Sony is formeel aangeklaagd wegens meldingen over een driftprobleem bij zijn DualSense-controllers voor de PS5. Het advocatenbureau dat de aanklacht tegen Sony indient, meldde vorige week al dat het een mogelijke class-action-rechtszaak tegen de fabrikant overwoog.
Het Amerikaanse advocatenkantoor Chimicles Schwartz Kriner & Donaldson-Smith heeft de aanklacht dit weekend formeel ingediend, schrijft ook GamesIndustry.biz. Het advocatenkantoor stelt dat de DualSense-controller defect is vanwege het vermeende drift-probleem, dat ervoor zou zorgen dat de PS5-controller bewegingen registreert zonder dat de thumbsticks worden aangeraakt.
Het advocatenbureau claimt dat Sony 'op de hoogte was van het probleem', zonder dit bekend te maken. De advocaten noemen de handelwijze van Sony onder andere 'frauduleus' en 'onwettig'. Het bedrijf stelt verder dat de reparatiemogelijkheden voor consumenten te gelimiteerd zijn. Het advocatenbureau eist onder andere een schadevergoeding voor getroffen DualSense-eigenaren.
Het advocatenbureau meldde vorige week al dat het de mogelijkheden voor een collectieve rechtszaak tegen Sony onderzocht. Het bedrijf publiceerde onder andere een formulier, waarmee gamers die het probleem ervaren zich kunnen melden. Het was toen nog onbekend of de aanklacht daadwerkelijk zou worden ingediend.
De rechtszaak heeft juridisch gezien alleen gevolgen voor Amerikaanse consumenten. Het probleem zou in principe onder de garantie moeten vallen, aangezien het product niet naar behoren functioneert wanneer het kampt met controllerdrift. Een klantenservice van Sony in de VS meldde vorige week tegenover Kotaku dat de drift-problemen binnen de DualSense-garantie zou vallen, hoewel consumenten de controller op eigen kosten naar Sony moeten opsturen ter reparatie.
Chimicles Schwartz Kriner & Donaldson-Smith is niet onbekend met rechtszaken tegen consolefabrikanten. Eerder klaagde hetzelfde advocatenkantoor Nintendo aan vanwege drift-problemen met de Joy-Cons voor de Nintendo Switch. Nintendo heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor het Joy-Con-drift-probleem, dat inmiddels het onderwerp van meerdere rechtszaken is. Ook de Europese Commissie zou een onderzoek naar de Joy-Con-situatie overwegen, schrijft IGN.