LG roept deel oledtelevisies in Zuid-Korea terug wegens risico op oververhitting

LG heeft in Zuid-Korea enkele tienduizenden oledtelevisies teruggeroepen voor reparaties die een risico op oververhitting moeten wegnemen. In totaal zal dat bij zo'n 60.000 televisies gebeuren. Het gaat om achttien verschillende oledmodellen die in 2016, 2017, 2018 en 2019 uitkwamen.

LG biedt aan om de power boards van de televisies gratis te repareren, schrijft Yonhap News. Bij sommige van deze componenten kan current overflow optreden in het geval van achteruitgang of slijtage van een component die de stroom moet reguleren. Volgens ZDNet zijn de te vervangen onderdelen deel van de power boards. Het gaat om de voeding in de tv's, waarbij stroompieken kunnen ontstaan door slijtage in onderdelen voor de spanningsregulatie.

Dit probleem kan voorkomen bij achttien oledtelevisies die in de afgelopen vier jaar zijn uitgebracht. Het gaat volgens ZDNet onder meer om specifieke formaten bij de C9, W9 en de B9 van vorig jaar, maar bijvoorbeeld ook om de G8, G7 en G6 en de E7 en E6. Het is niet bekend of bepaalde modellen relatief vaker terug moeten dan andere. Het betreft volgens LG een vrijwillige oproep; het terugbrengen van de televisies voor de vervanging wordt niet afgedwongen door de Zuid-Koreaanse autoriteiten, meldt het bedrijf aan The Verge.

LG heeft laten weten dat het probleem met oververhitting in erg weinig modellen voorkomt die met dezelfde component zijn uitgerust, maar het bedrijf zegt in het kader van de consumentenveiligheid gratis een reparatie uit te voeren. Volgens LG zijn inmiddels 22.000 van de 60.000 in aanmerking komende televisies voorzien van de nieuwe onderdelen.

De reparaties gelden alleen voor televisies die in Zuid-Korea zijn verkocht, maar het is onduidelijk of de technische issues ook kunnen optreden in televisies die in andere landen zijn verkocht. The Verge heeft van een woordvoerder van LG begrepen dat het probleem tot nu toe enkel lijkt te spelen bij in Zuid-Korea verkochte oledtelevisies van LG, maar het bedrijf is bezig om te onderzoeken of het ook in andere markten kan opdoemen.

De voor reparatie in aanmerking komende Zuid-Koreaanse oled-tv's
Jaar van release Televisie
2016 OLED65E6, OLED65G6, OLED77G6
2017 OLED65B7, OLED65C7, OLED65E7, OLED65G7, OLED65W7, OLED77G7, OLED77W7
2018 OLED65G8, OLED65W8, OLED77C8, OLED77W8
2019 OLED65W9, OLED77B9, OLED77C9, OLED77W9
LG OLED55C9MLB
LG C9

Door Joris Jansen

Redacteur

22-07-2020 • 09:10

48

Reacties (48)

48
47
27
3
0
14
Wijzig sortering
Een TV die kan oververhitten. Nog nooit van gehoord.. Is dit een redelijk uniek dingetje of komt dit vaker voor? Kan mij voorstellen met schermen die steeds dunner worden en dichter tegen de muur worden geplaatst, dat ze minder kunnen koelen.. toch verbaast het mij. Ruimte genoeg om te luchten, zou je denken.
Mogelijk gaat het hier om een ondergedimensioneerde spanningsregulator. Dat is een onderdeel wat vaak een oppervlakte heeft van enkele mm's tot enkele cm's. Het kan erg heet worden, vaak zijn ze om die reden voorzien van een koelrib. Als het component 'te klein' is, kan de hitte het fataal worden of tenminste de werking hinderen.

Ik heb een keer een spanningsregulator in een monitor voor m'n neus zien ontploffen. Dat was geen subtiel gebeuren kan ik je vertellen.
Kan toeval zijn natuurlijk, maar een LG LCD van 2016 is bij mij in de slaapkamer met vuurwerk geploft. Was ook de voeding. Er zat een zwarte vlek op de muur alsof er een kaars had gebrand, dus ik kan je verhaal wel beamen.
Precies ja, heel waarschijnlijk was dat ook de spanningsregulator. De mijne liet ook een zwarte vlek achter (nadat de rook van de keiharde knal was verdwenen). Als die niet meer goed werken (door overbelasting, slijtage) dan hebben ze de neiging om kort te gaan sluiten. Dat betekent dat er opeens heel veel vermogen vrij komt. Dat kan niet anders dan ontploffen.
Ik heb een keer een spanningsregulator in een monitor voor m'n neus zien ontploffen. Dat was geen subtiel gebeuren kan ik je vertellen.
Kan ik beamen. Heb het zelf ooit ook meegemaakt met een oude CRT. Die monitor maakte, ondanks het lompe gewicht, alsnog een 'sprongetje.' Schrok mezelf kapot.
Het is en blijft vermogen elektronica in zo een scherm. Net zoals de voeding van je PC warm wordt, kan de voeding van een scherm ook warm worden. Zeker als er defecten in ontstaan waardoor er grotere stromen dan gepland door de voeding beginnen gaan (ook niet goed voor de elektriciteitsrekening natuurlijk).
TV en hitte problemen komtwel eens vaker voor.

Bvb Panasonic plasma's hadden hier ook wel eens last van, dat kon je vervolgens terugzien in de uniformiteit van het scherm nadat je het een tijd had opgehangen zonder voldoende luchtverplaatsing om de TV heen. (bvb als je de TV in een nis had opgehangen). Wit was dan niet strak wit meer.

In normaal gebruik zag je dit niet terug, maar op het moment dat je een volledig witte pagina op het scherm tevoorschijn tovert zie je hem soms wat verkleuring optreden.

https://www.avsforum.com/...ink-white-background.html
Tv's worden best warm. Mijn 65' samsung heeft ook meerdere actieve fans en je voelt ook dat de tv daadwerkelijk warm wordt. Als je hem voor langere tijd aan laat staan wordt de woonkamer ook 0,5-1c warmer
Mijn 65"oled verbruikt ook best wat en met je hand voor het scherm voel je wel wat warmte, maar een woonkamer (46m²) gevoelig opwarmen nog net niet. Dan doet mijn gaming laptop op de bureau (13 m²) het veel beter.
En de woning is redelijk geïsoleerd aangezien ik aan de normen voldoe die volgend jaar pas verplicht worden.
Plasma TVs worden nogal warm en kunnen ook overhit raken.
Zuid Korea heeft 220v 60hz, hier in Nederland 220 of 230v 50hz. Zou daar een andere stroomtoevoer voor zijn? Heb er zelf niet zo veel verstand van.
Voedingen worden al jaar en dag universeel gemaakt. Iets wat met geschakelde voedingen heel eenvoudig te doen is zonder echte meerkost. Het zou mij dan ook verbazen dat ze voor de eigen markt een andere voeding gebruiken.
Wat ik mij zou kunnen voorstellen is dat, omdat de televisies voor de Europese markt in Polen gemaakt worden, dat om de logistiek eenvoudiger te maken, die fabriek de voedingen ook lokaal betrekt. Dat is evenwel de enig zinnige reden die ik zou kunnen bedenken, het zou net zo goed kunnen dat alle TV's exact dezelfde voeding hebben.
Exact eenzelfde voeding zou evenwel op 120 volt gevaarlijk kunnen zijn en op 230 volt niet. Of andersom.
Maar 50 Hz of 60 Hz zal geen verschil kunnen maken.
Ik verwacht ook niet dat 50 of 60 Hz veel verschil maakt. Vroeger kon je hebben dat je condensator vaker werd opgeladen op 60 Hz, daardoor had je minder stroompieken. Dit is als je geen PFC hebt, wat overigens sowieso niet al te best voor je condensatoren is. Met passieve pfc kan je op 60 Hz minder stroom uit je voeding trekken, een spoel geeft een hogere impedantie bij een hogere frequentie.

Maar tegenwoordig met actieve pfc verwacht ik niet veel verschil tussen 50 en 60 Hz. Tussen 115v en 230v kan nog wel wat verschil zitten, bij 115v loopt er bijv. meer stroom. Maar ik verwacht eigenlijk dat een moderne voeding uitgerekend wordt op de hele spanningsrange, maar ik geloof wel dat er in consumentenelectronica met minimale designmarges gewerkt wordt.

Verder ben ik benieuwd wat er wel aan de hand is, want de beschrijving is behoorlijk vaag.
Lijkt me sterk dat alleen televisies voor de zuid koreaanse markt met dat slechte onderdeel zijn uitgerust toch?
Het zou goed kunnen. Voedingen voor andere landen worden wellicht elder betrokken. Europese modellen worden in Polen geassembleerd dus de voedingen komen dan misschien ook van een andere leverancier.
Het is bekend dat LG voor voedingscomponenten slechte onderdelen kan gebruiken. Jammer dat ze daar zo op bezuinigen.
Een beetje apart dat hier ge-min-t wordt. De kwaliteits problemen van LG komen vaker voor: https://www.youtube.com/w...a3Fj3O4Q&feature=youtu.be
Nu dit dus ook nog. Heb de LG OLED C7 die in de lijst staat en helemaal niet goedkoop was.
Zolang het niet in de fik vliegt of ontploft is er geen probleem.

Maar .... na het vaststellen (een half jaar geleden) dat een volledig verticale lijn pixels stuk zijn waardoor ik nu en dan een donkere lijn in beeld krijg en LG niet over de brug kwam met een of andere vorm van compensatie omdat de garantie net 3 maanden voorbij was, heb ik mijn vertrouwen in LG opgegeven.

Volgende scherm wordt terug met zekerheid een LCD en vermoedelijk de nieuwe TCL Vidrian QLED met mini led backlight techniek en actieve full local dimming.
Als je tv hier in NL gekocht is hadden ze je gewoon tegemoet moeten komen.
Het toestel werd toen in 2017 gekocht via TVReus.nl en betreft volgens mij wel degelijk een BeNeLux model, nl. OLED65C7V , dat wordt vermeld op het label achteraan de TV. Het is toch deze referentie die bepaalt voor wel land het toestel bedoeld is, dacht ik.

Op 21/11/2019 was het laatste contact met LG via deze email:

Geachte heer xxx,

Hiermee komen wij terug op ons eerdere contact met betrekking tot de reparatie voor uw televisie.

Bij de prijsopgave cq reparatie is geen coulance toegepast. Dit komt doordat de televisie een model-/type is die niet voor de BeNeLux markt is bestemd (het betreft een Oost Europees model), en via een paralel inkoopkanaal op de Nederlandse-/Belgische markt terecht is gekomen.

Wij adviseren u om met de winkel van aankoop contact op te nemen om eventuele mogelijkheden van diens zijde te bespreken.

Wij vertrouwen erop u hiermee van dienst te zijn geweest.

Met vriendelijke groet,

Menno
Customer Service Representative
LG Electronics Benelux

Is er dan toch - zonder mijn weten - door TVReus.nl iets anders verkocht?
Dus contact opnemen met de winkel zou ik zeggen,heb ik toen ook gedaan,zei horen je te helpen want de TV moet langer dan ruim 2 jaar mee gaan.Succes.
Dat is bijna de hele line up. Hoe zit het met de E8? Die heb ik hier aan de muur hangen.
Die wordt niet genoemd in het rijtje.
Welk rijtje? ik vind nergens een lijst met 18 modellen/sku's?

@ hieronder dank je voor de toevoeging.

[Reactie gewijzigd door Soggney op 23 juli 2024 09:40]

Ga ik nog even toevoegen
Thanks. Toch vreemd dat die er net geen last van heeft. Hardware is geloof ik grotendeels hetzelfde. Wellicht heeft het met de glasplaat te maken op de E8.
Hier ook de E8 aan de muur, maar deze staat niet in het lijstje dus vooralsnog niets aan de hand.
Benieuwd of dit gerelateerd is aan de hoge zoemende toon die ik hoor wanneer mijn B9 op hoge helderheid iets wits moet weergeven, klinkt een beetje als coil whine. Heb eens gezocht naar "high pitch noise lg oled" en daar bleek bij anderen de fix het vervangen van de PSU te zijn.
Contact opnemen met je leverancier zou ik zeggen.
Als het probleem opgelost is door vervangen van PSU, is coilwhine eerder het probleem dan het probleem wat hier omschreven wordt.
Als het probleem opgelost is door vervangen van PSU, is coilwhine eerder het probleem dan het probleem wat hier omschreven wordt.
Inderdaad. Hitte maakt over het algemeen niet een geluid. Coil-whine wel, en dat is eigenlijk elektro-magnetische resonantie: de stroom die door een onderdeel loopt doet de moleculen daarvan vibreren en dat raakt een bepaalde frequentie waar het materiaal als geheel op reageert en mee resoneert.

Coil-whine kan trouwens wel degelijk schadelijk zijn: Het is een stroomgeleidend onderdeel wat over tijd los trilt. Zeker binnen een consumenten-niveau voeding waarvan de herkomst niet altijd even duidelijk is, moet je dat nooit zomaar accepteren.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 09:40]

Anoniem: 474132 22 juli 2020 09:36
Kennelijk alleen een issue voor toestellen met een scherm groter dan 55 inch?
Het gaat om een relatief klein aantal TV’s, vreemd genoeg wel verdeeld over meerdere modeljaren.
Als het een voeding betreft uit een bepaalde batch zou je verwachten dat het probleem in één bepaalde serie zit uit hetzelfde jaar.
Beetje onlogisch dus.
Aangezien het alleen modellen in Korea betreft is er hier niets aan de hand.
LG maakt miljoenen TV’s dus het percentage met een mogelijk defect is wel laag.
Geen 55 inch schermen erbij, zal wel een andere voeding inzitten

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.