieën van MS en Sony. Overigens zal Sony als ze Cloud technologie beter onder de knie krijgen wel meer opschuiven richting MS, al hoop ik dat er altijd japanse dedicated console makers als Sony en Nintendo overblijven want generieke beleving dmv commodity hardware boxen via de Cloud zie ik persoonlijk niet zo zitten.
Het ging in deze thread specifiek over ingebouwde accu tov losse batterijen.
Voor Xbox controllers heb je ook wel accu's, en dan werkt het nog fijner dan bij Playstation controllers, want in tegenstelling tot de noodzaak om op te laden, kun je ook 2 accupacks gebruiken, waarvan 1 op geladen wordt terwijl je aan het spelen bent. Even de accupack omwisselen en je kunt weer verder.
Batterijduur en levensduur van hun producten lopen ze ver voorop ten opzichte van Sony.
Ik heb onlangs een Xbox One controller gekocht voor mijn PC, en ik vind het heerlijk dat er gewoon AA-batterijen in kunnen.

We lijken hetzelfde doel voor ogen te hebben, maar precies de tegenovergestelde oplossing te willen. Door batterijen te gebruiken kan ik niet alleen meteen de volgende dag verder met een volle controller, ik kan nú verder, zonder dat ik een draadloos apparaat aan een kabel moet hangen.

Ik heb nog steeds een hoop afstandsbedieningen, muizen, zaklampen en sfeerverlichting die AA of AAA batterijen gebruiken, en de vape of electronica enthousiasteling heeft vaak ook 18650 lithium cellen. Het verbaast me dat zoveel mensen geen batterijlader in huis hebben, al dan niet eentje uit de tijd dat bijna nergens een vaste accu in zat.

Het zou misschien ideaal zijn als Xbox controllers geleverd worden met een accuvak dat te groot is voor AA-batterijen, een accu die kan worden opgeladen door de controller, en een soort insert adapter waarmee je AA batterijen kunt gebruiken zonder dat het mogelijk is dat de controller per ongeluk alkaline batterijen probeert op te laden.

Ik ben nog steeds op zoek naar een goede vervanger voor mijn Performance MX muis. Lege batterij uit de muis, volle uit de lader, in de muis, lege in de lader, en weer verder.
Dat vond ik nou juist zo irritant met de DS4. Alle 3 (dus geen slechte batch) waren gewoon na 3-4 uur leeg. En als ik echt in een spel zit ga ik daar rustig voorbij.

Voor de Xbox controller gewoon 4 x 2250 mah batterijen(accu) gekocht met een eigen usb oplader. Altijd volle batterijen klaar en ik kan gewoon op de bank blijven zitten (4 meter verder). Zo ervaart iedereen het weer anders blijkbaar :)
Ik ben net blij dat ik gewoon 2 AA's kan plaatsen in plaats van de hele controller wegpleuren als de batterij defect is (als hij dan alsnog makkelijk te vervangen is is het weer iets anders, dan ben ik er wel voor te vinden).

Ik heb de enquête jammer genoeg niet gekregen, had ze gerust willen invullen.
Wat mij voornamelijk irriteert aan iedere PlayStation controller is de belabberde accu duur. Ik heb nog geen PS5, maar mijn PS4 controllers zijn binnen een paar uur al leeg. Gisteren toevallig voor het eerst de batterijen van mijn Xbox One controller vervangen......na ruim 9 maanden.
maar mijn PS4 controllers zijn binnen een paar uur al leeg.
In de controller instellingen het speaker volume op 0 zetten (dat schakelt de speaker compleet uit) en de light bar intensiteit op 'low' instellen. Dat zijn naast de trilmotoren de grootste 2 slok-ops.

Ik kan na ~4 jaar intensief dagelijks gebruik nog steeds 8~10u uit mijn DS4 controllers halen.
Meer als ik in de instellingen ook de trilmotoren uitschakel. (Heeft voor mij eigenlijk toch nul toegevoegde waarde. Vind het alleen maar irritant.)
8 tot 10 uur is echt dramatisch weinig, dat is een 2-4 keer zo kort als een Xbox controller.
Met 4jr intensief gebruik hebben ze ook wel minstens 600~700 laadcycli achter de rug. De accus zijn wat dat betreft ook al wel een beetje gedegradeerd, want toen ik ze pas net had zat het meer in de 10~13u - dacht ik.

En ja; logisch dat de accu minder lang mee gaat dan in een Xbox controller.
De light bar brand nog steeds; kun je niet 100% uitzetten.
De gyro is continu aan het meten; kun je niet uitzetten.
De touchpad is continu aan het meten; kun je niet uitzetten.

Een DS4 is gewoon een stukje veel hoogwaardiger techniek dan de 'domme' XBox controller.
Dat kun je weliswaar proberen te bestrijden door er een zwaardere accu in te leggen, maar dat levert je weer meer gewicht op.

Ennuh; Als jij op een dag langer dan 8~10u aaneengesloten speelt, dan ben je echt een vreselijke outlier. Voor alle andere eigenaren geldt dat ze gewoon de PS4 standby kunnen zetten als ze er mee klaar zijn, en hun DS4 op de kabel kunnen prikken om weer terug naar 100% te laden.

Het is li-ion dus je hoeft de accu niet continu helemaal leeg te trekken. (Liever niet zelfs; is er zelfs erg slecht voor.)
Natuurlijk zorgt de extra functionaliteit ervoor dat de accu minder lang meegaat, maar houd er ook rekening mee dat de accu echt zeer klein is qua capaciteit. Twee AA batterijen of de Xbox battery pack zit op ongeveer 2000 á 2500mah. De DS4 zit op 1000mah, de DS5 is wat beter op 1500mah.
Nope, laat gimmicks maar lekker bij PlayStation. Als ik echte innovatie zoek koop ik wel iets van Nintendo (en dat heb ik dan ook).

Ik vind de Xbox Series X|S controller heerlijk. Super fijn dat ze het zeer goede ontwerp van de Xbox One controller verder hebben verfijnd.
De touchpad die geïntroduceerd werd met de PS4 is een typisch voorbeeld van een gimmick: gamers zaten er niet specifiek op te wachten, ontwikkelaars vonden het moeilijk om er iets nuttigs mee te doen, en de touchpad werd in de praktijk vooral gewoon een knop (of twee, beide helften). Die functie leek ook vooral toegevoegd om maar iets nieuws te hebben, om de nieuwe controller te rechtvaardigen t.o.v. de vorige.

De haptische feedback en gevoelige triggers van de DualSense zijn echter geen gimmick. Sony heeft nu juist weer eens echt iets nuttigs gevonden. Alle reviews geven aan dat het iets toevoegt, qua gevoel én informatie en gameplay-feedback.

Het zou mij absoluut niet verbazen als deze functies (of een variant erop) standaard worden in controllers in de toekomst. Het is niet vreemd dat Microsoft er een enquête over houdt; gamers en de game-pers zijn er behoorlijk positief over. Ik hoop dat het breed aanslaat en terugkomt in DirectX zodat het ook naar de pc kan komen.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 6 januari 2021 11:50]

Maar dat werd ook gezegd met de rumble van de Switch Joy-Cons. Wie hoor je daar nog over?

Ik zet het altijd uit. Dat getril in mijn hand vind ik maar vervelend. Gimmick wat mij betreft.
Eens! Van mijn kunnen zijn wel een duurdere (niet elite) versie brengen, maar laat mijn de optie om de huidige Series controller te kopen :)
ik ben zelf een xbox fan (maar dat komt omdat ik altijd een xbox gehad heb en dus daar veel games voor heb) en vind de controller ook fijn, maar vind wel dat MS achter loopt. Nee, zo een touch screen achtig ding mis ik niet bij xbox, maar een verbetering in de feedback (gespannen boog idee) vind ik wel iets wat helpt bij een paar games in de spelervaring. Als je een gun hebt en je trigger blokkeert lijkt me dat ook wel iets vets.
Ik gebruik zelf de DualSense en ik zou het absoluut geen gimmick willen noemen. Het kunnen voelen van het aanspannen van een boog door de adaptive triggers en het voelen van voetstappen en de verschillen in waar je op loopt is echt enorm gaaf en voegt een heel mooi stuk gevoel toe aan je game-ervaring. Ik zou zeggen, als je de kans hebt, probeer het en oordeel dan of je het een gimmick vindt.
Jouw antwoord suggereert bij mij dat je even gimmicky bent als MS blijkbaar.
Dus als je innovatie zoekt dan ga je naar Nintendo? Dit zegt al genoeg over je bericht dat je gewoon zit te haten op PlayStation in het algemeen (wat je overigens vaker doet). Ben benieuwd naar je reactie als Microsoft een controller gaat uitbrengen met die features.

Overigens kan je de triggers en haptic feedback intensiteit instellen.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 6 januari 2021 12:26]

Als je innovatie zoekt op het gebied van games en hardware dan ben je bij Nintendo het beste af. Als je innovatie zoekt op het gebied van network services bij Xbox. Die mening mag jij gerust haten noemen hoor. Heb overigens meerdere PlayStation consoles gehad en die bevielen over het algemeen prima.
Ik moet zeggen dat ik vind dat Nintendo wel meer innovatie brengt dan Microsoft & Sony.
Het gebruik van de joycons en in hoeveel manieren ze gebruikt kunnen worden (zie Ring Fit Adventure).

Mario Kart Live Tour (o.i.d.) vind ik ook heel innovatief hoe het gebruikt wordt. Tuurlijk zijn dat beide niches, maar ik vind het wel innovatie.

Nintendo Labo

Tuurlijk innoveren Microsoft (Game Pass) en Sony ook maar op heel andere gebieden (gebieden waar meer mensen gebruik van zullen maken) maar Nintendo doet wel meer gewaagde dingen.
Dat is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar dit is meteen ook tegenstrijdig als een ander fabrikant iets "innovatiefs" doet en dat daarna meteen de grond in stampen. Dan is het ook wel duidelijk wat je dan met zo'n reactie wilt bereiken.

En natuurlijk doet Nintendo "gewaagde" dingen, maar dat wilt ook niet zeggen dat iedereen daar op zit te wachten of dat dat per definitieve gelijk ook goed is. Nintendo Labo is interessant natuurlijk, maar volgens mij is dat nou juist een flop geworden.
Ik kan je uit eerste hand vertellen dat trigger feedback ECHT niet gimmicky is.. Het voegt echt een level van immersion toe die ik nog niet eerder heb gehad.

Ook het geluid uit de controller zorgt ervoor dat dat net die extra immersie geeft.

Overigens is alleen zaak dat ook third parties de functies gaan gebruiken en niet alleen de Sony first party titels.
Geluid uit de controller is inderdaad ook best wel leuk, het was mij met spiderman miles moras op de ps5 niet echt opgevallen.
Maar ben vorige week eens begonnen aan ghost of Tsushima, en daar viel mij op dat die geluiden uit controller soms vanuit de omgeving ofzo wel leuk zijn.
De nieuwe XBox heeft geen games? Dan heb ik iets gemist want ik zit sinds 10 november al aan 300 speeluren op mijn XSX? Of bedoel jij die remake en uitgebreide DLC waar Sony mee kwam?
Ik denk eerder da hij doelt op exclusieve en daar heeft Sony nu eenmaal een sterkere line-up in.
Hun sterkste exclusive heeft Microsoft niet kunnen uitbrengen op launchday.
Sony heeft hierbij dan wel Miles Morales en demon souls.
Twee spellen. Woopie.

Sony heeft toffe exclusives, maar ik haalde mijn eerste Xbox omdat Splinter Cell het er gewoon beter op speelde. "Westerse"gamer dat betreft, en dat is altijd zo gebleven. Wat ik aan exclusives mis kan ik jaren later nog wel spelen want allemaal singleplayer games. Series X is prima. En waar die nieuwe haptische feedback van PS me tof lijkt, denk ik dat ik het ook zat kan worden omdat ik gewoon een spel wil kunnen spelen zonder RSI te krijgen van de trillingen.
Er zijn nog meer hoor bij launch en er komen er nog meer exclusives bij.

Haptische feedback en adaptive triggers zijn zo tof.
Sommige mensen krijgen er last van maar er zijn er evenveel die er geen last van hebben.
Ik zou niet meer willen spelen zonder adaptive triggers en haptische feedback.
Ik vind dat je eerst moet proberen voor je een oordeel trekt.
Meer dat Force Feedback inmiddels ook nergens meer te bekennen is en je gameplay zelfs in de weg kan zitten...
De Share button is erg handig, het enige wat ik mis is (korte) videos verzenden naar vrienden via Playstation messages. Momenteel kan dat alleen door je clips te uploaden naar Twitter of Youtube. Hier zou Microsoft goed op kunnen inspelen

[Reactie gewijzigd door tweegroenethee op 6 januari 2021 11:41]

Je kan toch de videos versturen via PSmessages?
Gewoon delen en dan de persoon kiezen wie het filmpje moet ontvangen.
Volgens mij is dat alleen voor screenshots, je krijgt bij het sharen van een video de optie voor Twitter of Youtube.
Ik ga vanmiddag eens kijken op mijn PlayStation hoe het zit maar ik heb mezelf onlangs een video gestuurd van hoe ik de platinum trofee kreeg van astro's playroom.
Dit is wel op PS5, ik kan met niet meer herinneren hoe het op PS4 was.
Kan ook naar vrienden/parties direct hoor
Dat kan al lang... gameclips opslaan, dan via de xbox app downloaden op je mobiel en vervolgens delen (lees: spammen) via Whatsapp.
Ik heb veel van mijn online vrienden niet op whatsapp
Ah, okay, je bedoelt playstation messages. Sorry, verkeerd gelezen. Xbox heeft al zo'n soort mogelijkheid voor delen onder vrienden. En daarnaast is er geloof ik ook een activity feed waarop gameclips en screenshots van vrienden gedeeld worden.
Die adaptive triggers schijnen wel erg mooi te werken. Ik heb het zelf nog niet kunnen ervaren maar het lijkt mij voor racegames wel fijn. Dus ik zou zo iets best in een Xbox controller willen terug zien. Zeker als ik er zo een op mijn One X zou kunnen gebruiken (bv als ze een nieuwe elite controller uitbrengen of zo).

En hopelijk komt het later ook standaard naar alle controllers die bij nieuw geleverde Series consoles zitten.

Sony heeft lange tijd (in mijn beleving) achter gelopen qua controller. Maar nu zijn ze in een klap wel ver vooruit gegaan. Zo zie je maar weer dat concurrentie goed is. :)

[Reactie gewijzigd door Astennu op 6 januari 2021 11:41]

Heb het kort kunnen testen bij Call of Duty, het voelt nu alsof je echt een trekker overhaalt van een wapen. Had niet verwacht dat het zo'n verschil zou maken, maar het zorgde er bij mij voor dat je niet staat te sproeien, maar je kogels rustiger verdeelt over de vijanden.
Iedereen die een beetje serieus shooters speelt zet deze functie juist uit. Aldus de mensen die ik ken die graag een shooters spelen.
In de multiplayer zou ik 'm zeker uitzetten omdat het je alleen maar een nadeel geeft t.o.v. de tegenstander die het uit heeft staan. Maar voor de campaign lijkt het mij een leuke toevoeging!
Gros van shooters zet die functie juist uit, omdat het breekt met hun motoriek. Daar is het leuk als gimmick, maar pak een andere shooter en je hebt het opeens niet meer (zeker als je fast-triggers aanzet zoals bij de Elite kan).

Klinkt voor mij nog steeds als de 'analoge muisklik of wasd', zal prima werken en hier en daar, maar in de core wil je gewoon consistent gelijk zijn in elke vorm van shooters, aim&shoot, zonder variaties.
Het is simpelweg dat immersie niet noodzakelijk efficiëntie verhoogt. En bij competitieve multi-player wil je dus vooral efficiëntie. Als HDR bvb zo geavanceerd zou zijn dat je bijna verblind wordt door de zon, ga je als multi-player wellicht ook HDR willen uitzetten.
Heb je de nieuwe controller voor de Series X|S al kunnen uitproberen? Mogelijk ervaar je daarmee al een vooruitgang. De triggers zijn niet adaptief zoals die van de nieuwe DualSense schijnen te zijn, maar de force feedback die je erin voelt is zeker al een pluspunt. Als ze een nieuwe Elite controller of wie weet een refresh van de standaard op het niveau van de DualSense kunnen brengen, nog beter!
nee die niet maar de Xbox One en One X controllers hadden ook al trigger trillingen voor dat de PS dat had.
Dus dat is niet nieuw met de Series Controllers geloof ik

Ik heb dat in ieder geval al met mijn One en One X controllers.
Ik heb ze beide en de PS5 controller is wel een stuk beter door die triggers en geluid uit de controller (oke dat was al in de PS4 controller zo).
Ik heb Fifa 21 PS5 edition en Fifa20 op de Xbox maar zelfs de feedback zoals hartslag is te voelen in de PS5 controller.
Moet zeggen dat ik niet weet of dat een feature van Fifa21 is of van de PS5.

Ik vind de xbox zelf fijner want die maakt geen geluid en is gewoon significant kleiner.

[Reactie gewijzigd door nils7 op 6 januari 2021 11:52]

Die adaptive triggers schijnen wel erg mooi te werken. Ik heb het zelf nog niet kunnen ervaren maar het lijkt mij voor racegames wel fijn. Dus ik zou zo iets best in een Xbox controller willen terug zien. Zeker als ik er zo een op mijn One X zou kunnen gebruiken (bv als ze een nieuwe elite controller uitbrengen of zo).
Eens, ik heb de laatste tijd best wel wat Forza 3 gespeeld en wat meer weerstand op de triggers hebben zou voor de bestuurbaarheid van sommige wagens echt wonderen doen (en nee ik heb geen enkele illusie dat ze dat gaan backporten naar de 360), net zoals dat een beetje weerstand op gaspedalen in IRL auto's ook zeer fijn is.
Ze hebben m'n reactie gehoord bij Microsoft :D

Heb ze inmiddels beide, vind de Xbox fijner werken maar.... de controller van de PS5 is zoveel beter.

Touchpad, haptic triggers en geluid vanuit de controller.
2 van de 3 dingen zaten al in de PS4 controller overigens.

De PS5 controller met de SeriesX is trouwens zeker een winning package in mijn ogen.
Heb ze ook allebei, maar ik vind de triggers van de playstation controllers toch echt een ramp. Je vingers glijden er te makkelijk vanaf bij intensief gamen.

De triggers van de xbox controllers zijn waren ook wat langer en hadden meer kromming wat ik zelf fijner vind. Helaas is de SX controller wat kleiner en zijn de triggers qua afmeting ook achteruit gegaan (iets van 2 tot 3mm) en dat merk ik toch echt wel. Vind de SX controller dus ook een achteruitgang tov de vorige Xbox controllers.

De DualSense daarentegen vind ik een 200% vooruitgang tov de DualShocks en niet alleen vanwege de haptic feedback/triggers. Ook de omvang is iets toegenomen, wellicht voor mij het belangrijkste....
Heeft de touchpad nu wel een echte functie? Heb die op de PS4 nog niet ontdekt.
Een paar games deden er grappige dingen mee. Tearaway en Killzone bijvoorbeeld.

Bij de meeste games was het echter gewoon een grote "knop".
In mijn ogen zou er meer potentie in kunnen zitten.
In de games die ik speel gebruik ik het niet (wie weet zitten er toffe functies in).
Maar op de PS4 kon je er je muiscursor niet mee bedienen terwijl dat echt een briljante oplossing zou zijn.
Het nadeel bij de adaptive triggers van Sony is dat je deze eigenlijk niet wil/kan gebruiken als je multiplayer games speelt. Adaptive triggers zorgen uiteindelijk voor weerstand/vertraging. Deze weerstand/vertraging wil je niet in een online shooter/race game etc. Waardoor ik telkens in de menu's moet duiken om de adaptive triggers aan te zetten voor een single player game en weer uit te zetten voor een multiplayer game.
Er zit geen makkelijk schakelaartje of knopje op de controller zelf om het aan of uit te zetten? Lijkt me toch een vereiste.
Nee, dit is enkel in menu's uit/aan te zetten, bij de sommige games kan dit in het 'gamemenu' en als je pech hebt moet je naar het hoofdmenu om dit uit/aan te zetten.
En ook een knopje om de rumble/trilling/haptic uit te schakelen ? En misschien ook nog een knopje om de licht-indicators uit te doen ?

Een vereiste is wel heel zwaar overdreven dus. Het is software-matig al in te stellen in het profiel. Met de huidige feedback, lijkt het me maar een kleine stap dat ze die instelling opsplitsen in single vs multi-player en developers daarvan dus gebruik zullen kunnen maken.
Vindt de Elite controller van Microsoft toch wel een uitkomst met 2 totaal verschillende profielen onder een simpel knopje op de controller zelf.
Ik vind de adaptive triggers de beste toevoeging aan deze generatie consoles.
Je hebt nog meer het gevoel dat je in het spel zit en dan vooral bij games waar je veel moet schieten zoals CoD Cold war.
Ik heb er ook nooit last van dat het vermoeiend aanvoelt na een lang te games.
Ik vind dan ook dat PlayStation hier een streepje op voor staat tegenover xBox want uiteindelijk gaat om de speelervaring.
Ik vind de adaptive triggers de beste toevoeging aan deze generatie consoles.
Velen die het ook uitzetten, tintelende vingertoppen is een vaak gelezen argument.
dat heb ik ook al vaak gelezen maar ik hou echt van die ervaring.
Soms als ik speel ga ik zo op in het spel dat ik niet meer doorheb dat ik de adaptieve triggers gebruik.

Maar ik kan het wel verstaan als je vingers er van gaan pijn doen.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee