LG gaat stotterend beeld oplossen bij gebruik RTX 30, G-Sync, 120Hz op oled-tv's

LG zegt dat het er vertrouwen in heeft dat het een oplossing kan bieden voor het stotterende beeld dat gebruikers kunnen ervaren als ze hun LG-oled-tv's gebruiken op 120Hz in combinatie met een RTX 30-videokaart en G-Sync.

LG heeft aan Forbes laten weten dat het er vertrouwen in heeft deze problemen te kunnen verhelpen middels een firmware-update, die voor het einde van het jaar gereed moet zijn. Wanneer die precies uit zal komen en of dat zal gelden voor de oled-tv's van 2020 en 2019, is onbekend.

Het gaat om een stotterend beeld bij hoge framerates als G-Sync wordt gebruikt in combinatie met een Nvidia RTX 30-videokaart. Bij dit probleem blijft het beeld heel kort hangen en worden enkele frames overgeslagen, waarmee in feite het tegenovergestelde wordt bereikt van de vloeiende ervaring die G-Sync teweeg zou moeten brengen.

Deze problemen lijken vooral aan de orde bij hogere bandbreedtes. Bij de standaardresolutie van 3840×2160 pixels, 4:2:0-subsampling, 8bit-kleurdiepte en 120Hz is volgens gebruikers geen stotterend beeld, maar dat is wel het geval als er sprake is van 10bit-kleurdiepte. Als hierbij 4:4:4-subsampling wordt gebruikt is er zowel bij 8bit- als bij 10bit-kleurdiepte sprake is van stotterend beeld bij gebruik van G-Sync. Op Twitter meldt een gebruiker dat de problemen ook bij lagere bandbreedtes spelen, zoals bij 1080p en 720p-resoluties. Volgens hem maakt alleen het gebruik van 4:2:0-subsampling een positief verschil

Er waren eerder ook twee andere issues. Zo kan de G-Sync Compatible-functie op de RTX 3080-videokaart in combinatie met de oled-tv's resulteren in een zwart beeld bij een output van 120Hz. Hiervoor is een update uitgebracht. Daarnaast meldden gebruikers van LG's oled-tv's uit dit jaar dat het niet lukt om in 4k beelden met 120Hz te krijgen met 4:4:4-weergave zonder compressie. Ook hiervoor is een update uitgebracht.

Door Joris Jansen

Redacteur

21-10-2020 • 11:56

99 Linkedin

Reacties (99)

Wijzig sortering
Voor mensen die zich zorgen maken over de nieuwe consoles; die zijn al uitgebreid door meerdere youtubers met 4k120hz en HDR. No problem. Dit is een Nvidia probleem i.c.m de LG oleds. Gebruik je geen 3080 dan zal dit geen effect op jou hebben.
Ook met VRR getest op de consoles? Daar speelt dit probleem namelijk. En gebruiken de consoles ook 4:4:4? Of toch compressie?
Beetje raar dat ze zo adequate op dit probleem duiken, de kaarten zijn niet of nauwelijks te leveren en wie speelt er nu games met een PC op een televisie?

Of zie ik dit verkeerd en heb ik een hele hype gemist?
Als je hier maanden lang mee promoot, het aan alle kanten op de doos en in de handleidingen zet en het blijkt niet (goed) te werken, dan is het je wel geraden dat het snel wordt opgelost ja.
Plus nog het feit dat van alle tv's alleen deze van LG een Gsync certificering hebben. Waarschijnlijk is Nvidia er niet zo blij mee als het dan vervolgens niet werkt..
Was/is dat ook niet het geval met Google Assistant bij de C9?
Ook groot op de doos en op internet, maar nooit actief geworden ondanks beloften. Tja alleen in het Engels.
Ik speel pc games op een LG 4k TV. De tv hier speciaal voor gekocht.
Same here, een van de beste setup die er momenteel is. Beeldkwaliteit van de CX is ongezien goed.
Ja zeker. Om tv te kijken hoef je geen 4k tv te kopen. Dat loopt behoorlijk achter wat beeld qualiteit betreft.
WIl je OLED is het automatisch 4k erbij, sterker nog wil je een beetje goede beeldkwaliteit dan zit je meteen aan 4k vast, ik had ook liever 1080p maar die zijn er niet.

Hier is ook al mijn content 1080p, wel even een demo van 4k gedraait maar dat zag er niet echt beter uit omdat ik er niet met mijn neus bovenop zit(enige verschil was dat HDR erbij was dat maakte beeldkwaliteit echt beter).

Oled bied ook wel toegevoegde waarde bij normale tv uitzendingen, het ziet er beter uit.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 21 oktober 2020 18:17]

Ik snap het dat de kwaliteit goed is als je er niet naar kijkt :+

Jammer dat de 75" versies nog zo prijzig zijn. Voor nu voor een gewone LCD gegaan op 75" ter vervanging van de beamer. Misschien komt er nog ooit een OLED of MicroLED als vervanger.
HDMI 2.1 is zeker uit marketingperspectief een belangrijke feature, nog meer van de aanstaande consoles en nieuwe generatie GPU’s waar een hoop mensen naar uitkijken.

Nu een reputatie krijgen dat je TVs niet compatibel zijn én dat er niks aan wordt gedaan gaat klanten kosten.

Edit: om je vraag maar te beantwoorden met een wedervraag, waarom zou je na een dag aan je bureau ‘s avonds ook nog eens voor exact datzelfde beeldscherm gaan zitten voor de lol?

[Reactie gewijzigd door Cid Highwind op 21 oktober 2020 12:26]

Zeker, dit is marketing technisch belangrijk om dit op te lossen.
Anders wordt het alleen gezien als een kostenpost.
Waarschijnlijk meer mensen dan je denkt. :) Ben om die reden zelf ook speciaal voor een LG OLED met HDMI 2.1, VRR en 4K@120Hz gegaan. Niet alleen met een console kan je relaxed op de bank gamen. ;)
Hier hetzelfde! Lekker gummen met Dirt 5 in 120fps straks.

;)
Waarom niet? Het zijn high-end gebruikers die een zeer onprettige ervaring hebben door een bug.. Natuurlijk wordt dat zsm opgelost.
Helaas is dit lang niet altijd het geval bij LG.

Er zijn vele fora volgeschreven over Displayport bugs bij LG, waarbij diverse high end LG monitor schermen niet meer wakker worden wanneer een aangesloten werkstation uit slaap wordt wakker gemaakt. De enige oplossing is het scherm aan en uit zetten. LG reageert helemaal niet of nauwelijks op deze bug.
Doet mn Samsung monitor ook, is een bug in Windows slaapstand dacht ik.
Jep.

Ik heb een 3080 en C9 en ga zeker Cyberpunk op spelen op de C9!

Zit er al helemaal klaar voor.
Raar? Ik denk dat LG een markt heeft gevonden in grootbeeld gamers. Deze willen ze natuurlijk ontzorgen met deze actie zodat de munten wel hún kant op blijven rollen.
Het begint wel een dingetje te worden ja, heb al meerdere mensen op fora gezien die graag de 48 inch variant op hun bureau zouden zetten. Check ook Linus z'n review maar! https://www.youtube.com/watch?v=x9n8Hz_RLqw&t=0s
Daarbij is het natuurlijk ook gewoon een stukje service van LG.
Mensen wat een "mediacenter" pc in de woonkamer hebben staan.
Ik game al jaren op mn tv via PC. Speciaal mini atx game pc gebouwd daarvoor, en dan op m'n surround systeem... lekker met keyboard en muis op de bank. :)
Wie speelt er nu games met een PC op een televisie?
NOU IK, en mijn buurman, vrienden van mij.... en allen op resp. een E9, C9 en B9'ens

Gamen op 4K 120hz HDR is mooier dan eender welke monitor dan ook..
Lol.. ik heb een LG OLEDB9DLA (zelfde versie als de PLA) en heb de RTX 3080. Natuurlijk speel ik het meeste op mijn monitor, maar op de bank achter de TV games spelen is ook wel relaxt hoor. Geloof me, als je zo een TV hebt en hebt het beeld gezien.. AMAZING!
Hier ook iemand die PC games speelt op een 55" tv. PC via HDMI aangesloten op de tv en heerlijk gamen op de bank met een PS4 controller of draadloze muis en toetsenbord. Zou niet anders willen!
wie speelt er nu games met een PC op een televisie?
Ik, en wel meer mensen die ik ken. Lekker spellen als RDR2 en Horizon Zero Dawn op de bank in de bioskamer op 75".
Er is niets heerlijkers als games spelen via de pc op je televisie. Ultra graphics + enorme tv + bank + surround sound system is een absolute must. Ik kan ook niet meer anders denken.
Zie niet hoe je fatsoenlijk competative shooters kunt spelen op de t.v, rest wel goed te doen :)
Dat werkt inderdaad voor geen meter, je hebt gelijk.
Wat probeer je nou te zeggen?

48 inch: pricewatch: LG OLED48CX6LA Zwart
55 inch: pricewatch: LG OLED55CX6LA Zwart

Het prijsverschil is hier ook anders, maar zeker niet op die manier. Het is wel eigenaardig.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 21 oktober 2020 14:09]

was meer verbaasd dat de kleinere duurder is.
Wel je weten waarom? dan kun je deze video van Vincent Teoh van HDTVTest kijken. https://www.youtube.com/watch?v=045s-Uy4stg
tnx. Ze maken ook overal een YT video van he .
Snijafval voor zij die geen zin hebben in een video.
Dankjewel. Word er gek van dat tegenwoordig alles met een video uitgelegd moet worden.
Ja, ik begrijp het :) Ik ga inderdaad ook ff kijken naar de suggestie van @Stijn Weijters
Wellicht is het vooral omwille van marketing.
Eeehm best veel mensen gok ik.
Ik heb gewoon een dual set-up en een 3e TV als monitor voor singleplayer games die ik op de bank wil spelen op een groter scherm.

Waarom zou anders LG 120hz ondersteunen? niet voor de mensen die tv kijken gok ik, niet voor mensen met consoles (misschien straks voor de nieuwe gen consoles als ze de 120fps gaan halen)

Dus ja je kan andersom denken en dan zeggen, wie koopt er nu een 120hz tv als hij geen 120hz input heeft.
Er zijn al een aantal next-gen console games aangekondigd met 120 fps support. Ik denk dat de aanstaande next-gen consoles, waarvan er binnenkort miljoenen van bij mensen thuis staan, eerder de reden zijn dat LG hier zo op duikt dan het handje vol mensen die EN een absurd dure, nauwelijks leverbare GPU hebben EN deze ook nog eens gebruiken i.c.m. een TV.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 21 oktober 2020 14:11]

Ik snap dat die aangekondigd zijn, maar dat is dus nog geen issue als ze de fix hebben.

De mensen die wel een 3080 hebben (is niet absurd duur in mijn ogen want destijds was mijn gtx1070 net zo duur) zitten wel nu met dit probleem.

Ook dacht ik dat bij de consoles nog maar de vraag was of deze games met 120fps gaan draaien, dat was volgens mij bij de eerste titels niet het geval. Ook hebben deze consoles geen RTX en geen G-sync.

Raytracing hebben ze wel maar dit alles i nog niet van toepassing want nog niet released.

"gebruiken op 120Hz in combinatie met een RTX 30-videokaart en G-Sync." uit dat zinnetje maak ik op dat het dus tot nu toe vooral een pc issue is
Ook hebben deze consoles geen RTX en geen G-sync.
RTX is gewoon NVidia's marketing naam voor raytracing, maar ook voor hun nieuwste generatie kaarten (om het ff lekker verwarrend te maken), en G-Sync is NVidia's marketing naam voor variable refresh rates.

De next-gen consoles ondersteunen zowel raytracing (maar da's niet relevant) als HDMI VRR.
"gebruiken op 120Hz in combinatie met een RTX 30-videokaart en G-Sync." uit dat zinnetje maak ik op dat het dus tot nu toe vooral een pc issue is
Wat ik er uit opmaak is dat het een HDMI 2.1 VRR issue is. Dit speelt bij RTX 30 serie kaarten omdat oudere kaarten nu eenmaal geen HDMI 2.1 VRR ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 21 oktober 2020 17:43]

Ik. Eerste videokaart die geschikt is voor mijn nieuwe TV.

Mijn 1440p monitor heeft geen 3080 nodig, de TV wel.
De PS5 en XSX zijn over een paar weken te koop, en die ondersteunen 4k120. Er zijn ook al een aantal games aangekondigd die een 120 fps mode hebben. Er zullen nu een aantal mensen in de markt zijn voor een nieuwe TV die dit ondersteund, en LG wil natuurlijk niet dat die mensen een TV bij een ander kopen vanwege deze issues.
Uhm ik doe wel eens pummel party of wat rocket league op mijn tv.
Sinds 2013 al, met een gtx780ti. Goed voor hoge frames op 144hz 1080p monitor voor de online bf4 potjes, en de rest speelde ik op de plasma tv. Lange hdmi van mijn kantoor door de muur naar mijn tv.

Begin 2017 65C7 oled met een 980ti/1080ti, 60hrz prima 4k. Ik vindt 60 fps, zelfs 50fps (ja ik weet het) prima met een controller. Voelt sneller aan dan 30fps, en kan dan meer mooie settings aanzetten. Met muis minimaal 60fps natuurlijk, heb een fijn plankje met kussens gemaakt en heb een hele fijne houding erdoor op de bank met muis en keyboard. (heb onderrug problemen dus liggend gamen is ook fijn als keuze)
En nu de techniek eindelijk mijn wensen is bijgekomen (kiezen tussen mooi beeld, of hoge refresh) een 2019 model oled met een 3090, en de oude oled naar het kantoor, met de consoles eraan. Iedereen die bij mij thuiskomt begint langzamerhand ook te switchen naar pc, vooral nu crossplay en input switch bijna in elke game gewoon meteen werkt.

Heb btw ook geen last van burn in, mijn 2017 model werd echt veel gebruikt, ook statische beelden. Dat is mijn ervaring, al heb ik genoeg andere verhalen gelezen. De keuze voor het 2019 model ipv de 2020 was voor mij de 48gbs hdmi, ookal is het een 10bit scherm. Beetje overhead in de kabel vond ik een fijner gevoel. Dat is mijn ervaring.
Nou ik game op mijn lg65. Dus ik ben blij alleen nog de 3080 ontvangen.
Ik ken redelijk wat mensen die PC games spelen op tv schermen. TV schermen zijn veel groter. Je hebt ook niets aan 8k gaming mogelijkheden op een relatief kleine monitor.
Ik speel sommige games op mijn TV via PC. Hangt bij mij wel af wat voor game. FPS speel ik gewoon op PC. 3rd person games zijn lekker op TV :)
De 48 inch is populair als monitor en je PC aansluiten aan een OLED TV geeft echt een mooie ervaring. Veel mensen doen dat,
Inclusief ik. Met weinig gedoe want ik heb een mini ITX build.
Ondertussen aan m'n 4de TV als pc-monitor - jaartje of 8 dus
Omdat het slechte pr is als het niet goed werkt en nog ook niet snel opgelost wordt. En ja, het is een soort hype, alleen dan serieus. Veel mensen hebben bewust deze tv gekocht voor 4k120 gaming met de voordelen van OLED. Dure investering en hebben vast met ongeduld gewacht tot er ook nog eens een videokaart uitkomt die het ondersteunt. En dat niet veel mensen zo'n kaart hebben betekent niet dat het niet een significant aantal zijn. Bovendien wordt hier met deze features flink geadverteerd. Voornamelijk door reviewers. Omdat het wel echt een uniek product is. Echt gemaakt voor gaming.
Ik gebruik een 43 inch 4k tv scherm als monitor, maar ik zorg er voor dat de kijkafstand hoger is dan normaal door hem diagonaal op te stellen en zo ver mogelijk op te schuiven. Zo kan ik hem ook als tv gebruiken als ik niet voor mijn bureau zit.

Bovendien was een 4k hdr10 monitor duurder dan een tv.

Het was een gok, maar ik had altijd een 1440p signaal kunnen sturen dat dan door zwart wordt omhult. Dat had dan 1/3de gescheelt. 28,7 inch was het dan effectief.
Ga ik probelemen hebben met mijn 4k Oled LGC7? Is een ouder model. Game en kijk films op 4k HDR. Maar geen 120 fps grappen natuurlijk want dat ondersteund deze TV niet.
Nee, dat model heeft ook geen G-sync, dus dan kan je er ook geen problemen mee hebben :)
Toch wel netjes dat LG dit vrij snel oppakt.

Speelt dit probleem zich alleen af bij LG OLED tv's of ook OLED tv's van andere merken?
Geen ander merk oled tv heeft op dit moment hmdi 2.1.
Panasonic heeft een aantal panelen met 2.1 en OLED
Nee. Dat zijn HDMI 2.0 poorten met additionele features. Maar ze ondersteunen bijvoorbeeld geen 120Hz.
Ah, I stand corrected.
Ik dacht dat HDMI geen G-sync ondersteunde. Of is dat met de komst van 2.1 verandert?

Zover ik weet werkt G-sync alleen met DisplayPort
Het gelinkte artikel bevat onjuistheden:
- Het is onjuist om te zeggen dat VRR compatibel is met FreeSync of G-Sync. VRR is een HDMI-eigen standaard.
- G-Sync, FreeSync en/of AdaptiveSync kunnen wel werken via HDMI als de fabrikant van de TV daar ondersteuning voor heeft ingebouwd. Dat is echter geen VRR.
Nou ja, LG kennelijk ook niet echt als ik dit zo lees...
Netjes? Ze adverteren met features die ze niet nakomen, het is eerder schandalig dat het niet out of the box goed werkt. En deze ongein is vaker aan de orde bij LG.
Het valt me op dat LG wel heel erg veel kinderziektes heeft in hun HDMI 2.1 implementatie, de lijst met problemen is inmiddels al behoorlijk lang. Ik stond op het punt om een CX aan te schaffen specifiek voor games, maar met alle ellende die ik de laatste maanden voorbij zag komen plus het eARC Dolby Atmos probleem waar iemand me op wees, denk ik dat ik nog maar een generatie langer moet wachten...
tja, we zijn nu ook pas op een punt aangekomen dat videokaarten en consoles deze zaken aan kunnen. En de hdmi 2.1 specs zijn ook ronduit slecht omschreven.
Dat lezende, het is geen hdmi 2.1 probleem, maar een g-sync probleem. HDMI 2.1 gebruikt de hdmi 2.1 VRR en g-sync zou compatible moeten zijn. Maar blijkbaar zijn er dan problemen.
Xbox Series X en PS5 ondersteunen native HDMI 2.1 VRR, mogelijk dat die niet tegen de problemen lopen (maar weer tegen hele andere problemen)

In het verleden zijn dit soort problemen door LG wel redelijk goed opgepakt. Dus ik heb hier ook wel vertrouwen in. Wachten op de volgende generatie brengt weer zijn eigen problemen mee.
HDMI 2.1 moet ook wel, Ken geen LG TV met DisplayPort 1.4
LG is echt heel goed bezig de laatste jaren. Ik hoop dat ze deze trend doorzetten !
Wow bizar, ik wilde dit probleem al gaan melden. Heb nu een week een CX48 i.c.m. een RTX 3080 en inderdaad op 4:4:4 met G-sync HDR krijg ik micro stuttering. Ook heb ik de framecap op 117 fps ingesteld zodat G-sync altijd geforceerd wordt om actief te blijven.

Het rare is dat ik de stuttering vooral merk met hoge FPS games (COD en Rocket Legeau). Spellen zoals RDR2 en Metro Exodus zijn onwijs smooth terwijl de FPS rond de 60-70 hangt, G-sync werkt hier enorm goed maar bij hoge fps games begint het te stotteren. Terwijl je zou verwachten dat indien G-sync niet goed werkt je juist tijdens het spelen op 60-70 fps juist meer tearing en stuttering moet ervaren. Lijkt dus erg op een bandbreedte probleem zoals LG al aangeeft.

Bijzonder in mijn ogen, maar erg fijn dat LG altijd erg snel is met het oppakken van problemen :)

[Reactie gewijzigd door marco-ruijter op 21 oktober 2020 13:34]

Same here alleen ander merk is niks leukers
Klinkt alsof

1. LG gewoon HDMI 2.1 op de doos heeft gezet en toen er daadwerkelijk hardware kwam die alle features wilde gebruiken de software is gaan maken

OF

2. Dat nVidia er een potje van heeft gemaakt (maar dan denk ik niet dat LG zo hard zou lopen)

OF

3. Dat HDMI 2.1 zo’n halfbakken standaard is dat we nog heel vaak van dit soort berichten gaan lezen over allerlei hardware.

Gezien het feit dat je volgens mij iets al HDMI 2.1 mag noemen wanneer je een paar van de mogelijke eigenschappen ondersteunt denk ik dat 3 in elk geval waar is.
G-Sync is geen HDMI 2.1 standaard. LG heeft dat extra toegevoegd, net zoals FreeSync. De standaard die in HDMI 2.1 wordt ondersteund is VRR. Dus punt 3 (hoewel valide op zich) is het in dit geval niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee