LG belooft fix voor lagere piekhelderheid in hdr-gamemodus bij CX-oled-tv's

LG komt met een fix voor de verlaagde piekhelderheid waar in de hdr-gamemodus sprake van is op de CX-oledtelevisies na het doorvoeren van firmwareversie 03.21.09. Het gaat in ieder geval om de CX-oledmodellen, maar het kan meer tv's uit 2020 betreffen.

LG geeft toe dat de recentste firmware-release gevolgen heeft gehad voor de maximale helderheid in de gamemodus op sommige 2020-tv-modellen. Het bedrijf zegt dat het 'in de komende weken' met nieuwe firmware komt om dit helderheidsprobleem op te lossen. Deze verklaring is onder meer getoond door televisiereviewer Vincent Teoh in een recente video en tv-reviewer John Archer toont het statement op Forbes.

Op basis van onder meer Teohs bevindingen blijkt dat de helderheid in de hdr-gamemodus niet meer het maximum van bijna 700cd/m² haalt, maar net onder de 600cd/m² blijft hangen. In de praktijk zal dat overigens niet iedereen direct opvallen, omdat het gaat om een logaritmische schaal en dus geen enorm verschil is. LG zegt niet of het een bug is of dat het gaat om een bewuste beperking van de helderheidscurve. Bij een aantal eerdere oledmodellen was overigens ook al sprake van een soortgelijk issue, waarbij hdr er donkerder uitzag in de gamemodus.

Firmware 03.21.09, die het helderheidsprobleem introduceerde, zou een aantal andere issues hebben verholpen, zoals posterisatie en verhoogde zwartwaarden bij de weergave van Dolby Vision in de interne apps. Zwart zag er voorheen wat donkergrijs uit en de overgang van de ene naar de andere kleur verliep nogal abrupt, zonder een geleidelijke overgang. Dat zou nu verholpen moeten zijn, net als issues met e-arc. Het eerder geconstateerde probleem van luminantieveranderingen die optreden in donkere scènes in games in de vrr-modus, lijkt nog niet te zijn opgelost.

LG OLED48CX

Door Joris Jansen

Redacteur

06-01-2021 • 11:39

90 Linkedin

Reacties (90)

90
90
34
5
1
49
Wijzig sortering
Van 700nits naar 600nits (of cd/m2) is eigenlijk vrij weinig als ik hier de verschillen zie. De alomgeprezen CX staat hier in 48 inch ook te pronken en is voor games echt een zeer welkome aanvulling. Echter browsen kan wel eens irritant zijn door het verschil in nits.

Tweakers.net heeft zo'n mooie witte achtergrond waar de CX helemaal niet mee overweg kan. Kijk je naar de FP in een browser met een donkere achtergrond dan ziet het er zo (klik) uit. Kijk je de FP in je browser in fullscreen dan ziet het er echter zo (klik) uit. (don't worry de plaatjes zijn gehost door Tweakers.net in mijn fotoalbum - just hover to be sure).

Ik begrijp heel goed dat OLED zijn piekhelderheid verlaagt als het een groot wit vlak moet tonen om de levensduur te verlengen, de energieconsumptie naar beneden te halen en inbranden te voorkomen, maar dit is soms echt wel irritant. Op sommige webpages is het effect nog veel erger waarbij het gewoon lijkt alsof je naar een monitor zit te staren die op 5% helderheid staat of - ook opvallend - als je full-screen naar beneden scrolled het beeld opeens feller wordt omdat er een plaatje verdwijnt of verschijnt. Ook is er geen enkele optie om dit uit te kunnen zetten.

Gelukkig is het een 48inch monitor (jah stiekem een tv met Gsynch en 120hz) en is het niet zo'n hele grote ramp om windowed te werken om toch normale helderheid te krijgen, maar dit is wel iets wat ik geen enkele review tegen ben gekomen en in mijn optiek een smetje op de anders perfecte monitor televisie.
Ik heb ook een 48cx super tv alleen sommige spellen op de series x last van Flicker.
Hoop dat dit nog opgelost kan worden of verminderd. Maar gelezen dat het mogelijk is dat dit niet te patchen is.
Ik heb dit op mijn monitor ook sinds de One X. Het uitschakelen van VRR op de Xbox zelf heeft dit voor mij verholpen.
Klopt heb je gelijk in maar ik wil juist met VRR spelen. Warzone 120fps zonder vrr is een ramp
Ja het is ook meer een alternatief dan een echte oplossing voor het probleem. Als het een FPS moet dienen snap ik het heel goed ja. Maar met de wat minder intensieve verhalende games zou ik zelf alsnog even switchen.
Tweakers.net heeft zo'n mooie witte achtergrond waar de CX helemaal niet mee overweg kan.
Tja, uiteindelijk komt alles gewoon op calibratie aan. De diverse beeldmodussen in deze TV's ( monitoren :) , hebben nou eenmaal allemaal een ander kleurbeeld. Je kunt dit oplossen door bijvoorbeeld al het pc gebruik ( buiten gaming om ), op een aparte beeldmodus uit te voeren. Ik pak meestal de standaard modus voor dit en heb deze geconfigureerd naar behoefte. Voor gamen kun je dan de" spel" modus gebruiken. Je kunt elke beeldmodus onafhankelijk van elkander configureren naar wens. Zo heb ik zelf spel voor gamen, standaard voor desktoptaken, en bioscoop voor films. Allen geconfigureerd naar mijn smaak. ( bij bioscoop heb ik bijvoorbeeld graag interlacing aan, het door andere zogenoemde opera effect )
Ik begrijp heel goed dat OLED zijn piekhelderheid verlaagt als het een groot wit vlak moet tonen om de levensduur te verlengen, de energieconsumptie naar beneden te halen en inbranden te voorkomen
Dit heeft inderdaad voornamelijk te maken met energie consumptie. ( voeding )
Met levensduur en inbranden heeft dit volgens mij weinig te maken;

Bij voornamelijk wit etmitten de onderlinge diodes verhoudingsgewijs juist erg weinig licht, omdat dan alle kleurdiodes gebruikt worden om tezamen tot een bepaalde helderheid te komen. Zouden deze alle 100% vermogen geven, zouden afzonderlijke kleuren als rood groen en blauw achterblijven qua lichtsterkte. Wit is dus juist heel save voor inbranden omdat de diodes per stuk maar zo een 33% vermogen leveren.

Dit is ook de reden dat steeds meer tv kanalen overstappen naar een lichtgrijs logo. ( alleen dat damn Veronica wil nog niet om ). De huidige toestellen ( vanaf 2018 geloof ik ) kunnen logo's herkennen, en mits goed herkend omzetten naar een lichtgrijs logo.
als je full-screen naar beneden scrolled het beeld opeens feller wordt omdat er een plaatje verdwijnt of verschijnt. Ook is er geen enkele optie om dit uit te kunnen zetten.
Dit zijn dynamische instellingen , en zijn wel degelijk uit te zetten. Dit wordt door meerdere beeldopties toegepast, zodat je meerdere opties moet uitschakelen om hier van af te zijn. Even snel bekeken; ( heb zelf een E9 )

-onder aanvullende beeldinstellingen;

Luminance van logo aanpassen : uit ( de belangrijkste, maar deze wil je dus met tv kijken wel aan hebben, damn Veronica )

-energiebesparende modus; uit

-in instellingen beeldmodus;

-Ai beeld ; uit

Onder geavanceerde besturing;

-dynamisch contrast ; uit
-dynamische kleur ; uit

Onder beeldopties;

-ruisonderdrukking ; uit
-MpEG ruisonderdrukking ; uit

Met bovenstaande instellingen zou dit weg moeten zijn.
perfecte monitor televisie.
Ja bijna.... De CX heeft helaas nog wel wat issues mbt overschakelende contrastwaardes op 4K120hz 4:4:4 kleurdiepte icm gSync. Weet niet of dit inmiddels al op is gelost ?
Bedankt voor je uitvoerige uitleg. Ik had de tv al gekalibreerd middels de instructies van HDTVTest en alle opties staan al precies zoals je hierboven schetst. Sommige opties staan zelfs al per default uit n.a.v. de 'gamemode HDR'. Het helpt dus helaas niet. Ik heb met mijn mobiel een filmpje ervan gemaakt in HDR zodat het wellicht wat duidelijker wordt wat ik bedoel, maar erg duidelijk is het niet helaas. https://www.youtube.com/w...uko9CZow&feature=youtu.be
Wel gek, de 48" is een stuk duurder dan de 55" :? Ik dacht bij het lezen van dit artikel van 'ohja die 48 kwam er aan' dus wou ff de prijs zien, hoopte dat die onder de 1000 zou gaan (de 55" is meestal net daarboven). Maar nee... 1500.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 6 januari 2021 14:04]

HDTVTest legt dat heel netjes uit op https://www.youtube.com/watch?v=045s-Uy4stg

In het kort: Het moederpaneel van het type 8.5G (waar de verschillende TV-formaten uit gehaald worden) is 2500x2200mm. Als we hier 55" modellen uit willen halen dan hou je er 6 over. Je hebt dan ~91% uit het moederpaneel gehaald wat behoorlijk efficient is. Doen we dat met 65" modellen dan haal je er slechts 3 uit en zit je op een efficientie van ~64%. De rest wordt gewoon weggegooid.

Bij een 77inch scherm is het nog gekker en haal je maar 2 panelen uit het moederpaneel. Dit is ook direct de reden dat 77inch schermen een stuk duurder zijn. Er is echter een voordeel: uit het restmateriaal van het moederpaneel waar de twee 77 inch schermen uitgehaald zijn kunnen we nu ook nog twee 48" modellen snijden. Het nadeel dat hieraan kleeft is dat voor de productie van 48" schermen je dus afhankelijk bent van de vraag naar 77" schermen... en die is dus relatief laag. Dit zorgt ervoor dat er weinig 48" schermen geproduceerd worden hetgeen weer betekent dat de prijs een stuk hoger ligt.

Er ligt een moederpaneel (10.5G) in de maak waarbij de maten en dus de uiteindelijke efficientie een stuk hoger liggen, maar dankzij oa. covid-19 ligt dit hele traject nu stil. Geschat wordt dat 10.5G pas in 2025 in gebruik genomen wordt. Tot die tijd zullen 48" modellen dus relatief schaarser blijven dan 55" modellen en dus duurder. Tenzij de hele wereld besluit over te stappen op 77" voor de huiskamer en de afzetmarkt voor 55" en 65" compleet instort.
Ik heb een aantal weken terug een CX55 gehaald en moet zeggen dat ik positief verrast ben over de snelle software updates!

Ik kom zelf weinig bugs tegen, maar push het scherm met een 5700XT dan ook niet tot de max met 4K HDR etc.
Met een 5700XT en de CX loopt je waarschijnlijk tegen hetzelfde probleem aan als ik met met mijn 1070GTX: HDMI 2.0. Ja, je kan je scherm zetten op 4K en 60hz maar je krijgt dan subsampeling op 8bit (ofwel niet eens echt 8bit kleur). Ik heb dit zelf al geprobeerd op te lossen met een DP 1.4 converter naar HDMI 2.1 van Club3D maar dat gaf nogal rare problemen dus die ging retour. Restte me niks anders dan de boel in te stellen op 30hz waarna ik op 4K wel 10bit kleuren kreeg en het echt een wowfactor van verschil was. Nu kan die 1070GTX de meeste games op 4K toch niet sneller renderen dan 30fps met de meeste settings op high dus is die 30hz niet echt een probleem, maar het zou erg fijn zijn als ik eindelijk eens een HDMI 2.1 videokaart kan kopen om het volle potentie uit het scherm te halen. (I blame the scalpers).
Dit rond zingende verhaal van 2.1 ... het gaat maar niet weg.

12bit was mooi geweest voor betere colormapping maar wordt niet native ondersteund door de panelen dus wat heb je dan aan 48Gb/s Bandbreedte? NIKS!

De CX, WX-, GX-oled-tv's van dit jaar bijvoorbeeld zullen dus wel over hdmi 2.1-aansluitingen beschikken, maar halen hooguit 40Gbit/s. In de praktijk zal dit weinig tot geen zichtbare beperkingen met zich meebrengen, omdat geen van de LG-, Sony- of Samsung-tv's met hdmi 2.1 overweg kunnen met een 12bit-kleurdiepte. Het zijn allemaal 10bit-systemen.

John Archer, de auteur van het Forbes-artikel, zegt overigens dat het erop lijkt dat bijna geen enkele huidige televisie met hdmi 2.1 de 48Gbit/s-bandbreedte haalt en dat ze dus geen van alle verdergaan dan 40Gbit/s. Dit geldt dus waarschijnlijk ook voor bijvoorbeeld de Samsung-tv's die van hdmi 2.1-aansluitingen zijn voorzien. Volgens Archer heeft alleen de Sony XH90-4k-lcd-tv ondersteuning voor hdmi 2.1 met maximaal 48Gbit/s. Eric Beeckmans van Homecinema Magazine bevestigt dat en stelt dat de Sony ZH8 tot 40Gbit/s gaat.


ps: Koopt inderdaad een GPU die dit aankan maar staar je niet blind op 48Gb/s, 12 bits en HDMI 2.1

[Reactie gewijzigd door freedzed6 op 6 januari 2021 12:44]

Het gaat mij helemaal niet om 12bit - dat kan mijn paneel toch niet aan ook al zegt Windows van wel. Echter... zet ik met HDMI 2.0 mijn videokaart op 60hz dan krijg ik op de CX een 8bit kleurenpallet met rasteren (!!!). Zet ik hem op 120hz dan heb ik geen mogelijkheid tot HDR meer en krijg ik een 8bits kleurenpallet met YCBCR420. Pas als ik hem op 30hz zet krijg ik HDR beeld met 12bit diepte (en ik ga er vanuit dat dit gewoon als 10bit getoond wordt op het scherm).

Ik wil dus geen rasteren, subsampling , maar wel HDR beeld en 4K. Voor mijn part is het slechts 8bit maar een gerasterd beeld: no thanks en dus ben ik echt wel gehouden aan een HDMI 2.1 aansluiting omdat de CX nu eenmaal als televisie zijnde geen DP ondersteunt.
Dat inderdaad, volgens mij lukt 1440P/120/HDR/12bit ook al niet echt.

En of games nou 120FPS halen, ik vind het persoonlijk ook fijn in Windows zelf en openGL projecties die tegen de 1000FPS aanlopen.

Het hele game verhaal doe ik het ook niet voor en zodoende heeft HDMI 2.1 GPU zeker wel nut
Je kunt het zoveel omheen verzinnen of niet maar feit is dat de 2019 LG modellen wèl de volledige bandbreedte van 48Gbit/s ondersteunen en dus 12 bits signalen volledig kunnen verwerken. Weliswaar wel op een 10 bits scherm. Of je nu wel of niet het verschil kunt zien doet er weinig toe.
Op het gebied van Hifi geluid zijn er ook mensen die geen verschil horen tussen een goede MP3 file en een ongecomprimeerde FLAC.
Anoniem: 501293
@freedzed66 januari 2021 13:03
Dit rond zingende verhaal van 2.1 ... het gaat maar niet weg.
ps: Koopt inderdaad een GPU die dit aankan maar staar je niet blind op 48Gb/s, 12 bits en HDMI 2.1
Precies dit. Mensen staren zich zo blind op 2.1. Ik heb echt een hoop uitgezocht omdat ik vorig jaar ook eindelijk mijn 4K tv heb gekocht. Ze hebben er zo een zooitje van gemaakt 8)7
Yep precies dat inderdaad.. Ik lette er eerlijk gezegd eerst niet op en het duurde een aantal uurtjes voordat ik doorhad waarom de boel terug schakelde op 4k@120. Ging er blind vanuit dat de semi moderne GPU's allemaal wel HDMI 2.1 hadden.

Dus inderdaad, net een nieuwe TV, maar 'moet' nu dus ook een nieuwe GPU :p

Maar de prijzen die nu gevraagd worden voor een RTX 3 serie of AMD 6 Serie videokaartje zijn pure woeker prijzen, dus wacht ook geduldig een paar maandjes af :)
Anoniem: 501293
@liberque6 januari 2021 13:05
Ben je bekend met het Deep Colour probleem? Dit geeft met sommige apparaten problemen namelijk.
Tijdens de zoektocht naar HDMI 2.1 naar Displayport 1.4 converter (om een ps5 op een PC monitor aan te sluiten, achteraf gezien overbodig omdat een 4k120hz monitor nog steeds 900 euro is), kwam ik de Club3D DP1.4 naar HDMI 2.1 adapter tegen, waar jij waarschijnlijk dus overpraat.

Ik ben toen het volgende tegengekomen:

DP 1.4 naar HDMI 2.1 actieve adapter van CLUB3D heeft Displayport (DP) 1.4 met Display stream compression (DSC) 1.2 nodig. De 5700XT heeft dus wel DSC 1.2 en zou daarom in theorie wel moeten werken, samen met de volgende kaarten (bron: Club3D):
NVIDIA TURING™ RTX : TITAN RTX , RTX 2080, RTX 2070, RTX 2060
QUADRO™: RTX8000, RTX6000, RTX5000, RTX4000, RTX3000 MOBILE
Intel™ Eleven Based Gen: IceLake, Iris Plus Graphics, UHD Graphics
De GTX 1070 is "DP 1.2 certified" en "DP 1.3/1.4 ready" dus zonder DSC 1.2, en daarom deed hij waarschijnlijk een beetje raar.

Maar eens wachten op de LG C1 over precies 1 jaar wanneer de prijzen zijn gestabiliseerd zonder (hopelijk) HDMI 2.1 kinderziektes.

[Reactie gewijzigd door KoningSlakkie op 6 januari 2021 17:33]

Fijn om te lezen dat LG tenminste goede updatesupport levert voor hun tv's!
Het zou wat wezen als, net als sommige smartphones, je na 2 jaar al geen (beveiligings)updates meer krijgt voor je tv bijv.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 6 januari 2021 11:45]

LG levert over het algemeen behoorlijk lang nog updates voor TV's, veel langer dan Samsung naar mijn ervaring.
Geen ervaring met LG, maar mijn Samsung-tv uit modeljaar 2015/2016 krijgt nog steeds af en toe een update. Dat is dus behoorlijk lang.
Vreemd, ik heb ook een Samsung TV uit 2018 en die heeft nog nooit een update gehad :(
Wat vreemd dat mijn oudere Samsung-tv beter wordt ondersteund dan jouw nieuwere... dat snap ik niet.
Zonder model nummers is deze discussie beetje pointless . Misschien heeft hij een 300 euro 2018 model en jij een 3000 euro kostende 2015 model...

Ontopic,
Had zelf een Sony waar ze random opera store en plex deprecated hadden gemaakt model van 2016. Op het Sony forum vind je er klachten over maar geen oplossing... dus dat was flink balen.
Eind verleden jaar de 55” cx gekocht en wow.. echt een verbetering en al 2-3 firmware updates “bewust” gezien...
Ik weet even niet het modelnummer uit mijn hoofd, maar ik kan dat wel opzoeken als je wilt, maar hij kostte toen iets van €499. Dus zeker geen high-endmodel.
Zonder model nummers is deze discussie beetje pointless .
Zonder een reden voor updates ook.

Jouw TV ondersteunt geen Plex en Opera Store meer. Daar valt nog omheen te werken, bijvoorbeeld door een Android TV box aan te sluiten die de betreffende functionaliteit overneemt. Beeld dat 'slecht' is is erger dan wat smartprul dat niet meer werkt, omdat dat op alles invloed heeft en je daar als gebruiker niet zomaar omheen kan werken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 januari 2021 07:16]

[...]
Zonder een reden voor updates ook.

Jouw TV ondersteunt geen Plex en Opera Store meer. Daar valt nog omheen te werken, bijvoorbeeld door een Android TV box aan te sluiten die de betreffende functionaliteit overneemt. Beeld dat 'slecht' is is erger dan wat smartprul dat niet meer werkt, omdat dat op alles invloed heeft en je als gebruiker niet zomaar omheen kan werken.
Precies, ik gebruik vanaf de begin niet de "slim gedeelte" en Apps van mijn LG OLED55B9SLA TV, ik gebruik mij Mini Media/Console PC, vind ik veel lekkerder werken, en die stopt niet met werken na wat jaartjes, van mij mocht LG ook OLED TV's uitbrengen die niet "smart" zijn en zonder Apps, maar jammer genoeg zullen die nooit meer komen.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 6 januari 2021 14:16]

Gebruik je de update functie van de tv zelf? , Ik heb het een keer gehad dat ik geen nieuwe updates kreeg terwijl er wel nieuwere versies op de samsung website stonden. Ik heb toen handmatig de tv geupdate en daarna werkte de update functie ook weer normaal. (ook een 2018 model dacht ik, en krijgt nog steeds updates)
Anoniem: 315463
@EnigmaNL6 januari 2021 16:28
Misschien was jouw TV al helemaal perfect out-of-the-box :)
Ik had een Samsung UE46F7000 (Introductiejaar 2013) waarop nog een oud (niet Tizen) OS stond. Deze kreeg ook al heel lang geen updates meer.

Gelukkig eind 2020 naar een LG 55CX6LA gegaan, even opzoeken welke firmware ik daar nu op heb staan.
Ik update liever handmatig en lees eerst even op het Internet of er geen erge bugs/issues zijn waardoor ik beter even kan wachten.
Wellicht zit ik al op deze firmware en is mij de lagere piekhelderheid in hdr niet opgevallen of maak ik er geen gebruik van.

Ik vind het soms wel wat onoverzichtelijk nog bij de LG, welke (video/hdr) setting/modus ik gebruik bij welke bron en of hij dat nou onthoud per bron of dat ik dat steeds handmatig moet switchen.
De CX series is nog geen 2 jaar oud. Toekomst zal uitwijzen of LG echt aan langere termijn ondersteuning doet.
Dat doet LG dus wel, kijk maar naar de vorige modellen uit 2017, 2018 en 2019.
''Langere termijn'' vind ik niet 3-4 maar eerder 7-10 jaar. Deze modellen kosten minimaal 1000 euro dus dan verwacht je ook wel langere support.
Mee eens, er is echter geen TV fabrikant die 7 jaar of langer support levert.
Het zou wel tijd worden dat dit door wetgeving afgedwongen wordt voor de levensduur van een TV.
Bij smartphones gaat het meestal wat beter zeker bij Apple.
Klopt, mijn E6 model van 2016 kreeg aantal weken geleden nog een update.

Zijn geen boeiende updates, meer security updates ofzo, maar was verbaasd nog een update te krijgen.
Verbaasd? Je tv is 4 jaar oud...

Dat je verbaasd bent, heeft meer te maken met het feit dat consumenten vandaag de dag door het consumptiemodel niet meer geloven in support die meerdere jaren beslaat (of toch niet buiten de wettelijke garantie opgelegd door EU).

Eigenlijk erg triestig word ik ervan dat dit algemeen gedachtegoed wordt dat men verbaasd moet zijn dat een toestel dat je flink wat geld gekost heeft überhaupt nog support krijgt.
Ook alleen maar als het om dezelfde webOS gaat, zodra daar een grote update op is geweest is de kans groot dat je TV met het oudere webOS rap geen updates meer gaat krijgen. Mijn 2015 LG met webOS2.5 werd al snel abandoned toen webOS 3 verscheen.
Helaas is dat met de eerste series zo, gelukkig gaat het wel steeds beter en worden modellen langer ondersteund maar zoals het er nu uitziet nog geen 7-10 jaar. Het kan nog beter dus.
Ik denk dat vooral vloggers zoals Vincent Teoh van HDTVTest zeer grote invloed hebben op het update beleid van TV fabrikanten. Omdat tekortkomingen nu gelijk op YouTube breed uitgemeten worden zijn ze er als de kippen bij om updates te beloven.
Vincent Teoh geeft duidelijk uitleg maar kan verder alleen maar constateren dat er wat mis is.
Hij heeft geen enkele autoriteit om iets bij een fabrikant af te dwingen helaas.
Wel is het zo dat consumenten steeds kritischer en mondiger worden en zich niet meer door fabrikanten iets laten aanleunen. Er wordt dus steeds beter naar klanten geluisterd.
Ja en nee, een TV krijgt NOOIT een update naar een nieuwere major versie van WebOS (waar de TV op draait). Ik ben het er zeker mee eens dat beveiligings- en compatibiliteitsupdates veel belangrijker zijn, maar toch voelt het als 'slechte support'. De LG televisies van 2019 hebben WebOS 4 en zullen daar altijd op blijven. De TV's van 2020 hebben WebOS 5 en zullen daar altijd op blijven.

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 6 januari 2021 12:13]

Jammer maar dat klopt dus niet wat je zegt.
WebOS wordt met firmware upgrades wel degelijk bijgewerkt.
Mijn C9 uit 2019 dus, heeft nu WebOS 4.9.0.
Ik heb de subversies even weggehaald, dat maakt het duidelijker inderdaad. Het gaat om versie 4.x. Major updates worden nooit gedaan.

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 6 januari 2021 12:13]

Ja, zo ken ik er nog wel eentje....
De subversies zoals jij het noemt zijn echter volledige OS versies.
LG heeft dit inderdaad een beetje vreemd opgelost door per jaar niet met een heel getal omhoog te gaan maar met een half. Bv van WebOS 3.0 naar 3.5, 4.0, 4.5 enz.
Daarbij worden deze versie dus wel met firmware aangepast zoals ik zei een C9 naar 4.9.
Waarom dan niet naar 5.0 i.p.v. 4.9 zou je zeggen?
Geen idee, maar zo werkt het wel.
De onderlinge verschillen tussen de WebOS versies zijn niet zo groot.
Je moet goed kijken of je nu naar een 2018/19/20 zit te kijken.
Hardware verschillen zijn er wel zoals een andere processor of de HDMI 2.1 toevoeging.
De onderlinge verschillen tussen de WebOS versies zijn niet zo groot.
Dat kan wel maar dat is met Smartphones ook al jaren zo, maar daar is het toch altijd een groot issue als merken niet meer upgraden want dan heb je niet het hoogste nummertje...

Dus of die discussie is niet nodig op beide plekken of die discussie is wel nodig maar dan dus ook op beide plekken.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 januari 2021 12:38]

en het vreemde is (ik ben software ontwikkelaar en ik gruw er van allemaal branches om die te supported) is dat het toch veel makkelijker is om gewoon a main branch te hebben waar je de tv's gewoon allemaal mee update?
Zo veel veranderd er niet aan de onderliggende sockets (zeker niet die WebOS draaien, die Media socket is wel iets anders)

ik zou als product manager het liefst gewoon alles op 1 main branch hebben waar je om de zoveel tijd een release van bakt en die gewoon uitstrooit over alle tv's van de laatste jaren (een test farm op zitten van een paar tv's moet vrij makkelijk zijn voor die jongens)

het is niet dat ze dan vele dingen moeten supported allemaal vreemde combinaties zoals Microsoft met Windows.. het is nog steeds een beperkt aantal tv's die ze zelf gemaakt hebben en ze volledig in de hand hebben..

dat je dan na een aantal jaar zegt (4 of 5?) nu moet ik branchen en die gaan nu in een soort van maintenance mode zitten op hun laatste release, dat kan ik dan begrijpen
Maar dat je branched direct bij nieuwe jaren..
Heel simpel. Windows is een stabiele basis om op te draaien. Als programmeur ben je verantwoordelijk dat de klant de juiste frameworks heeft draaien of dat het gepackt in in jouw product(.Net core).
De hardware van de computer zal jou een worst wezen, of hij een pentium 4 heeft van 20 jaar terug of niet, en wat voor connectoren hij heeft.
De LG Firmware is geschreven voor de TV en de TV heeft elk jaar nieuwere functionaliteiten waar de oudere niet mee overweg kunnen.
Vaak zal je zien dat ze per jaar reeks een nieuwe afbranching maken om de nieuwe dingen toe te voegen en alleen fixen en kleine niet ingrijpende verbeteringen op het oude jaar doen.
Zo kan je de huidige codebase schoon houden door functionaliteit die je niet meer gebruikt te verwijderen ipv van die tot de eeuwigheid in je codebase te houden.
Dat is voor apparaat firmware vaak de standaard.
Betekent niet dat het niet anders kan zie Apple, maar er is niks mis met de manier van werken of hun visie.
vertel mij dan eens even wat de nieuw functies zijn die we nu op CX hebben maar bv op C7 niet?

Wat zijn echt op hardware nieuwe functies?
Ik weet wel bijna 100% zeker dat de WebOS versie dat op CX draait ook prima zal draaien op C7..

De zelfde base versie zegt nog steeds niet dat je geen nieuwe dingen op kunt hebben, stel dat bv de CX een camera had maar de C7 niet. dan is het prima dat op dezelfde WebOS versie een extra driver and een extra app voor die camera is wat dus uit is geschakeld (niet is geïnstalleerd) voor C7..

Dezelfde versie van android draait toch ook prima op heel veel verschillende telefoons over meerdere jaren?
Ja en sommige features heb je wel op de ene telefoon en niet op de andere, maar nog steeds is de basis gewoon gelijk.

Dat moet voor TV's echt nog veel makkelijker zijn dan voor telefoons waar ze meestal nog veel meer soorten en maten hebben.. Maar in de basis is voor LG de hele OLED serie gewoon gelijk voor 1 jaar..
Dat is meestal alleen design en geluid wat echt anders is.
Wat dacht je van beeldverwerkingstechnieken die zo zwaar zijn dat de oudere TV's er niet mee om kunnen gaan zonder veel artefacten en inputdelay.

Het ding zit hem in de softwarematige veraderingen die hardware nodig hebben. Het is gewoon heel onhandig als je geen aannames meer kan maken dat de hardware er is en overal er omheen moet programmeren.
Al is het je menu structuur het kunnen droppen van oude functionaliteiten uit je codebase die je niet meer gebruikt omdat een tv van 4 jaar oud er nog door ondersteund moet worden levert een gigantisch voordeel op. Omdat je codebase kleiner is kan je vaak sneller veranderingen maken en zo meer werk doen voor minder.
Dan cherrypick je alleen nog bugfixes en security updates naar je oudere versies en hoppa.

[Reactie gewijzigd door jesha op 7 januari 2021 09:23]

jij verward dingen
die beeld verwerking dingen hebben niks te maken met WebOS
Dat is vaak ook echt een andere sock

ik heb het over WebOS dat draait op de bijna altijd tegenwoording 4x a55 arm kernen
Niet de "Alpha" beeld processing gedeelte

alle webos gerelateerde zaken zijn echt niet afhankelijk van die beeldprocessor dat is echt een apart stuk

net als bij telefoons waar de firmware ook 3 stukken vaak heeft waar als je android wilt upgraden je alleen maar het "pda" gedeelte doet
het neemt niet weg dat de representatie van functionaliteiten ervan ook onderhevig zijn.
C9 hebben toch echt wel een WebOS 5 update gekregen ?
Zover ik weet niet. De 2019 modellen hebben inderdaad wel een firmware versie 5.xx.xx, maar dat is vreemd genoeg gewoon versie van WebOS 4.
Nope WebOS 5 is alleen voor de CX
C9 owner hier... nog geen WebOS5 update gezien.
C9 heeft nu WebOS 4.90 en wordt dus ook regelmatig bijgewerkt.
En dus geen webos 5 zoals thisisjazz beweerd. Dus dank voor die extra bevestiging daarvan.
Nee, versie 5 is voor de 2020 modellen zoals de CX.
Naar verwachting zullen de modellen van 2021 (C1 enz) wel WebOS 5.5 gaan krijgen.
Eerder verbaast dat ik dit niet hoor vanuit Sony, Philips of Panasonic die ook deze LG OLED's gebruiken of doet het ontwikkel team maar wat bij LG zonder tests ?!
Eerder verbaast dat ik dit niet hoor vanuit Sony, Philips of Panasonic die ook deze LG OLED's gebruiken of doet het ontwikkel team maar wat bij LG zonder tests ?!
Gebruiken hetzelfde paneel van LG Display, maar dat betekent niet dat ze dezelfde issues hebben bij een TV als totaal.

Panasonic's flagship HZ2000 heeft een hoger aantal nits (900+ als ik het niet me goed herinner) door een veel beter en duurder cooling systeem. Voor film/serie waarschijnlijk de beste picture quality die je kunt krijgen, maar voor games minder geschikt.

De lagere helderheid was bij release al een punt van kritiek op de CX tov C9.
Wat mij betreft is het niet meer dan normaal dat ze bugs fixen in tv's die een jaar oud zijn en meer dan 1500 euro kosten. Dit is geen applaus waard, integendeel zelfs.
Fijn is het wel, maar ik begrijp niet goed waarom dit niet eerder bij hen is uitgekomen tijdens het testen...
Eerst kapot maken, en dan fixen.
Mijn telefoon s9 zit ook op een kleine 700 cd/m2 en dan heb ik voor buiten ook genoeg over aan helderheid. Is 600 binnen ook al niet genoeg, ook voor behoudt van het oled scherm lijkt mij

Zie nu ook dat mij oude philips pfk7109 een 350 cd/m2 is. Dan mis je op helder dagen wel net dat beetje extra

[Reactie gewijzigd door Only_Pevede op 6 januari 2021 11:55]

Dat is een totaal kromme vergelijking.

Voor HDR content is het contrast extreem belangrijk, het hele punt van HDR is dat je door grotere contrasten te creeeren een meer "immersive" ervaring hebt in films en games. Limiteer je de helderheid, dan limiteer je ook het contrast (het verschil tussen het meest en minst heldere) en daarmee de film en game-ervaring.

Bij OLED tvs is in HDR het erg donkere zwart heel fijn, maar vergeleken met andere HDR TVs loopt vaak de maximale helderheid achter, en moet dat zeker niet verder beperkt worden.

Vaak koop je dit soort TVs specifiek voor de HDR-ervaring. Dat is heel anders dan een S9 die geheel geen HDR ondersteund en enkel de helderheid opvoert voor de leesbaarheid en niet het contrast mee verhoogt.
Wil ik toch wel een beetje nuanceren. Je hebt volledig gelijk als je stelt dat bij LED televisies de helderheid zeer belangrijk is om HDR beelden juist te kunnen weergeven. HDR1000 met 1000 of meer nits (cd/m2) is dan erg welkom omdat het ' wit ' de slechte zwartwaarden (eigenlijk gewoon grijs) moet compenseren. Dit komt door de backlight die altijd aan blijft staan en toch nog door de led's weet heen te schijnen. Er worden tal van trucs bedacht om dit op te lossen zoals bijvoorbeeld local dimming, maar zwart is gewoon geen zwart en het verschil tussen zwart en wit met 1000 nits is daardoor geen 1000nits maar (natte vinger werk) bijvoorbeeld maar 600nits.

Bij OLED is zwart ook echt zwart en wordt er eigenlijk nauwelijks gesproken over hoeveel nits het scherm kan weergeven. Afgaande van de gegevens in het artikel waarbij de CX 700nits zou moeten halen zou je een verschil hebben tussen zwart en wit van 700nits en dat is op basis van mijn natte vinger werk 100nits meer dan een HDR1000 LED televisie en toch een hoop meer contrast.

In totaal blijft de totale helderheid van een OLED echter daardoor wel achter als je deze vergelijkt met een LED televisie. Hierdoor komt een OLED televisie pas echt tot zijn recht in een donkere kamer en is LED makkelijker te gebruiken in verlichte ruimtes. Dat gezegd hebbende: in een verlichte kamer is er ook goed naar een OLED te kijken hoor, maar wil je het beste van het beste: zet dan je lampje even uit.
Bij OLED is zwart ook echt zwart
Maar ook dit is niet helemaal waterdicht/vlekkenloos.

De raised blacks van de CX zijn een veel besproken punt van kritiek. Ik vind het een prachtig scherm verder hoor, maar heb de 65" wel teruggebracht omdat ik gek zou worden als het paneel voor de C1 ineens veel beter is.

Het algemeen sentiment is vaak:
Alle OLEDs -> Perfect zwart. Per definitie.
Maar de schermen zijn niet perfect.

Panasonic en Sony hebben betere picture quality dan LG, maar LG is eigenlijk weer beter voor gaming. En toch ook weer niet perfect :P Kortom het was in 2020 bijna onmogelijk om een keuze te maken.
"Vaak koop je dit soort TVs specifiek voor de HDR-ervaring."

Mwoah het grote voordeel van Oled is het zwarte zwart en de fijne kijkhoeken, ook in SDR.
Eén van de belangrijkste aspecten van HDR is, zoals 'High Dynamic Range' al zegt het dynamisch bereik van de TV, wat grofweg een combinatie is van contrast en hoeveelheid kleuren. Om het beste uit HDR te halen is het contrast zo hoog mogelijk. Nou zullen ze bij LG zeggen dat het contrast 'oneindig' is omdat de zwartwaarde 0 is, maar hoe feller de TV kan, dus hoe groter het verschil tussen donker en licht, hoe beter HDR eruit kan zien.

Is 600 genoeg? Ja om alles goed te kunnen zien waarschijnlijk wel. Maar om echt te knallen zou de helderheid nog een stuk hoger moeten. Volgens mij is het zelfs zo dat de maximale brightness van HDR10+ en Dolby Vision in theorie 10.000nits kunnen zijn. Of je dat wil is een tweede natuurlijk, want dan word je waarschijnlijk echt blind ;)
Als het een bewuste keuze was om panel degradatie te beperken dan zitten ze nu toch met een leuke uitdaging. Want ik zou best genoegen nemen met iets mindere piekhelderheid in HDR (is nu al fel zat) maar er zijn er ook zat waarbij het niet fel genoeg kan. Zoveel mensen, zoveel wensen. Succes LG!
Anoniem: 501293
@Recklezz6 januari 2021 12:59
Je zegt precies wat ik wilde zeggen :) Als ik film kijk of aan het gamen ben in de avond, dan staat soms oogcomfortmodus aan omdat alles nog steeds zo fel is. Er komt toch een bak licht van de televisie vandaan. Ik heb veel aan de instellingen gedaan.

Ik denk dat het verschil met mensen te maken heeft met de lichtomgeving in huis. Sommige mensen hebben dat praxis kantine licht aan in huis en sommige sfeer verlichting. Ik ben de 2e categorie. Standje kaarslicht gehalte met de HUE :P en dan is alles al vrij snel te fel.

Welke LG heb jij? of heb je een andere?
Dat is ook waarom ik een led strip achter mijn tv meubel heb gedaan, het zorgt ervoor dat de overgangen iets makkelijker zijn voor de ogen terwijl het contrast hetzelfde blijft op de tv.
Anoniem: 501293
@MoonRaven7 januari 2021 13:12
Dat is een hele goede :) Ik heb de instellingen wel zo aangepast in filmmaker mode wat ik echt het prettigst vind, plus dat ik het heerlijk vind kijken als al die beeldverbeteraars uit staan. Ik heb hem echt letterlijk zo dom mogelijk gemaakt en hoef nu alleen te switchen naar oogcomfortmodus als het in de avond net iets te vel is :)
Ik heb de 65CX en snap echt sommige kritiek niet op de lage helderheid van deze TV, wat een lichtbak! Maar wat je al zegt, ik zit hier niet bepaald met van die shoarmazaak verlichting in huis ;-)

Heb inmiddels ook de instellingen aardig getuned richting de aanbevelingen van HDTVTest en RTings. Sinds kort heb ik ook de OLED light wat teruggezet (rond de 40) want kreeg toch wat last van eye strain. En maak nu ook gebruik van eye comfort mode als ik 's avonds TV kijk. Zodra je dat aanzet voel je direct de rust op je ogen, bizar wat een verschil!

Wat mij betreft dikke prima die iets lagere helderheid, vooral als dat de levensduur verlengt van deze fantastische TV.
Precies.
Het is dan ook lachwekkend dat Samsung nog rustig durft te beweren dat 800 nits niet voldoende en je toch echt 1000-1500 nits nodig hebt. Nou, met 1500 nits kun je je TV als bouwlamp gebruiken en je hele kamer ermee verlichten. De zwartwaarden kun je niet meer waarnemen vanwege het vele licht.
Het gaat dus bij de beeldkwaliteit niet of wie er de meeste nits kan produceren maar wie de beste beeldkwaliteit levert. Dit gaat niet om cijfers maar om de waarneming door de kijker.
Anoniem: 501293
@Recklezz7 januari 2021 13:21
Ik heb de 65CX en snap echt sommige kritiek niet op de lage helderheid van deze TV, wat een lichtbak! Maar wat je al zegt, ik zit hier niet bepaald met van die shoarmazaak verlichting in huis ;-)
_/-\o_ hahaha heerlijk als mensen hetzelfde ervaren als ik met die shoarma/praxis verlichting in huis. HUE is zo nice dan he om het oude warme licht terug te halen.
Heb inmiddels ook de instellingen aardig getuned richting de aanbevelingen van HDTVTest en RTings. Sinds kort heb ik ook de OLED light wat teruggezet (rond de 40) want kreeg toch wat last van eye strain. En maak nu ook gebruik van eye comfort mode als ik 's avonds TV kijk. Zodra je dat aanzet voel je direct de rust op je ogen, bizar wat een verschil!
Nou, precies dat! Mijn oom heeft ook een LG en ik vertelde hem over de eye comfort mode in de avond. Hij probeerde het en het voelde als een verademing. Echt bizar hoe je dat voelt want ik voel hetzelfde. De deken van rust over je ogen wanneer je hem aanzet. Nu had mijn oom alleen standaard alles nog op eco staan. man man man, wat je zegt, wat een bak met licht. Ik heb alles in filmmaker mode staan met alle beeldverbeteraars uit. Alleen heb ik het OLED licht nog wel op 95 gezet.

Ik heb de 55'' genomen omdat ik maar 3.20m tussen de tv en de bank heb gemaakt. Nu had ik 65'' kunnen nemen maar de hoeveelheid licht wat ervan af komt icm de afstand vond ik too much en houd me ergens ook tegen.

Weet je wat ik zo jammer vind. OLED vind ik echt prachtig qua zwartweergave en dolby vision/hdr gehalte (elke avond geniet ik ervan) maar een beamer in 4K op een mooi doek geeft mij echt dat bioscoop gevoel. Zo jammer dat die 2 werelden niet samen komen :) want idd wat je zegt. De laatste tijd ervaar ik ook eye strain namelijk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 501293 op 7 januari 2021 13:23]

In het donker moet mijn CX ook niet op maximaal staan. Doet pijn aan men ogen.
Ik heb ook de CX en idd, als je die in het donker op levendig zet....men, niet te doen. Ik heb alles op filmmaker mode staan met mijn eigen instellingen erin. Jij?
Darkroom met wat aanpassingen.
Veel van Rtings overgenomen.

[Reactie gewijzigd door DoomSayerSantos op 7 januari 2021 21:19]

OLED schermen hebben toch wel veel lastige dingetjes. Heb sinds kort een OLED TV en ook daar had ik last van bugs en vreemde settings welke je eigenlijk enkel pas kan fixen na wat research. Zwart was soms in de hoeken een beetje grijs, alsof de gamma niet goed stond. Mijn paneel is uit de LG B serie en het bleek dat de helderheid niet op 50, maar in mijn geval op 49 moest staan om alle problemen mb.t. het zwart op te lossen.

Verder merkte ik op dat soms de randen aan de ene kant groter waren dan aan de andere kant. Ik dacht meteen aan een vervelende bug, maar dit blijk dan juist weer een feature te zijn: pixel shift. Dit is om inbranden tegen te gaan. Verder had ik in Dolby Vision nog een probleem met gradients die er pixelachtig uitzagen, dit is gelukkig opgelost door een firmware upgrade.
Dat heb ik ook met de C9, maar dan dat Dolby Vision op 50 niet zwart weergaf maar grijs tegenover de zwarte balken, hierdoor kreeg ik niet bepaald het OLED gevoel. Setting op 49 gezet en nu is zwart gelijk met de zwarte balken.
Ik heb een B6 en bij slechte HDR implementaties in games moet ik ook wel eens de brightness op 49 of 48 zetten om hoge blacklevels te corrigeren.
Wat me ergert aan aan alle schermen is dat we niet gewoon settings kunnen overrulen. waarom worden settings verborgen in bepaalde modussen.
Zo kan ik met mijn monitor in RGB mode welke het het beste uit ziet maar te helder is niet de brightness veranderen. Nu moet ik geforceerd in een race mode omdat alle andere er belabberd uit zien en dar weer de gamma kleuren en andere settings aanpassen en nog is het niet optimaal. Efficient is dus een prima scher om zeep geholpen door het limiteren van instellingen.
Weet iemand welke gaming gerelateerde problemen de oled's nog hebben?
Is bijv die flikkering opgelost bij 120hz vrr? Of de washed out blacks bij HDR?
Flickering heb ik zelf geen last meer van. Washed out blacks wel, maar dat is volgens mij meer omdat veel games HDR ontzettend slecht hebben geïmplementeerd. Cyberpunk 2077 bijvoorbeeld. Daar moet ik zelfs bij SDR de brightness van de tv terugschroeven om normale blacks de krijgen.
Zoals Jangel ook zegt, die verziekte zwartwaardes is grotendeels een probleem van de implementatie. Goed voorbeeld is hiervan Destiny 2, die op de XSX de meest vreselijk lelijke zwart liet zien op bepaalde plekken. Sinds de next-gen patch is dit verholpen.
Nee de VRR flikkering is niet opgelost. Het is ook maar de vraag of dat mogelijk is. Ik heb begrepen dat de gamma-curve verandert bij flink schommelende framerates, dit geeft de flikkeringen. Op een OLED is dit extra goed waarneembaar wegens de snelle veranderingen van de OLEDs. Het lijkt mij lastig dat dit via een update te fixen is.

De washed out blacks is inderdaad een slechte implementatie van de game. Ik vind dit bij Cyberpunk ook erg jammer, maar ik gebruik alsnog HDR. Ook al is het verre van ideaal, ik vind het een stuk gaver eruit zien dan SDR. Je moet wel even de in-game HDR settings zo goed mogelijk instellen.

[Reactie gewijzigd door Aemstel op 6 januari 2021 15:19]

De kans dat het VRR probleem opgelost gaat worden is ook zeer klein. Ik zou er in ieder geval niet vanuit gaan. Het is namelijk een inherent probleem van het paneel zelf. Dit zou een firmware update niet kunnen verhelpen, mogelijk enkel iets verminderen.

[Reactie gewijzigd door FrankoNL op 6 januari 2021 12:29]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee