FIFA 21 krijgt optie om het kopen van Points te 'beperken'

EA introduceert de FIFA Playtime-functie, waarmee FIFA 21-spelers het speelgedrag kunnen 'beperken'. Onder meer de speeltijd en het aanschaffen van ingame currency kan worden beperkt. Bij het overschrijden van een limiet krijgt de gebruiker een melding, die genegeerd kan worden.

Met FIFA Playtime kunnen gebruikers volgens EA wekelijkse limieten opleggen aan de hoeveelheid wedstrijden die iemand kan spelen, hoeveel FIFA Ultimate Team Packs er gekocht kunnen worden en hoeveel FIFA Points er via de ingame winkel gekocht kunnen worden. Deze beperkingen kunnen individueel aangepast worden, waarbij de gebruiker zelf kan aangeven wat de limiet moet zijn. Gebruikers kunnen Playtime inschakelen via het Online Instellingen-menu, daarna kan Playtime ingesteld worden via dit menu of via de Companion App of webapp.

Het gaat hierbij niet om harde limieten. Volgens een afbeelding krijgen spelers bij het behalen van een limiet een notificatie in beeld. Op deze afbeelding is te zien dat een gebruiker zijn of haar wekelijkse limiet voor het aantal wedstrijden heeft gehaald. De speler kan ervoor kiezen om de wedstrijd niet te spelen, om naar het instellingenmenu van Playtime te gaan, of om de beperking een uur te negeren. Volgens de faq kunnen spelers de limieten voor FIFA Points en FUT-packs ook negeren.

Overigens werkt de limiet voor FIFA Points niet voor punten die buiten de in-game winkel om gekocht worden. Iemand die dus bij een niet-EA-webwinkel FIFA Points koopt, krijgt geen limietmelding te zien als er meer punten worden verzilverd dan volgens de limiet zou mogen. Deze punten tellen echter wel mee voor de limiet. Wil iemand dus daarna nog punten via de in-game winkel kopen, dan komt de melding wel in beeld.

Playtime geeft daarnaast inzicht in hoeveel uur een gebruiker wekelijks FIFA 21 speelt en hoeveel Points en Packs zij kopen. EA zegt dat de Playtime-functie onderdeel is van Positive Play, waarmee het bedrijf zegt bij te willen dragen aan een 'positieve, veilige, eerlijke en leuke gaminggemeenschap'. De Playtime-functie moet daarnaast ouders meer controle geven over het gamegedrag van hun kinderen.

EA ligt in meerdere landen onder vuur vanwege de manier waarmee onder meer de FIFA-spellen omgaan met lootboxes. In België stopte EA begin vorig jaar met de verkoop van FUT Points, nadat de Belgische Kansspelcommissie oordeelde dat de Packs in strijd zijn met gokwetgeving. Eind oktober oordeelde een Nederlandse rechter dat het aanschaffen van Packs te zien is als een losstaand gokspel, wat in Nederland illegaal is. EA gaat tegen dit oordeel in hoger beroep.

FIFA Playtime is sinds donderdag beschikbaar op de pc-versie van FIFA 21. Dinsdag wordt de functie beschikbaar op PlayStation 4 en Xbox One. Bij de Playstation 5 en Xbox Series-versies is Playtime meteen beschikbaar als de spellen op 4 december uitkomen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

13-11-2020 • 10:45

101 Linkedin

Lees meer

Reacties (101)

101
99
38
8
0
56
Wijzig sortering
Mag de game dan ook meteen geclassificeerd worden als 18+?

Gokken prima, maar niet standaard in een 3+ product.
Het is geen gokken, het zijn "surprise mechanics"! Althans dat zegt EA erover :P.

Zou inderdaad 18+ moeten worden.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 13 november 2020 10:55]

Het is geen alcohol, het is zelfmedicatie, aldus de slijter.

EA heeft wat mij betreft niets te zeggen over leeftijd-qualificaties. Helaas is de PEGI een slager die zijn eigen vlees keurt. PEGI is onderdeel van ISFE, waar onder andere EA lid van is:

https://www.isfe.eu/

Dit is dus een goed voorbeeld van hoe product-kwalificatie dus niet in handen van de branch zelf moet zijn.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 13 november 2020 10:59]

Ik heb te weinig kennis waar op die classificatie gebaseerd wordt. Kan best zijn dat dergelijke spelmechanieken (gokelementen) niet in het toetskader zitten waarop een leeftijdsclassificatie wordt gebaseerd. Uiteraard ook verstandig om dit soort classificaties onafhankelijk te laten bepalen.
Vrijwillige enquête-lijst. Heb ooit meegewerkt aan een aanvraag en je moet gewoon een lijst van 'geen, veel, weinig' invullen, inclusief wat screenshots.

Voor Linux applicaties heb je het OARS rating systeem, die openbaar is en hier staat:
https://hughsie.github.io/oars/

Zelf ook wel eens rating geregeld voor bijvoorbeeld Doom en Quake*
*De Linux community ratings. Niet die van Bethesda natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 13 november 2020 12:23]

Oké. Gaat dus echt om de presentatie/beelden van de game en niet zozeer op spelmechanieken van de game.
Voornamelijk presentatie.

Er is echter ook een rating element voor online interactie. Als je met elkaar kunt praten via de game, dan is dat een vermelding waard. Als de game vervolgens ook geen moderatie heeft, dan past dat ook de rating aan.

https://pegi.info/page/pegi-online

Een game waarbij je dus ongemodereerd online met elkaar kunt babbelen, of elkaar de huid kunt vol schelden, heeft een extra stikkertje, onafhankelijk van de rating. Daarom ook dat Nintendo games geen directe communicatie hebben: Zwaaien en zo is 'gemodereerde communicatie'.
interessant, thnx voor de info!
Wij van wc-eend .....
Ja, er is niet echt een goede onafhankelijke partij die deze taken uitvoert. Er is enorme invloed van de bedrijven zelf, en zoals met alles hebben ze 10tallen lobbyisten.

Wij van WC eend die WC eend controleert, we hebben al vaker gezien dat een industrie zichzelf vaak niet kan reguleren als zij die verantwoordelijkheid krijgen, bij Amerikaanse game markt is dit nog extremer dan andere markten (of mischien omdat ik vaker blootgesteld word)
Pokemon trading card game ook 18+ dan toch?
Eigenlijk wel. Kansspeelautoriteit geeft dat ook impliciet aan op hun website:
https://kansspelautoriteit.nl/faq/veelgesteld-loot/
De Kansspelautoriteit heeft tot heden geen signalen ontvangen dat er verslavingsproblemen ontstaan door het openen van speelkaartverpakkingen of verrassingseieren. Het is ook expliciet gevraagd aan verslavingszorginstellingen bij het onderzoek dat de Kansspelautoriteit uitvoerde. Dergelijke producten zijn al meer dan twintig jaar op de markt. Of de Kansspelautoriteit tot actie over gaat, kan onder andere afhangen van de vraag of er daadwerkelijk sprake is van een (mogelijk) risico voor haar publieke doelen (verslavingspreventie, consumentenbescherming en tegengaan van illegaliteit en criminaliteit).
De rede dat ze nu actief achter FIFA en dergelijke aan gaan, en niet achter Magic The Gathering, is omdat de economische en maatschappelijke schade bij FIFA veel groter is. Veel MtG spelers zijn 18+, en kinderen komen er maar beperkt mee in aanraking. FIFA is echter een product dat zich erg richt op kinderen en waar al meerdere Kassa afleveringen aan geweid zijn.

Lang verhaal kort: EA is te hebberig en nu grijpen autoriteiten in omdat ze te agressief zijn geweest naar kwetsbare groepen.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 13 november 2020 12:52]

Wat ook wel een beetje meespeelt is dat een pakje Pokemon kaarten of MTG wel altijd een bepaalde waarde vertegenwoordigen. bv: 5 common, 3 rare en 1 epic kaartje in zo'n pakje. De waarde per pakje is in principe gelijk.

Is toch wat anders dan de lootboxes die we in games zien, waar je X% kans hebt op 1 kaartje uit een hele lading kaartjes, de ene keer krijg je een common, dan een rare, weer een common, van de 1miljard keer maak je 2 keer kans op een epic.

Die kaarten hebben een gokelement, lootboxes en troep is puur gokken.
Als Epic X praktisch niks waard is en Epic Y op internet verkocht kan worden voor 100x de aankoopwaarde van een pakje is dat toch net zo goed gokken?

@batjes Het ding is dat als de ene epic van zo'n powerlevel is dat iedereen die voor zijn/haar deck wil hebben en de andere epic van een powerlevel dat de kaart weinig toepassingen heeft. In dat geval zal de eerstgenoemde kaart bij resellers die losse kaarten verkoopt en marketplaces in waarde omhoog schieten. Daar kan de uitgever van een TCG wel degelijk op inspelen door 1 of 2 epics per set bewust op een hoger powerlevel uit te brengen dan de rest, op die manier creëer je kunstmatige schaarste van enkele specifieke kaarten in de hoop meer packs te voorkomen.

Zelf niet heel bekend met MtG maar wel een tijdje Yugioh gespeelt. Daar was het ook bijna ieder booster zo dat je om mee te komen vaak één of twee specifieke kaarten van de hoogste rarity nodig had. En dan niet één kaart, maar 2 of 3 exemplaren voor je deck.

Het resultaat was dat mensen veel meer packs kochten dan nodig zou zijn in de hoop een van die specifieke kaarten te trekken, het alternatief was ze los te kopen bij een reseller tegen een erg hoge prijs (niet raar als er voor één of 2 zeldzame kaarten veel vraag is en weinig aanbod). Vind dit eerlijk gezegd net zo gokken dan dat hele FUT van EA

[Reactie gewijzigd door !mark op 13 november 2020 14:53]

In principe zorgen de gelijke kansen er voor dat de kaarten even veel waard zouden moeten zijn, er zijn van elke epic kaart +/- net zo veel kaartjes in omloop. De waarde die de spelers/gebruikers er zelf aan hechten is IMO wel anders dan dat een bedrijf van te voren er waarde aan hecht zoals EA doet met hun lootboxes.

Het 1 is meer een casino, het ander is meer een kinder surprise.
Sterker nog, MTG kent de standaard rarities van Common, Uncommon en Rare, daar vind je altijd een vaste combinatie van in de pakjes. Echter bestaan er ook Foils (glimmende variant van deze kaarten, kaart is niet beter, ziet er alleen fancier uit, zoals een Shiny Pokemon) en Mythic Rarity, en deze zitten random in de pakjes (dus geen vaste kans om deze te krijgen), ik geloof dat er wel een vast aantal van in een hele Booster Box zit (a 36 booster packs), dus wil je die zekerheid, dan dien je de hele doos te kopen.

Daarnaast zijn er wel eens acties geweest dat ze random super oude kaarten erin stopte (zoals de "treasures" in Zendikar block), ik heb er zo eens een kaart uitgetrokken uit een (toenmalig kostende) 4 euro boosterpack, die toen al voor zon 200 a 300eu ging (en tegenwoordig ergens tussen de 2000 en 3000). Wat super zeldzaam was om te krijgen (voor de gene die geinteresseerd zijn, het was een Tabernacle at Pendrell Vale, https://www.mtggoldfish.c...le+at+Pendrell+Vale#paper).

Dus echt wel veredeld gokken, zeker als er zulke waardes tegenover kunnen staan.

Dus ik denk niet dat het echt om het "lootbox"-idee gaat, an sich. Maar meer de doelgroep en hoe een jonger publiek opzettelijk uitgebaat wordt. Plus dat het echt gebakken lucht is, die kaartjes zijn tenminste nog wat waard om te verkopen, dit Fifa spul is bij de eerstvolgende versie geen hol meer waard.
Twijfelachtig of dat de reden is, ik denk dat FIFA gewoon veel populairder is. Ook hun methode is nogal gaar, als je eerst 70 euro betaald om de winkel binnen te mogen en daarna pokemon kaarten kan komen aan 15 euro per pakje ...

Overigens kun stellen dat je voor die 15 euro pokemon kaarten altijd de 15 euro pokemon kaarten hebt (en eventueel meer waarde). Een digitale lootbox daarentegen ...
Dan ook nog te bedenken dat je pokemon kaarten behouden blijft fysiek en zelfs in waarde kunnen stijgen, waarbij je na 1 jaar je FUT kaarten al gedag kunt zeggen :+
Veel MtG spelers zijn 18+, en kinderen komen er maar beperkt mee in aanraking. FIFA is echter een product dat zich erg richt op kinderen en waar al meerdere Kassa afleveringen aan geweid zijn.
MtG eens. Zeker gezien MtG v.z.i.w. ook niet bij een Intertoys verkocht wordt maar je echt naar een wat meer gespecialiseerde spellenzaak moet.

Maar merkennamen als Pokémon en Yu-Gi-Oh! zijn/waren wel degelijk gericht op kinderen met de bijbehorende TV series en spellen voor (voornamelijk) de Nintendo handhelds. Genoeg kinderen die via die kanalen in aanraking zijn gekomen met deze TCG spelen (zeker gezien er bij de Nintendo spellen vaak een paar trading cards zaten om kinderen ermee te introduceren) die destijds gewoon bij de Bart Smit / Intertoys te koop waren.

Wat betreft FIFA eens hoor, of 18+ rating, of eruit met die troep.

[Reactie gewijzigd door !mark op 13 november 2020 13:45]

Denk dat het vooral een punt van maatschappelijk impact is. Zoals de commissie al aan geeft: "Of de Kansspelautoriteit tot actie over gaat, kan onder andere afhangen van de vraag of er daadwerkelijk sprake is van een (mogelijk) risico voor haar publieke doelen". Pokemon koste geld en spelers werden aangemoedigd om hun dek uit te breidne, maar de emotionele druk en kosten bij FIFA zijn aanzienlijk hoger.

Wel zou deze regelgeving ertoe kunnen leiden dat ook Pokemon en dergelijke een 18+ sticker gaat krijgen. Er ontstaat nu immers een juridisch precedent.
MtG (en pokemon en yugi oh enzovoorts) worden echt wel in speelgoedwinkels verkocht hoor. Sterker nog, wij plunderde regelmatig de Intertoys leeg omdat ze er geen verstand van hadden en nog wel eens sets uit een vergeten voorraad voor normale prijzen te koop zette.
Bij pokemon en elke andere niet-digetale TCG kan je de kaarten ook via andere kanalen bemachtigen (daarom word het ook een "trading" card game genoemd). Bij lootboxen kan dat niet.

Verder zijn lootboxen aan sich het probleem niet. Maar de monetazatie van lootboxen. Want dan krijgen de goederen in een lootboxen ecenomosche waarde, maar je kan die goederen alleen bemachtigen door een gokspel te spelen.
Verder zijn lootboxen aan sich het probleem niet. Maar de monetazatie van lootboxen. Want dan krijgen de goederen in een lootboxen ecenomosche waarde, maar je kan die goederen alleen bemachtigen door een gokspel te spelen.
Dat gaat allemaal ook op voor trading cards. De kansspel authoriteit vind trading cards ook een probleem, maar ze worden bijna niet aangeschaft door kinderen, dus ze doen er niks aan. Zie de reactie van Eonfge
Inderdaad, en dit is giga belangrijk omdat grote Amerikaanse winkelketens vaak geen 18+ games in de rekken leggen.
Fifa is toch vooral een EU feestje of komt het grootste deel van de omzet toch uit de VS? Zou je niet verwachten gezien andere sporten daar veel populairder zijn. EA heeft ook Madden Ultimate Team wat daar best populair is, gaat het daar ook bij gelden?
Al kopen een hoop mensen fifa digitaal omdat de tweedehands markt niet echt bestaat voor fifa. Althans dat denk ik.
Gezellige vent ben je. Maar ik heb gewoon echt een punt:https://www.videogameschr...irst-time-ever-in-the-uk/

Misschien niet exact bewezen dat tweedehands markt een rol speelt maar dan nog.
Iedereen wilt altijd de nieuwste fifa omdat die elk jaar uit komt.
Hoeveel mensen behalve kleine kinderen spelen fifa 19 nu nog.
Ik speel altijd nog wel eens een oude FIFA en ik koop hem altijd 2e hands en meestal al binnen een maand na release
Zijn altijd mensen die hem dubbel krijgen of er niets aan vinden en voor €35 max. en in een straal van 20KM
Wellicht een wat eenvoudige vraag. Maar wat baat de maatschappij erbij wanneer een spel als 18+ wordt geclassificeerd? De sales worden er niet minder om en het zou toch enkel voor de bune zijn?
Het verkopen van 16+ games aan minderjarigen is strafbaar:
https://www.trouw.nl/nieu...dgame-aan-jeugd~b69f72c8/

of het goed werkt en wordt gehandhaafd, is een ander probleem...

Liever zie ik natuurlijk dat EA een schop onder de hol krijgt en gewoon een goed FIFA maakt, maar als ze dat niet willen dan is een leeftijdscontrole bij de deur natuurlijk wel een logische eis. Het zou dus niet vreemd zijn dat Microsoft en Sony in de toekomst vragen naar een ID als jij een 18+ account wilt maken op de XBox of Playstation.
FIFA gaat nooit 18+ geclassificeerd worden, het moment dat in zicht komt zullen de lootboxen snel verdwijnen. Jammer dat het terug in de Benelux moet beginnen.
Drank, drugs, roken allemaal 18+, maar maakt dat uiteindelijk iets uit? Voorlichting lijkt me belangrijker als verbod.
Deels.

Laatst liep ik lang een koffieshop en vroegen twee jongeren mij of ik wiet voor ze wilde halen. Zelfde met drank: Ik herken vaak al snel welke jongeren drank willen als ik naar de lokale supermarkt loop. Mijn lange haren en kisten zullen daar vast aan bijdragen.

Echter, als maatschappij geef je wel een duidelijk signaal dat sommige dingen niet voor kinderen zijn. Als ze het dan vervolgens via een illegale weg krijgen, is in mijn ogen ook een vorm van volwassen worden. Daartegenin staat natuurlijk dat je het als maatschappij ook niet te makkelijk hoeft te maken. Ga maar bij wild vreemden (of oudere familieleden) bedelen voor drank/sigaretten of wiet.

Bij FIFA zou je dus prima op de accountvan je oudere broer kunnen spelen. Legaal, nee. Super schadelijk... niet als het alleen maar incidenteel is en als je weet dat het eigenlijk nog niet mag.
Gokken 18+ oh wacht...
Helemaal mee eens, zolang mijn kind onder de 18, mijn handtekening nodig heeft voor een creditcard en mijn toestemming, zijn dit +18 games
Wellicht moeten ze er nog een achievement aan hangen om het negeren nog wat aantrekkelijker te maken.
En dat je met die achievement dan points wint.
Die je uit kan geven in de shop.
Maar die eigenlijk precies nooit genoeg zijn om echt iets te kopen, waardoor je zelf altijd net nog iets bij moet leggen. ;)
Maar EA wilt helemaal niet dat het aantrekkelijk is :)
Verbied het spel maar gewoon in de EU. Totdat EA het aanpast. Dat kan op verschillende manieren. Lootboxes eruit slopen of erin laten waarbij het spel een 18+ stempel krijgt (en eventueel, afhankelijk van de regels, extra belasting moet afdragen).
Wat een ontzettend halfbakken en 'kijk ons eens goed doen' feature is dit. Dit is puur om te zeggen: "Zie, we zijn ook begaan met onze gebruikers en bieden tools om te voorkomen dat ze hun eigen grenzen overtreden", zodat ze dit kunnen gebruiken in de rechtzaken waar ze in verwikkeld zijn.
Ik vraag me af of de kanspelautoriteit daar in mee gaat. Voor zover ik weet gaat het hun om de mogelijkheid om te gokken in de game, en die mogelijkheid zit er met deze wijzigingen nog steeds in. Het enige wat er toegevoegd wordt is een vrijblijvende optie om een melding te krijgen (die je kan negeren).
Slim gedaan EA, beetje pamperen dat ze er iets aan willen doen, maar het per saldo toch niets opleverd. EA maakt meer geld met coin-verkoop dan met de hele verkoop van de game zelf, geld bepaald hoe ver ze blijven gaan, en nu ze dit voor het 3rde jaar al kunnen doen.. blijven ze dat doen.
Niet alleen EA, wat denk je van WB studios met Mortal kombat 11 en Mobile versie? Dat zijn ook geldslurpers als je alle karakters, skins, etc. wil. Voor mij persoonlijk was Mortal Kombat 9 de laatste echt goede MK in de serie, die mij heel veel deed denken aan mijn favoriete MK Trilogy.
Ubi$oft heeft er ook een flink handje vol van, zelfs bij single player games, om over Activi$ion/Blizzard maar te zwijgen.
Gelukkig zijn er ook grote studios/uitgevers zoals CD Projekt Red. Die alles goed doen, zonder pre order bonusses, ingame aankopen en zeer goede uitgebreide DLC die het geld dubbel en dwars waard zijn.
Eidos heeft ook bij mij de bal flink laten vallen met de laatste Deus Ex. Half afgemaakt verhaal, microtransactions (in een single player game) en pre order meuk die maar eenmalig in 1 savegame te unlocken waren. Gelukkig bestaat er dan voor die single player games nog zoiets als Cheat Engine om gratis je upgrade packs te "downloaden"...
Of Borderlands 2 t/m 3, waar gelukkig een savegame editor voor bestaat om zelfs je wapens te unlocken zonder aankopen.

Ik geef dit soort studios/uitgevers in ieder geval geen cent meer.
Ik geef dit soort studios/uitgevers in ieder geval geen cent meer.
Waardoor je het probleem dus alleen maar groter maakt, want je speelt het blijkbaar wel alleen je betaalt er niet voor waardoor de studios niet genoeg geld binnenkrijgen en de volgende versie dus nog meer microtransacties etc moet bevatten.

Of stem met je voeten + portemonnee (en blijf bij het spel weg) of betaal gewoon voor wat je gebruikt. Maar wat jij nu doet is gewoon diefstal omdat je het te duur vindt.
Ik vind een ferrari ook te duur, maar dat betekent nog niet dat ik hem dan maar ga stelen.
Volgens mij bedoelt hij ook dat hij met de voeten afstemt, niet dat hij het illegaal koopt.

De upgrade packs gratis downloaden omzeilt alleen het microtransactie-gedeelte. Dat zou je als stelen kunnen zien.
Ik bedoel inderdaad dat ik de games geheel niet meer aanraak. Illegaal downloaden van games doe ik sowieso nooit, want steun graag developers.
Ok, mijn foute interpretatie dan.
Heel slim vind ik het niet, zij hebben ook het meest onder vuur gelegen door het Battlefront 2 drama. Uiteindelijk blijft het mogelijk om met geld packs te kopen om betere spelers te krijgen, dit model moet gewoon uit de game gesloopt worden.

The Act Man heeft gisteren toevallig een nieuwe video geüpload over the Rise en Fall of Lootboxes. Wel interessant om te zien wat de beweegredenen zijn, uiteindelijk is het alleen maar geld.

https://www.youtube.com/watch?v=5VFrbD1mhac
Alhoewel ik het een uitermate goed idee vind, ik neem tenminste aan dat je als ouder deze limieten kan instellen en dat je kinderen die dan niet meer kunnen wijzigen.
Is de uitvoering ervan extreem zwak zolang je het kan wegklikken en negeren.

Maar qua idee lijkt het me niet verkeerd om gewoon in windows / elke console dit soort spul in te bouwen qua parental controls.
- Mag er geld uitgegeven worden en zoja, stel een max bedrag per tijd in.
- Hoelang en wanneer mag welke game gespeeld worden (of alle games)

Per game gaat dit niet werken want dan krijgen de parents 300+ dashboards om dingen in te stellen etc. Maar gewoon op console / windows nivo?

Dan kan je je kind ook zelfregulatie leren door bijv te zeggen : Je krijgt 7 uur per week fortnite time, kies zelf maar uit hoe je dat indeelt, dat kan zijn elke dag 1 uur na het eten. Je kan ook op 1 zaterdag alles opmaken, kies zelf maar.
Is dan ook meteen een goed alternatief voor zakgeld. Ze mogen een x bedrag per week uitgeven op de console, zoek zelf maar uit of je het spaart voor een game of alles uitgeeft aan FUT.

Helaas is dat punt nog ver weg als ik zie hoe er nu omgegaan wordt met de zorgen van mensen rondom microtransactions.
Microtransactions is weer een ander punt.

Het probleem van microtransactions is het woordje micro...
Mensen zijn over het algemeen heel erg slecht in het optellen van getallen over tijd.

1x 1 euro uitgeven voor een leven erbij is niet duur en niet erg (het is maar 1 euro)
alleen doe je dat 2x per dag, dan zit je op 60 euro per maand. En dan had je beter een full-price AAA game kunnen kopen, want dan zou je klaar zijn qua betalen. Terwijl je met microtransactions door blijft betalen.
Beetje zoals de melding op het sigarettenpakje "Roken is schadelijk voor de gezondheid".
Je doet er verder niks mee.
En toch loopt het aantal rokers al een hele tijd terug

https://www.rtlnieuws.nl/...k-nederland-sterke-daling
En toch zou dat op een veel sneller tempo teruglopen als ze de prijzen van een pakje plots met 10 euro zouden ophogen in plaats van jarenlang systematisch met een dubbeltje of 25 cent.
Ik als niet roker snap niet waarom wij ons druk maken over wel rokers. Mensen mogen toch doen wat ze willen.

En waarom moet het allemaal duurder worden voor de rokers? En bijvoorbeeld niet voor mensen die te dik zijn, of moet willig in de WW blijven?
In België is er een suikertaks :)

En dik zijn is niet schadelijk voor mensen rondom U. (wel meestal niet :P)

Als niet-roker denk ik dan : wat scheelt het mij, zolang ze maar uitkomen om over 30 jaar de zorg zelf te betalen voor rook-kankers
Ja zorgkosten is natuurlijk wel een dingetje, maar aan de andere kant blijft het vreemd, dat het wel verkocht mag worden. Terwijl iedereen weet dat je toch ziek wordt uiteindelijk.

Dus de accijnzen gaan naar de zorg pot neem ik aan?
Dat is het vaak genoemd argument : als het dan toch zo ongezond is, verbied het dan. Maar ervaring heeft geleerd dat dit niet echt de methode is; zie naar alle "andere" soft- en hard- drugs. Toelaten onder bepaalde regels en de prijs verhogen (eg. alcohol) heeft de beste invloed.

Overigens zijn de politiekers zo corrupt/incompetent dat het geld natuurlijk niet naar de zorg gaat, nee, naar een of ander "kijk-eens-hoe-goed-we-het-doen" projectje. (maar dat is natuurlijk iets anders)
Doordat rokers dood gaan aan goedkopere ziektes, en niet zo lang zorg nodig hebben, en korter pensioen krijgen, besparen ze de andere mensen geld. Bovendien betalen ze meer belasting. Dus zolang ik de rook niet in hoef te ademen vind ik het allemaal prima.
Denk niet dat dit ze veel gaat helpen, zo'n wegklik schermpje.
Wat mis ik toch de tijd dat je een spel kocht, dit spel AF was en het een eenmalige aanschafprijs had van 100 gulden destijds. Vraag me soms af waarom er zo'n grote markt is om letterlijk ieder jaar een nieuw (bijna het zelfde) voetbalspel te kopen voor de volle mep en daar naast ook nog eens al je zakgeld te steken in digitale kaartjes.
In mijn jeugd kochten we ook wel Magic / Pokemon etc kaartjes, maar daar zat dan nog een heel tof sociaal aspect aan vast. Voetbalspellen tegenwoordig is alles online en zijn steeds minder bank gamers.

Laatste tijd ben ik betreft games erg aan het uitwijken naar goede indie devs die dit soort praktijken links laten liggen en een stap terug in de tijd aan het nemen betreft retro gaming en dan vooral de SNES / N64. N64 had vooral enorm veel leuke party games die je gezellig met vrienden en familie kan spelen zoals Mariokart, Marioparty, etc.

Games van nu die mij erg trekken zijn: Sonic Racing (Mariokart clone), Overcooked (leuke party/puzzle game), Jamestown (oldskool 2d shooter), The Witcher Series, Dark Souls, The Surge 1 en 2 en zelfs de laatste Tereminator shooter (al is die niet perfect, heeft de game wel een goede sfeer dankzij de soundtrack).

De enige EA game die ik wel heb gekocht is Star Wars: Jedi Fallen Order vanwege het hoge Dark Souls gevoel in die game. Ben blij dat EA daar geen rare sprongen heeft gemaakt. Zouden ze met meer van hun games mogen doen!
EA heeft na de toch wel desastreuze launch van battlefront 2 de game nog goed ondersteund door veel gratis content uit te brengen. Naast Jedi fallen order hebben ze ook squadrons en de red alert remaster onlangs uitgebracht zonder in-game aankopen.

Ik ben alleen bang dat sport games toch wel een beetje hun melk koe is, lekker makkelijk ieder jaar een zelfde game uitbrengen.
Daar moet ik je gelijk geven, dat ze bij Battlefront 2 gemaakte schade achteraf toch hersteld hebben, maar dat had voornamelijk te maken met alle refunds die mensen wilde hebben. Waardoor aandeelhouders beginnen te klagen... dus kwam niet echt uit de goedheid van hun hart, maar vanwege de pijn in de portemonnee.
Dat is dan ook de enige manier om een grote publisher tot verandering te brengen: geld. Als de EU nu de verkoop stopt omdat dit te weinig maatregelen zijn, heb je volgende week nog (buggy) verbeteringen. Kopen de fans het spel niet meer, dan gaan ze ook dingen omgooien. Het enige dat niet werkt is klagen dat je net gekochte spel zo brak is ;)
Daarom eerst massaal kopen en dan massaal refunden met zijn allen ;) dat is het enige dat ze zullen voelen. Wat bij Battlefront 2 het geval was.
Wat mis ik toch de tijd dat je een spel kocht, dit spel AF was en het een eenmalige aanschafprijs had van 100 gulden destijds.
Die spellen bestaan nog altijd, en worden ook nog altijd gemaakt. Er zijn nog genoeg titels die geen ingame purchases hebben, en waar je ook geen online voordelen krijgt als je een duurdere edititie koopt. De " Triple A" titels vallen vaak af, maar de meeste daarvan zijn toch "13 in een dozijn" risicoloze games. Als je voor jezelf een paar publishers gaat blacklisten (o.a. Ubisoft, EAgames, etc) dan heb je al een goed filter gecreëerd om die rotte appels eruit te filteren.
Dat is dus precies wat ik doe, filteren van Publishers. Ben vaak aangenaam verrast door kleinere studios of kickstarter projecten zoals Bloodstained. Games waar ik heerlijk mijzelf in kon verliezen.
Vroeger had je ook maar een paar games dat je in die periode aan het spelen was.
Nu heb je COD, Assasins Creed, Fifa, Far Cry, Watch Dogs, etc.
Opzich leuke games, maar voor 60euro heb je een fractie van de game. Want er komt nog een season pass, battle pass en een DLC. Christmass pack, Valentine pack, 4th of July endan nog voordat de game af is kan je hem al kopen, met extra skins, levels, sleutelhangers, al wat je maar wil, als je maar betalen kan.

Dat de battle pass gratis door hem aan te schaffen en als je voldoende levels complete je de waarde van de battle pass terug hebt in in-game currency om de volgende aan te schaffen is op zich wel een goed idee. maar niet als elke focking game dit doet en je bij wijze van spreken na je daily job nog een nightly job hebt om te spelen, soms met doel (challenges die je sneller doen levelen) of gewoon door te spelen...

Ik hou het niet meer bij en het is mij allemaal te veel.
Dit gevoel heb ik net zo, de enorme druk van bepaalde events en battlepasses. Soms zitten er leuke skins tussen die ik graag zou willen, maar de paywall of grindwall is mij dan te hoog gezien een (bijna) fulltime baan. Gamen moet voor mij namelijk ook nog leuk blijven, en dat gevoel van leuk wordt met de dag minder dankzij dit soort praktijken. Het voelt allemaal teveel als druk en een stressgevoel van moeten als er toevallig iets bij zit dat je echt wil (voorbeeld zijn classic skins voor Mortal Kombat, omdat deze mij terug in de tijd brengen van MK1-2-3-Trilogy).
Ik heb ook besloten dat MK11 echt mijn laatste MK game ooit is en heb besloten dat ik voor het volgen van het verhaal vanaf nu ook alleen nog maar Youtube kanalen af zoek voor compilaties.
Ubisoft is mij ook kwijt als klant door de Rainbiw Six series te veranderen in een scifi Teletubbie landschap in plaats van een tactische shooter met PVE situaties e.d.
Gelukkig zijn oud medewerkers van Ubisoft bezig aan Ground Branch, de spirituele opvolger van zowel R6 als Ghost Recon series. De prijs van beneden de 20 euro heeft mij al snel doen beslissen deze studio mijn volledige support te bieden.
Ook is er een spirituele SWAT 4 opvolger genaamd Ready Or Not, maar deze moet zichzelf in mijn ogen nog bewijzen.
Toch bijzonder dat een game met gok (of surprise) element dat je met "echt" geld moet kopen een 3+ rating krijgt maar een heruitgaven van Pokemon Red/Blue/Yellow etc op de 3DS direct een 12+ rating juist vanwege een gok element (dat trouwens géén "echt" geld kost)
Ik denk dat EA gewoon hele dure en goede advocaten kan veroorloven met de microtransactions die helemaal niet meer zo micro zijn...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee