Nintendo: Joy-Cons worden steeds betrouwbaarder, maar slijtage is onvermijdelijk

Nintendo zegt de betrouwbaarheid van de Joy-Con-controllers sinds release in 2017 te hebben verbeterd en zegt dat de Joy-Cons die nu bij consoles gekocht kunnen worden, duurzamer zijn dan voorheen. Tegelijkertijd zegt de fabrikant dat slijtage 'onvermijdelijk' is bij de joysticks.

De directeur Ko Shiota en plaatsvervangende directeur Toru Yamashita van Nintendo's Technology-afdeling zeggen dat de onderdelen van de Joy-Cons 'continu' sinds launch zijn verbeterd en dat er nog steeds aan verbeteringen wordt gewerkt. Daarbij zegt het bedrijf controllers van klanten te onderzoeken, om te kijken hoe de slijtvastheid en duurzaamheid van de controllers verbeterd kunnen worden.

"Wanneer de effecten van onze verbeteringen door testen bevestigd waren, werden ze snel doorgevoerd naar de Joy-Con-controllers die we verkopen", zegt Yamashita. Hierbij gaat het om de controllers die de fabrikant zelf verkoopt, maar ook om de joysticks die bij consoles worden geleverd. "Het gaat om interne componenten van de Joy-Con, dus je kan van de buitenkant niet zien welke verbeteringen er zijn." Ook zegt Yamashita dat wanneer controllers gerepareerd worden, er nieuwe onderdelen worden gebruikt.

In het bericht wordt Joy-Con-drift niet genoemd. Joy-Con-drift is de naam voor stick drift bij de joysticks, waarbij de controller input registreert zonder dat de gebruiker de controller aanraakt. Daardoor kunnen bijvoorbeeld personages in spellen bewegen, zonder dat de gamer dit wilde. Hoewel Nintendo sterk hint dat dit bij nieuwe controllers steeds beter moet gaan, zegt het bedrijf ook dat slijtage 'onvermijdelijk' is.

"Net zoals dat autobanden slijten als de auto beweegt", geeft Shiota aan. Omdat de joysticks fysiek contact nodig hebben met andere onderdelen zou slijtage nooit vermeden kunnen worden. Hij herhaalt wel dat er continu onderzocht wordt hoe die slijtage verminderd kan worden.

In juli gaf Nintendo aan dat de 'configuratie en functionaliteit van de Joy-Cons hetzelfde zijn'. Het bericht van donderdag op Nintendo's site is hier een toelichting op. "We zeiden dat de specificaties niet zijn veranderd, in de zin dat we geen nieuwe knoppen hebben toegevoegd. Maar de analoge sticks in de controllers bij de Nintendo Switch-oledversie zijn de nieuwste versie met alle betrouwbaarheidsverbeteringen. Net als de controllers in alle andere Nintendo Switch-modellen dit zijn", zegt Yamashita.

Door Hayte Hugo

Redacteur

08-10-2021 • 08:00

104 Linkedin

Lees meer

Reacties (104)

Wijzig sortering
Er zit gewoon een technisch design fout in de Joy-Cons, waarschijnlijk vanwege kosten besparing. Maar het is vrij knullig. Dat word in dit filmpje haarfijn uitgelegd:
https://www.youtube.com/watch?v=Vid8lIXmZwE

Als men het metalen 'plaatje' onder de thumbsticks wat dikker had gemaakt, of überhaupt sterkere materialen had gebruik was dit probleem waarschijnlijk een stuk minder vaak voorgekomen.
Ik ervaar het drifting ook als erg irritant. En als je kijkt wat voor prijs men ervoor vraagt dan stoor ik me mateloos aan het complete product. Mijn switch is de eerste generatie uit 2017.
Het probleem is deels mechanisch, maar wat sowieso een fout is dat ze antieke potmeter-techniek gebruiken: met een contactpuntje over een grafietbaantje schrapen is gewoon heel erg gevoelig voor slijtage. Men is voor de goedkoopste oplossing gegaan terwijl er gewoon betere alternatieven zijn die geen mechanisch sleepcontact vereisen zoals optische sensoren of HAL-effect sensoren.
Voor Nintendo, met een jonge doelgroep die niet altijd rustig omgaat met fijnmechanisch spul, zou ik het niet erg vinden als de joycons als slijtagedelen gezien worden. Als je tenminste makkelijk te vervangen reserveonderdelen zou kunnen krijgen voor niet teveel geld. Denk bijvoorbeeld aan de contactjes van een Carrera racebaan, daarbij vind niemand het gek dat vervanging nodig is om de zoveel tijd.
Als auto banden veel dikker waren met een diepere profiel, hoef ik ze ook minder vaak te vervangen..
Domme en kortzichtige reactie hetzelfde als bij problemen wordt gebruikt. Vuurwerk is daar een prachtig voorbeeld van om dat te vergelijken met auto rijden.
hebben andere consoles hier ook last van?
joysticks bestaan nu al zovele jaren op allerlei controllers. dit kan nu toch niet een nieuw probleem zijn?
wat is er dan zo verschillend aan de joycons tegenover andere controllers?
hebben andere consoles hier ook last van?
Ja, maar...
wat is er dan zo verschillend aan de joycons tegenover andere controllers?
De joysticks van de joycons hebben een veel dunner profiel waardoor ze met een ander mechanisme moeten werken dan reguliere sticks in de Dual Shock/Pro Controller/Xbox controller....

Eén van de gevolgen hiervan is de levensduur: de sticks van de joycon zijn officieel maar 'gerated' voor de halve levensduur (1 miljoen cycli) van zo'n gewone stick (2 miljoen cycli). Bron: specsheet van producent Alps, kijk naar model RKJXY.

Er zijn nog andere redenen die joy-con drift in de hand werken, maar een kortere levensduur was voor niemand binnen Nintendo an sich een verrassing. Het probleem is eerder hoe snel het soms kan voorkomen door allerlei verschillende redenen (stof, materiaalslijtage, hoe 'vast' de joy-cons in de behuizing zitten, ...)

[Reactie gewijzigd door JackAvery op 8 oktober 2021 08:13]

Bedankt voor deze datasheet.

Wat denk jij dat ze bedoelen met het aantal cycli? Up/down en left/right ieders 2mio me dunkt?

Zou er een tooltje zijn waarmee je kan bijhouden hoeveel cycles je doet? Ik moet iedere 5-6 maanden een nieuwe controller kopen vanwege drift, Rocket Leauge... Ben benieuwd hoeveel cycles ik haal, zou het graag eens meten. Als je wat weet hoor ik het graag.

Tevens, dit er tijdens de class action tegen MS gezegd:
An expert examination of the Xbox One controllers concluded that that stick drift is caused by a design flaw in the potentiometer -- which is "the mechanism that translates the physical movement of the thumbstick into movement within the video game."19 Apr 2021
Volgens mij is dit één rotatie (cycle) van de stick. iFixit interpreteert het alvast ook zo in dit artikel over joystick drift. Ze hebben zo ook een (enorm ruwe) berekening gemaakt van hoeveel uur gameplay dit zou betekenen:
One of our teardown engineers measured their own Call of Duty: Modern Warfare (2019) controller interactions for back-of-the-envelope joystick life math. Averaging ten different 30-second intervals, they made roughly 100 full potentiometer rotations per minute. If you play a less stick-intensive game than a first-person shooter, rotating 80 times per minute, you’ll hit 2,000,000 rotations in 25,000 minutes, or 417 hours—that’s just 209 days, playing 2 hours per day. At a more kinetic 120 rotations per minute, that’s 139 days at 2 hours per day. So Alps’ own rating for accurate joystick measurements is, in one gamer’s hypothetical experience, 4-7 months—and that’s with a very non-pandemic 2-hour cap on your game time.

That doesn’t necessarily mean your joystick will drift at that point—it could fail earlier, or keep working fine for much longer. But nothing lasts forever, and potentiometers are no exception. Here’s why.
Hier kan ik me wel in vinden en dat klopt ook wel met mijn verhoogde slijtage tegenover dit artikel. Ik ben er zeker van dat RL meer rotations/second doet dan elke ander spel MUV party-games die minigames hebben waarbij je zsm moet roteren.

Trouwens, 100 full potmeter rot's per minute is nog aan interpretatie onderhevig. Er zijn 2 pots, 1 voor up/down en 1 voor left/right. Is het per pot, of combined.

[Reactie gewijzigd door SmertHerm op 10 oktober 2021 11:53]

True :) Nogmaals bedankt, betere test heb ik zelf nog niet kunnen vinden. Het aantal uren dat ik besteed aan xbox controller van mij en mijn RL spelende vrienden reviseren begint langzaam aan belachelijk te worden.

Taktiek is eerst de potmeters van de linker en rechterstik wisselen. Althans, de ringen erin, anders moet je solderen. Na ringen overzetten heb je weer volle levensduur linkerstik want rechts wordt amper gebruikt.

Vervolgens maandelijks openmaken en met alc swabs residu gesleten contactringen in de potmeters weghalen, zwart troepje.

Op een gegeven moment is de ring wat vast zit in het groene gedeelte echt op, je ziet dan duidelijk stukken waar de ring onderbroken is. Dan is het tijd voor of solderen wat ik niet ga doen want dat duurt echt te lang, of een nieuwe controller.

Je verliest garantie want maakt open, maar een swap bij MS duurt superlang, dus dan maar zo.

Edit: Inner ring, deze swap je https://preview.redd.it/6...e19da21e29c3c7c432ebd1a7d

Outer ring, deze zit vast aan het groene plastic. Goed te zien op deze foto, in het pincet wat je ruilt tussen linker en rechterstick, in het groen waar je nix mee kan en gewoon "op" gaat https://i.ytimg.com/vi/MoqW3PukDK0/mqdefault.jpg

[Reactie gewijzigd door SmertHerm op 10 oktober 2021 12:01]

Chapeau, ik zou er echt geen zin in hebben. Op dat vlak is het een geluk bij een ongeluk dat de joy-cons sticks hebben die verwisselbaar zijn zonder te solderen.

Het verbaast me ook niks dat een game zoals RL meer slijtage veroorzaakt :p
Om deze reden heb ik een eswap pro controller van thrustmaster gekocht. Daar zijn 2 sticks heel snel versleten. 1 met stickdrift en 1 die niet meer terug naar neutraal gaat. Het 2e setje sticks gaat nu al een flinke tijd mee met intensief gebruik (ook alleen rocket league).

Je moet gewoon geluk hebben dat er een stick tussen zit die geen kuren krijgt na een korte tijd. 2 nieuwe sticks kosten 30 euro.
Ik denk dat je beter een busjes perslucht kan kopen. Drift wordt namelijk verergerd door stof en na 6 maanden is slijtage naar alle waarschijnlijkheid nog niet aan de orde.
Ik maak de potmeters elke maand van binnen schoon met alcohol swabs anders kan ik na 2mnd al nieuwe kopen ;)
Het is niet nodig om telkens nieuwe controllers te kopen vanwege drift.
Je kan dit eenvoudig zelf oplossen met WD40.
Dat is een heel stuk goedkoper:
https://www.youtube.com/watch?v=rIkCIWMHXxk

Over het algemeen kan je dan weer een aantal maanden zonder problemen spelen.
Let op: in het filmpje gebruiken ze WD40 contact cleaner.
Standaard WD40 werkt ook, maar schijnt op langere termijn weer nieuwe problemen te geven.
Ik heb daar zelf nog geen problemen mee gehad, maar ben ook geen fanatiek gamer op de Switch.

Het is een structureel probleem, dus een definitieve fix is er geloof ik niet.

[Reactie gewijzigd door _NooT_ op 8 oktober 2021 12:33]

Dat werkt nooit op een xbox/ps5 controller en op een joycon ook niet, niet voor de echte reden van stick drift. WD40 komt nooit binnen in deze units, waar de potmeters zitten: Die dingen zijn vrij hermetisch afgesloten en moet je toch echt eerst openbreken wil je wat kunnen bereiken.

https://preview.redd.it/e...e37a103b42bdd54da161b4ea4

[Reactie gewijzigd door SmertHerm op 10 oktober 2021 11:56]

Het probleem zit niet altijd zo diep. In het geval van de Joycons kan een spikkeltje stof al druk geven op de sensoren. Verwijder de stof, probleem verdwenen.
Bewust de halve levensduur maar wel de volle prijs. Dat is flink profiteren van je klanten als je ook kijkt naar hoe moeilijk ze doen met reparatie en garantie.
Er zit best veel technologie in zo'n kleine joy-con geramd, de bill of materials wordt niet enkel bepaald door de stick zelf he. Maar het klopt dat accessoires bij alle fabrikanten een product zijn met een hoge marge.

Nintendo repareert de joycons met drift tegenwoordig doorgaans gratis, ook buiten garantie.
Klopt. Ik heb die van mijn zoontje laatst nog opgestuurd en 3 dagen later kreeg ik ze al terug. Netjes gerepareerd, buiten garantie.
Alleen de verzendkosten naar hen toe, moest ik zelf betalen (5 euro ofzo).
Niet zo raar als je een product hebt met zoceel problemen. Dus eigenlijk gewoon een slecht ontwerp of een slechte kwaliteit.
Bewust de halve levensduur maar wel de volle prijs. Dat is flink profiteren van je klanten als je ook kijkt naar hoe moeilijk ze doen met reparatie en garantie.
Kan je dat ook hard maken btw, want de cijfers die ik heb gezien van het aantal mensen dat zich heeft gemeld met beklag was enorm laag.

Bovendien lees ik bijna nooit anders dan dat het goed wordt opgelost, ook buiten garantie.

Ik heb ervoor gekozen om zelf zon reparatiesetje te kopen, want kost bijna niks en ik vind het leuk om zelf te doen. Ik dacht dat ik ook drift had op 1 van de joy cons. Toen het ik het opnieuw testte was er echter niks meer aan de hand... Dat was wel weird.
Op basis van JackAvery's comment. Maar kijk maar naar het aantal problemen en klachten met de Joy Con, die is echt immens veel hoger dan bij elk andere controller voor zover ik weet.
Laten we een onderzoek starten naar het monopolistische en concurrentiebelemmerende gedrag van Nintendo.
beter dan een playstation 4 controller in een nieuw hoesje duwen, het een playstation 5 controller noemen, en het dan verkopen voor de hele prijs toch? zeker gezien het de 4de keer is dat ze dat truukje flikken.

Innovatie heeft een prijs. Je krijgt er trouwens twee controllers voor terug. Just saying.
Het is niet helemaal waar dat je er 2 controllers voor terug krijgt. Het is gewoon 1 controller qua componenten. Ook een stuk minder plastic. Zodra je ze gebruikt als 2 controllers dan mis je toch behoorlijk wat functies
maar een kortere levensduur was voor niemand binnen Nintendo an sich een verrassing.
Probleem is wel dat het publiek dat niet weet. Het publiek is de PS en Xbox controllers gewend en de levensduur daarvan (en de vorige Nintendo controllers).

Dat er goede redenen zijn waarom ze nu eerder kapot gaan had Nintendo beter moeten communiceren zodat je dat weet als je het product koopt.
joysticks bestaan nu al zovele jaren op allerlei controllers. dit kan nu toch niet een nieuw probleem zijn?
Ik kan helaas het betreffende artikel niet snel vinden, maar veel moderne controllers gebruiken hetzelfde onderdeel.

edit: gevonden
Tempting as it may be to blame Alps for the PS5’s drifting issues, they probably aren’t the villain of this story—because, brand name notwithstanding, this joystick module looks extremely familiar. You may already recognize it from the prior-gen PlayStation’s controller, the DualShock 4. Or from the Xbox One controllers. Maybe the Nintendo Switch Pro controller. Or, somewhat confusingly, the $180 Xbox One Elite controller. Underneath that plastic cap, the dirty secret is that they all use the same joystick hardware.
https://nl.ifixit.com/New...why-theyll-only-get-worse
Bij DualShock 3 en 4 geen last van gehad. DS3 heb ik meer dan 6 jaar gebruikt, DS4 heb ik nu 4 jaar. De X360 controller daarintegen vertoonde al na een paar maanden drift.
Wat maar aantoont hoe verschillend de ervaringen kunnen zijn, want in mijn ervaring en van wat ik hoor van andere mensen (hier op het forum en daarbuiten) waren net die 360 controllers onverwoestbaar. Heb er hier ook nog ergens een liggen waarvan het rubber van het pookje ver weg gesleten is maar nooit technische problemen mee gehad.
Ligt er maar aan wat voor spellen je speelt en hoe fanatiek.. mijn xbox 360 controller die ik voor me game pc had gekocht, werdt door me vrienden veelvuldig gebruikt tijdens potjes Fifa..en dat ging er vaak hard aan toe.. ik heb nog nooit een controller zo snel zien verslijten, tot het punt dat het niet meer lekker werkte
Wat maar aantoont hoe verschillend de ervaringen kunnen zijn, want in mijn ervaring en van wat ik hoor van andere mensen (hier op het forum en daarbuiten) waren net die 360 controllers onverwoestbaar.
Lol! for real???

360 controller echt bij uitstek het slechtste stukje hadware dat ik ooit heb gehad. In termen van bouwkwaliteit dan.
Want hij lag verder heerlijk in de hand. Mijlen beter dan de DS3, waar bijna instant kramp van kreeg.
Maar de bouwkwaliteit was echt bagger. Ik heb er 3 gehad (naast de madcatz fightpad). Allemaal piepend en krakend. Grootste nadeel van die draadloze was het continu disconnecten omdat die batterijbakjes zo onvoorstelbaar bagger waren.

Ik heb nooit cijfers gezien van deze betrouwbaarheid/degelijkheid overigens. Alleen van de consoles zelf, maar laten we daar maar niet over beginnen :P
Hier hebben we nog een dualshock 1 die na meer dan 20 jaar nog steeds wordt gebruikt door de kinderen. Ik denk dat dat ding sterker is dan de Nokia 3310.
Oke, we hoeven niet te gaan overdrijven. ;)
Ik heb hier nog xbox 360 controllers liggen die nog prima werken, de controllers uit die generatie zijn naar mijn idee heel degelijk

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 8 oktober 2021 08:39]

Ik heb diverse xbox controllers gehad door de jaren heen, mijn ervaring is toch wel dat ze na een jaar of 2/3 bij regelmatig gebruik problemen beginnen te vertonen. 2 stuks 360 controllers gehad en bij allebei ging na verloop van tijd het klik mechanisme van de linker thumbstick defect. Ben nu bezig met mijn 2e Xbox One controller omdat de rechter thumbstick drifting begon te vertonen... nu begint deze tweede na ongeveer 2 jaar hetzelfde te doen... nog wel wat te compenseren met wat tweaken zonder dat dit echt gevoelsmatig de besturing in de weg zit, maar zal niet lang meer duren voordat deze vervangen moet worden.

Overigens is de algehele bouwkwaliteit gevoelsmatig wel beter van de 360 controller, voelen heel solide aan... de One controller wordt als snel krakerig.
Het is een beetje een loterij uiteindelijk, mijn 'launch' PS5 controller vertoonde al drift na 3 weken. Heb nu een andere, geen enkel probleem.
Maat van me heeft al twee dual sense controller naar sony geretourneerd en ik één. Binnen tijdbestek van 3 maanden.

Netjes gerepareerd maar natuurlijk wel irritant en ongemak.

Slijtage is een enorm slap excuus. Controllers zijn in het verleden altijd zeer robuust gebleken. Dit is echt een ontwerp en/of fabricage fout ontstaan uit het idee van kosten besparing.
Ik ben al aan mijn 4e DS4 controller toe door Stick Drift in 4 jaar :X
Er zullen vast mensen zijn die hun controllers verslijten, maar de controllers van mijn originele xbox, xbox360 en One werken nog prima. Tegenwoordig game ik wat minder, maar als scholier en student toch wel intensief gebruikt.
Ja, mijn ps3 controllers hebben stick drift, zo ook mijn ps4 controller. Mijn switch heeft er gelukkig nog geen last van, ondanks dat ik daar meer uren op heb zitten gamen dan op mijn ps4.

Het eerste probleem was geloof ik vooral dat ze kleiner zijn dan vroeger waardoor ze sneller gaan driften dan bij de concurrenten, maar volgens mij is dit ook gewoon een symptoom van de Chinese race to the bottom. Is het nog wel mogelijk om op grote schaal sticks te kopen die niet gaan driften zonder er een eigen productielijn voor op te zetten? Ik weet het niet, maar het feit dat iedereen er last van heeft doet me vermoeden van niet.
Anoniem: 1641394
@Bicky8 oktober 2021 08:21
Heb persoonlijk ook het gevoel dat als ik mijn Switch undocked speel ik harder op de joystick knijp dan met andere volwaardige controllers. Een Pro controller kun je losjes en relaxed vasthouden, een undocked Switch vereist net wat meer houvast, die veel users deels op de joysticks zullen krijgen. Die interne traces die de joystic bewegingen registreren zullen dan nog harder slijten omdat daar de stick de pcb raakt.

Gooi daar nog eens bij dat het een handheld is en daardoor net wat meer stof en vuil te verduren krijgt en je krijgt dit soort situaties. Niet dat dat de positie van Nintendo goedkeurt. Ze maken al meer dan 40 jaar handheld consoles.
Ik heb wel een kleine 50 controllers bij al mijn consoles. Ik verzamel consoles, games en controllers. De enige controllers waar wij veelvuldig problemen mee hebben is de JoyCon van de Switch en de sticks van de Switch Lite.

PS2, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One om wat recenter materiaal te noemen kunnen na jaren van intensief gebruik slijtage vertonen. Sticks die niet meer werken of stick drift. Maar ik heb het nooit zo gek meegemaakt als de Switch JoyCons en de Switch Lite bij first party controllers. Het is IMHO gewoon een (bewust gekozen?) ontwerp fout (om het zo klein mogelijk te kunnen houden).

[Reactie gewijzigd door Jittikmieger op 8 oktober 2021 08:28]

Geen N64 controllers in je collectie? Das was vziw de eerste controller met een stick op grote schaal, dus het is ze wel vergeven, maar die sleten ook erg vlot.
Dat had een iets andere reden.
De N64 sticks waren van een verkeerd soort plastic gemaakt wat mettertijd broos werd en het gedeelte binnenin de stickbehuizing neigde daarbij onder de laterale stress simpelweg te verpulveren.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 8 oktober 2021 12:57]

Betwijfel of de broosheid een factor is als binnen week na aanschaf na een paar potjes Mario party 9/10 stickje al scheef gaan hangen.
Ging in deze niet om tijd na aanschaf maar om tijd nadat het plastic gegoten was.
Ik ken de verhalen, maar ik heb zelf een hele goede ervaring met N64 controllers en sticks. Er is wel eens eentje kapot gegaan, maar ik heb nu nog 4 goed werkende. Daar moet ik bij vermelden dat ik geen Mario Party gamer ben. ;)
Die gebruiken een andere techniek om de potmeters te maken, zijn dan ook wat dikker. Dit is een schuivend systeem, de meeste doen draaiend.

Compactheid heeft zijn prijs.
En toch heb ik het probleem nog niet gehoord op een PSvita, daar zit ook zo'n systeem op.
Dat stickje van de Vita was heel anders en werd ook niet zo heel veel gebruikt. Tenminste ik speelde bijna elk spel met de dpad
Ik heb hier meerdere DS3's liggen met een lichte neiging om altijd een stukje te wandelen ;) Maar die zijn ook wel echt flink gebruikt.
Ja, ook de Xbox heeft drift en ik heb in het verleden ook menig N64-controller en PS2-controller gezien waar de sticks zelfs niet eens meer overeind blijven hangen.
Stickdrift is helaas op de nieuwe DualSense controller van de PS5 wel weer een probleem. iFixit heeft hier een filmpje over gemaakt: Here’s Why PS5 Joysticks Drift (and Why They’ll Only Get Worse)

Zelf door de jaren heen heel wat Playstation controllers gehad met weinig problemen, maar was met mijn DualSense binnen een paar maanden al raak, en na een half jaar onbruikbaar door enorme drift omlaag op de rechter stick.

Service via Sony verloopt ook niet echt soepel helaas. Mail richting support reageren ze niet op. Toen gebeld met ze (na een half uur in de wacht), en was inderdaad een bekend probleem, dus kreeg een mail met wat stappen die ik kon volgen om het probleem te verhelpen en als dat niet helpt kon ik op die mail reageren om re regelen dat hij kan worden opgestuurd voor reparatie. Helaas al twee keer op die mail gereageerd zonder antwoord. Ben bang dat ik weer moet proberen te bellen.

Ik heb zelf in de tussentijd gewoon een nieuwe gekocht, dus zit ook weinig druk achter. Blijkbaar zit dat er bij Sony ook niet...
In zekere zin hebben alle joysticks last van sluitage, maar de joycon in het bijzonder is dusdanig ontworpen dat deze veel sneller slijt.

Wanneer je een analog stick gebruikt, heb je bij nature neerwaartse druk van de gebruiker. Dat kan lichte druk zijn, maar bij competitieve games gaat 't al snel een tandje harder. Mensen hebben de neiging om hun duim te onderschatten, maar t.o.v. de kleine onderdelen in de meeste sticks, is het een beetje als het balanceren van een monstertruck op een meubel van Ikea.

Dit is een "traditionele" analog stick, zo'n beetje sinds de eerste PS1 dualshock: https://valkyrie.cdn.ifixit.com/media/2021/02/16171948/PS5_DualSense_36-scaled.jpg
De potentiometers zitten aan de zijkanten van de stick. De neerwaartse druk wordt opgevangen door het metalen frame, en weinig van deze druk zal hierdoor overdragen worden op de koolstof weerstanden (de zwarte ringen).
Als de metalen contacten goed afgesteld zijn, zal slijtage van de koolstof weerstanden miniem zijn.

Dit is een joycon analog stick:
https://imgix.bustle.com/uploads/image/2021/7/14/5cbdd128-aa18-473b-a62e-c167ad72360d-screen-shot-2021-07-14-at-111701-am.png
https://www.nintendolife.com/guides/how-to-fix-a-drifting-nintendo-switch-joy-con-analog-stick?page=4
De koolstof weerstanden liggen onder de stick, direct in lijn met de neerwaartse druk van de gebruiker. De enige mitigatie voor het opvangen van deze druk, is het feit dat de miniscule metalen contacten een klein beetje meeveren, maar dat meeveren heeft ook z'n grenzen.
Het gevolg is dat de koolstof weerstanden van de joycon heel snel slijten.

Het is een ontwerpfout. Een vrij bizarre mag ik zeggen; de PSP analog sticks zijn betrouwbaarder, en dat is een apparaat uit 2004.
De PS4 controller heeft ook zo zijn problemen rondom drift maar ook dat de triggers niet meer 100% (letterlijk) ingedrukt kan worden. Er zijn wel mogelijkheden om het zelf op te lossen met zaken van aliexpress enzo.

Edit:
Met games zoals Rocket League kan je deze problemen ook echt in merken btw.

[Reactie gewijzigd door dekkered op 8 oktober 2021 21:01]

Dat er uiteindelijk slijtage komt ben ik absoluut eens maar Nintendo heeft tot nu toe wel de slechtste reputatie als het komt op hoeveel slijtage er kan zijn voordat ze onbruikbaar zijn. N64 controllers, drama plastic pookjes werden non stop lam. 3DS pookjes gaan redelijk snel defect en nu de switch pookjes die er binnen een jaar al mee kunnen kappen.
Heb een xbox one controller dit jaar vervangen omdat die na 8 jaar eindelijk een hele lichte drift naar voren had. dat is wel even een verschil met "slijtage is onvermijdelijk" zeker als je er bij indenkt dat nintendo juist door kinderen word gebruikt op een leeftijd dat ze iets minder voorzichtig zijn
Die van de N64 (met heel vee uur golden eye) en 3DS herken ik absoluut niet. De switch controllers lagen hier met enige regelmaat op mijn bureau ter reparatie. 🙈
De N64 was echt heel slecht wat betreft de analog sticks. Ze sleten zichtbaar, waarbij stukjes plastic in het 'gat' van de stick kwam.

Ik heb één van mijn N64 controllers een upgrade gegeven in de vorm van een Gamecube-stijl stick, en dat voelt een stuk beter.

Speedrunners hebben hier ook last van. Vooral de beruchte 'ESS position' op een stick voor Ocarina of Time/Majora's Mask is nogal gevoelig voor wat je met de stick doet.
Inderdaad, ik speelde rond 2002 veel goldeneye met huisgenoten. En we hebben wel 2x nieuwe controllers moeten kopen omdat ze helemaal slap geworden waren. Vooral de centering werkte niet meer.
Het gebeurde wel veel met de N64. Wij hadden thuis 3 controllers die min of meer evenredig gebruikt werden, maar eentje had op een gegeven moment een veel lossere stick dan de anderen.
Houdt dit dan ook in dat je deze betrouwbaardere stick los kunt kopen en in de oude Switch kunt plaatsen. Met andere woorden, is op type of serienummer te herleiden welke wel goed/beter zijn?
In het bron artikel staat dat ze niet off the shelf zijn, maar het zou fijn zijn dat Nintendo betere beschikbaar stelt.
edit:typo

[Reactie gewijzigd door El_Frigo op 8 oktober 2021 08:08]

Ik heb gewoon deze van Amazon.nl:

https://www.amazon.nl/POF...&pd_rd_i=B0871ZXGNL&psc=1

Werken prima, controllers weer als nieuw. Voor het installeren ervan zijn genoeg tutorials op YouTube te vinden.
Dat is niet echt een antwoord op hun vraag...
Toch wel, want hij vraagt welke goed zijn, en ik geef aan welke sticks je eventueel ook ter vervanging kunt gebruiken. Dat het dan niet sticks van Nintendo zelf zijn, doet niet ter zake, tenzij je die per sé wilt hebben, maar volgens mij kun je die sowieso niet eens los bestellen, dus in dat geval wordt het de controllers naar Nintendo sturen en dan is het of binnen of buiten de garantie. Als het erbuiten is, dan kost het je meer dan zelf sticks kopen en die erin zetten.

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 11 oktober 2021 13:27]

Wat hier dan vergeten wordt is dat de switch light geen losse joy cons heeft maar waarschijnlijk wel met diezelfde problemen te maken heeft.
Vervangen hiervan is toch wat moeilijker.
Opsturen naar Nintendo en binnen een paar dagen gratis gerepareerd terug is niet moeilijk. Tenzij je absoluut iedere dag op je Animal Crossing eiland _moet_ rondlopen ;)
Ik vind dit eerlijk gezegd een overtrokken issue. Tuurlijk slijten dit soort (klein) mechanische componenten. Na drie jaar intensief gebruik had ik ook last van drift. Nintendo heeft deze 3 jaar oude joycons kostenloos vervangen. Helemaal nieuw, geen reparatie oid. Zonder discussie. Goede service naar mijn mening. :)
Tuurlijk slijten dit soort (klein) mechanische componenten. Na drie jaar intensief gebruik had ik ook last van drift.
Heb hier 3 PS3 en 2 PS4 controllers die respectievelijk ca 10 en ca 5 jaar oud zijn en waar dagelijks 2-4u op gespeeld is. Allemaal nog nagenoeg perfect. Dus het hoeft helemaal niet zo snel te slijten.
Het is bij iedereen anders maar mijn Switch kwam, toen ik hem een jaar na release kocht, direct al met drift. Meteen de joy-cons opgestuurd, heel zuur.

Joy-cons terug gekregen, geen idee of het dezelfde zijn maar na 3 maanden ook daar drift.
Vervolgens van een vriend zwarte joy-cons (ik had/heb de neon rood/blauw) gekregen. Ook daar vanuit de doos direct drift.

Verder kan ik geen 2 meter van m'n switch zitten of ze verliezen al hun verbinding en er zit daar echt geen interference. Ik kan met elk andere controller meters van m'n console zitten maar de switch joy-cons niet. Dit was met Skyward Sword HD echt heel irritant om bovenop je TV te moeten zitten om een fatsoenlijke verbinding te krijgen en dan ook nog eens een personage wat de hele tijd naar links wilt lopen.

Ik speel voornamelijk alleen maar met m'n Pro Controller en ook die kan niet enorm ver van de switch voordat deze z'n verbinding verliest. Nintendo is wat dat betreft naar mijn idee niet bepaald de beste. Ze zijn vooruitstrevend in plezier met je console enzo maar kwalitatief wordt het naar mijn mening steeds slechter.

Ik heb nog steeds een hoop plezier met m'n switch zolang ik de motion control games gewoon vermijd!
Aanvankelijk meende ik dat drift probleem ook te ervaren, maar dat bleek gewoon te komen omdat je automatisch kon sturen door dat ding heen en weer te bewegen. Dit stond default aan bij mario kart.
SNel uitgezet en er bleek niets mis met de joycons.

Wij gebruiken die kleine dingen niet of nauwelijks, ik krijg er zelf kramp van en we hadden als cadeau al een pro controller gekregen.
Daarnaast heb ik zelf nog een andere controller erbij gekocht van t merk Afterglow.

Die joycons zijn meer voor uitzonderlijke situaties als we een 3e speler ofzo in huis hebben of als die kleine van ons de switch in de hand heeft, op de bank.

[Reactie gewijzigd door fastbikkel op 8 oktober 2021 08:56]

Ze zijn ook ergonomisch gezien erg bedroevend, en ik ben een redelijke Nintendo fan. De Gamecube controller was echt heerlijk, lag goed in de hand. Nu hebben ze wel een aantal remakes van hier online te koop, maar of die net zo goed zullen zijn als die originele Nintendo Gamecube controllers, geen idee.

De Joycon analog sticks zijn veel te klein, zitten niet goed vast lijkt wel, en hebben al zeer snel drifts. Echt ongekend voor een solide bedrijf als Nintendo dat ze deze rommel maken. En dan te weten dat die Joycons rustig en schaamteloos een adviesprijs hebben van maar liefst 79.99 EUR.
Ze zijn idd pittig duur.
En ik herken ook je punt omtrent het formaat van die sticks op de JC's.
Het zijn leuke dingen, maar als je een flinke sessie wilt doen dan wordt t afzien ;-)
En ik vind die pro controller al niet zo groot, die had van mij ook groter mogen zijn. Idem met die Afterglow.

Voor de rest gebruiken wij die Switch echt heel vaak, het geld is goed besteed ;-)
Voor veel mensen (mijzelf included) is handheld mode de eerste optie, niet docked. Ik heb nu een setje die er veel last van heeft en de tweede begint af en toe wat kuren te vertonen...
Vervelend idd, hopelijk is t snel opgelost voor je.
Moet ze nog even opsturen, maar komt vast goed.
Waarom kan Nintendo "drift" niet gewoon benoemen? Dat is wat er bij de klanten leeft. Ik snap dat alles technisch steeds verfijnder word en daardoor wellicht kwetsbaarder (ook ter discussie overigens) maar een stick met afwijkingen is gewoon een no-go. Geef dan gewoon toe, dan worden de klanten tenminste gehoord.
Ze geven het toch ook toe, maar dat slijtage ("drift" in de volksmond) ook onvermijdelijk is?

[Reactie gewijzigd door RVervuurt op 8 oktober 2021 11:47]

Ze geven het toch ook toe, maar dat slijtage ("drift" in de volksmond) ook onvermijdelijk is?
Ze stellen dat de nieuwere JoyCons minder snel slijten dan de oude; en voegen daar aan toe dat enige vorm van slijtage op dat soort bewegende onderdelen onvermijdbaar zal blijven.

Maar ze geven niet toe dat de slijtage bovenmatig hoog ligt bij de Joycon sticks. Of dat ze bewust gekozen hebben voor een model stick wat maar voor de helft van de gemiddelde tijd tot falen van het gangbare model gekeurd is...
Zou een onderdeel van de oorzaak en gevolg kunnen zijn hoe "hard" wij ook op de thumbsticks drukken? Sommigen onder ons bewegen de analoge controllers lichthandig, anderen drukken ze bijna compleet in, vrijwel de hele tijd en wel zo dat je hem net niet "indrukt" als een knop.
Wel “grappig” om te zien dat bij mij de Joycons van derden waaronder zelfs Aliexpres het een stuk beter doen dan de originele van Nintendo.. omgekeerde wereld dit.
Een bekend merk is niet altijd een betrouwbaar merk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee