Amerikaans advocatenbureau klaagt Sony aan wegens DualSense-controllerdrift

Sony is formeel aangeklaagd wegens meldingen over een driftprobleem bij zijn DualSense-controllers voor de PS5. Het advocatenbureau dat de aanklacht tegen Sony indient, meldde vorige week al dat het een mogelijke class-action-rechtszaak tegen de fabrikant overwoog.

Het Amerikaanse advocatenkantoor Chimicles Schwartz Kriner & Donaldson-Smith heeft de aanklacht dit weekend formeel ingediend, schrijft ook GamesIndustry.biz. Het advocatenkantoor stelt dat de DualSense-controller defect is vanwege het vermeende drift-probleem, dat ervoor zou zorgen dat de PS5-controller bewegingen registreert zonder dat de thumbsticks worden aangeraakt.

Het advocatenbureau claimt dat Sony 'op de hoogte was van het probleem', zonder dit bekend te maken. De advocaten noemen de handelwijze van Sony onder andere 'frauduleus' en 'onwettig'. Het bedrijf stelt verder dat de reparatiemogelijkheden voor consumenten te gelimiteerd zijn. Het advocatenbureau eist onder andere een schadevergoeding voor getroffen DualSense-eigenaren.

Het advocatenbureau meldde vorige week al dat het de mogelijkheden voor een collectieve rechtszaak tegen Sony onderzocht. Het bedrijf publiceerde onder andere een formulier, waarmee gamers die het probleem ervaren zich kunnen melden. Het was toen nog onbekend of de aanklacht daadwerkelijk zou worden ingediend.

De rechtszaak heeft juridisch gezien alleen gevolgen voor Amerikaanse consumenten. Het probleem zou in principe onder de garantie moeten vallen, aangezien het product niet naar behoren functioneert wanneer het kampt met controllerdrift. Een klantenservice van Sony in de VS meldde vorige week tegenover Kotaku dat de drift-problemen binnen de DualSense-garantie zou vallen, hoewel consumenten de controller op eigen kosten naar Sony moeten opsturen ter reparatie.

Chimicles Schwartz Kriner & Donaldson-Smith is niet onbekend met rechtszaken tegen consolefabrikanten. Eerder klaagde hetzelfde advocatenkantoor Nintendo aan vanwege drift-problemen met de Joy-Cons voor de Nintendo Switch. Nintendo heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor het Joy-Con-drift-probleem, dat inmiddels het onderwerp van meerdere rechtszaken is. Ook de Europese Commissie zou een onderzoek naar de Joy-Con-situatie overwegen, schrijft IGN.

Sony's DualSense-controller voor de PlayStation 5

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

15-02-2021 • 20:44

125 Linkedin

Lees meer

Reacties (125)

Wijzig sortering
“ Het bedrijf stelt verder dat de reparatiemogelijkheden voor consumenten te gelimiteerd zijn.”

Prima dat ze dit willen aanpakken. Maar ik ken nog een aantal Amerikaanse bedrijven die dit al jaren bewust doen.

Zelfs zo erg dat als je de originele producten van hun gebruikt dus een scherm van de ene telefoon op de anderen telefoon direct zet. De telefoon aangeeft dat het geen origineel onderdeel is. Apple in dit geval.

En in principe alle laptop fabrikanten die alle onderdelen vast solderen kan je ook onder die noemer aanpakken.

Tesla is er ook eentje. Probeer maar zelf onderdelen te krijgen of breng je wagen naar een schadeherstel en zelfs zij krijgen geen onderdelen van Tesla.

Dat advocatenkantoor kan nog wel even doorgaan.

Het valt wel op dat Nintendo ook al is aangeklacht, Japans bedrijf net als Sony

Terwijl Xbox al sinds november problemen heeft.

nieuws: Microsoft belooft problemen met controller Xbox Series X te verhelpen

Het voelt een beetje als pesten.
Het gaat denk ik vooral om de combinatie van een probleem dat veel voorkomt en de beperkte reparatiemogelijkheid.

Wat ik bijvoorbeeld van Tesla lees is dat die auto's relatief vaak met problemen uit de fabriek komen, maar dat dit ook gewoon netjes wordt opgelost (na lang wachten, waarbij je wel gewoon een leenauto krijgt).

Wat betreft Microsoft:
Het advocatenbureau claimt dat Sony 'op de hoogte was van het probleem', zonder dit bekend te maken.
Jij citeert zelf dat Microsoft belooft dit op te lossen. Sony heeft dit probleem gewoon genegeerd (volgens bovenstaand artikel). Dat is een hele andere aanpak en iets wat mij ook tegen het zere been zou stoten.

Wat betreft Apple,
Tot nu toe zijn al mijn Apple-gerelateerde problemen goed verholpen door Apple. Maar ook Apple verwzijgt problemen, al zijn hun verkoopaantallen zo groot dat dit meestal alsnog vrij snel bekend wordt. Ook wordt Apple regelmatig gedaagd.

Het staat een ieder vrij (en is ook niet zo ingewikkeld) om ook een dergelijke procedure te starten. Het kan heel goed dat er tussen het personeel of de klanten iemand zat die een geschil had met Sony waardoor ze een zaak zijn gestart.

[Reactie gewijzigd door klonic op 16 februari 2021 08:30]

Bij Tesla is het niet mogelijk om onderdelen te kopen. Ik heb zelf een auto waar ik aan kan sleutelen. lees zelf koplampen vervangen. Die koplampen kan ik kopen via de dealer. Ik krijg dan dezelfde koplampen als dat er bij die auto hoort. bij Tesla is dat niet mogelijk. Het is zelfs niet mogelijk voor een schadehersteller om onderdelen te kopen voor het fixen van een Tesla na een ongeluk.

Dat is bewust reparatie tegen gaan.

Sony geeft aan dat je de controller kunt opsturen voor vervanging en dat het probleem dan is opgelost. Het is dus niet mogelijk zoals bij de xbox controller om dit via firmware te doen.
Geldklopperij. Sony vervangt de dualsense controller gewoon onder garantie. Die Amerikanen moeten altijd weer geld eruit halen. Misselijkmakend vind ik het.
Wat je hier ontgaat is het feit dat de consolemakers zich gedurende langere tijd bewust zijn van het probleem maar dit niet structureel oplossen. Dat het advocatenbureau een eigen belang heeft staat hier los van (en het heeft in dit geval niets met "die Amerikanen" te maken, dergelijke generalisatie hoeft niet). Wat mij betreft mag deze "geldklopper" een aantal dollars rijker worden, zolang de consumenten er maar voordeel van ondervinden in de vorm van betere kwaliteit controllers.
Er is al een revisie op de controller die het probleem oplost. Wellicht een toeleverancier die slechte kwaliteit levert. Sony lost het hier gewoon prima op door de controller om te ruilen.
Dat omruilen is alleen niet overal kosteloos. In Nederland kun je het gratis verzenden dmv een antwoordnummer op code maar zoals ook aangegeven bij het vorige Tweakers nieuwsartikel was? dit niet het geval in de Verenigde Staten. Daarnaast is het nog de vraag wat ze gaan doen als je garantieperiode over is. Ik game op mijn console hele periodes niet en dan een keer een spel en dan soms maanden niet. Knap lullig als ie erna stuk zou gaan ondanks normaal gebruik.
Nederland/EU is niet de VS.
De Verenigde staten heeft GEEN wet met een return and refund mogelijkheid. Dat is puur aan de leverancier/fabrikant om daar een regel van te maken en deze op te nemen in hun verkoop voorwaarde. (https://www.termsfeed.com/blog/return-refund-laws-usa/)

Dat het netjes zou zijn als... is wat anders.
Het is te makkelijk om te zeggen dat het netjes of niet netjes is. Dan kun je er heel veel bijhalen. Zoals dat de euro ongeveer hetzelfde is als de dollar bij prijzen van veel producten. Dat is zeer voordelig voor de Amerikanen. Dus als ze voor terugzending moeten betalen is daar ongetwijfeld een reden voor die wij waarschijnlijk niet kennen. En kun je dit niet netjes of niet netjes noemen. Daar zit een bepaalde hoeveelheid subjectiviteit in.

[Reactie gewijzigd door RuudVisser op 16 februari 2021 09:12]

De regels voor consumentenbescherming in de USA zijn veel minder dan in de EU.
Dat lost men dus op met rechtszaken zoals deze.
Maar dan is de rechtszaak verkeerd geformuleerd, ze (willen) Sony aanklagen om de drift in de controller:
The lawsuit, a copy of which was sent to GamesIndustry.biz, argued that the DualSense controller is "defective" as it suffers from a drift defect, a problem that sees it recording input even when the player is not using it.
[...]
As a result of Sony's unfair, deceptive, and/or fraudulent business practices, owners of DualSense Controllers, including Plaintiff, have suffered an ascertainable loss, injury in fact, and otherwise have been harmed by Sony's conduct,
Niet omdat ze voor het omruilen verzendkosten vragen of omdat het niet bekend is wat er gebeurd als de garantieperiode voorbij is.

Je maakt verder een prima punt, dit komt ongetwijfeld bij de (volgende) rechtszaak wel naar voren.
Zoals bbob1970 al meldt, de consumenten bescherming in de VS is veel minder dan in de EU. In de VS gaat men er vanuit dat de consumenten zich kunnen verenigen en een class action lawsuite tegen de fabrikant kunnen starten. Dat is dus precies wat hier gebeurt. Sony heeft een ondeugelijk product op de markt gebracht en daarom eisen de consumenten schadeloosstelling.

Zo werkt het in de VS. Daarom kregen de bezitters van een Volkswagen diesel in de VS een schadevergoeding na het Dieselgate schandaal en de autobezitters hier in Nederland niet.
Zoals bbob1970 al meldt, de consumenten bescherming in de VS is veel minder dan in de EU. In de VS gaat men er vanuit dat de consumenten zich kunnen verenigen en een class action lawsuite tegen de fabrikant kunnen starten. Dat is dus precies wat hier gebeurt.
Klopt.
Sony heeft een ondeugelijk product op de markt gebracht en daarom eisen de consumenten schadeloosstelling.
[...]
Klopt ook, dit is inderdaad waar deze rechtszaak overgaat, en dit kaart ik ook aan.

Echter reageer ik op jdh009 die begint over gratis omruilen van dit defect product en de eventuele garantieregeling:
Dat omruilen is alleen niet overal kosteloos. In Nederland kun je het gratis verzenden dmv een antwoordnummer op code maar zoals ook aangegeven bij het vorige Tweakers nieuwsartikel was? dit niet het geval in de Verenigde Staten. Daarnaast is het nog de vraag wat ze gaan doen als je garantieperiode over is.
Waarop ik aangeef dat dat niet het onderwerp van deze rechtszaak is. Als dat wel een onderdeel is van deze rechtszaak, dan heb ik dat niet gelezen in het originele bericht op GamesIndustry.biz
zoals wiseger hieronder aangeeft, staat dit er wel in

[Reactie gewijzigd door DiaZ_1986 op 16 februari 2021 15:16]

The lawsuit pointed out that the repair options at this stage are "slim" and also accused Sony of failing "to disclose this material information to consumers" despite being aware of the defect.
Het gaat er mede om dat het niet eenvoudig is om de controller gerepareerd te krijgen en dat Sony van het probleem af weet, maar dat niet duidelijk communiceert naar de kopers van haar product.
Ook in NL hoeft terugsturen ivm reparatie of herzien aankoop niet per se gratis te zijn. Zolang het van winkel/fabrikant naar de klant maar kosteloos is.
Heb er ook 1 die ik nog niet gebruikt heb omdat het spel het niet ondersteund.
Misschien voor de zekerheid gewoon opsturen.
En hoe herken ik een revisie?

Bij bijvoorbeeld de Nintendo Switch is het makkelijk te herkennen aan de doos maar hoe gaat dat bij de PlayStation controller.
Bij bijvoorbeeld de Nintendo Switch is het makkelijk te herkennen aan de doos maar hoe gaat dat bij de PlayStation controller.
Serienummers op de sticker achterop de rug van de controller, dacht ik.
Tja dan kan je elk bedrijf wel laten leegroven door louche advocaten. Noem mij maar eens een volmaakt pas gelanceerd product. Deze praktijk heeft alles met het Amerikaanse rechtssysteem te maken.

Consumenten worden niet beter van deze geldklopperij, alleen advocaten. Grote bedrijven gaan alle aansprakelijkheid juist maximaal uitsluiten en kleine bedrijven zijn de klos omdat ze de juridische kosten die dat met zich meebrengt minder goed kunnen betalen. Juist dit soort vaste kosten zijn fnuikend voor kleine ondernemingen. Net zoals de kosten van IP-inbreuk-aanklachten en de kosten van overdreven regelgeving kleine bedrijven op achterstand zet.

Als hier nu banken werden aangevallen die woekerhypotheken verkopen of Google, Facebook of Microsoft omwege hun flagrante privacy inbreuken dan zou ik er nog wat voor kunnen voelen, maar een bedrijf lopen uitmelken omdat er nog wat kinderziekten in hun nieuwe product zit?

Dit laat weer mooi zien hoe hol de moraal is van zulke moraalridders is.
Het is roofkapitalisme achter een moreel behangetje.
Dat is wat in de VS is gegroeid en wij in Europa mee opgezadeld worden
Zolang wij niet willen inzien hoe corrupt het heersende morele denken is, wordt het niet beter.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 16 februari 2021 05:40]

Tja dan kan je elk bedrijf wel laten leegroven door louche advocaten. Noem mij maar eens een volmaakt pas gelanceerd product. Deze praktijk heeft alles met het Amerikaanse rechtssysteem te maken.

Consumenten worden niet beter van deze geldklopperij, alleen advocaten. Grote bedrijven gaan alle aansprakelijkheid juist maximaal uitsluiten en kleine bedrijven zijn de klos omdat ze de juridische kosten die dat met zich meebrengt minder goed kunnen betalen. Juist dit soort vaste kosten zijn fnuikend voor kleine ondernemingen. Net zoals de kosten van IP-inbreuk-aanklachten en de kosten van overdreven regelgeving kleine bedrijven op achterstand zet.

Als hier nu banken werden aangevallen die woekerhypotheken verkopen of Google, Facebook of Microsoft omwege hun flagrante privacy inbreuken dan zou ik er nog wat voor kunnen voelen, maar een bedrijf lopen uitmelken omdat er nog wat kinderziekten in hun nieuwe product zit?

Dit laat weer mooi zien hoe hol de moraal is van zulke moraalridders is.
Het is roofkapitalisme achter een moreel behangetje.
Dat is wat in de VS is gegroeid en wij in Europa mee opgezadeld worden
Zolang wij niet willen inzien hoe corrupt het heersende morele denken is, wordt het niet beter.
het zijn geen kinderziektes, deze problemen komen al voor sinds vorige controllers en ze hebben het bewust niet veranderd.
Wat ik vooral gek blijf vinden is dat men verwacht dat zo'n apparaat het eeuwige leven heeft. Ik zie sommige mensen wel meer dan 40 uur per week gamen. Dan is over de technische levensduur (8 jaar o.i.d.) zo'n controller echt wel helemaal gaar. Naar mijn mening hoeft Sony of Nintendo echt niets te vergoeden op moment dat een product zo opgebruikt wordt. Waar is de grens dan? Dan ook maar met m'n banden terug naar de bandenboer omdat ik vind dat ze te snel afgesleten zijn?

Ik heb op zo'n beetje iedere console wel drift gehad en dat was gewoon omdat ik het helemaal en compleet grijsgespeeld had.
Na 2 maanden al? Hoe lang is de ps5 op de markt?
Dat consumenten er niet beter van worden is echt onzin. Zo werden de bezitters van een Volksagen diesel na het dieselgate schandaal in de VS schadeloos gesteld. In Nederland niet, daar gingen de auto's terug na de garage en werdt het vermogen afgevoerd. Men kreeg de auto terug met minder vermogen dan de auto die men oorspronkelijk aangeschaft had.

Een bedrijf dient een product met kinderziektes helemaal niet op de markt te brengen. Met fatsoenlijk testen kan men die er gewoon uit halen en een goed werkend product op de markt brengen. Vaak zijn de kinderziektes ook gewoon bekend bij de fabrikant maar doen ze of hun neus bloed. Denk maar aan de Xbox met de ring of death. Werden gewoon verkocht terwijl Microsoft het probleem allang kende.
Dat het advocatenbureau een eigen belang heeft staat hier los van (en het heeft in dit geval niets met "die Amerikanen" te maken, dergelijke generalisatie hoeft niet).
Nou...de manier waarop het Amerikaanse rechtssysteem werkt in dit soort gevallen is wél heel typisch voor hen, en veroorzaakt alleen maar problemen. Het is echt niet zo dat producten of diensten in de VS van betere kwaliteit zijn doordaat ze zo makkeijk (en vooral gratis, want de advocaat helpt zichzelf uit de vergoeding) kunt aanklagen. Het zorgt er alleen maar voor dat fabrikanten zich aan alle kanten proberen in te dekken. Het is een rampzalig systeem.
Dit is natuurlijk een class-action, maar hun manier van een bedrijf of persoon aanklagen vanwege aansprakelijkheid leidt heel vaak tot misstanden. Het zijn twee aparte takken van (juridische) sport, maar hebben als grote gemene deler dat advocaten maar wát graag op no-cure, no-pay basis werken. Immers, ze kunnen grabbelen in de vergoedingenpot en daarom moet je als bedrijf wel een of andere verzekering hebben, wat dan weer makkelijk leidt tot een schikking voor een x-bedrag. Zo 'win' je heel makkelijk een zaak. Zodra je een verzekering hebt of bezig, ben je in principe vogelvrij verklaard in de VS en kunnen de bounty hunters jacht op je maken.

Helaas is er blijkbaar géén incentive om dit te veranderen, ook al komt er weinig goeds uit voort.
[...]
Helaas is er blijkbaar géén incentive om dit te veranderen, ook al komt er weinig goeds uit voort.
Het probleem is dat als je het gaat veranderen je het kind met het badwater weggooit.

Op deze manier hebben consumenten nog een mogelijkheid om een sony aan te klagen.
Zonder class-action / no-cure no-pay neemt geen enkele advocaat zo'n zaak aan, want Sony zorgt gewoon dat jouw proceskosten onbetaalbaar worden.

Oftewel dat er weinig goeds uit voorkomt zou ik niet zeggen, alleen er komt ook een heleboel shit uit naar voren.
Op deze manier hebben consumenten nog een mogelijkheid om een sony aan te klagen.
Zonder class-action / no-cure no-pay neemt geen enkele advocaat zo'n zaak aan, want Sony zorgt gewoon dat jouw proceskosten onbetaalbaar worden.
Misschien moet je nog eens even goed nadenken over wat je daar precies zegt. Vooral omdat wij in een land wonen waar we deze regelingen niet kennen, en tóch een hele goede consumentenbescherming hebben. We hebben bv de Consumentenbond en verschillende consumentenprogramma's op TV die zaken aankaarten. Helaas is het soms nodig om de TV erbij te halen en merk je dat ineens van alles mogelijk is. Maar goed, ook de dreiging van gierige advocaten en class action suits in de VS is ook niet genoeg, dus je blijft altijd vervelende bedrijven houden.

Maar volgens mij is ons systeem, met al haar fouten en onvolkomenheden, best goed en kunnen wij gelukkig zonder dat systeem uit de VS dat alleen maar geldwolven creëert.
Allereerst ben ik denk ik niet duidelijk geweest dat ik het had over de VS-situatie, de NL-situatie is inherent anders vanwege totaal andere consumentenwetgevingen (maar ook in NL hoef je het niet te proberen om Sony oid aan te klagen voor zoiets)

En ons NL-systeem is ook niet zo fantastisch hoor, het kent 1 gigantische flaw, namelijk als het bedrijf zich niets aantrekt van de consumentenbond/tv en daar gewoon schijt aan heeft dan is er opeens niemand meer die er iets aan doet (zie bijv de reisbranche en vouchers).

Alleen het heeft geen zin om te praten over of wij wel of niet zonder/met dat andere systeem kunnen, het totale systeem is gewoon totaal anders, daar kan je niet slechts deeltjes van pakken en die gaan vergelijken.
Geen enkel systeem is perfect, maar ik prefereer ons systeem. En ook ons gehele rechtssysteem, want dat is in de VS ook complete onzin. Juryrechtspraak, de deals die ze sluiten, de rechtsongelijkheid die daarmee gepaard gaat. Nogmaals: geen enkel systeem is perfect natuurlijk, maar sommige zijn rottiger dan anderen. En een systeem waarbij je iemand veroordeeld krijgt door een toneelstukje op te voeren voor een ondeskundige jury, is gewoon slecht. Er zijn weinig advocaten te vinden die daar één goed woord voor over hebben.
Tja totdat je ergens slachtoffer van wordt en dan erachter komt dat het systeem niet in het voordeel van een individuele burger werkt. Als burger kan je niet op tegen al die lobby groepen, al die bedrijven die rechters als adviseur in dienst nemen. Dus moet je maar accepteren dat Volkswagen gelogen heeft, testen wel bewust vervalst heeft en jouw een auto heeft geleverd die toch ineens zeer mileu vervuilend is, die meteen behoorlijk in waarde gedaald is. Maar ja, wat doe je als individu tegen zo'n groot bedrijf? In Nederland ben je kansloos, in de VS niet, dan kan je samen een vuist maken.

Oh en niet te vergeten, wie beschemt je tegen de overheid? Zo'n bestuursrechter blijkt standaard de overheid altijd gelijk te geven in zaken tegen individuele burgers. Dan heb je ineens 20.000 mensen die beschuldigd en standaard veroordeeld zijn voor fraude. Al hebben ze niets fout gedaan. Maar ja, geen jury maar bestuursrechters. Kansloos ben je als burger, de meeste laten het geeneens voorkomen maar accepteren maar dat de overheid hun crimineel bestempeld.

[Reactie gewijzigd door wiseger op 16 februari 2021 14:09]

Kansloos? Volgens mij hebben we vandaag een tweede uitspraak gehad van een rechter die tegen een kabinetsbesluit in gaat.

En uiteindelijk - welliswaar veel te laat - is ook dat toeslagenverhaal op een bepaalde manier opgelost. Die juryrechtspraak heb je overigens alleen bij strafrechtzaken. Als je de overheid wil aanklagen krijg je die niet. Maar vergis je niet, wat voor regeltjes er ook zijn waarvan jij vindt dat ze iets goeds hebben, ook dáár gaan zat dingen fout. Ik blijf het zeggen: geen enkel systeem is perfect, en als je niet teveel de verkeerde kranten leest, blijkt ons systeem niet eens zo slecht. Want men roept bv dat wij niet streng genoeg zijn, terwijl wij ondertussen het strengst straffen in heel Europa. Een enkele uitzonderlijke zaak eruit pikken, maakt ons systeem niet slecht natuurlijk.

Overal waar er mensen met macht een belang in een zaak hebben, heb je bepaalde misstanden. Maar je hebt in ieder geval een kans, ook in Nederland. In een ander land krijg je misschien helemaal geen voet aan de grond of val je ineens uit het raam...
Want men roept bv dat wij niet streng genoeg zijn, terwijl wij ondertussen het strengst straffen in heel Europa.
Ik weet het niet hoor, maar roept men dit niet simpelweg overal?
En het is voornamelijk de media die hier de oorzaak van is. Waar men in de rechtszaak zelf een afgewogen hoor en wederhoor te horen heeft gekregen, daar pakt de media enkel de sensatie stukjes eruit.
Ik meen dat er ooit eens een programma was waar men eerst de mensen de rechtspraak liet bepalen aan de hand van de media en daarna nogmaals maar nu aan de hand van wat de rechter te horen had gekregen, toen gingen ook de straffen fors naar beneden per geval.
Maar je hebt in ieder geval een kans, ook in Nederland.
Het lullige is alleen dat als je kijkt naar zo'n toeslagenaffaire dat er gewoon mensen juist vanwege het toekennen helemaal van de regen in de drup belanden en er nog slechter aan toe zijn.
Puur omdat wij enkel de directe schade vergoeden, terwijl bij iets wat al vele jaren loopt de indirecte schade zelfs erger kan zijn.
@mphilipp En dezelfde dag werd een deel van de uitspraak in een turbo spoed procedure alweer onderuit gehaald. Nog nooit werkte het gerechtshof zo snel, inclusief wrakings procedure nog voor het ingaan van de avondklok was het alweer geregeld.
Nou, niet helemaal. Omdat die lui zo nodig moesten wraken, met allerlei niet terzake doend geneuzel, duurde dát verhaal weer te lang. Zo kwam men niet toe aan het hoger beroep.

Het is natuurlijk logisch in zo'n geval dat het kabinet daar van alles aan doet om hun beslissing gestand te houden. Maar de uitspraak in eerste aanleg toont aan dat de rechtspraak onafhankelijk is. Ze is niet dezelfde dag nog 'verworpen'. Je moet de zaken niet te simpel voorstellen.
Dus na de garantie periode gaat de controller nooit meer kapot? Ik zou toch hopen dat een console 5-8 jaar meegaat.

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 15 februari 2021 21:42]

Een controller heb je constant in je hand, als je een spel speelt
Wij weten ook wel hoe emotioneel mensen kunnen raken als zij een game verliezen.

Moet Sony daar rekening mee houden?
Wat heeft dat met controllerdrift te maken? Uiteraard hoeft Sony geen rekening te houden met oneigenlijk gebruik wanneer iemand uit woede de controller weggooide na een verliespotje of iets in die richting.

Wat Sony wel moet doen is een controller leveren die heel blijft tijdens de technische levensduur van de console, de controller is immers onderdeel van die aankoop. Dat lijken ze hier gezien de problemen niet te doen en daar mag best wat van gezegd worden. Zeker wanneer de stelling klopt dat Sony wist van deze problemen (van wat ik gehoord heb in geruchtenmolen mogelijk zelfs als voor release) en dat heeft geprobeerd dit zo lang mogelijk onder de spreekwoordelijke pet te houden.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 15 februari 2021 21:09]

Ze "moeten" helemaal niks.
Dat ze aangeven, in advocaten termen ("zover mogelijk", "behoudens tot" ), dat ze een deugelijk product afleveren wil niet zeggen dat het meteen een rechtzaak zou zijn als het niet zou zijn.

In de EU zijn daar weer strengere regels voor maar (uiteindelijk) nog is dan je keuze om het product te laten liggen of je geld terug te krijgen. Dat lost je probleem niet op voor je....

Misschien wisten ze ervan.. Geen idee of het bij elke controller was.
Misschien waren ze al zover in de productie dat het te kostbaar was om alle dozen open te maken in het warehouse... en de controller om te wisselen.
Het is een afweging van de fabrikant welke weg ze nemen en als ze het binnen het consumenten recht doen, uiteindelijk kan je hem omwisselen, is deze rechtszaak gewoon geldklopperij.
Ze "moeten" helemaal niks.
Ze "moeten" een hele hoop, zeker in landen waar er fatsoenlijke consumentenbescherming is.
Dat ze aangeven, in advocaten termen ("zover mogelijk", "behoudens tot" ), dat ze een deugelijk product afleveren wil niet zeggen dat het meteen een rechtzaak zou zijn als het niet zou zijn.
Wat is er mis met de rechtszaak? Als Sony er genoeg aan gedaan heeft om een kwalitatief goed product af leveren zou de rechter Sony in het gelijk moeten stellen. Zo niet, dan hebben ze blijkbaar verzaakt, en "moeten" ze van de rechter compenseren.
In de EU zijn daar weer strengere regels voor maar (uiteindelijk) nog is dan je keuze om het product te laten liggen of je geld terug te krijgen. Dat lost je probleem niet op voor je....
In de EU zijn ook betere regels om ze zorgen dat je recht hebt op vervanging of reparatie, dat kan je probleem wel degelijk oplossen. In het artikel staat dat in de V.S. je zelf moet betalen voor verzending, zelfs binnen garantie, ronduit absurd...
Misschien wisten ze ervan.. Geen idee of het bij elke controller was.
Misschien waren ze al zover in de productie dat het te kostbaar was om alle dozen open te maken in het warehouse... en de controller om te wisselen.
Het is een afweging van de fabrikant welke weg ze nemen en als ze het binnen het consumenten recht doen, uiteindelijk kan je hem omwisselen, is deze rechtszaak gewoon geldklopperij.
De beslissing vanuit Sony is links of rechtsom een keuze geweest om geld te besparen. Het enige wat consumenten beschermt tegen dit soort praktijken is fatsoenlijke wetgeving (E.U.) of een rechtszaak (V.S.).
In principe kan je stemmen met je portemonnee (niet kopen), daar hebben consumenten die het product al hebben aangeschaft alleen niet zoveel aan.

Dit hardwareprobleem zat ook in de DS4, dat Sony het niet of pas laat zou hebben geweten lijkt mij zeer twijfelachtig.

[Reactie gewijzigd door Shunt9 op 16 februari 2021 06:44]

Hoe harder/vaker mensen op L3 en R3 rammen, hoe sneller de sticks slijten en hoe sneller er vuil tussen komt. Bij de DS4 was het vaak (tijdelijk) op te lossen door de sticks schoon te blazen en daarna schoon te maken met een wattenstaafje en alcohol.

Sony zou er goed aan doen om de indrukmogelijkheid van de sticks weg te engineeren en gewoon twee knoppen op de achterkant te maken. (Zoals de 'pro'-controllers ook hebben en ze zelf geprobeerd hebben met de DS4 back button attachment. Dat ding was zo gewild dat ik ze 4-5x over de kop heb zien gaan op marktplaats.) Dat zou de sticks vereenvoudigen en de kans op slijtage daar drastisch verminderen.
Er kan altijd een foutje in de controller zitten. Maar om dan direct het bedrijf aan te klagen. Jij krijgt toch ook niet gelijk een rechtzaak aan je broek als je een foutje maakt op je werk? Fouten maken is menselijk. Sony lost het op door de controllers te vervangen. De console is pas een half jaar oud. Je weet nog niet eens wat Sony doet na de garantieperiode. Wellicht ruilen ze het dan alsnog gratis om? Als er problemen met de controllers zijn buiten garantie en Sony wil het niet oplossen dan kan je kijken wat je kan doen tegen Sony. Maar er is nu helemaal niks aan de hand.
Fouten maken is zeker menselijk, maar daar heeft een rechtszaak als deze niets mee te maken. Dit gaat niet over een foutje op de werkvloer, maar of Sony al dan niet bewust een product op de markt heeft gezet met problemen. Als het inderdaad een foutje is zal dit voor Sony ongetwijfeld met een sisser aflopen, is er meer aan de hand en wist het management van Sony hier bijvoorbeeld voor release al van, wat sommige geruchten impliceren dan is het natuurlijk een heel ander verhaal, en is een rechtszaak als deze best logisch.

Vervangen ze de controller dan wel voor een versie zonder dit probleem? Anders kan je moeilijk spreken van een oplossing, ze zijn dan enkel tijd aan het kopen. En dat zou niet heel netjes zijn. Ook het feit dat mensen zelf kosten zouden moeten maken voor het opsturen zou in ieder geval hier in Nederland al niet kloppen binnen onze wetgeving. Die kosten horen voor de verkoper te zijn.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 15 februari 2021 21:20]

Dat zegt niet zoveel over deze zaak.
De DualSense maakt gebruik van dezelfde stick hardware (of hoe dat ook mag heten) als de laatste DualShock4 modellen en die hadden er ook last van.

Op dat gebied kan je dus zeggen dat Sony er vanaf had moeten weten en dus bewust gekozen heeft het niet te verhelpen maar dat nu via een “revisie” ineens wel kan/doet.

Kijk prima dat we fans zijn van het product. En ik heb het op mijn twee DualSense controller ook nog niet (op meerdere DualShock4’s wel!) maar dat neemt niet weg dat er een probleem is.

En in landen waar garantie wat minder vanzelfsprekend is als hier (lees: Overal buiten Europa) mag daar best op ingegrepen worden wat mij betreft.

Wordt ook onze DualSense2 alleen maar beter van :)
Geef mij maar de Ds4 terug! Die vond ik zelf een stuk fijner dan de dualsense. Maar ook drifting heb ik nog nooit gehad bij de ds4. En ik heb 7 controllers in huis.

Volgens mij komt het ook lang niet zo vaak voor als bij de switch. Controllers vallen bij sommige mensen ook best vaak op de grond. Wellicht heeft dat een relatie met de drifting?
Mijn controllers vallen nooit tot zelden dus dat kan ik in mijn geval wel afstrepen. Iets waar een dergelijk product toch ook wel tegen zou moeten kunnen (tot op zekere hoogte) wat mij betreft, het is geen bierglas ofz.

Stick drift op de DualShock4 was ook wel een probleem. Dat jij er dan 7 hebt zonder problemen is natuurlijk heel fijn voor jou en dat het bij de Switch nog vaker voorkomt is vervelend voor switch eigenaren maar dat zegt niet zoveel over het daadwerkelijke probleem natuurlijk :)

Ik vind de Dual Sense overigens heel fijn. Nog niet zo fijn als de Xbox elite controller maar zeker een goeie tweede.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 15 februari 2021 23:04]

Stick drift op de DualShock4 was ook wel een probleem.
Nog nooit hierover gehoord, afgezien door externe oorzaken (vallen, vocht). Als dat zo'n breed probleem geweest zou zijn, dan hadden andere consoles daar ook last van gehad moeten hebben, Xbox gebruikt identieke analoge sticks, en ook daar zijn geen algemene klachten over.
Die van Nintendo switch is een geheel ander type, daar zat inderdaad een probleem in.
[...]
Nog nooit hierover gehoord,
Aah, nou dat neemt niet weg dat het er wel is helaas.
Zoek anders even op Google als je het interesseert, genoeg voorbeelden te vinden :)
Als je op Google iets zoekt over [Merk A] + [probleem B], vind je altijd wel iets. Dat wil nog niet zeggen dat het een algemeen probleem is zoals je denkt te omschrijven.
Er zijn meer dan 200 miljoen DualShock4's gefabriceerd, tel daar nog even voor het gemak zon 75 miljoen Xbox one controllers (identieke analogstick component), zelfs met een 1% failure rate zou het gaan om bijna 3 miljoen controllers, en dat had zeker wel meermaals het nieuws gehaald.
Dit i.t.t. Nintendo Switch, met 70 miljoen consoles wel degelijk een veel hogere rate dan 1% had, en dat drift probleem is dus overal en uitgebreid in de media verschenen.
Oké dan zal het wel geen probleem geweest zijn :+ , als jou dat helpt vind ik het helemaal prima.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 16 februari 2021 13:14]

Of je stopt gewoon met onzin te verkondigen.
Yup het zal wel onzin zijn inderdaad 👍🏼,

Wel vreemd dat de DualSense het met identieke analoge sticks dan wel heeft, maar hè dat zal wel toeval zijn:
According to YouTube channel Tronix Fix, the DualSense uses the same analog sticks as the DualShock 4. This means the analog sticks aren't easily replaceable, and the advanced PS5 controller may eventually get the same stick drifting problems as the DS4
Wat ironisch genoeg dus uitgekomen is.
Zoals ik al zei, je blaast het probleem op. Klachten over controller drift van X360, PS3, Xone, PS4 zijn altijd marginaal geweest (en ze gebruiken allemaal hetzelfde onderdeel), en zijn zeker niet tot verhouding zoals bij de Nintendo Switch, waar dit weldegelijk een groot probleem bij is.
Dat jij een drift in controller hebt, wil nog niet zeggen dat iedere van ruwweg 1 miljard (of meer) analog sticks het zelfde probleem hebben.
En als jouw ervaring dan 100x zwaarder moet wegen, prima, ik heb hier zo'n beetje 20 van deze sticks in huis over al mijn controllers, en geen 1 heeft een issue.
Nou ik ben hierin dus niet de enige (met meerdere controllers), dat is het punt.
Zie de link, wat reacties om ons heen en het internet.

Maar goed als de DS4 het niet heeft dan is het op zijn minst opvallend dat de DS1 het met dezelfde hardware wel heeft. Ik heb het met mijn Dual Sense controllers overigens nog niet, dus dat is fijn :)
De DS4 kon door vuiligheid gaan driften. Door de controller uit elkaar te halen en met wat alcohol de joystick elementen (metalen ringetjes) schoon te maken, was het probleem meestal opgelost.

Als de DualSense hetzelfde component gebruikt, is de oplossing relatief eenvoudig. Echter mag je natuurlijk verwachten dat dit voor de aankomende paar jaar geen groot probleem zal zijn. Had met mijn DS4 controllers na 6 jaar pas last hiervan en bij de DualSense controllers nog helemaal niet.
Is het raar dat ik met meerdere PlayStation stickdrift conctollers, en familie met stickdrift conctollers kritisch over ben? Een zien en dan geloven...
Ik heb nog nooit een playstation controller met drift gehad eerlijk gezegd. En ik heb een heleboel playstations in huis staan.
Dat er een revisie is zegt natuurlijk niet zoveel. Ik heb bijvoorbeeld ook wel eens laptops gehad die na 4 revisie's nog steeds hetzelfde probleem hadden omdat de fabrikant ondanks de vele revisie's het onderliggende probleem niet kon oplossen of niet wilde oplossen. Die bleven maar tijd kopen met nieuwe revisie's.

Een nieuwe revisie alleen is geen garantie dat het probleem ook de wereld uit is.
Ik had zelf een controller (die met de console kwam) drift vertoonde bij de rechter stick. Ik had de boel gekocht bij de MediaMarkt, en ik kon netjes de controller inwisselen en kreeg direct een nieuwe mee; dat was verder prima geregeld (behalve dat ik er niet op zat te wachten natuurlijk). Beetje jammer want ik heb met eerdere DS3s en DS4s eigenlijk nooit problemen gehad.

Het viel me op dat de 'nieuwe' controller een andere back-print heeft (de oorspronkelijke controller had o.a. een serienummer en een productiedatum (juli 2020)). Ik ben eigenlijk wel benieuwd of het te achterhalen is waar een revisie aan te herkennen is, en/of dat het mogelijk te herleiden is uit welke batch of fabriek een specifieke controller komt. Ik kan me voorstellen dat ze op meerdere locaties geproduceerd zijn.

Anyway, ik hoop vooral dat mijn 'nieuwe' controller wat langer meegaat dan 3 maanden :o

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 15 februari 2021 21:56]

Er is alleen nergens bevestigd dat deze zogenaamde revisie hiervoor is toch?

Of heb ik de bron daarvan gemist?
Jup, er is al een revisie. Dus dan zal het probleem zich niet meer voordoen.
Dat hoeft helemaal niet. De fabrikant kan zich op andere dingen gefocused hebben en dit probleem compleet links hebben laten liggen.

En Sony zou daarmee heus niet de enige zijn die dat zou flikken.

Zo heb ik bijv. recent een nieuwe Whirlpool combi-oven gekocht. Deze valt geregeld volledig van de stroom af. Wat blijkt: dat is een bekend probleem met alle ovens die over de loop van de afgelopen jaren uitgebracht zijn met hetzelfde type control board aan boord. Zou Whirpool dat board fixen of met een ander board gaan werken? Nope. Het wordt gewoon bestempeld als een normale eigenschap v/h product door ze, en je doet het er maar mee.
Als een loodgieter een foutje maakt, weet dat er een fout is en niks zegt maar de klant zelf maar laat zien wanneer er een lek komt. Als je dat weet ben je ook niet blij hoor :Y)

Bij de auto sector laten ze autos met mogelijkse problemen (bepaald model ) binnenkomen voor herstelling of controle. Spijtig dat dit bij zulke dingen niet mogelijk is.
Na een bepaalde periode is de kans op productiefouten (waar garantie eigenlijk voor bedoeld is) erg klein en wordt de kans op kapot gaan door eigen toedoen steeds groter. De één speelt een paar keer per week een spelletje, de ander zit er dagelijks vele uren op te rammen. Het wordt dan lastig om te bepalen hoelang iets mee moet gaan. Het zijn geen lampen waar het verwachte aantal branduren vooraf kan worden ingeschat.
Valt mee. Hun rechtssysteem zit anders in elkaar. Basaal gezegd heeft het schadevergoedingsrecht hier in Nederland ook daadwerkelijk die functie: schadevergoeding. Kortom: in beginsel mag dit geen punitatief karakter hebben. Straffen is immers iets wat enkel de overheid mag/kan. In Angelsaksische landen zoals de VS is het schadevergoedingrecht niet enkel bedoeld ter schadevergoeding, maar dient dit ook een bestraffend doel. Degene die fout zit moet het in zijn portemonnee voelen zeg maar.

Dat is ook de reden waarom in de VS schadevergoedingen vele malen hoger uitvallen dan hier.

Is in het VK, tot op een zekere hoogte, ook het geval.

Kortom: ander uitgangspunt dan hier, niet perse pervers.
Hoezo geldklopperij ? , dacht je dat die nieuwe die je dan krijg ook niet dat drift probleem heeft of krijg ? , dat heeft niets met garantie te maken die controller gaat na een aantal weken / maanden weer kapot omdat het ontwerp gewoon ruk is of de onderdelen daarin niet deugen.

edit: mensen moeten op eigen kosten dat ding nog opsturen ook wat al schandelijk is dus dat zal het probleem wezen voor deze class act.

[Reactie gewijzigd door wow7 op 15 februari 2021 21:07]

Hier op tweakers heb ik al vernomen dat er een revisie op de controller is. Die heeft een andere achterkant en die doet het tot toe gewoon goed. Dus Sony kan het toch gewoon maken en dan is het probleem verdwenen? Snap het probleem echt niet.

Edit:

Als je hem rechtstreeks naar Sony stuurt. Je kan hem toch ook gewoon inleveren bij de winkel waar je hem gekocht hebt?

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 15 februari 2021 21:11]

Wel handig tijdens een lockdown ja wanneer de winkels dicht zijn.
Dit is gewoon denken in problemen. Bij webwinkels kan je toch op de kosten van de webwinkel iets ter reparatie sturen?
Dit is niet denken in problemen, maar een feit. Als het een webwinkel is zou ik contact met hun opnemen om te kijken of ze iets voor je willen/kunnen betekenen.
Een winkel is tijdens de lockdown vaak ook telefonisch bereikbaar. Dan kan je het probleem ook gewoon voorleggen.
Dat kun je inderdaad proberen, al zijn ze enkel open om bestellingen af te halen.
Niet alle webwinkels staan kostenloos terugsturen toe. Kosteloze reparatie of vervanging wel binnen garantie, maar ze mogen gewoon kosten rekenen voor verzenden en dat doen sommige dan ook.
Die kosten mogen ze in principe niet rekenen bij garantie. Wettelijk gezien hoort dat kosteloos te gebeuren. Waar je echter wel gelijk in hebt is dat teveel webwinkels deze wetgeving negeren en inderdaad geen optie bieden tot kosteloze verzending bij non-conformiteit.
De webshop kan echter weldegelijk eisen dat je initieel zelf opdraait voor de kosten van verzending.

Ze mogen dan onderzoek doen naar het defecte product en indien deze onder garantie wordt gerepareerd moet de webshop inderdaad de verzendkosten vergoeden.
Voor de retourzending van klant naar winkel kan dat inderdaad gebeuren dat de klanht moet voorschieten al is het netter als de winkelier dit direct met bijvoorbeeld retourlabels regelt zodat de klant deze rompslomp niet heeft.

Ik dacht dat je het had over de terugzending van winkelier naar klant, waar sommige winkeliers helaas ook nog altijd kosten voor in rekening (proberen te) brengen bij non-conformiteit. Dit aangezien je sprak je over "maar ze mogen gewoon kosten rekenen voor verzenden en dat doen sommige dan ook", daar dat over de zending van klant naar winkel leek te gaan, iets waar normaliter een winkel geen kosten voor kan vragen aangezien zij in dat deel van het traject niets verzenden maar juist ontvangen.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 15 februari 2021 21:56]

Dan had ik het misschien inderdaad niet handig verwoord. Ik bedoelde inderdaad de retourzending van klant naar winkel. Niet de verzending die daarna weer van winkel naar klant gaat, hoewel deze uiteraard ook betaald mag worden als de winkel bepaald dat het geen garantie geval is.
Uiteraard, als er geen sprake is van non-conformiteit hoeft de verkoper die kosten niet te dragen.
Ik zou echter niet te snel durven stellen dat dit al het geval is wanneer de winkel bepaald of een product al dan niet non-conform is, dat zou het wel heel makkelijk maken ;) gewoon altijd zeggen dat er geen sprake is van een non-conform artikel :+ Je zou minimaal verwachten dat een erkende reparateur of fabrikant deze vaststelling doet.

In het uiterste geval zal zelfs een rechter daar uitspraak over moeten doen als je er met de winkelier niet uitkomt.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 15 februari 2021 22:07]

Wettelijk gezien zou dat wel zo moeten zijn, helaas conformeren redelijk wat (web) winkels zich niet aan onze wetgeving en is het in te veel gevallen lastig voor de consument om deze kosten daadwerkelijk vergoed te krijgen.

Het zou een partij als Sony dus sieren omdat zelf netjes te regelen, zeker daar zij het non-conforme product op de markt gebracht hebben.
Zoals elk bedrijf geld wilt maken? Bestuurders van een stichting verdienen ook goed. Oftewel ja iedereen, ook Amerikanen.
Volgens mij snap je het punt niet. Hier in Nederland hebben wij niet dit soort rechtzaken, in Nederland wordt dit anders opgelost. In Amerika zijn er genoeg rechtzaken over dit soort ondingen. Dit heeft niks te maken met een bedrijf die winst wil maken te maken. Dit is zoeken naar mazen in de wet om geld te verdienen. Net zoals met al die patent trollen. Dit is een slechte vorm van kapitalisme
Is het probleem dan voorgoed weg?
De controller probleem ja. Je krijgt gewoon een revisie-model niks mis mee.

Amerikanen zijn sowieso geld hebzuchtig. Die class act zal niet misschien paar ton zijn. In Amerika de miljoenen.
Ok, goed om te horen dat het niet met een half jaar weer terugkomt bij normaal gebruik.
Dat weet nog niemand natuurlijk. Want zowel de DualSense met als zonder zogenaamde revisie zijn pas net uit.

Geen garanties dus dat het wegblijft maar gelukkig hebben wij in Europa garantie beter voor elkaar.
Je maakt toch een analyse waardoor het komt en past dan het onderfeel aan of de software? Zelfde onderdeel installeren zal geen oplossing zijn.
Hoeft niet. Sony kan ook gewoon aan het swappen zijn voor een nieuwe controller met dezelfde onderdelen. Hangt er vanuit hun oogpunt gezien maar net vanaf wat er goedkoper is: wissel-exemplaren uit blijven sturen, of het ontwerp aan gaan passen en daarna alle productielijnen daar weer op gaan aanpassen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 16 februari 2021 08:52]

Als je dezelfde terugkrijgt, is dit dus geen echte oplossing en snap ik de rechtszaak.
Wisselexemplaren blijven ze echt niet jarenlang sturen.

[Reactie gewijzigd door jpsch op 16 februari 2021 08:55]

Je maakt toch een analyse waardoor het komt en past dan het onderfeel aan of de software? Zelfde onderdeel installeren zal geen oplossing zijn.
Ja maar er is nog niet bekend of het inhoudelijk ook andere hardware is.
Sommige zien andere lettertjes op de controller en hangen daar een conclusie aan, echt een revisie is echter nog niet bevestigd.
*geeuw*

Het is tenminste mogelijk om een class-action te doen. Gaat niet in de meeste landen in Europa.
Ik had hier ook last van, binnen 3 dagen had ik een nieuwe controller. Prima opgelost door Sony.
Ik vind het prima.

De realistische levensduur die je van zo'n product mag verwachten is veel langer dan de garantieperiode die ze geven. Alle PS5 meuk zit NU hoe dan ook nog binnen garantie maar dit probleem stopt niet als de garantie ophoud dadelijk. (en dit probleem geen media-aandacht meer kent)

Als jou stickie volgend jaar naar de kloten gaat moet je alsnog moeilijk vroeg een nieuwe controller kopen om echt een kansloos klein maar zwaar probleem.

Dus als er daadwerkelijk inferieure hardware gebruikt wordt mag dat consequenties hebben.
We leven in een tijd dat het nodeloos ophogen van de e-waste vuilnisbelt wel bestraft mag worden.
En als ze persé goedkope sticks moeten blijven gebruiken had dat reparabel moeten zijn.
Nu moet je om een potmetertje die hele controller propvol verder bruikbare technologie wegkeilen om de winstmarges van Sony te spekken.

Het is ook mijn planeet die ze daar mee verzieken.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 6 maart 2021 11:29]

De joystick die gebruikt wordt is exact hetzelfde als die in de Ds4 controller. Daar doe ik al 7 jaar mee en werkt gewoon nog prima. Dat dit probleem zich altijd voor zal doen is een aanname die nergens op gebaseerd is.

Dat je vervolgens een hele groenlinks preek gaat doen vind ik wel een beetje lachwekkend eerlijk gezegd. Maar goed...
De joystick die gebruikt wordt is exact hetzelfde als die in de Ds4 controller. Daar doe ik al 7 jaar mee en werkt gewoon nog prima. Dat dit probleem zich altijd voor zal doen is een aanname die nergens op gebaseerd is.
Gefeliciteerd.
Ik heb er 2 gehad in 4~5 jaar tijd met controllerdrift en ik haal die twee uur per dag bij lange na niet.
Dat je vervolgens een hele groenlinks preek gaat doen vind ik wel een beetje lachwekkend eerlijk gezegd. Maar goed...
Problemen hebben met nodeloos vervuilende processen en bronverkwisting is niet uitbesteed aan Groen of links. Dat is waar elk normaal denkend mens wel eenheid in kan vinden.
Tenzij je er geld in hebt zitten natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 6 maart 2021 13:06]

Wat doe je precies met de controller? Gebruik je hem met vette handen? Laat je hem wel eens vallen? Komt er drinken op? Wel vreemd dat ik nog nooit last heb gehad van stick drift bij een controller.

Maar je beschuldigd Sony ervan dat ze het milieu vervullen omdat de controllers snel kapot gaan. Maar blijkbaar is dit bij een selectief aantal mensen. Ik ben vooral benieuwd waarom bij hun wel en bij andere niet? Wellicht heeft het met het gebruik te maken.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 6 maart 2021 13:07]

Wat doe je precies met de controller? Gebruik je hem met vette handen? Laat je hem wel eens vallen? Komt er drinken op? Wel vreemd dat ik nog nooit last heb gehad van stick drift bij een controller.
Nee.

Maar dit zijn verder ook dingen waar zo'n controller gewoon tegen moet kunnen.

We kunnen smartphones maken die een week op de oceaanbodem kunnen liggen maar geen controllers maken die tegen wat cheetostof kan?

Kom op...

Dat ding hebben mensen constant vast. Natuurlijk moet die tegen klamme handjes kunnen. En dat ze hem wel eens laten pleuren lijkt me ook een gegeven. Evenals dat hij gebruikt wordt door koters van 14, en getrainde vikingen van 41 met uiteenlopende niveaus van passieve kracht in de duimen.
Maar je beschuldigd Sony ervan dat ze het milieu vervullen omdat de controllers snel kapot gaan. Maar blijkbaar is dit bij een selectief aantal mensen. Ik ben vooral benieuwd waarom bij hun wel en bij andere niet? Wellicht heeft het met het gebruik te maken.
Of je hebt gewoon geluk, speelt andere games, gebruikt de controller anders, doet überhaupt niets competitiefs.
De laatste zin geeft al aan dat het gewoon aan de gebruiker kan liggen. Ik speel bijna alle genre games en heb nog geen enkel probleem gehad.

Er vanuit gaan dat een controller tegen vallen kan is een beetje vreemd. Door vallen kan er een barst in een printplaat ontstaan. Een telefoon is er ook niet op gemaakt om hem te laten vallen. Waarom een controller wel. Beetje gekke gedachte.
De laatste zin geeft al aan dat het gewoon aan de gebruiker kan liggen. Ik speel bijna alle genre games en heb nog geen enkel probleem gehad.
In dat laatste voorbeeld ligt het niet aan de gebruiker, maar gewoon aan belabberd ontwerp waar onvoldoende rekening is gehouden met de waaier aan uiteenlopende elementen dat ding te maken kan krijgen.

In industrie is het heel normaal om de meest extreme use-case van een onderdeel te pakken en het ontwerp dan maken rond het viervoudige van wat voor waarde je dan ook hebt.

Die Playstation controllers kosten 70 euro per stuk. Dat mag echt wel wat klappen kunnen vangen.
Er vanuit gaan dat een controller tegen vallen kan is een beetje vreemd. Door vallen kan er een barst in een printplaat ontstaan. Een telefoon is er ook niet op gemaakt om hem te laten vallen. Waarom een controller wel. Beetje gekke gedachte.
Je hebt altijd randgevallen maar de kans dat je printplaat scheurt door een val is zo debiel klein daar krijg je niet dit soort media aandacht van.
Moet je eens kijken hoe vaak je de gemiddelde smartphone kan laten vallen voordat er echt iets stuk gaat, zeker als je er een deftig hoesje en screenprotector omheen hebt. En daar zit meer in qua super gevoelige techniek dan wat potmetertjes, knopjes en trilmotortjes die je terugvind in een controller.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 6 maart 2021 13:34]

Elke keer als ik lees dat Amerikanen iemand aanklagen.., wil ik graag een beker zou pakken en het artikel lezen.
Ook hier staat weer, Sony erkent het probleem(alleen op eigen kosten opsturen).

Zijn er Nederlandse PS5 gebruikers die het bovenstaande kunnen bevestigen/tegenspreken?
Ik heb het probleem zelf niet, heb twee controllers en een console sinds launch met pak em beet 200 uur gameplay.

Verder vreselijk irritant Amerikaans gedoe weer dit. De controllers worden vervangen onder garantie, los het zelf gewoon op met de winkel waar je het gekocht hebt of direct bij PlayStation.

Het enige wat deze vreselijk lange lawsuit je gaat opleveren is heel misschien een gratis controller, die je toch al had gekregen als je garantie geclaimd had.

Misschien nog wel vervelender zijn de mensen die dit maar normaal vinden en vinden dat ze recht hebben op een perfect product. Er kan wel eens wat fout gaan, Sony lost het tot nu toe gewoon netjes op dus welk gelijk proberen ze hiermee nu eigenlijk te halen?
Sony moet gewoon gauw ff een firmware update pushen zodat de deadzone van de controller wordt aangepast... Weg joystick drift.
Dat lijkt me normaal gesproken ook iets wat de game zou moeten regelen... Ik heb geen PS5 maar een XSX. Daar speel ik op met mijn jaren oude elite v1 controller. Nooit problemen mee, maar in the Medium heb ik als ik objecten bekijk ook 'stick drift'. Het object draait rond naar beneden tenzij ik de rechter stick heel licht een beetje naar boven duw.
In andere games nooit last van, waarschijnlijk omdat die games gewoon niet bij een 1% uitslag of zo gelijk reageren (oftewel die hebben zelf al een deadzone). Overigens in the Medium verder ook geen last van hoor, tijdens het spelen verder gebeurt het niet (al gebruik je de rechter stick verder ook niet zo in die game, geen camera control).

Ik ben verder niet bekend met het probleem van de DS5, maar als de stick drift daarbij bij meer games en wat extremer voorkomt, dan denk ik eigenlijk niet dat het iets is wat je met een beetje deadzone op kunt lossen. Dan drift de stick waarschijnlijk namelijk al te ver uit het midden waardoor je een veel te grote deadzone in zou moeten stellen en daar word je ook niet blij van.
Je zal altijd joystick drift blijven houden doordat ze met inferieur materiaal werken om de kosten te drukken. Elke console controller met een joystick heeft dit probleem en wordt meestal opgevangen met deadzones.

Ze zouden met halleffect moeten gaan werken..
Noem het hoe je het wilt, maar als dit net zo een serieus ding is als bij de nintendo switch, is het wel goed dat het in ieder geval wordt aangekaart. Het houdt bedrijven scherp en als consument verwacht ik voor dat geld ook gewoon een goed werkend product.
Alleen om dit soort dingen zou ik nooit mijn spelconsole of ander product in Amerika uitbrengen/verkopen. Ze klagen al om de kleinste dingen waarbij nog eens direct een rechtszaak tegen je wordt aangespannen. Als ze mijn producten willen hebben dan mogen ze het via een ander land kopen en importeren.
Weinig producenten die een markt met een afzet van 35 miljoen producten laten liggen hoor...waarschijnlijk worden dit soort dingen gewoon ingecalculeerd.
Alleen om dit soort dingen?

Ik vind dit alleen maar goed. Je kan gewoon geen defect product leveren. Laat me even weten als jij wat uitbrengt, dan koop ik dat niet.
Sony geeft een oplossing en dat willen ze niet accepteren. Jij hoeft mijn product ook niet te kopen. Wie zegt dat deze controllers defect worden geleverd? Ik ben het eens dat als jij geen oplossing geeft men gelijk heeft een rechtszaak aan te spannen, maar jij gaat er al vanuit dat als ik een product uitbreng dit niet eerst uitvoerig zal laten testen en/of geen garantie verleen. Maar goed mensen houden ervan dingen te impliceren die niet duidelijk zijn aangegeven of ingevuld.
De VS heeft zon 37 (van 113) miljoen sales van de PS4 op zijn naam. Ik gok op een gemiddelde omzet na belasting van 500 USD/PS4*, dat zou neerkomen op 18,5 miljard USD. Mocht Sony besluiten om inderdaad niet in de VS te gaan verkopen, dan gaan die sales voor een groot deel naar naar Xbox waarmee ze dus niet alleen zelf omzet mislopen, maar ook nog hun concurrent enorm vooruit helpen.

*Dat bedrag van die omzet kan je over discussieren. Een PS4 kostte hier geloof ik €500 maar daar zit natuurlijk marge voor de winkel op en BTW. Daarnaast brengt een Playstation na verkoop van de console geld in het laatje door het abonnement en de games (waar bij uitkomen van de PS4 en PS5 ook mij ook de winst wordt gemaakt terwijl de console ongeveer breakeven wordt verkocht).

[Reactie gewijzigd door klonic op 16 februari 2021 08:43]

+1Anoniem: 501293
16 februari 2021 04:07
Ik zeg het niet snel maar vroeger waren sommige dingen toch beter, ook al vinden sommige mensen het achteruitgang maar ik vind het op veel vlakken toch meer vooruitgang hebben dan nu. Bedraad is lang zo gek nog niet. Met de Nintendo Switch heb ik nooit driftig gehad, ik heb wel eens gehad dat Zelda naar links stuurde maar thats all.

Persoonlijk denk ik dat interventie erg onderschat wordt maar dat is wel heel individueel wat betreft hoe alles ingericht is bij de mensen. Ik heb bijvoorbeeld alles bedraad en heb nooit last van drift met de Joy Cons, de pro controller ook niet en ik heb qua technologie veel in huis. Misschien toch een idee dat controllers een apart signaal krijgen? of toch gewoon terug naar wired. Dan heb je dat hele probleem niet.
Grote kans dat ook maar een fractie van de PS5 eigenaren dit probleem ondervindt.

In zo'n geval gaat het hele 'ik doe het op manier A en heb er nooit last van dus waarom doet iedereen het niet zo'-redenatie niet echt op. Als ik het zo lees lijkt de rootcause ook niet in de verbinding te liggen tussen console en controller maar vooral in de joysticks

Hoe ziet men een -1 de post van Sciletto? dit is toch geen flaimbait, beledeging of toll? Wat mij betreft gewoon on-topic of irrelevant

[Reactie gewijzigd door klonic op 17 februari 2021 22:49]

0Anoniem: 501293
@klonic16 februari 2021 15:26
hoe ziet met een -1 de post van Sciletto? dit is toch geen flaimbait, beledeging of toll? Wat mij betreft gewoon on-topic of irrelevant
Sommige mensen geven een -1 terwijl ze volgens mij niet eens weten waarom of gewoon omdat ze zich vervelen.
Grote kans dat ook maar een fractie van de PS5 eigenaren dit probleem ondervindt.

In zo'n geval gaat het hele 'ik doe het op manier A en heb er nooit last van dus waarom doet iedereen het niet zo'-redenatie niet echt op. Als ik het zo lees lijkt de rootcause ook niet in de verbinding te liggen tussen console en controller maar vooral in de joysticks
Ja dat denk ik ook als het gaat om een fractie van de problemen. Net zoals bij de switch des tijds. Online verschijnen altijd de problemen en lijkt het vaak groter dan het is. De controller van me ps4, xbox en switch reageren allemaal hetzelfde. Is het niet de verbinding met de joysticks en de omgeving die ook meetelt?
Ik zeg het niet snel maar vroeger waren sommige dingen toch beter, ook al vinden sommige mensen het achteruitgang maar ik vind het op veel vlakken toch meer vooruitgang hebben dan nu. Bedraad is lang zo gek nog niet.
Jij hebt duidelijk nooit een Nintendo 64 gehad. :)
Jij hebt duidelijk nooit een Nintendo 64 gehad. :)
:) zeker wel en mijn thumbstick doet het nu nog steeds. Die van mijn neefje niet dus denk dat het persoonlijk is hoe je ermee omgaat. Ook dat je een beetje mazzel moet hebben.

Maar ik had het over de blue tooth interventie die veelal opspeelt en dit heb je niet met bedraad. De dual shock van de ps1 heeft het altijd vlekkeloos gedaan zonder issues, ook mijn N64 controller.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 501293 op 6 maart 2021 17:19]

Dit soort zogenaamde "class action" rechtszaken zijn echt een verschrikking, ik ben blij dat we in Nederland niet zo raar doen. (Voor zover ik weet).
Wat ze doen is gewoon iets doms zoeken wat een bedrijf verkeerd doet, bijvoorbeeld de wetgeving in een staat wordt iets veranderd, en bedrijven hebben dat niet op tijd in hun handelsovereenkomst geupdatet, en zoeken dan pas consumenten erbij om die zaak te steunen.
Ze gaan dus actief op zoek naar de kleinste foutjes, waar mensen normaal geen rechtszaak voor zouden aanspannen, en doen dat dus dan wel, puur uit winstoogmerk.
Ik weet dat ieder bedrijf werkt uit winstoogmerk, maar om daar je rechts-systeem voor uit te buiten...
Heel vervelend allemaal inderdaad, gelukkig hier niet het geval.

Wat nog gelukkiger is, dat is het feit dat we hier geen jury rechtspraak hebben maar de schuld laten bepalen door iets genuanceerdere onafhankelijke rechters. De enige rede dat de meest idiote claims in Amerika, zoals te hete koffie of meer recenter lijm in de haren als gell “want het stond niet op de verpakking dat het daar niet geschikt voor was” er doorheen komen in Amerika is omdat een jury vind dat die persoon eigenlijk ook gewoon gelijk heeft, gezond verstand laten we dan achterwege, (social) media invloed bepaald de toon.
Ik heb er ook last van. Het is best wel heel vervelend. Ik nam het bij de ps4 maar voor lief vanwege de prijs en het aantal uren dat ik speel. Maar ik vind het nu wel erg snel. Mocht ik een nieuwe krijgen is dat ook maar een tijdelijke oplossing. Ik hoop eigenlijk dat nacon snel met een goede ps5 controller komt.
Een ding wat Sony zou kunnen verbeteren is dat de PS5 ook de Dualshock 4 zou ondersteunen voor de PS5 games. Ik verwacht dat genoeg mensen nog wel een Dualshock 4 hebben liggen en als de Dualsense dan weg is voor garantie kunnen ieder geval die mensen wel doorspelen.

Ik ben wel blij dat ik nog geen controllers heb gehad die dit probleem heeft (al vermoed ik wel dat het me gaming skills zou verbeteren ;)).

Ik vind trouwens zelf de Dualsense minder fijn in de hand liggen. Maar dat is weer een andere onderwerp.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee