EA: pc-versie FIFA 21 krijgt next-genverbeteringen omwille van systeemeisen niet

De pc-versie van FIFA 21 krijgt de op dinsdag aangekondigde verbeteringen niet die de PlayStation 5- en Xbox Series-versies wel gaan krijgen, vanwege de minimale systeemeisen van de pc-versie. EA Sports zou anders deze eisen moeten verhogen, wat het bedrijf niet wil doen.

Executive producer Aaron McHardy zegt tegen Eurogamer dat EA FIFA 21 laagdrempelig en beschikbaar voor zoveel mogelijk mensen wil houden. Veel pc-spelers hebben volgens de ontwikkelaar en uitgever computers met relatief lage systeemspecificaties. Wanneer EA de next-gen-verbeteringen zou doorvoeren aan de pc-versie, zouden de systeemeisen omhoog moeten en zouden veel spelers FIFA 21 niet meer kunnen spelen, zegt McHardy. Daarom blijft de pc-versie gelijk aan de PlayStation 4- en Xbox One-versies.

Voor de pc-versie van FIFA 21 is volgens de huidige systeemeisen minimaal een Intel Core i3-6100 of AMD Athlon X4 880K nodig, met 8GB geheugen en een Nvidia GTX 660 of een AMD Radeon HD 7850. Eurogamer merkt op dat het niet voor het eerst is dat een FIFA-pc-spel achterloopt ten opzichte van de consoleversies.

De PlayStation 5- en Xbox Series-consoles krijgen volgens EA onder meer een nieuw deferred lighting system en verbeterde weergave van bepaalde spelers. Zo moeten spieren en haarlokken van sommige spelers bij de next-genversies beter eruit zien. Deze versies krijgen daarnaast extra animaties, snellere laadtijden en balcompressie. FIFA 21 is nu beschikbaar voor Windows, Switch, PlayStation 4 en Xbox One. De PlayStation 5- en Xbox Series-versies volgen op 4 december. Tweakers schreef in oktober een review van de PlayStation 4-versie van FIFA 21.

Door Hayte Hugo

Redacteur

24-11-2020 • 21:07

181 Linkedin

Reacties (181)

181
178
67
13
0
88
Wijzig sortering
Oftewel, EA is te lui om ook voor PC te programmeren en zelfs te lui om een goede smoes te bedenken
Zo zwaar zullen de basis upgrades toch niet zijn
De engine blijft namelijk hetzelfde
Het zwaarste zullen de graphics zijn en op iedere andere game kan je die gewoon zelf aanpassen
Dit laat maar weer eens zien hoe arrogant EA is geworden, zeker met de FIFA franchise
Ze hebben waarschijnlijk gewoon een kosten-baten analyse gemaakt en geconcludeerd dat het aanpassen van de pc versie te weinig op zou leveren.
Ja, maar dat is dus super arrogant
Het zal ze echt geen verliezen opleveren, want zoveel verschil in de codes zal er niet zijn
Maar we weten allang dat EA dingen alleen maar doet voor het geld en daarbij niet helemaal nette praktijken niet schuwt
Een PC game niet willen upgraden is precies één van die smerige praktijken waarom ik geen FIFA meer koop
Net zoals het feit dat de game gewoon ieder jaar vol zit met bugs en net uit de eerste alfa test lijkt te komen bij launch
En dat ze konsten special cards toevoegen aan de game zodat mensen maar packs blijven openen met FIFA-points in plaats van gewoon lekker spelen voor een beter team
Of men is bang om schade vergoedingen te moeten betalen omdat het plots niet meer speelbaar.
waar denk je dat de low/medium/high/ultra slider voor is 8)7
Ja hier dacht ik ook al aan. Zo kan je in Call of Duty Cold War HD Textures downloaden en die overriden dan weer de standaard high en ultra. Zo moeilijk moet dit lijkt mij niet zijn voor EA om überhaupt hogere textures mee te leveren.
Jawel jawel. harstikke moeilijk. Een software-bedrijf dat geen echte ontwikkelaars in dienst meer heeft maar alleen public relations personeel en managers en één uitzendkracht die elk jaar op een knop moet drukken om de titel van een game met 1 te verhogen, kan niet opeens zomaar hogere textures leveren, meneer! |:(
Zo makkelijk is het denk ik niet...

Het artikel heeft het o.a. over een 'deferred lighting system', wat mij doet denken aan iets meer verbeteringen dan enkel betere textures. Vaak komen zulke nieuwe features mee door de engine zelf te voorzien van een upgrade. Ik gok dat E.A. bij de nieuwere versie van de engine optimalisaties heeft gedaan voor zwaardere machines en daarmee de speelbaarheid op langzamere systemen niet kan garanderen.

Heel zwart-wit zou dit betekenen:
- Huidige engine behouden en geen grafische updates
- Nieuwere engine gebruiken en minimum specs omhoog gooien
- Nieuwere engine optimaliseren voor tragere machines en er dus meer geld tegenaan gooien.

Lijkt erop dat ze voor optie 1 hebben gekozen.
Ik vermoed zelf dat de nieuwe engine nog niet zo geoptimaliseerd is dat ze bij gelijke pc specs ook gelijke grafische weergave kunnen bieden. Dus dat zou voor lower end systemen een grafische achteruitgang betekenen.
Ja precies, grafische achteruitgang of lagere frame rate.
Als je dan de minimum specs omhoog moet gooien kan dit ook weer leiden tot minder verkoop. Dan vindt management vaak geen goed idee ;).
EA had er ook voor kunnen kiezen om bij het opstarten een keuze te geven voor de nieuwe of oude engine. Dan kun je zelf bepalen of je dat wilt of niet.
Dat EA dit niet toevoegt geeft inderdaad aan dat ze er geen geld en moeite in willen steken. :(
Ook dat kan vaak niet zomaar.

API’s veranderen vaak bij nieuwere versies. Ook zou het kunnen dan models of textures niet compatibel zijn met beide versies.
Ondersteuning voor meerdere versies brengt dus snel veel extra complexiteit met zich mee, met meer ontwikkeltijd, meer kans op bugs als gevolg en meer test-tijd (en capaciteit) nodig.
Deferred shading kan je okk gewoon in trappen van qualiteif bijstellen net zoals forward shading. Het is alleen een andere techniek.
In theorie wel, maar het zal heel afhankelijk zijn hoe het geïmplementeerd is.
Games (zeker iets als FIFA wat al decennia doorontwikkeld is) zijn vaak gigantisch complex, ook worden er regelmatig bochten afgesneden om deadlines te halen (dat refactoren we later wel, amiright?).
Vaak zitten er ook nog wat abstractielagen tussen die theoretisch de boel zou moeten scheiden maar in de praktijk dit soort migraties alleen maar complexer maken.
Op ps5 kan je in de playstation store 'upgraden naar de next-gen versie' als ze dit gewoon op pc ook doen kunnen mensen met een mindere pc gewoon de originele game blijven spelen...
Ja dat snap ik, maar de huidige game is er toch al
Dan kunnen ze de upgrade toch uit brengen als hele nieuwe game die gratis is voor alle FIFA 21 eigenaars
Fifa 21 plus? Dat gaat natuurlijk niet gebeuren...
Ultra-Low settings zou daar een oplossing voor kunnen bieden.
Ja tuurlijk, hadden we gezamenlijk crytek destijds aan moeten klagen
Dat is onzin. De huidige engine hoeven ze niet weg te gooien ze kunnen er een 2e aangepaste naast zetten als ze zouden willen. Voldoe jij aan de eisen krijg je de nieuwe engine. Zo moeilijk/spannend is dat niet. Het is compleet gel*l wat EA verkondigd.
Ja, maar dat is dus super arrogant
Het zal ze echt geen verliezen opleveren...
Break-even draaien is niet genoeg, laat staan verlies. Het zal naar verwachting niet genoeg opleveren. De tijd die erin gestoken zou moeten worden, zal wellicht in een ander project meer opleveren. Heeft niets met arrogantie te maken, maar met rendementsverwachtingen.
Zelfs verlies draaien kan prima zijn als ze zo hun imago hoog houden
Door deze smerige streek lijden ze weer imago schade, en als gebolg van hoe slecht de laatste paar FIFA's waren hebben ze ook al wel wat schade opgelopen
En je gaat met niet zeggen dat een code omschrijven van console naar PC zo moeilijk is en zoveel tijd kost als je al letterlijk dezelfde basis software hebt en de consoles ook nog eens op een vergelijkbare GPU architectuur draaien (die draaien namelijk op Big Navi, die ook gewoon naar PC komt)
Jij snapt het niet helemaal, wat er hier voor ps5 en xbox wordt uitgebracht is gewoon FIFA 2022 met het roster van 2021.

EA draait gewoon op de jaarlijkse formule van :
- Nieuw Roster
- Kleine updates
En dat is dan de prijs waard van een AAA-titel.

Dat kan je niet uit elkaar trekken op een bestaand platform want de onderdelen zijn niet een AAA-prijs waard, op een nieuw platform moet je wel maar dan krijg je daar gewoon volgend jaar nog kleinere updates.
Ik denk dat het eerder andersom is
Op PS4 en XBOX One is het FIFA 20 met kleine updates, wat eigenlijk FIFA 19 was met kleine updates
En PS5 en XBOX series X/S krijgen de echte FIFA 21
Er is geen echte Fifa 21, elke Fifa is slechts de vorige versie met kleine updates + een nieuw roster.
Voor de Switch verkopen ze letterlijk een roster upgrade als nieuw spel. Staat zelfs op de doos dat ze zo lui zijn dat ze alleen dat gedaan hebben.

Maar ja, mensen kopen het gewoon allemaal wat dus aan EA aan geeft dat ze het gewoon de volgende keer weer kunnen flikken.
Anoniem: 669783
@Stijnvi25 november 2020 10:00
Voetbalgames op PC staan daar bekend om. Ik herinner me dat pro evolution soccer op pc ook een jaar achterliep met grafische updates op een bepaald punt.
Klopt, voetbal games hebben grafisch altijd al achter gelopen naar mijn mening.

Er zit helemaal geen "wow" factor in de graphics of sfeer.
Ik heb ik geen jaren meer FIFA titels gespeeld (98 ofzo voor t laatst) maar ik kan me voorstellen dat er naast graphics ook veranderingen aan bijvoorbeeld het physics model zijn gemaakt waardoor de CPU requirements omhoog gaan. Als uit hun statistieken blijkt dat de meeste mensen (of iig een relevant aantal) geen CPU hebben die het next gen physics systeem kunnen draaien zou je daar klanten gaan verliezen of ze gaan klagen dat het niet goed loopt, en dan heeft EA het weer gedaan natuurlijk.
Een slider of checkbox om te kiezen gaat ook niet werken omdat FIFA (lijkt me iig) het flink van multiplayer gaming zal moeten hebben, en je loopt als je verschillende systemen gaat gebruiken om animaties, physics etc te doen vrijwel zeker tegen synchronisatie issues aan tussen de clients. Dus iedereen moet verplicht over naar het nieuwe systeem, je moet wachten, of je moet de community op gaan splitsen afhankelijk van welke opties mensen in de instellingen gebruiken..
Ik denk dat gewoon een generatie wachten de meest voor de hand liggende keuze zal zijn geweest.
Daar ben ik het helemaal mee eens
Maar die splitsing ontstaat toch al, aangezien PS4 en de oude XBOX de next gen upgrade ook niet krijgen
En met de huidige tekorten kan ook niet iedereen tegelijk upgraden
En voor zover ik weet is het dit jaar in ieder geval alleen graphics upgrades enzo
De engine blijft namelijk hetzelfde
En als je kijkt naar de huidige system requirements lijkt het me niet dat de next gen upgrade nou echt heel extreme specs nodig heeft
Het is gelukkig geen flight sim
En dit hadden ze ook al voor de release aan moeten zien komen en de system requirements al voor de release verhogen om de next gen upgrade te ondersteunen
Maar bij de PS4 en Xbox One zit je ook werkelijk op een ander platform. Als je het voor de PC koopt verwacht je ook met je PC vrienden te kunnen spelen, en niet dat je daar ook opgesplitst gaat worden.
Dat de engine het zelfde is hoeft niet te betekenen dat alles binnen de engine exact het zelfde is gebleven natuurlijk. Unity is een engine, maar niet alles dat er mee gemaakt is is exact het zelfde (oke, lekker overdreven voorbeeld natuurlijk, maar toch). Je kan binnen dezelfde engine op een platform met veel meer rekenkracht natuurlijk dingen heel anders afhandelen dan op een trager platform..
Ze kunnen de requirements wel ruim vooruit al omhoog gooien, en aankondigen dat je een zwaardere CPU nodig hebt, maar dat verandert niet dat wellicht een groot deel van hun klanten gewoon niet gaat (of zelfs financieel niet kan) upgraden. Als je daarmee een groot deel van je markt kwijtraakt, of weer de naam krijgt dat je een "baggerproduct" hebt gemaakt dat "niet goed werkt" omdat mensen hun hardware het niet meer trekt.. is dat ook niet echt een goede optie imho.
Bij een aantal van de titels van Wargaming (World of tanks, world of warships) zag je dat het ook best een tijd duurde voordat er eindelijk eens een keer een flinke grafische en inhoudelijke update kwam puur omdat ze doorhadden dat veel van hun spelers in regio's zaten waar high (en zelfs mid range hardware) lang niet voor iedereen bereikbaar was.. Daar zijn ze pas gaan upgraden toen ze de specs min of meer gelijk konden houden, en hebben ze eerst een heleboel geoptimaliseerd om de upgrades mogelijk te maken.
Zoals ik al zei, FIFA is niet echt iets dat ik speel (Niet mn ding) dus ik heb geen idee hoe spelers over de wereld verdeeld zijn, en binnen welke klassen en leeftijden het populair is. Maar ik denk dat EA daar wel onderzoek naar heeft gedaan.
Maar bij de PS4 en Xbox One zit je ook werkelijk op een ander platform. Als je het voor de PC koopt verwacht je ook met je PC vrienden te kunnen spelen, en niet dat je daar ook opgesplitst gaat worden.
Ik verwacht helemaal niet dat ik alleen met PC-vrienden kan spelen. Ik vind het juist jammer en denk dat de meesten het ook jammer vinden, wanneer er geen crossplatform ondersteuning is in moderne multiplayer games. Dat EA wederom te lui is om effort en geld te stoppen in crossplatform is hun keus. BIj bevoorbeeld COD Modern Warfare kan je kiezen of je met spelers van andere platformen wil gamen of niet. Dát vind ik zoals het hoort tegenwoordig.

[Reactie gewijzigd door conces op 25 november 2020 10:06]

Ik noem dat gedrag grafiekfetisjisme: het is iets wat op papier heel mooi lijkt. Mooi grafiekje maken met op de ene as de kosten, de andere de inkomsten en dan is de conclusie "is niet nodig" snel gemaakt.
Het is tijd dat we eens niet opstaan en de rotzooi links laten liggen.

Ik hekel al jaren het waardeloze beleid van Android: miljarden binnenharken ten koste van onze privacy en een advertentiearme ervaring, maar ondertussen wel al jarenlang een updatebeleid er op nahouden om je voor te schamen.
Daarom probeer ik ze links te laten liggen. Ik gebruik privé voornamelijk Sailfish, van Jolla. Een verademing als het gaat om privacy, advertenties en roottoegang. Het is misschien niet zo gelikt als Android, maar ik ben er al jaren van overtuigd dat dit een betere keuze is dan Android.
Kijk naar het nieuws van de afgelopen jaren. Facebook, Google, Apple, EA, keer op keer op keer op keer wordt er iets verzonnen waar de koper de dupe van is en keer op keer op keer op keer blijven we hun producten kopen. Waarom? Is dat het "in de winter in je broek plassen" wat een exman van Nokia 10 jaar geleden al voorzag?
Dat is heel persoonlijk, zo lang ik beveiligingsupdates krijg interesseert het mij niet welke Android versie ik heb. Ik had tot een half jaar terug een S7 Edge waar ik al 4 jaar netjes beveiligingsupdates voor heb ontvangen. Welke Android versie het draait zou mij persoonlijk een worst wezen.
De grap is, dat je bij Android niet weet of je device volledig gepatched is. Ja, er staat de je de laatste beveiligingspatch van datum X hebt, maar dat zegt helaas niets. Zelfs bij Samsung gaf een device aan de laatste versie te hebben, maar nog steeds 2 kritieke patches te missen.
Dat zou goed kunnen maar wat ze hier boven bewerken is natuurlijk onzin. Op de PC kan je gewoon een slider met presets maken. Zodat je ook een stand High hebt die hetzelfde was al Fifa20 en dan Ultra waarbij je Next Gen effecten krijgt.

Maar ik ben het met Stijnvi eens ze zijn gewoon lui en het verkoopt toch wel op de PC.
Een slider met presets?? Weet jij wel wat dat kost? :( Een ontwikkelaar die dat in de code moet opnemen, een tester die de slider moet testen? Dat kost wel een jaar ontwikkeltijd hoor! }> Daar gaat weer een deel van de winst! 8-) EA doet niet aan filEAntropEA!
Maar wel de volle mep betalen voor dezelfde game, niet dezelfde content krijgen. De PC wordt de laatste jaren al vaker als 'het moet dan maar' gezien. Als PC gamer wordt ik echt moe van de instelling Consoles first, ik koop geen 2000,- om daarna inferieure kwaliteit te krijgen.

Niet te spreken over het wangedrag van EA op andere vlakken(lootboxes, franchises killen, etc etc), en elk jaar wordt de game een gekloond met een kleine verandering. Terwijl ze alleen maar geld en tijd in FUT steken, de carriere modus is vaak ook geen prioriteit meer voor hun.

Bovendien wordt er amper verbeteringen doorgevoerd, en zou mijn inziens de game om de 2 jaar verkocht moeten worden, met een teams update tussendoor(zie PES).

[Reactie gewijzigd door Bjorn89 op 25 november 2020 05:44]

Wat een bagger club is dat toch dat EA, niet dat Fifa me maar ook iets interesseert, maar ze komen altijd met deze domme excuses.. weten mensen nog dat de PC versie gebaseerd was op de PS2/Xbox versie van de game ipv de PS3/Xbox 360 met precies dezelfde domme reden die ze nu geven

Als ze een beetje moeite zouden doen hoeven de minimale systemeisen helemaal niet omhoog, maar alleen de aanbevolen systemeisen

[Reactie gewijzigd door Sinester op 25 november 2020 09:37]

Ze hebben gewoon een lekkere bonus binnen gestreken van PS & Sony :) fuck de klanten, die blijven die zooi toch kopen.
Tja, de Intel Core i3-6100 is een 5 jaar oude processor, met een passmark van ~4100.
Dat is dus ~ 3x zo traag als een courante sub-top gaming PC.
Ik snap de afweging dus niet echt.

Edit: En voor de GPU geldt die factor 3 ~ ook.

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 25 november 2020 17:39]

Dit is precies wat ik ook zat te denken.

Ze gaan deze verbeteringen voor de PC overhevelen naar de volgende versie zodat ze een extra bulletpoint in de marketing van de "nieuwe" versie hebben.
Zo arrogant is het anders niet om de console versies die upgrade te geven. Je zou ook eens kunnen geloven wat ze zeggen. Ze zullen vast onderzoek hebben gedaan op wat voor systemen hun game draait of misschien is het juridisch lastig. Maar om het te laten omdat het veel werk is en dan erover te gaan liegen, ik betwijfel het. De xbox versie is in weze een licht aangepaste pc versie.
Anoniem: 24417
@HitDyl24 november 2020 21:52
hoezo, je kunt het op PC toch een setting maken - old renderer / new renderer of whatever.
De pc-versie moest in het verleden ook al wachten op een nieuwe engine en dat was destijds met een gloednieuwe game. Vermoedelijk verdienen ze er te weinig mee, dus laten ze het maar zitten.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 24 november 2020 22:52]

Onzin. Ze verdienen bakken met geld. Ze willen gewoon geen winst inleveren.
Dat is toch hetzelfde? Ze verdienen niks aan een update van de pc-versie, terwijl PS5- en Xbox X|S-bezitters de game mogelijk zullen laten liggen zonder update.
EA is al de laatste jaren compleet de connectie kwijt met de community. Nou begrijp ik dat als je Stock holders hebt dat het net even allemaal anders is, maar de blunders die er gemaakt zijn.

En dan weer z'n PR bericht naar buiten, dan ga je toch afvragen hoe warm het in die ivoren toren is? Ik boycot de EA games sinds Fifa 2018 (19 nog kado gekregen).
Dat zit er al jaren in, je kunt gewoon kiezen tussen low, medium, high en ik dacht ook ultra (lang niet meer op PC gespeeld).

Echter doet EA vrijwel niets optimaliseren aan de PC versie. De FUT spelers met geld zitten toch wel in de console wereld en FIFA wordt altijd nog veel gedownload op de PC.

Laten we hopen dat Konami de PC wel nog serieus neemt, ik verwacht veel van hun met de nieuwe Unreal Engine en hoop dat modding nog mogelijk blijft.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 24 november 2020 22:02]

Wellicht zit er achter mogelijk maken van zo'n setting meer werk dan het ze waard is. Misschien willen ze wel, maar kunnen ze niet het omdat het teveel tijd kost. Maar misschien doen ze het gewoon niet omdat ze denken dat het ze vrijwel geen sales zal kosten. Het is geen indie titel.
Nee, het is arrogant dat ze het niet voor de PC maken 'omdat anders de minimum specificaties omhoog moeten'

Processor (AMD): Athlon X4 880K @4GHz or Equivalent.
Processor (Intel): Core i3-6100 @3.7GHz or Equivalent.
Memory: 8 GB.
Graphics card (AMD): Radeon HD 7850 or Equivalent.
Graphics card (NVIDIA): GeForce GTX 660 or Equivalent.

Dit zijn de minimum specs voor de 'last gen' FIFA 21
Iedere lam... weet dat als je een beetje performance wil je het hier niet mee gaat krijgen
Dit draait misschien Super Mario Bros op 1080p maar niet veel meer dan dat
Ze hadden allang van tevoren kunnen bedenken dat dit niet genoeg zou zijn voor 'next gen'
De PS5 en XBOX Series X en S waren allang in productie voordat FIFA 21 uitkwam, dus ze wisten al welke specs die zouden krijgen en wat er dus nodig zou zijn voor PC
En als ze echt zulke minimum specs willen voor PC kunnen ze ook gewoon een tweede versie maken, en dan mensen laten kiezen wat ze installeren

[Reactie gewijzigd door Stijnvi op 24 november 2020 22:04]

Zijn inderdaad eerder minimum specs voor FIFA 12 dit, nogal wiedes dat je daar niet ver mee komt. Smoesje van EA lijkt me wel heel erg slap, zelfs als je de minimum systeem eisen zwaar zou ophogen zou nog steeds meer dan 80% van de PC’s voldoen denk ik. Wie gamed er nou nog met een dual core cpu en een mid-range gpu uit 2012 :?
iedereen die geen geld heeft om iedere 5 tot 10 jaar een nieuwe pc te kopen?
De wereld stopt niet bij nederland...

Ik denk dat EA ook graag spelers uit armere landen mee wil laten spelen?
PC's zijn bijvoorbeeld Kneiter duur in Brazilië maar daar zit wel een enorme player base.
en zo zijn er nog tal van andere continenten waar dit ook het geval is.
Dat is een non-excuus want je kan de game makkelijk scalable maken aan allerlei omgevingen, het stadion, de spelers, de kwaliteit van het bal, de mat etc zijn vrij consistente variabelen.

Ik denk dat de intensiefste berekeningen komen van hoe de bal valt, en de spelers bewegen op de mat. Maar het is een 'finite' space, zoiets moet toch makkelijk te optimaliseren zijn.

Ik krijg met mijn oude 9590 fx, en 7970 nog steeds 120+ FPS in Valorant bijvoorbeeld, nou ben ik een mooie reserve aan het opbouwen voor een upgrade (Cyberpunk 2077), maar je gaat met niet vertellen dat ik Fifa 19 wel goed kan spelen op LOW, maar FIFA 21 niet omdat ze het niet scalable maken, vooral niet als je weet dat EA MEER dan genoeg geld heeft geinned voor werkelijk waar shit producten(uitzondering Apex, titan fall en wat andere titels).
Grinnik 9590 en 7970...
Dit zijn high end pc onderdelen die NOOIT betaalbaar zijn geweest in dit soort landen.
Je slaat echt de plank mis om die vergelijking te maken!

En dan heb ik het nog niet eens over de stroomkosten die het met zich mee brengt :+ .
Nederlanders zijn verwend.

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 25 november 2020 10:20]

Wie gamed er nou nog met een dual core cpu en een mid-range gpu uit 2012 :?
Er zijn hordes mensen die elk jaar alleen de nieuwe FIFA kopen en verder geen andere games spelen. Dat soort mensen heeft ook geen dikke game PC. Ik vermoed dat een heel groot deel van de FIFA spelers op een PC uit de aanbieding van de Aldi, of vergelijkbaar, speelt.
Hoezo zou het 'juridisch lastig' kunnen zijn? :? Ik kan mij serieus niet bedenken waarom juridisch een issue kan zijn.

Daarnaast, op technisch vlak; Het is niet dat ray tracing (wat nieuw is voor beide consoles zover ik begrepen heb) niet op een goede GPU kan in een PC, om een voorbeeldje te noemen.
Het zou heel goed een cente kwestie kunnen zijn, aan de next gen versie (PS5 en Series X) zal nog geld verdiend kunnen worden omdat je over een andere console praat, bij de PC praat je over het zelfde systeem en ik kan me niet voorstellen dat mensen nu zeggen omdat hij er op PC beter uitziet hem alsnog te kopen.

Wil niet zeggen dat het zo is, maar EA is normaal echt een uitgever die extra centjes wilt uitslaan.
Niet als je hem als update uitlevert.

Wel als je er een nieuw roster bijdoet en hem aanbied als Fifa 2022.

Ik zou zeggen kijk volgend jaar maar eens wat de fantastische updates in fifa 2022 zijn...
Ik zou zeggen kijk volgend jaar maar eens wat de fantastische updates in fifa 2022 zijn...
Hey hey heey, hey hey heeheey! Niet vloeken, hè?

[Reactie gewijzigd door conces op 25 november 2020 10:18]

Of Fifa is gewoon een casual game die gespeeld word door mensen die niet de nieuwste videokaart hebben. Daar weleens overna gedacht?

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 24 november 2020 22:52]

Er is een verschil niet de nieuwste GPU en een GTX 660
Die komt uit 2012...
Iemand die FIFA op PC speelt zal echt wel een betere GPU hebben
Anders zullen ze namelijk waarschijnlijk op console gamen
Niet als je verder nooit games speelt.
En waarom moet het meerendeel daar dan het nadeel van ondervinden ?

Veruit de grootste groep heeft gewoon veel betere pc dan de minimum specs.
Lijkt me logisch dat je je daar als bedrijf op focused.
ze zijn gewoon lui en vinden het wel best
Fifa speelt sowieso online vaak ruk op de meeste PC-systemen. Of je nou een HD 4850 hebt of een RTX 3070. Vanwege het matchmaking systeem heb je de ene game alleen maar stotteringen, de andere game vloeiende top prestaties. En dan durven ze te wijzen naar minimum specs. Gelukkig zijn sommige mensen geneigd om gebruik te maken van de optie "mutual quit" wat in ieder geval in Fifa 18 zat.
Net als FIFA 21 op de Nintendo Switch. Wat letterlijk FIFA 20 met geüpdate transfers was. maar 20 was weer letterlijk fifa 19 met geüpdate transfers... Dus €60 euro voor een 3 jaar oude game.

https://www.ign.com/artic...acy-edition-switch-review

[Reactie gewijzigd door AlphaWierie op 24 november 2020 22:36]

Geweldig, de goodwill van EA is zo laag dat iedereen altijd meteen van het ergste uit gaat :+ . Ben het overigens helemaal met je eens, ze zijn gewoon te lui en maken er geen directe winst op. Wat EA lijkt te vergeten is dat als ze het wel hadden gedaan dat ze goodwill creeren en mensen bij andere dingen eerder een oogje toeknijpen.

Helaas gaat het alleem maar om geld nu. Ze hebben daar totaal geen strategisch inzicht; de huidige CEO is voor tactisch bezig want dat is beter voor zijn bonus.
Geweldig, de goodwill van EA is zo laag dat iedereen altijd meteen van het ergste uit gaat :+ . Ben het overigens helemaal met je eens, ze zijn gewoon te lui en maken er geen directe winst op. Wat EA lijkt te vergeten is dat als ze het wel hadden gedaan dat ze goodwill creeren en mensen bij andere dingen eerder een oogje toeknijpen.

Helaas gaat het alleem maar om geld nu. Ze hebben daar totaal geen strategisch inzicht; de huidige CEO is voor tactisch bezig want dat is beter voor zijn bonus.
Dat hebben ze toch zelf gedaan, zij en samen met de andere grote game producers. Ik ben blij dat ik pre 2006 mijn game ervaringen heb mogen hebben, mischien ben ik wel verwend daardoor. En ook toen waren er vele shitgames, maar sinds de consoles beter zijn geworden heb ik het idee dat veel games zo dumbed down zijn, en dat er voor de massa geproduceerd wordt zodat Oma en tante Bep ook meteen aan de slag kunnen.

Waar je vroeger nog skill based games had zoals Quake etc, is dat nu toch stukken minder
Waar je vroeger het idee had dat games gemaakt werden van en door gamers met een hart, heb je nu het idee dat games gemaakt worden voor Stockholders.

niet te spreken over de missers van EA in de media, komop hey wtf gebeurd daar allemaal? Ik kom mischien zeurderig over maar ik vind het huidige game klimaat echt een achteruitgang t.o.v 15 jaar geleden voor de Lootbox craze.
Wat toevallig! Vorig jaar ben ik ingemaakt door de oma van tante Bep. Mijn winningstreak van 6 (helemaal verdiend overigens, of toch niet?) werd bruut gepareerd door oma die even de controller moest vasthouden van tante Bep, die dringend even naar de WC moest. :*)
Heeft niks met arrogantie te maken en alles met kosten-baten. Alle grote bedrijven maken die afweging, niks nieuws onder de zon.
Dan denk ik toch dat iemand bij EA vergeet wat de kosten zijn voor hun imago als ze dit soort shit blijven doen
Niet alle kosten en baten zijn direct uit te drukken in geld
Ze mogen dan doorgeleerd hebben, maar als je kijkt naar de debacles de afgelopen jaren vraag je me toch af of de mensen op de juiste plek zitten.

Of ben je Star Wars al vergeten? Zijn we Anthem vergeten?
Of zijn we vergeten hoe er verschillende franchise verkloot zijn (Command and conquer, need for speed, etc)

Zijn we vergeten hoe EA studio's overneemt, en ze daarna verziekt met een EA infectie, waardoor de magie verdwijnt die in eerste instantie de eerste iteratie van een game zo succesvol maakt (Dragon Age 1) en de daaropvolgende titels steeds minder magie van die eerste hebben.

Leg mij dat eens uit?
Dat kan ik niet uitleggen want daar heb ik geen kennis van. Ik koop gewoon geen games die ik niet de moeite waard vind omdat ze kwalitatief te weinig bieden. En ik zou denken dat anderen dat ook doen. En als dan ijkt dat EA daardoor te weinig verkoopt dan zullen ze ongetwijfeld hun beleid aanpassen. Zo niet dan boeren ze blijkbaar voldoende en is er geen incentive om het beleid om te gooien. Dat jij baalt van gemaakte keuzes kan zijn maar je hebt geen recht op EA games zoals jij ze graag wil zien. Er wordt een product gemaakt bij EA en jij kan kiezen of je dat product interessant vindt voor de gevraagde prijs. Als ik jou zo hoor vind je dat niet de moeite waard en laat je EA games links liggen. Toch? Het is niet ingewikkelder dan dat lijkt me.
Ja, een product wat net zo duur is, maar op een krachtiger platform toch minder presteert
Dus het is niet hetzelfde product, het is een duidelijk minder product
Dus klagen is wel terecht

En het lekker aan de bedrijven overlaten is juist wat we niet moeten doen
Als we nooit commentaar geven weten de bedrijven niet meer wat ze moeten doen, en gaan ze rare shit doen, zoals EA hier al mee denkt weg te komen

En iets als de waarde van een imago kan niemand daadwerkelijk goed bepalen
En als EA een econoom in dienst heeft om dat te bepalen die helemaal geen idee heeft wat voor impact graphics hebben op een game ervaring en hoe belangrijk de PC community is voor games, dan klopt zo'n berekening ook van geen kanten
Ik zou het gewoon niet kopen als ik er niet tevreden over ben.
Dat is zo. Maar zo zie je weer, alles draait om geld en omkoperij! Wie weet heeft Sony en Microsoft EA wat extra centjes betaald om hun versies voorrang te geven, of erger nog, zodat ze omwille van dat een console gaan kopen, want FIFA games zijn zeer populair en er zullen wel genoeg mafkezen zijn die voor dat extra mooie weergave in dat SPEL zo ver zullen gaan. En dat weten ze bij EA verdomd goed !!
Next-gen microtransactions
Precies dit, breng het desnoods gewoon als een (gratis) DLC uit - High Resolution Textures DLC
Zie je ook steeds vaker voorkomen.
Nog een goed voorbeeld hiervan is EA's implementatie van een anti cheat systeem voor FIFA.

Geen Punkbuster, EasyAnticheat of andere client, nee wanneer je full-screen naar windowed gaat of alt tabbed, dan disconnect je.

Ja, echt waar, dit was een aantal jaar terug EA's antwoord tegen het vele cheaten (lees: Het gebruik van de software cheatengine).

Deze oeroude software gebruikt men online om statistieken van spelers te manipuleren of om de tegenstander te laten disconnecten, om zo een 3 - 0 win te krijgen. Het is te triest voor woorden.

Andere titels zoals Battlefield die ook gebruik maken van EA's ignite engine, hebben Punkbuster ondersteuning. Waarom FIFA dan niet? Juist, gemakzucht.
Nog iets wat hier deels mee te maken heeft en laat zien hoe slecht hun systemen werken
Als je tegenstander disconnect krijg je soms niet eens een win, maar moet je de wedstrijd gewoon opnieuw spelen
Waarschijnlijk omdat ze die cheats dus niet gefixt kregen
Dat slaat natuurlijk ook helemaal nergens op, want in het voetbal is opgeven hoe dan ook een 3-0 winst voor de tegenstander

Maar ja, hackers/cheaters niet aan kunnen pakken is iets waar Ubisoft Activision (weer eens door elkaar gehaald) ook wel wat van weet *kuch* Modern Warfare / Warzone *kuch*
Dat is dus niet alleen een EA/FIFA probleem helaas

[Reactie gewijzigd door Stijnvi op 25 november 2020 01:10]

Ik ga even mierenneuken, Modern Warfare / Warzone zijn van Activision :+

Dan nog heb je zeker gelijk hoor.

[Reactie gewijzigd door Sieb2 op 25 november 2020 01:00]

Het is al laat hè hahah :+
Haal die twee op de een of andere manier ook echt regelmatig door elkaar
Echt geen idee waarom
Omdat Activision net z'n klant onvriendelijk bedrijf is als EA? Of er nu EA staat, Activision, Ubisoft, Take2, Warner Bros.

Is een pot nat, alleen andere product namen :)
Ik zal genadeloos eerlijk met je zijn op dit punt want ik ben er moe van geworden. (alles hieronder is enigzins satire)

Als ik EA was had ik dit ook gedaan. Weetje waarom? Want de SUKKELS (ja sukkkels ja. goed gelezen.) kopen toch wel.
Iedereen loopt te mekkeren maar er word weer gewoon 60 tot 80 euro overgeboekt. gewoon weer kopen. en gewoon weer in die microtransactieshop teringzooi kopen waarvan je diep vanbinnen weet dat je overdwars genaaid wordt gezien je al 60 piek lichter gemaakt bent
Ik bedoel plaats jezelf eens in de leren bureaustoel van de CEO van EA. lekker sigaartje roken met een glas whiskey erbij achter je walnoot houten bureau. en je ziet de kneuzen weer bij de hekken drommen. Bedankt sukkels ik ga weer even kijken welke kleur stoelen ik in mn nieuwe bentley wil hebben.

Het maakt geen ene reet uit wat je neerzet. al is het een DROL met een FIFA logo. het vliegt de toonbank over. Waarom zou ik (als denkbeeldige EA CEO) ook maar enige moeite doen als het geld met de kruiwagens tegelijk over me heen gemieterd word?

Op een gegeven moment heb je het ook wel een beetje zelf verdiend dat ze je naaien. Je hebt je broek immers zelf al naar beneden getrokken. De oplossing is namelijk heeeeel erg simpel. KOOP. DIE. MEUK. NIET.

Zo. dit is zo lomp en zo bot als ik het kon zeggen. Je weet dat ik een lompe eikel ben het zo te brengen maar je weet ook dat ik gelijk heb. dat maakt het des te triester.

sorry voor de lompheid.

[Reactie gewijzigd door Torakk op 25 november 2020 08:36]

En als ze wel een update zouden uitbrengen en de specs zouden aanpassen zit iedereen daar weer op te klagen.

Ik kan me goed inbeelden dat als ze met een update een bepaald percentage van hun playerbase zouden beïnvloeden dat ze dit gewoon niet doen. En met alle data gathering die ingebouwd zit tegenwoordig, reken maar van yes dat ze prima op de hoogte zijn met welke hardware hun spel gespeeld wordt.

Als ze dan besluiten de update niet verplicht te maken hoor ik je denken. Dan moeten ze weer meerdere branches gaan onderhouden wat ook weer meer geld kost.

Je zit trouwens ook in een vrij unieke situatie nu, bij vorige console releases waren oude games gewoon niet te spelen op de nieuwe consoles. Wou jij Fifa 21 op u nieuwe console spelen moest je hem gewoon opnieuw kopen. Zowel console makers als developers hebben deze generatie heel wat werk verzet om games compatibel te maken met beide generaties.

Je ging er toch niet vanuit dat het spel nog een upgrade ging krijgen toen je het kocht op PC? Maar nu ze het officieel zeggen dat er geen upgrade komt is het plots een probleem? Rare mensen soms...
Ik denk niet dat het met lui zijn te maken heeft. Het zal een bewuste keuze zijn. Als het grafisch verschil tussen de PC-versies van FIFA 21 en FIFA 22 groter is dan kan EA meer exemplaren van FIFA 22 verkopen.
Als zijnde oud telefoon support medewerker van EA (ten tijde van FIFA 17, de switch naar frostbite), wil ik wel geloven dat ze de minimum spec niet ophogen.

De hoeveelheid mensen die klaagden dat de game niet opstarten wou, om er vervolgens achter te komen dat het kwam omdat hun PC niet aan de min specs voldeed, was gigantisch. Dat zal met een upgrade voor next gen textures e.d. niet anders zijn.

Ik vermoed dat een update naar "next gen" een aantal grote wijzigingen in Frostbite betekent waardoor de game per definitie al zwaarder wordt en waardoor sommige spelers die misschien nu net voldoen, ook met sliders, op eens niet meer kunnen spelen.

Of er daarnaast ook nog een argument is omtrent de kosten/baten voor PC? Tja, dat durf ik niet met zekerheid te zeggen, zou kunnen. Maar ik vermoed dat er hier wel een (gedeeltelijke) waarheid gesproken wordt.
Stel je voor dat de pc gamer met een goede pc de keuze zou krijgen....
Achja FIFA en EA, geen spel te noemen dat zover is uitgemolken dat er eigenlijk geen koe meer over is.
Ik denk dat dit oude fragmentje hier wel kan dienen als een goede allegorie voor het gedrag van EA:

https://youtu.be/N7VUU_VPI1E?t=6m18s
Achja FIFA en EA, geen spel te noemen dat zover is uitgemolken dat er eigenlijk geen koe meer over is.
Sims 4 anyone?
Sims 4 krijgt daarentegen wel nieuwe content bij elke uitbreiding
Kun je niet ergens in de optie een mogelijkheid inbouwen voor 'high res' settings en dan de "nieuwe" systeemvereisten gebruiken?! Met een mega grote 'warning' voor PC's die niet aan de systeemvereisten doen c.q. die optie gewoon blocken?

Kan volgens mij ook in COD Black Ops Cold War.

Zou toch niet zo moeilijk moeten zijn.... lijkt me?!
Ik stel mij voor dat de next gen Fifa op meer vlakken veranderd is dan slechts een paar instellingen.
Verwacht niet te veel van EA. Met de overstap naar Frostbite engine is er vrijwel niets veranderd, op hier en daar wat tweaks na.

Mijn verwachting is dan ook de resolutie/settings ophoog schroeven en hier en daar wat aanpassingen. De snelle laadtijden zitten er bijvoorbeeld al in en de rest is allemaal marketing.
Veel games op next gen krijgen een performance of pretty-mode. Alleen speler er te weinig mensen en te veel cheaters op PC dus het boeit EA al jaren niet wat er op PC gebeurd.
EA wil gewoon niet dat de graphics ook op pc komen, ze gaan geen tijd steken in pc games, we mogen blij zijn dat er uberhaupt een console port is gekomen.

Je kan al jaren en dag zelf de pc graphics kiezen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 november 2020 21:41]

Met zulke acties maakt EA zichzelf alleen maar belachelijk. Het is een middelvinger naar de pc-gamer toe. Daarom ben ik zo'n groot fan van Steam, en haat ik Origin / EA Desktop. EA just don't give a shit about pc-gaming and its community.
Bij FIFA 14 flikten ze hetzelfde. Toen liepen de consoles op de Ignite engine en de PC versie niet.

Het statement van EA is uiteraard 100% BS.
Wat een raar argument van EA. Iedereen met enorme basiskennis weet toch dat dit onzin is?
Kwestie van een aan/uit feature inbouwen. Raar weer.
Zelfs zonder kennis weet iedereen dit
Zo'n feature inbouwen kost meer tijd dan je zou denken.
Volgens EA is dit niet het probleem, ze doen het voor de minimale systeemeisen.
Kan je niet lezen? /s
Tuurlijk. Maar dat voor de PS5/XB inbouwen kost ook tijd. Voor de PC is dat aanzienlijk makkelijker.

[Reactie gewijzigd door Valandin op 24 november 2020 23:16]

Dan moeten ze niet elk jaar dezelfde game releasen, opgelost.

Feature update is genoeg.
Als men nou het hele ontwikkeljaar hadden gebruikt om een fatsoenlijke nieuwe Fifa 21 te maken i.p.v. Fifa 19 op te poetsen, dan hadden ze het niet als feature hoeven toe te voegen. Het was geen verassing dat de next gen consoles dit jaar uit zouden komen. Net zoals het geen verassing is dat de meeste PC-gamers die Fifa graag willen spelen er wel voor zorgen dat hun PC dat aan kan.

Welke PC-gamer denkt nog zijn PC met onderstaande specs te kunnen gebruiken als gamepc?

CPU: Athlon X4 880K / Core i3-6100 or better
RAM: 8 GB
OS: Windows 7/8.1/10 64-Bit
VIDEO CARD: Radeon HD 7850 or better/GeForce GTX 660 or better
Ze gaan de betere graphics verkopen als FIFA 22.

Vervolgens gaan ze het smoesje gebruiken dat vanwege de beter graphics helemaal niets anders toegevoegd kon worden.

De FIFA ontwikkelaars gaan hiervan gewoon een jaartje op vakantie terwijl de franchise weer een miljard omzet draait met minimale inzet, en helaas gaan veel mensen het gewoon accepteren.
Gewoon geen FIFA meer kopen, doe ik al jaren niet, Wat ze doen met FIFA is echt te belachelijk voor woorden. Dikke middelvinger naar alle PC gamers, inmiddels ook al jaren door ze.

Gewoon niet meer kopen. Snap sowieso niet dat mensen elk jaar FIFA kopen met de zogenaamde 'updates' of 'nieuwe features' die ze doorvoeren, ( of het gebrek daaraan met een kutsmoes zoals nu)
Zeker nooit van sliders en opties gehoord..
Precies hierom geen FIFA21 gekocht. Het is diep en diep triest hoe EA met zijn klanten omgaat! Ik hoop dat ze nog een flinke tik krijgen in het lootboxen verhaal!
Helemaal mee eens! Het zijn een bende egoistische smeerlappen daar bij E.A, dat ze de PC gamers "die wel een high end PC bezitten" zo in de steek laten! Straks gaan ze nog beweren dat een PC technisch onder doet tegenvoer een console die eigenlijk vergeleken met een HIGH END PC handicap is met de tijd!
You can't spell 'STEAL' without 'EA'..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee