Komende Pixel-smartphones kunnen niet gratis ongelimiteerd foto’s opslaan

Alleen de huidige generaties van Pixel-smartphones kunnen nog zonder limiet foto's en video's op hoge kwaliteit opslaan via Google Foto's. Voor toekomstige modellen die Google gaat introduceren, verdwijnt deze functie. Dat bevestigt Google.

Toekomstige Pixel-smartphones kunnen ook met de 'hoge kwaliteit'-optie niet ongelimiteerd back-ups maken van foto's met Google Foto's, dat bevestigt Google tegenover Android Police. Google maakte woensdag bekend vanaf 1 juni volgend jaar te stoppen met onbeperkte opslag van foto's op 'hoge kwaliteit'. Bij die optie comprimeert Google foto's.

Google liet daarbij weten dat de Pixel 1- tot en met 5-smartphones uitgezonderd waren en dat gebruikers dus de mogelijkheid behouden om beelden in hoge kwaliteit te back-uppen, zonder limiet. Hoewel Google expliciet spreekt van een 'Pixel 5 of eerder', was het niet duidelijk of komende Pixel-modellen de optie wel zouden krijgen, maar dat blijkt dus niet het geval.

De ongelimiteerde foto-opslag was een van de voordelen die Google benadrukte bij eerdere Pixel-generaties. Bij de Pixel-modellen van voor de Pixel 4, konden gebruikers zelfs al dan niet tijdelijk onbeperkt foto's en video's uploaden in originele kwaliteit, zonder enige vorm van compressie. Bij de Pixel 3 meldde Google wel dat dit om een functie ging die tot 31 juni 2022 beschikbaar bleef, bij de Pixel 2 ging het om een periode van vier jaar. De Pixel 1 had wel onbeperkte opslag van foto's in originele kwaliteit voor een onbepaalde tijd, zo benadrukt user TheFes.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-11-2020 • 09:39

71 Linkedin

Submitter: juliank

Reacties (71)

71
71
27
3
1
35
Wijzig sortering
Bij de Pixel-modellen van voor de Pixel 4, konden gebruikers zelfs onbeperkt foto's en video's uploaden in originele kwaliteit, zonder enige vorm van compressie. Bij de Pixel 3 meldde Google wel dat dit om een functie ging die tot 31 juni 2022 beschikbaar bleef.
@Olaf
Wederom incorrect. De Pixel 2 had een periode van 4 jaar (die voor mijn Pixel 2 in januari 2021 eindigt). Alleen de Pixel 1 had onbeperkte opslag van foto's in originele kwaliteit

Dit stond ook al incorrect in nieuws: Google stopt volgend jaar met gratis onbeperkte opslag van foto's al had @arnoudwokke het daar nog over alle Pixel telefoons.

Zie ook mijn reactie daar TheFes in 'nieuws: Google stopt volgend jaar met gratis onbeperkte opslag van...
Op wat voor dag valt 31 juni 2022? Stapt Google over op een andere jaartelling?
Anoniem: 470811
@avlt13 november 2020 12:40
Ja, dat valt gelijk met de geheime vaccinatie dag van Bill Gates. Dit zodat niemand het merkt.

:+

Edit: zelfs geen humor op vrijdag :) ? Goed weekend alvast!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 470811 op 13 november 2020 13:11]

humor/sarcasme wordt tegenwoordig standaard in de - gezet :N
helaas :)
Uiteraard wordt dat in "-" gezet.
Anders ziet iedereen dat en dan gaan ze dat boycotten. 8)7
Anoniem: 470811
@cadsite13 november 2020 17:28
lol :D
Anoniem: 470811
@bilbob14 november 2020 17:31
O+
Dank voor het doorgeven. Ik heb het aangevuld met een verwijzing naar je reactie. Bij komende berichten kijken we vaak terug naar eerder geschreven nieuwsberichten dus for future reference is het belangrijk zo volledig mogelijk te zijn. Als je de volgende keer in Geachte Redactie meldt is het helemaal mooi, dan houden we het hier on-topic en kun je het direct aan de redactie doorgeven dat er belangrijke info meldt. :)
Mijn vader heeft met de 3a anders ook onbeperkte opslag gekregen voor een bepaalde periode (daarvoor had hij geen Pixel). Hoe kan dat dan?
Het is sowieso gebonden aan de telefoon, dus of hij daarvoor nu wel of geen Pixel heeft gehad maakt niet zo veel uit.
Ik weet niet precies welke telefoon wat had. Ik ben van de Pixel 2 overgegaan naar de Pixel 5. Dus daarvan weet ik het.
Ik weet wel dat wat er origineel stond niet klopte.
Ik heb de functie ook bij mijn Nokia Android One gekregen volgens mij.
De limiet is 15GB, waar ik ondertussen bijna aan zit.
Maar er zit zo veel rommel van grote, korte, mislukte filmpjes tussen... Dat gaan uitzoeken is ondertussen een karwei van meerdere avonden :')
Volgens de e-mail die ik ontvangen heb, komen ze met een tool die dat voor je doet:

"On June 1, 2021, we will be launching a new storage management tool which will help you easily find and delete dark, blurry, and otherwise unwanted content. "
Ah, een functie die een beetje data-mined door je materiaal en daarna aangeeft welk materiaal het zelf niet kan gebruiken.
Maar goed, dat zal nu ook wel gebeuren natuurlijk :).
Zoek maar eens op sleutelwoorden die je foto's omschrijft. Als je wat foto's van je meubilair maakt, kun je dat via zoekopdracht "table" of "furniture" terugvinden in je albums. Werkt ook met contactpersonen :/
Fun fact: Dit werkt ook wanneer je alle files permissions ontneemt aan de Google Fotos en Files applicatie. Google zal zelfs zonder permission alle files op je telefoon met ML doorzoeken en catagoriseren (en zelf opslaan natuurlijk)

Ik bleef meldingen van Google Files ontvangen dat mijn telefoon bijna vol zat en dat ik "duplicates" van fotos kon verwijderen ookal hadden deze files andere namen en waren ze andere formaten en resoluties. Desondanks wist Google keurig alle duplicates te vinden van fotos ookal hadden ze daar helemaal geen toestemming voor.

Nooit meer Android One spyware voor mij.

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 13 november 2020 11:22]

Ik zou zeggen.. Kijk eens naar image fingerprinting. Kun je makkelijk dezelfde foto's vinden en naar mijn weten gebruikt Google Files dat ook, in dit geval on-device. Bijvoorbeeld dit: https://github.com/umbert...ar-duplicate-image-search

De titel van Google Files is zelfs; Files by Google: je telefoon opschonen. Jouw beschrijving klinkt alsof die app precies doet wat 'ie moet..? Anders kun je hem altijd proberen in disabled mode te zetten?
Hij was disabled. Ik had een andere file manager geinstalleerd en bleef alsnog meldingen van Google Files krijgen. Daarom vond ik zo apart dat hij files bleef vinden. Hoe kan een duplicate app fotos vinden zonder toestemming tot mijn files?

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 13 november 2020 13:10]

Tip: gebruik Google Lens voor die handige opzoek mogelijkheden :P
Dat is echt absurd hoe goed dat werkt inderdaad!
Als ik het goed begrijp is google foto's nooit voor dit soort doeleinden gebruikt (in tegenstelling tot andere producten van google). Ik vind het dan ook niet zo gek er voor te betalen
Voor zover wij begrijpen zullen er wel een heleboel privacy-inbreuk zaken buiten onze kennis gebeuren waarvan we geen weet hebben.

Nu kan ik positief denken en zeggen dat al die categorisering die google doet geheel belangeloos is en is voortbestaan uit rechtsvrij/beschikbaargesteld materiaal, maar ik acht de kans groter dat de input van de gebruikers die het een hele handige functie vinden om alles maar in 'de cloud' op te slaan ook gebruikt worden om allerhande algoritmes te ontwikkelen.

Zal ook vast wel ergens in de kleine lettertjes van de EULA staan.

[Reactie gewijzigd door BLACKfm op 13 november 2020 13:56]

Zou liever hebben dat ze bij HMD de software minder buggy (waaronder camera app) maken in plaats van dit soort ongein :+
Klopt. Hiervoor doe ik 1 keer per maand een opruiming. Dan is het een kwestie van een kwartiertje per keer. Ik heb trouwens een pixel en onbeperkt, maar zoveel rotzooi gaat je dan jaren later tegen het been stoten.
De limiet blijft voor mij ook gewoon 17GB en ik heb een Samsung S9+. 17GB aan foto's in hoge kwaliteit is een behoorlijk aantal. Af en toe een grote schoonmaak houden kan dan ook geen kwaad. ;)

Voor de rest heb ik ze op mijn server staan.
Foto's zijn het probleem ook niet, het zijn die korte filmpjes die, in een paar seconden al 50+mb zijn :/

Ik heb alles ook op m'n NAS staan, en een HDD op m'n werk, dus echt nodig heb ik de google opslag niet.
Dat is inclusief je mail, dat is bij mij al bijna 17 GB. Volgens mij was ooit de slogan dat je nooit meer een mail hoefde te verwijderen bij Gmail ;)

Maar ik snap de keuze wel, misschien ga ik er ook wel voor betalen.
Foto's en films worden ook steeds groter. 40megapixel fotos en 4K video's nemen veel meer ruimte in beslag als de mediabestanden van enkele jaren geleden.
Daarom was het al hoge kwaliteit en niet de originele kwaliteit voor de onbeperkte opslag.
Data hygiëne is langetermijndenken.
Voor Google Photos gaat die limit van 15 GB gelden voor nieuwe upload vanaf 1 juni a.s. Eerdere content telt daarbij niet mee, waardoor het voor de gemiddelde gebruiker wel even gaat duren voordat je daar aan zit. De schatting van 3 jaar, die Google zelf noemt, geldt m.i. meer voor de wat intensievere gebruiker.
Ik zou het oh zo fijn vinden als er ook gewoon een desktopapp bestond waarmee ik makkelijk mijn google foto opslag kon benaderen en overbodig materiaal kon verwijderen.
Helaas moet en kan dat alleen via mobiel..🤦🏾‍♂️🤦🏾‍♂️
Je kan google foto's gewoon benaderen via de webbrowser op je pc:
https://photos.google.com/search/_tra_

Dat het lang niet zo makkelijk is als met een lokale cliënt, dat klopt. Maar dat wil je ook niet als je de folderstructuur ziet die je krijgt bij een download uit google foto's.. ;)
Hartelijk dank..
Ik zal het meteen even checken..
Maar wat betreft de fokderstructuur maakt mij niet uit.
Ik wil eigenlijk gewoon alles rechtstreeks naar mijn computer downloaden en dan wissen.
Vond het upload systeem vua de foon af en toe ook vaag.
Geeft ie aan dat hij alleen de foto folder upload maar bij nader inzien upload hij ook screenshots en meerdere andere dingen.
Dat kan via de download optie, zonder problemen.
Of je volledige data via takeout.google.com

Overigens kan je in de google foto's app gewoon aangeven welke folders je wilt synchroniseren. Ik heb alleen mijn camera folder ingesteld om te synchroniseren, werkt perfect zonder zooi ertussendoor.
Nou..ik ben in ieder geval gisteravond begonnen en wat een verademing...
Het kan altijd beter...een iets duidelijker overzicht maar heb toch al netjes iets van 4 gug opgeschoond.
Heerlijk.
Dan heeft google een reden om zijn Pixel's te verkopen: onbeperkt opslag alleen op die telefoons. Lijkt mij iets wat een "exclusive" feature is, en nu halen ze dat weg! Vind ik een heel aparte zet van google.
Tenzij je voor een Pixel 6 gaat.
Ja maar dat bedoel ik. Google haalt een feature weg waarmee ze toekomstige pixels zouden kunnen verkopen. Gewoon een rare zet
Ze zeggen niet dat het nooit meer beschikbaar zal zijn op toekomstige Pixels. Misschien wordt het vanaf de volgende generatie net een onderscheidende feature voor het vlaggenshcip uit de reeks.

Het lijkt mij hier eerder te gaan om een verduidelijking van een eerder gedane belofte die enkele jaren later te algemeen blijkt te zijn.
Op zich niet raar.

Ze voorkomen dat de toezichthouders hier ook over gaan klagen dat ze hun eigen apparaten voortrekken op die van de concurrenten. Dan kan je kiezen om de concurrenten dit ook aan te bieden, waar weer meer opslag vereist. Of het te schrappen en via een betaalde manier nog geld er aan te verdienen. En men een vrije keuze te geven bij zie ze het opslaan.
Samsung of LG zou zoiets ook kunnen organiseren. Onbeperkt data opslag op de Samsung cloud
Samsung stopt met hun cloud diensten. Sturen je naar OneDrive voor opslag.

Los van dat zou het een mooie USP zijn. Al denk ik niet dat Samsung dit nodig heeft.

Edit: Typo
Mijn G6 kwam met unlimited photos opslag, ookal was dit enkel een jaar geldig. (Zeg niet dat dit bij iedereen zo kan zijn geweest)
Het zou zo maar kunnen zijn dat ze aan het voor bereiden zijn om uit de hardware te stappen. Wie weet. Het is wel jammer dat ze zelfs bij de Pixel van onbepert opslag af gaan.
Dan krijgen ze natuurlijk de lading over zich heen, want vriendjes Microsoft en Apple worden elke keer keihard verbaal in elkaar geramd als er ook maar iets van bundelverkoop lijkt plaats te vinden.
Kijk ik vind het op zich niet heel erg om 2 euro per maand te betalen om al m'n foto's op te slaan, maar ja, lijkt mij toch wel iets wat een sales pitch kan zijn. Dus inderdaad, nu krijgt Google het over zich heen. Ben benieuwd of er iets aan veranderd.
Maar dat doen ze momenteel blijkbaar niet. Zoals hierboven ook al ergens aangegeven, heeft alleen de Pixel 1 ooit onbeperkte opslag in originele kwaliteit. Op alle Pixels die daarna werden uitgebracht zaten al limitaties in tijd. Moet er wel bij zeggen dat ik niet weet of ze hetzelfde verstaan onder 'originele kwaliteit' en 'hoge kwaliteit'.

Ik vermoed dat Google de wereld ziet veranderen en de komende tijd meer nieuwe verdienmodellen gaat aanboren.

[Reactie gewijzigd door epoman op 13 november 2020 11:32]

Ik vind dit nieuws toch een redelijk hoog klickbait gehalte hebben hoor:

Hoewel Google expliciet spreekt van een 'Pixel 5 of eerder', was het niet duidelijk of komende Pixel-modellen de optie wel behouden, maar dat blijkt dus niet het geval.

En dat is gewoon onzin. In het persbericht van Google staat namelijk het volgende:

If you have a Pixel 1-5, photos uploaded from that device won’t be impacted. Photos and videos uploaded in High quality from that device will continue to be exempt from this change, even after June 1, 2021.

en wie verder klikt op de link bij 'won't be impacted' zal de volgende toelichting zien staan:

Belangrijk: Als je een Pixel 5 of eerder hebt, blijven je huidige kwaliteitsopties en voordelen voor back-ups hetzelfde. Je kunt uploads in hoge kwaliteit vanaf je Pixel 2-5 on beperkt gratis blijven opslaan. Foto's en video's waarvan na 1 juni 2021 vanaf andere apparaten een back-up wordt gemaakt in hoge kwaliteit, tellen mee voor je Google-accountopslag.

Ik weet niet hoe je dit op een andere manier zou kunnen interpreteren.
Voor mij is de tekst van Tweakers gewoon duidelijk en correct. Met komende pixel modellen worden de modellen die nu nog niet uit zijn bedoelt. Ik weet niet hoe je dit op een andere manier zou kunnen interpreteren?
Nou, waar het om gaat is dat ze nu een tweede artikel posten over iets wat twee dagen terug óók al gepost is. Onder het mom van "het was niet duidelijk genoeg" en dát is dus niet waar, want het was wel duidelijk genoeg.
Wellicht dat je het dan eens kan quoten voor mij waar in het 1e bericht staat wat de regel is qua pixel 6 of 7?

Het 1e artikel is duidelijk over de pixel 2 tot 5, maar zwijgt over pixel 6 en hoger.
Dit artikel geeft duidelijkheid over 6 en hoger.
In het eerste artikel staat het inderdaad niet en dat is gewoon een keuze van de redactie geweest. Ze hadden er ook gewoon bij kunnen zetten dat 'toekomstige Pixel smartphones ook niet gratis ongelimiteerd foto's kunnen opslaan'. Dat hebben ze niet gedaan, sterker nog, ze hebben besloten om een nieuw artikel toe te voegen waarin dat nogmaals benadrukt wordt. En dat maakt dit artikel tot clickbait.
Het spijt me, maar ik lees dat toch echt ook niet in het google bericht, daarin lees ik ook enkel over pixel tot 5 en zwijgen over latere.
Dus je moet een goedkope tweedehands pixel kopen. Welke je aan je PC hangt puur voor backups. Want nu kan je vanaf je PC ook uploaden dat is echt heel handig.

Ik vind de verandering logsich, maar wel klote het is nu een gratis manier om een redelijke backup te hebben.

Ik zou best willen betalen, maar ook de andere backups die je krijgt hebben een maximum voor high quality foto's.

Het erge is dat google met AI flink heeft verdiend aan deze foto's en nu ineens voldoende data heeft en het niet meer gratis maakt.
Anoniem: 428562
13 november 2020 10:37
Er moet voor steeds meer google diensten betaald worden, lijkt alsof google langzaam zijn verdien model wijzigt van betalen met je privacy naar betalen met geld.
Nee, alleen ze zijn het onbeperkte overal aan het afslopen omdat alles steeds groter wordt en onbeperkt toch wel erg veel gaat kosten.
Ze zullen wel steeds meer gaan verwijderen. Wat moeten ze op de lange termijn met gegevens en foto's van overleden personen?
Met onbeperkt mogen ze praktisch niets gaan verwijderen, dat is juist het probleem van onbeperkt. En dat is ook juist waar ze van aan het terugkomen zijn.

Zij kunnen wel denken dat een accounthouder dood is, alleen zolang er iets/iemand op inlogt dan mogen zij dit niet verwijderen aangezien het dan niet meer onbeperkt is.

En er bestaat gelukkig nog geen plicht dat de overheid doods-registers etc officieel deelt met grote tech-bedrijven zodat die kunnen en mogen opschonen.
Genoeg accounts waar niet op ingelogd wordt, decennia lang. Die gaan ze echt wel verwijderen als er niets meer aan te verdienen is. Gaan ze de dienst veranderen, gratis overstappen mits je dat bevestigt of iets dergelijks.

Ga er echt niet vanuit dat jouw achterkleinkinderen je tweetjes kunnen lezen.
En dat zijn nu net de accounts die er dus totaal niet toe doen en waar je ook niets op bespaart qua afsluiten.

Het probleem met onbeperkte opslag zit niet in de 99,99% die 2 GB oid opslaat.
Het probleem zit hem in de 0,01% die elke dag geautomatiseerd 2 TB erbij plaatst, want het is toch onbeperkt...
Kwestie van grote getalen. Straks heb je honderden miljoenen deelnemers met allemaal verschillende diensten en een beetje opslag per dienst en staat er letterlijk een warehouse voor dode gebruikers. Die deleten scheelt weer een nieuw gebouw neerzetten.
Je onderschat de verschillende schaalgroottes totaal.

Waar je met 99,99% van de gebruikers praat over 1 nieuw gebouw neerzetten, praat je met die 0,01% over honderden gebouwen neerzetten.
Dan kan je leuk 1 nieuw gebouw niet neerzetten voor dode gebruikers, maar je moet er nog steeds 100 wel plaatsen...

Het probleem met onbeperkt is simpelweg dat de gemiddelde gebruiker 200 MB tot 1 GB afneemt vanwege dat die het gebruikt zoals het bedoeld is, maar dat er bijv een paar tweakers het gaan gebruiken om hun 10TB+ nassen offsite gebackupped te hebben (en dan het liefste ook nog meerdere keren voor extra zekerheid zodat je niet afhankelijk bent van die ene dienst)
Hoewel Google expliciet spreekt van een 'Pixel 5 of eerder', was het niet duidelijk of komende Pixel-modellen de optie wel behouden, maar dat blijkt dus niet het geval.
Is dit niet gewoon een kwestie van begrijpend lezen? Ik vind het erg duidelijk staan namelijk.
Dit is gek. Ik heb een pixel 3 en zover ik toen kon lezen was onbeperkt de verkleinde versie van de orginele foto. De orginele foto grote koste in elk geval je opslag die standaard had....
Iedereen snel aan de pixel?
weet iemand of ik kan ook ongelimiteerd foto's opslagen als ik in build.prop mijn telefoon verander naar een pixel1? :D
Komt er ook nog een vervanger van Play Music? YT Music mist naar mijn mening belangrijke functies.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee