Update voor Samsung S20-smartphones maakte 4G anderhalve dag onbruikbaar bij KPN

Gebruikers van de Samsung Galaxy S20-telefoons klaagden over het niet kunnen gebruiken van 4G na het installeren van een recente update van Samsung. De problemen waren beperkt tot gebruikers van KPN. Volgens Samsung en KPN zijn de problemen inmiddels verholpen.

Samsung laat in reactie aan Tweakers weten dat het probleem inmiddels zou moeten zijn opgelost. "Door een instelling op een klein deel van het mobiele netwerk van KPN kon sinds begin deze week geen 4G-verbinding meer worden gemaakt met de Samsung Galaxy S20, nadat de update die begin deze week beschikbaar is gekomen, was doorgevoerd. Dit gold alleen voor de gebruikers van de Galaxy S20 die deze update hebben doorgevoerd. Deze gebruikers konden nog wel bellen en gebeld worden, maar vielen terug op 3G. KPN heeft gisteren aan het begin van de avond een oplossing geïmplementeerd op het netwerk waardoor de performanceproblemen voor deze gebruikers zijn verholpen."

Op het community-gedeelte van de website van Samsung is eerder een topic over dit probleem geopend waarin allerlei gebruikers klagen over het probleem. Ook op het forum van Tweakers maakten eerder nogal wat bezitters van Galaxy S20-telefoon melding van het niet meer kunnen gebruiken van 4G. Het was al snel duidelijk dat het niet ging om een tijdelijke storing; het probleem was beperkt tot de update in combinatie met het netwerk van KPN.

De eerste melding op Gathering of Tweakers kwam dinsdag. Deze gebruiker meldde dat de BTJ1-update ervoor zorgt dat 4G niet meer werkt en dat nu steeds 3G in beeld blijft staan. Deze gebruiker kon voor het doorvoeren van de recente update wel gewoon 4G gebruiken en 4G werkte ook probleemloos op zijn Galaxy S8. Een andere gebruiker meldde dat 5G wel werkte op zijn S20 Ultra, maar dat de telefoon op locaties zonder 5G-dekking bleef wisselen tussen een 3G- en H+-verbinding.

Weer een andere gebruiker meldde dat het flashen van de vorige firmware de problemen kon verhelpen, in de zin dat 4G+ weer mogelijk is, met de bijbehorende beduidend hogere downloadsnelheden. Dat ging via het handmatig downloaden van de firmware en de bestanden uit te pakken via het programma Odin. Dat is Samsungs interne programma voor het laden van updates, bijvoorbeeld voor testdoeleinden, maar Odin is ook in te zetten door gebruikers. Gelet op de verklaring van Samsung zou deze handmatige oplossing niet meer nodig moeten zijn. Op Gathering of Tweakers lijkt een KPN-gebruiker te bevestigen dat 4G weer werkt bij zijn Galaxy S20, al meldt hij dat hij nog geen 5G heeft en dat de snelheid bij 4G tegen lijkt te vallen.

Update, 14:24 uur: KPN meldt in een reactie dat het ging om een instelling in een klein deel van het netwerk, zo'n tien procent daarvan. Alleen gebruikers die op bepaalde locaties gebruikmaakten van het 4G-netwerk konden problemen ervaren. Bellen en gebeld worden was tijdens de 4G-problemen wel te allen tijde mogelijk.

Door Joris Jansen

Redacteur

21-10-2020 • 12:47

57 Linkedin

Submitter: juliank

Reacties (57)

57
49
28
3
0
10
Wijzig sortering
Is het niet vreemd dat een instelling op het netwerk 4G onbruikbaar kan maken voor een bepaald model? Hoe is dat mogelijk?
In een 4G netwerk heb je een paar duizend parameters die je kunt configureren. Het is niet dat je setup.exe draait en er is een standaard netwerk geconfigureerd. Ieder netwerk is anders, doordat je te maken hebt met een andere topologie, andere legacy systemen, etc, etc.

En de UE maakt onderdeel uit van het netwerk. Als de UE een configuratie krijgt die niet compatibel is met het netwerk dan werkt het niet meer.
Dat is niet zo vreemd aangezien 4G staat voor vierde generatie en de ontwikkeling van LTE over meer dan 15 jaar loopt. Binnen LTE kan men inmiddels gebruik maken van tientallen band instellingen elk met eigen frequenties voor de uplink/downlink en dergelijke. In een periode van tien jaar zijn er in Nederland meerdere 4G netwerken aangelegd, elk met zijn eigen variaties. Per 4g netwerk kan de ondersteuning van LTE dus verschillend zijn. Een telefoon zal daarom met een zendmast onderhandelen over de bandinstellingen die voor LTE gebruikt wordt. Als de mast instellingen ondersteunt die niet langer in de telefoon ondersteunt worden, dan kan een bepaald telefoon model problemen hebben met een specifiek 4g netwerk. Dat kan leiden tot lagere snelheden dan men gewend was of zelfs uitval van 4G. Dit kan men dan oplossen door de instellingen in het 4g netwerk aan te passen of de instellingen in de telefoon aan te passen.
Door een instelling op een klein deel van het mobiele netwerk van KPN kon sinds begin deze week geen 4G-verbinding meer worden gemaakt
Welke instelling was dat?
@Koekiemonsterr
Een instelling op een klein deel van het netwerk van KPN. Dat heeft dus te maken met de manier waarop KPN dat gedeelte van het netwerk geconfigureerd had.
Dat las ik ook, maar dat zegt toch niets ?

Welke configuraties op een 4G netwerk kunnen traffic van een bepaald type telefoon tegenhouden en andere zonder problemen laten werken? Waarvoor worden die normaal gebruikt? Welke waren het in dit geval? Waarom stond dit zo ingesteld? En waarom leidde dat tot deze storing?

En mag KPN dit soort configuraties wel maken op hun netwerk? In verband met de wetgeving rond-om netneutraliteit.

Als dat laatste wettelijk niet mag, hoe kan het dat er apparatuur in het netwerk staat die het wel kan én ook werkelijk geconfigureerd was om het te doen.

Als KPN zou je toch willen dat je netwerk ook bij configuratie fouten nog aan de wetgeving blijft voldoen.
Er als Telecom autoriteit zul je dat toch ook vereisen van de grote netwerk verstrekkers in Nederland.

[Reactie gewijzigd door djwice op 21 oktober 2020 13:16]

Je stelt een vraag en gaat er al meteen vanuit dat je gelijk hebt en baseert daar de rest van je betoog op. Maar dit heeft niets te maken met netneutraliteit. Netneutraliteit betekent dat er geen onderscheid mag worden gemaakt tussen verschillende content. Dus je mag niet Spotify doorlaten en Tidal blokkeren omdat je een leuke deal met Spotify hebt.

Daarnaast is het een fout van Samsung, die blijkbaar een configuratie heeft gestuurd die niet compatibel is met het KPN netwerk.
Als het een fout is van Samsung hoeft KPN niets te wijzigen. En zou het niet alleen bij KPZ fout gaan, en niet alleen bij een deel van het netwerk, toch?

Daarom vraag ik dus: welke configuratie speelde hier een rol. Etc.
tenzij je werkzaam bent in de telecom-sector zal het technische antwoord je helemaal niets bijleren, maar de simpele verklaring zal zijn dat er bvb ergens een iets te strakke limiet is ingesteld (hetzij qua signaal of firmware-versies die op het netwerk mogen, ik zeg maar wat). Dit is interne bedrijfsvoering en zal je als klant amper of nooit te horen krijgen, het feit dat ze deze algemene info al geven is meer dan wat je op een ander soms krijgt, waar het vaak bij een vage "we hebben het opgelost" blijft
Waarschijnlijk een fout in een tabelletje.
Zoiets als: Devices allowed: Samsung S29. :)
Dasiro heeft gelijk. Als je dit in detail wil weten, volg je best een masteropleiding telecom. Daarna nog enkele opleidingen bij de vendor van de apparatuur waar het over gaat, en dan zal het je wel iets zeggen ;-)
Ook al geeft KPN nu door welke parameter dit was, dan zegt het je nog niets zonder ook de rest van hun netwerk te kennen en de interacties te begrijpen.
Dit soort issues zijn vaak een combinatie van meerdere parameters. Dat merk je al aan het feit dat het eerst werkte en bij een specifieke wijziging voor de S20 niet meer en ook slechts in een bepaald deel van het netwerk.

Daarnaast is dit soort configuratie ook bedrijfsgevoelige informatie. Omwille van veiligehidsredenen maar ook richting concurentie geef je hier zo weinig mogelijk van prijs.

Maar anderzijds wel goed dat je het wíl weten.

Of het een fout was van Samsung of KPN weten we niet. Zeker in de SIP wereld zie je vaak problemen onstaan terwijl alle partijen zich netjes aan de specificaties houden. SIP specs zijn niet waterdicht. Daarnaast worden toestelconfiguraties door de operators zelf op hun netwerk getest. KPN zal dit getest hebben op een stukje van die 90% waar geen problemen waren en heeft dit daardoor niet opgemerkt. Wiens fout is het dan? Geen idee, maar KPN heeft er dan alle baat bij het zo snel mogelijk op te lossen.
Wellicht als ik de informatie krijg dat ik al voldoende informatie heb om het te begrijpen?
Wellicht heb ik al behoorlijk wat kennis en ervaring met het (wereldwijd) uitrollen van infrastructuur ;)

Het kan zo iets simpele zijn als bij WIFI dat je telefoon ineens niet meer het fysieke MAC adres stuurt, terwijl jouw netwerk MAC based filters heeft.

Het kan zijn dat KPN configuraties heeft die voor verbetering vatbaar zijn. Het delen van die informatie kan er voor zorgen dat ze gratis tips krijgen die hen een hoop operationele kosten schelen.

Het niet openbaar maken zorgt er voor dat ze het altijd moeten doen met de expertise die ze hebben ingehuurd.

[Reactie gewijzigd door djwice op 21 oktober 2020 18:00]

dus het is essentieel dat iedereen weet dat SNR<2dB een fallback triggerde ipv 1.8 om maar een compleet fictief voorbeeld te geven? We spreken hier over een marginale outage op 1 specifiek toestel die snel opgelost was, geen breakdown van het volledige netwerk waardoor er doden zijn gevallen. Een beetje realiteitszin en perspectief zijn wel ver te zoeken bij jou blijkbaar
Waarom niet? Waarom verzet je er zo tegen? Als wij bugs fixen zetten we dat ook netjes in onze change en maken die gewoon openbaar.

Dat zorgt er o.a. voor dat ook mensen die vergelijkbaar werk doen elders of elders in het bedrijf ook van onze fout kunnen leren óf een betere oplossing kunnen suggereren.

Lijkt me heel normaal én nuttig voor KPN. Al die gratis reviewers.

[Reactie gewijzigd door djwice op 21 oktober 2020 18:08]

wil je ook weten dat er bij de post per ongeluk een postzak in het verkeerde busje is gezet en pas een dag later toe kwam? Dit soort kleine details naar buiten moeten brengen zorgt enkel maar voor meer gezeik, want het is niet nuttig om 4000 opinies te krijgen over hoe je je busje moet inladen, da's zwaar tijdsverlies en ze weten echt wel wat ze doen, daar zijn die gratis reviewers géén hulp bij
Wat is de reden dat je hier zo fel op tegen bent?
Het is duidelijk dat je een ander standpunt / andere kijk op open informatie hebt.

Maar wat is de reden dat je wil dat dit niet publiek wordt? Beng voor gezeik? Bang voor automatisering tips? Tips hoe dit voor goed te voorkomen?

Ik ken behoorlijk wat beheerders van netwerken die zeer competent zijn en sommigen die een wat minder brede blik dan anderen. Niet elke beheerder weet de impact van alle parameters die hij tot zijn beschikking heeft. En soms daardoor niet altijd de meest optimale setting kan overwegen.
Ik ken er slechts 3 waar ik zeker van ben dat ze de hele context in 1x in hun hoofd voor zich kunnen halen en de impact van alle settings en wijzigingen kunnen overzien.

Met hen kan ik spreken over permanente mitigatie van incidenten door het verbeteren van het ontwerp en process, waardoor ook later vergelijkbare problemen niet voorkomen.

Bij KPN heb ik als consument in hun netwerk meerdere keren per jaar het zelfde incident met dezelfde oplossing.
En altijd niet opgelost in de eerste lijn.

Dus mijn beeld bij KPN is dat er heel veel goed gaat, maar dat een deel van het beheer verbeterd kan worden en nog niet voldoende aan permanente incident mitigatie gedaan wordt.

Waarom vind jij het geen issue dat 4G er uit ligt voor een deel van de gebruikers? Hoe zou je het vinden als jou stroom er even lang uit lag door een configuratie foutje van de netbeheerder?

Maar goed. Ik ben eigenlijk het meeste benieuwd naar waarom je deze informatie niet in boven tafel wilt hebben.
Laat het duidelijk zijn dat ik dit niet per sé onder de mat wil vegen, het zou leuk zijn om het te weten, maar ik geef enkel mijn interpretatie.
Input van gebruikers en klanten over technische zaken is in deze ongewenst. Als je een probleem hebt dat niet intern op te lossen is, dan zijn er de fabrikanten en consultants, waarvan je zeker bent dat ze kennis van zaken hebben en waarmee je ook een juridisch sluitende relatie mee hebt of kan sluiten onder de vorm van een contract.
De overeenkomst met klanten is niet van die aard dat dit soort informatie verstrekt moet worden, er is zelfs voor de meesten (lees particulieren en overgroot deel van de zakelijke contracten) geen maximum downtime overeenkomst. Langs de andere kant kan het zijn dat het iets banaals was wat ze liever niet aan de grote klok hangen om slechte PR te vermijden.
Waarom ik het geen issue vind? Er was fallback naar een ander data-netwerk, dus het is niet dat er helemaal niets meer was en het was relatief snel opgelost, dus zo'n gigantisch probleem was het niet. Omgedraaid was het misschien erger geweest als 3G er uit lag en enkel 4G nog werkte of dat enkel 1 type toestel nog werkte. Daarom dat ik het ook in perspectief probeer te stellen, wat blijkbaar moeilijk in te zien is voor jou.
Om jouw voorbeeld te gebruiken: als er in 1 straat geen 400V, maar slechts 240V te krijgen is en er staat geen tentje met iemand waar je het direct aan kan vragen, dan ga je ook van de helpdesk geen antwoord krijgen dat er een condensator gefried was die slecht gesoldeerd was op een printplaatje, omdat klanten dan direct er van uit gaan dat alles slecht wordt gedaan. De toevallige metaalbewerker zal het niet leuk gevonden hebben, maar de rest van de straat heeft niets gemerkt.
Stukken ‘netcode’ ga je niet aan de grote klok hangen punt.

Zoiets wil je niet weten, zoiets hoef je niet te weten. Zoiets mag je niet weten.

Tenzij je de telecom sector in wilt en specifiek mobiel data dan kan het een interessante studie zijn. Gelukkig kun je dan intern daar een opleiding volgen ;-)
Waarom ga je 'netcode' niet aan de grote klok hangen?

Er zijn genoeg code bases die open source zijn.

Wat is de reden dat het zo wordt afgeschermd?


Overigens is 'netcode' ook een begrip in de energie wereld, ik ga er even vanuit dat we het nu nog over KPN hebben.
https://wetten.overheid.nl/BWBR0037940/2020-10-20

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 oktober 2020 10:27]

Anoniem: 1463186
@djwice21 oktober 2020 13:21
Ik vind wel dat je heel hard gaat van een configuratiefout naar beschuldigingen over de wet breken en net neutraliteit.

Het probleem deed zich voor na een update vanuit Samsung, dat moet al de eerste aanwijzing zijn dat het dus niet zo is dat KPN instellingen heeft aan zitten passen voor een S20. Het is voor KPN natuurlijk volkomen legaal om configuraties in te stellen waardoor een telefoon werkt. Het lijkt me dus dat Samsung iets heeft aangepast in de software wat geen enkele fabrikant doet (of wat Samsung normaal niet doet), waardoor de configuratie van het netwerk van KPN daar niet mee om kan gaan.
Uiteindelijk moet een netwerk ook geconfigureerd worden, het is niet zo dat net neutraliteit inhoudt dat KPN één server moet hebben waarop één stuk software draait en dat moet het maar doen voor alle telefoons. Configuraties per telefoon lijken met niet meer dan normaal.
Net neutraliteit is veel meer dan alleen content, ook blokkeren of voorrang geven aan bepaalde devices is niet toegestaan.

Bijvoorbeeld verkeer van Apple producten voorrang geven op Samsung producten op het netwerk.

[Reactie gewijzigd door djwice op 21 oktober 2020 13:50]

Anoniem: 1463186
@djwice21 oktober 2020 13:33
Dat snap ik, maar configuratie voor specifieke toestellen heeft daar niks mee te maken. Het is niet zo dat netneutraliteit vereist dat er één config file is voor ieder toestel. Iedere modem, elk stukje software werkt net iets anders, daar mag KPN best in optimaliseren zonder beschuldigd te worden van weet ik veel welke wetten. Als daar dan wat in verandert door een update van de fabrikant is het niet zo dat ze meteen in overtreding zijn

Zou leuk zijn als fabrikant, 'even een update uitrollen zodat Vodafone failliet gaat hoor, die man was echt niet aardig".
Waarom (technisch gezien) en hoe moet het netwerk anders worden ingesteld?
Die vraag zie ik niet beantwoord.
Het verweer dat een provider niet voor een bepaald toestel aan het tweaken is is niet relevant. Het relevante is het gevolg terwijl het mis gaat: van alle toestellen werkt alleen de s20 met een bepaalde firmware niet als gevolg van het tweaken door de provider.

Voor neutraliteit tellen niet alleen de zaken mee die goed gaan maar ook wat een provider (al dan niet onbedoeld) fout laat gaan. Het maakt voor de wet naar mijn mening niet uit of een provider dan een paar dagen onopzettelijk bepaalde apparaten op achterstand zet. Het hoort hoe dan ook neutraal te zijn. Het lastige is alleen dat die neutraliteit niet altijd haalbaar is, maar dat is het risico van de provider.
Dat is waar, maar dit is hier helemaal geen kwestie... dat trek jij erbij, maar dit is niet meer dan een configuratiefout, geen bewuste blokkering van bepaalde devices of merken.

Samsung past met een update iets aan waardoor de radio's in de S20 blijkbaar iets anders communiceren met het netwerk en KPN blijkt die update nog niet in het gehele netwerk goed te hebben doorgevoerd... en heeft dit zodra bekend heel snel opgelost. Job done! Hoef je verder niets achter te zoeken dan te zeggen 'wat stom dat KPN dat nog niet goed had bijgewerkt'.
Netneutraliteit heeft weinig van doen met fouten, zeker niet als deze onbedoeld zijn... als het fouten betreft die netneutraliteit in de weg zitten en de provider lost het niet op, dan is het ook niet meer 'onbedoeld'.
Waarop baseer je dat netneutraliteit weinig van doen zou hebben met fouten of onbedoelde situaties? Want zoals ik de wet ken zijn er geen uitzonderingen voor verantwoordelijkheid om voor net neutraliteit te zorgen, dus ook niet als het onopzettelijk is of als het foutjes betreft, zelfs niet op de duur van de gevolgen. Dat er in de praktijk vooral in het nieuws komt als er grote belangen zijn doet daar niet veel aan af.
Naar een aantal van de vragen die je stelt ben ik ook wel benieuwd. Maar KPN mag bijna alles doen wat ze willen qua radio netwerk hoor: dat optimaliseren heeft niets te maken met netneutraliteit want alle soorten verkeer worden hetzelfde behandeld. Tweakers.net krijgt net zo veel voorrang als Netflix bijvoorbeeld. En dát is netneutraliteit!
Nou nou, je loopt wel heel erg hard van stapel. Als je bedrijf de WiFi instelt te authenticeren met LDAP en MSCHAPv2 en jij krijgt een update waardoor je telefoon ineens GTC gebruikt heb je ook ineens geen WiFi meer maar dan breekt je bedrijf de wet netneutraliteit nog niet.

Er gebeuren constant fouten als het aankomt op netwerkconfiguratie, er zijn zoveel mogelijkheden binnen de verscheidene LTE-standaarden dat je erg makkelijk een fout maakt. Dit is de reden dat providers zelf iedere update willen testen (waar ze dan vervolgens weer maanden over doen, waardoor mensen toch liever direct de updates van Samsung installeren).

Het is al gezeik genoeg om een WiFi repeater goed in te stellen, een landelijk dekkend LTE-netwerk is nog veel foutgevoeliger.
Mwah, het werkt weer, wat maakt het uit? Die anderhalve dag 3G is geen levensbedreigende situatie ofzo. Het is wel interessant om te lezen hoe zo'n netwerk in elkaar zit, maar om dit nou belangrijk te noemen...
Misschien een idee voor jou om dit bij KPN te gaan uitzoeken? En hier een leuke tweakblog over te schrijven?
Goed om te weten dat het issue is opgelost en dat Tweakers er achteraan was gegaan :).
Want helaas heb ik nog geen 5G in Zwolle (tenzij ik in de buurt van de treinstation ben), dus ik ben voor fatsoenlijk internet wel afhankelijk van 4G aangezien 3G rond de 10mbits zit.

Ik ga mijn telefoon updaten en eens kijken als het is oopgelost. Hopelijk is een ander issue ook opgelost, dit issue zorgde ervoor dat ik vaak niet meer bereikbaar was als iemand mij probeerde te bellen. De persoon die mij belt hoort de telefoon niet eens overgaan (ook andere hebben hier last van). Dat issue was juist gekomen door de één na laatste update.
met 10mbit kan je toch alles nog steeds wel doen? is voldoende voor het streamen van video (indien het een beetje stabiel is)
Dat is dus het probleem, het is niet echt stabiel voor streamen.
Ik merk dat bijvoorbeeld als ik radio stream dat deze wel eens wegvalt op 3G.
Anoniem: 1463186
@K-aroq21 oktober 2020 13:27
Als iedereen weet waar je het over hebt dan is er toch helemaal niks aan de hand? In de context van consumentenelektronica heb je het nooit over milibits, dus met mbit weet iedereen precies wat je bedoelt.

Vergelijk het met calorieën, als je over calorieën praat weet iedereen waar je het over hebt, maar je hebt het feitelijk gezien over kilocalorieën. Als je echt bezig bent met de apparatuur of wetenschappelijk onderzoek is het belangrijk, maar als je gewoon met elkaar praat en iedereen snapt wat je bedoelt lijkt het me niet zo'n issue.
Heb het probleem zelf niet ervaren omdat ik steeds gebruik kon maken van 5G. Ik heb de 4G dus niet gemist. :)
Update, 14:24 uur: KPN meldt in een reactie dat het ging om een instelling in een klein deel van het netwerk, zo'n tien procent daarvan. Alleen gebruikers die op bepaalde locaties gebruikmaakten van het 4G-netwerk konden problemen ervaren. Bellen en gebeld worden was tijdens de 4G-problemen wel te allen tijde mogelijk.

LoL bellen op moment dat je verbinding had was wel mogelijk ja.....helaas bleef die heen en weer gaan van GEEN 4g....BEETJE 3G/H+....GEEN DEKKING.....🤦‍♂️
Ligt het probleem bij kpn of Samsung?
Samsung zal iets aangepast hebben wat dus invloed heeft op (een gedeelte) van het netwerk van KPN. Mogelijk ligt de fout dan bij KPN. Andere providers hebben er geen problemen mee en KPN gaf aan dat het te maken had met een instelling op een klein deel van hun netwerk.

Ik denk dat er ook iets is mis gegaan met de communicatie onderling.
Het hoeft geen fout te zijn. Het kan ook gewoon anders geconfigureerd zijn. Voor iedere functie binnen een mobiel netwerk heb je meerdere opties. De UE's ondersteunen de meest gangbare dus meestal werkt het wel. Maar als je bijvoorbeeld encryptie methodes A en B ondersteund in je netwerk, en de UE is net geconfigureerd met C en D. dan heb je een probleem. Je kunt je voorstellen dat als er een UE update komt waar per ongeluk A en B worden weggehaald, het fout gaat. Wie is dan fout? De provider die C en D niet ondersteunt, terwijl A en B volgens de standaarden gewoon valide is, of de device vendor, die A en B weghaald, terwijl C en D gewoon valide zijn?
Dat kunnen we uiteraard met deze info niet weten... Maar 1 toestel heeft een probleem met 10% van het netwerk van 1 provider.
Ze kunnen ook beide iets fout hebben gedaan, wat normaal gesproken door de andere partij opgevangen wordt. Of de standaard was niet duidelijk en ze hebben hem verschillend geïnterpreteerd. Of de standaard was niet compleet.
Had vandaag ook 4g storing op Samsung galaxy A8, na opnieuw opstarten werkte het weer. (kpn simkaart)
Geen idee waarom je -1 krijgt. Waarschijnlijk Samsung fanboys, maar wat je zegt klopt natuurlijk gewoon. Als je iets wijzigt op plek X, en Y niet wijzigt, en vervolgens werkt het niet meer, dan is het de schuld van X.
Niet per definitie.

Als je iets wijzigt op X, niet op Y, en X werkt niet meer, dan wordt het inderdaad wel getriggerd door X, maar de achterliggende oorzaak kan zijn dat er al die tijd iets op Y staat geconfigureerd waardoor X het na de wijziging niet meer doet (ook al hadden oude-X en Z er geen last van).
Stle je spreekt af dat je bepaalde specificaties ondersteunt. Dat is handig want dan kan je als operator ook afdwingen dat elk element in je netwerk hieraan moet voldoen en ook elk toestel van de eindgebruiker.
Een partij besluit plots om een functie te gaan gebruiken die nog niet gebruikt werd. Activeert dit, test dit en rolt het dan uit. Maar dan blijkt dat er ergens toch iets 'anders' ingesteld stond (daarom niet fout) waardoor het deels mis gaat.
Kan bij KPN liggen, of Samsung, of Huawei die een element aan KPN leveren wat niet goed werkt, of een engineer bij KPN die een timer in 1 node niet juist gezet had, of ...
De schuld kan overal liggen en ook nergens.

In de praktijk biedt Samsung zijn updates aan bij de operator. Die voert enkele regressietesten uit met de niewue firmware of config. Kan zijn dat er dan een fout gevonden wordt in het netwerk of toestelfirmware. Wordt daar dan opgelost voor rollout.
Aangezien het probleem slechts in 10% van het netwerk voorkwam, is dit wellicht getest ergens in die 90% van het netwerk. Probleem is dus niet opgemerkt.
Dat KPN het opgelost heeft in hun netwerk kan betekenen dat zij een foutje hadden, maar kan evengoed zo zijn dat dat de snelste oplossing was.
Behalve als je bij KPN werkt en betrokken was bij het foutonderzoek, kun je nu alleen gokken naar de oorzaak en schuld. En in feite maakt het verder ook niet uit.
Maar waarom blijft het dan wel werken bij t-mobile en vodafone?
RefriedNoodle in 'nieuws: Update voor Samsung S20-smartphones maakte 4G ander...

Daarom dus, het is niet zo moeilijk, maar wel heel makkelijk meteen te wijzen naar een partij want die voerde de update door dus moet het hun fout wel zijn.

Stel wij spreken af dat we met elkaar Engels en Nederlands kunnen praten, en jij wisselt van Nederlands naar Engels en ik snap je niet, dan is het dus mijn schuld want ik heb aangegeven dat ik dat wel kan en kan het niet :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 21 oktober 2020 15:17]

Leg eens uit. Voor de update van Samsung werkte het.
En na een fix van KPN werkt het?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee