Google maakt functie om gebruiker te vertellen om op te kijken tijdens wandelen

Google heeft een functie gemaakt voor zijn Pixel-telefoons die gebruikers erop attendeert dat ze op hun telefoon kijken tijdens het wandelen. De functie van Digitaal Welzijn moet ertoe leiden dat mensen zich niet laten afleiden op straat.

De functie heet Heads Up en zit in de bèta van Digitaal Welzijn, meldt XDA-Developers. De screenshots komen van twitteraar Jay Kamat. De functie vraagt toegang tot de locatie en tot fysieke activiteit om waar te nemen dat de gebruiker op wandeltempo in beweging is en lijkt te lopen. Als de software waarneemt dat de gebruiker in de weer is met de telefoon, komt vervolgens een melding in beeld.

De functie is onderdeel van Digitaal Welzijn, dat in het Instellingen-menu te vinden is. Daarin zitten opties om op een gezondere manier met de smartphone om te gaan. Ook instellingen rondom schermtijd per app zijn daarin te vinden.

Google heeft de functie nog niet aangekondigd. Veel aankondigingen van de zoekgigant op het gebied van software vinden steevast plaats op ontwikkelaarsconferentie I/O. Die is volgende maand online te volgen.

Bron: Jay Kamat

Door Arnoud Wokke

Redacteur

12-04-2021 • 15:23

65 Linkedin

Reacties (65)

Wijzig sortering
De wereld is gered!! Nu alleen nog een feature in beeld die zegt wanneer je in en uit moet ademen en Android is af :+

Maar serieus: dit had handiger geweest of fiets/scooter snelheid. Kwam er laatst weer eentje tegen hoor: op de scooter met oortjes in en dan telefoon in hand en fanatiek op schermpje kijken. Hersendood 8)7
Niet voor niets is het aantal ongelukken binnen de bebouwde kom ondanks minder verkeer met Corona nog steeds hoog. Mensen zijn te druk met andere zaken bezig dan deelnemen aan het verkeer.
Mooi om te zien hoe het aantal ongevallen in het verkeer sinds de jaren 70 drastisch zijn afgenomen,
ondanks de enorme toename in het aantal verkeersdeelnemers.

Sinds enkele jaren is er weer een stijging zichtbaar. Ook mijn persoonlijke ervaringen ondersteunen dit. "vroeger" hoefde ik eigenlijk alleen maar op te letten voor bejaarden met een reactie vermogen van 2,5 week.

Ondertussen moet ik om de haverklap speedbejaarden ontwijken die met een rotgang aan komen scheuren (mijn kleine hersenen zijn nog steeds niet gewent aan een fiets die met 40kmh aan komt sjezen), hordes van die bruggers met hun neus in de telefoon over de weg zwalken en stapels achterlijke mafkezen die verdorie gewoon een film aan het kijken zijn tijdens het autorijden.

We moeten echt harder gaan optreden. Als je tijdens het verkeer niet van je telefoon af kan blijven, hoor je niet in het verkeer thuis. Mocht je met een telefoon in je klauwen iemand doodrijden is het eigenlijk gewoon moord. Iedereen weet wat de gevaren, risico's en consequenties zijn. Als je dan toch besluit om met je telefoon te pielen, is het voorbedachte rade. Je maakt bewust de keuze om de levens van anderen in gevaar te brengen.
We moeten echt harder gaan optreden. Als je tijdens het verkeer niet van je telefoon af kan blijven, hoor je niet in het verkeer thuis.
Mee eens. Wat mij betreft wordt de eerste keer gepakt met mobiel in de hand, direct een rijontzegging van een week ofzo. Als je het dan nog niet leert elke keer hoger, tot 3 of 4 keer en dan gewoon voor het leven (als je al een paar keer gepakt bent, is het echt een bewuste keuze om het alsnog te blijven doen. Een keer kan gewoon even een domme fout zijn, maar niet meerdere keren). En dan natuurlijk ook veel meer controleren (al is het met van die camera's die dat kunnen zien en dan nog een handmatige controle van de beelden), want de pakkans is nu ook echt super laag. Je brengt bewust andere mensen in gevaar. Als je alleen jezelf in gevaar brengt, be my guest, maar aangezien je in een moordmachine van een ton zit, ben je meer een gevaar voor anderen dan jezelf.

[Reactie gewijzigd door Dnomyar96 op 13 april 2021 07:59]

"vroeger" hoefde ik eigenlijk alleen maar op te letten voor bejaarden met een reactie vermogen van 2,5 week.
_/-\o_ :P
Ik wil niet heel bijdehand doen maar het is vier uur en er staat op moment van schrijven 36km file volgens nu.nl.
Ik denk dat het best wel tegenvalt met hoeveel minder mensen er op pad zijn.

Bovendien staat iedereen al maanden op scherp door de maatregelen. Zal ook wel consequenties hebben voor handelen in verkeer.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 12 april 2021 16:04]

39km is echt helemaal niks voor een gemiddelde spits. Normaal staat er enkele honderden tot duizenden kilometers aan file per dag.
Dat is een fractie van wat er normaal staat, volgens mij zijn er zelfs wel eens files geweest die op zichzelf al 36km lang zijn.
Ik mis nog een feature die mij herinnerd om af en toe naar de wc te gaan. Te drinken en/of te eten.

Mijn telefoon waarschuwt mij zelfs wanneer ik naar bed moet. Die negeer ik wel volledig trouwens:+
Er zijn tientallen programma's om je eraan te herinneren geregeld op te staan en even te bewegen tijdens het werk.
Jup. Zo’n ding heb ik om m’n arm. Best wel handig, want als ik eenmaal op dreef ben vergeet ik dat echt. Met een zittend beroep is het echt wel goed ieder uur ff de benen te strekken en een paar keer de trap af en op te rennen. ;)
Inderdaad. Ik herinner het meestal wel als ik op kantoor ben, maar met thuiswerken betrap ik mezelf er toch op dat ik meer bij de PC blijf zitten en veel te weinig beweeg. Normaal zou ik gewoon elk uur even opstaan en naar de koffie automaat of wc lopen, maar thuis zit ik soms wel gewoon een uur of 3 zonder ook maar op te staan.
Precies. Op kantoor wordt je er ook aan herinnerd door collega’s. Dat helpt ook.
ook om genoeg te drinken zijn er een hoop apps.
Gelukkig heb ik een appje dat aangaf dat ik hierom moest lachen. ;)
Op fiets en scooter is het verboden en het is dan ook logisch dat Google dat niet gaat faciliteren met een waarschuwingsfunctie.
Als het echt om het welzijn ging zou de telefoon niet waarschuwen, maar geen beeld geven. Dat lijkt mij nog effectiever.
Inderdaad, op de fiets gebruik ik m ook niet. Hoewel, wel voor navigatie.

En ik wandel heel vaak met mobiel in de hand. Maar alleen om wat te lezen, zelden om te typen. En altijd alleen op de stoep. Bij t oversteken gaat ie naar beneden om op t verkeer te letten.
Verschil vind ik dat op t trottoir je alleen andere voetgangers tegen komt. Op de weg heb je met scooters, motoren, en auto's te maken die veel sneller gaan dan jijzelf. Waarvan sommige elektrisch die nauwelijks hoorbaar zijn.
Je hebt een een AR functie in Google Maps om je te helpen met navigeren, in sommige steden heb ik t voor Corona best een aantal keer gebruikt. En daar kreeg je elke keer in het scherm dat je moet uitkijken als je moest oversteken.
Daar vond ik het vrij logisch omdat je het gebruikt om mee te navigeren.

Hier op zich wel grappig, maar degenen die het nodig hebben zetten het waarschijnlijk uit.
Waarschijnlijk omdat Google bang is voor schadeclaims omdat mensen niet uitkeken bij het oversteken... Het is ten slotte Amerikaans :)
Dat komt omdat er mensen zijn die gewoon niet uitkeken bij het oversteken en die dit ook niet na konden vertellen..

Net zoals dat de magnetron een waarschuwing heeft om je hond er niet mee af te drogen. Ja echt. We slaan tever door om de dommen te beschermen imho..
Eerst alles zo ontwerpen dat het net zo verslavend is als drugs en dan goodwill kweken met dit soort onzinnige functies. Dit is alsof je coke dealer je eens in de zoveel tijd belt om je te vertellen dat je rustig aan moet doen.
Oprechte vraag, hoe maakt Google het dan zo verslavend? Meestal is het toch de apps wat mensen naar de telefoon trekt, en niet zo zeer de telefoon zelf (uiteraard is er YouTube van Google).
YouTube is voor mij verreweg het grootste ‘probleem’ op de telefoon. Andere apps kan ik vanaf blijven maar YouTube spendeer ik 3 tot 5 uur per dag aan. Ik ben het met je eens dat het inderdaad aan de apps ligt, maar Google is hier zelf ook heel goed in. Onder andere met YouTube.
Maar dat doe je dan toch echt zelf? Onze tv stations en radiozenders zijn dus ook soort coke-dealers?
Ja de mens is informatie verslaafd, maar richt de pijlen niet alleen op YouTube. De krant, de reclame, de radio, tv, tijdschriften,nieuws in het algemeen, etc....allemaal schuldig dan😊
Ja natuurlijk doe ik dat zelf. Een drugsverslaafde neemt ook zelf drugs. En nee, want de TV en radio stations zijn niet ontworpen om misbruik te maken van je beloningssysteem. Gokkasten en casino's bijvoorbeeld wel, daar zie je dan een meer verslavingsproblematiek.
Tv en radio is echt wel ontworpen om verslavend te zijn...zeker de commerciële zenders. Voorbeelden te over, zoals cliffhangers voor de reclameblokken en/of aankondigingen nu&strals op de zenders.
Tv en radio is erbij gebaat dat je zoveel mogelijk kijkt/luistert.
Misschien niet zo ooit ontworpen...maar het is gewoon een medium dat nu uitgebuit wordt.
Haha te laat. Dit had op 1 april gepost moeten worden natuurlijk?

Kom op zeg. Hoe ver moeten fabrikanten/software ontwikkelaars gaan om ervoor te zorgen dat mensen een keer uit hun eigen doppen gaan kijken?
Haha te laat. Dit had op 1 april gepost moeten worden natuurlijk?

Kom op zeg. Hoe ver moeten fabrikanten/software ontwikkelaars gaan om ervoor te zorgen dat mensen een keer uit hun eigen doppen gaan kijken?
Het telefoongebruik is gewoon triest. De meeste mensen die ik op straat zie lopen met gebogen hoofd op hun telefoon te kijken, compleet onverschillig tegenover de wereld om hen heen. (Dat betekent dus dat andere mensen voor hen aan de kant moeten gaan.) Dan heb je nog de mensen die niet op hun telefoon kijken, maar gewoon een gesprek voeren in de trein alsof ze in de woonkamer zitten: voeten op de tegenoverliggende bank, telefoon op het tafeltje op de speaker, en dan maar blaten, soms een half uur lang. Ik heb van ellende weer mijn Shure isolerende oordopjes in gebruik genomen, omdat de noise canceling hoofdtelefoon (Bose QuietComfort II) tegen spraak minder goed werkt dan de Shure's.

Het wordt steeds erger. Voor sommige mensen lijkt het erop dat hun hele leven 6 inch groot is.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 12 april 2021 15:32]

Tjah.
Je kan er van alles van vinden maar uiteindelijk lijkt me dat toch vooral een persoonlijk probleem.
I.t.t. gebruik van telefoons in bijvoorbeeld een (rijdende) auto.
Je kan een hele batterij vooroordelen loslaten maar misschien zitten ze gewoon Pokémons te vangen.

Ik vind het wat ver gaan om daar ook wat mee te willen doen. Omdat je drie keer per jaar een stap opzij moet doen voor zo'n zombie.

Een beetje gebrek aan natuurlijke selectie is waar het hem nou net aan schort m.i.. Mensen die ongezien 't risico willen lopen dat ze voorover van een trap kukelen die ze niet zien aankomen worden vanzelf wel een keer geconfronteerd met hun eigen onhandigheid.

Als we daar serieus functies voor moeten maken die bovendien allicht gewoon genegeerd worden dan raak ik de hoop ook een beetje kwijt hoor.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 12 april 2021 15:50]

Uiteindelijk levert het wel gevaarlijke situaties op. Normaliter letten verkeersdeelnemers allemaal op, hier dus sommigen niet. Het is daarom ook niet voor niets verboden in de auto en op de fiets.

Ik had een tijd lang dat ik op een weggetje waar weinig auto's kwamen tot de voordeur van mijn huis kon komen met de auto. Maar dat was ook op de wandelroute bij een bushalte vandaan waar voetgangers vaak midden op het weggetje liepen. Als er dan een voetganger kwam stopte ik en had de voetganger tijd om op opzij te gaan zodat we elkaar konden passeren. Maar bij dergelijke zombies kwam het wel voor dat ze vlak voor mijn auto ineens verschrikt opkeken met zo'n "waar komt die auto ineens vandaan"-blik.

En ja ik had kunnen claxoneren, maar los van dat dat de omwonenden stoort was kijken hoe lang het duurde voor ze door hadden dat ze op een botsing af liepen ook leuker ;)

Maar punt is; dat was op een plek waar het niet zo'n kwaad kon. Er zijn ook situaties waar het wel echt gevaarlijk is om niet op te letten...

[Reactie gewijzigd door ACM op 12 april 2021 16:10]

En ja ik had kunnen claxoneren, maar los van dat dat de omwonenden stoort was kijken hoe lang het duurde voor ze door hadden dat ze op een botsing af liepen ook leuker ;)
Ik denk dat een schrikbewind met een claxon toch effectiever is hoor. Met een beetje geluk laten ze die telefoon pleuren ook.

Zo'n notificatie in technologie bouwen om het zoveelste gebrek van wat ik als basaal brein functioneren zie te "patchen" helpt op de lange termijn ook niet.

Als je alles gaat voorkauwen worden mensen oprecht te dom te poepen.
Het is ook erg jammer dat de politie en vooral boa's niet iets actiever zijn hierin. Kijk je even op je telefoon vanop je fiets of in je auto, dan heb je zo een boete te pakken. En terecht ook, daar niet van. Maar loop je al zwalkend over straat en anderen te hinderen omdat je op je telefoon kijkt, dan is alles in orde. Ik heb nog nooit een agent of boa horen zeggen tegen een voetganger "let eens op". Ook niet als dat zelfs geváárlijke situaties oplevert, zoals lopen op het fietspad terwijl er een keurige stoep naast ligt.
Kijk je even op je telefoon vanop je fiets of in je auto, dan heb je zo een boete te pakken.
Dat is nu juist het hele punt. Dat is namelijk niet waar. Men probeert het wel, maar men heeft de capaciteit er helemaal niet voor. Ook vaste flitsinstallaties en dergelijke helpen niet.

Enige wat helpt is iedere dag controleren met zo’n touringcar en dan mensen van de weg trekken.

Ook zijn de boetes gewoon echt te laag. Snelheid wordt buitenproportioneel bekeurd, maar absoluut niet bezig zijn met het verkeer is wat? €340 sinds februari? Daarvoor was het €240. Geeft wel weer aan hoe goed dat werkte.
Voor sommige mensen lijkt het erop dat hun hele leven 6 inch groot is.
Dit is inderdaad hoe ik leefde bij "Speciale" momenten; alles fotograferen en in video op slaan. Het moment bekijken via de smartphone. Hiermee ben ik snel gestopt na het terug zien van de plaatjes. Ziet er leuk uit maar voel er niets bij want heb het niet echt mogen ervaren terwijl ik er wel bij stond. Sindsdien ben ik veel bewuster om gegaan met het gebruik van de smartphone, maar ik ben dan ook geen social media persoon, en juist voor hen lijkt het mij nog moeilijker om van die verslaving, want dat is het gewoon, af te komen.
Bij sommige is die nog kleiner dan 6 inch :+
Haha te laat. Dit had op 1 april gepost moeten worden natuurlijk?

Kom op zeg. Hoe ver moeten fabrikanten/software ontwikkelaars gaan om ervoor te zorgen dat mensen een keer uit hun eigen doppen gaan kijken?
Ik heb dat nooit begrepen, om te gaan typen of lezen als je aan het lopen ben, dan ga je toch even stil staan en wat intypen en lezen, of veel beter bellen en tegelijk lopen, dan kijk je niet naar je smartphone en kijk je tenminste voor je, maar veel zitten op Social Media en tegelijk lopen, zo verslavend is het dat ze geen eens dat ding weg kunnen stopen even als ze buiten lopen, en weer kijken als ze lekker zitten.

De grootste verslaving de laatste JAREN is Social Media, en is enorm erg geworden, en meeste ouders vinden het wel best en laten hun kleine kinderen lekker op Social Media spelen, als vervanging van zelf je kind opvoeden, of ze lekker buiten laten spelen met andere kinderen, wat gezond is.
Als het al niet in de auto werkt, als men met minimaal 100Kpu over de snelweg gaat, zou het te voet absoluut onzinnig zijn om dit te proberen.
Ik denk dat je dit ook moet omdraaien. Dit is een functie die gebruikers vertelt wanneer ze juist wel op hun telefoon kunnen kijken.
En dat werkt misschien 5 keer. Na de 6e keer negeren ze die waarschuwing en is alles zoals het was. De mens went snel.
Pokemon Go heeft destijds ook een waarschuwing getoond dat mensen zich bewust moesten zijn van hun omgeving omdat mensen op snelwegen liepen en zelf eentje van een klif afdonderde. we zijn redelijk diep in de schermen gezonken helaas..
Treurig dat dit schijnbaar nodig is... :/
Inderdaad. Ik ben echt geen voorstander van survivor of the fittest (hoewel, in dit geval...), maar als dit niet tot een idiocracy toekomstbeeld leidt dan weet ik het ook niet meer. Moet er nou echt een generatie gekweekt worden die straks te dom is om over straat te lopen zonder tegen een boom aan te botsen?
die gebruikers erop attendeert dat ze op hun telefoon kijken tijdens het wandelen.
Te bizar voor woorden dat dat eigenlijk nodig is.
De afleiding is best begrijpelijk, maar zo zie je maar dat sommige mensen zo diep in hun telefoon zitten, en helemaal niet meer bewust zijn waar ze nou eigenlijk exact mee bezig zijn.

Maar ook deze ontwikkeling bevordert natuurlijk niet het bewustzijn, mensen raken er steeds meer aangewend dat iets of iemand anders iets aan geeft. Hier door wordt je onbewust 'lui'.. Straks krijg je nog een bericht dat je niet vergeet te plassen.. (En er zijn genoeg computer verslaafde die hun toiletbezoek uitstellen)

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 12 april 2021 15:29]

vergeet je niet je handen te wassen bij thuiskomst? :+ aldus mijn apple watch.
Sommigen verdienen geen telefoon meer. Ik stel voor om de telefoon 1 weekje af te pakken.

Ik kan nog wel mijn telefoon wegleggen, soms ga ik zelfs een hele dag zonder telefoon om. Dan ben ik maar even niet bereikbaar, heerlijk gevoel.
Voelt een beetje betuttelend, maar als je jezelf (ander) gedrag wilt aanleren is zo'n melding wel nuttig. Ook voor kinderen lijkt me dit geen gek idee.
Ja, laten we kinderen aanleren dat hun telefoon ze vertelt wanneer ze moeten opkijken :+
Voelt een beetje betuttelend, maar als je jezelf (ander) gedrag wilt aanleren is zo'n melding wel nuttig. Ook voor kinderen lijkt me dit geen gek idee.
Ook voor "grote" kinderen en studenten.
Wat is er gebeurd met ouders die potver hun kind gewoon aanleren dat ze om zich heen moeten kijken als ze zich op de openbare weg bevinden?
Je bedoeld die ouders die hun kind op de 5e verjaardag een dure iPhone geven en denkt dat Youtube een goed alternatief is voor een oppas? Helaas lijkt opvoeding voor veel mensen veel te lastig te zijn. Maar ik denk ook niet dat dit per se met opvoeding te maken heeft. Ik merk het ook bij wat oudere mensen, die niet opgegroeid zijn met zo'n ding. Het is allemaal gewoon erg verslavend, blijkbaar tot het punt dat even de telefoon 5 minuten wegstoppen geen optie is.
Nu gezond verstand de wereld uit geholpen is, moet onze technologie ons vertellen wat we moeten doen.
1 april was mijn eerste gedachte. Opvallend dat dit digitaal welzijn heet, eerder fysiek welzijn.

Als we de cognitieve functie ‘let op je omgeving’ overlaten aan een systeem en we daaraan gewend raken smelten we nog meer samen met onze devices.

Dank u systeem dat u ons er op wijst dat er een fysieke realiteit is waar wij ons bevinden.
Nu nog geschikt maken voor fietsende telefonisten.
En dat ie niet uitschakelbaar is.
En dat ie electrische schokken geeft.
En akelig snerpende geluiden.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 12 april 2021 15:41]

Ik denk dat telefoons met custom roms dan weer populair worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee