Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Nintendo Switch OLED model Preview

Nieuw scherm, betere kickstand en meer

02-08-2021 • 09:00

211 Linkedin

De vernieuwingen in vogelvlucht

Product Nintendo Switch OLED model

Fabrikant Nintendo
Releasedatum 8 oktober 2021

Op 8 oktober komt Nintendo met een nieuwe versie van de Nintendo Switch, namelijk de ‘Nintendo Switch OLED model’. Jazeker, iemand bij Nintendo verdient duidelijk het grote geld met het verzinnen van sterke merknamen. Het nieuwe model van de Switch is alweer de vierde versie van de console die in 2017 debuteerde, in 2019 een nieuwe uitgave met verbeterde accuduur kreeg en ook nog als Nintendo Switch Lite is te krijgen. Die laatste is de handheld-only-versie die niet in een dock is te plaatsen en geen losse Joy-Cons heeft. De Nintendo Switch met oledscherm heeft die features wel en is in die zin echt een doorontwikkeling van de originele Nintendo Switch. Onlangs kon Tweakers alvast eventjes spelen met dit nieuwe Switch-model, om een eerste indruk te krijgen van hoe het nieuwe scherm het ervan afbrengt en wat er zoal nieuw onder de zon is.

Wanneer we het over een Switch met oledscherm hebben, kijken we natuurlijk eerst naar dat scherm. De voordelen van oled ten opzichte van lcd zijn duidelijk en ook precies de highlights van onze speelsessie. Al bij het opstartscherm van Mario Kart 8 Deluxe is duidelijk dat de kleuren veel meer uit het scherm springen dan op de normale Switch. Een bezoekje aan het onderdeel waar de helderheid ingesteld kan worden, leert dat het oledscherm in de donkerste stand donkerder en in de helderste stand lichter is dan het scherm van de huidige Switch. Wellicht een open deur, gegeven de specifieke voordelen van oled, maar goed om dat even bevestigd te krijgen.

Meer scherm op hetzelfde oppervlak

Toch is de helderheid niet wat ons bij het spelen als eerst opvalt. Die eer gaat naar de afmetingen van het scherm. De omvang van de Switch is ongewijzigd, maar de zwarte rand om het scherm is een stuk smaller geworden. Het resultaat daarvan is 0,8 inch winst, want de oude Switch beschikt over een scherm van 6,2 inch terwijl het oledmodel een scherm van 7 inch heeft. Dat resultaat wordt dus louter bereikt door de zwarte rand rond het scherm smaller te maken: de afmetingen van de console als geheel zijn nagenoeg identiek gebleven.

Dat betekent overigens niet dat alle verdere hardware ook hetzelfde is. Zo bevat het dock nu een ethernetpoort en die was er eerder nog niet. Wilde je je Switch bekabeld aansluiten op internet, dan moest dat middels een USB-adapter. Niet meteen een grote ramp, maar bij het oledmodel is dat hulpstuk dus niet meer nodig.

Stevigere kickstand

Op de Switch zelf valt de nieuwe kickstand op. Dat je het scherm van de Switch dankzij een pootje rechtop kunt zetten, is bekend. Die constructie is echter niet al te stevig. Het pootje biedt maar aan één zijde ondersteuning, zodat het scherm bij te veel beweging kan omvallen. De nieuwe kickstand verhelpt dat probleem. In plaats van een pootje aan een zijde, loopt er nu een ondersteunend mechanisme over de hele achterkant. Bovendien is deze nieuwe kickstand naar eigen voorkeur in te stellen, zodat je de Switch niet per se rechtop hoeft neer te zetten, maar ook iets schuiner of zelfs half liggend kunt plaatsen. Het geheel staat op die manier een stuk steviger en is gebruiksvriendelijker.

Dat je meer vrijheid hebt in hoe je het scherm van de Switch plaatst of neerlegt, wordt uiteraard geholpen door een andere oledfeature: de sterk verbeterde kijkhoek. Probeer tijdens het spelen je Switch maar eens wat meer naar voren of naar een zijkant te kantelen. Je merkt dan dat de kleuren vrij snel flets worden, tot je uiteindelijk het beeld niet goed meer ziet. Nu blijft recht voor een scherm gamen natuurlijk het fijnst, maar bij het oledmodel blijft het beeld veel langer goed zichtbaar als je een beetje met kijkhoeken speelt. Dat kan handig zijn als je samen met twee of zelfs vier spelers op dezelfde Switch probeert te spelen en iedereen het schermpje goed moet kunnen zien.

Bij het goed kunnen zien van het scherm speelt tegenlicht uiteraard ook een rol. Met de Switch in de volle zon spelen, is bij de meeste games amper een realistische optie. Bij iets minder zonnig weer of in de schaduw lukt het vaak aardig. Op het eerste gezicht lijkt de oledversie aan die lezing niet veel te gaan veranderen. De maximale helderheid lijkt wat meer licht te bieden dan het scherm van de originele Switch, dus in theorie zouden de prestaties bij veel licht iets beter moeten zijn. We durven het op basis van deze korte speelsessie nog niet al te stellig te beweren.

Afgezien van het scherm zijn er nog wat kleine wijzigingen waar we wel van weten, maar die we niet direct als grote meerwaarde hebben ervaren. Dat laatste geldt niet voor de verbeterde speakers; die hebben de potentie om hun meerwaarde te bewijzen. Op basis van een korte speelsessie met een paar games, en zonder rechtstreeks te kunnen vergelijken, durven we geen al te stellige conclusies te trekken over de audiokwaliteit. We hadden wel het idee dat de audio iets ruimtelijker klinkt, maar duidelijke uitspraken hierover vragen om meer testtijd en meer testende oren. Ook de grotere interne opslag is bij ons nog niet echt geland als pluspunt, temeer omdat je de opslagcapaciteit van je Switch eenvoudig kunt uitbreiden met een microSD-kaartje. Voor wat het waard is: het oledmodel heeft 64GB opslagruimte, waar het oude model 32GB heeft.

Verder is het goed om te vermelden dat alle randapparatuur uitwisselbaar is tussen het oude en nieuwe model van de Nintendo Switch. Dat betekent dat je je Joy-Cons, maar bijvoorbeeld ook het Switch Dock en de Pro Controller, met beide versies van de console kunt gebruiken. Mocht de witte uitvoering van de Switch je aanspreken maar heb je geen zin om een heel nieuwe console te kopen, dan zou je dus ook de los verkrijgbare witte Joy-Cons aan je oude Switch kunnen hangen. Nintendo heeft Tweakers laten weten dat de nieuwe, witte Joy-Cons niet los verkocht zullen worden. Het nieuwe dock zal wél los worden verkocht, zo bevestigde Nintendo maandag tegenover Tweakers.

Drie Switch-versies in de winkel

Dit alles is dus vanaf 8 oktober verkrijgbaar. Belangrijk om te vermelden is trouwens dat Nintendo alle versies van de Switch blijft aanbieden. De originele versie en de Lite blijven gewoon in de winkel liggen. Nintendo meent dat de diverse modellen elk een andere doelgroep aanspreken en een bijpassend prijskaartje hebben. De Lite blijft uiteraard de goedkoopste variant, met een prijs van rond de 200 euro. Voor de oude Switch, en dat is dan de Switch met de 2019-accu-update, betaal je iets meer dan 300 euro. Voor de Switch met oledscherm moet je 399 euro op de (digitale) toonbank leggen.

Of de verschillende versies hun geld waard zijn, is een afweging die je te zijner tijd zelf moet maken, maar dat de oledversie een aardig lijstje fijne verbeteringen met zich meebrengt, is alvast duidelijk. Met name de manier waarop de kleuren naar voren komen, de veel betere kijkhoek en de nieuwe kickstand tillen de toch al fijne console naar een duidelijk hoger niveau.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (211)

Wijzig sortering
Het was overigens geen accu update in de 2019 refresh maar een SOC update. En ik weet niet zeker of de prijs van 399 klopt. Ik zag op Bol.com dat de preorder prijs 349 was. Maar ik moet toegeven dat ik dat niet meer zeker weet.
Of de eerste pre orders waren te laag geprijsd, of wat Tweakers hier neerzet klopt niet. Pre orders waren zoals jij al dacht tussen de €350-€360
Vreemd als Tweakers hier de prijs niet eens goed neer kan zetten en inderdaad, dat het niet de accu was maar de SoC wat zorgt voor betere accutijd bij de Switch V2.

Dit artikel klopt dus helaas van geen kanten, hoe komt dit Tweakers?

[Reactie gewijzigd door Koldur op 2 augustus 2021 13:28]

Er staat ''verbeterde accuduur'' niet nieuwe accu either way gaat de batterij langer mee en klopt het dus wat er staat. :)
Nee, dat staat er niet. Er staat: "en dat is dan de Switch met de 2019-accu-update"
''in 2019 een nieuwe uitgave met verbeterde accuduur kreeg en ook nog als Nintendo Switch Lite is te krijgen''
Ja klopt alleen vind ik de gewone switchs eigenlijk te breed in de hand liggen.De lite versie is iets minder breed geloof ik.Ga alleen niet weer 400 euro neerleggen voor iets betere versie.Als hier lite versie van komt voor onder de 300 zou mooi zijn.
Als je het hele artikel had gelezen, zie je dat wat Hans C schrijft, er ook staat. Wat jij hier quote, staat er, maar wat Hans C quote ook.
Verbeterde accuduur kan beide kanten uit, maar "en dat is dan de Switch met de 2019-accu-update" niet. Dus uit het artikel kan je alleen opmaken dat de accu een update heeft gehad, terwijl dat niet zo is.

Voor de leek zal het zo gelezen worden en dat is geen goede journalistiek. Alleen als je al weet dat de accu niet beter is geworden, maar het aan de SoC ligt, dan weet je het, maar dan heeft dat stuk in het artikel sowieso al geen meerwaarde meer.
Aan een andere kant een leek zal het ook niet interesseren waarom de accu langer mee gaat, als hij maar langer mee gaat.
Is de Nintendo advies prijs denk ik.
Er zijn geen adviesprijzen in de EU, niet legaal. Dan nog, lijken de prijzen binnen de EU rond €350 te liggen. Waar komt de prijs van €399 dan ineens vandaan? Wordt in ieder geval niet over uitgeweid, dat had ik in ieder geval wel verwacht. Benoem dat de pre orders €350 waren en dat (hypothetisch gesteld) de winkels verwachten dat dit straks op €399 komt te liggen.
Fabrikant mag best adviesprijzen van een product aangeven. Maar mag niet eisen of dwingen dat een verkoper die ook gebruikt.
Je ziet dat dat dan ook weinig gebeurt. Behalve bij Marantz\Denon (en volgens mij meerdere audio fabrikanten) producten, en die hebben dan nu ook een onderzoek aan de broek.
Je hebt gelijk, adviesprijs mag, maar er mag geen vaste of minimum prijs zijn.

Ik heb gezocht, maar nergens een adviesprijs kunnen vinden van de Switch voor NL. Nintendo heeft dit ook al jaren niet meer gedaan bij producten. Die zullen ongetwijfeld intern met afnemers wel ergens gecommuniceerd zijn, maar niet naar het grote publiek bekend gemaakt in ieder geval.
Weinig gebeurt?
Wat dacht je van Brother, met de adviesprijzen van alle printers op hun site, Samsung, LG voor de tv’s, de grote merken witgoed, etc etc. Op heel veel sites vind je adviesprijzen. De prijzen bij de (web)winkels liggen daar meestal (ver) onder.
Er zijn geen adviesprijzen in de EU, niet legaal. Dan nog, lijken de prijzen binnen de EU rond €350 te liggen. Waar komt de prijs van €399 dan ineens vandaan? Wordt in ieder geval niet over uitgeweid, dat had ik in ieder geval wel verwacht. Benoem dat de pre orders €350 waren en dat (hypothetisch gesteld) de winkels verwachten dat dit straks op €399 komt te liggen.
Prijzen die officieel bekend worden gemaakt zijn ALTIJD adviesprijzen, ook hier. Welk product maakt niet uit. Prijzen liggen uiteindelijk altijd dik lager. Want 400 gaat ie zeker noet kosten, eerder richting de 350.
Bol.com stunt als een malle met prijzen. Ze doen een 'amazonnetje'.
Ik zie deze niet terug op Bol.
Heb je een linkje ?
Das niet stunten, das normaal dat je onder de adviesprijs zit.
Vergelijk het met voorgaande jaren en je ziet dat het niet normaal is.
Misschien is die 50 euro korting als bedankje dat ze het geld al eerder hebben dan wanneer het product op de markt is. (En ja, het geld komt altijd eerder aan dan dat je het product hebt bij direct betalen)

Heb wel eens een mp3 speler (zo noem ik het maar even) gepre-orderd. Voor 350 euro. En toen ie in de winkels lag was ie 399 euro.
Wat ik dan weer wel mis in deze review is de kritische noot dat ondanks alle verbeteringen, de elephant in the room: het drift probleem met de Joycon hardware - met dit gereviseerde model nog steeds niet opgelost schijnt te zijn.
Nintendo heeft bij de nieuw geleverde joy-cons anders wel een stuk schuimrubber onder de sticks geplaatst, een oplossing die sinds een paar weken aangedragen werd via diverse forums en video's en belangrijker nog, een oplossing die, vooralsnog, prima lijkt te werken. Geen enkele reden dus om aan te nemen dat een nieuw model, dat in oktober uit gaat komen, deze oplossing niet aan boord zou hebben.

-Edit:
Video 1
Video 2
Video 3

[Reactie gewijzigd door Smuey op 2 augustus 2021 09:28]

Nintendo heeft bij de nieuw geleverde joy-cons anders wel een stuk schuimrubber onder de sticks geplaatst, een oplossing die sinds een paar weken aangedragen werd via diverse forums en video's en belangrijker nog, een oplossing die, vooralsnog, prima lijkt te werken.
Het drift probleem wordt door slecht contact met het grafiet veroorzaakt, doordat dit materiaal vervuild raakt, maar ook doordat het simpelweg wegslijt.

Dat stukje schuimrubber zorgt ervoor dat het grafiet aangeduwd blijft. Het lost niets op; het duurt alleen langer voordat het probleem begint - nl. zodra je door het grafiet heengesleten bent.

Het is een levensverlengende hackjob, geen oplossing.
Een echte oplossing vereist dat Nintendo dat slider-stick concept loost en van een volwaardige stick gebruik gaat maken. Ja; die is dikker. Dan maar een kleine uitstulping op de joycons waar de sticks in de behuizing moeten rusten. So be it. Functie over vorm, aub.

Overigens: als dat schuimrubber te dik gesneden is dan kan het zelfs averechts uitpakken en drift zelfs sneller laten ontstaan. Doordat het schuim het grafiet te stevig tegen de stick kan duwen en er dan echt 'geschraapt' wordt. Getuige het ontbreken van het schuimrubber bij sommige joycons; het anders geplaatst zijn in anderen; etc. lijkt het daar om handwerk te gaan, dus ik schat die kans niet nul.

Erger nog is als de tegendruk onregelmatig is want dan krijg je puntbelasting en werk je dus een slecht contact juist in de hand. (En die onregelmatige tegendruk is eigenlijk met schuimrubber een gegeven; want dat materiaal geeft nooit een 100% even tegendruk over het hele oppervlak en reageert daarnaast ook nog lateraal.)

Dus nogmaals: hackjob.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 2 augustus 2021 13:29]

Het is niet per se slecht dat Nintendo een ander design introduceert dat de levensduur verlengt. Immers: de levensduur was het probleem.
Even heel simpel: volgens de Nederlandse wet heb je recht op een deugdelijk product. Je mag verwachten dat het product een bepaalde levensduur heeft (bij normaal gebruik) en het behoeft geen discussie dat dit niet het geval is/was met de joy-con drift.

Het is niet reëel te verwachten dat de joy-cons >10 jaar bij (zeer) intensief gebruik meegaan.
Het zal moeten blijken of het veranderde ontwerp zijn doel bereikt.
In ieder geval raad ik je het volgende aan: je mag verwachten dat bij kapotte joy-cons je redelijk direct nieuwe joy-cons mag krijgen: het euvel is al lang bekend, dus daar kan de fabrikant/verkoper rekening mee houden. Meer dan een week wachten op nieuwe joy-cons is (lijkt mij) niet acceptabel, daar mag je de verkoper op aanspreken of vragen om een vergoeding omdat de verkoper in gebreke blijft.
Klinkt dat alsof je te veel vraagt? Bekijk het als volgt: de wet is duidelijk waar je recht op hebt. Het probleem is bekend, Nintendo verzaakt het probleem lange tijd (structureel) op te lossen. Prima, maar dat betekent niet dat je je joy-cons elke twee maanden kan wisselen en een paar weken kwijt bent. Want als fabrikant/verkoper verzaak je namelijk: je verzaakt een deugdelijk product te verschaffen.

Volgens mij zou Nintendo zelfs (in Nederland) gedwongen kunnen worden hun design aan te passen: ze leverden namelijk géén deugdelijk product. En dat mag niet. Het zou interessant worden als Nintendo dan probeert met pappen en nathouden de kopers af te schepen met defecte joy-cons.

Maar: eerst zien dat dit veranderde ontwerp iets brengt. En in de tussentijd (en daarna ook) raad ik aan je stellig op te stellen richting de verkoper en bij een defecte joy-con direct een vervanging te verlangen. Want er is volgens mij geen valide reden waarom dat niet het geval zou moeten zijn.
Als je kind drie dagen op rij terugkomt om een pleister te vragen, zul je de vierde dag vast de pleister bij voorbaat meegeven ;)
Ik denk dat je informatie niet helemaal up to date is. Schuimrubber zit in alle joycons

De fix van VK uit je eerste link lijkt helaas dus nog altijd de beste oplossing, ook voor het nieuwe OLED model.
Sinds wanneer? Mijn 1-jaar oude switch van model 2019 drift nog steeds flink, of is dat rubber niet om drift te corrigeren?
Nee dat is het niet en bied daarom ook geen oplossing tegen drift in het aankomende oled model.
Ik speel zelf enkel docked met pro controller, maar deze video waar Smuey al naar verwees schijnt voor veel mensen het probleem echt te verhelpen

[Reactie gewijzigd door Freeze1987 op 2 augustus 2021 14:54]

Wat bedoel je met nieuw geleverde? ik heb mijne onlangs laten repareren bij Nintendo.. en ze zijn wederom stuk (in paar maanden tijd). Als ik nu nieuwe joy cons zou kopen in de winkel, bevatten die dat deze "fix" of niet?
Normaal wel ja. Deze fix bestaat al enkele jaren.

Let wel dat het joystick probleem van de joycons complexer is dan enkel de druk op de onderkant van de stick. Het is dus maar een gedeeltelijke oplossing.
Die oplossing werkte in mijn geval niet, maar is alsnog zeker het proberen waard. Ik verwacht die “oplossing” niet in de nieuwe witte joy-cons en denk dat het een tijdelijke oplossing is, geen permanente fix.
Mee eens. Het is bekend dat de drift blijft volgens mij.

Andere kritiek die ik mis is op de prijs; wat kun je kopen voor vergelijkbare hardware?
Als je besloten hebt spellen te willen spelen voor de Nitendo Switch, heb je vervolgens keuze uit 3 prijsklassen, als je de OLED te duur vind, koop je toch gewoon de Lite?

Denk niet dat er veel mensen twijfelen tussen een Switch en een bv. xBox. Hooguit dat bv de nieuwe Steam handheld een concurrent kan zijn, of een dedicated Android game-phone. Maar marktaandeel van die dingen is echt miniem in verhouding tot de Switch.

De Nintendo-exclusive titels (Mario / Zelda) zijn meestal voldoende reden om een Nintendo console aan te raden, behoren vaak tot de beste spellen allertijden.
Op geen enkele andere vergelijkbare hardware kun je legaal de Nintendo games spelen, dus het zou appels en peren vergelijken zijn.
Daar heb je gelijk in. Ik zat meer te denken aan de prijsbepaling van de hardware op zichzelf.
Dit is dan ook geen review.
Dit is dan ook geen review.
Het is een preview op basis van een exemplaar wat Tweakers daadwerkelijk in handen heeft gehad.
Dus letterlijk een pre-release review.
Zo ken ik er nog wel een paar. En hoe kunnen ze in3 uur testen en kritisch zijn of het probleem er nog is? Je weet het zelf niet eens zeker, met je "schijnt te zijn".
hoe kunnen ze in3 uur testen en kritisch zijn of het probleem er nog is?
Er is eerder al gepubliceerd dat het hardware-ontwerp van de joycons niet aangepast zou worden in dit nieuwe Switch model, en dat dus de factoren die leiden tot de stick-drift problemen nog steeds aanwezig zouden zijn.

Je zou dan op z'n minst verwachten dat dit feit nog eens aangehaald wordt. Dit '3-uurtje' riekt met het volledig ontbreken van het belichten van die kant van het verhaal een beetje naar reclame geschreven onder contractuele verbintenis ipv een objectief stuk nieuws of (pre-release) review.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 2 augustus 2021 20:53]

Het is niet bekend of de Joy-cons bij het nieuwe model wel of niet aangepast zijn. Nintendo heeft op een dergelijke vraag juist geen antwoord gegeven. Vervolgens zijn er allemaal artikelen over geschreven waarin ze dan maar vermoeden dat er niks veranderd is aan de joy-con hardware. Tweakers schreef: "Nintendo lijkt Joy-Con-drift bij aankomende Switch niet aangepakt te hebben".

Klinkt overigens best aannemelijk dat de hardware van de joy-cons niet aangepast zijn, maar dat weten we pas zeker als deze beschikbaar is en kan worden vergeleken met de huidige Joy-cons.
Niet dat het daarmee minder erg wordt, maar hierbij kun je iig nog de joycons losklikken en opsturen, waar je bij de Switch Lite het hele apparaat een paar weken kwijt bent.
Ja idd. Was er zelf wel klaar mee ze iedere keer op te moeten sturen en een tijd geen joy-cons te hebben. Vervang ze nu zelf iedere keer maar voor die €4,5/stuk maar eigenlijk is dat natuurlijk belachelijk dat het zo moet.
Juist. Dit zorgt er voor dat het meer weg heeft van een advertentie dan van een review.
Enig idee of dit oledscherm een pentile layout heeft? Lijkt me een behoorlijk minpunt voor een 720p display.
Dit is voor mij quasi een bepalende factor om hem wel/niet te halen.
Ik denk/hoop dat pentile op 720p heel zichtbaar is en dat ze daar an wel over zouden gesproken hebben..

https://www.theverge.com/...led-model-hands-on-screen

To get really nerdy: I don’t have a definitive answer to whether the OLED screen uses a Pentile or RGB layout at the sub-pixel level, but it looks like RGB to me. At 7 inches diagonal, my sense is that Pentile would be obvious even to people who aren’t normally annoyed by it (like me). Photos weren’t allowed at the briefing, so I can’t show you a close-up image of the screen.

[Reactie gewijzigd door DrMacabre op 2 augustus 2021 15:09]

Hm jammer dat jullie geen vergelijkings foto’s hebben gemaakt. Had graag gezien hoe de verschillen zich tot elkaar verhoudde. Ook met helderheid enzo. Meestal doet T.net dat wel?
Ik vermoed dat ze een NDA hebben en dus niet al te veel mogen los laten. Maar voor een preview is het inderdaad wel wat karig. Het enige nieuwe wat ik hieraan lees wat je zelf niet uit de specsheets had kunnen halen is de misschien wat extra helderheid van het scherm
We mochten geen metingen doen of überhaupt opnamen (foto's, video's) maken. Dan wordt het lastig om er op basis van drie kwartier speeltijd heel veel meer over te zeggen.
Misschien iets om of in het artikel of met een kleine box onderaan de preview en review artikelen te vermelden? Net zoals user reviews vermelden of het product gekocht is, of speciek aan een reviewer is verstrekt.

Zoiets als "Tweakers ontving een Nintendo Switch van Nintendo Netherlands B.V. om een preview te schrijven. Er was een beperkte tijd voor de review (ong. 1,5 uur) en metingen mochten niet worden verricht. Uiteraard zal Tweakers een uitgebreidere review plaatsen zodra dit mogelijk is."
Hopelijk meer hands on met Steamdeck?!
Ik denk dat we die pas kunnen uitproberen als die op de markt is.
Ik denk dat we die pas kunnen uitproberen als die op de markt is.
Dan kunnen jullie maar beter een reservering hebben. Anders kan het nog even duren na de introductie voordat jullie een exemplaar om een review over te schrijven in handen krijgen. :+
Of een lieve Tweaker leent zijn of haar exemplaar even uit.
Meer advertorial dan preview. ;p

Speel je veel handheld = prima optie om up te graden.
Speel je veel docked = waarschijnlijk niet.
Zit je daar tussen in = tja zeg het maar, hoeveel geld heb je?
voet steun is ook stuk beter ;)
In de previews van Nintendo of America was het niet toegestaan om te filmen. Mogelijk was dat hier ook zo.
Een foto van de beeldschermen maken is geen goed idee, het representeert nooit goed hoe het er in het echt uit ziet. Je bekijkt de foto immers via je eigen monitor, en alle limieten die aan jou eigen monitor zitten.

[Reactie gewijzigd door Yontekh op 2 augustus 2021 09:10]

Dat klopt helemaal. Echter met twee switches naast elkaar in een foto kan je, m.i. Toch relatieve verschillen zien.

Want jou mening door trekkend zelfs in het echt kan je ze dan (afzonderlijk) niet goed vergelijken, omdat er altijd spraken kan zijn van andere licht inval/ omstandigheden
Puur voor de verhoudingen en een basisvergelijking van kleuren e.d. is het toch zeker wel de moeite waard. Je ziet inderdaad op een oudere LCD niet wat de echte kleuren van een OLED zijn, maar het verschil zie je zeker wel. De verhoudingen sowieso, zo zijn van die websites die (na kalibratie) de fysieke grootte van een telefoon laten zien ook heel handig om in te schatten of de schermrand storend gaat zijn of niet.

Een afbeelding met daarin van recht vooruit, recht boven, recht onder en recht achter de oude Switch, Switch Lite, en de nieuwe OLED-versie met scherm aan (zelfde afbeelding op het scherm) en scherm uit zou toch wel fijn zijn om te zien.
Lijkt me eerder iets om naar te kijken bij de review. :) Ik blijf het overigens wel jammer vinden dat het scherm wel ietsjes groter is geworden, maar de resolutie gelijk is gebleven. In handheld mode speel je daardoor nog steeds op 720p en voelt het daardoor vooral alsof alles net wat onscherper wordt, al zal de OLED-technologie misschien wel wat schelen. :)
Het verbaast me enorm dat hier niks over is genoemd. Het is voor mij dé reden om de nieuwe Switch te laten liggen: het is absoluut geen waardige upgrade en het geld niet waard.
De Switch met soc-upgrade kwam zo'n twee jaar terug uit, ik kan me niet voorstellen dat het nu niet mogelijk zou zijn om 1080P passief gekoeld op het handheld scherm te toveren. Daarnaast is de Switch nauwelijks in prijs gedaald en is €100 bovenop de al hoge prijs niet te rechtvaardigen.

Nintendo neigt wel eens naar uitmelken met bepaalde games opnieuw uitbrengen, maar dit voelt als uitmelken met "nieuwe", "geüpgradede" hardware. Echt jammer. Een échte upgrade laat nu vast op zich wachten.
Het verbaast me enorm dat hier niks over is genoemd. Het is voor mij dé reden om de nieuwe Switch te laten liggen: het is absoluut geen waardige upgrade en het geld niet waard.
De Switch met soc-upgrade kwam zo'n twee jaar terug uit, ik kan me niet voorstellen dat het nu niet mogelijk zou zijn om 1080P passief gekoeld op het handheld scherm te toveren. Daarnaast is de Switch nauwelijks in prijs gedaald en is €100 bovenop de al hoge prijs niet te rechtvaardigen.
Ik heb de Switch sinds launch, maar ook ten op zichte van die variant van de Switch, zie ik ook niet echt reden om te upgraden. Ook speel ik niet heel veel meer erop. ;)
Nintendo neigt wel eens naar uitmelken met bepaalde games opnieuw uitbrengen, maar dit voelt als uitmelken met "nieuwe", "geüpgradede" hardware. Echt jammer. Een échte upgrade laat nu vast op zich wachten.
Tja, aan de andere kant, bij de DS-lijn deden ze het eigenlijk ook.
Maar bij de DS had je de lite, de DSi en de XL versies. Die boden vooral differentiatie en/of upgrades. Als je daar kijkt wat er concreet anders is, is dat significant.
Nu is het niet echt een upgrade, maar vooral een andere variant. Maar echt anders is het ook niet. Iets groter scherm, oledscherm, dat was het wel. Waarom niet gelijk de resolutie geüpgraded? Of andere zaken? Want je betaald er ten slotte wel €100 meer voor t.o.v. de originele, waarvan de prijs kunstmatig hoog blijft.

Dit is eigenlijk gewoon een teleurstelling, ze hadden de moeite niet hoeven nemen. Of ze hadden de originele Switch flink in prijs moeten laten zakken en deze €50 duurder dan de originele maken. Dan was er nog iets voor te zeggen.
Het blijft toch aanvoelen alsof Nintendo wel met een Switch 2 wilde komen, maar alleen de schermen nog in voldoende mate voorradig waren. Ik voel niet echt de noodzaak om alleen voor een oled scherm te upgraden, zeker niet als volgend jaar opeens wel een betere variant mocht opduiken. Maar dan ben ik sowieso heel druk met m'n steam deck :)
Ik denk dat ze pas echt gaan kijken naar een nieuwe versie op het moment dat de verkopen van deze inkakken. Zou trouwens heel graag een switch willen die gewoon vast in de tv kan. Ik geef niks om mobiel spelen en het kan dus veel goedkoper.
Ik denk dat Nintendo eerder kijkt naar de software verkoop.
3e party games (non Indie) is op dit moment zo goed als als non existing op de Switch echter Nintendo weet dit te compenseren met remakes/remasters van oude games (pokemon, zelda, mario).
De eshop zit eigenlijk vol met troep. Hier en daar zijn er wat leuke indie games, maar het overgrote deel is slecht. Maar goed, de gewone Nintendo games blijven goed genoeg. Enkel jammer dat ze nooit afgeprijsd worden.
Er zit inderdaad veel troep in de eshop, maar er is ruim voldoende aanbod in zeer goed bevallen indies en third party games. Mogelijk niet uitgeprobeerd of niet je smaak?
Staan anders genoeg goede games van Ubisoft, Capcom, Bethesda e.d. in de shop. Dat games die gebouwd zijn voor ps5/xbone er niet op uitkomen was te verwachten.
Er is een veel breder third-party aanbod dan je hier zo stelt, zowel met AA-AAA budgetten als uitstekende indiegames. Natuurlijk krijgt Switch geen PS5 ports, maar er is meer dan genoeg kwaliteit beschikbaar voor mensen die meer willen dan enkel Nintendo games.
Dat is ook de reden dat ik er een switch bij wil hebben. Nintendo's eigen software is gewoon heel goed.
De framerate van Zelda Hyrule Warriors is een goed voorbeeld waar Nintendo hardware de Nintendo software slecht aan kan.

Dit is waarom mensen graag een net iets betere chip zien dan de huidige die in 2017 al gedateerd was. Puur om betere frame rate en dynamic resolution iets op te krikken.
Zelda Hyrule Warriors [...] Nintendo software
Hyrule Warriors is door Koei-Tecmo ontwikkeld. ;)
Dit is waarom mensen graag een net iets betere chip zien dan de huidige die in 2017 al gedateerd was.
De chip die in modellen sinds 2019 wordt gebruikt (Mariko) is technisch gezien een iets betere chip. De firmware bevat een ongebruikte 1.267 GHz GPU-profiel voor deze chip.
Na, een nieuwe Switch zou oa betekenen dat je de huidige modellen uitfaseert en dat zie ik nintendo op dit moment gewoon niet doen.
Ik ben toch voor de upgrade gegaan, mede omdat ik nu nog met een launch Switch zit en er in prijs voor mij dus ook 2 jaar nieuwe garantie zit.

Dit in combinatie met een goede aanbieding èn nog een goede prijs voor 2017-modellen (iets met modden?) maakt het voor mij een best goede en goedkope upgrade.
Ik heb hetzelfde. Er is ook niets gedaan aan de on-ergonomische joycon's. Dat moet haast alleen bij kleine kinderhandjes nog redelijk goed in de handen liggen. Als je in handheld mode speelt krijg je binnen een kwartier krampen in je handen omdat de controllers zo klein en on-ergonomisch zijn.
Nergens last van... Minstens zo bruikbaar als de NDS/3DS range

Misschien dat een third party controller uitkomst brengt, want Nintendo zal de formfactor niet gaan veranderen.
In docked mode minder last ervan maar in handheld mode is het gewoon niet fijn. Ik gebruik de Hori Split Pad Pro controller en die biedt inderdaad uitkomst. Raar dat niemand anders dit heeft. Als ik een snelle Google doe dan zie ik een shitload aan klachten over kleine joycons.

[Reactie gewijzigd door Techno Overlord op 2 augustus 2021 13:47]

Ik geloof direct dat je die klachten hebt (en een heleboel met jou!) , zeker voor multiplayer Console gebruik zijn het kabouter controls. :)

Maar de controls van een Lite zijn net zo groot als die van een 3DSXL (heb ze net even naast elkaar gelegd) en ruimte om ze groter te maken zie ik niet (dan wordt het handheld verhaal wat lastiger). Omdat je hem niet kan inklappen is een Switch al erg groot. Vandaar mijn verwachting dat ze dit niet gaan aanpassen in een volgende iteratie. For better and for worse, het is en blijft Nintendo :|

Maar vooral reagerend dat het alleen past in kinderhandjes, dat valt wel mee, ik ben immers ook een volwassene... dat een groot aantal Nederlanders daar anders over denkt is ook weer logisch

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 2 augustus 2021 13:57]

Nu heb ik zelf geen kleine handen, maar de joycons liggen prima in de handen, al geef ik wel voorkeur aan de pro-controller. Maar dat is ook mede dankzij de drift die de joycons hebben.
In de wetenschap dat de Switch uitkwam begin 2017 en daarmee de levensduur ervan dan op net iets meer dan 4,5 jaar zou uitkomen zou het wel erg vroeg zijn voor een Switch 2. De Wii U is wel na zo'n soort duur vervangen (door de Switch) maar daarbij zal het gebrek aan succes van het ding meegewogen hebben. En dat is voor de Switch natuurlijk een compleet ander verhaal.

Komt trouwens bij dat Nintendo momenteel niet direct een processor heeft voor een opvolger. Het is aannemelijk dat ze neerwaartse compatibiliteit zullen willen behouden met de Switch en dan is het toch wel fijn om een processor te hebben met een compatibele instructieset. Nvidia heeft niet direct iets beschikbaar (ze hebben wel iets in de planning trouwens) en uitwijken naar Qualcomm, Samsung of Mediatek (de meest vooraanstaande leveranciers van "off the shelve" ARM-processoren) klinkt vanwege kosten en/of compatibiliteit niet zo waarschijnlijk. Nintendo zal het liefst nog een paar jaartjes willen wachten totdat Nvidia iets voor ze beschikbaar heeft vermoed ik zo. Dan heeft de Switch er een mooie levensduur van 6 of 7 jaar opzitten en hoeft de beschikbaarheid van een geschikte processor (en productie daarvan) ook geen probleem meer te zijn.
Het grapige is dat je al 20 jaar dezelfde discussie ziet. Of het nou gaat om de ds, nds, 3ds, Wii, WiiU en nu de Switch.

V: "Waarom kopen mensen die RUK hardware?"
A: "Ja maar het is Nintendo, die flavor is uniek, de hardware doet wat het moet doen, dus niet zeuren"

Daar ga je verder ook niet uitkomen. Je vindt een Nintendo leuk en dan vind je het prima... of als je het niet leuk vindt is het een absurd over-priced holbewoners apparaat. Allebei heel valide standpunten :+
de hardware doet wat het moet doen
Alleen is dat met het joycon drift gebeuren bij de Switch vrij evident ook niet het geval.
Het is dus ook daadwerkelijk "ruk hardware" -- niet in de zin van under-spec, maar gewoon echt ruk bouwkwaliteit.

En dat dan van Nintendo, die vroeger spul maakte wat (met normaal gebruik) bijna niet stuk te krijgen was. Zo erg dat ze er het Nintendium meme aan over hebben gehouden. Man, man.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 2 augustus 2021 13:37]

Ja dat is en blijft balen.

Ik durf echt bijna niet te zeggen dat ik met vier losse joycons en een lite nog nergens last van heb, de goden verzoeken :X

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 2 augustus 2021 13:59]

De Nintendo 64 controllers sleten anders ook aardig hard.
Antwoord is ook vaak; de kinderen willen zo graag 1 en het lukt mij niet om de kinderen te overtuigen om ipv een switch een ps5/Xbox series X te nemen.
Misschien? Ik speel best vaak op de Switch en mijn zoon heeft een keiharde lobby gevoerd voor de PS5 :+

Ik speelde trouwens ook heel veel op mijn 3ds, dus wat dat betreft ben ik wel een handheld liefhebber (Wii was ik weer minder dol op, al vond ik Tiger Woods golf BRILJANT).
Het is dan ook erg fijn dat de kinderen lekker mobiel zijn met hun Switch en geen TV nodig hebben zodat pappa lekker een film kan kijken. En het is een zegen op reis dat jij rustig kunt rijden terwijl je kind dik plezier heeft op de achterbank.
Wow dat dit geen tweakers plus artikel is. Zulke goede journalistiek: letterlijk het opnoemen van de features die in de trailer zijn te zien en al maanden bekend zijn. Benoemen dat Oled toch echt mooiere kleuren geeft.... ja duh

Waar is de analyse of dit een goede zet is? Waarom het afwijkt van eerdere geruchten? Waarom Nintendo dit doet? Of iets meer mening of dit het nou waard is of niet (dat laten jullie nu in het midden)? Of is dit gewoon een persbericht van Nintendo?

Overigens is de Switch Oled bij de meeste retaillers (incl bol en game mania) 349 en niet 399.

[Reactie gewijzigd door DoubleR op 2 augustus 2021 12:22]

Ik vermoed dat het komt omdat het een Preview is en geen Review. Mogelijk dat er nog wel een artikel achteraankomt. Maar het is in die zin vooralsnog niet meer dan we niet al wisten nee. Maargoed, of het de moeite van de upgrade waar is kan je natuurlijk ook wel op andere kanalen beoordelen of laten beoordelen.
Kijk hoe deze site het doet: het is hetzelfde.. maar toch heel heel anders

https://www.thegamer.com/...__twitter_impression=true
Ja, vertel eens, wat is er zo anders of beter aan?

Ik heb de artikelen even naast elkaar gelegd en ze zouden vrije vertalingen van elkaar kunnen zijn. Werkelijk elk punt komt in beide artikelen voor in grofweg hetzelfde detail. Ze zijn zelfs beide 1200 woorden lang. Zelfs de afbeeldingen en de video zijn hetzelfde.
[...] maar toch heel heel anders
De één is Engels en de ander Nederlands?

En dan beweer je dat het artikel van Tweakers geen goede journalistiek is en noem je het tweede artikel als "goed voorbeeld". :'( :+

[Reactie gewijzigd door unglaublich op 2 augustus 2021 17:20]

Sure I’ll bite: Ik zeg niet goede journalistiek. Ik zeg dat het op elementen anders is waardoor ik het persoonlijk al een veel beter artikel vind met weinig extra effort.

Waar komt dat door?
- inleiding/1e alinea : “ While all of its additions might seem small in isolation, hands-on time with Nintendo Switch OLED is making it hard to return to my vanilla model.”

Laat zien dat het, ondanks de kleine upgrade, toch echt wel een stap is. Zelfs voor iemand met een vanilla model.

- 2e alinea: “ but I had more than enough games to put the new console through its paces and see if it fell at the same hurdles as its predecessor. Spoilers - it does”

Oftewel: denk geen wonder dingen, dezelfde negatieve punten als zijn voorganger zijn er nog steeds.

- 3e alinea: “ But as I said before, this isn’t pitched as a major upgrade, nor is it priced as one, so appreciating that context,”

Context over hoe Nintendo dit in de markt brengt

- 3e alinea: “ While the screen size has only seen a modest increase from 6.2 to 7 inches, the absence of black bars surrounding the display makes the screen appear much larger”

Tweaker schrijver komt niet verder dan dat het “opvalt”. Hier staat dat het daadwerkelijk echt als een veel groter scherm voelt.

- 4e alinea: veel betere beschrijving van waarom het scherm zoveel beter voelt

- 5e alinea: “ As I step outside and glance upon Hyrule for the first time, the music swells and the majesty of the OLED screen sells the moment in a way its older sibling just wasn’t capable of”

Niet alleen het scherm maar echt hoe je scherm je weet te pakken hoe de oude versie dat nooit kon doen.

- 7e alinea: “ The dock is lush. Sure, it’s a piece of plastic, but it’s a real sexy piece of plastic. I tested the black and white model, and the dock feels like a more finessed piece of kit this time around. Softer edges and a shiny finish allow its colours to pop, reminiscent of something you’d store a £1,000 phone in as opposed to a £300 gaming console”

De lezer heeft meteen gevoel bij wat de Dock uitstraalt. Hoe ook dat qua uiterlijk echt wel iets brengt. Tweakers geeft vwb de Dock alleen aan dat deze uitwisselbaar is met de oude switch.

- alinea 8: “ If you already own a Nintendo Switch, the OLED model is merely an upgrade to the weaker aspects of handheld play. The new screen is beautiful, and a big enough improvement for me to swallow the asking price and never look back. But that won’t be the same for everyone, especially those who haven’t owned one since launch. It’s not a small investment, and in the grand scheme of things the new features are geared towards enthusiasts who want the most out of visual and audio quality. I’m one of those people, and for others like me, the Nintendo Switch OLED is a no brainer. For everyone else, you’re better off waiting until the Switch Pro potentially rears its head in the years to come.”

Een alinea met een duidelijke advies voor wie deze switch is, en een verwijzing naar de switch pro mocht die nog komen. Door deze alinea weet je als lezer veel beter waarom je hier enthousiast voor zou moeten worden of niet. Of je dit moet overwegen of gewoon links kan laten liggen. Tweakers eindigt met: moet je vooral zelf weten doei

Maar ik denk dat dit soort artikelen dus voor mensen zoals jij worden geschreven. Die lezen niet verder dan de woorden op papier. Dus dan lijkt het inderdaad identiek. Ik mis persoonlijk de context en de beleving die dit andere artikel wel geeft en niet het opnoemen van de specs zoals dit tweakers artikel. Het tweakers artikel geeft mij niet meer dan dat ik al wist. Het andere artikel laat mij door het stukje tekst veel meer ervaren hoe het gaat zijn om met dit nieuwe model aan de slag te gaan.

Daarom zei ik ook: hoewel het hetzelfde lijkt (het gaat immers over dezelfde features) is het een compleet ander artikel voor mij.
Ik kan hebben gemist in het artikel en heb eerlijk gezegd ook geen verdere informatie opgezocht. Maar de belangrijkste onbeantwoorde vraag is volgens mij . Is de resolutie ook aangepast met het nieuwe OLED scherm? Of is deze gelijk gebleven?
Dat was tijdens de aankondiging al bekend, de resolutie is hetzelfde gebleven.
Dat moet je volgens mij ook niet willen verhogen. De Switch heeft nu vaak al moeite om games op 30fps te draaien.
Krijgen we hier ook zo’n run op als op PS5 / Xbox X series?

Ik denk zelf wat minder run omdat de games ook op de non-OLED te spelen zijn.

Wat denken jullie? Ik kon tot op heden geen reservering plaatsen voor de OLED versie trouwens….
Ik denk dat het reuze gaat meevallen. De switch was tijdens de eerste Covid-19 golf wel compleet uitverkocht en de prijzen ging naar 400e toe. Nu is de 2019 model overal in voorraad voor om en nabij 300e. Misschien dat de eerste maand even geduldig afwachten is maar daarna komt het wel. Ik heb gisteren een reservering bij Amazon fr geplaatst voor de zwarte versie maar verwacht komende weken ook wel een witte te kunnen reserveren.
Ik kon tot op heden geen reservering plaatsen voor de OLED versie trouwens….
Dat was dus omdat de pre-orders overal als een idioot "uitverkocht" waren.

Maar ik ben afgelopen weekend voor de gewone 2019 versie gegaan, had geen zin om nog twee maand te moeten wachten voor eigenlijk alleen het OLED scherm. Ik speel toch voornamelijk op de TV.
Dat is wel een goed punt... dat OLED scherm is natuurlijk alleen relevant als je veel mobiel speelt. Ik denk dat dit duurdere model een goede optie is als je tenminste de helft van de tijd het ding als een handheld gebruikt.

En daarmee heb ik voor mezelf beantwoord welke versie voor mij relevant is; het gaat toch het 2019 model zijn. Primaire functie van dat ding gaat toch zijn voor multiplayer games op speelavonden.
De echte rush zal wel over zijn, maar gedurende de eerste lockdown waren de switches niet aan te slepen. Ik geloof dat het met kerst 2020 beter ging, maar het ding verkocht als een malle. Ze hadden alleen meer spreiding over het jaar en geen probleem met nieuwe hardware uitrollen in een pandemie wat Sony en ms natuurlijk wel hadden.

Ik denk dus niet dat je hoeft te reserveren, maar dat Nintendo hier veel van zal verkopen geloof ik wel
Ja, verkopen zullen ze flink verwacht ik ook. Maar door de schaarste in het algemeen met andere consoles erbij doen mensen soms gek.
Oef! €400,- is wel veel voor een console die IMHO gewoon de vervanger had moeten zijn van de originele Switch!

Maar ja, het gaat Nintendo voor de wind dus ze zullen de koe zo ver uitmelken dat het beestje van ellende door de poten zakt…
Veel te vroeg voor een echte opvolger. Als je het NDS/3ds traject bekijkt had je al kunnen voorspellen dat je hooguit een marginale upgrade krijgt.

De 2019 Switch was sowieso niet aan te slepen, dus ook in die zin zal Nintendo niet veel druk voelen.
Een marginale upgrade heb ik geen problemen mee. Maar dan wel als vervanger van de originele en voor dezelfde prijs als de originele.
Deze is veelal te koop (geweest) voor tussen de €350 en €360.
De prijzen van de pre-order waren inderdaad 350/360 euro. Ik ga er vanuit dat deze prijs straks ook de gangbare prijs gaat worden.

[Reactie gewijzigd door meesje op 2 augustus 2021 09:23]

Ja, dat vond ik ook ja, stevige meerprijs voor een OLED-scherm en wat andere verbeteringen(tjes).
Oef! €400,- is wel veel voor een console die IMHO gewoon de vervanger had moeten zijn van de originele Switch!

Maar ja, het gaat Nintendo voor de wind dus ze zullen de koe zo ver uitmelken dat het beestje van ellende door de poten zakt…
Meerdere gebruiken hem voornamelijk in Dock modus, dus heeft dat hele OLED scherm geen enkele meerwaarde of toevoeging en is het eerder een gimmick.
Wij gebruiken hem vooral handheld. Behalve voor multiplayer en ring fit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True