LG begint ook in Benelux met vervangen oled-tv's vanwege kans op oververhitting

LG biedt nu ook in de Benelux een vervangingsprogramma aan voor nogal wat oledtelevisiemodellen. Het gaat om het vervangen van de voedingskaart wegens een risico op oververhitting. Het betreft tv's uit 2016 tot en met 2019, van 65" of groter.

LG heeft het kosteloze vervangingsprogramma aangekondigd op zijn ondersteuningspagina. Daar zegt het bedrijf dat tijdens een 'permanente kwaliteitscontrole' is ontdekt dat bepaalde oled-tv's die in Europa worden verkocht, mogelijk last hebben van oververhitting. Het gaat om achttien verschillende modellen, waarbij 55"-oledtelevisies van LG niet genoemd worden.

De fabrikant zegt dat de betreffende oled-tv-modellen "onderhevig kunnen zijn aan oververhitting van de voedingskaart als gevolg van verminderde prestaties van sommige onderdelen op de voedingskaart. De interne en externe testresultaten laten echter zien dat het bijbehorende risico als laag wordt beschouwd." Volgens LG is het probleem van oververhitting 'slechts bij enkele geselecteerde oled-tv-modellen opgetreden'.

Het bedrijf gaat verder niet specifiek in op de oorzaak van het probleem, maar eerder bleek al dat het gaat om de voeding in de tv's, waarbij stroompieken kunnen ontstaan door slijtage in onderdelen voor de spanningsregulatie. In Zuid-Korea kwam LG al in de zomer met een reparatieprogramma voor dit oververhittingsprobleem. Het gaat daar om precies dezelfde achttien modellen en in dat land zou het programma worden ingezet voor zo'n 60.000 televisies.

Een gebruiker meldt aan Tweakers dat hij ook een pop-up over het vervangingsprogramma heeft gekregen op zijn oledtelevisie. Bezitters van de betreffende televisies kunnen zich aanmelden voor een afspraak. Volgens de gebruiker wordt zijn W7, waarbij de voeding en andere elektronica in de soundbar zit, waarschijnlijk aan huis gerepareerd en hoeft het apparaat daardoor niet te worden opgestuurd. Het is onduidelijk of dat voor alle andere modellen ook geldt.

Productiejaar

Model

2016

OLED65E6, OLED65G6, OLED77G6

2017

OLED65B7, OLED65C7, OLED65E7, OLED65G7,

OLED65W7, OLED77G7, OLED77W7

2018

OLED65G8, OLED65W8, OLED77C8, OLED77W8

2019

OLED65W9, OLED77B9, OLED77C9, OLED77W9

(Niet van toepassing op toestellen beginnend met serienummer 910.911, 912 of 0)

Door Joris Jansen

Redacteur

13-11-2020 • 10:01

157 Linkedin

Reacties (157)

157
155
75
11
1
59
Wijzig sortering
LG was weer lekker duidelijk op de site. Daar staat:
Productiejaar

Model

2016

OLED65E6, OLED65G6, OLED77G6

2017

OLED65B7, OLED65C7, OLED65E7, OLED65G7,

OLED65W7, OLED77G7, OLED77W7

2018

OLED65G8, OLED65W8, OLED77C8, OLED77W8

2019

OLED65W9, OLED77B9, OLED77C9, OLED77W9

(Niet van toepassing op toestellen beginnend met serienummer 910.911, 912 of 0)
Mijn LG OLED65C9PLA begint met 912, maar die van mijn pa begint met 909, dus bovenstaande informatie aangenomen zou die van mijn pa in aanmerking komen. LG gebeld voor een reparatieverzoek, maar nadat ze terugbelden bleek dat de C9 in zijn geheel geen problemen heeft met de voedingskaart. Heb gezegd dat dat wel duidelijker op de website vermeld mag worden, dus dat werd doorgegeven.

Conclusie: de C9's vallen hier gelukkig niet onder.

Edit: ik snap al waar het mis gaat, het is de tabel zelf die onduidelijk is (verticaal centreren). De zin tussen haakjes hoort bij de modellen ervoor genoemd.

[Reactie gewijzigd door Saekerhett op 13 november 2020 13:56]

Ik zie in die tabel helemaal geen 65C9 staan?

De eerste 3 cijfers van het serienummer is trouwens jaar-maand-maand. Ze zeggen tussen haakjes dus gewoon dat alle modellen geproduceerd vanaf oktober 2019 niet onder de terugroepactie vallen.
De C9 staat niet specifiek vermeld nee, maar vanwege de verticale uitlijning van de tabel leek het net alsof die zin met serienummers bij 2019 hoorde en de modellen ervoor bij 2018.
Ik heb hier 2 weken geleden een splinternieuwe 55" LG OLED CX6LA (october 2020 geproduceerd) met vreselijke stank de geest zien geven: sissende knal en de aardlek vloog er uit. Deze week is die als DOA omgeruild voor een nieuwe en ook die TV stinkt vreselijk vanaf het begin, alsof ook hier de voeding en/of printplaat weer niet goed is. De prikkelende stank is niet te harden dus deze gaat niet meer aan en terug naar de winkel... 1x LG OLED TV proberen is ook gelijk de laatste keer... jammer want het model oogt wel strak.
Ook al valt dit model er schijnbaar niet onder... ik zou niet verbaasd zijn als binnenkort blijkt dat de nieuwste 55"CX'en ook gevaarlijk zijn.
Volgens mij heb ik er last van met de 77C9 die valt soms uit als ik het maximale beeld eruit haal met UHD HDR of DV, ik stond er niet echt bij stil en dacht het zal misschien aan de remote liggen.
Vandaag toch maar eens goed testen.
Dat zijn een flinke hoeveelheid TV’s. :/

Die fout moeten ze toch terug verdienen. Zie de volgende modellen helaas minder snel zakken in prijs hierdoor. Jammer.
Maar je weet wel dat LG dingen netjes vervangt bij dit soort problemen.
Hèt probleem bij koreaanse spullen is dat er nog steeds N-koreaanse onderdelen van slechte kwaliteit worden gebruikt. Op de grens staan, in de gedemilitariseerde zone, een aantal fabrieken.
Wij zouden wellicht een andere leverancier zoeken maar Z-korea wil graag N-korea "erbij halen" en dat maakt dit een politieke overweging waar LG gewoon mee te doen heeft.
Ik weet niet of dat hier de kwestie is. Als je naar de voeding kijkt:

https://spares2repair.co....7149611(1.6)%20REV1.0.jpg

... dan is het een waar kunstwerk dat er niet uitziet alsof het voor een appel en een ei in elkaar gezet moest worden. Ik vermoed dat het eerder een ontwerpfout is, dan dat de onderdelen niet deugen.
Wat wil je zeggen dat het een kunstwerk en goed in elkaar steekt of dat het ontwerp op niets trekt? De componenten zien er vrij standaard uit en zullen qua kwaliteit vrij basic zijn.
Wat mij opvalt als ik deze voeding bekijk:
  • Er is ongebruikelijk veel ruimte tussen de componenten. Doordat de printplaat groter is, drijft dat de prijs van de voeding op, maar veel ruimte zorgt dat de warmteontwikkeling zich over een groot oppervlak verspreid.
  • De spoelen en trafo's zien er zeer netjes uit, de apparatuur om de te wikkelen heeft waarschijnlijk een hoge precisie
  • De draadbruggen zijn bijzonder recht en strak, wederom met grote precisie gedaan
  • Het ontwerp is ongebruikelijk symmetrisch
  • Er zijn meer hints en aanwijzingen op de printplaat dan ik gewend ben, hetwelk de repareerbaarheid vergroot
  • Ik zie relatief grote koelblokken, de ingenieurs hebben duidelijk aandacht besteed aan de koeling.
  • Het is vermoedelijk een ontwerp met actieve arbeidsfactorcorrectie, wat duurder is dan een ontwerp zonder
De elco's zijn standaard Sam Young, zoals al het spul dat uit Korea komt, daar kan je weinig over zeggen en ver de weerstanden en diodes valt ook weinig te zeggen. Desondanks geeft de voeding de indruk dat hij niet gemaakt is om goedkoop te zijn, hij mag wat kosten.
Inderdaad een net ontwerp. Voorzien van PFC inderdaad (mag ook niet meer zonder, bij die vermogens). Eigen fabrikaat van LG zo te zien. Sam Young NXH elco's, low impedance long life en op papier vergelijkbaar met Panasonic FR dus zou wel goed moeten zijn. Op de 24V 10A lijn zitten er 2 van 1000u parallel die elk voor zich 2.5A rimpelstroom mogen hebben. Qua dimensionering vergelijkbaar met de 470u elco die ik denk ik op de 12V 2.5A lijn zie zitten. Ik vind het allebei uit de losse pols wat krap, maar veel andere moderne voedingen (vrij hoge schakelfrequentie denk ik) worden er toch oud mee. Van de andere onderdelen kan ik de dimensionering lastig inschatten.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 14 november 2020 01:31]

Een rotte (serie) spanningsrtegelaar of elco is genoeg.
Laten ze nou net dat soort "basic" onderdelen in het Noorden maken. ;)
Ook al is een "echte" Panasonic een paar euro meer. Waarschijnlijk niet eens...
Een rotte (serie) spanningsrtegelaar of elco is genoeg.
Laten ze nou net dat soort "basic" onderdelen in het Noorden maken. ;)
Ook al is een "echte" Panasonic een paar euro meer. Waarschijnlijk niet eens...
Eerder een paar cent op de schaal grote die LG doet. Maar op die schaal grote scheelt een paar cent nog steeds best leuk geld :)
Ik verwacht eerder Chinese onderdelen dan Noord-Koreaanse, maar Zuid-Koreaanse elcofabrieken zoals Sam Young en Samxon (om een voorbeeld te noemen, ik weet niet of het hier om elco's gaat) laten zo nu en dan ook wel eens een steekje vallen of de inkoper kiest voor een verkeerde serie. De fabrieken die aan de grens staan, zullen gewoon volgens de Zuid-Koreaanse of Chinese stand van de techniek produceren, anders waren ze niet levensvatbaar.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 14 november 2020 01:32]

Ik had een probleem met het scherm van mijn 77G7. Volledig mijn eigen schuld, maar wel nog in de garantieperiode. Netjes kosteloos aan huis vervangen. Ook de hele logistiek en front-office waren dik in orde. Full marks.
Ik denk dat het meevalt. Komt uit de garantiepot, dus eigenlijk heb je er al voor betaald. En ik, met mijn 55" model, heb ook meebetaald.
Voor dit soort kosten zijn vaak reserveringen gemaakt.
Komt uit de garantiepot, dus eigenlijk heb je er al voor betaald.
Het kost meer geld dan die TV's niet vervangen (of bijv 10% opzij te zetten), dus het kost ze gewoon meer ten opzichte van wat berekende bij het uitbrengen en bedenken van de verkoopprijs...

Dit zijn zeker wel zaken die min of meer met een inhaalslag in de toekomst weggepoetst kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 13 november 2020 10:47]

[...]
Het kost meer geld dan die TV's niet vervangen (of bijv 10% opzij te zetten), dus het kost ze gewoon meer ten opzichte van wat berekende bij het uitbrengen en bedenken van de verkoopprijs...

Dit zijn zeker wel zaken die min of meer met een inhaalslag in de toekomst weggepoetst kunnen worden.
Waarom hebben alleen LG OLED tv's er last van die 65" en groten zijn, waarom niet ook de meest verkochte model de 55"?
Kleinere modellen zijn zuiniger, dus als dezelfde voeding is gebruikt wordt die minder zwaar belast. Waarschijnlijker is dat er een andere lichtere voeding in is gebruikt die beter gedimensioneerd is of andere onderdelen gebruikt.
Kleinere modellen zijn zuiniger, dus als dezelfde voeding is gebruikt wordt die minder zwaar belast. Waarschijnlijker is dat er een andere lichtere voeding in is gebruikt die beter gedimensioneerd is of andere onderdelen gebruikt.
OK dat zou kunnen ja, wat een ongelooflijk sukkels zijn het dan (als dat het is).
Zijn het dan geen sukkels als alle voedingen even hard stukgaan? Dit is de meest logische faalwijze als er ergens een foutje inzit. Daarmee is niet eens gezegd wiensfoutje of waarom.
Dat is een iets ander potje, pricing heeft daar niks mee te maken.
Dit is niet de eerste keer dat LG problemen heeft met TV voedingen. Zie bijvoorbeeld dit.
9 jaar oude tv. Daar kan wel eens wat kapot gaan. Ook de voeding
Vijf jaar.

Twee jaar.

Lees verder ook even dat artikel:
Wat opviel was dat de twee originele elco's (merk: Sam Young, type: NXT, 1500uF, 6.3V) de enige van dit merk en type waren op de gehele voedingsprint. Het specificatieblad van deze serie elco laat ook zien dat 'ie zeer slechte specificaties heeft. Terwijl de overige elco's van betere kwaliteit zijn. Dit doet sterk vermoeden dat LG hier bezig is geweest met geplande veroudering.
Dit betreft niet iets dat 'wel eens kapot kan gaan'. Het gebruik van matige kwaliteit componenten is een bewuste keuze.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 13 november 2020 10:16]

Ik vind het erg kort door de bocht geredeneerd. Een fabrikant maakt altijd afwegingen over de te gebruiken elco's, afhankelijk van de te verwachten belasting van de elco zet je hogere kwaliteit in, waar de belasting lager is, kan je met mindere kwaliteit toe. Dan wordt er ook nog eens naar het verkeerde gegevensblad gelinkt (dat is de NXB-serie), dus ik kan de uitspraken die gedaan worden ook nog niet verifiëren. Tel daarbij op dat het helemaal niet zo raar is dat je na 9 jaar een keer een elco moet vervangen, dan vind ik het nogal ver gaan om over een structureel probleem te spreken.
"Dan wordt er ook nog eens naar het verkeerde gegevensblad gelinkt (dat is de NXB-serie)" => NXT serie bestaat niet eens (https://www.samyoung.co.kr/eng/product/product_info.asp), dus ik denk dat het een typo is en dat NXB bedoeld wordt.

"Tel daarbij op dat het helemaal niet zo raar is dat je na 9 jaar een keer een elco moet vervangen" => ik ben het niet geheel eens met deze stelling. Waarom een elco na 9 jaar wel vervangen, maar een transistor niet?
Is deze stelling toch een beetje omgekeerd bewijs? Het is zo (bij TV's), dus het zal wel zo horen?

Buiten dat zijn er heel veel electrische apparaten in huis die (veel) ouder zijn dan 9 jaar die geen "last" hebben van problemen met elco's.
O, ik heb apparatuur van 40 jaar oud met originele elco's, maar dat is veel te kort door de bocht. Een elco die voor spanningsontkoppeling gebruikt wordt zal bijvoorbeeld heel lang mee gaan. Een elco die voor het gelijkrichten van de netspanning gebruikt wordt in de regel ook. Een elco die evenwel in een geschakelde voeding de pulsspanning van de trafo moet afvlakken, verricht zware arbeid en zal sneller overlijden. Elco's houden niet van op hoge frequentie laden en ontladen.

Als geschakelde voedingen op leeftijd komen dan zul je met enige regelmaat elcodefecten zien. Dit is even onafhankelijk van of het een televisie of een laptopvoeding is. Ik ben niet verbaasd dat een voeding het na 9 jaar begeeft, ik heb er in huis meerdere gerepareerd en om het eerlijk te zeggen is het leven mij veel te kort om er een nummer van te maken, even soldeerbout erbij en klaar is kees.

Als je evenwel de vraag stelt of een fabrikant invloed heeft op de levensduur, dan is het antwoord bevestigend: Iedere condensatorfabrikant heeft vele reeksen condensatoren, met verschillende eigenschappen en de keus van de juiste elco maakt het verschil tussen een voeding die na 2 jaar stuk jaar of een voeding die na 40 jaar nog steeds werkt. Wel vind ik 9 jaar een prima leeftijd voor een defect. We kunnen van fabrikanten eisen dat ze apparaten maken die een eeuw meegaan, maar daar betalen we voor en de gemiddelde consument doet geen 40 jaar met een TV, dus ergens zit de afweging tussen prijs en levensduur.

Dan hebben we het hier ook nog eens over een geïsoleerd geval, wat ons geen enkele informatie oplevert hoe vaak dit defect nu voorkomt. Is dit een uitzondering, of gaan ze allemaal na 9 jaar stuk. Daarom is het linken naar een individueel defect eigenlijk stemmingmakerij.

Wat betreft elco's versus transistoren: De reden dat elco's stuk gaan en transistoren niet, is dat er vloeistof in elco's zit. Onvermijdelijke zaken als corrosie kunnen elco's op leeftijd al doen laten lekken. Warme vloeistof zet uit, als het gaat koken is het helemaal einde oefening e.d.. Elco's zijn ook zo gemaakt dat ze beschadigingen aan het aluminium zelf repareren met zouten die in het elektrolyt zitten opgelost. Er is evenwel een grens aan hoe lang een elco zichzelf kan blijven repareren.

Transistoren hebben het wat dit betreft makkelijker: Het plakje silicium dat de transistor maakt zit goed verpakt in plastic, bescherm tegen invloeden van buiten. Het verandert niet over tijd dus is het ook niet waarschijnlijk dat het stuk gaat. Dat betekent niet dat er nooit iets misgaat met torretjes: Een bekend probleem in oude elektronica is dat transistoren tinhaartjes krijgen en dan stoppen met werken: https://nl.wikipedia.org/wiki/Metaalhaartjes
Dit is wat mij betreft enigszins kort door de bocht. Het is prima mogelijk om schakelvoedingen te maken met een hoge levensduur. We kennen niet voor niets verschillende richtlijnen voor verschillende "user cases" bij productgroepen. Denk maar niet dat LG dezelfde componenten gebruikt in een milspec devices (military specification). Dan zijn zaken als overdimensionering, design specific parts, grote mtbf en zoveel mogelijk solid state caps ineens vanzelfsprekend.

Dus ja, men kan prima schakelvoedingen fabriceren, met bijvoorbeeld Panasonic FR caps (die het vaak erg goed doen in switch mode power supply's), solid state caps (mkp etc) , dikke printen en printsporen, overdimensioneerde componenten, overbemeten koeling etc.

Denk maar niet dat wanneer bijv. defensie een OPS center ergens in de woestijn plaats bij 40c, dat daar dezelfde kwaliteit schermen komen te hangen. Die moeten tegen iets meer kunnen. Hiermee bedoel ik enkel aan te geven dat er technisch veel meer mogelijk is.

Dat je als fabrikant "sam young" caps toepast zegt vooral iets over mentaliteit. Wie engszins bekend is in de wereld van elektronica componenten weet dat er uit japan veel moois en goeds komt (panasonic, grote leverancier van kwalitatief hoogwaardige componenten). Met als gevolg dat veel tien jaar oude panasonic (japan) lcd tv's nog steeds prima werken.

Relatief gezien: wat wij als consumenten aan apparatuur kopen is kwalitatief eigenlijk precies waardeloos (relatief gezien). Zoals eerder gezegd: milspec materiaal, maar ook ruggedized devices voor de industrie, avionica, digital signage, nautische apparatuur; allemaal een stuk hoogwaardiger materiaal dan de plastic doosjes die wij bij de prijsstunter kopen.
Jouw rant over Sam Young condensatoren is misschien niet helemaal terecht. Op papier zijn de geel gekleurde elco's op de voeding in dit OLED toestel gelijkwaardig aan de FR serie van Panasonic. Problemen die ik in het verleden vaak zag met Sam Young (o.a. in LG, Samsung en Herman Karton) kwamen van slechter gespecificeerde types, een ondergedimensioneerd ontwerp of misschien zelfs een incidentele productiefout in de elco's. Ik kom eigenlijk heel weinig TV-toestellen van na 2010 tegen waarin de Sam Young elco's het probleem zijn.

Verder heeft het ook weinig met mentaliteit te maken, meer met supply chain. Die mooie blauwe MKP's in het netfilter en waarschijnlijk ook de koppelcondensatoren naar de trafo's, zijn niet van Vishay/BC zoals je aan het uiterlijk zou denken, maar van Pilkor (dat stond vroeger voor Pilips Korea). Als ze dichtbij de juiste componenten kunnen vinden, zullen ze die niet van ver halen. Er zullen ook wel de nodige vermogenshalfgeleiders van Fairchild inzitten, ook Koreaans spul. Zoals gezegd, heb ik niet de indruk dat er de laatste 10 jaar serieuze kwaliteitsproblemen met Koreaanse onderdelen zijn (nouja, ik word niet altijd blij van sommige LCD-panelen maar dat is een ander verhaal).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 14 november 2020 01:59]

Ik zeg toch ook dat de fabrikant invloed heeft op de levensduur? En de reden dat Sam Young gebruikt wordt is heel simpel: LG is Koreaans, Sam Young is Koreaans. Waarom zouden ze moeilijk doen en elco's uit Japan halen? Ik ben het met je eens dat SY niet de reputatie heeft van Panasonic, maar SY geeft ook gewoon tientallen series variërend van low-end tot high-end waar er gegarandeerd eentje tussen zit met de juiste specificaties.
Een container uit japan laten overkomen is "moeilijk doen"? Sinds de mondiale globalisering maakt het bij zulke aantallen weinig uit of een product uit japan, china of eigen land komt. Zal in de marge iets schelen. Zo'n tv is sowieso een bonte verzameling van parts die van over de hele wereld binnen komen.

Wat mij betreft: in (heel) veel consumenten apparatuur worden simpelweg rotzooi componenten gebruikt, slechte ontwerpen, ondermaatse koeling en matige pcb's. Neem een smps, recap het ding met low esr caps, alle caps qua voltage net een stapje groter en van hoge kwaliteit . Die zie je de komende 15jaar niet meer uitvallen (mits koeling in orde).
Ja, dat maakt verschrikkelijk veel uit. Als je elektronica in massa produceert, dan moet de fabriek zoveel mogelijk uren per jaar draaien en om dat te kunnen garanderen, moet je ofwel flinke voorraden aanhouden bij de fabriek, ofwel een lokale toeleveringsindustrie hebben. Omdat voorraden aanhouden geld kost, valt de beslissing al snel uit voor de lokale toeleveringsindustrie.

Verder moet je ook beseffen dat er een stevig stukje industriepolitiek achter zit: Als LG de juiste elco niet bij Sam Young, of anders Samwha kan krijgen, dan is het niet automatisch zo dat de elco dan in Japan besteld wordt. Nee, Sam Young of Samwha krijgt dan de opracht om wel de juiste elco te maken. Op deze manier zijn de Koreaanse merken verworden van C-merken tot A++-merken.

Op alle plaatsen waar elektronica gemaakt wordt zie je lokale componentenindustrie. Schroef een willekeurig Japans apparaat open en je ziet Japanse componenten, een Taiwanees apparaat en je ziet Taiwanese componenten en in een Koreaans apparaat zitten Koreaanse componenten. De enige uitzondering is China: Omdat Chinese componenten zo goedkoop zijn, is importeren uit China soms goedkoper dan zelf maken.
We eisen niet dat apparatuur een eeuw meegaat, maar we eisen wel dat apparatuur tijdens, of aan het eind van, zijn leven geen brandgevaar oplevert.
Als zo'n tv (ruim) buiten de garantie gewoon stuk gaat komt er echt geen terugroepactie.
Niet dingen door elkaar halen: Er is het onderwerp van dit artikel, wat ging over oververhitting en mogelijk brandgevaar. Er is dit subdraadje en daar ging het over het aangehaalde voorbeeld van een TV van 9 jaar oud. Brandgevaar is onacceptabel en dan is een terugroepactie de aangewezen handelswijze. Het aangehaalde voorbeeld van een TV van 9 jaar oud is stemmingmakerij.
Nu ben ik dit niet geheel met je eens, mijn vorige tv was een Sony en ver buiten de garantie bleek er ook een fout in te zitten.
Ik kon op een website de nummers invullen en daarna een afspraak maken.
Er is een extern bedrijf gekomen en die heeft een onderdeel vervangen.
Die tv heb ik zelf 10 jaar gebruikt en daarna aan een studente gegeven, de reden dat ik die vervangen heb was puur omdat ik niet zulke goede ogen heb.
Dus ik ben van een 40 inch naar een LG 4K 65 inch gegaan, ik kon de ondertiteling niet meer lezen.
LG heeft wel een goede service, mijn wasmachine gaf een foutmelding, gekocht bij Scheer en Foppen, die was net bankroet.
Dus gebeld, ze wilden wel een monteur laten komen dat koste 65 euro voorrijkosten.
Het was net een week na de garantie, dat vond ik zonde geld.
Toen vroeg die man toestemming of hij mijn telefoonnummer mocht doorgeven aan het bedrijf wat de reparaties voor hun deed.
Die monteur aan de telefoon en ik moest de wasmachine leeg aanzetten, daar kwam een riedeltje uit en die man wist exact wat het probleem was.
Er zat rechtsvoor een lekcensor en dat slangetje was net wat te kort, verkeerde zuinigheid.
Dus op zijn advies er weer op geduwd en er een kabelbindertje aan gezet.
Die wasmachine wast nog steeds ;-)
Dat klopt maar dat zijn elco's die licht belast worden, zoals elco's in de signaalweg of elco's in een standaard 50Hz voeding. Elco's is schakelende voedingen op hoge frequentie worden warm en slijten sneller.
Er zijn allerlei merken en series die erg goed (en duurder zijn) zoals oa. van Panasonic. Soms gaan die slechte elco's bol staan maar dat hoeft niet. Elco's zijn slijtageonderdelen en de leverancier geeft de levensduur op aan de hand van allerlei factoren zoals temperatuur, rimpelstroom ect.
Meer info op elektronica forums zoals circuitsonline.net

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 14 november 2020 01:35]

Dus, als je als leverancier snapt dat elco's "slijtage" onderdelen zijn, waarom dan toch mindere kwaliteit monteren? Da's dan toch geplande veroudering? Als je de elco's niet goed koelt/in een warme omgeing plaatst, dan is dat toch ook geplande veroudering? Zouden ze dit aspect niet weten op de ontwerpafdeling?

Bovendien zijn er veel electrische apparaten die ook geschakelde voedingen hebben (v.b. laptop voeding, audio appratuur) die nooit problemen geven.
De condensatoren zijn wel vaker een zwak punt in elektronica. Dit is niet alleen bij televisies het geval. Ook moederborden, versterkers enz. zijn vaak het slachtoffer van het gebruik van slechte kwaliteit condensatoren.
De condensatoren zijn wel vaker een zwak punt in elektronica.
Vandaag de dag niet meer. Lees maar eens: https://en.wikipedia.org/wiki/Capacitor_plague en kijk maar eens hoe (moederbord) leveranciers aangeven dat ze hele goede elco's gebruiken (v.b.:ASrock:"100% Japan made high quality conductive polymer capacitors").

Ooit zijn er zelfs condensator replacement kits verkocht om alle brakke elco's te vervangen voor exemplaren zonder dit (of een ander) issue (https://www.amazon.com/Sa...-Capacitors/dp/B00DHOFYV6)
Jup, bolle elco's in de voeding. Daar sneuvelde mijn eerste HD ready LG LCD tv op. De volgende full HD van LG kreeg na een paar jaar precies hetzelfde euvel. Goedkope condensatoren gebruikt in de voeding. Bij die laatste ben ik ook aan het solderen gegaan met zo'n reparatiekit.
Na ook een pc voeding en een moederbord met lekkende condensatoren ben ik er aardig alert op dat er goed (Japans/solid) spul gebruikt wordt wanneer ik eens wat nieuws aanschaf.
Laatst nog een afzuigkap hier in huis van nieuwe startcondensatoren voorzien, die zuigt nu weer als een nieuwe.
Blijkbaar zijn condensatoren een slijtageproduct en mocht er eens wat stuk gaan of vage problemen vertonen dan zijn de condensatoren het eerste wat ik controleer (en vervang indien mogelijk).

[Reactie gewijzigd door PalingDrone op 13 november 2020 12:33]

Er zit nu eenmaal vloeistof in en bij vloeistoffen heb je ellende als lekkage, uitzetting door temperatuur en koken door oververhitting. Dus ja, dat maakt ze slijtagegevoelig.
Kwaliteit speelt ook wel een rol. Zo staat hier genoeg oude Sony apparatuur van tientallen jaren oud wat nergens last van heeft.
Ook solid caps op een oud Gigabyte mobo geven totaal geen probleem.
Een familielid van mij had bij haar eerste Samsung LCD tv precies hetzelfde als ik destijds bij mijn 2 LG tv's. Blijkbaar stelden ze in Korea andere kwaliteitseisen aan de gebruikte componenten dan in Japan.
Wel opvallend dat LG dit probleem nog steeds heeft maar het is fijn dat ze pro-actief een bericht kunnen sturen om teleurgestelde klanten te voorkomen. (Mits je toestel online kan maar dat is met een smarttv gelukkig eerder regel dan uitzondering)
Vergeet ook niet dat LG tegenwoordig een hip bekend merk is geworden, maar het afkomt van het vroegere beruchte "lucky goldstar". We grapten vroeger dat het spul al kapot in de doos was. De kwaliteit van dat "lucky goldstar" was tamelijk slecht en het verbaasd me tot op de dag van vandaag dat ze zich uit het slijk hebben weten te herrijzen tot het grote bekende LG wat het nu is. Toch blijft voor velen die afkomst hangen en zou het voor mij toch niet het merk van mijn keuze zijn. Om dan nu toch weer te moeten zien dat er kwaliteits issues spelen rondom vrij dure toestellen doet me meteen weer denken aan die lucky goldstar dagen.
Wat dat betreft is LG prima vergelijkbaar met Samsung, vroeger ook een berucht pechmerk dat je vaak in de bouwmarkt aantrof met een ander naamstickertje erop. Inmiddels hebben ze merken als Philips en Sony wel ingehaald, ook omdat Philips en Sony achteruit zijn gegaan.
Exact.. een keer een lg monitor gekocht. Die was kapot op dag 1. Vervangen voor een nieuwe vh zelfde type. Kapot na een jaar. De lg tv in de kantine had na 2 jaar geen beeld meer. De E6 van een collega na 2 jaar burn in. Ik hoor iets teveel problemen met dit merk ondanks dat ze wel mooie beeldkwaliteit hebben
Dan heb je geluk. Tientallen jaren geleden gebruikte Sony vaak elco's van Elna. Prima reputatie, geen last van de beruchte problemen rond het begin van deze eeuw, maar oh wat konden die krengen soms lekken!
Blijkbaar zijn condensatoren een slijtageproduct en mocht er eens wat stuk gaan of vage problemen vertonen dan zijn de condensatoren het eerste wat ik controleer (en vervang indien mogelijk).
Moderne voedingen werken op steeds hogere frequenties en komen in steeds kleinere behuizingen. De eisen aan condensatoren zijn hoger geworden.

Ik zie regelmatig vermogenscomponenten zoals transistors met hun hitte pal naastgelegen condensatoren versneld richting hiernamaals sturen. Ontwerpers lijken onvoldoende bewust van de enorm snelle veroudering al bij licht hogere temperaturen.
Een voeding ontwerpen is natuurlijk geen klus waar een senior engineer zich toe verlaagt. Meer iets voor de stagiair onder toezicht van de jongste bediende.
Warmtehuishouding is een vak apart, het maximum vermogen in de specificatie zegt wat dat betreft niet alles.
Als dan de elco's op hun top belast worden en de temperatuur door dichtstoffen van de ventilatiesleuven wat hoger oploopt dan voorzien heb je de poppen aan het dansen.
De beruchte capacitor plague had een specifieke oorzaak en is daardoor in het nieuws geweest. Het betrof dan doorgaans Taiwanese elco's, terwijl ik ook veel Koreaanse elco's heb vervangen een paar jaar later.

Kortom, voor en na die tijd zijn er nog genoeg andere elcoproblemen geweest, en ook goede elco's zijn nog steeds slijtageonderdelen (al zal een solid state elco de rest van het apparaat meestal wel overleven). De problemen kwamen soms door een slecht ontwerp of slechte inkoop, andere keren door willekeurig goedkope elco's die buiten de plague om, niet aan hun specificaties voldeden.
al zal een solid state elco de rest van het apparaat meestal wel overleven
Precies! Dus het is een kwestie van (elco) kwaliteit en apparaat ontwerp. Je weet dus van te voren wat de ontwerp specificaties zijn (elco keuze, elco electrische en thermische belasting). Dus als je daar "laks" mee omgaat is het geplande veroudering.
Heb je de rest van mijn antwoord en andere berichten ook gelezen? Je trekt een conclusie uit het ongerijmde.
Ergens laks mee omgaan is geen geplande veroudering maar gewoon laks (=slecht) ontwerpen.
Geplande veroudering zou betekenen dat voorzien wordt dat de apparatuur niet ouder wordt dan 'gewenst' - nadat het rendabel is om te repareren, maar zodanig dat mensen eerder dan ze denken aan een nieuw apparaat toe zijn.
Goed geplande veroudering is allesbehalve laks.
"Laks" in de zin van een niet goede beoordeling van de gebruikte componenten, uitgezet tegen de verwachtte (gewenste -> geplande veroudering?) levensduur
Goedkope componenten kopen =/= geplande veroudering. Zeker gezien ze zat geld kwijt zijn on oude tv’s te gaan repareren, als dit geplande veroudering is dan is het wel de domste implementatie ooit.
Precies. 'planned obsolescence' is echt zo'n trendy kreet die je als leek in veel gevallen niet eens in kan schatten. Printerfabrikanten doen er wel aan met bedrijfsurentellers, maar bij de dimensionering van traditionele consumentenelectronica zoals TV's, is 'laagste kosten waarbij de minimale levensduur met goede kans gehaald wordt' vaak het dichtste bij dat je bij 'planned obsolescence' zult komen. Dat betekent in de praktijk bijvoorbeeld dat ze mikken op 'hooguit paar procent uitval na 20.000 uur'. In die zin komt nergens voor 'moet stuk zijn na 21.000 uur want dan kopen ze weer een nieuwe'. Zou ook dom zijn, want als iets te snel stukgaat koop je een ander merk.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 14 november 2020 01:41]

Een "geplande" veroudering is tegenwoordig heel normaal. Bij smartphones doen ze dat oa door na twee of drie jaar na introductie elke vorm van ondersteuning te stoppen. Ik heb al enkele Samsung binnen het gezin gehad die binnen een paar maanden na het verstrijken van de garantie ook definitief de geest gaven.

Een OLED panel heeft sowieso last van degradatie. Ik kan me voorstellen dat de beeldkwaliteit na 9 jaar niet meer al te best is, zeker niet als je die met een nieuw exemplaar zou vergelijken. Het is uit dat oogpunt ook niet gek dat men voor goedkopere onderdelen kiest die een "voldoende" levensduur zouden moeten hebben. Achteraf is het misschien een verkeerde keuze geweest omdat de levensduur van de elco's te kort was en de manier van kapot gaan gevaarlijk.

Om dit soort zaken te vermijden zou het goed zijn als men bij elk type verplicht een (geschatte) "meantime between failure" zou op moeten geven. Dat geeft ook meer zekerheid voor producten die tweedehands worden verkocht.
Behalve dat er hier waarschijnlijk geen sprake zal zijn van geplande veroudering. Als je uit de losse pols een populaire kreet wilt roepen, kun je beter iets als 'designed down to a cost' proberen.

In dit geval zou een ontwerpeis kunnen zijn: "tegen de tijd dat het OLED-paneel slechter begint te worden, moet 95% van de voedingen en mainboards nog heel zijn".

Overigns gaat het hier om toestellen die t/m september 2019 geproduceerd zijn, daarna werd er kennelijk in productie al een verbeterde voeding geplaatst. De 9 jaar oud, kwam van een LCD-toestel.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 14 november 2020 02:03]

Ik noemde dit ook bewust geen geplande veroudering, maar het zoeken naar onderdelen met een "voldoende levensduur".
De alinea erboven is algemeen en gaat niet specifiek over de LG-tv's.
Je komt in 1ste instantie met een voorbeeld van een 9 jaar oude tv. Een 9 jaar oude tv kan kapot gaan.

En dat dan ondanks de geplande veroudering die bewuste tv dan nog 9 jaar meegaat is dus verbazingwekkend.
Je komt in 1ste instantie met een voorbeeld van een 9 jaar oude tv. Een 9 jaar oude tv kan kapot gaan.
Leeftijd doet er niet toe. Het voorbeeld toont aan dat LG wel vaker problemen heeft met voedingen, zoals ik ook noem in mijn eerste reactie.
Alsof LG de enige is waar weleens een voeding stuk gaat...
LG is wel de enige grote TV fabrikant met een recall programma van zo'n omvang. Ze steken er dus wel met kop en schouders bovenuit.
Dat schrijf ik nergens, noch is dat een onderwerp van discussie. Whataboutism heeft hier geen plek.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 13 november 2020 10:44]

Dit is geen whataboutism - roepen dat merk A vaak last heeft van probleem P zonder daarbij iets over het algemene voorkomen van probleem P is pure stemmingmakerij.
Als voedingen alleen zouden voorkomen in LG TV's....
Stemmingmakerij in het oog van de lezer dan toch. Het gaat hier om LG, dus er worden voorbeelden van LG bijgehaald. Voorbeelden van Samsung zijn ook relevant omdat die deels dezelfde toeleveranciers gebruiken. Andere voorbeelden doen simpelweg niet ter zake.
Moet zeggen dat ik maar al te blij ben met LG's brakke voedingen, heb daar al 3 gratis 1920*1080p monitoren door gekregen. Uit de elektronicaafvalbak op de uni gevist, twee hadden een doorgebrande trafo in het high voltage TL-balk gedeelte, 5 eu op aliex, de derde was niet zichtbaar beschadigd maar werkte weer perfect na het vervangen van wat verdachte elco's.

Erg fijne monitoren verder, vooral de 'high black' (ofzo) functie is superhandig, maakt pikzwart een stuk lichter/grijzer waardoor donkere spellen speelbaar worden
Beste NoahAmber,

Er is geen sprake van planned obsolescence in dit geval.
Als de TV in brand vliegt, dan loop je het risico dat je hele huis afbrand.
Lijkt me erg sterk dat LG dit bewust doet.
Dit is onzin. TV's zijn verplicht om geïmpregneerd plastic te gebruiken, dus een oververhitte voeding zorgt niet voor een afgebrand huis. Hooguit voor een pittige stank en wat roet.

Ik ben het er op zich mee eens dat planned obsolescence altijd skeptisch bekeken moet worden, maar eerder omdat de fabrikant ook geen behoefte heeft om als minst betrouwbaar aangemerkt te worden. Niet omdat de uitwerking catastrofaal zou zijn.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 13 november 2020 11:41]

Dat zou je zeggen (ondanks milieuregels), maar zowel Philips als Loewe hebben wel terugroepacties gehad voor brandgevaar. In geval van Loewe was het plastic waarschijnlijk wel brandvertragend of zelfdovend (geïmpregneerd is wat anders, dat kan alleen met absorberende materialen), maar stak een vlamboog gewoon het stof of de oppervlakte waar de TV op stond, aan. In geval van Philips was het materiaal mogelijk niet brandvertragend, maar het grootste probleem was dat de vlamboog kon blijven voortduren en er een schoorsteeneffect optrad in de achterkant van het toestel. Dan heb je weinig aan vlamvertragend of zelfdovend plastic.

Bovendien is en pittige stank en wat roet, bijna net zo fnuikend voor de reputatie van een fabrikant, als een afgebrand huis.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 14 november 2020 01:13]

Nee, geen onzin.
Laatst nog een TV van Philips (van voor TPvision) van een kennis uit elkaar gehaald.
Daar zat een paneel van Samsung in wat destijds in US al een recall gehad had vanwege een echt stompzinnig ontwerpfoutje. Led verlichting zat op dezelfde plak als de chip-on-flex van de row drivers (terwijl men natuurlijk had kunnen kiezen om de leds of de drivers aan de andere zijde te zetten). Ding was intern uitgefikt maar ging gewoon door met 'werken' terwijl de flex plaatselijk > 120Celsius ging. In US zijn die dingen terug gehaald omdat daar uiteindelijk het plastic smolt en de backpanel van de leds blootlegt. Daar staat 140 Volt op, je wilt niet dat je kind met blote voetjes in pyjama daar per ongeluk aankomt. Best case verbrande vingertjes, wordt case kun je heel rap gaan bellen voor een Ambulance.

Ik (geheel op persoonlijke titel) noem dat misdadig wanontwerp. Er is geen enkele reden te verzinnen anders dan 'planned obsolence' om op deze wijze te designen. kost echt geen cent meer om leds en chips aan opposite zijde van het paneel te zetten. Gewoon misdadig. Zou wat mij betreft gewoon strafbaar moeten zijn, importeur door staat aanklagen en achter tralies. Klaar.
Ik heb een 12 jaar oude 50 inch plasma tv van Samsung.
Doet het nog prima.
Hoor veel lovende dingen over Oled en Qled, maar ik wacht maar beter nog even af na het horen van deze problemen.
"Ik heb een 12 jaar oude 50 inch plasma tv van Samsung."

6 maanden ouder dan mijn 50 inch Samsung plasma TV die eveneens nog prima werkt.
Offtopic:
Enige echte minpunt is dat mijn TV niet zo goed ontspiegeld is, maar de hedendaagse OLED TV's zijn in dat opzicht eerder minder dan beter.
Vorig jaar gaf mijn 11 jaar oude 51inch Samsung plasma de geest. Niet het scherm, dat was nog prima maar de electronica. Niet te repareren, geen onderdelen verkrijgbaar ( uitgezonder gebruikt). Kosten te hoog voor waarde toestel.
Dus maar afgevoerd en vervangen door een LG..
Vorig jaar gaf mijn 11 jaar oude 51inch Samsung plasma de geest. Niet het scherm, dat was nog prima maar de electronica. Niet te repareren, geen onderdelen verkrijgbaar ( uitgezonder gebruikt). Kosten te hoog voor waarde toestel.
Dus maar afgevoerd en vervangen door een LG..
Wat is je punt? 11 jaar is een prima levensduur voor een tv. Dan zou ik ook graag wat nieuws willen. Denk trouwens niet dat je nieuwe lg zo lang meegaat. Als je iets met lange levensduur wilt moet je bij Sony of Panasonic (helaas weinig te koop meer in NL) zijn. Daar betaal je meestal in verhouding wel iets meer voor.

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 14 november 2020 10:40]

Qled is gewoon marketing verkooppraatje.
Oled is daadwerkelijk iets nieuws en geeft mooie kleuren en contrast.

Dat komt hoe de pixels aangestuurd worden bij Qled is gewoon een backlight aanwezig net als alle andere lcd, s waarbij oled de pixels zelf het lichtbron zijn.
Daar is de geplande veroudering hoax. Mooi zo.
Meen je dit werkelijk ? ik koop zo eens in de 10 jaar een nieuwe tv. Ik heb mijn vorige sony te geef gegeven
Waarbij ik sony de credist geef, die tv had een moederbord probleem,
Er is gewoon een een monteur via sony bij ons geweest.
Die wist duidelijk waar het probleem zat.
ook een praktijk voorbeeld. ik kocht jaren geleden een wasmachine van LG. sheer en foppen ging bankroet.
Die wasmachine ging binnen de garantie stuk.dus netjes gebeld, ik mocht even een extrern bedrijf een kleine 70 euro betalen.
Dat heb ik geweigerd en ben door een monteur gebeld die wist mij te melden dat ik net onder het deksel even een kabelbindertje moest knopen. Het was standaard bekent dat LG te zuinig was op een lekcencor
Van onze Sony is er ook 2 keer een monteur langs gekomen voor het vervangen van het moederbord. Dit binnen de garantie periode van 2 jaar gelukkig. Uiteindelijk een moederbord uit een inch maat groter gekregen.
Mja helaas een euvel dat al lang bij meerdere fabrikanten voorkomt, 10j geleden hield mijn eerste Samsung monitor ermee op juist buiten garantie, na opzoekwerk bleek Samsung hier 'veel' last van te hebben (tv + monitors).

Toen terug werkzaam gekregen door enkele condensatoren te vervangen op't voedingsgedeelte. (Helaas tijdelijk wegens ondermaats soldeerwerk :) )

[Reactie gewijzigd door TiezZ_BE op 13 november 2020 18:46]

Heb een C7 maar vraag me af of dit wel zin heeft, heb ook behoorlijk wat burn-in door ondertitels die felgeel zijn vertoond in netflix gedurende paar maand en die zichtbaar is op rode vlakken. LG wou dit niet vervangen (net buiten garantie). Maar als ik dit goed lees, komen ze dan langs en vervangen ze enkel die printplaat en niet de hele tv.
Hier ook een C7 met hetzelfde, meerdere vlekken, ondertussen lijkt het alsof iedereen te lang onder de zonnebank heeft gelegen. LG kan dit repareren, voor €650....
Mijn LG is na nog geen 2 jaar ook zwaar ingebrand, alles waar oranje, rood of bruin wordt weergegeven heeft vreemde vlekken. LG zegt "onjuist gebruik" en zegt dat het niet onder garantie valt.

Mijn eerste en tevens laatste OLED.

[Reactie gewijzigd door BlueTooth76 op 13 november 2020 11:33]

Bijzonder. Hier een 65c7 die 2 jaar draait en veel films en series op gekeken en ps4 op gespeeld. Maar 0,0 inbranders of wat dan ook.
Mijn TV staat inmiddels continue op nicolodeon, het felle logo en mijn kids, waren iig geen match...
Ai ja dat doe ik dan zelf erg weinig, tv zenders kijken met felle logos etc
Ook ik heb na ruim 2 jaar dagelijks gebruik van mijn 65B7 nog geen last van permanente burn in. Misschien omdat ik de OLED verlichting over het algemeen op zo'n 30% heb staan? Sowieso heb ik de schermbeveiliging aan staan zodat hij niet uren lang op de Youtube homepage blijft staan als ik weer eens voor de TV in slaap ben gevallen.
Hier E7 55 inch en zonder inbranden.
Ik heb een 4 jaar oude B6. Elke dag nog verbaasd over het perfecte beeld.
Dit heeft toch helemaal niks met burn-in te maken, deze modellen hebben een voeding met een aantal zwakke onderdelen die mogelijk kunnen leiden tot oververhitting(sgevaar).
Tja vraag is of het echt wel zo dringend is om dit te vervangen, zie het sowieso al niet zitten om tv enkele dagen te missen en daarbij nog risico op schade bij transport. Hangt hier ook aan heel speciale beugel in nis (gashaard) dus niet zo makkelijk te demonteren ook.
Denk ook niet dat het zó nodig is het al preventief te vervangen, neem aan dat als ie mogelijk ooit een keer de geest geeft dat je dan alsnog recht op die vervanging hebt .
Toch denk ik dat je liever geen echte haard op die plaats hebt, want je zult de schoorsteen wel afgesloten hebben :+

Als je nog jaren wacht, zijn de voedingen tegen die tijd wel op.

Transportschade zal niet optreden als ze hem aan huis komen maken, dus dan is de beugel nog het enige bezwaar.

Kortom, gewoon doen zou ik zeggen.
Ik heb ook aan de onderzijde groene waas bij kleuren geel, lichtbruin, rood. 2 jaar oude 65"C7
Heb hier ook al jaren een 65C7 die echt heel wat uurtjes aan staat per dag, maar niks geen burn-in. Hoe staat de brightness op jouw toestel ? Ik vermoed dat als je 't scherm heel fel zet dat ie sneller inbrand, en in de default settings staat ie VEEL te fel, zeker als je in een donkere kamer zit te kijken.
Staat al sinds dag op custom settings met vrij lage helderheid, burnin is hier puur gele ondertitels. Enkele maanden in HDR netflix gele ondertitels gebruikt, en dat heeft behoorlijke impact gehad. LG heeft dit ook toegegeven dat het daardoor komt maar wou niet vervangen, want was 2 weken (!) uit garantie.
Ondertitels heb ik altijd uitstaan (vind ze echt super irritant), dus misschien dat dat uitmaakt. Wel vreemd.
Hier hetzelfde probleem. Crimineel dat ze hier niets aan doen. LG komt er niet meer in en oled is afgeschreven...
Niet helemaal on topic, maar ook weer wel: ik ben superblij met de beeldkwaliteit van mijn LG OLED55C7V maar het is ook de eerste en laatste LG TV die ik zal kopen. 2,5 jaar oud en de inverter was defect, moest er een compleet nieuw paneel in. Onder 'coulance' 540 euro kwijt aan reparatie voor zo'n nieuwe TV. Echt bizar. En dan dit soort verhalen, die niet op mijn TV van toepassing zijn, maar toch te denken geven over de kwaliteit van LG televisies. Vermoedelijk zitten er in mijn TV gewoon dezelfde, slechte kwalteit onderdelen, maar omdat ze wat minder zwaar belast worden door het kleinere formaat gaat het net lang genoeg mee voor LG.

WebOS is fantastisch, maar de ingebouwde DVB-C tuner is zo traag als dikke stront. Ook de guide functie is ruk, hij stopt de TV stream, duurt lang met laden, en geeft geen picture-in-picture beeld.

Jarenlang Panasonic gehad, nooit enig probleem mee geweest. Terwijl mijn OLED tv gefixt werd heb ik mijn oude trouwe Plasma neergezet, 10 jaar oud, en eerlijk gezegd vond ik dat niet eens heel erg afzien (op het kleinere formaat na dan).

Mijn volgende TV wordt weer een Panasonic of een Sony, die kunnen tenminste fatsoenlijke tv's bouwen. Dan maar een wat duurdere aanschaf en een minder mooi smart-tv systeem.
Is natuurlijk beetje makkelijk dit. Ook dit kan je gebeuren bij een Sony of een Panasonic en die zijn na 2,5 jaar heus niet altijd anders met reparaties. Snap best dat je persoonlijke ervaring leidend is, maar blijft het blijft soms gewoon pech.

Je had je garantie via de winkel moeten regelen dan had je meer 'korting' kunnen krijgen binnen het Nederlands/Europees recht. Verkoper is daarvoor verantwoordelijk en niet de fabrikant.
Je hebt gelijk dat er wel eens een exemplarisch probleem op kan treden. Maar mijn reactie is dus gebaseerd op zowel deze terugroepactie, ervaringen van anderen en mijn eigen persoonlijke ervaring. Ik zal overigens niet ontkennen dat er enige frustratie in mijn post zit ;)

Overigens had ik de garantie ook via de verkoper geregeld, die op zijn beurt een door de fabrikant erkende reparateur inschakelt. Die op zijn beurt 'coulance' via LG regelt. En omdat ik al 'coulance' heb gekregen van LG (reparatie voor 540 ipv 1100) wil de verkoper zelf geen coulance meer geven. Typisch een geval waar ik als consument wel in mijn recht sta maar het door de starre houding van de verkoper geen recht zal krijgen, tenzij ik juridische stappen ga ondernemen.
Naja of dat bedrag dan redelijk is of niet... Dan klinkt dit eerder als een frustratie richting je verkoper.
(Die ik best snap trouwens)
Ik kan LG daarin niet de schuld geven. De verkoper moet het oplossen met je.
Andere merken kan je ook issues vinden van software tot hardware. Dat was beetje het doel van mijn reactie... Iets van nuance.

[Reactie gewijzigd door Mau_Maus op 13 november 2020 12:43]

Sony heeft tegenwoordig Android TV, dus qua smart gebeuren is dat ook niet heel slecht meer. Onze Sony is nog van net voor Android TV - en het smart gedeelte zelf is niet slecht, alleen jammer dat wij nu ~5jaar later eigenlijk alleen nog een Youtube en Netflix app hebben, de rest is weg of kapot.

[Reactie gewijzigd door swtimmer op 13 november 2020 11:20]

Ik vraag aan reviewers weleens hoe het zit op component niveau qua kwaliteit. Geven ze nooit antwoord.
Bij oled zou dat wel een belangrijk argument zijn om bepaalde merken niet te kopen.
Aan de foto van de voeding die hierboven ergens gelinkt is, kan ik de slechte onderdelen er niet met zekerheid uitpikken. En dan ben ik nog iemand die zo nu en dan slechte onderdelen vervangt (na het stellen van een diagnose). Een reviewer zal er meestal nog wat minder kijk op hebben.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 14 november 2020 02:10]

Ik kan je mening alleen maar delen. Ook hier was dit de eerste en laatste LG tv die in huis komt. Leuk de eerste twee jaar, daarna is het oledpaneel om weg te gooien ondanks alle voorschriften van pixel refresher en screensaver en niet laten op staan en weet ik wat nog allemaal. De ondertitels staan er gewoon als twee lijnen in door het aantal uren kijken... Krijg ze niet meer weg en dus is de tv beschadigd. Die Koreaanse rommel komt er nooit meer in.
Voor mijn OLED65C7V-Z maar even gebeld. Met die -Z toevoeging vroeg ik me af of dit dus ook voor deze TV hier geld. Aan de telefoon zeiden ze dat het alleen geld als je ook daadwerkelijk die popup hebt gekregen op je TV!
Dan moet de tv wel aan het iNet hangen, lijkt me...
Een 65 inch opsturen zonder een doos 😂 nee die worden allemaal netjes aan huis gerepareerd.
lekker handig in corona tijd , iemand over de vloer
Hoezo 1.5 meter en klaar. Dat is toch de gouden standaard.
Een kennis van mij had de melding al een paar weken eerder ontvangen, wellicht omdat die op Engels staat ingesteld. Maar had gebeld met lg en drie dagen werd keurig de module vervangen.
Dit keer geen burn-in maar burn-out? ;)
Onze 55E6 moest na 6 maanden een andere voeding erin na 1 jaar nieuw paneel omdat die niks meer deed. Dus heb zo het vermoeden dat dit ook wel het geval is op de 55 inch serie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee