Microsoft en Google werken samen aan verbetering YouTube-audio in Chromium

Google en Microsoft werken samen aan het verbeteren van audio-output in Chromium en de Chrome-browser in Windows. Dat blijkt uit de recentste Microsoft-feature voor Chromium, ontdekt door de website Windows Latest.

Google en Microsoft werken samen aan het verbeteren van audio-output voor Chromium, hebben zij aan de website bevestigd. Er zijn al langer meldingen van mensen die geluidsproblemen ervaren als ze naar YouTube kijken in Chrome op Windows 10-computers. In sommige gevallen kunnen ze bijvoorbeeld video's niet op vol volume beluisteren op pc-luidsprekers. Volgens Google gaat het om honderden meldingen per dag.

Google stelt dat er grofweg drie problemen zijn: gebruikers hebben per ongeluk YouTube gemute, het outputapparaat is veranderd of er is een probleem met Windows 10-drivers, zoals drivers voor USB-geluidskaarten of HDMI-monitoren met luidsprekers. Teams van YouTube en Microsoft gaan nu samen op zoek naar een oplossing voor die driverproblemen.

Google heeft een voorstel gedaan voor het gezamenlijk werken aan het fiksen van de bug, een aanbod dat vier dagen geleden is aangenomen door het team van Microsoft. Het bedrijf zegt al te werken aan een nieuwe feature die problemen met laag volume of muten in Chromiumbrowsers moet verhelpen. Het gaat hierbij om een feature waarmee de Chromium en Windows 10-volume mixers beter op elkaar worden afgesteld.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

12-04-2021 • 15:22

45 Linkedin

Reacties (45)

Wijzig sortering
Is Chromium hetzelfde als MS Edge?
Zowel Edge als Chrome draaien op Chromium Engine, "open source"
Chromium is een open-source browser waarop onder andere Google Chrome en Microsoft Edge gebaseerd zijn.

De Engine waarop deze browsers draaien heet echter niet de Chromium Engine, maar Blink (Rendering Engine).
Dank! Ik dacht al zoiets maar Chromium en Chrome werden genoemd, en niet Edge dus vandaar.
Microsoft Teams is ook op Chrome/Edge gebaseerd? Ik heb namelijk in Teams regelmatig dat het volume drastisch lager is geworden. Volumeknop opendraaien zorgt ervoor dat andere geluiden snoeihard binnenkomen aangezien alle overige applicaties nog op normaal volume doordraaien.

Wellicht heeft het verband met elkaar.

[Reactie gewijzigd door Twazerty op 12 april 2021 17:46]

Teams is een Electron applicatie, dus wordt geshipped met Chromium als rendering engine. Dus ja.
Helaas, ook bij Mac gewoon problemen hoor. Zelfs zover dat ik gewoon de hele Mac-zooi uit huis geflikkerd heb.
Klinkt erg ongeloofwaardig. Ik denk dat je MacOS gewoon niet begrepen hebt. Te vroeg gestopt en terug naar Windows want dat kende je.
Tja, ik weet niet wat er 'niets te begrijpen valt' aan Bluetooth devices die het niet doen, een Macbook die trager wordt na een update (en vooral trager blijft), apps die het plotsklaps niet meer doen na een update of een wifi verbinding die gewoon instabiel blijft - ongeacht of je thuis, in de trein of op het werk bent.

Ik heb het anderhalf jaar lang aangezien, uiteraard meermaals de hulp ingeroepen van mijn IT-collega op systeembeheer en van Apple zelf. Maar nope, mocht niet baten. Dus te vroeg gestopt? Dat denk ik niet.

Terug naar Windows ook niet, alhoewel ik wel kan beamen dat ik het beste een steile leercurve vond.
Allemaal geen last van. Gevalletje van "problem between chair en keyboard"...
Dus omdat het Apple is, werkt het altijd perfect?
Yeah right.
Meestal wel ja. Meestal wel.
Zeperds gebeuren relatief weinig bij de appelboer. Voordeel van alle hardware en software strak in eigen hand hebben.
Minder flexibiliteit ja, daardoor wel meer stabiliteit.
Wat voor problemen had je dan? Ik gebruik zowel MacOS, iPadOS, Android, Windows, RH Linux en het enige wat het gewoon doet is MacOS en iPadOS.
iPadOS doet het inderdaad prima. De enige iPad die hier ligt, krijgt al jarenlang geen updates meer (geen verwijt overigens) en is verbannen naar de auto om daar dienst te doen als mediaspeler.

Hierboven heb ik een lijstje van problemen gezet. Heel divers dus, veel te wijten aan de overstap naar Catalina.
Oh ja op een Mac werkt bluetooth wel altijd ;)
Ik ben zo te zien niet de enige met bluetooth problemen op mijn Mac.

Als ik m'n bt JBL koptelefoon aansluit op de Mac, heb ik niks anders dan gehaper, terwijl ie op m'n Windows laptop of android echt perfect werkt (behalve de ANC, dat ligt toch echt aan de headset zelf)
Mijn Bose BT kopfhörer met Microfoon en NoiseCancellation werkt prima. Ik en mijn collega's, waar Mac en Windows 10 sterk door elkaar gebruikt worden, hebben niet meer of minder issues als de ander.
Ik vermoed dat de problemen juist ontstaan bij de offboard spullenboel ;)
Right, want waarom zou je een externe geluidskaart (of interface zo je wilt) willen op een mac? Meer issues met externe periphals dan op een mac, heb ik niet gehad in de jaren dat ik nog in de audio zat. (en ja, ik type dit op een Mac).
Mac + M1 chip = chaos met randapparatuur
Of je koopt gewoon een Mac. Dan heb je nooit gezeik met drivers voor de onboard spulleboel zoals speakers, microfoon, camera etc.
Mac + Citrix + meerdere geluidsapparaten + teleconferencing = ellende. Tenminste, die ervaring zie ik bij anderen bij conference calls. Gebruik zelf geen Mac...
Mac + MS Teams = ook een feestje.

Als er mensen in ons team zitten te klooien met geluid, slecht beeld, CPU die vlam vat, ventilatoren die door het dak gaan, dan zitten ze op een Macbook. Ach ja, lekker off-topic, maar zo hemels is het allemaal niet in Apple land.
Ligt dat aan de Mac of aan Teams?
Maakt dat uit? Het resultaat is hetzelfde. Op Mac werkt teleconferencing brak met alledaagse programma's. De achterliggende oorzaak is niet interessant voor een gebruiker.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 april 2021 17:12]

Ik heb met die combinatie geen problemen. Gebruik wisselend de interne speakers + microfoon of een Bose Bluetooth koptelefoon met Micro en ik heb geen problemen.
Ook met Zoom, Team, Skype en WebEx geen problemen. It all just works.

Wat wel is, is dat al die programma's toegang verleend worden moet tot de camera en microfoon etc. en dat is soms een beetje lastig. Maar als dat eenmal geregeld is, loopt het soepel.
Ook een mac bepaalt zelf wel uitvoer apparaat gebruikt wordt. Dit kun je net als bij windows instellen. Maar zodra je de videokaart met een hdmi monitor aangesloten gaat updaten word het geluid weer naar de monitor gestuurd. Heb je een usb geluidskaart en BT koptelefoon? mag je ook gaan gokken waar het geluid naartoe gaat.
Pas als een OS ongeacht welke, met zijn grijpgrage tengels van de instellingen die een gebruiker heeft gemaakt afblijft gaat het goed. Of in ieder geval beter. Geen gezoek meer waar het geluid nu weer naartoe gaat.
Of je koopt gewoon een Mac. Dan heb je nooit gezeik met...
Het probleem is dat mensen vaak dure Macs vergelijken met de goedkoopste Aldi-pc waar nét Windows 10 op kan draaien. Ja, dan wint Mac.

Iets luxere pc's hebben over het algemeen minder problemen. Niks tegen Mac, het werkt over het algemeen best aardig, maar dat is mij persoonlijk het extra geld niet waard.
Wat hebben deze issues te maken met drivers? En ik heb op mijn Macbook juist veel meer driver issues gehad dan op mijn Windows laptop. Voornamelijk met bluetooth, dan moet je soms zelfs Mac OS opnieuw opstarten voor dit weer werkt.
Ik zal niet weten waarom niet. Zelf geen spijt van m'n Mac als PHP developer. Vind Windows in dat geval niet fijn genoeg werken en met Linux nog nooit lekker stabiel op een laptop weten te draaien (verslechterde accu, beeldscherm die van geen kant te kalibreren is, schaling issues (wie koopt er dan ook een 4k scherm op 15") en problemen met rebooten en slaapstand).

Nee geef mij dan maar een mac
Voor tweakers zijn die juist leuk! gewoon een goede bash console met homebrew support ik geniet er nog altijd van. Vind in dat opzicht wel beste van twee werelden :)
"Voor tweakers is een mac helemaal niet leuk. De grootste ICT onbenul kan daar immers gewoon mee werken"
Precies. It just works. Net als een iPhone. Geen gek*t maar productief zijn omdat je niet hoeft te vlooien en uitproberen. It all just works.
Just the way I like it.

Als ik wil rotzooien, wat ik ook leuk vind, pak ik m'n Linux bakkies erbij. Maar als ik zonder gedonder werk gedaan wil krijgen gaat er nix boven een Mac. Windows 10 is een verbetering tov. W7 maar nog steeds veel te veel gesodemieter.
Ik kan je geen ongelijk geven. Naast mijn iPhone gebruik ik geen Apple hardware. Maar draai ik wel al 5 jaar twee hackintoshes. Ik heb vaak genoeg geprobeerd om Windows weer een kans te geven maar tevergeefs: Printerproblemen, gezeik met de Wi-Fi, updates die mij ineens uit mijn workflow halen zonder toestemming. Als macOS eenmaal goed werkt, dan werkt het. Dat is echt heel fijn. Voor andere toepassingen buiten dat systeem, vlieg ik wel naar linux.
Toch een mooie al dan niet vreemde samenwerking die hier ontstaat. De nieuwe Edge is een verrassend fijne browser, ben zelf nog niet helemaal over op mijn eigen PC maar wel al op mijn werk laptop
Beide baseren hun browser op Chromium, dus zo vreemd is het niet.
Precies dit, Microsoft heeft er zelf baat bij omdat het Edge nu ook op chromium heeft gebaseerd.
Tja, Windows 10 en geluidsdrivers en sowieso drivers in het algemeen zoals netwerk & videodrivers blijkt wel vaker voor problemen te zorgen, lees het toch wel met enige regelmaat.

Zit zelf nog op Windows 7 dus heb er geen last van, maar het moederbord inclusief bios (Sabertooth X79) stammen ook nog uit 2012, zal denk ik nog wel eens spannend kunnen worden als dat dit jaar nog ergens over moet naar Windows 10 voordat de browser ondersteuning gestaakt wordt. :+
Moest al wat oudere drivers van Asus gebruiken voor de Realtek audio i.p.v de "Windows 10 compatibele" gezien die voor problemen leek te zorgen.

Dacht bij de kop van de titel eerder aan dat de geluidskwaliteit eindelijk weer eens omhoog ging, jaren geleden hadden ze 254kbps AAC audiokwaliteit maar dat is nu al jaren niet hoger dan 192kbps.

Ondersteuning voor surround setups zou eigenlijk ook wel eens eindelijk gemeengoed mogen worden in browsers en online platforms die daarop draaien zoals YouTube.
Volgens mij zijn er wel 5.1 streams aanwezig bij uploads die een 5.1 audio spoor hebben;
weet dit niet zeker, heb zelf ook geen 5.1 setup.
Er wordt in ieder geval wel door google zelf advies in gegeven om in 2.0 stereo of inderdaad 5.1 kanalen te uploaden: https://support.google.com/youtube/answer/1722171

Wat ik wel weet is dat tegenwoordig de hoogste kwaliteit van audio op youtube opus codec is op 160kbit vbr. Dit is (in ieder geval voor stereo) meer dan genoeg voor transperante audio.
Volgens mij is dit vergelijkbaar met mp3 op 320kbit en aac op 256kbit.

aac wordt volgens mij voornamelijk op 128kbit gebruikt (.m4a) wanneer de opus stream niet wordt gebruikt.
Als je rechtsklikt op een youtube video en statistieken voor nerds opent zie je welke video en audio codecs worden gebruikt aan de hand van format-ID's.

Hier een lijst met de codecs die youtube gebruikt:
https://gist.github.com/A...5b1d28829bb17c24c04a0096f
Er is een parameter die je kan toevoegen bij het opstarten om dit voor elkaar te krijgen, je zou wel.even moeten zoeken maar ik heb hierdoor ook mijn 5.1 terug.
(Chrome)
Misschien kunnen ze ook het feit dat ik 2.1 kan tenzij ik een verstopte startup parameter toevoeg, waardoor ik wel 5.1 heb.. Oplossen.

Super irritant om een 2e shortcut te moeten hebben voor zoiets.
Klinkt als audio driver problemen. Op de pioneer dj site zijn de pioneer supporters het ook al moe dat audio drivers gewoon niet goed werken en daarmee hun asio drivers in de weg zitten.
Als Google nou eens het geluid van hun chromecast aan kunnen pakken... Het speelt nog steeds stereo af na al die jaren, echt heel slecht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee