De Nintendo Switch is reuze populair en is op moment van schrijven bijna 7 jaar op de markt. De Switch is in 3 smaken te krijgen, normaal, Lite en OLED. Ik had al een review van de
normale en de
Lite gedaan, maar in deze review wil ik graag wat vertellen over de OLED-versie.
Ik had tot afgelopen mei nog altijd mijn release Switch, maar toen de Limited Edition Zelda Tears of the Kingdom OLED Switch aangekondigd werd, moest ik deze gewoon hebben. Ik heb mijn 6 jaar oude Switch letterlijk ingeruild voor deze OLED-versie. Nu speel ik grotendeels in Dock, maar de momenten dat ik in handheld mode speel, dan merk ik toch echt de betere accu duur en het mooie OLED-scherm. Maar goed, ik ga buiten wat kleine vergelijkingen, grotendeels proberen zo veel mogelijk wat over de Switch te vertellen.
Het idee van een Hybride console is zeker iets dat zeer goed is aangeslagen, voorheen moest je altijd apart games kopen voor zowel een handheld als voor je console. Nu met de Switch kun je dezelfde game onderweg en thuis op het grote scherm spelen. Het idee is niet helemaal nieuw, want het idee konden we al een beetje met de Nintendo Wii U terug zien komen, niet onderweg, maar wel zonder TV. En inmiddels is de Switch ook al bijna 7 jaar op de markt, dus nieuw is het zeker niet meer. Onderweg speel je games in 720p en thuis in de dock mode speel je ze in 1080p. Hoewel dit voor de meeste games zo is, zouden er volgens verhalen op internet games zijn die net iets lager draaien. Ikzelf heb dit nog niet meegemaakt, dus neem deze informatie daarom ook een beetje met een korreltje zout. Dat het idee erg populair is, is niet gek, want inmiddels hebben we ook al de Steam Deck, de ASUS ROG Ally en de Lenovo Legion GO op de markt, waarbij de Lenovo misschien wel het meeste op het idee van de Switch lijkt.
Als je de console ziet, dan ziet hij direct uit als een tablet, en stiekem is het dat ook gewoon, niet meer en niet minder. Omdat alle onderdelen specifiek zijn uitgezocht worden en de software hierop aangepast is, hebben ze er een simpele, maar goed uitgewerkte hybride console van gemaakt. Ik noemde het een tablet want laten we eerlijk zijn, het heeft in ieder geval niet de power als wat bijvoorbeeld een Steam Deack heeft, dus een portable PC kunnen we het we zo wie zo niet noemen. Waar ik bij het release model soms nog het idee had dat hij toch wel warm kon worden, heb ik daar een heel stuk minder last van bij het OLED-Model, en ook de accu gaat voor mijn gevoel zeker een 40% langer mee dan bij het release model. Als je even wilt stoppen met spelen, maar later op de dag verder wilt gaan, dan kun je hem gewoon op slaapstand zetten, zodra je hem dan weer aan zet kun je direct verder spelen, dit werkt niet met online games, maar is wel handig voor single player games.
Bij de Switch zit er standaard een dock bij, deze heeft slechts 2 doelen, het laden van je console en Joy-cons, maar het zorgt er ook voor dat je beeld krijgt op je TV. Verder heeft deze ook nog USB-poorten, waarmee je bijvoorbeeld je Pro controller via USB kunt opladen. Waar je bij de vorige moddelen een USB-dongel nodig had om je Switch in Dock mode ook via de kabel op het internet te kunnen aansluiten, zit hij keer al gewoon in het dock ingebouwd. In het begin werd er ook gedacht dat de dock extra geheugen zou hebben ingebouwd, aangezien de dock ook hoge prijskaartje voor eentje los exemplaar had, helaas is dit niet het geval. De dock werkt snel en eenvoudig, je plugt de Switch in de Dock en je hebt binnen een paar seconden beeld, dus mocht je het spelen zijn en de accu is bijna leeg, je kunt via de TV gewoon lekker door spelen.
De handheld mode werkt prima, het OLED-scherm is mooi duidelijk en ook in de zon prima is deze prima uit te lezen. In eerste instantie vond ik de Joy-Cons niet zo prettig zitten op de Switch, beetje het idee dat door het gewicht van de Switch het ieder moment kon losbreken, maar gelukkig is dit niet het geval. Het scherm is een OLED, en bij games zoals Metroid Dread komt dit scherm heel erg mooi tot zijn recht. De accu gaat tussen de 6 en de 10 uur mee, afhankelijk van de game die je speelt natuurlijk, en hoe fel je het scherm hebt staan. Je kunt de Switch ook met de standaard achterop recht zetten, en dan met 2 man, ieder een joy-con, lekker een spelletje game. Ik moet zeggen dat de nieuwe en bredere standaard van het OLED-model erg goed werkt, iets waar ik bij het release model toch het idee had dat het onstabiel was en snel kon afbreken.
In de tv-mode gaat het scherm van de Switch uit en word deze via de dock naar de TV door gezet, dit gaat via een HDMI-kabel, deze je bij de console netjes erbij krijgt. Als je op de tv-mode speelt, dan kun je de Joy-cons gewoon gebruiken, dit kan alle 2 los van elkaar of via de speciale houder. Ook kun je met een USB-controller of een draadloze controller, zoals de Pro controller, makkelijk op de TV spelen. Zoals eerder vermeld heb je op de TV meteen ook 1080p in plaats van 720p, met uitzondering van een paar games, die slechts op 960p zouden draaien, maar zoals eerder gezegd heb ik daar nog geen last van gehad.
De Joy-cons zijn zeg maar de nieuwe soort Wii Remotes, alleen dan compacter en verbeterd. Deze bevat allerlei functies, zoals de Motion control en ook Rumble. Met de rechter stick kun je tevens ook de NFC-functie van de Amiibo gebruiken. De bandjes omdoen is niet moeilijk, alleen moet je wel even goed op de + en – aansluiting letten, want anders doe je ze scheef vast maken en dan krijg je ze bijna niet meer los. Het vast klikken op de console zelf is heel makkelijk, gewoon erop schuiven en klaar. Als je de Switch hebt aan staan, dan hoor je ook het bekende Switch click geluid, dan weet je zo wie zo al dat je het goed gedaan hebt. De knoppen zelf vind ik wat aan de kleine kant, vooral die van de A, B, X, Y. Voor de rest werken ze prima. Eens in de zoveel tijd kun je deze controllers via het menu heel makkelijk voorzien van een software update, dat is zeker een pluspunt.
In het begin van mijn review zij ik al dat ik mijn release Switch ingeruild heb voor een Zelda: Tears of the Kingdom OLED-model, en daar ben ik erg blij om. Deze heeft een speciaal design met elementen uit de game van The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Niet alleen de Dock heeft een speciaal uiterlijk gekregen, maar ook de Joy-cons hebben dat speciale uiterlijk gekregen, en deze past ook nog eens perfect bij het Dock. Als je er recht voor staat, dan zie je ook dat het uiterlijk heel mooi in elkaar doorloopt. Buiten dat is ook de achterkant van de Switch zelf nog aangepast worden naar het spel. Wat misschien ook handig om te weten is, is dat bij deze bundel niet een copy van het spel bij aanwezig is, dat bij sommige console bundels wel het geval is, het gaat hier echt alleen om het uiterlijk. Ik kan jullie wel omschrijven hoe mooi deze is, maar ik kan het ook met een mooie unboxings video laten zien, die ik gemaakt hebt, enjoy.
De pro controller lijkt misschien veel op die van Xbox One, maar is toch ook weer op zijn buurt net iets anders, en een goede verbetering van die van de Wii U, die ik zelf ook wel fijn vond. De Pro controller is zeker een must have controller, hij is stevig, voelt goed aan en heeft fijne grote knoppen. De accu gaat ook lekker lang mee, dus ook dat is een hele mooie toevoeging. In het Switch menu kun je ongeveer zien hoe vol de accu nog is, en ook dat is heel fijn. Ik heb zelf 3 verschillende kleuren van deze controller, en heb daar ook een volledige review al van geschreven, mocht je meer willen weten van de Pro controller,
klik dan hier voor een uitgebreide review.
De spellen komen bij Nintendo niet meer op schijfjes, maar op speciaal ontworpen geheugenkaartjes. Deze zijn snel en moeilijk te kraken, maar daardoor zijn ze ook best duur en merk je dat sommige games, vooral goedkopere games of bundels gedownload moeten worden. Voor mensen die bang zijn voor slik gevaar door kleine kinderen, Nintendo heeft een stof toegevoegd waardoor als je hem in je mond zou stoppen, je hem direct weer uitspuugt. De Game Card zijn er in verschillende groottes, maar daar merken wij als consument niks van, tenzij je hem natuurlijk gaat open maken, wat ik zeker afraad. Op de doosjes zelf staat duidelijk aangegeven wat er nog gedownload dient te worden, maar ook of er een game card aanwezig is of slechts een deel van de game fysiek aanwezig is.
Nog een handige tip, bij nieuw gekochte games kun je gouden munten claimen via het menu, waarmee je weer korting kunt krijgen op digitale aankopen, punten claimen kan per game maar door 1 persoon, de punten blijven na het claimen 1 jaar geldig.
De Switch OLED komt standaard met 64GB aan opslag, 2 keer zo veel als bij het release model van de Switch, van de 64GB blijft ongeveer 56GB van over. Dat is voor save files en kleine spelletjes misschien wel genoeg, maar voor game updates, uitbreidingen of zelfs volledig gedownloade games blijft ook dit toch wel weinig. Gelukkig kun je deze met een Micro SD kaartje tot 2TB uitbreiden, dit is zeer handig. Wel moet je opletten dat je bij het kopen ervan dat hij een bepaalde snelheid heeft, hoe sneller hoe beter, beste is de XC1, of eentje waar Nintendo Switch al opstaat. Op moment van schrijven krijg je al een 128GB kaartje voor €20,00, waar je zeker een hele lange tijd mee vooruit komt.
De Switch wordt regelmatig voorzien van nieuwe updates, en meestal zijn het verbeterings-update, maar soms ook nieuwe functies. Via het menu kun je instellen dat je deze automatisch geïnstalleerd wilt hebben, zodat je nooit hoeft te wachten als je wilt spelen. Dit kun tevens ook doen met de games, zodat deze ook automatisch voorzien worden van nieuwe updates.
Om online te kunnen spelen heb je een Nintendo Online abonnement nodig, deze begint bij €19.99 per jaar voor 1 gebruiker of €35,00 voor een familieaccount, daar kunnen maar liefst 6 mensen aan deelnemen. Naast het online spelen kun je tevens ook gratis Nintendo NES, Super Nintendo en Gameboy-spellen spelen, die je via de speciale app kunt downloaden. Op moment van schrijven heb je ook nog een add-on voor het abonnement, deze is €39,99 voor 1 persoon of €69,99 voor familie. In dit abonnement krijg je verschillende uitbreidingen, zoals die van Mario Kart 8 Deluxe. Ook krijg je Sega Megadrive, Nintendo 64 en Gameboy Advance Games. Tevens worden bij alle abonnementen ook je save file in de Cloud opgeslagen, dat zeker handig is. Je kunt in de online shop speciale controllers vinden om deze klassieke spellen nog beter te spelen, denk hierbij aan die van de Nintendo NES, Super Nintendo, Nintendo 64 en de Sega Mega Drive.
Voor Teamchat met andere spelers, dien je helaas een aparte App op je telefoon te downloaden, en via die App kun je dan met elkaar praten. Persoonlijk vind ik dat heel omslachtig en erg verouderd. Ook het zoeken van vrienden doet Nintendo weer erg ouderwets, waar je bij de Wii U nog met een Game naam elkaar kon vinden, zijn ze bij de Switch weer terug gegaan naar een Friend code. Voor het aankopen van games of het downloaden van updates is geen Nintendo Online abonnement nodig.
In het algemeen was de Switch al een zeer fijne console, maar het OLED-model maakt het nog net wat beter en mooier. Hoewel hij grafisch niet sterker of sneller is, heeft hij toch wel mooie verbeteringen. Je kunt hem zowel onderweg in de handheld mode gebruiken, als thuis op de grote TV. Het gebruik maken van Game Cards is zeker een pluspunt op het gebied van portable en snelheid, maar brengt ook wat minpunten met zich mee, want soms staat niet alles op de game card en moet je toch dingen downloaden. De Joy-cons doen hun werk, hebben helaas wel vaker last van drift problemen, iets wat ik gelukkig maar 1x heb meegemaakt in bijna 7 jaar, en dit werd keurig door Nintendo opgelost. Het idee van de Switch is zeker goed, maar perfect is hij zeker niet, als je denkt aan bijvoorbeeld het online game. Ook jammer dat er geen copy van het spel aanwezig is bij deze bundel, wat soms wel het geval is bij collectors bundels.