LG komt met update voor problemen met RTX 3080 in combinatie met oled-tv's

LG zegt dat het ergens in de komende weken met een oplossing komt voor de eerder gemelde problemen van het gebruik van RTX 3080-videokaarten in combinatie met zijn oled-tv's van dit en vorig jaar.

In een verklaring aan Forbes zegt LG dat het zich bewust is van compatibiliteitsissues bij sommige oled-tv's die in combinatie met de Nvidia RTX 3080 worden gebruikt. "Een firmware-update is al in ontwikkeling en er zijn plannen om deze in de komende weken uit te brengen voor LG's HDMI 2.1-tv's uit 2020 en 2019", zegt de fabrikant. Dit zou de problemen moeten oplossen. LG zegt meer informatie naar buiten te brengen zodra de update gereed is. Het bedrijf biedt zijn excuses aan.

Bezitters van een LG-oled-tv van dit of vorig jaar en een RTX 3080-videokaart klaagden onlangs over twee problemen. Zo kan de G-Sync Compatible-functie op de RTX 3080-videokaart in combinatie met de oled-tv's resulteren in een zwart beeld bij een output van 120Hz. G-Sync Compatible is Nvidia's naam voor de implementatie van de HDMI 2.1-feature variable refresh rate; AMD noemt dat FreeSync.

Daarnaast meldden gebruikers van LG's oled-tv's uit dit jaar dat het niet lukt om in 4k beelden met 120Hz te krijgen met 4:4:4-weergave zonder compressie. Ook de 2020-oled-tv's met HDMI 2.1 en een bandbreedte van 40Gbit/s zouden dat moeten kunnen weergeven zonder compressie, maar in de praktijken bleken tv's over te schakelen naar 4:2:2-subsampling. De 2019-modellen hebben dit probleem niet.

Door Joris Jansen

Redacteur

22-09-2020 • 16:03

68 Linkedin

Reacties (68)

68
65
39
1
0
21
Wijzig sortering
Nu nog een update voor het VRR probleem: nieuws: LG bevestigt vrr-issue oled-tv's en voegt toch geen AirPlay 2 toe aan...
Hoop echt dat dat ook met een firmware update opgelost kan..
De enorm storende vertraging die optreed bij Dolby Atmos geluid icm eARC is ook nog steeds niet opgelost. Dan denk je voorbereid te zijn op de toekomst met een C9/Cx. :X
Toch maar een HDMI 2.1 receiver dan
Om Dolby Atmos via eARC naar een receiver te sturen heb je toch hoe dan ook HDMI 2.1 nodig? Voor zover ik weet kan je geen Dolby Atmos geluid naar een HDMI 2.0 receiver sturen via standaard ARC en heb je daar altijd eARC voor nodig, of een kastje zoals dit dat eARC als input neemt en een normale (niet ARC) uitgang heeft?
Nja, wat ik meer bedoelde is dat je gewoon je apparaten aan je receiver aansluit en vervolgens het beeld signaal van de versterker weer verder stuurt naar de televisie
Ja dat is altijd de beste oplossing, echter zijn receivers met HDMI 2.1 op meerdere inputs en met minimaal 9 kanalen voor Dolby Atmos nogal heel erg absurd prijzig op dit moment. Helemaal als je net een jaar of 2 geleden een toen al dure HDMI 2.0 receiver hebt aangeschaft :+

Vandaar dat dat SHARC apparaatje echt een uitkomst is, dan sluit je al je troep gewoon direct op de HDMI 2.1 poorten van je TV aan, en dat kastje op de eARC poort, en die maakt er dan een 'normaal' HDMI 2.0 signaal zonder beeldinformatie van waardoor je gewoon je 'oude' receiver kunt blijven gebruiken.

Ik neem aan dat @Profan al een HDMI 2.1 receiver of soundbar heeft, anders snap ik dat Dolby Atmos niet werkt, dat is officieel namelijk niet ondersteund via ARC, alleen via eARC.
Ik heb een Denon X1600h.. deze lijn heeft wel eARC, maar geen hdmi 2.1. De console (Xbox Series X) wil ik dalijk als enige apparaat aansluiten op mijn tv en het geluidssignaal via eARC naar de receiver sturen. Alleen zit hier dus met dolby geluid meer dan een seconde vertraging op. Bij een game is dit natuurlijk compleet onacceptabel.

Het probleem is erkend door LG sinds 2019, maar tot nu toe helaas geen update.
Het probleem is erkend door LG sinds 2019, maar tot nu toe helaas geen update.
Heb je misschien een linkje met meer informatie over dit probleem? Is het bijvoorbeeld bij zowel de C9 als de CX bijvoorbeeld, en alleen bij HDMI 2.0 receivers met eARC (waarvan ik dus niet eens wist dat die bestonden) of ook bij HDMI 2.1 receivers? Best handig om te weten want ik overweeg al een tijdje een CX te kopen specifiek voor games, en alleen als alle problemen met eARC en VRR zijn opgelost :/

Edit: trouwens ook weer eem beetje jammer dat Denon dus blijkbaar wel eARC heeft toegevoegd aan sommige modellen maar niet aan de X6300H die ik nog geen twee jaar geleden heb gekocht en ook zeker niet het aller goedkoopste model was :X

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 22 september 2020 18:04]

https://lgcommunity.us.co...i-connected-dolby-sources Bij deze.

Als het nu alleen bij niche producten voorkwam snap ik dat er geen prioriteit aan wordt gegeven bij het updatebeleid van LG. Maar we spreken hier over de meest populaire high end tv's in combinatie met de meest verkochte lijn van receivers (naar mijn weten).
Het probleem dat hier beschreven wordt is de conversie van Dolby TrueHD Atmos naar Dolby Digital+ Atmos. Er is geen TV in de markt welke dat zonder delays kan omzetten... veel TVs hebben geheel geen TrueHD decoder. Dus dan heb je alleen audio bij DD+ Atmos via de TV...

Er is in TrueHD helaas geen core track zoals met DTS-HD/X wel het geval is. Acht de kans klein dat ze dit kunnen oplossen. Het was er ook al in de C8, welke geen eARC heeft, dus sowieso max DD+ Atmos kan uitsturen via ARC, al kan hij intern TrueHD decoden.

Met eARC Receiver/Soundbar zou het probleem er niet mogen zijn, zolang de TV op Passthrough staat.

[Reactie gewijzigd door BiG-GuY op 22 september 2020 22:27]

Tip: yamaha rx-v6a, of zelfs de v4a
Ik heb een 7.1.4 opstelling dus die gaat het niet redden :+
Fair enough. Hopelijk een tip voor anderen die goedkoop en meerdere HDMI 2.1 poorten willen dan ;)
Maar als je dan gebruik maakt van apps op je tv om films te streamen?
Toegegeven, dan wordt het inderdaad lastiger. Persoonlijk vertrouw ik er sowieso niet echt op dat een TV hier goed mee overweg kan. Zo zie je ook bij het nieuwste model van LG (de CX) dat er geen ondersteuning voor DTS-HD aanwezig is. Daarom heb ik zelf geïnvesteerd in een Nvidia Shield. Wat mij betreft moet een TV lekker doen waar hij goed in is (beeld weergeven) en laat ik de rest over aan apparaten die weer een ander doel hebben.
Toegegeven, dan wordt het inderdaad lastiger. Persoonlijk vertrouw ik er sowieso niet echt op dat een TV hier goed mee overweg kan. Zo zie je ook bij het nieuwste model van LG (de CX) dat er geen ondersteuning voor DTS-HD aanwezig is. Daarom heb ik zelf geïnvesteerd in een Nvidia Shield. Wat mij betreft moet een TV lekker doen waar hij goed in is (beeld weergeven) en laat ik de rest over aan apparaten die weer een ander doel hebben.
Precies zo heb ik dat no ook al jaren gedaan, van me Mini Media/Console PC naar ,me versterker (Onkyo TX-NR609) en van me versterker naar me TV, en werkte altijd fantastisch, tot ik een 4K TV had (LG OLED55B9SLA), en alleen 4k 24Hz kon doen, en geen HDR en geen 10Bit, omdat de versterker alleen HDMI 1.4 heeft, en heb ik dus de Club 3D DisplayPort 1.4 to 4K120HZ HDR Active Adapter gekocht, en aangesloten aan me MSI GeForce GTX 1650 4GT LP OC, en via DisplayPort 1.4 video signaal sturen naar me TV sturen, en dus 4K HDR 100Hz met 10bit hebben, en me audio via de HDMI 2.0b port naar me versterker sturen, zo dat ik nog steeds DTS , DTS-HD Master Audio, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, en Dolby TrueHD heb.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 23 september 2020 14:37]

eARC is ook op sommige HDMI 2.0 apparatuur beschikbaar hoor. Het is wat verwarrend allemaal.
Ja inderdaad, dit is voornamelijk omdat het een uitbreiding is die gemakkelijk via een firmware update geïmplementeerd kan worden zonder dat er hardware veranderd dient te worden. Sommige fabriekanten zijn dan zo aardig om de consument dit cadeautje te geven zonder ze te forceren nieuwe apparatuur aan te schaffen.
Om Dolby Atmos via eARC naar een receiver te sturen heb je toch hoe dan ook HDMI 2.1 nodig?
Nee, Dolby Atmos werkt ook met een DD+ stream en past dan wel over ARC. Dolby TrueHD met Atmos heeft eARC nodig. Streaming diensten werken met Atmos op basis van DD+ ipv TrueHD, die laatste vind je dan weer terug op blurays.
Klopt, helaas alleen lossy Dolby Atmos over ARC. Houdt er ook rekening mee dat je dan beperkt bent tot een 5.1.2 opstelling.
Jawel. Dolby Atmos in een Dolby Digital + stream kan dat. Dan heb je SD Atmos. Voor HD Atmos heb je heb je een True HD audiospoor nodig
Wat heb je hier aanhangen dan? Ik heb sinds vorige week een JBL 9.1 over eARC en geen last van vertraging met mijn Xbox One X.. ook Atmos.

Wel e.e.a. moeten instellen!
Da's het nadeel van Early adopter, beter wacht je eerst even af voordat de kinderziektes eruit zijn. Ik begrijp al die heisa van vorige week ook niet over al die playstation pre-orders. Wie weet heeft de eerste batch allerlei verschillende kinderziektes.
Hmm vreemd die vertraging waar je het over hebt. Ikzelf heb een C9 met eARC aangesloten op een Denon S750H (hdmi 2.0) en heeft altijd prima gewerkt. Heb nooit last van vertraging gehad, met geen enkel geluidsformaat. Ook niet met Atmos.
En hopen dat het dan ook met AMD werkt, anders kunnen we het tafereel nog eens beginnen. :)
Vervelend dat deze problemen er zijn, maar ik vind het netjes hoe snel het opgepakt wordt.
Ik denk dat ze niet echt veel keuze hebben, van een slechte pr een positieve maken is een heel mooie pr boost.

Het gebeurd ook niet bij concurrenten momenteel.
Hoop dat het ook de problemen dan fiks die ik heb met mijn LG OLED55B9SLA met mijn MSI GeForce GTX 1650 4GT LP OC en de Club 3D DisplayPort 1.4 to 4K120HZ HDR Active Adapter, dat de handshake problemen (dat de beeld zwart blijft) verdwijnen en nog een paar problemen die ik heb.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 september 2020 20:43]

Dit hoop ik ook heel erg ik heb ook zo'n adapter, met een lg cx 48. Heel lastig om fullscreen games aan de praat te krijgen op moment...
Ja klopt, dat loste ik op om hem onder Ultra HD, HD, SD, hem te zetten op 3840x2160 60Hz, dan staat hij op 4k 60Hz met HDR en 10 bit, als ik dat gekozen heb bij NVIDIA-kleurinstellingen, Hoogste (32-bit), en RGB, en 10bpc, en Volledig, en dan kan je als je geen spellen speel, zet je hem weer terug op 4K HDR 100/120Hz met 10bit onder PC.

Allemaal bij NVIDIA-configuratiescherm en Resolutie wijzigen.

En helpt dat je CTRL + Shift + Win + B indrukt als de scherm raar doet of zwart blijft, werkt bij mij vaak.
Ja het opzetten was mij ook gelukt, 4K 120Hz ziet er goed uit. Geen gsync maar dat had ik ook al niet verwacht. Alleen die hand shake issues zijn irritant, maar dat ctrl + shift+ win + b is wel een goede om te onthouden. Ik had al een knopje om de power te togglen :)
Ja het opzetten was mij ook gelukt, 4K 120Hz ziet er goed uit. Geen gsync maar dat had ik ook al niet verwacht. Alleen die hand shake issues zijn irritant, maar dat ctrl + shift+ win + b is wel een goede om te onthouden. Ik had al een knopje om de power te togglen :)
Ok, ja het is jammer dat het niet gewoon Plug and Play is.

Al ben ik nog steeds blij dat die kabel bestaat, en we toch nog aardig 4K HDR 100/120Hz met 10bit kunnen doen op een Grafische kaart zonder HDMI 2.1.

Heb nu wel gemerkt dat me spellen het aardig goed doen op 4K HDR 100Hz met 10bit, heb al 3 spellen op die resolutie geprobeerd en werkte zonder veel moeite, BloodRayne: Betrayal, Ori and the Blind Forest: Definitive Edition, en Lost Planet 3.
Eerder had ik issues gemeld tussen de C9 en Onkyo Dobly Atmos receiver, waarbij HDMI Arc niet werkend is te krijgen. Je wordt van kastje naar de muur gestuurd en ze wijzen naar elkaar.

Netjes van LG dat ze dit toegeven en een firmware update uitbrengen hiervoor, denk ook wel dat dit beleid nodig om voorbereid te zijn op de komst van de NextGen HDMI 2.1 consoles.
Ik denk persoonlijk dat het aan de Onkyo receiver ligt. Ik heb zelf ook een Onkyo een die werkt niet lekker als mijn dvd speler en ARC tegelijk aan staan.
Het is ook bijna niet te doen om alle TV's i.c.m. alle merken/randapparatuur uitgebreid te testen op compatibiliteit, dat kan ik volledig begrijpen. Ik sluit niet uit dat Onkyo het probleem is, alleen had ik eerder geen probleem mee met een Phillips tv. Nu heb ik me er bij neergelegd, maar destijds had ik me veel ingelezen en las veel reacties van anderen die hetzelfde probleem ondervonden.
Het is ook bijna niet te doen om alle TV's i.c.m. alle merken/randapparatuur uitgebreid te testen op compatibiliteit, dat kan ik volledig begrijpen.
Als je al die combinaties moet gaan testen dan gaat er ergens iets helemaal verkeerd.
We hebben juist standaarden zodat die niet nodig is. Als je je aan de standaard houdt dan zou het overal moeten werken.

Natuurlijk snap ik ook wel dat het in de praktijk nog wel eens mis gaat en je toch zal moeten testen. Maar gezien het grote aantal klachten dat we horen rond standaarden als hdmi en earc heb ik een beetje mijn twijfels aan hoe goed die standaarden zijn (en de bijhorende tests & controles).
Zo is het!

Ik ben zelf ook hierin gedoken en het is echt een wirwar aan ittt scenario's, kabels die moeten kloppen, settings die aangepast moeten worden en alle standaarden moeten matchen bijv. eARC zorgt alleen voor DTS HD (MA) en Dolby True HD bij gebruik met een Shield en niet met een Xiaomi Mi Box S.

Mij is het na een half jaar klungelen gelukt om alles te krijgen dat ik wilde met een C9, Shield TV Pro en een Marantz Sr 5014 uit 2019. Nu maar hopen dat XSX en de C9 van elkaar houden!
Ik heb zelf ook een Onkyo Atmos receiver (TX-NR636) en ik heb dit met een truucje wél aan de praat gekregen, ondanks dat hij het in de eerste instantie met mijn B9 niet wilde doen.
De reden dat ARC soms niet werkt tussen je TV en je receiver kan komen doordat de handshake niet goed plaats vindt.

De oplossing bij mij was om ARC uit te zetten, het menu volledig te sluiten. Het menu weer te openen, arc weer aan te zetten, en het menu weer volledig te sluiten. Elke keer bij het sluiten van het menu zou de receiver opnieuw moeten gaan zoeken naar apparaten wat bij mij heeft geholpen.

Een andere mogelijke oplossing is (bij sommige receivers) via het "About" menu een reset uitvoeren. Wat ook kan helpen is je receiver van de stroom af halen (dus niet uitzetten, echt de stroomkabel er uit), en na een paar min weer de stroom er op.


Misschien werkt het voor jou, misschien niet. Het is in ieder geval iets wat je zou kunnen proberen.
Bedankt voor de tips, deze heb ik inderdaad ook allemaal al geprobeerd, ben er echt uren/dagen mee bezig geweest. Ook andere kabels gekocht, op duizend en een manieren met in-uit schakelen volgorde, zonder andere appratuur etc, factory resets, maar helaas.

Zodra ik in de Onkyo de Arc inschakel met kabels aangesloten op de C9, dan loopt de Onkyo receiver compleet vast, reageert totaal meer (geen geluid/beeld en knoppen bedienen werkt niet). Stroom moet er dan vanaf. Na het opnieuw inschakelen loopt hij dan opnieuw vast.
Zonder HDMI kabel aangesloten kan ik de ARC instelling activeren en blijft hij gewoon actief, zodra de HDMI kabel inplug, weer opnieuw vastgelopen.

De handschake lijkt inderdaad de boel te laten crashen, waar helaas geen oplossing voor lijkt te zijn.
Ah in de vorige post dachten de mensen dat het minstens een jaar ging duren voor een update.
Zo cynisch toch.
LG heeft nog tijd genoeg voordat de meerderheid een 30 serie kan kopen :+
Nog een ander probleem wat op deze TV's speelt is het volgende:

Wanneer je een Apple TV (4K) aan de TV hangt en je vervolgens via ARC (eARC niet getest) je audio doorstuurt naar je receiver kun je niet hoger dan 5.1 doorsturen. Je receiver krijgt het signaal dan binnen als 2.0 stereo. Enige oplossing is in je AppleTV de audio forceren op 5.1 zodat je receiver het als 5.1 ontvangt. Tot dit is opgelost dus geen hogere audio kwaliteit mogelijk.

Ik post dit omdat het misschien iemand helpt die met hetzelfde issue stoeien :).
Als je denkt, waarom niet je AppleTV meteen op je receiver? Deze ondersteunt bij mij helaas geen HDR en Dolby Vision :+
Even afwachten hoe het werkt, maar zeer netjes dat er zo snel werk van wordt gemaakt.

Het was voor mij 1 van de hoofdredenen om een LG C9 te halen omdat ik wist dat er nieuwe gpu's aan zaten te komen met HDMI 2.1

Dus als ze hun beloftes niet waren nagekomen was dit voor mij de laatste LG t.v. geweest die ik had gekocht.

Maar ik kan niet anders zeggen dan prima, ik ben er blij mee.
Schijnt een heel zeldzaam voorkomend probleem te zijn. Bijna niemand heeft een 3080 ;).

Wel goed dat het opgelost wordt, maar aan de andere kant zou het wel écht een nare situatie zijn als ze het niet zouden óf kunnen oplossen. Dit zijn toch wel dé features waarvoor veel mensen deze tv's gekocht hebben. (ik ook, maar ja hè, nog effe een hele tijd geen geschikte gpu)
Dat is veel sneller dan ik verwachtte. Zelf heb ik een C9 55", en binnenkort (hopelijk) een 3080. Ik had ik schrik dat het niet op tijd voor Cyberpunk zou gebeuren.
De druk op LG is natuurlijk hoog omdat veel gamers juist een OLED hebben gekocht om het maximale resultaat eruit te halen.
Netjes dat LG het probleem erkent en aan een oplossing werkt.
Denk dat niet veel pc gamers op tv gamen.
De 48" is wel expliciet zo in de markt gezet. (Geen idee of consumenten het daarmee eens zijn.)
Nogal naïef.
Ik game ook gewoon PC op 55" OLED.
Veel moeite hoef je er niet voor te doen.
Denk dat je dat onderschat
Eigenaar van een SteamLink, de bug gaat voor mij niet op (LG E7 ook) - maar doe dit wel degelijk :)
Ja hou maar op met dit geflame, je weet zelf ook wel dat het merendeel gewoon een LCD heeft...
Precies! High end gamers willen het mooiste resultaat, dit betekent een snelle response tijd en de beste zwartwaarden en kleuren. Dat gaat je niet lukken met een lcd monitor van een paar honderd euro.
Euh nee, high end gamers willen de laagste input lag en die krijg je niet op een tv.
Ik schreef response tijd maar bedoel inderdaad input lag.
Bij één LG OLED ligt deze rond de 13ms en dat is erg goed.
(Bron: RTINGS)
Klopt, voor een tv is dat erg goed.

Voor een PC monitor is dat bar slecht.
https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/cx-oled
1080p @ 120 Hz 6.9 ms
1440p @ 120 Hz 6.9 ms
4k @ 120 Hz 11.1 ms
1080p with Variable Refresh Rate 5.9 ms
1440p with VRR 6.2 ms
4k with VRR 11.1 ms

Er zijn gaming monitoren die beter zijn, er zijn er ook die een stuk slechter zijn. Zie bijvoorbeeld https://www.tftcentral.co...acer_predator_x34/lag.jpg

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee